dinsdag 31 augustus 2010

Beleggers betalen bijna 500 euro per jaar teveel

Beleggers betalen jaarlijks bijna 500 euro teveel aan beleggingskosten. De belegger kan fors besparen op transactiekosten en bewaarloon, indien men zou handelen bij de voor hen goedkoopste broker. Echter, slechts 4 procent van de beleggers heeft op dit moment die keuze gemaakt. Dit blijkt uit een onderzoek van BrokerTarieven.nl, de onafhankelijke vergelijkingssite voor beleggingskosten.

In het onderzoek is het handelsgedrag van 6210 beleggers geanalyseerd. Per jaar betaalt de gemiddelde particuliere belegger 1478 euro aan beleggingskosten, zoals transactiekosten en bewaarloon. Beleggers zouden hier gemiddeld 498 euro op kunnen besparen. Beleggers betalen over elke transactie kosten aan hun bank of online broker. Naast deze transactiekosten zijn er soms nog bijkomende kosten als abonnementen, regeltarief en bewaarloon.

De transactiekosten zijn gemiddeld veruit de grootste kostenpost, maar ook het bewaarloon neemt een zeer significant deel voor haar rekening. Van de huidige 1478 euro wordt 89% besteedt aan transactiekosten, 11% aan bewaarloon en regeltarief en nog geen 1% aan overige kosten (eg. abonnement, orderkosten). Indien elke belegger zou kiezen voor zijn of haar goedkoopste broker, zou er met name op de transactiekosten veel geld bespaard kunnen worden. Toch is voor veel beleggers het bewaarloon juist een belangrijke kostenpost waar op bezuinigd kan worden.

Brand New Day favoriet voor aanvullend pensioen

Brand New Day wordt het vaakst als favoriet aangewezen door respondenten die zich online oriënteren naar een aanvullend pensioen. Dat blijkt uit de Web Performance Scan die onderzoeksbureau WUA! in augustus uitvoerde.

Het onderzoek meet hoe goed de huidige aanbieders in de markt liggen als consumenten besluiten hun huidige polis voor een aanvullend pensioen over te boeken. Tijdens de zoektocht naar een uitgestelde lijfrente wist Brand New Day meer respondenten te overtuigen dan ING en AEGON. Er werden in totaal 185 individuele beoordelingen gegeven over 57 verschillende websites.

Op dit moment lichten alle aanbieders hun klanten voor over de hoogte van de kosten van hun huidige polis. De kans bestaat dat consumenten de komende maanden in groten getale op zoek gaan naar alternatieven. Brand New Day wordt tijdens het onderzoek door slechts een kwart van de respondenten online gevonden, maar blijkt vervolgens een uitzonderlijk goede indruk te maken.

De website trekt vooral bezoekers via de gesponsorde links in Google, en scoort vervolgens eerste plaatsen op de deelaspecten kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid, informatiewaarde en vormgeving. Ook wat uiteindelijke voorkeur betreft scoort Brand New Day het best van de branche: ondanks de beperkte vindbaarheid zou 17,5% van de respondenten op basis van de oriëntatie voor Brand New Day kiezen.

De ING eindigt met een Web Performance Score van 6,3 op de tweede plaats in het onderzoek. De website geeft de beste eerste indruk van het veld en wordt gewaardeerd om de volledigheid van de informatie, die volgens de respondenten goed is ingedeeld in categorieën en subcategorieën. 15% van de respondenten wijst de ING uiteindelijk aan als favoriet.

AEGON wordt nog minder vaak gevonden dan Brand New Day, maar belandt dankzij een aantal goede scores toch op de derde plaats in de door WUA! opgestelde ranglijst. AEGON scoort vooral goed op informatiewaarde en vormgeving, en weet mede hierdoor 7,5% van de respondenten te overtuigen.

zaterdag 28 augustus 2010

Claims en procedures bij ABN

ABN Amro heeft in het eerste halfjaar een forse voorziening getroffen van 265 miljoen euro vanwege claims en juridische procedures.

Dat blijkt uit de donderdag gepresenteerde halfjaarcijfers.

Eén voorziening betreft een onsuccesvolle investering in het Duitse bedrijf Global View, dat reuzenraden wilde bouwen. Beleggers willen schadeloos gesteld worden door ABN, dat een controlerend belang heeft.

vrijdag 27 augustus 2010

Collectief pensioen kan persoonlijker

Nationale-Nederlanden introduceert het NN Prestatie Pensioen (NNPP). Met het NNPP is de opbouw van het pensioen afgestemd op de behoeften van de werknemer. Die krijgt de kans invloed uit te oefenen op de belegging van de eigen pensioengelden door in een profiel aan te geven hoeveel risico gelopen mag worden, en te kiezen voor het best passende beleggingsconcept.

Het NN Prestatie Pensioen is gebaseerd op beleggen en biedt keuze uit meer dan dertig gerenommeerde fondsen. Dat kan op verschillende manieren, waarbij de mate van risico die iemand wil lopen van invloed is op de samenstelling van de beleggingsmix. Ook kunnen klanten kiezen voor een variant waarin een steeds groter deel van de portefeuille in obligaties en beschermingsfondsen wordt belegd als het pensioen in zicht komt. Dit zogenoemde LifeCycle Beleggen verkleint de kans op waardevermindering vlak voor de pensioendatum.

Om de klant de mogelijkheid te bieden tot een passend en afgewogen oordeel te komen, heeft NN een uitgebreid informatiesysteem opgezet. Werkgevers en deelnemers kunnen zich bijvoorbeeld informeren via speciale internetportals of via NN Pensioencommunicatie. Ook in een grote pensioencampagne wijst Nationale-Nederlanden de klant op de mogelijkheden. De koopkracht voor later is immers van groot belang.

woensdag 25 augustus 2010

Constant Korthout voorgedragen als lid Raad van Bestuur Van Lanschot

De Raad van Commissarissen van Van Lanschot NV wil C.T.L. (Constant) Korthout (47) benoemen tot Chief Financial Officer/Chief Risk Officer en lid van de Raad van Bestuur van Van Lanschot NV / F. van Lanschot Bankiers NV.

Korthout zal zich als Chief Financial Officer/Chief Risk Officer richten op het leidinggeven aan de activiteiten die betrekking hebben op Finance & Control, Risk management en Treasury van de bank. Hij is afkomstig van Robeco, waar hij sinds 2002 de functie van Chief Financial Officer bekleedde.

maandag 23 augustus 2010

Rabo neemt Amerikaanse banken over

Rabobank North America (NA), de Amerikaanse dochter van Rabobank, heeft de retailbanken Butte Community Bank en Pacific State Bank overgenomen van de Federal Deposit Insurance Corporation  Dat heeft Rabobank zaterdag laten weten. Het overnamebedrag wordt niet bekendgemaakt. Door de acquisitie krijgt Rabobank NA er 23 filialen bij waarmee het totaal op 120 komt.

zaterdag 21 augustus 2010

Enorm prijsverschil autoverzekeringen jongeren

Het verschil tussen de goedkoopste en duurste autoverzekering voor jongeren is enorm. Om een elf jaar oude stadsauto WA te verzekeren, rekent een dure maatschappij bijna vier keer zoveel als een goedkope verzekeraar. Gemiddeld betaalt een jonge autobezitter jaarlijks 981 euro voor een WA-dekking. In 18 maanden tijd tellen jongeren net zoveel aan premie neer als dat hun auto waard is. Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke vergelijker Verzekeringssite.nl.
Een 18-jarige automobilist betaalt ruim twee keer zoveel voor zijn WA-verzekering als iemand die ouder is dan 24 jaar. Verzekeraars hanteren voor jongeren veel hogere tarieven, omdat zij een hoger ongevalrisico hebben dan oudere automobilisten. Uit onderzoek van de SWOV blijkt dit risico vier keer zo groot te zijn. Opvallender is echter het verschil in premie tussen de goedkoopste en duurste verzekeraar. Zo kost een WA-dekking in Veenendaal voor een Peugeot 205 uit 1999 bij Aegon Bank 168 euro per maand, terwijl het bij Bruns ten Brink ook voor 40 euro kan.
Daarnaast onderzocht Verzekeringssite.nl de relatie tussen de dagwaarde van de auto en de kosten van een WA-verzekering (i.e. verreweg de meest gekozen dekking). Uit 24.900 premieberekeningen blijkt dat de gemiddelde jaarpremie voor 18- en 19-jarige autobezitters neerkomt op 981 euro. Dit bedrag staat gelijk aan 66 procent van de dagwaarde. "Ervan uitgaande dat jongeren langer dan anderhalf jaar hun auto hebben, betekent dit dat zij vaak meer kwijt zijn voor hun autoverzekering dan voor de aanschafkosten," aldus Erik Hordijk, directeur van Verzekeringssite.nl.

NMa gaat hypotheekverstrekkers onderzoeken

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat bekijken of hypotheekverstrekkers zich schuldig maken aan verboden prijsafspraken. Eerder deze maand verzocht de Vereniging Eigen huis al om zo'n onderzoek, omdat de Nederlandse hypotheekrentes hoger zijn dan in omringende landen. In De Telegraaf bevestigt een NMa-woordvoerder dat de kartelwaakhond de hypotheektarieven onder de loep gaat nemen. Dat

vrijdag 20 augustus 2010

Banken in fonds microkredieten

De Bank Nederlandse Gemeenten (BNG), Rabobank, ING en ABN-AMRO stoppen via een lening geld in Qredits, een stichting die ondernemers microkredieten verstrekt.

De bijdrage is hard nodig, omdat het geld dat de ministeries van Economische Zaken (15 miljoen) en Sociale Zaken (2,5 miljoen) erin stopten, bijna op is.

Kringloopfonds krijgt geen schadevergoeding van KBC

Het Kringloopfonds heeft van de financiële groep KBC een afwijzend antwoord gekregen om een schadevergoeding te krijgen voor waardeloos geworden herverpakte kredieten. Het Kringloopfonds, door de federale overheid opgericht om de sociale economie te stimuleren, had 25,5 miljoen euro belegd in herverpakte kredieten die bij bankverzekeraar Dexia werden gekocht,

donderdag 19 augustus 2010

DNB allang bestand tegen schadeclaims

De Nederlandsche Bank (DNB) is nu al zo goed als immuun voor eventuele schadeclaims. Het inperken van de wettelijke aansprakelijkheid van de centrale bank is daarom onnodig, zegt aansprakelijkheidsrecht-deskundige Cees van Dam. DNB en haar president Nout Wellink claimen al enige tijd dat zij in hun toezichthoudende taak ernstig worden gehinderd door de Nederlandse aansprakelijkheidswetgeving

woensdag 18 augustus 2010

Banken jagen marktwerking zorg aan

Nederlandse banken spelen een belangrijke rol bij het aanjagen van marktwerking in de zorg. Vanwege de toegenomen risico's in de zorg zijn banken veel kritischer geworden bij het financieren van ziekenhuizen. Banken stellen steeds vaker vermogenseisen en rekenen marktconforme rentes. Dat dwingt ziekenhuisbestuurders zich zakelijker op te stellen.

Diefstal uit koffer niet gedekt door verzekering

De meeste reisverzekeraars vergoeden geen kostbaarheden die uit koffers worden gestolen, zoals sieraden, camera's of laptops. Dat geldt voor zowel beveiligde koffers als onbeveiligde. 'Koffers worden vaak niet beveiligd, omdat men denkt dat de kans op diefstal klein is", verklaart Ernst van Donselaar, marketingmanager van Europeesche Verzekeringen. Uit het jaarlijkse zomeronderzoek van deze verzekeringsmaatschappij blijkt dat 42 procent van de Nederlanders hun koffers niet beveiligt.

dinsdag 17 augustus 2010

Brussel scherpt toezicht bankverzekeraars aan

De Europese Commissie scherpt de toezichtsregels aan voor financiële conglomeraten; bedrijven die zowel bank- als verzekeringsactiviteiten hebben. Hiermee zegt Brussel gaten te dichten die nu in deze regelgeving zitten. De Commissie maakte de herziening van de richtlijn voor financiële conglomeraten vandaag bekend.

maandag 16 augustus 2010

Wetswijzigingen voor governance DNB

Minister De Jager kondigt in een brief aan de Tweede Kamer enkele wetwijzigingen aan die de governance en cultuur bij De Nederlandsche Bank (DNB) moeten versterken. Minister De Jager wil dat de zittingstermijn van directieleden niet automatisch wordt verlengd en dat verlenging slechts één keer kan plaatsvinden.  Verder wil minister De Jager onder meer dat het takenpakket, de slagvaardigheid en de deskundigheid van de De Raad van Commissarissen (RvC) wordt verbreed. Minister De Jager schrijft dit ter begeleiding van het plan van aanpak van DNB dat ook naar de Tweede Kamer is verzonden. Naar aanleiding van het rapport van de commissie Scheltema hebben minister De Jager en DNB kritisch gekeken naar het functioneren van het toezicht. Minister De Jager is tevreden dat DNB voortvarend een ambitieus plan van aanpak heeft opgesteld dat nu zo snel mogelijk zal worden uitgevoerd. Het toezicht moet indringender, kritischer en vooral vasthoudender. Om dit te bereiken pakt DNB knelpunten aan op alle niveaus in de organisatie. De wijze waarop DNB te werk is gegaan omschrijft De Jager als proactief, doortastend en afrekenbaar. Daarmee kan het plan van aanpak leiden tot de gewenste verbeteringen in het toezicht.

HSBC wil verhuizen om bankbelasting

De Britse bank HSBC overweegt het hoofdkantoor te verhuizen naar het buitenland uit onvrede over de recent aangekondigde plannen voor een extra bankbelasting. Dat schrijft de Britse krant The Independent zondag. Sinds bestuursvoorzitter Michael Geoghegan in maart verhuisde naar een kantoor in Hongkong gonst het van de geruchten over een op handen zijnde verhuizing.

WestlandUtrecht heeft roemrucht verleden

Stoffig en gezapig, dat is het beeld dat van hypotheekbank WestlandUtrecht wordt geschetst, een dag nadat bekend werd dat ING het onderdeel eerst zal verzelfstandigen om het daarna te verkopen. Maar de belangrijke financier van menig stenenschuiver uit de Quote 500 kent juist een roemruchte geschiedenis, het speelde een belangrijke rol in een bankencrisis begin jaren tachtig die veel weg heeft van de kredietcrisis uit 2008.

ING lijft WestlandUtrecht in

Nederland is binnen enkele maanden een grote zelfstandige consumentenbank rijker. Dat kondigde ING-topman Jan Hommen vorige aan bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Het hart wordt gevormd door hypotheekbank WestlandUtrecht. De bank wordt voor half november gepresenteerd aan het publiek. De naam wordt ook WestlandUtrecht.

zaterdag 14 augustus 2010

Compleet financieel inzicht met software

De nieuwe versie van ViewOnCash, het online huishoudboekje van financiële softwareontwikkelaar Infa, is vanaf nu beschikbaar. Bijzonder is dat er vanaf nu ook gekeken kan worden naar de toekomstige financiële situatie door een koppeling met MijnKluis, Infa’s financiële internetkluis voor consumenten.

In Mijnkluis staan gegevens als inkomen, pensioen, verzekeringen, hypotheek en beleggingen overzichtelijk op één plek en kunnen toekomstige inkomensscenario’s en risico’s helder in beeld worden gebracht. ViewOnCash onderscheid zich hiermee van andere online huishoudboekjes. Persoonlijke financiën bestaan namelijk uit meer dan alleen de huidige inkomsten en uitgaven.

Ook kunnen consumenten in deze nieuwe versie op verschillende manieren hun uitgavenpatroon vergelijken. Iedere gebruiker kan zijn/haar financiële gegevens anoniem vergelijken met andere groepen gebruikers in ViewOnCash. Daarnaast kan men nu de uitgaven vergelijken met de normen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Om gebruik te maken van de Nibud vergelijking is een registratie voor MijnKluis noodzakelijk.

Doordat men niet alleen naar de huidige financiële situatie kijkt, maar ook naar de toekomst, worden financiële verrassingen voorkomen. Via het adviessysteem van de eigen financieel adviseur worden de gegevens van MijnKluis gedeeld. Zo kan de consument altijd vertrouwen op ondersteuning en deskundig advies. De banktransacties in ViewOnCash blijven alleen toegankelijk voor de consument. ViewOnCash biedt met deze nieuwe koppeling een unieke combinatie voor compleet financieel inzicht in een beveiligde omgeving.

Vanuit ViewOnCash kan men ook uitgaven vergelijken met de cijfers van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting), zodra de koppeling met MijnKluis actief is. Hierdoor wordt het mogelijk het persoonlijke huishoudboekje anoniem te vergelijken met andere vergelijkbare Nederlandse huishoudens. De Nibud referentiecijfers in MijnKluis kunnen ook worden aangepast met de financiële gegevens uit ViewOnCash. Hierdoor is het mogelijk toekomstige uitgaven beter te voorspellen.

vrijdag 13 augustus 2010

Vereniging Eigen Huis vraagt actie NMa tegen te hoge hypotheekrentes

Er is voldoende aanleiding om een nader onderzoek in te stellen naar de wijze waarop Nederlandse banken hun hypotheekrentepercentages vaststellen, vindt Vereniging Eigen Huis. De vereniging heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) daarom gevraagd gepaste actie te ondernemen.
'Huizenkopers en -bezitters betalen teveel rente als gevolg van een gebrekkige concurrentie op de hypotheekmarkt", aldus Rob Mulder, directeur belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis. "Dat is een gemiste kans voor de woningmarkt die momenteel in zwaar weer verkeert en iedere meevaller kan gebruiken. En uiteindelijk heeft dit ook schadelijke gevolgen voor de economie als geheel. In het buitenland zijn de hypotheekrentes over de gehele linie structureel lager.'
Mulder wijst ook op de gevolgen voor individuele huishoudens die door de economische situatie - en vooral bij werkloosheid - vaak moeilijk kunnen rondkomen en de grootste moeite hebben om hun hypotheek te betalen. "Iedere tiende van een procent is in een probleemsituatie meegenomen en biedt meer ruimte om de crisis uit te zingen met behoud van het eigen huis".
Vereniging Eigen Huis wordt in haar opvattingen gesteund door deskundige organisaties en personen zoals de Consumentenbond, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en professor Eichholtz, hoogleraar Vastgoedfinanciering aan de Universiteit van Maastricht. De laatste wijst erop dat ondanks het grote aantal hypotheekmerken dat in de markt is, circa 80% van de markt in handen is van vier grote partijen: ABN-AMRO, ING, Rabobank en SNS Reaal.
Het weerwoord van de banken bij monde van bestuursvoorzitters Boele Staal (Nederlandse Vereniging van Banken, NVB) en Jan Hommen (ING) bevat tot op heden geen steekhoudende argumenten waarmee de onnodig hoge rentestand kan worden verklaard. Directeur Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis: "De NVB gooit het vooral over de boeg van de risico-opslagen die banken zelf zouden moeten betalen voor het aantrekken van kapitaal en de ING wijt het aan de hoge rente over spaartegoeden die nodig zijn om hypotheken te financieren. Beide argumenten worden weerlegd door de gestegen inkomsten op hypotheken waarover het CBS heeft bericht en de gestegen marge tussen de marktrente en de 'fundingskosten' van de banken. Die marge is sinds het begin van de crisis ongeveer verdubbeld, van 1 naar 2 procent'
Volgens Vereniging Eigen Huis duidt alles erop dat banken hun financiële positie trachten te verbeteren over de rug van huizenkopers en -bezitters. Volgens de vereniging is dit onverteerbaar en ook in strijd met de Gedragscode Banken die onlangs door de banken zelf is ingesteld. Rob Mulder: "In deze gedragscode wordt gesproken over het centraal stellen van de belangen van de klant, over transparantie en de verantwoordelijkheid van banken ten opzichte van de samenleving. Ze willen lessen trekken uit het verleden, maar ik zie hier niets van terug'.

Falende chip oorzaak storing geldautomaten

Woensdagavond waren urenlang alle geldautomaten van de ING bank buiten werking. Eén falende chip blijkt de oorzaak. “Er was een technische storing in het systeem. Een processor deed het niet. Dat was een essentiële schakel in het systeem en er ontstond een instabiele situatie. Daarom hebben we zelf de 2600 pinautomaten buiten werking gezet, zodat we herstelwerkzaamheden konden uitvoeren,” vertelt een woordvoerster van ING.

Visa Europa introduceert mobiele betalingen op basis van microSD

Visa Europa, Europa's marktleider in kaart betalingen, introduceert in Turkije -samen met haar technologie partner DeviceFidelity en met Akbank, één van de voornaamste retailbanken van Turkije - het eerste Europese systeem voor contactloze betalingen met de mobiele telefoon op basis van microSD.
Het project wordt gestart met een aantal Blackberry toestellen die populair zijn onder het klantenbestand van Akbank en wordt gaandeweg uitgebreid naar tal van apparaten van producenten als HTC, Samsung, LG, Nokia en Motorola. Het project laat zien hoe op basis van een microSD kaart te plaatsen in een telefoon geheugenkaartslot, dat wordt gebruikt in veel hedendaagse mobiele telefoons, meer consumenten een mobiele betaaloplossing kan bieden. Gezien het feit dat momenteel relatief weinig mobiele apparaten al geïntegreerde draadloze technologie bieden, kunnen hedendaagse mobiele apparaten op basis van deze oplossing toch worden voorzien van mogelijkheden voor contactloze mobiele betalingen. De oplossing is daarom geschikt voor alle mobiele netwerken en het overgrote deel van de smartphones die momenteel op de markt zijn. Met DeviceFidelity's In2PayTM microSD-technologie, gekoppeld aan de contactloze technologie van Visa, zullen de klanten van Akbank profiteren van het gemak en het comfort van mobiele betalingen. Omdat miljoenen smartphones ondersteuning voor microSD bieden, biedt de In2PayTM-oplossing, gecombineerd met de contactloze technologie van Visa, mobiele operators, financiële instellingen en openbaar vervoersmaatschappijen de mogelijkheid hun mobiele financiële producten in te zetten voor een grote verscheidenheid aan populaire smartphones.

donderdag 12 augustus 2010

Geld moet rollen

Duizenden zijn nodeloos brodeloos omdat miljarden in Dagobert Trucks geldzwembaden, in spaarvarkens, onder matrassen of in donkere kluizen liggen niets te doen. Geld heeft alleen waarde als het in omloop is, wanneer het van hand tot hand gaat als betaalmiddel voor goederen en diensten. Als er geen geld in omloop beschikbaar is, kan er niet betaald worden en krimpen productie en consumptie; een recessie ontstaat of prijzen worden verlaagd door zich aan te passen aan het beschikbare geld dat nog wel in omloop is--- deflatie.

woensdag 11 augustus 2010

Goede cijfers voor ING

ING Groep nv heeft in het tweede kwartaal beter dan verwachte resultaten geboekt, dankzij een goed presterende bankdivisie, terwijl de verzekeringstak hard werd geraakt door de daling van de aandelenmarkten. "De positieve ontwikkeling van de winst heeft zich in het tweede kwartaal doorgezet, vooral bij de banktak, door snellere groei bij de commerciele divisie en verdere verbetering van de marktomstandigheden", zegt chief executive Jan Hommen in een verklaring.

Hoge hypotheekrente door tekort spaargeld

Een structureel tekort aan spaargeld is de oorzaak van de relatief hoge hypotheekrente in Nederland. Hierdoor betalen Nederlandse banken een hoge spaarrente die ze doorberekenen aan bedrijven en particulieren die geld lenen.

dinsdag 10 augustus 2010

NMA ontvangt tips over hypotheekmarkt

Mededingingsautoriteit NMA ontvangt tips van particulieren over de hypotheekmarkt. "De afgelopen maanden gaat het om zo'n tien telefoontjes waarin mensen vragen hebben over bijvoorbeeld de koppeling van levensverzekeringen aan hypotheken", aldus de NMA. De NMA reageert op de publiciteit van de afgelopen dagen over de hoge rentetarieven die Nederlandse hypotheekverstrekkers rekenen.

Ontslagen bij Dexia?

De vakbonden bij de Frans-Belgische bankgroep Dexia vrezen voor nieuwe ontslagen. Dexia moet immers tegen eind volgend jaar 240 miljoen extra besparen. De vakbonden vrezen dat die besparing onmogelijk kan gerealiseerd worden zonder aan de tewerkstelling te raken.

Delta Lloyd lonkt naar België

De financiële groep Delta Lloyd blijft kijken naar uitbreidingsmogelijkheden in België. Vooral op het gebied van distributiekanalen wordt naar mogelijkheden gekeken. Dat heeft Niek Hoek, chief executive van Delta Lloyd, gezegd ter gelegenheid van de voorstelling van de halfjaarcijfers van de financiële groep.

maandag 9 augustus 2010

President Surinaamse Bank overleden

André Telting, de president van de Centrale Bank van Suriname, is vrijdag aan een hartaanval overleden. Telting, president sinds 2000, zou op 15 september met pensioen gaan. Als grote verdienste van Telting wordt beschouwd dat hij de torenhoge inflatie wist terug te dringen. Hij maakte daarmee een einde aan de financiële chaos in Suriname die zijn voorganger Goedschalk had achtergelaten.

Groei economie niet aangetast door kapitaalbuffers

Nieuwe regels die banken verplichten hogere kapitaalbuffers aan te houden, schaden de economische groei niet of nauwelijks. Dat blijkt uit twee recente studies. Sinds de financiële crisis bijna twee jaar geleden uitbrak, zijn beleidsmakers op zoek hoe zij de sector met nieuwe regels veiliger en stabieler kunnen maken. Dat resulteerde in het onlangs gepubliceerde Bazel III-akkoord, dat toezichthouders uit 27 verschillende landen samen overeenkwamen.

zaterdag 7 augustus 2010

Banken in verzet

Vorige week kwam de Basel Commissie met nieuwe voorstellen voor nieuwe standaarden en regelgeving voor de bankensector. Althans, deze nieuwe voorstellen zijn een versoepeling van eerder gedane voorstellen. Ook werd bekend dat de invoering van nieuwe regels een aantal jaar vooruit geschoven wordt. Kordaat handelen is kennelijk niet bij alle financiële toezichthouders al vanzelfsprekend.

Banken verdienen meer aan hypotheken

Nederlandse banken hebben vorig jaar meer verdiend aan hypotheken. De toegevoegde waarde van de banken aan de Nederlandse economie steeg tot 24 miljard euro, tegen 16 miljard euro in 2008. Dat zei een woordvoerder van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag naar aanleiding van berichtgeving in Het Financieele Dagblad daarover.

vrijdag 6 augustus 2010

Delta Lloyd wil einde aan staatssteun banken

De staatssteun aan financiële instellingen krijgt een structureel karakter. Hierdoor kunnen sommige verzekeraars, zoals Aegon en Nationale Nederlanden, concurreren met overheidsgeld. Dit zei Niek Hoek, bestuursvoorzitter van Delta Lloyd, donderdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Delta Lloyd heeft niet bij de overheid aangeklopt.

donderdag 5 augustus 2010

Nederlander overschat eigen financiële kennis



De gemiddelde Nederlander overschat zijn eigen financiële kennis. Vier op de tien Nederlanders denken een goede financiële kennis te bezitten, terwijl 13 procent dat ook daadwerkelijk blijkt te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van verzekeringsmaatschappij Cardif.
De respondenten kregen acht financiële begrippen voorgelegd, met vier multiple choice antwoorden. De meerderheid van de Nederlanders moet op de werkelijke betekenis van maar liefst vijf van de acht financiële termen het antwoord schuldig blijven. Nog geen drie op de tien Nederlanders (29%) weten wat een koopsom is. Ook de termen annuïteitenhypotheek, rendement en betalingsbeschermingsverzekering zijn voor veel respondenten onbekend terrein. Deze begrippen worden door slechts een op de drie Nederlanders goed beantwoord.
Ondanks de enorme media-aandacht voor het onderwerp, weten daarnaast slechts vier op de tien (42%) Nederlanders wat een woekerpolis is. De term pensioengat blijkt eenvoudiger: bijna driekwart (73%) geeft de goede definitie. Slechts 13 procent scoort een ‘goed’ op de test, door zes of meer vragen goed te beantwoorden. Deze groep is drie keer zo klein als verwacht kon worden op basis van de eigen inschatting: veertig procent van de ondervraagden schatte vooraf zijn eigen financiële kennis in als goed.
Ook werd gevraagd een inschatting te maken over de kennis van verschillende bevolkingsgroepen op het gebied van diverse financiële producten, zoals hypotheken, verzekeringen en pensioenen en financiële termen als rendement, inflatie en premie. Vooral van jongeren, vrouwen en bejaarden werd weinig verwacht. Die laatste groep scoorde desondanks helemaal niet zo slecht. Mannen haalden over het algemeen het beste resultaat: Bijna een op de vijf (18%) beschikt over een goede financiële kennis. Het onderzoek werd in juli dit jaar uitgevoerd door Blauw Research in opdracht van verzekeringsmaatschappij Cardif. In totaal werden 1.026 Nederlanders ondervraagd over hun financiële bewustzijn. Omdat Cardif het belangrijk vindt dat de financiële kennis van de Nederlanders op peil is, lanceert de verzekeringsmaatschappij een Wiki met belangrijke financiële begrippen, die door iedereen bekeken en aangevuld kan worden. Daarnaast is Cardif de straat opgegaan om mensen te vragen wat verschillende financiële begrippen betekenen. Het filmpje hiervan en de Wiki zijn te vinden op http://www.cardif.nu.

Verbond van Verzekeraars reageert op berichten ‘schone’ autokraak

Het is bij verzekeraars bekend dat dieven steeds meer gebruik maken van geavanceerde inbraakmethoden, die geen of nauwelijks herkenbare braakschade aanbrengen. Echter, het aantal schadeclaims dat betrekking heeft op spoorvrije auto-inbraken is gering. De vraag is dus wat de omvang van dit probleem is, want er zijn geen cijfers bekend.
Er zijn verzekeringsmaatschappijen die deze vorm van schade na onzichtbare inbraak wel dekken. Er zijn echter ook maatschappijen die diefstal zonder braakschade uitsluiten in de polisvoorwaarden en per geval beoordelen of ze de schade vergoeden. Het kan dus zo zijn dat de ene verzekeringsmaatschappij deze schade wel dekt en een andere niet. Het advies aan consumenten is dan ook om goed de polisvoorwaarden hierop na te lezen of advies in te winnen bij een tussenpersoon of verzekeraar.
Hoeveel wordt er uitgekeerd na auto-inbraak? Doorgaans wordt op de autopolis, bij een beperkte of volledige casco dekking, vaak een maximale vergoeding voor diefstal van autoaccessoires (hieronder wordt ook de tomtom gerekend) uitgekeerd. Indien het om particuliere inboedel gaat die zich op het moment van de inbraak in de auto bevindt en hieruit wordt gestolen, geldt doorgaans een maximale vergoeding op de inboedelverzekering.

Robeco op de schop

Volgens bestuurder Hans Rademaker in een interview met Fondsnieuws gaat men in Rotterdam kiezen en snoeien om vervolgens te groeien. Vooral aan de institutionele kant moet Robeco wervender worden. Al die grote Nederlandse Nederlandse pensioenfondsen hebben hun geld maar uitstaan bij Angelsaksische vermogensbeheerders en dat is volgens Robeco helemaal niet nodig!

HoogsteRente.nl introduceert 'ethiekscore' voor bankproducten

Uit een onderzoek van HoogsteRente.nl blijkt dat bijna de helft van alle consumenten aangeeft van bank te willen veranderen wanneer hun bank exorbitante bonussen zou uitbetalen. De bonuscultuur in de bankwereld wordt algemeen beschouwd als één van de belangrijkste oorzaken van de huidige financiële crisis. Volgens de Eerlijke Bankwijzer kan het bonusbeleid van slechts twee Nederlandse banken door de beugel. De vergelijkingssite HoogsteRente.nl biedt nu een ethiekscore waarin met het bonusbeleid van de verschillende banken rekening wordt gehouden.
In opdracht van HoogsteRente.nl heeft onderzoeksbureau Multiscope 1000 consumenten laten ondervragen over het bankbeleid omtrent investeringen en duurzaamheid. Eén van de uitkomsten van het onderzoek is dat 49% van de 1000 respondenten overweegt van spaarbank te veranderen als zijn of haar bank betrokken is bij de uitbetaling van exorbitante bonussen. De consument verwacht een banksector die zich dienstbaar maakt en maatschappelijke thema's serieus neemt. Exorbitante bonussen voor bankiers horen wat betreft de respondenten niet in dit rijtje thuis.
Veel spaarders hebben echter geen idee wat het bonusbeleid van hun bank is. Om spaarders in staat te stellen verder te kijken dan alleen de hoogste rente, hanteert HoogsteRente.nl een ethiekscore waarin het bonusbeleid van de Nederlandse banken wordt beoordeeld. De ethiekscore toont aan de hand van 10 maatschappelijk belangrijke beleidsthema's of het investeringsbeleid van de banken al dan niet duurzaam is. Op de bankwijzer van deze website wordt getoond hoe banken scoren op het bonusbeleid en andere maatschappelijke thema's zoals klimaatverandering, mensenrechten, transparantie en natuur.

woensdag 4 augustus 2010

Banken kruipen uit dal

De grote bankconcerns in Europa lijken de opgaande lijn door te zetten. De gunstige resultaten worden echter overschaduwd door een stevige dosis behoedzaamheid over het economische herstel. Société Générale (SocGen) noemde het wereldwijde economisch herstel zelfs 'fragiel'. De groeivooruitzichten in Europa ''blijven bescheiden'', aldus de Franse bank. SocGen

Northern Rock maakt weer beetje winst

Het ‘slechte’ onderdeel van de genationaliseerde Northern Rock maakt winst, terwijl het ‘goede’ deel verlies lijdt. Dit blijkt uit de cijfers die de gesplitste Britse hypotheekbank, die een symbool geworden is van de kredietcrisis, dinsdag heeft gepubliceerd. De middelgrote bank, die begin dit jaar werd gesplitst in een bad bank en een good bank, is sinds februari 2008 volledig in handen van de Britse staat.

Afscheid Raboman Frans Jonk

In de Purmerendse Rabo-vestiging is afscheid genomen van Rabo-‘topman’ Frans Jonk. De Volendammer werd op zijn laatste werkdag in het zonnetje gezet, met vleiende woorden. Jonk heeft op 20 augustus een feestje zijn (oud-)collega’s.

LTO Noord gaat samenwerken met BOVAL in LTO Noord Verzekeringen

LTO Noord, agrarische ondernemersorganisatie in de negen provinciën boven de maas, gaat samenwerken met BOVAL, landelijk financieel dienstverlener met wortels in het agrarisch loonwerk. De samenwerking gaat 1 oktober van start en moet zorg dragen voor expertise, professionaliteit en continuïteit van LTO Noord verzekeringen BV naar de toekomst.
LTO Noord verzekeringen is een onafhankelijk intermediair op het gebied van financiële dienstverlening. Op dit terrein is de laatste jaren veel veranderd en bovendien is de regelgeving en het toezicht enorm aangescherpt. "Dit was voor ons het moment om eens goed naar het toekomstperspectief van LTO Noord Verzekeringen te kijken. We hebben eerst onderzocht wat de mogelijkheden waren om als zelfstandige onderneming verder te gaan, maar hebben uiteindelijk geconcludeerd dat daarvoor te weinig perspectief bestaat. Een samenwerkingsverband leek de beste oplossing en dus zijn we op zoek gegaan naar een samenwerkingspartner", aldus Karst Breeuwsma, directeur ad interim van LTO Noord Verzekeringen.
BOVAL ontwikkelde door de jaren heen al maatwerkoplossingen en concepten voor de agrarische en aanverwante sectoren, die nu ook voor de LTO leden eenvoudig toegankelijk worden.  "Wij onderschrijven de samenwerking als een herbevestiging van BOVAL als branchespecialist in de agrarische en grond-, weg- en waterbouw sectoren" aldus Jaap Eringa, directeur van BOVAL.

maandag 2 augustus 2010

Britse banken moeten weer lenen

De grote Britse banken moeten hun winsten gebruiken om bedrijven geld te lenen en de economie aan te jagen, in plaats van het geld te besteden aan hoge bonussen. Dat zei de Britse minister van Financien George Osborne zondag in een interview in de Sunday Telegraph. De Bank of England, de centrale bank, riep de financiële sector eerder al op de winst opzij te zetten en staatsteun terug te betalen, in plaatst van de bonusdiscussie nieuwe munitie te geven.

Henneptelers uit verzekering gezet

Henneptelers in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg lopen het risico uit hun (woning)verzekering te worden gezet. Het Verbond van Verzekeraars heeft afspraken gemaakt met politie en justitie om illegale wietkweek harder aan te pakken.