donderdag 30 juni 2011

Gedupeerden DSB in het gelijk gesteld

Gedupeerden van DSB Bank met een achtergestelde deposito zijn door het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) in hoger beroep in het gelijk gesteld. De achtergestelde deposito’s vallen volgens het CBB onder het depositogarantiestelsel. Enkele honderden klanten van Stichting Meldpunt Collectief Onrecht (SMCO) kunnen hierdoor uitkering van hun spaargelden tot een maximaal bedrag van 100.000 euro tegemoet zien. In het geval van een en/of rekening gaat het om een bedrag van 200.000 euro.
De Nederlandsche Bank stelde zich eerder op het standpunt dat achtergestelde deposito’s niet onder het depositogarantiestelsel zouden vallen. De Rechtbank gaf DNB daarin eerder gelijk. Nu is uitgemaakt dat achtergestelde deposito’s wel onder het depositogarantiestelsel valt, dient DNB tot uitkering over te gaan aan deze rekeninghouders. DSB Bank heeft met circa 4.700 personen een achtergestelde deposito met een totale waarde van 112 miljoen euro afgesloten.
Het depositogarantiestelsel vergoedt tegoeden op betaal- en spaarrekeningen tot een maximum van 100.000 euro per persoon. Ingeval van een 'en/of-rekening' kunnen beide rekeninghouders voor een vergoeding uit hoofde van het depositogarantiestelsel in aanmerking komen. Tegoeden zullen eerst worden verrekend met eventuele schulden (hypotheek, lening) van rekeninghouders aan DSB Bank N.V..

Brussel akkoord met sluiting Ierse banken

De Europese Commissie heeft woensdag ingestemd met de voorgenomen sluiting van de Ierse banken Anglo Irish Bank en Irish Nationwide Building Society. De banken worden eerst gefuseerd en daarna over een periode van 10 jaar gesloten.

woensdag 29 juni 2011

Miljoenen schade door noodweer

De schade door het zware noodweer dat dinsdagavond over Nederland trok loopt in de miljoenen euro's. Interpolis denkt alleen voor zijn particuliere klanten uit te komen op een bedrag van 5 miljoen.
Sinds vanochtend 8 uur is het bij Interpolis erg druk aan de telefoon. Tot elf uur kwamen er al duizend meldingen binnen, waarvan meer dan 800 van particuliere klanten. Het gaat om water-, storm-, hagel- en inductieschade. Blikseminslag vernielde in verschillende woningen de elektronische apparatuur.
Om te voorkomen dat de wachttijden aan de telefoon oplopen, zet Interpolis extra mensen in. Totaal zitten er vandaag 200 medewerkers aan de telefoon om de schade op te nemen en de klanten te helpen de schade op te lossen. De meeste meldingen kwamen uit Noord-Brabant. Tot elf uur kwamen er al 350 meldingen binnen (half miljoen euro schade).

Voldoende geld in Icesave boedel

Volgens minister Jan Kees de Jager van Financiën kan uit de boedel van Icesave moederbank Landsbanki 99 procent van de schulden aan Nederland en Engeland worden betaald. Dat meldde hij vanochtend aan de Tweede Kamer. Al eerder was bekend dat de boedel van Landsbanki een groot deel van de Icesave schulden zou kunnen dekken. Wanneer de uitbetalingen zullen plaatsvinden is niet duidelijk. Nederland krijgt 1,3 miljard euro aan geld dat door de Nederlandse regering is voorgeschoten.

Banken voelen druk ’vrijwillige’ Griekse steun

Nu de Franse banken zich bereid tonen de looptijd van hun miljarden aan Griekse schulden te verlengen, groeit ook de druk op Nederlandse en vooral Duitse banken om de leningen van Athene door te rollen. Een handvol banken in ons land is in overleg met minister De Jager (Financiën) over het vrijwillig verlengen van de aflopende leningen aan Griekenland. „De Fransen proberen altijd een leidende rol te spelen. Maar de vraag blijft natuurlijk: hoe vrijwillig is vrijwillig?”

Helft van de jongeren houdt schulden verborgen

Bijna de helft van de Nederlandse jongeren tussen 13 en 18 jaar zou het niet aan anderen laten weten wanneer zij schulden hebben. Ook wanneer zij geld tekort komen, houdt 28% van de jongeren dat liever voor zich. Dit blijkt uit onderzoek van creditmanagement organisatie GGN naar het betaalgedrag in Nederland. Een reden tot zorg is dat 26% van de jongeren bovendien niet goed weet bij wie ze terecht kunnen als ze een rekening niet kunnen betalen.
GGN doet jaarlijks onderzoek naar het betaalgedrag in Nederland. Ook dit jaar is gebruik gemaakt van het online panel van Motivaction. Het onderzoek vond plaats in maart 2011. In totaal hebben 526 jongeren tussen 13 en 18 jaar aan het onderzoek meegewerkt. De resultaten zijn representatief voor de verschillende normen en waarden die onder Nederlandse jongeren leven ten aanzien van het omgaan met geld.
Het hebben van schulden vinden jongeren niet normaal. 28% van de jongeren (met name 15- t/m 18-jarigen) ligt er wakker van wanneer zij geld lenen of schulden hebben en 62% voelt zich schuldig als ze een rekening te laat betalen. Rondom het hebben van schulden hangt een soort vrees bij jongeren. 33% denkt er liever niet over na wanneer zij schulden hebben en maar liefst 47% van de jongeren zou het niet aan anderen laten weten als ze schulden hebben.
'Hier schuilt een risico in', aldus Henk Keizer, bestuursvoorzitter van GGN. 'Het feit dat jongeren kennelijk niet durven praten over schulden, gecombineerd met het gegeven dat een kwart van de jongeren niet goed weet waar ze terecht kunnen als ze een rekening niet kunnen betalen, stemt zorgelijk. Het kan daardoor gebeuren dat er niet tijdig aan de bel getrokken wordt wanneer de problemen te groot worden. Zo kunnen al op jonge leeftijd structurele betalingsproblemen ontstaan die jongeren de rest van hun leven op achterstand zetten. Uit het onderzoek blijkt dat ruim de helft van de jongeren zelf vindt dat er op school meer aandacht moet komen voor de manier waarop je met geld omgaat. Ik trek graag samen met ondernemers, instanties en jongeren op om kennis, ervaring en betrokkenheid te bundelen in de zoektocht naar een effectieve manier om onwetendheid en schuldgevoel onder jongeren te lijf te gaan. Want zonder ingrijpen groeien deze problemen mee naar hun volwassen leven, waarin ze weer een voorbeeld moeten zijn voor volgende generaties.'
De oproep tot samenwerken deed Keizer ook op CreditView 2011, het congres dat GGN op 23 juni jl. voor haar relaties organiseerde. De toekomst van betalen stond centraal tijdens het congres. Frits Spangenberg, oprichter van Motivaction was één van de sprekers. Hij lichtte het betaalgedrag van jongeren nader toe: 'Waarden van jongeren zijn aan het verschuiven, zij staan anders in het leven dan eerdere generaties toen zij jong waren. Internet en social media hebben van de wereld een global village gemaakt. Jongeren zijn in luxe opgegroeid en alles is mogelijk. Deze 'grenzeloze generatie' wordt een belangrijke doelgroep voor creditmanagement. De onderzoeksresultaten laten een gespleten beeld zien van zelfredzame, onafhankelijke jongeren die weten om te gaan met hun geld en aan de andere kant kwetsbare jongeren die zich maar moeilijk staande kunnen houden.'

dinsdag 28 juni 2011

ABN Amro Mobiel Bankieren voor iPad

ABN Amro had plannen voor een mobiel bankieren-app en liet in een filmpje op YouTube al enkele features zien. De applicatie was zo’n twee weken geleden al aangekondigd en werd in juli pas verwacht, maar Apple reageerde snel en keurde de app vanmorgen al goed.

Eigen woning als oudedagsvoorziening heeft haken en ogen

Europese huishoudens gebruiken de waarde van de eigen woning veel minder vaak als oudedagsvoorziening dan je zou verwachten. Dat is een van de conclusies van Janneke Toussaint, die op donderdag 30 juni op dit onderwerp promoveert aan de TU Delft.
Als de hypotheek eenmaal is afbetaald, hebben mensen lagere woonlasten op hun oude dag. Daarnaast kunnen eigenaarbewoners het vermogen in de woning te gelde maken door te verkopen of door gebruik te maken van een opeethypotheek. De eigenwoning lijkt dus op het eerste gezicht interessant als oudedagsvoorziening. ‘Toch verzilveren huishoudens hun woning op dit moment veel minder vaak dan op basis van de wetenschappelijke theorie werd verwacht’, zegt Janneke Toussaint, die hiernaar onderzoek deed in verschillende Europese landen, waaronder Nederland. ‘Huishoudens vinden het over het algemeen niet prettig om het vermogen in de woning te gelde te maken: de financiële producten zijn complex en het vertrouwen in financiële instellingen heeft een deuk opgelopen. Bovendien kan het de solidariteit tussen familieleden ondermijnen.’
Toch denken wetenschappers en beleidsmakers steeds vaker over de eigen woning als oudedagsvoorziening na. De vergrijzing en de wereldwijde financiële crisis zetten de sociale voorzieningen voor ouderen immers onder druk en de Europese overheden zoeken naar manieren om de druk te verlichten. Het eigenwoningbezit zou een oplossing kunnen zijn.
Toussaint: ‘De uitkomsten van mijn onderzoek suggereren inderdaad dat het eigenwoningbezit in de toekomst steeds belangrijker zal worden voor gepensioneerden. Maar vooral voor lagere inkomens is een eigen woning niet dé oplossing voor het pensioenvraagstuk. Verschillende onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat huishoudens met lagere inkomens meer risico’s lopen als zij een koopwoning bezitten. Ze wonen bijvoorbeeld vaker in een woonomgeving waar prijzen minder stijgen en hebben vaker moeite met sparen voor onderhoud en om dalingen in het inkomen op te vangen.’ Toussaint concludeert: ‘Ik zie het eigenwoningbezit zeker niet als dé ideale oplossing voor het pensioenvraagstuk. Het eigenwoningbezit is voor mij niet in eerste instantie een pensioenvoorziening, maar heeft vooral emotionele waarde, als een veilige plek en een stabiel onderkomen voor een huishouden.’
Een deel van het onderzoek vond in Nederland plaats. Nederlanders zijn zich volgens Toussaint nog onvoldoende bewust van de mogelijke financiële risico’s van het eigenwoningbezit. ‘We blijven in Nederland maar vertrouwen op stijgende huizenprijzen en lossen onze hypotheken nauwelijks meer af vanwege de hypotheekrente-aftrek. Maar de vergrijzende samenleving heeft ook een effect op de woningmarkt. Een krimpende populatie betekent immers dalende huizenprijzen.’

100 procent pensioenzekerheid bestaat niet

In het Pensioenakkoord, dat door sociale partners is gesloten, zijn de hoofdlijnen vastgelegd voor invulling van een nieuw Financieel Toetsingskader (FTK). Nu datzelfde akkoord al na 14 dagen onder druk staat, is het goed nog eens nadrukkelijk stil te staan bij een aantal aandachtspunten, aldus Rajish Sagoenie, voorzitter van het Actuarieel Genootschap (AG)
In de aanloop naar het Pensioenakkoord zijn verschillende voorstellen gedaan voor het waarderen van de pensioenverplichtingen. Aan de hoogte van pensioenen is altijd een bepaalde mate van onzekerheid verbonden, met name door toekomstige beleggingsopbrengsten en levensverwachtingen. Een 100% zekerheid voor het uiteindelijk nakomen van de volledige pensioenuitkering is dan ook niet te geven. De mate van zekerheid die wel gegeven kan worden, hangt af van de voorzichtigheid (prudentie) die binnen het financierings- en beleggingsbeleid wordt gehanteerd. Hoe meer prudentie, hoe groter de kans op nakomen van de nominale verplichtingen. Een prudent beleggingsbeleid beperkt echter de mogelijkheden tot indexatie.
Anders dan onder het huidige toetsingskader - waarin bij Wet een grote kans op het volledig nakomen van nominale verplichtingen wordt geëist biedt het nieuwe FTK de mogelijkheid tot meer beleggingsrisico, zonder dat hiervoor extra veiligheidsbuffers nodig zijn. De vraag in hoeverre risico genomen wordt, ligt daarbij niet langer bij de wetgever maar wordt decentraal door sociale partners bepaald. Daarmee lijkt er veel vrijheid te komen om decentraal een keuze te maken voor het gewenste risiconiveau.
Het nieuwe FTK biedt keuzen tot een andere herverdeling van de middelen over de tijd. Hierdoor wijzigt mogelijk de solidariteit tussen leeftijdsgroepen ten opzichte van het huidige FTK.
In het Pensioenakkoord wordt (ook via de aanvullende berekeningen) betoogd dat een beleggingsmix behorend bij reële aanspraken tot hogere uitkomsten leidt dan bij nominale aanspraken. Naar ons oordeel dient hierbij meer expliciet vermeld te worden dat de basis voor dit betoog is dat het nemen van beleggingsrisico wordt beloond. Maar zoals de term 'beleggingsrisico' al aangeeft, kleven hieraan ook risico's.
Het AG moedigt een akkoord dat voldoende transparantie en helderheid bevat aan. Dit komt ons internationaal geprezen pensioenstelsel ten goede. Het nemen van beleggingsrisico past hierin. Ook in het huidige stelsel is dit gebruikelijk. Er zal goed nagedacht moeten worden hoe binnen de afspraken van het Pensioenakkoord transparante communicatie vormgegeven kan worden.
Gezien de complexiteit dient hierover helderder gecommuniceerd te worden en moet de vraag of het nemen van beleggingsrisico in ieders belang is, nadrukkelijker op tafel te komen. Het AG hecht er daarnaast aan dat snel meer duidelijkheid komt omtrent de nog openstaande vraagstukken van het 'invaren van bestaande rechten' en de 'Governance' binnen pensioenfondsen.

maandag 27 juni 2011

Diefstal 1,2 miljoen euro bij DNB

Bij De Nederlandsche Bank (DNB) is in september 2008 voor een bedrag van 1.250.000 euro gestolen uit de kluis, zo meldt de centrale bank maandag. DNB heeft hierop aangifte gedaan van deze vermissing. Uit onderzoek van DNB en de politie blijkt dat het geld waarschijnlijk door een toenmalige medewerker van DNB is ontvreemd.

Achmea kantoor in Leiden officieel open

Als een dirigent en met het aangeven van de eerste maat heeft minister Melanie Schultz van Haegen vrijdagmiddag 24 juni het nieuwe gebouw van Achmea in Leiden muzikaal geopend. Na het officiële moment vond achter haar de live première plaats van een uniek muzikaal gebeuren. Met ondersteuning van beelden speelde een ensemble muziek die speciaal was gecomponeerd op het gebouw en de directe omgeving. Op het ritme van de muziek waren sfeerimpressies van het gebouw en details van de omgeving te zien.
De minister refereerde er in haar toespraak aan dat het gebouw op de zogenaamde U-bocht locatie geen allemansvriend is in Leiden. "Het gebouw is spraakmakend, eigenwijs en origineel," aldus Melanie Schultz van Haegen: "De kleurrijke facade is een stille ode aan de in Leiden opgerichte kunstbeweging De Stijl van Theo van Doesburg." Verder ging minister Schultz van Haegen in op het thema mobiliteit en Het Nieuwe Werken. Een thema dat ook binnen Achmea prioriteit heeft.
Burgemeester Henri Lenferink van Leiden zei 'ongelofelijk trots' te zijn een bedrijf als Achmea binnen de gemeentegrenzen van Leiden te kunnen verwelkomen. Hij ging in op de werkgelegenheid die het biedt en de levendigheid in de binnenstad die het pand met zich meebrengt.
Achmea Leiden is een van de zeven kernlocaties van Achmea in Nederland, naast een bestuurscentrum in Zeist. In Leiden werken nu 1600 medewerkers uit vijf verschillende divisies samen in één gebouw. Divisie Zorg & Gezondheid (o.a. Zilveren Kruis Achmea en Agis) is daarvan de grootste.

Eerste premiepensioeninstelling krijgt vergunning

De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hebben een vergunning verleend aan BeFrank. Hiermee is BeFrank de eerste premiepensioeninstelling (PPI) van Nederland. Nu de toezichthouders het licht op groen hebben gezet, kan BeFrank officieel de markt betreden.
Een PPI is een nieuwe uitvoerder op de Nederlandse pensioenmarkt. Voorheen was pensioenuitvoering voorbehouden aan pensioenfondsen en verzekeraars. Folkert Pama, CEO van BeFrank: "Het is prachtig nieuws dat wij nu echt van start kunnen gaan. BeFrank is de eerste pensioenuitvoerder die werknemers en werkgevers realtime inzicht geeft in hun pensioen. Wij werken volledig online."
Een werknemer kan altijd de actuele waarde van zijn pensioen zien. Daarnaast kan de deelnemer met de pensioenplanner berekenen hoe zijn pensioen zich gaat ontwikkelen. De unieke pensioenplanner geeft de uitkomsten en de waarschijnlijkheid van die uitkomsten aan. "BeFrank maakt zo met geavanceerde technieken, pensioen duidelijk voor werknemers," aldus Pama.
BeFrank verenigt de online technologie van BinckBank, met de pensioen- en beleggingskennis van Delta Lloyd. Vorig jaar zomer kondigden de moederbedrijven aan de krachten te bundelen in de joint venture BeFrank.

Groesbeek wil Rabo onteigenen

Omdat Groesbeek vaart wil maken met de ontwikkeling van het centrumplan, wil de gemeente een onteigeningsprocedure starten voor het kantoor van de Rabobank aan de Dorpsstraat. Bouwen in de hoek Mariën- daal-Dorpsstraat is pas mogelijk als de daar gevestigde Rabobank een andere locatie heeft gevonden, en daar is nog steeds geen zicht op. Bank en gemeente onderhandelen al langer dan tien jaar over de verkoop van het kantoorpand. De Rabo speelt een cruciale rol in realisering van het centrumplan.

Online bankieren naar 'next level'

Het werkt ook niet echt lekker, dat online bankieren, en dat anno 2011. Banksites zijn vaak wat onoverzichtelijk en er worden weinig vernieuwende applicaties aangeboden om gemakkelijker en leuker gebruik te maken van je financiële gegevens. Daarbij zijn er geen banken die op het punt staan een digitale revolutie te ontketenen. Hoogste tijd voor wat onafhankelijke creativiteit voor meer design, gebruiksgemak en innovatie in deze sector. Het Amerikaanse BankSimple komt met een alternatief voor het stoffige digitale aanbod van banken en koppelt klanten los.

vrijdag 24 juni 2011

Banken staan boven de wet

De zakenbank JP Morgan heeft strafvervolging afgekocht door het betalen van een boete van 154 miljoen dollar. De Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission) had een aanklacht tegen JP Morgan ingediend omdat zij aan hun klanten door hedgefunds aangeleverde CDO-rommel hebben verkocht.

Nederlandse banken hebben 109 miljard in schuldenlanden. En is er nog meer?

Nederlandse banken hebben voor 109 miljard euro aan leningen openstaan in Ierland, Portugal, Spanje en Italië, en de Nederlandse verzekeraars en pensioenfondsen voor ,,enkele tientallen miljarden'' euro's. Dat schrijft minister Jan Kees de Jager (Financiën) aan de Tweede Kamer.

donderdag 23 juni 2011

DSB gedupeerden krijgen compensatie, SSP stelt verzekeraars DSB aansprakelijk

DSB-gedupeerden met een koopsompolis krijgen binnenkort compensatie. De curatoren en de belangenclubs van DSB-gedupeerden zouden het bijna eens zijn geworden, meldt het Noordhollands Dagblad. Piet Koremans van Platform Aandelenlease zegt dat de onderhandelingen vrij voorspoedig verlopen.
De stichting Steunfonds Probleemhypotheken (SSP) heeft inmiddels een vijftal verzekeringsmaatschappijen aansprakelijk gesteld wegens hun betrokkenheid bij de benadeling van klanten van het failliete DSB Bank N.V.. De verzekeringsprodukten waren door hoge provisies en andere kosten onevenredig duur en de klant is niet goed geadviseerd over de wenselijkheid en de noodzaak van de leningen en verzekeringen. SSP houdt de betrokken verzekeringsmaatschappijen – DSB Leven, DSB Schade, SNS Reaal, Cardif en de Warranty Group – naast DSB Bank aansprakelijk voor de schade die de klanten van DSB Bank als gevolg van de verkeerde advisering hebben ondervonden. DSB Bank trad bij het verstrekken van deze kredieten en het afsluiten van deze polissen op als gevolmachtigd intermediair van de verzekeraar.
Volgens SSP handelden de verzekeraars verwijtbaar wegens de nalatigheid van hun intermediair, wegens het in de markt zetten van te dure produkten en omdat zij niet ingrepen toen hen duidelijk moest zijn dat DSB Bank onzorgvuldig handelde. Alternatieven zoals maandbetalende verzekeringen, of verzekeringen met betere voorwaarden, of het aanhouden van reeds bestaande verzekeringen, zijn niet belicht. Vaak is de verzekering afgesloten als koopsom, waarbij het bedrag door DSB Bank werd meegefinancierd. In veel gevallen zijn klanten overgekrediteerd doordat de in beleggingspolissen opgebouwde waarde ontoereikend is om het krediet in te lossen.
Het betreft enerzijds beleggingspolissen, bestemd om het niet aflossingsvrije deel van het krediet af te lossen, en anderzijds overlijdensrisicoverzekeringen en verzekeringen tegen het risico van inkomensderving bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.
SSP doet een beroep op de betrokken verzekeraars om hun verantwoordelijkheid te nemen en de benadeelde klanten schadeloos te stellen door een schadevergoeding te betalen en/of in voorkomend geval de benadeelde klanten een zodanige aangepaste verzekering aan te bieden, dat hun schade daarmee wordt weggenomen. Die regeling zal bovenop de reeds bestaande collectieve schaderegelingen dienen te komen, die verzekeraars onder meer aanbieden in verband met de zgn. woekerpolisregelingen. Indien met de verzekeraars geen overeenstemming bereikt kan worden, dan zal SSP zich vrij achten een massaschadeprocedure aanhangig te maken.

De pensioenmythe doorgeprikt

Het Nederlandse pensioenstelsel wordt vaak ten voorbeeld gehouden aan de rest van de wereld. In het onlangs verschenen boek De pensioenmythe wordt dit model en zijn vele bedenkers onder de loep genomen. De Amsterdamse hoogleraar Van Praag bespreekt het boek  en komt tot de conclusie dat de analyse van Pikaart scherp is, maar zijn aanbevelingen zijn mager. Een aanbeveling ondersteunt Van Praag echter van harte: een parlementaire enquête naar het demasqué van het Nederlandse pensioenmodel

woensdag 22 juni 2011

Britse verzekeraars nemen provisie onder de loep

Verzekeraars als Allianz en AXA gaan in het Verenigd Koninkrijk hun beloningsbeleid ten aanzien van het intermediair herzien. Dat zal hoogstwaarschijnlijk leiden tot lagere provisies, waarbij vooral de betalingen aan grote volmachtbedrijven zullen worden teruggeschroefd.

Grieks schuldpapier bij Duitse banken: 20 miljard

De blootstelling van Duitse banken aan Grieks schuldpapier bedraagt maximaal 20 miljard euro. Dat heeft het hoofd van de Duitse bankenassociatie, Michael Kemmer, dinsdag gezegd op de Duitse radio. Bij de brancheorganisatie zijn onder meer Deutsche Bank en Commerzbank aangesloten

dinsdag 21 juni 2011

FBTO vernieuwt strategie en logo

Verzekeraar FBTO presenteert haar nieuwe strategie, website en logo. Hierin staat het lekker vrije leven van de klant centraal. In het nieuwe logo komt de 'O' van FBTO letterlijk tot leven. Het staat voor jouw eigen keuze, heel dichtbij, heel direct. FBTO heeft ruim een half miljoen verzekerden. 60 procent van de polissen wordt online afgesloten.
De positionering van het merk FBTO is gebouwd op het inzicht uit haar doelgroep: 'Ik wil lekker vrij leven. Ik wil vrij zijn de dingen te doen die bij mijn leven passen en sta in verbinding met de wereld om mij heen. Zo maak ik mijn keuzes.
De doelgroep van FBTO wordt nu eens niet weergegeven met demografische kenmerken, maar beschreven vanuit drijfveren en behoeftes. Hiervoor is het Needscope-model van TNS Nipo gebruikt. FBTO richt zich met haar activiteiten op de zogenoemde 'Ongebondenen en Optimisten'.

'ING wil af van autoleasetak'

ING onderhandelt over een verkoop van zijn autoleasebedrijf ING Car Lease. Het concern is al maanden in het diepste geheim bezig met de transactie, die een totale omvang heeft van 4 miljard euro. Dat zeggen bronnen die op de hoogte zijn van de verkoopplannen maandag in het Financieele Dagblad (FD).

maandag 20 juni 2011

'Simpel sparen' steeds populairder

Banken gaan terug naar 'simpel sparen'. Dat blijkt uit onderzoek van Moneyview. Er worden steeds vaker spaarrekeningen aangeboden zonder beperkingen of bijzondere voorwaarden. De afgelopen jaren bestond bij banken de trend om een hogere rente op spaarrekeningen te bieden maar dan wel tegen voorwaarden die de klant dwongen om bij de bank te blijven. De hogere rente was dan bijvoorbeeld pas van toepassing als de klant voor een bepaalde periode zijn geld liet staan

ING kan vizier richten op toekomst

Financieel concern ING heeft een belangrijke stap gezet met de verkoop van de Amerikaanse dochter ING Direct. Een zelfstandige toekomst gloort, maar het concern dat met steun van de Nederlandse staat door de financiële crisis werd geholpen, heeft nog wel hobbels te nemen voordat het zover is.

zondag 19 juni 2011

Half miljard voor innovatief mkb

MKB-Nederland is zeer ingenomen met het MKB-fonds van 500 miljoen euro waarmee het kabinet gaat investeren in snelgroeiende innovatieve mkb-bedrijven. Minister Verhagen maakte de komst van dit fonds vrijdag bekend als onderdeel van het nieuwe bedrijvenbeleid. MKB-Nederland heeft een dergelijk fonds steeds bepleit, omdat dit soort bedrijven in de markt moeilijk financiering kan krijgen; hetgeen ook blijkt uit de rapporten over de topsectoren die vrijdag zijn gepresenteerd.
Het nieuwe innovatiefonds, formeel Innovatiefonds MKB+, was al aangekondigd in het regeerakkoord, maar krijgt een grotere omvang dan verwacht. Voor de periode 2011-2015 gaat het kabinet 500 miljoen euro investeren in innovaties in het midden- en kleinbedrijf. Het fonds is een aanvulling op de negen topsectoren waarop minister Verhagen de steun voor innovatie en groei wil concentreren.
Het vrijdag aangekondigde fonds is een echt mkb-fonds, aldus MKB-Nederland, en het resultaat van een succesvolle mkb-lobby. De ondernemersorganisatie constateert al veel langer dat startende, innovatieve en snelgroeiende mkb-bedrijven slechts zeer beperkt toegang hebben tot financiering. Banken beschouwen dit soort ondernemingen als risicovol, waardoor financieringsaanvragen vaak niet worden gehonoreerd. Terwijl Nederland juist dit soort bedrijven nodig heeft voor de economische groei. Met het nieuwe fonds krijgen mkb-ondernemers betere toegang tot durfkapitaal en worden zij beter in staat gesteld om te kunnen investeren in nieuwe (duurzame) producten, diensten en processen.
Het MKB-Innovatiefonds is revolverend. Dat wil zeggen dat als innovaties succesvol zijn, een deel van de opbrengst moet terugvloeien. Daardoor kunnen meer initiatieven worden gefinancierd. Het kabinet gaat daarbij uit van een vliegwieleffect: betrokkenheid van het innovatiefonds moet andere financiers van het bedrijf over de streep trekken om ook mee te doen.

OHRA zet met nieuwe campagne fors in op service naar klanten

OHRA lanceert vanaf 19 juni haar nieuwe campagne met de merkbelofte 'Direct geregeld'. De verzekeraar legt hiermee de nadruk op verzekeren zoals het bedoeld is, oftewel hulp bieden aan klanten op cruciale momenten. Met de campagne gaat de organisatie terug naar de haar oorspronkelijke kracht: het bieden van topproducten en uitstekende dienstverlening. Het afgelopen jaar zette de organisatie sterk in op de verbetering van haar service naar klanten.
Gedurende de campagneperiode staan de schadeproducten van de verzekeraar centraal: de auto- en reisverzekering in het bijzonder. De verzekeraar laat in commercials met humor zien hoe verzekeren juist niet moet. Het legt de pijnlijke miscommunicatie tussen verzekerde en verzekeraar bloot, met alle gevolgen van dien. De hoofdrol in de campagne is deze keer weggelegd voor een eend. Een automobilist moet in de tv-reclame uitwijken voor een eend en raakt daardoor een boom. Bellend met zijn verzekeraar wordt hij keer op keer doorverbonden en verbastert zijn verhaal steeds verder ('Bom in Eend'). Met alle gevolgen van dien.

vrijdag 17 juni 2011

Reisverzekering via touroperator vaak honderden euro's te duur

Vakantiegangers die direct bij hun vakantie een reisverzekering afsluiten, betalen veel te veel voor deze verzekering. Ze betalen er vaak minimaal twee keer zoveel voor dan wanneer ze de verzekering apart hadden afgesloten. Online vergelijker en tussenpersoon Independer.nl vergeleek de premies van reisverzekeringen die touroperators aanbieden met de premies die zij op haar eigen site aanbiedt. De premies van reisverzekeringen die worden afgesloten bij reisorganisaties ligt veel hoger, omdat de touroperators gemiddeld 10% van de premie ontvangen. Direct bij een reisverzekeraar een reisverzekering afsluiten is (heel) veel goedkoper.

Voorbeeld 1
Twee personen die met Shoestring 15 dagen naar Thailand gaan, betalen voor hun kortlopende reis- en annuleringsverzekering 270,98 euro. Deze premie betalen ze aan Mondial Assistance, de verzekeraar waarmee Shoestring samenwerkt. Sluit dit stel apart een reis-en annuleringsverzekering af dan is het veel goedkoper uit. Een doorlopende reis- en annuleringsverzekering van Delta Lloyd (afgesloten via Independer.nl) kost 108,40 euro voor twee personen, terwijl ze bovendien het hele jaar door verzekerd zijn. Sluiten zij alleen voor deze reis een reis- en annuleringsverzekering af dan is ING een goede keus met een premie van 177,83 euro.

Voorbeeld 2
Een gezin van vier personen boekt bij Arke een autovakantie van drie weken naar Frankrijk. De kortlopende reis-en annuleringsverzekering die dit gezin erbij afsluit kost 486,20 euro. Deze zeer uitgebreide verzekering wordt afgesloten bij de Europeesche, de reisverzekeraar waar Arke mee samenwerkt. Een passende doorlopende reisverzekering van Zelf.nl kost dit gezin 147,95 euro. Dat is inclusief een bagagedekking van 2.500,- euro per persoon en bij annulering worden alle kosten vergoed. Bovendien is het gezin dan het hele jaar door verzekerd.

Voorbeeld 3
Een gezin, bestaande uit vier personen, gaat 15 dagen naar Griekenland met Vaya.nl. Zij boeken er direct een annuleringsverzekering (177,71 euro) en een reisverzekering (105,31 euro) bij. Deze verzekeringen zijn van Europeesche, waarmee Vaya.nl samenwerkt. Met een doorlopende reis- en annuleringsverzekering van Zelf.nl (108,82 euro) zijn deze mensen veel voordeliger uit. Voor dat bedrag zijn ze het hele jaar door verzekerd.

donderdag 16 juni 2011

Vergeet Griekenland, Nederland heeft pas echt een schuldenprobleem

Vergeet Griekenland. Want, welke erfenis krijgt mijn generatie (30-40 jaar) van de babyboomgeneratie? Meer dan 400 miljard Staatsschuld, de hoogste staatsschuld per werkend persoon in de wereld. Een huizenprijs van gemiddeld 7 jaarsalarissen, terwijl een hypotheek maximaal 4,5 jaarsalarissen mag bedragen (In 1970 kostte een gemiddeld huis nog slechts 3,5 jaarsalarissen). ‘s Werelds grootste hypotheekschuld per huiseigenaar, totaal meer dan 720 miljard Euro.

Griekenland: weinig risico voor Nederlandse banken

Nederlandse banken lopen veel minder risico bij een bankroet van Griekenland dan eerder werd gedacht. Uit een inventarisatie door de NOS blijkt dat de banken op dit moment nog maar voor 1,7 miljard euro uit hebben staan aan Griekse staatsobligaties. Minister De Jager van Financiën schreef in zijn brief van afgelopen maandag aan de Tweede Kamer nog dat het om een bedrag van 3,7 miljard euro gaat.

De Hypotheker laat advies beoordelen

De Hypotheker gaat met hulp van Independer.nl inzicht geven in hoe de consument een vestiging beoordeelt. De landelijke hypotheekbemiddelaar met circa 170 hypotheekadvieskantoren doet dat door de Kwaliteitscheck actief te promoten onder haar klanten. De Kwaliteitscheck is een vragenlijst die is gebaseerd op het 'ideale adviestraject' van de AFM. Klanten krijgen daarmee een objectief oordeel over het hypotheekadviesproces. Ook kunnen zij na het invullen van de check een subjectief oordeel (review) geven over hun hypotheekadviseur. De uitkomst van beide beoordelingen resulteert in een totaalcijfer dat op de site van Independer.nl bij het betreffende advieskantoor wordt getoond.
De Hypotheker neemt ook informatie van Independer.nl af die inzicht geeft in de kwaliteit van het adviesproces bij alle vestigingen. De Hypotheker is de tweede grote keten die zich aansluit bij het hypotheekmodel van Independer.nl dat als doel heeft de kwaliteit van het hypotheekadvies transparant te maken. Ook Vereniging Eigen Huis en hypotheekverstrekker Obvion werken samen met Independer.nl. Daarnaast zijn er tal van ketens en individuele adviseurs die hun klanten wijzen op de mogelijkheid om het adviesproces en de adviseur te beoordelen op Independer.nl.

woensdag 15 juni 2011

AEGON rondt terugbetaling Staat af

AEGON betaalt vandaag de kapitaalsteun die in 2008 tijdens de financiële crisis van de Staat is ontvangen, volledig terug. Daarmee is een belangrijke strategische doelstelling gerealiseerd. De Nederlandsche Bank heeft toestemming gegeven voor de aflossing.
In totaal heeft AEGON 4,1 miljard euro aan de Staat betaald, waarvan 3 miljard euro aan aflossing en 1,1 miljard aan premie en rente. Nu de terugbetaling is voltooid, kan de onderneming zich volledig richten op stabiele groei van de resultaten met behoud van het verbeterde risico-rendementprofiel.
"Het is altijd onze hoogste prioriteit geweest om, zodra dit kon, de Staat terug te betalen", aldus bestuursvoorzitter Alex Wynaendts. "We zijn het ministerie van Financiën en de Nederlandsche Bank dank verschuldigd dat zij ons terzijde hebben gestaan in een periode van grote economische onrust en onzekerheid. Onze klanten en zakelijke partners zijn wij ook dankbaar voor hun onverminderde vertrouwen in AEGON. Wij richten ons nu weer volledig op de vele kansen voor groei van onze kernactiviteiten levensverzekeringen, pensioenen en vermogensbeheer."

Steeds meer verzekeringstussenpersonen failliet

Tot nu toe zijn er dit jaar meer dan 100 assurantiekantoren failliet gegaan. Dat kan natuurlijk. De economie zit niet mee en er zijn grote veranderingen, zoals de toenemende mogelijkheden van het internet. Een tussenpersoon is een ondernemer en moet zich net als elke andere ondernemer aan de omstandigheden zien aan te passen.

Nederland uit de euro?

Op vrijdag 24 juni aanstaande zal de Jean Monnet Leerstoel van de Universiteit Leiden in samenwerking met het Europees Parlement Informatiebureau Nederland een debat organiseren over Nederland, Griekenland en de euro. In het debat, dat wordt geleid door oud-politiek redacteur van het NRC Handelsblad Roel Janssen,
zullen Europarlementariërs Judith Sargentini (GroenLinks), Gerben-Jan Gerbrandy (D66), Dennis de Jong (SP) en oud-Europarlementariër Jan Marinus Wiersma (PvdA) tegenover elkaar staan en hun visie op de toekomst van de euro uiteenzetten. Verder zullen Prof. Alfred Kleinknecht en Prof. Bernard Steunenberg deelnemen als onafhankelijke debatleden.
Griekenland blijft problemen opleveren in de eurozone. De nationale overheidsuitgaven zijn niet op orde, dat levert grote spanningen ten aanzien van de vraag hoe de Grieken hun staatsteun kunnen betalen. Sanering van die schuld heeft ingrijpende gevolgen voor Griekenland en de rest van Europa. Dat geldt ook voor het scenario waarbij de steun aan de Grieken wordt gestaakt.
Hoe komt Nederland uit dit dilemma? Daarover wordt gedebatteerd vanuit nationale en internationale hoek en vanuit verschillende politieke perspectieven tijdens het debat 'Nederland uit de euro?'. Het debat vindt plaats op de dag dat in Brussel de Europese Raad van regeringsleiders hierover vergadert. Niet alleen de sprekers, ook het publiek wordt uitgenodigd om deel te nemen aan dit debat. Gaan we door met Europa, of kiezen we nu een 'alleingang' waarbij de gulden onze munt is en waarbij nationale protectionisme onze welvaart zou moeten beschermen?

dinsdag 14 juni 2011

Minister Schultz van Haegen opent Achmea-kantoor Leiden

Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu, verricht vrijdagmiddag 24 juni 2011 de officiële openingshandeling van het nieuwe markante kantoor van Achmea in Leiden. Voorafgaand aan deze handeling zal zij een korte toespraak houden over het thema mobiliteit. Naast de minister zal ook burgemeester Henri Lenferink van Leiden de verzekeraar verwelkomen in de stad. Gastheren namens Achmea zijn Bart Voortman, directeur Facility Services en Roelof Konterman, voorzitter van de divisie Zorg & Gezondheid, de grootste gebruiker van het nieuwe gebouw.

Banken worstelen met Endemol

Tv-producent Endemol heeft te kampen met een miljardenschuld. Om te voorkomen dat het bedrijf ten onder gaat, hebben de aandeelhouders een Amerikaans adviesbureau ingeschakeld dat met de banken gaat onderhandelen over een oplossing. Dit meldt het Financieele Dagblad.

Snoepreis voor Wabeke

Voormalig financieel ombudsman Jan Wolter Wabeke liet zich begin oktober 2008 door de directie van Delta Lloyd trakteren op een vijfsterrenreis naar Spanje. Nog geen maand nadat Delta Lloyd als eerste verzekeraar tot een akkoord kwam met de stichting Woeker Polis Claim mocht Wabeke met zijn partner op uitnodiging van de verzekeraar naar het Spaanse Alicante afreizen om daar de start van de Volvo Ocean Race mee te maken.

zaterdag 11 juni 2011

Ontvreemden geld aan bankautomaat niet bewezen

Twee werknemers, belast met het vullen van geldautomaten, zijn door hun werkgever Group 4 Securicor Cash Services aangesproken tot betaling van het geld dat bij het vullen van een geldautomaat is verdwenen. Het ging om een ING geldautomaat in de Bruna winkel van Harmelen. ING had 140.000 euro aan 50 euro biljetten aangeleverd. Daarvan is 125.000 in de automaat gedaan. Beide werknemers ontkennen het geld te hebben weggenomen en wijzen de ander als schuldige aan. De werkgever kan niet aantonen wie van de twee het geld heeft ontvreemd, noch dat beide werknemers daartoe hebben samengespannen, dus de kantonrechter heeft de vordering afgewezen.

vrijdag 10 juni 2011

EFTA: IJsland moet betalen

De vrijhandelsassociatie EFTA heeft bepaald dat IJsland zijn bankschulden aan Engeland en Nederland moet terugbetalen. Het gaat om een bedrag tot 20.000 euro. Als IJsland zijn verplichtingen niet nakomt, zal de zaak alsnog voor de Europese rechter komen. IJsland heeft drie maanden de tijd om de betalingen te regelen. Al eerder had de IJslandse regering laten weten dat men dit jaar nog met uitbetalen wilde beginnen. Daarbij gaat het om de tegoeden die de curator onder beheer heeft. De volledige uitspraak staat op internet.

Ramkraak bij bank in Boxtel

In de nacht van woensdag op donderdag is er een ramkraak gepleegd bij de Rabobank aan de Oosterhof in Boxtel. De politie snelde naar de bank en trof daar een auto tegen de gevel aan.De gevel van de bank was zwaar beschadigd. Vermoedelijk had men geprobeerd de pinautomaten open te breken. Daar had men de auto voor gebruikt en volgens de getuigen ook explosieven. De daders

donderdag 9 juni 2011

Ageas gaat in Luxemburg samen met BNP Paribas

Verzekeraar Ageas, het vroegere Fortis, smelt zijn levensverzekeringsactiviteiten in Luxemburg samen met die van de Franse groep BNP Paribas. Dat maakte Ageas woensdagavond bekend. De operatie heeft voor Ageas tot doel zijn Luxemburgse entiteit op een hoger niveau te tillen.

Staat overweegt 5% ABN Amro te behouden

De Nederlandse Staat overweegt een belang van 5% in ABN Amro Bank te behouden, om een drempel op te werpen voor partijen die de bank na zijn geplande privatisering mogelijk zouden willen opkopen en opsplitsen, zegt minister Jan Kees de Jager van Financiën woensdag. Hij zegt verder dat een eventuele beursgang van ABN Amro "op zijn vroegst" in 2014 zou kunnen plaatsvinden, mits aan een aantal gestelde voorwaarden is voldaan, maar dat het beslist geen 'must' is dat de beursgang in dat jaar plaatsvindt.

woensdag 8 juni 2011

‘Bijna 6 miljard voor verkoop internetbank ING’

De Amerikaanse tak van ING Direct, de internetbank van ING, kan bij de verkoop 5,9 miljard euro opbrengen. Zowel de Amerikaanse financiële instelling Capital One als General Electric zouden een bod van een dergelijk bedrag willen uitbrengen. Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van anonieme bronnen die verder weten te vertellen dat de overname nog deze maand rond kan zijn. Eerder meldde persbureau Bloomberg al dat beide partijen interesse hebben in de internetbank. Toen werden er nog geen bedragen genoemd.

Bank maakt kantoor duurzaam

Triodos Vastgoedfonds vormt het voormalige ABN-Amro-kantoor in Groningen om tot een energiezuinig gebouw en berekent de kosten daarvan niet door in de huur, als handelsonderneming Gasterra het pand in 2013 betrekt. Toch plukt het vastgoedfonds later de vruchten van deze investering. Gedurende tien jaar gaat de opbrengst van de besparing op de energierekening naar de dochter van de ideële Triodos Bank.

dinsdag 7 juni 2011

Alle ogen gericht op de Europese Centrale Bank

In een nieuwsluwe handelsweek gaat de aandacht van beleggers voornamelijk uit naar het komende rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Beleggingsanalist Simon Wiersma van het ING Investment Office is met name benieuwd naar de toelichting van ECB-president Trichet. ”De ECB zit in een lastig parket met aan de ene kant de afnemende groeiverwachtingen in de eurozone en aan de andere kant de hoge inflatie."

Verzekeraar deelt fruit uit aan ondernemers

Arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir wil meer aandacht voor gezondheid en welzijn. Daarom heeft zij tijdens de week van de ondernemer afgelopen april aan 10 ondernemers een fruitabonnement van een jaar weggegeven. Afgelopen week ontvingen de winnaars hun eerste fruitpakket.
Het fruitabonnement betekent een jaar lang maandelijks een pakket van 50 stuks verschillende soorten fruit. Bij het eerste fruitpakket ontvangen de winnaars bovendien een blender en een receptenboekje. Hiermee kunnen ze zelf smoothies maken.
Movir-directeur Louis van Drunen: "Met deze actie vragen we aandacht voor de gezondheid en daarmee het welzijn van de ondernemer. Net als veel andere professionals hebben zij een volle agenda en drukke werkweken. Gezonde voeding is dan essentieel om je energie op peil te houden en goed te blijven functioneren. We willen bij ondernemers het bewustzijn vergroten dat zij door een gezonde leefstijl het risico op arbeidsongeschiktheid fors kunnen verkleinen. Het is een groep die zich vaak niet verzekerd tegen de financiele gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Dus juist voor hen is gezond leven nóg belangrijker."

maandag 6 juni 2011

'Wouter Bos pleegde hoogverraad'

Een opmerkelijke beschuldiging vanuit buurland België. Volgens voormalig voorzitter Maurice Lippens pleegden Wouter Bos en De Nederlandsche Bank (DNB) hoogverraad bij de ondergang van de Nederlands-Belgische bank en verzekeraar Fortis. Dat zei Lippens in een interview met de Vlaamse krant De Morgen. "DNB heeft ons bewust aan het lijntje gehouden en veel tijd doen verliezen. Wouter Bos en DNB hebben hoogverraad gepleegd", zegt de Belg, die de ondergang van Fortis wijt aan politici.

ABN strijkt neer in India

Staatsbank ABN Amro heeft een bankvergunning aangevraagd bij de Reserve Bank of India, de Indiase centrale bank. Dit meldt het Financieele Dagblad vrijdag. ABN heeft de licentie vooral aangevraagd voor dochterbedrijf International Diamond and Jewelry Group (ID&JG).

vrijdag 3 juni 2011

Hanzesteden Bedrijfsverzekeringen hanteert AOV zonder provisie

Via de nieuwe website www.aovzonderprovisie.nl kunnen zelfstandig ondernemers een ArbeidsOngeschiktheidsVerzekering (AOV) afsluiten zonder de gebruikelijke provisie. Dit scheelt jaarlijks tot 20% aan premie, waardoor deze verzekering aantrekkelijker wordt om af te sluiten. Afhankelijk van de hoogte van de premie kan de zelfstandig ondernemer tot meer dan 10.000 euro aan premie besparen over de gehele looptijd van de AOV.
Er zijn voor de website 3 verzekeraars geselecteerd die de beste aanbieding kunnen geven voor een AOV. Dit zijn Allianz, De Goudse en Nationale Nederlanden. AOVzonderprovisie.nl kan desgewenst ook een AOV van elke andere verzekeraar naar keuze in de vergelijking meenemen.
Voor deze dienstverlening betaalt de zelfstandig ondernemer éénmalig € 750,- maar pas nadat de AOV door de betreffende verzekeraar is geaccepteerd. De rest van de looptijd van de verzekering betaalt de zelfstandig ondernemer jaarlijks slechts € 50,-  (geïndexeerd CBS prijsindex) aan onderhoudskosten van de AOV. Deze vergoedingen zijn fiscaal aftrekbaar en vrijgesteld van Btw.
Indien de zelfstandig ondernemer een reeds lopende AOV wil onderbrengen via AOVzonderprovisie.nl dan vervalt de provisie per de eerstvolgende mogelijkheid (afhankelijk van de contractduur van de lopende AOV). Hiervoor rekent AOVzonderprovisie.nl éénmalig slechts € 350,- en jaarlijks € 50,- (geïndexeerd CBS prijsindex).

woensdag 1 juni 2011

Groen licht fusie De Friesland en Achmea

De geplande fusie tussen De Friesland Zorgverzekeraar en Achmea gaat door. Na grondig onderzoek heeft de NMa een vergunning verleend. Daarmee staat niets de fusie van beide partijen nog in de weg. De Friesland en Achmea zijn verheugd dat de vergunningsprocedure van de NMa tot een positief besluit heeft geleid. De Friesland behoudt binnen Achmea voor vijf jaar een grote mate van autonomie.