dinsdag 31 januari 2012

Achmea boekt af door aanhoudende krimp markt levensverzekeringen

Achmea gaat de goodwill op zijn Leven- en Pensioenactiviteiten volledig afboeken. De afboeking van 279 miljoen euro is het gevolg van de structureel verslechterde omstandigheden in de Nederlandse markt voor levensverzekeringen, zo laat de verzekeraar weten. Gecorrigeerd voor de afboeking behaalt Achmea een positief netto resultaat van naar verwachting tussen 40 miljoen en 80 miljoen euro.
De Nederlandse markt voor levensverzekeringen is de afgelopen vijf jaren in omvang afgenomen en deze krimp wordt gezien als structureel. Een reden voor de afname is de toenemende vraag van consumenten naar bankspaarproducten in Nederland, die nu dezelfde fiscale voordelen genieten die voorheen alleen aan levensverzekeringen waren toegekend. De stagnatie in de huizenmarkt en de verminderde interesse in beleggingsverzekeringen dragen verder bij aan de afgenomen vraag naar aan hypotheken gekoppelde levensverzekeringen. Bij het waarderen van de toekomstige waarde van zijn Leven- en Pensioenactiviteiten hanteert Achmea voorzichtigheidshalve ´economic value principles´ (MCEV) die een betere weergave bieden van de verwachte waardeontwikkeling.

Operationeel meldt Achmea het volgende over 2011:
  • Sterke financiële positie behouden na eerdere de-risking; verwachte solvabiliteit boven 200% ultimo 2011.
  • Operationele doelen kostenbesparing met €300 miljoen en een reductie van 2,500 FTE´s behaald.
  • Het Schadebedrijf (uitgezonderd Inkomensverzekeringen) en Zorgbedrijf presteerden operationeel goed.
  • Achmea schrijft 77% af op portefeuille van Griekse staatsobligaties.
  • Verliezen geboekt bij Inkomensverzekeringen door een hoge schadelast.
  • Toepassing driemaands gemiddelde swap curve, volgens richtlijnen van De Nederlandsche Bank, bij berekenen bepaalde pensioenverplichtingen heeft een positief effect op het resultaat.

Fusie grootste Griekse banken vertraagd

De fusie van twee grote Griekse banken Eurobank en Alpha bank verloopt niet volgens plan. De laatste zegt nu dat ze geen tijdslijn kan vastleggen voor de fusie. In augustus kondigden beide banken aan dat ze samen zouden gaan om door de recessie en de schuldencrisis heen te komen. Zo zou de grootste bank van Griekenland gevormd worden. De Eurobank heeft al laten weten dat er wat hen betreft geen vertraging hoeft te ontstaan.

maandag 30 januari 2012

Topman RBS ziet af van bonus

Na zware kritiek heeft de CEO van de grotendeels genationaliseerde Royal Bank of Scotland (RBS), Stephen Hester, besloten af te zien van zijn bonus van bijna 1,15 miljoen euro. Ook bestuursvoorzitter Philip Hampton heeft zijn bonus van 1,6 miljoen euro ingeleverd. De bankheeft zich vergalloppeerd aan de overname van het Nederlandse ABN Amro, nog voor Hesters CEO werd.


Winstdaling voor BinckBank (update)

BinckBank maakt maandag een forse daling van de winst over het vierde kwartaal bekend, aldus RTL. Analisten rekenen op een 32 procent lagere nettowinst van 7,0 miljoen euro, tegen 10,3 miljoen een jaar eerder. De aangepaste nettowinst zou  ook flink dalen. Voor 2012 rekent analist Jan Willem Weidema van ABN Amro op betere resultaten, door hogere marges op optie-orders en meer inkomsten uit outsourcingactiviteiten.
Inmiddels zijn de cijfers door de bank zelf gepubliceerd. In het laatste kwartaal van 2011 boekte de online broker een nettoresultaat van 5,8 miljoen euro, 43 procent minder dan vorig jaar. De omzet liet ook een lichte daling zien, want zakte met drie procent tot 44,9 miljoen euro.

vrijdag 27 januari 2012

Nederlanders spreken massaal spaargeld aan

Bij meer dan een kwart (27%) van de Nederlandse bevolking is in 2011 het spaargeld afgenomen. 37% van deze groep zegt niet meer rond te kunnen komen zonder daarbij zijn of haar spaargeld aan te breken. Opvallend is dat van deze mensen 44% een HBO of WO opleiding genoten heeft en dat driekwart van deze hooggeschoolden 40.000 euro per jaar of meer verdient.
Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Friesland Bank onder 1000 Nederlanders. Meer dan de helft (53%) van de Nederlanders die zich nog wel kunnen permitteren een deel van het salaris opzij te zetten zegt dit te doen om slechtere tijden op te kunnen vangen. Hiermee doelt men met name op de gevolgen van de financiële crisis (27%), werkeloosheid (20%) en tegenvallend pensioen (19%). In de zoektocht naar een spaarbank geeft men aan tegenwoordig meer waarde te hechten aan veiligheid (68%) dan aan het gegeven rentepercentage (18%). 
Klaas Feenstra, Commercieel Directeur Nederland van Friesland Bank, over de resultaten: “Het is begrijpelijk dat gezien de huidige economische ontwikkelingen spaarders op zoek gaan naar zekerheid, veiligheid en vertrouwen. Met ruim 100 jaar aan ervaring vormen deze begrippen dan ook de basis van onze bank. Ons klimspaardeposito waarbij we onze klanten een klimmend rentepercentage tot 5% in het vijfde jaar aanbieden is daar een mooi voorbeeld van. Het biedt een aantrekkelijke rente maar ook de mogelijkheid om ieder jaar je spaargeld aan te breken."
Driekwart van de bevolking geeft aan in het bezit te zijn van meer dan 5.000 euro aan spaargeld. Van deze groep bezit de helft 20.000 euro of meer. 66% van de spaarders zegt pas financiële rust te hebben met een buffer van 10.000 euro of meer. Vrouwen hebben over het algemeen al bij een wat lager bedrag eerder een gevoel van financiële rust dan mannen. Vrouwen beginnen gemiddeld met een leeftijd van 14 jaar oud echter wel eerder met sparen dan mannen die pas beginnen met sparen wanneer ze de leeftijd van 17 hebben bereikt. De meest voorkomende reden (62%) van een toename van het spaargeld is dat men een deel van het inkomen overboekt naar de spaarrekening. Bijna de helft van de ondervraagden (47%) doet dit middels een automatische overboeking.
Ruim 40% spaart ook op de spaarrekening van derden. Dit zijn veelal spaarrekeningen van kinderen of de partner. De belangrijkste reden (52%) om niet meer te sparen is te weinig financiële ruimte om te kunnen sparen. Een tegengestelde reden (25%)  om niet meer te sparen is het in het bezit zijn van voldoende liquide middelen op de spaarrekening. 
Bijna driekwart (70%) van de spaarders geeft aan goed op de hoogte te zijn van hun huidige rentepercentage, 30% zegt daarentegen geen enkel idee te hebben wat voor percentage zij op dit moment op hun spaargeld ontvangen. Meer dan de helft van de ondervraagden (52%) vindt rentepercentages niet zo interessant en beweert er zelden tot nooit naar te kijken. 33% kijkt er wel eens naar, maar zal niet zomaar switchen voor een hoger rentepercentage. De overgebleven groep van 15% volgt de rentepercentages op de voet en switcht zodra er ergens anders een beter rentepercentage geboden wordt. Ruim 88% is het afgelopen jaar echter niet van spaarbank gewisseld, degene die wel geswitcht zijn, gaven als reden van de switch een beter rentepercentage bij een andere bank (71%) op. Het gemiddelde reële rentepercentage wat de respondenten van hun banken wensen te ontvangen is 4,4,%. Vorig jaar lag dit percentage nog op 3,4%. Mensen lijken dus steeds meer van hun banken te verwachten. Het werkelijke gemiddelde rentepercentage staat op dit moment op 2,8%.
80% van de respondenten is goed op de hoogte van het huidige saldo op zijn of haar spaarrekening. Driekwart van de bevolking geeft aan dat verder niemand anders dan hij of zij zelf hiervan op de hoogte is. Gemiddeld heeft een huishouden in Nederland ruim 24.000 euro aan spaargeld op de bank staan.
De helft van de Nederlanders geeft aan het eens te zijn met een zogenaamde miljonairstax. Zij vinden dat miljonairs een extra bijdrage moeten leveren gezien de economische situatie. 72% van de ondervraagden was dan ook van mening dat geld ‘geld’ maakt en het voor mensen met geld dus makkelijker is om bij te dragen aan een economisch herstel . 65% is van mening dat de crisis ook kansen met zich meebrengt, 58% vindt mensen die ‘gebruik’ maken van de crisis slim.
Het vertrouwen in de banken lijkt enigszins herstellende. 65% van de ondervraagden heeft vertrouwen in zijn of haar bank en zegt altijd op een eerlijke manier geholpen te worden. Van deze groep houdt 14% echter wel graag zelf een oogje in het zeil. Een kwart van de bevolking is van mening dat bankproducten een sluwe manier zijn om geld te verdienen of vind het zelfs pure oplichterij.

AEGON tekent kredietfaciliteit van 2 miljard

AEGON is een kredietfaciliteit van 2 miljard euro overeengekomen met een syndicaat van internationale banken onder leiding van Bank of America Merrill Lynch en Citigroup Global Markets. De doorlopende kredietfaciliteit heeft een looptijd van vijf jaar en kan tweemaal met één jaar worden verlengd. AEGON heeft diverse kredietfaciliteiten met international banken die dienen ter ondersteuning van de uitgifte van commercial paper en tevens dienen als aanvullende liquiditeitsbronnen. AEGON kan binnen de nieuwe faciliteit tevens tot EUR 1 miljard aan letters of credit uitgeven. De nieuwe faciliteit vervangt bestaande faciliteiten van in totaal 3 miljard euro die in september 2012 zouden aflopen.

donderdag 26 januari 2012

Grote verschillen in beleid Nederlandse banken

Na 3 jaar zijn er nog grote verschillen in verduurzamingsbeleid bij de Nederlandse banken, zo stelt de Eerlijke Bankwijzer. Vrijwel alle banken hebben concrete vooruitgang geboekt in deze periode maar sommige blijven achter. Dit blijkt uit het overzicht van de Eerlijke Bankwijzer dat vandaag gepubliceerd wordt. Het overzicht valt samen met het 3-jarig bestaan van de Eerlijke Bankwijzer deze maand.
Peter Ras, projectleider Eerlijke Bankwijzer : "Op basis van 3 jaar onderzoek constateren wij dat vrijwel alle banken hun beleid op duurzaamheid verbeteren maar sommige banken moeten hier wel veel meer werk maken. Verder is het teleurstellend dat klanten nog steeds niet weten waar banken hun geld in investeren; verreweg de meeste banken houden dit tot nu toe angstvallig verborgen. "
ABN Amro, AEGON en Delta Lloyd hebben in 2011 nauwelijks of geen nieuw beleid doorgevoerd en hebben daarom geen hogere scores voor hun maatschappelijk beleid gehaald. Dit terwijl ze op veel sociale en milieu-onderwerpen zwak scoren. Friesland Bank, NIBC, Van Lanschot en ING lieten in 2011 vooruitgang zien in hun duurzaamheidbeleid, wat leidde tot enkele hogere scores. Er is gebrek aan transparantie over zowel investeringen als duurzaamheidbeleid van veel banken, waaronder ABN Amro, SNS Reaal en ING.
De praktijkonderzoeken van de Eerlijke Bankwijzer tonen aan dat verreweg de meeste bankgroepen het eigen MVO-beleid nog altijd niet consequent toepassen. Uit de praktijkonderzoeken naar investeringen van banken in de kledingsector, in bedrijven die al jarenlang betrokken zijn bij ernstige mensenrechtenschendingen en in varkenshouderijen blijkt dat afspraken over verduurzaming meestal niet worden vastgelegd in krediet-overeenkomsten met bedrijven. Banken kunnen niet aantonen dat specifieke sociale, milieu- en dierenwelzijnkwesties structureel aan de orde worden gesteld bij bedrijven uit deze sectoren. Banken hebben vaak geen meetbare MVO-doelstellingen met hun zakelijke klanten opgesteld en rapporteren niet volgens internationale richtlijnen bij hoeveel bedrijven zij sociale en milieukwesties aan de orde brengen. Het blijft dus onduidelijk voor klanten hoe de banken hier handen en voeten aan geven.
De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty international, Milieudefensie en de Dierenbescherming. Vredesorganisatie IKV Pax Christi maakt per vandaag ook deel uit van de Eerlijke Bankwijzer.

Systemen bij banken zijn niet betrouwbaar

De Consumentenbond en Detailhandel Nederland plaatsen vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de systemen waar banken gebruik van maken om betalingen te verwerken. Beide organisaties lieten dat woensdag weten naar aanleiding van de hardnekkige ING storing. 'Er zijn de afgelopen tijd storingen geweest bij verschillende banken met pinnen en internetbankieren. Wij vragen ons af of de infrastructuur bij deze financiële instellingen wel betrouwbaar is. De bank heeft de storing, maar wij de ellende,' zei directeur Henk Kok van Detailhandel Nederland. 'Bij dit soort storingen staat zowel de consument als de ondernemer met zijn rug tegen de muur.'

Meer beheer, minder provisie en transacties

Leden van de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners, NVHP, besteden meer tijd dan in het verleden aan het onderhouden van in het verleden afgesloten hypothecaire kredieten. Het vertrouwen in het herstel van de woningmarkt in onverminderd laag.
Van de totaal beschikbare tijd besteden leden van de NVHP gemiddeld 62% aan het adviseren van nieuwe hypotheken en 38% aan het adviseren en onderhouden van in het verleden afgesloten hypothecaire kredieten. Secretaris van de NVHP, Evert Creemers: "Dit is een herkenbare ontwikkeling. Als gevolg van de huidige economische situatie willen veel consumenten hun bestaande hypotheek aanpassen. Men wil over het algemeen meer aflossen of kapitaal opbouwen waarmee de lening aan het eind van de looptijd kan worden afgelost. In mijn eigen praktijk zie ik dat deze werkzaamheden in het afgelopen jaar sterk zijn toegenomen."
Indien de beleidsvoornemens van het Kabinet worden doorgezet, dan is 2012 het laatste jaar waar aanbieders aan bemiddelaars in hypothecaire kredieten nog provisie mogen betalen over afgesloten hypothecaire kredieten. Met ingang van 1 januari 2013 geldt een verbod op provisies. Leden van de NVHP anticiperen al op deze ontwikkeling. 57% van de respondenten rekent zijn kosten op dit moment volledig door aan de klant en ontvangt geen provisie meer. 5% werkt nog volledig op provisie. Bij 38% bestaan op dit moment mengvormen. Zolang de kosten van advies, net als de overdrachtsbelasting en de kosten van notaris en makelaar, in de hypotheek meegefinancierd kunnen worden, verwacht de NVHP op het gebied van hypothecair krediet geen grote problemen bij de uitwerking van het verbod op provisie. Anders wordt dit, wanneer de maximale financiering verder wordt teruggedrongen. Indien consumenten in één keer uit eigen middelen de kosten van advies moeten financieren, zal dat bij een deel van de consumenten ertoe leiden dat men ervan afziet zich goed te laten adviseren. Dit zou wel eens het meest kwetsbare deel op de markt van woningkopers kunnen zijn. Binnen de huidige regelgeving verwachten wij echter geen grote problemen.
Leden van de NVHP hebben een ongekend laag vertrouwen in het herstel van de woningmarkt -en daarmee die van de hypotheekmarkt- in de nabije toekomst. Bij 45% van de respondenten ligt het vertrouwen onder de 5 op een schaal van 10. Gemiddeld komt het vertrouwen uit op 5,5.

woensdag 25 januari 2012

Menzis verzekerdenstand stabiel in 2012

Menzis heeft een zeer beperkt aantal klanten verloren. Het totale aantal verzekerden is daarmee stabiel op 2,1 miljoen. De aanvullende en tandverzekeringen van Menzis zijn succesvol. Het aantal klanten met een aanvullende en tandverzekering is, tegen de landelijke trend in, gelijk gebleven.
Het Menzis label heeft zoals verwacht klanten verloren, maar minder dan vooraf ingeschat. Het regionale label Azivo heeft het goed gedaan en is met 2000 verzekerden gestegen. Internet label AnderZorg heeft het eveneens goed gedaan. De groei is minder dan voorgaande jaren. AnderZorg groeit nog steeds en is inmiddels het meest volwassen internetlabel met ruim 203.000 verzekerden. In totaal is het aantal verzekerden bij het Menzis concern met 9000 afgenomen.
Het aantal verzekerden dat een aanvullende verzekering en tandverzekeringen nemen is voor 2012 stabiel gebleven. Landelijk wijkt Menzis daarmee af van de trend dat steeds meer mensen geen aanvullende en tandverzekeringen afsluiten. Menzis kiest bewust voor complete verzekeringspakketten om daarmee de solidariteit overeind te houden en hanteert daarbij geen enkele vorm van medische selectie. Dekking die uit de basisverzekering is geschrapt, zoals fysiotherapie voor reumapatiënten en dieetadvisering, is opgenomen in de aanvullende pakketten. Desondanks heeft Menzis de premiestijging voor de aanvullende verzekeringen weten te beperken of gelijk gehouden.
Ook bij de tandverzekeringen ziet Menzis een afwijking ten opzichte van de landelijke trend. Het aantal klanten dat een tandverzekering afsluit is stabiel op driekwart van de verzekerden. Dit is voornamelijk toe te schrijven aan de keuze van Menzis om zogenaamde verrichtingen polissen te voeren. Zelfs bij de goedkoopste tandverzekering wordt geen maximale jaarlijkse vergoeding gehanteerd. Voor elke behandeling bij de tandarts wordt een vergoeding gegeven ongeacht het aantal behandelingen per jaar. Menzis heeft ook bewust gekozen om geen maximale vergoedingenlijst te hanteren voor mondzorg voor de jeugd tot 18 jaar. Deze aspecten en de beperkte premiestijging van de tandverzekeringen hebben ertoe geleid dat het aantal klanten met een tandverzekering niet is afgenomen.

Aegon: 'Geef werknemer recht op pensioenzekerheid'

Het is mogelijk om iedere werknemer volledige pensioenzekerheid te geven. Dit schrijft verzekeraar AEGON aan de politiek. Alle pensioenfondsen en alle verzekeraars zouden verplicht moeten worden naast hun bestaande regelingen ook een zekerheidspensioen aan te bieden. Voor de werknemer blijft het een vrije keuze.
In het nieuwe pensioenstelsel zullen werknemers veel meer te maken krijgen met 'zachte' rechten. De werknemer loopt dan meer risico met zijn opgebouwde pensioenrechten, maar heeft wel kans op hogere rendementen. De kans op afstempelen neemt in het nieuwe stelsel toe. Bovendien is afstempelen niet langer een uiterste redmiddel, maar gewoon een van de maatregelen die fondsbesturen kunnen nemen bij tegenvallende cijfers. De werknemer zit intussen niet te wachten op meer risico. Uit eerder onderzoek van AEGON bleek al dat tweederde van de werknemers zelfs bereid is om extra premie te betalen voor meer financiële zekerheid voor de oude dag.
Het wettelijk zekerheidspensioen biedt die gewenste zekerheid. Uit AEGON's rekensom blijkt dat een zekerheid van 99,5% (een percentage dat gebruikelijk is bij pensioenverzekeraars) één procent van de jaarlijkse indexatie kost. Onder de huidige omstandigheden is het de ambitie om pensioenen te indexeren met 2,6%. Die indexatie zou dan zakken naar 1,6%. Daarvoor is de werknemer dan wel verlost van het risico van afstempelen. De te betalen pensioenpremie blijft gelijk.
AEGON heeft zich tot de minister en de Kamer gewend met het idee voor een wettelijk zekerheidspensioen. Het idee is om iedere pensioenuitvoerder te verplichten het zekerheidspensioen aan te bieden aan werknemers. AEGON definieert het zekerheidspensioen als "een pensioen waarbij de deelnemer met 99,5% zekerheid weet dat hij op zijn pensioendatum ook een levenslange uitkering krijgt ter grootte van de toegezegde aanspraak." Ter vergelijking: pensioenfondsen moeten nu een zekerheid bieden van 97,5%. Dat betekent dat een uitvoerder één keer in de veertig jaar niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Bij een zekerheid van 99,5% is dat één keer in de tweehonderd jaar.
De werknemer is niet verplicht deel te nemen aan een zekerheidspensioen. De lange beleggingshorizon pleit, zeker op jongere leeftijd, voor het nemen van beleggingsrisico. De werknemer kan dan op een zelfgekozen moment overstappen naar een zekerheidspensioen.
AEGON heeft het plan voor een wettelijk zekerheidspensioen vastgelegd in een position paper dat is aangeboden aan minister Kamp van SZW en aan de Vaste commissie voor SZW van de Tweede Kamer. Volgens AEGON heeft het paper niet de pretentie een wetsvoorstel te zijn: "Het is bedoeld als een serieuze aanzet om te komen tot een extra pensioenvorm in Nederland die deelnemers de vrijheid biedt te kiezen voor pensioenzekerheid."

Storing ING hardnekkig

ING heeft nog altijd geen verklaring voor de aanhoudende problemen met internetbankieren. De bank kampt voor de derde dag op rij met een storing. Volgens de website van de bank zijn Mijn ING en de mobiele applicatie op dit moment niet beschikbaar. Ook het betalen via iDEAL is onmogelijk. 

vrijdag 20 januari 2012

De Lage Landen werkt aan financiële bewustwording

De Lage Landen, aanbieder van financieringsoplossingen voor zowel bedrijven als consumenten, heeft zich als zogenoemde hoofdsubsidiënt aangesloten bij Stichting Leven En Financiën (LEF). Met De Lage Landen, eigenaar van onder meer consumentenkredietverstrekker Freo, heeft Stichting LEF een tweede hoofdsponsor gevonden die zowel inhoudelijk en actief bijdraagt aan de doelstellingen van LEF: financiële educatie aan jongeren tussen de 15 en 22 jaar. Algemeen directeur Financial Solutions Milko Wijckmans neemt namens De Lage Landen plaats in het Comité van Aanbeveling van LEF. Dit comité bestaat uit Wim Witteveen, Cees Welten, Jack Hommel, Reinier van Fulpen en Erica Terpstra.

donderdag 19 januari 2012

Ondanks grote onzekerheid voorzien veel bedrijven winstgroei

Voor 2012 rekent meer dan de helft van de bedrijven op groei, zowel in omzet als in winst. Met name het buitenland vormt hierbij een grote stimulans. Dit blijkt uit het Berenschot Strategy Trends Onderzoek 2012 dat voor het zesde jaar op rij is gehouden. Voor wat betreft de werkgelegenheid verwachten evenveel bedrijven groei als krimp.
Aan het het Berenschot Strategy Trends Onderzoek deden 194 ondernemers en bestuurders deel. Zij vormen een brede afspiegeling van de top van het Nederlandse bedrijfsleven. De respondenten zijn eigenaren, bestuurders, directeuren en (top)managers in verschillende sectoren van de private sector. Naast deelnemers uit de industrie, financiële dienstverlening en zakelijke dienstverlening zijn ook de sectoren bouw en utilities dit jaar als aparte categorieën vertegenwoordigd.
Maar liefst 66% van de deelnemers geeft aan zich de komende jaren door 'kwaliteit van producten of diensten' te willen onderscheiden. 'Service' en 'innovatie' blijven belangrijke elementen van het onderscheidend vermogen. De 'laagste lifetime costs' - de kosten voor de totale levensduur van het product of de dienst - nemen in belang toe .Als belangrijkste strategische issue voor 2012 noemen ondernemers net als vorig jaar 'nieuwe businessmodellen' (39%). 'Innovatie/R&D' (32%) en 'human capital' (29%) completeren de top 3.
Gezien de sterke onderlinge afhankelijkheid van bedrijven, onder meer als gevolg van prijsconcurrentie en leverbetrouwbaarheid, is een opvallende uitkomst dat het issue 'allianties in de bedrijfsketen' de afgelopen jaren toch zeer sterk daalde. In 2012 staat het pas op de 13e plaats. Ook 'co-design/co-productie' scoort laag. Hendrik Jan Kaal, senior managing consultant Berenschot: "Het lijkt erop dat de grote onzekerheid bedrijven ertoe brengt zich vooral bezig te houden met alles waar zij zelf grip op hebben. Het is te hopen dat ze hun rol in netwerken niet verwaarlozen en de blik wel voldoende op de buitenwereld gericht houden."
Ondanks de positieve insteek bepaalt de conjunctuur wel degelijk de kwaliteit van strategievorming. Het strategieproces van het Nederlandse bedrijfsleven blijkt het meest te lijden onder de 'onzekerheid over de toekomst' (32%). Wel worden vaker keuzes gemaakt én in de praktijk gebracht dan de afgelopen jaren. Hét grote struikelblok voor de realisatie van de strategie blijkt operationele drukte. Andere genoemde belemmeringen zijn een tekort aan juiste competenties en te veel focussen op interne processen.

woensdag 18 januari 2012

Blunder internetbankieren duur betaald

Een bedrijf dat via Rabo Internetbankieren per abuis geld had overgemaakt naar een verkeerd, inmiddels gefailleerde onderneming, kan zich niet beroepen op de zorgplicht van de bank. Dat heeft de rechtbank Alkmaar bepaald. Het Alkmaarse bedrijf Wilkin wilde verhaal halen bij de bank, maar die weigerde de zoekgeraakte 10.000 euro plus rente en ‘kosten rechtens’ te betalen. Hoewel Wikin bij het overboeken een fout heeft gemaakt, brengt de zorgplicht van Rabobank met zich mee dat indien Wikin die fout onmiddellijk constateert en de bank daarvan in kennis stelt, de bank alle redelijke maatregelen neemt ter voorkoming van (verdere) schade, stelde de gedupeerde onderneming in de rechtbank.

dinsdag 17 januari 2012

Rabobank lanceert kassa voor onlinebetalingen

Rabobank biedt ondernemers vanaf heden de Rabo OmniKassa: een veilig en praktisch Online-kassasysteem voor alle online-betalingen aan hun webwinkels. De Rabo OmniKassa koppelt alle betalingssystemen aan die webwinkel en garandeert de ondernemer een snelle en veilige bijboeking van zijn omzet.
Met de Rabo OmniKassa wordt volgens de Rabo gehoor gegeven aan de wens van ondernemers: een eenduidig en uniform financieel systeem voor alle online-betalingen. Zo heeft de ondernemer nu niet langer te maken met de verschillende processen, kenmerken en doorlooptijden van afzonderlijke betaalmethodes en het bijbehorende onderhoud. Eén integrale overeenkomst regelt de voorwaarden voor alle transacties. Aan de OmniKassa kunnen meerdere webwinkels worden aangesloten.
Daarnaast draagt Rabo OmniKassa bij aan een betere financiële afhandeling. Creditcard betalingen worden bruto uitbetaald en de kosten worden separaat geboekt. In geval van een retourzending kan de iDEAL betaling vanuit de kassa worden teruggestort.
Tenslotte biedt de internet-kassa via een realtime dashboard een integraal overzicht en sturingsmogelijkheid op alle bestellingen, betalingen en voorraden.
De Rabo OmniKassa vervangt de drie huidige internetkassa’s iDEAL Lite, Rabo iDEAL kassa en Rabo Internetkassa. De komende maanden wordt gewerkt aan verdere verruiming van de mogelijkheden van de Rabo OmniKassa.

maandag 16 januari 2012

Veel consumenten betalen nog steeds premie voor een woekerpolis

Zestig procent van de consumenten die een lijfrente woekerpolis hebben, betalen nog steeds iedere maand premie voor deze verzekering. Dit blijkt uit onderzoek van MoneyWise.nl. Veel consumenten met zo'n polis zijn zich er terdege van bewust dat het om een woekerpolis gaat. Toch heeft dit nog niet geleid tot het stopzetten van de premie voor deze woekerpolissen. Dat consumenten premie blijven betalen komt vaak omdat consumenten slecht zijn geïnformeerd over de mogelijkheden en simpelweg niet weten dat ze de premie stop mogen zetten. Een levensverzekering is een zogeheten eenzijdige overeenkomst. Dit betekent dat het niet verplicht is om premie te blijven betalen.
Het is inmiddels wel duidelijk dat dergelijke verzekeringen door de hoge kosten en de slechte prestaties van de beurs, de beloofde rendementen nooit meer gaan waarmaken. Het doorbetalen van de premie is daarmee in de meeste gevallen zonde van het geld. Zeker omdat er inmiddels veel betere alternatieven zijn.
Veel van deze lijfrente woekerpolissen werden betaald uit het spaarloon. Deze constructie werd vaak verkocht onder het mom van 'dubbel belastingvoordeel', omdat de premie voor lijfrenteverzekering aftrekbaar is en de premie al uit het bruto spaarloon werd voldaan. Het nadeel van deze constructie is dat de premie niet meer direct uit eigen portemonnee wordt betaald en de consument dus minder kritisch is op deze uitgave.
Nu de spaarloonregeling is gestopt, vragen verzekeraars hun cliënten naar hun privérekening om de premie te kunnen blijven innen. Consumenten grijpen dit moment aan om wel kritisch te kijken naar hun lijfrentepolis.
Veel consumenten zijn de risicovolle beleggingsverzekeringen zat en willen van hun polis af. Uit het feit dat veel mensen nog steeds premie betalen aan een polis, terwijl men eigenlijk wel weet dat dit niet verstandig is, valt af te leiden dat men het moeilijk vindt om over te stappen. De communicatie door verzekeraars helpt hierbij ook niet. Als een klant de afkoopwaarde opvraagt dan ontvangt deze ingewikkelde brieven waarin vooral vermeld staat dat afkopen tot wel 72% belasting kost. Reden voor veel mensen om dan maar niets te doen. Maar deze fiscale sanctie is helemaal niet van toepassing als men overstapt naar een ander product, zoals een lijfrente bankspaarrekening. Overstappen kan dan zonder fiscale gevolgen.
Advies inwinnen bij een adviseur blijkt ook nogal wat gevolgen te hebben. Tussenpersonen rekenen voor het overzetten van een lijfrentepolis € 500,- tot € 1.000,-. Voor veel consumenten een veel te hoge vergoeding, zeker omdat tussenpersonen jarenlang al verdiend hebben aan deze woekerpolissen.

vrijdag 13 januari 2012

Binnenkort draadloos betalen in Barcelona

De grootste bank op de Spaanse consumentenmarkt, La Caixa, gaat draadloos betalen in Barcelona uitrollen. Samen met VISA begint La Caixa de uitgifte van een miljoen bankkaarten aan klanten. Daarnaast gaan de partijen 17.000 kassa’s in lokale winkels opwaarderen. Er worden 500 PIN-automaten aangepast aan de NFC-techniek.

Consument wil actueel hypotheekadvies

Leden van de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners, NVHP, rapporteren dat een groeiend aantal consumenten een hernieuwd hypotheekadvies op prijs stelt.
Consumenten kunnen in het verleden een hypotheek hebben afgesloten op basis van een advies dat aansloot op de, op dat moment bij de consument bestaande, wensen en behoeften. Deze wensen kunnen echter in de loop der tijd veranderen. Hierdoor kan een financieel product dat in het verleden correct is geadviseerd niet langer aansluiten bij de actuele wensen en behoeften van de klant.
69% van de respondenten aan het onderzoek merkt op dit moment dat klanten onzeker zijn over de keuzen die zij in het verleden met betrekking tot de door hen afgesloten hypotheek hebben gemaakt.
De veranderende wensen van de consument concentreren zich primair rondom de wens, om meer of eerder dan in het verleden was overeengekomen, af te lossen op de hypotheekschuld (36%), of extra kapitaal op te bouwen om op de einddatum de hypotheekschuld geheel of gedeeltelijk af te kunnen lossen (30%). Naast de behoefte aan informatie over de mogelijkheden om concrete zaken aan te passen, is er ook een relevante algemene behoefte aan informatie over de ontwikkelingen op het gebied van hypothecair krediet. Onderwerpen zijn onder meer vragen over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek en het terugtrekken van steeds meer aanbieders van hypothecair krediet op de Nederlandse markt. Bij dit laatste richten de vragen zich dan vooral op de behoefte aan informatie over de gevolgen van het terugtrekken van deze aanbieders, op het moment dat er een nieuwe rentevastperiode moet worden overeengekomen.
Peter Wormskamp, voorzitter van de NVHP: 'Ik denk dat een goed adviseur zeker in deze tijd zijn klanten zal aanbieden om te controleren of de uitgangspunten die destijds zijn gekozen bij het afsluiten van belangrijke financiële producten, nog steeds gelden. Op het gebied van hypotheken ziet de consument dat de marktsituatie sinds het afsluiten van zijn hypotheek veranderd. Werd bij het afsluiten van de hypotheek vaak uitgegaan van een stabiele prijsontwikkeling van de woning, nu worden consumenten geconfronteerd met prijsdalingen. Ook het risico op werkloosheid wordt nu vaak hoger ingeschat dan in het verleden. Maar ook de verhoging van de pensioenleeftijd leidt tot andere financiële plaatjes dan ten tijde van het afsluiten van de hypotheek.'
De totale marktsituatie is in korte tijd ingrijpend gewijzigd, aldus Peter Wormskamp. Dat wordt nog eens versterkt door de vele berichten over mogelijke aanpassing van de fiscale behandeling van de hypotheekrente. Onrust ontstaat omdat onvoldoende wordt gecommuniceerd dat eventuele veranderingen voor bestaande leningen geleidelijk zullen moeten worden ingevoerd. Consumenten worden onrustig omdat men onvoldoende inzicht heeft in wat de gesuggereerde veranderingen in hun persoonlijke situatie kunnen betekenen. De opgave is nu om waar mogelijk binnen de bestaande producten aanpassingen aan te brengen waardoor de hypotheek weer meer gaat aansluiten bij de actuele wensen en behoeften van de consument. De sector moet echter opletten dat er weer geen trend ontstaat om massaal adviezen te gaan geven om bestaande hypotheken te beëindigen en een nieuwe hypotheek af te sluiten. Terecht stelt de AFM aan een dergelijk advies hoge eisen. Concreet kan een adviseur alleen komen tot een dergelijk advies, wanneer hij cijfermatig kan onderbouwen dat het oversluiten van de hypotheek voor de consument gunstiger uitpakt dan aanpassen binnen het bestaande contract. Indien het oversluiten van een hypotheek al in het belang van de consument is, zal dit minder makkelijk verlopen dan in het recente verleden, aangezien veel geldverstrekkers op dit moment terughoudend zijn in het verstrekken van nieuwe hypothecaire geldleningen.

donderdag 12 januari 2012

'Sparen voor kind afgestraft'

Wie sparende kinderen heeft of zelf een extraatje aanlegt voor de kinderen, wordt hiervoor hard afgestraft door de Belastingdienst. Dat constateert vergelijkingssite Spaarrente.nl. Sinds 2012 mogen vader en moeder hiervoor geen extra aftrek meer rekenen bij de vermogensbelasting. “Je zou verwachten dat de overheid sparen voor kinderen juist wil stimuleren, maar met dit nieuwe beleid is dus het tegenovergestelde het geval”, concludeert Amanda Bulthuis vanSpaarrente.nl.
Tot voor kort mochten ouders bovenop hun heffingsvrije vermogen per kind onder de 18 jaar een bedrag van 2.779 euro (2011) tellen. Dit was met name bedoeld om het kleine beetje spaargeld dat werd opgebouwd door de kinderen, niet te belasten. Sinds 1 januari 2012 is deze toeslag voor kinderen echter afgeschaft.
Veel ouders willen graag een spaarpotje aanleggen voor als hun kinderen later gaan studeren of een huis gaan kopen. Met name omdat het  voor jonge mensen steeds lastiger wordt om een hypotheek af te sluiten. Ook op de studiefinanciering wordt de laatste tijd flink bezuinigd. Wat veel ouders echter niet weten, is dat het spaargeld van hun kinderen vanaf 2012 geheel bij hun eigen vermogen wordt opgeteld. Als ze hierdoor dus boven het heffingvrij vermogen van 21.139 euro (2012) uitkomen, moeten ze 1,2 procent vermogensbelasting betalen over het spaargeld van hun kinderen.
“Hierdoor wordt al het spaargeld dat je als ouder opbouwt voor je kind dus voortaan direct bij je vermogen opgeteld”, zegt Amanda Bulthuis. “Dat is extra vreemd, omdat de overheid juist zou moeten stimuleren dat ouders zelf sparen voor bijvoorbeeld de studie van hun kind. Dit leidt immers tot minder kosten voor de schatkist. Maar in plaats van dit te stimuleren, wordt de ouder die zelf voor zijn kind iets wil opbouwen, hard afgestraft.”

 

woensdag 11 januari 2012

Een coöperatie van, voor en door ondernemers

MILK lanceert als eerste een kennis en kredietcoöperatie, ingericht voor het midden- en kleinbedrijf. Deze coöperatie zorgt ervoor dat ondernemers beter kunnen ondernemen door kennis en krediet te verstrekken aan andere ondernemers. Dit betekent dat ondernemers elkaar financieren via de coöperatie. Het initiatief is gestart door MILK Kennis en Kapitaal Groep.
Dat traditionele bancaire financieringen voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) niet meer voldoen wist MILK al langer. Deze financieringen zijn vanuit bancair oogpunt gericht op winstgevendheid en daarbij dienen de risico’s afgedekt te worden door middel van een rentepremium. Deze financieringen zijn geenszins bedoeld om het MKB beter te laten ondernemen. MILK Kennis & Krediet Coöperaties zijn coöperaties die zijn opgezet voor en door ondernemers.
De coöperatie verstrekt bedrijfsfinanciering die kunnen oplopen tot een maximum van EUR 500.000,-. Het verstrekte krediet wordt ondersteund met kennis; medeondernemers en adviseurs helpen beter te ondernemen en om het rendement verbeteren. Tevens biedt de coöperatie bescherming tegen ondernemersrisico’s door het verstrekken van inzicht in de prestaties.De coöperatie richt zich op MK-ondernemers die op zoek zijn naar financiering, die behoefte hebben om bijgestaan te worden door andere, ervaren ondernemers of deskundigen en ondernemers die een financiële tegenslag te verduren hebben gehad.


Nederlandse websites consumentenkrediet voldoen niet aan EU-richtlijn

De Nederlandse toezichthouder, de Autoriteit Financiële Markten, controleerde 45 websites. 36 websites vragen nu verder onderzoek omdat ze niet voldoen aan de Europese richtlijn. Nationale handhavingsinstanties zullen nu contact opnemen met de financiële instellingen en de kredietbemiddelaars in verband met de vermoede onregelmatigheden en hun verzoeken deze nader toe te lichten of corrigerende maatregelen te nemen. De bezemactie onderzocht in het bijzonder hoe bedrijven de richtlijn consumentenkrediet (recentelijk in de lidstaten omgezet in nationaal recht) toepassen, die het voor de consumenten eenvoudiger moet maken om kredietoffertes te begrijpen en te vergelijken.
EU-commissaris voor consumentenzaken John Dalli zei: "Wie op zoek is naar krediet, merkt soms dat dit duurder uitvalt dan het oorspronkelijk leek, omdat belangrijke informatie soms onduidelijk was of ontbrak. Consumentenkrediet is niet altijd makkelijk om te begrijpen, daarom bestaat er Europese wetgeving zodat consumenten gefundeerde beslissingen kunnen nemen. Het is dan ook heel belangrijk dat bedrijven aan de consumenten de juiste en de noodzakelijke informatie verstrekken. En het is de taak van de Commissie om samen te werken met nationale handhavingsinstanties om dit te realiseren."
Een bezemactie of "sweep" is een handhavingsactie om het EU-recht te doen naleven. Deze staat onder leiding van de EU en wordt uitgevoerd door nationale handhavingsinstanties, die tegelijkertijd gecoördineerde controles uitvoeren om inbreuken op de consumentenwetgeving in een bepaalde sector op te sporen. De nationale handhavingsinstanties nemen daarna contact op met de exploitanten over de vermoede onregelmatigheden en verzoeken hun om corrigerende maatregelen te nemen. De bezemactie inzake consumentenkrediet vond plaats in september 2011.
Zes landen hebben een diepgaander onderzoek verricht naar 57 sites, "Sweep Plus", om na te gaan of deze voldeden aan de consumentenvoorschriften over onder meer betalingsregeling, klachtenbehandeling en algemene voorwaarden.

AccountView biedt nu directe koppeling met Rabobank

AccountView biedt voortaan een directe koppeling met Rabo Internetbankieren Professional. Zowel internet- als backofficegebruikers van AccountView ontvangen via deze koppeling met één druk op de knop dagelijks de laatste bankafschriften in hun administratie. Zelf bestanden met bankmutaties ophalen en inlezen is niet langer nodig; AccountView matcht deze automatisch met de bijbehorende facturen. Dit resulteert in tijdsbesparing en een efficiëntere werkwijze.
Ook betaal- en incasso-opdrachten en saldo- en transactie-informatie zijn gemakkelijk uit te wisselen. Rekeninghouders van de Rabobank kunnen vanuit AccountView direct opdrachten naar hun bank zenden en vervolgens volstaat het accorderen van de opdrachten in Rabo Internetbankieren Professional om ze door de bank te laten verwerken.
De directe bankkoppeling voor rekeninghouders van de Rabobank laat zich bovendien gemakkelijk en zelfstandig beheren vanuit Rabo Internetbankieren Professional. Op ieder moment kunnen ze de bankrekeningen selecteren waarvoor ze de koppeling willen gebruiken. Dit geldt niet alleen voor de eerste aanmelding, maar ook voor wijzigingen.
Tijdens een proeftraject werd de koppeling in de praktijk getest. Hieraan namen onder meer enkele administratiekantoren en hun klanten deel. De reacties waren zeer positief. Zo zegt Ron Westerink van Administratiekantoor Laanen over de ingebruikname van de koppeling: “Het aanmeldproces voor de bankkoppeling van de Rabobank gaat gesmeerd. Er komt geen papierstroom meer aan te pas.” Ook de efficiency en het gebruiksgemak werden hoog gewaardeerd door de deelnemers aan de pilot.
In een eerdere versie van AccountView was ook al een directe bankkoppeling voor rekeninghouders van ABN AMRO beschikbaar.

dinsdag 10 januari 2012

Verzekeraars hebben rol in afdekken financiële risico's burgers


Verzekeraars hebben een rol te vervullen bij de bescherming van burgers als zij door de terugtredende overheid meer financiële risico's lopen. Dat heeft Willem van Duin, bestuursvoorzitter van Achmea, maandag gezegd tijdens zijn nieuwjaarsspeech.
Volgens Van Duin dienen zich de komende jaren enkele fundamentele vragen aan, met name over wie welke risico's moet dragen: overheid, burgers, bedrijven of verzekeraars. "Als gevolg van de economische crisis, treedt de overheid versneld terug op terreinen waar ze voorheen alle zekerheid verzorgde voor burgers. Bestaande collectieve voorzieningen voor pensioen en zorg staan onder druk. Het vaste ijkpunt van pensioen bij 65 jaar valt weg. Mogelijk komen ook andere taboes ter discussie, zoals ten aanzien van de verdeling van het werkloosheidsrisico en van de kosten van de zorg. Dit leidt er op termijn ook toe dat burgers en werkgevers aanvullende maatregelen zullen moeten treffen", aldus Van Duin. Voor Achmea geldt dat het zich daarbij vooral richt op de gebieden van zorg, pensioenen en werk. Van Duin: "De gaten die hier vallen in de financiële zekerheid kunnen juist door verzekeraars goed worden afgedekt. Omdat verzekeren in de kern een daad van solidariteit is, kunnen risico's worden gespreid en blijven de kosten per individu beheersbaar."
Achmea is de grootste verzekeringsgroep in Nederland en is ontstaan uit onder meer werkgevers- en werknemersorganisaties. Van Duin: "We zijn een bedrijf met een coöperatief karakter. We zijn van nature gericht op samenwerking en komen al jaren veel bij huishoudens en bedrijven 'over de vloer'. Onze klanten geven ons kennis en inzicht over maatschappelijke kwesties. Samen kunnen we tekortkomingen in de samenleving constateren en kijken hoe het beter kan.
Volgens Achmea hebben burgers het meeste baat bij een integrale visie op de actuele maatschappelijke uitdagingen. Dit vraagt om een brede blik, waarbij meer eigen verantwoordelijkheid voor burgers, wordt gekoppeld aan het realiseren van samenhang tussen zorg, pensioen, arbeidsparticipatie en wonen. Als coöperatieve verzekeraar kan Achmea bij uitstek van waarde zijn voor zijn klanten en de samenleving.

2,5 miljoen euro aan crowdfunding in Nederland in 2011

Crowdfunding in Nederland is in 2011 aanzienlijk gegroeid: waar het fenomeen een paar jaar geleden nog in de kinderschoenen stond, werd in 2011 maar liefst 2,5 miljoen euro via crowdfunding opgehaald. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door crowdfunding adviesbureau Douw&Koren.
"Crowdfunding bevond zich een paar jaar geleden nog in de experimentele fase, maar groeit nu naar serieuze proporties," zegt Gijsbert Koren van Douw&Koren. Zij voerden een enquête uit onder de crowdfunding platforms in Nederland, waaruit bleek dat in 2011 voor 2,5 miljoen euro is opgehaald. Daarnaast is er in de tweede helft van 2011 maar liefst twee keer zo veel via crowdfunding gefinancierd als in de eerste helft van 2011. "We hebben alle reden om te verwachten dat die groei voorlopig niet af gaat nemen. Als we kijken naar internationale ontwikkelingen is de verwachting juist dat crowdfunding ook in 2012 weer aanzienlijk zal gaan groeien.", aldus Koren. Het overgrote deel van de financiering bevindt zich in de creatieve hoek (1.350.000 euro). Koren: "De verwachting is dat financiering van ondernemingen een steeds grotere rol zal gaan spelen.".
Het principe van crowdfunding is simpel: een initiatiefnemer pitcht op een crowdfunding platform zijn idee en vervolgens kunnen belangstellenden - de crowd - investeren in projecten die hen aanspreken. Dat investeren kan via donaties, een belegging, lening of een combinatie daarvan. De investeerder ontvangt voor zijn geld een tegenprestatie van de eigenaar.
Voor de meeste crowdfunding platforms geldt dat grofweg 1 op de 2 projecten er in slaagt om het benodigde bedrag op te halen. Een succesvol project haalt gemiddeld net iets meer dan 10.000 euro op. Kapitaal wordt tot op heden met name opgehaald binnen het bestaande netwerk van een ondernemer of project eigenaar.

maandag 9 januari 2012

VNO-NCW: onnodig paniek over korting pensioenen

VNO-NCW vindt dat er onnodig paniek wordt gezaaid over korting van pensioen in 2013. Als het pensioenakkoord tussen vakbonden, werkgevers en kabinet in 2012 wordt uitgevoerd door de pensioenfondsen is deze korting niet nodig.
De ondernemingsorganisatie is van mening dat er op dit moment ten onrechte stemming wordt gemaakt en de onzekerheid van de consumenten wordt gevoed. Dit is negatief voor de economie die toch al in zwaar is door alle Europerikelen.
Door het pensioenakkoord gaat de leeftijd omhoog waarop mensen met pensioen gaan (66 jaar in 2020 en 67 jaar in 2025). Daarnaast zal de zgn. discontovoet worden verhoogd en wordt 10 jaar tijd genomen voor herstel van pensioenfondsen. Door deze maatregelen stijgt de dekkingsgraad en geraken de pensioenfondsen uit de gevarenzonde en kunnen kortingen achterwege blijven.

Zorgverzekeraars oorzaak duurdere tandheelkundige zorg

Duurdere tandheelkundige zorg is vooral te danken aan zorgverzekeraars. Zo vergoeden de meeste verzekeraars vanaf 1 januari slechts een percentage van een maximumbedrag, waar dit voorheen het volledige bedrag was. De zorgverzekeraar VGZ vergoedt bijvoorbeeld slechts 80% van een door hun vastgesteld maximumbedrag, terwijl dit voorheen 100% van het tandartstarief was. Voor de patiënten kan de rekening daarom soms wel 41% duurder uitvallen.
Volgens de vergelijkingssite Vergelijkmondzorg.nl het nog te vroeg is om vergelijkingen te maken met de tarieven die in 2011 werden gehanteerd door tandartsen. In 2011 was het bedrag op de rekening nog opgebouwd uit meerdere (deel)behandelingen, waarbij het eindbedrag verschilde als er bijvoorbeeld wel of geen verdoving werd gebruikt. Vanaf 2012 bestaan deze opties niet meer en mag de tandarts slechts één all-in tarief rekenen. Nu zijn twee tarieven ongewijzigd gebleven, maar aangezien er in totaal 187 verschillende behandelingen zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorg autoriteit is het niet mogelijk een goede vergelijking te maken.
Uit berekeningen van vergelijkmondzorg.nl blijkt dat de kosten voor de patiënt bij sommige behandelingen tot wel 41% duurder kunnen uitvallen. Niet alleen gaan de zorgverzekeraars minder vergoeden, ze hebben ook per 1 januari de premies flink verhoogd. Als er iemand dus profijt heeft bij de huidige tarieven dan zijn het de verzekeraars. Of de tandarts zelf ook duurder is geworden is nog lastig te beoordelen, maar naar verwachting komt hier na de zomer meer duidelijkheid over. Vergelijkmondzorg.nl stelt verder dat het met de nieuwe verrichtingenlijst straks wél mogelijk wordt om de tarieven onderling te vergelijken.

vrijdag 6 januari 2012

'10.000 ontslagen bij RBS'

De Britse bank Royal Bank of Scotland (RBS) zou 10.000 mensen willen ontslaan. Dat schrijft The Financial Times. De zal zou zich willen terugtrekken uit het zakenbankieren. Volgens de krant wordt vooral de divisie die adviseert over aandelenhandel getroffen. Andere bronnen noemen de berichtgeving erg overdreven.

donderdag 5 januari 2012

Homburg Invest tekent bezwaar aan tegen besluit AFM

Homburg Invest Inc heeft vandaag formeel bezwaar aangetekend tegen de beslissing van de Autoriteit Financiële Markten ("AFM") van 23 november 2011 de vergunning van Homburg Invest in te trekken om te opereren als een beleggingsinstelling in Nederland.
De Onderneming heeft al eerder aangekondigd dat het de gronden voor intrekking van de vergunning zou betwisten en dat het alle rechtsmiddelen zou inzetten om de beslissing van de AFM aan te vechten. De notering aan Euronext blijft gehandhaafd, ongeacht de intrekking van de vergunning.
Zonder de vergunning is het Homburg Invest niet toegestaan om nieuw eigen vermogen in Nederland aan te trekken. De Onderneming heeft benadrukt dat het handhaven van de vergunning het mogelijk zou maken een zo groot mogelijk aantal potentiële alternatieven aan te bieden aan haar schuldeisers, waaronder obligatiehouders. Dit als onderdeel van de herstructurering van Homburg Invest. De onafhankelijke toezichthouder die onder de Canadese Companies' Creditors Arrangement Act is aangesteld door een Canadese rechtbank om toe te zien op de herstructurering van Homburg Invest, ondersteunt de initiatieven van Homburg Invest in verband hiermee.

Texel krijgt Landsbanki geld

De gemeente Texel krijgt vandaag een deel van het Landsbanki-geld op de rekening gestort. Dat meldt RTV Noord Holland. Er is in totaal bijna € 54 miljoen beschikbaar voor 16 Nederlandse overheden. Texel krijgt ruim 2,5 miljoen. Later in het jaar volgt de rest, omdat nog niet al het geld beschikbaar is. Net als veel andere gemeenten wilde ook Texel in 2008 profiteren van de hoge rente die het moederbedrijf van Icesave garandeerde. Toen later dat jaar de IJslandse banken in de problemen kwamen, werden de tegoeden bevroren.

NOAB royeert 27 aangesloten kantoren

De Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) heeft begin 2012 27 van haar bijna 1000 aangesloten kantoren geroyeerd. Dat is het resultaat van het handhaven van de kwaliteitseisen. Net als vorig jaar pakt de branchevereniging hiermee door in het bewaken van het kwaliteitskeurmerk.
De royementen hebben diverse achtergronden. Een deel van de geroyeerde kantoren was afgelopen jaar reeds terug geplaatst naar de zogeheten aspirantstatus als gevolg van het niet voldoen aan de permanente educatieverplichting. De overige kantoren hebben andere lidmaatschapsvereisten niet op orde gebracht, benodigde dossierstukken niet tijdig ingeleverd of een opleiding niet afgemaakt binnen de daarvoor gestelde termijn.
De Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen is een branchevereniging met bijna 1000 aangesloten kantoren. Door het ontbreken van een wettelijk kader voor de achterban van NOAB geldt het kwaliteitskeurmerk reeds jaren als de norm voor zelfregulering in de markt. Zo worden leden bij aanvang en periodiek onderworpen aan een (her)kwalificatie. De aangesloten administratie- en belastingadvieskantoren bedienen tezamen ongeveer 125.000 ondernemers in het MKB-segment. NOAB staat voor het ontzorgen en het genereren van voordelen voor haar leden, het vasthouden en vergroten van een onderscheidende

woensdag 4 januari 2012

Storing bij internetbankieren ING

Internetbankieren van ING ligt eruit door een netwerkstoring. Klanten die proberen in te loggen op Mijn ING krijgen sinds 12.30 uur een foutmelding. De storing treft zowel zakelijke als particuliere klanten. Ook iDeal betalingen werken niet. Volgens ING is de fout niet het gevolg van het onderhoud dat vannacht plaats heeft gevonden.

Ook cash trapping in het Gooi

Cash trapping, de nieuwe methode om geld te ontvreemden van mensen bij een pinautomaat, is ook in het Gooi doorgedrongen, zo meldt de Gooi en Eemlander. Bij de SNS Bank in Huizen is een geval bekend waarbij iemand op die manier van zijn geld is beroofd. Bij cash trapping wordt de uitgiftesleuf met tape dichtgeplankt, zodat er geen geld uitkomt. Als de klant vervolgens wegloopt omdat hij denkt dat de geldautomaat stuk is, slaan de criminelen hun slag. De politie, de Fraudehelpdesk en de Nederlandse Vereniging van Banken sloegen een dezer dagen groot alarm over deze nieuwe vorm van fraude met pinautomaten.

Kennis over Europees betalen bij consument beperkt

Om het betalingsverkeer in Europa eenvoudiger en efficiënter te maken is Nederland samen met alle eurolanden op weg naar één Europese betaalmarkt: de Single Euro Payments Area, kortweg SEPA. Hiervoor hebben banken in Europa de Europese overschrijving en de Europese incasso ontwikkeld. Ook hebben zij samen afspraken gemaakt om een Europese 'pinmarkt' te creëren. Binnen enkele jaren moeten de Europese betaalmiddelen de nationale hebben vervangen, zodat overal in het eurogebied op dezelfde manier kan worden betaald, in binnen- en buitenland.
Hoewel Nederland al bijna helemaal over is op 'het nieuwe pinnen' en Nederlanders steeds vaker met hun pinpas kunnen betalen over de grens, zijn de ontwikkelingen rondom de Europese overschrijving en incasso door de meeste consumenten nog onopgemerkt gebleven. Het gebruik ervan is namelijk nog laag, en al helemaal voor betalingen binnen Nederland. De verwachting is dat dit zal veranderen naarmate meer en meer banken en bedrijven de Europese betaalmiddelen actief gaan aanbieden en gebruiken. Bovendien zijn de banken nog druk bezig de Europese overschrijving aan te passen, zodat deze net zo gemakkelijk te gebruiken zijn als de huidige binnenlandse overschrijving. Het is dan ook niet heel verwonderlijk dat de bekendheid met SEPA onder consumenten nu nog laag is; ongeveer 65% van de Nederlanders heeft nog nooit van SEPA gehoord, zo blijkt uit het DNB onderzoek.
Om de migratie naar SEPA te versnellen is er momenteel Europese wetgeving in de maak die banken, bedrijven en consumenten gaat verplichten uitsluitend Europese overschrijvingen en Europese incasso’s te gebruiken. Hierdoor zullen consumenten vanaf 2012 meer gaan merken van SEPA. Zo zullen ze een machtiging kunnen gaan afgeven aan een buitenlands bedrijf en zal het betalen binnen Nederland en naar andere eurolanden steeds vaker op dezelfde manier gaan. Verder worden de huidige nationale rekeningnummers vervangen door Europese rekeningnummers, de zogenoemde IBANs (International Bank Account Numbers). De oude nummers kunnen dan niet meer worden gebruikt, ook niet voor overschrijvingen in eigen land. Doordat zij nu nog vooral geld overmaken via een 'traditionele' binnenlandse overschrijving, zijn veel consumenten nog onbekend met de IBAN. Iets meer dan 44% van de Nederlanders weet hoe zij aan hun eigen IBAN kunnen komen. Het vinden van de IBAN van een ander vindt men nog lastiger; slechts 30% van de consumenten weet waar ze deze vandaan kunnen halen. Het liefst vinden ze hun eigen IBAN op hun internetbankiersite of op de pinpas. Voor de IBAN van de tegenpartij kijken consumenten bij voorkeur op de facturen. Ook zou een derde van de consumenten graag zien dat de bank de IBAN automatisch aanvult in het digitale formulier in de internetbankieromgeving.

dinsdag 3 januari 2012

Vergunning voor Nationale-Nederlanden PPI

Nationale-Nederlanden Premium Pension Institution BV (Nationale-Nederlanden PPI) heeft eind december een PPI-vergunning van De Nederlandsche Bank ontvangen. Hiermee is het Essentie Pensioen van Nationale-Nederlanden een feit.
Het Essentie Pensioen is een beschikbare premieregeling op basis van beleggen. Werkgevers kunnen dit basisaanbod uitbreiden met verzekeringen van Nationale-Nederlanden tegen arbeidsongeschiktheid en overlijden.
In het Essentie Pensioen staan de levensfase en het risico dat een werknemer wil lopen centraal. General Manager Nationale-Nederlanden PPI Wim van Woudenberg: "De werknemer loopt in dit product beleggingsrisico's. Het concept van LifeCycle Beleggen van ING Investment Management volgt dit risico echter nauwgezet: twee maal per jaar worden de onderliggende beleggingen in de portefeuille aangepast. Bij de meeste LifeCycle concepten gebeurt dit minder vaak en loopt de werknemer de kans dat door het beleggingsrisico er uiteindelijk minder pensioen is".
Essentie Pensioen bundelt de kennis en ervaring van ING Investment Management, AZL en Nationale-Nederlanden. "Beleggen, administreren en verzekeren zijn daarmee in handen van ervaren partijen", aldus Van Woudenberg, " Het is bepaald geen gelegenheidscombinatie, deze partijen werken al jarenlang succesvol met elkaar samen op pensioengebied. Werkgevers én werknemers kunnen er dus zeker van zijn dat hun pensioenregeling in kwalitatief goede handen is."

maandag 2 januari 2012

Pinnen oude stijl nog niet helemaal weg

Het merk PIN bestaat niet meer. Net zomin als traditioneel pinnen. In plaats daarvan gaat betalen voortaan via het nieuwe pinnen, met een pasje met chip. Toch zijn nog niet alle betaalautomaten aangepast. Die moeten in het eerste kwartaal overgaan, waarna PIN definitief ontmanteld wordt. Pinnen met magneetstrip is dan niet meer mogelijk. PIN stamt werd eind jaren tachtig ontwikkeld. In 1990 telde Nederland nog 4500 betaalautomaten, een jaar later werd er 22,7 miljoen keer betaald met een pinpasje.