donderdag 31 januari 2013

App Triodos Bank laat zien wat er met je geld gebeurt

Triodos Bank introduceert naar eigen zeggen als eerste bank ter wereld een app voor mobiel bankieren die tegelijkertijd laat zien welke ondernemers en initiatieven de bank financiert. De app bevat zelfs een Google Map met markers. Wanneer je klikt op een marker, verschijnt er een pop-up met een foto en korte omschrijving van desbetreffende kredietklant. Op deze manier kunnen rekeninghouders zich eenvoudig een beeld vormen van wat er met hun aan de bank toevertrouwde geld gebeurt. Bij de kredietverlening stelt Triodos Bank ook als eis dat er een profiel wordt opgemaakt van het bedrijf in kwestie. “Die transparantie was er al”, zegt woordvoerder Maarten Thijs van Triodos Bank tegen Emerce.

Verbetering financiële armslag bedrijven leidt tot fors meer fusies en overnames

De aanzienlijke verbetering van de financiële armslag bij bedrijven en de positieve ontwikkeling van de koers-winst verhoudingen gaan dit jaar wereldwijd tot fors meer fusies en overnames zorgen. Uit internationaal onderzoek dat KPMG iedere zes maanden verricht onder duizend beursgenoteerde bedrijven blijkt dat de koers-winst verhouding bij deze ondernemingen de afgelopen zes maanden met 15 procent is gestegen. Daarnaast zullen de gemiddelde schuldratio’s van de bedrijven dit jaar naar verwachting met 15% dalen, waardoor de financiële slagkracht de komende maanden aanzienlijk zal verbeteren. “Dat betekent dat veel grote bedrijven steeds meer ruimte krijgen om fusies en overnames te financieren”, constateert Wouter van de Bunt, managing partner van KPMG Corporate Finance.

Van de Bunt: “De stijging of daling van de toekomstige koers-winst verhoudingen is een goede maatstaf voor het algemene vertrouwen in de markt, de gemiddelde schuldratio helpt de capaciteit te meten die bedrijven hebben om toekomstige acquisities te doen.”
Ondanks de verschillende crises in de Eurozone is volgens Van de Bunt ook bij Europese ondernemingen het vertrouwen toegenomen. Van de Bunt: “Naar verwachting zullen de koers-winst verhoudingen bij bedrijven in Europa ten opzichte van zes maanden geleden met 19% stijgen. En als gevolg van de daling van de schuldratio’s zal de financiële slagkracht van de bedrijven dit jaar met 12 procent toenemen.

Binnen Europa tekenen zich echter grote verschillen af. In Duitsland bijvoorbeeld is het vertrouwen fors toegenomen gezien de stijging van de koers-winst verhouding met 26%. Gecombineerd met het feit dat de financiële ruimte zo’n 20% hoger zal uitvallen, biedt deze ontwikkeling een uitstekende basis voor toekomstige transacties. En ook het perspectief in Nederland is na de onzekerheid over een mogelijke ‘dubbel dip’ recessie goed te noemen. Met een stijging van de koers-winst verhouding van 19% en 17% meer capaciteit voor financiering van fusies en overnames doet ons land nauwelijks onder voor het wereldwijde gemiddelde.”

De vooruitzichten voor 2013 zijn volgens Van de Bunt dan ook positiever dan ze de afgelopen twee jaar zijn geweest. Van de Bunt: “Ook de afgelopen twee jaar was als gevolg van de voortdurende aandacht voor schuldvermindering sprake van meer financiële ruimte bij de bedrijven. Nu echter gaat deze ontwikkeling samen met een toename van het vertouwen als gevolg van aanzienlijk verbeterde koers-winst verhoudingen.

woensdag 30 januari 2013

SNS Reaal: een overzicht

'SNS Property Finance onmachtig'

De afdeling die bij Property Finance van SNS Reaal over de probleemkredieten ging, had in 2006 maar drie medewerkers. Er was volstrekt onvoldoende kennis, ervaring en slagkracht. Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van gesprekken met verschillende bronnen.

'Obligatieplan SNS zorgt voor onrust bij ABP'

De suggestie dat obligatiehouders mogelijk moeten meebetalen aan het redden van SNS Reaal heeft onrust veroorzaakt bij het ABP en zijn pensioenuitvoerder APG. Dat bevestigde een woordvoerder van het APG in reactie op berichtgeving op de website van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). 

FNV krijgt nog 20 miljoen euro van SNS Reaal

Als bank-verzekeraar SNS Reaal ten onder gaat, wacht ook de vakcentrale FNV een forse strop. Voor eind volgende maand zal SNS Reaal nog 10 miljoen euro moeten overmaken aan de FNV.

Waarom SNS niet mag omvallen

Hoe veilig is mijn bank nog? Een vraag die sinds het begin van de financiële crisis iedereen met een bankrekening bezighoudt. Het antwoord: tamelijk veilig zolang het om zogeheten systeembanken gaat. Met kleinere banken, of buitenlandse banken die niet onder het toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) vallen, is het meer oppassen geblazen.

Student (26) wil graag SNS kopen

Eén bereidwillige koper heeft SNS in elk geval, en dat is de 26-jarige Amsterdamse economiestudent Sibbe Jan Noppert. Vorig jaar voerde hij tot voor de rechter strijd met de Rabobank over het gebruiksrecht van de naam Boerenleen, nu wil hij SNS redden.

Postzegel met waarde in guldens moet een langere geldigheidsduur krijgen

Vanaf 1 november 2013 mogen postzegels met een waarde in guldens niet langer worden gebruikt. Dat betekent een klap voor postzegelverzamelaars in Nederland. De waarde van hun verzameling wordt ernstig aangetast. De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH) is diep teleurgesteld.
"Verzamelaars konden er altijd op vertrouwen dat de waarde van hun collectie behouden bleef. Nu is een belangrijk deel van hun postzegels opeens veel minder waard", constateert Martijn Bulterman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH).
Het besluit heeft ook gevolgen voor de voorraden bij postzegelhandelaren en bij de postzegelveilingen, waardoor de verzamelaar nog eens extra wordt gedupeerd.
Bulterman: "We hebben maar zeven maanden de tijd om ons op de veranderde situatie voor te bereiden. Daar komt nog bij dat in de Algemene Voorwaarden van PostNL altijd heeft gestaan dat wanneer PostNL zegels ongeldig verklaart, het bedrijf aangeeft waar en hoe de oude postzegels kunnen worden omgewisseld voor geldige zegels. Deze voorwaarde is in de laatste versie opeens verdwenen. Ook daarmee wordt het vertrouwen van verzamelaar en consument geschaad." Bulterman vindt het vooral belangrijk dat het plezier in het verzamelen van postzegels niet verdwijnt. "PostNL is altijd een betrouwbare partner geweest. Het bedrijf heeft de taak ons te helpen om verzamelaars te stimuleren en om hun verzameling uit te breiden. Postzegels zijn leerzaam, je ontdekt een andere wereld, op allerlei niveaus en op allerlei gebied. Het is PostNL die sinds de eerste postzegel in 1852 ons van al die leuke en nuttige informatie heeft voorzien door elk jaar vele prachtige postzegels uit te geven. Het kan toch niet dat datzelfde bedrijf de verzamelwereld nu zo in de steek laat!" En voegt Bulterman daaraan toe: "Dan heb ik het nog niet eens over de consument die nog postzegels van voor de euro heeft en die nu niet langer kan gebruiken voor diensten waar hij wel voor heeft betaald."

dinsdag 29 januari 2013

Domeinnamen DSB Bank onder de hamer

Sedo, een handelsplatform voor domeinnamen, veilt van eind januari tot en met maart 2013 de domeinnamen uit de boedel van de failliete DSB Bank. In totaal zullen meer dan 1.000 domeinnamen ter veiling aangeboden worden. De eerste veiling start op donderdag 31 januari en eindigt zeven dagen later. In deze veiling worden voornamelijk domeinnamen uit de categorieën ‘krediet’, ‘hypotheek’ en ‘sparen’ geveild.

'Banken laten beroofde klanten in de kou staan'

Consumenten die het slachtoffer zijn van phishing en skimming lopen steeds meer risico met de schade te blijven zitten. De Consumentenbond signaleert in de Consumentengids van februari dat meerdere banken vanaf januari 2013 hun regels aanscherpen en minder coulant zijn bij mogelijke phishing of pinpasfraude. Wie de regels van de banken niet stipt opvolgt, kan te maken krijgen met lagere, of helemaal geen schadevergoeding.
Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Slachtoffers van phishing of skimming krijgen niet alleen moeilijker hun geld terug, ze krijgen ook nog eens de schuld in de schoenen geschoven. De Rabobank bijvoorbeeld stelt dat phishing per definitie betekent dat klanten beveilingscodes hebben weggegeven aan derden. En dan vergoedt de bank de schade in principe niet. Hoe strenger de eisen, des te makkelijker het wordt om een klant te verwijten dat hij zich niet aan die regels heeft gehouden, en grof nalatig is.'
Sommige eisen in de productvoorwaarden  vindt de Consumentenbond te streng om in de praktijk uitvoerbaar te zijn. Zo verplichten banken hun klanten om:

minstens één keer per dag te controleren of ze hun betaalpassen nog hebben en die te verbergen voor huisgenoten en familieleden;
hun pincode nergens op te schrijven - ook niet in versleutelde vorm - en die aan helemaal niemand te vertellen;
meteen melding te maken van incidenten met een kaart of pincode. Tot die melding is de consument zelf aansprakelijk voor schade;
elke week hun afschrijvingen te controleren.
In de Consumentengids van februari staan naast ervaringsverhalen algemene tips voor consumenten om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van bankfraude. 

VSZ assuradeuren biedt oplossing voor privaat verzekeren Ziektewet

Werkgevers kunnen zich vanaf vandaag ook privaat verzekeren voor de Ziektewet. VSZ Assuradeuren neemt het uitbetalen en re-integreren van de ex- werknemer over van het UWV. VSZ biedt zo een complete oplossing voor de werkgever en helpt de ex- werknemer sneller weer herstellen.
Het verzekeren en uitvoeren van de Ziektewet was tot nu toe een publieke aangelegenheid. Een werkgever had geen ander alternatief dan via de Belastingdienst afdrachten te doen en de begeleiding van de zieke ex-werknemer aan het UWV over te laten. Private mogelijkheden om je als onderneming te verzekeren voor de Ziektewet waren er niet. De werkgever werd ook niet gestimuleerd om naar die ex- werknemer om te kijken, omdat de afdracht aan de belastingdienst niet hoger werd als er meer ex-werknemers langer in de Ziektewet terecht kwamen.
Echter, per 1 januari 2013 is de werkgever wel direct verantwoordelijk geworden voor de kosten van de Ziektewet. Met de introductie van de Wet BeZaVA (modernisering Ziektewet) betaalt een werkgever meer premie als ex- werknemers langer in de Ziektewet zitten. En dan wil je als werkgever graag zeker weten dat jouw ex-werknemers ook zo snel mogelijk weer re-integreren. Dat is in het belang van die ex-werknemer én voor jezelf.
VSZ assuradeuren biedt de oplossing. Privaat verzekeren van de Ziektewet is vanaf nu namelijk wel mogelijk. VSZ biedt een complete oplossing door verzekeren en re-integreren te combineren. VSZ neemt daarbij het uitbetalen en re-integreren van de ex- werknemer over van het UWV. Ex- werknemers worden op een positieve manier gestimuleerd om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Zo betaal je als werkgever niet meer aan het UWV maar betaal je zelf de uitkering aan de ex- werknemer. De premie hiervoor is echter lager, omdat je ex-medewerkers sneller herstellen. De werkgever krijgt hierdoor meer grip op zijn kosten. De ex-werknemer wordt professioneel en adequaat begeleid, tot aan het aanbieden van vervangende arbeid, om maximaal herstel naar werk en inzet op de arbeidsmarkt mogelijk te maken.
VSZ werkt hierin samen met verschillende gerenommeerde partijen waaronder Acture, de grootste private uitvoerder van de Ziektewet. Acture heef een bewezen trackrecord in de uitzendsector; vijf keer sneller herstel en acht keer minder instroom in de WIA dan de publieke uitvoerder UWV. Acture is de grootste private uitvoerder van de Ziektewet in Nederland.Risicodrager van VSZ assuradeuren is AEGON. AEGON gelooft in de combinatie van verzekeren en re-integreren om zo tegen de laagst mogelijke kosten de meest effectieve oplossing aan te bieden voor werkgever én werknemer.
VSZ assuradeuren werkt via het intermediaire kanaal en gaat graag de samenwerking aan om het intermediair in staat te stellen om dit specialistische verzekeringsproduct aan te bieden aan zijn klanten.

maandag 28 januari 2013

IJsland mocht compensatie Icesave weigeren

IJsland mocht in de Icesave-zaak compensatie weigeren voor Britse en Nederlandse spaarders bij de IJslandse internetspaarbank Icesave. Dat heeft de Europese rechtbank maandag bepaald. IJsland heeft altijd gezegd dat dat besluit volkomen legaal was. Het staat los van de overeenstemming over een terugbetaling van bevroren spaardeposito's en voorschotten zoals die door Nederland aan gedupeerde spaarders zijn betaald. Landsbanki, het moederbedrijf van Icesave, heeft 1,517 miljard IJslandse kroon tot zijn beschikking, dat is 200 miljard meer dan wat er is geclaimd. Zo'n 600 miljard IJslandse kroon is reeds betaald. IJsland verwacht dat de gedupeerden de komende jaren wel volledig zullen worden gecompenseerd uit de boedel van Landsbanki. Het besluit van de Europese rechtbank (EFTA) is definitief. Hoger beroep is niet mogelijk.

Niet-financiële bedrijven betalen recordbedrag aan dividend

Beursgenoteerde Nederlandse bedrijven betaalden in 2012 bijna 17 miljard euro dividend uit aan hun aandeelhouders. Dit is ruim een derde meer dan in 2011. De dividenduitkeringen zijn daarmee bijna terug op het niveau van voor de crisis. De niet-financiële bedrijven keerden zelfs een recordbedrag van ruim 16 miljard euro aan dividend uit.
De op de Amsterdamse beurs genoteerde niet-financiële bedrijven maakten in 2012 een recordbedrag van ruim 16 miljard euro aan dividend over aan hun aandeelhouders. Dit is een derde meer dan het vorige record van 2008. Het cijfer over 2012 wordt wel vertekend door een eenmalige uitkering van ASML Holding van ruim 3,6 miljard euro, maar zonder deze uitkering was het uitgekeerde dividendbedrag evengoed een record.
Beursgenoteerde bedrijven hebben in 2012 voor 1,7 miljard euro aan eigen aandelen ingekocht. Sinds het begin van de financieel-economische crisis eind 2008 zijn bedrijven voorzichtiger geworden met hun inkoopprogramma’s. In 2007 en 2008 werd er nog voor respectievelijk 16 miljard en 15 miljard euro aan aandelen ingekocht. Bedrijven gebruiken het inkopen van eigen aandelen vooral om van overtollig kasgeld af te komen. Door de inkoop hoeft de winst over minder aandelen verdeeld te worden en dat heeft tevens een positieve invloed op de koers van het aandeel.

Moeten mensen spaargeld 'opeten' voor AWBZ?



Duizenden ouderen en gehandicapten met eigen vermogen krijgen deze maand een forse rekening van het CAK. Per 1 januari 2013 moeten mensen die in een AWBZ-instelling wonen een veel hogere eigen bijdrage betalen. Ze betalen voortaan 8 procent over hun bezit (spaargeld/beleggingen/eigen huis). Soms betalen zij per maand wel €1000 meer! Wie zelf spaargeld heeft, moet dat maar opeten vindt de regering.
Op 1 januari 2013 geldt een vermogensbijtelling voor volwassenen die in een AWBZ-instelling wonen (verzorgingshuis/verpleeghuis of een instelling voor gehandicapten). Het gaat dus niet alleen over ouderen, maar ook over volwassen (verstandelijk) gehandicapten met een eigen vermogen! Hoe hoog de eigen bijdrage is, hangt af van je inkomen, leeftijd en gezinssituatie (ben je alleen of niet). Ook is bepalend of je in een AWBZ-instelling verblijft of thuis AWBZ-zorg krijgt. Via de volgende links is meer informatie van het CAK (Centraal Administratie Kantoor) over Zorg met Verblijf of Zorg zonder Verblijf te vinden. Het CAK heeft de meest gestelde vragen over dit onderwerp op een rijtje gezet.

Wie regelt het voor SNS Reaal?

Wel of geen nationalisatie voor de in zwaar weer verkerende bankverzekeraar SNS Reaal. Binnen nu en anderhalve week moet er een plan voor het consortium klaarliggen. Opnieuw blijkt een financiële instelling ‘too big to fail’. Hebben we hier met een nieuwe ABN Amro te maken of zit de situatie anders in elkaar? Peter Verhaar, financieel specialist en oprichter van belegginsbank Alex, over de problemen.

vrijdag 25 januari 2013

FIOD pakt facilitators belastingfraude aan

De FIOD heeft dinsdag doorzoekingen gedaan op drie adressen in Sittard in verband met vermoedelijke belastingfraude. Twee mannen, 69 en 40 jaar oud uit Sittard, worden verdacht van het opzettelijk indienen van onjuiste aangiften inkomstenbelasting voor derden.
Het vermoeden is dat zij persoonlijke aftrekposten als ziektekosten en giften in aftrek brachten, terwijl deze deels gefingeerd waren. De valse aangiften zouden leiden tot te hoge teruggaven inkomstenbelasting waar de betrokken belastingplichtigen geen recht op hadden. Tijdig ingrijpen van de Belastingdienst heeft ertoe geleid dat een deel van deze verzoeken om teruggave niet is uitbetaald.
De verdachten worden gezien als facilitators die de fraude door derden mogelijk maken. Onduidelijk is of deze derden op de hoogte waren van de fraude met hun aangifte. Zij betaalden de verdachten voor het indienen van hun aangiften. Onderzoek door de Belastingdienst wijst uit dat verdachten duizenden digitale aangiften inkomstenbelasting/ bezwaarschriften hebben ingediend. Aangezien elke belastingplichtige zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar aangifte, vordert de Belastingdienst het teveel uitbetaalde bedrag terug bij de belastingplichtige.
De FIOD heeft dinsdag in twee woningen en een bedrijfspand gezocht. Hierbij is administratie in beslag genomen. De FIOD doet verder onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket.
De aanpak van systeemfraude door de Belastingdienst en FIOD maakt deel uit van het beleid van staatssecretaris Weekers voor een eenvoudiger, meer solide en fraudebestendiger belastingstelsel.

Bijna de helft van de hypotheekbemiddelaars in de fout

Uit onderzoek van SMCO blijkt dat 48% van de onderzochte hypotheekbemiddelaars zowel kosten bij hun klanten in rekening brengt als daarbovenop provisie van de hypotheekverstrekker ontvangt. Daarnaast zegt een kwart van de bemiddelaars onafhankelijk te zijn, wat gezien de verschillen in provisie niet mogelijk is. SMCO is daarom een collectieve actie gestart. Iedereen die tussen 2008 en 1 januari 2013 een hypotheek heeft afgesloten bij een hypotheekbemiddelaar kan zich gratis aanmelden om de te veel betaalde kosten terug te eisen.
SMCO is niet over één nacht ijs gegaan en heeft 160 hypotheekbemiddelaars gevraagd naar hun beloningstructuur. En wat blijkt: 48% van de 60 bemiddelaars die hun dienstverleningsdocument hebben ingestuurd geeft aan zowel kosten bij hun klant in rekening te kunnen brengen als provisie van de hypotheekverstrekker te ontvangen. Hierdoor worden hun inkomsten onrechtvaardig verdubbeld of zelfs verveelvoudigd. Zo heeft een bemiddelaar 2.500 euro in rekening gebracht en daarnaast 2% (4.000 euro) provisie ontvangen. Totaal heeft deze bemiddelaar dus 6.500 euro in rekening gebracht, terwijl een bedrag van maximaal 1.850 euro terecht zou zijn. Een factor 3,5 is dus te veel aan de klant in rekening gebracht. Onder andere de Hypotheker, Hypotheekvisie en de Hypotheekadviseur geven aan zich van deze praktijk te bedienen. 

donderdag 24 januari 2013

Voorzichtig optimisme op de financiële arbeidsmarkt

In 2012 is de vraag naar hoger opgeleide financieel specialisten met 9% gekrompen ten opzichte van 2011. Toch zijn er in het vierde kwartaal duidelijke signalen van een stabilisatie en zelfs van voorzichtige groei te zien. Dit blijkt uit de analyse 'Trends en ontwikkelingen op de financiële arbeidsmarkt 2012' van Erik Kolthof, competence director Finance & ICT bij Yacht.
In het vierde kwartaal van 2012 is de vraag naar business controllers gestabiliseerd ten opzichte van het derde kwartaal 2012. De vraag naar zware financieel management posities steeg zelfs met 7%. Ook de vraag naar experts op het gebied van audit en toezicht én jong financieel talent blijft op een structureel hoog niveau. De kaasschaaf bezuinigingen op de finance functie zijn uitgewerkt en de aanhoudende crisis vraag om extra maatregelen waarvoor financieel specialisten onmisbaar zijn.
De vraag naar financieel specialisten zoals financial controllers, auditors, finance managers en assistant en business controllers krimpt over heel 2012 nog steeds. Geen enkele sector ontkomt aan deze krimp. Ook regionaal zien we overal dalingen terugkomen, waarbij er sprake is van een grote spreiding. In Limburg is de krimp 36%, in Zuid Holland 6,5% en Noord Brabant 8%. De vraag naar financial controllers laat de grootste krimp zien, namelijk 19%. De vraag naar accountants laat ook een forse daling zien. Met een afname van 18% in 2012 wordt bevestigd dat deze doelgroep een lastige periode doormaakt.
Duidelijke signalen van stabilisatie en zelfs groei op deelgebieden
Over heel 2012 is de vraag naar goede administrateurs vrijwel stabiel gebleven. Hetzelfde zien we terug bij de vraag naar auditors, waarbij voor deze experts de vraag in het vierde kwartaal 2012 zelfs een groei liet zien van 21% ten opzichte van het derde kwartaal 2012. De behoefte aan controle en toezicht vertaalde zich ook in 2012 in een stijgend aantal vacatures voor deze experts.
De vraag naar jong financieel talent met tussen de 1 en 8 jaar werkervaring is het afgelopen jaar onverkort groot gebleven. Deze groep, die snel productief en relatief goedkoop is, blijft gewild op de arbeidsmarkt.
Opvallend maar verklaarbaar is de groei van de vraag naar zwaardere financieel management posities. Na een afname in de vraag in de afgelopen jaren is in het vierde kwartaal een groei van 7 procent waar te nemen.
De aanhoudende crisis vraagt om extra maatregelen waarvoor financieel experts onmisbaar zijn. "Bij het begin van de crisis in 2009 zagen we een soortgelijk verschijnsel," aldus Erik Kolthof. De vraag naar financieel specialisten bleef nog geruime tijd op een hoog niveau omdat kosten en opbrengsten goed in kaart gebracht moesten worden én processen werden verbeterd. Hierdoor konden beter onderbouwde maatregelen worden genomen. Toen dit op orde was, werd finance, als staffunctie, zelf een kostenpost waarop bezuinigd kon worden. Door de aanhoudende economische crisis is dit ook volop aan de orde geweest. Met name op financieel-administratieve functies zoals administrateurs is sterk bezuinigd en natuurlijk verloop is zoveel mogelijk intern opgelost. Deze kaasschaafmethode om de kosten van de finance functie terug te brengen is bij veel organisaties uitgeput, waardoor de vraag naar goede administrateurs weer is opgeveerd."
Verdere bezuinigingen op de finance functie vragen om een structureel andere inrichting en werkwijze binnen financiële afdelingen. Naast een meer wendbare finance afdeling dwingt de huidige economische crisis organisaties ertoe om ook de totale bedrijfsvoering anders in te richten waarna reorganisaties en structurele veranderingen doorgevoerd kunnen worden. Om deze wendbaarheid te vergroten, zijn met name zware financieel managers en ervaren business controllers nodig die de opties en consequenties inzichtelijk maken en kunnen meehelpen bij de veranderingen. "Nu de vraag naar zwaardere financieel specialisten aantrekt, is voorzichtig optimisme over de toenemende vraag naar financieel specialisten die de maatregelen moeten implementeren op zijn plaats" concludeert Erik Kolthof.

woensdag 23 januari 2013

Maatregelen verwacht bij SNS

Bij SNS wordt vermoedelijk hard ingegrepen om de noodlijdende bank-verzekeraar overeind te houden. SNS had al een schuld bij de overheid uitstaan van 850 miljoen wegens eerder verkregen staatssteun in 2008. De Nederlandsche Bank en minister Dijsselbloem van Financiën zouden de nieuwe Interventiewet van stal kunnen halen, waarmee de beursgenoteerde bank of delen daarvan kunnen worden onteigend. Een overname behoort ook tot de mogelijkheden.
De FIOD doet intussen onderzoek naar mogelijk strafbare feiten bij vastgoedprojecten van SNS-Property Finance, een dochterbedrijf van SNS Reaal. De FIOD wil geen enkele mededeling doen over deze zaak. Betrokkenen zeggen tegen de NOS dat het gaat om een oriënterend onderzoek.

Kopzorgen CEO over overheidstekort, overregulering en kapitaalmarkt

Van de West-Europese CEO's denkt slechts 22 procent komend jaar omzetgroei te realiseren. Wereldwijd ligt dit percentage op 36 procent. Dat blijkt uit PwC's jaarlijkse CEO-survey, gehouden onder 1.330 bestuursvoorzitters wereldwijd. Russische CEO's hebben het meeste vertrouwen in omzetgroei, Zuid-Koreaanse het minst. Het negatieve sentiment wordt met name ingegeven door het uitblijven van economische groei en zorgen over overregulering, overheidstekorten en instabiliteit op de kapitaalmarkt. De resultaten worden vanavond bekendgemaakt in Davos aan de vooravond van het World Economic Forum.
Het sentiment onder bestuursvoorzitters over groei laat over de hele linie een daling zien: in West-Europa daalde het vertouwen van 27 naar 22 procent; wereldwijd van 40 naar 36 procent; in Noord-Amerika van 42 naar 33 procent; in Azië van 42 naar 36 procent; en in Afrika van 57 naar 44 procent. Alleen CEO's in Latijns-Amerika hebben meer vertrouwen in omzetgroei dan vorig jaar.
De meest optimistische bestuursvoorzitters komen uit Rusland: 66% van de Russische CEO's verwacht omzetgroei. India (63 procent) en Mexico (62 procent) complementeren de top-3. Japanners (18 procent), Fransen (13 procent) en Koreanen (6 procent) zijn de doemdenkers onder de CEO's. De neerwaartse groeiverwachtingen gaan hand in hand samen met de economische verwachtingen van CEO's: 28 procent verwacht een economische verslechtering; 52 procent denkt dat de economie stabiliseert; en slechts 18% verwacht een verbetering.
CEO's hebben met name kopzorgen over uitblijven van economische groei. Bij ruim 8 op de 10 CEO's staat dit bovenaan het zorgenlijstje, gevolgd door zorgen over de overheidsrespons op lagere belastingopbrengsten (71 procent), overregulering (69 procent) en het gebrek aan stabiliteit op de kapitaalmarkt (61 procent). Sinds 2006 waren CEO's nog nooit zo bezorgd over overregulering. Slechts 12 procent vindt dat hun overheid de administratieve lasten afgelopen jaar heeft verlicht.
De drie meest voorkomende strategieën waarmee CEO's reageren op de economische realiteit zijn: doelstellingen focussen op kleiner aantal kansrijke initiatieven, klantgerichtheid stimuleren en verbeteren van de operationele effectiviteit. Men is voorzichtig als het gaat om het aannemen van personeel: 45 procent is van plan dit jaar te werven (vorig jaar 51 procent). Een kwart wil juist minder personeel.
Met name in de zakelijke dienstverlening verwacht men meer mensen aan te nemen, terwijl het percentage CEO's dat afscheid wil nemen van mensen het hoogst in de bankensector is. Toch blijft de vraag hoe je schaars beschikbaar talent aantrekt hoog op de agenda. Dat geldt vooral voor kleinere bedrijven, bedrijven in landen met economische groei en bedrijven in techniek en technologie.

dinsdag 22 januari 2013

Renteverlagingen raken ook kinderspaarrekening

De kaalslag in spaarrentes die de afgelopen maanden is ingezet heeft daarmee nu ook de kinderspaarrekeningen bereikt, constateert vergelijkingssite Geld.nl. SNS Bank verlaagt vandaag de rente op haar Zilvervlootspaarrekening van 2,3 naar 2,2 procent. Rabobank sneed vorige week in haar jeugdspaarrentes, evenals Argenta en ASN Bank. De opvallendste daling was die van ASN Bank die de rente, na ruim twee jaar op de hoogste rente te hebben geboden, verlaagde van 3 naar 2,8 procent.
De gemiddelde rente op een jeugdspaarrekening bedroeg in januari van 2012 nog ruim 2,5 procent. Dit is de laatste weken gedaald tot ongeveer 2,1 procent. “Het is bijzonder als banken hun rentes voor jeugdsparen verlagen, omdat de rentes op kinderspaarrekeningen doorgaans erg stabiel zijn”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl. “De bedragen die maximaal gestort mogen worden op een jeugdspaarrekening zijn altijd lager dan op gewone spaarrekeningen bij banken. Omdat het dus om een lager bedrag aan spaargeld gaat, is het voor banken minder noodzakelijk de rentes op jeugdspaarrekeningen direct te laten meebewegen met de lage marktrentes.”
Daar komt bij dat geld op een jeugdspaarrekening doorgaans voor langere tijd op de rekening staat. Omdat banken langer over het geld kunnen beschikken, kunnen zij hierop ook hogere rentes vergoeden dan op een reguliere variabele spaarrekening. “We zijn nu echter in een situatie beland waarin de marktrentes voor kortlopend geld, dat tot 1 jaar uitgezet kan worden, hoger liggen dan voor geld dat 1 tot 4 jaar kan worden uitgezet”, licht Bulthuis toe. “Hierdoor zien banken zich genoodzaakt ook de rentes voor spaargelden waar ze langer over kunnen beschikken te verlagen. Dat zagen we de afgelopen maanden al bij de deposito’s met looptijden tot en met 4 jaar en nu dus ook bij de rentes voor jeugdsparen.”
Dat banken massaal hun rentes verlagen, kent twee oorzaken. Enerzijds zijn er de lage ECB-rente en de lage Euribor tarieven die het voor banken goedkoper maken om geld op te halen bij de Europese Centrale Bank (ECB) of op de geldmarkt.
Maar wat ook een rol speelt is de combinatie van het grote aanbod van spaargeld dat banken op zich af zien komen en de steeds beperkender wordende mogelijkheden om dit winstgevend uit te zetten. In 2012 is het totale spaargeld van Nederlandse huishoudens gestegen tot ruim 328 miljard euro, volgens cijfers van De Nederlandsche Bank. (DNB) “Banken gebruiken dit spaargeld op twee manieren: deels worden hiermee de verstrekte kredieten en hypotheken gefinancierd en anderzijds wordt het geld uitgezet op de geld- en kapitaalmarkten”, legt Bulthuis uit.
“Door de kredietcrisis zijn banken steeds strengere eisen gaan stellen aan consumenten en bedrijven bij het verstrekken van leningen en hypotheken. Het gevolg hiervan is dat er minder kredieten worden verstrekt en de verstrekte kredieten vaak lager zijn”, stelt Bulthuis. “Anderzijds dalen de rentes op de geld- en kapitaalmarkten waardoor banken het geld steeds minder gemakkelijk winstgevend kunnen uitzetten. Banken moeten dus wel hun spaarrentes verlagen om er nog iets op te kunnen verdienen.”

Pinnen met ABN pas buiten Europa vanaf vandaag standaard 'uit'

Voor klanten van ABN AMRO staat pinnen buiten Europa vanaf deze week standaard 'uit'. Klanten die dat niet willen, hebben de mogelijkheid dit snel en eenvoudig zelf te wijzigen via Internet Bankieren, telefoon of via een kantoor. Als zij dit doen, gaat de wijziging direct in; de klant kan zijn betaalpas dan ook meteen buiten Europa gebruiken.
Klanten zijn over de nieuwe maatregel eind vorig jaar per brief of bankmail geïnformeerd. Naar aanleiding van die communicatie hebben 18.000 klanten aangegeven ook buiten Europa te willen pinnen en hun profiel veranderd in een Wereldprofiel. Hiermee kunnen ze ook buiten Europa pinnen. Mochten klanten met een Wereldprofiel binnen zes maanden geen transactie buiten Europa doen, krijgen ze van de bank een brief met het advies om het Europaprofiel in te stellen.
ABN AMRO heeft eind vorig jaar ook de mogelijkheid overboekingen naar het buitenland te doen standaard 'uit' gezet. Mede hierdoor is de schade door internetfraude fors afgenomen. De bank neemt deze aanvullende maatregelen om klanten beter te beschermen tegen fraude en om klanten de mogelijkheid te geven zelf te kiezen.

maandag 21 januari 2013

SNS in nood

Achter de schermen woedt er op dit moment een harde strijd om de overleving van een belangrijke Nederlandse systeembank: SNS Reaal. Die bank dreigt door de problemen rondom de vastgoedtak kopje onder te gaan. Hoe kan SNS gered worden zonder dat alleen de belastingbetaler ervoor opdraait. En waarom moest het eigenlijk zover komen? Een tweegesprek met Ewout Irrgang (econoom en oud Tweede Kamerlid SP) en Sweder van Wijnbergen (hoogleraar economie UvA).

Commissie Structuur Nederlandse banken start met consultatie

De Commissie Structuur Nederlandse banken start met de consultatie voor het onderzoek naar het verder terugdringen van risico’s in het Nederlandse bankwezen. De Commissie nodigt geïnteresseerden uit om te reageren op de vraag hoe de stabiliteit van de Nederlandse bankensector kan worden versterkt.
De consultatie stelt geïnteresseerden in de gelegenheid te reageren op de vraag die in het mandaat aan de Commissie is voorgelegd. In het mandaat wordt specifiek gevraagd in te gaan op de toepasbaarheid van de aanbevelingen van de Commissie-Liikanen in Nederland en de manier waarop de scheidbaarheid van Nederlandse banken vorm kan krijgen. In dit kader zal de Commissie ook stilstaan bij de noodzaak om de bankensector dienstbaar te laten zijn aan de economie.
In reactie op de financiële crisis is op internationaal, Europees en nationaal niveau al een uitgebreid pakket maatregelen ingevoerd. Hiermee worden de aan het licht gekomen misstanden en de risico’s voor de financiële stabiliteit aangepakt. De Commissie is gevraagd om op basis van haar mandaat aanbevelingen te doen over de noodzaak van aanvullende structuurhervormingen van de Nederlandse bankensector.
De Commissie Structuur Nederlandse Banken is een onafhankelijke commissie die op verzoek van de Tweede Kamer is ingesteld. De commissie wordt voorgezeten door prof. dr. H.H.F. Wijffels en is samengesteld uit in totaal dertien wetenschappers en andere experts. Streefdatum voor het eindrapport is 15 juni 2013.


vrijdag 18 januari 2013

Delta Lloyd hoeft even geen overnames

Delta Lloyd is voorlopig niet geïnteresseerd in overnames. Ook de verzekeringstak van SNS Reaal, Nationale Nederlanden of ASR wil topman Niek Hoek niet, al houdt hij volgens De Telegraaf de ogen open. 'Onze portefeuille groeit harder dan die van onze concurrenten op de levensverzekerings- en pensioenmarkt. Als het gaat om aantallen nieuw afgesloten producten, dan zijn we daar nummer één. Die groei zit dus al in de pijplijn, omdat we de afgelopen tien jaar stevig in distributie hebben geïnvesteerd. En voor elk verkocht product moeten we zelf extra kapitaal aanhouden, dat kost ook geld.'

Overheid brengt burger in problemen door onverhoeds geld op te eisen

De overheid brengt geregeld burgers in ernstige financiële problemen door onverhoeds geld op te eisen, zegt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer in ZEMBLA over zijn rapport 'In het krijt bij de overheid'. Overheden zoals gemeenten, Belastingdienst, UWV, en CJIB, gaan ieder hun eigen weg als het gaat om invorderen, verrekenen en terugvorderen. Bijna één op de tien huishoudens, 693.000 personen, kan niet zonder hulp van problematische schulden afkomen.
Brenninkmeijer: 'De ene hand van de overheid weet vaak niet wat de andere doet, sterker nog, trekt zich daar niets van aan.' Elke organisatie confronteert de burger met andere invorderingsregimes (termijnen en boetes), zonder op de effecten van elkaars acties te letten. Zelfs binnen een organisatie als de Belastingdienst zijn er verschillende regimes (inkomstenbelasting en toeslagen).
De laatste jaren hebben overheidsinstanties steeds ingrijpender bevoegdheden gekregen voor het innen van schulden zelfs als het geen boetes zijn. 'Belastingdienst en gemeenten mogen net als het CJIB zonder rekening te houden met de beslagvrije voet, direct geld van iemands bankrekening halen', aldus de ombudsman. Ook wijst hij op de starre invordering van verkeersboetes (Wet Mulder), na acht weken worden de – toch al hoge - boetes - verhoogd met 50% en vervolgens met 100% over het geheel.
Sommige knelpunten zijn niet op te lossen door de uitvoeringsinstanties en gemeenten afzonderlijk, maar vragen om actie van de wetgever en het kabinet. Daarom spreekt de ombudsman de ministers voor Wonen en Rijksdienst, SZW, Veiligheid en Justitie, VWS en Financiën aan. Hij beveelt hen dringend aan om meer samen te werken en te coördineren, Alleen op die manier kan het oplopen van schulden worden voorkomen of , als ze zijn ontstaan, effectief worden aangepakt.
De overheid is de belangrijkste schuldeiser van Nederland. Vrijwel elke burger heeft te maken met de overheid als schuldeiser. Zo gaat het om boetes bij CJIB, studieschulden bij DUO, terugbetalingen van toeslagen aan de Belastingdienst en terugbetalingen van uitkeringen aan SVB, UWV, CAK en gemeenten en boetes van het CVZ (zorgverzekeringen). In een rondetafelconferentie heeft hij met verschillende van deze organisaties gesproken, die het probleem herkennen. In zijn spelregels voor al die overheden zegt de ombudsman dat zij de beslagvrije voet moeten beschermen, mee moeten werken aan schuldhulpverlening en flexibel moeten zijn bij betalingsregelingen en eventueel moeten kwijtschelden. Ook vindt hij dat als (dwang)vorderingen worden uitbesteed aan een deurwaarder, de overheid behoorlijke afspraken moet maken over hun werkwijze.

Britse banken in p2p-betalingen

Acht Britse banken gaan samenwerken voor mobiele person-to-personbetalingen. Mobiel betalen moet even makkelijk worden als het versturen van een sms-bericht. Een soort PayPal, maar dan toch weer anders. Barclays, Cumberland Building Society, Danske Bank, HSBC Bank plc, Lloyds Banking Group plc, Metro Bank plc, Royal Bank of Scotland plc en Santander UK plc – zij vertegenwoordigen ongeveer negentig procent van de markt – gaan de nieuwe nog naamloze dienst voorjaar 2014 lanceren.

Private equity fonds ontbeert veelal bedrijfsspecifieke kennis

Private equity fondsen ontberen in het algemeen kennis van het bedrijf waarin zij investeren, beschikken over te weinig inzicht in de branche waarin de onderneming opereert en missen ervaring met de operationele processen die de onderneming kenmerken.
Dat blijkt uit onderzoek van KPMG naar de relatie tussen private equity fondsen en de bedrijven waarin zij investeren. Voor het onderzoek zijn ruim driehonderd middelgrote bedrijven in Europa onderzocht.
Het gebrek aan bedrijfsspecifieke kennis van de onderneming en managementervaring vormen volgens de onderzochte bedrijven de belangrijkste obstakels in de relatie met het private equity fonds. Hoewel bijna 60% van de ondernemingen de betrokkenheid van de leiding van het fonds als goed tot uitstekend ervaart, vindt een meerderheid van de bedrijven dat de leiding kwaliteiten ontbeert. Zo zegt meer dan 70% van de ondernemingen dat meer managementervaring, ervaring met het leiden van een onderneming en ervaring met de branche het private equity fonds meer inzicht verschaft in de dagelijkse praktijk en meer begrip oplevert voor het management van de onderneming waarin zij investeren.
"Een belangrijk punt van kritiek van de bedrijven is dat de kennis en ervaring van de gemiddelde manager bij de private equity fondsen te eenzijdig zijn ontwikkeld", zegt Onno Sloterdijk, partner bij KPMG en verantwoordelijk voor de private equity-praktijk. Sloterdijk: "De bedrijven vinden dat gedurende het proces de relatie met de private equity manager verslechtert, vooral op het moment dat het vertrek van het fonds in beeld komt. Daarnaast zijn de private equity fondsen volgens de bedrijven vaak niet duidelijk over de strategie die gevolgd moet worden. Bovendien zorgen vooral de timing en de vorm waarin de uiteindelijke exit plaatsvindt voor conflicten.
De private equity managers die aan de bedrijven gekoppeld worden, komen in het algemeen uit de financiële wereld en missen vaak managementervaring en branchespecifieke kennis. Hun kracht ligt vooral in het realiseren van transacties en hun kennis van het proces is dan ook groot. Het begrip voor de strategie van de onderneming die zij overnemen is echter in het algemeen onder de maat. Hoewel de onderzochte bedrijven weinig vertrouwen hebben in het feit dat de private equity partijen hun wervingsbeleid zullen aanpassen en meer ervaren managers in dienst zullen nemen, constateer ik dat bij de fondsen de behoefte aan meer kennis van bijvoorbeeld de operationele processen groeit. De beschikbaarheid van deze kennis maakt volgens de onderzochte bedrijven ook het belangrijkste verschil tussen de private equity fondsen."
Uit het onderzoek van KPMG blijkt voorts dat private equity fondsen zorgen voor een aanzienlijke waardevermeerdering van de bedrijven waarin zij investeren. Ruim 40% van de onderzochte bedrijven vindt dat de private equity investering goed is geweest voor een waardetoename van de onderneming van zo'n 11 tot 25%. Bijna 40% van de bedrijven geeft aan dat de waarde van de onderneming bij het vertrek van het private equity fonds tussen de 26 en 50% is toegenomen.
Sloterdijk: "Hieruit blijkt dat private equity fondsen in staat zijn aanzienlijke waarde te creëren en voor betere rendementen te zorgen dan de publieke markten. De bedrijven geven aan dat de toegevoegde waarde van het private equity fonds vooral tot uitdrukking komt in het beschikbaar stellen van kapitaal om te kunnen groeien, in het optimaliseren van het businessplan, in het introduceren van externe expertise binnen de onderneming en in het feit dat het fonds de onderhandelingen met de banken voert."

donderdag 17 januari 2013

Banken investeren onverminderd in bedrijven die leverden aan Syrië

Nederlandse banken en pensioenfondsen investeren onverminderd ruim 300 miljoen euro in twee bedrijven die omstreden communicatieapparatuur leverden aan Syrië. Dit blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van IKV Pax Christi en Oxfam Novib, precies een half jaar nadat de twee organisaties de investeringen van Nederlandse banken en pensioenfondsen in het Italiaanse Finmeccanica en Amerikaanse NetApp aan het licht brachten. Tot nu toe hebben gesprekken tussen financiële instellingen en deze bedrijven niets concreets opgeleverd.
Uit het nieuwe onderzoek, uitgevoerd door economisch onderzoeksbureau Profundo, blijkt dat vrijwel geen van de onderzochte financiële instellingen haar investeringsbeleid op bedrijven die wapens en/of communicatiemiddelen verkopen aan dictaturen, het afgelopen halfjaar nog heeft aangescherpt. Een aantal financiële instellingen is weliswaar in gesprek gegaan met één of beide bedrijven, maar geen enkele instelling heeft hieruit concrete resultaten kunnen melden.
"Banken en pensioenfondsen moeten stoppen met investeringen in bedrijven die niet verantwoordelijk bezig zijn" stelt Roos Boer van IKV Pax Christi, "Het is goed als ze bedrijven aanspreken op hun gedrag maar als dit geen concrete resultaten oplevert, is zo'n gesprek niet meer dan een wassen neus. Als een bedrijf weigert om binnen enkele maanden garanties te geven dat het geen gevoelige apparatuur of wapens meer zal leveren aan dictators, moeten investeringen van de hand gedaan worden. Bedrijven, banken en pensioenfondsen moeten niet wachten tot de overheid hen hiertoe dwingt maar zèlf hun verantwoordelijkheid nemen."
Vijftien Nederlandse financiële instellingen investeren in het Italiaanse bedrijf Finmeccanica en/of het Amerikaanse NetApp, namelijk de bankgroepen Aegon, Delta Lloyd, ING en ABN Amro en de pensioenfondsen ABP, bpfBOUW, Medische Specialisten, Metaal en Techniek (PMT), PNO Media, Metalektro (PME), Grafische Bedrijven (PGB), Spoorwegpensioenfonds, Pensioenfonds voor Huisartsen (SPH), Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PfZW) en Shell Pensioenfonds.
Op Spoorwegpensioenfonds na, dat vanwege haar wapenbeleid niet meer in Finmeccanica investeert, heeft geen enkele andere financiële instelling haar relaties met één of beide bedrijven verbroken. Aegon, dat dit in juli beloofde te zullen doen, heeft haar beleid vooralsnog niet gewijzigd. ING, dat in juli toezegde haar beleid opnieuw te zullen bekijken en indien nodig aan te passen, heeft haar beleid eveneens niet aangescherpt. In reactie op het huidige onderzoek heeft Delta Lloyd nieuw beleid aangekondigd en heeft PNO Media laten weten nieuw beleid op omstreden regimes te hebben ingevoerd, maar dit heeft enkel betrekking op staatsobligaties. ABP, bpfBOUW, Aegon, ING, Pensioenfonds Medisch Specialisten, Pensioenfonds voor de Metalektro, Pensioenfonds Metaal & Techniek en Pensioenfonds Zorg en Welzijn zeggen naar aanleiding van ons onderzoek in juli 2012 in gesprek te zijn met Finmeccanica en/of Netapp. Pensioenfonds Huisartsen en Shell Pensioenfonds verleenden geen medewerking aan het nieuwe onderzoek.
Een dochterbedrijf van Finmeccania leverde in mei 2011 - twee maanden nadat de volksopstand uitbrak - radioapparatuur aan de Syrische politie. In mei 2012 is de Amerikaanse overheid een onderzoek gestart naar leverantie van een dataopslagsysteem, onderdeel van een omvangrijk internetcontrolesysteem, door NetApp aan Syrië.
"Het zou getuigen van daadwerkelijke maatschappelijke verantwoordelijkheid als banken en pensioenfondsen niet alleen zouden reageren op bepaalde voorbeelden, maar ook structureel hun beleid aanscherpen op bedrijven die wapens of communicatieapparatuur leveren aan dictaturen," stelt Peter Ras van Oxfam Novib.

Hulp via Twitter bij belastingaangifte 2012

De Belastingdienst helpt ook dit jaar weer mensen via Twitter (@BDaangifte) bij vragen over hun aangifte. Hiervoor is vanaf maandag 14 januari een webcareteam beschikbaar. Hoewel het team nu al bereikbaar is, adviseert de Belastingdienst mensen om toch vooral in maart aangifte te doen met de vooraf ingevulde aangifte. Dan hoeven de belastingplichtigen de gegevens alleen nog maar te controleren. Dat voorkomt vragen en fouten, zoals verkeerde of vergeten bedragen.
Het Twitteraccount van de belastingdienst heeft intussen al 3.684 volgers. Mensen kunnen algemene vragen stellen. Vertrouwelijke gegevens worden niet via Twitter verstrekt, er worden slechts algemene antwoorden gegeven. Het webcareteam is bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.00 – 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 – 17.00 uur. In de aangiftemaand maart worden vragen via Twitter ook op vrijdagavond beantwoord tot 20.00 uur en op zaterdag tussen 9.00 en 17.00 uur.

woensdag 16 januari 2013

Van sparen word je arm

Wie spaart bij ING, ABN AMRO of Rabobank levert door de hoge inflatie en lage spaarrente op dit moment flink in op zijn spaargeld, blijkt uit een inventarisatie van Spaarrente.nl. De inflatie is in de afgelopen maand december gestegen naar 2,9 procent, terwijl de spaarrentes bleven kelderden. ING, ABN AMRO en Rabobank bieden spaarrentes die 1,3 procent lager liggen dan de inflatie. 'Tel daar de vermogensrendementsheffing van 1,2 procent bij op en de spaarder levert 2,5 procent in op de waarde van zijn spaargeld door te sparen bij de grootbanken,'licht Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl toe.
Veel mensen kiezen voor een spaarrekening bij hun vaste bank, waar ze ook de betaalrekening hebben lopen. “Dat is natuurlijk heel gemakkelijk en prettig, want die bank ken je. Maar deze mensen kunnen er veel bij winnen als zij nu gaan sparen bij een andere bank”,  zegt Bulthuis. “Het verschil in rente kan bijna één procent bedragen met de kleinere banken.”
Maar ook spaarders die kiezen voor deze kleinere banken blijven inleveren op hun spaargeld. Argenta bood tot vandaag (15 januari 2013) de hoogste spaarrente met 2,5 procent op een vrij opneembare spaarrekening. Maar deze spaarrente wordt verlaagd naar 2,3 procent. Door deze verlaging bedraagt de hoogste spaarrente vanaf nu 2,4 procent bij WestlandUtrecht Bank.
Een positieve rente krijgen op het spaargeld is voor de spaarder bijna onmogelijk geworden. Om meer spaarrente te krijgen dan de inflatie moet de spaarder zijn spaargeld een aantal jaar vastzetten op een deposito. Echter indien de spaarder meer spaargeld heeft dan het heffingsvrije vermogen van 21.139 euro, moet ook nog 1,2 procent vermogensbelasting betaald worden. Als je dit optelt bij de inflatie, dan moet de spaarder 4,1 procent rente op zijn spaargeld krijgen om er niet op in te leveren. Alleen het tienjarig deposito van BIGBANK biedt deze mogelijkheid.
“Maar op dit moment is het niet verstandig om te kiezen voor een deposito met zo’n lange looptijd”, zegt Bulthuis. “De rente is extreem laag en zit bijna op het dieptepunt. De kans is groot dat de spaarrentes over een paar jaar alweer een stuk hoger liggen. Het is dan zonde om 10 jaar lang vast te zitten aan een rentepercentage dat laag is.”
Toch raadt Spaarrente.nl sparen zeker niet af. Hoewel sparen op korte termijn nu geld kost, is het wel belangrijk dat spaarders een financiële buffer behouden. “Verstandig is om nu een spaarrekening te kiezen met een hoge spaarrente”, zegt Bulthuis. “Belangrijk daarbij is een bank te selecteren die de afgelopen jaren een stabiele, hogere spaarrente bood. Voorbeelden hiervan zijn SNS Bank, MoneYou, WestlandUtrecht Bank en Argenta.”
Volgens Bulthuis moeten spaarders hun keuze voor een spaarrekening baseren op zowel de huidige rente als op de rente die de bank bood in het verleden. “Enkel kiezen voor de hoogste spaarrente op dit moment is niet aan te raden omdat er verschillende banken zijn welke soms een actierente bieden en dan na enkele maanden ineens hun rente sterk verlagen.”

dinsdag 15 januari 2013

Belastingdienst en ministerie van Financiën waarschuwen voor valse e-mails

Burgers en bedrijven krijgen verschillende valse e-mails binnen waarin gesuggereerd wordt dat de Belastingdienst of het ministerie van Financiën de afzender is. Deze zogenaamde ‘pishingmail’ probeert de geadresseerden te verleiden om op een link te klikken waarna zij worden doorgeleid naar een website die de uiterlijke kenmerken heeft van de Belastingdienst. Daar worden zij verzocht om privégegevens, zoals bijvoorbeeld DigiD, in te voeren. De Belastingdienst benadrukt dat er nooit per e-mail of telefoon om deze gegevens zal worden gevraagd en adviseert om Digid en wachtwoord privé te houden.
De Belastingdienst raadt aan om niet op de link te drukken en de e-mail te verwijderen, ook uit de prullenmand van hun computer. Indien er twijfels zijn over contactmomenten met de Belastingdienst, kan er contact op worden genomen met de BelastingTelefoon: 0800-0543.
De FIOD is ingeschakeld om te onderzoeken wie er verantwoordelijk is voor het verzenden van deze mails. Ook worden bezoekers van de website attent gemaakt op de mogelijkheid van pishingmail.

'Bankensector moet werkelijk contact maken met samenleving'

De uitdaging voor de sector is werkelijk contact te maken met de samenleving met een naar buiten gerichte houding. Die oproep deed voorzitter Boele Staal van de Nederlandse Vereniging van Banken tijdens de nieuwjaarsreceptie van de vereniging.
Hij sluit zich daarmee aan bij het recente rapport van de Monitoring Commissie Code Banken. Er is volgens de Commissie sinds de kredietcrisis veel ten goede veranderd bij de banken in Nederland. "Het centraal stellen van de klant is doorgedrongen in de kernwaarden van banken. Het risicomanagement is nu beter op orde. Het productgoedkeuringsproces functioneert goed. Er is al veel gebeurd maar we zijn er nog niet. De vooruitgang is bij het publiek onvoldoende zichtbaar geworden, aldus de Commissie. Ik ben het daarmee eens. Het vertrouwen is er nog niet,' zei Boele Staal in zijn nieuwjaarstoespraak.
Staal: "De Nederlandse bancaire sector wil in alle opzichten graag een partner zijn van de samenleving en de Nederlandse economie optimaal kunnen bedienen. We gaan wat ons betreft structurele en constructieve gesprekken voeren met onze maatschappelijke stakeholders. Samen met hen wil de NVB werken aan een stabiele, gezonde en dienstbare bankensector.'
De NVB-voorzitter zei verder dat 2013 'bepaald geen gemakkelijk jaar voor de bancaire sector en de Nederlandse economie' wordt. 'Banken beleven moeilijke tijden. Opeenstapeling van maatregelen gevoegd bij de ontwikkeling van de economie hebben grote impact op het functioneren van banken.' Een versobering van de arbeidsvoorwaarden is de komende jaren onontkoombaar, zei hij

Technische branches en vakbonden willen één pensioenregeling

Werkgevers- en werknemersorganisaties in de technische branches zijn onderhandelingen begonnen over de vorming van een gezamenlijke pensioenregeling. De nieuwe regeling vervangt naar verwachting in 2014 de huidige regeling voor de Metaal en Techniek (PMT) en de Metalektro (PME). Het nieuwe pensioenstelsel moet kostenvoordelen opleveren, toekomstbestendig zijn en de arbeidsmobiliteit tussen de technische branches verbeteren.
Volgens de sociale partners in de technische branches is aanpassing van de pensioenregeling nodig om de pensioenen ook op de lange termijn veilig te stellen. 'Vergrijzing, een toename van de gemiddelde levensverwachting en instabiliteit zijn beter op te vangen in één nieuwe, moderne pensioenregeling voor alle technische branches', zegt Jos Brocken van FNV Bondgenoten. 'De vorming van één pensioenregeling is ook logisch gezien de samenwerking die onder andere de brancheorganisaties FME-CWM, Metaalunie en UNETO-VNI binnen de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) zijn aangegaan om de arbeidsmobiliteit tussen technische branches te verbeteren' stelt Hep van Luunen van de Federatie. De pensioenfondsen voor de Metalektro (PME) en voor Metaal en Techniek (PMT) blijven onafhankelijk van elkaar opereren.
Volgens Van Luunen kunnen werknemers die nu vallen onder de pensioenfondsen PME en PMT straks rekenen op één solide regeling met een gezonde financieringsstructuur. Brocken ziet bovendien nog andere perspectieven: 'Als dit project slaagt, kunnen we een dubbelslag maken in de verbetering van de kwaliteit van de uitvoering en de verlaging van de kosten. Dat is goed voor deelnemers en werkgevers.' De nieuwe pensioenregeling is naar verwachting in de loop van 2013 gereed. De nieuwe regeling gaat gelden voor 35.000 ondernemingen met circa 550.000 werknemers en 330.000 gepensioneerden.

maandag 14 januari 2013

Alle informatie over provisieverbod nu handig op één website

Met ingang van 1 januari geldt er een provisieverbod. Dat betekent dat consumenten nu voor het advies en het afsluiten van onder andere pensioenverzekeringen, levensverzekeringen, hypotheken en betalingsbeschermers rechtstreeks aan de adviseur/ tussenpersoon moet gaan betalen. Ook aan banken moeten adviestarieven gaan hanteren. De consument is hiervan nog niet of nauwelijks op de hoogte. De website Allesoverprovisieverbod.nl brengt hier verandering in.
Allesoverprovisieverbod.nl is een onafhankelijke website met informatie over het provisieverbod gericht op de consument. Met heldere en korte teksten wordt de consument ‘bijgepraat’ over wat het provisieverbod voor hem of haar gaat betekenen. “In eerste instantie geven we de meest basale informatie over het provisieverbod. Waarvoor is het ingesteld en wat betekent het voor u?”, vertelt initiatiefnemer van de site Hans Ouwerkerk van Ouwerkerk Tekst & Advies in Zoetermeer.
In korte tijd moet de site verder uitgroeien tot een platform waarop de consument de adviseurs/tussenpersonen als het ware ontmoet. De overgang van een provisiegebod naar een provisieverbod wordt in vakkringen omschreven als één van de grootste naoorlogse veranderingen in de financiële keten. De adviseur cq tussenpersoon moet zijn toegevoegde waarde bewijzen. Op Allesoverprovisieverbod.nl kan hij of zij die toegevoegde waarde laten zien.
Verder wil Allesoverprovisieverbod.nl nauw gaan samenwerken met de consumentenorganisaties. Vooral omdat de initiatiefnemer verwacht dat consumenten vaak voor verrassingen komen te staan als zij nieuwe producten gaan afsluiten en dit op de site kunnen melden. “Wij spelen klachten of opmerkingen over het provisieverbod vervolgens door aan de consumentenorganisaties.”

Te laat betalen kleine rekening kan pijnlijk uitvallen


Sinds een half jaar is de nieuwe incassowet van kracht. Voortaan kan je als consument precies uitrekenen hoeveel je moet betalen. Een grote vooruitgang, maar niet wanneer het kleine achterstallige rekeningen betreft. In de wet staat namelijk dat op een rekening tot €267, al twee weken na de eerste betalingsherinnering, maximaal €40 incassokosten berekend mag worden.
Vroeger was de hoogte van de incassokosten vrij, maar het moest wel in verhouding staan tot de openstaande rekening. De meeste incassobureaus hielden zich daaraan, omdat ze anders door de rechter op de vingers getikt konden worden. Nu kan er dus in een paar weken tijd, over een achterstand van een tientje, een bedrag van €40 bijkomen. Dat kan voor bedrijven heel lucratief uitpakken. De incassokosten gelden niet voor het totale schuldbedrag, maar mogen per niet-betaalde rekening berekend worden. Als je door omstandigheden meerdere termijnen hebt gemist en het bedrijf jou over iedere losse termijn een betalingsherinnering heeft gestuurd, dan kan er telkens €40 bovenop worden berekend.

vrijdag 11 januari 2013

Megacontract voor informatisering Belgische fiscus draait uit op fiasco

De Belgische overheidsdienst Financiën heeft de samenwerking verbroken met het Amerikaanse ICT-bedrijf Unisys voor de ontwikkeling van Stimer, een groot informatiseringsproject van de fiscus.  Een en ander staat vandaag in de krant in De Tijd. Unisys sleepte het contract van 6 jaar ter waarde van 25 miljoen euro in 2007 in de wacht. Het doel was de invordering en inning van fiscale schulden te verbeteren en zo de fiscale achterstand weg te werken.

Menzis verliest flink wat klanten

Het Menzis concern heeft klanten verloren. Het totaal aantal verzekerden krimpt met iets meer dan 2 procent, maar blijft ruim 2 miljoen. De aanvullende- en tandverzekeringen van Menzis doen het goed. Het aantal klanten met een aanvullende verzekering neemt licht af, maar deze daling wijkt niet veel af van de ontwikkelingen van de afgelopen jaren.
Het Menzis label heeft zoals verwacht klanten verloren. Het regionale label Azivo verliest dit jaar ook enkele duizenden klanten. Bij Internet label Anderzorg zien we zoals verwacht echter een groei van 12% naar bijna 230.000 verzekerden en is daarmee het grootste en meest volwassen internetlabel in Nederland. Tot 31 januari kunnen mensen die hun verzekering al opgezegd hebben nog een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Er is nu dan ook nog geen definitieve eindstand te noemen.
Het aantal verzekerden dat een aanvullende verzekering en tandverzekeringen neemt loopt landelijk de afgelopen jaren terug. Ook dit jaar zien we dat dit doorzet. De daling gaat nauwelijks harder dan voorgaande jaren en ligt rond de 3 procent. Menzis herkent het beeld niet dat klanten massaal hun aanvullende en tandverzekeringen opzeggen. Dit komt voor een groot deel doordat Menzis de premiestijging voor de aanvullende- en tandverzekeringen beperkt of gelijk heeft gehouden. Het aantal klanten met een aanvullende verzekering ligt ruim boven de 80 procent en het aantal klanten met een tandverzekering ligt op 70 procent
Klanten zijn bewuster bezig met de kosten en het gemak van hun verzekering en daarbij kijken ze ook kritisch naar de aanvullende dekkingen. Steeds meer mensen kiezen voor goedkope internetlabels en vertrekken bij de traditionele labels. Ook zien we dat klanten een aanvullende verzekering willen die de basis risico's in de breedte afdekt. Het half december geïntroduceerde Anderzorg Budget, die juist deze behoefte biedt, heeft in een kleine twee weken 10.000 klanten aangesproken.
Klanten vragen steeds meer om snelle en gemakkelijke dienstverlening. Snelle en goede service, online gegevens inzien, wijzigen en declareren waarbij de klant zelf kan bepalen wanneer dat gebeurt. Menzis is de afgelopen jaren een weg ingeslagen om hier goed bij aan te sluiten. 24 uur per dag online service bieden waarbij de klant zelf de regie heeft en alle gegevens overzichtelijk kan inzien.
Het percentage klanten dat is overgestapt ligt bij Menzis op ongeveer 7,5 procent en daarmee gelijk aan het landelijke cijfer. We zien dat het SamenGezond spaarprogramma klanten erg aanspreekt. Er doen inmiddels ongeveer 200.000 klanten aan mee.

NOAB royeert 9 leden en plaatst 5 leden terug naar aspirantstatus

De Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) heeft begin 2013 negen van haar bijna 1000 aangesloten kantoren geroyeerd en vijf kantoren teruggeplaatst naar de zogeheten aspirantstatus. Dat is het resultaat van het handhaven van de kwaliteitseisen. Net als vorig jaar, toen 27 kantoren geroyeerd werden, pakt de branchevereniging hiermee door in het bewaken van het kwaliteitskeurmerk.
De royementen hebben diverse achtergronden. Sommige kantoren hebben niet voldaan aan de lidmaatschapsvereisten. Andere kantoren hebben de benodigde dossierstukken niet tijdig ingeleverd of een opleiding niet afgemaakt binnen de daarvoor gestelde termijn.
Het terugplaatsen van de vijf leden naar de aspirantstatus is het gevolg van de verplichte permanente educatie. De betreffende leden hebben niet voldaan aan de eisen die hiervoor gelden. De terugplaatsing naar aspirantstatus heeft onder andere tot gevolg dat deze leden zich niet mogen uitgeven als NOAB-lid en niet mee kunnen doen aan Horizontaal Toezicht via NOAB.


donderdag 10 januari 2013

Verzekerdenaantal zorgverzekeraar Eno groeit flink

In 2012 zijn veel mensen overgestapt naar zorgverzekeraar Eno. Bij de merken Salland verzekeringen en Energiek, beide onderdeel van Eno, is het totaal aantal verzekerden met ruim 20 procent gegroeid. Dat is fors meer dan het gemiddeld percentage mensen dat in Nederland van zorgverzekering is gewisseld. Begin deze week meldde Zorgverzekeraars Nederland (ZN) dat het voorlopige landelijke overstappercentage 7,5 procent is.
De afgelopen tijd verschenen in de media regelmatig berichten over het late moment waarop zorgverzekeraars en zorgaanbieders afspraken met elkaar maken. Dat maakt het voor klanten moeilijk om in te schatten welke zorg door hun (nieuwe) zorgverzekeraar is ingekocht. Het belang daarvan wordt steeds groter, omdat zorgverzekeraars keuzes maken in de afspraken met zorgaanbieders en klanten soms moeten bijbetalen als ze naar een zorgaanbieder zonder contract gaan.
Eno heeft voor beide merken inmiddels met veel zorgaanbieders afspraken gemaakt voor 2013. Het maken van goede afspraken met zorgaanbieders kost echter tijd. 'Goede afstemming over de gevolgen van overheidsmaatregelen, deze vertalen naar afspraken tussen ons en zorgaanbieders en het vastleggen van deze maatregelen kost tijd. Dit gaat de laatste jaren echter wel steeds sneller. Wij streven ernaar om de afspraken met zorgaanbieders voor 2014 in 2013 af te ronden', aldus commercieel directeur Peeters.

Nieuw gebrek in woekerpolissen ontdekt

Uit recent onderzoek door de Vereniging Woekerpolis.nl is gebleken dat verzekeraars in offertes gebruik maken van misleidende berekeningen. De schade loopt in de meeste gevallen op tot zo'n 44% van het in het vooruitzicht gestelde bedrag.
In offertes wordt aan de hand van een gemiddeld stijgingspercentage per jaar berekend welk bedrag met de polis kan worden opgebouwd. Doordat aanbieders rekenen met een voor consumenten onbekende wiskundige variant, het zogenaamde meetkundig gemiddelde, worden zij volledig op het verkeerde been gezet. Om het voorgespiegelde bedrag daadwerkelijk te kunnen halen moeten polissen jaarlijks met een veel hoger percentage stijgen dan voorgerekend, bijvoorbeeld met 10% in plaats van 8%. Over een langere looptijd zijn de gevolgen van dit procentuele verschil desastreus. Polishouders komen op de einddatum hierdoor bijna de helft van het benodigde bedrag te kort. Dr. Auke Plantinga, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen bevestigt de bevindingen: 'Het meetkundig gemiddelde is altijd lager dan het gewone gemiddelde. Het verschil bedraagt bij een belegging in aandelen over een periode van 20 jaar al snel zo'n 2% per jaar.'
'Het is onvoorstelbaar dat er jarenlang op zo'n grote schaal misbruik is gemaakt van klanten,' zegt mr. Pieter Lijesen, voorzitter van de Vereniging Woekerpolis.nl. 'Vanaf het aanbieden van de eerste woekerpolis zijn de offertes misleidend geweest. Je moet wiskunde hebben gestudeerd om het te kunnen doorgronden. Het presenteren van deze percentages en bedragen is puur gedaan om meer polissen te verkopen.'
De onlangs opgerichte Vereniging Woekerpolis.nl gaat onder andere dit nieuwe gebrek aanvoeren in haar collectieve procedures. Meer informatie, waaronder een rekenmodule waarmee het effect van dit gebrek berekend kan worden, is te vinden op de website van de vereniging.

woensdag 9 januari 2013

Kabinet neemt advies versterking bestuur pensioenfondsen niet over

Staatssecretaris Klijnsma van SZW neemt de belangrijkste voorstellen uit het SER-advies over het wetsvoorstel ter versterking van het bestuur van pensioenfondsen van 10 september 2012 niet over. Dat schrijft zij in een brief namens het kabinet aan de SER. Met het wetsvoorstel wil het kabinet de deskundigheid en het interne toezicht versterken, een adequate vertegenwoordiging van alle risicodragers binnen het fonds regelen en de taken en organen van pensioenfondsen stroomlijnen.
Zo neemt zij het voorstel om slechts één one tier bestuursmodel mogelijk te maken niet over, omdat het kabinet de keuze niet op voorhand wil inperken. Ook volgt zij het voorstel niet op om een voorgenomen statutenwijziging schriftelijk voor advies voor te leggen aan de raad van toezicht, de niet-uitvoerende bestuurders en de deelnemers- en pensioengerechtigdenraad. Reden is dat het kabinet dit voorstel overbodig acht.
Wèl gaat het kabinet mee in het voorstel van de SER om de zetelverdeling niet langer te koppelen aan premiemaximalisatie.
Het voorstel om sociale partners een rol te geven in de keuze van het bestuursmodel wordt niet overgenomen. Het kabinet wijst erop dat een vetorecht voor cao-partijen afbreuk zou doen aan de verantwoordelijkheid van het fondsbestuur. Ook de voorstellen over de keuze tussen raad van toezicht en visitatiecommissie en de overgangsregeling worden niet nagevolgd. Wel laat het kabinet weten dat er een specifieke regeling zal worden getroffen over maximering van het aantal bestuurs- en toezichtsfuncties bij pensioenfondsen.

dinsdag 8 januari 2013

Bank of America schikt met Fannie Mae

Bank of America heeft een schikking getroffen met hypotheekverstrekker Fannie Mae ter waarde van 3,6 miljard dollar, om claims rond de verkoop van hypotheken tussen 2000 en 2008 af te kopen. Dat maakte de op een na grootste bank van de Verenigde Staten maandag bekend. De overeenkomst heeft volgens de Volkskrant betrekking op een totaal van 1400 miljard dollar (1074 miljard euro) aan hypotheken, waarvan nog 300 miljard dollar uitstaat.

maandag 7 januari 2013

200 miljoen euro voor MKB-leningen in Benelux

Voor de vierde keer in drieënhalf jaar tijd hebben de Europese Investeringsbank (EIB) en de ING een overeenkomst gesloten voor leningen aan kleine en middelgrote ondernemingen in Nederland, België en Luxemburg. Het bedrag van 200 miljoen euro wordt via een kredietprogramma van de ING verstrekt.
Voor ondernemers in de Benelux betekent deze overeenkomst dat zij kunnen profiteren van een lager rentetarief. Met de door de Europese Investeringsbank ondersteunde financiering kunnen de investeringskosten van afzonderlijke ondernemingen voor 100% worden gedekt, tot een maximum van 12,5 miljoen euro per project.
'Het is van groot belang dat kleinere ondernemingen toegang hebben tot middelen waarmee zij hun investeringen kunnen financieren en nieuwe kansen kunnen benutten in economisch moeilijke tijden.' zegt Ben van de Vrie, directeur marketing zakelijk van ING Nederland. 'We zijn blij dat de Europese Investeringsbank ons weer de mogelijkheid heeft gegeven onze MKB-klanten op deze wijze te ondersteunen. We horen en zien dat onze klanten hier graag gebruik van maken.'

Oprichter Diks Verzekeringen overleden

Paul Diks, in 1970 oprichter van Diks Verzekeringen, is overleden. Diks was al enige tijd ziek, maar het overlijden is alsnog zeer plotseling gekomen. Hoewel het stokje van Diks Verzekeringen al enige jaren geleden aan Marc en Ilse Diks (zoon en dochter) is doorgegeven, wordt het bedrijf voortgezet in de geest van Pauls woorden, Maak er iets moois van. Diks verzekeringen is een onafhankelijke tussenpersoon met meer dan 40 jaar ervaring en is sinds 16 jaar een objectieve prijsvergelijker op Internet.

vrijdag 4 januari 2013

Kort banknieuws

Zwitserse bank door het stof in VS

De Zwitserse bank Wegelin heeft voor een Amerikaanse rechtbank erkend dat Amerikanen zijn geholpen bij het ontduiken van belasting. Wegelin, de oudste bank van Zwitserland, moet de VS bijna 60 miljoen dollar betalen.

Norges bank verkleint belang in ASMI 

Norges Bank heeft zijn belang in ASM International tot onder de 5% verlaagd, blijkt donderdag uit een melding in het kader van de Wet op het financiele toezicht (Wft). De meldingsplicht is ontstaan op 31 december 2012.

Geldkoffer gestolen bij bank in Rotterdam

In Rotterdam is maandagmiddag een koffer met geld van een waardetransportbedrijf gestolen. De wagen van het bedrijf stond bij een bank op de Mathenesserlaan, toen tijdens de werkzaamheden in een onbewaakt moment de koffer werd weggenomen.

Verlies staatssteun door ABN Amro en ASR

Dat de Nederlandse staat verlies lijdt op de miljardeninvesteringen die in 2008 zijn gedaan, is te wijten aan ABN Amro en ASR. Deze bank en verzekeraar kunnen niet voldoende dividend betalen om te compenseren voor de rente die de Staat betaalt over het geld waarmee ze zijn gesteund.
 

Triodos Bank versterkt team Landbouw&Voeding

Triodos Bank Nederland heeft haar team Landbouw&Voeding versterkt met Michiel Wagener. Hij zal zich als verantwoordelijke voor het team inzetten voor de verdere uitbouw van de kredietportefeuille, met financieringen aan de gehele keten in de landbouw- en voedingsector. Michiel is op 2 januari 2013 in dienst getreden bij de bank.
Michiel Wagener (1972) studeerde aan de HAS Den Bosch en werkte na eerst vijf jaar zelf ervaring te hebben opgedaan in de agribusiness, twaalf jaar als agrarisch expert voor achtereenvolgens ABN AMRO en Deutsche Bank. Daar was hij in zijn laatste functie verantwoordelijk voor het agrarisch team Zuid-Nederland. Daarnaast brengt hij zijn kennis en ervaring in bij studieprojecten aan de HAS Den Bosch en is hiermee coach van toekomstige ondernemers in de agrarische sector.
Een van de grote vraagstukken van deze tijd is hoe de wereldbevolking kan worden gevoed zonder de uiterst dunne laag vruchtbare grond rondom de aarde uit te putten. Michiel Wagener: "Lang niet iedereen is het daar over eens, en mogelijk is er ook niet één antwoord op te geven. Maar in de optiek van Triodos Bank is biologische landbouw nog steeds de beste benadering van deze vraag. De financieringskeuzen die wij als banken op dit moment maken, zijn hoe dan ook van grote invloed op de kwaliteit van de voedselproductie in de komende decennia. Je ontkomt er ook als financier dus gewoon niet aan keuzen te maken die ook op de langere duur zijn vol te houden."
Duurzame landbouw erkent de relatie tussen het milieu, onze gezondheid en het voedsel dat wij eten. Duurzame boeren vermijden het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, en hanteren strenge normen voor het welzijn van dieren. Triodos Bank is al ruim dertig jaar als financier betrokken bij uiteenlopende initiatieven met maatschappelijke meerwaarde in de gehele voedselketen, van productie en verwerking tot de handel en verkoop.

Nieuwe regels rond provisieverbod

Vanaf 1 januari 2013 gaan consumenten bij sommige financiële producten rechtstreeks betalen voor financieel advies dat zij vragen en de bemiddeling die zij krijgen voor deze producten. De kosten voor advies en bemiddeling moeten apart van de prijs van het producten rechtstreeks in rekening worden gebracht bij consumenten. De reden hiervoor is dat financieel advies en bemiddeling diensten zijn die los staan van het financiële product dat eventueel wordt afgesloten. De nieuwe regelgeving rond het provisieverbod moet er voor zorgen dat financieel adviseurs en bemiddelaars meer naast de klant komen te staan.
Hoewel de strekking van dit provisieverbod al enige tijd bekend was, zijn deze week de definitieve teksten van het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft (BGfo) gepubliceerd in het staatsblad. In deze regelgeving  is onder andere het provisieverbod verder uitgewerkt. Ook zijn er andere wijzigingen doorgevoerd in dit besluit.
Voor consumenten met vragen over het provisieverbod en de veranderingen die dit met zich meebrengt, heeft de AFM extra informatie beschikbaar gemaakt op een speciale pagina op haar website met informatie over deze veranderingen en veelgestelde vragen over dit onderwerp. Ook heeft de AFM een digitale folder gemaakt waarin de belangrijkste veranderingen voor de consument kort en bondig op een rijtje zijn gezet.


donderdag 3 januari 2013

Britse premier wil belastingontwijking Google aanpakken

De Britse premier David Cameron heeft wereldleiders van de G8 opgeroepen om belastingontwijking door multinationals als Google tegen te gaan. Aan Barack Obama, Angela Merkel, Vladimir Putin en anderen schrijft Cameron dat ‘we onze belastingbetalers duidelijk moeten maken wie er hard werken en daarvoor  belasting betalen en we verwachten dat anderen ook aan hun verplichtingen voldoen.’

woensdag 2 januari 2013

Pensioenfonds Houtverwerkende Industrie en Jachtbouw een feit

Vanaf 1 januari 2013 gaan het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Houtverwerkende Industrie en het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Waterrecreatie en de Kunststoffen en Houten Jachtbouw samen verder als één pensioenfonds.
Door samen verder te gaan ontstaat er één sterker, nieuw pensioenfonds. Hierdoor kan het nieuwe pensioenfonds efficiënter werken en de kosten over een grotere groep deelnemers verdelen. Zo is het fonds beter voorbereid op de toekomst.
Het totaal belegd vermogen van het pensioenfonds bedraagt per 1 januari circa Euro 350 miljoen. Het fonds heeft vanaf 1 januari 2013 460 aangesloten werkgevers, 4700 deelnemers en 9500 gewezen deelnemers/slapers. Het fonds keert pensioenen uit aan 2800 pensioengerechtigden.