vrijdag 28 september 2012

Kort banknieuws

D-Day voor Spaanse banken 

De ogen van de financiële markten zijn vandaag gericht op de uitkomsten van de stresstest voor veertien Spaanse banken. De vraag is niet óf, maar hoeveel extra kapitaal ze nodig hebben. Voor de markt is het belangrijk dat de stresstest een geloofwaardige uitkomst oplevert. Twee eerdere Europese bankentest zijn op fiasco’s uitgelopen, nadat banken die waren geslaagd kort daarop alsnog omvielen.

KAS Bank CEO ziet marktleiderschap voor joint venture

KAS Bank, dat zich traditioneel richt op professionele klanten, wil met zijn nieuwe joint venture met de Duitse dwpbank ook de Nederlandse retailmarkt voor effectenverwerking veroveren. Het bedrijf hoopt in 2018 marktleiderschap te hebben behaald, met procent tot eenderde van deze markt, die enkele honderden miljoenen groot is.

Nederlandsche Bank keurt pensioensoverdracht PKN goed

De Nederlandsche Bank heeft donderdag de pensioensoverdracht van Stichting Pensioenfonds voor de Predikanten in de Protestantse Kerk in Nederland (Pensioenfonds Predikanten) naar Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) goedgekeurd. De overdracht vindt met terugwerkende kracht plaats per 1 juli van dit jaar.

Goud is goud

Hebben de gold bugs dan toch gelijk? Volgens Sander Boon is goud dé oplossing voor de systeemcrisis waarin het kapitalisme verkeert. Recensie van zijn boek De Geldbubbel.


woensdag 26 september 2012

Banken willen liborrol opgeven

De Britse banken willen hun centrale rol bij het vaststellen van de Libor-rente - een rentetarief dat wordt gebruikt in het betalingsverkeer tussen banken onderling - eventueel opgeven. Dat maakte de Britse Banken Vereniging (BBA) dinsdag bekend. De banken raakten eerder dit jaar betrokken bij gesjoemel met de tarieven. In de zomer leidde dit tot het opstappen van enkele topmanagers bij Barclays, onder wie topman Bob Diamond. Aanstaande vrijdag wordt een onderzoek van de Britse financiële toezichthouder naar de fraude gepubliceerd.

150 euro meer kwijt aan zorgverzekering in 2013

De consument is naar verwachting ruim 150 euro meer kwijt aan de zorgverzekering 2013, blijkt uit gegevens van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Niet alleen stijgt het eigen risico met 130 euro naar 350 euro, ook de premie zal voor de meeste verzekerden stijgen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport spreekt van een stijging van 20 euro. Diverse ingewijden gaan echter uit van een stijging van meer dan 100 euro bleek deze week in diverse media. “Als consument kun je dus rekening houden met een stijging van de zorgkosten met minimaal 150 euro”, stelt Paul Huibers van Geld.nl.
DSW maakt vandaag traditioneel als eerste verzekeraar haar premie bekend. De verzekeraar heeft besloten de premie voor de basisverzekering niet te verhogen. Dit kan de verzekeraar naar eigen zeggen doen, door een scherper inkoopbeleid op medicijnen te voeren. De premie van DSW blijft 102,50 euro per maand. “Hieruit kan echter niet geconcludeerd worden dat de premie bij andere verzekeraars ook niet gaat stijgen”, stelt Huibers van Geld.nl. “Traditioneel stijgt de premie van DSW altijd minder hard dan gemiddeld. Dus we kunnen er vanuit gaan dat een groot deel van de verzekeraars hun premies wel wat zal verhogen.”
Een andere verklaring voor de relatief lage premie van DSW is, volgens Huibers, de kostenstructuur van de verzekeraar. “Uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat DSW al jarenlang naar verhouding lagere bedrijfskosten heeft dan de meeste zorgverzekeraars. Daarnaast biedt DSW geen collectieve verzekeringen aan. Verzekeraars die dit wel doen, moeten de korting die zij hiervoor hanteren doorberekenen in de basispremie. Dat is voor DSW dus niet nodig, waardoor zij lager kunnen gaan zitten dan veel concurrenten.”

dinsdag 25 september 2012

DSW houdt de premie voor de basisverzekering gelijk

Sinds de invoering van de basisverzekering maakt DSW Zorgverzekeraar de premie jaarlijks als eerste bekend. Voor DSW verzekerden, ongeacht of deze individueel of collectief verzekerd zijn, zal de jaarpremie in 2013 1.230 euro bedragen, ofwel 102,50 euro per maand. Hiermee blijft de premie van de basisverzekering bij DSW gelijk aan de premie voor 2012.
VWS heeft in de Miljoenennota vastgesteld dat in 2012 de gemiddelde jaarpremie van alle verzekeraars 1.253 euro bedraagt. Volgens de raming van het Ministerie van VWS zal voor 2013 de gemiddelde jaarpremie met 20 euro stijgen naar 1.273 euro. Door ingewijden werd de afgelopen week in de pers aangegeven dat voor 2013 een stijging van 100 euro wordt verwacht. Dat zou duiden op een premie van ruim 1.350 euro. Met een jaarpremie van 1.230 euro blijft DSW niet alleen duidelijk onder de verwachting van VWS voor 2013, maar ook onder de gemiddelde jaarpremie van alle verzekeraars voor 2012.
De rekenpremie stijgt door de toename van de zorgkosten vanwege volumegroei en een stijging van de lonen en prijzen. Verder hevelt de overheid de geriatrische revalidatiezorg en de kosten van een aantal zorgopleidingen in 2013 over naar de Zorgverzekeringswet. Dit heeft, met enkele andere aanpassingen, tot gevolg dat landelijk de premie voor alle verzekerden van 18 jaar en ouder met circa 184 euro moet worden verhoogd. De premiestijging wordt met circa 80 euro beperkt doordat de overheid het verplichte eigen risico van 220 euro naar 350 euro per jaar heeft verhoogd en enkele eigen bijdragen introduceert. Per saldo zou de premie hierdoor met 104 euro moeten stijgen.
Het succesvolle inkoopbeleid ten aanzien van geneesmiddelen dat de zorgverzekeraars de afgelopen jaren hebben gevoerd, heeft in 2012 geleid tot een forse daling van de kosten farmacie die in 2013 versterkt zal doorwerken. VWS heeft voor 2013 geen rekening gehouden met deze kostenontwikkeling die voor alle verzekeraars geldt. Deze daling van de kosten maakt het DSW mogelijk de premie met 55 euro lager vast te stellen.
DSW kondigde reeds vorig jaar bij het bekendmaken van de premie 2012 aan dat als de kosten lager uit zouden vallen dan verwacht, wij dit op toekomstige premies in mindering zouden brengen. Vanwege de lagere kosten farmacie in 2012 geeft DSW in de premie van 2013 een bedrag van 50 euro terug.
De premie van de aanvullende verzekering stijgt beperkt met ongeveer 1,5%. In 2013 bedraagt de premie van de AV-Standaard 18,75 euro (2012: 18,50 euro) en van de AV-Top 31,25 euro (2012: 30,75 euro) per maand. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis verzekerd voor de aanvullende verzekering.

Eerste U-meet in Groningen: Weg uit de crisis

We zitten tot onze nek in een financiële en economische crisis. De grote vraag is: hoe komen we eruit? Woensdag 10 oktober vindt aan de Rijksuniversiteit Groningen de eerste U-meet plaats, waar nieuwe oplossingen voor de financiële en economische crisis worden bedacht. U-meets zijn een initiatief van de Nederlandse universiteiten waar wetenschap, politiek en maatschappelijke organisaties elkaar ontmoeten om gezamenlijk te zoeken naar nieuwe oplossingen voor maatschappelijke problemen.
In de eerste U-meet in Groningen is onder meer Matthijs Bierman te gast, directeur van de Triodos Bank en alumnus van het jaar van de RUG. Bierman: ‘We maken een grote fout als we voor de uitweg uit de economische en ecologische crisis gaan zitten wachten op de overheid, op de grote oplossing van Den Haag of Brussel. Het bedrijfsleven heeft de sleutel voor een duurzame toekomst in handen, gecombineerd met de macht van de burger als kritische consument.’ Bierman ziet krachtige initiatieven van jonge ondernemers die bezig zijn om de wereld anders in te richten. En ook grote bedrijven zoals Unilever zijn heel serieus bezig met de impact die ze op mens en milieu hebben. De weg uit de crisis loopt volgens hem via verantwoordelijke ondernemers en bewuste consumenten.
Naast Matthijs Bierman gaat Bert Popken, concerndirecteur gemeente Groningen, verantwoordelijk voor de diensten Ruimtelijke Ordening & Economische Zaken en Sociale Zaken & Werkgelegenheid, in gesprek met Dirk Bezemer, ontwikkelingseconoom en lid van het Sustainable Finance Lab, Laura Spierdijk, hoogleraar econometrie, die onderzoek doet naar de hervorming van de bankensector, en Harry Garretsen, hoogleraar internationale economie en bedrijfskunde en decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG. Korte inleidingen en debat, met columns van de RUG-honoursstudenten Eline Koopmans en Berend Ritzema, die meewerkten aan het boek ‘Generatie Crisis. Verder kijken dan #Occupy’.


maandag 24 september 2012

Kort banknieuws

BNP Paribas Fortis schrapt 270 banen

Bij de bank BNP Paribas Fortis zullen de volgende twee jaar 270 banen worden geschrapt. Dat heeft de directie van de bank tijdens een ondernemingsraad aan de vakbonden meegedeeld.

'De bank dumpte me bij bijzonder beheer'

Tjeerd Langstraat (31) doet uit de doeken hoe hij van winstgevende transportondernemer tot ‘armetierige’ mediafreelancer met restschulden is vervallen. Deze week: over hoe de bank hem het mes op de keel zette en het starten als freelancer in een andere branche.

'Vergroten ESM naar 2 biljoen een illusie'

Het vergroten van het permanente noodfonds ESM, met bijdragen van de private sector, van de huidige 500 miljard euro naar 2 biljoen (2000 miljard) euro, is een illusie. Dat stelde het Duitse ministerie van Financiën maandag in een reactie op een artikel in het blad Der Spiegel.

VVD bezorgd over doorslaan financiële wetten

De VVD in de Tweede Kamer is bezorgd dat Nederland doorslaat met het omvangrijke pakket aan financiële wetgeving dat het kabinet heeft ingediend. De wetten leiden soms tot veel extra administratie en Nederland loopt ermee in Europa ,,ver voor de troepen uit’’, waardoor onze concurrentiepositie gevaar loopt.

'Nieuwe bank KNAB is knap duur'

Knab is een nieuwe internetbank. Zij biedt een betaalrekening, online kasboek en financieel plan. De kosten zijn hoog: 15 euro per maand. Knab lijkt een vreemde naam maar het is 'bank' in spiegelbeeld: "met de K van Klant voorop", aldus René Frijters, directeur van Knab.
Een 'standaardgezin' is volgens de berekeningen van de Consumentenbond bij Knab zo'n 260 euro per jaar kwijt. Voor een betaalrekening is dat veel, want datzelfde gezin is bij ING of SNS Bank slechts eenderde van dat bedrag kwijt. Bij Knab kun je geen creditcard aanvragen, dus hiervoor hebben we gerekend met de gemiddelde kosten van een creditcard elders. Bekijk de rest van de uitgangspunten voor de berekening. 
De betaalrekening kent een rentevergoeding, net zoals ASN en SNS Bank. Verder zijn er allerlei handigheidjes. Zo is er een betaalapp en zijn er alerts. Je kunt je banksaldo automatisch laten aanvullen met spaargeld als je rood staat. Wil je dat niet en kom je in de min, dan kost dit slechts 5% per jaar. Bij andere banken ben je tussen de 10% en 14,5% kwijt. Voorwaarde voor de lage debetrente is wel, dat er genoeg geld op andere rekeningen staat.
De rente op een Knab-spaarrekening is redelijk hoog; 2,5% per jaar. Dit tarief  bestaat uit een normale rente van 1,8% plus een tijdelijke extra rente tot 1 januari 2013 van 0,7%. Na januari is de spaarrente dus net zo laag als die van de grootbanken. Spaargeld bij Knab valt onder dezelfde vergunning voor het deposito-garantiestelsel als Aegon. Geld bij beide banken is dus tot totaal €100.000 per persoon gegarandeerd.  Ook de rentes op deposito's zijn niet bijzonder. Leuke nieuwigheid is wel dat je de einddatum hiervan zelf kunt bepalen.

vrijdag 21 september 2012

Nieuwe zorgplicht ter bescherming consumenten bij financiële producten

Minister De Jager van Financiën introduceert een nieuw wetsvoorstel met een algemene zorgplicht voor banken en verzekeraars. Het doel van de maatregelen is om de klant meer centraal te stellen bij de aankoop van financiële producten. Hierdoor moet het vertrouwen in de financiële sector worden hersteld.
De maatregel is een onderdeel van een veelomvattend pakket aan maatregelen dat ter consultatie aan marktpartijen en toezichthouders wordt aangeboden. “Ik wil dat de klant weer centraal komt te staan bij banken en verzekeraars. Te vaak kreeg in het verleden eigen gewin voorrang boven het belang van de klant. Met deze maatregelen nemen we een nieuwe stap in de hervorming van de financiële sector”  aldus minister De Jager.
De algemene zorgplicht regelt expliciet dat de financiële sector het belang van de klant moet behartigen. Ook moet bij advies aan de klant in het belang van de klant worden gehandeld. Door de zorgplicht krijgt de AFM de mogelijkheid om bij misstanden eerder in te grijpen. Dit betekent dat ook in onvoorziene gevallen de AFM actie kan ondernemen wanneer dat nodig is. Hierdoor wordt de klant beter beschermd tegen slechte financiële producten.
Tegelijk met dit wetsvoorstel gaat een voorstel in consultatie dat extra kapitaalbuffers introduceert voor systeembanken. Hierdoor wordt het financiële systeem weerbaarder en stabieler in het geval van een financiële crisis. DNB krijgt de bevoegdheid om instellingen als systeemrelevant aan te wijzen.

Rechtbank wijst vordering gedupeerde Icesave spaarders af

De rechtbank van Amsterdam heeft een vordering van Vereniging van gedupeerde spaarders tegen De Nederlandsche Bank (DNB) afgewezen. De vereniging meent dat DNB onvoldoende toezicht heeft gehouden bij de toelating van Icesave. DNB kon aan moeder Landsbanki echter geen nadere voorwaarden stellen in het kader van de toetreding tot de Nederlandse markt, en ook niet in het kader van de toelating tot de aanvullende deelname aan het Nederlandse DGS.
Het enkele feit dat DNB ook anders – eerder of beter – had kunnen handelen, zoals de Vereniging stelt (onder meer onderbouwd met verwijzingen naar de conclusies en aanbevelingen in het rapport De Moor/Du Perron, onvoldoende is om de conclusie te rechtvaardigen dat het door haar uitgeoefende toezicht niet heeft voldaan aan de eisen die aan een behoorlijk en zorgvuldig toezicht mogen worden gesteld. 'DNB komt bij de uitoefening van haar toezicht een grote mate van beleidsvrijheid toe die de rechter slechts terughoudend dient te toetsen.'

donderdag 20 september 2012

Nieuwe bank Knab gestart

Nederland is een nieuwe bank rijker: Knab. Oprichter en directeur René Frijters zegt dat dat bank volledig transparant is, ook qua kosten. 'De bank maakt bankzaken gemakkelijker en persoonlijker en biedt klanten eindelijk overzicht en inzicht in hun financiële situatie.'
Frijters gelooft dat de bankenwereld er over vijf jaar compleet anders uitziet. Bij de meeste banken staan de eigen producten en voorwaarden voorop en niet de belangen van de klant. Knab doorbreekt deze traditie door de zaken om te draaien: de bank is er voor de klant en niet andersom.
Knab biedt haar diensten vanaf vandaag aan via de website en een mobiele app. Alle financiën van een klant - ook als die zijn ondergebracht bij een andere bank dan Knab - worden gepresenteerd in één helder financieel dashboard. Vanuit dit totaaloverzicht kunnen klanten voor het eerst zelf, online en heel eenvoudig hun eigen financieel plan maken.
Een bank moet volgens Knab volledig transparant zijn, ook qua kosten. Voor de complete dienstverlening van Knab betalen klanten 15 euro per maand. Knab gelooft in een radicale verandering van de financiële dienstverlening. Er is behoefte aan echt, onafhankelijk advies, zonder verkoopmotief. Daarom werkt Knab met een onafhankelijk netwerk van financieel experts. Klanten betalen expliciet voor financieel advies als ze hierop een beroep willen doen. “We hebben er bewust voor gekozen geen eigen verkoopadviseurs in dienst te nemen, maar werken samen met onafhankelijke financieel experts. Zij zijn door ons gecontroleerd op kwaliteit en klanten kunnen ook nog een rating aan hen toekennen. Zo krijgen onze klanten het advies dat het beste is voor hen in plaats van voor de bank”, legt Frijters uit.
De dienstverlening van Knab bestaat voorlopig uit wereldwijd betalen, contant geld opnemen, uiteenlopende spaarproducten, een digitaal kasboek en vermogensbeheer, maar dus ook een financieel dashboard, financiële planning, alerts en mobiel bankieren. Het aantal producten van Knab wordt in de nabije toekomst uitgebreid. AEGON draagt de volledige investering van Knab.

RBS noteert boosters op Euronext

The Royal Bank of Scotland (RBS), voegt vandaag een nieuwe variant aan haar assortiment beleggingsproducten toe in de categorie ‘hefboomproducten’. Naast de bekende Turbo’s die RBS al in 2004 introduceerde komen daar nu ook de zogenaamde Boosters bij.
Met een Booste kan met een extra hoge hefboom ingespeeld worden op de bewegingen van de onderliggende waarde en kan een belegger door slechts een fractie van de waarde te investeren al profiteren van een stijging of daling. Het is een hefboomproduct met een zeer hoog winstpotentieel en een navenant hoog risico en daarom uitsluitend geschikt voor zeer actieve en ervaren beleggers met een korte termijn beleggingshorizon. In eerste instantie geeft RBS uitsluitend Boosters uit op de AEX-Index®. :
Boosters hebben geen vaste afloopdatum en een financieringsniveau dat gelijk is aan het stop-loss niveau. Beide niveaus worden dagelijks aangepast.

Kleine lettertjes in Belastingplan

Het Belastingplan 2013 dat op Prinsjesdag werd gepresenteerd bevat weinig maatregelen die nog niet bekend zijn door het eerder dit jaar op hoofdlijnen afgesloten Lenteakkoord. Sommige details zijn echter ook van belang. Zeker voor consumenten die te maken hebben met erfpacht, groenfondsen of een nieuwe hypotheek.
Wie vanaf volgend jaar een woning koopt, moet de nieuwe lening binnen dertig jaar minstens annuïtair (via een vaste jaarlijkse som voor de betaling van rente en aflossing ) aflossen. De aflossingsplicht geldt niet voor de jaarlijkse erfpacht. Als de erfpacht in een keer wordt afgekocht en wordt gefinancierd met een lening, geldt de aflossingsplicht wel. Wie zijn erfpacht nog wil afkopen zonder de lening verplicht af te lossen, moet dat dus nog dit jaar doen.
Het demissionaire kabinet heeft de groene vluchtroute afgesloten waarmee vermogende mensen de korting op hun zorgtoeslag en kindgebonden budget kunnen ontlopen. Vanaf volgend jaar vervalt de vrijstelling van €56.420 voor groenfondsen bij de vermogensgrens. Vermogende mensen verliezen vanaf 2013 hun recht op zorgtoeslag en kindgebonden budget. De grens ligt bij €80.000 (eenmalig), bovenop de vrijstelling van €21.139 per belastingplichtige. De enige manier om deze toeslagen te behouden, is dit jaar nog het vermogen onder de grens te brengen. Bijvoorbeeld de hypotheek aflossen of een extra pensioenstorting doen.
De maatregel om de woon-werkvergoeding te belasten staat uitgebreid toegelicht in het Belastingplan. Wel opmerkelijk is dat de Raad van State negatief heeft geadviseerd over deze bezuiniging. VVD en PvdA hebben aangekondigd van deze ingreep af te willen, maar moeten dit dan nog wel vervangen door een andere bezuiniging die €1,3 miljard oplevert.

woensdag 19 september 2012

De Jager neemt aanbevelingen Commissie De Wit over

Minister Jan Kees de Jager van Financiën heeft namens het kabinet de Tweede Kamer een reactie gestuurd op het rapport van de Parlementaire Enquête Commissie Financieel Stelsel (PEFS). De minister neemt de aanbevelingen van de PEFS over om de financiële sector verder te versterken en het crisismanagement te verbeteren.
'De aanbevelingen van de Commissie leiden tot belangrijke maatregelen om de financiële sector te versterken. Dit is van wezenlijk belang om het vertrouwen in de financiële sector in Nederland verder te herstellen', aldus minister De Jager.
Er is al veel gebeurd om de sector te hervormen. Inmiddels zijn verschillende wetgevingspakketten door het parlement aangenomen. Deze wetten zijn onderdeel van het grote hervormingsplan van de financiële sector van minister De Jager. Zo worden kapitaalseisen van financiële instellingen verscherpt en zijn de bevoegdheden van de minister van Financiën en DNB verruimd om bij een crisis in te grijpen.
Het kabinet volgt de Commissie in haar aanbeveling om afwikkelbaarheid van banken verder te verbeteren waardoor de risico’s voor de belastingbetaler zoveel mogelijk worden beperkt. Ook neemt het kabinet de aanbeveling over de financiële crisisaanpak over en zal hiervoor een bijgewerkt crisisplan financiële sector opstellen.

dinsdag 18 september 2012

Kort banknieuws

Geen groen licht voor de euro 

Euforie op de beurs, voorzichtig optimisme over de economie. Zelfs de eurocrisis lijkt tembaar. Toch zijn er nog een tal van losse eindjes, die de eurozone noodlottig kunnen worden.

Laatste kunstwerken Dirk Scheringa onder de hamer

Een deel van Scheringa’s kunstcollectie wordt vandaag geveild bij Christie’s in Amsterdam. De 221 werken moeten gezamenlijk zo’n €10 miljoen opleveren. Eerder kocht Hans Melchers het grootste deel van de collectie.

Centrale bank India soepeler voor banken

De Indiase centrale bank verlaagt de minimale hoeveelheid contanten die banken in deposito moeten houden. Het is de bedoeling dat daardoor meer krediet beschikbaar komt voor investeringen, zonder dat de rente wordt verlaagd.

ECB: Niet overhaasten bankunie

De Europese Centrale Bank (ECB) moet pas de verantwoordelijkheid overnemen voor het toezicht op banken in de eurozone, als hij daar klaar voor is. Dat zal niet voor midden 2013 zijn. Dat zei de Oostenrijkse centralebankpresident en ECB-bestuurder Ewald Nowotny.

Onzichtbare QR code moet valsmunterij tegengaan

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode gevonden om QR-codes onzichtbaar op papiergeld te printen. Dit moet ervoor zorgen dat het vervalsen van bankbiljetten wordt bemoeilijkt. De methode werkt ook voor andere producten. Volgens de ontwikkelaars van de bewuste printmethode, die werkzaam zijn aan de universiteit in South Dakota, kunnen de qr-codes alleen bekeken worden onder infrarood licht en maakt de complexiteit van de qr-code het nabootsen ervan lastig. Hierdoor moet het maken van valse bankbiljetten worden bemoeilijkt

maandag 17 september 2012

Rabobank weigert compensatie bij phishing

De Rabobank blijkt klanten die slachtoffer worden van internetfraude niet automatisch schadeloos te stellen. Klanten die door nep-bankmedewerkers telefonische codes zijn afgetroggeld, worden niet gecompenseerd. De Rabobank vindt dat klanten moeten weten dat ze geen codes mogen doorgeven aan derden. ABN AMRO en ING stellen gedupeerde klanten in soortgelijke gevallen wel schadeloos, blijkt uit onderzoek van Kassa.
De meest bekende vorm van fraude is het zogeheten 'phishing'. Daarbij proberen criminelen met e-mails die afkomstig lijken van de bank persoonlijke gegevens, zoals naam, rekeningnummer, telefoonnummer en veiligheidscodes, te ontfutselen voor zogenaamde veiligheidscontroles. Soms kan een crimineel alleen daarmee al misbruik maken van iemands bankrekening. In andere gevallen neemt de oplichter later telefonisch contact op waarbij hij zich voordoet als iemand van de bank. Hij vraagt dan bijvoorbeeld naar beveiligingscodes, omdat er problemen zouden zijn met de bankrekening. Met die codes kan de dader vervolgens bedragen overboeken.
Banken compenseren in de meeste gevallen de schade uit coulance. ABN AMRO en ING hanteren daarbij de stelregel 'Compenseren, tenzij...'. Ze keren naar eigen zeggen alleen niet uit als klanten actief hebben meegewerkt aan de fraude, of als ze 'zeer nalatig' zijn geweest. Als voorbeeld daarvan noemen de banken herhaalgedrag. "Als iemand voor de derde keer zijn pincode heeft afgegeven, houdt het een keer op", zegt ABN AMRO.
De Rabobank legt de lat hoger. Kassa kwam met verschillende Rabo-klanten in contact van wie vele duizenden euro's afhandig waren gemaakt door nep-bankmedewerkers die telefonisch veiligheidscodes aftroggelden. De Rabobank legt de aansprakelijkheid daarvoor bij de klanten neer. "Ons beleid is dat je wordt gecompenseerd als je zorgvuldig met je codes omgaat", zegt Naomi Bisschop, hoofd marketing van de Rabobank. "Klanten moeten weten dat ze die codes niet aan anderen mogen afgeven. Daar hebben we ze op diverse manieren voor gewaarschuwd."
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) waarschuwt consumenten sinds een half jaar met tv-spotjes voor phishing. Volgens de brancheorganisatie dreigt die campagne achterhaald te worden. Criminelen plunderen steeds vaker bankrekeningen door computers te besmetten met kwaadaardige software.

Vertrouwen door armen belangrijk voor slagen microverzekeringen

Het begint met vertrouwen, pas dan worden er door de allerarmsten ter wereld microverzekeringen afgesloten. Microverzekeringen kunnen arme mensen de mogelijkheid bieden om met risico’s om te gaan, zoals natuurrampen, gezondheidsproblemen en ongelukken. Arme mensen hebben hiervoor vaak te weinig financiële reserves en dit leidt tot blijvende armoede. UT-promovenda Karlijn Morsink deed onderzoek naar het in de praktijk achterblijven van de theoretisch voorspelde vraag naar microverzekeringen. En trachtte de vraag te beantwoorden of microverzekeringen wel echt helpen om de armoede te verminderen. De belangrijkste bevindingen zijn dat vertrouwen in de verzekering uitermate belangrijk is voor het afsluiten van de verzekeringen, en dat microverzekeringen inderdaad helpen bij het verminderen van armoede. Karlijn Morsink deed o.a. veldonderzoek in India, Kenia, de Filipijnen en Ethiopië en verdedigt haar proefschrift op 14 september aan het Institute for Innovation and Governance Studies.
“Microverzekeringen zijn belangrijk voor de allerarmsten, met name omdat bestaande vangnetten onvoldoende werken. De verzekering biedt stabiliteit na bijvoorbeeld natuurrampen zoals een taifoen. Microverzekeringen zijn gewone verzekeringen, maar dan toegespitst op de specifieke situatie van arme mensen in ontwikkelingslanden. Dit betekent, dat de premie meestal laag is en de manier van aanbieden vaak via lokale netwerken verloopt. Het bedrag dat een verzekeraar uitkeert na een ramp zorgt ervoor dat mensen hun huis kunnen repareren zonder dat ze hiervoor hun enige koe of een ander productiemiddel hoeven te verkopen. De kinderen kunnen gewoon naar school blijven gaan en hun ouders hoeven ook geen leningen aan te gaan bij familie of bij een woekeraar in het dorp.”
“Uit het onderzoek blijkt, dat vooral vertrouwen in de verzekeraar via goede ervaringen van bekenden in het eigen dorp een grote rol speelt bij de afsluiting er van. Het speelt zo’n grote rol, dat het kan verklaren waarom mensen die risicomijdend zijn, en dus volgens de theorie een verzekering zouden moeten nemen, toch geen verzekering afsluiten. “Met de toegang tot financiële diensten, zoals microkrediet en microverzekeringen, geven we arme mensen in ontwikkelingslanden de kans om hun eigen keuzes voor hun toekomst te maken”, vertelt Morsink. “Het is gemakkelijk om vanuit rijke landen te proberen armoede te bestrijden via giften, maar dit leidt zelden tot duurzame oplossingen. Publiek private samenwerking, waarin bijvoorbeeld lokale capaciteitsopbouw wordt gecombineerd met duurzame financiële producten, kan wel een oplossing bieden. Kijk maar naar de ziektekostenverzekeringen in veel ontwikkelingslanden. “Wat tenslotte nog belangrijk is, microverzekeringen zijn niet dé oplossing voor armoede, zoals geen enkel middel dat ooit zal zijn! Het succes van microverzekeringen zit hem in de mogelijkheden die het biedt voor het risicomanagement van zowel huishoudens als overheden.

zondag 16 september 2012

Verdachten aangehouden voor witwassen van vele miljoenen

De FIOD heeft afgelopen week een 33-jarige man uit Haarlem aangehouden op verdenking van het witwassen van tientallen miljoenen euro's. De verdachte is voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank Haarlem en voor 14 dagen in bewaring gesteld.
De verdachte speelt een belangrijke rol in een vermoedelijke beleggingsfraude. Het geld van beleggers die meenden te investeren in valutahandel (Forex), wordt waarschijnlijk weggesluisd en deels aangewend voor privé-uitgaven. De verdachte is eerder veroordeeld voor oplichting en beleggingsfraude. Zijn 30-jarige vriendin is deze week eveneens aangehouden. Ook zij is  voorgeleid aan de rechter-commissaris en voor 14 dagen in bewaring gesteld.
De FIOD heeft in deze zaak snel ingegrepen na een melding van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Deze zogeheten snelle interventie service is toegepast om te voorkomen dat meer geld kan worden weggesluisd en nieuwe beleggers worden gedupeerd. De benadeelde beleggers lijken voornamelijk uit Nieuw-Zeeland, Australië en de Verenigde Staten te komen. Ook Nederlandse beleggers zijn waarschijnlijk gedupeerd.
Het onderzoek loopt nog volop en staat onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. De exacte omvang van het berokkende nadeel en het aantal slachtoffers staat op dit moment nog niet vast.
De FIOD en het Openbaar Ministerie hebben inmiddels beslag gelegd op binnen- en buitenlandse bankrekeningen, waarop ongeveer 13 miljoen euro staat. Daarnaast lopen er rechtshulpverzoeken in verschillende Europese landen om tientallen miljoenen aan inleggeld veilig te stellen. Dat gebeurt eerst en vooral om gedupeerde beleggers zoveel mogelijk financieel te compenseren.
Er ligt ook beslag op een Porsche Cayenne en een Audi Q7 van de verdachten. Andere waardevolle bezittingen van de man en zijn vriendin zijn eveneens in beslag genomen. Het gaat om onder meer sieraden, horloges en merktassen en -schoenen. Deze bezittingen zijn meegenomen omdat misdaad niet mag lonen.     

vrijdag 14 september 2012

LeasePlan Bank ziet toename aantal 'slimme spaarders'

Spaarders zijn ontevreden over het lage renteniveau en zoeken een hoger rendement op hun spaargeld. Om die reden zijn termijndeposito's momenteel zeer in trek. Het aantal klanten van LeasePlan Bank dat een termijndeposito afsloot, groeide het afgelopen jaar van 30% naar 60%. Daarnaast ziet de internetspaarbank in toenemende mate dat particuliere spaarders hun spaargeld actief spreiden over meerdere termijndeposito's. Zo profiteren zij optimaal van de relatief hoge depositorentes en kunnen zij zo nodig toch beschikken over geld voor onvoorziene uitgaven.
Vooral 1-jaars termijndeposito's zijn op dit moment populair. De afgelopen twaalf maanden bedroeg het verschil tussen de rente op een direct opvraagbare internetspaarrekening en een 1-jaars termijndeposito circa 0,5%. Voor termijndeposito's met een langere looptijd was dit verschil nog hoger. Toch is er nog steeds een relatief grote groep consumenten die geen gebruik maakt van termijndeposito's. Bij LeasePlan Bank zetten nu nog steeds vier op de tien klanten hun spaargeld volledig op een flexibele spaarrekening. Aangenomen mag worden dat dit bij de andere banken niet veel anders is. De belangrijkste overweging voor consumenten om niet te kiezen voor een termijndeposito, is de zorg dat zij niet over voldoende spaargeld beschikken om onverwachte uitgaven op te vangen.
In het huidige economische klimaat met lage rente doen steeds meer consumenten aan 'slim sparen': zij verspreiden hun spaargeld over meerdere termijndeposito's."Het principe van de spreidingsstrategie is simpel en doeltreffend," vertelt Rob Keulemans, directeur van LeasePlan Bank. "Consumenten willen nu eenmaal graag wat geld achter de hand houden. Bijvoorbeeld voor onderhoud aan het huis, de auto, of een nieuwe wasmachine. Stel, een spaarder heeft een totaal spaarbedrag van Euro12.000,-. Hij zet maandelijks Euro1.000,- weg in een 1-jaars termijndeposito. Tegen de tijd dat hij al zijn spaargeld heeft ondergebracht in de twaalf verschillende deposito's, komt het eerste deel al weer vrij."
Bij een andere variant van de spreidingsstrategie zet een spaarder zijn spaarbedrag weg in meerdere termijndeposito's met verschillende looptijden, van bijvoorbeeld drie, zes, negen of twaalf maanden. Met deze strategieën behoudt de spaarder zijn flexibiliteit en kan hij toch profiteren van een hogere rente.
LeasePlan Bank introduceert binnenkort een rekentool op haar website, waarmee spaarders zelf kunnen bepalen welke spreidingsstrategie voor hen het meest ideaal is.

Financiële crisis te gemakkelijk geweten aan ‘besmetting’

De financiële crisis wordt te gemakkelijk toegeschreven aan het effect van ‘besmetting’  van de ene bank door de andere, maar te weinig aan overmatige kwetsbaarheid van banken voor dezelfde marktontwikkelingen. Dat is een van de conclusies van het promotieonderzoek van econoom Mark Mink naar de stabiliteit van de financiële sector. Mink promoveert op 20 september 2012 aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Door direct te wijzen op het moeilijk voorspelbare domino-effect waarbij het faillissement van de ene bank een volgende veroorzaakt, wordt onvoldoende onderkend dat gelijktijdige faillissementen ook kunnen komen doordat banken zich allemaal aan dezelfde risico’s hebben blootgesteld. ‘Het maakt echter nogal wat uit of je als gezonde bank bent verrast door plotselinge besmettingseffecten, of dat je gewoonweg te veel hebt vertrouwd op aanhoudende stijging van de Amerikaanse huizenprijzen of voortdurende beschikbaarheid van kortlopende marktfinanciering,’ zegt Mink.
In zijn onderzoek naar de instabiliteit van het financiële systeem, maakt Mink onderscheid tussen enerzijds een domino-effect en anderzijds een windvlaag die dominostenen ten val brengt. Hij past het toe in een uitvoerige data-analyse van financiële markten sinds de bankencrisis in 2007 losbarstte. De uitkomsten laten onder meer zien dat de marktwaarde van banken onderling sterk gecorreleerd is, maar dat ze nauwelijks worden beïnvloed door veranderingen in de faillissementskans van andere banken. Dat resultaat impliceert dat besmettingseffecten maar een geringe rol hebben gespeeld bij de dalende marktwaarde van banken. Mink: ‘Het is nog niet zo simpel om die twee effecten te onderscheiden. Ruwweg kun je zeggen dat het gaat om besmetting als instabiliteit van de ene bank wordt veroorzaakt door instabiliteit van een andere instelling. Wanneer er niet zo’n oorzakelijk verband is, gaat het om een gemeenschappelijke schok.’
Om te voorkomen dat zo’n gemeenschappelijke schok een complete sector destabiliseert, is het belangrijk dat de bankenwereld minder homogeen wordt, constateert Mink: ‘Vanuit maatschappelijk perspectief kan het daarom wenselijk zijn dat banken zich meer specialiseren. Door overeenkomsten tussen bankbalansen te verkleinen wordt de financiële stabiliteit bevorderd. Anders zijn ze allemaal kwetsbaar voor dezelfde soort schokken en marktontwikkelingen, waardoor ze allemaal tegelijkertijd in de problemen komen.’
Dat is een constatering met implicaties voor reddingsoperaties van banken. Want ironisch genoeg drijft de mogelijkheid van liquiditeitssteun door bijvoorbeeld de ECB banken in dat opzicht juist dichter bij elkaar, zoals blijkt uit het theoretische gedeelte van het proefschrift. Mink: ‘Als gemeenschappelijke schokken de belangrijkste bron zijn van instabiliteit, werkt het redden van de ene bank bovendien vooral stabiliserend doordat het andere banken laat zien dat zij eventueel ook op staatsteun kunnen rekenen.’ De analyse laat bijvoorbeeld zien dat banken die volgens marktpartijen weinig te vrezen hebben van een Grieks faillissement, toch een opleving in hun beurskoers doormaken bij nieuws over een op handen zijnde Griekse reddingsoperatie. ‘Op het hoogtepunt van een crisis hebben zulke reddingsoperaties daarmee een stabiliserend effect, maar zij kunnen ook een bron van instabiliteit worden wanneer twijfels in de markt ontstaan over het vermogen van overheden om hun impliciete garanties gestand te doen. Maar aan een geleidelijke afbouw wordt gelukkig ook gewerkt.’

donderdag 13 september 2012

De verkiezingsuitslag en uw portemonnee

De stemmen zijn geteld en de uitslag is bekend: PvdA en VVD worden de komende jaren het gezicht van politiek Nederland. Wellicht heet het kabinet toch Paars, inclusief D66, of Centrum, inclusief CDA. Maar dat rechts en links het samen moeten gaan doen is een zekerheid. Wat dit doet met uw financiën is - met enige armslag - nu al te zeggen. Wegwijs blikt daarom nu al in de toekomstige portemonnee.

Dit gebeurt er met de woning en hypotheek
Wat er met de woning, hypotheek en de rente daarop gebeurt, vonden kiezers veruit het belangrijkste onderwerp deze verkiezingen. Over de starters zijn de partijen het eens. Die moeten gestimuleerd worden door onder andere geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Deze maatregel komt er zeker door.

Ook over aflossen zullen de partijen niet heel veel discussiëren. Er gaan veel stemmen op voor volledig aflossen. De manier waarop is nog niet geheel duidelijk maar het eerdere Kunduz-voorstel voor volledige aflossing gaat het halen. Hoe de aflossing zal plaatsvinden - volledig annuïtair of niet - is een onderwerp waar even over gekeuveld zal worden. Discussiëren is het bij dit onderwerp zeker niet, daarvoor liggen de partijen te veel op één lijn.

Dan de renteaftrek. Dat wordt spannend. PvdA en D66 willen terug naar 30%. CDA wil in ieder geval een gelijk tarief. VVD wil handhaving. Maar VVD staat er langzamerhand in Nederland en in Europa in z'n eentje voor met dit standpunt. VVD zal zich op dit punt hard maken voor een positieve uitkomst voor de kiezer. Maar dat het huidige systeem volledig gehandhaafd wordt, lijkt praktisch uitgesloten.

Dit gebeurt met de zorgverzekering
De huisarts blijft onder het eigen risico vallen. Eigenlijk is daar niet zoveel discussie over. Meer onduidelijkheid is er over de kosten van de zorg en hoe deze te financieren. Eén van de discussies gaat over het eigen risico. Dat dit jaarlijks zal stijgen, is iets dat eigenlijk geen van de partijen bestrijdt. Daarbij zeggen CDA en PvdA en in iets minder duidelijke termen ook D66: ontzie of compenseer de lagere inkomens. De mening van VVD is op dit punt standvastig. Hogere inkomens betalen al meer inkomstenbelasting en hoeven op dit terrein niet extra te betalen. Dat hogere inkomens aantoonbaar minder zorgkosten claimen, is in de discussie buiten beschouwing gelaten.

Dit gebeurt er met het pensioen
De AOW-leeftijdgaat naar 67 jaar. Dit gebeurt in 2018 (VVD), 2021 (D66) of 2025 (PvdA). CDA laat de termijn in het midden. Grote kans dat D66 het gelijk aan de zijde krijgt, als ze mee mogen regeren ten minste.

Dit gebeurt wanneer je werkloos wordt
De VVD wil een kortere maar hogere WW-uitkering en krijgt hierbij bijval van D66. PvdA wil het huidige systeem gelijk houden. Tot slot zijn CDA, D66 en PvdA het erover eens dat de werkgever de eerste zes maanden van de uitkering gaat betalen. Dit is zeker een discussiepunt dat samenvalt met het volgende punt.

Dit krijg je terug als je kinderen hebt
Ook dit wordt een forse discussie. PvdA wil dat hogere inkomens meer betalen voor de opvang. Maar VVD wil juist het probleem oplossen dat werkenden, ook met hogere inkomens, stoppen met werken omdat de kinderopvang te duur is. Dit punt gaat in de onderhandelingen langer duren. Een uitslag hierover is nog niet bekend.

Dit gebeurt er als je studeert
Op dit punt is er de meeste eensgezindheid: de langstudeerboete is passé. Geen enkele van de partijen is hier enthousiast over. Alle partijen kiezen voor een sociaal leenstelsel. De tijd van geld 'krijgen' is voorbij maar wat sociaal lenen precies inhoudt, gaat de coalitie nog onderzoeken.

Dit gebeurt er met Europa
Alle partijen zien het belang van een intensieve Europese samenwerking waarin de euro een rol blijft spelen. Hoe precies, dat is niet alleen aan het Nederlandse kabinet om te beslissen. In deze discussie spelen ook de kabinetten van de andere eurolanden een rol.

In de debatten voorafgaand aan de verkiezingen lag Mark Rutte flink onder vuur over de mate waarin hij bereid is extra geld te reserveren voor probleemlanden, zoals Griekenland. Het vuur kwam onder andere van aanstaand coalitiegenoot PvdA. Ondanks de vurige debatten is het de vraag of Nederland als kleine natie überhaupt wel in staat is een vuist te maken in Europa. We zullen dan eerst 'bond- annex lotgenoot' Duitsland mee moeten krijgen. Ook grootmacht Frankrijk legt meer gewicht in de schaal.

Schadeclaim tegen Aegon voor rechtbank

Op maandag 17 september vindt er bij het Gerechtshof in Amsterdam een belangrijke zitting plaats in een rechtszaak die duidelijkheid moet verschaffen over een al in 2004 gestarte schadeclaim over het Sprintplan van AEGON. Het Sprintplan is in de periode tussen 1997 en 2003 door AEGON aan circa 125.000 consumenten verkocht als spaar-of beleggingsproduct dat geschikt zou zijn voor vermogenopbouw. Pas na het losbarsten van de aandelenlease-affaire in 2003 heeft AEGON erkend dat het bij het Sprintplan om een variant van de zeer risicovolle beleggingsvorm aandelenlease gaat.
De Vereniging Consument & Geldzaken die de rechtszaak tegen AEGON in 2004 aanhangig maakte stelt dat AEGON niet alleen de Sprintplan-klanten heeft misleid, maar ook de rechter in de vele rechtszaken over het Sprintplan.
De Sprintplan-rechtszaak verkeert in de slotfase van de hoger beroepsprocedure bij het Gerechtshof Amsterdam. Cruciaal punt betreft thans de vraag welk deel van de circa 1,6 miljard euro daadwerkelijk door AEGON is belegd voor de Sprintplan-deelnemers. Door de advocaat van AEGON is in de loop van de rechtszaak (en in eerdere rechtszaken) steeds verklaard dat 80% belegd zou zijn in obligaties en 20% in zg. OTC-opties. ‘’In de Sprintplan-brochure werd destijds alleen gesproken over een belegging in aandelenindices, niet over een obligatiebelegging’’, aldus woordvoer Anton Weenink van de Vereniging Consument & Geldzaken. Uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van de advocaat van de Vereniging Consument & Geldzaken door een extern forensic accountantsbureau en een onderzoeker van de Radboud Universiteit Nijmegen naar de jaarverslagen Aegon Garantiefonds zijn echter geen beleggingen in obligaties gebleken. Door Aegon zijn alleen derivaten gekocht, waardoor naar ons oordeel circa 85% van de lening van 1,6 miljard euro overbodig was. ‘’Onze overtuiging is dat het hele Sprintplan door AEGON opgezet als een vorm van beleggersbedrog, in elk geval als een vorm van misleiding’’, aldus Anton Weenink. ‘’De hele constructie is door AEGON opgezet met een grotendeels overbodige lening, waardoor de 125.000 deelnemers circa 500 miljoen euro rente hebben betaald voor het overbodige deel van de lening’’.


woensdag 12 september 2012

BeFrank lanceert de App 'Mijn Pensioen'

Vanaf vandaag is het mogelijk om overal inzicht te hebben in je pensioen. BeFrank heeft hiervoor de App 'Mijn Pensioen' ontwikkeld. Met de App ervaren klanten van BeFrank de dienstverlening die ze gewend zijn, echter dan geoptimaliseerd voor smartphones. Niet-klanten kunnen de App gebruiken om kennis te maken met BeFrank. De App van BeFrank is vanaf vandaag gratis te downloaden en is ontwikkeld voor zowel Apple iOS als voor Google Android.
Met de App ervaren werknemers van bedrijven die het pensioen bij BeFrank hebben ondergebracht de dienstverlening die ze gewend zijn. Altijd en nu ook overal, hebben deze klanten toegang tot hun persoonlijke pensioenrekening. Bovendien hebben klanten inzicht in de pensioenbeleggingen en de kosten. De pensioenplanner toont de verwachte hoogte van de pensioenuitkeringen én de mate van risico. Tevens kunnen klanten eenvoudig zelf berekeningen maken. Niet-klanten kunnen de App gebruiken om kennis te maken met de dienstverlening van BeFrank.
Folkert Pama, directievoorzitter BeFrank: "Pensioen is voor veel mensen het belangrijkste financiële product, echter het is slecht gesteld met het pensioenbewustzijn in Nederland. Met heldere communicatie maakt BeFrank pensioen begrijpelijk en werkt zo actief aan het vergroten van het pensioenbewustzijn van haar klanten. Klanten van BeFrank hebben online toegang tot hun pensioengegevens, op het moment dat zij dat willen. En vanaf nu ook met het device dat ze willen."
Tevens bevat de App nieuws- en opinieartikelen en uitgebreide ondersteuning, zoals demovideo's, meest gestelde vragen, pensioenbegrippen en de mogelijkheid om via WeFrank feedback te geven. De App is gratis te downloaden in de App Store en in de Google Play Store (Android).

Speciale Prinsjesdag app

Dit jaar is er voor het eerst een speciale Prinsjesdag app. De gratis app, beschikbaar voor zowel Apple als Android-tablets, heeft als titel ‘Prinsjesdag’ en is per direct beschikbaar in de app stores. De Prinsjesdag app is een mix van fun en inhoud. Op Prinsjesdag, 18 september vanaf 15.15 uur, worden ook alle officiële Prinsjesdagstukken aan de app toegevoegd.
De app is een belangrijk nieuw instrument bij de ontsluiting van alle officiële Prinsjesdagstukken. Dit past in het digitaliseringsproces van de rijksbegroting. Dit proces resulteert dit jaar in een forse besparing, zowel qua hoeveelheid papier als in financieel opzicht.
De dagen voorafgaand aan Prinsjesdag ligt de nadruk op achtergrondinformatie. Het gaat dan bijvoorbeeld om de route van de Gouden Koets, een begrotingskalender en diverse informatieve video’s over het Prinsjesdag-protocol, de noodzaak van gezonde overheidsfinanciën. Zodra minister Jan Kees de Jager van Financiën op Prinsjesdag de Miljoenennota en alle andere stukken aan de Tweede Kamer heeft aangeboden, zijn ook al die stukken via de app te lezen. In de app telt een digitale klok af naar dit moment.

dinsdag 11 september 2012

Spaarder levert maandelijks een half procent in

Wie nog een vrij opneembare spaarrekening heeft, verliest daarmee gemiddeld een half procent van zijn spaargeld. Dit blijkt uit een inventarisatie van vergelijkingssite Geld.nl. De spaarrentes blijven immers dalen, terwijl de inflatie toeneemt. Op 1 september bedroeg de gemiddelde spaarrente op een vrij opneembare spaarrekening nog maar 2,1 procent. Begin dit jaar was de gemiddelde spaarrente nog 2,41 procent. Met een inflatie van 2,6 procent in Nederland betekent dit dat je gemiddeld een half procent inlevert op je spaargeld.
Inflatie betekent geldontwaarding. De inflatie bedroeg in juli 2,6 procent in Nederland. Dit betekent dat ons geld 2,6 procent minder waard is geworden. “Dit treft consumenten niet alleen hard in de portemonnee, omdat zij minder kunnen kopen. Maar ook in de spaarpot worden consumenten hard geraakt”, stelt Paul Huibers van Geld.nl. Om nog iets over te houden van je spaargeld, moet de rente die je ontvangt minimaal 2,6 procent bedragen. Dit terwijl de gemiddelde spaarrente nog maar 2,1 procent bedroeg op 1 september. De hoogste rente op een vrij opneembare spaarrekening biedt Argenta met 2,65 procent. Ook daar houdt de spaarder dus nauwelijks iets aan over.
Dan maar voor een deposito kiezen, zou je misschien denken. Immers, door je spaargeld vast te zetten op een deposito krijg je doorgaans een hogere rente dan op een vrij opneembare spaarrekening. “Wie kiest voor een deposito met een korte looptijd van 1 jaar, komt echter bedrogen uit”, legt Huibers uit. “De gemiddelde rente daarop bedraagt slechts 2,06 procent. Dat is dus nog lager dan op een vrij opneembare spaarrekening.” Gelukkig voor de spaarder valt hier nog wel een rendement te halen door goed te vergelijken. De hoogste rente voor een 1-jarig deposito wordt geboden door LeasePlan Bank met 3,2 procent.
Aan het 1-jarig deposito met de hoogste rente kun je dus na aftrek van inflatie 0,6 procent overhouden. Even gesteld dat je totale vermogen niet boven de heffingvrije grens van box 3 van de inkomstenbelasting uitkomt. Is je vermogen hoger dan 21.139 euro? Dan betaal je hierover 1,2 procent vermogensbelasting. Gecombineerd met de inflatie, moet je dan dus minimaal een rendement van 3,8 procent over je spaargeld halen om er nog iets aan over te houden. Deze rente is slechts te behalen bij zeven spaardeposito’s in looptijd variërend van 5 t/m 10 jaar, inventariseerde Geld.nl. “Maar zelfs bij de hoogste rente van 4 procent, blijft er voor de spaarder slechts 0,2 procent rendement over na aftrek van inflatie en vermogensbelasting”, stelt Huibers.

'Financiële crisis voorlopig niet voorbij'

Volgens 84 procent van de Europese en Japanse bedrijven moet het dieptepunt van de financiële crisis nog komen. De dalende koopkracht wordt als voornaamste oorzaak genoemd, gevolgd door het gebrek aan geschoold personeel en de financiële problemen in de Euro-zone. Bedrijven bereiden zich massaal voor op een nieuwe recessie. Driekwart reduceert zoveel mogelijk de kosten en tracht efficiënter te opereren om financiële of personele tekorten op te kunnen vangen. Dit blijkt uit onderzoek van Roland Berger Strategy Consultants onder directieleden en CEO's van 5.000 bedrijven wereldwijd.
"Vorig jaar werd nog met enige optimisme naar de toekomst gekeken. Toen beoordeelde 60 procent van de bedrijven hun eigen concurrentiepositie goed tot zeer goed. zegt René Seyger, partner bij Roland Berger Nederland. Hij vervolgt: "Helaas is dit beeld te rooskleurig gebleken. In Europa wordt in 2012 een economische groei van slechts 0,1% verwacht. Volgens 62 procent van onze respondenten is een recessie in Europa dan ook onvermijdelijk. En in Japan delen alle bedrijven (100%) deze mening."
"Om hun kansen in de markt te vergroten en zich te weren in financieel lastige tijden vertrouwt 70 procent van de bedrijven op groei-initiatieven", aldus Seyger. Het ontbreken van gekwalificeerde en geschoolde werknemers vormt echter voor meer dan 54 procent van de Europese bedrijven de grootste barrière voor een duurzame groei. Om toch bestand te zijn tegen een verdere verslechtering van de economie, reduceert driekwart van de ondernemingen zoveel mogelijk de kosten en tracht efficiënter te opereren. Seyger: "Management commitment wordt door 90 procent van de bedrijven aangegeven als de cruciale factor om deze kostenbesparingen te realiseren. Het management moet het goede voorbeeld geven en meteen inspelen op de verslechterde situatie als deze zich voordoet. Daarnaast is een goede balanspositie essentieel om toegang te houden tot bancaire financiering in tijden van recessie."
Van de ondervraagde bedrijven vindt 61 procent het vertrek van Griekenland uit de eurozone aannemelijk. Een derde van de Europese en Japanse bedrijven hebben al noodvoorzieningen getroffen voor het geval de monetaire unie ineenstort. Slechts 10 procent van de Europese bedrijven heeft het idee niet voldoende voorbereid te zijn op een verdere economische terugval. In Japan zegt een kwart van de bedrijven niet klaar te zijn voor een nieuwe crisis.

Naam accountsbedrijf gebruikt in btw-scam

Beveiligingsbedrijven waarschuwen voor een Nederlandstalige mail die zogenaamd namens accountantsbedrijf BDO Stoy Hayward is opgesteld en ontvangers informeert over de aanstaande btw-verhoging. Buitenlandse cybercriminelen hebben blijkbaar iets opgevangen over de aanstaande btw-verhoging per 1 oktober in Nederland, getuige een mail die Nederlandse bedrijven krijgen toegestuurd.

maandag 10 september 2012

Kort banknieuws

IMF steunt ECB in opkopen staatsleningen

Het Internationaal Monetair Fonds steunt de Europese Centrale Bank in het opkopen van staatsleningen van Zuid-Europese landen. IMF-directeur Lagarde noemt het een belangrijke stap voor de oplossing voor de schuldencrisis in Europa. Ook wil het IMF een rol spelen bij het reddingsplan.

Foutje Wellink: 1.999.999.998 biljoen

Wie dacht dat alleen VVD-premier Mark Rutte niet op 50 miljard euro meer of minder keek kwam zondag bedrogen uit. De nobele oud-president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink maakte in het discussieprogramma Buitenhof een foutje van maar liefst 1.999.999.998 biljoen euro.

Trojka accepteert niet alle Griekse plannen

De waarnemers van EU, ECB en IMF gaan niet akkoord met enkele bezuinigingsplannen van de Griekse regering. Onderdelen van de voorstellen zijn afgewezen, maar het is niet bekend welke delen.


vrijdag 7 september 2012

Ierse aanpak schuldencrisis werpt vruchten af

Staatssecretaris Knapen sprak gisteren in Ierland over de aanpak van de Europese schuldencrisis en het Ierse hervormingsprogramma. Volgens Knapen laat Ierland zien dat een land dat vastbesloten is en de maatregelen neemt om uit de crisis te komen, weer perspectief kan krijgen. ‘Het is cruciaal dat Ierland nu doorgaat op de ingeslagen weg om de overheidsuitgaven structureel te verbeteren.’
In Dublin sprak Knapen met staatssecretaris Creighton voor Europese Zaken. Ook had hij overleg met minister Bruton van Jobs, Enterprise and Innovation en staatssecretaris Joe Costello van Trade and Development.
Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken reist langs diverse Europese hoofdsteden om een effectieve aanpak van de schuldencrisis te bepleiten. Dinsdag sprak Knapen met zijn Duitse collega’s in Berlijn en vorige week was hij in Griekenland en Cyprus. Ierland bekleedt vanaf 1 januari 2013 het voorzitterschap van de Europese Unie.

donderdag 6 september 2012

Belastingaangifte eenvoudig te wijzigen

Het wijzigen van de jaarlijkse belastingaangifte nadat je hem hebt ingediend wordt een stuk eenvoudiger. In plaats van een briefwisseling met de Belastingdienst, kan een wijziging in de toekomst met één druk op de knop via een elektronische brievenbus worden doorgegeven. Dat scheelt op jaarbasis al gauw 10 miljoen blauwe enveloppen.
Goedwillende belastingplichtigen krijgen bovendien binnen drie maanden duidelijkheid over hun aanslag – dat is aanzienlijk sneller dan nu. Voor belastingplichtigen die de fiscus oplichten, wordt de navorderingstermijn echter fors verlengd, van 5 naar 12 jaar.
Dat zijn drie van de voorstellen die onderdeel uitmaken van de Wijziging van de Algemene wet inzake rijksbelastingen die staatssecretaris Weekers van Financiën vandaag aanbiedt voor internetconsultatie. De komende 6 weken kunnen alle belanghebbenden de plannen van commentaar voorzien.
In de plannen is verder opgenomen dat de voorlopige aanslag na de aangifte verdwijnt en wordt vervangen door één aanslag, en dat doorgeven van wijzigingen op die aanslag eenvoudiger wordt. Belastingplichtigen kunnen voortaan tot anderhalf jaar na de aangifte via hun eigen belastingdomein de aanslag aanvullen, ofwel soepel herzien. Aanvullingen of kleine wijzigingen hoeven dan niet meer als bezwaar behandeld te worden, wat een hoop bureaucratische rompslomp scheelt.
De voorgestelde aanpassingen in de wet ondersteunen het streven om alle belastingbetalers een eigen berichtenbox te geven waarmee met de Belastingdienst gecommuniceerd kan worden. Daarmee verdwijnen miljoenen blauwe enveloppen, en wordt het verkeer tussen burger en Belastingdienst digitaal en een stuk informeler. Voor de toeslagen bestaat deze mogelijkheid al.

Mathijs van Dijk bijzonder hoogleraar Financiële Markten

Per 1 juli 2012 is prof.dr. Mathijs van Dijk benoemd tot bijzonder hoogleraar Business Adminstration, with particular reference to financial markets in de Rotterdam School of Management, Erasmus University vanwege het Erasmus Trustfonds. De leerstoel is ingesteld om fundamenteel onderzoek naar de organisatie en het functioneren van hedendaagse financiële markten te stimuleren.
De centrale vraag hierbij zal zijn hoe financiële markten kunnen worden ingericht om hun functie (het toekennen van kapitaal, het bieden van investeringsmogelijkheden en het spreiden van risico) te optimaliseren, terwijl tegelijkertijd de kansen op en de gevolgen van financiële crises worden verkleind. Hiervoor is meer inzicht nodig in de internationale samenhang tussen financiële markten, in de invloed van financiële markten op de economie als geheel en in het effect van regelgeving en toezicht.
Sinds het begin van de handel in aandelen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (1602, Amsterdam) zijn financiële markten steeds belangrijker geworden. Bedrijven kunnen er kapitaal ophalen en particuliere en institutionele beleggers kunnen er investeren en hun risico spreiden. "Maar de steeds grotere rol van financiële markten brengt ook risico’s met zich mee; de recente crisis laat zien dat problemen die ontstaan op financiële markten razendsnel kunnen overslaan naar markten in andere landen, met zeer grote gevolgen voor de wereldeconomie. We willen hier meer inzicht in krijgen om te achterhalen hoe het financiële stelsel zo goed mogelijk kan worden ingericht om welvaart te bevorderen", aldus Van Dijk.
Zijn onderzoek toont aan dat aandelenmarkten baat erbij hebben open te staan voor buitenlandse investeerders, dat de efficiëntie van het prijsvormingsproces op financiële markten in belangrijke mate fluctueert over de tijd, en dat bedrijven meer aandelenkapitaal ophalen als aandelenmarkten liquide zijn. Zijn meest recente onderzoek gaat over de sociaal-maatschappelijke gevolgen van financiële crises in een groot aantal verschillende landen.
Mathijs van Dijk is sinds 2005 verbonden aan RSM. Daarvoor was hij als gastonderzoeker verbonden aan de Ohio State University, Duke University en de University of California at Los Angeles (UCLA). Hij studeerde econometrie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en promoveerde in 2002 als financieel econoom aan de Universiteit Maastricht.

woensdag 5 september 2012

'Univé beste zorgverzekeraar van 2012'

Zorgverzekeraar Univé is het beste in trek bij de Nederlanders met een gemiddeld cijfer van 8,6. Dit blijkt uit een onderzoek waaraan ruim 800 mensen meededen in de maand augustus. Het onderzoek werd uitgevoerd door de website www.zorgverzekeringvergelijken.net, wat een verzamelplaats is voor ervaringen van Nederlandse zorgverzekeraars.
De top 3 wordt aangevuld door FBTO met een cijfer van 8,8 (maar met de helft minder stemmen dan Univé) en OHRA met eveneens een 8,6. De respondenten werden gevraagd een oordeel te geven over vier verschillende categorieën: hoogte van de premie, service, vergoedingen/declaraties en aanvullende verzekeringen.
In de maand augustus hebben ruim 800 mensen een ervaring achter gelaten van hun huidige zorgverzekeraar, waarbij naast het geven van een sterbeoordeling van 1 t/m 5 per bovengenoemde categorie ook om een toelichting te vragen. Vooral op het gebied van service scoort de zorgverzekeringsector van Univé bovengemiddeld.
De zorgverzekeraar die verreweg de meeste reacties ontving was CZ, met ruim 120 ervaringen en een gemiddeld cijfer van 7,8 behaalt CZ een 5denotering. Dit is net achter de nummer 4 – de Friesland Zorgverzekeraar – met een gemiddelde van 8,2.  

dinsdag 4 september 2012

Provincies, gemeenten & waterschappen wijzen nieuwe begrotingsregels af

De decentrale overheden hebben in een brandbrief de lijsttrekkers voor de Kamerverkiezingen opgeroepen het wetsontwerp Houdbare Overheidsfinanciën (Hof) aan te passen en het verplicht schatkistbankieren niet in te voeren.
In de brief stellen de decentrale overheden dat het wetsvoorstel Hof grote belemmeringen opwerpt voor investeringen en het zelfs onmogelijk maakt om reserves te gebruiken om investeringen te financieren. Hierdoor dreigt de economie al in 2013 900 miljoen euro aan investeringen mis te lopen. Dit bedrag loopt daarna op tot enkele miljarden per jaar. Voor de gehele volgende kabinetsperiode is dat in totaal 11 miljard euro. Dat is onverantwoord volgens de provincies, waterschappen en gemeenten.
Door het verplichte bankieren bij het Rijk lopen de decentrale overheden 135 miljoen euro per jaar aan rendement mis. Dit terwijl het door het Rijk beoogde doel, verbetering van de overheidsschuld, slechts beperkt wordt bereikt. de overheidsschuld wordt alleen statistisch en met maar 1% opgepoetst.
Provincies, gemeenten en waterschappen moeten jaarlijks sluitende begrotingen hebben. Met keurig sluitende begrotingen kunnen zij investeren en sparen voor grote uitgaven. Het wetsvoorstel Houdbare Overheidsfinanciën (Hof) belemmert investeringen en maakt het uitgeven van spaargeld onmogelijk. Door een verschil in boekhoudstelsels van het Rijk en de decentrale overheden wordt zowel het investeren als het gebruik van reserves gezien als een begrotingstekort. Dat werkt negatief door in het EMU-saldo, het landelijke begrotingstekort waar Brussel de regering op aanspreekt.
Schatkistbankieren verplicht provincies, gemeenten en waterschappen om spaargeld te stallen bij het Rijk. Het moet helpen om de Nederlandse overheidsschuld te verlagen. "Dit is slechts een cosmetische ingreep", aldus Johan Remkes, voorzitter van het Interprovinciaal Overleg. "Doordat overschotten worden aangehouden bij het Rijk lijkt er meer geld in de schatkist te zitten. Statistisch daalt de overheidsschuld dan, met 1%, maar de feitelijke omvang van de schulden niet. Ondertussen lopen de decentrale overheden wél rendement mis. Dat geld kunnen we juist nu heel erg goed gebruiken."
Volgens de decentrale overheden remmen zowel het wetsvoorstel Hof als het schatkistbankieren regionale en lokale investeringen. Regionale en lokale initiatieven die de economie stimuleren, moeten na invoering van de twee voorstellen worden geschrapt. Dat vinden de lagere overheden onverantwoord in een tijd waarin iedere kans om de economie een impuls te geven noodzakelijk is. VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma: "Juist in de regio ontstaan de verbindingen en maatschappelijke coalities die ons land vooruit helpen. De 'ports' en 'valleys' bundelen de kennis en expertise die Nederland concurrerend maken. De Wet Hof en het schatkistbankieren hinderen krachtig regionaal ruimtelijk-economisch beleid."
Volgens IPO, VNG en UvW zijn er alternatieven voor het wetsvoorstel Hof en het verplicht schatkistbankieren die de autonomie, kracht en dynamiek van de decentrale overheden niet inperken. Peter Glas, voorzitter van de Unie van Waterschappen: "De huidige voorstellen wijzen wij af, maar wij gaan graag het gesprek aan met het volgende kabinet over andere, minder schadelijke manieren waarmee we dezelfde doelen kunnen bereiken. Voldoen aan Brusselse regels en effectief economisch herstelbeleid kunnen prima samen gaan."

ING mag internetdochter Canada niet zomaar verkopen

ING heeft eindelijk een koper voor zijn Canadese internetbank, maar de nieuwe eigenaar Bank of Nova Scotia heeft toestemming nodig van de ministerie van Financiën. Bank of Nova Scotia biedt 3,1 miljard dollar (2,5 miljard euro) voor de bank, maar ING mag zijn Canadese dochter – ING Direct Canada is een bank voor particulieren zonder een uitgebreid kantorennetwerk – niet zomaar voor de hand doen. Toezichthoder Julie Dickson zegt dat er eerst een uitgebreide beoordeling is vereist. De invloed van de verkoop op het eigen vermogen en liquide middelen van de Canadese Scotiabank dient onderzocht te worden.

maandag 3 september 2012

Kort banknieuws

België legt banken aan banden

Voor de Belgische premier Elio Di Rupo is de hervorming van de bankensector de belangrijkste prioriteit de komende maanden. De socialistische premier wil de spaar- en zakenafdelingen van de banken opsplitsen, meldde hij zaterdag in diverse kranten.

'Grieks watermerk op nieuwe eurobiljetten'

De Europese Centrale Bank is van plan een afbeelding uit de Griekse mythologie te gebruiken als nieuw watermerk op eurobiljetten. Einde van de Grexit-discussie?

ECB aan zet na bezwerende woorden Bernanke

Na de voor beleggers bemoedigende toespraak vrijdag van de Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke, is het de komende week aan de Europese Centrale Bank (ECB) om het vertrouwen op de financiële markten verder op te vijzelen. Gehoopt wordt dat de ECB aankondigt de steunaankopen van Zuid-Europees staatspapier te hervatten.

ABN AMRO zet Purmerend in beweging

De ABN AMRO Bank staat bekend als een sportieve bank. Veel sportevenementen kunnen rekenen op de steun van deze financiële instelling. Zo ook de Marktstadrun in Purmerend. Voor het tweede jaar is de ABN AMRO hoofdsponsor van dit loopevenement.
...

Nieuwe betaalmogelijkheden bij IKEA

IKEA lanceert een nieuwe dienst voor haar klanten, het IKEA Betaalplan. Daarmee kunnen klanten hun aankopen betalen op een manier die past bij hun financiële situatie. Van voordelig betalen in termijnen, tot direct afrekenen met de IKEA FAMILY Betaalkaart.
Het krediet wordt verstrekt via Ikano Bank. De uit Zweden afkomstige Ikano Bank start per 1 september 2012 haar activiteiten in Nederland. Ikano Bank is onderdeel van de Ikano Groep, een zelfstandige groep bedrijven die eigendom is van de Kamprad familie. Momenteel verzorgt Ikano zowel voor IKEA als andere retailers in negen markten klant loyaliteitsproducten en financiële diensten.
Alle producten uit het IKEA Betaalplan hebben dezelfde jaarlijkse rente van 13 procent.

Rekeningnummers converteren naar IBAN via het web

SkillSource heeft de website www.IBAN-converteren.nl gelanceerd. Op deze website kan elk Nederlands rekeningnummer geconverteerd worden naar IBAN en BIC. Het was al mogelijk om de IBAN van een rekeningnummer op te zoeken, maar nu kan het dus ook zonder extra bankgegevens of BIC. Geheel gratis!
Met de nieuwe online dienst anticipeert SkillSource naar eigen zeggen op de nieuwe SEPA-standaarden voor alle binnen- en buitenlandse eurobetalingen. Vanaf 1 februari 2014 is het gebruik van IBAN (International Bank Account Number) namelijk verplicht voor alle betalingen. Iedereen in Europa betaalt dan op dezelfde manier.
De invoering van IBAN als rekeningnummer heeft gevolgen voor zowel consumenten als ondernemers. Voor consumenten verloopt de overgang vrijwel automatisch. Voor bedrijven betekenen de nieuwe standaarden onder meer aanpassingen in de administratie, software en in de bedrijfsvoering. Alle rekeningnummers moeten worden omgezet naar IBAN.