donderdag 30 augustus 2012

OveropIBAN-app beschikbaar

Vanaf nu heeft iedereen zijn of haar IBAN en die van anderen binnen smartphone-bereik. De Nederlandsche Bank (DNB) lanceert namens Het Nationaal Forum SEPA-migratie (NFS) de officiële OveropIBAN-app. De app kan gedownload worden via de website OveropIBAN.nl
 De app is een omrekentool, waarbij de gebruiker bij invoering van zijn of haar huidige rekeningnummer de bijbehorende International Bank Account Number (IBAN) en Bank Identifier Code (BIC) te zien krijgt.
Vanaf 1 februari 2014 maken we binnen Europa alleen nog maar gebruik van de IBAN en BIC voor binnenlandse en grensoverschrijdende betalingen. Bedrijven en consumenten kunnen hun IBAN al bij hun eigen bank vinden op het rekeningafschrift, via internetbankieren, op nieuwe bankpasjes en op OveropIBAN.nl, maar vanaf vandaag dus ook via de overopIBAN-app. De OveropIBAN-app is ontwikkeld door de stichting IBANBICService in samenwerking met DNB namens het NFS.
 

woensdag 29 augustus 2012

Gebrek aan uitdaging knaagt aan financiële experts

Ongeveer 59 procent van de financiële experts zoekt meer uitdaging in zijn werk. Hiermee scoren financiële experts 7 procent hoger op de onvredebarometer dan andere hoog opgeleiden. "De meeste financieel experts zien voldoende mogelijkheden om uitgedaagd te worden maar vooral gebrek aan tijd en onvoldoende ruimte in de huidige organisatie leggen een sluimerende tijdbom onder de zeer grote loyaliteit van deze beroepsgroep" aldus Erik Kolthof, competence director Finance bij Yacht.
Maar liefst 75 procent van de ondervraagden, zoals finance managers, controllers auditors en financial accountants, staat open voor een andere baan. Dit blijkt uit het meest recente onderzoek Beroepen en Arbeidsmarkt Survey van Yacht. In dit onderzoek is in kaart gebracht wat financieel experts uitdaagt, belemmert én welke oplossingsrichtingen er zijn om financieel talent te behouden.
Financiële experts geven met 41 procent aan dat zij als grootste vakinhoudelijke uitdaging een verschuiving van hun functie zien. Zij willen minder werkzaamheden uitvoeren die gericht zijn op vastleggen en controle. En veel meer vooruit kijken om zo meer de rol van volwaardig co-piloot te bekleden. Persoonlijke ontwikkeling waardoor zowel de financieel expert als de organisatie groeit, scoort beduidend hoger dan vakinhoudelijke uitdagingen zoals oplossingen voor fundamentele en structurele kosten reducties (31%), risicomanagement (14%) en cashflow/werkkapitaalmanagement (7%).
De financiële crisis heeft een opvallend positieve invloed op de aantrekkelijkheid van het werk. Maar liefst 47 procent geeft aan dat crisis het werk uitdagender maakt. Daarnaast voelt 39 procent van de financieel experts zich uitgedaagd als ze net iets moeilijkers moeten doen dan ze tot nu toe doen, of er een vakinhoudelijk vraagstuk ligt waar ze hun tanden in mogen zetten.
Twee zaken dragen substantieel bij aan de tevredenheid van financieel experts: de mogelijkheid om persoonlijke vaardigheden te vergroten (45 procent) of de bedrijfsvoering van een organisatie verbeteren (34 procent). Deze zaken sluiten prima aan bij de meest favoriete uitdagingen van financials: meer co-piloot én minder registreren en rapporteren. Volgens Kolthof dwingt deze verandering van kwantitatieve (registreren en rapporteren) naar kwalitatieve vaardigheden (inzicht, invloed en impact) de financieel expert om uit zijn comfortzone te komen en de stap de maken van de backoffice naar de frontlinie.
De grootste rem op uitdaging is niet gebrek aan geld, maar gebrek aan tijd (44 procent). Ook geeft ruim een kwart aan dat er binnen de huidige functie geen ruimte meer is voor nieuwe uitdaging. Deze punten verklaren voor een belangrijk deel waarom 75% van de financials openstaat voor een andere baan. Hetzelfde percentage geeft aan dat deze functie bij een andere organisatie zal zijn, waarbij een groot deel genoegen neemt met een vergelijkbare functie bij een andere organisatie.
Financieel experts zijn zeer loyaal naar hun werkgever. Maar liefst 50 procent geeft aan dat ze langer dan 6 jaar bij hun huidige werkgever verwachten te blijven. Leggen we de grens op langer dan 4 jaar dan loopt dit percentage op naar ruim 80 procent. "Het gebrek aan uitdaging zal deze loyaliteit zeker ondermijnen" aldus Kolthof. Hij vervolgt: "En als de eerste tekenen van economisch herstel zich aandienen zullen veel financieel experts hun uitdaging elders gaan zoeken. Ruim 6% geeft aan hier niet op wachten en zoekt momenteel actief. Om ongewenste uitstroom van financieel experts te voorkomen is meer tijd én het faciliteren van persoonlijke ontwikkeling als instrument voor de verbetering van de organisatie raadzaam. Daarnaast gaat veel potentieel verloren doordat 26% van de financieel experts aangeeft dat de werkgever zijn talent niet optimaal gebruikt. Gelukkig weet een even grote groep leidinggevenden dit onbenutte talent de ruimte te geven om breder actief te zijn dan de huidige functieomschrijving.

dinsdag 28 augustus 2012

Centrale bank Zuid-Afrika beschermt geld als merk

De Centrale Bank van Zuid-Afrika probeert de Zuid-Afrikaanse bankbiljetten als merk te beschermen in de Benelux en de Europese Unie. Het merkrecht omvat volgens de aanvragen meerdere onderdelen van de bankbiljetten waaronder het gezicht van Nelson Mandela en de afbeeldingen van de “big five”: de olifant, de luipaard, de leeuw, de buffel en de neushoorn.
Onderzoek van Knijff Merkenadviseurs heeft uitgewezen dat de bankbiljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 Rand als merk worden geclaimd. Het gaat om zowel de voorkant als de achterkant van de bankbiljetten. Valsmunters kunnen naast een strafrechtelijke claim dus wellicht ook een merkenrechtelijke claim tegemoet zien als het aan de Zuid-Afrikaanse Centrale Bank ligt.
Overigens verwacht merkenjurist Erik Stegeman van Knijff Merkenadviseurs dat de merkaanvragen op moeilijkheden zullen stuiten. “Een merkrecht moet waren en diensten kunnen onderscheiden, in geval van een bankbiljet zal niemand dit als merk zien.” Het is dan ook onzeker of deze merkrechten worden toegekend. Erik Stegeman verwacht niet dat de Zuid-Afrikaanse bank tegen elk gebruik van de bankbiljetten op producten kan optreden. “Optreden tegen bijvoorbeeld een notitieblok met een bankbiljet erop is al lastig op grond van deze merkrechten aangezien er niet direct sprake is van merkgebruik of afbreuk aan de merkfunctie.” Het lijkt dus onwaarschijnlijk dat de Zuid-Afrikaanse bank waar voor zijn geld krijgt.

maandag 27 augustus 2012

Kort banknieuws

Weg met de hypotheekschuld

We kunnen veel leren van de lange bijbelse traditie van schuldkwijtschelding. De Nederlandse woningmarkt heeft een schone lei nodig.

'Dexia moet kas verkochte dochter spekken'

De Belgisch-Franse bank Dexia moet extra geld stoppen in zijn Luxemburgse dochter Banque Internationale à Luxembourg (BIL), die op het punt staat te worden verkocht. 

'Besluit over Griekenland in oktober'

De Franse president Hollande vindt dat Europa snel na de publicatie van het rapport van de trojka over Griekenland een besluit moet nemen over de toekomst van het land. Verwacht wordt dat het rapport in oktober verschijnt.

donderdag 23 augustus 2012

Kort banknieuws

'Weiger extra kosten banken' 

Consumenten moeten niet te snel akkoord gaan met onverwachte extra kosten die banken berekenen. Dat adviseert een Telegraaf-lezer die zijn hypotheek liet aanpassen.

Hoe zou het nog zijn met… Dick Fuld? 

Wie? Richard Fuld, Dick voor de vrienden, is een 64-jarige Amerikaanse bankier. Was? Voorzitter en CEO van Lehman Brothers toen de bank in 2008 kapseisde. Het grootste faillissement in de geschiedenis gaf aanleiding tot een wereldwijde banken- en economische crisis. Quote? “Je hebt geen geweer meegebracht. Da’s goed.”

Witwassers opgelicht 

Hilarische taferelen op Schiphol, waar drie witwassers bij de neus werden genomen door drie oplichters. De witwassers wilden 270.000 euro in kleine coupures en een berg gouden sieraden ter waarde van ruim 100.000 euro inwisselen voor bankbiljetten in grote coupures. Dat geld bleek echter vals.

'Cultuuromslag bankensector noodzakelijk'

Europese banken moeten kostenbesparingen van 40 tot 70 miljard Euro doorvoeren in de komende vijf jaar. Dat betekent een besparing van minimaal 10%. Dit blijkt uit onderzoek van Roland Berger Strategy Consultants onder 25 Europese banken, waaronder ING, Barclays en Santander. Om dit te bereiken, moeten banken zich richten op het stroomlijnen en versimpelen van processen. Dit vereist een cultuuromslag die alleen bereikt kan worden door het structureel aanpakken van de oorzaak van de kosten.
Het is opvallend dat 40 procent van de top-25 banken die Roland Berger onderzocht nauwelijks bezig is met het structureel verlagen van de kosten. Bij 1 op 4 banken is het nog maar de vraag of de aangekondigde maatregelen voldoende zijn om zich te beschermen tegen een verdere verslechtering van de situatie in de bankensector. Mark de Jonge, partner bij Roland Berger in Nederland: "Met de welbekende "kaasschaafmethode" redden banken het niet meer. Ze moeten de oorzaak van de kosten structureel aanpakken en zich niet beperken tot korte termijn besparingen. Bovendien verwacht de maatschappij dat de rol van banken de komende tijd nog meer in dienst zal staan van de economische ontwikkeling in Europa."
Volgens Roland Berger moeten banken zich heroriënteren op hun rol in de maatschappij. Banken zullen minder complexe producten moeten aanbieden en zich moeten focussen op hun core business. Uit het onderzoek blijkt dat banken binnen 18 maanden 10 tot 20 procent van de kosten kunnen besparen door organisatorische processen te verbeteren, zoals het stroomlijnen, standaardiseren én versimpelen van werkzaamheden en het intern delen van kennis. "Het versimpelen van producten en processen verbetert ook de positionering van de bank bij klanten. Die kiezen dan voor producten die ze begrijpen," aldus De Jonge.
De Jonge: "Eenvoud is eigenlijk de belangrijkste factor om significante besparingen door te voeren en de klant optimaal te bedienen. Oftewel: eenvoudigere producten, processen en een simpelere organisatiestructuur. Zo zou men in Nederland bij consumentenbanken bijvoorbeeld intern de managementstructuren kunnen vereenvoudigen en richting klanten meer multi-channel kansen kunnen benutten."

woensdag 22 augustus 2012

Bitcoin-creditcard aan horizon

BitInstant, het bedrijf dat reguliere valuta omwisselt naar Bitcoins, wil een eigen creditcard uitbrengen. Daarmee zouden indirect creditcardbetalingen in Bitcoin uitgevoerd kunnen worden. De kaart zou ook gewoon voor internationale betalingen gebruikt kunnen worden. Bij elke betaling zou wel 1 procent commissie worden berekend. De eerste duizend creditcards wil BitInstant gratis weggeven, waarna 10 dollar voor een nieuwe kaart betaald moet worden.

'Staat moet belasting terugbetalen aan Zwitsers pensioenfonds'

De Nederlandse schatkist moet wederom een financiële tegenvaller incasseren. De staat moet forse bedragen aan dividendbelasting terugbetalen aan een Zwitsers pensioenfonds. Dit heeft het Gerechtshof in Den Bosch bepaald.
Volgens het Hof heeft het Zwitserse pensioenfonds recht op teruggaaf van dividendbelasting uit beleggingen in Nederlandse aandelen. Volgens de Nederlandse wet kon het fonds de in rekening gebrachte dividendbelasting niet terugvorderen.
Eerder dit jaar bepaalde de rechtbank dat een Fins beleggingsfonds recht had op volledige terugbetaling van de dividendbelasting die het in Nederland had betaald. Het hof oordeelde toen dat de Nederlandse wet in strijd is met het Europese recht en meer specifiek met het vrije kapitaalverkeer.
'Het niet terugbetalen van de ingehouden dividendbelasting is in strijd met de vrijheid van kapitaalverkeer', zegt Wouter Smith, die de rechtszaak namens KPMG Meijburg & Co voerde. Smith: “Eerder dit jaar slaagden wij erin om hetzelfde hof ervan te overtuigen dat een Fins beleggingsfonds recht had op teruggaaf van de betaalde dividendbelasting. Dat was nog een Europese situatie, nu moet de Belastingdienst ook teruggaaf verlenen aan in Zwitserland gevestigde fondsen.
De uitspraak betekent dat de staat ook claims van andere, buiten de Europese Unie gevestigde, pensioenfondsen en wellicht ook beleggingsfondsen kan verwachten. Diverse andere claims liggen klaar die een grote impact zullen hebben op de Nederlandse schatkist”.
Het verzoek tot teruggave van belasting heeft betrekking op een periode waarin een belastingverdrag tussen Nederland en Zwitserland van kracht was. Smith: “Dat verdrag voorzag niet in de uitwisseling van gegevens. Centraal in de procedure was dan ook de vraag of het ontbreken van een dergelijke gegevensuitwisseling een proportionele rechtvaardiging vormde om een Zwitsers pensioenfonds nadeliger te behandelen dan een Nederlands pensioenfonds.
De rechtbank meende van wel en oordeelde tevens dat andere mogelijkheden om via de Zwitserse autoriteiten gegevens te verifiëren, zoals op basis van de overeenkomst tussen de EU en Zwitserland in casu geen toepassing vonden.

woensdag 15 augustus 2012

Kort banknieuws

Hedgefondsen verkleinen exposure banken 

Enkele bekende hedgefondsen, waaronder Soros Fund Management (SFM), Paulson & Co. en Pershing Square Capital Management, hebben in het tweede kwartaal hun belangen in grote Amerikaanse banken aanzienlijk verkleind.

Standard Chartered lost zaak New York op, betaalt $340 mln

Standard Chartered PLC is een schikking met de New Yorkse bankentoezichthouder overeengekomen waarbij $340 miljoen gemoeid is, een publieke confrontatie afgewend wordt en een weekdurend trans-Atlantisch regelgevend drama beeindigd is.

De les van World Online 

De beleggers in WOL zijn voor de gek gehouden. Het is niet meer dan billijk dat zij daarvoor worden gecompenseerd. Maar daarbij moet worden aangetekend dat de kopers van WOL-aandelen zich ook gek hebben láten maken. Zij lieten zich het hoofd op hol brengen door wat later een internetzeepbel bleek en zagen alleen de kans om snel enorme winst te maken.

donderdag 9 augustus 2012

Kort banknieuws

Britse bank doorvoerhaven voor Iranees geld

Standard Chartered Bank sluisde in het afgelopen decennium ruim $250 miljard door naar Iran volgens een lokale toezichthouder in New York die zwaar geschut inzet om de bank te straffen.

Hackers vallen Bank van De Post aan

Internetcriminelen hebben mails verstuurd naar klanten van de Bank van De Post (BPO.be) om via een valse website hun kredietkaartnummer, wachtwoord en andere gegevens te ontfutselen. Een verraderlijke poging tot oplichting, zo blijkt. "De valse website is meteen afgesloten. Hierdoor zijn er geen fraudegevallen", zegt marketingdirecteur Frédéric Jonnart van de Bank van De Post.

Japanse bank somber over export en industrie

De Japanse centrale bank heeft zijn monetaire beleid donderdag ongewijzigd gelaten. De vooruitblik van de Bank of Japan op de ontwikkeling van de export en de productie van de Japanse industrie was somberder dan een maand eerder.


Aegon meldt goede resultaten

Verzekeraar Aegon heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 26 procent meer verzekeringen verkocht. Daardoor steeg de nettowinst met 6 procent naar 775 miljoen euro. Het onderliggende resultaat van het bedrijf steeg met tien procent naar 443 miljoen euro. Ondanks moeilijke marktomstandigheden met een historisch lage rente, sterk beweeglijke markten en een wereldwijd stagnerende economische groei is bestuursvoorzitter Alex Wynaendts niet ontevreden. Alleen de verkoop van levensverzekeringen nam niet toe.

Banken kampen met fors bedrag aan verliesgevende leningportefeuilles

Europese banken kampen met een bedrag van 1,5 triljoen euro aan niet-renderende leningportefeuilles op hun balansen. Vooral banken in Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Ierland zullen de komende tijd dan ook forse portefeuilles met verliesgevende consumentenleningen op de markt brengen. Alleen al in deze landen hebben de banken te maken met een bedrag van 600 miljard euro aan niet-renderende leningen.
Uit internationaal onderzoek van KPMG naar de markt voor leningportefeuilles blijkt dat zowel kopers als verkopers verwachten dat de markt de komende maanden fors zal aantrekken. Vooral Spaanse banken zullen de komende twaalf maanden gedwongen worden om voor een bedrag van 10 tot 15 miljard euro aan dit soort activa te verkopen. Het gaat hierbij vooral om Spaanse banken die gefuseerd zijn en buitenlandse banken in Spanje die niet-kernactiviteiten verkopen.
"Wij zien dat kopers en verkopers in de Spaanse markt het steeds vaker eens zijn over de kwaliteit en de waarde van de leningen en het onderpand", zegt Erik Rood, partner bij KPMG Corporate Finance. Rood: "Kopers zijn naast private equity en investeringsbanken steeds vaker platformen gespecialiseerd in het servicen en uitwinnen van leningen."
Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat de verwachte herschikking van de leningenmarkt tot nu toe vooral is uitgebleven als gevolg van de kapitaalinjectie door de Europese Centrale Bank voor een bedrag van ruim 1 triljoen euro eind vorig jaar en begin dit jaar.
Rood: "Deze injectie heeft zonder twijfel de meeste invloed gehad in het uitblijven van de noodzakelijke herschikking van de leningportefeuilles bij de banken. De injectie druist volledig in tegen de opvattingen van het Internationale Monetaire Fonds dat van mening is dat de Europese banken hun balanstotaal met een bedrag van 2,6 triljoen dollar moeten verminderen. Een reductie die voor 75% moet komen van de verkoop van activa.
De driejarige injectie door de ECB is door de banken echter grotendeels gebruikt om hun balanstotaal te versterken door winstgevende carry trades. Hierdoor is de druk bij de banken om niet-kernactiviteiten tegen ongewenste prijzen te moeten verkopen, grotendeels verdwenen.
Vooral de verkoop van grote portefeuilles met gedateerde woninghypotheken en leningen die dienen voor projectfinanciering heeft hierdoor vertraging opgelopen. Leningen die overigens voor de banken niet zwaar verliesgevend zijn, maar wel belastend zijn qua financieringsdruk en kapitaalbeslag."
Uit het onderzoek blijkt dat Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten door zowel kopers als verkopers van portefeuilles wereldwijd gezien worden als de landen met de meeste potentie voor transacties van leningportefeuilles.
Rood: "Een meerderheid van de kopers verwacht dat met name niet-renderende, ongedekte consumentenleningen op de markt zullen komen. Dit komt vooral door het relatief uniforme afschrijvingsbeleid van de banken in Europa. Met name het aandeel hierin van Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland is de afgelopen tijd toegenomen en zal verder groeien.
Wereldwijd zal er een vloedgolf van niet-renderende consumentenleningen op de markt komen. Het beeld van banken die grote portefeuilles van verliesgevende consumentenleningen op de markt brengen die vele miljarden waard zijn, zal dan ook steeds gewoner worden."

woensdag 8 augustus 2012

Kort banknieuws

Amerikanen stropen markt van slechte leningen af

Amerikaanse partijen nemen slechte leningen tegen afbraakprijzen over van Europese banken, die hun balansen moeten opschonen om te voldoen aan hogere internationale kapitaalseisen.

Britse bank is 'schurkenbank'

De Britse bank Standard Chartered ligt onder vuur. De bank wordt beschuldigd door een Amerikaanse toezichthouder van illegale financiële transacties met Iran en witwassen van 250 miljard dollar. De beurskoers kelderde met meer dan 20 procent. De aantijging veroorzaakt nogal wat commotie in de Londense City.

Singaporese bank heeft interesse in Aziatische activiteiten ING

Een Singaporese bank, United Overseas Bank (UOB), bevestigt dat het interesse heeft in de Aziatische vermogensbeheertak van ING. Dit meldt persbureau Reuters. De topman van de bank benadrukt dat het bedrijf open staat voor fusies en overnames en dat het een sterke kapitaalpositie heeft.

maandag 6 augustus 2012

Mobiel Bankieren app van ABN AMRO voor Windows Phone

De Mobiel Bankieren app van ABN AMRO is nu ook beschikbaar voor de Windows Phone via Marketplace. De app biedt saldo-informatie en de mogelijkheid tot overboeken. Hij was al beschikbaar voor iPad, iPhone, Androidtoestellen en BlackBerry. ABN AMRO speelt met de Mobiel Bankieren app in op de explosieve groei van de populariteit van mobiele apps. Bijna 55% procent van de dagelijkse inlogs voor self service klantverzoeken – zoals het opvragen van saldo en het doen van overboekingen – gaat bij ABN AMRO via mobiele apps.
ABN AMRO merkt dat hierdoor mobiel steeds meer een primair kanaal wordt. De apps worden momenteel zo’n 20 miljoen keer per maand gebruikt en hebben nog steeds een zeer hoge waardering in de Appstore.

vrijdag 3 augustus 2012

Kort banknieuws

'Dolgedraaid' beursalgoritme levert handelshuis fors verlies op

Door een 'dolgedraaid' beursalgoritme heeft het Amerikaanse handelshuis Knight Capital in korte tijd bijna een half miljard dollar verloren op de New York Stock Exchange. De firma stelt dat nieuwe software de problemen heeft veroorzaakt.

Deurmat Rabo ligt vol met claims

In het Londense Liborschandaal slijpen Newyorkse claimadvocaten hun messen. De Rabobank ontkomt er niet aan, maar kan zich volgens advocaat Olav Haazen goed verdedigen.

RBS blijft in het rood

De Britse bank Royal Bank of Scotland (RBS) heeft in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies geleden van 2 miljard pond (2,55 miljard euro). Dat maakte de grotendeels genationaliseerde bank vrijdag bekend.

Rijkste man ter wereld een Nederlander?

Een Nederlands staatsburger, uit Delft, claimt de eerste biljonair ter wereld te zijn. Voor de niet-wiskundigen onder u: dat is een rekening met twaalf nullen. Feestelijk! De gelukkige eigenaar van die rekening – althans, dat beweert hij – is Paduka Ekatar Pangeran Ratu Gusti Agung Sri Maharaja Prabhu Hyang Ida Batha a Svambhu Radan Mas Ki Asmoro Wijoyo. Maar u mag hem ook gewoon Kamal Ashwani noemen.

donderdag 2 augustus 2012

Kort banknieuws

'Bundesbank belangrijkste centrale bank' 

Bundesbank-president Jens Weidmann vindt zijn bank binnen de eurozone de grootste en belangrijkste.

Overbetuwe weigert rol bank over te nemen

Inwoners van Overbetuwe die moeite hebben hun woonlasten te betalen, moeten in eerste instantie aankloppen bij hun hypotheekverstrekker. Daarom scherpt de gemeente de eisen voor het krijgen van woonkostentoeslag aan.

Zwitserse centrale bank propvol met euro's

Zwitserland is in rap tempo bezig om een enorme berg aan reserves in vreemde valuta op te bouwen. Dat blijkt uit de laatst verschenen balans van de centrale bank van het Alpenland.

Belang van de Rabobank in Sarasin afgerond

Safra heeft de succesvolle afronding bekendgemaakt van haar eerder aangekondigde overname van het belang van de Rabobank in Bank Sarasin & Co Ltd. Als gevolg van de afronding heeft Safra nu 50,15% van het aandelenkapitaal en 71,01% van de stemrechten van Bank Sarasin. De afronding volgt de transactie met het verkrijgen van de nodige mededingings- en regulatorische goedkeuringen in de toepasselijke rechtsgebieden.

woensdag 1 augustus 2012

'Banken houden spaargeld gevangen op deposito’

Wie overweegt zijn spaargeld op een deposito te zetten, moet goed opletten of hij daarmee niet de zeggenschap over het eigen geld verliest. Bijna de helft van alle banken maakt het voor de spaarder namelijk onmogelijk om het deposito te beëindigen of tussentijds geld op te nemen als hij het geld plotseling toch nodig heeft. Dit blijkt uit een inventarisatie van vergelijkingssite Spaarrente.nl. “Het is op zijn minst merkwaardig te noemen, dat je bij veel banken dus ineens niet meer bij je geld kunt als je dat nodig hebt”, zegt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl.
Als je je spaargeld vastzet op een deposito, ga je een overeenkomst aan met de bank. Daarin wordt afgesproken dat de spaarder het geld voor een bepaald aantal jaren op het deposito zet en dat de bank in ruil daarvoor gedurende de hele looptijd een vast rentetarief biedt. Maar het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je je spaargeld plotseling nodig hebt, bijvoorbeeld door een financiële tegenvaller. Bij bijna de helft van alle in Nederland opererende banken, waaronder Rabobank en The Economy Bank, is het in dat geval niet mogelijk het spaargeld tussentijds op te nemen.“Bij deze banken verlies je dus als spaarder in feite de zeggenschap over je eigen geld”, stelt Bulthuis. “Als je het plotseling nodig hebt, kun je er niet bij. Terwijl het toch echt jouw eigen geld is.”
Het is daarom voor de spaarder extra belangrijk goed op de voorwaarden te letten bij het afsluiten van een deposito. “Er zijn namelijk ook genoeg banken waar je het spaargeld wel tussentijds kunt opnemen of het deposito kunt beëindigen. Je moet dan alleen wel een boeterente betalen. Voor uitzonderingsgevallen, zoals werkloosheid of een scheiding, kun je het geld bij sommige banken zelfs kosteloos opnemen”, legt Bulthuis uit. “Bij die banken weet je dus dat als je het geld echt nodig hebt, je er in elk geval nog over kunt beschikken.”
Woordvoerder Milou Verhaegh van Rabobank stelt dat deze bank er bewust voor kiest het tegoed niet tussentijds te laten opnemen. “Als je bij ons kiest voor het spaardeposito, ga je een verplichting aan waarbij tussentijds opnemen niet mogelijk is. Wil je dit wel kunnen, dan kun je kiezen voor het product Rabo Doelsparen.” Dit is ook een deposito. Tussentijds opnemen is daarbij wel mogelijk, alleen worden dan wel opnamekosten in rekening gebracht.
The Economy Bank heeft recent de voorwaarden voor haar deposito’s gewijzigd. Bij deze bank was het voor 1 juli nog mogelijk het geld op een TEB Ster Deposito tussentijds op te nemen. Sinds deze maand kan dat echter niet meer. “Hier hebben we toe besloten, omdat er vaak misbruik werd gemaakt van het product. Veel klanten openden een deposito. Ze kochten dan na een jaar een huis en konden dan het geld weer kosteloos opnemen”, legt woordvoerder Yvonne Schram uit.