woensdag 31 juli 2013

BNP Paribas ziet winst in tweede kwartaal afzwakken

De in Parijs gevestigde financial BNP Paribas, Europa's op twee na grootste beursgenoteerde bank naar activa, zag de nettowinst in de drie maanden tot en met juni met 5% afnemen tot EUR1,76 miljard, in vergelijking tot EUR1,85 miljard in dezelfde periode een jaar eerder. De nettowinst komt hiermee boven de verwachting van analisten uit van EUR1,51 miljard. De omzet daalde met 2% naar EUR9,92 miljard, aangetast door zijn investment banking activiteiten.

Uitspraak rechtbank inzake overkreditering

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft op 19 juli 2013 de uitspraak van de rechtbank inzake overkreditering van 20 mei 2010 vernietigd en tevens is het boetebesluit herroepen. Dit besluit heeft betrekking op de boete die de AFM op 6 februari 2009 aan Postbank heeft opgelegd vanwege overkreditering.
De boete is opgelegd naar aanleiding van een onderzoek uit 2007 van de AFM naar de naleving van de Wet op financieel toezicht. Tegen de opgelegde boete is ING in beroep gegaan en de rechtbank heeft dat beroep op 20 mei 2010 afgewezen; ING is toen in hoger beroep gegaan.
ING is tevreden met de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Postbank heeft bij het verstrekken van hypotheken destijds zorgvuldig gehandeld, aldus het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Geldverstrekkers waren ter bescherming van de consument verplicht de Gedragscode Hypothecaire Financieringen zoals die in 2007 van kracht was toe te passen bij het vaststellen van diens leencapaciteit. Postbank heeft  deze Gedragscode correct toegepast. Er is bij het verstrekken van hypotheken altijd rekening gehouden met de financiële situatie van de klant en er is dus geen sprake van overkreditering.  Zo is bij verstrekkingen rekening gehouden met de Nibud woonquote (het gedeelte van het inkomen dat beschikbaar is voor financieringslasten). De Gedragscode bood ruimte voor eigen zorgvuldig beleid bij het vaststellen van de leencapaciteit van de klant en de Postbank heeft altijd zulk beleid gehad. Dat beleid vertaalde en vertaalt zich in een verantwoorde verstrekking van kredieten en tevreden klanten.

dinsdag 30 juli 2013

Strafzaken FCIB en Deuss definitief afgerond

Het Openbaar Ministerie (OM) is een allesomvattende regeling overeengekomen met de First Curaçao International Bank N.V. (FCIB), John Deuss en zijn zuster Tineke Deuss. De regeling heeft betrekking op alle lopende procedures.
Het OM is met de FCIB en de leidinggevenden overeengekomen het aan beide zijden ingestelde hoger beroep tegen eerder op 24 mei 2012 door de rechtbank Arnhem gewezen vonnissen in te trekken. Gevolg hiervan is dat de uitspraken van de rechtbank Arnhem onherroepelijk zijn geworden. De op deze strafzaak gebaseerde ontneming is met het OM geschikt voor een bedrag van 34,5 miljoen euro.
Het strafrechtelijk onderzoek ter zake van witwassen is eveneens beëindigd. FCIB en haar twee leidinggevenden zijn hiervoor met het OM een transactie overeengekomen in de vorm van betaling van een geldsom van 500.000 euro. De civielrechtelijke procedures jegens de Staat zijn stopgezet.
Het strafrechtelijk onderzoek is uitgevoerd door de FIOD onder leiding van het Functioneel Parket en heeft alle betrokkenen meer dan zeven jaar beziggehouden. Het OM ziet de regeling als een passende afdoening van een langlopende strafzaak. 

JP Morgan beschuldigd van marktmanipulatie

De Amerikaanse zakenbank JP Morgan Chase wordt beschuldigd van het manipuleren van de energiemarkt in delen van de Verenigde Staten. Dat heeft de toezichthouder voor de Amerikaanse energiesector FERC bekendgemaakt. Handelaren van de bank zouden de energiemarkt in Californië en het middenwesten van de VS bewerkt hebben met ongeoorloofde handelspraktijken.

maandag 29 juli 2013

Thaise centrale bank verklaart Bitcoin illegaal

De centrale bank in Thailand heeft verklaard dat het Bitcoin-betalingsverkeer illegaal is. Een van de redenen is dat er voor cryptografische valuta nog geen bestaande wetten zijn. Een lokale Bitcoin-exchange is door de bepaling offline gegaan. Dat meldt Wired, die stelt dat de Thaise centrale bank het kopen en verkopen van Bitcoins illegaal heeft verklaard. Ook mogen goederen niet gekocht of verkocht worden met Bitcoins en is het eveneens verboden om vanuit het buitenland Bitcoins te ontvangen of juist buitenlanders met de digitale valuta te betalen.

Weer bankapp voor mobiele iDEAL-betalingen

Nieuwkomer Knab is de volgende bank in Nederland die een app heeft ontwikkeld voor iDEAL  aankopen. iDEAL-betalingen verlopen automatisch via de bank-app. Signeren met een kaartlezer is alleen nog bij bedragen boven de daglimiet van 250 euro noodzakelijk. Het bedrijf claimt daarmee de eerste te zijn, maar ING ondersteunt al langer betalingen met mobiel iDEAL. Volgens Knab zit het onderscheid in het feit dat betalen met iDEAL bij Knab volledig geïntegreerd is in de bank-app. ING biedt een mobiele variant van de iDEAL-website, maar om te kunnen betalen is nog steeds het gebruik van TAN-codes nodig. Bij Knab is dat niet het geval.

vrijdag 26 juli 2013

Kapitaaloverdracht verloopt sneller

De overdracht van particulier kapitaal tussen financiële instellingen verloopt aanzienlijk sneller sedert het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) medio vorig jaar een nieuw protocol overeenkwamen. Het overgrote deel van de kapitaal-overdrachten (95 procent) wordt nu gerealiseerd binnen 14 dagen nadat de overdragende partij alle benodigde documenten heeft ontvangen, zo blijkt uit een eerste evaluatie door het Centrum voor Verzekeringsstatistiek.
Doel van het Protocol Stroomlijning Kapitaaloverdracht (PSK) is om de fiscaal geruisloze overdacht van kapitaal van consumenten  - bijvoorbeeld bij de expiratie of afkoop van een bankspaarproduct, lijfrente of beleggingsverzekering - te vergemakkelijken en versnellen. Daartoe zijn afspraken gemaakt over doorlooptijd, procedures en formulieren die gebruikt moeten worden. Ook wordt de klant meer zekerheid geboden, doordat hij recht heeft op een wettelijke rentevergoeding als de overdracht langer duurt dan veertien dagen.
Het PSK blijkt in de praktijk zijn nut te bewijzen. Vorig jaar in de maanden maart en juni werd in ongeveer 84 procent van de gevallen het particulier kapitaal binnen 14 dagen overgeboekt, in de periode april-mei van dit jaar was deze score verbeterd tot 95%. Uit een enquête onder de deelnemers aan het PSK blijkt dat ook in de situaties waarin de overdracht langer duurt dan 14 dagen verbetering optrad. Zo daalde het aantal overdrachten waarmee 15 tot 30 dagen gemoeid was van 13 naar 4 procent en nam het aantal transacties dat langer duurde dan 30 dagen van 3 naar 1 procent.
Het Verbond van Verzekeraars en de NVB vinden de uitkomsten bemoedigend,  maar blijven streven naar betere resultaten. Ook het komend jaar zal daarom de voortgang van het protocol worden gemonitord en de uitkomsten daarvan worden medio 2014 gepubliceerd.

donderdag 25 juli 2013

Schade hagelbui niet altijd gedekt door caravanverzekering

Het recente noodweer in Spanje en in sommige delen van Nederland kan voor veel vakantiegangers met een eigen caravan nare financiële gevolgen hebben. Verschillende verzekeraars bieden namelijk geen standaard dekking tegen hagelschade aan de caravan, zo blijkt uit onderzoek van financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Indien consumenten geen aanvullende verzekering voor hagelschade hebben afgesloten, krijgen ze dus niets vergoed. En dat terwijl de kosten door hagelschade, afhankelijk van de ernst van de schade en de waarde van de caravan, in de honderden euro’s kunnen lopen”, aldus Paul Huibers van Geld.nl.
De dekking voor hagelschade aan de caravan loopt per verzekeraar flink uiteen. Sommige verzekeraars, zoals ANWB, Europeesche, Meeùs, SNS Bank en Univé, bieden geen standaard dekking voor hagelschade. Wil je hagelschade bij deze verzekeraars gedekt hebben, dan moet je een aanvullende verzekering afsluiten.
De verzekeraars noemen de schadelast van hagelschade als een van de redenen. Een woordvoerster van Univé: “Hagelschade komt sinds een aantal jaar bovenmatig veel voor en veroorzaakt veel schade aan toercaravans, wat extra schade-uitkeringen met zich meebrengt.”
Ook de keuzevrijheid van consumenten speelt een rol. “Mocht hagelschade altijd gedekt zijn, dan zou de premie hoger liggen. Klanten hebben nu zelf de keuze of zij hagelschade willen meeverzekeren”, aldus een woordvoerder van SNS Reaal.
Ook wat betreft het eigen risico in geval van hagelschade verschillen de verzekeraars. De meeste caravanverzekeraars hanteren een extra eigen risico in geval van hagelschade. De bedragen voor dit extra eigen risico lopen uiteen van 75 euro (Meeùs, Europeesche) tot 225 euro (Bovag).
Er zijn echter ook verzekeraars die geen extra risico in geval van hagelschade hanteren, zoals ANWB. “En sommige caravanverzekeraars, zoals Univé, hanteren geen eigen risico wanneer de caravan beschikt over een hagelbestendig dak of wanneer de verzekerde zijn schade laat herstellen bij een door de verzekeraar aangewezen schadeherstelbedrijf”, vult Huibers aan.
Huibers benadrukt het belang van goed vergelijken. “Verzekeraars geven zelf aan dat zij de laatste jaren last hebben van toenemende hagelschade. Dat laten de hagelbuien in Catalonië van vorige week ook zien. Consumenten moeten de kans op hagelschade dus absoluut niet onderschatten. Dit begint bij het vergelijken van verzekeraars: kijk niet alleen naar de premie, maar ook naar de voorwaarden. De kosten voor hagelschade kunnen immers flink oplopen. Een goedkope caravanverzekering die geen dekking biedt voor hagelschade of een hoog extra eigen risico rekent, kan later alsnog duurder uitvallen”, besluit Huibers.

woensdag 24 juli 2013

Mensenrechten belangrijk punt van aandacht bij Wereldbank

Nederland is bezorgd over de kritiek dat de Wereldbank onvoldoende controleert of bij projecten die zij financiert, mensenrechten worden geschonden. Nederland zal hierover vragen stellen aan de Wereldbank. Dat stelt minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) dinsdag in reactie op het rapport Abuse-free Development van Human Rights Watch.
‘De Wereldbank beschikt over uitgebreide interne controlemechanismen om de naleving van mensenrechten te waarborgen. Het rapport van HRW maakt echter duidelijk dat deze ‘papieren’ mechanismen in de praktijk niet altijd toereikend zijn. Momenteel werkt de Wereldbank aan een herziening van de interne controles. Nederland spreekt daarover mee in de rol van aandeelhouder. De aanbevelingen van het HRW-rapport ondersteunen onze inzet daarbij’, aldus Ploumen.
Eind vorig jaar faciliteerde Nederland al een gesprek met diverse maatschappelijke organisaties, waaronder Human Rights Watch, om de herziening van de controlemechanismen van de Wereldbank te bespreken. Daarbij is de bescherming van mensenrechten expliciet aan bod gekomen.
De Wereldbank opereert vanwege de aard van haar werkzaamheden als grootste financier van ontwikkelingsprojecten in moeilijke en onoverzichtelijke gebieden. Onder dit soort omstandigheden bestaat een groter risico schendingen van mensenrechten. Nederland zet zich in om deze risico’s tot een minimum te beperken.

Woonfonds Hypotheken voortaan ook via SNS Bank

Vanaf 22 juli maakt Woonfonds Hypotheken deel uit van de SNS Huisselectie, het hypotheekassortiment van SNS Bank met ook hypotheken van andere aanbieders. Woonfonds biedt een aantal transparante en eenvoudige hypotheken met flexibele en klantgerichte productvoorwaarden die klanten zekerheid bieden. Woonfonds past dan ook goed bij de SNS Huisselectie. SNS Bank is de enige bank met hypotheken van andere aanbieders in haar assortiment. Dit maakt een onafhankelijk hypotheekadvies mogelijk, dat optimaal is toegesneden op de wensen van de klant.
SNS Bank is de enige bank die, inmiddels al sinds 2009, ook hypotheken van andere aanbieders in haar assortiment heeft. "Klanten van SNS Bank krijgen op basis van een breed assortiment een hypotheekadvies met een concurrerende prijs, dat is toegesneden op hun wensen. Deze 'SNS Huisselectie' bevat negen verschillende hypotheekmerken", aldus Ronald Pieters, directeur Advies bij SNS Bank. Voor een hypotheekadvies inclusief het afsluiten van bijbehorende verzekeringen vraagt SNS Bank € 2.195. Het brede assortiment sluit aan bij de wens van consumenten zich breed te kunnen oriënteren voordat zij een definitieve keuze voor een hypotheekaanbieder maken.
Woonfonds is onderdeel van Achmea en biedt sinds 1973 hypotheken aan particulieren aan. Woonfonds biedt een aantal transparante en eenvoudige hypotheken met flexibele productvoorwaarden die de klant zekerheid bieden. Woonfonds Hypotheken passen dan ook bij de wens van SNS Bank voor producten die klanten leveren wat klanten er van verwachten. Hierdoor scoort de Woonfonds Annuïteitenhypotheek Comfort Lijn voor flexibiliteit ook vijf sterren in de MoneyView ProductRating. Woonfonds Hypotheken heeft regelmatig scherpe rentetarieven, met name ivoor NHG hypotheken. Met de uitbreiding van het assortiment met Woonfonds Hypotheken, vergroot SNS Bank de mogelijkheden voor klanten op een hypotheek met een structureel concurrerende prijs en kwaliteit binnen het assortiment.

Achmea en vakorganisaties bereiken CAO-resultaat

Verzekeraar Achmea en de vakorganisaties FNV, De Unie en CNV hebben een cao-resultaat bereikt voor 15.000 Achmea-medewerkers in Nederland. De looptijd van de nieuwe cao is van 1 juni 2013 tot en met 31 mei 2014. De belangrijkste afspraken zijn: aanpassing van de pensioenregeling, een eenmalige uitkering van € 750,- bruto in oktober 2013 en aandacht voor duurzame inzetbaarheid.
De aanpassing van de pensioenregeling, als onderdeel van de nieuwe cao, is het resultaat van enkele maanden intensief overleg en gaat per 1 januari 2014 in. De nieuwe regeling voldoet met een pensioenleeftijd van 67 jaar en een nagestreefd opbouwpercentage van 2,00% aan de nieuwe wettelijke eisen. De bestaande regeling wordt vervangen door een zogeheten collectieve defined contribution (CDC) regeling, die boekhoudkundige risico’s voor de werkgever voorkomt. De werkgever zal jaarlijks aan het pensioenfonds een pensioenpremie betalen, die volgens een vooraf afgesproken methodiek wordt berekend. De werkgever heeft geen verplichting tot bijstorting bij onderdekking. Het beleggings- en indexatierisico liggen in dit geval niet bij de werkgever, maar bij het pensioenfonds. De vakorganisaties leggen het onderhandelingsresultaat in september voor aan hun leden.Na hun goedkeuring treedt de nieuwe cao voor Achmea per 1 juni 2013 feitelijk in werking. Het huidige Sociaal Plan van Achmea loopt nog tot en met 30 juni 2014.

dinsdag 23 juli 2013

Winst BinckBank stijgt, omzet daalt

Internetbroker Binckbank heeft in het tweede kwartaal een aangepaste nettowinst geboekt van 12,7 miljoen euro tegen 9,2 miljoen in het eerste kwartaal. De totale opbrengsten kwamen met 38,4 miljoen euro 2 procent lager uit dan in het eerste kwartaal. Analisten voorspelden maandag al hogere opbrengsten door hogere provisie-inkomsten. Wel had men rekening gehouden met lagere rentebaten. Het provisieverbod drukt de opbrengsten volgens Binckbank met 7 tot 8 miljoen euro. De opbrengsten waren 4 procent hoger dan in het tweede kwartaal van vorig jaar.

50 jaar Financials for Financials

Dit jaar viert Financials for Financials, een actieve vereniging van en voor financiële professionals, haar 50 jarig bestaan met een hoogstaand jubileum congres op dinsdag 24 september aanstaande. Dit congres wordt niet gebruikt om uitgebreid terug te kijken, maar juist – met de actualiteit van vandaag – de blik vooruit te werpen en de deelnemers van het congres handvatten te geven hoe om te gaan met de uitdagingen van de toekomst. Voor dit jubileumcongres is een accreditatie van 4 PE punten afgegeven. Het congres, dat de passende naam “Future for Financials” heeft meegekregen, staat zowel open voor leden alsook niet-leden. 
“We kijken al 50 jaar met onze leden naar de toekomst” aldus de voorzitter van de vereniging Henk Menting. ”In onze vereniging staat het samen zaken ondernemen, ervaringen delen en van elkaar leren centraal” benadrukt Menting. “En daar is dit congres geen uitzondering op, we merken dat onze leden steeds meer behoefte hebben aan een verdiepende blik op de toekomst. Vandaar de opzet van dit congres”.
Het congres zal worden voorgezeten door Diana Matroos. Victor de Wolff schetst de ontwikkeling van ons vak van scorekeeper naar businesspartner. Ook komen onderwerpen zoals Social Media door Jelle Drijver, Het Nieuwe Werken door Roos Wouters en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen door Danielle van der Sluis aan de orde en de afsluiting is in handen van de filosoof en cabaretier Paul Smit.

maandag 22 juli 2013

'ABN volgend jaar klaar voor privatisering'

ABN Amro is volgende zomer klaar om geprivatiseerd te worden. Dat zegt topman Gerrit Zalm in een gesprek met de Financial Times. Zalm wil binnen ongeveer een jaar' het concern in gereedheid hebben gebracht, zodat de overheid het belang van 100 procent van de hand kan doen. "We bereiden ons voor. Maar het is een kwestie van timing", aldus Zalm, die daarbij aangeeft dat het niet duidelijk is hoe de financiële markten er op dat moment uitzien. Volgens de bestuurder ligt de definitieve beslissing bij minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Beleggingsfondsen bieden te weinig informatie over eigen organisatie

Vermogen in handen van een wildvreemde leggen, dat is wat kopers van beleggingsfondsen doen. En eigenlijk is dat hen niet eens aan te rekenen. Fondshuizen blijken veel informatie gewoonweg achter te houden. De ene dag kopen ze aandelen, de volgende dag verkopen ze weer andere en allemaal met geld van beleggers. Maar wie zijn het eigenlijk, de fondsmanagers aan wie u uw geld toevertrouwt? Hoe werken ze en met wie? Zijn ze deskundig genoeg en hebben ze dat al eerder bewezen?

vrijdag 19 juli 2013

Toename aantal valse eurobiljetten in Nederland

In de eerste helft van 2013 is het aantal valse eurobiljetten in Nederland toegenomen. In de periode van januari tot juli 2013 zijn 19.400 valse biljetten onderschept en geregistreerd. Dit is 18% meer dan de 16.400 valse biljetten die in de tweede helft van 2012 werden aangetroffen. Het aantal valse biljetten in het eerste halfjaar 2013 is 49% meer ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Midden vorig jaar lijkt een einde te zijn gekomen aan de medio 2009 ingezette daling van het aantal in Nederland circulerende valse eurobiljetten. Het risico op het ontvangen van een vals biljet blijft echter erg laag.
Wereldwijd is het aantal valse eurobiljetten eveneens toegenomen. De Europese Centrale Bank (ECB) meldde vanmorgen in een persbericht dat het afgelopen half jaar 317.000 valse biljetten zijn aangetroffen. Dat is een toename van 13% ten opzichte van het tweede halfjaar 2012 en een toename van 26% ten opzichte van het eerste halfjaar 2012. De valse biljetten die zowel in Nederland als in de andere Europese landen het meest uit circulatie worden gehaald, betreffen de coupures EUR 20 en EUR 50.
De eurobiljetten zijn door de echtheidskenmerken goed beschermd tegen vervalsing. Het blijft wel belangrijk dat het publiek alert is en kennis heeft van de echtheidskenmerken. Echte bankbiljetten zijn eenvoudig te herkennen volgens de “voel-kijk-kantel-methode”. Informatie hierover is te vinden op de DNB-webpagina Echtheidskenmerken van eurobankbiljetten, waarin ook verwijzingen staan naar de ‘Eurobiljet app’ en het computerprogramma ‘Echt of vals’.

donderdag 18 juli 2013

ABN AMRO introduceert contactloos betalen via pas en mobiel

ABN AMRO, ING en Rabobank starten deze zomer de mogelijkheid om met een mobiele telefoon bij de kassa van winkels te betalen. De drie banken zullen daartoe op 29 augustus a.s. een eerste lokale introductie doen in Leiden met een grote groep consumenten, winkels en horecagelegenheden. Daarnaast introduceert ABN AMRO gelijktijdig bij klanten in Leiden en haar medewerkers een betaalpas waarmee je contactloze betalingen kan doen.
Specifiek voor de introductie van mobiel betalen in Leiden werken de drie banken samen met KPN en MasterCard. De introductie start met circa 1.000 consumenten met een bankrekening bij een van de drie genoemde banken en met een mobiel abonnement bij KPN. Zij kunnen bij ruim 100 winkels en horecagelegenheden in het centrum van Leiden mobiel betalen. De consument rekent af door de mobiele telefoon die geschikt is voor mobiel betalen tegen de betaalautomaat aan te houden. Kleine bedragen worden zonder pincode direct afgeschreven van de bankrekening van de klant, voor bedragen boven 25 euro is een pincode nodig. Het initiatief wordt gesteund door de gemeente Leiden. De introductie in Leiden wordt naar verwachting eind 2013 afgerond. De banken zullen vervolgens ieder voor zich mobiel betalen in Nederland verder uitrollen.
Gelijktijdig met de start van mobiel betalen introduceert ABN AMRO bij 50.000 klanten in Groot Leiden en  medewerkers van de bank in Nederland (ongeveer 20.000) een nieuwe betaalpas waarmee je contactloze betalingen kan doen, die op een vergelijkbare manier als mobiel betalen werkt. De betaalautomaten bij de deelnemende winkeliers in Leiden zijn ook geschikt voor deze betaalpas. Vanaf het najaar worden alle nieuwe betaalpassen die ABN AMRO uitgeeft voorzien van deze functie.
Als na verlies of diefstal de betaalpas of telefoon gebruikt wordt voor kleine betalingen zonder pincode dan vergoedt ABN AMRO klanten het bedrag vergoed conform de Voorwaarden Betaaldiensten. Voor deze betalingen vervalt het in deze voorwaarden genoemde eigen risico. Het maximale totaalbedrag aan transacties zonder pincode is begrensd. Er kan voor maximaal 50 euro achtereenvolgens aan kleine bedragen (<€ 25) zonder pincode betaald worden, voordat er weer om een pincode gevraagd wordt. Ook bij kleinere bedragen kan af en toe gevraagd worden om de pincode in te voeren om te controleren of de pas nog in het bezit is van de eigenaar. Daarnaast kan de consument bij mobiel betalen in het toestel aangeven bij elke transactie een pincode te willen invoeren, dus ook bij transacties onder 25 euro. Bij de betaalpas kan de klant er voor kiezen ‘gewoon’ te pinnen door de pas in de automaat te steken in plaats van er tegenaan te houden.

woensdag 17 juli 2013

Meer en professioneler vraag naar crowdfunding

Symbid biedt een nieuwe dienst waardoor ook grotere investeerders op betrouwbaarder wijze aan crowdfunding kunnen doen. Daartoe sluit het Rotterdamse bedrijf een samenwerking met kredietbemiddelaar Credion. Hierdoor wordt een nieuwe dienst mogelijk: Symbid Groups. Daarbij kan een persoon, instelling of banken een gebruikersgroep aanmaken van belangstellende investeerders. Dat moet leiden tot investeringssommen die groter zijn dan wat individuen via het platform bij elkaar kunnen brengen.

dinsdag 16 juli 2013

Bankwezen UK heeft veruit de meeste grootverdieners

De European Banking Authority (EBA), de bankentoezichthouder van Europa, heeft berekend dat er in 2011 in het Verenigd Koninkrijk 2436 bankiers werkten die in dat jaar meer dan een miljoen euro verdienden. Dat staat in schril contrast met het aantal van Duitsland (170), Frankrijk (162), Spanje (125), Italië (96) en Nederland (36). Het is dan ook niet gek dat juist onder politici uit het Verenigd Koninkrijk weerstand was tegen het bonuslimiet van de Europese Unie.

Kees Hamster CFO van Coöperatie VGZ

Kees Hamster treedt per 1 september 2013 toe tot de Raad van Bestuur van Coöperatie VGZ als CFO. Hij volgt daarmee Maurice Oostendorp op, die eerder dit jaar de overstap maakte naar SNS REAAL. Kees Hamster (43) is afkomstig uit de interne organisatie van Coöperatie VGZ, waar hij de afgelopen vijf jaar de functie van Financieel Directeur vervulde. Daarvoor bekleedde hij diverse managementfuncties bij Univé Verzekeringen en werkte hij enkele jaren bij Ernst & Young.  “De zorgverzekeringssector is bijzonder complex en dynamisch, zeker vanuit financieel perspectief”, aldus Kees Hamster. “Ondertussen wordt de vraag hoe de kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg op lange termijn geborgd kan worden, steeds actueler. Als coöperatieve zorgverzekeraar dragen wij de maatschappelijke verantwoordelijkheid om hier een sturende rol in te spelen. Ik kijk er enorm naar uit om hier vanuit mijn eigen expertise en ervaring aan bij te dragen.“ 
De benoeming van Kees Hamster is onder voorbehoud van goedkeuring door de ledenraad van Coöperatie VGZ. Met die goedkeuring zal vanaf 1 september 2013 de Raad van Bestuur van Coöperatie VGZ bestaan uit Rob Hillebrand (voorzitter), Kees Hamster (CFO) en Martin Duvivier.  

maandag 15 juli 2013

Delta Lloyd verlaagt de premies voor overlijdensrisicoverzekeringen

Delta Lloyd verlaagt de premies voor de overlijdensrisicoverzekering met gemiddeld 10%. Naast de tariefswijziging is er een aantal verbeteringen doorgevoerd in het offreren en het aanvragen van een overlijdensrisicoverzekering.
De premieverlaging is een gevolg van de gestegen levensverwachtingen. Delta Lloyd maakt gebruik van de meest actuele grondslagen uit de prognosetafels om de premies vast te stellen. De tariefsverbetering geldt vanaf heden voor nieuwe contracten.
Het offreren en aanvragen van de overlijdensrisicoverzekering via Delta Lloyd Digitaal Domein is nu gebruiksvriendelijker. Met verbeterde offerteschermen en de informatiebuttons is het nu nog gemakkelijker om een overlijdensrisicoverzekering te offreren. Daarnaast zijn de offertes klantvriendelijker en duidelijker opgesteld zodat de klant het beter begrijpt.

vrijdag 12 juli 2013

Eén op drie ondernemers wil weg bij huisbank

Ondernemers geven lage rapportcijfers aan hun huisbank. Eén op drie wil overstappen, maar slechts één op zes ziet daartoe ook echt mogelijkheden. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau DVJ insights in opdracht van Z24 en met medewerking van faillissementsdossier.nl. Meer dan 500 ondernemers deden mee aan het onderzoek over de ervaringen met hun huisbankier. Daarvan zijn  twee op vijf zzp'er en nog eens twee op vijf eigenaar bij een bedrijf tot 20 werknemers.
Grootbanken Rabobank, ABN Amro en ING krijgen alle drie een rapportcijfer dat net onder de zes ligt. Rabobank scoort van de drie grote banken het zwakst onder ondernemers. Op vrijwel alle gebieden, of het nu gaat om service, kredietverlening of de bereikbaarheid, krijgt de bank een lagere waardering van haar eigen klanten dan ABN Amro of ING.
"Hoe ontevreden ondernemers ook over hun bank zijn, overstappen is vaak geen optie", zegt Jeroen de Boer, redacteur van Z24. Zeventien procent overweegt de komende zes maanden zijn heil bij een andere bank te zoeken. Nog eens 19 procent wil wel, maar zegt niet weg te kunnen, mede vanwege verstrengeling met privé-financiën bij dezelfde bank. Van de gepeilde ondernemers zegt 64 procent te blijven zitten waar hij of zij zit.
Bij de groep die van plan is over te stappen is slechts een kwart zzp'er, tegen 40 procent van alle ondervraagden. Ofwel: het gros van de ondernemers die wil overstappen betreft bedrijven met personeel. Voor de groep die wel wil overstappen, maar zegt dat niet te kunnen, is het beeld vergelijkbaar.
Rabobank krijgt van haar klanten een 5,66. ABN Amro doet het een fractie beter met 5,68. ING doet het met een 5,85 van de drie grote banken het beste.
Van de gepeilde klanten is 57 procent bij Rabobank ontevreden of zelfs zeer ontevreden over de kredietverlening bij de bank, tegen 52 procent van de klanten van ABN Amro en 48 procent van de ING-klanten.
ING scoort op bijna alle vragen net ietsje beter dan de ander twee. Zo is 67 procent van de ING-klanten niet ontevreden of zelfs tevreden als het gaat om de helderheid van de tarieven en de producten. Bij ABN Amro is dat percentage 61 procent, bij Rabobank 59 procent.
Wat betreft de branches willen relatief veel ondernemers uit de detail- en groothandel overstappen naar een andere bank.
Ondernemers werd ook gevraagd naar de kredietverlening door hun bank. In lijn met alle berichten en eerdere onderzoeken, blijkt ook uit dit onderzoek dat ondernemers voor een lening weinig kans maken bij de bank.
Een derde van de ondernemers heeft in de afgelopen twee jaar wel een poging gedaan om geld van de bank te lenen. Maar deze aanvragen, of het nu ging om een nieuw krediet of een ophoging van de bestaande kredietfaciliteit, werden in 64 procent van de gevallen rigoureus door de bank afgewezen. "Je kunt wel geld krijgen, maar alleen als het niet nodig hebt", merkte een ondernemer cynisch op.

Vrouwen zeer kritisch op de financiële levenswandel partner

Vrouwen zijn zeer kritisch op de financiële levenswandel van hun toekomstige levenspartner. Ruim twee op de vijf vrouwen (41 procent) vindt het heel belangrijk dat de kandidaat-partner zijn zaakjes financieel op orde heeft. Bij mannen (20 procent) ligt die noodzaak beduidend lager. Vrouwen voelen er ook weinig voor om financieel bij te dragen aan bestaande verplichtingen (kind, alimentatie, schulden) van een kandidaat-partner, blijkt uit onderzoek dat Ruigrok | NetPanel in opdracht van datingsite PARSHIP heeft uitgevoerd onder 650 singles van 18-69 jaar.
Vooral de inbreng van een kind door een nieuwe partner brengt een duidelijk verschil tussen man en vrouw aan het licht. Dik veertig procent (42) van de vrouwen vindt dat de man binnen de nieuwe relatie extra moet bijdragen voor een 'ingebrachte' zoon of dochter. Voor slechts 23 procent van de mannen is dat een hard punt.
'Deze cijfers tonen aan dat vrouwen een steeds sterkere drang naar financiële autonomie hebben. Dat komt ook doordat van vrouwen steeds meer wordt verwacht dat ze hun eigen boontjes doppen. Er ontstaat dan haast vanzelf een scherper onderscheid tussen mijn en dijn', constateert single-coach Nicole Vening van Van Een Naar Twee. Ze vindt dat aanstaande partners veel eerder open met elkaar in gesprek moeten gaan over hun uitgavenpatronen. 'Dat voorkomt oplopende spanningen in een later stadium.'
Drie op vijf vrouwen (61 procent) vindt het vanzelfsprekend een inkomensafhankelijk deel bij te dragen aan de gezamenlijke pot, verduidelijkt Vening die vooral alleenstaande vrouwen helpt bij het vinden van een nieuwe partner. 'En op het deel dat op hun eigen rekening blijft willen ze niet aangesproken worden. Onder het motto: da's niet jouw maar mijn pakkie-an. In mijn praktijk merk ik dat vooral hoger opgeleide vrouwen hier principieel in zitten. De aanwezigheid van financiële ballast bij een potentiële partner schrikt deze vrouwen haast bij voorbaat af om een relatie aan te gaan.'
De autonomietrend is in het PARSHIP-onderzoek ook terug te zien in de manier hoe nieuwe partners de gezamenlijke rekening willen gebruiken. De en/of-rekening is in hun ogen vooral voor het betalen van de huur/hypotheek (57 procent), gas/water/licht (56 procent) en boodschappen (50 procent). Verder geeft slechts 35 procent de rekening voor alle uitgaven te willen gebruiken. Vrouwen (32 procent) zijn daar nog iets terughoudender in dan mannen. En als er sprake is van een openstaande schuld van de partner dan is dat voor 57 procent van de vrouwen (tegen 51 procent van de mannen) reden om helemaal niet aan een en/of-rekening te beginnen.
Volgens Vening ontstaat er zo een merkwaardig onderscheid tussen ogenschijnlijk sluitende financiële afspraken en je eigen gevoel in een relatie. 'Terwijl die twee elementen juist in elkaar overlopen, óók in het begin van een relatie. In feite is een en/of-rekening behalve een financiële rekening ook een emotionele rekening. Het staat namelijk ook voor het samen aangaan van lusten en lasten, in voor en tegenspoed om het old school te zeggen. Maar juist dat emotionele aspect bepaalt uiteindelijk de waarde van je relatie.'
Vooral vrouwen doen zichzelf in deze situatie tekort, aldus Vening. 'Vrouwen benaderen een relatie veel zakelijker dan voorheen, zowel in financieel als emotioneel opzicht. Een man mag niet te veel gedonder met zijn ex hebben, of gedoe met kids uit een eerdere relatie. Terwijl als een man inzit over zijn kinderen dat juist voor hem pleit. Kennelijk is zo'n man zorgzaam en gaat hij zijn verantwoordelijkheden niet uit de weg. Op zich eigenschappen die ieder bij zijn partner zou wensen.'

donderdag 11 juli 2013

Gevangenisstraf voor poging oplichting Rabobank in Diemen

De rechtbank Gelderland, locatie Arnhem heeft een 32-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1 jaar waarvan 179 dagen voorwaardelijk. De man heeft in oktober 2010 geprobeerd de Rabobank te Diemen op te lichten. Hij heeft geprobeerd te bewerkstelligen dat de Rabobank geld van de bankrekening van zijn broer overmaakte naar zíjn bankrekening. Dat deed hij door zich voor te doen als zijn broer. Daarvoor had hij een proces-verbaal van aangifte van vermissing van het identiteitsbewijs van zijn broer laten opmaken. Ook heeft de man zich voorgedaan als willekeurige andere personen en uit hun naam valse aangifte gedaan van vermissing of diefstal van hun identiteitsbewijzen en bankpassen.
De rechtbank vond niet bewezen dat de man met deze valse aangiftes heeft geprobeerd de ING op te lichten. Wel heeft hij deze valse aangiftes aan een onbekend gebleven Albanees gegeven. Dat levert gebruik maken van een vals geschrift op. De man heeft in 2011 ongeveer een half jaar in voorarrest gezeten. Daarmee heeft hij zijn gevangenisstraf al uitgezeten. Hij moet één van de personen uit wiens naam hij een valse aangifte heeft gedaan, een schadevergoeding betalen voor de ongemakken

ING BeleggersBarometer: Positieve stemming houdt niet aan

Het sentiment onder particuliere beleggers blijft wisselend. Waar de ING BeleggersBarometer in mei nog uitkwam op 110, de hoogste stand van dit jaar, kelderde in juni de stemming naar een dieptepunt van 91 punten. Beleggers waren in juni negatiever over de economie en over de waarde van hun beleggingen over het afgelopen kwartaal. Ook zijn ze minder positief over de komende drie maanden wat betreft economie, beleggingen, de eigen financiële situatie en over de vooruitzichten voor de AEX. Dit blijkt uit het maandelijks onderzoek onder particuliere beleggers in opdracht van het ING Investment Office.
De verwachting dat de centrale banken hun monetaire stimulering zullen verminderen, zorgt voor een grillig klimaat op de beurzen en onder beleggers. Daarnaast lijkt de groei in China te stagneren. “Door deze ontwikkelingen kregen de beurzen over de hele linie klappen en dat doet de stemming natuurlijk geen goed,” aldus Bob Homan, hoofd van het ING Investment Office. “Overigens denken wij dat het zo’n vaart niet zal lopen met dat afbouwen van het steunpakket. Ook voorzien we dat – ondanks de hobbel van de afgelopen maand – de rente toch op een laag niveau zal blijven. Maar de schommeling van de BeleggersBarometer geeft wel aan hoe nerveus particuliere beleggers zijn en hoe duidelijk de financiële markten invloed hebben op hun stemming met betrekking tot de economie en de eigen financiële situatie.” Waar het dalende sentiment voor veel beleggers aanleiding is om hun portefeuille te herzien, waarschuwt Homan voor overhaaste beslissingen. “Beleggers geven bijvoorbeeld aan minder geld in vastgoed te willen steken, terwijl de markt daar de afgelopen tijd veel heeft laten liggen (17% daling in 1 maand). Daar zit juist een kans op verbetering.”
De cijfers uit de BeleggersBarometer laten een duidelijk negatief beeld zien. Zag vorige maand nog 21% van de beleggers de economie verbeteren, in juni was dat nog maar 12%. Het percentage beleggers dat een verslechtering ziet, steeg van 42% naar 59%. En nog maar een derde zag de waarde van de eigen beleggingen stijgen, terwijl dat in mei nog bijna de helft was. Voor het komende kwartaal is het ook somberheid troef. Nog maar 17% van de beleggers verwacht een verbetering van de economie (was 31%), terwijl het percentage dat een verslechtering verwacht is gestegen van 30% naar 44%. Voor de eigen financiële situatie verwacht nu 13% een verbetering (was 20%). En de groep die uitgaat van een stijging van de waarde van de beleggingen is gedaald naar 29% (was 41%), terwijl het percentage dat een daling verwacht, is gegroeid naar 20% (was 11%).
Het ligt dan ook voor de hand dat nog maar een derde van de beleggers verwacht dat de AEX het komende kwartaal gaat stijgen, tegenover de helft in mei. 29% denkt dat de AEX gaat dalen, terwijl dat in mei nog maar 16% was. Over de verwachte stand van de AEX over drie maanden zijn beleggers ook aanzienlijk gematigder. Was die in mei nog 374, nu denken ze aan 358.
 In maart van dit jaar voorspelden beleggers dat de AEX eind juni op 356 zou staan. Maar de index sloot de maand af met een stand van slechts 344,59. Beleggers waren dus in maart een dikke 11 punten te optimistisch, zo blijkt nu.
Ondanks alles verwacht nog steeds iets minder dan een derde van de beleggers nieuw geld naar de beurs te gaan brengen. En weer zouden de meesten van hen dat in aandelen steken, al is het enthousiasme hiervoor wel gedaald van 91% naar 82%. Datzelfde geldt voor obligaties. Daarvan daalde de populariteit van 38% naar 35%.Grondstoffen zijn helemaal minder in de gratie geraakt met een daling van 42% naar 25%. Ook kiest nog maar 21% voor een belegging in beursgenoteerd vastgoed, terwijl dat in mei nog 32% was. De top-4 van favoriete sectoren bestaat nog steeds uit energie, dagelijkse consumentengoederen, informatietechnologie en nutsbedrijven.
Ruim de helft van de beleggers is niet van plan tijdens de vakantie naar de beleggingen om te kijken of om bepaalde maatregelen te nemen. Bijna 1 op de 5 houdt de portefeuille wél actief bij. De overige beleggers nemen andere maatregelen, zoals overdragen (14%) of risico’s afbouwen (13%).

woensdag 10 juli 2013

Nederland koploper in mobiel bankieren

Uit internationaal onderzoek van ING naar mobiel bankieren, social media en omgaan met geld, blijkt dat Nederland binnen Europa nummer 1 is op het gebied van mobiel bankieren. Van alle 12 onderzochte landen kent Nederland de meest ontwikkelde markt voor mobiel bankieren. Op nummer 2 staat Luxemburg, gevolgd door Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. Hekkensluiter is Roemenië. ING vroeg bijna 12.000 mensen in 12 Europese landen – van wie ongeveer 1.000 Nederlanders - hoe zij nieuwe mobiele technologie gebruiken.
Jongeren onder de 35 jaar zetten vaak de toon voor toekomstige ontwikkelingen. Uit het onderzoek blijkt dat dit ook geldt voor mobiel bankieren. De leeftijdsgroep die het meest mobiel bankiert, is tussen de 25 en 34 jaar. Dat geldt voor Europa, maar zeker voor Nederland. Hier maakt 63% van de 25-34 jarigen gebruik van mobiel bankieren, tegenover 40% van de Nederlanders boven de 45 jaar. Een op de vier jongeren (18-24 jaar) gebruikt minstens één keer per dag mobiel bankieren. Voor de Nederlanders die nog niet mobiel bankieren - vooral vrouwen en 55-plussers - is de belangrijkste reden hiervoor dat zij nog geen smartphone of tablet hebben.
Nederlandse gebruikers geven aan dat zij door mobiel bankieren nu anders met hun geld omgaan.Vooral jongeren (74%) hebben het gevoel ‘meer controle’ over hun geld te hebben. Maar liefst 87% van de 18-24 jarigen checkt hun saldo vaker sinds zij mobiel bankieren. Het vaker raadplegen van de rekening heeft als positief gevolg dat ongeveer een kwart (27%) van de mobiel bankierders minder rood staat en ook meer spaart (23%). Ook worden rekeningen vaker op tijd betaald door een derde van de Nederlanders die mobiel bankieren.
Naast mobiel bankieren heeft het onderzoek van ING ook gekeken naar social media en hoe mensen omgaan met geld. Uit het onderzoek blijkt dat ondanks de technologische ontwikkelingen, het gebruik van cash nog steeds wordt gezien als een belangrijke manier om controle te houden over de uitgaven. Van de Nederlanders geeft 26% aan dat zij met contant geld betalen wanneer zij winkelen. Hierbij is een opvallend verschil zichtbaar tussen mannen en vrouwen: 22% van de Nederlandse mannen geeft aan cash te gebruiken tegen 30% van de Nederlandse vrouwen. De helft van de Europese consumenten uit het onderzoek geven aan dat zij cash gebruiken wanneer zij winkelen, omdat het gemakkelijker te zien is of ze zo teveel geld uitgeven.
Social media spelen een belangrijke rol in de interactie met de bank. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste Europeanen social media gebruiken voor het vinden van algemene informatie (39%), gevolgd door het indienen van een klacht (32%) en hulp zoeken of in contact komen met een medewerker van de bank (31%). Facebook, Twitter en fora zijn geliefd, maar mond tot mond reclame is nog altijd de beste aanbeveling. Op de vraag waarover een bank zou moeten berichten via social media geeft 70% aan dat zij van de bank het liefst spaartips krijgen en informatie over maatschappelijk verantwoord ondernemen (61%). Het betalen via social media is niet het eerste waar respondenten aan denken, toch verwacht 40% van de mensen onder 35 jaar dat de bank dit mogelijk zal maken.

dinsdag 9 juli 2013

Hulp aan hypotheekklanten bij betalingsproblemen

ABN AMRO neemt pro-actief contact op met klanten met een restschuld om hen én bewust te maken van een potentiële onderwaarde (restschuld) én in overleg met hen te zoeken naar oplossingen. In dat kader heeft ABN AMRO in de afgelopen maanden zo’n 50.000 klanten telefonisch benaderd en 100.000 klanten schriftelijk geïnformeerd.
Daarnaast heeft ABN AMRO sinds een 3,5 jaar het Hypotheek Care Team. Dit team helpt klanten die in financiële problemen dreigen te komen. De oplossingen die het Hypotheek Care Team biedt zijn divers en de aanpak wordt per klant vastgesteld. Het gaat hier altijd om maatwerk. ABN AMRO adviseert klanten bij voorkeur zo vroeg mogelijk contact op te nemen met de bank en niet te wachten tot er al een (onherstelbare) achterstand is ontstaan. Hoe sneller de bank wordt geïnformeerd, hoe beter de klant kan worden geholpen. In de afgelopen jaren zijn ongeveer 18.000 klanten op deze manier geholpen. Het ABN AMRO Hypotheek Care Team bestaat uit ongeveer 30 mensen.
ABN AMRO ziet –mede dankzij deze aanpak- geen grote betalingsachterstanden, al groeit het aantal klanten met een achterstand wel door de recessie. Ook klanten waarderen de aanpak. De voornaamste oorzaken zijn hier: echtscheiding en in mindere mate (gedwongen) werkeloosheid en slechte financiële huishouding. De bank richt zich in eerste instantie op het gezond maken van de financiële situatie van de klant zodat de achterstand opgelost wordt. Met een portefeuille van circa 950.000 hypotheken heeft ABN AMRO slechts een zeer beperkt deel van de klanten (1,6%) een achterstand van enkele weken tot drie maanden. 95% hiervan herstelt weer binnen zes maanden. 6600 klanten hebben op dit moment een hardnekkige achterstand van meer dan 90 dagen (dat is 0,7%).
Slechts bij een zeer beperkte groep klanten leidt een (langdurige of onherstelbare) betalingsachterstand tot onderhandse verkoop of veiling. In 2012 heeft ABN AMRO 1650 woningen verkocht bij ernstige betalingsachterstanden waarvan 400 geveild. De redenen dat als uiterste redmiddel tot veiling moet worden overgegaan zijn doorgaans dat de klant niet wil meewerken, fraude of het niet kunnen achterhalen van klanten.

maandag 8 juli 2013

Wetsvoorstel financieel-economische criminaliteit naar Tweede Kamer

Er komen hogere straffen voor witwassen en corruptie. Dit blijkt uit een wetsvoorstel dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie bij de Tweede Kamer heeft ingediend. Ook wordt de strafbaarstelling van misbruik van gemeenschapsgeld (subsidiegelden) verruimd. Verder wordt de maximale boete voor bedrijven in de toekomst meer afhankelijk gemaakt van hun jaaromzet.
Om crimineel gewin harder en effectiever te kunnen aanpakken, verhoogt de bewindsman de strafmaxima voor de verschillende vormen van witwassen. De maximumstraf voor het ‘kale’ delict wordt verhoogd van vier naar zes jaar gevangenisstraf. Gebeurt het witwassen uit gewoonte, of in de uitoefening van een beroep dan wordt de gevangenisstraf maximaal acht jaar
Het kabinet zet verder hard in op het handhaven van de integriteit in de publieke sector. Omkoping van ambtenaren wordt in het vervolg bestraft met een maximale gevangenisstraf van zes jaar. Ook de strafmaat voor corruptie in de private sector gaat omhoog – van twee naar vier jaar. Daarbij wordt de reikwijdte van de strafbaarstelling van omkopingspraktijken in de private sector uitgebreid. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om gevallen waarin dienstverleners als accountants en taxateurs worden omgekocht om malversaties door de vingers te zien of om een onjuiste waardebepaling van een onroerende zaak af te geven.
Ook gaat de gevangenisstraf omhoog naar maximaal vier jaar voor daders van economische delicten die stelselmatig de regels aan hun laars lappen. Bijvoorbeeld afvalverwerkingsbedrijven die bij herhaling milieuvoorschriften negeren of malafide financiële instellingen. Zij vervalsen de concurrentie met ondernemers die zich wel aan de regels houden en veroorzaken vaak grote maatschappelijke schade.
Het wetsvoorstel bevat nog andere maatregelen om de strijd met financieel-economische criminaliteit aan te binden. Zo wordt de maximale boete die rechtspersonen kunnen krijgen wanneer zich schuldig maken aan strafbare feiten voortaan gekoppeld aan hun draagkracht. Op kapitaalkrachtige ondernemingen maken de huidige geldboetes vaak weinig indruk. Daarom kan de rechter straks een hogere geldboete opleggen: tot maximaal tien procent van de jaaromzet van de onderneming.
Ten slotte wordt de procedure versneld om te beoordelen of advocaten of notarissen zich bij inbeslagneming in het kader van een opsporingsonderzoek terecht beroepen op hun verschoningsrecht. Hierdoor zullen onderzoeken naar financieel-economische criminaliteit minder vertraging ondervinden als o.a. bij inbeslagneming van de kantooradministratie van een frauderende onderneming correspondentie met advocaten of notarissen wordt aangetroffen.

VEH: Bank helpt klant te weinig bij betalingsproblemen hypotheek

Huiseigenaren voelen zich in de steek gelaten als zij tevergeefs hun bank om advies en hulp vragen omdat ze de maandelijkse hypotheeklasten niet meer kunnen betalen. Veel huiseigenaren worden radeloos als een gesprek over hun financiële problemen niet mogelijk is, als ze botte antwoorden krijgen of als er slechts wordt gedreigd met deurwaarders, incassokosten en gedwongen verkoop. Dat blijkt uit de eerste inventarisatie van ruim 300 ervaringen met 27 geldverstrekkers die tot nu toe binnenkwamen bij het 'Meldpunt Betalingsproblemen' van Vereniging Eigen Huis.
Veel huiseigenaren die kampen met een hypotheekachterstand, of die in de nabije toekomst betalingsproblemen zien aankomen, zijn ontevreden over de wijze waarop zij bij hun bank terecht kunnen voor goede raad en hulp. De helft van de ruim 300 mensen die reageerden geeft zijn bank hiervoor de waardering 'zeer slecht' en een kwart komt niet hoger dan 'slecht'. Vijftien procent is wél tevreden over de wijze waarop de bank naar hun problemen luistert en met passende adviezen en oplossingen komt.
Hoewel er wellicht niet voor alle betalingsproblemen een oplossing kan worden gevonden rust er bij de geldverstrekker een plicht om hiervoor een uiterste inspanning te doen. Uit de ervaringen die bij het meldpunt van Vereniging Eigen Huis binnenkwamen blijkt dat er een groot verschil is tussen wat banken zeggen te doen en wat klanten hiervan ervaren als er sprake is van betalingsproblemen.
Uit een analyse van de meldingen blijkt dat huiseigenaren vinden dat bankmedewerkers slecht luisteren en zich onvoldoende verplaatsen in de situatie van de klant. Zij vinden dan ook dat er door de bank nauwelijks wordt meegedacht over hoe een betalingsachterstand kan worden beperkt of weggewerkt.
Ook horen mensen die zich oprecht zorgen maken over hun toekomst, bijvoorbeeld omdat er werkloosheid dreigt, dat ze pas voor een adviesgesprek kunnen terugkomen als er daadwerkelijk sprake is van een betalingsachterstand.
Ergernis ontstaat vooral als de bank in een reactie alleen maar wijst op de boeterente bij te late betaling of op de hypotheekvoorwaarden. Dergelijke antwoorden brengen de huiseigenaar geen stap dichter bij een oplossing. Echt boos worden mensen als er ondanks herhaalde verzoeken niet of nauwelijks wordt gereageerd. Sommige huiseigenaren ervaren dat het bijna onmogelijk lijkt om een antwoord te krijgen.
Vereniging Eigen Huis wil dat banken het contact en de communicatie met hun klanten snel verbeteren en gaat de eerste resultaten van het meldpunt betalingsproblemen op korte termijn bespreken met de betreffende banken. Dat is nodig omdat steeds meer mensen problemen krijgen om aan hun hypotheekverplichtingen te voldoen, onder meer door de oplopende werkloosheid.
Huiseigenaren moeten ervaren dat hun bank meedenkt en helpt als er financiële problemen zijn of aankomen. Soms biedt een tijdelijke rentepauze de ruimte om een betalingsachterstand in te lopen, soms ligt de oplossing in het verlagen van de maandlasten door de hypotheek over te sluiten naar een gunstiger rentetarief. In alle gevallen moet de klant in een open adviesgesprek deskundig en passend advies krijgen van zijn geldverstrekker.

vrijdag 5 juli 2013

ASN Bank meest betrouwbare financiële dienstverlener

Klanten van ASN Bank zien hun bank als verreweg de meest betrouwbare van alle financiële dienstverleners, blijkt uit de Bank- en Verzekeringsmonitor 2013 van de Persgroep Advertising. Ook Interpolis en de Rabobank worden door hun eigen klanten overwegend goed beoordeeld. De beleving van klanten is over het algemeen positiever dan het imago bij het brede publiek. Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 3.000 lezers van het AD, de Volkskrant, Trouw en Het Parool.
Klanten van ASN Bank hebben een zeer positief beeld van hun bank. ASN Bank is in hun ogen, naast betrouwbaar, ook het meest geloofwaardig, klantgericht, duurzaam, eerlijk, onderscheidend en behulpzaam. Niet-klanten beoordelen ASN Bank minder positief dan klanten, met name op de aspecten geloofwaardigheid en klantgerichtheid.
Interpolis wordt tevens goed beoordeeld en door haar eigen klanten gezien als een betrouwbare geloofwaardige dienstverlener. Net als bij ASN Bank hebben niet-klanten een minder positief oordeel da klanten, vooral wat betreft geloofwaardigheid. Klanten van de Rabobank zien hun bank als betrouwbaar, stabiel, duurzaam en bereikbaar. Bij de Rabobank is deze positieve klantbeleving vergelijkbaar met het imago bij het brede publiek; ook niet-klanten beoordelen de bank hoog op deze aspecten.

De top 10 meest betrouwbare financiële dienstverleners (volgens klanten), ziet er als volgt uit:

1. ASN Bank

2. Interpolis

3. Rabobank

4. Univé

5. Centraal Beheer Achmea

6. Zilveren Kruis

7. Ohra

8. ING

9. ABN AMRO

10. Nationale Nederlanden

Rabobank lanceert BlackRock Mix Fondsen met lage kosten

Rabobank heeft nieuwe innovatieve mixfondsen met lage kosten van vermogensbeheerder BlackRock gelanceerd. De serie van vijf BlackRock Mix fondsen is een kwalitatief goed, laagdrempelig en transparant product, dat uitsluitend uit indexfondsen bestaat. Rabobank komt daarmee tegemoet aan klanten die zonder veel onderhoud en tegen lage kosten vermogen willen opbouwen. Het onderbrengen van de Rabo Rendemix met een vermogen van 1,5 miljard euro betekent voor de fondsen een vliegende start.
"De financiële wereld maakt momenteel belangrijke ontwikkelingen door", zegt Pim Mol, directeur Private Banking bij Rabobank Nederland. "De nadruk ligt op transparantie en eenvoud, en daarmee op het nadrukkelijker centraal stellen van het klantbelang. Met heldere tarifering, zonder productprovisies. Dat geldt ook voor beleggen. Het opnieuw inrichten van Rabo Rendemix is een belangrijke stap in de nieuwe dienstverlening. We lopen hiermee vooruit op het verbod op retourprovisies op beleggingsfondsen."
Een van de aspecten van beleggen, herbalanceren, is moeilijk om zelf te doen. Het kan wel, maar dat vraagt het tijd, kennis en geld. Wij hebben dat nu heel eenvoudig gemaakt voor onze klanten, door gebruik van de expertise en schaalgrootte van BlackRock. Klanten hebben voor het onderhoud van de mixfondsen geen adviseur nodig en de kosten zijn laag."
De BlackRock Mix fondsen sluiten goed aan bij de vijf bekende risico/rendement klantprofielen, omdat ze gebaseerd zijn op door Rabobank aangegeven verschillende beleggingscategorieën. De keuze voor de passieve mixfondsen van BlackRock past bij het uitgangspunt dat de nieuwe invulling van Rendemix eenvoudig en goedkoop moet zijn. Pim Mol: "Beleggen kan bij Rabobank op uiteenlopende manieren. We hebben oplossingen voor vermogenden, maar ook voor mensen die bijvoorbeeld op jonge leeftijd willen starten met vermogensopbouw. Dit product komt tegemoet aan de toenemende wens van klanten die geen omkijken willen hebben naar hun beleggingsportefeuille."

donderdag 4 juli 2013

Ondernemers: MKB-fonds verzekeraars goede stap

VNO-NCW en MKB-Nederland juichen het voornemen van verzekeraars toe om de komende drie jaar 170 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de financiering van kleine kredieten aan het mkb. De stokkende kredietverlening door banken is een belemmering voor groei. Ieder serieus alternatief is dus welkom, aldus de ondernemersorganisaties.
De toezegging van de verzekeraars maakt onderdeel uit van het rapport van een commissie onder leiding van Delta Loyd-topman Niek Hoek, die in opdracht van het ministerie van EZ mogelijke oplossingen voor de kredietverlening aan het mkb in kaart heeft gebracht.
VNO-NCW en MKB-Nederland hadden al eerder bepleit om daarvoor (ook) vermogen van verzekeraars en pensioenfondsen in te zetten. De oprichting van een mkb-investeringsfonds waartoe een aantal verzekeraars nu heeft besloten, zien zij als een goede stap voor nu; ze hopen dan ook op een snelle realisatie. Als de economie straks weer aantrekt en bedrijven weer meer gaan investeren, zal dit fonds alleen echter niet voldoende zijn.
Positief staan de ondernemersorganisaties ook tegenover de ideeën van de commissie-Hoek om het eigen vermogen van mkb-bedrijven te versterken. Dat staat door de crisis onder druk en versterking ervan maakt bancaire financiering ook weer gemakkelijker.
VNO-NCW en MKB-Nederland vinden de voorstellen een veelbelovende eerste aanzet om pensioen- en verzekeringsgelden in te zetten voor de Nederlandse economie. Zij hopen dat verzekeraars en pensioenfondsen ook snel met het kabinet tot een akkoord komen over de financiering van hypotheken. Als verzekeraars en pensioenfondsen meer beleggen in hypotheken, ontstaat bij de banken meer ruimte voor kredietverlening aan het mkb.

Halfjaarcijfers NHG: Waarborgfonds goed bestand tegen crisis

Conform verwachting is in de eerste helft van 2013 het aantal nieuwe garanties afgenomen en het aantal gedwongen verkopen met verlies toegenomen. Ondanks deze ontwikkeling is het garantievermogen van NHG op peil gebleven. Op basis van de in juni gepubliceerde liquiditeitsprognose is echter de verwachting dat het garantievermogen vanaf de tweede helft van dit jaar zal gaan afnemen. Vanaf 2018 zal het garantievermogen zich snel kunnen herstellen naar het huidige niveau. Aanspraken op de achtervang van de overheid worden daarom niet verwacht.
"De te verwachten afname van het garantievermogen is gelet op de forse prijsdaling van woningen logisch", stelt Karel Schiffer, algemeen directeur van de Nationale Hypotheek Garantie. "Het garantievermogen is er juist voor bedoeld om in crisistijden toenemende verliezen als gevolg van gedwongen verkopen op te vangen. De actuele liquiditeitsprognose bevestigt dat het waarborgfonds goed bestand is tegen de crisis."
In de eerste helft van 2013 hebben in totaal 53.000 (2012: 60.000) huishoudens de aankoop of verbetering van hun woning gefinancierd met een Nationale Hypotheek Garantie. Dat is 12% minder dan in de eerste helft van 2012.Tegelijkertijd is het aantal gedwongen verkopen met verlies in de eerste helft van 2013 opgelopen naar 2.284 (2012: 1.547). Dat is een stijging van 48%.
In de eerste helft van 2013 hebben 40.700 (2012: 45.400) huishoudens de aankoop van hun woning gefinancierd met NHG. Dit betekent dat nog steeds ruim 80% van de kopers de aankoop van hun woning financiert met NHG. NHG is dus onverminderd populair bij kopers.
De daling van het aantal nieuwe garanties is, naast het afnemen van het aantal verkopen, ook het gevolg van de verlaging van de NHG-kostengrens per 1 juli 2012 van Euro 350.000 naar Euro 320.000. In het segment boven de reguliere NHG-kostengrens van Euro 265.000 zijn in de eerste helft van 2013 nog slechts 3.600 nieuwe garanties geteld. Dat is 40% minder dan in de eerste helft van 2012. Deze dalende trend zal zich met de verdere afbouw van de NHG-kostengrens uiteraard voortzetten.
In de eerste helft van 2013 zijn in totaal 8.800 (2012: 11.700) nieuwe garanties verstrekt in verband met woningverbetering, waaronder het herstel van achterstalling onderhoud en het treffen van energiebesparende voorzieningen. Dat is ten opzichte van de eerste helft van 2012 een verdere daling van 25%.
Ten opzichte van de eerste helft van 2011, waarin nog sprake was van 19.000 garanties, is dit zelfs meer dan een halvering. Deze sterk dalende trend is het gevolg van het feit dat woningverbetering vanaf medio 2011 niet meer volledig, maar tot maximaal de hieruit voortvloeiende waardevermeerdering kan worden meegefinancierd. "Vanwege de noodzakelijke inbreng van eigen geld zien eigenaren-bewoners die over onvoldoende eigen middelen beschikken, in toenemende mate af van investeringen in woningverbetering", stelt Karel Schiffer. "Dit gaat op enig moment ten koste van de kwaliteit en duurzaamheid van het particuliere eigen woningbezit in Nederland."

woensdag 3 juli 2013

PostNL Postkantoren voortaan in geldtransacties

PostNL Postkantoren biedt klanten vanaf nu een nieuwe dienst aan. Volgens het bedrijf verwachten klanten op het postkantoor geldtransacties te kunnen doen en daarom heeft PostNL een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het geldtransactiebedrijf MoneyGram. Met het tekenen van deze overeenkomst kunnen kanten nu op het postkantoor direct geld overmaken aan familie, medewerkers of bedrijven in binnen- en buiteland.

Welke Beheer neemt activiteiten van Huis & Hypotheek over

Welke Beheer B.V. neemt de merkenrechten, waaronder de naam en het beeldmerk Huis & Hypotheek, de domeinnamen (inclusief bijbehorende website en apps) en de franchiseovereenkomsten over van Huis & Hypotheek Nederland B.V.
Welke Financiële Diensten is een serviceformule voor financieel adviseurs die zelfstandig en onder eigen naam hun bedrijfsactiviteiten willen ontplooien. De toevoeging van Huis & Hypotheek aan de dienstverlening betekent dat Welke Financiële Diensten naast de bediening aan deze groep adviseurs, nu ook een model kent voor ondernemers die dat onder een landelijk consumentenlabel met een uniforme uitstraling willen doen.
“Welke heeft in 2010 gebroken met het traditionele concept van serviceproviding. Een bewuste keuze. Het helpen bij het effectief en efficiënt managen van de onderneming van financieel adviseurs zien wij als cruciaal. De focus moet volledig op de klant zijn. En op het advies dat naadloos aansluit bij de wensen van de klant,” zegt Cor Zwaan. “Wij zijn er zeker van dat het label Huis & Hypotheek ook in dat kader een waardevolle toevoeging biedt op ons bestaande concept.”

KPMG: 'Vertrouwen in bank neemt niet toe'

Nederlandse banken slagen er niet in het vertrouwen van hun klanten terug te winnen. Eén op de vijf consumenten heeft het vertrouwen in de bank het afgelopen jaar zelfs verder zien afnemen, zo blijkt uit halfjaarlijks onderzoek van KPMG onder ruim vijfhonderd consumenten.
KPMG peilt iedere zes maanden in hoeverre banken erin slagen het vertrouwen in hun klanten te herstellen. Het vertrouwen van de consument in de bank blijkt in belangrijke mate te worden beïnvloed door incidenten, zoals storingen met internetbankieren. Daarnaast is vooral de communicatie van de bank met de klant van invloed op de vertrouwensrelatie. De ontevredenheid van de consument met zijn bank komt met name tot uitdrukking in het aantal klanten dat overweegt om over te stappen naar een andere bank.
Eén op de vier consumenten denkt na over een overstap naar een andere bank, met name voor een belegging of een spaarrekening. Voor een betaalrekening of een hypotheek is de bereidheid om over te stappen veel minder groot. Iets meer dan de helft van de onderzochte consumenten vindt dat de bank op dit moment over een bestuur beschikt dat het imago van de bank goed doet.
“Van de inspanningen die de banken zich getroosten om het vertrouwen van de consument terug te winnen, is nog weinig effect zichtbaar”, constateert Mark Straub van KPMG Financial Services. Straub: “In plaats dat het vertrouwen van de consument als gevolg van de genomen maatregelen weer langzaam toeneemt, is eerder sprake van een verdere daling. De onderzochte consumenten baseren hun vertrouwen in de bank met name op hun eigen ervaringen.
Storingen met het internetbankieren, lage rentes, onduidelijke communicatie, rente- en tariefwijzigingen en de professionaliteit en de klantvriendelijkheid van het bankpersoneel zijn factoren die van grote invloed zijn op het vertrouwen. Hoogopgeleiden blijken minder vertrouwen te hebben in hun bank dan laagopgeleiden. Zij laten zich in het algemeen meer leiden door negatieve ervaringen met hun bank. Zij storen zich bijvoorbeeld relatief vaak aan niet-integer of onvriendelijk gedrag van het bankpersoneel.
Het vertrouwen van 55-plussers in hun bank blijkt robuuster dan dat van de jongere doelgroepen. Negatieve ervaringen met hun bank blijken binnen deze leeftijdsgroep in mindere mate te leiden tot een afname van het vertrouwen. Deze groep is bovendien minder gevoelig voor onvriendelijk of niet-integer gedrag van bankpersoneel. Klanten van kleine banken blijken kritischer dan klanten van grote banken. Zij hebben vaak uit idealistische overwegingen voor hun bank gekozen. Als de bank niet langer aansluit bij hun wensen en behoeften, zullen zij eerder de overstap naar een andere bank maken.”
Uit het onderzoek van KPMG blijkt verder dat het bonussenbeleid en de complexiteit van de bancaire producten de meeste inbreuk maken op het vertrouwen van de klant in de bank. Vooral consumenten die ouder zijn dan 45 jaar vinden dat de dienstverlening van de bank te ingewikkeld is geworden.
Straub: “Een meerderheid van de onderzochte consumenten is dan ook van mening dat de bank terug moet naar de basis en haar dienstverlening moet versimpelen. Volgens 30% moet de bank dan ook producten en diensten ontwikkelen die beter aansluiten op de klantbehoeften. Bij het vertrouwen van consumenten in banken draait het dus in belangrijke mate om klantgerichtheid. Bijna de helft van de klanten vindt echter nog altijd dat de bank zich onvoldoende in zijn belang verdiept en zichtbaar in dat belang handelt.”





Het onderzoek 'Herstel van vertrouwen binnen de bancaire sector' kunt u downloaden via deze pagina.

dinsdag 2 juli 2013

Helft Nederlandse huishoudens bezuinigt op dagelijkse boodschappen

Bijna een kwart van de Nederlandse huishoudens vond het tijdens het afgelopen kwartaal lastiger om rond te komen. Stijgende prijzen (25%) en een lager inkomen (30%) zijn de belangrijkste redenen. Nederlandse huishoudens bezuinigen niet alleen op grote uitgaven maar ook op de dagelijkse boodschappen. De helft van de huishoudens geeft hier minder aan uit. Dit blijkt uit de ING BudgetBarometer, een periodiek onderzoek van de ING onder Nederlandse huishoudens en hun financiën. De ING BudgetBarometer is in het tweede kwartaal van 2013 uitgekomen op 82 punten (tegenover 79 punten in het  eerste kwartaal). Een stand onder de 100 punten betekent dat er onder Nederlandse huishoudens meer pessimisten dan optimisten over de eigen portemonnee zijn.
De helft van de Nederlandse huishoudens bespaart wel eens op de dagelijkse boodschappen. Van de huishoudens die minder uitgeven aan de boodschappen let ruim acht op de tien (85%) vooral op de koopjes. Het jagen op aanbiedingen is daarmee het populairste middel om te bezuinigen. Huismerken lijken te kunnen profiteren van deze bezuinigingen. Zes op de tien besparende huishoudens kopen (meer) huismerken in plaats van A-merken. Huishoudens letten ook bij hun keuze van de supermarkt op de prijs: meer dan de helft (57%) gaat naar een goedkopere supermarkt om te besparen. Rekening houden met de seizoenen blijkt daarnaast ook een beproefd recept om te besparen in de supermarkt. Bijna een kwart (22%) houdt rekening met het seizoen en koopt om te besparen meer seizoensgroenten en -fruit.

Ernst & Young verandert wereldwijd naam in EY

Ernst & Young verandert haar naam in EY. Ook wordt een nieuwe internationale bestuursvoorzitter en CEO aangesteld: Mark Weinberger. Die neemt de rol over van Jim Turley. In Nederland treedt Marcel van Loo aan als Country Managing Partner. Hij neemt de functie over van Pieter Jongstra. Mark Weinberger (51) heeft zowel de internationale als de Amerikaanse Tax praktijk geleid en hij had zitting in het internationale en Amerikaanse EY bestuur.
Marcel van Loo (51) is in 1989 bij EY in dienst getreden. Hij was tot 31 december 2012 de Banking & Capital Markets Leader voor EY in Europa, het Midden Oosten, India en Afrika (EMEIA).
Naast de introductie van een nieuw logo en huisstijl introduceert EY "Building a better working world" als de centrale boodschap van het merk. Van Loo: "De maatschappij verwacht van ons dat we meewerken aan het herstel van vertrouwen. Dat we het publiek belang vooropstellen en ons bezighouden met de wereld om ons heen. Onze wereldwijde geïntegreerde aanpak en onze relatie met cliënten, overheden en andere stakeholders stellen ons in staat positieve veranderingen te bewerkstelligen. Wij doen dit op een manier die laat zien wie wij zijn en waar we voor staan. En bovenal door onze waarden in daden om te zetten."
Van Loo vervolgt: "Ik realiseer me dat ons doel ambitieus is en niet iets is wat we als organisatie alleen kunnen bereiken. In de komende maanden en jaren zetten we het debat over de rol van de accountant voort en werken we samen met anderen die een bijdrage leveren aan het herstel van het vertrouwen in de wereld.

maandag 1 juli 2013

Gemiddelde dekkingsgraad ondanks kortingen afgelopen halfjaar licht gedaald

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is per eind juni gelijk aan 101%. Dat is een daling van drie procentpunten ten opzichte van de voorgaande maand. Daarmee is de gemiddelde dekkingsgraad in de eerste zes maanden van dit jaar, ondanks de doorgevoerde kortingen, licht gedaald. Op 2 januari van dit jaar was de dekkingsgraad 102%. Pensioenfondsen moeten in de tweede helft van dit jaar een rendement van ruim 3% behalen, willen zij aanvullende kortingen voorkomen.
Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt, wereldwijd marktleider in human-resourcemanagement, consultancy en outsourcing, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt.
De dekkingsgraad is berekend aan de hand van de Ultimate Forward Rate en de driemaands gemiddelde marktrentes, zoals voorgeschreven door De Nederlandsche Bank. Aon Hewitt monitort de dekkingsgraden ook op basis van dagelijkse marktrentes en op basis van driemaands gemiddelde marktrentes zonder Ultimate Forward Rate.
De gemiddelde dekkingsgraad bevindt zich sinds augustus 2011 onder het wettelijk vereiste minimum van 105%, met uitzondering van maart en april 2013. Door gunstige aandelenontwikkelingen bereikte de dekkingsgraad toen een niveau van 107%. Om de dekkingsgraad structureel te verbeteren, zijn vorig jaar diverse maatregelen doorgevoerd. Zo moeten pensioenfondsen vanaf januari 2012 rekenen met een driemaands gemiddelde marktrente, in plaats van de actuele marktrente. Eind september 2012 kwam daar de Ultimate Forward Rate (UFR) bij, een rekenrente die gebaseerd is op een verwachte langetermijnrente. Tot slot voerden 66 pensioenfondsen in april 2013 een korting door in de uitkeringen.
“Al deze maatregelen hebben vooralsnog niet geleid tot een structurele verbetering van de gemiddelde dekkingsgraad,” zegt Frank Driessen, Chief Commercial Officer bij Aon Hewitt Nederland. “De driemaands middeling maakt de dekkingsgraad minder gevoelig voor schommelingen. De UFR heeft de rentedaling van 2012 grotendeels gecompenseerd, maar we zien nu dat het effect van deze maatregel afneemt. De kortingen leidden tot een stijging van de dekkingsgraad met één procentpunt. Desondanks bevindt de dekkingsgraad zich nu wederom onder het wettelijk vereiste minimum.”
Voor de bepaling van de kortingen is uitgegaan van een inschatting van de verplichtingen en beleggingsrendementen per 31 december 2013. In het herstelplan dat pensioenfondsen hebben ingediend bij De Nederlandsche Bank, mocht worden uitgegaan van een portefeuillerendement gebaseerd op de situatie van begin 2009. Diverse pensioenfondsen hebben hier gebruik van gemaakt. De marktrente lag toen echter aanzienlijk hoger dan nu het geval is.
“Met de inzichten van nu is het waarschijnlijk dat de rendementen voor 2013 een stuk lager uitvallen. Om voldoende te herstellen moet er in de tweede helft van 2013 een rendement van ruim 3% gehaald worden. Als dat niet lukt, zal dat leiden tot aanvullende kortingen,” zegt Driessen.
Aon Hewitt berekent de gemiddelde dekkingsgraad aan de hand van een voorbeeldportefeuille die representatief is voor pensioenfondsen. Daaruit blijkt dat in het eerste halfjaar van 2013 een rendement is behaald van 0,2%. De waarde van de verplichtingen is echter gestegen met 2,2%, door rente- en premie-effecten. Door de kortingen nam de dekkingsgraad toe met 1,0%, waardoor deze per saldo 1,0 procentpunten is gedaald in de eerste twee kwartalen van dit jaar.
De zogenaamde swaprente steeg de eerste helft van dit jaar voor looptijden van tien jaar met 0,5 procentpunt en voor looptijden van dertig jaar met 0,3 procentpunt. Aandelen stegen met gemiddeld 6%, vastgoed is vrijwel niet veranderd, terwijl grondstoffen daalden met 3%.
De rente waarmee een pensioenfonds haar verplichtingen moet waarderen is per eind juni lager dan verwacht, waardoor de waarde van de verplichtingen is gestegen met 1,4%.

Bitcoins: de slagkracht van virtueel geld

De Bitcoin houdt de gemoederen de laatste maanden flink bezig. Volgens sommigen is het vooral een lokale munt van wereldwijdwebdorp, waar anderen het als een serieus betaalmiddel voor de haperende wereldeconomie zien. Is een digitale revolutie aanstaande of gaat virtueel geld zijn plek opeisen in het huidige betaalsysteem?
Kenmerkend aan de Bitcoin is dat de computers van alle deelnemers samen het systeem beheren en transacties goedkeuren. Schaarste is inherent aan het systeem; de valuta maakt gebruik van zware cryptografie om te voorkomen dat gebruikers makkelijk even internetmunten kunnen bijdrukken. Na verloop van tijd wordt het zelfs moeilijker om bitcoins te maken: een virtuele schop tegen de geldperseconomie en zie daar een mooi instrument om de inflatie te beteugelen, zo heet het.

Xclusief Autoverzekering Delta Lloyd vernieuwd

Delta Lloyd heeft de Xclusief Autoverzekering vernieuwd zodat deze nog beter afgestemd is op de wensen van particulieren met exclusieve auto’s. Zo is er nu 1 autoverzekering voor elk type exclusieve auto met een cataloguswaarde vanaf € 80.000, een scherpe premie voor hobbyauto’s die maximaal 15.000 km per jaar rijden en meer keuzevrijheid voor klanten. Hierdoor profiteren klanten van maatwerk, transparante voorwaarden en een ruime dekking.
Voor auto’s die niet dagelijks gebruikt worden en maximaal 15.000 km per jaar rijden, zoals youngtimers en oldtimers, is er een scherpe vaste premie. Boven de 15.000 km per jaar is er een no-claim variant. Daarnaast vervalt het eigen risico bij de tweede, derde en volgende auto in de vaste premie variant. Het is daardoor gunstig om meerdere auto’s Xclusief te verzekeren.
Het standaard eigen risico is € 500,- met de mogelijkheid om dit geheel af te kopen waardoor de klanten zelf een reparateur kunnen kiezen zonder gevolgen voor het eigen risico. Daarnaast wordt de dagwaarde uitgekeerd bij diefstal als de vereiste preventie niet aanwezig is.