vrijdag 30 augustus 2013

Eerstejaars student heeft geen benul van eigen financiën

Ruim vijftig procent van de nieuwe eerstejaars studenten heeft geen idee hoeveel hij of zij maandelijks te besteden heeft. Slechts een vijfde heeft bij aanvang van de studie een financieel studieplan en 29 procent is van plan aanvullend te lenen. Dit blijkt uit een peiling uitgevoerd door NJR het Bureau (het adviesbureau van de Nationale Jeugdraad) in opdracht van Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB) . WWJB wilde graag weten hoe HBO- en WO-studenten hun financiële situatie tegemoet zien.
Veel studenten weten niet wat ze per maand te besteden hebben en het merendeel heeft geen financieel plan voordat ze aan hun studie beginnen. Opvallend is dat studenten die aan de hogeschool gaan studeren vaker een financieel plan hebben dan toekomstige universitaire studenten. Naast uitgaven voor de studie denkt 77% van de eerstejaars studenten vooral geld uit te geven aan leuke en ontspannende activiteiten, terwijl 18% juist wil investeren in extra persoonlijke ontwikkeling. Tegelijkertijd geeft 46% van de respondenten aan bewust te willen investeren in activiteiten die hun toekomstige kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Een nagenoeg even grote groep is daar niet mee bezig. Overigens geeft 27% van de studenten aan dat gebrek aan geld hen belemmert om naast de studie andere activiteiten te gaan doen.
Volgens directeur Thea Hazel-Stals van Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB) is er voor de student anno nu nog een hoop werk aan de winkel.: "De tijd om naïef te zijn en denken dat het financieel wel goed komt is echt voorbij. Studeren kost geld. Het is daarom goed dat studenten weten wat deze investering nu precies betekent voor hun uitgaven nu en in de toekomst. Daarom hebben we samen met studenten het Financieel Studieplan ontwikkeld. Met het Financieel Studieplan zien studenten in een paar minuten wat de gemiddelde inkomsten, uitgaven en leningen van studenten zijn die in dezelfde situatie zitten als zijzelf. Ook is het mogelijk om een eigen Financieel Studieplan op maat te maken, zodat je als student weet wat je huidige inkomsten- en uitgavenpatroon voor de toekomst betekent."

Roemer: ‘Beursgang ABN Amro is doldwaze actie’

SP-leider Emile Roemer noemt de door het kabinet voorgenomen beursgang van ABN Amro een doldwaze actie. ‘We hebben voor veel geld een bank gered en daarmee eindelijk de mogelijkheid om de financiële sector op orde te brengen. In plaats van dat te doen, gaat het kabinet de bank met een verlies van vele miljarden verkopen. Een doldwaze actie van politici die een ongeremde financiële markt belangrijker vinden dan betrouwbare banken voor burgers.’
Volgens Roemer moet het kabinet ABN Amro niet met verlies naar de beurs brengen maar ervoor zorgen dat de bank een betrouwbare spaar- en investeringsbank voor burgers en bedrijven wordt. ‘Een bank in overheidshanden kan mensen een alternatief bieden voor de private banken. ABN Amro kan een betrouwbare bank worden zonder topsalarissen en megabonussen. Daar is sinds de crisis bij veel mensen behoefte aan. Een sociaaldemocraat als Dijsselbloem zou niet de belangen van de financiële markten voorop moeten stellen maar de belangen van belastingbetalers en burgers die een betrouwbare bankensector willen.’

donderdag 29 augustus 2013

Contactloos betalen maakt internationale opmars

MasterCard Worldwide maakt bekend dat er nu wereldwijd 56 landen zijn waar consumenten contactloos kunnen betalen. Het bedrijf maakt contactloos betalen mogelijk met creditcards, betaalpassen en, in toenemende mate, met smartphones. Via Near Field Communication (NFC) kunnen consumenten in Nederland snel, gemakkelijk en veilig betalen door enkel hun betaalpas of smartphone tegen een betaalterminal aan te houden – zonder een pincode in te hoeven toetsen bij bedragen van €25 of lager. Deze innovatie is vooral geschikt voor locaties waar snelheid aan de kassa belangrijk is.
Sinds de eerste contactloze transactie in 2005, heeft contactloos betalen over de hele wereld een aanzienlijke groei doorgemaakt. De consumenten die een contactloze smartphone, creditcard of betaalpas hebben, kunnen daarmee bij meer dan 1,2 miljoen winkellocaties wereldwijd afrekenen. Dat is een groei van 139 procent in vergelijking met het jaar daarvoor.
In Europa is contactloos betalen ingevoerd in 29 landen. In landen als het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Turkije, Polen, Italië, Duitsland, Zwitserland, Rusland en nu Tsjechië en Hongarije zijn inmiddels meer dan een miljoen contactloze credit cards en betaalpassen uitgegeven. Onder de acceptanten bevinden zich onder andere grote supermarktketens (Carrefour), pompstations (BP), openbaarvervoerbedrijven (Transport for London) en fast food restaurants (McDonald’s).
In Nederland gingen vandaag de drie grootbanken ABN AMRO, ING en Rabobank van start met mobiel betalen in samenwerking met KPN, MasterCard Worldwide en de gemeente Leiden. Bij het project in Leiden is het de Maestro contactloze betaaltechnologie die toegepast wordt op zowel de smartphones als de Maestro betaalpassen van de deelnemende consumenten. Later dit jaar zullen verschillende Nederlandse banken gefaseerd contactloze betaalpassen uitgeven aan hun kaarthouders. AKO op Schiphol was in mei van dit jaar ook de eerste Nederlandse winkel die startte met het accepteren van contactloze betalingen.

Introductie Mobiel betalen in Leiden

ABN AMRO, ING en Rabobank introduceren op 2 september een nieuwe vorm van betalen. Ongeveer 1.000 consumenten gaan de komende drie maanden bij circa 150 winkeliers en horecagelegenheden in het centrum van Leiden betalen met hun smartphone. Het af te rekenen bedrag wordt rechtstreeks van hun bankrekening afgeschreven, net zoals bij een normale pinbetaling. Betalen wordt daarmee gemakkelijker en sneller voor consument én ondernemer.
Voor deze innovatie in betalen werken de drie banken samen met MasterCard, KPN en de gemeente Leiden. Na afloop van de introductieperiode bepaalt elke bank afzonderlijk of en op welke wijze zij deze vorm van betalen aan klanten gaat aanbieden.
Bij mobiel betalen houdt de klant zijn smartphone enkele centimeters van de betaalautomaat van de winkelier. Door Near Field Communication (NFC) in de smartphone en de betaalautomaat kan de betaling worden afgehandeld. Voor bedragen tot en met 25 euro hoeft de klant geen pincode in te toetsen (tenzij hij dat zelf anders heeft ingesteld). Voor bedragen boven 25 euro is altijd een pincode nodig en voert de klant die in op zijn telefoon.
Mobiel betalen gaat sneller dan betalen met contant geld of de traditionele betaalpas. Dat levert tijdswinst op bij de kassa, waar zowel ondernemer als consument voordeel van heeft.
Voor de ondernemer betekent minder contant geld bovendien meer veiligheid en een efficiëntere bedrijfsvoering.
Betalen met de smartphone is net zo veilig als betalen met de betaalpas. MasterCard biedt betalingen via NFC buiten Nederland al geruime tijd probleemloos aan. Bij verlies of diefstal is de klant door de pincode beschermd tegen betalingen boven de 25 euro. Betalingen onder de 25 euro zijn slechts mogelijk tot de bedragen bij elkaar opgeteld de 50 euro passeren. Dan moet de klant ter controle opnieuw de pincode invoeren.
Aan de introductie van mobiel betalen in Leiden nemen circa 1.000 consumenten en 150 ondernemers als klant van de drie participerende banken deel. De consumenten hebben voor deze introductie een Samsung Galaxy Express ontvangen die is uitgerust met NFC en de betaal-app van hun bank.
Mobiel betalen is mogelijk bij 150 ondernemers in Leiden. Er is sprake van een zeer gevarieerd aanbod van kleinere winkels tot grote winkelketens , waaronder warenhuizen, supermarkten, detailhandel en horeca. Ook de NS en winkels binnen het NS-station werken aan de introductie mee (zie lijst deelnemende winkeliers in de bijlage).
Deelnemende ondernemers hebben voor de introductie in Leiden betaalautomaten vervangen door automaten die geschikt zijn voor betalen met de bestaande betaalpassen, voor mobiel betalen en betalen met de contactloze betaalpassen.

Deel documenten onderzoek lekken informatie DSB hoeft niet openbaar

De minister van Veiligheid en Justitie mocht weigeren het merendeel van de documenten uit het zogenoemde 'onderzoek Barcelona' openbaar te maken. In dat Rijksrecherche-onderzoek stond de vraag centraal hoe RTL Nieuws in december 2009 de beschikking had gekregen over vertrouwelijke stukken van De Nederlandsche Bank over de DSB Bank. Wel moet minister Opstelten een proces-verbaal van de Rijksrecherche en een passage uit een ander proces-verbaal openbaar maken. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (28 augustus 2013). Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.
RTL Nederland had de minister op grond van de Wet openbaarheid van bestuur gevraagd alle processen-verbaal van de Rijksrecherche en alle onderliggende informatie openbaar te maken die betrekking hebben op het onderzoek van de Rijksrecherche naar het lekken van vertrouwelijke informatie over de DSB bank naar RTL Nieuws.
Hoewel de minister enkele documenten (gedeeltelijk) openbaar heeft gemaakt, heeft hij openbaarmaking van het merendeel van de documenten geweigerd. Naar het oordeel van de Raad van State mocht hij dit doen. Daarbij is van belang dat na het sluiten van het 'onderzoek Barcelona' een oud-bestuurder van de DSB Bank aangifte heeft gedaan tegen De Nederlandsche Bank. De minister heeft aannemelijk gemaakt dat de informatie uit het Rijksrecherche-onderzoek 'van belang kan zijn voor enige beslissing die naar aanleiding van de nieuwe aangifte moet worden genomen en dat openbaarmaking hiervan ertoe kan leiden dat de opsporing en vervolging van strafbare feiten wordt gefrustreerd', aldus de hoogste bestuursrechter. De minister mocht het belang van opsporing en vervolging dan ook zwaarder laten wegen dan het publieke belang bij openbaarmaking van de informatie.
De rechtbank in Amsterdam oordeelde in juni 2012 nog dat de minister een aantal passages in drie documenten alsnog openbaar moest maken. Dat is nu van de baan.
De minister moet wel een proces-verbaal van de Rijksrecherche openbaar maken over een kort geding tussen De Nederlandsche Bank en RTL Nederland. Verder moet een passage openbaar worden gemaakt uit een samenvatting van de bevindingen van het onderzoek van de Rijksrecherche tot dan toe. De Raad van State is van oordeel dat zowel het proces-verbaal als de passage uit de samenvatting informatie bevat die vergelijkbaar is met informatie die wel openbaar gemaakt is en openbaarmaking daarvan daarom niet achterwege mocht blijven.
Het 'onderzoek Barcelona' bestaat uit in totaal 59 documenten. Eén daarvan heeft de minister volledig openbaar gemaakt, 29 documenten zijn gedeeltelijk openbaar gemaakt. De rest is geweigerd of was al in het bezit van RTL Nederland.

woensdag 28 augustus 2013

Meer klanten voor Triodos

Het balanstotaal van Triodos Bank is in het eerste halfjaar van 2013 met 11 procent gegroeid tot 5,9 miljard euro. In dezelfde periode van 2012 bedroeg de groei eveneens 11 procent. Het totaal beheerd vermogen, bestaande uit Triodos Bank, de beleggingsfondsen en Private Banking, is toegenomen met 10 procent tot 8,9 miljard euro.
De kredietportefeuille met leningen aan duurzame bedrijven en projecten groeide met 5 procent. In dezelfde periode van 2012 was de groei 8 procent. De nettowinst bedraagt 13,4 miljoen, een stijging van 35 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2012.
Het aantal klanten is gestegen met ruim 40.000 tot 477.000.
Volgens directievoorzitter Peter Blom blijft de bank groeien. 'De economische situatie in Europa leidt echter tot minder vraag naar financieringen en vertraagde ook de opname van een aantal kredieten. Ook duurzame ondernemingen zijn in het huidige economische klimaat voorzichtig bij het aangaan van financiële verplichtingen. De effecten daarvan zijn merkbaar, net als die van overheidsbezuinigingen en van onduidelijkheid rond de regelgeving op het gebied van duurzame energie projecten. Consumenten blijven kiezen voor positieve verandering, duurzaamheid en bewuster omgaan met hun geld. Die ontwikkeling zien we terug in de groei van het aantal klanten met 40.000 in de eerste zes maanden van dit jaar.'
Het bedrag aan Triodos Bank toevertrouwde middelen, bestaande uit spaargelden, termijndeposito’s en tegoeden op betaalrekeningen, is de eerste zes maanden van 2013 gestegen met 12 procent (2012: 11 procent).
De toevoeging aan de voorzieningen voor probleemkredieten daalde tot 5,5 miljoen ten opzichte van 12,4 miljoen in dezelfde periode van 2012. Deze ontwikkeling heeft een positief effect op de winstgevendheid van de bank.

Nettowinst BNG Bank 123 miljoen euro

BNG Bank heeft het eerste halfjaar van 2013 een nettowinst behaald van 123 miljoen euro, een daling van 36 miljoen ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Het renteresultaat, het kernresultaat van de bank, is met 13 miljoen licht gestegen. Het resultaat financiële transacties stond onder druk door een aanpassing van de wijze van waardering van derivaten in aansluiting op wat in de markt gebruikelijk is geworden; dit leidde tot een incidenteel ongerealiseerd resultaat van 27 miljoen negatief. Daarnaast heeft de bank een additionele bijzondere waardevermindering van ruim 20 miljoen op een deelneming genomen.
De nieuw verstrekte langlopende leningen over de verslagperiode bedragen 5,7 miljard euro, gelijk aan het eerste halfjaar 2012. De maatschappelijke betekenis van BNG Bank wordt onderschreven door het aanhoudend hoge aandeel van de bank in de totale financieringsvraag vanuit de klantensectoren. De klantvraag in 2013 betreft overwegend herfinanciering van bestaande leningen. Als gevolg van de economische omstandigheden en de aangekondigde bezuinigingen zijn klanten terughoudend met het aangaan van nieuwe investeringen.
Ten behoeve van herfinanciering en nieuwe kredietverlening heeft BNG Bank in de verslagperiode voor 7,7 miljard (2012: 9,8 miljard) langlopende financiering aangetrokken. Door de afnemende onrust op de internationale kapitaalmarkten was de bank in staat het liquiditeitsprofiel tegen gunstige voorwaarden te verbeteren. BNG Bank verwacht dat het renteresultaat over 2013 hoger zal uitkomen dan over 2012. Het resultaat financiële transacties zal ook in 2013 gevoelig blijven, mede door de ontwikkelingen van de Europese schuldencrisis. Gezien alle onzekerheden acht de bank het niet verantwoord een uitspraak te doen over de verwachte nettowinst 2013. 

KPMG: Verzekeraars willen helderheid over regelgeving

"Mede als gevolg van de onzekerheden rond de afwikkeling van de woekerpolissen leidt deze situatie tot een verlamming in de markt", zegt Jeroen Valk, partner bij KPMG Corporate Finance. Valk: "Veel verzekeraars hebben bovendien te maken met levenportefeuilles waarvan op dit moment geen polissen meer worden verkocht en geen enkel uitzicht bieden op een adequaat rendement. Op deze ‘closed book’ portefeuilles loopt het rendement langzaam terug.
Dat betekent dat deze verzekeraars op termijn met een kostenprobleem worden geconfronteerd, waardoor zij zich genoodzaakt voelen om extra geld achter de hand te houden. De kans bestaat overigens dat de bestaande portefeuilles eerder teruglopen dan voorzien. Mocht het kabinet besluiten dat het ‘bekneld vermogen’ van Nederlanders ingezet mag worden om bijvoorbeeld de hypotheekschuld af te lossen, dan betekent dit dat portefeuilles nog eerder zullen teruglopen."
De levensmarkt verkeert volgens Valk op dit moment duidelijk in een spagaat. Valk: "Aan de ene kant wil de sector haar rol als verstrekker van zekerheid met nieuwe producten vervullen, anderzijds vormen de huidige economische situatie en de onrendabele ‘closed books’ een belemmering voor nieuwe investeringen. De markt wordt immers door een aantal ontwikkelingen hard geraakt.
Door de opkomst van banksparen, de lage rente, de vastgelopen woningmarkt, de beperkte verkoop van hieraan gerelateerde verzekeringsproducten en de toegenomen interesse in alternatieve pensioenvormen is de markt voor levensverzekeringen met tientallen procenten gekrompen. Hierdoor staat de winstgevendheid van levensverzekeraars duidelijk onder druk en keren zij minder dividend aan hun aandeelhouders uit."
Uit een analyse van KPMG blijkt dat de Nederlandse levensverzekeraars hun solvabiliteitspositie vorig jaar aanzienlijk hebben zien verbeteren. In 2012 lag de solvabiliteitsratio met 340% ruim 10% hoger dan de jaren ervoor. "Dit is vooral een gevolg van het feit dat levensverzekeraars vorig jaar zo’n 70% minder dividend hebben uitgekeerd", constateert Age Lindenbergh, partner bij KPMG Advisory.
Lindenbergh: "Verzekeraars houden mede een hogere solvabiliteit aan omdat er onduidelijkheid bestaat over toekomstige solvabiliteitseisen. Nederland neemt alvast een voorschot op de nieuwe Europese regelgeving door nu al een deel van de regels te willen invoeren. Andere landen doen dat niet. Zij gaan pas tot invoering van nieuwe regels over zodra Solvency II helder is. Omdat én de uiteindelijke vorm van Solvency II onduidelijk is én er in de tussentijd in Nederland nieuwe, zwaardere regels bijkomen is onzekerheid ontstaan over de kapitalisatie die in de nabije toekomst nodig is."
Nu consumenten in toenemende mate kiezen voor banksparen in plaats van kapitaalverzekeringen en lijfrentes, zal de omzetdaling in leven individueel volgens Valk steeds verder doorzetten. Valk: “Hierdoor ontstaan steeds meer en steeds grotere ‘closed books’. ­De kracht van een levensverzekeraar ligt historisch gezien echter niet primair in het effectief en efficiënt beheren van bestaande polissen, maar in het dragen en managen van verzekeringsrisico’s en het verkopen van nieuwe polissen. ­
De verzekeraars doen er dan ook goed aan om de verkoop van deze levenportefeuilles serieus te overwegen om meer financiële ruimte te creëren. Er zijn voldoende partijen in de markt die zich juist richten op het beheren van dergelijke portefeuilles. Zij kunnen dit soort portefeuilles vaak efficiënter afwikkelen, hetgeen ook in het belang van de polishouder is. Bovendien kunnen zij meerdere ‘closed books’ samenvoegen om schaalvoordelen te behalen.
Dit biedt verzekeraars weer de mogelijkheid zich te richten op activiteiten die de klanten van haar verwachten: het ontwikkelen van nieuwe producten en het verschaffen van zekerheid in economisch onzekere tijden."

dinsdag 27 augustus 2013

Stabiele, competitieve en dienstbare bankensector onmisbaar voor Nederland

De NVB is met het kabinet van mening dat een solide, integere en concurrerende bankensector onmisbaar is voor Nederland. Daarom werken Nederlandse banken hard aan een sector die dienstbaar is aan de economie en de klant centraal stelt.
Het kabinet kiest in haar visie op de sector nadrukkelijk om door te gaan op de ingeslagen weg naar Europees toezicht.  De NVB onderschrijft het belang van een snelle invoering van alle onderdelen van de Bankenunie.
Het is ook goed dat het kabinet bij een eventuele verhoging van de leverage ratio in Europees verband wil optrekken. Daarbij moet bedacht worden dat een te snelle verhoging beperkend kan werken op de kredietverlening, in het bijzonder voor kredieten met een lage risicoweging, zoals hypotheken.
De NVB werkt aan een vernieuwing van de Code Banken door deze aan te vullen met gemeenschappelijke waarden van banken, gedragsregels voor alle medewerkers waaronder regels over de “bankierseed”, én met tuchtrecht dat op die medewerkers van toepassing is. Het vertrouwen in de bancaire sector is er immers mee gediend dat banken duidelijk maken waarvoor ze staan. De NVB is blij dat het kabinet deze aanpak in haar visie op de sector omarmt.


Oratie: belastinghervorming Commissie Van Dijkhuizen kan ingrijpender

De Commissie Van Dijkhuizen zet in haar in juni 2013 verschenen rapport ‘Naar een activerender belastingstelsel’ belangrijke eerste stappen tot hervorming van de inkomstenbelasting, maar gaat niet ver genoeg. Op tal van onderwerpen – belastingheffing van ondernemers en directeuren-aandeelhouders, het eigenwoningregime, fiscale aftrekposten – kunnen en moeten meer verbeteringen worden aangebracht dan de Commissie adviseert.
Dat stelt prof. dr. mr. Edwin Heithuis, hoogleraar fiscaal recht aan de faculteit Rechtswetenschappen van de Open Universiteit, in zijn oratie ‘OverBelastingen 2.0’. Heithuis houdt zijn inaugurele rede op vrijdag 30 augustus 2013 om 16.00 uur bij de Open Universiteit in Heerlen.
Hoogleraar Heithuis is positief-kritisch over het rapport van de Commissie Van Dijkhuizen. De Commissie zet belangrijke eerste stappen tot hervorming van de inkomstenbelasting, maar gaat naar zijn oordeel niet ver genoeg.
Voor ondernemers en directeuren-aandeelhouders maakt de Commissie het belastingsysteem neutraler, zodat het niet uitmaakt of de onderneming in een bv wordt gedreven of niet. Dit kan volgens Heithuis nog sterk worden verbeterd, met name door de gebruikelijkloonregeling voor directeuren-aandeelhouders te versoepelen in plaats van deze verder aan te scherpen, zoals de Commissie voorstelt.
Wat de eigenwoningregeling betreft dient scherper te worden ingezet op verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek, met name ook voor bestaande gevallen. Afschaffing van de overdrachtsbelasting die een rem vormt op woningmobiliteit, is een goede zaak. Heithuis meent ook dat de oudedagsvoorzieningen, zoals de fiscale oudedagsreserve voor ondernemers en het pensioen in eigen beheer voor directeuren-aandeelhouders, scherper tegen het licht hadden moeten worden gehouden. Deze zouden volgens Heithuis zelfs beter kunnen vervallen. En in het woud van fiscale aftrekposten kan ingrijpender worden gesnoeid dan de Commissie nu voorstelt, bijvoorbeeld door de giftenaftrek af te schaffen.
Er is een ongeschreven regel dat het belastingstelsel eens in de tien jaar grondig moet worden herzien. De inkomstenbelasting is ruim dertien jaar oud en is dus aan een herziening toe. Daartoe heeft de staatssecretaris van Financiën in 2012 de Commissie inkomstenbelasting en toeslagen, ofwel de Commissie Van Dijkhuizen, ingesteld. De Commissie doet in haar rapport tal van voorstellen tot wijziging van de inkomstenbelasting. Gekeken is naar vereenvoudiging van de belastingen, welke belastingen beter kunnen worden afgeschaft en of nieuwe belastingen moeten worden geïntroduceerd. Maar ook of het toeslagensysteem, waar jaarlijks vele miljoenen in omgaan en dat nogal fraudegevoelig is, niet eenvoudiger kan.

maandag 26 augustus 2013

ING Nederland spreekt klanten in Google Hangouts

De CEO van ING Nederland Nick Jue gaat vandaag de dialoog aan met klanten via Google Hangouts. Tussen 19.00 en 20.00 uur beantwoordt Jue vragen over mobiel bankieren en online contact met de bank. Het aantal klantcontacten dat plaatsvindt via een mobiel apparaat zoals een smartphone of tablet, neemt bij de ING een grote vlucht. De bank verwacht dat de klantenservice zich meer naar online en sociale media zal verplaatsen. Eind 2013 gaat het al om 85 procent van alle klantcontacten.

'Belegger wil mega rendement in crisistijd'

Uit een recent onafhankelijk onderzoek van OnlineBeleggen.info, onder meer dan 200 Nederlandse en Belgische ervaren en potentiële beleggers, blijkt dat de meeste beleggers een rendement willen van minimaal 10% per belegging. En dat terwijl het volop crisistijd is en de spaarrentes niet boven de 2% uitkomen.
Beleggers zijn vooral ontevreden over de hoogte van de transactiekosten bij de Nederlandse brokers. De belegger anno 2013 wil zelf de touwtjes in handen hebben. Toch wil men ook voldoende begeleiding van de brokers. Brokers schieten hierin tekort. Beleggers handelen vooral bij bekende Nederlandse banken/brokers als Binck Bank, Alex, ABN AMRO en ING. Buitenlandse brokers zijn minder in trek. Het marktaandeel van buitenlandse brokers kan echter toenemen, aangezien de transactiekosten bij deze brokers aanzienlijk lager zijn.
Vaak wordt gedacht dat beleggen alleen is weggelegd voor mensen met een grote portemonnee. Deze gedachte blijkt niet waar. Bijna de helft van de beleggers belegt met kleine bedragen (minder dan Euro1000). Deze mensen beleggen vooral bij de buitenlandse beleggingsaanbieders. De meeste kleine beleggers investeren tussen de Euro0 en Euro500 per belegging.
De grootste instapdrempels voor potentiële beleggers zijn het risico en het benodigde kapitaal. Maar liefst 70% van de potentiële beleggers start met beleggen, indien het vertrouwen in eigen kunnen groot genoeg is. Beleggers kunnen zelfvertrouwen ontwikkelen door te oefenen met virtueel beleggen.

vrijdag 23 augustus 2013

ABN AMRO krijgt groen licht voor voorbereidingen beursgang

ABN AMRO staat positief tegenover het voornemen van de Minister van Financiën om ABN AMRO op termijn naar de beurs te brengen. Een beursgang heeft ook de voorkeur van de bank. Gerrit Zalm, voorzitter van de Raad van Bestuur van ABN AMRO: “Het voornemen van de Minister is een eerste stap op weg naar de private markt. Indien het parlement hiermee instemt zou de eerste mogelijkheid voor een beursgang in de eerste helft van 2015 kunnen zijn. We blijven uitvoering geven aan de ingezette lange termijnstrategie, waarbij de klant voor ons het uitgangspunt is.”
ABN AMRO is klaar om met de voorbereidingen, die bij een beursgang horen, te beginnen. De integratie is succesvol afgerond en de bank heeft de afgelopen drie jaar haar positie op vrijwel alle marktsegmenten waarin zij actief is, verstevigd. Ook is de financiële positie verbeterd. De bank heeft op dit moment wel last van de recessie in Nederland. De gedefinieerde lange termijnstrategie wordt nu verder uitgerold, wat ook tot betere financiële resultaten moet leiden.
Het voornemen van de Minister heeft voor de klanten van de bank geen gevolgen. De strategie van de bank stelt het klantbelang centraal. Daarbij hanteert ABN AMRO een gematigd risicoprofiel door alleen risico’s te nemen die ze kan overzien. ABN AMRO focust op Nederland. In het buitenland wil de bank groeien in specifieke activiteiten in een select aantal markten.

ABN kan naar de markt

Gevel van het hoofdkantoor van ABN AMRO.ABN AMRO kan op termijn terug naar de markt. Het kabinet heeft daarbij de ambitie om een zo hoog mogelijke opbrengst te realiseren. De ministerraad heeft op voorstel van minister Dijsselbloem van Financiën het principebesluit genomen dat onder voorwaarden een beursgang de beste optie is wanneer aan de volgende voorwaarden is voldaan: de financiële sector moet voldoende stabiel zijn, er moet voldoende interesse zijn in de markt en de onderneming moet er klaar voor zijn. Over een jaar zal het kabinet opnieuw beoordelen of aan genoemde voorwaarden wordt voldaan. Voor ASR kiest het kabinet voor een beursgang of onderhandse verkoop.
'Banken vervullen een belangrijke rol in de samenleving. De beoogde beursgang van ABN AMRO en die van ASR bevordert de concurrentie in de financiële sector. Dat is – zeker op de langere termijn – goed voor de consument. De beursgangen sluiten aan bij de vandaag gepresenteerde visie op de Nederlandse bankensector. Banken moeten bijdragen aan het goed functioneren van de Nederlandse economie. Dat gaat het best als zij op eigen benen staan.' aldus minister Dijsselbloem.
De in 2008 door de Staat geredde ondernemingen ABN AMRO en ASR moeten zich de komende maanden prepareren op een beursgang. Dat is een no-regret maatregel die de bank helpt de eigen bedrijfsvoering in kaart te brengen en niet vooruitloopt op het besluit de bank wel of niet naar de beurs te brengen. De bank en de verzekeraar moeten daarbij verdere rendementsverbeteringen laten zien en de interne organisatie voorbereiden op een beursnotering. Beide ondernemingen hebben daarvoor tijd nodig. ABN AMRO minimaal een jaar en ASR ongeveer een half jaar. Na die periode wordt de stabiliteit van de financiële sector, de interesse in de markt en de vorderingen van ABN AMRO en ASR opnieuw bekekenen. Pas dan wordt definitief de afweging gemaakt of een beursgang opportuun is. Bij een besluit tot verkoop nemen de concrete voorbereidingen vervolgens nog minimaal vier tot zes maanden in beslag.
Op dit moment wordt geschat dat de waarde van ABN AMRO bij een beursgang kan toegroeien naar een bedrag van rond de 15 miljard euro (kernkapitaal zoals vastgesteld door toezichthouder). De Staat heeft tot nu toe 21,66 miljard euro in de onderneming geïnvesteerd. Bij ASR wordt de waarde geschat op 2,15 miljard euro tot 2,3 miljard euro. De Staat heeft tot nu toe 3,65 miljard aan ASR uitgegeven. Voor beide waarderingen geldt dat het momentopnamen zijn.
Ten aanzien van SNS liggen er nog geen concrete plannen. De verkoopmogelijkheden voor SNS REAAL zijn afhankelijk van het besluit van de Europese Commissie over het herstructureringsplan.

Winst ABN daalt

De winst van ABN Amro daalde in het tweede kwartaal tot 402 miljoen euro. De bank nam voorzieningen voor slechte leningen van 254 miljoen. Wel is er sprake van een winst. Operationeel gezien zijn de cijfers een stuk beter. Zo stegen de operationele baten met 1 procent, terwijl de baten daalden met 2 procent. Het operationele resultaat (dus zonder rekening te houden met voorzieningen) steeg zo met 39 procent tot 751 miljoen euro. ABN Amro zegt dat vooral het MKB flink te lijden heeft van consumenten die de hand op de knip houden. De bank ziet ondertussen dat consumenten wel flink sparen.

RTL: Jan Kalf (oud-ceo ABN) over ABN Amro.
RTL: Roland rekent op achterkant bierviltje: hoeveel is ABN waard?
NRC: 'Vandaag persconferentie Dijsselbloem over toekomst ABN'
NOS: Besluit verkoop ABN Amro verwacht.

Goudbeleggers ook niet meer welkom bij RBS

RBS is in korte tijd de tweede bank die beperkende maatregelen treft in het aanbod van fysiek gedekte edelmetaalbeleggingen. Eerder gaf ABN Amro in een brief aan hun klanten aan dat de opslag van fysiek edelmetaal middels de edelmetaalrekeningen werd overgedragen naar een andere partij. Volgens de website van RBS zal de Fysiek Goud Tracker per 2 september aanstaande worden beëindigd en dienen beleggers uiterlijk 27 augustus hun posities te sluiten.
Jaap Raijmans, directeur van edelmetaalaanbieder Goudstandaard geeft in een reactie aan, dat banken steeds minder heil zien in het aanbieden van edelmetaal of beleggingen in edelmetaal. Beleggers in edelmetaal zullen daarom hun heil zoeken bij gespecialiseerde ondernemingen. Goudstandaard biedt een overstap aan.
Jaap Raijmans: "Beleggers welke in goud beleggen kunnen dus naast additionele kosten ook met koersrisico's worden geconfronteerd. Door de positie bij de bank af te wikkelen en deze gelijktijdig om te zetten naar een positie in fysiek goud bij Goudstandaard wordt het koersrisico uitgesloten"
Goudstandaard, als AFM vergunninghouder, slaat het goud veilig en verzekerd op bij een gespecialiseerde partner. Daarnaast wordt de belegger, middels de stichting derdengelden, additionele zekerheid geboden.
"Steeds meer belegger zien, om begrijpelijke redenen, af van derivaten en wensen in echt fysiek goud te beleggen. De grootbanken trekken zich juist terug op dit terrein en bieden liever derivaten aan. Bij ons staat het belang van de klant voorop en door onze specialisatie en schaalgrootte kunnen wij aantrekkelijke tarieven hanteren. Zo blijft fysiek goud bereikbaar voor de belegger", aldus Jaap Raijmans.

Middenbedrijf financiert groei vooral uit eigen middelen

Nederlandse middelgrote ondernemingen financieren de noodzakelijke groei vooral uit eigen middelen. Externe financiers spelen binnen het middenbedrijf een beperkte rol bij het realiseren van de groeiambities van de bedrijven, zo blijkt uit onderzoek van KPMG onder ruim tweehonderd Nederlandse middelgrote ondernemingen.
Ruim 80% van de ondernemingen geeft aan op dit moment over voldoende mogelijkheden te beschikken om groei te kunnen financieren. Drie van de vier bedrijven zijn in staat om de gewenste groei uit eigen middelen te financieren. De helft van de bedrijven die zelf over onvoldoende middelen beschikken, doen een beroep op de bank. Een kleine 20% maakt gebruik van externe, alternatieve financiering. Overigens is slechts 25% van de bedrijven van mening dat de banken de kredietkraan voldoende open zetten voor bedrijven om te kunnen groeien. Een ruime meerderheid van de ondernemingen geeft bovendien aan te maken te hebben met een duidelijke verzwaring van de aangeboden leningvoorwaarden.
"Hoewel ruim 70% van de bedrijven bekend is met de mogelijkheden van alternatieve financieringen en ook in staat is om de verschillende financieringsvormen met elkaar te vergelijken, maken bedrijven daar in beperkte mate gebruik van", constateert Ferdinand Veenman, partner bij KPMG Corporate Finance.
Veenman: "De beperkte inzet van alternatieve financiering blijkt dan ook vooral ingegeven door het feit dat een meerderheid van de bedrijven niet bereid is een hogere marge te betalen voor alternatieve financieringen. Zelfs niet als de voorwaarden, zoals de omvang van de lening en de bevoorschotting, die van de banken overtreffen. Dat betekent dus dat wanneer ondernemers niet bereid zijn om hogere marges te betalen voor de hogere risico's, zij vooral aangewezen zullen zijn op bankfinanciering. Gezien de verscherpte regels die banken hanteren, zal dit naar verwachting grote druk zetten op de financierbaarheid van de noodzakelijke groei. De inzet van een grote verscheidenheid aan financieringsinstrumenten is dan ook van essentieel belang om ondernemingen optimaal te financieren."
De bedrijven blijken steeds minder vaak 'negatieve' maatregelen te hanteren om de bedrijfsprestatie op peil te houden. Een minderheid van de ondernemingen geeft aan gebruik te maken van kostenbesparingen, personeelreducties, arbeidstijdverkorting en werkkapitaalbesparingen. En ook het bevriezen van investeringsbudgetten wordt door een beperkt groep bedrijven als middel gehanteerd. Een beperkt aantal bedrijven heeft het economische vooruitzicht vergeleken met vorig jaar zien verbeteren.
Bijna de helft van de ondernemingen verwacht echter dat de economie de komende twee jaar zal aantrekken. Gebrek aan gekwalificeerd personeel (24%), financiering (36%) en wet- en regelgeving (40%) vormen volgens de bedrijven de belangrijkste obstakels die economische groei in de weg staan. Veenman: "Overigens draagt het huidige kabinetsbeleid volgens de bedrijven niet bij aan het herstel van vertrouwen bij de consument. Bijna 80% van de ondernemingen vindt dat het kabinet te weinig investeert en teveel bezuinigt."

donderdag 22 augustus 2013

Slechte economie haalt resultaat Rabobank onderuit

De Rabobank zag de nettowinst in de eerste helft van 2013 met 14 procent teruglopen tot 1,11 miljard euro. De kredietportefeuille nam in de eerste zes maanden van het jaar af met 1 procent tot 454 miljard euro. Bestuursvoorzitter Piet Moerland spreekt over een moeilijk eerste halfjaar van 2013. De Nederlandse economie bleef in recessie en de vooruitzichten op herstel blijven mager.
Rabobank heeft in de eerste helft van 2013 een voorziening getroffen in het kader van de LIBOR-onderzoeken. De overgang op de nieuwe pensioenregeling met ingang van 1 januari 2013 had in combinatie met voorgenoemde voorziening per saldo een belangrijk eenmalig positief effect op het resultaat. De vraag naar leningen was in deze periode gering en er werd meer afgelost op hypotheken. De toevertrouwde middelen stegen met 2 procent tot 340 miljard euro. Het bedrag dat overblijft van de nettowinst na de betaling van de vergoeding op Rabobank Ledencertificaten (RLC) en op hybride vermogen is aangewend om het vermogen te versterken. De solvabiliteit blijft onverminderd sterk: de Core Tier 1 (“CT1”) ratio bedroeg 12,9 procent. De CT1 ratio daalde met 0,3 procentpunt, mede doordat in de eerste helft van dit jaar voor circa EUR 400 miljoen Rabobank Ledencertificaten zijn overgenomen. De Treasury Stock per 30 juni 2013 bedraagt EUR 602 miljoen. Rabobank zal deze RLC uit de Treasury Stock laten vervallen, waardoor de verhandelbaarheid van uitstaande RLC is gewaarborgd. Dit past in de kapitaalstrategie, waarbij het aandeel van RLC in het CT1 kapitaal zal worden afgebouwd naar een omvang die aansluit bij de huidige marktomstandigheden.

Consument kiest bij nieuwe hypotheek massaal voor annuïteit

Ruim 70 procent van de consumenten kiest bij een nieuwe hypotheek voor een annuïtaire of lineaire hypotheek. Vooral de annuïteitenhypotheek is door de nieuwe hypotheekregels dit jaar enorm in populariteit gegroeid. Dit blijkt uit een rondgang van vergelijkingssite Geld.nl langs enkele grote hypotheekverstrekkers. Opvallend is vooral de grote stijging van het aantal afgesloten annuïtaire hypotheken, terwijl het aandeel van lineaire hypotheken marginaal blijft. “Wij hebben tot nu toe in 2013 drie keer zoveel annuïtaire hypotheken afgesloten als in 2012”, stelt een woordvoerder van de Rabobank.
Doordat sinds 1 januari nieuwe hypotheken alleen nog voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking komen als deze annuïtair of lineair worden afgelost, is het logisch dat de annuïteitenhypotheek veel meer wordt afgesloten dan voorgaande jaren, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl. “Opvallend is wel dat de annuïteitenhypotheek vele malen populairder lijkt te zijn dan de lineaire hypotheek.” Bij Hypotheekshop is bijvoorbeeld van de hypotheken die in de eerste 30 weken van 2013 zijn afgesloten 52 procent op basis van annuïteit. Slechts in 4 procent van de gevallen werd gekozen voor een lineaire hypotheek.
Ook ABN AMRO ziet dat de annuïteitenhypotheek wordt verkozen boven de lineaire hypotheek. Volgens een woordvoerder van de bank komt dit doordat consumenten graag zekerheid hebben over hun maandlasten. Bij een annuïtaire hypotheek zijn de maandelijkse lasten gedurende de hele looptijd gelijk (tenzij de hypotheekrente veranderd). Bij een lineaire hypotheek zijn de maandlasten echter in het begin vrij hoog en dalen deze gedurende de looptijd van de hypotheek.
“Behalve de zekerheid over de maandlasten, kunnen juist ook de relatief hoge aanvangslasten bij een lineaire hypotheek voor de consument een reden zijn om te kiezen voor een annuïteitenhypotheek”, voegt Bulthuis toe. “Omdat je bij lineair in het begin hoge maandlasten hebt kun je bij deze aflossingsvorm bij de bank vaak minder lenen dan met een annuïtaire hypotheek.”
Ook uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt dat de belangstelling voor de annuïteitenhypotheek is toegenomen. In het tweede kwartaal van 2013 was 70 procent van alle afgesloten hypotheken annuïtair. In het laatste kwartaal van 2012 was dit nog maar 16 procent.
Alle benaderde partijen geven aan dat er ondanks de nieuwe regels voor hypotheekrenteaftrek nog altijd andere hypotheekvormen, zoals aflossingsvrij of een banksparen worden afgesloten. “Maar dat zijn vrijwel allemaal mensen die een bestaande hypotheek oversluiten en die dus niet onder de nieuwe regels vallen of die een tweede hypotheek afsluiten waarop de hypotheekrenteaftrek sowieso niet van toepassing is”, voegt de woordvoerder van ABN AMRO toe.
Het belangrijkste verschil tussen annuïtaire en een lineaire hypotheek is dat bij een annuïteitenhypotheek de maandlasten elke maand gelijk zijn en dat deze bij een lineaire hypotheek juist steeds verder afnemen gedurende de looptijd. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand een vast bedrag bestaand uit een deel rente en een deel aflossing. Aan het begin van de looptijd is het deel aflossing klein en het deel rente groot. Deze verhouding verandert gedurende de looptijd waardoor in de laatste jaren het deel aflossing juist weer groter is dan het deel rente dat je betaalt.
Bij een lineaire hypotheek los je elke maand een even groot deel van de lening af. Doordat de rente wordt berekend over de nog openstaande lening betaal je gedurende de looptijd steeds minder rente, zodat de totale maandlasten afnemen.
“De regelgeving rondom hypotheekverstrekking en hypotheekrenteaftrek, heeft dus grote invloed op de hypotheekkeuze van consumenten” stelt Bulthuis. Ook de cijfers van het HDN laten zien dat de regelgeving een belangrijke rol speelt. Zo neemt sinds de wettelijke introductie van banksparen in de jaren vanaf 2008 deze aflosvorm steeds populairder ten kosten van andere hypotheekvormen. En nu de overheid heeft bepaald dat alleen nog annuïtaire en lineaire hypotheken voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking komen, nemen juist deze hypotheekvormen een vlucht.

woensdag 21 augustus 2013

Verzekeraar ASR op koers

De transitie van a.s.r. naar de verzekeraar die 'helpt door te doen' heeft in het eerste halfjaar van 2013 concrete vormen aangenomen. Deze aangescherpte positionering is onder meer zichtbaar geworden in de succesvolle Feyenoord/Blijdorpcampagne en adviseurs werden geholpen met lokale reclamecampagnes. a.s.r. boekte, bij een onverminderd sterke solvabiliteit, een 5 procent hogere netto halfjaarwinst van 110 miljoen euro. Gunstige beleggingsresultaten, lagere operationele lasten en rendement verbeterende maatregelen zorgen voor een lichte groei van het resultaat.​ In het segment Leven is het nettoresultaat toegenomen tot 165 miljoen (eerste halfjaar 2012: 122 miljoen), met name door lagere operationele lasten en betere beleggingsresultaten in de eerste helft van dit jaar. De verzekeraar meldt verder het hoogste resultaat klanttevredenheidsmeting (Net Promoter Score) sinds 2009.

Duitsland gaat belasting heffen op bitcoin

De digitale munteenheid bitcoin is in Duitsland een erkende valuta. Burgers zullen dan ook belasting moeten betalen over de bitcoins die zij bezitten. Dat heeft het ministerie van Financiën in het land bepaald. Op bitcoins zal een tarief van 25 procent worden toegepast. Als de eigenaar ze echter langer dan een jaar in bezit heeft, hoeft hij niet over de waardeverandering in die periode belasting te betalen.

dinsdag 20 augustus 2013

'Dijsselbloem wil volledige verkoop ABN'

Minister van Financien Jeroen Dijsselbloem lijkt aan te sturen op een volledige verkoop van ABN-Amro door de Staat.Dat schrijft Het Financieele Dagblad (FD), waarbij de krant refereert aan een bijeenkomst van de partij van Dijsselbloem, de PvdA, maandag in Amsterdam, waar hij zijn voorkeur voor een volledige verkoop volgens de krant liet blijken. Het kabinet neemt een dezer weken een beslissing over de toekomst van de bank die in 2008 in handen van de overheid terechtkwam.

Lagere zorgpremie in 2013 door positieve resultaten verzekeraars

De gemiddelde zorgpremie daalde licht in 2013. Dit komt door de positieve resultaten van zorgverzekeraars, die zij onder andere behalen door een scherpe inkoop van zorg. Dit stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vast in haar jaarlijkse marktscan van de zorgverzekeringsmarkt. Zonder de inspanning van verzekeraars had iedere verzekerde dit jaar 117 euro meer moeten betalen aan de zorg.
De gemiddelde zorgpremie daalde van 1226 euro in 2012 naar 1213 euro in 2013. Deze daling met per saldo 13 euro werd mogelijk door de positieve resultaten van zorgverzekeraars, onder andere door het scherper inkopen van zorg. Dit leverde een besparing van in totaal 117 euro op. De pakketmaatregelen van de overheid en de jaarlijkse stijging van het zorggebruik verhoogden de premie weer met 104 euro. De grootste voordelen haalden verzekeraars dankzij het preferentiebeleid voor geneesmiddelen. Hiermee dwingen zorgverzekeraars af dat apotheken goedkopere medicijnen met dezelfde werkzame stof aanbieden aan hun patiënten. Dit preferentiebeleid heeft tot nu toe al 750 miljoen euro bespaard.
Onder andere door de scherpe zorginkoop hebben de zorgverzekeraars dit jaar naar verwachting opnieuw meevallende resultaten. Dit geeft hen de mogelijkheid om nog meer onderscheid te maken tussen de polissen voor 2014. Zorgverzekeraars kunnen de opbrengsten bijvoorbeeld gebruiken om de zorgpremies verder te verlagen of voor dezelfde premie als vorig jaar een zorgpakket samen te stellen met meer keuze uit gecontracteerde zorgaanbieders.
Om te zorgen dat verzekerden de zorgpolissen goed kunnen vergelijken, moeten zorgverzekeraars op tijd informatie geven over de inhoud van het zorgpakket, met welke zorgaanbieders zij een contract hebben gesloten en welke vergoeding zij geven voor niet-gecontracteerde zorgaanbieders.
De zorgverzekeringsmarkt is toegankelijk. Hoewel de meeste mensen vinden dat het veel tijd en moeite kost om polissen te vergelijken, stappen steeds meer verzekerden over naar een andere verzekeraar: het aantal overstappers in 2013 is met 8,3% het hoogst sinds 2007. De NZa ontving geen signalen over het schenden van acceptatieplicht, het verbod op premiedifferentiatie of andere vormen van risicoselectie die in strijd zijn met de wet. De basisverzekering is hierdoor toegankelijk voor iedereen. Ook de aanvullende verzekering, waarvoor wel acceptatievoorwaarden gesteld mogen worden, is zeer toegankelijk. De NZa blijft volgen of verzekeraars zich aan de wettelijke acceptatieplicht voor de basisverzekering houden.
De cijfers wijzen erop dat consumenten proberen op hun zorgverzekeringen te besparen. Zo kiest bijna 10% van de verzekerden voor een vrijwillig eigen risico. Ook het aantal verkochte aanvullende zorgverzekeringen daalde van 14,7 miljoen in 2012 tot 14,3 miljoen in 2013. Dit betekent dat nu iets meer dan 85% van alle verzekerden een aanvullende zorgverzekering heeft. Van de verzekerden sloot 9% een restitutiepolis zonder gecontracteerde zorg af in 2013.
Het aantal onverzekerden is met dank aan de Wet 'Opsporing en verzekering onverzekerden zorgverzekering' in 2011 sterk teruggelopen. Het aantal wanbetalers bleef in 2012 vrijwel ongewijzigd.

maandag 19 augustus 2013

Bank ten Cate neemt SNS Private Banking over

Bank ten Cate & Cie neemt SNS Private Banking, een onderdeel van SNS Securities, over van de staatsbank. Na een onderzoek van de De Nederlandsche Bank is de inlijving een feit. Dat maakte Bank ten Cate & Cie maandag bekend. De gesprekken over de overname dateren al uit de tijd van voor de nationalisatie op 1 februari van dit jaar. Het vermogen van Bank ten Cate wordt met de overname verdubbeld naar ongeveer 2 miljard euro.

Íslandsbanki mogelijk verkocht

Aziatische investeerders willen Íslandsbanki overnemen, de bank die is voortgekomen uit Glitnir na de crisis van 2008. Vijf procent van de bank is in handen van de IJslandse overheid, de overige aandelen behoren aan ISB Holding ehf. Een formeel bod is nog niet uitgebracht. Er zijn echter meer geïnteresseerden.

Helft van de jongeren maakt zich zorgen over geldzaken

Jongeren krijgen te maken met veel veranderingen op financieel gebied zodra ze achttien jaar worden en voor de wet volwassen zijn. Maar uit onderzoek van Wijzer in geldzaken blijkt dat er nog veel onwetendheid is. De helft van de jongeren maakt zich wel eens zorgen over geldzaken en dat is niet geheel onterecht. Eén op de tien 17-jarigen heeft namelijk niet voldoende geld om maandelijks rond te komen. Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken onder ruim 400 17-jarigen. Het platform, waar het Verbond ook in participeert, introduceert vandaag de Checklist 18 jaar en je geldzaken om jongeren te helpen inzicht en overzicht te krijgen in de veranderingen op weg naar financiële zelfstandigheid.
Uit het onderzoek blijkt verder dat een op de tien jongen schulden heeft. De schulden hebben de jongeren dan vooral bij ouders (56 procent) en bij vrienden (22 procent). Het gemiddelde schuldbedrag is met € 309,- fors, waarbij zelfs twintig procent van die groep een schuldbedrag heeft van meer dan € 500,-. Het geld besteden de jongeren met name aan kleding, boodschappen, vakantie en elektronica.
Driekwart van de 17-jarigen weet dat er iets verandert in hun financiële zaken als ze achttien jaar worden. Zo zijn ze op de hoogte van het feit dat ze in aanmerking komen voor studiefinanciering en dat er geen kinderbijslag meer komt. Daarnaast weten ze dat ze de mogelijkheid hebben om een zorgverzekering af te sluiten en zijn ze op de hoogte van verzekeringen in het algemeen. Zes op de tien 17-jarigen geeft aan een zorgverzekering zelf af te sluiten als ze achttien jaar worden. Dit aantal is daarnaast ook van plan om zorgtoeslag aan te vragen.

vrijdag 16 augustus 2013

Bankierseed uitgebreid

Mensen lopen in een halMinister Dijsselbloem van Financiën gaat de reikwijdte van de bankierseed uitbreiden. Sinds 1 januari 2013 is de bankierseed van toepassing op bestuurders en commissarissen van een financiële onderneming. Met ingang van 1 januari 2015 wordt de eed of belofte ook van toepassing op medewerkers met klantcontact. Ook voor medewerkers die het risicoprofiel van de financiële onderneming wezenlijk kunnen beïnvloeden, zoals effectenhandelaren, wordt de eed of belofte ingevoerd. Dijsselbloem regelt dit in de Wijzigingswet financiële markten 2015, die nu openstaat voor consultatie. Het ontwerpwetsvoorstel omvat ook het actief informeren van consumenten over het Depositogarantiestelsel door banken. Hiermee wordt invulling gegeven aan een belangrijke aanbeveling van de parlementaire enquêtecommissie De Wit.
Een ander element in het ontwerpwetsvoorstel is de uitbreiding van de geschiktheids- en betrouwbaarheidstoets. Op dit moment worden bestuurders en commissarissen van financiële ondernemingen al door De Nederlandsche Bank getoetst. Dit gaat ook gelden voor medewerkers die verantwoordelijk zijn transacties met grote financiële risico’s. Daarnaast wordt de overheidsbijdrage in de bekostiging van het toezicht op de financiële markten afgeschaft. De kosten komen vanaf 1 januari 2015 volledig voor rekening van instellingen die onder de reikwijdte van DNB en AFM vallen. Deze maatregelen volgen uit het regeerakkoord.
Met het wetsvoorstel Wijzigingswet financiële markten 2015 worden de Wet op het financieel toezicht en veertien andere wetten op het terrein van de financiële markten gewijzigd. Het wetsvoorstel is ter consultatie voorgelegd op de website www.internetconsultatie.nl. De termijn voor consultatie bedraagt vijf weken.

donderdag 15 augustus 2013

SNS Reaal kruipt uit het dal

SNS Reaal heeft over de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst behaald van 204 miljoen euro, vooral dankzij hogere rentemarges. Er stroomde na de nationalisatie 1,3 miljard euro aan spaargeld in. Alleen bij de verzekeringsactiviteiten waren de resultaten minder door lagere beleggingsresultaten, hogere claims bij de schadeverzekeringen en afschrijvingen op onder meer Zwitserleven.
'In de loop van het tweede kwartaal kwam SNS REAAL in rustiger vaarwater. De meeste nationalisatiemaatregelen zijn uitgevoerd en de kernactiviteiten van SNS REAAL rapporteerden een nettowinst,' aldus Gerard van Olphen, voorzitter van de Raad van Bestuur, in een toelichting. 'We boeken vooruitgang met de voorbereidingen voor de overdracht van Property Finance aan een afzonderlijke vastgoedbeheerorganisatie en zijn begonnen met de financiële ontvlechting van de holding, de bank en de verzekeraar.'
Het plan wordt uiterlijk 22 augustus bij de Europese Commissie ingediend. Als de Europese Commissie haar definitieve besluit over de staatssteun, inclusief de afsplitsing van Property Finance, heeft
gepubliceerd, gaan de bank onverminderd door met de uitvoering van het herstructureringsplan.

VNO-NCW en MKB-Nederland: Economie heeft vaste grond nodig

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn geschrokken van de nieuwste cijfers van CPB en CBS. Waar Europa als geheel voorzichtig uit de crisis klimt, blijft Nederland pijnlijk achter. Als Nederland dit jaar uit de recessie wil komen, dan dienen lastenverhogingen voor burgers en bedrijven achterwege te blijven.
Nederland is in een negatieve spiraal terecht gekomen door een dalende consumptie. Consumenten zijn bezorgd over de economie en lossen daarom versneld hun schulden af. Ook de stijgende lasten beperken de uitgaven van de consumenten. Als gevolg hiervan beperken bedrijven hun investeringen, en lopen de inkomsten van de overheid terug. Nieuwe lastenverhogingen versnellen deze negatieve spiraal.
Voorop moet staan dat de economie moet gaan groeien. Dat betekent direct lagere werkloosheid en meer vertrouwen. Naast het voorkomen van nieuwe lastenverzwaringen, moeten we hiervoor onze sterke punten aanwenden. De Nederlandse economie is structureel zeer sterk. We kennen een overschot op de betalingsbalans en een groot pensioenvermogen. Een oplossing kan liggen in een deel van ons pensioenvermogen op verantwoorde en aantrekkelijke wijze in te zetten voor de binnenlandse problematiek, in het bijzonder op de huizenmarkt.
De krimp in de export onderstreept tot slot de absolute noodzaak een offensieve handelsagenda te voeren. Door aansluiting te zoeken bij groeimarkten, met de inzet van het volledige kabinet en door buitenlandse bedrijven naar Nederland te halen en de bezuinigingen op de posten te stoppen.

woensdag 14 augustus 2013

Daling fondsvermogen Nederlandse beleggingsfondsen door koersverliezen

Het fondsvermogen van de Nederlandse beleggingsinstellingen is in het tweede kwartaal van 2013 met 2,4% k-o-k (EUR 14,2 miljard) afgenomen tot EUR 567,9 miljard. De daling van het fondsvermogen werd volledig veroorzaakt door koersverliezen op de beleggingen. Het aantal beleggingsinstellingen steeg van 1545 in het eerste kwartaal van 2013 naar 1556 in het tweede kwartaal van 2013. Hiermee bevindt het aantal Nederlandse beleggingsinstellingen zich op een recordhoogte.
In het tweede kwartaal van 2013 behaalden de Nederlandse beleggingsinstellingen een negatief totaalrendement van 1,9% k-o-k op hun beleggingen. Dit is het eerste negatieve totaalrendement sinds het derde kwartaal van 2011. Op de aandelenbeleggingen (EUR 233,6 miljard) werd een koersverlies geleden van 3,7% k-o-k (omgerekend in euro’s) in het tweede kwartaal van 2013. De MSCI World index (een benchmark, gemeten in euro’s) daalde met 1,3% k-o-k in dezelfde periode. Vooral de aandelen van fondsen die in de opkomende markten beleggen daalden fors.

Terugkeer positief sentiment onder beleggers

Het sentiment onder particuliere beleggers is in juli duidelijk verbeterd. Na de sterke daling van de ING BeleggersBarometer in juni (van 110 naar 91 punten) volgde de afgelopen maand een herstel naar 105. Met deze stand boven de 100 heeft het optimisme weer enigszins de overhand. Beleggers waren in juli positiever over de economie, hun verwachtingen over de AEX en de eigen beleggingsportefeuille.
“Het vertrouwen van de beleggers schommelt sterk van maand op maand. Toch is sinds oktober 2012 sprake van een opwaartse trend,” aldus Henry van Heijster, investment manager bij het ING Investment Office. Opvallend is ook dat ten opzichte van 2011 en 2012 meer beleggers denken dat de euro in zijn huidige vorm over drie jaar nog bestaat. Daarnaast verwachten ze, net als in 2011 en 2012, dat de dollar de komende zes maanden sterker wordt ten opzichte van de euro.

Bitcoin maakt handel criminelen te simpel

Het is de anonimiteit die bitcoin zo aantrekkelijk maakt voor transacties tussen criminelen, zo vreest Benjamin Lawsky, hoofd van de financiële toezichthouder van de Amerikaanse staat New York. De afgelopen weken heeft Lawsky ongeveer 25 bedrijven gedagvaard met de vraag om meer informatie over hun praktijken. Bedrijven met namen als Coinbase, BitInstant en Coinsetter werpen zich op als handelaren in bitcoin, en stelt bedrijven en particulieren in staat om transacties virtueel af te handelen. Dat maakt de bedrijfjes voor de wet vrijwel gelijk aan banken, zo stelt Lawsky, en daarmee zouden zij ook aan dezelfde regelgeving onderhevig moeten zijn.

dinsdag 13 augustus 2013

Nettowinst Van Lanschot stijgt fors

Van Lanschot heeft in de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst behaald van 33,7 miljoen euro, drie keer zoveel als in dezelfde periode een jaar geleden. Het herstel van de winst in de eerste helft van 2013 is bemoedigend, zeker gezien de voortdurend moeilijke economische omstandigheden, laat bestuursvoorzitter Karl Guha weten. Het goede resultaat is vooral te danken aan hogere effectenprovisies en de daling van de bedrijfslasten met 7 procent. De rentemarge laat een licht herstel zien ten opzichte van de tweede helft van vorig jaar door onder andere kredietaflossingen en lagere spaartarieven. De trend onder onze particuliere en zakelijke klanten om met spaar- en depositogelden hun hypotheek en andere leningen af te lossen houdt aan. Daarnaast kiezen klanten in toenemende mate weer voor beleggen in plaats van sparen. Lagere depositotarieven spelen hierbij ook een rol.
De hogere aflossingen en de verschuiving naar beleggen leidden tot een daling van de client assets, die deels werd gecompenseerd door de instroom van nieuwe vermogensbeheermandaten van zowel particuliere als institutionele klanten. De totale assets under management zijn dan ook gestegen naar 41,2 miljardeuro. De voorkeur van klanten voor discretionaire mandaten vertaalt zich in hogere beheerprovisies.
Door de kredietaflossingen van particuliere en zakelijke klanten is de kredietportefeuille verder verkleind. De toevoeging aan de kredietvoorziening bedraagt 41,5 miljoen euro en is daarmee sterk gedaald ten opzichte van de tweede helft van vorig jaar en ligt in lijn met het niveau van het eerste halfjaar van 2012. Door het uitdagende economische klimaat in Nederland zijn onze kredietverliezen al enkele jaren hoger dan daarvoor gebruikelijk was, maar deze lijken zich nu te stabiliseren.

Minder winst voor Achmea

Verzekeraar Achmea heeft minder winst behaald in de eerste helft van dit jaar, mede door de lagere premie-omzet. De nettowinst kwam uit op 123 miljoen euro. De premie-omzet daalde met 3 procent tot 17,6 miljard euro (pdf).
Operationeel leverden de schadeverzekeringsactiviteiten goede prestaties, maar drie grote bedrijfsbranden hadden een negatief effect op het resultaat. De zorgactiviteiten lieten een stabiele operationele ontwikkeling zien. Het resultaat was echter lager dan vorig jaar, omdat de zorgverzekeringspremies niet zijn verhoogd, ondanks een stijging van de kosten voor de zorg.
Het resultaat bij de levensverzekeringsactiviteiten werd negatief beïnvloed door schommelingen in de
rente, ook al wisten we de kosten verder te verlagen. Van de 10 miljard premieomzet die kan worden toegerekend aan de eerste helft van het jaar, werd ruim 9 miljard uitgekeerd aan onze klanten voor zorgkosten, schades, pensioenen en levensverzekeringen. Bij Schade nam de premieomzet licht toe, mede als gevolg van overnames.

Marianne Tijssen versterkt bestuur Univé

Het bestuur van Coöperatie Univé U.A. draagt mevrouw Marianne Tijssen ter benoeming als niet-uitvoerende bestuurder / vice-voorzitter aan de ledenraad voor. Daarnaast zal zij de rol van voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) van dochterbedrijven N.V. Univé Schade en N.V. Univé Her gaan vervullen.
Met de benoeming van Tijssen geeft Coöperatie Univé U.A. invulling aan haar doelstelling om tenminste één vrouwelijke bestuurder / RvC-lid te benoemen. Het one tier board van Coöperatie Univé U.A. zal na haar benoeming bestaan uit vier niet-uitvoerende bestuurders en twee uitvoerende bestuurders. De overige bestuurders zijn:
Tijssen heeft haar sporen verdiend binnen ABN AMRO. Haar laatste functie daar was statutair directeur van een dochteronderneming (in consumentenkredieten en credit cards). Zij is momenteel founder/directeur (CFO/COO) van een nieuwe IT-vendor in Nederland in financial services. Daarnaast bekleedt zij enkele toezichthoudende functies. “Univé is een prachtig merk. Ik verheug me erop om vanuit de centrale organisatie samen met de Regionale Univé’s te bouwen aan de toekomst van Univé.”, aldus Tijssen.

maandag 12 augustus 2013

Nepnota´s van Corpus Justitia in de prullenbak

Het nep-incassobureau Corpus Justitia heeft brieven verstuurd waarin zij eisen dat per ommegaande €129,80 betaald wordt. Dat bedrag zou zogenaamd nog openstaan bij het bedrijf Prime Collections. Het advies van de Consumentenbond luidt: niet te betalen en niet te reageren op de brief. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is inmiddels op de hoogte van de agressieve praktijken van Corpus Justitia.
Wanneer niet binnen 5 tot betaling wordt overgegaan volgt, volgens de brief, inschakeling van een deurwaarder en wordt tot dagvaarding overgegaan. Consumenten hoeven zich echter geen zorgen te maken over de dreigende taal van Corpus Justitia. De vorderingen zijn nergens op gebaseerd. Corpus Justitia probeert consumenten te intimideren, kennelijk in de hoop dat consumenten tot betaling overgaan. Een 0900-nummer dat gebeld kon worden voor meer informatie is door de ACM al uit de lucht gehaald. Via het betaalnummer wilde Corpus Justitia alleen maar gemakkelijk geld verdienen.

Groei van vertrouwen in mondiale fusie- en overnamemarkt stagneert

Het vertrouwen van ondernemingen in de mondiale fusie- en overnamemarkt stagneert ondanks het feit dat de financiële armslag van bedrijven naar verwachting de komende maanden fors zal toenemen. Vooral de onzekerheid over een aantal macro-economische factoren zoals kwantitatieve geldverruiming, tempert het vertrouwen van bedrijven in een fusie of overname.
Uit internationaal onderzoek dat KPMG iedere zes maanden verricht onder duizend beursgenoteerde bedrijven blijkt dat de geprognosticeerde koers-winst-verhoudingen op basis van de verwachte winst met 14% zijn gestegen ten opzichte van juni 2012. “Een indicatie voor het vertrouwen van ondernemingen”, constateert Wouter van de Bunt, managing partner van KPMG Corporate Finance. Van de Bunt: “Vergeleken met het begin van dit jaar liggen de geprognosticeerde koers-winst-verhoudingen echter op hetzelfde niveau, hetgeen erop wijst dat de toename van het vertrouwen van de bedrijven duidelijk getemperd wordt.”
Terwijl ondernemingen volgens Van de Bunt terughoudend blijven als het om fusies en overnames gaat, lijkt de financiële armslag – gemeten naar de verhouding tussen netto schuld tot EBITDA – toe te nemen. Van de Bunt: “Dit valt op te maken uit de te verwachte daling in schuldverhoudingen met 13% over de komende twaalf maanden. Hoewel de voorspellingen wijzen op een aantal jaren waarin de financiële armslag zal toenemen, lijkt de markt echter nog steeds te lijden onder macro-economische factoren die het aantal fusies en overnames onder druk zetten. Deze onbalans zal leiden tot aanhoudende spanningen tussen ondernemingen en hun aandeelhouders over hoe het surplus aan beschikbare middelen dient te worden ingezet.”
Vooral Japan en de Verenigde Staten blijken zich te onderscheiden van de andere landen als het gaat om het vertrouwen in een fusie of overname en de financiële armslag om een transactie tot stand te brengen. In Japan is het vertrouwen het afgelopen jaar met ruim 240% gegroeid en nam de financiële armslag ten opzichte van een jaar eerder met 8% toe. Van de Bunt: “Datzelfde geldt voor de Verenigde Staten, die opnieuw bovengemiddeld scoorden in een moeilijke markt. De geprognosticeerde koers-winstverhoudingen stegen met 4% ten opzichte van het begin van dit kalenderjaar en met 14% ten opzichte van een jaar eerder. En ook voor de toekomst lijkt de financiële armslag van de Verenigde Staten sterk te blijven, met een verwachte verbetering van 20% voor het komende jaar.
Uit het onderzoek van KPMG blijkt verder dat het aantal fusies en overnames het afgelopen jaar met bijna 10% is gedaald. Met name in het Verre Oosten, Afrika en het Midden-Oosten was sprake van een aanzienlijke teruggang van het aantal transacties. Van de Bunt: “Het volume daalt wereldwijd, in een aantal regio’s meer dan in andere. Daarbij komt dat de vooruitzichten voor de komende maanden ook wijzen op een verdere daling. Toch gloort er licht aan de horizon. Ondanks het feit dat het totale volume wereldwijd daalt, blijkt de gemiddelde waarde per transactie nog steeds toe te nemen.”

Stijging aantal plofkraken

Het aantal plofkraken in Nederland blijft stijgen en kwam in de eerste zes maanden van 2013 uit op 93. In 21 gevallen kwam het daarbij niet tot een explosie en bleef het bij voorbereidingshandelingen. Daarnaast werden 3 geldautomaten aangevallen door middel van een ramkraak. Vorig jaar steeg het aantal plofkraken van 51 in de eerste helft van het jaar naar 76 in de tweede helft van 2012. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken.

zaterdag 10 augustus 2013

'Rabo scherpt toezicht kantoren aan'

De Rabobank heeft de teugels bij de lokale banken aangehaald. Dat meldt de NOS. Dertien lokale banken staan onder streng toezicht van het hoofdkantoor in Utrecht omdat ze de financiën of administratie niet op orde hebben. Dat is bijna tien procent van alle lokale Rabobank-filialen. In totaal heeft Rabobank 136 zelfstandige, lokale banken. Ook staan dertig banken onder een lichtere vorm van curatele van de centrale bank in Utrecht omdat die kantoren de zaken niet op orde hebben, zich niet aan de regels houden, geen winst maken of te hoge kosten hebben.

vrijdag 9 augustus 2013

Grote geldvangst op Schiphol

Bij een securitycontrole op de luchthaven Schiphol van twee vrouwen die op weg waren naar Brazilië is zaterdag een geldbedrag aangetroffen van € 300.000,-. Het bedrag zat verstopt in het ondergoed.
De Douane heeft de verdachten overgedragen aan de FIOD. De FIOD heeft het geld in beslag genomen en de vrouwen aangehouden op verdenking van witwassen en overtreding van de Algemene Douanewet.
Als een reiziger de Europese Unie binnenkomt of verlaat met € 10.000 of meer aan liquide middelen, dan moet deze hiervan aangifte doen bij de Douane. Het doel hiervan is illegale activiteiten tegen gaan. Zoals het witwassen van geld of het financieren van terroristische activiteiten.
De verdachten zijn dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en voor 14 dagen in bewaring gesteld. De FIOD doet nader onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland

Profiteert Aegon nog wel van hogere rente en stijgende beurzen?

De koersstijging van Aegon van bijna 50 procent in het laatste jaar geeft aan dat beleggers voorsorteren op een stijgende rente en de verzekeraar hiervan zal profiteren. Is dat wel zo? Risicomanagers van een verzekeraar hebben misschien wel het meest ondankbare werk dat er is. Dekken zij zich met instrumenten in tegen mogelijke klappen op de beurs en een verder dalende rente - die de winsten aanvreten omdat polis-premies nauwelijks rendabel kunnen worden weggezet - en dit gebeurt ook daadwerkelijk, is dit niet meer dan logisch. Zeker voor een verzekeraar.


donderdag 8 augustus 2013

Winst Aegon daalt licht

Verzekeraar Aegon heeft in het afgelopen kwartaal meer pensioenen verkocht in Nederland en Groot-Brittannië. In de Verenigde Staten wist het bedrijf meer levensverzekeringen aan de man te brengen. In totaal stegen de verkopen met 23 procent. Toch daalde de winst licht met 2 procent naar 243 miljoen euro vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, vanwege een verlies op beleggingen. In een toelichting zegt bestuursvoorzitter Alex Wynaendts: 'De toename van ons onderliggend resultaat en onze verkopen in het afgelopen kwartaal bevestigen dat Aegon op de juiste weg is met zijn strategische transformatie. Vooral de goede verkopen van pensioenen en variable annuities in onze belangrijkste markten laten zien dat er een aanhoudend sterke vraag is naar onze aan pensioen gerelateerde producten."
Door de sterke kapitaalpositie en goede kasstromen kan Aegon het interim-dividend verhogen als teken van vertrouwen. 'We hebben ons zodanig gepositioneerd dat we van stijgende rentetarieven en van recente marktontwikkelingen in de VS en elders kunnen profiteren en zijn in staat ook op de lange termijn waarde te creëren voor onze klanten en aandeelhouders.' 

Sparende huishoudens verliezen een miljard euro per jaar

Een miljoen Nederlandse huishoudens zien hun vermogen gezamenlijk met een miljard euro per jaar minder waard worden, omdat de spaarrente historisch laag ligt en Nederland kampt met een relatief hoge inflatie.
In Nederland heeft 24 procent van de huishoudens hun vrije vermogen uitsluitend op spaarrekeningen en deposito's staan. Dit spaargeld bedraagt opgeteld ten minste 80 miljard euro. Vanwege de lage rente die spaarders ontvangen en de stijgende prijzen van consumptie wordt het gezamenlijke vermogen van deze sparende huishoudens jaarlijks zeker 1,1 miljard euro minder waard.
Mogelijk zien mensen sparen als veilige optie in deze tijd van recessie. "Maar het spaargeld van veel particulieren gaat alleen maar achteruit", zegt Tjade Groot, Hoofd OXBY vermogensbeheer. "Terwijl er goede alternatieven zijn waarbij het vermogen wel groeit, met een beperkt risico. Je hoeft geen tonnen te bezitten om gespreid en verstandig te beleggen."
De cijfers komen uit een onafhankelijk onderzoek dat OXBY heeft laten uitvoeren door marktonderzoekbureau The Choice. The Choice ondervroeg Nederlands huishoudens met een vrij besteedbaar vermogen van minimaal Euro 15.000,- Dit is de eerste keer dat dit onderzoek werd gedaan.
Vooral de huishoudens met een 'lager' inkomen (tot twee keer modaal) worden getroffen door de lage spaarrente en de hoge inflatie. Meer dan huishoudens met een hoger inkomen hebben zij hun vrij besteedbare vermogen geheel op spaarrekeningen (en deposito's) staan. Huishoudens met een inkomen van twee keer modaal of meer kiezen vaker voor het beleggen van (een deel van) hun vrij besteedbare vermogen. Driekwart van alle huishoudens (76 procent) belegt een deel van hun vrij besteedbare vermogen.
De waardedaling van particulier vermogen door sparen lijkt te groeien. 29% van de huishoudens zegt nu (veel) meer te sparen dan 6 maanden geleden, terwijl 25% aangeeft juist (veel) minder te sparen.