vrijdag 22 juli 2011

Klimsparen aantrekkelijker dan deposito

Sparen via een klimspaarproduct is in veel gevallen gunstiger dan sparen op een deposito. Een klimspaarrekening kan de spaarder tot maar liefst 0,2 tot 0,3 procent effectief meer rente opleveren per jaar. Dit blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Spaarrente.nl. Dit is opvallend omdat de spaarder bij een kimspaarproduct meer vrijheid heeft om het geld tussentijds op te nemen dan op een spaardeposito.
Een aantal banken heeft de afgelopen tijd zogenoemde klimspaarproducten geïntroduceerd, zoals het KlimSpaardeposito van Friesland Bank en de Klimrente van SNS Bank. Hierop krijgt de spaarder meer rente naarmate hij het geld langer laat staan. Ieder jaar dat het geld langer op de rekening staat, wordt het te ontvangen rentetarief hoger. Een extra voordeel dat de spaarder hierbij krijgt, is dat hij de vrijheid houdt om het spaargeld tussentijds op te nemen als dat nodig is. Naast Friesland Bank en SNS Bank, bieden ook Regio Bank en Garantibank een klimspaarproduct aan.
Bij een spaardeposito heeft de consument deze vrijheid niet. Wie een deposito afsluit met een bepaalde looptijd, kan gedurende deze periode het geld niet opnemen, tenzij hij hier een hoge boeterente voor betaalt. Het rentetarief dat hij jaarlijks ontvangt staat vast en is ieder jaar gelijk. Verwacht zou mogen worden dat de consument in ruil voor het inleveren van de vrijheid om tussentijds op te nemen een hoger rendement tegemoet mag zien. Dit blijkt echter niet het geval. Wie kiest voor een klimspaarrekening ontvangt over een looptijd van vijf jaar gemiddeld 0,2 tot 0,3 procent meer rente per jaar.
“Het is op dit moment sowieso niet verstandig te kiezen voor een regulier spaardeposito”, stelt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl. “De spaarrentes zullen naar verwachting de komende maanden nog wel verder stijgen. Dus als je nu je geld al vastzet tegen de huidige spaarrente, kun je daar niet meer van profiteren.”
Wie zijn of haar geld toch wat langer kan missen, kan dus beter kiezen voor een klimspaarrekening. Bulthuis: “Je kunt dan nu al profiteren van een iets hogere rente en wanneer de rentes verder stijgen, kun je je spaargeld altijd nog zonder boeterente verhuizen als een andere bank een aantrekkelijker rendement biedt.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.