vrijdag 31 mei 2013

Gebrek aan liquide middelen grootste uitdaging voor winstgevendheid

Ruim 42 procent van de Nederlandse bedrijven vreest dat de dalende vraag naar producten en diensten hun winstgevendheid in de weg staat. Hiermee scoren zij ver boven het West-Europees gemiddelde van 31,5 procent. Tegelijkertijd zegt slechts 8,3 procent van de Nederlandse ondernemers dat hun groei wordt belemmerd door het restrictieve kredietbeleid van banken, terwijl dit voor gemiddeld 17,9 procent van hun West-Europese collega’s geldt. Dit blijkt uit de twaalfde editie van de Betalingsbarometer van Atradius. Het onderzoek van Atradius heeft betrekking op zo’n 3.000 bedrijven in 14 West-Europese landen.
West-Europese bedrijven gaan steeds lakser om met het nakomen van hun betalingsverplichtingen. In 2012 bleven meer facturen onbetaald, wat negatief uitpakte voor de winstgevendheid van ondernemingen. Zo liep de stijging van het aantal wanbetalingen op tot 5 procent van de totale waarde van uitstaande vorderingen, in vergelijking met 3 procent vorig jaar. De belangrijkste reden waarom binnenlandse afnemers niet betalen, is een faillissement of stopzetting van activiteiten. In het buitenland blijven facturen onbetaald, omdat pogingen tot invordering niet succesvol zijn. Doordat steeds meer facturen niet of niet op tijd worden betaald, is het voor veel ondernemers moeilijk hun cashflow op peil te houden. Deze ontwikkeling - gekoppeld aan de dalende vraag naar producten en diensten - wordt dit jaar beschouwd als de grootste uitdaging voor de winstgevendheid van bedrijven in West-Europa. Het percentage bedrijven dat de dalende vraag naar producten en diensten aanvoert, varieert van 44,7 procent in Spanje tot 20 procent in Griekenland. Het omgekeerde geldt voor het aanhouden van voldoende kasmiddelen, met Griekenland aan kop (48 procent) en Spanje als hekkensluiter (17,7 procent).
“Opmerkelijk is dat Nederlandse bedrijven krappere bankleningen als minst grote bedreiging beschouwen. Dit gaat echter vooral op voor grotere bedrijven. Zo is het voor deze ondernemingen gemakkelijker langere betaaltermijnen te hanteren en zijn banken vaker bereid financiering te verstrekken. Dit komt mede doordat grote bedrijven risico’s vaker met een kredietverzekering afdekken. Het midden- en kleinbedrijf - de groep die het meest in de problemen komt door het restrictieve kredietbeleid - kan hierbij mogelijk ook veel baat hebben”, zegt Tom Kaars Sijpesteijn, algemeen directeur van Atradius Nederland.
De gemiddelde stijging van het aantal wanbetalingen in West-Europa is vooral het gevolg van het aantal binnenlandse (15 procent) en buitenlandse (22,6 procent) vorderingen dat ruim 90 dagen na de vervaldag nog niet is betaald. Net als vorig jaar noemen de meeste bedrijven een gebrek aan liquiditeiten hiervan de belangrijkste oorzaak. Volgens 62,3 procent is dit de grootste reden voor betalingsachterstanden in eigen land en volgens 45,9 procent voor wanbetalingen in het buitenland. De Nederlandse sectoren dienstverlening en productie worden hierdoor het hardst getroffen. In de sector dienstverlening kwamen bijna 8 op de 10 bedrijven in de problemen, doordat binnenlandse afnemers hun betalingsverplichtingen niet nakwamen; in de productiesector is 66,7 procent geconfronteerd met betalingsachterstanden bij buitenlandse afnemers. De betalingsachterstanden in eigen land raken kleinere ondernemingen het hardst. 83 procent van deze bedrijven is vorig jaar met de negatieve gevolgen hiervan geconfronteerd.
Nederlandse bedrijven slagen er in vergelijking met hun West-Europese collega’s goed in het aantal wanbetalingen binnen de perken te houden, maar hebben wel moeite met het innen van lang uitstaande binnenlandse facturen. Gemiddeld 2,3 procent van de totale waarde van binnenlandse vorderingen is afgeschreven als oninbaar, versus een Europees gemiddelde van 5 procent. Van de totale waarde aan buitenlandse vorderingen kon gemiddeld 2,7 procent niet worden geïnd in vergelijking met 4,7 procent in West-Europa. Het meest opvallende resultaat uit het onderzoek is de aanzienlijke daling van 70 procent van het aantal buitenlandse vorderingen dat meer dan 90 dagen te laat is betaald. Ten opzichte van vorig jaar daalde het totale aantal achterstallige facturen hierdoor met 6,9 procent. Hier tegenover staat wel een scherpe stijging van 46 procent van het aantal binnenlandse facturen dat langer dan 90 dagen achterstallig was. Dit kan betekenen dat het op de binnenlandse markt moeilijker is om bedragen te innen. In de rest van Europa is juist sprake van een lichte daling (-1,6 procent) van het aantal achterstallige binnenlandse facturen, terwijl het aantal uitstaande vorderingen in het buitenland steeg (+6,7 procent). Frankrijk spant de kroon als het gaat om de stijging van de gemiddelde totale waarde van achterstallige binnenlandse facturen (+14,2 procent). Voor buitenlandse facturen is dat Turkije, waar sprake was van een explosieve stijging van 194,4 procent.
In West-Europa wordt gemiddeld 30 procent van alle facturen in binnen- en buitenland niet op de vervaldag betaald. Betalingsachterstanden bij binnenlandse klanten komen het vaakst voor in Italië (36,8 procent) en bij buitenlandse afnemers het meest in Zwitserland (38,7 procent). Hoewel in Nederland buitenlandse facturen met 32,3 procent iets langer uitstaan dan het Europese gemiddelde, komen betalingen op binnenlandse facturen sneller binnen (29,2 procent). 77,9 procent van de binnenlandse en 79,8 procent van de buitenlandse achterstallige facturen wordt vervolgens binnen 30 dagen betaald. De West-Europese gemiddelden liggen met respectievelijk 67,3 procent en 66,4 procent aanmerkelijk lager. De Nederlandse krediettermijn bedraagt gemiddeld 26,3 dagen (tegenover 33,7 dagen in Europa) en is hiermee zo goed als gelijk gebleven aan vorig jaar. Hiermee scoort Nederland op betaalgedrag op een aantal belangrijke gebieden beter dan gemiddeld.


donderdag 30 mei 2013

Spaarder mijdt deposito

Steeds minder spaarders zetten hun spaargeld vast op een deposito. Dit komt doordat de spaarrentes op deposito’s veel harder zijn gedaald dan de rentes op vrij opneembare spaarrekeningen, concludeert de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Wie in januari 2012 zijn spaargeld op een 1-jaars deposito zette, ontving gemiddeld 0,5 procent meer rente dan op een vrij opneembare spaarrekening. Als je nu je geld voor 1 jaar vastzet, levert dit zelfs 0,1 procent minder rente op dan op een spaarrekening”, licht Amanda Bulthuis van Geld.nl toe.
Uit deze week gepresenteerde cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat steeds minder spaarders voor een deposito kiezen. Eind april 2013 was het totale spaartegoed op deposito’s 46,8 miljard euro, een daling van maar liefst 7,3 miljard euro ten opzichte van een jaar eerder. Hiermee staat nog slechts 14 procent van het totale spaargeld van Nederlandse huishoudens vast op een deposito.
Volgens Geld.nl komt het dalende animo voor deposito’s doordat de rentes daarvan zo hard zijn gedaald dat deze niet meer aantrekkelijk zijn. “De gemiddelde spaarrente op een 1-jaars deposito is sinds januari 2012 bijna gehalveerd. Dit terwijl de gemiddelde rente op een vrij opneembare spaarrekening in dezelfde periode met ‘slechts’ een derde is gedaald. Hierdoor is de rente op 1-jaars deposito’s nu zelfs lager dan op een spaarrekening”, legt Bulthuis uit.
Wie zijn geld vijf jaar vastzet, kan nog wel 0,75 procent meer aan rente krijgen dan op een spaarrekening. “Maar dat is een schamele winst vergeleken met de 1,14 procent extra rente die in januari 2012 nog te behalen was door spaargeld voor 5 jaar vast te zetten”, aldus Bulthuis.
Het is dus niet verwonderlijk dat de spaarder nu zijn geld liever niet vastzet, vindt Bulthuis. “De spaarrentes zijn al lange tijd historisch laag. Als je nu je geld voor een aantal jaar vastzet, loop je het risico dat de rente in de tussentijd weer gaat stijgen en je niet kunt profiteren van deze rentestijging, omdat je spaargeld vaststaat.”
Vorige maand noemde De Nederlandsche Bank het nog opvallend dat spaarders minder geld vastzetten, omdat de spaarrente op deposito’s volgens haar gemiddeld 1,7 procent hoger lag dan de rente op een vrij opneembare spaarrekening. Volgens Bulthuis klopt deze vergelijking van DNB niet. “De Nederlandsche Bank telt de rente van deposito’s met alle looptijden bij elkaar op. Hierbij gaat zij uit van alle bestaande contracten. Dit betekent dat ook deposito’s die in 2007 zijn afgesloten tegen een percentage van 5 procent of meer hierin meetellen. Als je kijkt naar hoe laag de depositorentes op dit momentzijn, is dit geen realistische vergelijking.”
Ook ING Bank en ABN AMRO zien dat er onder spaarders minder animo is voor deposito’s. “De kapitaalmarktrente is zodanig laag dat voor veel deposito looptijden het rentetarief lager ligt dan de rente op de vrij opneembare spaarrekening. Het gevolg hiervan is dat veel klanten bij vrijval van hun deposito’s het geld op een spaarrekening met variabele rente zetten”, aldus woordvoerder Karin van der Pol. ABN AMRO ziet dezelfde ontwikkeling, maar noemt naast de lage rentes als mogelijke verklaring dat consumenten zich onzeker voelen over de toekomst. “Mede door de economische crisis zijn mensen onzeker over de toekomst. Daarom willen ze hun geld liever op vrij opneembare spaarproducten storten, zodat ze erbij kunnen als dat nodig is”, stelt ABN-woordvoerder Karen de Vries.

Misleidende reclames prijzen risicovolle producten aan als alternatief voor sparen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet de laatste tijd reclames voor financiële producten als verzekeringen of beleggingen, waarin sterk de indruk wordt gewekt dat het gaat om een alternatief voor een spaarrekening of –deposito. Deze producten bieden echter niet dezelfde zekerheid, maar kennen juist grotere risico’s en in sommige gevallen hogere kosten. Dergelijke reclames kunnen consumenten op het verkeerde been zetten en zijn daarom misleidend.
Reclame-uitingen over financiële producten moeten volgens de wet correct, duidelijk en niet misleidend zijn. Onder misleiding verstaat de AFM reclames waarin ‘appels met peren’ worden vergeleken, zoals een verzekering of een belegging gelijk stellen aan een spaarrekening. De AFM treedt op tegen dergelijke uitingen.  Ze adviseert daarnaast consumenten alert te zijn op de algemene voorwaarden van een product. Oplettendheid is zeker gewenst als een aanbieder niet onder toezicht staat van de AFM.
De AFM ziet onder meer reclame-uitingen voor verzekeringen waarmee consumenten geld opzij zetten voor later. Zo’n verzekering is vaak een combinatie van zelf geld inleggen en een overlijdensrisicoverzekering. Als de verzekerde eerder overlijdt dan de einddatum van de spaarverzekering, keert deze verzekering direct uit aan de nabestaanden. In tegenstelling tot een normale spaarrekening, kunnen hier extra kosten (voor de verzekering) bij komen kijken.
Daarnaast bieden sommige marktpartijen grond- en goudbeleggingen aan als alternatief voor een spaarrekening. Grond- en goudbeleggingen zijn echter aanzienlijk meer risicovol. Zo is het voorgespiegelde rendement onzeker en lopen beleggers het risico een deel van hun inleg kwijt te raken. Deze beleggingen zijn dan ook geen geschikt alternatief voor een spaarrekening.

Depositogarantiestelsel

Daar komt bij dat het depositogarantiestelsel niet van toepassing is op deze verzekerings- en beleggingsproducten. Het depositogarantiestelsel garandeert dat consumenten hun spaargeld tot 100.000 euro per rekeninghouder terugkrijgen als een bank failliet gaat. Banken met een vergunning van de Nederlandsche Bank (DNB) vallen onder het depositogarantiestelsel. In het Wft-register van DNB kunnen consumenten nagaan of hun bank onder deze regeling valt.

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden bieden consumenten meer duidelijkheid over de werkingvan een product, waaronder over de risico’s, de kosten en eventuele garanties. De AFM adviseert consumenten de algemene voorwaarden goed te lezen. Als de werking  van het product daarna nog steeds onduidelijk is, kunnen consumenten contact opnemen met de aanbieder om daar hun vragen te stellen. Ook is onafhankelijk advies over beleggingen en verzekeringen een optie. Daarvoor moet wel apart worden betaald.

woensdag 29 mei 2013

Pieter-Jan Postma ontvangt eerste verzekeringspakket voor topzeilers

Topzeiler Pieter-Jan Postma heeft het eerste Topzeil Pakket in ontvangst genomen op de Delta Lloyd Regatta. Dit verzekeringspakket van Delta Lloyd is een pakket van particuliere verzekeringen speciaal afgestemd op de behoefte van topwedstrijdzeilers. Delta Lloyd is de grootste watersportverzekeraar van Nederland en daarnaast sponsor van de Nederlandse zeil- en watersport.
Delta Lloyd heeft het Topzeil Pakket samen met ex-topzeiler en verzekeringsadviseur Robbert Baggers ontwikkeld. Als ervaren topzeiler kent hij de zeilwereld, de omstandigheden en de daaruit voortvloeiende verzekeringsbehoefte van de zeilers. Ook de topzeilers zelf hebben hun verzekeringswensen aangegeven. Hierdoor heeft Delta Lloyd een verzekeringspakket samengesteld speciaal voor zowel de kernploegzeiler als voor aanstormend zeiltalent.

Nieuwe registeropleiding start dit najaar

Dit najaar gaat de Registeropleiding Financieel Recht van start aan de Universiteit van Amsterdam. Deze nieuwe opleiding beoogt het beste van twee werelden samen te brengen: het financieel toezichtrecht (de Wft) en het privaatrechtelijke financieel recht.
Die integrale benadering is nieuw en vooralsnog uniek. Volgens NIBE-SVV, die in samenwerking met de UvA de opleiding aanbiedt, voelt slechts een enkeling zich thuis in het financieel recht. “Vaak hebben juristen, advocaten, adviseurs, rechters, compliance officers en toezichthouders een focus op een van de deelgebieden. Onbekend maakt ook hier onbemind, maar die integrale benadering is juist zo nodig”, schrijft het opleidingsinstituut dat het vakgebied Financieel Recht “complex, actueel, dynamisch en impactvol” noemt.
Vrij vertaald komt het erop neer dat aandacht voor expliciete normen, bijvoorbeeld op de kapitaal- of effectenmarkten niet meer voldoende is. Vandaag de dag zijn de normen voor banken, verzekeraars, beleggingsondernemingen en financieel dienstverleners misschien wel net zo belangrijk. Je kunt daarbij ook denken aan het interne gerichte institutionele toezichtkader, aldus NIBE-SVV. Good governance, degelijk en objectief risk management en een goed product approval process winnen immers aan belang en verdienen dan ook (meer) aandacht. 

Nieuwe Ohra app biedt hulp

Verzekeraar OHRA lanceert een mobiele app die klanten direct en handig helpt bij pech onderweg . Bijvoorbeeld voor snel advies of de juiste schadehulp. Met de OHRA App kan schade in binnen- of buitenland direct mobiel worden geclaimd. De dekking van je verzekering checken of persoonlijke wijzigingen doorgeven kan ook. OHRA is de eerste die alle producten en diensten koppelt in één applicatie. De gratis app is te downloaden voor Android en iOS.
In de app worden alle verzekeringsvragen beantwoord en kan meteen actie worden genomen. Komt de gebruiker er niet uit, dan is het mogelijk om direct via de mobiele applicatie te bellen met de klantenservice van OHRA. Directeur Fleur Dujardin: “De app is de snelste manier om verzekeringszaken direct te regelen, dat is de service die we onze klanten graag bieden op het moment dat zij dit het hardst nodig hebben. Zowel thuis als op reis eenvoudig met je mobiel alles regelen. Direct geregeld!”
Als iemand onverwacht schade of pech met de auto heeft, komt dit altijd ongelegen en is de behoefte aan snelle hulp het grootst. De nieuwe OHRA App helpt dan direct. Bijvoorbeeld met de ingebouwde navigatie zelf naar de dichtstbijzijnde auto- of glasschadehulp rijden of vervangend vervoer regelen. Via een in-app koppeling met de mobiele service van het Verbond van Verzekeraars is ook de groene kaart niet meer nodig bij het inschakelen van schadehulp.

dinsdag 28 mei 2013

Jongeren onwetend over zorgverzekering

Jongeren blijken onwetend te zijn over hun zorgverzekering. Zij weten bijvoorbeeld niet hoeveel premie zij betalen of welke kosten door hun aanvullende verzekering gedekt worden. Zorgverzekeringen zijn een dure kostenpost voor jongeren: zo'n 10 procent van het inkomen. Toch blijken jongeren over het algemeen onwetend te zijn over hun zorgverzekering. Zo weet 38 procent van de jongeren niet hoeveel hij/zij betaalt voor de zorgverzekering. Dat is gebleken uit een onderzoek van zorgverzekering.net. Degenen die het wel weten, betalen gemiddeld 105,79 euro aan maandelijkse premie.
Zeventig van de ondervraagde jongeren heeft naast de basisverzekering ook een aanvullende verzekering. Deze aanvullende verzekeringen blijken een rookgordijn te zijn. Slechts 15 procent van de jongeren met een aanvullende verzekering geeft aan precies te weten wat er in de aanvullende verzekering zit. Dat betekent dat maar liefst 85% van de jongeren niet precies weet wat de aanvullende verzekering dekt. 17% heeft zelfs geen idee wat er onder de aanvullende verzekering valt.
Jongeren zijn niet snel geneigd over te stappen van zorgverzekeraar. 1 op de 5 jongeren geeft aan van zorgverzekeraar over te willen stappen bij een premieverschil van Euro5,- per maand of minder. Voor 73% van de jongeren is een premieverschil van meer dan Euro10,- per maand nodig om over te stappen naar een andere verzekeraar. 7,5% geeft aan sowieso niet te willen overstappen.
Afgelopen jaar heeft 44% van de jongeren een claim ingediend bij hun zorgverzekeraar. Over het algemeen zijn de ondervraagde jongeren tevreden over hun huidige zorgverzekeraar. Op een schaal van 1 tot 7 beoordeelden zij hun huidige verzekeraar met een ruim voldoende op de volgende criteria: prijs (4,8), klantenservice (5,0), kwaliteit (5,2), afhandeling claims (4,9) en algemene beoordeling (5,2).
Zilveren Kruis Achmea blijkt de meest populaire verzekeraar onder jongeren te zijn, 28% van de studenten is hierbij verzekerd. Daarna volgt CZ met 11 procent. Verder weten veel jongeren niet bij welke zorgverzekeraar hij/zij verzekerd is. 17 procent van de ondervraagden is nog bij zijn of haar ouders verzekerd en 11 procent heeft geen idee bij welke zorgverzekeraar zij verzekerd zijn. De rest is verdeeld over verzekeraars als Anderzorg, FBTO, ZEKUR, TakeCareNow, Ditzo, Agis, Bewuzt, OHRA, VGZ en Univé.

Eén op één klantcontact met de Mobiel Bankieren app van ABN AMRO

Bankmail is nu voor Androïd en iOS ook beschikbaar via de Mobiel Bankieren app van ABN AMRO. Bankmailberichten zijn persoonlijke meldingen, serviceberichten en conversaties met ABN AMRO. Deze service was tot voor kort alleen beschikbaar via Internet Bankieren en Snel Bankieren. Klanten kunnen nu ook met de Mobiel Bankieren app bankmails ontvangen over een nieuwe digitale nota (FiNBOX), afgekeurde betaalopdrachten en andere persoonlijk berichten. Als de klant een eigen adviseur of relatiemanager heeft, dan kan hij zelf ook een persoonlijke bericht aan zijn contactpersoon sturen via Bankmail. De komende maanden wordt het voor alle klanten gefaseerd mogelijk gemaakt om te reageren op bankmails of zelf berichten naar de bank te sturen.
‘We verwachten dat het gebruik van de Mobiel Bankieren app nog verder zal stijgen nu klanten daarmee ook hun Bankmail kunnen gebruiken.’ zegt Jessica Niewierra, directeur Internet en Mobiel van ABN AMRO. ‘Al meer dan 1 miljoen klanten gebruikt de mobiel bankieren app, onlangs zelf 2 miljoen keer op 1 dag. De klant van nu wil steeds meer zelf doen, waar en wanneer hij wil. Met de introductie van Bankmail in de Mobiel bankieren app willen we onze klanten helpen om meer grip te houden op hun financiële leven.’

maandag 27 mei 2013

Meer dan een miljoen gebruikers voor app ABN Amro

De Mobiel Bankieren App van ABN AMRO heeft meer dan één miljoen unieke gebruikers. Afgelopen week verbrak de Mobiel Bankieren App nog een record: klanten maakten op één dag meer dan twee miljoen keer gebruik van app. Gemiddeld wordt de app ongeveer één miljoen keer per dag gebruikt. Rabobank en ING hadden in januari elk meer dan een miljoen klanten die mobiel bankieren, bij ABN Amro waren dat er zo’n 760.000 en bij SNS Bank bankiede 10 procent van de klanten met de app. Volgens Telecompaper had begin 2013 42 procent van de smartphone-bezitters een banken-app geïnstalleerd.

Nieuwe ING spaarcampagne: ‘Oranje is ergens naar toeleven’

Nederlanders sparen veel. In de nieuwe campagne ‘Oranje is ergens naar toeleven’ speelt ING hierop in. ING wil Nederlanders meer plezier laten beleven aan sparen door het makkelijker en leuker te maken, voor de grote en kleine portemonnee. De bank steunt hen hierin, bijvoorbeeld met de recente introductie van doelsparen en de jaarlijkse spaaractie in mei en juni. De campagne verschijnt de komende tijd op TV, radio en online.
Johan van der Zanden, directeur communicatie ING Nederland: “Sparen is iets wat we al van oudsher doen, en zeker ook in de huidige economische tijden. Het biedt zekerheid en onafhankelijkheid. Sparen is ook emotie: het geeft extra voldoening als je iets kunt kopen waar je zelf voor gespaard hebt. ING ondersteunt haar klanten met sparen door het leuker en makkelijker te maken en hen meer te laten genieten van sparen, bijvoorbeeld door middel van doelsparen. Zo kun je zelf je spaardoelen en gewenste spaarbedrag bepalen en kun je precies zien wanneer het spaardoel behaald zal zijn.”
In de nieuwe tv-commercial gaat het om het overbrengen van de emotie rondom iets kopen waarvoor je hebt gespaard en worden verschillende situaties in beeld gebracht. De bekende Nederlandse singer-songwriter Tim Knol vertolkt voor deze commercial het nummer “Mens durf te leven” van Ramses Shaffy.

vrijdag 24 mei 2013

Zoektocht naar vermogen veroordeelde drugshandelaar Johan V. zonder resultaat

De zoektocht naar het vermogen van de veroordeelde drugshandelaar Johan V. , alias de Hakkelaar, is zonder resultaat gebleven. Het Openbaar Ministerie ziet af van een strafvervolging wegens witwassen.
V. is in 1998 onherroepelijk veroordeeld voor grootschalige drugshandel. De Belastingdienst heeft een inschatting gemaakt van de hasjtransporten van V. en hem een naheffing van ruim 123 miljoen euro opgelegd. Vanaf maart 2000 is V. een jaar gegijzeld geweest, omdat hij weigerde inzage te geven in zijn inkomsten en vermogen.  Bovendien betaalde hij zijn belastingschuld niet.
In het onderzoek naar het vermogen van V. doorzochten de FIOD en de politie vorig jaar oktober verschillende woningen en bedrijven.  V. werd ook aangehouden en zat zes weken in voorlopige hechtenis.
Bij de doorzoeking in de woning van een zoon van V. werd beslag gelegd op 5000 xtc-pillen, een hoeveelheid MDMA en een tabletteermachine voor de productie van synthetische drugs. Deze zoon van V. is hier inmiddels door de rechtbank Alkmaar voor veroordeeld. In deze zaak is hoger beroep ingesteld.
In de zaak tegen een broer van V. in wiens woning eveneens een hoeveelheid softdrugs en een wapen werden aangetroffen, zal nog een vervolgingsbeslissing worden genomen.
De strafzaak tegen V. over witwassen is geseponeerd wegens onvoldoende bewijs.

Klaverblad Verzekeringen zet gestopte orv's premievrij voort

'Wij merken dat er in de markt verschillende inzichten bestaan over de vraag of en hoe de regeling moet worden toegepast, maar de regeling is duidelijk', aldus Klaverblad. 'Als een klant ons vraagt om zijn overlijdensrisicoverzekering te stoppen, bekijken we of de premievrije waarde 5.000 euro of meer is. Als dat het geval is laten we de verzekering premievrij doorlopen. Het verzekerd bedrag is dan gelijk aan de premievrije waarde'. Verzekeringen die al eerder zijn gestopt, zijn door Klaverblad alsnog premievrij voortgezet.
Klaverblad Verzekeringen heeft klanten en assurantieadviseurs geïnformeerd over het premievrij voortzetten van gestopte overlijdensrisicoverzekeringen. Sinds 2006 hebben klanten hier recht op als de premievrije waarde Euro 5.000,- of meer is. Dit is begin dit jaar door de minister van Financiën nog eens toegelicht naar aanleiding van Kamervragen.

donderdag 23 mei 2013

ZZP’ers in zorg in problemen door Belastingdienst

Veel zelfstandigen in de zorgsector dreigen in problemen te komen door onterechte btw-naheffingen van de Belastingdienst. Duizenden ZZP’ers hebben jarenlang kunnen werken in de gezondheidssector met een vrijstelling voor btw-afdracht, echter de Belastingdienst wil sinds 1 januari 21% btw heffen op de tarieven van de zelfstandigen. Inmiddels dreigt de Belastingdienst forse naslagen op te leggen en trekt alle vrijstellingen in. ZZP’ers willen massaal stoppen met hun werk omdat dit niet meer lonend is.
Officieel geldt voor het verlenen van gezondheidskundige hulp een vrijstelling van btw, bedoeld om de zorgkosten betaalbaar te houden. Maar sinds 1 januari is de Belastingdienst van mening dat verpleegkundigen geen medische dienst verlenen maar slechts hun arbeid ter beschikking stellen en hierover dient men btw te berekenen. Hierdoor mist de overheid haar eigen doelstelling om de zorg betaalbaar te houden en zal het gebrek aan vakmensen in de zorg alleen maar groter worden.
Inmiddels zijn diverse rechtszaken gevoerd tegen de Belastingdienst en deze zijn vrijwel allemaal ontvankelijk verklaard door de rechtbank. Onlangs oordeelde de Rechtbank Zeeland West Brabant dat de door de Belastingdienst opgelegde btw-aanslagen feitelijk onjuist zijn. De rechtbank oordeelde dat ‘de diensten van een zelfstandige zijn aan te merken als gezondheidskundige verzorging van de mens.’ Anders dan dat de Belastingdienst meent is daarvoor niet vereist dat sprake is van een overeenkomst tussen verpleger en patiënt. De rechtbank noemde de beoordeling van de betreffende inspecteur Belastingdienst zelfs onbegrijpelijk.
Stichting ZZP Nederland, belangenbehartiger voor ruim 26.000 zelfstandigen, wordt overstelpt door aangesloten zelfstandigen die grote problemen hebben met hun opdrachtgevers. Ziekenhuizen etc. kunnen de btw niet terugvragen omdat deze wel zijn vrijgesteld van btw en willen de verhoging niet betalen. Hierdoor worden contracten niet verlengd en zitten de zelfstandigen zonder opdrachten en worden ook nog eens bedreigd met naheffingen.
Inmiddels is de Belastingdienst in hoger beroep gegaan tegen enkele verloren zaken. Stichting ZZP Nederland verdedigt binnenkort een van de aangesloten zelfstandigen in deze zaak, samen met fiscaaljurist Ronald van Esch, die reeds meerdere zaken gewonnen heeft van de Belastingdienst.
Stichting ZZP Nederland stelt haar leden een brief ter beschikking waarmee men bezwaar kan maken tegen de betaalde btw. Deze kan verstuurd worden nadat de ZZP’er de aangifte heeft gedaan en de btw betaald is.

woensdag 22 mei 2013

BNP Paribas lanceert eerste mobiele bank

BNP Paribas lanceert onder de noemer Hello Bank! Europa’s eerste en enige mobiele bank. Die zal alleen per smartphone of tablets te benaderen zijn. De bank is de app, en de app is de bank. BNP Paribas zegt dat Hello bank! geen verlengstuk wordt van de bestaande bank, maar als een aparte propositie in de markt wordt gezet. De gebruiker via een app voor iOS of voor Android (voorlopig geen BlackBerry of Windows Phone) zijn saldo controleren en overschrijvingen regelen. Aanmelden gaat ook via de app.

dinsdag 21 mei 2013

Inkomstenbelasting rijp voor de sloop?

Is de inkomstenbelasting nog steeds een rechtvaardige heffing naar draagkracht? Die vraag is relevant  gezien de ontwikkelingen van de afgelopen jaren en wat ons de komende tijd te wachten staat. Dat stelt prof.dr. H.P.A.M. van Arendonk in zijn afscheidsrede 'Twintig jaar later... De inkomstenbelasting van monumentaal bouwwerk tot slooppand?' op vrijdag 24 mei 2013. Hij concludeert dat het streven naar vereenvoudiging allesbepalend is geworden bij de vormgeving van de inkomstenbelasting. Een rechtvaardige belastingheffing lijkt bijzaak. Van Arendonk was vanaf 1977 verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, sinds 1993 als hoogleraar Belastingrecht.
In de afgelopen twintig jaar is er veel gebeurd op het terrein van de inkomstenbelasting. In 2001 werd de Wet IB 2001 geïntroduceerd met de zogenoemde  Boxenstructuur. Daarbij is de synthetische inkomstenbelasting, zoals die in Nederland gold vanaf 1914, vervangen door een analytische inkomstenbelasting. Ook nadien zijn er nog vele veranderingen geweest zoals de Wet VPL (afschaffing fiscale facilitering VUT-regelingen en invoering levensloopregeling) en de uniformering van het loonbegrip.
Op Europees terrein hebben we belangrijke jurisprudentie gezien, maar vooral belangrijk is de invoering van de Spaartegoedenrichtlijn medio 2005. Daarmee werd een begin gemaakt met de automatische inlichtingenuitwisseling van gegevens over spaartegoeden, behoudens voor een drietal landen die hun bankgeheim nog niet wilden opgeven (Luxemburg, België en Oostenrijk). Zij moeten in plaats daarvan een bronheffing van 35 procent toepassen. 
Maar er staat ons nog meer te verwachten, zoals de invoering van een winstbox in de inkomstenbelasting. En wat zal Europa ons de komende jaren gaan brengen?
De overheid kwalificeert de inkomstenbelasting nog steeds als een draagkrachtheffing, maar de vraag is of,  gezien de ontwikkelingen van de afgelopen jaren en wat ons de komende tijd te wachten staat, dit nog steeds het geval is. Moeten wij niet concluderen dat het vereenvoudigingsstreven allesbepalend is geworden bij de vormgeving van de inkomstenbelasting? aldus Van Arendonk. Een rechtvaardige belastingheffing lijkt nu bijzaak.
Twintig jaar geleden, op 27 mei 1993, hield Van Arendonk zijn oratie ‘De inkomstenbelasting in Nederland een monumentaal bouwwerk’. In die rede ging hij in op de toekomst van de inkomstenbelasting in Nederland en behandelde hij een analytische inkomstenbelasting, versterking van de draagkrachtgedachte in de inkomstenbelasting, instrumentalisering van de inkomstenbelasting en  de inkomstenbelasting in de Europese Gemeenschap.

James S. Henry over de offshore-economie

James S. Henry, voormalig hoofdeconoom van adviesbureau McKinsey en nu voorzitter van de Global Alliance for Tax Justice, is 23 mei een van de sprekers op TEDxRadboudU. Henry schreef The price of offshore revisited, waarin hij becijfert dat over tien procent van de wereldrijkdom geen belasting wordt betaald. TEDxRadboudU wordt georganiseerd door de Radboud Universiteit ter gelegenheid van haar 90-jarig bestaan. Het thema van de conferentie is ‘vertrouwen'.
James S.HenryJames Henry becijfert in zijn studie naar de zogenaamde offshore-economie dat een bedrag tussen de 21 en 32 biljoen dollar zich onttrekt aan belastingheffing. De offshore-economie is een financiële schaduwwereld die zich onttrekt aan de belastingplichten van het 'thuisland'.
Henry studeerde Magna cum laude af in de Social Studies aan Harvard college, studeerde rechten aan Harvard Law School en behaalde een mastergraad in de economie aan Harvard Graduate School. Hij schrijft voor The New York Times, Time Magazine, The Wall Street Journal en The Washington Post. James Henry schreef  Blood Bankers en Pirate Bankers en is gespecialiseerd in schuldencrisis, belastingontwijking en economische ontwikkeling.
Tijdens TEDxRadboudU onderzoeken sprekers uit binnen- en buitenland wat vertrouwen is, waarom vertrouwen belangrijk is en ontwikkelen ze ideeën hoe vertrouwen op de verschillende terreinen vernieuwd kan worden. Andere sprekers zijn onder andere wiskundige en natuurkundige Robbert Dijkgraaf, publicist Ian Buruma, lid Hoge Raad Ybo Buruma, Al Jazeera journalist Step Vaessen en hoogleraar Digital Security Bart Jacobs.
De Radboud Universiteit organiseert het bezoek van James Henry in samenwerking met Oxfam Novib. Oxfam Novib streeft naar een rechtvaardig belastingbeleid, waarbij multinationale ondernemingen voor de fiscus als een geheel worden beschouwd en haar afzonderlijke delen niet met winsten schuiven naar belastingparadijzen, maar naar vermogen belasting betalen.
TEDxRadboudU staat voor iedereen open en de inschrijving is gratis. TEDxRadboudU kan via live stream over de hele wereld gevolgd worden. De voertaal is Engels.
TEDxRadboudU vindt plaats in concertgebouw De Vereeniging te Nijmegen op 23 mei 2013.

maandag 20 mei 2013

'Woekerpolisbeleid overheid faalt'

Chronisch zieke mensen met een woekerpolis ondervinden grote problemen als ze van hun polis af willen. Zij kunnen zich elders niet of alleen tegen een forse premieverhoging verzekeren. Nederland telt ongeveer 4,5 miljoen mensen die chronisch ziek zijn, waaronder 1 miljoen diabetici en ruim 1 miljoen hartpatiënten. Veel van deze mensen zijn boven de 50 jaar. Deze groep wordt extra hard getroffen doordat het flankerend beleid van de overheid faalt.
Het is voor zieke mensen vrijwel onmogelijk om van hun polis af te komen en naar een goedkopere verzekeraar over te stappen. Dit komt doordat het overlijdensrisico elders niet meer is te verzekeren. Als het nog wel kan, dan moet er fors worden bijbetaald. De Vereniging Woekerpolis.nl heeft onderzoek gedaan naar het onder regie van de overheid ontwikkelde flankerende beleid inzake woekerpolissen. Dit beleid is opgesteld om ervoor te zorgen dat de problemen met woekerpolissen worden opgelost. Uit het onderzoek is gebleken dat het beleid ernstig tekortschiet. Verzekeraars laten hun klanten in de kou staan. Deze onthullingen komen vanavond aan bod in de uitzending van TROS Radar om 20.30 uur op Nederland 1.
Mr. Pieter Lijesen, voorzitter van de Vereniging Woekerpolis.nl: "Het wordt tijd dat de Minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, gewoon ruimhartig toegeeft dat het flankerend beleid niet werkt en er iets aan doet om de mensen die extra kwetsbaar zijn, tegemoet te komen." De vereniging komt op voor gedupeerden door middel van het voeren van collectieve procedures tegen verzekeraars. Consumenten kunnen gratis lid worden van de vereniging via www.woekerpolis.nl.

vrijdag 17 mei 2013

ABN AMRO rapporteert nettowinst van 415 miljoen over eerste kwartaal

De nettowinst van ABN Amro over het eerste kwartaal van 2013 was 17 procent lager dan de nettowinst van 503 miljoen over het eerste kwartaal van 2012, maar was aanzienlijk hoger dan in het vierde kwartaal van 2012 (verlies van 38 miljoen). Exclusief omvangrijke posten stond de nettowinst jaar op jaar onder druk, doordat de overige baten lager uitvielen en de kredietvoorzieningen verder stegen door de aanhoudend zwakke economische omstandigheden in Nederland
Gerrit Zalm, Bestuursvoorzitter van ABN AMRO Group, noemt het eerste kwartaal van 2013 moeilijk. De Nederlandse economie heeft zich nog niet hersteld en zowel het aantal faillissementen als het werkloosheidscijfer is verder gestegen. Zowel op jaarbasis als op kwartaalbasis lieten de netto rentebaten en de netto provisiebaten niettemin een stijging te zien. De verslechtering van de efficiëntieratio naar 68 procent werd veroorzaakt door een daling van de overige baten en een stijging van de pensioenlasten. Omvangrijke posten hadden een negatief effect van ongeveer 4 procentpunt op de efficiëntieratio in het eerste kwartaal van 2013.
De kredietvoorzieningen voor MKB-bedrijven en particuliere klanten (zowel hypotheken als consumentenleningen) weerspiegelen de zwakke economische omstandigheden en de groei van de werkloosheid in Nederland. De stijging van de kredietvoorzieningen werd ruimschoots gecompenseerd door een vrijval van de voorziening op onze Griekse overheidsgegarandeerde leningen na de verkoop van een tweede tranche van deze leningen.
De bank maakte verder bekend dat er circa 400 voltijdsbanen verdwijnen bij de zakelijke tak, overigens wel via natuurlijk verloop en interne herplaatsing.

Veertien procent van de Nederlanders heeft betaalproblemen

Maar liefst 14 procent van de Nederlandse consumenten geeft aan op dit moment betalingsproblemen te hebben. Bijna de helft van de mensen met betaalproblemen ligt daar wakker van. Rekeningen voor zorgkosten staan met stip bovenaan de lijst van te laat betaalde rekeningen. Dit constateert creditmanagementorganisatie GGN in haar jaarlijkse onderzoek Zo Betaalt Nederland. GGN liet voor de elfde keer het onderzoek Zo Betaalt Nederland uitvoeren. Het jaarlijkse onderzoek geeft inzicht in het betaalgedrag van Nederlandse consumenten. Onderzoeksbureau Motivaction voerde het veldwerk uit. Het Nationaal Instituut Budgetvoorlichting (Nibud) heeft in opdracht van GGN dit keer voor het eerst de onderzoekscijfers geanalyseerd.
36 procent van de Nederlanders heeft het afgelopen jaar een rekening te laat betaald. De slechtst betaalde rekeningen zijn de zorgrekeningen (zorgverzekering en (tand)arts). Henk Keizer, bestuursvoorzitter van GGN: "Kennelijk voelt een deel van de consumenten niet de urgentie om zo'n belangrijke rekening te betalen. Recht op zorg is een gemeengoed en 'als je niet aan je plichten voldoet' heeft dat niet bijster veel consequenties. Je kunt gewoon naar het ziekenhuis of naar de dokter gaan. We moeten aan de slag met het verbeteren van het plichtsbesef. Onze sociale voorzieningen zijn geen vanzelfsprekendheden; ze kunnen alleen standhouden door onze collectieve, financiële bijdragen. Bovendien moet een aantal professionele partijen nadenken over een preventief systeem om rekeningen betaald te krijgen. Onbetaalbaarheid van de zorg ligt anders op de loer."
14 procent van de Nederlanders geeft aan op dit moment betaalproblemen te hebben, daarvan heeft procent grote problemen. Keizer: "Dat is een verontrustend percentage en dan hebben we het hier over de groep die zelf erkent dat er sprake is van 'problemen'. Dat meer dan de helft van de mensen met betaalproblemen daar niet wakker van ligt en 34% liever niet nadenkt over problemen, vind ik pas zorgwekkend. We zagen in onze eigen data, ten opzichte van 2011, dat in 2012 het aantal vorderingen met 11 procent toenam. Ik wil niet zeggen dat elke onbetaalde rekening een probleem is, maar het is wel een signaal waar iedereen serieus moet omgaan. Problemen ontstaan bijna nooit van de een op de andere dag."

Nederland denkt graag mee met verzekeraar

Deoplossingvan.nl, het platform dat Interpolis op 15 april jl introduceerde, heeft in de eerste 4 weken al 30.000 unieke bezoekers getrokken. Met de website doet de verzekeraar een beroep op de denkkracht van Nederland om samen te zoeken naar nieuwe manieren om met risico's om te gaan. Men deelde al 260 oplossingen, en 1000 keer werd gestemd op oplossingen. Om het platform nog meer bekendheid te geven, staat vanaf 16 mei de oplossingvan.nl centraal in een Interpolis tv-commercial. De radiocommercials starten een week later.
Op deoplossingvan.nl kan iedereen ideeën aan dragen om anders om te gaan met risico's. Op dit platform doet Interpolis een beroep op de denkkracht van Nederland om samen te zoeken naar nieuwe manieren om met risico's om te gaan. Soms is preventie de oplossing, soms zelf dragen, soms sparen en soms is er verzekering nodig. Dit is voor iedereen verschillend. Door nu samen te zoeken naar oplossingen wil Interpolis de ideeën in de buitenwereld combineren met de kennis en kunde die in het bedrijf aanwezig is. En zo komen we tot innovatieve inzichten, diensten, producten en adviezen. Uiteindelijk zal dit meer gemoedsrust geven dan enkel en alleen verzekeren.
De tot nu toe ingezonden oplossingen gaan vooral over huis, tuin en keukeninzichten. Adviezen die iedereen zo kan uitvoeren en niets kosten. Ook is een aantal producten voorgesteld om te ontwikkelen of op te nemen in de dienstverlening. Met name deze laatste oplossingen dingen mee naar de juryprijs die men kan winnen (5.000 euro). Het idee met de meeste stemmen wint automatisch de publieksprijs (500 euro). Oplossingen kunnen tot eind juni worden ingediend. Daarna staat weer een nieuw thema centraal op deoplossingvan.nl. Ook kan men volgen wat er met alle ingediende oplossingen gebeurt.

donderdag 16 mei 2013

DNB lanceert boek over financieel toezicht in de 21ste eeuw

Met de crisis is de vernieuwing van het financieel toezicht in een stroomversnelling geraakt. Wereldwijd ontwikkelen toezichthouders nieuwe benaderingen en instrumenten, zo blijkt uit het boek ‘Financial Supervision in the 21st Century’, dat DNB op 13 mei 2013 lanceert.
Het boek ‘Financial Supervision in the 21st Century’ biedt een verzameling van innovatieve ideeën uit de internationale praktijk én beleidsvorming van het toezicht. Bijdragen zijn van verschillende deskundigen van DNB en internationale experts als Danièle Nouy (Banque de France) en Swee Lian Teo (Monetary Authority of Singapore). Ook toezichthouders uit Australië, Canada, het VK en Zweden geven hun visie op het nieuwe toezicht. Het boek is op initiatief van DNB samengesteld onder redactie van DNB-directeur Joanne Kellermann, en DNB-managers Jakob de Haan en Femke de Vries, met als doel een overzicht te geven van de veranderingen die het vak van financieel toezichthouder na de crisis heeft ondergaan, om zo een kompas te geven voor toekomstige ontwikkelingen.
In eerste instantie reageerden toezichthouders wereldwijd enigszins behoudend op de wereldwijde crisis. Het duurde enige jaren voordat de internationale toezichtgemeenschap doorkreeg dat louter technische verbeteringen niet volstonden. Vanaf 2010 sloegen toezichthouders wereldwijd nieuwe wegen in. Zo ook DNB, waar ‘indringend en vasthoudend  toezicht’ het nieuwe parool werd. In het openingsartikel van Joanne Kellermann en Robert Mosch (IMF) wordt dit proces beschreven en wordt de vraag: “wat is goed toezicht?” verkend.

'Beleggers zijn goed af in Nederland in 2013'

Met een totaalscore B op een schaal van A tot en met F zijn Nederlandse beleggers beter af dan gemiddeld in vergelijking met veel andere landen. Een gemiddelde score op ‘Regulation & Taxation’, ‘Fees & Expenses’ en ‘Sales & Media’ wordt geschraagd door een goede score op het terrein van ‘Information Disclosure’. Dat blijkt uit de Global Fund Investor Experience 2013 van Morningstar.
Dit tweejaarlijkse onderzoek meet wat beleggers in beleggingsfondsen ondervinden op gebieden als wet- en regelgeving en belastingen, te betalen vergoedingen en kosten, informatievoorziening door en over beleggingsfondsen, verkooppraktijken van fondshuizen en of media beleggers helpt om de marketing van fondsaanbieders te doorzien. Morningstar onderzocht 24 landen in Europa, Noord-Amerika, Azië en Afrika. De informatie kwam van openbare bronnen en analisten van Morningstar. Het onderzoek is geen commentaar op de beleggingsfondssector in een land, omdat er nog veel andere factoren zijn naast het gedrag van de sector die bepalen wat beleggers ervaren.
Morningstar beoordeelt een land op de genoemde vier gebieden met een score van A (hoog) tot en met F (laag). Deze vier scores vormen samen de totaalscore, maart hebben een verschillende weging: ‘Regulation & Taxation’ (25 procent), ‘Fees & Expenses’ (30 procent), ‘Information Disclosure’ (30 procent) en ‘Sales & Media’ (15 procent). Zie in onderstaande Overall Scorecard hoe Nederland en andere landen het er vanaf brengen.
De Nederlandse belastingwetgeving is met zijn vermogensrendementheffing niet bijzonder gunstig voor beleggers, zo blijkt uit het onderzoek. In landen als Singapore, Hong Kong en Spanje is vrijwel geen belastingheffing op beleggingsfondsen. In andere landen wordt ook pas belasting geheven als een belegger het fonds verkoopt in tegenstelling tot Nederland.
Ofschoon ons land een zeer open markt heeft voor beleggingsfondsen, waarbij beleggers de keus hebben uit fondsen van zowel Nederlandse als buitenlandse aanbieders, zijn de kosten voor buitenlandse fondsen iets hoger dan voor Nederlandse fondsen. Voor bijvoorbeeld aandelenfondsen is dat 1,90 procent tegenover 1,19 procent en voor obligatiefondsen 1,25 tegen 0,75 procent. “Die open markt heeft een prijs”, aldus Lie. “Het relatief grote aanbod buitenlandse fondsen in Nederlandse portefeuilles trekt het gemiddelde prijspeil omhoog.”
Wat kosten betreft zijn beleggers in Europa duurder uit dan in de Verenigde Staten. Ofschoon de omvang van de (Europese) UCITS-markt vergelijkbaar is met de fondsenmarkt in de Verenigde Staten, ervaren beleggers in Europa en andere landen waar UCITS-fondsen worden verkocht niet dezelfde schaalvoordelen als beleggers in de VS met lagere vergoedingen.
De Global Fund Investor Experience stelt ook vast, dat distributievergoedingen wereldwijd in de ban gaan. Dit voorkomt belangenverstrengeling waarbij beleggers die fondsen krijgen geadviseerd waarvoor banken en adviseurs de hoogste vergoeding krijgen van fondshuizen. Na Australië en het Verenigd Koninkrijk volgt Nederland in de loopt van 2014 met een distributievergoeding. Maar het is nog te bezien of beleggers in de nieuwe situatie bereid zijn om voor advies te betalen.
Nederland bevindt zich, net als veel andere landen in Europa, middenin van snelle veranderingen in regelgeving die zowel positieve als negatieve effecten voor beleggers hebben. De European Securities and Markets Authority (ESMA) pakt veel zaken aan zoals nieuwe richtlijnen onder UCITS IV, regels voor synthetische ETFs en nieuwe marketingregels onder een voorgenomen MiFID II. Veel van deze pan-Europese regels zijn gunstig voor beleggers zoals de voorwaarde voor het gebruik van soft-dollar arrangement richting onderzoek voor het beleggingsfonds.
Belastingen in Nederland zijn niet bijzonder gunstig voor beleggers. De Nederlandse belastingwetgeving voor beleggers is met zijn vermogensrendementheffing uniek in het onderzoek. Elk vermogen boven een vrijgesteld bedrag wordt verondersteld een gezet rendement te halen. En particulieren betalen belasting over die schatting in plaats van over de berekende daadwerkelijke kapitaalwinst.
Welbeschouwd hebben Nederlandse beleggers een rendement na belasting dat lager is dan in veel andere landen. Dat blijkt uit een scenario met een hypothetische beleggingsportefeuille dat Morningstar voor dit onderzoek heeft uitgevoerd. Zie in de figuur hiernaast hoeveel een bedrag van USD 100.000 toeneemt in Nederland en in een scenario zonder belasting.

woensdag 15 mei 2013

Rabo maakt advies duurder

Per 17 juni 2013 past de Rabobank haar advieskostenmodel en tarieven aan. Vóór deze datum betalen klanten alleen voor advies als ze een financieel product afnemen. Vanaf 17 juni worden de kosten voor advies en de kosten voor het afsluiten van een product gesplitst. Het nieuwe advieskostenmodel in het.
Op 1 januari 2013 introduceerde de Rabobank haar nieuwe tariefmodel voor advisering van hypotheken en andere complexe financiële producten. Direct hierna ontstond hierover een discussie in de markt. Mede naar aanleiding hiervan hebben wij besloten ons model aan te passen. De kosten voor advies en de kosten voor het afsluiten van een product worden gesplitst. De Rabobank heeft de stellige overtuiging dat financieel advies voor iedereen toegankelijk moet zijn. Daarom kunnen klanten zich vooraf kosteloos oriënteren op de mogelijkheden.


dinsdag 14 mei 2013

Coöperatie Univé sluit 2012 af met positief resultaat

Verzekeraar Univé heeft haar eerste jaar als zelfstandige organisatie afgesloten met een netto winst van € 45 miljoen.  De N.V. Univé Schade liet een sterke resultaatsverbetering zien met een netto winst van €  19 miljoen. Een forse stijging ten opzichte van 2011 toen nog een verlies van  € 3 miljoen werd geboekt.
De winst is voornamelijk te danken aan goede beleggingsresultaten. In de komende jaren worden  de operationele kosten verder teruggebracht, zodat ook het technisch resultaat een rooskleuriger beeld zal geven.
Univé is een coöperatieve organisatie die gericht is op het bieden van financiële zekerheid aan haar leden. De organisatie wordt niet gedreven door winst en aandeelhoudersbelang, maar door ledenbelang.
Coöperatie Univé UA vormt samen met dochterbedrijven  N.V. Univé Schade en N.V. Univé Her de Univé Groep.  Daarnaast zijn aan Univé 18 Regionale Univé’s verbonden, die zelfstandig brandverzekeraar zijn en daarnaast bemiddelen in financiële producten.

maandag 13 mei 2013

Verduistering bij verzekeringsmaatschappij

Honderdduizenden klanten sloten voor 2009 een verkeersverzekering af bij schadeverzekeraar Orion Direct. Deze goedkope auto-, fiets-, motor en brommerverzekeraar is tijdenlang als goedkoopste uit de bus gekomen bij vergelijkingssites. Inmiddels is Orion Direct overgenomen door Allsecur, onderdeel van Allianz.
TROS Radar is benaderd door enkele oud-medewerkers van Orion Direct en de Europese Rechtsbijstand Stichting en zij verklaren dat klanten en andere verzekeraars voor miljoenen euro’s zijn benadeeld. In 1998, toen nog onder de naam Cosmos Direct, wordt Orion Direct opgericht door Karel van der Kemp.
Op het moment dat een klant van Orion Direct een schade meldt, wordt deze klant bijgestaan door de Europese Rechtsbijstand Stichting (ERS). Voorzitter van deze stichting is dezelfde Karel van der Kemp. De ERS vorderde de schade bij de aansprakelijke tegenpartij. Die betaalde de schade inclusief juridische kosten. Juridische kosten bestaan uit: buitengerechtelijke kosten en expertisekosten. Ook betaalde de tegenpartij de wettelijke rente, die is bedoeld voor de benadeelde.


Mobiele pinoplossing Payleven nu ook voor particulieren

Payleven maakt haar mobiele pinoplossing vanaf nu ook beschikbaar voor particulieren. Babysitters, rommelmarktverkopers en studentenhuizen kunnen voortaan een PIN-lezer bestellen. Paylevens pinoplossing werkt met een compact apparaat (PIN-lezer) dat verbonden is met een smartphone of tablet via Bluetooth. Het te betalen bedrag wordt ingevoerd in de Payleven app. Vervolgens stopt  de klant zijn pinpas of creditcard in de PIN-reader en voert hierop zijn pincode in’. De pin- en creditcardbetalingen zijn hiermee volgens het bedrijf net zo veilig als betalingen via traditionele pinapparaten.

vrijdag 10 mei 2013

Klantentrouw kost zorgverzekeraars steeds meer moeite

Online dienstverlening bij zorgverzekeraars wordt in het algemeen hoog gewaardeerd. Zaken als online declareren en online inzicht in de stand van het eigen risico worden als pluspunten genoemd in de recente Klantenmonitor Zorgverzekeringen, een jaarlijks terugkerend onderzoek onder de verzekerden van de zorgverzekeraars in Nederland.
Klanten van zorgverzekeraars zijn positiever over de premie, maar de intentie om zorgverzekeraars te gaan vergelijken neemt opnieuw toe. Vooral klanten die al eerder van zorgverzekeraar wisselden, zijn dit opnieuw van plan. Het vasthouden van klanten lijkt dus steeds moeilijker.
Nieuwe digitale mogelijkheden worden door klanten gewaardeerd, zoals het online indienen van declaraties. Onduidelijkheid over verrekeningen van eigen risico en eigen bijdrage aan de zorgkosten zorgen echter voor onvrede. Dit ondermijnt het vertrouwen in zorgverzekeraars.
De zorgverzekeraars met de meest loyale klanten zijn ONVZ, PNOzorg en Pro Life. Deze labels scoren goed op service (met name het indienen en afhandelen van declaraties) en imago. Grote verzekeraars (VGZ, Zilveren Kruis Achmea en Menzis) zijn onderaan de ranking van loyale klanten terug te vinden.

Reisverzekering afsluiten? Pas op voor hoge afsluitkosten!

De financiële vergelijkingssite Geld.nl waarschuwt consumenten voor hoge afsluitkosten die regelmatig bij een reisverzekering komen kijken. Ben je op zoek naar een reisverzekering? Kijk dan niet alleen naar de premie, maar houdt ook rekening met de afsluitkosten. Uit onderzoek van de vergelijkingssite blijkt dat de afsluitkosten van verzekeraars nogal uiteenlopen. Deze kunnen verschillen van één tot wel bijna tien euro. “Een reisverzekering met een lage premie kan aantrekkelijk lijken, maar als er dan ineens 8 euro aan afsluitkosten bij komt, kan een andere verzekering zomaar toch voordeliger zijn”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl.
De financiële vergelijkingssite bekeek de premies van doorlopende reisverzekeringen met een standaarddekking voor bagage en buitengewone kosten. Hieruit blijkt dat wanneer afsluitkosten niet worden meegerekend, zoals in de meeste vergelijkingen gebeurt, de top 5 van goedkoopste reisverzekeringen er heel anders uitziet dan wanneer de afsluitkosten wel worden meegeteld.
Eén van de opvallendste verzekeraars op dit gebied is HEMA. De doorlopende reisverzekering van de warenhuisketen lijkt met 19,92 euro per jaar één van de goedkoopste in de markt. Maar hier komt nog 9,68 euro aan afsluitkosten bij. Hierdoor komt HEMA in een vergelijking waarbij afsluitkosten wel worden meegeteld zelfs niet eens meer in de top 10 voorkomt. “Voor de consument is het dus opletten geblazen”, stelt Bulthuis. “Bij die mooie premie waarmee sommige verzekeraars adverteren komen nog afsluitkosten die niet direct zichtbaar zijn.”
Volgens HEMA zelf zijn de afsluitkosten vooral bedoeld om de administratieve kosten te dekken die komen kijken bij het opmaken van de polis. Verder is er over deze kosten, volgens woordvoerder Judy op het Veld, ‘niet veel te zeggen’. “Het kost nu eenmaal veel geld om klanten te administreren en de daarvoor benodigde handelingen uit te voeren.”
Ook Marcel Bommer, woordvoerder van Allianz Global Assistance, geeft aan dat de afsluitkosten vooral bedoeld zijn om administratieve kosten te dekken. Hij noemt als voorbeelden de kosten voor het afdrukken van de polis, onderhoud aan het administratiesysteem en personeelskosten voor de klantenservice.
Woordvoerder Klaske Woolthuis van de Europeesche verzekeringen geeft aan dat de verschillen in afsluitkosten vooral worden veroorzaakt doordat verzekeraars zelf mogen bepalen welke kosten ze in de premie verwerken en welke in de afsluitkosten worden verrekend. “Vooral bij verzekeraars die veel adverteren met lage premies zien wij dat de afsluitkosten vaak hoog zijn.”
Dat juist bij reisverzekeringen de bijkomende afsluitkosten zo ondoorzichtig zijn, vindt Bulthuis opvallend. “De reisbranche heeft natuurlijk al de naam dat ze weinig transparantie biedt als het gaat om bijkomende kosten. Denk aan extra kosten bij het boeken van vliegtickets of vakanties. Maar bij de reisverzekeringen gebeurt dus hetzelfde. Het zou verzekeraars sieren als z ij meer openheid geven over de afsluitkosten door deze direct te vermelden bij de premie waarmee zij adverteren.”

woensdag 8 mei 2013

Nettowinst ING flink gestegen

ING Groep heeft in het eerste kwartaal van 2013 een onderliggende nettowinst geboekt van 800 miljoen euro, een stijging met 38,2 procent ten opzichte van een jaar geleden en met 65,6 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2012. 'ING heeft tot nu toe dit jaar goede vooruitgang geboekt met de herstructurering van de Groep, wat uiteindelijk heeft geleid tot een succesvolle beursnotering van ons Amerikaanse verzekeringsbedrijf vorige week. Met deze transactie, waarvan de opbrengsten voor de Groep EUR 0,5 miljard bedragen, zijn we onze afspraak met de Europese Commissie nagekomen om 25% van onze Amerikaanse activiteiten voor het einde van het jaar te verkopen”, aldus Jan Hommen, bestuursvoorzitter van ING Groep. “Nu deze mijlpaal behaald is, versnellen we de voorbereidingen op het basisscenario van een beursnotering voor onze Europese verzekeringsactiviteiten. Het doel is dat we er in 2014 klaar voor zijn om naar de markt te gaan.”

Verzekeraar VGZ boekt goede resultaten

De omzet van Coöperatie VGZ daalde in het eerste kwartaal licht tot 9,9 miljard, terwijl het aantal verzekerden in de campagne eind 2012 toenam met 78.325 tot 4,2 miljoen.
De solvabiliteit van Coöperatie VGZ is afgenomen van 174% eind 2011 tot 160% eind 2012. Deze daling was vooral het gevolg van de aangescherpte solvabiliteitseisen van De Nederlandsche Bank (DNB). Operationeel steeg de solvabiliteit met 11%, vooral door het positieve resultaat na belastingen. Met 160% is de solvabiliteit gezond en boven de door DNB gestelde norm.
Op het gebied van zorginkoop heeft Coöperatie VGZ in 2012 veel aandacht besteed aan het versterken van de samenwerking tussen partijen in het veld. Zo heeft de zorgverzekeraar met vijf gemeentes convenanten gesloten voor de invoering van wijknetwerken. Daarnaast is Coöperatie VGZ samen met zorgverleners in drie regio’s pilots gestart met populatiegebonden afspraken. Deze pilots hebben onlangs formeel de status van proeftuin gekregen van het ministerie van VWS.
“De kwaliteit van de zorg in Nederland is goed, maar er is nog genoeg ruimte voor verbetering”, aldus Rob Hillebrand, voorzitter Raad van Bestuur bij Coöperatie VGZ. “Door eenvoudige zorg dichter bij de klant te organiseren, kunnen we de kosten van de zorg verlagen en tegelijk de kwaliteit en klantbeleving verbeteren. Goede samenwerking met onder andere gemeentes en zorgverleners, maar ook de klant zelf, is daarbij cruciaal.”
Coöperatie VGZ voert een prudent beleggingsbeleid gericht op behoud van het belegd vermogen en realiseert vanuit die basis een optimaal beleggingsrendement. In 2012 leidde dat tot een positief beleggingsresultaat van 90 miljoen.



Aegon ziet winst dalen

Aegon heeft zijn nettowinst in het eerste kwartaal met 61 procent zien dalen ten opzichte van vorig jaar. Door het herstel van de aandelenmarkten werden constructies die de kapitaalpositie van de verzekeraar moeten beschermen minder waard. Operationeel bleef het resultaat op peil, zo werd woensdag bekendgemaakt. De nettowinst van Aegon zakte vorig kwartaal tot 204 miljoen euro, tegen 525 miljoen euro in de eerste 3 maanden van vorig jaar. Het onderliggend resultaat voor belastingen steeg met 1 procent tot 445 miljoen euro. De totale verkoopopbrengsten zakten met 1 procent tot 1,74 miljard euro.

Verzekeraars laten mobiele internetters massaal links liggen

Het aantal verzekeraars dat een mobiele website beschikbaar heeft voor op een smartphone of tablet valt behoorlijk tegen. Uit onderzoek van verzekeringvergelijk.nl blijkt dat nog geen kwart van de verzekeraars, aangesloten bij het Keurmerk Klantgericht Verzekeren, inspringt op de sterke groei van het gebruik van internet op mobiele apparaten.
Uit onderzoek van Google (The New Multiscreen World 2012) blijkt dat internetters de mobiele telefoon vooral gebruiken als oriëntatiekanaal. Uit een onderzoek van VODW en MarketResponse blijkt dat smarthonegebruikers tussen de 18 - 44 jaar hun smartphone gebruikt om informatie in te winnen. Dit bleek onder andere tijdens de afgelopen zorgcampagne, waarin 12 procent van consumenten zorgverzekeringen met elkaar vergeleken op hun smartphone. Bovendien gaf 40 procent aan de mobiele mogelijkheden zeer interessant te vinden.
Van de 50 onderzochte verzekeraars hebben slechts 12 verzekeraars (24 procent) een website geschikt voor mobiele apparaten. Voorbeelden hiervan zijn de website van ABN AMRO, Aegon en Agis. Daarnaast hebben Allianz en Arag hun zaken goed op orde, net als Conservatrix, InShared en Interpolis. De overige verzekeraars met een mobiele website zijn OHRA, Prolife, TakeCareNow en ZLM. Zilveren Kruis biedt een verwijzing naar hun 'Pasjes app' en bij FBTO hebben klanten alleen de mogelijkheid om een schade te melden.

dinsdag 7 mei 2013

SNS gaat online dienstverlening verbeteren

Vanaf 6 mei vraagt SNS Bank haar klanten welke verbeteringen de bank moet doorvoeren in haar online dienstverlening. Iedere twee weken publiceert de bank een lijst met mogelijke verbeteringen voor Mijn SNS en SNS Kasboek. De meest gewenste verbeteringen worden binnen zes weken opgepakt. SNS Bank is de eerste Nederlandse bank die klanten via ‘crowdsourcing' zo laat beslissen over haar dienstverlening.
Zoals veel financiële instellingen ontvangt SNS Bank dagelijks allerlei verbetersuggesties van klanten. "Vaak neemt een bank deze suggesties mee vanuit haar eigen blik: wat denkt de bank dat mensen echt het liefst zien veranderen en waarvan denkt de bank dat aanpassing mogelijk is. SNS Bank gaat klanten vragen welke van hun suggesties zij het liefst doorgevoerd zien. En daar gaan wij echt mee aan de slag.", aldus directeur Klantcontact, Commerciële Ondersteuning en Marketing van SNS Bank, Ton Timmerman.
"Het is nadrukkelijk geen experiment: SNS Bank gaat haar dienstverlening gewoon op deze manier verbeteren. We leggen de ontwikkeling in handen van onze klanten: klanten bepalen de volgorde waarop wij hun suggesties gaan doorvoeren.", aldus directeur Klantcontact Timmerman. SNS Bank gaat vervolgens aan de slag om te kijken hoe en wanneer deze verbetering het beste kan worden uitgevoerd. Zodra dit bekend is, wordt dit via de SNS Community gemeld. SNS Bank staat daarna open voor eventuele suggesties voor alternatieve oplossingen vanuit de klant. Het is de bedoeling dat binnen zes weken na het bekendmaken van de verbetering met de meeste stemmen op de SNS Community een voorbeeld van de uitwerking wordt getoond.
De eerste lijst met mogelijke verbeteringen is maandag 6 mei gepubliceerd op de SNS Community, het online klantenplatform van SNS Bank. In de lijst staan onder meer verbeteringen op het gebied van inzicht in spaardoelen, beter online inzicht in hypotheekproducten, indelen van transacties en het melden van schades. Via e-mail, MijnSNS en de SNS Community worden klanten opgeroepen deel te nemen aan deze crowd sourcing. Klanten kunnen twee weken stemmen op deze verbetersuggesties. Begin juni verwacht SNS Bank de eerste verbeteringen te hebben doorgevoerd.
MijnSNS is het internetbankieren van SNS Bank. Klanten kunnen daar, naast het regelen van hun dagelijkse bankzaken, zelf hun instellingen en voorkeuren voor internetbankieren bepalen. Klanten die gebruikmaken van SNS Betalen hebben bovendien de beschikking over SNS Kasboek. Hiermee kunnen klanten hun inkomsten en uitgaven volgen, overzien en categoriseren. SNS Kasboek wordt later dit jaar een standaard onderdeel van MijnSNS en wordt dan voor alle klanten met een betaal- en/ of spaarrekening bij SNS Bank opengesteld.


Nu al ruzie over eerste Bitcoin geldautomaat

In San Diego staat sinds enkele dagen ‘s werelds eerste betaalautomaat die dollars inruilt voor bitcoins. Niet dat die fysiek uit de automaat komen rollen. De gebruiker krijgt alleen een bonnetje met een nummer.
De betaalautomaat is het idee van Evan Rose (23) van BitcoinATM. Het idee is simpel. De gebruiker stopt dollars in het apparaat, en krijgt een bonnetje met een bevestigingsnummer terug. Dat nummer is in principe ook overdraagbaar en dus kan een vriend of kennis bij een soortgelijke automaat zijn bitcoins omruilen voor dollars tegen de dan geldende koers. De koers van de Bitcoin schommelt de laatste tijd sterk. Vorige week was één Bitcoin honderd dollar waard.

Google stapt in p2p-leningen

Google neemt een minderheidsbelang in Lending Club, een Amerikaans platform waar geldzoekers en -schieters elkaar kunnen vinden. Tegen een waardering van 1,5 miljard dollar verwerft Google voor 125 miljoen dollar een klein belang in Lending Club. ‘Dit is een bedrijf dat het financiële systeem kan veranderen en mensen anders kan laten denken over krediet en investeren’, zegt David Lawee van Google in een toelichting.

maandag 6 mei 2013

Eigen Huis introduceert meldpunt betalingsproblemen

Iedereen die een probleem heeft of verwacht met de betaling van de maandelijkse hypotheeklasten heeft recht op aandacht en hulp van zijn bank. Nu al hebben 80.000 huishoudens een betalingsachterstand van vier maanden of langer op hun hypotheek. Een nog veel grotere groep heeft te maken met betalingsproblemen van kortere duur of ziet die binnenkort aankomen. Door de groeiende werkloosheid dreigt het aantal probleemgevallen alleen maar verder op te lopen.
Banken zeggen dat ze hun klanten die betalingsproblemen hebben - of die in zo'n situatie dreigen te komen - met raad en daad bijstaan. Maar gebeurt dat ook? Worden klanten daadwerkelijk geholpen door adviseurs die meedenken en naar de beste oplossing zoeken? Of stuurt de bank alleen aanmaningen zodra er daadwerkelijk een betalingsachterstand is ontstaan en is een eerste gesprek dan pas mogelijk? Vereniging Eigen Huis wil het graag weten en verzamelt zowel de positieve als negatieve ervaringen van huiseigenaren.
Iedereen die betalingsproblemen heeft of ziet aankomen, moet bij zijn bank kunnen rekenen op een alerte reactie, deskundig advies en passende hulp. Niet alleen heeft de bank een zorgplicht, er is ook de morele plicht om klanten bij te staan in goede en moeilijke tijden. Banken kunnen bijvoorbeeld klanten een rentepauze aanbieden of de hypotheek oversluiten naar een gunstiger rentetarief. Daarvoor is wel een open adviesgesprek nodig.
Vereniging Eigen Huis verzamelt en analyseert de ervaringen van huiseigenaren met een (verwachte) hypotheekachterstand bij hun geldverstrekker. Als de meldingen daartoe aanleiding geven spreekt de vereniging geldverstrekkers op de klachten aan, om verbeteringen in de dienstverlening te bespoedigen. 

iDEAL-account verkrijgen mag lastiger worden

Het Nederlandse online betaalklimaat is zeer veilig te noemen. Toch blijft online betalen een prioriteit voor Thuiswinkel.org, die momenteel hard bezig is met enkele extra veiligheidsslagen. Onder andere bij iDEAL bijvoorbeeld. Want dat kan echt nog wel een stapje veiliger.
Ondanks dat je het nooit kan garanderen zijn online betalingen in Nederland zeer veilig te noemen. De kans dat er bij een iDEAL-transactie iets gebeurt waardoor jij of de begunstigde kans loopt overvallen te worden is klein. Ook PayPal-betalingen, of betalingen via creditcards, die tegenwoordig steeds vaker een extra verificatie-ronde (met reader!) hebben, zijn redelijk veilig.
''Maar dan moet wel de begunstigde te vertrouwen zijn', zo vertelt Roland van Kortenhof op het kantoor van Thuiswinkel.org, de belangenvereniging voor webwinkeliers. 'Daar zijn al flink wat slagen in gemaakt. Voor een iDEAL-account heb je bijvoorbeeld tegenwoordig een KvK-inschrijving nodig en ook de payment service providers zitten er bovenop. Toch is het nog steeds te makkelijk om een nieuw iDEAL-account te krijgen als eigenlijk al bekend is dat jij eerder financieel mensen gefraudeerd hebt. Het is te makkelijk om met dubieuze doeleinden een online iDEAL-transactie aan te bieden. En dat zou niet moeten kunnen.'
Natuurlijk is eventueel misbruik gewoon een strafbaar feit. Je kunt aangifte doen als jij geld hebt overgemaakt naar iemand die je daarvoor geen verwachte tegenprestatie levert en vervolgens geen terugstorting doet. Maar de politie heeft het al druk genoeg en kan van een eventuele dubieuze iDEAL-transactie helaas geen (noemenswaardig) werk maken. En dus zou iets meer preventie zeer gewenst zijn, om de online veiligheid weer een stapje verder te brengen.

vrijdag 3 mei 2013

Aegon beëindigt samenwerking met CAM

Aegon verkoopt zijn 50 procent-belang in het oorspronkelijk met Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) opgezette samenwerkingsverband voor levensverzekeringen voor 449,5 miljoen euro aan Banco Sabadell. Aegon en Banco Sabadell hebben hierover overeenstemming bereikt. Samen met de opbrengsten van twee eerder aangekondigde exits uit joint ventures (Banca Cívica en Unnim Banc), komt het totaalbedrag voor Aegon hiermee op EUR 1 miljard. Vorig jaar heeft Aegon plannen aangekondigd om bepaalde samenwerkingsverbanden te beëindigen in reactie op de consolidatie in de bankensector. Met de transactie met Banco Sabadell heeft Aegon de herstructurering van zijn Spaanse activiteiten afgerond.
Aegon is voor de lange termijn aan Spanje verbonden en heeft onlangs zijn marktpositie versterkt met een exclusief 25-jarig strategisch samenwerkingsverband met Banco Santander voor de verkoop van levens- en schadeverzekeringen via een uitgebreid netwerk van 4.600 bankfilialen. Door deze lange termijn verbintenis met de grootste financiële groep van Spanje heeft Aegon toegang tot een potentieel van twaalf miljoen klanten. Daarnaast gaat Aegon door met de verkoop van levens- en schadeverzekeringen via zijn agentennetwerk en via de kantoren van zijn twee andere joint venture partners Liberbank en Caja Badajoz.

'Verdere daling spaarrente verwacht door ECB-besluit’

De spaarrentes zijn al maanden historisch laag en vandaag heeft de Europese Centrale Bank (ECB) ook nog eens haar belangrijkste rentetarief verlaagd. Deze verlaging zorgt er waarschijnlijk voor dat de spaarrentes iets verder zullen dalen, maar hele grote verlagingen zijn niet te verwachten. Dat is althans de mening van Teun van Mullekom van vergelijkingssite Sparen.nl. “De rentevergoedingen op spaarrekeningen liggen al erg laag. Bovendien zijn banken in Nederland nog steeds erg afhankelijk van spaargeld, waardoor de marges die zij hanteren bovenop de marktrentes relatief hoog blijven.”, aldus Van Mullekom.
De ECB besloot donderdagmiddag de rente met een kwart procentpunt te verlagen, van 0,75 naar 0,5 procent. Dit is de laagste stand van de ECB-rente ooit. Deze verlaging is vooral bedoeld om de kredietverlening binnen de eurozone te stimuleren. Doordat banken nu goedkoper kunnen lenen bij de ECB, kunnen zij ook goedkoper geld gaan uitlenen aan bedrijven en huishoudens.
Normaal gesproken werkt een verlaging van de ECB-rente door in de spaar- en hypotheekrentes die banken hanteren. Van Mullekom verwacht echter niet dat dit nu ook het geval zal zijn. “Door de relatief hoge hypotheekschulden van Nederlandse huishoudens blijven banken erg afhankelijk van spaargeld. Banken kunnen hypotheekschulden namelijk financieren door geld te lenen bij beleggers en collega-banken, of door spaargeld aan te trekken. Door de dalende huizenprijzen en het toenemend aantal betalingsproblemen met hypotheken, zijn veel banken en beleggers echter huiverig geworden om te investeren in hypotheken. Hierdoor moeten banken meer dan ooit een beroep doen op spaarders. Zij kunnen het zich dus simpelweg niet permitteren om de spaarrentes al te ver te verlagen.”
Een lichte rentedaling ligt volgens Van Mullekom echter wel voor de hand. “Dit past ook in het beeld van de laatste tijd. De spaarrente is namelijk al geruime tijd aan het dalen. Zo ligt de gemiddelde spaarrente op dit moment op 1,7 procent, ruim 0,6 procent lager dan precies een jaar geleden. Bovendien heeft Knab, de bank die op dit moment de hoogste spaarrente biedt, aangekondigd haar spaarrente per 3 mei te wijzigen van 2,10 naar 2 procent. Hierdoor is Argenta met 2,05 procent nog de enige bank op de Nederlandse spaarmarkt die een spaarrente hoger dan 2 procent aanbiedt.”, aldus Van Mullekom.

Belastingverdrag Nederland-Noorwegen gemoderniseerd

Het bestaande belastingverdrag tussen Nederland en Noorwegen is gewijzigd. Hiervoor is op 23 april 2013 in Oslo door beide landen een wijzigingsprotocol ondertekend.
Het verdrag dateert uit 1990 en is nu op bepaalde punten gemoderniseerd. Zo is onder meer overeengekomen dat voor pensioenfondsen de bronbelasting op dividend verlaagd wordt van 15% naar 0%.
Het heffingsrecht over winst behaald met het verlenen van diensten is toegewezen aan het land waar de diensten zijn verricht mits de activiteiten langer duren dan 6 maanden.
Verder is het heffingsrecht voor pensioenen, lijfrenten en socialezekerheidspensioenen en -uitkeringen voortaan toegewezen aan de bronstaat. Dat is de staat die de opbouw van de pensioenen en uitkeringen fiscaal heeft gefaciliteerd.
Als de autoriteiten van beide landen er niet in slagen om gevallen van dubbele belasting binnen een termijn van twee jaar op te lossen dan kan voortaan een arbitragecommissie het geschil beslechten.
“Dit wijzigingsprotocol verbetert de voorwaarden voor het investeringsklimaat. Dat is goed nieuws voor Nederlandse ondernemingen die van plan zijn om in Noorwegen te investeren en voor Noorse ondernemingen die van plan zijn om in Nederland te investeren,” aldus staatssecretaris Weekers van Financiën.

donderdag 2 mei 2013

Zeven op de tien gebruiken internetbankieren

Ruim zeven op de tien Nederlanders van 12 jaar of ouder regelden in 2012 hun bankzaken via het internet. Dat zijn 10,2 miljoen personen. Het aandeel dat internetbankiert loopt uiteen van 91 procent bij 25- tot 45-jarigen, tot 17 procent bij 75-plussers. Dat lage aandeel komt vooral doordat maar een klein aandeel ouderen internet gebruikt. Van de 75-plussers die dat wel doen bankierden zes op de tien via internet.

Nieuw briefje van vijf euro

De Europese Centrale Bank voert de komende jaren nieuwe bankbiljetten in. Vanaf 2 mei kunt u het nieuwe biljet van vijf euro tegenkomen. De andere biljetten van de nieuwe Europa-serie volgen oplopend in waarde.
De nieuwe biljetten hebben verbeterde veiligheidskenmerken en zijn duurzamer door een verbeterde coating. Vooral de € 5, die veel van hand tot hand gaat, heeft daar baat bij. Ga voor meer informatie over de nieuwe serie bankbiljetten naar de website van de Europese Centrale Bank (ECB).
De Nederlandsche Bank (DNB) geeft de eerste maanden het nieuwe briefje van € 5 al uit, maar u kunt gewoon gebruik blijven maken van de oude briefjes. Zo went u geleidelijk. Het oude bankbiljet wordt dan geleidelijk uit roulatie genomen door DNB.