woensdag 25 januari 2012

Aegon: 'Geef werknemer recht op pensioenzekerheid'

Het is mogelijk om iedere werknemer volledige pensioenzekerheid te geven. Dit schrijft verzekeraar AEGON aan de politiek. Alle pensioenfondsen en alle verzekeraars zouden verplicht moeten worden naast hun bestaande regelingen ook een zekerheidspensioen aan te bieden. Voor de werknemer blijft het een vrije keuze.
In het nieuwe pensioenstelsel zullen werknemers veel meer te maken krijgen met 'zachte' rechten. De werknemer loopt dan meer risico met zijn opgebouwde pensioenrechten, maar heeft wel kans op hogere rendementen. De kans op afstempelen neemt in het nieuwe stelsel toe. Bovendien is afstempelen niet langer een uiterste redmiddel, maar gewoon een van de maatregelen die fondsbesturen kunnen nemen bij tegenvallende cijfers. De werknemer zit intussen niet te wachten op meer risico. Uit eerder onderzoek van AEGON bleek al dat tweederde van de werknemers zelfs bereid is om extra premie te betalen voor meer financiële zekerheid voor de oude dag.
Het wettelijk zekerheidspensioen biedt die gewenste zekerheid. Uit AEGON's rekensom blijkt dat een zekerheid van 99,5% (een percentage dat gebruikelijk is bij pensioenverzekeraars) één procent van de jaarlijkse indexatie kost. Onder de huidige omstandigheden is het de ambitie om pensioenen te indexeren met 2,6%. Die indexatie zou dan zakken naar 1,6%. Daarvoor is de werknemer dan wel verlost van het risico van afstempelen. De te betalen pensioenpremie blijft gelijk.
AEGON heeft zich tot de minister en de Kamer gewend met het idee voor een wettelijk zekerheidspensioen. Het idee is om iedere pensioenuitvoerder te verplichten het zekerheidspensioen aan te bieden aan werknemers. AEGON definieert het zekerheidspensioen als "een pensioen waarbij de deelnemer met 99,5% zekerheid weet dat hij op zijn pensioendatum ook een levenslange uitkering krijgt ter grootte van de toegezegde aanspraak." Ter vergelijking: pensioenfondsen moeten nu een zekerheid bieden van 97,5%. Dat betekent dat een uitvoerder één keer in de veertig jaar niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Bij een zekerheid van 99,5% is dat één keer in de tweehonderd jaar.
De werknemer is niet verplicht deel te nemen aan een zekerheidspensioen. De lange beleggingshorizon pleit, zeker op jongere leeftijd, voor het nemen van beleggingsrisico. De werknemer kan dan op een zelfgekozen moment overstappen naar een zekerheidspensioen.
AEGON heeft het plan voor een wettelijk zekerheidspensioen vastgelegd in een position paper dat is aangeboden aan minister Kamp van SZW en aan de Vaste commissie voor SZW van de Tweede Kamer. Volgens AEGON heeft het paper niet de pretentie een wetsvoorstel te zijn: "Het is bedoeld als een serieuze aanzet om te komen tot een extra pensioenvorm in Nederland die deelnemers de vrijheid biedt te kiezen voor pensioenzekerheid."

Storing ING hardnekkig

ING heeft nog altijd geen verklaring voor de aanhoudende problemen met internetbankieren. De bank kampt voor de derde dag op rij met een storing. Volgens de website van de bank zijn Mijn ING en de mobiele applicatie op dit moment niet beschikbaar. Ook het betalen via iDEAL is onmogelijk. 

vrijdag 20 januari 2012

De Lage Landen werkt aan financiële bewustwording

De Lage Landen, aanbieder van financieringsoplossingen voor zowel bedrijven als consumenten, heeft zich als zogenoemde hoofdsubsidiënt aangesloten bij Stichting Leven En Financiën (LEF). Met De Lage Landen, eigenaar van onder meer consumentenkredietverstrekker Freo, heeft Stichting LEF een tweede hoofdsponsor gevonden die zowel inhoudelijk en actief bijdraagt aan de doelstellingen van LEF: financiële educatie aan jongeren tussen de 15 en 22 jaar. Algemeen directeur Financial Solutions Milko Wijckmans neemt namens De Lage Landen plaats in het Comité van Aanbeveling van LEF. Dit comité bestaat uit Wim Witteveen, Cees Welten, Jack Hommel, Reinier van Fulpen en Erica Terpstra.

dinsdag 17 januari 2012

Rabobank lanceert kassa voor onlinebetalingen

Rabobank biedt ondernemers vanaf heden de Rabo OmniKassa: een veilig en praktisch Online-kassasysteem voor alle online-betalingen aan hun webwinkels. De Rabo OmniKassa koppelt alle betalingssystemen aan die webwinkel en garandeert de ondernemer een snelle en veilige bijboeking van zijn omzet.
Met de Rabo OmniKassa wordt volgens de Rabo gehoor gegeven aan de wens van ondernemers: een eenduidig en uniform financieel systeem voor alle online-betalingen. Zo heeft de ondernemer nu niet langer te maken met de verschillende processen, kenmerken en doorlooptijden van afzonderlijke betaalmethodes en het bijbehorende onderhoud. Eén integrale overeenkomst regelt de voorwaarden voor alle transacties. Aan de OmniKassa kunnen meerdere webwinkels worden aangesloten.
Daarnaast draagt Rabo OmniKassa bij aan een betere financiële afhandeling. Creditcard betalingen worden bruto uitbetaald en de kosten worden separaat geboekt. In geval van een retourzending kan de iDEAL betaling vanuit de kassa worden teruggestort.
Tenslotte biedt de internet-kassa via een realtime dashboard een integraal overzicht en sturingsmogelijkheid op alle bestellingen, betalingen en voorraden.
De Rabo OmniKassa vervangt de drie huidige internetkassa’s iDEAL Lite, Rabo iDEAL kassa en Rabo Internetkassa. De komende maanden wordt gewerkt aan verdere verruiming van de mogelijkheden van de Rabo OmniKassa.

maandag 16 januari 2012

Veel consumenten betalen nog steeds premie voor een woekerpolis

Zestig procent van de consumenten die een lijfrente woekerpolis hebben, betalen nog steeds iedere maand premie voor deze verzekering. Dit blijkt uit onderzoek van MoneyWise.nl. Veel consumenten met zo'n polis zijn zich er terdege van bewust dat het om een woekerpolis gaat. Toch heeft dit nog niet geleid tot het stopzetten van de premie voor deze woekerpolissen. Dat consumenten premie blijven betalen komt vaak omdat consumenten slecht zijn geïnformeerd over de mogelijkheden en simpelweg niet weten dat ze de premie stop mogen zetten. Een levensverzekering is een zogeheten eenzijdige overeenkomst. Dit betekent dat het niet verplicht is om premie te blijven betalen.
Het is inmiddels wel duidelijk dat dergelijke verzekeringen door de hoge kosten en de slechte prestaties van de beurs, de beloofde rendementen nooit meer gaan waarmaken. Het doorbetalen van de premie is daarmee in de meeste gevallen zonde van het geld. Zeker omdat er inmiddels veel betere alternatieven zijn.
Veel van deze lijfrente woekerpolissen werden betaald uit het spaarloon. Deze constructie werd vaak verkocht onder het mom van 'dubbel belastingvoordeel', omdat de premie voor lijfrenteverzekering aftrekbaar is en de premie al uit het bruto spaarloon werd voldaan. Het nadeel van deze constructie is dat de premie niet meer direct uit eigen portemonnee wordt betaald en de consument dus minder kritisch is op deze uitgave.
Nu de spaarloonregeling is gestopt, vragen verzekeraars hun cliënten naar hun privérekening om de premie te kunnen blijven innen. Consumenten grijpen dit moment aan om wel kritisch te kijken naar hun lijfrentepolis.
Veel consumenten zijn de risicovolle beleggingsverzekeringen zat en willen van hun polis af. Uit het feit dat veel mensen nog steeds premie betalen aan een polis, terwijl men eigenlijk wel weet dat dit niet verstandig is, valt af te leiden dat men het moeilijk vindt om over te stappen. De communicatie door verzekeraars helpt hierbij ook niet. Als een klant de afkoopwaarde opvraagt dan ontvangt deze ingewikkelde brieven waarin vooral vermeld staat dat afkopen tot wel 72% belasting kost. Reden voor veel mensen om dan maar niets te doen. Maar deze fiscale sanctie is helemaal niet van toepassing als men overstapt naar een ander product, zoals een lijfrente bankspaarrekening. Overstappen kan dan zonder fiscale gevolgen.
Advies inwinnen bij een adviseur blijkt ook nogal wat gevolgen te hebben. Tussenpersonen rekenen voor het overzetten van een lijfrentepolis € 500,- tot € 1.000,-. Voor veel consumenten een veel te hoge vergoeding, zeker omdat tussenpersonen jarenlang al verdiend hebben aan deze woekerpolissen.

vrijdag 13 januari 2012

Consument wil actueel hypotheekadvies

Leden van de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners, NVHP, rapporteren dat een groeiend aantal consumenten een hernieuwd hypotheekadvies op prijs stelt.
Consumenten kunnen in het verleden een hypotheek hebben afgesloten op basis van een advies dat aansloot op de, op dat moment bij de consument bestaande, wensen en behoeften. Deze wensen kunnen echter in de loop der tijd veranderen. Hierdoor kan een financieel product dat in het verleden correct is geadviseerd niet langer aansluiten bij de actuele wensen en behoeften van de klant.
69% van de respondenten aan het onderzoek merkt op dit moment dat klanten onzeker zijn over de keuzen die zij in het verleden met betrekking tot de door hen afgesloten hypotheek hebben gemaakt.
De veranderende wensen van de consument concentreren zich primair rondom de wens, om meer of eerder dan in het verleden was overeengekomen, af te lossen op de hypotheekschuld (36%), of extra kapitaal op te bouwen om op de einddatum de hypotheekschuld geheel of gedeeltelijk af te kunnen lossen (30%). Naast de behoefte aan informatie over de mogelijkheden om concrete zaken aan te passen, is er ook een relevante algemene behoefte aan informatie over de ontwikkelingen op het gebied van hypothecair krediet. Onderwerpen zijn onder meer vragen over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek en het terugtrekken van steeds meer aanbieders van hypothecair krediet op de Nederlandse markt. Bij dit laatste richten de vragen zich dan vooral op de behoefte aan informatie over de gevolgen van het terugtrekken van deze aanbieders, op het moment dat er een nieuwe rentevastperiode moet worden overeengekomen.
Peter Wormskamp, voorzitter van de NVHP: 'Ik denk dat een goed adviseur zeker in deze tijd zijn klanten zal aanbieden om te controleren of de uitgangspunten die destijds zijn gekozen bij het afsluiten van belangrijke financiële producten, nog steeds gelden. Op het gebied van hypotheken ziet de consument dat de marktsituatie sinds het afsluiten van zijn hypotheek veranderd. Werd bij het afsluiten van de hypotheek vaak uitgegaan van een stabiele prijsontwikkeling van de woning, nu worden consumenten geconfronteerd met prijsdalingen. Ook het risico op werkloosheid wordt nu vaak hoger ingeschat dan in het verleden. Maar ook de verhoging van de pensioenleeftijd leidt tot andere financiële plaatjes dan ten tijde van het afsluiten van de hypotheek.'
De totale marktsituatie is in korte tijd ingrijpend gewijzigd, aldus Peter Wormskamp. Dat wordt nog eens versterkt door de vele berichten over mogelijke aanpassing van de fiscale behandeling van de hypotheekrente. Onrust ontstaat omdat onvoldoende wordt gecommuniceerd dat eventuele veranderingen voor bestaande leningen geleidelijk zullen moeten worden ingevoerd. Consumenten worden onrustig omdat men onvoldoende inzicht heeft in wat de gesuggereerde veranderingen in hun persoonlijke situatie kunnen betekenen. De opgave is nu om waar mogelijk binnen de bestaande producten aanpassingen aan te brengen waardoor de hypotheek weer meer gaat aansluiten bij de actuele wensen en behoeften van de consument. De sector moet echter opletten dat er weer geen trend ontstaat om massaal adviezen te gaan geven om bestaande hypotheken te beëindigen en een nieuwe hypotheek af te sluiten. Terecht stelt de AFM aan een dergelijk advies hoge eisen. Concreet kan een adviseur alleen komen tot een dergelijk advies, wanneer hij cijfermatig kan onderbouwen dat het oversluiten van de hypotheek voor de consument gunstiger uitpakt dan aanpassen binnen het bestaande contract. Indien het oversluiten van een hypotheek al in het belang van de consument is, zal dit minder makkelijk verlopen dan in het recente verleden, aangezien veel geldverstrekkers op dit moment terughoudend zijn in het verstrekken van nieuwe hypothecaire geldleningen.

woensdag 11 januari 2012

Een coöperatie van, voor en door ondernemers

MILK lanceert als eerste een kennis en kredietcoöperatie, ingericht voor het midden- en kleinbedrijf. Deze coöperatie zorgt ervoor dat ondernemers beter kunnen ondernemen door kennis en krediet te verstrekken aan andere ondernemers. Dit betekent dat ondernemers elkaar financieren via de coöperatie. Het initiatief is gestart door MILK Kennis en Kapitaal Groep.
Dat traditionele bancaire financieringen voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) niet meer voldoen wist MILK al langer. Deze financieringen zijn vanuit bancair oogpunt gericht op winstgevendheid en daarbij dienen de risico’s afgedekt te worden door middel van een rentepremium. Deze financieringen zijn geenszins bedoeld om het MKB beter te laten ondernemen. MILK Kennis & Krediet Coöperaties zijn coöperaties die zijn opgezet voor en door ondernemers.
De coöperatie verstrekt bedrijfsfinanciering die kunnen oplopen tot een maximum van EUR 500.000,-. Het verstrekte krediet wordt ondersteund met kennis; medeondernemers en adviseurs helpen beter te ondernemen en om het rendement verbeteren. Tevens biedt de coöperatie bescherming tegen ondernemersrisico’s door het verstrekken van inzicht in de prestaties.De coöperatie richt zich op MK-ondernemers die op zoek zijn naar financiering, die behoefte hebben om bijgestaan te worden door andere, ervaren ondernemers of deskundigen en ondernemers die een financiële tegenslag te verduren hebben gehad.


AccountView biedt nu directe koppeling met Rabobank

AccountView biedt voortaan een directe koppeling met Rabo Internetbankieren Professional. Zowel internet- als backofficegebruikers van AccountView ontvangen via deze koppeling met één druk op de knop dagelijks de laatste bankafschriften in hun administratie. Zelf bestanden met bankmutaties ophalen en inlezen is niet langer nodig; AccountView matcht deze automatisch met de bijbehorende facturen. Dit resulteert in tijdsbesparing en een efficiëntere werkwijze.
Ook betaal- en incasso-opdrachten en saldo- en transactie-informatie zijn gemakkelijk uit te wisselen. Rekeninghouders van de Rabobank kunnen vanuit AccountView direct opdrachten naar hun bank zenden en vervolgens volstaat het accorderen van de opdrachten in Rabo Internetbankieren Professional om ze door de bank te laten verwerken.
De directe bankkoppeling voor rekeninghouders van de Rabobank laat zich bovendien gemakkelijk en zelfstandig beheren vanuit Rabo Internetbankieren Professional. Op ieder moment kunnen ze de bankrekeningen selecteren waarvoor ze de koppeling willen gebruiken. Dit geldt niet alleen voor de eerste aanmelding, maar ook voor wijzigingen.
Tijdens een proeftraject werd de koppeling in de praktijk getest. Hieraan namen onder meer enkele administratiekantoren en hun klanten deel. De reacties waren zeer positief. Zo zegt Ron Westerink van Administratiekantoor Laanen over de ingebruikname van de koppeling: “Het aanmeldproces voor de bankkoppeling van de Rabobank gaat gesmeerd. Er komt geen papierstroom meer aan te pas.” Ook de efficiency en het gebruiksgemak werden hoog gewaardeerd door de deelnemers aan de pilot.
In een eerdere versie van AccountView was ook al een directe bankkoppeling voor rekeninghouders van ABN AMRO beschikbaar.

dinsdag 10 januari 2012

Verzekeraars hebben rol in afdekken financiële risico's burgers


Verzekeraars hebben een rol te vervullen bij de bescherming van burgers als zij door de terugtredende overheid meer financiële risico's lopen. Dat heeft Willem van Duin, bestuursvoorzitter van Achmea, maandag gezegd tijdens zijn nieuwjaarsspeech.
Volgens Van Duin dienen zich de komende jaren enkele fundamentele vragen aan, met name over wie welke risico's moet dragen: overheid, burgers, bedrijven of verzekeraars. "Als gevolg van de economische crisis, treedt de overheid versneld terug op terreinen waar ze voorheen alle zekerheid verzorgde voor burgers. Bestaande collectieve voorzieningen voor pensioen en zorg staan onder druk. Het vaste ijkpunt van pensioen bij 65 jaar valt weg. Mogelijk komen ook andere taboes ter discussie, zoals ten aanzien van de verdeling van het werkloosheidsrisico en van de kosten van de zorg. Dit leidt er op termijn ook toe dat burgers en werkgevers aanvullende maatregelen zullen moeten treffen", aldus Van Duin. Voor Achmea geldt dat het zich daarbij vooral richt op de gebieden van zorg, pensioenen en werk. Van Duin: "De gaten die hier vallen in de financiële zekerheid kunnen juist door verzekeraars goed worden afgedekt. Omdat verzekeren in de kern een daad van solidariteit is, kunnen risico's worden gespreid en blijven de kosten per individu beheersbaar."
Achmea is de grootste verzekeringsgroep in Nederland en is ontstaan uit onder meer werkgevers- en werknemersorganisaties. Van Duin: "We zijn een bedrijf met een coöperatief karakter. We zijn van nature gericht op samenwerking en komen al jaren veel bij huishoudens en bedrijven 'over de vloer'. Onze klanten geven ons kennis en inzicht over maatschappelijke kwesties. Samen kunnen we tekortkomingen in de samenleving constateren en kijken hoe het beter kan.
Volgens Achmea hebben burgers het meeste baat bij een integrale visie op de actuele maatschappelijke uitdagingen. Dit vraagt om een brede blik, waarbij meer eigen verantwoordelijkheid voor burgers, wordt gekoppeld aan het realiseren van samenhang tussen zorg, pensioen, arbeidsparticipatie en wonen. Als coöperatieve verzekeraar kan Achmea bij uitstek van waarde zijn voor zijn klanten en de samenleving.

vrijdag 6 januari 2012

'10.000 ontslagen bij RBS'

De Britse bank Royal Bank of Scotland (RBS) zou 10.000 mensen willen ontslaan. Dat schrijft The Financial Times. De zal zou zich willen terugtrekken uit het zakenbankieren. Volgens de krant wordt vooral de divisie die adviseert over aandelenhandel getroffen. Andere bronnen noemen de berichtgeving erg overdreven.

donderdag 5 januari 2012

Texel krijgt Landsbanki geld

De gemeente Texel krijgt vandaag een deel van het Landsbanki-geld op de rekening gestort. Dat meldt RTV Noord Holland. Er is in totaal bijna € 54 miljoen beschikbaar voor 16 Nederlandse overheden. Texel krijgt ruim 2,5 miljoen. Later in het jaar volgt de rest, omdat nog niet al het geld beschikbaar is. Net als veel andere gemeenten wilde ook Texel in 2008 profiteren van de hoge rente die het moederbedrijf van Icesave garandeerde. Toen later dat jaar de IJslandse banken in de problemen kwamen, werden de tegoeden bevroren.

woensdag 4 januari 2012

Storing bij internetbankieren ING

Internetbankieren van ING ligt eruit door een netwerkstoring. Klanten die proberen in te loggen op Mijn ING krijgen sinds 12.30 uur een foutmelding. De storing treft zowel zakelijke als particuliere klanten. Ook iDeal betalingen werken niet. Volgens ING is de fout niet het gevolg van het onderhoud dat vannacht plaats heeft gevonden.

Ook cash trapping in het Gooi

Cash trapping, de nieuwe methode om geld te ontvreemden van mensen bij een pinautomaat, is ook in het Gooi doorgedrongen, zo meldt de Gooi en Eemlander. Bij de SNS Bank in Huizen is een geval bekend waarbij iemand op die manier van zijn geld is beroofd. Bij cash trapping wordt de uitgiftesleuf met tape dichtgeplankt, zodat er geen geld uitkomt. Als de klant vervolgens wegloopt omdat hij denkt dat de geldautomaat stuk is, slaan de criminelen hun slag. De politie, de Fraudehelpdesk en de Nederlandse Vereniging van Banken sloegen een dezer dagen groot alarm over deze nieuwe vorm van fraude met pinautomaten.