Ombudsman: schulden komen nooit alleen
Ombudsman Brenninkmeijer: 'Het woord schuld heeft een dubbele betekenis. Je kunt een schuld hebben omdat je nog geld moet betalen, maar je kunt ook ergens schuld aan hebben. De eerste schuld vormt een zakelijk gegeven, de tweede schuld heeft een morele lading. Het hebben van een schuld is al een last genoeg, je hoeft daarnaast ook niet nog eens als 'loser' behandeld te worden. Zeker nu de crisis voor steeds meer mensen betalingsproblemen oplevert.' Hij vindt het daarom belangrijk dat mensen met schulden hulp op maat krijgen.
Met ingang van 1 juli 2012 treedt de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) in werking. Gemeenten krijgen de wettelijke taak om breed toegankelijke en integrale schuldhulpverlening voor hun inwoners te organiseren. De ombudsman heeft voor alle gemeentelijke schuldhulpverleners een poster gemaakt met tips over maatwerk, gelijkwaardige communicatie, participatie, transparantie en voortvarendheid.
Daarnaast organiseert de Nationale ombudsman een rondetafelconferentie met overheidsorganisaties zoals het UWV en Belastingdienst en het CVZ. Zij spelen als schuldeiser vaak een doorslaggevende rol bij het ontstaan en oplossen van schuldenproblemen. Bovendien moet de Belastingdienst investeren in hun wettelijk toezicht op de particuliere schuldbemiddeling.
Geen opmerkingen:
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.