vrijdag 29 oktober 2010

Hoogsterente.nl: Banken duperen loyale spaarders

Uit een inventarisatie van HoogsteRente.nl blijkt dat de grote banken in Nederland nog steeds een tweeslachtig spaarbeleid hanteren ten koste van hun loyale spaarders. Ze lokken spaarders met een hoge rente, maar zodra het geld is gestort, daalt de rente ver onder het gemiddelde.

Sommige spaarders stelen voor honderden euro's per jaar uit hun eigen portemonnee en krijgen zelfs de inflatie niet gecompenseerd. De ASN bank heeft onlangs als eerste haar spaarbeleid klantvriendelijk gemaakt.

Volgens HoogsteRente.nl profiteren de groot banken, ING, ABN AMRO, Aegon, Friesland Bank nog steeds van het gewraakte `dakpannensysteem'. Met dit systeem lokken banken spaarders vaak met de hoogste rente waarna de banken de spaarrente stilzwijgend verlagen tot ver onder de marktrente in de hoop dat klanten dat niet door hebben.

Ondanks dat de banken minder lijken te lokken met hoge rentes, blijkt dat de grootbanken nog een groot aantal spaarrekeningen aanbieden met een te lage rente, zelfs tot 1%. Trouwe spaarders die al jaren gebruik maken van hun -toen aantrekkelijke- spaarrekening, worden gestraft voor hun loyaliteit. Zij lopen honderden euro's rente mis. Zij zijn vaak ingestapt zonder zich te realiseren dat deze rente, veelal systematisch en zonder de klanten hierop te attenderen, in stapjes zou worden verlaagd. De genoemde rentes zijn nauwelijks voldoende om inflatie en belasting te compenseren.

HoogsteRente.nl heeft uitgerekend dat loyale spaarders gemiddeld de helft van hun gespaarde rente mislopen. Banken doen intussen niets om klanten hier op te wijzen. Het spaarbeleid lijkt hier zelfs op gericht zijn. Zo schrijft ING in haar spaarbeleid; "Klanten die om advies vragen krijgen altijd het spaarproduct aangeboden dat het beste aan hun behoeften voldoet". Dat het transparanter en klantvriendelijker kan bewijst de ASN Bank.

woensdag 27 oktober 2010

ViVa! Zorggroep gaat in beroep tegen besluit NMa

ViVa! Zorggroep gaat bij de rechter in beroep tegen de conclusies en het besluit van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). 

NMa vindt dat ViVa! Zorggroep afspraken heeft gemaakt met Zorgbalans over geografische verdeling van de markt voor thuiszorg, en dat zij hiermee in strijd heeft gehandeld met de Mededingingswet. Daarom legt de NMa een boete op aan ViVa! Zorggroep en Zorgbalans.

ViVa! Zorggroep is het fundamenteel oneens met de conclusies van de NMa. 'Om goede zorg te kunnen verlenen, moeten wij kunnen samenwerken met andere zorgpartijen. Dat betekent dat je ook afspraken met elkaar moet kunnen maken: wie doet wat, wanneer, waar en voor wie? Dankzij onze nauwe samenwerking met andere zorginstellingen, waaronder Zorgbalans, kunnen wij alle noodzakelijke zorg en dienstverlening binnen handbereik van onze cliënten brengen - een uitdrukkelijke wens van de toenmalige staatssecretaris van Volksgezondheid, Jet Bussemaker. De samenwerking met Zorgbalans belette ons op geen enkele wijze om in elkaars werkgebied actief te zijn en in de praktijk zijn we dat ook.'

First Capital start beleggingsfonds op basis van technische analyse

First Capital Fundmanagement start met een beleggingsfonds op basis van technische analyse: het First Capital TA Fund. Nederlands bekendste technisch beleggingsanalist, Edward Loef (1964) stapt hiervoor over naar  First Capital Fundmanagement, en gaat daar het nieuwe fonds managen, samen met Ron Wichgers en Bernt Hofstad.

Loef was tot voor kort verantwoordelijk voor technische analyse bij Theodoor Gilissen Bankiers. Ron Wichgers (1967) is eigenaar van een onderzoeksbureau gespecialiseerd in systeemtrading en geautomatiseerde handelsmodellen. Fondsbeheerder Bernt Hofstad (1955) is directeur van First Capital Fundmanagement en directeur beleggingen van First Capital Asset Managers te Wassenaar.

De filosofie achter het fonds is dat verandering de enige constante is. Verandering en beweging zijn fundamentele kenmerken van de financiële markten. De bewegingen van de financiële markten verlopen - in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht - niet willekeurig.

Meestal is sprake van zich herhalende patronen. Beurzen kennen elkaar opvolgende perioden van optimisme en pessimisme. Daarbij bewegen koersen zich continu in drie richtingen: stijgend, dalend of zijwaarts. Rond dit koersverloop zijn lijnen te trekken. Deze lijnen geven de trend aan. Technische analyse maakt, door gebruik te maken van kwantitatieve modellen, de verschillende trends zichtbaar.

dinsdag 26 oktober 2010

Quality Investments verliest geding

Het kortgeding dat investeringsbedrijf Quality Investments heeft aangespannen tegen dagblad De Pers, is door De Pers op alle punten gewonnen. De krant wees in een serie van artikelen op de gevaren van beleggen bij Quality Investments en op het besmette verleden van bestuurder Frank Laan. Terecht, zo oordeelde de Amsterdamse voorzieningenrechter maandag

maandag 25 oktober 2010

Goede adviseur hoeft provisieverbod niet te vrezen

Onlangs heeft minister De Jager (Financiën) voorgesteld de uitbetaling van provisies van banken en verzekeraars aan tussenpersonen te verbieden. Dit provisieverbod, dat vanaf 2013 ingaat, geldt dan voor hypotheken, levensverzekeringen en pensioenen. Wat zijn hiervan de gevolgen voor u?

'Meer vet op de botten'

Het land staat er niet florissant voor, liet de directeur van De Nederlandsche Bank (DNB) nog maar eens zien. Hoewel de economie weer een beetje op begint te krabbelen, is het belabberd gesteld met de overheidsfinanciën. In drie jaar tijd is de staatsschuld vrijwel verdubbeld tot bijna 70 procent van het nationale inkomen.

Goldman Sachs wil aandelen terug van Warren Buffett

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs wil de preferente aandelen van de bank terug van Warren Buffett. Twee jaar geleden stortte het orakel uit Omaha met zijn beleggingsfonds Berkshire Hathaway $5 miljard in de toen hulpbehoevende bank.

vrijdag 22 oktober 2010

Adviespraktijk hypotheken beter bij nieuw verdienmodel

In de adviespraktijk bij de verkoop van hypotheken en daaraan gekoppelde financiële producten zijn flinke stappen in de goede richting gezet, maar de optimale situatie is nog niet bereikt. Dat concludeert het Verbond van Verzekeraars uit een vandaag gepubliceerd rapport van de AFM over de kwaliteit van hypotheekadvisering.
Volgens de AFM is de kwaliteit van advisering de afgelopen twee jaar "zichtbaar verbeterd". Wel constateert de toezichthouder nog tekortkomingen bij het inwinnen van financiële informatie, informatieverstrekking aan de klant en de passendheid van het product, bijvoorbeeld bij de mate van risicodekking.
Het Verbond van Verzekeraars onderschrijft het advies van de AFM om het beloningsmodel voor financieel advies te hervormen, zodat de klant bij complexe producten zijn beloning in alle gevallen met de adviseur afspreekt. Het Verbond bepleitte zo’n gewijzigd verdienmodel in februari dit jaar. Ook minister De Jager van Financiën schaarde zich onlangs achter dit standpunt.
Een ander verdienmodel komt naar de vaste overtuiging van de verzekeringssector de kwaliteit van de adviespraktijk ten goede omdat het ongewenste prikkels wegneemt. Algemeen directeur Richard Weurding: "Dat blijkt ook al uit de positieve AFM-beoordeling van kantoren die al volgens dit beloningsmodel werken. Deze groep dienstverleners kent volgens de AFM een goede tot excellente adviespraktijk."

donderdag 21 oktober 2010

Nederland`s pensioenstelsel kan toch nog beter

Het Nederlandse pensioenstelsel komt voor het tweede opeenvolgende jaar als beste uit de bus. Toch is onze toppositie nog steeds niet voldoende voor een A-grade classificatie, blijkt uit de Melbourne Mercer Global Pension Index, dat pensioenstelsels in 14 landen vergelijkt.

maandag 18 oktober 2010

Bankoverstap blijft lijdensweg

De bankoverstapdienst moet het makkelijker maken voor de consument om te veranderen van bank. Test-Aankoop stuurde twee anonieme onderzoekers uit naar verschillende banken.

Bij Argenta, Deutsche Bank en Rabobank.be (telefonisch) bleken de bedienden perfect op de hoogte van de procedure.

'Bij Dexia liet een bediende eerst de verkeerde formulieren invullen, maar nadien werd de fout rechtgezet. Bij KBC verwees de bediende eerst naar de oude bank, terwijl het volgens de regels aan de nieuwe bank is om de oude te contacteren', zegt Ivo Mechels van Test-Aankoop.

vrijdag 15 oktober 2010

Fundix ontwikkelt een eigen beheer pensioenoplossing voor ZZP ers

Fundix introduceert per 1 november een nieuwe eigen beheer pensioenoplossing voor ZZP-ers. Via haar website www.fundix.nl kunnen ZZP-ers die het pensioen in eigen beheer willen beleggen dan bij Fundix terecht.

Op basis van een uitgebreide intake stelt Fundix een maatwerkportefeuille samen van beleggingsfondsen, waarbij de portefeuillesamenstelling zodanig is gekozen dat  er ongeacht het profiel maximaal 12,5% risico in de portefeuille wordt gelopen. Dit omdat het beleggingsdoel betrekking heeft op toekomstige inkomsten en er dus minder risicovol belegd moet worden. Maandelijks zal de portefeuille worden bewaakt en worden er, indien noodzakelijk, transacties uitgevoerd om de portefeuille binnen de risicodoelstellingen te houden of te brengen.

Fundix brengt voor deze vorm van beheer maandelijks 18,50 euro in rekening, onafhankelijk de grootte van de portefeuille en/of de periodieke storting. Er worden geen andere kosten zoals transactiekosten, bewaarloon, performancefee etc gerekend.

zaterdag 9 oktober 2010

eBook van Pieter Lakeman, de terriër (i.m.)

Pieter Lakeman gaf in het najaar van 2009 als voorzitter van de Stichting Hypotheekleed de DSB Bank het laatste duwtje. Na zijn oproep aan spaarders om hun geld bij de bank van Dirk Scheringa weg te halen, verdween uiteindelijk 622 miljoen euro uit de kluizen in Wognum.

Zijn tegenstanders, verenigd in Lakemanleed, noemen hem ‘een groot gevaar voor de staat’. Maar er is ook waardering voor zijn werk: ‘Hij hanteert de zaag, waar toezichthouder AFM al jarenlang talmt.’

Journalist Jan Libbenga portretteert in Pieter Lakeman, de terriër deze luis in de pels van het Nederlandse bedrijfsleven. Lakeman sprak uitgebreid met de auteur en stelde voor dit boek zijn complete archief ter beschikking.

woensdag 6 oktober 2010

Keurmerken Klantgericht Verzekeren

Achmea heeft het Keurmerk Klantgericht Verzekeren verdiend voor zes van haar merken. Avéro Achmea, Centraal Beheer Achmea, FBTO, Interpolis, Zilveren Kruis Achmea en DVZ zorgverzekeringen ontvingen vanmiddag het nieuwe kwaliteitskeurmerk. Het is voor het eerst dat deze keurmerken zijn uitgegeven door de Stichting Toetsing Verzekeraars.

Bestuursvoorzitter Willem van Duin van Achmea is verheugd met de toekenning van de zes keurmerken. "Wij hechten groot belang aan het bieden van transparantie en zekerheid voor onze klanten. De kwaliteitskeurmerken kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Daarom hebben we ook direct meegedongen naar de keurmerken in deze eerste ronde. Als marktleider kijken we niet de kat uit de boom, maar nemen we onze verantwoordelijkheid."

dinsdag 5 oktober 2010

Nyenrode en ING REF intensiveren kennis over vastgoedfinanciering

ING Real Estate Finance en het Nyenrode Real Estate Center van Nyenrode Business Universiteit gaan de kennis rond vastgoedfinanciering intensiveren. Zij werken daartoe samen in wetenschappelijk onderzoek, talentontwikkeling en onderwijs. Doel is om nieuwe en al aanwezige -maar te weinig zichtbare- wetenschappelijke kennis te verdiepen en te delen met de markt en de klanten in die markt. Zowel nationaal als internationaal.

ING Real Estate Finance en Nyenrode verrichten onderzoek naar de Nederlandse en internationale vastgoedfinancieringsmarkten (institutionele klanten) en zullen daarover researchrapporten publiceren. Hiervoor worden talentvolle medewerkers van ING Real Estate Finance ingezet. Nyenrode organiseert daarnaast elk jaar een aantal summercourses en klantevenementen voor ING Real Estate Finance. Deze vinden plaats op de campus van Nyenrode.

maandag 4 oktober 2010

Mede-oprichter Triodos Bank Rudolf Mees overleden

Rudolf Mees, mede-oprichter van Triodos Bank, is woensdag 29 september jl. op 79-jarige leeftijd overleden. Mees was in 1970 een van de vier oprichters van Stichting Triodos, voorloper van de in 1980 opgerichte Triodos Bank.

zaterdag 2 oktober 2010

Polischeck voor verzekeringen

Om consumenten te helpen bij het checken of hun verzekeringen nog passen bij hun behoeften, heeft het Verbond van Verzekeraars de polischeck ontwikkeld. Dit is een checklist waarmee consumenten regelmatig hun verzekeringen kunnen nalopen. Door veranderingen in de financiële of persoonlijke omstandigheden kan een verzekering niet meer actueel zijn.

“Met de polischeck wordt het voor consumenten makkelijker om verzekeringen tegen het licht te houden. Want als je verzekeringen up-to-date en goed geregeld zijn, kun je teleurstellingen in de toekomst voorkomen en misschien nog wat geld besparen”, aldus algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond.

Met de polischeck kunnen verzekeraars en assurantietussenpersonen een actievere rol spelen bij de informatievoorziening aan de klant. De polischeck past binnen het beleid van de verzekeraars om de positie van de consument door transparantie en informatievoorziening te verbeteren.

Vereniging Eigen Huis: behoud renteaftrek goed voor woningmarkt

Het behoud van de hypotheekrenteaftrek geeft een sterke impuls aan de woningmarkt. Dat stelt Vereniging Eigen Huis op basis van een actuele flitspeiling door onderzoeksbureau Intomart.

Door het veiligstellen van de renteaftrek zeggen ruim 150.000 twijfelende huizenkijkers dat ze het komende jaar alsnog een huis gaan kopen. De animo om een huis te kopen zou volgens dezelfde peiling nog veel verder toenemen als het kabinet de overdrachtsbelasting had gehalveerd.

Vereniging Eigen Huis is blij dat de beoogde coalitie de onzekerheid over de renteaftrek wegneemt. In deze economisch moeilijke tijden draagt dit besluit bij aan het voor de woningmarkt zo belangrijke herstel van vertrouwen. Voor veel huishoudens is de renteaftrek van groot belang voor de betaalbaarheid van hun woonlasten. De vereniging is blij met de mogelijkheden om op lokaal niveau meer te huizen te bouwen die aansluiten op de woonbehoefte van mensen. Teleurgesteld is de vereniging dat het beoogde kabinet geen aanzet geeft om de structurele crisis op de woningmarkt fundamenteel aan te pakken. Vereniging Eigen Huis zal hierop blijven aandringen.

vrijdag 1 oktober 2010

Achmea krijgt sleutel nieuw pand

Dat Achmea de sleutel van zijn nieuwe onderkomen in Leiden heeft gekregen, wil niet zeggen dat de verzekeraar meteen al intrek neemt in het pand. Achmea gaat de komende tijd aan de slag in het pand om het in te richten en te voorzien van de nodige technische installaties.

In april 2011 wordt het pand in Leiden compleet met inrichting opgeleverd en kunnen de eerste medewerkers het pand betrekken. In totaal gaan 1.600 Achmea-medewerkers werken in het nieuwe gebouw. De bundeling in Leiden past in het lange termijn beleid van Achmea om haar activiteiten te concentreren op zeven kernlocaties in Nederland en een bestuurscentrum in Zeist. Als vestigingsplaats voor de kernlocatie Zuidwest Nederland is gekozen voor Leiden. Achmea huurt het pand van projectontwikkelaar Eurocommerce uit Deventer. Het gebouw bestaat uit vijf kantoortorens met acht verdiepingen en heeft een vloeroppervlakte van 32.000m2.

Het gebouw is verrezen op de zogenaamde U-bochtlocatie aan de Dellaertweg, het terrein dat grenst aan het spoor vanaf het Rijnsburgerviaduct richting het postkantoor. Leiden biedt Achmea een goede bereikbaarheid vanwege de ligging naast het NS-station. In het moderne pand is het prettig en comfortabel werken voor toekomstige bewoners. Kenmerkend voor het pand zijn de kleurige panelen aan de buitenkant. Die panelen dienen meteen als zonwering. Wie het pand bekijkt, ziet dat de kleuren en de dichtheid van de panelen verlopen. Er is een hogere dichtheid en meer geel waar de zon het meest het gebouw raakt. Aan de binnenzijde van het pand zijn de kleuren overigens niet aangebracht.

Architect Fons Verheijen haalde de inspiratie voor het gebouw uit het schilderij Ritme van een Russische dans van Theo van Doesburg. 'De omgeving kon in mijn ogen wel een oppepper gebruiken. Daarom wilde ik zoveel kleurgeweld gebruiken dat de rest van de omgeving overruled werd. De hele gevel is verticaal verdeeld in stroken van 60 cm. Elk deel kan een raam zijn, een dicht paneel of een te openen paneel met verschillende kleuren. Deze zijn geelgoud, donkerblauw, lichtblauw en af en toe een toefje rood. Verlopend over het gebouw is de gevel aan de ene zijde meer geel en de andere zijde meer blauw. Dit geeft het gebouw haar geheel eigen karakter.'