donderdag 28 februari 2013

Triodos Bank sinds begin financiële crisis in 2008 meer dan verdubbeld in omvang

Triodos Bank is in 2012 sterk gegroeid. Het balanstotaal stijgt met 23 procent tot 5,3 miljard euro. De kredietverlening aan duurzame bedrijven stijgt met 16 procent. Dit is minder dan verwacht. De doorlooptijd van nieuwe financieringen aan duurzame bedrijven en projecten is langer als gevolg van de economische recessie en ook door onzekerheid over overheidssteun aan sectoren zoals duurzame energie en cultuur.
Het totaal toevertrouwd vermogen bestaande uit Triodos Bank, Triodos Beleggingsfondsen en Triodos Private Banking, is gegroeid met 19 procent tot 8 miljard euro. De netto winst bedraagt 22,6 miljoen, een stijging van 31 procent ten opzichte van 2011. Het aantal klanten groeit tot meer dan 437.000.
Met de opening van een agentschap in Parijs zet Triodos Bank in 2013 de eerste stappen in Frankrijk. Triodos Bank heeft nu vestigingen in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Duitsland. De opening van het Franse agentschap is een belangrijke volgende stap in de ambitie van de bank om een Europese bank te worden. De afgelopen acht jaar is via de Belgische vestiging een portefeuille met duurzame energie projecten in Frankrijk opgebouwd. Vanuit Parijs zullen deze activiteiten worden ondersteund en wordt de haalbaarheid voor de oprichting van een volledige bankvestiging in Frankrijk onderzocht.
Het eigen vermogen van Triodos Bank is in 2012 met EUR 114 miljoen (25%) gestegen, waarvan EUR 96 miljoen als gevolg van een succesvolle emissie van certificaten van aandelen. Het nieuwe kapitaal is afkomstig van duizenden particulieren die mede-eigenaar willen zijn van de bank. Zij herkennen zich in de duurzame missie van de bank en waarderen ook de robuustheid van het bankmodel. Het aantal certificaathouders stijgt van 21.000 naar meer dan 26.000.
De kwaliteit van de kredietportefeuille blijft ondanks de economische recessie over het geheel genomen goed. Uitzondering was de portefeuille in de sector energieopwekking op basis van biomassa. Deze sector heeft aanhoudend ernstig te lijden onder het sterk fluctuerende aanbod van grondstoffen en de grote prijsschommelingen als gevolg daarvan. Bovendien spelen kinderziektes in deze relatief nieuwe technologie de sector parten. Voor het grootste deel is voor die risico's een voorziening getroffen. De tegenvallende prestaties van deze projecten zullen onze resultaten niet langer beïnvloeden. De toevoeging aan de voorzieningen is 0,67% van de gemiddelde kredietportefeuille (2011: 0,63%).
Triodos Investment Management voert de directie over 19 beleggingsfondsen. Het betreft zowel fondsen voor particulieren als voor institutionele beleggers. Het totaal beheerd vermogen bedraagt 2,2 miljard euro. De groei van de gezamenlijke beleggingsfondsen bedraagt 137 miljoen (een stijging van 7 procent). Marktontwikkelingen en overheidsbezuinigingen in verschillende landen in Europa, beperkten nieuwe investeringen en de groei.
Triodos beleggingsfondsen beleggen in duurzame sectoren zoals microfinanciering, biologische landbouw, culturele instellingen, duurzame energie, duurzaam vastgoed en beursgenoteerde ondernemingen die bovengemiddeld presteren op sociaal- en milieubeleid (SRI).  Eind 2012 financierden Triodos Bank en de Triodos beleggingsfondsen 350 duurzame energieprojecten in Europa, die samen voorzien in de elektriciteitsbehoefte van 1,3 miljoen huishoudens.
Voor 2013 verwacht Triodos Bank een onverminderde groei van tussen de 15 en 20 procent. De winst zal naar verwachting op hetzelfde niveau blijven of iets verbeteren. We zijn er ons van bewust dat de economische recessie als gevolg van de financiële crisis, zich in 2013 zal voortzetten. Dit kan een negatieve invloed hebben op de resultaten van Triodos Bank.

Delta Lloyd stopt geleidelijk met verzekering voor WGA eigen risicodragers

Delta Lloyd Groep heeft bekend gemaakt geleidelijk te stoppen met verzekeringen voor WGA eigen risicodragers. Delta Lloyd neemt dit besluit in verband met aankomende wetgeving. Delta Lloyd stopt per direct met de verkoop van verzekeringen voor het WGA eigen risicodragerschap.
Per 1 januari 2016 zegt de verzekeraar ook de bestaande portefeuille op. Bestaande klanten kunnen tot 1 januari 2016 bij Delta Lloyd verzekerd blijven voor het WGA eigen risicodragerschap voor hun vaste personeel.
Delta Lloyd brengt vandaag en in de komende dagen haar intermediair en klanten op de hoogte van dit besluit. De verzekeraar vindt het belangrijk dat verzekeringsadviseurs en klanten voldoende tijd hebben om zich opnieuw te oriënteren op het WGA eigen risicodragerschap. Daarom informeert Delta Lloyd hen in een zo vroeg mogelijk stadium.
Per direct stopt Delta Lloyd met de verkoop van verzekeringen voor het WGA eigen risicodragerschap.
Per 1 januari 2016 zegt Delta Lloyd ook de bestaande portefeuille op. Bestaande klanten kunnen tot 1 januari 2016 bij Delta Lloyd verzekerd blijven voor het WGA eigen risicodragerschap voor hun vaste personeel.

ING Bankieren: rente bekijken en informatie delen

ING Bankieren heeft een grote update gehad die vooral allerlei kleine puntjes verbetert aan de internetbankieren-app voor de iPhone en iPad. De applicatie maakte vooral sprongen als het gaat om gebruiksvriendelijkheid. Zo kan je nu vegen tussen verschillende rekeningoverzichten in de app, zodat je daarvoor niet terug hoeft te gaan naar een bovenliggend menu. Het is daarbij simpeler geworden om betalingen in te plannen: je geeft toekomstige opdrachten aan op de agenda.

woensdag 27 februari 2013

Nederlandsche Bank gedaagd om Nationalisatie SNS Reaal

Vier beleggers in SNS Reaal zijn gistermiddag een juridische actie gestart tegen De Nederlandsche Bank. Zij hebben een bezwaarschrift ingediend tegen een besluit van 27 januari 2013 waarin DNB aan SNS Bank opdracht geeft om binnen 4 dagen E 1,84 miljard aan nieuw kapitaal op te halen. Het niet kunnen naleven van deze onmogelijke opdracht is de voornaamste reden voor de nationalisatie op 1 februari. Uit later gelekte documenten blijkt dat DNB al langer op onteigening heeft aangestuurd. De beleggers en hun advocaat Jeroen Wendelgelst willen dat De Nederlandsche Bank hierover verantwoording aflegt.
Uit het onteigeningsbesluit van de minister van Financiën van 1 februari 2013 blijkt dat de nationalisatie vrijwel uitsluitend is gebaseerd op de meningen en adviezen van DNB. De landsadvocaat heeft dit op de rechtszitting bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State op 15 februari jl. bevestigd. De Afdeling verklaart zich echter onbevoegd om over het handelen van De Nederlandsche Bank te oordelen. Daardoor blijft DNB bij de Raad van State ten onrechte buiten schot, wat de beleggers via hun bezwaarschrift alsnog hopen recht te zetten. Hierna kunnen zij zo nodig nog in beroep bij de rechter.
De beleggers vinden dat De Nederlandsche Bank ten onrechte is afgeweken van de wettelijke regels voor het toezicht op banken. DNB negeert in haar besluit van 27 januari vrijwel volledig de financiële informatie die SNS Bank zelf heeft aangeleverd. Dat is onjuist, omdat de toetsing aan de kapitaalseisen volgens de wet moet gebeuren op basis van de door de bank zelf aan te leveren informatie en niet de informatie van derden.
DNB beroept zich in het besluit vooral op één extern rapport, dat strijdig is met de interne informatie van de bank. Dat rapport is bovendien gebaseerd op een waarderingsmethode die niet is bedoeld voor financieel toezicht, maar voor het vaststellen van de omvang van staatssteun. Ook heeft DNB de SNS Bank geen reële mogelijkheid voor bezwaar gegeven en het besluit vooral gezien als formeel opstapje naar een volledige onteigening.
Als blijkt dat DNB onrechtmatig heeft gehandeld, kan dit beleggers recht geven op aanvullende schadeloosstelling voor hun onteigende effecten. Wendelgelst is in overleg met andere advocaten en belangenbehartigers om te beoordelen of samen kan worden opgetrokken. De belangen van de beleggers zijn immers grotendeels gelijk.

dinsdag 26 februari 2013

Belgische Bancontact/Mister Cash komt met p2p-betalingen

Het Belgische Bancontact/Mister Cash heeft een applicatie ontwikkeld, waarmee betalingen tussen tablets of smartphones kunnen worden uitgevoerd. Net zoals in de winkel voert de ontvanger het bedrag in op zijn toestel, waarna een unieke QR-code wordt gegenereerd. Vervolgens leest de betaler de QR-code met zijn app, voert zijn pincode in en de betaling wordt onmiddellijk uitgevoerd.

Chris Buijink nieuwe voorzitter Nederlandse Vereniging van Banken (NVB)


De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) krijgt een nieuwe voorzitter. Drs.Chr.P. (Chris) Buijink, op dit moment secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken, wordt door het bestuur aan de leden voorgedragen als nieuwe voorzitter van de NVB en zal per 1 juni 2013 aantreden.
Buijink is 58 jaar oud, getrouwd en heeft twee kinderen. Hij studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkt sinds 1980 in diverse functies bij het ministerie van Economische Zaken. Hij was onder meer plaatsvervangend directeur-generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen, plaatsvervangend secretaris-generaal en directeur-generaal Ondernemen en Innovatie. Sinds 2007 is hij de hoogste ambtenaar van het departement.
Om het belang van de dialoog met alle stakeholders te benadrukken, nemen tegelijkertijd de voorzitters van de raden van bestuur van Rabobank, ING en ABN AMRO zitting in het bestuur van de NVB.
Chris Buijink volgt Boele Staal op, die in juli vorig jaar in het bestuur van de NVB heeft aangekondigd op een geschikt moment met pensioen te willen gaan. Afgesproken werd dat hij zou aanblijven totdat een opvolger zou zijn gevonden. De NVB is Boele Staal zeer erkentelijk voor zijn bijdrage in de afgelopen periode.

maandag 25 februari 2013

'Overheidstekorten niet alleen gevolg van financiële crisis'

De overheidstekorten in de belangrijkste economische mogendheden zijn niet alleen het gevolg van de financiële crisis. Een groot aantal van de meest vooraanstaande landen in de wereld had al ruim voor het uitbreken van de crisis te maken met een falend begrotingsbeleid en problemen om de financiële huishouding op de orde te krijgen. Uit onderzoek van KPMG naar het begrotingsbeleid van de landen die deel uitmaken van de G20 blijkt dat de tekorten in deze landen al ruim voor de crisis hun limiet hadden bereikt. Tekorten die met name het gevolg zijn van een voortdurend gebrek aan discipline om de begroting op orde te hebben en het onvermogen om de gestelde begrotingsdoelstellingen te realiseren.
“Gezien de toenemende vergrijzing en steeds groter wordende afhankelijkheid van andere economieën in de wereld, is het van groot belang dat overheden zichzelf nu een aantal lange termijn doelstellingen opleggen, zodat de huidige tekorten niet verder oplopen”, zegt Paul Dijcks, partner bij KPMG's Public Sector. Dijcks: "Met name dié landen die voorafgaand aan het uitbreken van de crisis te maken hadden met een bruto schuld van meer dan 60% van het bruto binnenlands product blijken minder goed in staat geweest te zijn om met de nieuwe realiteit om te gaan en hebben nu ook de meeste moeite om de weg terug te vinden naar een gezonde financiële huishouding.”
Uit het onderzoek blijkt dat de grootste schuldenlast nu en in de toekomst gedragen wordt door de ontwikkelde landen. Dijcks: “Zo zullen Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten in 2015 goed zijn voor ruim 86% van de totale schuld die door de 19 landen in totaal is opgebouwd. Opkomende landen, zoals Argentinië, Brazilië, China, India, Indonesië, Mexico, Zuid-Afrika en Turkije zijn verantwoordelijk voor slechts 11,6% van de totale schuld.
Gezien de toenemende verbondenheid tussen de verschillende economieën is deze constatering van groot belang. Trage groeiverwachtingen in welk deel van de wereld dan ook leiden onvermijdelijk tot budgettaire uitdagingen in andere delen van de wereld. Hierdoor gaat het niveau van de overheidsschulden in de ontwikkelde landen een steeds grotere stempel drukken op de economische vooruitzichten in de ontwikkelende landen.”
“Uit het onderzoek blijkt dat veel landen het korte termijn denken en het politieke opportunisme het winnen van een gezonde begroting op de lange termijn”, zegt Dijcks. Dijcks: “De enige manier om het tij daadwerkelijk te keren en de schuldencrisis het hoofd te bieden is dat overheden zich committeren aan het invoeren van een fiscaal duurzaam beleid door de hele politieke cyclus heen, een strategie die de zogenaamde Fiscal Compact binnen de Eurozone wil creëren. De problemen van veel overheden zullen echter niet op korte termijn volledig opgelost kunnen worden.
De verwachte langzame groei van de wereldeconomie in combinatie met de voortdurend stijgende kosten van de vergrijzing zullen gevolgen hebben voor de begrotingsdoelstellingen van veel overheden. Dit betekent dat de noodzaak tot maatregelen die moeten leiden tot een structureel gezonde financiële huishouding de komende veertig jaar alleen maar groter zal worden.”

vrijdag 22 februari 2013

Achmea verzekerden hebben recht op volledige vergoeding

Verzekerden mogen geen slachtoffer worden van het conflict tussen Achmea en het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam. De Consumentenbond vindt dat verzekerden van Achmea gedurende het hele verzekeringsjaar nog volledige vergoeding mogen verwachten van hun behandelingen in het Slotervaart, of deze nou voor of na 1 april starten. Deze consumenten hebben voor het hele jaar een verzekering afgesloten bij Achmea in de veronderstelling tegen volledige vergoeding terecht te kunnen in het Slotervaart.
Verzekerden die de zekerheid willen hebben dat de kosten van het Slotervaart volledig worden vergoed, moeten de mogelijkheid hebben de basisverzekering bij Achmea tussentijds op te zeggen en te kiezen voor een verzekeraar die Slotervaart wel heeft gecontracteerd. Op 18 februari beloofde Achmea in TROS Radar voor alle individuele verzekerden met een oplossing te komen. Spreekt de oplossing de verzekerde niet aan, dan mag deze de verzekering bij Achmea opzeggen. Achmea kondigde na 1 januari aan geen contract te sluiten met het Slotervaart ziekenhuis. Voor nieuwe behandelingen in het Slotervaart geldt vanaf 1 april dat er geen volledige vergoeding meer gegeven wordt. Voor al lopende behandelingen worden de kosten wel volledig vergoed.
"Het is een slechte zaak dat Achmea de contractering in het lopende verzekeringsjaar niet rond krijgt en dat verzekerden daardoor moeten uitwijken naar een ander ziekenhuis terwijl ze wellicht het Slotervaart verkiezen", zegt Bart Combée, directeur Consumentenbond. Verzekerden zijn eind 2012 een contract aangegaan met Achmea en zouden daar gedurende 2013 dus geen eenzijdige en voor de verzekerde negatief uitpakkende wijzigingen op moeten krijgen. Het is goed dat Achmea nu aangeeft alle individuele problemen op te lossen, maar uiteindelijk moet de èchte oplossing zijn dat verzekerden tot eind 2013 gewoon volledige vergoeding van behandeling in het Slotervaart krijgen. Eind dit jaar kan Achmea dan de consequenties van het ontbreken van een contract met  het Slotervaart doorvoeren voor de polisvoorwaarden van 2014, aldus Combée.

KPMG: 'Alleen banken met een sterke balans gaan overleven'

"Het wereldwijde speelveld van de banken zal de komende jaren gedomineerd worden door een handvol zeer grote banken die beschikken over een zeer sterke balans en een wereldwijde kapitaalmarkt dekking. Als gevolg van de omvangrijke hervormingen die de banken te wachten staan op het gebied van liquiditeit, kapitaal, systeemrisico, supervisie, ondernemingsbestuur en bestuursbeloning, ervaren de ondernemingen wereldwijd een steeds grotere druk om te voldoen aan de eisen van de nieuwe regelgeving. Deze druk heeft ingrijpende gevolgen voor het bankenlandschap. Vooral minder grote banken die een vergelijkbare sterke balans en deskundigheid van ieder marktsegment ontberen, zullen het moeilijk krijgen om tegen de grote jongens op te boksen", zegt Age Lindenbergh, partner bij KPMG Financial Services.
"Het aantal 'second tier' banken zal dan ook zowel in de breedte als in aantal fors inkrimpen. Daarnaast zal het aantal 'challenger banken' dat zich op de markt begeeft lager zijn dan verwacht."
Uit het jaarlijkse internationale onderzoek 'Evolving Banking Regulation' van KPMG naar de voortgang die banken maken om te voldoen aan alle regelgeving blijkt dat de banken de meeste druk ervaren van de nieuwe eisen op het gebied van kapitaal, liquiditeit en systeemrisico. Vooral de eisen die voortvloeien uit Basel III blijken bij de banken wereldwijd aanzienlijke hoofdbrekens te bezorgen. Met name in Europa ondervinden de banken problemen om in deze onzekere tijd kapitaal aan te trekken. Ook ten aanzien van het voldoen aan de liquiditeitseisen ervaren de banken de nodige druk.
De meeste banken vinden liquiditeit en financiering zeer belangrijk. Toch zorgen de recente wijzigingen in de LCR (liquidity coverage ratio) wellicht voor enige verlichting. Er mogen meer activa meegenomen worden om aan de LCR te voldoen en er mag vanuit worden gegaan dat spaarders in een stress situatie minder snel hun geld zullen opnemen."
De hervormingen die de banken op het gebied van regelgeving te wachten staan, vormen volgens Lindenbergh wellicht de belangrijkste drijfveer voor de veranderingen die de banken de komende tijd qua strategie en bedrijfsvoering zullen ondergaan. Lindenbergh: "Hierbij moeten zij ervan uitgaan dat het rendement op het eigen vermogen lager zal zijn dan voor de crisis en aandeelhouders ervan moeten overtuigen dat hier tegenoverstaat dat de activiteiten die banken ontplooien minder risicovol zijn geworden. Daarnaast kost aanpassing aan de nieuwe werkelijkheid ook tijd en zal op den duur de winstgevendheid bij succesvolle banken weer toenemen."
Daarnaast zullen volgens Lindenbergh dié banken die de technologie inzetten om de relatie met hun cliënten te verstevigen als winnaar uit de bus komen. Lindenbergh: "Dat vraagt om voortdurende investeringen in de technologie om de cliënt steeds beter van dienst te kunnen zijn. Naar verwachting zullen de investeringen van de banken in nieuwe technologieën voor hun cliënten de komende vijf jaar wereldwijd zo'n 135 miljard dollar bedragen. De banken kijken in toenemende naar nieuwe methoden om de relatie met de cliënt te digitaliseren, gebruikmakend van gebruiksvriendelijke, directe kanalen, zoals mobiel of internet bankieren, of moderne interfaces, zoals de social media.



Het risico van deze strategie is overigens dat de banken totaal onzichtbaar worden voor hun cliënten. De ironie is dat bedrijven die geen enkel fysiek contact hebben met hun cliënten, zoals Facebook en Google, erin slagen een hechtere relatie op te bouwen met hun cliënten dan banken, die van oudsher toch altijd gekenmerkt zijn geweest door de bijzondere relatie met de consument. Het is duidelijk dat de succesvolle toepassing van de technologie hiervan de belangrijkste reden is."


donderdag 21 februari 2013

Op de koffie bij Nationale-Nederlanden in Rotterdam

Nationale-Nederlanden opende gisteren in samenwerking met Douwe Egberts een koffiecafé op de begane grond van het kantoorgebouw Delftse Poort in Rotterdam. Met het koffiecafé wil Nationale-Nederlanden de verbinding aangaan met de stad en haar inwoners. Maar ook klanten de mogelijkheid bieden op een eenvoudige manier met Nationale-Nederlanden in contact te komen. Het nieuwe café aan het stationsplein wordt een plek voor iedereen. Even werken, de krant lezen of elkaar ontmoeten, het kan allemaal op deze nieuwe 'hotspot' naast het Centraal Station.
Het café biedt alle faciliteiten: comfortabele zitplekken en actieve werkplekken met tablets en gratis Wi-Fi. In het café is ook een ruimte ingericht voor exposities. Hier worden gezamenlijke activiteiten met Rotterdamse kunstinstellingen, gemeente, bedrijfsleven en andere instanties geïnitieerd. Te beginnen met een opvallende satellietexpositie van 'The Fashion World of Jean Paul Gaultier: From the Sidewalk to the Catwalk' in samenwerking met de Kunsthal Rotterdam en talentvolle jonge (mode)ontwerpers.
Dit initiatief dient vele doelen. "Veel klanten wensen graag laagdrempelig contact met hun financieel dienstverlener," aldus Tom Kliphuis, CEO Nationale-Nederlanden. "Het Nationale-Nederlanden Douwe Egberts Café biedt klanten de mogelijkheid om op een eenvoudige manier met ons in contact te komen." Daarnaast wil Nationale-Nederlanden ook de verbinding aangaan met de stad Rotterdam en haar inwoners.
In het koffiecafé zullen met regelmaat workshops georganiseerd worden, bijvoorbeeld over koffie en kunst. "Uiteraard komen ook financiële onderwerpen aan bod, zoals pensioen of het kopen van een huis. Om deze soms complexe thema's begrijpelijk te maken voor iedereen, zullen in het café interactieve bijeenkomsten plaatsvinden," aldus Kliphuis. "Ook gaan we geregeld 'inloopspreekuren' organiseren om mensen op weg te helpen met hun financiële vragen."

'Spaarder betaalt 80 procent belasting over spaarrente'

Spaarders betalen tot wel 80 procent belasting over hun spaarrente als het spaargeld boven de heffingsvrije grens van 21.139 euro uitkomt. Dat blijkt uit een berekening van vergelijkingssite Spaarrente.nl. Door de extreem lage rentepercentages die banken op dit moment bieden, klopt het uitgangspunt van de vermogensrendementsheffing niet meer, stelt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl . “De Belastingdienst gaat uit van een rendement van 4 procent, waarover 30 procent belasting betaald moet worden. Dit komt neer op 1,2 procent belasting over het belastbare vermogen in box 3. Maar in de praktijk bedraagt de gemiddelde variabele spaarrente minder dan 1,9 procent en  komen zelfs rentepercentages voor van 1,5 procent of minder . Hierdoor valt de belasting vele malen hoger uit dan de bedoeling is”, licht Amanda Bulthuis toe.
Rendement over eigen vermogen beschouwt de fiscus als inkomen. Daarom moet iedereen met een vermogen boven de heffingsvrije grens van 21.139 euro belasting over het vermogen betalen. Hierbij gaat de Belastingdienst uit van een rendement van 4 procent. Hierover moet 30 procent belasting betaald worden. Naarmate de spaarrente echter lager wordt dan de veronderstelde 4 procent, betaalt de spaarder in de praktijk procentueel steeds meer belasting dan deze 30 procent.
Stel dat iemand 40.000 euro aan spaargeld heeft en hierover 1,5 procent rente ontvangt. Het rendement hierop is in een jaar dan 600 euro. Hierdoor groeit het vermogen aan tot 40.600 euro. Na aftrek van de heffingsvrije grens moet over 19.461 euro belasting betaald worden in box 3, ofwel een bedrag van 235 euro. Dit komt neer op ruim 39 procent belasting over het oorspronkelijk rendement van 600 euro. “Kijken we alleen naar de rente die is verdiend over het belastbare deel van het vermogen, dan gaat zelfs 80 procent hiervan naar de Belastingdienst”, licht Bulthuis toe.
Het rendement waar de fiscus vanuit gaat is dus achterhaald en zorgt ervoor dat spaarders veel te veel belasting betalen, stelt Bulthuis. Nu de spaarrentes zo ver beneden de veronderstelde 4 procent liggen, zou het de overheid sieren deze veronderstelling aan te passen. Het zou veel eerlijker zijn als de Belastingdienst uit zou gaan van het werkelijke gemiddelde rendement  in een jaar”, aldus Bulthuis.
De persvoorlichter Fiscale Zaken van het Ministerie van Financiën geeft echter aan dat de overheid geen aangepaste heffingspercentages voor sparen wil aanhouden: “Het is algemeen bekend dat sparen ten opzichte van andere vormen van vermogensbeheer gemiddeld een laag rendement genereert, maar dat daar tevens de kleinste risico’s aan verbonden zijn. Het is aan de belastingplichtige zelf om de verschillende vormen van vermogensbeheer tegen elkaar af te wegen.”

woensdag 20 februari 2013

Leiden krijgt primeur met NFC betalingen aan de kassa

Leiden krijgt deze zomer de primeur van betalen aan de kassa van winkels met de mobiele telefoon. ABN AMRO, ING en Rabobank hebben daartoe een samenwerking aangekondigd met onder meer KPN en MasterCard. Deelnemers krijgen een NFC-toestel van KPN. De introductie van de betaalmogelijkheid in het centrum van Leiden start met circa duizend consumenten met een bankrekening bij een van de drie genoemde banken en met een mobiele aansluiting bij KPN.

'Crisisheffing mogelijk strijdig met Europees recht'

De 16 procent crisisheffing die werkgevers over het in 2012 verdiende fiscale loon van hun werknemer moeten afdragen aan de Belastingsdienst is mogelijk in strijd met het Europees recht. "Uit een uitspraak die het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vorige week heeft gedaan in een door KPMG Meijburg & Co aangespannen procedure blijkt dat de Nederlandse crisisheffing mogelijk in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens", zegt Robert van der Jagt van KPMG Meijburg & Co.
De crisisheffing maakt deel uit van de 'Wet uitwerking fiscale maatregelen Begrotingsakkoord 2013' en heeft tot doel het begrotingstekort terug te dringen. De wet bepaalt dat werkgevers in 2013 een eenmalige heffing van 16% over het fiscale loon 2012 van werknemers moeten betalen, voor zover dat hoger is dan EUR 150.000. Het loon uit tegenwoordige dienstbetrekking voor het hele jaar 2012, inclusief alle structurele en incidentele beloningen en de bijtelling van de auto, vormt hiervoor de basis. Deze heffing komt naast de reguliere heffing van loonbelasting die in 2012 heeft plaatsgevonden.
Uit de uitspraak van het Gerechtshof blijkt volgens Van der Jagt dat de belastingheffing ten laste van werkgevers over excessieve vertrekvergoedingen van 30% ex artikel 32bb Wet op de Loonbelasting in sommige omstandigheden strijdig is met artikel 1 van het Eerste Protocol bij het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dit omdat er van die wetgeving (materieel) een terugwerkende kracht van uitgaat waarvoor geen of onvoldoende rechtvaardiging bestaat. Naar verwachting zal de staatssecretaris cassatie aantekenen tegen deze uitspraak.
De plannen voor de introductie van de eenmalige 16% crisisheffing bij werkgevers over het jaarloon van 2012 boven de EUR 150.000 komen voort uit het Kunduz-akkoord dat medio april 2012 werd gesloten. Van der Jagt: "Daarom kan ook hier worden gesteld dat er sprake is van een (materiële) terugwerkende kracht over het loon dat is genoten in de periode 1 januari 2012 tot de publicatie van het Kunduz-akkoord in april 2012. Omdat bijvoorbeeld bonussen veelal worden uitbetaald in het voorjaar, kunnen grote groepen werkgevers baat hebben bij deze stelling. Je zou dan immers (bonus)betalingen uit die periode kunnen uitzonderen van de grondslag waarover wordt geheven."
Volgens Van der Jagt zal de Belastingdienst ongetwijfeld een andere mening zijn toegedaan. Van der Jagt: “Dit betekent dat werkgevers die zich niet zonder meer willen neerleggen bij deze crisisheffing, zullen moeten overwegen hoe ze hier mee om te gaan en welke actie het meest passend is."

dinsdag 19 februari 2013

Robeco Groep in Japanse handen

Het Japanse conglomeraat Orix koopt vermogensbeheerder Robeco Groep voor 1,94 miljard euro van de Rabobank. Dat meldt persbureau Bloomberg dinsdag. De Japanners krijgen een belang van 90 procent in Robeco. De vermogensbeheerder is in 1929 opgericht in Rotterdam door enkele havenbaronnen. De naam is oorspronkelijk een afkorting voor Rotterdams Beleggings Consortium. Robeco biedt beleggingsproducten en -diensten voor institutionele en particuliere beleggers wereldwijd. Per jaareinde 2011 was het vermogen onder beheer gegroeid naar 150,3 miljard euro.

Meer geld voor DSB-gedupeerden

DSB-gedupeerden krijgen meer uitgekeerd dan waarop was gerekend. Bij het faillissement van de bank schatte oprichter Dirk Scheringa dat de compensatie voor gedupeerde klanten in totaal op zo'n 25 miljoen zou uitkomen. Inmiddels is er al 180 miljoen euro opzij gezet, blijkt uit een rapport van de curatoren. Na het faillissement van DSB is er in 2011 een compensatieregeling ingesteld voor klanten van de bank. Mensen die vonden dat zij verkeerd door DSB waren voorgelicht bij de aanschaf van verzekering of hypotheek, konden zich melden voor compensatie.

maandag 18 februari 2013

Duidelijkheid over winstafdracht DNB

De minister van Financiën en De Nederlandsche Bank (DNB) hebben gezamenlijk vastgesteld hoe risico's op de balans van DNB die voortvloeien uit de steunoperaties van het Europese Stelsel van Centrale Banken, het beste kunnen worden geadresseerd.
Het kabinet verleent een garantie aan DNB ter grootte van maximaal 5,7 miljard euro. Met de garantie wordt het buffervermogen van DNB versterkt. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van minister Dijsselbloem van Financiën.
De langjarige afspraak leidt ertoe dat er nu geen noodzaak bestaat het buffervermogen van DNB te versterken via winstinhoudingen of voorzieningen. Anders dan in voorgaand jaar worden de crisisgerelateerde inkomsten uit hoofde van Europese steunoperaties als winst uitgekeerd. In totaal zal DNB in de periode 2013 tot en met 2017 naar verwachting 3,2 miljard euro extra aan crisisgerelateerde winst afdragen. Voor 2013 gaat het om een bedrag van 813 miljoen eoro en 877 miljoen in 2014. De winstafdracht van DNB telt mee voor het begrotingstekort (EMU-saldo) en leidt tot een lagere staatsschuld.
'De Staat is de enige aandeelhouder van DNB. Het spreekt voor zich dat DNB door de Staat zo goed mogelijk wordt gevrijwaard van crisisgerelateerde risico's', aldus minister Dijsselbloem. De afspraken zijn verwerkt in een incidentele (suppletoire) begroting, die aan de Tweede Kamer wordt gezonden.

'Consument onderschat gevolgen niet betalen autoverzekering’

Steeds meer autobezitters betalen de premie voor hun autoverzekering niet, constateert financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Een zorgwekkende ontwikkeling”, zegt woordvoerder Paul Huibers. “Consumenten onderschatten de gevolgen van het niet betalen van de premie. Ze hebben vaak niet door dat dit ertoe kan leiden dat ze niet meer verzekerd zijn en daardoor boetes krijgen van het RDW.”
Als een automobilist de premie voor zijn autoverzekering niet betaalt, kan de verzekeraar bij een betalingsachterstand van 30 dagen de dekking van de verzekering schorsen. Dit betekent dat je niet langer verzekerd bent. Omdat iedere automobilist in Nederland verplicht is minimaal de wettelijke aansprakelijkheid te verzekeren (WA-verzekering), krijg je als je door wanbetaling onverzekerd raakt een boete. Het RDW controleert actief of alle geregistreerde auto’s ook zijn verzekerd. Dit doet zij sinds januari van dit jaar extra actief. Blijkt dat je auto langer dan 2 dagen niet verzekerd is, dan krijg je direct een boete van 380 euro. Deze kan het RDW drie keer per jaar opleggen, waardoor de boete kan oplopen tot 1.140 euro.
Veel automobilisten realiseren zich, volgens Huibers, niet dat ze een boete kunnen krijgen als ze hun autoverzekering niet betalen. “Ze denken nog onder de boete van het RDW uit te kunnen door met een bewijs van de verzekeraar aan te tonen dat ze wel verzekerd waren”, zegt Huibers. “Als de dekking is geschorst, zal de verzekeraar dit bewijs echter niet verstrekken. Je zult de boete dan dus gewoon moeten betalen. Ook als je later alsnog de premie betaalt, blijft de boete staan.
Behalve dat je een boete krijgt van het RDW, ben je vanaf het moment van schorsing niet meer verzekerd. “Dit betekent dat je geen dekking hebt en dat je dus ook met je auto de weg niet op mag”, stelt Huibers. “Veel mensen staan hier niet bij stil en blijven gewoon doorrijden. Buiten dat het verboden is om onverzekerd rond te rijden, krijg je bij schade ook niets vergoed van je verzekeraar. Je zal dus persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor de kosten van de schade. Die kosten kunnen bijvoorbeeld bij letselschade aan een tegenpartij flink oplopen.”
Verzekeraars Univé en AllSecur herkennen dat er steeds vaker sprake is van wanbetaling bij de autoverzekering. “We versturen meer aanmaningen en worden de laatste tijd ook vaker benaderd door schuldhulpinstanties over betalingsproblemen van klanten”, zegt woordvoerder Judith Beumer van Univé. Verzekeraar AllSecur zag het aantal wanbetalingen in 2011 al stijgen met 20 procent. “Over 2012 hebben we nog geen exacte cijfers, maar we zien wel dat de stijgende lijn zich voortzet”, aldus woordvoerder Anja van Dijk.

vrijdag 15 februari 2013

Aegon trekt alle preferente aandelen in

Aegon en Vereniging Aegon hebben overeenstemming bereikt over het intrekken van alle preferente aandelen Aegon, nu nog allemaal in bezit van Vereniging Aegon. Hierdoor krijgt Aegon een eenvoudiger kapitaalstructuur en behoudt het bedrijf ook onder de nieuwe Europese solvabiliteits-eisen een kapitaalbasis van hoge kwaliteit. De Vereniging wordt door de overeenkomst in staat gesteld haar schuld aanzienlijk te reduceren.
Alle preferente aandelen zullen worden omgeruild voor contanten en gewone aandelen. De waarde van de preferente aandelen - met een boekwaarde van 2,1 miljard euro - is bepaald op 1,1 miljard. De Vereniging ontvangt van Aegon 83 miljoen aan dividend op de preferente aandelen en 400 miljoen in contanten, plus het equivalent van 655 miljoen in gewone aandelen.
De toename van het aantal gewone aandelen hangt af van de naar volume gewogen gemiddelde prijs van gewone aandelen Aegon op Euronext Amsterdam in de periode van 15 februari tot en met 28 februari 2013. Het aantal uitstaande gewone aandelen neemt naar verwachting door de transactie toe met ongeveer 7 procent. De verwatering van de winst per aandeel blijft echter beperkt tot ongeveer 3% omdat er na de transactie geen preferent dividend meer wordt betaald.

Winststijging voor Aegon

De winst van verzekeraar Aegon heeft is in het vierde kwartaal van 2012 verder toegenomen naar 422 miljoen euro, tegen 81 miljoen euro in dezelfde periode een jaar geleden. Over het hele jaar genomen haalde de verzekeraar een winst van  1,5 miljard euro. Het onderliggend resultaat voor belastingen kwam in het vierde kwartaal uit op 447 miljoen euro en in 2012 op bijna 1,8 miljard euro.
Alex Wynaendts, voorzitter van de Raad van Bestuur, stelt in een verklaring: 'De maatregelen die we hebben genomen om ons bedrijf te verbeteren, hebben in het vierde kwartaal tot goede resultaten geleid. In de meeste van onze markten zien we een stijgende vraag van klanten naar onze producten en diensten. Vooral de pensioenverkopen in Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn sterk gestegen. En ondanks de lage rentestand zijn we ook in het vierde kwartaal in staat gebleken om producten te verkopen die zowel voor onze klanten als voor Aegon waarde toevoegen.'
In de Verenigde Staten hebben is het distributienetwerk verder uitgebreid en in Spanje is men een belangrijke samenwerking aangegaan met één van de grootste banken. Daarnaast is de positie in Centraal- en Oost-Europa verder versterkt door overnames in Roemenië en Oekraïne.

Dijsselbloem: meer buffers banken

Minister Dijsselbloem vindt dat de grote banken in Nederland hogere reserves moeten gaan aanhouden dan andere. En ze moeten die buffers sneller verhogen dan internationaal is afgesproken. Dijsselbloem zei in de Tweede Kamer dat alle banken aan de Europese eisen moeten voldoen, maar de zogenoemde systeembanken Rabo, SNS, ING en ABN Amro moeten nog meer geld in kas hebben.

donderdag 14 februari 2013

Eigen Huis: verbod extra winst op hypotheekrente

Vereniging Eigen Huis wil dat er een verbod komt op de overwinsten die hypotheekklanten aan hun bank moeten betalen. Op dinsdag 12 februari overhandigde Rob Mulder, directeur Vereniging Eigen Huis, hiervoor een petitie aan de voorzitter van de vaste Kamer commissie voor Financiën, mevrouw Cora van Nieuwenhuizen. Hij drong daarbij aan op hoge boetes bij overtreding. Mevrouw van Nieuwenhuizen reageerde: “Wij zijn nu samen aan zet”. De vereniging krijgt steun van 125.000 huiseigenaren die de petitie tekenden.
De overwinst die banken maken op hypotheken is sinds 2009 sterk opgelopen. Veel huiseigenaren betalen inmiddels een 1,3 procentpunt hogere hypotheekrente dan nodig is. Dit blijkt uit de Eigen Huis Rentebarometer die is ontwikkeld door de Universiteit van Amsterdam. Een gemiddeld huishouden met een hypotheek van 250.000 euro betaalt hierdoor maandelijks 275 euro bruto aan extra rente. De overheid betaalt hieraan mee via de hypotheekrenteaftrek en draagt zo bij aan de overwinsten van banken.
Vereniging Eigen Huis verwacht van de banken geen vrijwillige verlaging van de overwinsten op hypotheken. Daarvoor ontbreekt iedere concurrentieprikkel op de Nederlandse markt. De extra hoge winstmarges hebben inmiddels geleid tot overwinsten van miljarden euro’s per jaar over de rug van huiseigenaren.
Ten tijde van de sectorstudie Hypotheken van de NMa in 2010/2011 lieten banken hun winstopslag dalen en leek er even niets aan de hand. Maar uit vervolgonderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat direct na de presentatie van de Sectorstudie de overwinsten weer fors zijn gestegen. Vereniging Eigen Huis wil dat er snel een eind komt aan de hoge extra winstmarges.

woensdag 13 februari 2013

Nauwelijks nog bankovervallen in Nederland

Het aantal bankovervallen is in de afgelopen 20 jaar gedaald van 570 in 1992 naar 4 in het afgelopen jaar. Sinds april 2012 is er in Nederland geen bank meer overvallen. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).
Volgens hoofd criminaliteitsbestrijding Yvonne Willemsen van de NVB wordt de daling veroorzaakt door het feit dat bankpersoneel niet langer toegang heeft tot grote sommen geld: ‘Daardoor heeft een bankoverval voor criminelen geen zin meer.’
Het aantal plofkraken van geldautomaten steeg in 2012 met 4 procent naar 127. Het aantal ramkraken daalde van 7 naar 4.  Bij een  plofkraak proberen criminelen door middel van een (gas) explosie de kluis van de geldautomaat te kraken. Dit soort aanvallen veroorzaakt veel schade aan gebouwen en automaat terwijl er nauwelijks geld wordt buit gemaakt. De plofkraken worden vaak ’s nachts gepleegd en komen voor in heel Nederland. Gelukkig zijn hierbij nog geen slachtoffers gevallen.
De daders van plofkraken zijn vaak zware en ervaren criminelen die systematisch te werk gaan. Ze maken gebruik van vuurwapens en explosieven en behoren tot de georganiseerde criminaliteit. Nederlandse banken werken daarom intensief samen met de politie zodat plofkraken met prioriteit worden aangepakt. Ook nemen banken zelf maatregelen die er op gericht zijn om de gasaanval te laten mislukken en het geld onbruikbaar te maken.

Ontgoocheling en onzekerheid groot bij aankondiging nieuwe ontslaggolf ING

De kruitdampen rond het SNS-drama zijn nog maar nauwelijks opgetrokken of de financiële sector wordt wederom geconfronteerd met een fikse domper. ING voelt zich gedwongen opnieuw diep in het eigen vlees te snijden met het afstoten van 1400 arbeidsplaatsen (FTE) in de periode tot eind 2015.
Daar staat tegenover dat ING meldt 250 nieuwe banen te willen creëren. Per saldo is er echter sprake van een verlies van maar liefst 1150 FTE. Het nieuws hakt erin onder het personeel. Sandra Hendriks, bestuurder van CNV Dienstenbond: 'De onzekerheid over de eigen toekomst is wederom groot en menigeen is ontgoocheld over dit besluit.' Het is immers nog maar krap anderhalf jaar geleden dat ING een verlies van 2700 banen aankondigde. En die reorganisatie loopt nog volop.
Het meest en het hardst komen de ontslagen binnen bij de lager opgeleiden bij ING. Dat maakt het zuur, vindt Hendriks: “Het is de groep die veelal in de uitvoering en het proces actief is. Deze mensen zijn straks extra kwetsbaar op de arbeidsmarkt. Zij vangen de klappen op.” Ook memoreert Hendriks dat de bonden hun verantwoordelijkheid hebben genomen als het gaat om een zekere versobering van de arbeidsvoorwaarden zoals het afschaffen van de variabele beloning. “Maar afspraken maken over de beloningen aan de top van ING lukt helaas nog niet. Dat maakt het wel extra zuur.”

Aanzienlijke rol pensioenfondsen en verzekeraars bij bedrijfsfinanciering

Nederlandse pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen zullen een aanzienlijke rol gaan spelen bij het verschaffen van de noodzakelijke financiering aan het bedrijfsleven. 'Gezien het feit dat de bancaire kredietverlening in Nederland de komende jaren verder onder druk komt te staan en de rentevergoeding aan de banken steeds hoger wordt, wordt het voor institutionele beleggers aantrekkelijker om actief te worden in het verlenen van kredieten aan het bedrijfsleven', zegt Ferdinand Veenman, partner bij KPMG Advisory.
Veenman: 'Aangezien de banken geconfronteerd worden met steeds hogere kapitaal- en liquiditeitsbuffers, zullen zij nieuwe kredieten tegen hogere marges gaan verstrekken om zo de kosten te kunnen compenseren. Dit zal leiden tot hogere rentevergoedingen, die in lijn komen met de tarieven die bijvoorbeeld op de Amerikaanse US PP markt worden gehanteerd. Het hogere tarief betekent dat het voor pensioenfondsen en verzekeraars steeds aantrekkelijker wordt om actief te worden op het gebied van kredietverlening. Met name deze institutionele partijen zullen zich dan ook opwerpen als nieuwe financiers.
Hierdoor zal het spectrum aan financiers verbreden met partijen die de tot dusver geldende rentevergoeding en de beschikbare liquiditeit in de markt niet toereikend vonden. Dat betekent dat we in Nederland toegaan naar een ‘Amerikaanse situatie’, waarin sprake is van een gediversifieerd aanbod van kapitaalinstrumenten van zowel eigen als vreemd vermogen waarbij diverse partijen zich richten op verschillende onderdelen van de kapitaalstructuur van een bedrijf.”
Op deze manier zijn volgens Veenman in de Verenigde Staten zeer liquide markten ontstaan voor bijvoorbeeld leningen van ondernemingen met een ‘investment grade credit rating’, ‘high yield debt’ (leningen aan ondernemingen met een relatief laag eigen vermogen) en leningen met een sterk achtergesteld karakter (‘mezzanine’).
Veenman: 'Daarnaast zijn er gespecialiseerde beleggers actief die zelfs eigen vermogen verstrekken aan start-up’s die een hoog risicogehalte kennen (‘angel investors’). Dit gediversifieerde aanbod aan kapitaal geeft een enorme impuls aan de innovatiekracht van een economie, zoals de Verenigde Staten al decennia lang laat zien met de opkomst van bedrijven zoals Apple, Google, Facebook en Yahoo. Overigens is het duidelijk dat voor een dergelijk aanbod ook betaald moet worden.
Voor vergelijkbare kredietrisico’s worden in Amerika op de obligatiemarkten al jaar en dag hogere marges in rekening gebracht dan door de banken in Europa. Daarentegen zijn er instrumenten voorhanden die in Europa op dit moment simpelweg niet bestaan of slechts in zeer beperkte mate aanwezig zijn.”
De introductie van nieuwe financieringsinstrumenten op de Nederlandse markt heeft volgens Veeman voor de bedrijven wel een aantal gevolgen. Veenman: “Afhankelijk van het type bedrijf zal geïnvesteerd moeten worden in bijvoorbeeld een ratingproces of een verbeterd financieel model waarin de strategie van de onderneming en de aan te trekken financiering is vertaald.
Beleggers, zoals banken en alternatieve beleggers, hebben namelijk één ding gemeen. Dat is de beperkte tolerantie voor verrassingen en het fluctueren van het bedrijfsresultaat. Een goed stabiel ‘forecasting’ proces dat is gericht op efficiënt gebruik van werkkapitaal is daarbij essentieel. Dit vormt vaak de ruggengraat van het financieel model dat uiteindelijk wordt gebruikt om de maximale en optimale ‘debt capacity’ van een bedrijf te bepalen.”


Eisen tot twee jaar tegen underground bankiers

Vanwege bankieren zonder vergunning eiste het Openbaar Ministerie bij de rechtbank Rotterdam tegen twee mannen uit Amsterdam gevangenisstraffen van vijftien maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, en twee jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk.
Tegen een vader en zoon uit Amsterdam die terecht stonden voor het witwassen van misdaadgeld eiste de officier van justitie van het Landelijk Parket een jaar gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk.
Het onderzoek naar underground banking en witwassen had de politie sinds eind 2011 zicht gegeven op grootschalige geldtransporten binnen Europa. Alleen al in de periode tot januari 2012 zetten de geldhandelaren ongeveer 16 miljoen Engelse ponden om naar euro’s.
Uit in beslag genomen administratie bleek dat de verdachten minutieus bijhielden wat er aan geld binnen kwam en ook wat er weer uit ging. Tegelijk met de geldstroom uit Engeland kwamen er honderdduizenden, zo niet miljoenen euro’s misdaadgeld in vuilniszakken en plastic tassen uit Frankrijk en Duitsland naar de Nederlandse verdachten. Het geld werd vervoerd in auto’s met verborgen ruimtes.
De illegale bankiers beheerden in Amsterdam een zogenoemde geldstash, wisselden kleine coupures in voor biljetten van 500 euro en droegen geld over aan hun contacten.
In het onderzoek is door de politie beslag gelegd op bijna een miljoen euro aan contant geld. De officier van justitie vorderde de verbeurdverklaring van dit geld. Ook moeten mobiele telefoons, simkaarten, twee personenauto’s en een geldtelmachine verbeurd worden verklaard.

dinsdag 12 februari 2013

3700 banen weg bij Barclays

De Britse bank Barclays ontslaat dit jaar 3700 medewerkers in een poging de winstgevendheid te vergroten. 1800 ontslagen vallen bij de zakelijke divisies en 1900 bij de consumentenbankactiviteiten in Europa. De bank hoopt zo een kostenbesparing van 1,7 miljard pond (2 miljard euro) te realiseren. De bank leed in het laatste kwartaal van 2012 een nettoverlies van 1,04 miljard pond (1,2 miljard euro), onder meer door de boete van 290 miljoen pond die de bank kreeg vanwege de fraude met het rentetatief Libor.

Klant nog geen koning met provisieverbod

Consumenten hebben nog weinig gewonnen bij het provisieverbod dat 1 januari 2013 van kracht werd. Die conclusie trekt de Consumentenbond op basis van onderzoek van de Geldgids. Hypotheekketens bieden nu dure serviceabonnementen aan waar ze weinig voor doen en banken en verzekeraars berekenen bij lijfrentes onduidelijke kosten rechtstreeks aan klanten door.
Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Nu adviseurs hun kosten in rekening brengen, zien consumenten het prijskaartje dat aan advies hangt. Als ze niet ook de meerwaarde van het advies zien, houden consumenten het gevoel dat adviseurs geld uit hun zak kloppen.' De Consumentenbond onderzocht de serviceabonnementen van de hypotheekketens De Hypotheker, De Hypotheekshop, Van Bruggen Adviesgroep en Huis & Hypotheek. Die kosten over de looptijd van een hypotheek van 30 jaar tussen de €3600 en  €12.500 maar stellen weinig voor: als consumenten een adviesgesprek willen of hun lening willen aanpassen, moeten ze dat vaak alsnog apart betalen.
Op het gebied van lijfrentes heeft het provisieverbod nog niet geleid tot een transparante verhouding tussen kosten en opbrengsten. De Geldgids van februari laat zien hoe banken en verzekeraars allerlei kostenposten benoemen, zoals 'afhandelingskosten' en 'kosten per uitkering'. Die extra kosten bedragen honderden euro's en gaan van het uitgekeerde bedrag af, zodat de opbrengst van lijfrentes tegenvalt. De meeste aanbieders van bancaire lijfrentes hebben zelfs een bepaling in de voorwaarden staan dat ze deze kosten eenzijdig kunnen verhogen.

maandag 11 februari 2013

Binnen één jaar maakt heel Nederland gebruik van IBAN

Binnen een jaar maakt heel Nederland gebruik van IBAN. Dat lijkt een lange periode, maar de overgang op IBAN is voor veel bedrijven ingrijpend. Het jongste trendonderzoek van de Nederlandsche Bank (DNB) laat zien dat meer MKB’ers aan de slag zijn sinds de start van de najaarscampagne van Over op IBAN. Ook steeds meer middelgrote bedrijven bereiden zich voor op de overgang naar SEPA-standaarden en het gebruik van IBAN Toch geeft het trendonderzoek aan dat er komend jaar nog veel moet gebeuren.
Steeds meer bedrijven treffen concrete voorbereidingen voor de overgang op de Europese standaarden voor overschrijvingen en incasso’s. Toch zijn veel bedrijven van plan om pas in de zomer over te gaan. “Het is goed om te zien dat steeds meer MKB’ers bezig zijn met de migratie naar de Europese betaalstandaarden. Wel moet er nog steeds veel gebeuren en is het belangrijk dat bedrijven niet langer wachten. We moeten filevorming aan het einde van dit jaar voorkomen. Anders lopen bedrijven het risico de deadline van 1 februari 2014 niet te halen.” aldus Bernard Juffermans, programmamanager SEPA Nederland bij DNB.
Uit de meest recente meting van DNB blijkt 90  procent van het MKB bekend te zijn met het International Bank Account Number (IBAN). De bekendheid van Single Euro Payments Area (SEPA) is de afgelopen tijd bij MKB’ers significant toegenomen. Vier maanden geleden had 41% nog nooit gehoord van SEPA, nu ligt de bekendheid op 71%. Ondanks de toegenomen bekendheid is de meerderheid van het MKB nog niet aan de slag. “Het is belangrijk dat het MKB de voorbereidingen snel ter hand neemt. Hoe eerder bedrijven weten wat ze moeten doen, hoe beter zij de overgang op IBAN kunnen inplannen”, aldus Juffermans.
Een meerderheid van de middelgrote bedrijven heeft een goed beeld van de impact van de overgang naar IBAN. Toch is 15 procent van de middelgrote bedrijven nog niet begonnen aan de voorbereidingen voor de nieuwe overschrijvingen. 28 procent heeft nog geen stappen ondernomen voor de invoering van de nieuwe incassostandaarden. Vooral middelgrote bedrijven moeten zich niet verkijken op de tijd die nog resteert tot de deadline. 
 De overgang naar SEPA standaarden is een ingrijpend proces voor veel bedrijven, want dit heeft consequenties voor onder andere de administratie, systemen en software. Uiteraard verschilt de impact per bedrijf, maar daarom is het des te belangrijker om inzicht hierin te krijgen. Ervaringen van bedrijven die momenteel bezig zijn met migreren, leren dat de voorbereidingstijd kan variëren van enkele weken tot ruim een jaar. Een gedegen planning is daarom essentieel.  

zaterdag 9 februari 2013

Valse ING-mail in omloop

Een nieuwe nepmail, zogenaamd verstuurd door de afdeling fraude van ING, probeert spaarders te lokken naar de site update-online (dot) nl, waar een nieuwe bankpas moet worden aangevraagd omdat de oude door phishing zou zijn misbruikt. Onder de knop voor aanmelding staat een script klaar. Die site lijkt gisteren rond 17.00 uur aangemaakt.

vrijdag 8 februari 2013

Telegraaf start met VEB vergelijkingssite beleggingsfondsen

Steeds meer beleggers investeren hun geld in beleggingsfondsen. Voor hun pensioen, maar ook om hun vermogen sneller te laten groeien. Maar wat zijn de beste opties? Welke fondsen zijn het meest geschikt? De Financiële Telegraaf en DFT.nl gaan particulieren daarom helpen een keuze te maken uit het aanbod van duizenden fondsen en lanceren hiervoor een crossmediaal beleggingsfondsenplatform met nieuws, advies en een fondsenvergelijker.
Een terugtredende overheid en de groeiende onzekerheid rond de bestaande pensioenregelingen, dwingen steeds meer mensen om hun financiële toekomst in eigen hand te nemen. Beleggingsfondsen zijn daarvoor het aangewezen instrument. De Telegraaf lanceert via DFT.nl daarom een platform voor de particuliere belegger.
De fondsvergelijker is een exclusieve samenwerking met beleggersvereniging VEB, die zijn VEB fondsenrating hiervoor ter beschikking stelt. Hiermee kan de bezoeker via de site eenvoudig duizenden fondsen langs de meetlat leggen. Beleggers kunnen fondsen op de hoogte van de kosten selecteren, maar ook op de in het verleden behaalde rendementen en de historische koersgrilligheid (het risico). Het beleggingsfondsenplatform is daarnaast gekoppeld aan de pagina OverGeld Beleggen in De Financiële Telegraaf op zaterdag.De financiële toekomst van Nederlanders komt steeds meer in onze eigen handen te liggen, nu de overheid in toenemende mate een stap terug doet. Voor ons pensioen, de aflossing van de hypotheek en in toenemende mate ook voor de zorg, gaan we de komende decennia veel meer eigen verantwoordelijkheid dragen”, aldus chef Ronald Veerman van de Financiële Telegraaf. “De kern daarvan is simpelweg dat we grotere spaarpotten zullen moeten aanhouden voor de periode dat we niet meer werken, of minder vitaal worden. Slim sparen voor later wordt dus steeds belangrijker, met zorgvuldig beleggen als belangrijke optie. Met het brede platform aan beleggingsnieuws en tips op DFT.nl bieden wij de particuliere belegger al veel informatie. De fondsenvergelijker maakt het platform nu verder compleet.'

Bijzondere twee-euromunt met dubbelportret

Staatssecretaris Frans Weekers heeft de Koninklijke Nederlandse Munt opdracht gegeven een twee-euromunt met dubbelportret in circulatie te brengen ter gelegenheid van de aankondiging van de troonswisseling die op 28 januari 2013 werd gedaan.
Op de bijzondere munt worden zowel Hare Majesteit de Koningin als Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje geportretteerd. Daarbij wordt de regerende vorstin Koningin Beatrix op de voorgrond afgebeeld. De Koninklijke Nederlandse Munt geeft daarmee een vervolg aan de muntuitgifte in 1980, toen bij de troonswisseling van Koningin Juliana en onze huidige Koningin Beatrix ook munten met dubbelportret werden uitgegeven. Vanaf volgende week wordt deze speciale uitgifte in circulatie van het geldverkeer gebracht in een oplage van maximaal twintig miljoen stuks.
De twee-euromunt met dubbelportret is een wettig betaalmiddel in Europa. De munt heeft een nominale waarde van twee euro en wordt via het betaalverkeer vanaf begin februari 2013 in omloop gebracht. Voor verzamelaars wordt, als onderdeel van de totale oplage van twintig miljoen stuks, een beperkte hoeveelheid munten geslagen in bijzondere kwaliteiten

Pas op voor valse betalingsbevestiging PayPal

De naam van het betalingssysteem Paypal wordt opnieuw misbruikt bij het versturen van valse e-mails. Dit keer hebben verscheidene mensen een bevestigingsmail gehad over een betaling via Paypal aan ene L. Gonkers: 'Betaling L gonkers Succesvol voltooid' De e-mail bevat een hyperlink en als u daarop klikt zou u de details van de betaling kunnen bekijken. Klik hier niet op! 

donderdag 7 februari 2013

FNV reageert op nationalisatie SNS Reaal

De FNV was decennia geleden één van de mede-oprichters van een voorloper van het huidige SNS Reaal. In 1996 is door de FNV besloten haar aandeel in de bank te verkopen. Afgesproken is toen dat het verschuldigde bedrag aan de FNV van iets meer dan 400 miljoen gulden door SNS in 16 delen betaald zou worden. Vanaf die tijd zijn de eerste 14 delen volgens afspraak afgelost. Door de huidige ontwikkelingen en de nationalisatie van de bank door de Nederlandse Staat is er onduidelijkheid over de laatste twee delen. Het gaat hierbij om een bedrag van 20,6 miljoen euro, geld van de leden van de FNV. De FNV onderzoekt op dit moment wat de consequenties voor de FNV zijn van de nationalisatie van SNS Reaal door de Nederlandse Staat en verwacht hier op korte termijn meer duidelijkheid over te kunnen verschaffen.

FIOD doorzoekt accountantskantoor

De FIOD heeft in een strafrechtelijk onderzoek naar belastingfraude een accountantskantoor en een woning in Noord-Brabant doorzocht. Er zijn digitale gegevensdragers, administratie en sieraden in beslag genomen.
Het accountantskantoor en de accountant worden ervan verdacht tussen 2009 en 2012 onjuiste aangiften omzetbelasting te hebben gedaan. Daarnaast deden zij vermoedelijk voor een aantal cliënten onjuiste belastingaangiften. Het teruggevraagde geld werd op rekening van de accountant gestort. De fraude wordt geschat op meer dan 200.000 euro.
De accountant is in 2010 door het Nivra – het Nederlands Instituut van Registeraccountants- uitgeschreven. Hij had toen met zijn accountantskantoor moeten stoppen, maar het vermoeden is dat hij gewoon door is gegaan als accountant.
De Nederlandse samenleving moet kunnen vertrouwen op de integriteit van mensen die zich uitgeven als accountant. Daarmee frauderen ondermijnt het vertrouwen in het stelsel. Dat vindt de overheid ernstig, daarom wordt dit aangepakt.

Pas op voor boilerrooms

Aandelen kopen in een bedrijf. Gebeld worden door aardige sympathieke stem die je vertelt dat je een unieke kans krijgt om te investeren. Degene die je belt heeft ook verstand van zaken. Op alles heeft hij een antwoord. Om je het gevoel te geven dat je belangrijk bent, bellen ze je vaak. Je wordt overgehaald om te investeren in een aandeel. Eerst doe je dat voorzichtig voor een klein bedrag. Je wordt weer gebeld dat je winst hebt gemaakt en die winst zie je enkel op papier. Dat gaat goed denk je. Weer gaat de telefoon. En opnieuw investeer je. Nu een groot bedrag. Je bent slachtoffer van een boiler room. En je hebt het niet eens in de gaten.
De slachtoffers, geportretteerd bij TROS Opgelicht, investeerden in verschillende aandelen. Eccor Solar, Northern Scientific en Guanta Gold. Die aandelen worden verkocht via verschillende bedrijven zoals Titan Invest, Franz Watermann en Equicap. We richten ons vooral op Titan Invest omdat we daar de meeste slachtoffers van kennen.
Het Nederlandse contact bediende zich van namen Robert van Zuidewijn, Robert de Bourgonje, maar ook Robert den Hartog. Zijn echte naam is Rabih Fadel. Hij is de welbespraakte verkoper.

woensdag 6 februari 2013

Foute Facebook-vrienden? Dan geen hypotheek!

Bedrijven verzamelen via het internet massaal onze privé-informatie. Met die kennis passen ze hun websites aan op onze voorkeuren en behoeftes. Die ‘personalisering’ van het internet valt steeds vaker uit in het nadeel van de consument. Klanten kunnen zo namelijk worden afgezet, uitgesloten en zelfs gemanipuleerd. Door banken en andere kredietverstrekkers bijvoorbeeld. Zo kijkt het in Hongkong gevestigde Lenddo bijvoorbeeld eerst goed naar de relaties van aanvragers op Facebook en Twitter. Als daar te weinig betrouwbare personen bij zitten, kan de aanvrager de lening wel op zijn buik schrijven.

Aegon beëindigt samenwerking met Unnim

Aegon beëindigt de samenwerking met Unnim Banc in Spanje op het gebied van levensverzekeringen, ziektekosten en pensioenen en verkoopt zijn 50 procent belang in de joint venture voor 353 miljoen euro aan Unnim. De verwachte boekwinst op deze transactie bedraagt ongeveer 105 miljoen euro vóór belastingen. Daarmee wordt op deze investering een gemiddeld rendement behaald van 12% op jaarbasis.
De transactie zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2013 worden afgerond. Aegon's aandeel in de winst vóór belastingen van de joint venture bedroeg vorig jaar 20 miljoen euro.
Aegon heeft eerder al aangegeven dat de consolidatie in de Spaanse bankensector kan leiden tot beëindiging van één of meer van zijn joint ventures. Spanje blijft van groot belang voor Aegon, zoals ook wordt geïllustreerd door de exclusieve strategische samenwerking die onlangs is aangegaan met Banco Santander voor de distributie van levens- en schadeverzekeringen. Aegon gaat gebruik maken van Santanders uitgebreide netwerk van ruim 4.600 bankfilialen en krijgt daarmee toegang tot een potentieel van twaalf miljoen klanten.
Aegon is al meer dan dertig jaar actief op de Spaanse markt en heeft een sterke reputatie opgebouwd als aanbieder van levensverzekeringen via joint ventures met regionale spaarbanken, zogenoemde cajas.

Europese bedrijfsleven nog niet klaar voor SEPA

Ondanks dat de deadline voor het Europese bedrijfsleven nog maar 12 maanden voor ons ligt, zijn veel bedrijven nog niet klaar voor de migratie naar het SEPA-betalingssysteem. Slechts 30 procent van de overschrijvingen en 2 procent van de automatische incasso’s is op dit moment SEPA-proof. Dit blijkt uit een onderzoek van Experian, wereldwijde organisatie die ondersteunt bij het beheer van de risico’s en opbrengsten van commerciële en financiële beslissingen. Slecht voorbereide organisaties kunnen de totale Europese industrie maar liefst 20 miljard euro kosten.
De deadline voor de overstap naar een SEPA-betalingssysteem ligt in februari 2014 voor landen uit de Eurozone en in oktober 2016 voor landen buiten de Eurozone. SEPA is in het leven geroepen om binnen- en buitenlandse betalingen te vereenvoudigen en de processen te simplificeren. Het is verplicht om over te schakelen van de bestaande betalingsapplicaties en databases naar dit nieuwe betalingssysteem.
Uit het onderzoek van Experian blijkt ook dat slechts 65 procent van de Europese transacties ondersteund wordt door nauwkeurige routingdata. 12 procent van de elektronische betalingen die gedaan worden van en naar bedrijven bevat datafouten. Ook heeft 45 procent van de SEPA-klare bankrekeningnummers, die worden opgeslagen door grote Europese bedrijven, niet de verplichte Bank Identifier Codes (BIC) tot zijn beschikking voor een succesvolle routering van transacties.
“Het is belangrijk dat het bedrijfsleven de overstap naar het SEPA-betalingssysteem meer prioriteit geeft, omdat een volledige migratie enige tijd kan duren. Wanneer bedrijven niet op tijd hun bankgegevens controleren voorafgaand aan de migratie, zullen de fouten die inherent zijn aan het huidige betalingssysteem de toekomstige betalingen in gevaar brengen”, aldus Jonathan Williams, director of payment strategy bij Experian.

dinsdag 5 februari 2013

Bedrijven en instellingen onderschatten impact nieuwe betaalstandaard

Precies één jaar voor de invoering van SEPA onderschatten bedrijven en instellingen nog altijd de inspanningen die nodig zijn om te voldoen aan deze nieuwe regels voor het Europese betalingsverkeer. Dat blijkt uit een onderzoek van PwC onder bijna 300 treasury- en it-specialisten over de mate waarin hun organisatie klaar is voor SEPA. Volgens PwC loopt 55 procent van alle bedrijven en instellingen een groot risico de deadline van 1 februari 2014 niet te halen. Daardoor kan bij banken een stuwmeer aan niet te verwerken betalingstransacties ontstaan. Bedrijven moeten daarom rekening houden met een tijdelijk werkkapitaalprobleem.
Over een jaar worden standaard binnenlandse betaalproducten, zoals overschrijving en incasso in heel Europa vervangen door producten die voldoen aan de regels voor SEPA, de Single Euro Payments Area. SEPA is een initiatief van Europese banken dat is overgenomen door de Europese Commissie. Het heeft tot doel om alle eurobetalingen te standaardiseren, zodat er geen verschil meer is tussen een binnenlandse betaling en een eurobetaling van of naar andere Europese landen. Het gebruik van het IBAN-nummer is wellicht het meest bekend. De verwerking van standaard binnenlands betalingsverkeer gaat ingrijpend veranderen. Organisaties moeten hiervoor aanpassingen maken. Het meest ingrijpend zijn de veranderingen voor het incassoproces.
Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven en instellingen nog een hoop werk te verzetten hebben, willen ze in 2014 voldoen aan de nieuwe standaarden. Zo moet 22 procent überhaupt nog voorbereidingswerkzaamheden in kaart brengen en plannen. Bij de overige organisaties is de scope van werkzaamheden onvolledig. Minder dan 30 procent valideert correctheid van stamgegevens als onderdeel van hun voorbereiding op SEPA. Minder dan 20 procent betrekt hun HR-, juridische- en verkoopafdeling bij het project. Ook werken veel organisaties heel dicht tegen de deadline aan, waardoor zij bij de minste of geringste vertraging risico lopen niet op 1 februari 2014 tijd klaar te zijn.
Maar liefst 92 procent noemt het aanpassen van hun interne systemen de grootste kopzorg. Ook zijn veel organisaties bang dat hun klanten niet goed voorbereid zijn op de nieuwe regels: 43 procent denkt dat een meerderheid van hun klanten de SEPA-deadline niet haalt.
"De combinatie van al deze bevindingen samen doen ons concluderen dat 55 procent van alle organisaties een groot risico loopt de deadline uiteindelijk niet te halen", zegt Bas Rebel, senior director bij PwC. "Dit is niet alleen slecht nieuws voor die bedrijven, maar ook voor hun handelsrelaties en de betaalindustrie. Zonder extra inspanningen ontstaat er begin volgend jaar een stuwmeer aan niet te verwerken betalingstransacties, omdat ze simpelweg niet langer verwerkt kunnen worden. De begunstigde zal langer op zijn geld moet wachten terwijl de opdrachtgever en de banken extra handwerk moeten verrichten."
Bas Rebel vreest vooral dat organisaties die afhankelijk zijn van incassomachtigingen, zoals stichtingen en verenigingen, straks in moeilijkheden komen. "Zij hebben niet altijd de kennis om hun betalingssystemen aan te passen." Volgens hem doen bedrijven en instellingen er bovendien verstandig aan niet alleen te focussen op hun eigen voorbereidingen, maar ook actief navraag bij hun klanten te doen. "Betalingsachterstanden van een paar belangrijke klanten kan al gauw tot grote problemen met het werkkapitaal leiden, waardoor een organisatie niet aan haar eigen verplichtingen kan voldoen."

Rabobank geeft klanten meer financieel inzicht met behulp van Figlo technologie

In januari introduceerde de Rabobank de nieuwe mogelijkheden binnen Rabo Internetbankieren. De startpagina van Rabo Internetbankieren is uitgebreid met 'widgets'. Dit zijn mini-applicaties die eenvoudig kunnen worden toegevoegd aan de startpagina van internetbankieren. Hiermee kun je in één oogopslag zien hoe de financiële huishouding ervoor staat. De widgets maken gebruik van de nieuwste versie van de Personal Finance Management (PFM) toepassing van Figlo.
De Rabobank heeft bewust gekozen om geen separaat kasboek aan te bieden in internetbankieren. De mogelijkheden voor extra inzicht worden geïntegreerd door widgets op de startpagina van de klant. De klant kan zelf bepalen welke widgets hij op de startpagina wil. Hij kan die eenvoudig verwijderen en weer toevoegen van de startpagina. De klant kan onder meer zijn uitgaven ordenen, budgetten aanmaken en virtuele spaarpotten beheren. Bij- en afschrijvingen van de laatste 15 maanden worden automatisch ingedeeld in categorieën. Ook nieuwe bij- en afschrijvingen worden automatisch in de categorieën geplaatst. Aan de nieuwe service zijn geen extra kosten verbonden.

Aantal fraudegevallen met internetbankieren is toegenomen in 2012

In 2012 zijn er in België 1003 gevallen van fraude met internetbankieren vastgesteld. De stijging in 2012 is hoofdzakelijk toe te schrijven aan phishing. De fraudeurs sturen de klanten eerst emails – zogezegd in naam van de bank – en vragen hen om een aantal gegevens, waaronder hun telefoonnummer in te vullen op een website of in een bijlage. Vervolgens nemen de fraudeurs telefonisch contact op, geven zich uit voor een medewerker van de bank en vragen om de response code door te geven die op het scherm van de kaartlezer verschijnt. Met deze informatie die vaak wordt opgevraagd zogezegd om veiligheidsredenen, zal de fraudeur onrechtmatig geld overschrijven van de rekening van de klant.

maandag 4 februari 2013

Kort nieuws: SNS

Schadeclaim om onteigening SNS

De activistische aandeelhouder Frans Faas vecht de rechtmatigheid aan van het onteigenen van achtergestelde obligaties van SNS. Hij richt daartoe de Stichting Obligatiehouders SNS op. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

Oud-topman SNS treedt terug bij Holland Financial Centre

Oud-topman Sjoerd van Keulen van SNS Reaal, treedt per direct terug als voorzitter van de Stichting Holland Financial Centre. De organisatie liet zondagavond weten dat Van Keulen 'door de recente gebeurtenissen rond SNS REAAL en de discussie rondom zijn persoon van mening is dat hij geen effectieve bijdrage meer kan leveren in zijn rol als voorzitter van Holland Financial Centre'.

Top 8: de grootste vastgoeddrama’s van SNS  

Zo, mooi is dat. De staatsschuld neemt 1,6% toe door de nationalisatie van SNS Reaal. En bijna iedereen lijkt het er over eens dat de vrije val van SNS komt door dochterbedrijf Property Finance (PF), de vastgoedfinancieringstak. We zetten de grootste bleeders voor u op een rij. 

'SNS had een Lehman-moment moeten worden'

SNS is kapot gespeeld door vastgoedgajes en de belastingbetaler moet het feest betalen, schrijft Mark Koster. 'Dijsselbloem had een streep moeten trekken en de bank failliet moeten laten gaan.' 

Kleine belegger SNS kookt van woede

Onbegrip, boosheid, teleurstelling. Kleine beleggers die geld hadden gestoken in SNS en nu alles kwijt zijn, voelen zich ronduit bestolen. Dit blijkt uit een karrenvracht aan e-mails die gedupeerde beleggers naar deze krant stuurden. Eerder uitte Jan Maarten Slager, voorzitter van de VEB, al zijn onvrede over het offer dat kleine beleggers moeten brengen.

Gemeenten stemmen in met akkoord financiën, maar niet zonder zorgen

De gemeenten stemmen in met het onderhandelaarsakkoord over de Wet Hof, schatkistbankieren en het btw-compensatiefonds. In een ledenraadpleging stemde 73% voor. Het akkoord is voor de meerderheid van de gemeenten aanvaardbaar, ondanks (principiële) bezwaren die blijven bestaan. Bovendien hebben veel gemeenten hun bedenkingen over het totaalpakket aan bezuinigingen dat hen te wachten staat.
Zo maken gemeenten zich grote zorgen over de forse kortingen op de budgetten voor bijvoorbeeld de decentralisatie van de jeugdzorg, de AWBZ-begeleiding en de Participatiewet, die in het regeerakkoord zijn afgesproken. De VNG doet een dringend beroep op het kabinet om er voor te zorgen dat de regelgeving bij de decentralisaties zo wordt vorm gegeven dat gemeenten de nieuwe taken met de veel kleinere budgetten kunnen uitvoeren en dat de decentralisaties de gemeentelijke begrotingen niet verder uithollen.
Ook zijn er nog aandachtspunten voor de (technische) uitwerking van de afspraken uit het financiële akkoord, zoals het drempelbedrag bij het schatkistbankieren en het plafond van het btw-compensatiefonds. De VNG gaat er verder vanuit dat gemeenten in eventuele komende bezuinigingsronden worden ontzien.
In totaal hebben 307 gemeenten hun stem uitgebracht: 192 gemeenten stemden voor, 115 stemden tegen. De overige 101 gemeenten stemden niet. De stemmen van gemeenten worden gewogen naar inwoneraantal, zodat de stem van grotere gemeenten zwaarder telt. Rekening houdend met de weging, is 78,3% van de stemmen uitgebracht. Daarvan was 51,6 procentpunt vóór en 26,7 procentpunt tegen.
Statutair is vastgelegd dat een gemeente die niet stemt, automatisch vóór stemt. Dit wordt bij elke ledenraadpleging expliciet vermeld, zodat gemeenten een afgewogen keuze kunnen maken voor het al dan niet uitbrengen van hun stem. De 21,7% van de stemmen die niet zijn uitgebracht, worden dus opgeteld bij de stemmen vóór, wat resulteert in de uiteindelijk uitslag van 73% vóór.

Rechter beslist 13 februari over ingrijpen bij Woekerpolis Claim

Op 13 februari aanstaande beslist de Rechtbank Amsterdam over het verzoekschrift dat Mannes-Jan den Breejen bij de Rechtbank Amsterdam indiende omtrent de problematiek binnen de Stichting WPC (Woekerpolis Claim). Hierin vraagt de mede oprichter van WPC de rechter onder meer om voorzitter Jasper Van Schaaik (aangetreden in 2010) te vervangen, om zo de impasse bij WPC te doorbreken. Den Breejen wil dat er een onafhankelijk voorzitter wordt benoemd, of anders een bewindvoerder, ook die kan orde op zaken stellen. Voornaamste reden is dat Van Schaaik volgens Den Breejen onvoldoende meewerkt aan uitvoering van afspraken met de Belastingdienst, er geen jaarrekening wordt opgesteld, en 60.000 polishouders binnen de achterban niet meer worden geïnformeerd. Het laatste nieuws van WPC is van 09 juni 2011, en ook nieuwsbrieven worden niet meer verstuurd door de Stichting.
Volgens een kostenoverzicht van Den Breejen diende het bestuur sinds 01 juli 2011 wel voor meer dan 250.000 euro aan kosten in bij de Stichting. Er wordt wel gewerkt, maar de 60.000 leden zien echt helemaal niets meer voor hun donatie. In 2012 zijn door WPC drie regelingen gesloten met verzekeraars, Den Breejen en de achterban werden hierover niet geïnformeerd. Verder is de jaarrekening 2011 nog steeds niet opgesteld, terwijl dit op 30 juni 2012 volgens de Wet en de statuten al had moeten gebeuren. Onverkoopbaar, noemt Den Breejen het, zeker voor een consumentenorganisatie, die staat voor financiële deugdelijkheid en transparantie is dit onbegrijpelijk.
De problemen zijn volgens Den Breejen mede ontstaan doordat Van Schaaik rond de zomer van 2011 zonder zijn instemming voor een bank is gaan werken. Dit terwijl WPC optreedt tegen banken en verzekeraars. Van Schaaik heeft simpelweg te weinig tijd voor zijn functie bij WPC.
Na het opnieuw aankaarten van de problematiek binnen de Stichting, werd Den Breejen prompt door Van Schaaik ontslagen. "Ik had nooit gedacht dat deze Stichting, die ik destijds doelbewust (mede) heb opgericht, nu zelf zo'n puinhoop zou worden. Het is iets waar je tranen van laat," zo vertelt Den Breejen. Probleem is dat een stichtingsbestuur altijd bij meerderheid van stemmen besluit. Ook tot wanbeleid kan zo besloten worden. De term beleid moet in deze enigszins worden gepreciseerd, zo voegt hij nog toe. Probleem is eigenlijk juist dat er sinds circa 1,5 jaar geen beleid meer wordt gemaakt binnen WPC.
Het gaat Den Breejen er vooral om dat de Stichting weer in het gareel komt, voor hem een principe kwestie. Dit kan via een oplossing buiten de rechter of via de rechter, maar tot een oplossing in der minne bleek Van Schaaik tot dusver weinig bereidheid te hebben. Ook bij de drie advocaten van het luxe Amsterdamse grachtengordel kantoor Bergh Stoop & Sanders, die het bestuur van WPC inschakelde, blijkt weinig oplossingsbereidheid. "Het is niet zo dat ik zonder werk zit, hiernaast heb ik nog zeven andere bedrijven en stichtingen. Maar ik ben wel zeer idealistisch en een volhouder als het gaat om rechtvaardigheid," zo stelt Den Breejen tot slot. Als het nodig is zal hij de komende jaren doorgaan om de belangen van de donateurs te blijven behartigen.
Den Breejen, Internet ondernemer en onderzoeker, was in 2003 oprichter van de Stichting JuniorLease, een Stichting die opkwam voor de belangen van gedupeerden van Dexia Bank (voorheen Legio Lease).