vrijdag 29 juli 2011

Achmea start onderzoek naar een medisch adviseur bij letsel

Achmea start samen met drie letselschadebureaus en de Universiteit van Tilburg een onderzoek naar de haalbaarheid van de inzet van één medisch adviseur bij letselschades. Nu zijn dit er nog twee per geval. Jaarlijks worden als gevolg van letselschades ruim 25.000 medische adviezen gegeven. De eerste resultaten van het onderzoek zijn eind volgend jaar bekend.
In het medisch traject zijn er nu diverse vertragende factoren. De belangrijkste zijn de doorlooptijden bij het opvragen, ontvangen en uitwisselen van medische informatie van huisarts, specialist en beide medisch adviseurs. Daarnaast is het verschil van inzicht tussen de beide medisch adviseurs en de daarmee samenhangende discussie over de medische gevolgen een vertragende factor.
Achmea start het onderzoek in samenwerking met letselschadebureaus Europrotector, Kloppenburg en Van der Toorn Personenschade met als doel slachtoffers te helpen zo snel mogelijk het 'gewone' leven weer op te pakken. Nu is er tijdens een letselschadetraject vaak sprake van een vertraging doordat er altijd twee medische rapporten gemaakt moeten worden. Een medisch rapport namens de klant en een namens de verzekeraar. De gemiddelde looptijd van een letselschadedossier bedraagt hierdoor nu circa 1,5 jaar.
Uitgangspunt van het onderzoek dat de Universiteit van Tilburg gaat houden, is dat de inzet van één medisch adviseur zal leiden tot een versnelling van het letselschadetraject. Hierbij zal in letselschadezaken met een grote diversiteit aan letsels, gekeken worden wat de effecten zijn van de inzet van één onpartijdig medisch adviseur in plaats van de gebruikelijke medisch adviseurs aan beide kanten.

Vermogende ABN klant mag overstappen

Mooi meevallertje voor de rijke die privaat bankiert bij ABN Amro of dochterbank Mees Pierson. Vanwege verleende staatssteun heeft Brussel De Bank gedwongen vermogende particuliere klanten er op te wijzen dat ze gratis naar een concurrent mogen overstappen. ABN stuurde daarom woensdag alle rijke klanten een brief.

donderdag 28 juli 2011

Strafrechtelijk onderzoek ING in VS

ING Bank wordt door de Amerikaanse justitie verdacht van financiële transacties met landen die in de Verenigde Staten op de zwarte lijst staan. Het gaat om zakelijke betalingen met Cuba, Syrië en Iran, landen die door de Amerikanen gezien worden als schurkenstaten. Tegen die landen gelden strenge sancties.

woensdag 27 juli 2011

SNS Bank start protestcampagne rente op betaalrekening

Deze week is SNS Bank een nieuwe betaalcampagne gestart. De eerste fase van de campagne wil heel Nederland ervan bewust maken dat rente op een betaalrekening de gewoonste zaak van de wereld is. SNS Bank roept Nederlanders in de tweede fase van campagne dan ook op tot protest als ze dit nog niet krijgen. SNS Bank is de eerste van de grote banken in Nederland die klanten rente vergoedt over het positieve saldo op hun betaalrekening.
De campagne speelt in op de bijzondere positie die SNS Bank heeft ten opzichte van de andere grote banken. Arie Koornneef, directeur Marketing van SNS Bank: `Met de campagne wil SNS Bank aan de consument duidelijk maken dat zij ook rente op hun betaalrekening verdienen en willen we hen aansporen in opstand te komen. We zien duidelijk dat dit leeft bij klanten. Sinds de introductie eind mei hebben we al duizenden extra nieuwe klanten mogen verwelkomen'.
De campagne, die is ontwikkeld door KesselsKramer, bestaat uit twee fases. In fase 1 wordt Nederland bewust gemaakt van het feit dat je als consument nu geen rente op je betaalrekening krijgt terwijl klanten van SNS Bank dit wel krijgen. In deze fase worden radiospots, social media, PR, banners en posters in de SNS Winkels ingezet. SNS Bank verwijst hierbij naar de website www.ikwilnurenteopmijnbetaalrekening.nl.
In fase 2, die begint op maandag 8 augustus, wakkert SNS Bank het protest aan met tv-commercials, outdoor, online, advertenties in huis aan huis media en verschillende guerilla acties. Het protest is ook `in store' terug te vinden in de SNS Winkels: daar zijn zowel raamposters te vinden als uitingen op de balie.
SNS Betalen, de nieuwe betaalrekening van SNS Bank, is eind mei geïntroduceerd. SNS Bank vergoedt momenteel 1,25 % rente over het positieve saldo van klanten tot EUR 5.000. Klanten kunnen bovendien zelf een saldogrens instellen, en alles wat ze aan het einde van de maand over hebben wordt automatisch naar hun spaarrekening overgeboekt. Zo krijgen klanten altijd de maximale rente over hun positieve saldo. Bij SNS Betalen krijgen klanten verder onder meer een gratis tweede pas voor eventuele mederekeninghouders en ze krijgen SNS Kasboek: een gratis online huishoudboekje.

Banken bereiden zich voor op wanbetaling VS

Amerikaanse banken treffen voorbereidingen voor het geval de regering van de VS zijn schuld niet meer aflost of zijn hoge kredietwaardigheid verliest. Bank of America, Wells Fargo en Citigroup bevestigen dat ze plannen maken hoe ze de eventuele schade kunnen beperken. 'We vertrouwen er op dat onze wetgevers een oplossing vinden. Ondertuussen is onze planning erop gericht te blijven voldoen aan de vraag van onze klanten, als er geen akkoord komt'', zei een woordvoerder van Wells Fargo.'

dinsdag 26 juli 2011

Gedupeerden Aegon dicht bij schadevergoeding

Gedupeerde bezitters van een Koersplan-polis van Aegon zijn een stapje dichterbij een schadevergoeding gekomen. Het gerechtshof in Arnhem heeft geoordeeld dat Aegon jarenlang te veel geld vroeg voor een overlijdensrisicoverzekering. De uitspraak van het Gerechtshof heeft geen gevolgen voor de beleggingsverzekeringen. Dat verwacht het Verbond van Verzekeraars. Het dispuut voor het Hof gaat om een Spaarkasproduct. De discussie betreft specifieke informatieverstrekking over de daaraan gekoppelde overlijdensrisicodekking, waar de akkoorden met de claimstichtingen primair gaan over de gehanteerde kosten in beleggingsverzekeringen. Voor zover het Verbond kan overzien, speelt dit niet bij andere producten van Aegon of producten van andere verzekeraars, waarover akkoorden zijn gesloten met de claimstichtingen. Een uitspraak als deze heeft dan ook geen gevolg, anders dan voor de aanhangige zaak. Overigens heeft Aegon aangekondigd in cassatie te gaan.

maandag 25 juli 2011

’Banken betalen schijntje’

Banken en andere financiële instellingen dragen zo’n € 50 miljard bij aan het Griekse steunpakket. Maar het is nog niet duidelijk hoe en door wie precies wordt betaald. Nederlandse banken komen er in ieder geval beter van af dan als de eergisteren afgeschoten bankentaks zou zijn ingevoerd. „Dit is veel voordeliger. Vooral ING moet betalen, de rest is peanuts .”

vrijdag 22 juli 2011

iPhone app van LeasePlan

LeasePlan Bank introduceert vandaag een applicatie voor iPhone en Android gebruikers met de actuele rentes van in Nederland actieve internetspaarbanken. Iedereen met een iPhone, iPad of een Android-telefoon heeft zo via internet overal en op ieder moment van de dag inzicht in de opbouw van hun eigen rentepercentage. De introductie van de mobiele applicatie past naadloos in de transparante werkwijze van LeasePlan Bank.
Gebruikers van de app ontvangen, indien gewenst, een actieve en direct zichtbare melding (pushbericht) op hun mobiel als de rente wijzigt in de spaarrente top 5. Overigens niet alleen van de rentes over de flexibele internetspaarrekeningen zelf, maar ook van termijndeposito's met een periode van een, twee, drie, vier of vijf jaar. Met de spaarcalculator kunnen spaarders vervolgens direct berekenen bij welke bank zij op effectieve basis de hoogste rente krijgen. Fanatieke spaarders kunnen de rentepercentages ook snel wereldkundig maken door deze via Twitter te delen binnen hun eigen sociale netwerk.
De LeasePlanBank App is vanaf vandaag gratis te downloaden. Gebruikers van een iPhone en iPod Touch kunnen de app installeren via de Appstore van Apple; voor Android smartphones is de app te downloaden via het platform Android Market.
De gedachte om de rentestanden transparant te maken door de koppeling met de Euribor sluit naadloos aan bij de spaarpropositie van LeasePlan Bank. De rente van de bank over de internetspaarrekening volgt namelijk automatisch de marktrente en is opgebouwd uit het zogenoemde Euribor tarief verhoogd met een vaste opslag. Maandelijks wordt de rente bijgesteld, waardoor de rente altijd marktconform is. Naast de internetspaarrekening is het mogelijk om het spaargeld voor langere tijd vast te zetten via termijndeposito's. Dit percentage is afhankelijk van diverse factoren en volgt daarom niet direct de Euribor.

donderdag 21 juli 2011

Controleurs Achmea duiken de hooiberg in

Twintig freelance medewerkers van Achmea zijn deze dagen druk in de weer met het preventief controleren van de temperatuur in hooibergen. In de zomermaanden is de kans op hooibroei een reëel gevaar en is waakzaamheid geboden. Het broeien van vochtig, slecht geventileerd hooi kan brand tot gevolg hebben. Om dit te voorkomen bezoeken de Achmea-controleurs zo'n 4.800 agrarische bedrijven, vaak meer dan één keer.
Boeren die verzekerd zijn bij Interpolis en Avéro Achmea (beide onderdeel van Achmea) kunnen gratis een beroep doen op één van de hooibroeicontroleurs. Vorig jaar voorkwamen zij door tijdig ingrijpen 25 à 30 branden en dat gebeurde ook de afgelopen weken alweer een aantal keer. Maar nog te vaak gaat het mis. Zo brandden recent in Almkerk, Werkendam (allebei NB) en Nieuwkoop (ZH) boerenschuren af door (vermoedelijk) hooibroei.
De controleurs beschikken over geavanceerde meetapparatuur. Met een thermometer aan een vier meter lange flexibele lans bepalen zij de temperatuur in de kern van de opslag. Boven 50 graden is waakzaamheid geboden. Meet de controleur een hogere temperatuur, dan blijft hij deze volgen, zonodig met dagelijkse controles. Blijft de temperatuur oplopen, dan wordt het hooi vaak met assistentie van de brandweer uit de opslag gehaald.
Hooi wordt tegenwoordig vaak in grote balen van 400-500 kilo geperst en in een schuur opgeslagen. Deze balen dienen zodanig te worden gestapeld dat de ontstane warmte weg kan. De belangrijkste preventiemaatregel ter voorkoming van broei is het hooi goed gedroogd opslaan.

'Zware boete voor bank in overtreding'

De Europese Commissie wil dat toezichthouders de bevoegdheid krijgen zware boetes op te leggen aan banken die de regelgeving overtreden. Dat blijkt uit voorstellen die de commissie woensdag heeft gepresenteerd. Met de voorstellen geeft Brussel invulling aan de invoering van het Basel III-akkoord.

woensdag 20 juli 2011

KBC Bank & Verzekering opent energiezuinige datacenters

KBC Bank & Verzekering, de van oorsprong Belgische financiële groep die zich bezighoudt met retail banking, private banking, verzekeringen, en dienstverlening aan KMO’s en grote bedrijven, heeft in samenwerking met datacenter leverancier Minkels en system integrator Simac twee volledig nieuwe datacenters ingericht in Hongarije. De datacenters zijn zojuist geopend voor gebruik en hebben een totale datazaal oppervlakte van 2.000 m² per gebouw, met optionele uitbreiding naar elk 3.000 m2, en een geplande Power Usage Effectiveness (PUE) van 1,3.
KBC is als grootbank en verzekeringsmaatschappij niet alleen sterk aanwezig in de Belgische markt, maar met name ook in Centraal Europa. Op dit moment heeft KBC hier in totaal 23 datacenters in 18 verschillende kantoorgebouwen. Deze datacenters bevinden zich in verschillende landen in Centraal Europa. Met de 2 nieuwe datacenters in Hongarije wil KBC de ICT-infrastructuur in Centraal Europa op energie-efficiënte wijze consolideren op één plek, inclusief een uitwijklocatie omwille van redundantie.

maandag 18 juli 2011

Grote banken scoren laag op klanttevredenheid spaarders

Spaarders bij grote banken zijn veel minder tevreden over hun bank dan spaarders bij kleinere banken. Met name op het aspect prijs/kwaliteitverhouding (value for money) scoren ze beduidend lager. Grote banken als Rabobank, ING, ABN Amro en SNS Bank krijgen voor dit aspect gemiddeld een 6. De top 5 uit het klanttevredenheidsonderzoek van Independer.nl scoort op ‘value for money’ gemiddeld een 8,1. Dat blijkt uit recent onderzoek van Independer.nl.

De top 5 uit dit onderzoek ziet er als volgt uit

 1. ASN Bank (8,2)
 2. LeasePlan Bank (8,2)
 3. Triodos Bank (8,2)
 4. Yapi Kredi Bank (8,0)
 5. Amsterdam Trade Bank (7,9)

Spaarbanken met een hoge rente scoren meestal hoog op prijs/kwaliteitverhouding. Dat dit niet altijd opgaat bewijzen de ‘groene’ banken ASN Bank en Triodos. Zij eindigen in dit onderzoek op plaats 1 en 3 met respectievelijk een 8,3 en 8,0 voor dit aspect, maar bieden niet de hoogste rentes. Bank of Scotland, die nieuw is in dit onderzoek en de hoogste rente biedt, behaalt met  7,8 op ‘value for money’. Ook op de andere aspecten lopen de scores sterk uiteen. Zo varieert de waardering  van het aspect ‘klaarstaan voor de klanten’ van een 6,2 (SNS Bank) tot een 8,3 (Triodos).

Het klanttevredenheidsonderzoek is uitgevoerd onder ruim 65.000 bezoekers die op Independer.nl  spaar- of depositorekeningen vergeleken.

Tussenpersoon moet klant inleg in Easy Life terugbetalen

Een tussenpersoon uit het Brabantse Handel moet € 120.000 plus rente terugbetalen aan een echtpaar uit Oirschot, omdat hij begin 2008 een obligatielening van Easy Life aan ze heeft verkocht als zijnde een veilig en eerlijk product. De rechter in Den Bosch vindt dat de man is tekortgeschoten in de nakoming van zijn verplichtingen als financieel adviseur door destijds het Easy Life product aan te bevelen in plaats van het te ontraden.

zaterdag 16 juli 2011

Stresstest voor de Euro

Euroruzie woekert voort’, ‘Euro nu serieus in gevaar’, ‘Enorme run op goud’, zomaar wat krantenkoppen die de euro-crisis van de afgelopen week typeren. Een EU-top met de bedoeling Griekenland van de ondergang te redden werd uitgesteld en ondertussen ging Italië in al het financiële geweld bijna ten onder. Kredietbeoordelaars bestempelden ondertussen beleggingen in diverse Europese landen als ‘rommel’ en werden banken maar weer eens aan een stresstest onderworpen. Om ons door de bomen het bos weer te laten zien, een gesprek bij TROS Nieuwsshow met universitair hoofddocent economische methodologie aan de Universiteit Utrecht, Piet Keizer.

vrijdag 15 juli 2011

Aantal klachten over financiële sector gedaald

Met het financiële jaarverslag houdt het Kifid de financiële sector opnieuw een spiegel voor. Het is positief dat het aantal klachten vorig jaar is gedaald, volgens Kifid vermoedelijk een gevolg van betere klachtenafhandeling in de financiële sector zelf. De kwaliteit van klachtbehandeling, betere informatievoorziening en duidelijker polisvoorwaarden zijn ook ijkpunten van het keurmerk Klantgericht Verzekeren, een van de projecten in het kader van VerzekeraarsVernieuwen. Deze constatering van het Kifid moet een aansporing zijn om de afhandeling van klachten nog verder te verbeteren, met name op het punt van communicatie over geschillenbeslechting.
In de verzekeringssector had een substantieel deel van de klachten betrekking op het advies rondom financiële producten, de uitvoering van de stichtingsakkoorden met betrekking tot beleggingsverzekeringen en de toerekening van winstdeling. Het Verbond merkt ten aanzien van het adviestraject op dat juist hier in de nabije toekomst de bakens verzet worden. Zo gaat vanaf 2013 een provisieverbod gelden voor alle complexe verzekeringsproducten. Hierdoor worden de financiële banden tussen verzekeraar, tussenpersoon en consument ontvlecht.
Met betrekking tot de uitvoering van de stichtingsakkoorden zetten de betrokken maatschappijen alles op alles om de akkoorden tijdig uit te voeren. Maar dat neemt niet weg dat bij de uitvoering van de akkoorden in sommige portefeuilles zoals eerder dit jaar bekend werd, achterstanden zijn ontstaan. Zorgvuldigheid gaat in die situatie boven snelheid. Dat klachten over de berekeningswijze van de winstdeling zijn toegenomen, onderstreept volgens het Verbond van Verzekeraars het belang dat maatschappijen hun klanten hierover goed informeren.
Ten slotte pleit het Kifid voor betere communicatie over het verschil tussen de bonus-malusregeling en zogenoemde zuivere schadevrije jaren bij autoverzekeringen. Het Verbond is bekend met de onduidelijkheid hierover bij consumenten. De suggestie om het aantal zuivere schadevrije jaren op de jaarlijkse prolongatiestukken te vermelden heeft de aandacht van de branche en is ook al eens aan de leden geadviseerd. In de praktijk is hier lastig uniformiteit in te brengen in het licht van het mededingingsrecht, maar er wordt naar een voor verzekerden transparante en begrijpelijke oplossing gezocht.


donderdag 14 juli 2011

PCOB op de bres voor seniorvriendelijke schadeverzekeringen

Seniorenorganisatie PCOB, Nationale-Nederlanden en RISK Verzekeringen ontwikkelden samen een seniorvriendelijk schadeverzekeringspakket. Onlangs tekenden de drie partijen een samenwerkingsovereenkomst. Onder de naam Plus Pakketpolis brengt Nationale-Nederlanden via assurantieadviseur RISK Verzekeringen dit pakket op de markt, exclusief voor PCOB-leden.
Vooralsnog kunnen PCOB-leden kiezen uit één of meerdere verzekeringen voor aansprakelijkheid, opstal, inboedel en personenauto's. In de nabije toekomst zullen nog andere producten, zoals een rechtsbijstandverzekering, aan het pakket worden toegevoegd.
Volgens PCOB-woordvoerder Hans van Ronkel is het goed dat er nu een schadeverzekeringsoplossing is gekomen voor senioren. Nog altijd hanteren meerdere verzekeraars polisvoorwaarden met een discriminerend karakter op grond van leeftijd. "Zo'n veertig procent van de autoverzekeraars weigert automobilisten van 64 jaar of ouder te verzekeren." In maart dit jaar heeft de PCOB dit al aangekaart. Van Ronkel: "Daar hebben wij het niet bij gelaten. Met Nationale-Nederlanden en RISK Verzekeringen hebben we de handen ineen geslagen en zijn we gekomen tot de Plus Pakketpolis, een schadeverzekeringspakket dat aansluit op de wensen en behoeften van senioren, zonder discriminerende voorwaarden op grond van leeftijd."

dinsdag 12 juli 2011

ABN legt beslag bij Harrie van de Moesdijk en Tom Moeskops

Dat het harder waait dan ooit in stenenland, mag al lang geen nieuws heten. Ook de Eindhovense vastgoedbeleggers Tom Moeskops en Harrie van de Moesdijk, in de regio 040 beter bekend als Tom en Jerry, zitten in zwaar weer. ABN Amro heeft voor €30 miljoen beslag gelegd bij het illustere stenenduo.

maandag 11 juli 2011

Britse centrale bank wil Quote 500-bedrijven slopen

Optiver, IMC, Flow Traders, All Options en andere Nederlandse handelshuizen in aandelen en derivaten hebben er een opvallende vijand bij: de Bank of England (BoE). De Britse centrale bank waarschuwt voor de ontwrichtende werking van high frequency trading (HFT) en zou graag zien dat het aan banden wordt gelegd. Dat is opmerkelijk omdat de BoE bekend staat om zijn libertaire gedachtengoed.

vrijdag 8 juli 2011

Hoe selecteert u voor optimaal rendement?

Een vraagstuk dat in deze tijden veelvuldig voorkomt is: “Sparen levert niets op, dus ik wil mijn geld beter investeren. Toch wil ik niet te veel risico lopen, wat is dan een goede oplossing?” Beleggingsfondsen zijn dan een goede optie, omdat u automatisch gespreid belegt, maar hoe en waar vindt u dan de juiste beleggingsfondsen?

woensdag 6 juli 2011

Nederlandse banken willen Grieken helpen

De Nederlandse banken zijn bereid om een bijdrage te leveren aan de verdere redding van het noodlijdende Griekenland. Dat zei minister Jan Kees de Jager (Financiën) dinsdag tegen RTLZ. ''Achter de schermen is heel goed gesproken. De banken zijn bereid mee te doen in een Europees pakket'', zei De Jager

dinsdag 5 juli 2011

Verplicht inloggen bij MoneYou

Mensen met een spaarrekening bij MoneYou worden verplicht om in te loggen op hun persoonlijke pagina met een tussentijd van maximaal 10 dagen. Dat heeft de financiële dienstverlener, dochter van ABN Amro, dinsdag laten weten aan zijn klanten. De verplichting zou een bijdrage leveren aan de bescherming van de persoonlijke gegevens van de klanten.

Levensverzekeringen met een deadline

Internettussenpersoon WitGeld.nl, aanbieder van provisieloze verzekeringen biedt dinsdag 5 juli haar Levensverzekeringen aan via Groupon.nl.  Het bedrijf, dat zelf zegt geen enkele traditie in de financiële branche te respecteren, degradeert hiermee een serieus product als een overlijdensrisicoverzekering tot een schoonheidsbehandeling of een dagje karten. Algemeen directeur Marius van der Kooy: "Een overlijdensrisicoverzekering is een zéér serieus, maar zeker geen ingewikkeld product. Het is een levensverzekering die je nabestaanden behoedt voor een financiële tegenslag mocht je vroegtijdig overlijden. Binnen 10 minuten vraag je er online een aan, en overstappen is niet meer dan een administratieve handeling van 5 minuten.  Wij zijn van mening dat je hier geen adviseur bij nodig hebt, en dus is een doorlopende provisie van 25% per maand bij dit soort eenvoudige producten gewoon niet eerlijk naar de klant. Dat willen wij met deze actie benadrukken." Dat de tijdklok op de kortingsbonnensite afloopt is volgens van der Kooy een leuk en grappig detail.

maandag 4 juli 2011

’ABN loog jaren tegen Griekse centrale bank’

ABN Amro wordt door de Royal Bank of Scotland (RBS) beschuldigd van het jarenlang opzettelijk afgeven van onjuiste rapportages over de liquiditeitspositie van zijn Griekse vestiging. RBS, die de bank in Athene van ABN overnam, heeft de centrale bank in Griekenland hiervan op de hoogte gesteld.

vrijdag 1 juli 2011

Curatoren DSB delen geld uit

Het DSB-geld komt los. Nog deze week wordt een bedrag €355 miljoen op de rekening gestort van crediteuren. Het gaat om honderden klanten van de voormalige bank van Dirk Scheringa die 15% van hun tegoeden terugkrijgen. Daarnaast was er gisteren goed nieuws voor duizenden spaarders met een achtergesteld deposito, met een saldo van meer dan €100.000. Zij krijgen tot €100.000 terug, besliste het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in hoger beroep.