vrijdag 31 augustus 2012

Autobiografie oud-topman IMF Witteveen

De autobiografie van oud-bewindsman en voormalig IMF-topman dr. H.J. Witteveen wordt  op dinsdag 4 september 2012 gepresenteerd op de Erasmus Universiteit Rotterdam. In zijn autobiografie De magie van harmonie: Een visie op de wereldeconomie blikt Witteveen, alumnus van de universiteit, terug op de economisch-politieke geschiedenis vanaf de Tweede Wereldoorlog. Tegelijkertijd wil hij een inspirerende bijdrage leveren aan het huidige nationale en internationale financieel-economische debat.
Witteveen (1921) is een van de oudste nog levende alumni van de Nederlandse Economische Hogeschool (NEH). Hij studeerde in de Tweede Wereldoorlog aan deze voorloper van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Tijdens de wederopbouw was hij als lector en hoogleraar conjunctuurleer en economische politiek verbonden aan de NEH. Op zijn dertigste werd hij rector magnificus van zijn alma mater.  Daarnaast werkte hij aan  de opbouw van  het Centraal Planbureau.
 Witteveen was twee keer minister van Financiën: van 1963 tot en met 1965 in het kabinet-Marijnen en van 1967 tot en met 1971 in het kabinet-De Jong, waar hij ook vice-premier was. Daar was hij onder meer verantwoordelijk voor de invoering van de BTW. Hij was ook lid van de Eerste en Tweede Kamer. De spannendste tijd was zijn IMF-periode (1973-1978), die samenviel met de oliecrisis. Na het IMF was hij vooral actief in het grote bedrijfsleven. Het Soefisme loopt als een rode draad door zijn leven.
In zijn autobiografie kijkt Witteveen terug op de politiek-economische geschiedenis, maar gaat hij ook in op de huidige internationale crisis. Tijdens de presentatie van zijn autobiografie zullen prof. dr. Coen Teulings (CPB) en dr. Ruud Lubbers (voormalig minister-president) aspecten van zijn leven en werk belichten. Aansluitend zal Roel Janssen, parlementair journalist, met Teulings, Lubbers en Witteveen in gesprek gaan. De bijeenkomst wordt geopend door de rector magnificus prof. dr. Henk Schmidt.


donderdag 30 augustus 2012

OveropIBAN-app beschikbaar

Vanaf nu heeft iedereen zijn of haar IBAN en die van anderen binnen smartphone-bereik. De Nederlandsche Bank (DNB) lanceert namens Het Nationaal Forum SEPA-migratie (NFS) de officiële OveropIBAN-app. De app kan gedownload worden via de website OveropIBAN.nl
 De app is een omrekentool, waarbij de gebruiker bij invoering van zijn of haar huidige rekeningnummer de bijbehorende International Bank Account Number (IBAN) en Bank Identifier Code (BIC) te zien krijgt.
Vanaf 1 februari 2014 maken we binnen Europa alleen nog maar gebruik van de IBAN en BIC voor binnenlandse en grensoverschrijdende betalingen. Bedrijven en consumenten kunnen hun IBAN al bij hun eigen bank vinden op het rekeningafschrift, via internetbankieren, op nieuwe bankpasjes en op OveropIBAN.nl, maar vanaf vandaag dus ook via de overopIBAN-app. De OveropIBAN-app is ontwikkeld door de stichting IBANBICService in samenwerking met DNB namens het NFS.
 

woensdag 29 augustus 2012

Gebrek aan uitdaging knaagt aan financiële experts

Ongeveer 59 procent van de financiële experts zoekt meer uitdaging in zijn werk. Hiermee scoren financiële experts 7 procent hoger op de onvredebarometer dan andere hoog opgeleiden. "De meeste financieel experts zien voldoende mogelijkheden om uitgedaagd te worden maar vooral gebrek aan tijd en onvoldoende ruimte in de huidige organisatie leggen een sluimerende tijdbom onder de zeer grote loyaliteit van deze beroepsgroep" aldus Erik Kolthof, competence director Finance bij Yacht.
Maar liefst 75 procent van de ondervraagden, zoals finance managers, controllers auditors en financial accountants, staat open voor een andere baan. Dit blijkt uit het meest recente onderzoek Beroepen en Arbeidsmarkt Survey van Yacht. In dit onderzoek is in kaart gebracht wat financieel experts uitdaagt, belemmert én welke oplossingsrichtingen er zijn om financieel talent te behouden.
Financiële experts geven met 41 procent aan dat zij als grootste vakinhoudelijke uitdaging een verschuiving van hun functie zien. Zij willen minder werkzaamheden uitvoeren die gericht zijn op vastleggen en controle. En veel meer vooruit kijken om zo meer de rol van volwaardig co-piloot te bekleden. Persoonlijke ontwikkeling waardoor zowel de financieel expert als de organisatie groeit, scoort beduidend hoger dan vakinhoudelijke uitdagingen zoals oplossingen voor fundamentele en structurele kosten reducties (31%), risicomanagement (14%) en cashflow/werkkapitaalmanagement (7%).
De financiële crisis heeft een opvallend positieve invloed op de aantrekkelijkheid van het werk. Maar liefst 47 procent geeft aan dat crisis het werk uitdagender maakt. Daarnaast voelt 39 procent van de financieel experts zich uitgedaagd als ze net iets moeilijkers moeten doen dan ze tot nu toe doen, of er een vakinhoudelijk vraagstuk ligt waar ze hun tanden in mogen zetten.
Twee zaken dragen substantieel bij aan de tevredenheid van financieel experts: de mogelijkheid om persoonlijke vaardigheden te vergroten (45 procent) of de bedrijfsvoering van een organisatie verbeteren (34 procent). Deze zaken sluiten prima aan bij de meest favoriete uitdagingen van financials: meer co-piloot én minder registreren en rapporteren. Volgens Kolthof dwingt deze verandering van kwantitatieve (registreren en rapporteren) naar kwalitatieve vaardigheden (inzicht, invloed en impact) de financieel expert om uit zijn comfortzone te komen en de stap de maken van de backoffice naar de frontlinie.
De grootste rem op uitdaging is niet gebrek aan geld, maar gebrek aan tijd (44 procent). Ook geeft ruim een kwart aan dat er binnen de huidige functie geen ruimte meer is voor nieuwe uitdaging. Deze punten verklaren voor een belangrijk deel waarom 75% van de financials openstaat voor een andere baan. Hetzelfde percentage geeft aan dat deze functie bij een andere organisatie zal zijn, waarbij een groot deel genoegen neemt met een vergelijkbare functie bij een andere organisatie.
Financieel experts zijn zeer loyaal naar hun werkgever. Maar liefst 50 procent geeft aan dat ze langer dan 6 jaar bij hun huidige werkgever verwachten te blijven. Leggen we de grens op langer dan 4 jaar dan loopt dit percentage op naar ruim 80 procent. "Het gebrek aan uitdaging zal deze loyaliteit zeker ondermijnen" aldus Kolthof. Hij vervolgt: "En als de eerste tekenen van economisch herstel zich aandienen zullen veel financieel experts hun uitdaging elders gaan zoeken. Ruim 6% geeft aan hier niet op wachten en zoekt momenteel actief. Om ongewenste uitstroom van financieel experts te voorkomen is meer tijd én het faciliteren van persoonlijke ontwikkeling als instrument voor de verbetering van de organisatie raadzaam. Daarnaast gaat veel potentieel verloren doordat 26% van de financieel experts aangeeft dat de werkgever zijn talent niet optimaal gebruikt. Gelukkig weet een even grote groep leidinggevenden dit onbenutte talent de ruimte te geven om breder actief te zijn dan de huidige functieomschrijving.

Kort banknieuws

Nederlandse klanten dupe van ICT-faal Deutsche Bank

De opstart van internetbankieren voor klanten van de overgenomen Nederlandse filialen van Deutsche Bank levert sinds afgelopen weekend flinke opstartproblemen op. Klanten zijn woedend.

'ECB pleit voor soepeler liquiditeitsregels'

De Europese Centrale Bank (ECB) pleit bij de belangrijkste toezichthouders voor een versoepeling van de nieuwe liquiditeitsregels, die onder Basel III gaan gelden. Dat meldde het Financieele Dagblad woensdag op basis van informatie van financieel persbureau Bloomberg.
 
ABN Amro wil mogelijk Tier 2-obligatie uitgeven
 
Amro Bank heeft een aantal banken in de hand genomen om de mogelijkheden te onderzoeken voor de uitgifte van een Tier 2- obligatie, meldt een bron bekend met de situatie woensdag.

Rabobank koopt MyOrder

Rabobank neemt de mobiele bestel- en betaaldienst MyOrder over voor een miljoenenbedrag. De bank maakte gisteren de overname bekend. Het gaat om een startup ‘in het kader van mobiel bestellen en betalen’. Oprichter Thomas Brinkman van MyOrder bevestigt het nieuws aan deze overname, maar verwijst voor de invulling van de nadere details naar de bank. Die was kort voor publicatie niet bereikbaar voor commentaar.

DNB: Maak haast met IBAN!

Het bedrijfsleven bereidt zich onvoldoende voor op de overgang naar het internationale bankrekeningnummer IBAN, dat uiterlijk per 1 februari 2014 is ingevoerd. De urgentie om stappen te zetten wordt onvoldoende gevoeld en de kennis ten aanzien van de benodigde acties blijkt laag. Dat zegt De Nederlandsche Bank. DNB trekt de conclusie op basis van een meting drie maanden na het begin van de campagne overopIBAN. Deze campagne informeert bedrijven over de komst van het langere rekeningnummer en spoort onderneming aan om hun bedrijfsvoering tijdig IBAN-proof te maken.

dinsdag 28 augustus 2012

Centrale bank Zuid-Afrika beschermt geld als merk

De Centrale Bank van Zuid-Afrika probeert de Zuid-Afrikaanse bankbiljetten als merk te beschermen in de Benelux en de Europese Unie. Het merkrecht omvat volgens de aanvragen meerdere onderdelen van de bankbiljetten waaronder het gezicht van Nelson Mandela en de afbeeldingen van de “big five”: de olifant, de luipaard, de leeuw, de buffel en de neushoorn.
Onderzoek van Knijff Merkenadviseurs heeft uitgewezen dat de bankbiljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 Rand als merk worden geclaimd. Het gaat om zowel de voorkant als de achterkant van de bankbiljetten. Valsmunters kunnen naast een strafrechtelijke claim dus wellicht ook een merkenrechtelijke claim tegemoet zien als het aan de Zuid-Afrikaanse Centrale Bank ligt.
Overigens verwacht merkenjurist Erik Stegeman van Knijff Merkenadviseurs dat de merkaanvragen op moeilijkheden zullen stuiten. “Een merkrecht moet waren en diensten kunnen onderscheiden, in geval van een bankbiljet zal niemand dit als merk zien.” Het is dan ook onzeker of deze merkrechten worden toegekend. Erik Stegeman verwacht niet dat de Zuid-Afrikaanse bank tegen elk gebruik van de bankbiljetten op producten kan optreden. “Optreden tegen bijvoorbeeld een notitieblok met een bankbiljet erop is al lastig op grond van deze merkrechten aangezien er niet direct sprake is van merkgebruik of afbreuk aan de merkfunctie.” Het lijkt dus onwaarschijnlijk dat de Zuid-Afrikaanse bank waar voor zijn geld krijgt.

maandag 27 augustus 2012

Fiscus in beroep tegen uitspraak erfbelasting

De fiscus gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Breda die de vrijstelling voor ondernemingsvermogen ook wil laten gelden voor privévermogen. 'De bedrijfsopvolgingsregeling in de Successiewet is wat de wetgever betreft expliciet bedoeld voor ondernemers: de bedoeling is immers om bedrijfsopvolgingen fiscaal zo soepel mogelijk te laten verlopen. Vooral familiebedrijven maken gebruik van deze regeling waarmee de heffing van erf- en schenkbelasting wordt beperkt', aldus staatssecretaris Frans Weekers van Financiën.
Volgens de rechtbank in Breda zou de vrijstelling voor ondernemingsvermogen ook moeten gelden voor privévermogen. Andere rechters waaronder de Hoge Raad stelden de Belastingdienst eerder in het gelijk. Zo oordeelde het gerechtshof in Arnhem dat de vrijstelling voor ondernemers niet kon worden toegepast in andere situaties en wees de claim van onaanvaardbare discriminatie af. De Hoge Raad bevestigde deze uitspraak van het gerechtshof.

Kort banknieuws

Weg met de hypotheekschuld

We kunnen veel leren van de lange bijbelse traditie van schuldkwijtschelding. De Nederlandse woningmarkt heeft een schone lei nodig.

'Dexia moet kas verkochte dochter spekken'

De Belgisch-Franse bank Dexia moet extra geld stoppen in zijn Luxemburgse dochter Banque Internationale à Luxembourg (BIL), die op het punt staat te worden verkocht. 

'Besluit over Griekenland in oktober'

De Franse president Hollande vindt dat Europa snel na de publicatie van het rapport van de trojka over Griekenland een besluit moet nemen over de toekomst van het land. Verwacht wordt dat het rapport in oktober verschijnt.

vrijdag 24 augustus 2012

Bedrijven in Rotterdam kennen slechtste betaalgedrag in Nederland

Van de tien grootste steden in Nederland betalen bedrijven in Nijmegen het snelst. Een crediteur die zijn rekening naar een bedrijf in Rotterdam stuurt, moet gemiddeld het langst wachten op zijn geld. Het verschil is bijna 4 dagen. Dit blijkt uit een regionale uitsplitsing van de Graydon kredietmonitor waarin het betaalgedrag van bedrijven in Nederland is onderzocht.
De slechtste betaaltermijn is er bij bedrijven in Rotterdam (46 dagen), Almere (45 dagen) en Groningen (45 dagen). Dit betekent dat de gemiddelde betaaltermijn van 30 dagen met gemiddeld 15 à 16 dagen wordt overschreden. Zij hebben in het 2e kwartaal van 2012 het vaakst hun rekeningen te laat, of zelfs helemaal niet, betaald.
Bedrijven in Amsterdam betalen gemiddeld na 44 dagen. Meer schrikbarend zijn de gegevens over het stadsdeel Amsterdam Zuid Oost. Daar worden rekeningen gemiddeld na 51 dagen betaald, waarbij overschrijding van twee maanden of langer geen uitzondering is.
In Nijmegen wordt het snelst aan de betalingsverplichting voldaan. Gemiddeld staat daar een nota 42 dagen open. Een gegeven dat niet alleen in het 2e kwartaal van 2012 opgaat, maar ook het kwartaal daarvoor.
Rekeningen van bedrijven worden in heel Nederland in het 2e kwartaal van 2012 gemiddeld na 44,3 dagen betaald, dit is een verbetering van 1,0 procent ten opzichte van het 1e kwartaal.
Bij veel bedrijven is het niet nakomen van betaalverplichtingen structureel van aard. Graydon wijst op het belang van goede verhoudingen tussen bedrijven en het aandeel van duidelijke financiële afspraken daarin. Bij langdurige nonchalance worden relaties tussen bedrijven aangetast en ontstaat een sfeer waarin het steeds moeilijker zakendoen is.
Woordvoerder Saskia van den Boom, Graydon Nederland: ‘Veel bedrijven ondervinden financiële problemen omdat zij nooit of te laat betaald worden voor diensten die zij wel geleverd hebben. Ondernemers doen er dan ook verstandig aan om maatregelen te nemen om hun standaard betalingstermijnen voor debiteuren terug te dringen. Wij adviseren bedrijven vooraf informatie op te vragen over het betaalgedrag en financiële gezondheid van de zakenrelatie. Hiermee zien bedrijven of het aangaan van een kredietrelatie wel verantwoord is.’

Nieuw Hoofd Taxaties en Expertise bij Donatus Verzekeringen

Michiel Huigen (47) treedt 1 september 2012 in dienst bij Donatus Verzekeringen als Hoofd Taxaties en Expertise en wordt lid van het managementteam. Hiervoor was hij werkzaam als manager Operations bij Yarden. Eerder heeft hij managementfuncties bij diverse verzekeringsmaatschappijen vervuld.
Donatus bestaat dit jaar 160 jaar en geeft in september een monumentenboek uit. Vele monumenten zijn door dit team van experts van Donatus getaxeerd. Donatus heeft in haar lustrumjaar met deze benoeming haar MT gecompleteerd; begin juni is een Financieel Controller aangetrokken. Het Managementteam bestaat uit drs. Alphons van der Voorn, directievoorzitter, Simon Kadijk, directeur, mr. Odette Wyfker, hoofd Operations en Ontwikkeling, drs. Lydia Verheijen RA, hoofd Financiën en Control en mr. Michiel Huigen, hoofd Taxaties en Expertise.

donderdag 23 augustus 2012

Kort banknieuws

'Weiger extra kosten banken' 

Consumenten moeten niet te snel akkoord gaan met onverwachte extra kosten die banken berekenen. Dat adviseert een Telegraaf-lezer die zijn hypotheek liet aanpassen.

Hoe zou het nog zijn met… Dick Fuld? 

Wie? Richard Fuld, Dick voor de vrienden, is een 64-jarige Amerikaanse bankier. Was? Voorzitter en CEO van Lehman Brothers toen de bank in 2008 kapseisde. Het grootste faillissement in de geschiedenis gaf aanleiding tot een wereldwijde banken- en economische crisis. Quote? “Je hebt geen geweer meegebracht. Da’s goed.”

Witwassers opgelicht 

Hilarische taferelen op Schiphol, waar drie witwassers bij de neus werden genomen door drie oplichters. De witwassers wilden 270.000 euro in kleine coupures en een berg gouden sieraden ter waarde van ruim 100.000 euro inwisselen voor bankbiljetten in grote coupures. Dat geld bleek echter vals.

Opkomst China veroorzaakte financiële crisis

De huidige financiële crisis is veroorzaakt door opkomst van China. De spaardrift van Chinezen heeft geleid tot veel goedkoop geld. Gevolg was een hausse op de Amerikaanse huizenmarkt. Het einde daarvan vormde de start van de financiële crisis. Dat stelt Heleen Mees in haar proefschrift ‘Changing Fortunes – How China’s Boom Caused the Financial Crisis’. Ze promoveert op dinsdag 28 augustus 2012 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Sinds het ontstaan van de financiële crisis in 2008 en de daaropvolgende wereldwijde recessie wordt er volop gediscussieerd over wie de crisis heeft veroorzaakt. Ben Bernanke, voorzitter van de Federal Reserve, wees met name op Wall Street-bankiers die subprime hypotheken verkochten. In bureaucratisch jargon was er sprake van ‘regulatory oversight failure’ (falend financieel toezicht). 
Mees stelt op basis van haar onderzoek echter dat de exotische hypotheekproducten nauwelijks de oorzaak genoemd kunnen worden van de hausse op de Amerikaanse huizenmarkt - en de klap die daarna volgde. De bijzondere hypotheekvormen vormen minder dan vijf procent van het totaal aantal hypotheken in de periode 2000 tot en met 2006.

'Cultuuromslag bankensector noodzakelijk'

Europese banken moeten kostenbesparingen van 40 tot 70 miljard Euro doorvoeren in de komende vijf jaar. Dat betekent een besparing van minimaal 10%. Dit blijkt uit onderzoek van Roland Berger Strategy Consultants onder 25 Europese banken, waaronder ING, Barclays en Santander. Om dit te bereiken, moeten banken zich richten op het stroomlijnen en versimpelen van processen. Dit vereist een cultuuromslag die alleen bereikt kan worden door het structureel aanpakken van de oorzaak van de kosten.
Het is opvallend dat 40 procent van de top-25 banken die Roland Berger onderzocht nauwelijks bezig is met het structureel verlagen van de kosten. Bij 1 op 4 banken is het nog maar de vraag of de aangekondigde maatregelen voldoende zijn om zich te beschermen tegen een verdere verslechtering van de situatie in de bankensector. Mark de Jonge, partner bij Roland Berger in Nederland: "Met de welbekende "kaasschaafmethode" redden banken het niet meer. Ze moeten de oorzaak van de kosten structureel aanpakken en zich niet beperken tot korte termijn besparingen. Bovendien verwacht de maatschappij dat de rol van banken de komende tijd nog meer in dienst zal staan van de economische ontwikkeling in Europa."
Volgens Roland Berger moeten banken zich heroriënteren op hun rol in de maatschappij. Banken zullen minder complexe producten moeten aanbieden en zich moeten focussen op hun core business. Uit het onderzoek blijkt dat banken binnen 18 maanden 10 tot 20 procent van de kosten kunnen besparen door organisatorische processen te verbeteren, zoals het stroomlijnen, standaardiseren én versimpelen van werkzaamheden en het intern delen van kennis. "Het versimpelen van producten en processen verbetert ook de positionering van de bank bij klanten. Die kiezen dan voor producten die ze begrijpen," aldus De Jonge.
De Jonge: "Eenvoud is eigenlijk de belangrijkste factor om significante besparingen door te voeren en de klant optimaal te bedienen. Oftewel: eenvoudigere producten, processen en een simpelere organisatiestructuur. Zo zou men in Nederland bij consumentenbanken bijvoorbeeld intern de managementstructuren kunnen vereenvoudigen en richting klanten meer multi-channel kansen kunnen benutten."

woensdag 22 augustus 2012

ABN Amro wil cybercriminelen aanpakken

ABN Amro neemt extra maatregelen om klanten te beschermen tegen fraude met internetbankieren. Overmaken van geld naar het buitenland wordt standaard uitgezet. Klanten kunnen de optie overigens zelf weer aanzetten. Er volgt begin volgend jaar een vergelijkbare maatregel voor pinnen in het buitenland.

Bitcoin-creditcard aan horizon

BitInstant, het bedrijf dat reguliere valuta omwisselt naar Bitcoins, wil een eigen creditcard uitbrengen. Daarmee zouden indirect creditcardbetalingen in Bitcoin uitgevoerd kunnen worden. De kaart zou ook gewoon voor internationale betalingen gebruikt kunnen worden. Bij elke betaling zou wel 1 procent commissie worden berekend. De eerste duizend creditcards wil BitInstant gratis weggeven, waarna 10 dollar voor een nieuwe kaart betaald moet worden.

'Staat moet belasting terugbetalen aan Zwitsers pensioenfonds'

De Nederlandse schatkist moet wederom een financiële tegenvaller incasseren. De staat moet forse bedragen aan dividendbelasting terugbetalen aan een Zwitsers pensioenfonds. Dit heeft het Gerechtshof in Den Bosch bepaald.
Volgens het Hof heeft het Zwitserse pensioenfonds recht op teruggaaf van dividendbelasting uit beleggingen in Nederlandse aandelen. Volgens de Nederlandse wet kon het fonds de in rekening gebrachte dividendbelasting niet terugvorderen.
Eerder dit jaar bepaalde de rechtbank dat een Fins beleggingsfonds recht had op volledige terugbetaling van de dividendbelasting die het in Nederland had betaald. Het hof oordeelde toen dat de Nederlandse wet in strijd is met het Europese recht en meer specifiek met het vrije kapitaalverkeer.
'Het niet terugbetalen van de ingehouden dividendbelasting is in strijd met de vrijheid van kapitaalverkeer', zegt Wouter Smith, die de rechtszaak namens KPMG Meijburg & Co voerde. Smith: “Eerder dit jaar slaagden wij erin om hetzelfde hof ervan te overtuigen dat een Fins beleggingsfonds recht had op teruggaaf van de betaalde dividendbelasting. Dat was nog een Europese situatie, nu moet de Belastingdienst ook teruggaaf verlenen aan in Zwitserland gevestigde fondsen.
De uitspraak betekent dat de staat ook claims van andere, buiten de Europese Unie gevestigde, pensioenfondsen en wellicht ook beleggingsfondsen kan verwachten. Diverse andere claims liggen klaar die een grote impact zullen hebben op de Nederlandse schatkist”.
Het verzoek tot teruggave van belasting heeft betrekking op een periode waarin een belastingverdrag tussen Nederland en Zwitserland van kracht was. Smith: “Dat verdrag voorzag niet in de uitwisseling van gegevens. Centraal in de procedure was dan ook de vraag of het ontbreken van een dergelijke gegevensuitwisseling een proportionele rechtvaardiging vormde om een Zwitsers pensioenfonds nadeliger te behandelen dan een Nederlands pensioenfonds.
De rechtbank meende van wel en oordeelde tevens dat andere mogelijkheden om via de Zwitserse autoriteiten gegevens te verifiëren, zoals op basis van de overeenkomst tussen de EU en Zwitserland in casu geen toepassing vonden.

dinsdag 21 augustus 2012

Ronald Zoutendijk directeur koepelorganisatie filantropie

Ronald Zoutendijk (56) is met ingang van 1 september 2012 de directeur van de Stichting Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF). De Stichting SBF is de belangenbehartiger van filantropische instellingen, te weten: fondsenwervende instellingen, vermogensfondsen en kerkgenootschappen. De SBF richt zich vooral op de rijksoverheid voor het uitwisselen van kennis en informatie en het afstemmen van beleid en bestedingen.
Ronald Zoutendijk, die een groot aantal maatschappelijke functies vervult en tot voor kort directeur was van het Sint Laurensfonds in Rotterdam, hecht veel waarde aan een nauwe samenwerking in de filantropische sector: "Nu de overheid terugtreedt op allerlei maatschappelijke terreinen, wint de filantropie enorm aan belang. Er zal immers een groter beroep op de sector gedaan worden. Bovendien raakt het werk van instellingen die zich bezighouden met filantropie het leven van iedere Nederlander vroeg of laat, bijvoorbeeld als hij of zij vrijwilliger, donateur, patiënt of op andere wijze begunstigde is.".
Het SBF-bestuur bestaat naast Steven van Eijck, onafhankelijk voorzitter, uit John Bakker (CIO), Rien van Gendt (FIN), Jan Jaap de Graeff (VFI) en Paula Wiegers (IF).

maandag 20 augustus 2012

Kort banknieuws

VEB en Douwe Egberts praten over fraude

Douwe Egberts en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) gaan nog deze maand overleg voeren over de gevolgen van de fraude die door DE recent is geconstateerd bij de Braziliaanse dochter. Dat meldde de VEB zondag.

Noors oliefonds wil meer risico nemen 

Het Noorse staatsinvesteringfonds, dat circa 600 miljard dollar aan olie-opbrengsten beheert, overweegt meer risico's te gaan nemen bij zijn beleggingen. Dat meldde de Britse krant Financial Times maandag.

'ECB overweegt grens obligatierente'

De Europese Centrale Bank overweegt om een soort maximum te stellen aan de rentes die zwakke eurolanden moeten betalen voor staatsleningen. Dat meldde het blad Der Spiegel zonder concrete bronnen te noemen. Als deze grens wordt overschreden, zou de ECB kunnen ingrijpen. 

Centrale Bank wordt niet gesplitst 
De premiers Sarah Wescot-Williams van Sint Maarten en Gerrit Schotte van Curaçao hebben met een akkoord de ruzie bijgelegd over het functioneren van de gemeenschappelijke Centrale Bank van Curaçao en St. Maarten (CBCS).

Pensioenfondsen staken geld in Facebook

Pensioenfondsen PGGM en het fonds voor ambtenaren ABP zijn samen flink geraakt door de koersval van het aandeel Facebook. Ze gokten volledig verkeerd op een koersstijging. Dat meldt het FD. Verslaggever Gerben van der Marel achterhaalde bij toezichthouders in de VS dat de beide fondsen, ondanks hun toezegging minder risicovol te gaan beleggen, zich hebben laten meeslepen door de hype rond de beursgang.
Of de fondsen ook daadwerkelijk geld verloren hebben, zal moeten blijken bij het volgende kwartaal. Het kan ook zijn dat de fondsen de stukken van de hand hebben gedaan. Naast het ABP en PGGM heeft ook het Shell-pensioenfonds aandelen van Facebook in het bezit. Daar staat tegenover dat het ABP ook aandelen Apple heeft, waarvan de koers vorige week vrijdag een nieuw record heeft gebroken. De fondsen zelf willen zeggen uitspraak doen over hun beleggingen.

Geen hoger beroep in zaak tegen Multisafe

De Consumentenbond vindt dat financieel tussenpersonen niet ineens en eenzijdig de voorwaarden van hun diensten mogen veranderen. De rechter oordeelde op 16 mei 2012 in de zaak tussen de Consumentenbond en assurantieadviseur Multisafe. Volgens de rechtbank is de dienstverlening van een tussenpersoon voor onbepaalde tijd. De Consumentenbond betreurt de uitspraak maar legt zich erbij neer en gaat niet in hoger beroep.
Het is niet relevant óf de klant bijvoorbeeld een tariefsverhoging [een verandering in de voorwaarden] accepteert. De tussenpersoon zegt eenvoudigweg de dienst op als de klant het nieuwe tarief niet accepteert, zo redeneert de rechter. De Consumentenbond leidt uit de uitspraak af dat consumenten zelf de relatie moeten opzeggen als zij geen producten meer bij de adviseur hebben. Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Voor consumenten wordt het nu extra belangrijk om heel bewust te kijken naar zowel de prijs van de producten als de diensten van de adviseur.'
Vanaf 1 januari 2013 gelden nieuwe, wettelijke, regels voor assurantietussenpersonen. Dan geldt een provisieverbod voor zogenaamde complexe en impactvolle producten als hypotheken, bankspaarproducten, levensverzekeringen en uitvaartverzekeringen. Het is dan niet meer mogelijk  dat assurantietussenpersonen zowel een provisie ontvangen van de aanbieder als een maandelijkse bijdrage van de klant. Voor schadeverzekeringen zoals bijvoorbeeld de autoverzekering, de opstal, inboedel en reisverzekering komt er geen provisieverbod. Bij deze producten is het dus mogelijk dat tussenpersonen klanten om een maandelijkse bijdrage vragen, terwijl zij ook al provisie van de aanbieder ontvangen.

vrijdag 17 augustus 2012

Mobiel bankieren neemt hoge vlucht

Mobiel bankieren zit wereldwijd in de lift. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Forrester. Europa en de VS lopen gelijk op. In 2017 zullen 108 miljoen Amerikanen mobiel bankieren. Op dit moment maakt 13 procent van de Amerikanen met een bankrekening reeds gebruik van mobiel internet en in Europa gaat het om negen procent.

Grote Amerikaanse retailers maken samen betaalapp

Grote Amerikaanse retailers als Wal-Mart, Best-Buy en Target gaan een speciaal bedrijf oprichten voor mobiele betalingen via apps. Dat hebben zij woensdag bekendgemaakt. Het nieuwe bedrijf Merchant Custumor Exhange (MCX) gaat een gezamenlijke app ontwikkelen die ook aansluit op acties en kortingen van de diverse deelnemers. Behalve de genoemde retailers doen ook andere partijen mee, waaronder 7-Eleven, Sears, Shell en Darden restaurants. Daarmee is het het grootste mobiele betaalinitiatief tot nu toe.

donderdag 16 augustus 2012

BNP Paribas Fortis stort zich op Foursquare

De Belgische bank BNP Paribas Fortis heeft ruim negenhonderd inchecklocaties aangemaakt in Foursquare. Daarmee wil het bedrijf meer doen op het gebied van ‘werving, duiding, samenwerking en sociaal engagement.’ Het gebruik van Foursquare is, net als in Nederland, bij de zuiderburen nog niet echt ingeburgerd, zeker niet bij bedrijven. Alleen fastfoodketen Quick heeft een Foursquare-campagne gevoerd.

woensdag 15 augustus 2012

ASR ziet winst afnemen

Ondanks aanhoudend turbulente marktomstandigheden en de lage rente is verzekeraar ASR er in het eerste halfjaar van 2012 in geslaagd de solvabiliteit te verhogen tot 285 procent, de kosten met 8 procent verder te verlagen en een nettoresultaat van € 105 miljoen te boeken. De voormalige verzekeringspoot van Fortis zag de nettowinst in de voorbije zes maanden echter met 35 procent dalen.
Voorzitter Raad van Bestuur ASR, Jos Baeten: 'Dat wij wederom positieve resultaten kunnen presenteren in een krimpende markt en onder aanhoudend lastige financieel-economische omstandigheden is een direct gevolg van de koers die wij eerder hebben ingezet.'
De markt voor individuele levensverzekeringen kenmerkt zich door een verdere stagnatie, die niet zonder gevolgen blijft voor de omzet. Reden voor ASR om zich vooral te richten op de schademarkt, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en pensioenen. Daar hoort een kleinere en slagvaardige organisatie bij die verdere structurele kostenverlaging combineert met betere dienstverlening aan klant en intermediair.

Kort banknieuws

Hedgefondsen verkleinen exposure banken 

Enkele bekende hedgefondsen, waaronder Soros Fund Management (SFM), Paulson & Co. en Pershing Square Capital Management, hebben in het tweede kwartaal hun belangen in grote Amerikaanse banken aanzienlijk verkleind.

Standard Chartered lost zaak New York op, betaalt $340 mln

Standard Chartered PLC is een schikking met de New Yorkse bankentoezichthouder overeengekomen waarbij $340 miljoen gemoeid is, een publieke confrontatie afgewend wordt en een weekdurend trans-Atlantisch regelgevend drama beeindigd is.

De les van World Online 

De beleggers in WOL zijn voor de gek gehouden. Het is niet meer dan billijk dat zij daarvoor worden gecompenseerd. Maar daarbij moet worden aangetekend dat de kopers van WOL-aandelen zich ook gek hebben láten maken. Zij lieten zich het hoofd op hol brengen door wat later een internetzeepbel bleek en zagen alleen de kans om snel enorme winst te maken.

dinsdag 14 augustus 2012

Kort banknieuws

'Goldman speculeerde met aan pensioenfonds verkochte producten' 

Het Nederlandse pensioenfonds Vervoer claimt 250 miljoen euro van zakenbank Goldman Sachs. Het pensioenfonds verwijt de Amerikaanse bank te hebben gespeculeerd op de prijsval van producten die de bank zelf aan het pensioenfonds had verkocht.

'Troeven Aegon zijn uitgespeeld'

Aegon heeft voorlopig geen troeven meer achter de hand voor beleggers. Dat concludeerde analist Lemer Salah van SNS Securities dinsdag. Hij verlaagde zijn advies voor het aandeel van buy naar reduce.

Sweder: doormodderen op de bodem

"Ik vind dat er te veel aandacht is voor de vraag of de cijfers vlak boven of onder de nul uitkomen. We zitten gewoon nog op de bodem. Het blijft nog wel even doormodderen'', zegt Sweder van Wijnbergen over de Nederlandse economie.

Bank en politiek op voet van oorlog

Hoewel de gouverneur van de Nationale Bank Luc Coene twee maanden geleden nog over een groei van de economie met 0,6 procent sprak, tapt hij nu uit een ander vaatje en voorziet hij zelfs dat het land met twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei in een recessie zal terechtkomen. Dat roept vragen op over de betrouwbaarheid van de voorspellingen van de Nationale Bank. Met twee maanden verschil spreken over groei en recessie is bijzonder merkwaardig.
 

Beleggers WOL krijgen geld terug

Gedupeerde beleggers van internetbedrijf World Online (WOL) krijgen meer dan tien jaar na dato alsnog hun geld terug, dat wil zeggen de complete inleg plus rentevergoeding. Dat meldt het AD. Het zou gaan om 20.000 beleggers die in maart 2000 aandelen kochten van World Online. De uitbetaling is het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad, die vaststelde dat de beleggers zijn misleid. De Hoge Raad stelde de betrokken banken ABN Amro en Goldman Sachs aansprakelijk.

maandag 13 augustus 2012

Kort banknieuws

'Barclays moet universele bank blijven'

De nieuwe voorzitter van de Britse bank Barclays, David Walker, wil zowel de commerciële bank als de zakenbank van het concern behouden. Dat zei Walker in een zondag gepubliceerd interview met de Sunday Times. 

'Bankiers moeten voorbeeld nemen aan Olympiërs'

Bankiers zouden een voorbeeld moeten nemen aan het harde werk dat olympische sporters en vrijwilligers leveren om hun doelen te bereiken. Dat stelde de gouverneur van de Bank of England, Mervyn King, in een ingezonden artikel in de Mail on Sunday.

'Voorspelling over recessie zaait enkel paniek' 

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) ligt op ramkoers met Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank. ‘Met zijn uitspraken over een nieuwe recessie gaat hij zijn boekje te buiten', zegt een ontstemde Peeters.

Bank HSBC mag betogers Occupy laten weghalen

De bank HSBC mag een kamp van de antikapitalistische Occupybeweging bij zijn hoofdkantoor voor Azië in Hongkong laten ontruimen. Dat heeft een rechter maandag bepaald. De betogers bivakkeerden meer dan 9 maanden lang op een plein onder het hoofdkantoor in het financiële district van Hongkong.

vrijdag 10 augustus 2012

'Groep banken voor Libor-rente vergroten'

Banken moeten in de toekomst mogelijk verplicht een bijdrage gaan leveren aan het tot stand komen van de zogenoemde Libor-rente. Het aantal rentestanden dat wordt doorgegeven wordt daardoor groter, waardoor het tarief geloofwaardiger zou worden. Dat is althans het voorstel van de Britse financiële toezichthouder. Op dit moment is een selecte groep banken, waaronder de Rabobank, verantwoordelijk voor het tot stand komen van het Libor-tarief. Zij geven elke dag een renteniveau door, en aan de hand daarvan wordt de Libor samengesteld.

donderdag 9 augustus 2012

Kort banknieuws

Britse bank doorvoerhaven voor Iranees geld

Standard Chartered Bank sluisde in het afgelopen decennium ruim $250 miljard door naar Iran volgens een lokale toezichthouder in New York die zwaar geschut inzet om de bank te straffen.

Hackers vallen Bank van De Post aan

Internetcriminelen hebben mails verstuurd naar klanten van de Bank van De Post (BPO.be) om via een valse website hun kredietkaartnummer, wachtwoord en andere gegevens te ontfutselen. Een verraderlijke poging tot oplichting, zo blijkt. "De valse website is meteen afgesloten. Hierdoor zijn er geen fraudegevallen", zegt marketingdirecteur Frédéric Jonnart van de Bank van De Post.

Japanse bank somber over export en industrie

De Japanse centrale bank heeft zijn monetaire beleid donderdag ongewijzigd gelaten. De vooruitblik van de Bank of Japan op de ontwikkeling van de export en de productie van de Japanse industrie was somberder dan een maand eerder.


Aegon meldt goede resultaten

Verzekeraar Aegon heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 26 procent meer verzekeringen verkocht. Daardoor steeg de nettowinst met 6 procent naar 775 miljoen euro. Het onderliggende resultaat van het bedrijf steeg met tien procent naar 443 miljoen euro. Ondanks moeilijke marktomstandigheden met een historisch lage rente, sterk beweeglijke markten en een wereldwijd stagnerende economische groei is bestuursvoorzitter Alex Wynaendts niet ontevreden. Alleen de verkoop van levensverzekeringen nam niet toe.

Michiel van Katwijk CFO voor Aegon VS

AEGON heeft C. Michiel van Katwijk (45, Nederlands) benoemd als Chief Financial Officer (CFO) voor AEGON Americas en Darryl Button (43, Canadees) als Executive Vice President, Head of the Corporate Financial Center. Beide benoemingen gaan op 1 september 2012 in.
Darryl Button is sinds 1999 aan AEGON verbonden en is op dit moment CFO van AEGON Americas. Hij gaat leiding geven aan het Corporate Financial Center van AEGON, zoals financiën, treasury, belastingen, actuariële zaken en investor relations. Darryl rapporteert aan Jan Nooitgedagt, CFO van AEGON N.V. Darryl zal zich vestigen in Den Haag.
Michiel van Katwijk zal zich vestigen in Baltimore, Maryland. Hij gaat rapporteren aan Mark Mullin, CEO van AEGON Americas en lid van de Management Board. Gedurende zijn 20-jarige carrière bij AEGON, heeft Michiel van Katwijk diverse managementverantwoordelijkheden gehad, zoals Group Treasurer en recent Head of the Corporate Financial Center.

Banken kampen met fors bedrag aan verliesgevende leningportefeuilles

Europese banken kampen met een bedrag van 1,5 triljoen euro aan niet-renderende leningportefeuilles op hun balansen. Vooral banken in Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Ierland zullen de komende tijd dan ook forse portefeuilles met verliesgevende consumentenleningen op de markt brengen. Alleen al in deze landen hebben de banken te maken met een bedrag van 600 miljard euro aan niet-renderende leningen.
Uit internationaal onderzoek van KPMG naar de markt voor leningportefeuilles blijkt dat zowel kopers als verkopers verwachten dat de markt de komende maanden fors zal aantrekken. Vooral Spaanse banken zullen de komende twaalf maanden gedwongen worden om voor een bedrag van 10 tot 15 miljard euro aan dit soort activa te verkopen. Het gaat hierbij vooral om Spaanse banken die gefuseerd zijn en buitenlandse banken in Spanje die niet-kernactiviteiten verkopen.
"Wij zien dat kopers en verkopers in de Spaanse markt het steeds vaker eens zijn over de kwaliteit en de waarde van de leningen en het onderpand", zegt Erik Rood, partner bij KPMG Corporate Finance. Rood: "Kopers zijn naast private equity en investeringsbanken steeds vaker platformen gespecialiseerd in het servicen en uitwinnen van leningen."
Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat de verwachte herschikking van de leningenmarkt tot nu toe vooral is uitgebleven als gevolg van de kapitaalinjectie door de Europese Centrale Bank voor een bedrag van ruim 1 triljoen euro eind vorig jaar en begin dit jaar.
Rood: "Deze injectie heeft zonder twijfel de meeste invloed gehad in het uitblijven van de noodzakelijke herschikking van de leningportefeuilles bij de banken. De injectie druist volledig in tegen de opvattingen van het Internationale Monetaire Fonds dat van mening is dat de Europese banken hun balanstotaal met een bedrag van 2,6 triljoen dollar moeten verminderen. Een reductie die voor 75% moet komen van de verkoop van activa.
De driejarige injectie door de ECB is door de banken echter grotendeels gebruikt om hun balanstotaal te versterken door winstgevende carry trades. Hierdoor is de druk bij de banken om niet-kernactiviteiten tegen ongewenste prijzen te moeten verkopen, grotendeels verdwenen.
Vooral de verkoop van grote portefeuilles met gedateerde woninghypotheken en leningen die dienen voor projectfinanciering heeft hierdoor vertraging opgelopen. Leningen die overigens voor de banken niet zwaar verliesgevend zijn, maar wel belastend zijn qua financieringsdruk en kapitaalbeslag."
Uit het onderzoek blijkt dat Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten door zowel kopers als verkopers van portefeuilles wereldwijd gezien worden als de landen met de meeste potentie voor transacties van leningportefeuilles.
Rood: "Een meerderheid van de kopers verwacht dat met name niet-renderende, ongedekte consumentenleningen op de markt zullen komen. Dit komt vooral door het relatief uniforme afschrijvingsbeleid van de banken in Europa. Met name het aandeel hierin van Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland is de afgelopen tijd toegenomen en zal verder groeien.
Wereldwijd zal er een vloedgolf van niet-renderende consumentenleningen op de markt komen. Het beeld van banken die grote portefeuilles van verliesgevende consumentenleningen op de markt brengen die vele miljarden waard zijn, zal dan ook steeds gewoner worden."

Thuiswinkel.org: nu actie inzake SEPA

Thuiswinkel.org adviseert zijn aangesloten webwinkels nu in actie te komen voor een goede overgang naar de Single Euro Payments Area (SEPA). Vanaf 1 februari 2014 zullen nationale betaalproducten als girale overmaking en automatische incasso niet meer werken. Ondernemers en organisaties dienen al vóór 2013 een inventarisatie te maken van hetgeen voor de overgang op SEPA/IBAN (International Bank Account Number) gedaan moet worden. Zo moeten software en andere processen aangepast worden aan het langere IBAN-rekeningnummer en de verschillende nieuwe Europese SEPA-betaalproducten, zoals de girale overschrijvingen en automatische incasso.

woensdag 8 augustus 2012

Starbucks stopt miljoenen in betaalbedrijf Square

Koffieketen Starbucks investeert 25 miljoen dollar in het Amerikaanse betaalbedrijf Square van Twitter-oprichter Jack Dorsey. CEO Howard Schultz krijgt een zetel in de Raad van Bestuur. Dat hebben beide bedrijven gisteravond bekendgemaakt. Eerder gingen er geruchten dat Starbucks Square voor 4 miljard dollar wilde overnemen.

Kort banknieuws

Amerikanen stropen markt van slechte leningen af

Amerikaanse partijen nemen slechte leningen tegen afbraakprijzen over van Europese banken, die hun balansen moeten opschonen om te voldoen aan hogere internationale kapitaalseisen.

Britse bank is 'schurkenbank'

De Britse bank Standard Chartered ligt onder vuur. De bank wordt beschuldigd door een Amerikaanse toezichthouder van illegale financiële transacties met Iran en witwassen van 250 miljard dollar. De beurskoers kelderde met meer dan 20 procent. De aantijging veroorzaakt nogal wat commotie in de Londense City.

Singaporese bank heeft interesse in Aziatische activiteiten ING

Een Singaporese bank, United Overseas Bank (UOB), bevestigt dat het interesse heeft in de Aziatische vermogensbeheertak van ING. Dit meldt persbureau Reuters. De topman van de bank benadrukt dat het bedrijf open staat voor fusies en overnames en dat het een sterke kapitaalpositie heeft.

dinsdag 7 augustus 2012

Kort banknieuws

Verlies voor KBC

De Belgische financiële instelling KBC heeft in het tweede kwartaal een verlies in de boeken gezet van ruim een half miljard euro. Dat werd dinsdag bekendgemaakt.

Tabakovic hoofd centrale bank Servië

Het Servische parlement heeft de nummer twee van de regerende Progressieve Partij benoemd tot president van de centrale bank. Jorgovanka Tabakovic' voorganger ruimde vorige week het veld uit protest tegen een wet die de bank onder de knoet van de regering zou brengen.

Britse bank ontkent illegale handel Iran

De Britse bank Standard Chartered weerspreekt de beschuldiging van Amerikaanse toezichthouders dat ze in het geheim zaken heeft gedaan met Iran.

Bankschandaal stimuleert Britse economie

De Britse economie kan een stimulans krijgen door een bankschandaal waarvoor Britse banken inmiddels 9 miljard pond (11,3 miljard euro) voor schadevergoedingen opzij hebben gezet. 

Vakantielocatie heeft invloed op betaalgedrag

Het betaalgedrag van Nederlanders op vakantie is in meer of mindere mate afhankelijk van waar zij op vakantie gaan (in Nederland, binnen Europa of buiten Europa). Dat is een van de resultaten uit het onderzoek dat Visa Europa heeft laten uitvoeren naar het betaalgedrag van Nederlanders op vakantie.
Nederlanders betalen hun reserveringen voor de zomervakantie op verschillende manieren. De meeste betalingen vinden plaats via Ideal (36%), gevolgd door overschrijvingen per bank (23%) en online betalingen met een creditcard (15%). 12% van de Nederlanders betaalt contant. Opvallend is dat de mensen die buiten Nederland op vakantie gaan vaker hun zomervakantie betalen via de creditcard (18% voor vakanties buiten Nederland maar wel binnen Europa en 24% voor vakanties buiten Europa) dan mensen die binnen Nederland op vakantie gaan (6%).
Nederlanders op zomervakantie in eigen land betalen ongeveer evenveel cash als met pinpas. De creditcard gebruiken zij het minst. Nederlanders op vakantie in Europa betalen meest met cash en pinpas. Ook Nederlanders die buiten Europa op vakantie gaan betalen het meest cash, maar zij gebruiken de creditcard meer dan de pinpas.
Tijdens de vakanties betalen Nederlanders nog steeds voor veel producten en diensten cash. Zo wordt er voor het dineren en uitgaan (69%) en shoppen (62%) voornamelijk cash betaald, gevolgd door entreegelden (45%) en tol (25%). De vakantieganger vindt dat makkelijker ( 57%) of doet dat vanwege het vertrouwde gevoel (34%). Als het aankomt op de veiligheid wordt er minder snel gekozen voor contant betalen (23%). Iets meer dan een kwart (26%) kiest daarom voor betaling met een creditcard en 41% kiest voor de pinpas. De pinpas wordt het meest gebruikt voor shoppen (49%), hotels/ campings/ appartementen (39%) en dineren & uitgaan (35%). Een kwart (25%) gebruikt de pinpas ook voor entree's. Men gebruikt de creditcard vooral voor hotels/ campings/ appartementen (23%). En daarnaast voor dineren en uitgaan (17%) en shoppen (17%). Van de groep creditcard gebruikers geeft 15% aan deze te gebruiken vanwege de garantie die men heeft op de gekochte producten. Dit in tegenstelling tot betalingen via de pinpas (8%).
Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat Visa met 46% de grootste spontane naamsbekendheid geniet. Daarna volgen Mastercard (34%) en creditcards van banken zoals ING (23%), Rabobank (21%) en ABN Amro (18%). Tot slot gaf 44% van de Nederlanders aan een veilig gevoel te krijgen van Visa omdat de aankopen minimaal 180 dagen verzekerd zijn en je je geld terugkrijgt als de goederen of diensten niet geleverd worden.
Het onderzoek is uitgevoerd door Tangram Advies & Onderzoek onder 521 Nederlanders. Het veldwerk is uitgevoerd in de periode van 23 t/m 26 juli 2012, onder inwoners van Nederland van 18 jaar en ouder. De steekproef is representatief voor de populatie.

maandag 6 augustus 2012

Kort banknieuws

Ruzie bank en deurwaarders naar Hoge Raad

De Hoge Raad moet er aan te pas komen om een ruzie tussen de Nederlandse deurwaarders en de Rabo-bank te beslechten. Gesteund door de eigen beroepsorganisatie weigert gerechtsdeurwaarder Jörgen Ullrich van het kantoor GGN voor de bank een schuld te innen die resteerde na de verkoop van een woning.

‘Bad bank’ voor Spaanse bankensector

De Spaanse regering stemt naar verwachting 24 augustus in met een nieuwe wet die voorziet in de oprichting van een 'bad bank', waar de giftige bezittingen van Spaanse banken in kunnen worden ondergebracht. Dat heeft minister van economische zaken Luis de Guindos zondag gezegd. In totaal hebben de giftige bezittingen een waarde van zo'n tweehonderd miljard euro.

'UBS ontslaat handelaren rond Libor-schandaal'

De Zwitserse bank UBS heeft zo’n twee dozijn handelaren en managers ontslagen in relatie tot het onderzoek naar Libor-fraude.

Online beurshandelaren Alex en BinckBank onderuit

Een storing heeft de online beurshandelaren BinckBank en Alex.nl vanmorgen twee uur platgelegd. De meer dan 300.000 klanten konden niet inloggen en dus niet handelen.

Mobiel Bankieren app van ABN AMRO voor Windows Phone

De Mobiel Bankieren app van ABN AMRO is nu ook beschikbaar voor de Windows Phone via Marketplace. De app biedt saldo-informatie en de mogelijkheid tot overboeken. Hij was al beschikbaar voor iPad, iPhone, Androidtoestellen en BlackBerry. ABN AMRO speelt met de Mobiel Bankieren app in op de explosieve groei van de populariteit van mobiele apps. Bijna 55% procent van de dagelijkse inlogs voor self service klantverzoeken – zoals het opvragen van saldo en het doen van overboekingen – gaat bij ABN AMRO via mobiele apps.
ABN AMRO merkt dat hierdoor mobiel steeds meer een primair kanaal wordt. De apps worden momenteel zo’n 20 miljoen keer per maand gebruikt en hebben nog steeds een zeer hoge waardering in de Appstore.

vrijdag 3 augustus 2012

Kort banknieuws

'Dolgedraaid' beursalgoritme levert handelshuis fors verlies op

Door een 'dolgedraaid' beursalgoritme heeft het Amerikaanse handelshuis Knight Capital in korte tijd bijna een half miljard dollar verloren op de New York Stock Exchange. De firma stelt dat nieuwe software de problemen heeft veroorzaakt.

Deurmat Rabo ligt vol met claims

In het Londense Liborschandaal slijpen Newyorkse claimadvocaten hun messen. De Rabobank ontkomt er niet aan, maar kan zich volgens advocaat Olav Haazen goed verdedigen.

RBS blijft in het rood

De Britse bank Royal Bank of Scotland (RBS) heeft in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies geleden van 2 miljard pond (2,55 miljard euro). Dat maakte de grotendeels genationaliseerde bank vrijdag bekend.

Rijkste man ter wereld een Nederlander?

Een Nederlands staatsburger, uit Delft, claimt de eerste biljonair ter wereld te zijn. Voor de niet-wiskundigen onder u: dat is een rekening met twaalf nullen. Feestelijk! De gelukkige eigenaar van die rekening – althans, dat beweert hij – is Paduka Ekatar Pangeran Ratu Gusti Agung Sri Maharaja Prabhu Hyang Ida Batha a Svambhu Radan Mas Ki Asmoro Wijoyo. Maar u mag hem ook gewoon Kamal Ashwani noemen.

Mogelijke verkoop internetbanken ING in Canada en Engeland

ING beraadt zich over de strategische opties voor de internetbanken in Canada en Engeland. Dat zou ertoe kunnen leiden, dat de digitale filialen worden verkocht. De bank noemt in zijn verklaring geen directe aanleiding voor de strategische overweging. Enkel: ‘omdat we continu onze focus willen verscherpen.’

donderdag 2 augustus 2012

Kort banknieuws

'Bundesbank belangrijkste centrale bank' 

Bundesbank-president Jens Weidmann vindt zijn bank binnen de eurozone de grootste en belangrijkste.

Overbetuwe weigert rol bank over te nemen

Inwoners van Overbetuwe die moeite hebben hun woonlasten te betalen, moeten in eerste instantie aankloppen bij hun hypotheekverstrekker. Daarom scherpt de gemeente de eisen voor het krijgen van woonkostentoeslag aan.

Zwitserse centrale bank propvol met euro's

Zwitserland is in rap tempo bezig om een enorme berg aan reserves in vreemde valuta op te bouwen. Dat blijkt uit de laatst verschenen balans van de centrale bank van het Alpenland.

Belang van de Rabobank in Sarasin afgerond

Safra heeft de succesvolle afronding bekendgemaakt van haar eerder aangekondigde overname van het belang van de Rabobank in Bank Sarasin & Co Ltd. Als gevolg van de afronding heeft Safra nu 50,15% van het aandelenkapitaal en 71,01% van de stemrechten van Bank Sarasin. De afronding volgt de transactie met het verkrijgen van de nodige mededingings- en regulatorische goedkeuringen in de toepasselijke rechtsgebieden.

Erfbelasting onder vuur: tegenvaller van ruim 1 miljard dreigt

Uit een recente uitspraak van Rechtbank Breda d.d. 13 juli 2012 blijkt dat er in veel gevallen teveel erfbelasting wordt betaald. De Rechtbank heeft in een proefprocedure geoordeeld dat er bij de heffing van erfbelasting wordt gediscrimineerd. Deze discriminatie bestaat uit het onderscheidt dat in de belastingwet wordt gemaakt tussen ondernemings- en privévermogen. Indien de uitspraak in hoger beroep stand houdt dreigt een forse tegenvaller voor de staatskas.
Over een erfenis is op grond van de Successiewet 1956 erfbelasting verschuldigd. Deze wet bevat sinds 1998 bijzondere faciliteiten voor de verkrijging van ondernemingsvermogen. De wetgever wilde daarmee bedrijfsoverdrachten eenvoudiger maken. In de loop der tijd zijn de faciliteiten voor bedrijfsopvolging steeds verder uitgebreid. Op dit moment zijn de faciliteiten zo ruim dat onder voorwaarden het verkregen ondernemingsvermogen volledig wordt vrijgesteld. Er hoeft door de voortzettende ondernemer dan geen erfbelasting te worden betaald.
Iemand die privévermogen erf betaalt over de volledige verkrijging belasting. Mijnsbergen, in het dagelijks leven belastingadviseur/vennoot bij Rijkse & Zwemer Accountants en eigenaar van CollectiefBezwaar: "Dit riep de vraag op of er sprake is van verboden discriminatie van privévermogen. Ondernemers genieten zeer hoge vrijstellingen. Zelfs als het betalen van de erfbelasting geen enkel probleem vormt. De wetgever heeft daarnaast nooit duidelijk kunnen maken dat de vrijstellingen noodzakelijk zijn voor een succesvolle bedrijfsoverdracht. Kortom: de huidige faciliteiten zijn ruimer dan strikt noodzakelijk". Ook Rechtbank Breda kwam tot deze conclusie in een door Mijnsbergen namens zijn cliënt aangespannen procedure. De Rechtbank kende de faciliteiten ook toe aan iemand die privévermogen erfde. Daarmee wordt de ongelijkheid opgeheven.
Mijnsbergen vervolgt: "De verwachting is dat iedereen bezwaar gaat maken tegen aanslagen erfbelasting. De uitspraak van Rechtbank Breda lijkt zich ook uit te strekken tot schenkingen waarover schenkbelasting is verschuldigd. Daartegen kan ook bezwaar worden aangetekend. De schenk- en erfbelasting leveren de schatkist jaarlijks ruim 1,6 miljard op. Indien de uitspraak van Rechtbank Breda in hoger beroep stand houdt zal deze belastingopbrengst fors afnemen omdat iedereen de hoge vrijstellingen kan claimen. Een aanpassing van de wetgeving lijkt dan onvermijdelijk".
De uitspraak van Rechtbank Breda roept ook vragen op. Zo is het de vraag of de wetgever aan een vrijstelling van privévermogen nadere voorwaarden kan stellen. De wetgever zou als voorwaarde kunnen stellen dat het privévermogen gedurende een periode van vijf jaar niet mag worden verkocht. Deze voorwaarde geldt immers ook voor ondernemers. "Dit kan een nieuw dilemma met zich meebrengen", aldus Mijnsbergen. "Als iemand een woning erft dan zou de verkoop hiervan binnen vijf jaar een gunstige afloop van het bezwaar kunnen doorkruisen". Een andere vraag betreft de reikwijdte van de uitspraak. In de uitspraak van Rechtbank Breda bestond de nalatenschap voornamelijk uit onroerende zaken. Mijnsbergen licht toe: "Deze bezittingen zijn niet eenvoudig te gelde te maken. Daarom is het de vraag of ook een vrijstelling geclaimd kan worden indien de erfenis enkel bestaat uit spaartegoeden en/of effecten. Omdat de uitspraak van de Rechtbank ruim is geformuleerd lijkt bezwaar maken altijd verstandig. De inspecteur zal het bezwaar aanhouden totdat de Hoge Raad uitspraak heeft gedaan in het geschil dat nu voorlag bij de Rechtbank Breda. Zolang de Hoge Raad nog niet aan zet is zullen we niet weten of iedereen de vrijstellingen kan claimen".
CollectiefBezwaar wil de toegang tot informatie over proefprocedures in belastingzaken bevorderen. Door middel van samenwerking moeten intermediairs zoals accountants, belastingadviseurs en notarissen eerder kunnen beschikken over informatie van belangwekkende proefprocedures zodat iedereen tijdig bezwaar kan maken. Mijnsbergen: "De uitspraak van Rechtbank Breda is hiervan een goed voorbeeld. Deze uitspraak is nog niet gepubliceerd door de Rechtbank maar de informatie is wel al beschikbaar via de website www.collectiefbezwaar.nl. In het ideale plaatje wordt een proefprocedure al aangekondigd zodra iemand voor het eerst bezwaar aantekent". Daarnaast wil CollectiefBezwaar het voor particulieren en ondernemers eenvoudiger maken om te procederen doordat de kosten van een belastingprocedure kunnen worden terugverdiend. Dit laatste gebeurt door de procedure aan te melden bij CollectiefBezwaar.

woensdag 1 augustus 2012

Royal Bank of Scotland ontvangt claim van 7 miljard van Llanos Oil

In de zaak Llanos Oil tegen de Colombiaanse oliemaatschappij Ecopetrol heeft nu ook The Royal Bank of Scotland (RBS), als rechtsopvolger van ABN Amro, een claim van 7 miljard euro ontvangen van Llanos Oil.
RBS ontvangt de claim omdat RBS (eerder ABN Amro) stelselmatig Llanos Oil heeft tegengewerkt in het leggen van beslag op tegoeden die Ecopetrol hield bij eerst ABN Amro en later RBS.
Het Nederlands (proces-)recht schrijft voor dat de beslaglegger Llanos Oil zijn vordering bij de derde-beslagene RBS kan leggen en RBS volledig aansprakelijk kan stellen voor de vordering ad Euro7.000.000.000 indien de derde-beslagene (RBS) in gebreke blijft verklaring te doen
Geheel onduidelijk is waarom ABN Amro, thans RBS, ingebreke blijft verklaring te doen en de verantwoording op zich heeft genomen om haar cliënt Ecopetrol (en Colombia) te beschermen.
De vordering van Llanos Oil op Ecopetrol komt voort uit de contractbreuk die Ecopetrol in 2003 gepleegd heeft door op frauduleuze wijze de olie-exploitatierechten van Llanos Oil te annuleren, in strijd met alle geldende contractuele afspraken.
Llanos Oil was in 2002 in het bezit gekomen van de concessie olie te exploiteren in het César gebied in Colombia. Toen bleek dat de hoeveelheid olie alle verwachtingen overtrof, hebben de Colombiaanse staat en met haar Ecopetrol, alles in het werk gesteld om deze lucratieve rechten te ontnemen aan Llanos Oil.
Dit verhaal is uitvoerig beschreven in het boek "De Olievlek" van auteur Peter Smolders, dat in maart 2012 is verschenen. Daarin staat ook het volledig relaas van de ten onrechte van witwassen van drugsgelden veroordeelde directeur van Llanos Oil, Henk van Bilderbeek. Henk van Bilderbeek heeft vier jaar ten onrechte gevangen gezeten in Bogota, Colombia en is momenteel om gezondheidsredenen vrijgelaten. Llanos Oil zet de strijd voort om deze flagrante schending van mensenrechten door de Colombiaanse staat ongedaan te maken.
Llanos Oil wordt in Nederland in rechte vertegenwoordigd door Mr. Ferry van Schoonhoven, partner bij het gerenommeerde Amsterdamse advocatenkantoor Lexence. Mr. Van Schoonhoven: "Dit is een uitzonderlijke casus. Het is een zeer bijzondere combinatie van bedrog, contractbreuk en schending van mensenrechten. Het is daarom des te opmerkelijker dat eerst ABN Amro en nu RBS Llanos Oil gedwarsboomd hebben in het veilig stellen van haar vorderingen tegen Ecopetrol. De nalatigheid van de bank maar ook de gepleegde obstructie, doen vermoeden dat ABN Amro en nu RBS zaken verborgen willen houden in deze kwestie. Het Hof in Amsterdam is in ieder geval duidelijk geweest en heeft RBS gedwongen verklaringen af te leggen over de tegoeden van Ecopetrol. Het Nederlands procesrecht geeft Llanos Oil nu de juiste middelen om haar rechten veilig te stellen".