woensdag 30 november 2011

Lancering landelijk skimmingpoint

Op donderdag 1 december geeft Erik Akerboom, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, het startsein voor de officiële lancering van het Landelijk Skimmingpoint. Naast toespraken van de heer Akerboom en mevrouw Nijssen, hoofd van de Divisie Recherche Midden- en West-Brabant, zullen er unieke beelden vertoond worden van een recente skimmingzaak.
Informatie over skimming - het kopiëren van bankpassen - op één centrale plek bij de Nederlandse politie bij elkaar brengen. Dat is kort gezegd de taak van het Landelijk Skimmingpoint. Het negenkoppige team dat informatie verzamelt en analyseert, is gehuisvest in Breda en daarmee ondergebracht bij de politie Midden- en West-Brabant. Behalve politie participeren het OM -met een coördinerend Officier van Justitie in Den Bosch-, en Equens afdeling Fraud Control in het project. Het team werkt nauw samen met de Electronic Crimes TaskForce (ECTF) van het KLPD, het Interregionaal Bureau Geld- en Waardeverkeer (IBGW), de Bovenregionale Recherches Zuid-West en Zuid-Nederland en Europol.

ING Bank grootste online bank adverteerder

ING Bank is in de financiële dienstverlening de grootste online adverteerder. De bank gaf rond de zomermaanden 7,9 miljoen euro uit aan displayreclame, zo meldt Emerce. Gemiddeld geeft ING Bank twee keer meer uit aan online beeldreclame dan de andere partijen in de financiële sector. Marktonderzoeker Nielsen stelt namelijk dat banken, verzekeraars en beleggingssites gemiddeld 25 procent van hun bruto mediabudgetten uitgeven op internet.

Forse stijging aantal economische delicten

Nederlandse bedrijven zijn steeds vaker slachtoffer van economische delicten. Meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven kreeg de afgelopen 2 jaar met één of meer economische delicten te maken. Dat blijkt uit de Global Economic Crime Survey 2011, een tweejaarlijks wereldwijd onderzoek van PwC naar de oorzaken van economische delicten en de gevolgen daarvan voor organisaties. Aan het onderzoek deden onder meer respectievelijk 250 en 800 (middel)grote Nederlandse en Duitse organisaties mee. De Nederlandse resultaten zijn geanalyseerd door de sectie Criminologie van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de VU Amsterdam. Ze worden vanmiddag gepresenteerd in de Amsterdamse Westergasfabriek tijdens een seminar van PwC over fraudepreventie.
Meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven zegt de afgelopen 2 jaar met één of meer economische delicten te maken hebben gehad. Zo steeg het percentage bedrijven dat te maken kreeg met vermogensdelicten, zoals diefstal, verduistering of oplichting, van 20% in 2007 naar 44% in 2011. Daarnaast heeft tweederde van de bedrijven een vermoeden dat er minstens één vergrijp heeft voorgedaan. Het is dus aannemelijk dat het werkelijke percentage bedrijven dat blootgesteld wordt aan economische delicten hoger ligt. Naast vermogensdelicten zijn bedrijven ook vaak slachtoffer van digitale inbraken waarbij klant- of bedrijfsgegevens zijn ontvreemd. 15% van de bedrijven zegt hier mee te maken hebben gehad. Daarnaast was 5% slachtoffer van digitale of industriële spionage. PwC wijst op de snelle toename van het aantal digitaal gerelateerde delicten, een trend welke zich naar verwachting in de komende jaren verder zal intensiveren.
Volgens André Mikkers, forensisch onderzoeker bij PwC, schept het onderzoek een indringend beeld van hoe ondernemingen omgaan met economische criminaliteit. Hij is verrast door het relatief hoge percentage bedrijven dat bereid is concessies te doen aan het eigen anti-corruptiebeleid. "Weliswaar geeft driekwart van de bedrijven aan dat zij geen compromissen sluit als het gaat om corruptie. Daar staat tegenover dat een kwart zich mogelijk wel inlaat met corruptie als daar zakelijk succes tegenover staat. Een pijnlijke constatering. Zeker nu steeds meer handelsrelaties worden aangeknoopt met landen in het linkerrijtje van de corruptieranglijst van Transparency International, en de dreiging van een nieuwe economische crisis extra druk zet op de resultaten en bonussen van verkopers en inkopers."
Nederlandse bedrijven krijgen meer te maken met corruptie. Het percentage bedrijven dat hier mee te maken heeft, steeg van 5% in 2007 naar 8% in 2011. Nog eens 14% denkt dat omkoping of het betalen van smeergeld voorkomt in de eigen organisatie. Van de internationaal opererende bedrijven vindt 12% het betalen van smeergeld zelfs een voorwaarde om zaken te kunnen doen in corruptiegevoelige landen. Mikkers wijst in dit verband op de vooringenomenheid ten aanzien van Zuid-Europese landen. Bedrijven zonder ervaring in Zuid-Europese landen zijn meer dan 2 keer zo sceptisch over integer zakendoen in die landen dan bedrijven die daar wel actief zijn.
Justitie heeft nog altijd maar een beperkt aandeel in de ontdekking van economische delicten. Slechts 7% werd aan het licht gebracht door politie of Openbaar Ministerie en 6% door andere officiële inspectiediensten. De meeste zaken worden ontdekt door tips van interne (12%) en externe (31 %) tipgevers. Interne controles zijn goed voor een kwart van de geconstateerde misstappen. Bedrijven met een klokkenluiderregeling rapporteren meer aangetoonde delicten (53%) dan bedrijven zonder (42%). Het is daarom des te opvallend dat slechts 35% van de onderzochte bedrijven een klokkenluiderregelingen heeft. Bovendien is de acceptatie ervan binnen organisaties gering.
André Mikkers: "Dit onderzoek onderstreept nog maar eens het belang van een laagdrempelige klokkenluiderregeling. Veel fraudes blijven te lang onopgemerkt omdat het toezicht in organisaties te hoogdrempelig is. Mogelijke klokkenluiders worden daardoor afgeschrikt, en de enkeling die toch doorzet raakt gefrustreerd door de stroperigheid en ondoorzichtigheid van het meldingsproces. Dat maakt weer dat mensen in de omgeving van een fraudeur, die vaak in een afhankelijke positie verkeren, extra kwetsbaar worden voor intimidatiepraktijken en veelal op den duur hun beschuldigingen maar afzwakken. Of in zijn geheel intrekken. Een organisatie moet vooral uitstralen dat klokkenluiders niet gezien worden als deloyale beroepsroddelaars, maar als mensen die in het belang van de integriteit van de organisatie waar ze voor werken hun nek durven uit te steken."
Het onderzoek zoomt ook in op de kwaliteit en succesfactoren van preventie- en nalevingmaatregelen (compliance). Van de onderzochte bedrijven beschikt 57% over een eigen compliance-programma, inclusief controleurs. Een meerderheid zegt concurrentievoordelen te behalen door deze programma's. Ze denken een streepje voor te hebben bij grote klanten als ze voldoen aan wet- en gedragsregels. Ongeveer de helft wil haar compliance-programma dwingender opleggen aan leveranciers en klanten. Ook wil de helft van alle bedrijven haar preventie- en nalevingmaatregelen verbeteren en/of uitbreiden naar leveranciers en relaties. Certificering om klanten en toezichthouders te overtuigen wint snel aan populariteit: tweederde wil normen, zoals de ISO-norm, invoeren.


dinsdag 29 november 2011

Lynx verkozen tot beste online broker

Lynx is opnieuw als beste broker uitgeroepen bij het brokeronderzoek dat is uitgevoerd door het onafhankelijke weekblad Beleggers Belangen. Voor het derde jaar achtereen houdt Lynx gerenommeerde brokers als Binck en Alex achter zich. Net zoals voorgaande jaren heeft Beleggers Belangen onderzoek gedaan naar de kosten, handelsmogelijkheden, het gebruiksgemak en de service van tien Nederlandse online brokers. Lynx is hierbij opnieuw de winnaar van het onderzoek door zich met name te onderscheiden door de zeer scherpe transactiekosten en de door haar klanten hoog gewaardeerde service.
Naast een kostenvergelijking wordt er tevens gekeken naar de handelsmogelijkheden bij de verschillende brokers, waarbij Lynx opnieuw hoog scoort. Klanten van Lynx hebben via internet rechtstreeks toegang tot meer dan 80 beurzen in 16 landen en hebben de mogelijkheid om in aandelen, opties, futures, opties, valuta en obligaties te handelen.
Uit de enqu(ee)te onder Nederlandse particuliere beleggers blijkt dat klanten van Lynx haar broker hoog beoordelen. Meer dan de helft van de ondervraagden geeft Lynx een 8 of hoger, waarmee Lynx het best presteert onder de deelnemende brokers aan het onderzoek. Tevens komt uit de enqu(ee)te naar voren dat nog steeds een redelijk groot gedeelte niet tevreden is over haar huidige broker en overweegt over te stappen naar een andere broker. Huidige klanten van Lynx blijken juist niet geneigd om van broker te wisselen.

OESO: snel rente verlagen

De Europese Centrale Bank moet snel de rente verlagen en het opkoopprogramma voor staatsobligaties vergroten om de economie van de eurozone te ondersteunen en een zware recessie te voorkomen. Dat zegt de OESO in de halfjaarlijkse Economic Outlook die maandag verscheen. Volgens het rapport verkeert de eurozone nu al in een milde recessie. De gezamenlijke economie van de eurolanden krimpt dit kwartaal met een procent ten opzichte van het vorige.

App voor beleggers

De Nederlandse website Belegger.nl (onderdeel van Sanoma) heeft een iPhone-app uitgebracht voor het beheren van de aandelenportefeuille. ‘Mijn Aandelen’ is gratis te downloaden en vereist een in-app aankoop van €1,59 voor de Premium-functies. Er zijn twee tabbladen die van belang zijn: ‘Mijn aandelen’ en ‘Watchlist’. Het derde tabblad bevat instellingen, zoals een optie om elke dag om 17:30 uur een push-bericht te ontvangen met informatie over je dagrendement.

maandag 28 november 2011

Beleggingsapp ING ook voor Android

Vanaf nu is de vernieuwde ING Sprinters app, behalve voor de iPhone, ook beschikbaar voor Android smartphones. Met de Sprinter app kunnen beleggers overal real time de financiële markt én hun Sprinters volgen. Het is voor beleggers belangrijk op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen in de markt en van hun Sprinters.

Zorgverzekering stopzetten in zorgseizoen lastig vanwege informatiegebrek

Begin november hadden slechts drie van de tweeëndertig zorgverzekeringen de premies voor het nieuwe jaar bekendgemaakt. Dit blijkt uit een inventarisatie van vergelijkingssite Geld.nl. Dit is minder dan vorig jaar, toen hadden zeven aanbieders begin november hun premies al prijsgegeven. Traditioneel is november de start van het zorgseizoen dat tot en met 31 december duurt. Gedurende deze periode kan de consument van zorgaanbieder overstappen.
De zorgverzekering beëindigen wordt echter lastig wanneer de premies laat worden doorgegeven. Veel verzekeraars roepen dat consumenten twee maanden de tijd hebben om te onderzoeken of overstappen voor hen interessant is. “Deze periode wordt echter ieder jaar korter”, meldt Paul Huibers van Geld.nl. Hij vermoedt dat verzekeraars uit strategische overwegingen hun premies pas laat bekendmaken. “Door hiermee te wachten, voorkomt een verzekeraar dat concurrenten op haar premies kunnen inspelen. De consument is daarvan de dupe. Er blijven nu slechts enkele weken over om te kiezen tussen overstappen of bij de huidige zorgverzekeraar blijven.” De eigen polis vergelijken met andere polissen wordt op deze manier lastiger, hetgeen nadelig kan uitpakken aangezien er komend jaar veel verandert op het gebied van zorgverzekeringen.
Concurrentie is volgens Paul Huibers niet de enige reden waarom verzekeraars hun premies laat bekendmaken. De inkomsten van de zorgverzekeraars spelen ook een rol. “De grootste verzekeraar heeft ongeveer 4 miljoen klanten. Door te wachten met het bekendmaken kan een premie op het laatste moment nog naar boven worden bijgesteld. Eén euro premieverhoging per maand voor al deze 4 miljoen klanten levert zo al snel 48 miljoen extra premie-inkomsten op. Niet slecht voor een paar dagen wachten.” Gelijktijdige bekendmaking De periode van 1 november tot en met 31 december is bedoeld om de consument de mogelijkheid te bieden om van zorgaanbieder te veranderen. Zodoende kan hij ieder jaar opnieuw een zorgverzekering kiezen die het beste aansluit bij zijn persoonlijke situatie. Volgens Paul Huibers draagt de huidige werkwijze van de zorgverzekeraars hier niet aan bij. Hij pleit er daarom voor zorgverzekeraars te verplichten de premies gelijktijdig op 1 november te publiceren. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft bepaald dat verzekeraars tot uiterlijk 19 november de informatie omtrent hun premies bekend mogen maken. De consument heeft vervolgens nog tot 1 januari om de huidige polis op te zeggen en over te stappen. De late bekendmaking zorgt ervoor dat de beperkte tijd om op te zeggen nog krapper wordt.

Aanhoudingen in miljoenenfraude

Rechercheurs van het Interregionaal Fraudeteam (IFT) van de Bovenregionale Recherche Noordwest Nederland hebben de afgelopen maanden in een omvangrijk fraudeonderzoek naar oplichting en witwassen 16 verdachten aangehouden. Aanleiding voor dit fraudeonderzoek was een viertal aangiften ter zake oplichting c.q. valsheid in geschrifte, afkomstig van een Nederlandse bank. Uit deze aangiften en het rechercheonderzoek bleek dat de verdachten zich systematisch bezighielden met pogingen tot overboeking van grote geldbedragen van rekeningen van bestaande cliënten van de bank naar speciaal daartoe geopende zakelijke rekeningen. Deze bedrijven bleken op naam te staan van zogenaamde 'katvangers'.

donderdag 24 november 2011

Reisverzekering voor ruimtetoeristen

Allianz Global Assistance zal als één van de eerste verzekeraars reisverzekeringen gaan aanbieden voor reizen naar de ruimte. Dat geldt zowel voor de ruimtetoeristen als voor de zakelijke ruimtereizen. De ruimtevaartindustrie zal hiermee voor het eerst echt verzekerbaar zijn. Dat is volgens de brancheorganisatie ISTA een 'belangrijke doorbraak voor de ruimtevaart'. Eerder was het namelijk niet mogelijk om voor een ruimtereis een reisverzekering af te sluiten. Mondial Assistance De International Spacce Transport Organisation heeft in het begin van november een overeenkomst gesloten met Allianz. In Nederland verricht dit bedrijf de werkzaamheden via het bedrijf Mondial Assistance.

woensdag 23 november 2011

Verzekeraar Ethias rekent op steun overheid

Verzekeraar Ethias heeft aan de overheden, die samen driekwart van de groep in handen hebben, steun gevraagd voor het geval de geplande uitgifte van obligaties in het kader van het Dexia-dossier niet zou slagen. Ethias heeft een belang van iets meer dan 5 procent van Dexia in handen en daarmee één van grootste Belgische aandeelhouders van Dexia.

dinsdag 22 november 2011

Premiebetaling in verzekeringrecht is onduidelijk

Steeds meer particulieren en bedrijven krijgen problemen met het betalen van hun verzekeringspremies. Des te belangrijker is het dat de gevolgen van te late premiebetaling helder zijn, maar dat is niet het geval. 'Vooral artikelen over waarschuwingen, schorsing van de dekking en premierestitutie bevatten veel onduidelijkheden', stelt advocaat Pieter Leerink, promovendus bij de faculteit Rechtswetenschappen van de Open Universiteit. Op vrijdag 25 november 2011 verdedigt hij zijn proefschrift Premiebetaling in het verzekeringsrecht.
Bij de invoering van de wettelijke regeling voor de verzekeringsovereenkomst in 2006 is de premiebetaling onderbelicht gebleven. Dat de regeling echter veel onduidelijkheden bevat, blijkt ook uit een toenemend aantal rechterlijk uitspraken over dit onderwerp. Als eerste jurist geeft Leerink in zijn proefschrift een gedetailleerde beschrijving van de problemen en doet hij concrete aanpassingsvoorstellen.
Zo stelt Leerlink dat verzekeraars naast particulieren ook bedrijven moeten waarschuwen tegen de gevolgen van te late premiebetaling. Ook pleit hij voor een regeling waarin is vastgelegd dat een premie gedurende de schorsing van de dekking niet ongelimiteerd verschuldigd kan blijven. 'Het wringt uiteraard als de verzekeraar wel de volledige premie int, maar door de schorsing van de dekking geen risico heeft gelopen.' Leerink verdedigt dat de verzekeraar gerechtigd is tot de premie gedurende de contractduur met een maximumtermijn van een jaar. Andere gesignaleerde hiaten hebben onder meer betrekking op (gedeeltelijke) premierestitutie bij oververzekering en risicovermindering en op bescherming van tussenpersonen tegen het risico van te late of uitblijvende premiebetaling.

Northern Rock in handen van Virgin Money

Het was geen verrassing, maar toch groot nieuws: de overname van Northern Rock door Virgin Money. Virgin telt 875 miljoen euro neer voor de 75 kantoren en 1 miljoen klanten van Northern Rock. Een aardige som, ook al levert de transactie de Britse staat (die de bank nationaliseerde) een verlies op van mogelijk 760 miljoen euro. Voor de 2500 werknemers van de bank is er weer enig perspectief.

maandag 21 november 2011

Bespaartips voor de zorgverzekering

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

Uiterlijk 19 november 2011 moet u van uw zorgverzekeraar een brief op de deurmat hebben met de hoogte van de zorgpremie voor 2012. In 2012 is het meer voor minder, want er wordt geschrapt in het basispakket. Het eigen risico gaat van €170 naar €220 per volwassene en de premie voor met name de aanvullende verzekering stijgt flink. Gemiddeld bent u in 2012 €95 meer kwijt aan uw zorgverzekering.

ABN compenseert dubbele afboekingen

ABN Amro-klanten die te maken hebben met dubbele afboekingen, hebben maandag hun geld weer terug. Afgelopen woensdag werden een half miljoen betalingen door een technische storing dubbel afgeschreven.
De bank zal de kosten compenseren van klanten die tijdelijk rood kwamen te staan door een dubbele afboeking.

'We kunnen niet zonder financieel-economische criminaliteit'

Financieel-economische criminaliteit is overal en we kunnen niet zonder. De veronderstelde tweedeling tussen boven- en onderwereld is hierbij een grove versimpeling van de realiteit. Financieel-economische criminaliteit is zo wijd verbreid en complex te bestrijden dat de politie hier alleen in slaagt in samenwerking met andere private en particuliere partijen, zoals belastingdienst en bedrijfsleven. Tegelijkertijd is een stevige aanpak noodzakelijk gelet op de grote schade die zij berokkent aan burgers, instituties en 'het systeem'. Dat zei Wynsen Faber op 18 november in zijn openbare les van het lectoraat Financieel-economische Criminaliteit, onderdeel van de Politieacademie.
Geboekte successen zeggen niets over de mate waarin Financieel-economische criminaliteit daadwerkelijk wordt teruggebracht. Je weet immers niet wat je niet ziet, het zogenaamde dark number. Effectieve bestrijding vereist volgens Faber nadrukkelijk specifieke kennis en inzicht in deze vorm van criminaliteit en haar daders. Faber: 'Zonder kennis van de wijze waarop deze criminelen te werk gaan en hoe ze zich gedragen kan hun aanpak nooit effectief zijn. Politie, OM en private partijen zullen gebruik moeten maken van beïnvloedingsmogelijkheden die zijn gebaseerd op werking van financieel-economische criminaliteit.' Uitgangspunten daarbij zijn onder meer het verleggen van aandacht van persoonsgerelateerde naar gedragsgerelateerde kenmerken van daders, meer urgentie voor deze vorm van criminaliteit en de inzet van strafrecht als optimum remedium in plaats van ultimum remedium.
Faber: 'Als financieel gewin de voornaamste motivatie is van daders dan is een aanpak gericht op het afnemen van vermogen doeltreffender dan het strafrecht, zeker wanneer de pakkans gering is. Voor witteboordencriminaliteit is een strafrechterlijke aanpak gelet op de maatschappelijke positie van daders afschrikwekkender en effectiever. Door het ontwikkelen en effectief verspreiden van kennis over de dark number, werkwijzen van daders en daarop gebaseerde succesvolle interventiestrategieën wil het lectoraat een belangrijke rol spelen bij de aanpak van financieel-economische criminaliteit.

vrijdag 18 november 2011

Blue van VGZ: zorgpremie 97 euro

De zorgpremie van Blue van VGZ is vandaag vastgesteld op 97 euro per maand. Bij het maximale eigen risico van 720 euro wordt de maandpremie 77 euro. Het nieuwe internetproduct van VGZ kenmerkt zich door de no-nonsense uitstraling: geen onnodige extra's in het pakket, wel een goedkoop product, waarbij gemak voorop staat. Voorbeeld is het gegeven dat de verzekering dagelijks opzegbaar is.
Blue van VGZ heeft een lage premie doordat alles online plaatsvindt. Blue kent geen medische selectie of ingewikkelde pakketten. Blue heeft naast de basisverzekering twee makkelijke aanvullende verzekeringen. Je betaalt hierin niet voor extra's waar je geen behoefte aan hebt. De maandpremie van aanvullende verzekering Pakket A bedraagt 11,50 euro en dat van Pakket B is 26 euro. De zorgverzekering van Blue is dagelijks opzegbaar met ingang van de eerstvolgende dag van de volgende maand. Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt dat driekwart van de Nederlanders (zeer) geïnteresseerd is in een regeling, waarbij verzekeringen dagelijks opzegbaar zijn.

Verbetering verplichte informatieverstrekking pensioenverzekeraars

De inspanningen van pensioenverzekeraars om de informatievoorziening aan deelnemers op een hoger niveau te brengen, hebben resultaat gehad. Volgens de AFM is ten opzichte van een vorige meting in 2008 de informatieverstrekking van verzekeraars aanzienlijk verbeterd.
Het merendeel van de pensioenverzekeraars voldoet inmiddels aan alle wettelijke informatieverplichtingen zoals het tijdig en correct versturen van start- en stopbrieven en het Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Maar er is volgens het Verbond nog ruimte voor verdere verbetering die zeker benut zal worden. Zo is het in 16 procent van de gevallen niet gelukt het UPO voor de deadline van 1 oktober 2011 te versturen. “Dat percentage kan en moet volgend jaar verder omlaag”, aldus algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars. Volgens Weurding hebben verzekeraars in het algemeen meer moeite om de informatiebepalingen door te voeren dan fondsen, vanwege de grotere verscheidenheid aan verzekerde pensioenregelingen. “Dat uitdaging is voor ons daarom nog wat groter”, aldus Weurding. Bij verzekeraars staat verbetering van de pensioencommunicatie hoog op de agenda. Dat de AFM verbeteringen constateert ziet het Verbond als een belangrijke aanmoediging.

donderdag 17 november 2011

Verzekeraars aan de slag met ondernemersideeën

Beter op de ondernemersdoelgroep afgestemde informatie over verzekeringen. Meer gesegmenteerde en geïndividualiseerde verzekeringen. En complexe verzekeringsmaterie beter toegankelijk maken bijvoorbeeld door visualisatie. Het waren slechts enkele van de vele ideeën die ondernemers gisteren opperden tijdens een rondetafelbijeenkomst van het Verbond van Verzekeraars. Met deze bijeenkomst wilden verzekeraars van zzp'ers en mkb'ers horen welke risico's en onzekerheden het ondernemerschap belemmeren en welke diensten en ondersteuning van verzekeraars het ondernemen beter mogelijk maken.
Kleine en zelfstandige ondernemers staan, als drijvende kracht achter de Nederlandse economie, voor grote risico's en uitdagingen, bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsongeschiktheid en het opbouwen van pensioen. De rondetafelgesprekken met circa 30 ondernemers en 20 directieleden van verzekeraars leverden een uitgebreide lijst met ervaringen en ideeën over verzekeringen en verzekeraars op, waarmee de verzekeraars direct aan de slag kunnen. Algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond: "Het was een boeiende bijeenkomst met goede input en zeer bruikbare feedback van de ondernemers. Het was ook interessant om te horen wat de toekomstdromen van de ondernemers zijn. Het is nu aan ons om de ondernemers te helpen die mogelijk te maken. Het Verbond en de verzekeringsmaatschappijen kunnen aan de slag om hun diensten en producten beter aan te sluiten op de behoeften van ondernemers."
Voorafgaand aan de rondetafelgesprekken presenteerde Jaap Oudijk, directeur Marketing & Sales van Generali, de resultaten van het onderzoek van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek naar de verwachtingen en behoeften van ruim 500 ondernemers en hun verzekeringen. Het Verbond liet dit onderzoek doen om te achterhalen of, en zo ja hoe, verzekeraars kunnen bijdragen aan de continuïteit van de ondernemingen van zzp'ers en mkb'ers. Uit de onderzoeksresultaten bleek dat 22 procent van de zelfstandigen en 15 procent van de mkb'ers geen pensioen opbouwt. De rest bouwt zelf pensioen op via een polis of verkoopt bijvoorbeeld zijn bedrijf wanneer hij met pensioen gaat. Ook leert het onderzoek dat 23 procent van de mkb'ers geen pensioenvoorzieningen voor zijn personeel heeft getroffen. Daarnaast heeft slechts iets meer dan de helft van de zzp'ers zijn arbeidsongeschiktheidsrisico afgedekt, tegen 60 procent van het MKB. Het arbeidson-geschiktheidsrisico heeft men afgedekt door of een verzekering te sluiten of door bijvoorbeeld te rekenen op het inkomen van de partner. De argumenten van ondernemers om geen pensioenvoorziening te regelen of zich niet tegen arbeidsongeschiktheid te verzekeren zijn vooral dat ze het te duur vinden of het nut er niet van inzien.


woensdag 16 november 2011

Beleggers en hedgefondsdirecties vaak oneens met elkaar

Hedgefondsbeheerders en -beleggers zijn het eens over belangrijke kwesties, maar verschillen op essentiële punten nog steeds van mening. Dat blijkt uit het vijfde jaarlijkse onderzoek van Ernst & Young naar de wereldwijde hedgefondsmarkt. Het rapport is gepubliceerd tijdens het jaarlijkse Hedge Fund Symposium van Ernst & Young. Uit het rapport blijkt dat de beide groepen van mening verschillen over belangrijke zaken zoals ondernemingsbestuur, fondsuitgaven, administratie, opvolging en het aantrekken van kapitaal. Voor het onderzoek zijn 92 hedgefondsbeheerders benaderd met een gezamenlijk beheerd vermogen van circa USD 600 miljard, en 42 institutionele beleggers die meer dan USD 130 miljard hebben belegd in hedgefondsen.
Slechts 45 procent van de beleggers vindt dat het bestuur van hun fonds erg effectief is in de uitoefening van zijn fondstaken, terwijl bijna 70 procent van de fondsbeheerders van mening is dat het bestuur juist zeer effectief handelt.
Er blijkt sprake van een communicatiestoornis tussen beleggers en fondsbeheerders over het niet winnen dan wel verlies van mandaten. Bijna 40 procent van de beheerders zegt niet echt te begrijpen waarom zij een mandaat niet hebben gewonnen of zijn kwijtgeraakt. Beleggers wijzen op zorgen over risicobeheer, inconsistentie van gepresenteerde informatie en het ontbreken van een onafhankelijk bestuur of een onafhankelijke administratie. Bijna 75 procent van de beheerders denkt dat de lange termijn performance het belangrijkst is voor nieuwe investeerders, terwijl slechts 43 procent van de investeerders dit beaamt. Zij hechten nog meer waarde aan de kwaliteit van het managementteam en de duidelijkheid en consistentie van het beleggingsbeleid.
76 procent van de beleggers is voorstander van het voeren van een schaduwadministratie van hetgeen de onafhankelijke administrateur doet, maar slechts 35 procent is bereid daarvoor te betalen.
Driekwart van de beleggers vindt het belangrijk dat een hedgefonds de waardering van beleggingen volledig uitbesteedt aan een onafhankelijke administrateur, maar 71 procent van de fondsbeheerders vindt dit riskant.
"Het herstel van de hedgefondsmarkt is bemoedigend, maar met het volwassen worden van de sector raken beleggers steeds meer geïnteresseerd in ondernemingsbestuur en supervisie. Daar is immers nogal wat te verbeteren, zowel qua perceptie van de betrokkenen als in de realiteit", zegt Remco Bleijs, Executive Director Alternative Investments van Ernst & Young. "Om aan de eisen van beleggers te blijven voldoen en compliance te bevorderen, moeten we ervoor zorgen dat de hedgefondsbeleggers en de beheerders op dezelfde golflengte zitten." Ondanks hun meningsverschillen zijn beleggers en fondsbeheerders het eens over diverse zaken, zoals over hun belangrijkste zorg: het effect van de (toekomstige) regelgeving. Dit punt wordt door 48 procent van de fondsbeheerders en 36 procent van de beleggers als grootste zorg genoemd.

Nederlander betaalt (bijna) vijftig procent meer aan zorgverzekering

Nederlanders zijn sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 bijna vijftig procent meer kwijt aan hun zorgverzekering. In 2012 bedragen de kosten voor een zorgverzekering van een alleenstaande 1.786 euro, dat is 567 euro meer dan in 2006. Een gezin is zo'n 1.134 euro duurder uit dan bij de invoering. Tegelijkertijd is de dekking van de basisverzekering op een aantal belangrijke onderdelen versoberd. Daarmee lijkt het erop dat de nieuwe zorgverzekering haar doelstellingen rond toegankelijkheid, betaalbaarheid en houdbaarheid van het zorgstelsel vooralsnog niet waar heeft gemaakt. Dit blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke vergelijkingssite ZorgKiezer.nl naar de effecten van de nieuwe zorgverzekering in de periode 2006-2012.
Sinds 2006 zijn de zorgverzekering kosten fors gestegen terwijl de dekking verder is verslechterd. Zo zijn de eerste 20 behandelingen fysiotherapie geschrapt voor chronische aandoeningen, wordt het trekken van tanden en kiezen bij de kaakchirurg niet meer vergoed, en worden een groot aantal geneesmiddelen zoals slaapmiddelen, maagzuurremmers en antidepressiva niet meer of beperkt verstrekt.
Iedereen is erop achteruit gegaan: zowel mensen met bovenmodaal (door ondermeer de fors verhoogde inkomensafhankelijke bijdrage), mensen met een modaal inkomen (geen zorgtoeslag maar wel hoger eigen risico en aanvullende verzekering betalen), als mensen met een zorgtoeslag (die in 2011 al niet opweegt tegen de stijging van de zorgkosten en vanaf 2012 zal worden afgebouwd). Dat blijkt uit het vandaag gepresenteerde rapport 'Trends en ontwikkelingen in de zorg bekeken' van Zorgkiezer.nl.
Directeur Peter Ruys van ZorgKiezer.nl: "Consumenten zijn sinds 2006 bijna 50 procent meer kwijt aan hun zorgverzekering, terwijl de dekking van het basispakket verder is verslechterd. Ze betalen dus meer maar krijgen er minder voor terug. De beloften van het nieuwe zorgstelsel worden vooralsnog niet waargemaakt."
In 2012 bedragen de kosten voor een zorgverzekering van een alleenstaande 1.786 euro, dat is 567 euro meer dan in 2006. Een gezin is met 3.572 euro per jaar zo'n 1.134 euro duurder uit. Deze stijging wordt veroorzaakt door de hogere premies voor de basisverzekering (+20,6 procent) en de aanvullende verzekering (+42,1 procent) alsmede door het afschaffen van de no-claim teruggave en het invoeren van het wettelijk eigen risico.
Het beeld van de afgelopen jaren is diffuus door het grote aantal wijzigingen in het vergoedingenstelsel. De (tot nu toe) verborgen stijging van de zorgkosten (2006-2012) zit in het op 1 januari 2008 afschaffen van de no-claimkorting. Daarvoor in de plaats kwam er een wettelijk eigen risico. De no-claimkorting leverde geld op aan het eind van het jaar wanneer er weinig tot geen zorg werd geconsumeerd. Het eigen risico echter kost geld omdat de eerste zorgdeclaraties voor eigen rekening komen. Bij de introductie bedroeg deze 150 euro per persoon maar dat is in de loop van de jaren flink verhoogd tot 220 euro per persoon in 2012.
Ook werden vergoedingen in het pakket opgenomen om er een paar jaar later weer uitgehaald te worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om de tandartskosten tot 22 jaar, de anticonceptiepil vanaf 21 jaar en ondersteunende programma's om te stoppen met roken.
De stijging van de zorgkosten wordt veroorzaakt door demografische ontwikkelingen (de vergrijzing), de medisch-technologische vooruitgang en een fors hogere zorgconsumptie. Nader onderzoek is nodig naar de vraag wat het effect is van de marktwerking in de zorg en daarmee ook het (gefaseerd) vrijgeven van budgetten en prijzen op de zorgconsumptie en de zorguitgaven.

dinsdag 15 november 2011

Zorgverzekering, meeste consumenten stappen niet over

Consumenten kunnen volgend jaar tot 260 euro besparen op hun basiszorgverzekering. Toch zegt de meerderheid van de verzekerden per 1 januari niet over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Dat stelt vergelijkingssite Geld.nl op basis van een onafhankelijke peiling in opdracht van Geld.nl waaraan 1.800 respondenten deelnamen.
Ruim 53 procent is van plan volgend jaar bij de huidige verzekeraar te blijven. “Bijzonder”, vindt Paul Huibers van Geld.nl. “We klagen met z’n allen dat de zorgverzekering steeds duurder wordt, maar ondertussen doen we niets om het voor onszelf goedkoper te maken. Overstappen kan flink schelen in de portemonnee en is vaak helemaal niet zo veel werk. De zorgverzekering wordt ook in 2012 weer duurder en het loont daarom meer dan ooit om op zoek te gaan naar een zorgverzekeraar die een voordeligere premie biedt.”
Momenteel zegt 12 procent van de respondenten van plan te zijn de huidige verzekering op te zeggen en zich aan te melden bij een andere zorgverzekeraar. “Ten opzichte van vorig jaar constateren we een stijgende trend in het aantal consumenten dat zegt te willen overstappen. Het besef lijkt dus te groeien”, aldus Huibers. Vorig jaar wisselde nog slechts 5,5 procent van de ruim 16 miljoen verzekerden van zorgverzekeraar.
Meer dan een derde van de respondenten (36,5 procent) geeft aan nog niet te weten of ze willen overstappen. Huibers: “Overstappen blijft voor veel mensen een drempel, omdat ze denken dat vergelijken te ingewikkeld is. Ze vinden het vaak veel werk om alle voorwaarden naast elkaar te leggen en zo te bepalen welke verzekering voor hen de beste dekking biedt.”
Het verschil tussen de goedkoopste en de duurste basispremie voor 2012 bedraagt op dit moment 22 euro per maand. Net als andere jaren is de consument volgend jaar het goedkoopst uit bij AnderZorg, onderdeel van Menzis. Daar bedraagt de basispremie 96,25 euro per maand. Het duurst is de restitutiepolis van Zilveren Kruis Achmea, met een maandpremie van 118,25 euro.

OHRA zorgpremie 2012 vastgesteld

De individuele premie voor de OHRA Zorgverzekering (restitutie) is voor 2012 vastgesteld op 109,69 euro per maand. Op jaarbasis is dat 1.276,79 euro. De premie voor de OHRA Zorg Compact (natura) is voor 2012 vastgesteld op 99,49 euro per maand en een jaarpremie van 1.158,06 euro. Deze premies zijn exclusief de kortingen voor collectiviteiten. De stijging van de premie voor de basisverzekering komt door de stijgende zorgkosten en de aangescherpte eisen die De Nederlandsche Bank aan zorgverzekeraars stelt.
De vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering blijven ondanks de wijzigingen in de basisverzekering nagenoeg gelijk. Consumenten kunnen zich zo verzekeren voor zorgkosten die door de wettelijke maatregelen niet meer vanuit de basisverzekering gedekt worden. OHRA heeft de aanvullende verzekeringen van de restitutie zorgpolis afgestemd op de behoeftes van zes levensfases: jongeren, singles, duo's, jonge ouders, gezinnen en vijftigplussers. Verzekerden betalen hierdoor alleen voor zorg die zij nodig hebben.

maandag 14 november 2011

Icesaving verwacht geen vlotte terugbetaling

Icesaving, de vereniging van grote spaarders die de dupe werden van het omvallen van Icesave, houdt er rekening mee dat het nog zeker tien jaar zal duren voordat men het volledige spaarbedrag terugkrijgt en dan zonder rente. Dat zei maandag verenigingslid Frank van 't Geloof voor de commissie-De Wit. De grote spaarders hadden meer dan 100.000 euro hadden uitstaan bij Icesave, maar kregen het bedrag boven die grens niet uitgekeerd.

Stress over zorgverzekering bij consumenten

Consumenten die zich oriënteren op een nieuwe zorgverzekering ervaren meer stress dan voorgaande jaren. De zorgverzekeraar ziet een sterke stijging van vragen over de zorgverzekering. Door de aangekondigde maatregelen vanuit het kabinet begrijpen Nederlanders niet meer voor welke zorg ze in 2012 precies verzekerd zullen zijn. Ook kost het hen veel moeite om informatie over hun specifieke situatie te vinden. Vanwege deze polisstress kloppen consumenten daarom vaker dan voorheen aan bij hun zorgverzekeraar. De meeste vragen hebben betrekking op de (financiële) gevolgen van de wettelijke wijzigingen op hun situatie en het eigen risico.
Fleur Dujardin, commercieel directeur van OHRA, bevestigt dat consumenten meer dan ooit stress ervaren bij het oriënteren op hun zorgverzekering. Dujardin: "Consumenten zien door de bomen het bos niet meer en hebben moeite om een zorgverzekering te kiezen die bij hun situatie past. Onze focus ligt daarom op voorlichting van consumenten, over de keuzes die zij kunnen maken. Alleen door consumenten direct te vertellen waar zij aan toe zijn, kunnen wij deze polisstress verlichten."
OHRA heeft een Top 5 samengesteld van onderwerpen waarover Nederlandse consumenten zich momenteel zorgen maken. De top drie bestaat uit onzekerheid over de veranderingen in de eigen polis, vergoedingen van tandheelkundige behandelingen en fysiotherapie, en welke zorg precies onder het eigen risico valt. Dujardin: "Consumenten maken zich vooral zorgen of de zorg die zij nodig hebben nog binnen hun huidige polis valt en of deze betaalbaar blijft. Ons advies: denk eerst goed na voor welke zorg je verzekerd wilt zijn, voordat je een verzekering kiest. Check of deze zorgkosten wel door de basisverzekering worden gedekt en bepaal dan of je een aanvullende verzekering nodig hebt."


vrijdag 11 november 2011

ING App 200.000 keer gedownload

In slechts drie dagen tijd hebben al 200.000 klanten de ING Mobiel Bankieren App voor iPhone, iPad en Android gedownload. Klanten geven aan vooral de gebruiksvriendelijkheid van de app bijzonder te waarderen. De app, die afgelopen dinsdag werd geïntroduceerd, is het nieuwste initiatief van de ING om de dienstverlening aan klanten verder te verbeteren.

Premies PMA bekend

PMA zorgverzekering is de volgende om zijn premies bekend te maken. De vanafpremie voor de Basisverzekering is 94,50 euro per maand. De vanafpremie voor de Basisverzekering (natura) is komend jaar vastgesteld op 94,50 euro per maand (1134 euro per jaar). Ten opzichte van 2011 is de premiestijging nog geen 2%. Ook voor de meest gekozen aanvullende verzekeringen is de premiestijging beperkt gebleven. Dit in tegenstelling tot de meeste andere zorgverzekeraars. Zo blijft de premie van ExtraVerzorgd 1 ongewijzigd op 6,70 euro per maand. De premie van ExtraVerzorgd 2 is 14,89 euro per maand (stijging van slechts 4,7%).
De PMA zorgverzekering heeft meer dan 320.000 verzekerden, is voordelig en voor iedereen. De PMA zorgverzekering is ondergebracht bij Menzis, maar de premie is via PMA een stuk lager. Daarnaast ontvangt men nog 10 % korting op alle aanvullende verzekeringen. Iedereen wordt gegarandeerd geaccepteerd. Dit geldt ook voor de tandartsverzekeringen.

Pensioenfondsen brengen uitvoeringskosten volledig in beeld

De Nederlandse pensioenfondsen gaan alle kosten die voortkomen uit het pensioenbeheer en het vermogensbeheer nauwgezet in kaart brengen en daarover eenduidig rapporteren naar hun deelnemers en andere belanghebbenden. Uniek is dat bij het vermogensbeheer ook de transactiekosten apart in beeld zullen worden gebracht: een ware doorbraak want de Nederlandse pensioensector heeft hiermee een wereldwijde primeur. Dit maakte de Pensioenfederatie bekend tijdens het eerste jaarlijkse congres.
De Pensioenfederatie heeft aanbevelingen opgesteld over de mate waarin en de manier waarop fondsen hun uitvoeringskosten in beeld moeten brengen en daarover moeten gaan rapporteren. Die aanbevelingen zijn niet vrijblijvend. De koepelorganisatie vraagt de pensioenfondsen ze inhoudelijk en qua fasering op te volgen of beargumenteerd aan te geven waarom ze dat op enig moment niet doen. Goed inzicht in alle kostencomponenten stelt een pensioenfondsbestuur in staat om daarover per doelgroep op maat gesneden te communiceren en verantwoording af te leggen. De Pensioenfederatie realiseert zich dat dit forse inspanningen van de fondsen vraagt en kiest daarom voor een stapsgewijze benadering.
Volgens algemeen directeur Gerard Riemen van de Pensioenfederatie is sprake van een ambitieuze doelstelling. "Die ambitie zit vooral in het sectorbreed op dezelfde manier rapporteren en in het apart zichtbaar maken van alle transactiekosten. Nu zitten die nog vaak verscholen in de totale kosten van het vermogensbeheer. Fondsen zullen hiermee aan de slag moeten samen met hun vermogensbeheerders in Nederland en daarbuiten. Bestaande contracten moeten tijdens of na de looptijd worden aangepast en let wel: voor vermogensbeheerders is volledige transparantie van transactiekosten wereldwijd een nieuw fenomeen. Dat gebeurt nog nergens en het in beeld krijgen van al die kosten zal daarom tijd kosten. Om die reden maakt ook een tijdpad deel uit van de aanbevelingen." Uitvoeringskosten houden de pensioensector al langer bezig. Sinds 2006 zijn daarover verschillende onderzoeken gepubliceerd. Steeds kwam daarbij naar voren dat schaalgrootte van een fonds een belangrijke rol speelt bij de kosten per deelnemer. Maar ook andere factoren spelen een rol, zoals het gewenste serviceniveau van het fonds. Daarnaast kunnen relatief hoge kosten van vermogensbeheer (in euro's) het gevolg zijn van een bovengemiddeld rendement op het vermogen en om die reden alleszins verdedigbaar zijn.
Dit voorjaar werd vanuit de politiek en de toezichthouder de vraag gesteld aan pensioenfondsen om vollediger inzicht te geven in de kosten van pensioenbeheer en vermogensbeheer. Met het presenteren van de aanbevelingen over de uitvoeringskosten geeft de sector antwoord op deze vraag. De pensioenfondsen zullen voortvarend met de aanbevelingen aan de slag gaan.

Fiscale concurrentiepositie Nederland verder onder druk

De belastingpositie die Nederland wereldwijd inneemt, is dit jaar verder onder druk komen te staan. Zo verloor Nederland zeven plaatsen op de wereldranglijst en één plaats op Europees niveau. Dat blijkt uit Paying Taxes 2012, het jaarlijkse onderzoek van PwC en de Wereldbank dat de belastingdruk en - systemen van 183 landen met elkaar vergelijkt. "Nederland heeft weliswaar progressie geboekt, maar omringende landen verbeteren hun belastingsysteem aan een hoger tempo. Op die manier raken we verder verwijderd van wat volgens PwC het doel zou moeten zijn: een Europese top-5 notering", stelt Sytso Boonstra, voorzitter van de belastingpraktijk van PwC.
De ranking is een indicator voor de fiscale druk waar ondernemers mee te maken hebben. Gebaseerd op het aantal belastingen dat een land heft, de hoeveelheid uren die een ondernemer eraan besteedt en de hoogte van de belastingen. Nederland zit in de Europese middenmoot met een 12e plaats qua aantal belastingen (vorig jaar 10), de 13e plaats als het gaat om de Total Tax Rate (vorig jaar 14) en de 9e plaats qua aantal uren. Dit zorg voor een gecombineerde achtste plaats in Europa, maar op individuele onderdelen valt nog veel winst te boeken.
"Een aantal Europese landen waaronder Finland, Spanje en Oostenrijk maken grotere stappen dan Nederland. Ze hervormen hun belastingsystemen in een vlot tempo, waardoor het aantal belastingen en de uren die ondernemers moeten besteden aan fiscale regels sterk omlaag gaan", vertelt Boonstra. In Nederland daalde het aantal uren dit jaar met 7 en bleef het belastingpercentage en het aantal belastingen gelijk. Ter vergelijking, in Finland waren bedrijven 150 uur minder kwijt dan het jaar ervoor en daalde het belastingpercentage met meer dan vijf procent. Met name door een ingrijpende hervorming van het btw-stelsel en de loonbelasting.
PwC deed vorig jaar een aantal voorstellen om naar een Europese top-5 positie toe te werken, die nog steeds actueel zijn. Zo moet - in navolging van landen als Zweden, Noorwegen en Frankrijk - het aantal belastingen omlaag. Daarvoor moet de discussie gevoerd worden of het nog van deze tijd dat belastingen geïnd worden door zowel de Belastingdienst als gemeenten en het waterschap.
Daarnaast zijn vereenvoudigingen nodig op verschillende fronten. Denk aan het - waar eenvoudig mogelijk - omlaag brengen van het aantal vrijstellingen in de btw. Eerder PwC-onderzoek laat zien dat landen gebaat zijn bij zo eenvoudig mogelijke btw-regels. Maar ook vereenvoudigingen in de loonbelasting en sociale premies. Een positieve stap is de uniformering van het loonbegrip. Nu is het tijd voor een verdere vereenvoudiging van de tariefstructuur, waarbij we moeten kijken of het fiscaliseren van de sociale verzekeringspremies een haalbare kaart is. Tot slot vindt PwC dat kritisch moet worden gekeken naar de extra complexiteit die de voorgenomen maatregelen in de vennootschapsbelasting met zich meebrengen. De extra opbrengsten voor de schatkist moeten in de juiste verhouding staan tot de extra lastendruk voor bedrijven.
In haar Belastingplan 2012 stelt de overheid het Nederlandse belastingstelsel te willen vereenvoudigen, onder andere door zeven kleinere belastingen af te schaffen. Een positieve ontwikkeling, die helaas niet kan verbloemen dat ons belastingstelsel vooral op gebied van de vennootschapsbelasting ingewikkelder gaat worden. Met name door de complexe wetgeving die nodig is voor de voorgenomen renteaftrekbeperkingen en de objectvrijstelling vaste inrichting.
"De roep om echte vereenvoudiging wordt steeds luider, met name rondom grote fiscale thema's als de vennootschapsbelasting. Ondanks de goede intenties, lijkt het Belastingplan 2012 ons belastingstelsel op een aantal fundamentele onderwerpen nog complexer te maken. Hierin zal de overheid een andere koers moeten gaan varen, willen we ons als een open, internationale economie en interessant vestigingsland blijven profileren. Dus niet voor een betere positie op de ranglijst, maar voor de bedrijven die er dagelijks mee te maken hebben", besluit Boonstra.

donderdag 10 november 2011

FBTO zet zorgpremie op 96,75 per maand

FBTO heeft de nominale maandpremie voor de zorgverzekering in 2012 vastgesteld op 96,75 euro. De jaarpremie bedraagt 1.161 euro. Met een maandpremie van 96,75 euro en haar ruime keuzevrijheid behoort FBTO in 2012 tot de scherpste aanbieders in de markt, zo zegt de verzekeraar zelf.

Buffer Dexia slinkt

De beursgenoteerde groep Dexia heeft in het derde kwartaal van 2011 ruim 4 miljard euro verlies geleden op de verkoop van Dexia Bank België en een waardevermindering van 2,3 miljard euro op zijn portefeuille Grieks staatspapier. Daar komt nog 4,2 miljard euro verlies bij die Dexia in het tweede kwartaal moet slikken, waarmee het totaal dit jaar uitkomt op 10,5 miljard euro. De vraag is of de huidige buffer zal volstaan. Dexia wil dit jaar nog zijn financieringsvehikel Dexia Municipal Agency verkopen.

Fransen hebben het meest te vrezen van Italiaanse staatsschuld

Franse banken ondervinden de meeste hinder van de Italiaanse staatsschuld. Dat blijkt uit gegevens van de Bank voor Internationale Betalingen. Franse banken hadden voor ruim 416 miljard euro aan Italiaanse obligaties. Na Frankrijk volgen Duitsland en Engeland. Nederland staat met 52 miljard nog altijd op de vierde plaats. Nederlandse banken heeft echter meer Spaanse obligaties.

Vrouwenverzekeraar Energiek maakt zorgpremie 2012 bekend

Een verzekerde bij zorgverzekeraar Energiek betaalt het komend jaar 1219,80 euro voor haar basisverzekering (in 2011: 1194,15 euro). Dat is 101,65 euro per maand (in 2011: 99,51 euro). Een premieverhoging van 2,1%. Deze premie is inclusief de generieke 5% collectiviteitkorting op de individuele jaarpremie van 1284 euro via de stich-ting Vrouw en Energiek. Vergoedingen die niet langer of niet meer volledig in de basisverzekering worden vergoed, zijn voor een groot deel opgenomen in de aanvullende verzekeringen, de Energiek Aanvullend 1 en de Energiek Aanvullend 2.
Energiek zet zich actief in voor de gezondheid van vrouwen en verzekerden kunnen daar ook zelf een bijdrage aan leveren. In 2007 is het Health Insurance Fund gestart met het project in Lagos (Nigeria). Met dit project is een goede basiszorgverzekering voor marktvrouwen geïntroduceerd. Er is een beoogde doelgroep van 80.000 markt-vrouwen en hun gezinnen. Iedere nieuwe verzekerde van Energiek zorgt automatisch voor een betaalbare zorg-verzekering voor een ondernemende marktvrouw in Nigeria.

woensdag 9 november 2011

Salland verzekeringen maakt zorgpremie 2012 bekend

Zorgverzekeraar Salland heeft de individuele jaarpremie voor de basisverzekering voor 2012 vastgesteld op 1284 euro (in 2011: 1.257 euro). Een volwassen verzekerde betaalt komend jaar 107 euro per maand (in 2011: 104,75 euro). Een stijging van 2,1 procent. Net als andere zorgverzekeraars heeft ook Salland de premie van de basis-verzekering moeten verhogen. Dit komt doordat de zorgkosten in Nederland sterk blijven stijgen. De premies van de aanvullende verzekeringen stijgen in 2012 niet.
De overheid snijdt de laatste jaren in het basispakket. Ook in 2012 verdwijnen vergoedingen uit de basisverzeke-ring, zoals de eerste twintig behandelingen voor fysiotherapie en stoppen met roken programma's. Een overzicht van alle wijzigingen in de basis- en aanvullende verzekeringen is te vinden op www.salland.nl. Vergoedingen die niet langer of niet meer volledig vanuit de basisverzekering worden vergoed, zijn voor een groot deel opgenomen in de aanvullende verzekeringen. Salland verzekeringen heeft er naar eigen zeggen bewust voor gekozen in deze tijd de premies voor de aanvullende verzekeringen in 2012 niet te laten stijgen. Om het voor iedereen mogelijk te maken een betaalbare aanvullende verzekering af te sluiten, komt er in 2012 bovendien een nieuwe (op preventie gerichte) aanvullende verzekering bij, die slechts 7,50 euro per maand kost.

De Griekse crisis: één groot complot?

De eurocrisis is een grote samenzwering van banken en de politieke elite om gewone burgers kapot te maken. Dat is de strekking van complottheorieën die de euro- en financiële crisis proberen te verklaren. Veel Griekse burgers lijken echt te geloven in een complot van Griekse politici tegen de burgers, van Duitsland tegen Griekenland, van de banken tegen het volk, etc. Maar ook buiten Griekenland doen burgers, media en politici vrolijk mee met het bedenken van complottheorieën. Filosoof en politicoloog Fréderique Petit legt uit waar complottheorieën vandaan komen,  waardoor zij gekenmerkt worden en waarom ze voor zoveel mensen een aantrekkelijke interpretatie van de dagelijkse werkelijkheid vormen.


Datum: donderdag 10 november 2011
Tijd: 12.45 - 13.45 uur
Locatie: hal Erasmusgebouw, Erasmusplein 1, Nijmegen
     

Beperkte premiestijging bij Zilveren Kruis

De premie voor de basisverzekering bij Zilveren Kruis Achmea is in 2012 108,25 (2011: 106,50). Dit is exclusief mogelijke collectiviteitskorting. De premies voor de aanvullende verzekeringen stijgen met gemiddeld 5,1 procent. Verzekerden hebben bij Zilveren Kruis vanaf 1 januari meer keuzemogelijkheden op het gebied van premie, service en dekking.
Naast maximale keuzevrijheid bij medicijnen en ziekenhuizen voor 2012 kiezen consumenten op basis van gewenste service, gewenst eigen risico en aanvullend pakket hun eigen zorgverzekering. De totale maandpremie kan hiermee variëren van 78,20 tot 218,75. Voor mensen die graag advies ontvangen, biedt de Zorgverzekering Assistent op de website hulp bij het kiezen voor een passende zorgverzekering.

AnderZorg Basisverzekering 96,25 euro per maand

De premie van de Basisverzekering van internet zorgverzekeraar AnderZorg is volgens de verzekeraar zelf weer een van de laagste in Nederland met 96,25 euro per maand. Op jaarbasis is de premie 1155 euro. Klanten die bewust kiezen voor een hoger eigen risico kunnen de Basisverzekering al krijgen vanaf 71,25 euro per maand. De aanvullende verzekering AnderZorg Extra blijft gelijk op 13 euro per maand. Door de zeer scherpe premie is AnderZorg een veel gekozen zorgverzekeraar met een groei van 50% van 129.000 naar 193.000 klanten in 2011.
De lage premie gaat niet ten koste van kwaliteit van zorg. Als onderdeel van Menzis maakt AnderZorg gebruik van een landelijk netwerk van zorgaanbieders. Ook kent AnderZorg geen beperkende toelatingseisen voor de aanvullende verzekeringen. Iedereen die voor AnderZorg wil kiezen wordt zonder medische keuring welkom geheten.
De dekking van de aanvullende verzekering wordt uitgebreid met de door de overheid uit het basispakket geschrapte dieetadvisering. Ook wordt de eigen bijdrage voor eerstelijns psychologische zorg in de aanvullende verzekering vergoed.
AnderZorg richt zich op mensen die hun zorgverzekering gemakkelijk en goedkoop willen regelen via internet. De klant kiest daarbij bewust voor een andere vorm van service. Zelf online regelen en (mobiel) declareren wanneer jij dat wilt en niet betalen voor service waar geen gebruik van wordt gemaakt. AnderZorg maakt hierdoor minder kosten en kan zo de premie laag houden.
Voor de klant die weinig gebruik maakt van zorg, maar toch verzekerd wil zijn voor grote onvoorziene uitgaven is er de mogelijkheid om het eigen risico te verhogen. Met een maximaal vrijwillig eigen risico van 500 euro bovenop het verplichte eigen risico van 220 euro kan de premie voor de Basisverzekering zelfs dalen tot 71,25 euro per maand of 855 euro per jaar. Ook is het mogelijk om de jaarpremie in een keer te betalen. Daarvoor geldt een korting van 3%.

Premies zorgverzekeraar Agis 2012

Zorgverzekeraar Agis heeft de premie voor de Agis Basispolis Basic voor 2012 vastgesteld op
108,25 per maand. Hiermee stijgt de premie met 2,3% per maand ten opzichte van 2011. De premie voor de Agis Basispolis bedraagt in 2012 108,75 per maand. De premieverhoging wordt vooral veroorzaakt door de stijging in het gebruik van zorg.
Of iemand nu single is, jong of oud, met of zonder kinderen, Agis heeft voor de verschillende doelgroepen specifieke vergoedingen in haar verzekeringen opgenomen. Hierdoor kan iedereen de keuze maken welk pakket het beste bij hem past. Vanaf 2012 heeft Agis ook Vrouw Plus, dit is een extra verzekering speciaal voor vrouwen. De maandpremie bedraagt 2,95. Deze extra verzekering biedt vergoedingen voor onder andere een cursus mentale gezondheid, kinderopvang bij ziekenhuisopname en consulten bij hormonale klachten als PMS. De maandpremie van TakeCareNow! is voor 2012 vastgesteld op 99,67. TakeCareNow! is de zorgverzekering, speciaal bedoeld voor 18 tot en met 30 jarigen. De goedkoopste aanvullende verzekering bedraagt 4,95 per maand.
Bij TakeCareNow! regelt de klant alles online. Naast inzicht in de zorgkosten en vergoedingen is het ook mogelijk om rekeningen online te declareren en medicijnen te bestellen bij een online apotheek. Ook kunnen verzekeringszaken via de mobiele telefoon geregeld worden.

Beleggen in artiesten

Belgische crowdfundingsites sporen internetgebruikers aan om te beleggen in een artistiek project, zoals het uitgeven van cd’s, boeken of strips. Dat is mooie buzzmarketing, maar brengt het ook wat op? Voor de investeerders zijn de resultaten in elk geval matig. Over één ding zijn de bonzen van de drie Belgische crowdfundingbedrijven het eens: het is geen wondermiddel om fortuin te maken, maar wel een manier om het publiek te betrekken bij een mooi artistiek avontuur.

maandag 7 november 2011

Ruding uit kritiek op Wouter Bos

Oud-minister Onno Ruding van Financiën uitte vandaag voor de commissie De Wit kritiek op voormalig minister Wouter Bos van Financiën, die spaarders van Icesave schadeloos stelde tot een bedrag van 100.000 euro. Het garantiestelsel is bedoeld om de kleine spaarders te beschermen, zei Ruding. Bos liet de belastingbetalers opdraaien voor het risico dat de IJslanders het geld aan de grotere spaarders niet zouden terugbetalen. Dat bedrag zou dan niet 100.000 euro moeten zijn, maar 50.000 euro.

Winst voor RBS

De Britse Royal Bank of Scotland (RBS) heeft meer winst gemaakt. In het derde kwartaal boekte de bank een nettowinst van 1,41 miljard euro. Een jaar daarvoor was er nog sprake van een nettoverlies. RBS houdt wel rekening met negatieve gevolgen van de eurocrisis. Het vierde kwartaal zal mogelijk minder gunstig uitpakken.

ING moet buffer aanleggen

ING moet samen met 28 andere grote internationale banken aan strengere kapitaaleisen gaan voldoen. Dat blijkt uit een vrijdag bekendgemaakte lijst die werd samengesteld door de internationale toezichthouder Financial Stability Board, zo meldt het ANP. De 29 banken worden door de FSB als essentieel beschouwd voor het internationale financiële systeem. De G20 wil de banken dwingen een extra buffer aan te leggen.

vrijdag 4 november 2011

'DNB-plan slecht voor burgers'

Het voorstel van De Nederlandsche Bank (DNB) om bij hypotheken een fictief aflossingsschema verplicht te stellen is begrijpelijk vanuit het oogpunt van de toezichthouder, maar pakt slecht uit voor burgers met een eigen woning.
Via de Gedragscode Hypothecaire Financieringen is de ruimte voor aflossingsvrije hypotheken al vergaand beperkt. Als een verdere inperking van aflossingsvrije hypotheken al in het belang van de klant is, dan zijn er veel betere manieren denkbaar om dit te realiseren. Dat stelt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars in een reactie op de uitlatingen van DNB-president Klaas Knot bij de presentatie van het rapport Overzicht Financiële Stabiliteit.
Een discussie over hervorming van de woningmarkt in brede zin is volgens Weurding op zijn plaats, maar het voorstel van DNB met betrekking tot aflossingsvrije hypotheken vindt hij een slecht idee. “Deze variant heeft vergaande negatieve gevolgen voor de koopkracht van woningbezitters en de waarde van woningen. Dit soort losse suggesties helpen de woningmarkt in de huidige lastige situatie niet.’’ Het Verbond vindt het van groot belang dat het langetermijnvertrouwen in de woningmarkt en de fiscale behandeling van de eigen woning kan terugkeren

Interpolis lanceert game op Facebook

Met de preventiegame 'Villa Rampspoed' geeft Interpolis bezoekers van Facebook inzicht in risico's in huis en laat ze ontdekken welke preventieve maatregelen zij kunnen nemen om deze risico's te verkleinen. Hiermee speelt Interpolis in op de 'gamification-trend', waarbij de boodschap is verpakt in een spel. Preventiecampagne Interpolis De game maakt deel uit van de preventiecampagne van Interpolis. Volgens de verzekeraar is verzekeren niet de enige oplossing om met risico's om te gaan; preventie is een gemakkelijke en eenvoudige manier om schade te voorkomen of beperken. Met preventie kunnen consumenten het heft in eigen hand nemen en schade beperken of voorkomen. Op termijn is Interpolis van plan om klanten die hun schadelast succesvol beperken met preventiemaatregelen korting op de premie te geven. Voorkomen is beter dan verzekeren De preventiegame van Interpolis biedt een laagdrempelige educatieve leeromgeving, waarin spelers de risico's van brand, inbraak en waterschade leren herkennen. Games zijn niet alleen leuk om te spelen, maar brengen ook de boodschap op een effectieve manier over. Bovendien denkt Interpolis met de game de spelers aan te zetten tot gedragsverandering. Doordat de speler in een herkenbare omgeving wordt geconfronteerd met de preventieboodschap van Interpolis, begrijpt hij sneller dat voorkomen van schade beter is dan verzekeren. Villa Rampspoed De setting van de game is 'Villa Rampspoed'. Een prachtige villa met veel gevaren die verholpen moeten worden. De speler moet er voor zorgen dat Villa Rampspoed zo snel mogelijk weer veilig wordt. Dit doet hij door de gevaren op te sporen, het goed beantwoorden van quizvragen en het succesvol uitspelen van de minigames. Alle spelelementen zijn volledig gericht op het veiliger maken van de villa en vertegenwoordigen de meest voorkomende risico's in huis. De game is gemaakt in samenwerking met Hub Creations B.V.

donderdag 3 november 2011

ING schrapt weer banen

ING Bank gaat banen schrappen, circa 2000 interne FTE's in 2012 en 2013, waarvan 300 via natuurlijk verloop, en 700 externe FTE's. ING zal dit met de grootst mogelijke zorgvuldigheid begeleiden, zo laat de bank weten. Onderdelen waar medewerkers werken met rechtstreeks klantcontact worden zoveel mogelijk ontzien.
De bank maakte de resultaten bekend bij de cijfers over het derde kwartaal.  Er is in dat kwartaal een onderliggende nettowinst geboekt van 1.285 miljoen euro, tegen 835 miljoen in hetzelfde kwartaal vorig jaar. In het tweede kwartaal van 2011 werd een onderliggende nettowinst behaald van 1.528 miljoen euro.
ING wil de dienstverlening aan haar klanten verder verbeteren door snellere en meer accurate dienstverlening te bieden en het bankgemak voor haar klanten te vergroten. Onderdeel van de maatregelen vormen extra IT-investeringen.

Vorderingen Hypotheekleed afgewezen

De rechtbank heeft de vorderingen van de Stichting Hypotheekleed op de curatoren van de failliete DSB Bank afgewezen. Zij hoeven niet voortijdig kosten te vergoeden voor gemaakte werkzaamheden door deze stichting. De stichting van Pieter Lakeman eiste een vergoeding van de kosten die volgens hem nodig zijn om een schadevergoeding voor de gedupeerden te krijgen. De rechtbank heeft de vorderingen afgewezen omdat niet duidelijk is welke kosten zijn gemaakt.

Pensioenakkoord: Implementatie, Interactie, Innovatie

Nationale-Nederlanden onderschrijft de noodzaak van aanpassingen om het pensioenstelsel beter toekomstbestendig te maken. Uiteraard gaan sociale partners daarbij over de inhoud van de pensioenregeling. Maar de pensioenverzekeraar heeft wel een aantal kanttekeningen bij het Pensioenakkoord en met name bij het Uitwerkingsmemorandum van juni 2011." Dit zegt Henri den Boer, directeur Nationale-Nederlanden Corporate Clients tijdens het Rondetafelgesprek Pensioenakkoord van de Tweede Kamercommissie Sociale zaken en Werkgelegenheid dat gisteren en vandaag plaatsvindt.
"Implementatie, Interactie en Innovatie. Dit zijn de drie punten waar de meeste zorg naar uit moet gaan bij het Pensioenakkoord", aldus Den Boer. "Als deze drie punten goed uitgevoerd zijn dan zal blijken dat een implementatiedatum van 1 januari 2015 het meest realistisch is. In de loop van 2013 wordt waarschijnlijk een concreet wetsvoorstel aan de Tweede Kamer aangeboden en vinden de onderhandelingen over aanpassingen plaats. Daarna kunnen nieuwe overeenkomsten en regelingen ingevuld worden", zo zegt Den Boer. Voorts pleit Nationale-Nederlanden ook voor verhoging van de pensioenrichtleeftijd in één stap naar 67. Mogelijk gecombineerd met de invoering van de nieuwe pensioencontracten zoals die tussen sociale partners zullen worden afgesproken in de loop van 2013 en 2014.
Op het gebied van interactie pleit Den Boer voor een goede communicatie. "Werknemers valt goed uit te leggen dat bij een langere levensverwachting je ook langer moet werken voordat je met pensioen kan gaan. Aan de andere kant creëren we voor werknemers steeds meer onzekerheid; het is moeilijk uit te leggen hoeveel werknemers later krijgen en met welke zekerheid. En dit leidt vaak tot meer overzichten en folders voor de werknemer waarmee het overzicht niet duidelijker wordt. We weten dat slechts twee op de vijftig deelnemers zijn jaarlijkse pensioenoverzicht leest. En we weten ook dat bij meer keuzes 95 procent van de werknemers voor de standaardoptie kiest. Nationale-Nederlanden wil het simpel houden en pleit er voor dat de sector minder informatie toezendt en meer in gesprek gaat met de werknemers."
Het pensioenakkoord is volgens Den Boer een goede stap voorwaarts, "maar roept op tot doorlopende innovatie en is daarmee mede bepalend voor het succes van het pensioenstelsel van morgen." Zo is volgens Den Boer een gelijk speelveld tussen aanbieders en innovatie in de uitkeringsfase van groot belang. Daarnaast roept Nationale-Nederlanden op tot een vergaande samenwerking tussen pensioenfondsen en pensioenverzekeraars om van elkaars sterktes gebruik te kunnen maken."

woensdag 2 november 2011

Nederlandse financiële stabiliteit zorgwekkend

Het vooruitzicht voor de Nederlandse financiële stabiliteit is zorgwekkend en vraagt veel van beleidsmakers en instellingen. Dat zegt DNB. De Europese schuldencrisis en wereldwijd tegenvallende economische groei zijn op dit moment de grootste bedreigingen. In Nederland maakt de grote hypotheekschuld huishoudens en banken kwetsbaar voor schokken. Systeemrelevante banken in Nederland moeten hun weerbaarheid vergroten.
De Nederlandse hypotheekschuld is te groot: dit maakt huishoudens en banken kwetsbaar.
Systeemrelevante banken moeten zich voorbereiden op de invoering van specifieke eisen, waaronder het opbouwen van een additionele kapitaalbuffer en het ontwikkelen van herstelplannen.
Investeerders twijfelen nu openlijk aan de schuldpositie van enkele grote Europese landen. In nagenoeg alle Europese landen verslechteren de overheidsfinanciën en er is een gevaarlijke wisselwerking ontstaan tussen de soliditeit van de financiële sector, die van overheden, en verslechterende groeivooruitzichten. Door afbrokkelend vertrouwen van beleggers en consumenten neemt de kans op een dubbeledip-scenario of een langdurige periode van lage groei toe, ook in Nederland. Tegen deze achtergrond is het van groot belang de afspraken van de recente Eurotop snel en voortvarend in concrete actie om te zetten.
De Nederlandse huizenmarkt functioneert stroef. Dalende huizenprijzen vergroten de financiële risico’s voor huishoudens en banken. Huishoudens hebben met 128% van het bbp vrijwel de hoogste schuldpositie ter wereld, met hoge loan to value-ratio’s (de omvang van de lening ten opzichte van de waarde van het onderpand). Zij zijn daardoor kwetsbaar. Banken kunnen de grote hypothecaire kredietportefeuille maar ten dele financieren met spaargeld en zijn daarom afhankelijk van marktfinanciering. Door vertrouwensverlies in het eurogebied staat marktfinanciering onder druk.
De hoge hypotheekschuld in Nederland houdt verband met het heersende fiscale regime, dat huishoudens aanzet tot maximaal lenen en minimaal aflossen. Eerder dit jaar zijn goede stappen gezet met normafspraken voor een maximale hypotheek van 106 procent. In logisch vervolg hierop zouden aflossingsvrije hypotheken moeten worden ontmoedigd. Zo zou bij de bepaling van de maximale hypotheekrenteaftrek kunnen worden uitgegaan van een fictief aflossingsschema. Rentebetalingen gedurende de looptijd van de lening worden dan geleidelijk aan minder fiscaal aftrekbaar, waarmee het aantrekkelijker wordt ook daadwerkelijk steeds meer af te lossen.
Een gunstige ontwikkeling is dat Nederlandse banken sinds het begin van de crisis de kapitaalpositie aanzienlijk hebben verbeterd, onder druk van de markt en vanwege hogere toezichteisen. Positief is dat banken dit voor een groot deel konden realiseren door het inhouden van gemaakte winst. Deze vorm van bufferopbouw voldoet bovendien aan hoge, door Bazel III gestelde, kwaliteitseisen.
Nederland heeft een grote financiële sector die past bij de open economie, maar de omvang brengt ook risico’s met zich mee. Om de weerbaarheid van het financiële stelsel verder te vergroten willen het ministerie van Financiën en DNB dat systeemrelevante banken in Nederland zich voorbereiden op specifieke eisen, waaronder het opbouwen van een additionele kapitaalbuffer en het ontwikkelen van herstelplannen. DNB wil de afwikkelbaarheid van systeemrelevante banken verbeteren. Voor deze instellingen zal een resolutieplan worden opgesteld dat erin moet voorzien dat, mochten zij in problemen geraken, vitale functies overeind kunnen worden gehouden. Ook moet een dergelijk plan de risico’s voor de belastingbetaler beperken en besmettingseffecten indammen. 

Onderzoek naar zzp'er en hypotheek

FNV Zelfstandigen gaat samen met nieuwssite Z24 onderzoeken bij welke hypotheekverstrekkers zzp'ers het beste kunnen aankloppen. Uit eerder onderzoek in opdracht van FNV Zelfstandigen bleek dat het voor zelfstandigen zonder personeel moeilijk is om een hypotheek te krijgen. Samen met Z24.nl wordt nu onderzocht of er een groot verschil bestaat tussen verschillende hypotheekverstrekkers. Zzp’ers worden verzocht een enquête in te vullen met vragen als: ben je er ooit in geslaagd een hypotheek af te sluiten of over te sluiten, ben je tevreden over je hypotheek en over welke banken ben je het meest of juist het minst te spreken

Winnaar SkyRadio krijgt gratis hypotheek

Dinsdag 1 november heeft de winnaar van de Sky Radio actie 'Leef Een Jaar Gratis' 12 maanden gratis hypotheek ontvangen van brancheorganisatie VBO Makelaar. De uit Amersfoort afkomstige Sylvia Schute (41) mocht na een spannend loterijspel in Amsterdam de prijs in ontvangst nemen. VBO Makelaar was hoofdsponsor van deze actie. Directeur VBO Makelaar Hans van der Ploeg: "Woonlasten vormen een grote kostenpost in een Nederlands huishouden. Deze kunnen bijna een derde deel van het inkomen in beslag nemen. Alleen in Amerika geven ze maandelijks meer aan wonen uit, aldus internationaal onderzoek van ING. De maandelijkse huur- of hypotheeklasten maken weer een belangrijk onderdeel uit van de woonlasten. Een jaar lang gratis hypotheek scheelt dus enorm. In een tijd dat iedereen de broekriem moet aanhalen, is dat mooi meegenomen. Door het sponsoren van deze sympathieke actie van Sky Radio, brengt VBO Makelaar de diensten van onze makelaars op een speelse manier onder de aandacht van de Sky Radio luisteraars.'