vrijdag 30 augustus 2013

Eerstejaars student heeft geen benul van eigen financiën

Ruim vijftig procent van de nieuwe eerstejaars studenten heeft geen idee hoeveel hij of zij maandelijks te besteden heeft. Slechts een vijfde heeft bij aanvang van de studie een financieel studieplan en 29 procent is van plan aanvullend te lenen. Dit blijkt uit een peiling uitgevoerd door NJR het Bureau (het adviesbureau van de Nationale Jeugdraad) in opdracht van Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB) . WWJB wilde graag weten hoe HBO- en WO-studenten hun financiële situatie tegemoet zien.
Veel studenten weten niet wat ze per maand te besteden hebben en het merendeel heeft geen financieel plan voordat ze aan hun studie beginnen. Opvallend is dat studenten die aan de hogeschool gaan studeren vaker een financieel plan hebben dan toekomstige universitaire studenten. Naast uitgaven voor de studie denkt 77% van de eerstejaars studenten vooral geld uit te geven aan leuke en ontspannende activiteiten, terwijl 18% juist wil investeren in extra persoonlijke ontwikkeling. Tegelijkertijd geeft 46% van de respondenten aan bewust te willen investeren in activiteiten die hun toekomstige kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Een nagenoeg even grote groep is daar niet mee bezig. Overigens geeft 27% van de studenten aan dat gebrek aan geld hen belemmert om naast de studie andere activiteiten te gaan doen.
Volgens directeur Thea Hazel-Stals van Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB) is er voor de student anno nu nog een hoop werk aan de winkel.: "De tijd om naïef te zijn en denken dat het financieel wel goed komt is echt voorbij. Studeren kost geld. Het is daarom goed dat studenten weten wat deze investering nu precies betekent voor hun uitgaven nu en in de toekomst. Daarom hebben we samen met studenten het Financieel Studieplan ontwikkeld. Met het Financieel Studieplan zien studenten in een paar minuten wat de gemiddelde inkomsten, uitgaven en leningen van studenten zijn die in dezelfde situatie zitten als zijzelf. Ook is het mogelijk om een eigen Financieel Studieplan op maat te maken, zodat je als student weet wat je huidige inkomsten- en uitgavenpatroon voor de toekomst betekent."

Roemer: ‘Beursgang ABN Amro is doldwaze actie’

SP-leider Emile Roemer noemt de door het kabinet voorgenomen beursgang van ABN Amro een doldwaze actie. ‘We hebben voor veel geld een bank gered en daarmee eindelijk de mogelijkheid om de financiële sector op orde te brengen. In plaats van dat te doen, gaat het kabinet de bank met een verlies van vele miljarden verkopen. Een doldwaze actie van politici die een ongeremde financiële markt belangrijker vinden dan betrouwbare banken voor burgers.’
Volgens Roemer moet het kabinet ABN Amro niet met verlies naar de beurs brengen maar ervoor zorgen dat de bank een betrouwbare spaar- en investeringsbank voor burgers en bedrijven wordt. ‘Een bank in overheidshanden kan mensen een alternatief bieden voor de private banken. ABN Amro kan een betrouwbare bank worden zonder topsalarissen en megabonussen. Daar is sinds de crisis bij veel mensen behoefte aan. Een sociaaldemocraat als Dijsselbloem zou niet de belangen van de financiële markten voorop moeten stellen maar de belangen van belastingbetalers en burgers die een betrouwbare bankensector willen.’

donderdag 29 augustus 2013

Contactloos betalen maakt internationale opmars

MasterCard Worldwide maakt bekend dat er nu wereldwijd 56 landen zijn waar consumenten contactloos kunnen betalen. Het bedrijf maakt contactloos betalen mogelijk met creditcards, betaalpassen en, in toenemende mate, met smartphones. Via Near Field Communication (NFC) kunnen consumenten in Nederland snel, gemakkelijk en veilig betalen door enkel hun betaalpas of smartphone tegen een betaalterminal aan te houden – zonder een pincode in te hoeven toetsen bij bedragen van €25 of lager. Deze innovatie is vooral geschikt voor locaties waar snelheid aan de kassa belangrijk is.
Sinds de eerste contactloze transactie in 2005, heeft contactloos betalen over de hele wereld een aanzienlijke groei doorgemaakt. De consumenten die een contactloze smartphone, creditcard of betaalpas hebben, kunnen daarmee bij meer dan 1,2 miljoen winkellocaties wereldwijd afrekenen. Dat is een groei van 139 procent in vergelijking met het jaar daarvoor.
In Europa is contactloos betalen ingevoerd in 29 landen. In landen als het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Turkije, Polen, Italië, Duitsland, Zwitserland, Rusland en nu Tsjechië en Hongarije zijn inmiddels meer dan een miljoen contactloze credit cards en betaalpassen uitgegeven. Onder de acceptanten bevinden zich onder andere grote supermarktketens (Carrefour), pompstations (BP), openbaarvervoerbedrijven (Transport for London) en fast food restaurants (McDonald’s).
In Nederland gingen vandaag de drie grootbanken ABN AMRO, ING en Rabobank van start met mobiel betalen in samenwerking met KPN, MasterCard Worldwide en de gemeente Leiden. Bij het project in Leiden is het de Maestro contactloze betaaltechnologie die toegepast wordt op zowel de smartphones als de Maestro betaalpassen van de deelnemende consumenten. Later dit jaar zullen verschillende Nederlandse banken gefaseerd contactloze betaalpassen uitgeven aan hun kaarthouders. AKO op Schiphol was in mei van dit jaar ook de eerste Nederlandse winkel die startte met het accepteren van contactloze betalingen.

Introductie Mobiel betalen in Leiden

ABN AMRO, ING en Rabobank introduceren op 2 september een nieuwe vorm van betalen. Ongeveer 1.000 consumenten gaan de komende drie maanden bij circa 150 winkeliers en horecagelegenheden in het centrum van Leiden betalen met hun smartphone. Het af te rekenen bedrag wordt rechtstreeks van hun bankrekening afgeschreven, net zoals bij een normale pinbetaling. Betalen wordt daarmee gemakkelijker en sneller voor consument én ondernemer.
Voor deze innovatie in betalen werken de drie banken samen met MasterCard, KPN en de gemeente Leiden. Na afloop van de introductieperiode bepaalt elke bank afzonderlijk of en op welke wijze zij deze vorm van betalen aan klanten gaat aanbieden.
Bij mobiel betalen houdt de klant zijn smartphone enkele centimeters van de betaalautomaat van de winkelier. Door Near Field Communication (NFC) in de smartphone en de betaalautomaat kan de betaling worden afgehandeld. Voor bedragen tot en met 25 euro hoeft de klant geen pincode in te toetsen (tenzij hij dat zelf anders heeft ingesteld). Voor bedragen boven 25 euro is altijd een pincode nodig en voert de klant die in op zijn telefoon.
Mobiel betalen gaat sneller dan betalen met contant geld of de traditionele betaalpas. Dat levert tijdswinst op bij de kassa, waar zowel ondernemer als consument voordeel van heeft.
Voor de ondernemer betekent minder contant geld bovendien meer veiligheid en een efficiëntere bedrijfsvoering.
Betalen met de smartphone is net zo veilig als betalen met de betaalpas. MasterCard biedt betalingen via NFC buiten Nederland al geruime tijd probleemloos aan. Bij verlies of diefstal is de klant door de pincode beschermd tegen betalingen boven de 25 euro. Betalingen onder de 25 euro zijn slechts mogelijk tot de bedragen bij elkaar opgeteld de 50 euro passeren. Dan moet de klant ter controle opnieuw de pincode invoeren.
Aan de introductie van mobiel betalen in Leiden nemen circa 1.000 consumenten en 150 ondernemers als klant van de drie participerende banken deel. De consumenten hebben voor deze introductie een Samsung Galaxy Express ontvangen die is uitgerust met NFC en de betaal-app van hun bank.
Mobiel betalen is mogelijk bij 150 ondernemers in Leiden. Er is sprake van een zeer gevarieerd aanbod van kleinere winkels tot grote winkelketens , waaronder warenhuizen, supermarkten, detailhandel en horeca. Ook de NS en winkels binnen het NS-station werken aan de introductie mee (zie lijst deelnemende winkeliers in de bijlage).
Deelnemende ondernemers hebben voor de introductie in Leiden betaalautomaten vervangen door automaten die geschikt zijn voor betalen met de bestaande betaalpassen, voor mobiel betalen en betalen met de contactloze betaalpassen.

dinsdag 27 augustus 2013

Stabiele, competitieve en dienstbare bankensector onmisbaar voor Nederland

De NVB is met het kabinet van mening dat een solide, integere en concurrerende bankensector onmisbaar is voor Nederland. Daarom werken Nederlandse banken hard aan een sector die dienstbaar is aan de economie en de klant centraal stelt.
Het kabinet kiest in haar visie op de sector nadrukkelijk om door te gaan op de ingeslagen weg naar Europees toezicht.  De NVB onderschrijft het belang van een snelle invoering van alle onderdelen van de Bankenunie.
Het is ook goed dat het kabinet bij een eventuele verhoging van de leverage ratio in Europees verband wil optrekken. Daarbij moet bedacht worden dat een te snelle verhoging beperkend kan werken op de kredietverlening, in het bijzonder voor kredieten met een lage risicoweging, zoals hypotheken.
De NVB werkt aan een vernieuwing van de Code Banken door deze aan te vullen met gemeenschappelijke waarden van banken, gedragsregels voor alle medewerkers waaronder regels over de “bankierseed”, én met tuchtrecht dat op die medewerkers van toepassing is. Het vertrouwen in de bancaire sector is er immers mee gediend dat banken duidelijk maken waarvoor ze staan. De NVB is blij dat het kabinet deze aanpak in haar visie op de sector omarmt.


vrijdag 23 augustus 2013

ABN AMRO krijgt groen licht voor voorbereidingen beursgang

ABN AMRO staat positief tegenover het voornemen van de Minister van Financiën om ABN AMRO op termijn naar de beurs te brengen. Een beursgang heeft ook de voorkeur van de bank. Gerrit Zalm, voorzitter van de Raad van Bestuur van ABN AMRO: “Het voornemen van de Minister is een eerste stap op weg naar de private markt. Indien het parlement hiermee instemt zou de eerste mogelijkheid voor een beursgang in de eerste helft van 2015 kunnen zijn. We blijven uitvoering geven aan de ingezette lange termijnstrategie, waarbij de klant voor ons het uitgangspunt is.”
ABN AMRO is klaar om met de voorbereidingen, die bij een beursgang horen, te beginnen. De integratie is succesvol afgerond en de bank heeft de afgelopen drie jaar haar positie op vrijwel alle marktsegmenten waarin zij actief is, verstevigd. Ook is de financiële positie verbeterd. De bank heeft op dit moment wel last van de recessie in Nederland. De gedefinieerde lange termijnstrategie wordt nu verder uitgerold, wat ook tot betere financiële resultaten moet leiden.
Het voornemen van de Minister heeft voor de klanten van de bank geen gevolgen. De strategie van de bank stelt het klantbelang centraal. Daarbij hanteert ABN AMRO een gematigd risicoprofiel door alleen risico’s te nemen die ze kan overzien. ABN AMRO focust op Nederland. In het buitenland wil de bank groeien in specifieke activiteiten in een select aantal markten.

Goudbeleggers ook niet meer welkom bij RBS

RBS is in korte tijd de tweede bank die beperkende maatregelen treft in het aanbod van fysiek gedekte edelmetaalbeleggingen. Eerder gaf ABN Amro in een brief aan hun klanten aan dat de opslag van fysiek edelmetaal middels de edelmetaalrekeningen werd overgedragen naar een andere partij. Volgens de website van RBS zal de Fysiek Goud Tracker per 2 september aanstaande worden beëindigd en dienen beleggers uiterlijk 27 augustus hun posities te sluiten.
Jaap Raijmans, directeur van edelmetaalaanbieder Goudstandaard geeft in een reactie aan, dat banken steeds minder heil zien in het aanbieden van edelmetaal of beleggingen in edelmetaal. Beleggers in edelmetaal zullen daarom hun heil zoeken bij gespecialiseerde ondernemingen. Goudstandaard biedt een overstap aan.
Jaap Raijmans: "Beleggers welke in goud beleggen kunnen dus naast additionele kosten ook met koersrisico's worden geconfronteerd. Door de positie bij de bank af te wikkelen en deze gelijktijdig om te zetten naar een positie in fysiek goud bij Goudstandaard wordt het koersrisico uitgesloten"
Goudstandaard, als AFM vergunninghouder, slaat het goud veilig en verzekerd op bij een gespecialiseerde partner. Daarnaast wordt de belegger, middels de stichting derdengelden, additionele zekerheid geboden.
"Steeds meer belegger zien, om begrijpelijke redenen, af van derivaten en wensen in echt fysiek goud te beleggen. De grootbanken trekken zich juist terug op dit terrein en bieden liever derivaten aan. Bij ons staat het belang van de klant voorop en door onze specialisatie en schaalgrootte kunnen wij aantrekkelijke tarieven hanteren. Zo blijft fysiek goud bereikbaar voor de belegger", aldus Jaap Raijmans.

Middenbedrijf financiert groei vooral uit eigen middelen

Nederlandse middelgrote ondernemingen financieren de noodzakelijke groei vooral uit eigen middelen. Externe financiers spelen binnen het middenbedrijf een beperkte rol bij het realiseren van de groeiambities van de bedrijven, zo blijkt uit onderzoek van KPMG onder ruim tweehonderd Nederlandse middelgrote ondernemingen.
Ruim 80% van de ondernemingen geeft aan op dit moment over voldoende mogelijkheden te beschikken om groei te kunnen financieren. Drie van de vier bedrijven zijn in staat om de gewenste groei uit eigen middelen te financieren. De helft van de bedrijven die zelf over onvoldoende middelen beschikken, doen een beroep op de bank. Een kleine 20% maakt gebruik van externe, alternatieve financiering. Overigens is slechts 25% van de bedrijven van mening dat de banken de kredietkraan voldoende open zetten voor bedrijven om te kunnen groeien. Een ruime meerderheid van de ondernemingen geeft bovendien aan te maken te hebben met een duidelijke verzwaring van de aangeboden leningvoorwaarden.
"Hoewel ruim 70% van de bedrijven bekend is met de mogelijkheden van alternatieve financieringen en ook in staat is om de verschillende financieringsvormen met elkaar te vergelijken, maken bedrijven daar in beperkte mate gebruik van", constateert Ferdinand Veenman, partner bij KPMG Corporate Finance.
Veenman: "De beperkte inzet van alternatieve financiering blijkt dan ook vooral ingegeven door het feit dat een meerderheid van de bedrijven niet bereid is een hogere marge te betalen voor alternatieve financieringen. Zelfs niet als de voorwaarden, zoals de omvang van de lening en de bevoorschotting, die van de banken overtreffen. Dat betekent dus dat wanneer ondernemers niet bereid zijn om hogere marges te betalen voor de hogere risico's, zij vooral aangewezen zullen zijn op bankfinanciering. Gezien de verscherpte regels die banken hanteren, zal dit naar verwachting grote druk zetten op de financierbaarheid van de noodzakelijke groei. De inzet van een grote verscheidenheid aan financieringsinstrumenten is dan ook van essentieel belang om ondernemingen optimaal te financieren."
De bedrijven blijken steeds minder vaak 'negatieve' maatregelen te hanteren om de bedrijfsprestatie op peil te houden. Een minderheid van de ondernemingen geeft aan gebruik te maken van kostenbesparingen, personeelreducties, arbeidstijdverkorting en werkkapitaalbesparingen. En ook het bevriezen van investeringsbudgetten wordt door een beperkt groep bedrijven als middel gehanteerd. Een beperkt aantal bedrijven heeft het economische vooruitzicht vergeleken met vorig jaar zien verbeteren.
Bijna de helft van de ondernemingen verwacht echter dat de economie de komende twee jaar zal aantrekken. Gebrek aan gekwalificeerd personeel (24%), financiering (36%) en wet- en regelgeving (40%) vormen volgens de bedrijven de belangrijkste obstakels die economische groei in de weg staan. Veenman: "Overigens draagt het huidige kabinetsbeleid volgens de bedrijven niet bij aan het herstel van vertrouwen bij de consument. Bijna 80% van de ondernemingen vindt dat het kabinet te weinig investeert en teveel bezuinigt."

woensdag 21 augustus 2013

Duitsland gaat belasting heffen op bitcoin

De digitale munteenheid bitcoin is in Duitsland een erkende valuta. Burgers zullen dan ook belasting moeten betalen over de bitcoins die zij bezitten. Dat heeft het ministerie van Financiën in het land bepaald. Op bitcoins zal een tarief van 25 procent worden toegepast. Als de eigenaar ze echter langer dan een jaar in bezit heeft, hoeft hij niet over de waardeverandering in die periode belasting te betalen.

dinsdag 20 augustus 2013

'Dijsselbloem wil volledige verkoop ABN'

Minister van Financien Jeroen Dijsselbloem lijkt aan te sturen op een volledige verkoop van ABN-Amro door de Staat.Dat schrijft Het Financieele Dagblad (FD), waarbij de krant refereert aan een bijeenkomst van de partij van Dijsselbloem, de PvdA, maandag in Amsterdam, waar hij zijn voorkeur voor een volledige verkoop volgens de krant liet blijken. Het kabinet neemt een dezer weken een beslissing over de toekomst van de bank die in 2008 in handen van de overheid terechtkwam.

maandag 19 augustus 2013

Bank ten Cate neemt SNS Private Banking over

Bank ten Cate & Cie neemt SNS Private Banking, een onderdeel van SNS Securities, over van de staatsbank. Na een onderzoek van de De Nederlandsche Bank is de inlijving een feit. Dat maakte Bank ten Cate & Cie maandag bekend. De gesprekken over de overname dateren al uit de tijd van voor de nationalisatie op 1 februari van dit jaar. Het vermogen van Bank ten Cate wordt met de overname verdubbeld naar ongeveer 2 miljard euro.

Helft van de jongeren maakt zich zorgen over geldzaken

Jongeren krijgen te maken met veel veranderingen op financieel gebied zodra ze achttien jaar worden en voor de wet volwassen zijn. Maar uit onderzoek van Wijzer in geldzaken blijkt dat er nog veel onwetendheid is. De helft van de jongeren maakt zich wel eens zorgen over geldzaken en dat is niet geheel onterecht. Eén op de tien 17-jarigen heeft namelijk niet voldoende geld om maandelijks rond te komen. Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken onder ruim 400 17-jarigen. Het platform, waar het Verbond ook in participeert, introduceert vandaag de Checklist 18 jaar en je geldzaken om jongeren te helpen inzicht en overzicht te krijgen in de veranderingen op weg naar financiële zelfstandigheid.
Uit het onderzoek blijkt verder dat een op de tien jongen schulden heeft. De schulden hebben de jongeren dan vooral bij ouders (56 procent) en bij vrienden (22 procent). Het gemiddelde schuldbedrag is met € 309,- fors, waarbij zelfs twintig procent van die groep een schuldbedrag heeft van meer dan € 500,-. Het geld besteden de jongeren met name aan kleding, boodschappen, vakantie en elektronica.
Driekwart van de 17-jarigen weet dat er iets verandert in hun financiële zaken als ze achttien jaar worden. Zo zijn ze op de hoogte van het feit dat ze in aanmerking komen voor studiefinanciering en dat er geen kinderbijslag meer komt. Daarnaast weten ze dat ze de mogelijkheid hebben om een zorgverzekering af te sluiten en zijn ze op de hoogte van verzekeringen in het algemeen. Zes op de tien 17-jarigen geeft aan een zorgverzekering zelf af te sluiten als ze achttien jaar worden. Dit aantal is daarnaast ook van plan om zorgtoeslag aan te vragen.

donderdag 15 augustus 2013

VNO-NCW en MKB-Nederland: Economie heeft vaste grond nodig

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn geschrokken van de nieuwste cijfers van CPB en CBS. Waar Europa als geheel voorzichtig uit de crisis klimt, blijft Nederland pijnlijk achter. Als Nederland dit jaar uit de recessie wil komen, dan dienen lastenverhogingen voor burgers en bedrijven achterwege te blijven.
Nederland is in een negatieve spiraal terecht gekomen door een dalende consumptie. Consumenten zijn bezorgd over de economie en lossen daarom versneld hun schulden af. Ook de stijgende lasten beperken de uitgaven van de consumenten. Als gevolg hiervan beperken bedrijven hun investeringen, en lopen de inkomsten van de overheid terug. Nieuwe lastenverhogingen versnellen deze negatieve spiraal.
Voorop moet staan dat de economie moet gaan groeien. Dat betekent direct lagere werkloosheid en meer vertrouwen. Naast het voorkomen van nieuwe lastenverzwaringen, moeten we hiervoor onze sterke punten aanwenden. De Nederlandse economie is structureel zeer sterk. We kennen een overschot op de betalingsbalans en een groot pensioenvermogen. Een oplossing kan liggen in een deel van ons pensioenvermogen op verantwoorde en aantrekkelijke wijze in te zetten voor de binnenlandse problematiek, in het bijzonder op de huizenmarkt.
De krimp in de export onderstreept tot slot de absolute noodzaak een offensieve handelsagenda te voeren. Door aansluiting te zoeken bij groeimarkten, met de inzet van het volledige kabinet en door buitenlandse bedrijven naar Nederland te halen en de bezuinigingen op de posten te stoppen.

dinsdag 13 augustus 2013

Marianne Tijssen versterkt bestuur Univé

Het bestuur van Coöperatie Univé U.A. draagt mevrouw Marianne Tijssen ter benoeming als niet-uitvoerende bestuurder / vice-voorzitter aan de ledenraad voor. Daarnaast zal zij de rol van voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) van dochterbedrijven N.V. Univé Schade en N.V. Univé Her gaan vervullen.
Met de benoeming van Tijssen geeft Coöperatie Univé U.A. invulling aan haar doelstelling om tenminste één vrouwelijke bestuurder / RvC-lid te benoemen. Het one tier board van Coöperatie Univé U.A. zal na haar benoeming bestaan uit vier niet-uitvoerende bestuurders en twee uitvoerende bestuurders. De overige bestuurders zijn:
Tijssen heeft haar sporen verdiend binnen ABN AMRO. Haar laatste functie daar was statutair directeur van een dochteronderneming (in consumentenkredieten en credit cards). Zij is momenteel founder/directeur (CFO/COO) van een nieuwe IT-vendor in Nederland in financial services. Daarnaast bekleedt zij enkele toezichthoudende functies. “Univé is een prachtig merk. Ik verheug me erop om vanuit de centrale organisatie samen met de Regionale Univé’s te bouwen aan de toekomst van Univé.”, aldus Tijssen.

maandag 12 augustus 2013

Nepnota´s van Corpus Justitia in de prullenbak

Het nep-incassobureau Corpus Justitia heeft brieven verstuurd waarin zij eisen dat per ommegaande €129,80 betaald wordt. Dat bedrag zou zogenaamd nog openstaan bij het bedrijf Prime Collections. Het advies van de Consumentenbond luidt: niet te betalen en niet te reageren op de brief. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is inmiddels op de hoogte van de agressieve praktijken van Corpus Justitia.
Wanneer niet binnen 5 tot betaling wordt overgegaan volgt, volgens de brief, inschakeling van een deurwaarder en wordt tot dagvaarding overgegaan. Consumenten hoeven zich echter geen zorgen te maken over de dreigende taal van Corpus Justitia. De vorderingen zijn nergens op gebaseerd. Corpus Justitia probeert consumenten te intimideren, kennelijk in de hoop dat consumenten tot betaling overgaan. Een 0900-nummer dat gebeld kon worden voor meer informatie is door de ACM al uit de lucht gehaald. Via het betaalnummer wilde Corpus Justitia alleen maar gemakkelijk geld verdienen.

Groei van vertrouwen in mondiale fusie- en overnamemarkt stagneert

Het vertrouwen van ondernemingen in de mondiale fusie- en overnamemarkt stagneert ondanks het feit dat de financiële armslag van bedrijven naar verwachting de komende maanden fors zal toenemen. Vooral de onzekerheid over een aantal macro-economische factoren zoals kwantitatieve geldverruiming, tempert het vertrouwen van bedrijven in een fusie of overname.
Uit internationaal onderzoek dat KPMG iedere zes maanden verricht onder duizend beursgenoteerde bedrijven blijkt dat de geprognosticeerde koers-winst-verhoudingen op basis van de verwachte winst met 14% zijn gestegen ten opzichte van juni 2012. “Een indicatie voor het vertrouwen van ondernemingen”, constateert Wouter van de Bunt, managing partner van KPMG Corporate Finance. Van de Bunt: “Vergeleken met het begin van dit jaar liggen de geprognosticeerde koers-winst-verhoudingen echter op hetzelfde niveau, hetgeen erop wijst dat de toename van het vertrouwen van de bedrijven duidelijk getemperd wordt.”
Terwijl ondernemingen volgens Van de Bunt terughoudend blijven als het om fusies en overnames gaat, lijkt de financiële armslag – gemeten naar de verhouding tussen netto schuld tot EBITDA – toe te nemen. Van de Bunt: “Dit valt op te maken uit de te verwachte daling in schuldverhoudingen met 13% over de komende twaalf maanden. Hoewel de voorspellingen wijzen op een aantal jaren waarin de financiële armslag zal toenemen, lijkt de markt echter nog steeds te lijden onder macro-economische factoren die het aantal fusies en overnames onder druk zetten. Deze onbalans zal leiden tot aanhoudende spanningen tussen ondernemingen en hun aandeelhouders over hoe het surplus aan beschikbare middelen dient te worden ingezet.”
Vooral Japan en de Verenigde Staten blijken zich te onderscheiden van de andere landen als het gaat om het vertrouwen in een fusie of overname en de financiële armslag om een transactie tot stand te brengen. In Japan is het vertrouwen het afgelopen jaar met ruim 240% gegroeid en nam de financiële armslag ten opzichte van een jaar eerder met 8% toe. Van de Bunt: “Datzelfde geldt voor de Verenigde Staten, die opnieuw bovengemiddeld scoorden in een moeilijke markt. De geprognosticeerde koers-winstverhoudingen stegen met 4% ten opzichte van het begin van dit kalenderjaar en met 14% ten opzichte van een jaar eerder. En ook voor de toekomst lijkt de financiële armslag van de Verenigde Staten sterk te blijven, met een verwachte verbetering van 20% voor het komende jaar.
Uit het onderzoek van KPMG blijkt verder dat het aantal fusies en overnames het afgelopen jaar met bijna 10% is gedaald. Met name in het Verre Oosten, Afrika en het Midden-Oosten was sprake van een aanzienlijke teruggang van het aantal transacties. Van de Bunt: “Het volume daalt wereldwijd, in een aantal regio’s meer dan in andere. Daarbij komt dat de vooruitzichten voor de komende maanden ook wijzen op een verdere daling. Toch gloort er licht aan de horizon. Ondanks het feit dat het totale volume wereldwijd daalt, blijkt de gemiddelde waarde per transactie nog steeds toe te nemen.”

zaterdag 10 augustus 2013

'Rabo scherpt toezicht kantoren aan'

De Rabobank heeft de teugels bij de lokale banken aangehaald. Dat meldt de NOS. Dertien lokale banken staan onder streng toezicht van het hoofdkantoor in Utrecht omdat ze de financiën of administratie niet op orde hebben. Dat is bijna tien procent van alle lokale Rabobank-filialen. In totaal heeft Rabobank 136 zelfstandige, lokale banken. Ook staan dertig banken onder een lichtere vorm van curatele van de centrale bank in Utrecht omdat die kantoren de zaken niet op orde hebben, zich niet aan de regels houden, geen winst maken of te hoge kosten hebben.

vrijdag 9 augustus 2013

Grote geldvangst op Schiphol

Bij een securitycontrole op de luchthaven Schiphol van twee vrouwen die op weg waren naar Brazilië is zaterdag een geldbedrag aangetroffen van € 300.000,-. Het bedrag zat verstopt in het ondergoed.
De Douane heeft de verdachten overgedragen aan de FIOD. De FIOD heeft het geld in beslag genomen en de vrouwen aangehouden op verdenking van witwassen en overtreding van de Algemene Douanewet.
Als een reiziger de Europese Unie binnenkomt of verlaat met € 10.000 of meer aan liquide middelen, dan moet deze hiervan aangifte doen bij de Douane. Het doel hiervan is illegale activiteiten tegen gaan. Zoals het witwassen van geld of het financieren van terroristische activiteiten.
De verdachten zijn dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en voor 14 dagen in bewaring gesteld. De FIOD doet nader onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland

donderdag 8 augustus 2013

Winst Aegon daalt licht

Verzekeraar Aegon heeft in het afgelopen kwartaal meer pensioenen verkocht in Nederland en Groot-Brittannië. In de Verenigde Staten wist het bedrijf meer levensverzekeringen aan de man te brengen. In totaal stegen de verkopen met 23 procent. Toch daalde de winst licht met 2 procent naar 243 miljoen euro vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, vanwege een verlies op beleggingen. In een toelichting zegt bestuursvoorzitter Alex Wynaendts: 'De toename van ons onderliggend resultaat en onze verkopen in het afgelopen kwartaal bevestigen dat Aegon op de juiste weg is met zijn strategische transformatie. Vooral de goede verkopen van pensioenen en variable annuities in onze belangrijkste markten laten zien dat er een aanhoudend sterke vraag is naar onze aan pensioen gerelateerde producten."
Door de sterke kapitaalpositie en goede kasstromen kan Aegon het interim-dividend verhogen als teken van vertrouwen. 'We hebben ons zodanig gepositioneerd dat we van stijgende rentetarieven en van recente marktontwikkelingen in de VS en elders kunnen profiteren en zijn in staat ook op de lange termijn waarde te creëren voor onze klanten en aandeelhouders.' 

Sparende huishoudens verliezen een miljard euro per jaar

Een miljoen Nederlandse huishoudens zien hun vermogen gezamenlijk met een miljard euro per jaar minder waard worden, omdat de spaarrente historisch laag ligt en Nederland kampt met een relatief hoge inflatie.
In Nederland heeft 24 procent van de huishoudens hun vrije vermogen uitsluitend op spaarrekeningen en deposito's staan. Dit spaargeld bedraagt opgeteld ten minste 80 miljard euro. Vanwege de lage rente die spaarders ontvangen en de stijgende prijzen van consumptie wordt het gezamenlijke vermogen van deze sparende huishoudens jaarlijks zeker 1,1 miljard euro minder waard.
Mogelijk zien mensen sparen als veilige optie in deze tijd van recessie. "Maar het spaargeld van veel particulieren gaat alleen maar achteruit", zegt Tjade Groot, Hoofd OXBY vermogensbeheer. "Terwijl er goede alternatieven zijn waarbij het vermogen wel groeit, met een beperkt risico. Je hoeft geen tonnen te bezitten om gespreid en verstandig te beleggen."
De cijfers komen uit een onafhankelijk onderzoek dat OXBY heeft laten uitvoeren door marktonderzoekbureau The Choice. The Choice ondervroeg Nederlands huishoudens met een vrij besteedbaar vermogen van minimaal Euro 15.000,- Dit is de eerste keer dat dit onderzoek werd gedaan.
Vooral de huishoudens met een 'lager' inkomen (tot twee keer modaal) worden getroffen door de lage spaarrente en de hoge inflatie. Meer dan huishoudens met een hoger inkomen hebben zij hun vrij besteedbare vermogen geheel op spaarrekeningen (en deposito's) staan. Huishoudens met een inkomen van twee keer modaal of meer kiezen vaker voor het beleggen van (een deel van) hun vrij besteedbare vermogen. Driekwart van alle huishoudens (76 procent) belegt een deel van hun vrij besteedbare vermogen.
De waardedaling van particulier vermogen door sparen lijkt te groeien. 29% van de huishoudens zegt nu (veel) meer te sparen dan 6 maanden geleden, terwijl 25% aangeeft juist (veel) minder te sparen.

woensdag 7 augustus 2013

Delta Lloyd verkleint verlies

Delta Lloyd heeft zijn nettoverlies in de eerste helft van dit jaar aanzienlijk verkleind ten opzichte van een jaar eerder. De operationele winst ging met 5 procent achteruit. Delta Lloyd boekte afgelopen halfjaar een nettoverlies van 103 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 942 miljoen euro. Het netto operationeel resultaat kwam uit op 209 miljoen euro, tegen 220 miljoen euro vorig jaar. De bruto premie-inkomsten zakten met circa 400 miljoen euro tot 2,4 miljard euro. Dit kwam door dalende inkomsten uit levensverzekeringen, bij de schadeverzekeringen bleven de premie-opbrengsten stabiel.

dinsdag 6 augustus 2013

De cijfers geven ons niet vaak zó gelijk

De indices voor het ondernemersvertrouwen zijn de laatste tijd goed, beter dan verwacht zelfs. De grootste verrassing is ongetwijfeld de Amerikaanse inkoopmanagersindex ISM. Die is van 50,9 punten in juni naar 55,4 punten in juli geschoten en de onderliggende componenten van de index schetsen bovendien eenduidig een fraai beeld van hoge productie, robuuste orders, geringe voorraden en langere levertijden. Dat alles wijst op stijgende productie en investeringen in de komende maanden. Vooral indrukwekkend is de stijging van 4,5 punt in één maand. Het lijkt wel of iemand precies halverwege het jaar een knop heeft omgezet, en we zien nu een flinke toename van de groei. Natuurlijk schommelen de cijfers van maand tot maand en is dit slechts één indicator, maar de ISM-index heeft bewezen een goede maatstaf voor de algehele staat van de Amerikaanse economie te zijn. Op de dag waarop de ISM werd gepubliceerd, bleek ook weer

'Blijf alert op fraude'

Het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) van het Verbond waarschuwde onlangs voor mogelijke zwendel met facturen voor het herstellen van autoruitschade. Het persbericht hierover heeft veel publiciteit opgeleverd. Ook de Stichting Glasgarant is blij met de aandacht voor fraude maar waarschuwt wel dat mensen alert moeten blijven; fraude zal altijd blijven bestaan.
Het CBV ontving van meerdere verzekeraars tientallen signalen over autoruitherstellers, die verzekerden confronteren met rekeningen voor ruitreparaties die een paar jaar geleden zijn uitgevoerd. Bij de factuur wordt aangegeven dat de klant alsnog zelf moet betalen, omdat de verzekeraar de schade niet aan de reparateur zou hebben vergoed. In de meeste gevallen gaat het om rekeningen van enkele tientallen euro’s.
De factuur is voorzien van een zogeheten akte van cessie, die de klant ondertekend heeft ten tijde van de ruitreparatie. Dat is een verklaring waarbij de verzekerde in geval van schade een andere partij, in dit geval de ruitreparateur, machtigt om de herstelkosten te claimen bij de verzekeraar. In strijd met de wettelijke voorschriften op het gebied van herinneringen en aanmaning wordt in de factuur gesteld dat de nota binnen vijf dagen moet worden betaald, omdat anders incassokosten dreigen. Verzekerden worden zo onder druk gezet tot betaling van kosten die zij in veruit de meeste gevallen niet meer verschuldigd zijn. Het Verbond van Verzekeraars adviseert verzekerden die geconfronteerd worden met een factuur voor in het verleden uitgevoerd ruitherstel niet meteen te betalen, maar het herstelbedrijf te verzoeken eerst de afwijzing van de verzekeraar te tonen. Als de hersteller dat niet doet of niet thuis geeft, adviseert het Verbond om contact op te nemen met de nationale fraudehelpdesk voor fraudemeldingen: www.fraudehelpdesk.nl
Joop Jansen, voorzitter van de Stichting Glasgarant sluit zich aan bij dat advies, maar waarschuwt dat fraude altijd zal blijven bestaan en we dus alert moeten blijven. “Een aantal jaren geleden bestond er een ander manier van frauderen. Toen werden consumenten gewezen op bijvoorbeeld een sterretje in hun ruit, terwijl er helemaal geen sterretje in hun ruit zat, maar er slechts sprake was van een oppervlakkige beschadiging. Nu is het deze vorm van frauderen. Bedrijven die dit doen blijven altijd op zoek naar een vorm van fraude, daar zullen we niet aan ontkomen.” Het beste advies dat kan worden geven is volgens Jansen om de factuur niet te betalen. “Neem daar contact over op met je verzekeraar of met de fraudehelpdesk.”

maandag 5 augustus 2013

Staat in cassatie inzake SNS

De Staat heeft na grondige bestudering van de tussenbeschikking van de Ondernemingskamer – over de schadeloosstelling van onteigende effecten en vermogensbestanddelen van SNS REAAL – besloten om in cassatie te gaan.
Het is de eerste keer dat de Interventiewet is toegepast. De Staat vindt het naar eigen zeggen belangrijk dat de Hoge Raad zich uitlaat over de vraag hoe bepaalde onderdelen van de wet moeten worden uitgelegd, voordat het door de Ondernemingskamer bevolen deskundigenonderzoek van start gaat. Het is voor het deskundigenonderzoek van belang dat deze uitleg in een zo vroeg mogelijk stadium wordt gegeven. De Staat heeft daarom besloten om gebruik te maken van de door de Ondernemingskamer geboden mogelijkheid om nu al in cassatie te gaan en niet te wachten totdat het deskundigenonderzoek en de procedure bij de Ondernemingskamer zijn afgerond.
In verband met het tussentijdse cassatieberoep heeft de Staat de Ondernemingskamer verzocht om de procedure bij de Ondernemingskamer voor onbepaalde tijd aan te houden. De Ondernemingskamer heeft dit verzoek gehonoreerd.

Tuchtraad Assurantiën acht klacht ongegrond

De Tuchtraad Financiële Dienstverlening (Assurantiën) heeft onlangs een klacht ongegrond verklaard over een geschil rondom een vaststellingsovereenkomst. De klager in kwestie beklaagde zich erover dat de verzekeraar buiten zijn medeweten om ook afspraken had gemaakt met zijn adviseur.
De Tuchtraad Financiële Dienstverlening (Assurantiën) bestaat uit een negen onafhankelijke rechters, en ziet erop toe dat verzekeraars ten opzichte van consumenten de goede naam, het aanzien van en het vertrouwen in de bedrijfstak in stand houden. De raad kan klachten ontvangen via het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid), maar ook van verzekeraars zelf, overheden, toezichthouders, werkgevers- en werknemersorganisaties. Klachten worden getoetst op de bindende zelfregulering van het Verbond. Als een klacht gegrond wordt verklaard, bepaalt het Verbondsbestuur welke sanctie (zoals een berisping) hieraan wordt verbonden.
Recent kreeg de Tuchtraad een klacht binnen over de afwikkeling van een geschil over een levensverzekering. De klager en verzekeraar hebben hierover een vaststellingsovereenkomst gesloten, maar de klager is het niet eens met de manier waarop die overeenkomst tot stand is gekomen. Hij besluit daarop een klacht in te dienen bij de Geschillencommissie van Kifid en stelt dat de verzekeraar buiten zijn medeweten een separate overeenkomst met zijn adviseur heeft gesloten over de afronding van het geschil. Volgens de klager is dat niet juist. De Geschillencommissie heeft de klacht doorgezonden aan de Tuchtraad om te beoordelen of de verzekeraar bij de totstandkoming van de overeenkomst in strijd met de voor de verzekeraar geldende tuchtrechtelijke bepalingen heeft gehandeld. De Tuchtraad oordeelt dat dit niet het geval is en heeft de klacht ongegrond verklaard. Er volgt dus ook geen sanctie.

vrijdag 2 augustus 2013

Consument kritischer op zorgrekening

Consumenten controleren de zorgrekeningen steeds kritischer. Zeker de hoogte van de rekening en de juistheid van de rekening worden scherper gecontroleerd. Dat blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Geld.nl. “Het stijgende eigen risico speelt hierbij een belangrijke rol”, legt Sieto de Vries van Geld.nl uit. “Consumenten betalen nu zelf een deel van de zorg uit het eigen risico. Daarom controleren zij scherper of de rekening in orde is. Ook de berichtgeving rondom fraude en verspilling in de zorg heeft  de consument gestimuleerd de rekeningen beter te controleren.”
Het eigen risico is de belangrijkste motivatie voor consumenten om de rekening te controleren, constateren Eno, Achmea en CZ. Zij merken dat consumenten sinds het stijgende eigen risico een stuk vaker mailtjes sturen of bellen naar de klantenservice met vragen en opmerkingen naar aanleiding van een rekening. Er wordt steeds vaker melding gemaakt van incorrecte facturen. Ook leggen de consumenten steeds vaker ideeën voor om te besparen op zorgkosten en laten het weten als zij het niet eens zijn met de hoogte van bepaalde kosten.
De Vries vindt dit een goede ontwikkeling. “Het is heel belangrijk dat je als consument je zorgrekening goed controleert. Zo voorkom je dat je zelf te veel betaalt voor de zorg die je krijgt. Bovendien kunnen probleempunten alleen aangepakt worden als verzekeraars weten waar deze liggen. Wij hopen dan ook dat de verzekeraars de vragen en opmerkingen van de consument oppikken en er mee aan de slag gaan.”
De verspilling en fraude in de zorg kwamen de afgelopen periode regelmatig in het nieuws. Het bleek om miljarden euro’s te gaan die onnodig in de zorg verdwenen. De consument betaalt hier indirect de rekening voor. Maar tot een massale toename in het aantal meldingen en vragen bij verzekeraars heeft de berichtgeving niet geleid. VGZ zegt zelfs geen verschil te zien en ook de andere verzekeraars kunnen geen exacte cijfers noemen.
Wel zien de verzekeraars een piek op het moment dat de verspilling en fraude in het nieuws zijn, zeker als het gaat om de kosten die de consument vanuit het eigen risico betaalt. “Als de verspilling groot in het nieuws is en er valt net een rekening voor het eigen risico op de deurmat, dan komt het ineens dichtbij”, aldus een woordvoerder van Achmea. Ook CZ merkt dat consumenten de rekening dan beter controleren.
Dat de consument pas aan de bel trekt over incorrecte facturen wanneer het om het eigen risico gaat, is een goed begin. “Door de zorgfacturen helder en overzichtelijk te maken zodat de consument goed inzicht heeft in de kosten en door de consument ook te vragen om deze goed te controleren, kan er veel winst behaald worden. De rekening van de garage controleer je tenslotte ook nauwkeurig”, besluit De Vries.