vrijdag 8 juni 2012

Beleggers niet alleen uit op winstbejag

Duurzame beleggers gedragen zich ook in andere opzichten socialer dan gewone beleggers. Zo doneren duurzame beleggers substantieel meer geld aan goede doelen, doen zij vaker vrijwilligerswerk en zijn zij vaker geregistreerd als orgaandonor. Paul Smeets onderzocht in samenwerking met Robeco, ASN Bank en Triodos Bank hoe sociaal beleggers zich gedragen op basis van individuele transactie gegevens en door het uitvoeren van diverse experimenten. Op vrijdag 15 juni hoopt hij hierop te promoveren aan de Universiteit Maastricht. Ook toont dit onderzoek aan dat duurzame banken als ASN Bank en Triodos Bank profiteren van de loyaliteit van duurzame beleggers, omdat ze niet alleen kijken naar financieel rendement, maar ook naar sociaal rendement.
Paul Smeets: “Mijn proefschrift laat zien dat een meerderheid van de beleggers zich sociaal gedraagt in een volledig anoniem experiment. Het onderzoek is uitgevoerd onder duizenden particuliere beleggers bij Robeco. Buiten de grote omvang, is het onderzoek uniek, omdat beleggers echt geld konden verdienen dat overgemaakt werd naar hun bankrekening. Een belegger kreeg in het experiment de keuze om 200 euro voor zichzelf te houden, of een deel af te staan aan een (anonieme) andere deelnemer. Maar liefst 90% van de beleggers geeft een bedrag weg aan een andere deelnemer. Een grote groep deelt het bedrag zelfs eerlijk en geeft 100 euro weg. Hoewel de meerderheid van de beleggers zich sociaal gedraagt in dit experiment, heeft slechts een op de zes Nederlandse beleggers een duurzaam beleggingsfonds. Smeets verklaart dit als volgt: “In het experiment moesten de deelnemers een bewuste keuze maken om zich al dan niet sociaal te gedragen. Bij het kiezen van een bank of beleggingsproduct beslissen mensen vaak niet op basis van hun daadwerkelijke voorkeuren. Zeker niet als de beslissing complex is. Beleggingsfondsen zijn complex, waardoor het lastig is om alle keuzeopties te overzien en te begrijpen. Dat mensen niet overstappen naar een duurzame bank of beleggingsproduct komt dus vooral voort uit onwetendheid of laksheid.”
Het proefschrift van Smeets toont verder aan dat er twee typen duurzame beleggers bestaan. Een grote groep beleggers koopt duurzame fondsen vanwege hun innerlijke overtuiging om bij te dragen aan een betere wereld. De andere belangrijke groep beleggers koopt duurzame fondsen met een strategische of financiële reden, zoals belastingvoordeel of een hoger verwacht rendement. Smeets: “In mijn proefschrift laat ik zien dat sociale voorkeuren in veel gevallen de beslissingen van beleggers beïnvloedden. Beleggers bij ASN bank en Triodos Bank die een sterke voorkeur hebben voor duurzame fondsen blijken loyaler te zijn aan een duurzame bank, en ze genereren gemiddeld ook meer omzet voor de bank. Het zijn dus waardevolle klanten.” Moet elke bank nu duurzame beleggingsproducten aanbieden? “Voorzichtigheid is hierbij geboden”, aldus Smeets. “Het is beter als de hele organisatie zich richt op corporate social responsibility (maatschappelijk verantwoord ondernemen) of een apart dochterbedrijf op te richten dat zich specifiek op duurzaamheid richt. Duurzame beleggers keren banken ook eerder de rug toe als hun sociale normen worden overtreden.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.