Ads Top

Spaarder mijdt deposito

Steeds minder spaarders zetten hun spaargeld vast op een deposito. Dit komt doordat de spaarrentes op deposito’s veel harder zijn gedaald dan de rentes op vrij opneembare spaarrekeningen, concludeert de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Wie in januari 2012 zijn spaargeld op een 1-jaars deposito zette, ontving gemiddeld 0,5 procent meer rente dan op een vrij opneembare spaarrekening. Als je nu je geld voor 1 jaar vastzet, levert dit zelfs 0,1 procent minder rente op dan op een spaarrekening”, licht Amanda Bulthuis van Geld.nl toe.
Uit deze week gepresenteerde cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat steeds minder spaarders voor een deposito kiezen. Eind april 2013 was het totale spaartegoed op deposito’s 46,8 miljard euro, een daling van maar liefst 7,3 miljard euro ten opzichte van een jaar eerder. Hiermee staat nog slechts 14 procent van het totale spaargeld van Nederlandse huishoudens vast op een deposito.
Volgens Geld.nl komt het dalende animo voor deposito’s doordat de rentes daarvan zo hard zijn gedaald dat deze niet meer aantrekkelijk zijn. “De gemiddelde spaarrente op een 1-jaars deposito is sinds januari 2012 bijna gehalveerd. Dit terwijl de gemiddelde rente op een vrij opneembare spaarrekening in dezelfde periode met ‘slechts’ een derde is gedaald. Hierdoor is de rente op 1-jaars deposito’s nu zelfs lager dan op een spaarrekening”, legt Bulthuis uit.
Wie zijn geld vijf jaar vastzet, kan nog wel 0,75 procent meer aan rente krijgen dan op een spaarrekening. “Maar dat is een schamele winst vergeleken met de 1,14 procent extra rente die in januari 2012 nog te behalen was door spaargeld voor 5 jaar vast te zetten”, aldus Bulthuis.
Het is dus niet verwonderlijk dat de spaarder nu zijn geld liever niet vastzet, vindt Bulthuis. “De spaarrentes zijn al lange tijd historisch laag. Als je nu je geld voor een aantal jaar vastzet, loop je het risico dat de rente in de tussentijd weer gaat stijgen en je niet kunt profiteren van deze rentestijging, omdat je spaargeld vaststaat.”
Vorige maand noemde De Nederlandsche Bank het nog opvallend dat spaarders minder geld vastzetten, omdat de spaarrente op deposito’s volgens haar gemiddeld 1,7 procent hoger lag dan de rente op een vrij opneembare spaarrekening. Volgens Bulthuis klopt deze vergelijking van DNB niet. “De Nederlandsche Bank telt de rente van deposito’s met alle looptijden bij elkaar op. Hierbij gaat zij uit van alle bestaande contracten. Dit betekent dat ook deposito’s die in 2007 zijn afgesloten tegen een percentage van 5 procent of meer hierin meetellen. Als je kijkt naar hoe laag de depositorentes op dit momentzijn, is dit geen realistische vergelijking.”
Ook ING Bank en ABN AMRO zien dat er onder spaarders minder animo is voor deposito’s. “De kapitaalmarktrente is zodanig laag dat voor veel deposito looptijden het rentetarief lager ligt dan de rente op de vrij opneembare spaarrekening. Het gevolg hiervan is dat veel klanten bij vrijval van hun deposito’s het geld op een spaarrekening met variabele rente zetten”, aldus woordvoerder Karin van der Pol. ABN AMRO ziet dezelfde ontwikkeling, maar noemt naast de lage rentes als mogelijke verklaring dat consumenten zich onzeker voelen over de toekomst. “Mede door de economische crisis zijn mensen onzeker over de toekomst. Daarom willen ze hun geld liever op vrij opneembare spaarproducten storten, zodat ze erbij kunnen als dat nodig is”, stelt ABN-woordvoerder Karen de Vries.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.