maandag 31 januari 2011

Spaarrente stijgt en daalt tegelijkertijd

De rente op spaarrekeningen met een vaste looptijd (deposito's) is door de Nederlandse banken de afgelopen maanden gemiddeld met 0,35% verhoogd. Terwijl, de rente op een gewone spaarrekening met 0,4% is gedaald. Voor wie zijn spaartegoed een jaar niet nodig heeft, kan het nu gunstig zijn om een deposito af te sluiten. Dat blijkt uit onderzoek van de financieel vergelijker Uw-Spaarrente.nl.
De hoogste rente op een spaarrekening is de afgelopen maand met meer dan 0,4% gedaald. LeasePlan Bank heeft begin dit jaar de rente verlaagd van 2,95% tot 2,57%. Hiermee biedt LeasePlan Bank nog wel de hoogste rente aan, maar zij kent een klantenstop waardoor er geen nieuwe rekeningen kunnen worden afgesloten. Op dit moment biedt Moneyou met 2,35% de hoogste rente voor een spaarrekening zonder voorwaarden. Bank of Scotland biedt op haar spaarrekening een rente van 2,4%, maar deze valt niet onder het garantiestelsel van De Nederlandsche Bank.
In tegenstelling tot de dalende rente op spaarrekeningen hebben vrijwel alle banken die in Nederland actief zijn de afgelopen maanden de rente op spaardeposito's verhoogd. De hoogste rentestijging werd door SNS Bank doorgevoerd en bedroeg 0,55%. De stijging van de rente op spaardeposito's geldt voor alle looptijden of deze nu 3 maanden of 20 jaar bedraagt. De hoogste rente op spaardeposito's wordt op dit moment aangeboden door NIBC. Op een kortlopende spaardeposito van 3 maanden bieden zij een rente van 2,30%. De hoogste rente op een spaardeposito met een looptijd van 10 jaar bedraagt op dit moment 4,5%.
"Niemand kan voorspellen hoe de rente zich de komende maanden gaat ontwikkelen", aldus Oscar Toom initiatiefnemer van Uw-Spaarrente.nl. "Maar, met de historisch lage rentes die op dit moment voor spaarrekeningen worden geboden is het verstandig om te kijken naar alternatieven". Zo'n alternatief kan een spaardeposito zijn. Voor mensen die hun spaargeld - of een gedeelte hiervan - een jaar kunnen missen, biedt NIBC een spaardeposito met een looptijd van een jaar aan tegen een rente van 2,70%. Dat is een verschil van 0,35% ten opzichte van de hoogste rente op een spaarrekening zonder voorwaarden. "Het belangrijkste is echter, dat mensen zich bewust worden van de rente die zij ontvangen. Vergelijk een keer per maand op internet uw huidige spaarrekening met het aanbod. Dit duurt ongeveer 5 minuten en kan u honderden euro's schelen, aldus Oscar Toom van Uw-Spaarrente.nl.

vrijdag 28 januari 2011

Phishing poging bij ING


Een zoveelste scammail voor ING klanten, verzonden vanuit China met en hosting bij harkonxluk.ru

donderdag 27 januari 2011

BP kiest voor Syntrus Achmea

Syntrus Achmea wordt verantwoordelijk voor de pensioenadministratie van het pensioenfonds BP. Dit pensioenfonds beheert de pensioenen van werknemers en oud-werknemers van BP Europa SE - BP Nederland en BP Gas Nederland BV.
Syntrus Achmea verzorgt sinds 2006 al de pensioenadministratie van pensioenfonds BP Raffinaderij. Dit fonds is per 1 januari 2011 samengegaan met pensioenfonds BP. Door de fusie verdrievoudigt het aantal BP-deelnemers bij Syntrus Achmea tot 4200 mensen. Het belegd vermogen bedraagt 670 miljoen euro. De medewerkers van BP in Nederland houden zich bezig met raffinage, distributie en marketing van brandstoffen en smeermiddelen.
Pensioenfonds BP is de derde nieuwe klant van Syntrus Achmea in korte tijd. In december werd bekend dat pensioenfonds RBS Nederland zijn pensioenadministratie bij Syntrus Achmea onderbrengt. Begin januari volgde de komst van Pensioenfonds Caribisch Nederland (PCN), waarvoor Syntrus Achmea fiduciair manager, vermogensbeheerder en administratief uitvoerder is.

woensdag 26 januari 2011

ING wil app Blauwe Leenw weg

ING eist dat Apple een iPhone-app van een derde verwijdert die ING-klanten toegang geeft tot hun online rekeningen. De app vraagt gebruikersnaam en wachtwoord en maakt inbreuk op het merkenrecht. De applicatie in kwestie heet 'Blauwe Leenw' en staat sinds maandag in de App Store. "Deze app toont het saldo en de laatste 10 transacties van een ING-rekening. Inloggen kan met de gebruikersnaam en wachtwoord van mijn.ing.nl", heeft developer Leen van Dalen als beschrijving toegevoegd.

dinsdag 25 januari 2011

Twee opvolgers voor Wellink

De president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink krijgt twee opvolgers. Een opvolger gaat over het monetair beleid. Een tweede topman moet toezien op de banken, schrijft De Telegraaf dinsdag op basis van bronnen in Den Haag. Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) voert de wijziging volgens de krant door naar aanleiding van de debacles rond DSB, ABN Amro en Icesave

Amerikaanse banken tonen reclame tijdens online bankieren

Wie Gmail gebruikt heeft er ondertussen mee leren leven: reclame die naast je berichten verschijnt en zelfs in je mails gaat snuffelen om je 'relevante' publiciteit te kunnen tonen. Niet moeilijk dus dat de sector nog een stapje verder probeert te gaan en nu ook banken onder de arm neemt. Het Amerikaanse Cardlytics ontwikkelde een systeem waarbij publiciteit getoond wordt tijdens het online bankieren. De inhoud van de reclame wordt bepaald door een analyse van je betalingsgedrag. Dat

Amerikaanse 'rommel-fondsen' winnen 27 procent

De Amerikaanse fondsen waarin banken hun rommelhypotheken konden onderbrengen blijken goed te presteren. Sinds de oprichting zijn de fondsen 27 procenten meer waard geworden. Dit komt naar voren in gegevens van de Amerikaanse overheid, die later vandaag worden gepubliceerd maar waarin Reuters al inzage heeft gehad.

maandag 24 januari 2011

OHRA komt met nieuwe oversluitservice lijfrentepolissen

OHRA introduceert een speciale oversluitservice voor consumenten die een pensioenaanvulling willen via banksparen. De service is er voor consumenten die beschikken over een lijfrente-opbouwpolis en nu willen overstappen naar een bankspaaroplossing.
Met de OHRA Pensioenrekening kan men fiscaal voordelig sparen of beleggen voor een aanvulling op het pensioen. Een combinatie van beide is ook mogelijk. Bij de optie 'sparen' brengt OHRA geen kosten in rekening, bij de optie 'beleggen' zijn er wel kosten, maar deze zijn zeer laag (bron: MoneyView). Volgens Fleur Dujardin, directeur marketing & verkoop OHRA, is de oversluitservice  bestemd om consumenten te helpen met het maken van de juiste keuze.  "Met onze bancaire lijfrenteoplossing heeft OHRA  een passende oplossing voor consumenten die hun bestaande lijfrentepolis willen oversluiten".
Afgelopen zaterdagavond (22 januari) besteedde het televisieprogramma Kassa ook al aandacht aan het wel of niet oversluiten van lijfrente-opbouwpolissen naar bank- spaaroplossingen. OHRA was daarom ook zaterdagavond telefonisch bereikbaar. Consumenten belden met vragen naar aanleiding van het programma Kassa.

Splitsing Britse banken aan de horizon

'Radicale hervormingen' worden uitgesloten, maar Britse banken moeten in de toekomst mogelijk wel verschillende activiteiten van elkaar scheiden. Dat zei de voorzitter van de Independent Commission on Banking John Vickers zaterdag tijdens een toespraak waarover Britse media berichten. Zogenoemde universele banken zouden de zakelijke en investeringsactiviteiten in de toekomst mogelijk moeten scheiden van de activiteiten waarmee ze zich op de consumentenmarkt richten.

Belgische internetbank breidt uit naar Nederland

Keytrade Bank, een Belgische internetbank, wil de markt in Nederland veroveren. In België loopt de marktleider voor op BinckBank, wat betreft beursverrichtingen. BinckBank is op die markt tweede speler.  De Belgische internetbank wacht nog op officiële goedkeuring, waaronder een licentie van De Nederlandse Bank, maar wil het tweede kwartaal van dit jaar in Nederland van start gaan. Dat meldt de Belgische krant De Tijd. De internetbank is naast in België ook actief in Luxemburg en Zwitserland.

vrijdag 21 januari 2011

Hoe een Chinese bank in no-time de grootste werd

Deze week opende de Chinese Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) de deuren van haar eerste Nederlandse filiaal. Op het Museumplein in Amsterdam komen vijftien à twintig mensen te werken. Dat is kinderspel vergeleken met de circa 387 duizend werknemers wereldwijd. De ICBC is qua martkwaarde namelijk de grootste bank van de wereld. Maar hoe is dat zo gekomen?

'Afschaffen contant geld onhaalbaar'

De Stichting ter Bevordering van Efficiënt Betalen, een samenwerking van Detailhandel Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken, meldt dat het streven naar uitsluitend betalen met Pin in 2014 niet haalbaar is. Het bannen van cash zou het aantal winkeldiefstallen moeten terugdringen.

donderdag 20 januari 2011

Strengere handhaving fiscaal beleid door overheden


'Nederlandse bank Credit Europe doet zaken met Iran'

VS zet Nederland en het Nederlandse bedrijfsleven onder grote druk om geen zaken te doen met Iran. Zo dringen de Amerikanen aan op maatregelen tegen Credit Europe bank, omdat de bank geld zou doorsluizen naar Iran. Nederland wil best meewerken, maar dan moet wel worden voorkomen dat andere landen de handel overnemen.

woensdag 19 januari 2011

VEB daagt ook andere banken in Fortis-zaak

In de zaak die de Vereniging van Effectenbezitters aanspant tegen het voormalige Fortis en de bestuurders daagt de belangenvereniging ook de banken die Fortis hebben bijgestaan bij een aandelenemissie. De VEB meent dat beleggers hierdoor voor € 18 mrd zijn gedupeerd. Dit meldt de VEB in een persverklaring. De organisatie heeft Fortis vandaag gedagvaard wegens misleiding van beleggers. Daarbij

Nieuwe strenge stresstest voor Europese banken

Er komt een nieuwe stresstest voor Europese banken, waarin liquiditeit en landenrisico scherper worden getoetst. Dat hebben de ministers van Financiën vandaag besloten. Dezelfde 91 banken die vorig jaar getest werden, zullen opnieuw worden onderzocht. Ditmaal wordt de test strenger.

dinsdag 18 januari 2011

Nederlander spaart voor slechtere tijden

De meeste Nederlanders sparen om een buffer aan te leggen voor financieel slechtere tijden. Een mogelijk tegenvallend pensioen, de kans op werkloosheid en een stijging van de woonlasten worden het vaakst genoemd. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van Friesland Bank, waarvan de resultaten dinsdag zijn gepubliceerd.

Rood staan kost 10 procent

Banken rekenen tot ruim 20 procent rente over rood staan zonder consumenten daar duidelijk op te wijzen. Tot die conclusie komt het consumentenprogramma Tros Radar in de uitzending van maandag. Volgens Radar vermelden banken de debetrente wel op de site, maar staan de bijkomende kosten daar niet altijd bij. ''ABN Amro spant de kroon'', aldus Radar.

VGZ, CZ en Independer Zorg slaan handen ineen rond patiëntwaarderingen

VGZ, CZ en Independer Zorg gaan samenwerken om de kwaliteit van zorg transparanter te maken. Dit doen ze door de uitwisseling van patiëntwaarderingen. Deze waarderingen vormen een belangrijk onderdeel binnen de kwaliteitsmeting van zorg. Op basis van de waarderingen kunnen consumenten een weloverwogen keuze maken, zorgaanbieders hun aanbod verder verbeteren en zorgverzekeraars gerichter zorg voor hun klanten inkopen.
Elk van de drie partijen verzamelt informatie die vervolgens zichtbaar wordt gemaakt op de websites. CZ heeft enkele jaren geleden de 'ultimate question' in de zorg geïntroduceerd en gaat deze informatie op hun website VGZ, Independer Zorg en CZ gaan op hun websites ondermeer gebruik maken van de patiëntervaringen uit de CQI-metingen. Daarnaast gaan ze de mogelijkheid bieden om zorgaanbieders te waarderen op een vijftal onderdelen: tijd en aandacht, deskundigheid, respect patiënt, begrijpelijke informatie, resultaat behandeling en samenwerken. Inmiddels zijn al ruim 90.000 patiënten oordelen verzameld. Ook kunnen er ervaringen over de behandeling worden achtergelaten. Op deze wijze wordt de klantbeleving voor iedereen inzichtelijk gemaakt. Alle partijen zijn voorstander van breed gedragen kwaliteitscriteria. 

Chinese bank opent vestiging in Amsterdam

De Chinese bank Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) opent deze week haar eerste vestiging in Amsterdam. ICBC, naar eigen zeggen de meest winstgevende bank ter wereld, had al dochters in Frankfurt, Luxemburg en Londen. Daar komen nu kantoren in Parijs, Brussel, Amsterdam, Milaan en Madrid bij.

maandag 17 januari 2011

TCS Fund wil ABNAMRO overnemen

TCS ( The Children's Sustainability ) Fund maakt zich gereed voor de overname van ABNAMRO. Zodra Nederland tezamen met de andere 27 EU-landen het politieke besluit heeft genomen het TCS Fund op te tuigen met de EUR 285 miljard die momenteel in de vorm van 570 miljoen EUR 500 biljetten in omloop is zal TCS Fund de landen van de eurozone die hulp nodig hebben, een passende financiering kunnen bieden die weliswaar streng is wat betreft de te stellen voorwaarden en het onderpand , maar wat de rente betreft draaglijk voor de economie van het land.  De EU-landen die in nood zijn zoals Ierland, Portugal, Spanje, Italie, Griekenland en ook Belgie kunnen bij het TCS Fund aankloppen. Door de Ministers van Financien in de eurozone is nu regelmatig overleg gaande over de te nemen maatregelen om de crisis in de eurozone krachtig te bezweren.  Er is voor het overnemen van ABNAMRO een bedrag nodig van EUR 25 miljard om alle in de terugverovering van de bank geïnvesteerde geld op 3 oktober 2008 en later aan de belastingbetaler te kunnen teruggeven.
De komende dagen zullen de Ministers van Financiën en de EU-regeringsleiders knopen moeten doorhakken. Welke bijdrage zal Nederland gaan leveren wat betreft de te treffen maatregelen ? De eurozone bestaat uit de zeventien EU-lidstaten die de euro hebben ingevoerd als nationale valuta.

'Banken in gevaar door nieuwe concurrenten'

Terwijl de banken zich voorbereiden op de nieuwe Basel - voorschriften, staan totaal nieuwe spelers in de startblokken om de concurrentieslag aan te gaan. Zo heeft Google zich ontfermd over nagenoeg alles wat online gebeurt, inclusief een eigen browser Google Chrome en de licenties voor een complete bankdienst. Apple - op haar beurt - richt zich op een nieuwe generatie I-Phones. Een massa-gadget waarover wordt gespeculeerd dat deze de chip bevat om betalingen mee te kunnen doen. Wie valt er niet voor? De I-Phone als portemonnee? Bruno Fabre stelt deze kwesties aan de kaak in zijn boek `Bankroots in 2020'. Hij geeft antwoord op de vraag hoe het financiële systeem zo snel mogelijk de balans kan hervinden tussen winst en klantenbelang.
Ondertussen doen de banken er alles aan om de balans op te krikken en in hun kapitaalbehoeften te voorzien. Daarnaast doen ze hun best om de technologisch achterstand in te lopen. Hoe lang hebben ze nog voordat de gouden Apple de markt betreedt? Hoe lang nog voordat Google de Award in ontvangst neemt voor de meest sympathieke financiële dienstverlener? Of slagen banken en verzekeraars  er nog in om het hart van hun cliënten weer te stelen - of beter nog - te strelen?

Maatregelen voor Spaanse banken

Spanje gaat meer maatregelen nemen om de spaarbanken die in moeilijkheden verkeren te hervormen. Daarmee wil het land het internationale vertrouwen terugwinnen, schrijft de Financial Times vrijdagavond. “De hervorming van de financiële sector is de meest ambitieuze en meest verstrekkende van de laatste twintig jaar in Spanje”, zegt de Spaanse Minister-president José Luis Rodríguez Zapatero tegen de Britse krant.

donderdag 13 januari 2011

Hoge verwachtingen BinckBank van 'eigen Facebook'

Facebook is misschien niet het eerste waaraan je denkt bij de deze week gelanceerde beleggerswebsite Shares.nl en Shares.be van BinckBank. Toch leunt de site sterk op een grote gemeenschap van particuliere beleggers. 'We wilden meeliften op de bekendheid van Facebook.' De nieuwe site is in het leven geroepen door BinckBank in samenwerking met de Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) en de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs en Beleggers (VFB). Op de site worden vooraanstaande nieuwsbronnen, zoals Dow Jones en ANP, samengebracht met sociale media en commentaar van beleggers zelf.

Bankkaart kan toch nog buiten Europa

Wie met zijn bankkaart buiten Europa geld wil afhalen of ermee wil betalen in een winkel zal dat nog altijd kunnen. Hij moet dan wel op voorhand vragen aan zijn bankier om de blokkering tijdelijk op te heffen. Vanaf 17 januari worden de betaalkaarten van klanten van 22 banken onklaar gemaakt voor betalingen of geldafhalingen buiten Europa. Op die manier willen de banken fraude vermijden.

Hypotheekrente gaat weer omhoog

De grote hypotheekverstrekkers Rabobank, ABN Amro en ING gaan uit van een kleine stijging van de rente tot enkele tiende procenten. Tussenpersonen als de Hypotheekshop verwachten een nog hogere stijging, tot zelfs anderhalf procent in 2012. Mensen die een hypotheek met een langlopende rentevaste periode hebben, zullen weinig merken van de rentestijging.

woensdag 12 januari 2011

Holtzbrinck met nieuw Europees investeringsfonds

Holtzbrinck Ventures richt samen met Harbourvest een Europees investeringsfonds op van 177 miljoen euro. Het fonds richt zich op technologiestarters op de consumentenmarkt. Het gaat om het The Holtzbrinck Ventures Fund IV. Daar worden de bestaande participaties in overgebracht met als verschil dat Harbourvest als externe partij nu instapt. Het management heeft ongeveer 7,5 procent van de aandelen, de rest is ongeveer gelijk verdeeld tussen de twee investeerders.

Pensioenfondsen maken snel dreigende kortingen bekend

De Pensioenfederatie, de koepelorganisatie van pensioenfondsen, publiceert medio februari een lijst van pensioenfondsen die naar de huidige inzichten op 1 april 2012 de pensioenen moeten verlagen. Het betreft fondsen die zelf aan De Nederlandsche Bank te kennen hebben gegeven dat korten nodig is om voldoende te herstellen

dinsdag 11 januari 2011

Curator: zaak Groen Invest ‘geen inkoppertje’

Het netjes afhandelen van de dossiers van 5.000 participanten die samen zo’n €70 miljoen hebben ingelegd in Groen Invest en daar graag nog iets van terug willen zien, dat is met recht ‘geen inkoppertje’. En dat is ook wat curator Te Biesebeek stelt.

Zonde! Minder foreclosures in de V.S.

Denk grootscheepse fraude, denk volkswoede en denk vervolging van enkele van de grootste Amerikaanse banken. Ja, het had zo dramatisch en sappig kunnen zijn in wat Foreclosure Fraud is gaan heten. Helaas lijkt het doek voortijdig te vallen. Banken voelen nattigheid: het aantal huizen dat onder de hamer ging, is drastisch afgenomen. In een door afgehamerd vastgoed geplaagde stad als Phoenix is het aantal foreclosures sinds begin 2008 niet meer zo laag geweest.

maandag 10 januari 2011

Britse premier: lagere bonussen

De Britse premier David Cameron heeft zondag de banken in Groot-Brittannië gewaarschuwd dat ze lagere bonussen moeten uitkeren dan afgelopen jaar. Hij heeft begrip voor de publieke onvrede over het bonusbeleid bij banken die door de overheid zijn gered. Zijn uitspraken volgden op berichtgeving dat de topman van Royal Bank of Scotland (RBS), Stephen Hester, dit jaar een bonus ontvangt van 2,5 miljoen pond. Zijn totale salaris zou bijna 7 miljoen pond (ruim 8 miljoen euro) bedragen

Papandreou: 'Wie maakt ons los?!'

Ja, beste mensen, het zijn de laatste, heerlijk rijpe mediterrane staatsobligaties. U weet wel; authentiek knisperend papier en een hint van olijfolie. Niet te versmaden. Nog gezond ook! Aldus de Griekse premier Papandreou die de financiële markten vast opwarmt voor het kopen van zijn staatspapier. Eenmaal, andermaal!

Moe van het gezeur

Overheden en financiële instellingen hebben één ding gemeen: als er iets mis gaat moet een ander er voor betalen, namelijk de belastingbetaler of de klant, maar het wordt helemaal link als die twee gaan samenwerken en het gaat bij beide mis. Nu zijn we inmiddels zover dat de regels van het spel eenzijdig worden aangepast en er worden allerlei ideetjes naar buiten gebracht waarvan de belegger de dupe is. ECB is hard bezig om de zwarte piet naar de overheden te schuiven en de overheden leggen ‘m bij de banken en, U raadt het al, de banken bij de klant.

vrijdag 7 januari 2011

Aandeel KBC lager na winstwaarschuwing

Beleggers straffen KBC af. De Belgische Bank heeft onverwacht een winstwaarschuwing gegeven vanwege mogelijke verliezen op Ierse beleggingen en onregelmatigheden bij een dochterbedrijf. De koers van de daalt ruim 3%. KBC liet donderdagmorgen weten ene voorziening van €315 tot €330 mln te nemen voor een verhoging van de voorzieningen voor de Ierse kredietportefeuille en ‘onregelmatigheden’ bij de Ierse dochter KBC Lease UK.

dinsdag 4 januari 2011

Schade jaarwisseling daalt verder

Tijdens de afgelopen jaarwisseling is voor een bedrag van circa 10 miljoen euro aan schade veroorzaakt. Het gaat daarbij om particuliere schade aan woningen en auto's door brand.

Dat blijkt uit een schatting van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek van het Verbond van Verzekeraars. Daarmee daalt het uit te keren schadebedrag voor het derde jaar op rij. Vorig jaar nog werd de oud en nieuw schade vastgesteld op 12 miljoen euro.

Het Verbond van Verzekeraars ziet de daling van het schadebedrag ook als een resultaat van het aangekondigde zero-tolerance beleid van de overheid tegen vandalen en andere raddraaiers. Helaas heeft dat niet kunnen voorkomen dat er op een aantal plekken sprake was van geweld tegen mensen met een publieke taak. Verzekeraars blijven bij hun eerdere pleidooi voor een meldpunt waar informatie over veroordeelde relschoppers in groepsverband beschikbaar komt, zodat verzekeraars de veroorzaakte oud en nieuw schade bij hen kunnen verhalen.

Daarnaast meldde een verzekeraar eerder vandaag dat brandschade tijdens de jaarwisseling aan drie scholen ruim drie miljoen euro bedroeg. Ook hier lijkt sprake van een dalende trend sinds de jaarwisseling van 2007/2008. In dat jaar werden tweeëntwintig scholen getroffen door brand.