donderdag 13 september 2012

Schadeclaim tegen Aegon voor rechtbank

Op maandag 17 september vindt er bij het Gerechtshof in Amsterdam een belangrijke zitting plaats in een rechtszaak die duidelijkheid moet verschaffen over een al in 2004 gestarte schadeclaim over het Sprintplan van AEGON. Het Sprintplan is in de periode tussen 1997 en 2003 door AEGON aan circa 125.000 consumenten verkocht als spaar-of beleggingsproduct dat geschikt zou zijn voor vermogenopbouw. Pas na het losbarsten van de aandelenlease-affaire in 2003 heeft AEGON erkend dat het bij het Sprintplan om een variant van de zeer risicovolle beleggingsvorm aandelenlease gaat.
De Vereniging Consument & Geldzaken die de rechtszaak tegen AEGON in 2004 aanhangig maakte stelt dat AEGON niet alleen de Sprintplan-klanten heeft misleid, maar ook de rechter in de vele rechtszaken over het Sprintplan.
De Sprintplan-rechtszaak verkeert in de slotfase van de hoger beroepsprocedure bij het Gerechtshof Amsterdam. Cruciaal punt betreft thans de vraag welk deel van de circa 1,6 miljard euro daadwerkelijk door AEGON is belegd voor de Sprintplan-deelnemers. Door de advocaat van AEGON is in de loop van de rechtszaak (en in eerdere rechtszaken) steeds verklaard dat 80% belegd zou zijn in obligaties en 20% in zg. OTC-opties. ‘’In de Sprintplan-brochure werd destijds alleen gesproken over een belegging in aandelenindices, niet over een obligatiebelegging’’, aldus woordvoer Anton Weenink van de Vereniging Consument & Geldzaken. Uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van de advocaat van de Vereniging Consument & Geldzaken door een extern forensic accountantsbureau en een onderzoeker van de Radboud Universiteit Nijmegen naar de jaarverslagen Aegon Garantiefonds zijn echter geen beleggingen in obligaties gebleken. Door Aegon zijn alleen derivaten gekocht, waardoor naar ons oordeel circa 85% van de lening van 1,6 miljard euro overbodig was. ‘’Onze overtuiging is dat het hele Sprintplan door AEGON opgezet als een vorm van beleggersbedrog, in elk geval als een vorm van misleiding’’, aldus Anton Weenink. ‘’De hele constructie is door AEGON opgezet met een grotendeels overbodige lening, waardoor de 125.000 deelnemers circa 500 miljoen euro rente hebben betaald voor het overbodige deel van de lening’’.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.