maandag 30 september 2013

'Extra tariefverhoging GGZ dupeert verzekerden'

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) roept minister Schippers (VWS) op de stijging van de tarieven in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) ongedaan te maken omdat dit zeer ernstige gevolgen heeft voor verzekerden. Aanpassing van de tarieven op een tijdstip dat de contractering van zorg voor 2014 al volop loopt, is volgens ZN onverantwoord en maakt het onmogelijk de verzekerden tijdig duidelijkheid te geven over de gecontracteerde zorg. De onderhandelingen tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders zullen mogelijk vertraging oplopen. Maar bovenal maakt de tariefstijging het vrijwel onmogelijk de voor 2014 met alle partijen afgesproken kostenbeheersing te realiseren en toch tegemoet te komen aan de vraag naar geestelijke gezondheidszorg.
Medio juli hebben de minister, zorgaanbieders, patiënten en zorgverzekeraars een bestuurlijk akkoord gesloten om de kostenstijging in de GGZ in 2014 te beperken tot 1,5% en vanaf 2015 tot 1%, vermeerderd met loon- en prijsbijstelling.
Onlangs is bekend geworden dat de tarieven in de GGZ in 2014 met gemiddeld 6,37% extra mogen stijgen, bovenop de normale prijsindexatie die al 2,5% bedraagt.
In een brief aan de minister wijst ZN erop dat het ook zonder extra tariefstijging al moeilijk genoeg is om de kosten in de GGZ te beheersen. De afgelopen tien jaar stegen de uitgaven aan geestelijke gezondheidszorg met zo’n 9 à 10% per jaar en bleek het bijzonder moeilijk om inzicht te krijgen in de onderliggende oorzaken daarvan. Niet voor niets zijn in het akkoord over de GGZ afspraken gemaakt over onder meer de noodzaak van transparantie over zorgvraagzwaarte en de uitkomst van de behandeling.
Als het totale budget conform het akkoord beperkt wordt en de tarieven per behandeling omhoog gaan, zet dat druk op het aantal behandelingen. Daardoor kunnen wachtlijsten ontstaan en kan de zorgplicht in het gedingkomen.
Voor de niet-gecontracteerde zorg is de situatie zo mogelijk nog ernstiger. Zolang de aanpassing van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet nog niet is afgerond, kunnen zorgverzekeraars op basis van een uitspraak van de rechter worden verplicht 75 tot 80% van de maximum tarieven te vergoeden. Dit mechanisme leidt tot een verminderde prikkel bij met name nieuwe en vrij gevestigde zorgaanbieders om contracten te sluiten. Door de gestegen tarieven wordt de prikkel om geen contracten te sluiten nóg groter. Met name in de verslavingszorg, waar tariefstijgingen van gemiddeld 29% tot 44% worden toegestaan, dreigt een groot deel van het budget terecht te komen bij niet gecontracteerde instellingen van slecht controleerbare kwaliteit.
Op deze manier dreigt de bezuiniging straks onevenredig terecht te komen bij instellingen voor ernstig psychiatrische patiënten en dat is onacceptabel, aldus ZN.
Zorgverzekeraars kennen de inhoud van het NZa-onderzoek niet, maar plaatsen wel vraagtekens bij de uitkomsten. Zij hebben het beeld dat de ontwikkelingen in de GGZ geen aanleiding geven om te veronderstellen dat er ver onder de kostprijs wordt gewerkt en zien dat de marges in de GGZ positief zijn. Bij tariefstijgingen van gemiddeld bijna 29% voor de behandeling van alcoholverslaving en ruim 44% voor andere verslavingen plaatsen zij grote vraagtekens. Juist in deze sectoren zijn de afgelopen jaren aanbieders in het nieuws gekomen die, zonder contract met zorgverzekeraars, hoge kosten in rekening hebben gebracht zonder dat zicht bestaat op de geleverde kwaliteit.

Omvang internationale garanties Staat vertienvoudigd

De omvang van garanties die Nederland aan internationale instellingen heeft afgegeven om de financiële en economische risico's voor onder meer Ierland, Griekenland, Portugal, Cyprus en Spanje af te dekken zijn sinds 2008 meer dan vertienvoudigd. Had de Staat voor de kredietcrisis in 2008 via acht instellingen garanties ter waarde van Euro 18 miljard verstrekt, eind 2012 is dat opgelopen tot Euro 201 miljard. Hoeveel risico Nederland loopt verschilt per garantieregeling. Een actieve beheersing van de risico's door de instellingen is in het belang van de financiers, waaronder Nederland. De Tweede Kamer zou hierover beter geïnformeerd kunnen worden.
De verstrekte garanties kwamen in 2008 nog overeen met 3 % van het bruto binnenlands product (bbp), eind 2012 gaat het om 33 % van het bbp. De uitleencapaciteit van instellingen als de Europese Centrale Bank, IMF, Europese noodfondsen en de Europese Investerings Bank is door deelnemende landen, zoals Nederland, vergroot met extra geld en garanties. Risico's die vóór de financiële crisis privaat of door nationale overheden werden gedragen, zijn deels naar (soms nieuw opgerichte) internationale instellingen overgeheveld. De instellingen zijn meer risico's gaan dragen en die kunnen in verslechterde omstandigheden uiteindelijk afgewenteld worden op de landen die garant staan. Sinds 2008 heeft Nederland geen schade geleden op de deelname aan deze instellingen.
In het rapport Financiële risico's voor Nederland bij internationale garanties van 30 september 2013 heeft de Algemene Rekenkamer fact sheets opgenomen met gegevens over acht instellingen. Welke taak en financiële mogelijkheden hebben zij? Welk aandeel heeft Nederland daarin? Vijf van de acht onderzochte instellingen melden in hun jaarverslag niet hoeveel risico zij lopen. Drie van de acht instellingen kennen een financieel vermogen om zelf tegenvallers op te vangen van nagenoeg nul euro.
De Algemene Rekenkamer acht het van belang dat het Nederlands parlement inzicht krijgt in de gedeelde risico's, de wijze waarop instellingen deze risico's beheersen, wat hun weerstandsvermogen is - ook vanwege de onderlinge verwevenheid van risico's - en welk financieel risico Nederland loopt.
Het rapport geeft enkele voorbeelden van de beperkte informatie die de minister van Financiën tot nu toe aan de Kamer verstrekt bij de uitbreiding van bestaande of nieuwe garanties. Zo blijkt dat de garantie van de Staat aan De Nederlandsche Bank (DNB) ook geldt voor de claims van DNB op de centrale banken van Griekenland, Portugal en Cyprus, en kan de Kamer zich in bepaalde omstandigheden niet uitspreken over beëindiging van deze DNB-garantieregeling.
Deze publicatie van de Algemene Rekenkamer past in een reeks over de Staatsbalans (2011) en de ontwikkeling van verstrekte staatsgaranties in diverse nationale sectoren (2012). Mede in reactie op die eerdere publicaties heeft de minister van Financiën de informatie aan het parlement in zijn jaarverslag en de Miljoenennota al uitgebreid.
De Algemene Rekenkamer beveelt de minister van Financiën aan het inzicht in het risico dat Nederland loopt via de internationale instellingen te verbeteren door explicieter en concreter de Tweede Kamer te informeren. Een periodiek overzicht kan de onderlinge vergelijkbaarheid van internationale instellingen vergroten (hun risicoprofielen verschillen) en wint aan waarde als de minister voortaan een oordeel geeft hoe solide deze instellingen zijn en welke financiële risico's Nederland loopt via de garantieregelingen.
In reactie op dit rapport geeft de minister van Financiën aan dat in 2014 de garanties voor een van de Europese noodfondsen substantieel beperkt kan worden en dat de Tweede Kamer voortaan beter inzicht van hem krijgt over de uitstaande risico's. Hierin volgt de minister de adviezen van de ambtelijke Commissie Risicoregelingen.
De minister wijst de aanbeveling af om per instelling voortaan aan de Kamer een oordeel te geven of zij financieel solide zijn. Onder meer omdat dit de kredietwaardigheid van deze instellingen negatief kan beïnvloeden. In haar nawoord stelt de Algemene Rekenkamer dat het informeren van het parlement over financiële risico's voorop moet staan. Zij dringt er toch op aan de door haar gehanteerde indicatoren voor het financieel profiel en risicoprofiel als voorbeeld te nemen voor de risicoparagraaf in de departementale begrotingen 2015.

Gezinnen met hogere inkomens gaan er duizenden euro's op achteruit

Gezinnen met hogere inkomens gaan er in de voorgenomen kabinetsplannen voor lastenverzwaring in de komende jaren duizenden euro's op achteruit. Daarbij neemt het effect op de koopkracht na volgend jaar toe. In de discussie wordt nu vooral gefocust op de koopkrachtplaatjes van 2014. Zo gaat een gezin (2x modaal en 1,5x modaal) met twee kinderen en een hypotheek (400.000 euro) er in 2014 1.263 euro netto op achteruit en dat loopt op tot 2.483 euro netto in 2016. Een alleenstaande (bruto 90.000 euro) met hypotheek 500.000 euro levert in 2014 netto 1.331 euro in en heeft in 2016 een min van 2.906 euro. Bij de gezinnen met de hoogste inkomens kan het koopkrachtverlies oplopen tot duizenden euro's. Dit blijkt uit nieuwe berekeningen van de onafhankelijke vergelijkingssite ZorgKiezer.nl.
Veel mensen vragen zich af wat de effecten van de kabinetsplannen zullen zijn op hun koopkracht. Daarom is vandaag een rekentool gelanceerd waarop berekend kan worden wat de kabinetsplannen betekenen voor je koopkracht in de komende jaren.
De kabinetsplannen hebben grote gevolgen voor de koopkracht van mensen, zowel in positieve als negatieve zin. Maar het zijn zoveel maatregelen tegelijkertijd, bijvoorbeeld de aanpassing van de heffingskorting en arbeidskorting, de kind regelingen en zorgtoeslag maar ook de hypotheekrenteaftrek en belastingschijven, dat mensen het overzicht kwijt zijn.
ZorgKiezer.nl maakte eerder een rekentool tijdens de plannen voor de inkomensafhankelijke zorgpremie. Die tool was toen zeer populair en werd binnen een paar dagen ruim 500.000 keer geraadpleegd.

Eigen Huis: afname extra winstmarge op hypotheken op goede weg

Banken schroeven de extra winstmarge op de hypotheekrente langzaam terug. Huiseigenaren die een nieuwe hypotheek afsluiten, of die hun lopende hypotheek verlengen, betalen daardoor een iets lagere rente. Dat blijkt uit de Rentebarometer van Vereniging Eigen Huis (*).
De gemiddelde extra winstmarge op nieuwe hypotheken - die bovenop de gemiddelde winstmarge op hypotheektarieven komt - bereikte in januari van dit jaar het historisch hoge niveau van 1,06 procentpunt. In juli daalde deze winstopslag naar gemiddeld 0,67 procentpunt. Toch is deze extra winst door het gebrek aan concurrentie tussen banken nog steeds te hoog, vindt Vereniging Eigen Huis.
De populaire rentevaste periode van 10 jaar is in de periode van januari tot en met juli gedaald van 4,65 naar 4,3 procent; een verlaging van 0,35 procentpunt. Banken en andere hypotheekverstrekkers berekenen de hogere rente die zij betalen voor het aantrekken van geld op de kapitaalmarkt niet door aan hun klanten en verlaagden de consumententarieven.
Het prijsleiderschapsverbod voor ING werd in november 2012 opgeheven. Op dat moment lag het rentetarief van deze bank nog bijna 1 procentpunt boven dat van marktleider Rabobank. Vanaf mei zijn de hypotheekrentetarieven van deze twee banken op gelijke hoogte gekomen. ABN AMRO, die nog wel met een prijsleiderschapsverbod te maken heeft, volgt nu de rentetarieven van de ING op de voet. Eerder liet SNS Reaal al weten de grote banken te gaan beconcurreren op de hypotheekmarkt, wat kan leiden tot lagere winstmarges. Als SNS Reaal de concurrentie op gang kan brengen, is dat winst voor de consument.
In het debat met de Vaste Kamercommissie Financiën op 3 september over de hoogte van de Nederlandse hypotheekrente heeft Minister Dijsselbloem aangegeven zich te zullen inzetten om de concurrentie op de Nederlandse markt te vergroten. Pas als de markt niet meer door een paar grote spelers wordt beheerst kan het renteniveau weer via gezonde concurrentie tot stand komen. De nog op te richten Nationale Hypotheek Instelling (NHI) zou hierbij een belangrijke rol kunnen spelen.

(*) De Eigen Huis Rentebarometer wordt maandelijks in opdracht van Vereniging Eigen Huis samengesteld door de Universiteit van Amsterdam en laat de overwinsten zien die hypotheekverstrekkers verdienen op de hypotheekrente bovenop de "historisch normale winst".

zondag 29 september 2013

ABN AMRO vergoedt (opnieuw) niet bij schade door virus op pc



Internetcriminelen die het op je bankrekening hebben voorzien. Tot voor kort opereerden ze vooral door te hengelen naar je gegevens, het bekende 'phishing'. Steeds vaker proberen ze op een andere manier toegang te krijgen tot je bankrekening. Door de pc van de nietsvermoedende klant te besmetten met een virus kan er ongemerkt geld worden weggesluisd. De banken zouden die schade altijd vergoeden, maar is dat ook zo?
Een jaar geleden vertelde Michel Moret zijn verhaal in VARA's Kassa. Hij werd in april 2012 slachtoffer van internetcriminelen die de rekening van zijn koeriersbedrijf voor bijna €10.000 plunderden. Dat gebeurde een week nadat een eerdere poging door de ABN AMRO ternauwernood was voorkomen. De bank had Moret na dat eerste voorval geadviseerd zijn computer op te schonen omdat er een virus op zat. Moret liet dat doen door een IT-specialist, maar toch ging het kort daarna mis. ABN AMRO weigerde de schade te vergoeden, omdat ze er niet van overtuigd is dat de computer ook echt (adequaat) opgeschoond was. Uiteindelijk vergoedde ABN AMRO wel. Niet op inhoudelijke gronden, maar omdat de bank vond dat de klachtenprocedure te lang had geduurd en onzorgvuldig was geweest.
Het verhaal van Moret blijkt niet op zichzelf te staan. Shirley van Haren runt samen met haar vriend een dansschool in Maarssen. Daarnaast werkt ze bij Strukton Rail. Bijna dagelijks checkt ze op haar werk haar bankrekeningen bij ABN AMRO. Zo ook op woensdag 10 april 2013. Dit keer gaat het anders: het scherm meldt een storing en dus sluit Van Haren af. Als ze even later opnieuw probeert in te loggen blijft het scherm 'hangen'. Als ze korte tijd later haar ABN AMRO-app checkt, blijkt er €5500 te zijn verdwenen.
Van Haren trekt meteen aan de bel bij ABN AMRO. Ook doet ze aangifte bij de politie. Ruim een week na het voorval maakt ABN AMRO, zonder aankondiging of toelichting, zo'n €4500 terug over. Naar de overige bijna €1100 kan Van Haren echter fluiten. Daarvoor houdt de bank zich niet aansprakelijk. Er gaan brieven over en weer, maar ABN AMRO houdt voet bij stuk. De bank verwijt Van Haren dat ze een 'aantal keren' haar codes heeft ingevoerd, terwijl ze al problemen ondervond met de website. "Het had op haar weg gelegen extra alert te zijn op mogelijke besmetting door malware."
ABN AMRO wilde niet in de studio reageren. Wel lieten ze schriftelijk weten:"Dit betreft een zakelijke klant. Met zakelijke klanten heeft de bank andere afspraken dan met particuliere klanten. Die kunnen niet met elkaar vergeleken worden. ABN AMRO doet geen inhoudelijk geen mededelingen hierover, omdat het om een klant gaat. Wel hecht de bank er aan te benadrukken deze zaak zeer grondig te hebben onderzocht en hele goede redenen te hebben om deze schade niet te vergoeden."
PvdA-Kamerlid Henk Nijboer vindt het voorval andermaal een voorbeeld dat de banken de aansprakelijkheid voor schade door fraude op het bordje van de consument schuiven. Hij riep het kabinet voor de zomer in een motie op de banken te dwingen afspraken te maken over 'eenduidige en transparante vergoedingsnormen'. Uitgangspunt is wat hem betreft dat banken altijd schade vergoeden, tenzij een klant grof nalatig is. "Dat moet wel heel grof zijn. De zaken waar Kassa het afgelopen jaar aandacht aan heeft besteed vallen daar niet onder."

vrijdag 27 september 2013

Rabo Bankieren op iPhone en iPad kan nu betalen via iDeal

De mobiel bankieren-app van de Rabobank voor iPhone en iPad maakt het vanaf nu mogelijk om te betalen via iDeal in de app. De nieuwe functie is meteen vrijgegeven in de applicatie, zonder dat je daarvoor de app hoeft te updaten. Vorige week kondigde Rabobank de functie al aan. Dat gebeurde in de recente update waardoor je ook kan betalen zonder de Random Reader. Ook de iDeal-betalingen kan je voltrekken zonder tussenkomst van het apparaatje.

Contactloos betalen zit nog niet tussen de oren

In Leiden loopt sinds deze maand een proef met contactloos betalen: je mobiele telefoon of betaalpas bij de betaalautomaat houden, is genoeg om in één seconde af te rekenen. Nu nog gebeurt dat met een NFC-telefoon van Samsung , die speciaal aan de deelnemers van de proef is verstrekt. De geluiden van de deelnemende consumenten zijn positief, maar dat is ook niet zo verwonderlijk als je een gratis gadget mag uitproberen. Het is bovendien makkelijk. Met contactloos betalen kunnen bedragen tot 25 euro worden afgerekend. Maar proeven zeggen niet zoveel over de acceptatie van nieuwe technieken.
De Nederlandsche Bank heeft recentelijk onderzoek verricht naar het betaalgedrag. Daarbij is met een fMRI-scanner rechtstreeks in het brein van de consument ‘gekeken’, terwijl betaalbeslissingen werden genomen of informatie werd verwerkt.

Financiële sector kan voorlopig niet zonder overheid

Op 3 oktober is het vijf jaar geleden dat de staat ABN AMRO nationaliseerde. In de jaren daarna brak de financiële crisis in volle omvang los. De vraag welke rol de overheid zou moeten hebben in de financiële sector staat centraal in het symposium ‘De rol van de overheid in de financiële sector’, dat Erasmus School of Law (EUR) op donderdag 3 oktober 2013 organiseert. Hoogleraar Jaarrekeningenrecht prof.mr. Steven Hijink neemt alvast een voorschot: 'De financiële sector kan voorlopig nog niet zonder de overheid'. Hijink, hoogleraar bij Erasmus School of Law,: 'Inmiddels zijn we vijf jaar verder en is veel nieuwe wetgeving aangekondigd en tot stand gebracht. Er komt Europees toezicht op grote banken. Toezichthouders en de staat hebben meer instrumenten om in te grijpen bij banken die in de problemen zijn. De grote vraag is echter of de oplossingen voor de vorige crisis een volgende crisis kunnen voorkomen. En kan de financiële sector zonder overheidsbemoeienis? Of moet de overheid, bijvoorbeeld door een staatsbelang te houden in een of meer banken, tot in lengte van dagen betrokken blijven bij de financiële sector?'
Op het symposium staan experts uit de wetenschap, beroepspraktijk en politiek stil bij de vraag of de nieuwe regels voor banken streng genoeg zijn. Of toezichthouders nu wel over voldoende bevoegdheden beschikken en hoe het voor commissarissen van financiële instellingen is als er overheidscommissarissen worden benoemd.
Het congres is toegankelijk voor eenieder met interesse voor regulering van de financiële sector: advocaten, bedrijfsjuristen, (financiële) toezichthouders, bestuurders, medewerkers van financiële ondernemingen en ministeries en wetenschappers.

donderdag 26 september 2013

Toegang tot Basisregistratie helpt banken en hun klanten

Toegang tot de Basisregistratie personen van de overheid (voorheen: Gemeentelijke Basis Administratie) stelt banken in staat fraude beter te bestrijden en hun klanten een betere zorg te bieden. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Banken in een notitie (zie kader Publicaties rechts) in reactie op een wettelijke maatregel van het kabinet die de toegang regelt tot de Basisregistratie.
Door de digitalisering van de samenleving is het directe contact tussen banken en klant sterk afgenomen. Klanten geven hierdoor steeds minder hun adreswijzigingen door. De noodzaak hiervoor is afgenomen omdat circa 70% van de bankklanten geen papieren afschriften meer ontvangt. Voor banken wordt het steeds moeilijker de gegevens van de klant actueel te houden.
Actuele gegevens zijn bijvoorbeeld belangrijk als banken hun klanten willen waarschuwen voor risico's die bepaalde producten met zich mee kunnen brengen. Een andere ontwikkeling is dat er steeds meer lossere gezinsrelaties ontstaan. Hierdoor is het voor banken moeilijk om bijvoorbeeld na te gaan of sprake is van een formele ouder-kindrelatie. Toegang tot de Basisadministratie personen vangt deze problemen op.
De toegang helpt banken ook het toenemende aantal gevallen van identiteitsfraude tegen te gaan. De gegevens die klanten verstrekken en de gegevens op het legitimatiebewijs kunnen vervalst zijn, wat aan het licht kan komen bij toetsing aan de Basisadministratie.
Tenslotte moeten banken aan de overheid over een groot aantal zaken informatie aanleveren (voor onder andere de belastingaangifte en het bestrijden van witwassen) dat via de Basisadministratie efficienter kan verlopen.
Banken staan achter het uitgangspunt dat de gegevens van haar klanten veilig zijn en op geen enkele manier misbruikt mogen worden. De NVB benadrukt dat de bankensector alleen toegang tot de Basisadministratie personen wenst om de basisgegevens van hun eigen klanten te verifieren. Banken houden zich aan de gedragsregels van het College Bescherming Persoonsgegevens. Een extra waarborg voor de privacy zou kunnen worden gecreëerd door het Bureau Krediet Registratie als toegangspoort voor de banken te gebruiken.

Volgende stap in herontwikkeling Rabobank kantoor Fellenoord

De kantoorlocatie van Rabobank Nederland aan de Fellenoord in Eindhoven zal komende jaren een metamorfose ondergaan. Op de plek van de huidige hoogbouw zal een nieuw kantoor verrijzen. Voor de sloop van de oude kantoortoren is opdracht verleend aan Jansen Infra BV uit Son. Het nieuwe kantoor zal worden ontworpen door het Amsterdamse architectenbureau UNStudio en voor het interieurontwerp is opdracht verleend aan OTH architecten uit Amsterdam. Dat heeft de Rabobank vandaag bekend gemaakt.
Uitgangspunt voor de sloop van het huidige kantoorpand is dat 95% van het materiaal wordt hergebruikt. Waar mogelijk krijgen onderdelen in het nieuwe kantoor op dezelfde locatie een tweede leven. Te denken valt aan hergebruik van de huidige ‘loopbrug’ die hoogbouw en laagbouw met elkaar verbindt, een nieuwe plek voor de kluisdeur en het traliewerk, hergebruik van oude kroonluchters maar dan voorzien van moderne ledverlichting. Het overgrote deel van de materialen zal hoogwaardig gerecycled worden; vrijkomend metaal en hout vinden een weg in nieuwe metaal- en houtproducten en vrijkomend betonpuin wordt dusdanig bewerkt dat deze dienst kan doen als grindvervanger bij de productie van betonmortel en betonwaren.  De scheiding van materiaalstromen maakt dat de sloop zorgvuldig en gefaseerd moet gebeuren. De sloop van de huidige kantoortoren zal ongeveer een jaar in beslag nemen en in oktober van start gaan. 
Voor het ontwerp van het nieuwe kantoor heeft de ontwikkelcombinatie OVG/MAB de keus laten vallen op UNStudio, dat geleid wordt door de architect Ben van Berkel. OTH architecten is door de Rabobank aangesteld voor het interieur. Deze architecten zijn bij uitstek in staat om een ontwerp te maken dat voldoet aan de eisen van veiligheid en dat optimaal voorziet in de behoefte die het ‘nieuwe werken’ met zich mee brengt. De Rabobank wil met de ontwikkelcombinatie OVG/MAB een duurzaam kantoor realiseren, wat voor medewerkers een gezonde werkomgeving kan zijn en met een open uitstraling naar de omgeving.
Rabobank en de ontwikkelcombinatie OVG/MAB willen voor de ontwikkeling op deze markante plek in Eindhoven maximaal draagvlak creëren. Het nieuwe gebouw moet enthousiame creëren in plaats van vraagtekens oproepen. Daarom wordt door de ontwikkelcombinatie een klankbordgroep ingesteld, waarvoor vertegenwoordigers van de Van Abbestichting en de Stichting Bescherming Wederopbouwerfgoed Eindhoven worden uitgenodigd. Al in de ontwikkelfase van het nieuwe ontwerp kan zo de kennis en kunde verenigd in de klankbordgroep worden benut. Vanzelfsprekend staat dit los van de gebruikelijke procedures en zal het ontwerp bij de gemeente worden ingediend voor vergunningverlening. Met bewonersavonden zullen de omwonenden op cruciale momenten worden bijgepraat over te verwachten ontwikkelingen. Op 8 oktober a.s. zal de eerstvolgende bewonersbijeenkomst plaatsvinden.

woensdag 25 september 2013

Opnieuw terugbetaling Icesave

IJsland heeft wederom 77 miljoen euro aan Nederland overgemaakt in verband met de schuld van de failliete internetbank Icesave. Dat heeft minister Dijsselbloem van Financiën bekendgemaakt. Het is de vierde betaling, waardoor tot nu toe 811 miljoen euro is terugbetaald. Dat is iets meer dan de helft van de 1,4 miljard die de overheid in 2008 en 2009 als garantie uitkeerde aan Nederlandse gedupeerde spaarders.

'Verlaag zorgverzekeringspremie met €300'

Volgens berekeningen van de Consumentenbond kunnen verzekeraars komend jaar de premie voor zorgverzekeringen met gemiddeld €300 per jaar verlagen. Bij Achmea en CZ kan dit zelfs nog meer zijn. Om verzekeraars op te roepen deze verlaging ook daadwerkelijk door te voeren, start de Consumentenbond een petitie op consumentenbond.nl/premiejagen. Hier is ook uitgebreid te lezen waarom de zorgverzekeringspremie zo veel lager kan.
Uit het onderzoek voor de Gezondgids van oktober blijkt dat sommige zorgverzekeraars een solvabiliteitsmarge van maar liefst 230% hanteren, terwijl 150% vereist is. De solvabiliteit van een onderneming geeft aan in welke de mate de onderneming bij liquidatie kan voldoen aan de financiële verplichtingen. Er blijken grote onderlinge verschillen in de marge die verzekeraars aanhouden. Zo kan VGZ de premie komend jaar met €89 verlagen en CZ zelfs met €487 en  dan blijven ze nog netjes binnen de verplichte solvabiliteitsnorm. Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Consumenten zijn in Nederland wettelijk verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Zorgverzekeraars hebben daarmee de morele plicht om zorgvuldig met de premies om te gaan.'
Zorgverzekeraars boekten in 2012 een winst van 1,4 miljard en het eigen vermogen steeg naar 9,1 miljard. Voor de berekeningen is de Consumentenbond uitgegaan van een winst over 2013 die ten minste gelijk is aan 2012. Bart Combée: 'Er is dus alle ruimte om de premies fors te laten dalen voor 2014. Het kan niet zo zijn dat consumenten keer op keer te maken krijgen met bezuinigingen en beperkingen van het verzekeringspakket, en tegelijkertijd onnodig veel premie betalen'.

Wat vindt Nederland van het eurobiljet?

Echtheidskenmerken geven aan of een biljet echt is of vals. De kennis hierover blijkt over de jaren stabiel. Gemiddeld weten Nederlanders 2,6 kenmerken spontaan op te noemen, waarvan het watermerk veruit het meest genoemde is. Overigens weet men vervolgens niet te zeggen wat de afbeelding is van het watermerk (antwoord: zelfde bouwwerk als op de voorzijde). Natuurlijk zijn er verschillen tussen de Nederlanders onderling. Zo kennen mensen in hogere sociale klassen gemiddeld 1 kenmerk meer dan mensen in lagere sociale klassen, terwijl zij minder vaak met contant geld afrekenen dan laatstgenoemde groep.
De kans dat men een vals biljet in handen krijgt is laag en komt ruwweg uit op 0,002% per jaar, bij benadering is dat de kans op een grote prijs in de staatsloterij. Nederlanders vertrouwen er dan ook op dat hen dat niet zal gebeuren. Het gemiddelde rapportcijfer voor het vertrouwen in de echtheid van bankbiljetten is 7,3. Dat is dan ook mogelijk de verklaring waarom maar weinig mensen een ontvangen biljet op echtheid checken. Maar liefst twee derde van de Nederlanders heeft in de afgelopen vijf jaar geen echtheidscontrole gedaan op een eurobiljet. En voor de toekomst geven de ondervraagden aan dat hier geen verandering in komt. Daarom zal het een nog grotere uitdaging zijn dan het al is om het publiek te interesseren voor de echtheidskenmerken.

dinsdag 24 september 2013

DSW Zorgverzekeraaar verlaagt de premie met 90 euro

De minister van VWS verwacht in de Miljoenennota dat de gemiddelde jaarpremie van alle verzekeraars met 24 euro zal dalen tot 1.226 euro. Met een jaarpremie van 1.140 euro voor 2014, een daling van 90 euro, blijft DSW ver onder de door VWS verwachte premie voor 2014.
De rekenpremie is het uitgangspunt waarop alle zorgverzekeraars hun premie baseren. De daling van de rekenpremie wordt vooral veroorzaakt doordat in 2013 het tekort in het Zorgverzekeringsfonds van de overheid, is weggewerkt. Hierdoor daalt de premie met 75 euro. Daarnaast verwacht VWS dat de stijgende zorgkosten in 2014 tot een premiestijging van 45 euro zullen leiden.
Voor de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) volgt DSW de raming van VWS. DSW verwacht voor ziekenhuiszorg dat de kosten in 2014 landelijk iets lager zullen zijn dan door VWS begroot. Voor alle andere vormen van zorg raamt VWS de kosten de afgelopen jaren structureel te hoog. De te hoge raming van VWS maakt het voor de zorgverzekeraars mogelijk de premie lager vast te stellen dan de verwachting van de minister.
Hoewel het risicovereveningsmodel bedoeld is om zorgverzekeraars ongeacht de gezondheidstoestand van hun verzekerden eenzelfde uitgangspositie te bieden, is dit voor DSW door onvolkomenheden in het model niet het geval. DSW leidt al jaren verlies op dit model.
Ook in 2014 wordt voor DSW een fors tekort verwacht, voor met name ziekenhuiszorg. Om als kleine zelfstandige zorgverzekeraar concurrerend te blijven, neemt DSW in 2014 het tekort van ruim 40 euro niet als opslag in de premie op.De minister van VWS heeft de zorgverzekeraars opgeroepen om vanaf dit jaar transparant te zijn over de premieberekening. DSW is al jaren transparant over zijn premieopbouw. Naast de raming van VWS, het risicovereveningsmodel en de rekenpremie van VWS, spelen de lage beheerskosten van DSW en het feit dat DSW geen collectiviteitskorting geeft een belangrijke rol bij de hoogte van de premie van DSW.verzekerd voor de aanvullende verzekering. Sinds de invoering van de basisverzekering maakt DSW Zorgverzekeraar de premie jaarlijks als eerste bekend. Voor DSW verzekerden, ongeacht of deze individueel of collectief verzekerd zijn, zal de jaarpremie voor onze restitutiepolis in 2014 1.140 euro bedragen, ofwel 95 euro per maand. Dit is een premieverlaging van 90 euro per jaar. De premie voor de aanvullende verzekeringen wordt in 2014 niet verhoogd.

ABN AMRO introduceert de Paspakker

Je pinpas uit de automaat halen. Op het eerste gezicht een simpele, alledaagse handeling. Maar dit geldt niet voor iedereen. Ouderen en mensen die last hebben van artritis, reuma of andere spier- of gewrichtziektes hebben vaak moeite om deze kleine knijpbeweging te maken. Daarom introduceert ABN AMRO op 1 oktober, tijdens de Internationale Ouderendag, een handig hulpmiddel: de Paspakker.
De Paspakker van ABN AMRO past op vrijwel alle pinautomaten, maar ook op betaalautomaten in bijvoorbeeld parkeergarages en treinstations. Zeker bij automaten met een opzetstuk tegen skimmen, bespaart de Paspakker een hoop gedoe.
Het werkt simpel. De Paspakker wordt tegen de pasgleuf van de automaat geplaatst. De pas glijdt vervolgens in de Paspakker (dankzij rubberen weerhaakjes), waardoor deze gemakkelijk uit de automaat te trekken is. Hiervoor hoeven de vingers niet gebruikt te worden, wat voor senioren en mensen met een spier – of gewrichtziekte vaak prettig is. De Paspakker is op 1 oktober (Internationale Ouderendag) voor iedereen die het kan gebruiken (klant en geen klant) gratis op te halen bij de kantoren van ABN AMRO.
Voor ABN AMRO is de introductie van de Paspakker een hele logische keuze: ‘Een makkelijke oplossing voor een groot probleem voor deze doelgroep. Hierdoor is het voor hen mogelijk om zelfstandig te pinnen of bijvoorbeeld een kaartje te kopen in een automaat. Dat was ons uitgangspunt’, zegt Klaas Niewold, Hoofd Klantgroep Senioren ABN AMRO.
Naast de Paspakker introduceert ABN AMRO op hetzelfde moment ook een boekje speciaal voor klanten die 65 jaar oud worden. Het bevat praktische en handige informatie voor mensen die net kennismaken met deze nieuwe levensfase. Schenken aan (klein)kinderen, afscheid nemen van de leaseauto, beleggen op latere leeftijd: het speelt allemaal bij de 65-plusser van nu. ABN AMRO stuurt het boekje toe aan klanten die (bijna) 65 jaar worden.

maandag 23 september 2013

Helft van de Nederlandse automobilisten is oververzekerd

Bijna de helft van de Nederlandse automobilisten is oververzekerd. Van de 7 miljoen particuliere personenauto's hebben ruim 3,2 miljoen verzekerden een te hoge dekking. Op jaarbasis betalen we gezamenlijk een bedrag van 553 miljoen euro teveel. Dit blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK.
In 2013 zijn 7 miljoen auto's in Nederland in particulier bezit (bron: CBS). Bijna de helft van deze auto's, ruim 3,2 miljoen, is oververzekerd. De huidige dekking past niet meer bij de leeftijd van deze auto's. Bij auto's ouder dan 6 jaar speelt dit een rol.
Een Nederlandse automobilist is verplicht zich minimaal voor schade aan anderen te verzekeren (WA). Naast deze dekking kan ook schade aan de eigen auto worden verzekerd in de vorm van een beperkt cascodekking of volledig cascodekking (all risk). Als een auto ouder wordt loont het niet meer om je voor alle schades te verzekeren. Toch blijkt dat tweederde van de Nederlandse auto's van 6 jaar of ouder is oververzekerd.
Van de auto's van 6 tot en met 9 jaar oud is 68% nog volledig casco verzekerd terwijl een beperkt cascodekking voldoende is. Van de auto's van 10 jaar of ouder is 25% all risk verzekerd en 43% beperkt casco terwijl deze auto's voldoende gedekt zijn met de laagste en dus goedkopere WA-dekking. Deze klanten betalen een dus hoge premie terwijl de auto inmiddels een lage dagwaarde heeft. Is de schade hoger dan de dagwaarde dan krijgt de klant de dagwaarde uitgekeerd en heeft dus niets aan zo'n hoge dekking. Als we naar de landelijk gemiddelde jaarpremie per dekking kijken laten we hierdoor 553 miljoen euro liggen.

Belangrijke rol voor Rabobank Turkije

De Rabobank wil in Turkije de belangrijkste financier van de food- & agrisector worden. De komende vijf jaar opent de bank daarom vier kantoren in het land, de basis van Rabobank Turkije komt in de miljoenenstad Istanbul.
De Rabobank is al vijftien jaar actief in Turkije en heeft contacten met de belangrijkste food- & agri-ondernemingen. De aanvraag van de bankvergunning was een logische volgende stap. Sipko Schat, raad van bestuur: 'In die vijftien jaar hebben we aan zo'n 50 Turkse ondernemingen opgeteld voor ongeveer 14,2 miljard euro kredieten verstrekt. Daarnaast heeft onze international desk in het land de afgelopen vier jaar 140 internationale ondernemingen geholpen. We hebben een goede reputatie opgebouwd. Tel daarbij op dat de Turkse economie al langere tijd een gezonde groei laat zien en een gezonde én groeiende financiële sector heeft. Het was tijd om onze aanwezigheid in het land te verstevigen.'
De Turkse expansie past naadloos in het verlangen van de Rabobank om de internationale ambities van haar Nederlandse klanten te verwezenlijken. Schat: 'Turkije is een belangrijke markt voor veel van onze Nederlandse klanten. Als poort naar Azië en het Midden-Oosten is het land voor hen van strategisch belang. Nu we een bankvergunning hebben, kunnen we hen beter van dienst zijn. Op de Turkse markt zelf focussen we ons allereerst op de wholesale sector.’
Rabobank Turkije wordt een volwassen onderdeel van de Rabobank en voert het volledige palet van financiële dienstverlening aan haar klanten. Schat: 'Dat moet ook, de concurrentie is stevig, we moeten er vanaf het begin volledig voor gaan. We streven ernaar om ons break-even-point na twee jaar te bereiken, daarna zetten we in op een plus van 20 tot 25 miljoen euro per jaar.'
De Rabobank verwacht dat zij een belangrijke rol kan spelen bij de verdere ontwikkeling van de Turkse economie. Schat: 'De food & agrisector is enorm belangrijk voor Turkije. Met onze  expertise kunnen we een goede bijdrage leveren aan de ontwikkeling ervan. Dat past perfect bij ons voornemen om wereldwijd de leidende food & agribank te worden. Want ondanks het feit dat de meeste grote Turkse banken al actief zijn in de sector, ontbreekt er nog een internationaal actieve food & agribank. In dat gat stapt de Rabobank. We gaan ons ook niet beperken tot de grootzakelijke markt, onze ambitie is om in de nabije toekomst eerst een fusie en overnametak op te zetten en daarna, op langere termijn, staat rural banking op ons wensenlijstje.'

VEB stapt naar Europees Hof inzake onteigening SNS

De VEB heeft een klacht ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens tegen de Nederlandse Staat. De minister van Financiën heeft onrechtmatig gehandeld jegens SNS-beleggers met zijn besluit tot onteigening. De VEB heeft ernstige twijfels of de onteigening van SNS effectenhouders op basis van de Interventiewet met de nodige eisen van rechtszekerheid en zorgvuldigheid is omgeven.
VEB-directeur Jan Maarten Slagter: "Het ligt op de weg van VEB om deze toepassing van de nieuwe Interventiewet door de hoogste Europese rechter te laten toetsen. Onteigening van particulier eigendom is een zo vergaande inbreuk op de rechten van de burger dat een Europese toetsing geboden is".
Op 1 februari ging de minister over tot onteigening van aandelen en achtergestelde obligaties van SNS Reaal en SNS Bank. De minister nam dit besluit op grond van de nieuwe Interventiewet.
SNS Bank is aangemerkt als systeembank en de minister oordeelde dat de vastgoedportefeuille van SNS de bank zodanig in gevaar bracht dat sprake was van een ernstig en onmiddellijk gevaar voor de stabiliteit van het financiële stelsel. In aansluiting op de onteigening bood de minister de onteigende effectenbezitters de naar zijn mening passende schadeloosstelling aan: nul euro per onteigend effect.

zondag 22 september 2013

Stichting Koersplandewegkwijt en Aegon bereiken overeenstemming

Stichting Koersplandewegkwijt en Aegon hebben overeenstemming bereikt over de uitvoering van het arrest inzake Koersplan, zoals op 14 juni 2013 bevestigd door de Hoge Raad. Aegon herberekent met terugwerkende kracht de waarde van Koersplan-polissen (gesloten in de periode 1989 tot en met 1998) van deelnemers aan de stichting. Dit gebeurt op basis van de in het arrest voorgeschreven premie voor de overlijdensrisicoverzekering. Dit betekent dat deelnemers aan de stichting een vergoeding zullen ontvangen, voortvloeiend uit deze herberekening. Deelnemers waarvan de polis nog loopt, ontvangen de vergoeding als een bijstorting op hun polis. Deelnemers waarbij de polis is beëindigd, ontvangen de vergoeding rechtstreeks op het door hen opgegeven rekeningnummer.

In aanvulling hier op zijn ook de volgende afspraken gemaakt:
Aegon betaalt bij beëindigde polissen een, met de stichting overeengekomen, rentevergoeding. De hoogte van de rentevergoeding is, afhankelijk van het jaar van beëindiging, 4,5%, 4% of 3% per jaar over de meerwaarde uit de herberekening.
Aegon vergoedt het betaalde inschrijfgeld van 75 euro aan de deelnemers.
De stichting ontvangt van Aegon een vergoeding voor de gemaakte proceskosten.
De stichting controleert steekproefsgewijs de herberekeningen van Aegon.

Deelnemers met een beëindigde Koersplan-polis worden in de periode tussen december 2013 en maart 2014 door Aegon geïnformeerd over de uitkomst van de herberekening. Deelnemers met een lopende Koersplan-polis worden vanaf april 2014 geïnformeerd.
Voor klanten die niet zijn aangesloten bij de stichting, vergelijkt Aegon de premie van een zelfstandige overlijdensrisicoverzekering met de premie die bij Koersplan is berekend. Aegon zal vervolgens bekijken of verdere stappen gepast zijn. Stichting Koersplandewegkwijt is door Aegon gevraagd hierin een actieve rol als klankbord te vervullen.

vrijdag 20 september 2013

Verzekeraars kunnen duurzamer investeren

Verzekeraars hebben bij hun investeringen weinig oog voor duurzaamheid. Dat was de belangrijkste conclusie van de Eerlijke Verzekeringswijzer die deze week is gelanceerd. Het Verbond neemt de aanbevelingen ter harte, maar vindt het jammer dat het onderzoek de indruk wekt dat verzekeraars helemaal niets aan duurzaamheid doen.
De Eerlijke Verzekeringswijzer is een initiatief van Amnesty International, de Dierenbescherming, FNV, IKV Pax Christi, Milieudefensie en Oxfam Novib. In navolging van de Eerlijke Bankwijzer die vier jaar geleden werd gelanceerd, namen de zes organisaties dit keer tien levensverzekeraars onder de loep. Er werd onder meer gekeken wat ze doen op het gebied van (onder andere) klimaatverandering, mensenrechten, arbeidsrechten, wapens, gezondheid, natuur en dierenwelzijn. Daarnaast is onderzocht in hoeverre verzekeraars rekening houden met problemen in riskante sectoren, zoals de olie- en gasindustrie en de mijn- en bosbouw.
Volgens de zes organisaties hebben de meeste maatschappijen voor de thema’s klimaatverandering, gezondheid, natuur en dierenwelzijn nauwelijks beleid ontwikkeld. Voor beleid op mensenrechten scoorden twee van de tien maatschappijen ‘goed’. Gelukkig waren er ook een paar uitschieters naar boven, zoals de negen voor wapenbeleid van a.s.r. en een negen voor ING voor het arbeidsrechtenbeleid. De meeste verzekeraars behaalden overigens de hoogste scores op het thema arbeidsrechten.
Volgens projectleider Titus Bolten laten de scores zien dat er voor verzekeraars grote kansen op verbetering liggen. Het Verbond erkent dat die verbeterpunten er zijn, maar betreurt wel dat het onderzoek de indruk wekt dat verzekeraars helemaal niets zouden doen. “Dat is niet zo”, zei woordvoerder Rudi Buis deze week in een reactie. “Zo heeft een aantal verzekeraars zich geconformeerd aan de Principles for Sustainable Insurance, een initiatief van de Verenigde Naties. Daarnaast moeten alle leden van het Verbond zich houden aan de Code Duurzaam Beleggen, die is gebaseerd op het Global Compact en de Principles for Responsible Investment van de VN. Ieder Verbondslid past deze code toe volgens het comply or explain-principe. Dat betekent dat je er alleen van kan afwijken als je daar een goede motivatie voor hebt.”
Volgens Buis is in het onderzoek alleen gekeken naar openbare bronnen. “Verzekeraars doen echter meer dan wat er op hun site staat, vaak vanuit een brede maatschappelijke insteek. Denk aan de verzekeringsoplossing voor mensen met hiv of de cholesterolaandoening FH, de vangnetverzekering voor moeilijk verzekerbare zelfstandigen en aan het programma voor financiële educatie, waarin we jongeren beter willen voorbereiden op een zorgeloze toekomst.”
 

Schenken loont

De tijdelijke verruiming van de schenkingsvrijstelling loont voor de gever en voor de ontvanger. In het nieuwe Belastingplan van staatssecretaris Weekers van Financiën mag een schenker tot  100.000 euro belastingvrij geven. De ontvanger – die dus geen belasting betaalt over dit bedrag – moet dat geld dan wel besteden aan het kopen of verbouwen van een huis, of aan het aflossen van de hypotheek. De maatregel kan helpen om de woningmarkt meer in beweging te brengen.
De schenkingsvrijstelling biedt vooral ouderen de mogelijkheid om jongere generaties financieel te steunen. Met de tijdelijke verruiming krijgen gulle gevers meer armslag en komt een grotere groep mensen voor een schenking in aanmerking. Nu is het nog zo dat een ouder aan een kind eenmalig maximaal € 51.407 belastingvrij mag schenken. Niet alleen wordt dat bedrag vanaf 1 oktober 2013 tot 1 januari 2015 verhoogd naar € 100.000, ook mag iedereen nu aan familie of vrienden geven. Verder heeft het kabinet de leeftijdsgrens voor de ontvanger – nu nog veertig jaar – losgelaten.
Voorwaarde is en blijft dat het geld moet gaan naar het kopen of verbouwen van een eigen huis, of het aflossen van de hypotheek.
Voor de gevers kan het om verschillende redenen gunstig zijn om meer te mogen schenken. Ze hoeven daardoor minder vermogensrendementsheffing te betalen. Daarnaast kan de AWBZ voor vermogende ouderen een reden zijn om te schenken aan hun kinderen. De eigen bijdrage voor verpleeghuizen, die kan oplopen tot € 2.189 per maand, is afhankelijk van de vermogenspositie van de oudere. Door tijdig meer te schenken, kunnen ouderen deze eigen bijdrage beïnvloeden.
Wim Flikweert, manager marketing hypotheken, strategie en innovatie van de ING, stelt dat er een belangrijk signaal uitgaat van de maatregel. “Ouderen hebben toch vaak enig vermogen opgebouwd, terwijl de jongere generatie over minder financiële middelen beschikt. Voor mensen met een eigen woning die ‘onder water staat’, is een schenking een positieve impuls. Uit onderzoeken blijkt dat emotionele barrières meespelen bij de beslissing om een nieuwe woning te kopen. Als eigenwoningbezitters geen restschuld meer hebben, wordt de stap om hun huis te verkopen minder groot.”
Wie de schenking gebruikt voor het onderhoud aan de eigen woning, kan nog extra z’n voordeel doen met de tijdelijke verlaging van de btw op arbeidsuren. Voor herstel en renovatie in de vorm van isoleren, schilderen, stukadoren, behangen en schoonmaken betaalt de consument geen 21% btw, maar slechts 6%. Onder deze tijdelijke btw-verlaging vallen ook de arbeidsuren van hoveniers en het ontwerpen en maken van bouwtekeningen door architecten, zolang zij ook de renovatie van het huis begeleiden. Deze maatregel geldt nog tot 1 maart 2014. Bepalend is hierbij het moment waarop de werkzaamheden zijn afgerond (bron: ING).

donderdag 19 september 2013

Verzekeraars schenden privacy

Vorig jaar toonde Vara's ZEMBLA aan hoe callcentermedewerkers van verzuimbedrijven werknemers uithoren over hun ziekte. Callcentermedewerkers spelen voor doktertje en vragen de werknemer het hemd van het lijf; een grove schending van de privacy. Deze onwettige verzamelwoede blijkt geen uitzondering. Verzekeraars spelen ook voor doktertje. De zieke werknemer is handel geworden.
In 2012 maakte ZEMBLA twee uitzendingen over de jacht op onze medische gegevens. De programmamakers ontdekten dat medische en persoonlijke gegevens van honderdduizenden werknemers op straat liggen; het gevolg van een amateuristisch lek in de software van het computerprogramma. De uitzendingen maakten veel los in de Arbowereld, bij werkgevers en in politiek Den Haag. Iedereen beloofde beterschap. ZEMBLA onderzoekt of de beloofde betere tijden zijn aangebroken. En wat is daarbij de rol van de verzuimverzekeraars?

ZEMBLA - 'Verzuimpolitie III" donderdag 19 september om 21.10 uur bij de VARA op Nederland 2

Eigen Huis: geen boeterente bij extra aflossing met schenking

In dezelfde periode dat de overheid geen belasting heft op forse schenkingen voor de eigen woning zouden banken ook geen boeterente moeten rekenen bij vervroegd aflossen, vindt Vereniging Eigen Huis. De boeterente kan een forse schenking flink afromen. Dit ontmoedigt schenkers om gebruik te maken van de vrijstellingsregeling.
Vooral bij grotere schenkingen kan een boeterente fors oplopen. Als een klant zijn hypotheek van 200.000 euro met een schenking van 60.000 euro wil verlagen, kan de bank ongeveer 2.000 euro aan boeterente inhouden (*). In dat geval neemt de hypotheekschuld met slechts 58.000 euro af. Volgens banken is de boeterente een vergoeding voor de gemiste rente-inkomsten door het vroegtijdig terugbrengen van de lening.
In de periode dat de verhoogde schenkingsvrijstelling van kracht is zouden banken hun boeterente bij extra aflossen moeten laten vallen. Ook banken hebben er baat bij als klanten extra aflossen. De hypotheekschuld komt dan weer in evenwicht komt met de gedaalde waarde van de woning.
Huiseigenaren mogen in de meeste gevallen jaarlijks maximaal 10 procent van hun oorspronkelijke hypotheek boetevrij aflossen met eigen of gekregen geld. Obvion heeft de mogelijkheid om boetevrij af te lossen verruimd tot 20% van de oorspronkelijke hypotheeksom en Florius is tot op heden de enige geldverstrekker die zijn klanten helemaal geen boeterente rekent. "Boetevrij aflossen kan dus wel en andere banken zouden het voorbeeld van ABN AMRO-dochter Florius moeten volgen", aldus Rob Mulder, directeur Vereniging Eigen Huis.

(*) Voorbeeld van een hypotheek van 200.000 euro, een resterende rentevaste periode van 5 jaar en een renteverschil van 1% tussen de contractrente en de huidige rente.

woensdag 18 september 2013

Banken steunen route naar herstel

De NVB ondersteunt het kabinet in haar streven om naast de noodzakelijke maatregelen voor een beheersbaar begrotingstekort ook perspectieven te bieden voor economische groei. Ondanks de moeilijke  economische omstandigheden zijn er tekenen dat de groei de komende tijd aantrekt. Banken zullen waar mogelijk bijdragen aan de route naar herstel van de economische groei en zetten de komende tijd alles op alles om op een verantwoorde manier aan de vraag naar krediet te voldoen.  Daarbij moet wel bedacht worden dat het versterken van de stabiliteit van de bancaire sector een wissel trekt op de financieringscapaciteit van banken. Ook hier is een juiste balans noodzakelijk zodat banken hun rol in dienst van de samenleving goed kunnen blijven spelen. De NVB vindt de komst van een bankenunie, net als het kabinet, essentieel om de financiële stabiliteit  verder te versterken.
Doordat veel spaargeld in Nederland is ondergebracht bij pensioenfondsen en verzekeraars kunnen banken de vraag naar hypotheken en kredieten niet louter financieren met spaargeld. Nederlandse banken zijn hierdoor veel sterker dan banken in andere Europese landen aangewezen op dure buitenlandse financiering. De voorstellen van het kabinet  om institutionele beleggers meer te betrekken bij investeringen in de Nederlandse economie bieden daarom perspectief voor de financiering van huishoudens en bedrijven  op de lange termijn. De NVB staat dan ook positief tegenover deze plannen.
Het kabinet constateert terecht dat de huidige conjunctuur een zware wissel trekt op burgers en bedrijven. Banken merken dit bijvoorbeeld aan het toegenomen aantal huizenbezitters met betalingsproblemen en het aantal hypotheken dat ‘onder water’ staat. Het is daarom goed dat het kabinet de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gericht inzet voor het financieren van restschulden.  Ook de verhoging van de eenmalige schenkingsvrijstelling naar 100.000 euro voor aankoop, verbouwing of  aflossing van  de eigen woning kan een impuls voor de woningmarkt betekenen. Meer aflossen helpt mogelijke restschulden voor individuele huizenbezitters te voorkomen en komt ten goede aan de financiële stabiliteit van ons land.
De Nederlandse banken zetten zich in voor een gezond ondernemingsklimaat met voldoende financieringsmogelijkheden voor het bedrijfsleven en het MKB in het bijzonder. Door de economische crisis is het perspectief van veel bedrijven sterk verslechterd en dat uit zich in verliezen bij banken op verstrekte leningen. De NVB verwelkomt daarom de extra maatregelen voor kredietverlening. Zo vormen de voorstellen voor stimulering van de risicokapitaalinvesteringen voor innovatieve starters een welkome aanvulling op bankfinanciering. Ook de oprichting van de Nederlandse  Investeringsinstelling en extra investeringen in Qredits  helpen om de financieringsmogelijkheden voor ondernemers te verbreden. 

Pensioenwinkel Utrecht geeft pensioenvoorlichting in moskee

Op dinsdag 1 oktober geeft de Pensioenwinkel Utrecht pensioenvoorlichting in de Omar Al Farouk moskee in de Utrechtse wijk Overvecht. Bezoekers die meer vragen hebben met betrekking tot hun pensioen kunnen op donderdag 3 oktober in de moskee terecht tijdens het inloopspreekuur. Met dit initiatief sluit de Pensioenwinkel Utrecht aan bij de Pensioen3Daagse
De presentatie die door Pensioenwinkel Utrecht wordt gegeven in de Omar Al Farouk moskee, begint om 14.15 uur en duurt tot 15.00 uur. Het inloopspreekuur op donderdag 3 oktober begint ook om 14.15 uur en zal duren tot 16.30 uur. De presentatie en het inloopspreekuur kunnen door iedereen worden bezocht. Er zijn geen kosten aan het evenement verbonden.
Pensioenwinkel Utrecht is een initiatief van SPF Beheer bv, de fullservice provider voor pensioenen, vermogensbeheer en salarissen in Utrecht. Hierin wordt samengewerkt met de gemeente Utrecht en de Utrechtse wijkwelzijnsinstellingen. Het is voor de derde keer dat Pensioenwinkel Utrecht meedoet aan de Pensioen3Daagse. Dit landelijke evenement is bedoeld om de burger bewust te maken over zijn pensioen, aangezien mensen zich vaak niet goed verdiepen in dit onderwerp en het zien als iets ingewikkelds. Pensioenwinkel Utrecht is in 2011 dan ook als initiatief gestart voor mensen die op een simpele manier informatie willen over het pensioen. Voor meer informatie over Pensioenwinkel Utrecht en het evenement, kijk op www.pensioenwinkelutrecht.nl

dinsdag 17 september 2013

Aegon kondigt inkoop aandelen aan

Aegon begint met de inkoop van circa 19 miljoen eigen aandelen om het verwateringseffect tegen te gaan van het in aandelen uitbetaalde interimdividend 2013. Ongeveer 55% van de aandeelhouders heeft gekozen voor een dividend in contanten. De resterende 45% heeft een keuze gemaakt voor een dividend in aandelen. Als gevolg daarvan zijn er 19.047.358 nieuwe gewone aandelen uitgegeven op 13 september 2013.
Aegon heeft zich verplicht tot inkoop van deze gewone aandelen via een overeenkomst met een derde partij. Deze transactie wordt naar verwachting vóór 16 oktober 2013 afgerond. Op grond van de overeenkomst zal Aegon eigen aandelen inkopen tegen de dagelijkse naar volume gewogen gemiddelde prijs. Aegon zal wekelijks op zijn website berichten over het verloop van de transactie: http://www.aegon.com/sharebuyback.
Op de eerstvolgende Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 24 mei 2014 zal Aegon aandeelhouders toestemming vragen om in te stemmen met intrekking van alle aandelen die in het kader van dit programma zijn ingekocht. 

Banken Spanje en Italië lobbyen om soepeler regels

Spaanse en Italiaanse banken hopen uit de crisis te komen door de regering obsure accountantcy regels aan te laten passen. Dat meldt zakenkrant Wall Street Journal. In Spanje hebben banken nauwelijks een kapitaalbuffer. Daarom lobbyen topbankiers bij politici om potentieel waardeloze belastingvorderingen om te zetten in door de overheid gegarandeerde belastingkredieten waarmee de kapitaalpositie van banken wordt versterkt.

maandag 16 september 2013

Igor Kluin gaat bankwereld opschudden

Het is voor Igor Kluin een stap in een hele nieuwe wereld, na jaren te hebben gewerkt in de reclame (De Reclame Divisie) en decentrale energie (Qurrent). Hij wil met Monyq de gevestigde orde opschudden met nieuwe businessmodellen en innovaties, omdat de sector in zijn ogen zwaar is achtergebleven. "Er zijn zoveel innovaties die banken allang hadden kunnen bedenken, maar niet gedaan hebben omdat ze makkelijk in het zadel zaten. Het is één grote bescherming van een incrowd, ik kan me daar echt kwaad over maken."

'Omvang banken blijft probleem'

Vijf jaar na de val van Lehman Brothers blijft de omvang van veel grote banken een bedreiging voor het internationale financiële systeem. Dat zegt voormalige topman van de grote Britse bank Barclays, Bob Diamond, in een zondag gepubliceerd stuk op de website van de krant Financial Times. Diamond wijst op de trage aanpak van het probleem dat veel banken te groot zijn om te laten vallen ('too big to fail').

zondag 15 september 2013

Vijf jaar na Lehman Brothers

Op vijftien september 2008 viel de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. Het veroorzaakte een financiële kettingreactie over de hele wereld en wordt gezien als het beginpunt van de economische crisis. Aan tafel bij Buitenhof vandaag (12.00) de curator die het faillissement van Lehman Brothers in Nederland afhandelde: Frederic Verhoeven en Theodor Kockelkoren, waarnemend voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM)

donderdag 12 september 2013

Belastingdienst int ruim 4 miljoen euro bij stop-en-betaalacties

De Belastingdienst heeft tot 1 augustus van dit jaar ruim 4 miljoen euro aan openstaande belastingschulden geïnd bij stop-en-betaalacties. Daarnaast werden ruim 6.000 auto's in beslag genomen. Dat maakte staatssecretaris Frans Weekers van Financiën vandaag bekend tijdens een grote actie in het centrum van Den Haag.
Staatssecretaris Weekers: "Mensen die hun belastingschuld ook na meerdere herinneringen niet betalen, lopen het risico aan de kant te worden gezet tijdens een stop-en-betaalactie. Dan is het boter bij de vis of je auto wordt in beslag genomen".
Een ANPR actie is één van de manieren om ervoor te zorgen dat mensen voldoen aan hun belastingplicht. Door middel van automatische nummerherkenning kunnen auto’s van mensen met een openstaande belastingschuld snel en efficiënt worden geselecteerd uit grote hoeveelheden voertuigen in drukke verkeersstromen. Het is dus een effectieve en efficiënte manier voor de Belastingdienst om zichtbaar toezicht te houden. Bij dergelijke acties maakt de fiscus gebruik van eigen ANPR-auto’s en wordt meestal samengewerkt met politie, RDW, Koninklijke Marechaussee, Douane en Inspectie Leefomgeving en Transport.
De Belastingdienst zet de ANPR-auto's ook in voor het toezicht op andere autobelastingen  zoals de motorrijtuigenbelasting, eurovignetten, privégebruik auto en bpm. Vorig jaar legde de Belastingdienst voor bijna 37 miljoen euro naheffingsaanslagen op voor deze belastingen. Naast beelden van de eigen ANPR-auto’s krijgt de Belastingdienst contra-informatie uit de samenwerking met andere overheidsinstanties zoals de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie en er wordt gebruik gemaakt van gegevens van derden.

Opkomst binaire optie handel in Nederland

Binaire opties het klinkt heel ingewikkeld, echter is de handel in deze opties makkelijker dan de meeste financiële producten. Het principe is zeer simpel, de belegger kiest een beurs (de AEX), hierbij voorspelt hij dat de beurs over een bepaalde looptijd hoger of lager zal staan, de looptijd kan hij zelf bepalen en kan variëren van 10 minuten tot enkele weken. Is zijn voorspelling juist ontvangt hij een hoog rendement (soms wel 85 procent), is zijn voorspelling niet uitgekomen verliest hij zijn inleg. 
De handel in binaire opties is rond 2010 in Amerika in het klein geïntroduceerd. Echter verspreidt het product zich wereldwijd in een zeer groot tempo en wordt nu door de grotere online forex brokers steeds vaker aangeboden en betreft het inmiddels een markt met een omzet van honderden miljoenen.
In Nederland is Pip Invest sinds het begin van dit jaar als eerste volledige Nederlandse broker van start gegaan. Dit bedrijf is het product gaan aanbieden om een simpel te begrijpen tegenhanger van de Turbo’s, Speeders en sprinters te leveren. Ook zijn zij van mening dat via hun platform de beginnende belegger op een zeer duidelijke manier kennis kan maken met de handel in opties.
Deze vraag blijft sinds de introductie van het product steeds terugkomen. Veel mensen vinden beleggen op korte termijn gokken of het nou met binaire opties is of met andere financiële producten. Korte termijn handelaren vinden dit uiteraard onzin en zijn van mening dat, het verschil zal zijn dat bij gokken uitsluitend de statistische kansverdeling van belang is, terwijl bij speculeren een goede visie voorwaarde is om tot rendement te komen.

woensdag 11 september 2013

'Hogere rente staatslening goed nieuws voor spaarder'

Na jaren van rentedalingen is er eindelijk weer eens goed nieuws voor spaarders. Verschillende banken hebben de afgelopen weken hun depositorentes verhoogd. Maandag verhoogde NIBC Direct de 5-jaarsdeposito rente van 2,6 naar 3 procent. “Zulke grote rentestijgingen hebben we de laatste jaren nauwelijks meer gezien”, stelt Amanda Bulthuis van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Met name door de stijgende kapitaalmarkt rentes, lijkt het tij dan nu toch eindelijk te keren op de spaarmarkt.”
Sinds de laatste week van augustus wordt de spaarmarkt ineens overspoelt met rentestijgingen voor deposito’s. ING Bank, ABN AMRO, Anadolubank, ING Bank en Triodos Bank verhoogden de rentes van verschillende looptijd met 0,1 tot 0,3 procent. Vooral bij de looptijd van 5 jaar zijn er veel renteverhogingen te zien. In augustus was de hoogste rente voor deze looptijd nog 2,85 procent, bij Centraal Beheer. Inmiddels is de hoogste spaarrente voor een 5-jaars deposito 3 procent, bij Anadolubank en NIBC Direct. Bij deze laatste betreft de renteverhoging een actie in verband met het 5-jarig bestaan van de bank.
De stijging van de depositorentes wordt vooral veroorzaakt door de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. De rentes voor staatsleningen zijn sinds begin augustus flink gestegen. Zowel de rentes voor 5- en 10-jaars staatsleningen stegen met ongeveer 0,3 procent. “Op deze rentetarieven baseren de banken hun depositorentes”, legt Bulthuis van Geld.nl uit. “Het is dus logisch dat de spaarrentes deze trend volgen.” Zowel ING, Triodos als Anadolubank bevestigen dat de kapitaalmarktrentes voor de hen de voornaamste reden zijn voor de rentestijgingen.
Naast de kapitaalmarktrente speelt de financiering van de hypotheekportefeuille voor veel banken op dit moment een grote rol in hun spaarrentebeleid, voegt Bulthuis toe. De totale hypotheekschuld van alle Nederlanders is één van de grootste in Europa. Om deze hypotheekleningen te kunnen financieren, hebben banken twee mogelijkheden: geld aantrekken op de kapitaalmarkt of spaargeld aantrekken. Door de kredietcrisis en het geringe vertrouwen dat beleggers hebben in het Europese bankwezen, is het voor banken steeds moeilijker geworden om geld aan te trekken op de kapitaalmarkt. Daardoor zijn veel banken genoodzaakt een beroep te doen op de spaarders voor de financiering van hun hypotheekportefeuilles.
Eind juli verhoogde Centraal Beheer al haar rentetarieven met als argument dat ze minder afhankelijk wilde zijn van de kapitaalmarkt voor de financiering van hypotheken. “Centraal Beheer, stond nadat ze de depositorentes verhoogde bij verschillende looptijden bovenaan in de renteoverzichten. Andere banken hebben echter ook spaargeld nodig om hun hypotheken te financieren en zien zich daarom waarschijnlijk genoodzaakt ook met renteverhogingen te komen.”

dinsdag 10 september 2013

ABN laat klanten rekening delen via app

Klanten van ABN AMRO met een iOs toestel kunnen vanaf vandaag via de Mobiel Bankieren app een gezamenlijke uitgave verrekenen. De gebruiker van de app voegt het e-mailadres van de deelnemers toe en via de app wordt een betalingsverzoek verstuurd. Vervolgens is in de app eenvoudig te zien wie al wel of nog niet heeft betaald. Degene die de rekening voorschiet moet klant zijn van ABN AMRO en de Mobiel Bankieren app van de bank gebruiken. Andere deelnemers hoeven geen klant bij ABN AMRO te zijn. Op korte termijn volgt deze mogelijkheid ook voor Android.

Minister Dijsselbloem, Van Straalen en Elderson bezoeken de OveropIBAN-bus in Den Haag

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën brengt woensdagmiddag 11 september samen met Michaël van Straalen (MKB-Nederland) en Frank Elderson (DNB) een bezoek aan de OveropIBAN-bus op het Buitenhof in Den Haag. Hiermee willen zij de aandacht vestigen op de overstap op SEPA, de nieuwe standaard voor Europees betalingsverkeer die vanaf 1 februari 2014 ingaat. Dit bezoek is onderdeel van de landelijke najaarscampagne Over-op-IBAN, welke vooral als doel heeft het midden- en kleinbedrijf (mkb) te bewegen tijdig de noodzakelijke voorbereidingen te treffen.
Vanaf 1 februari 2014 heeft Europa één gezamenlijke betaalmarkt (SEPA) waarin we overal op dezelfde manier betalen met de euro. Alle rekeningnummers worden vervangen door internationale rekeningnummers (IBAN). Zonder dat het grote publiek het echt merkt, voltrekt zich met de overgang naar SEPA achter de schermen de grootste technische verandering sinds het bestaan van ons betalingsverkeer.
Veel Nederlandse bedrijven zijn nu nog in de opstartfase om de noodzakelijke aanpassingen door te voeren. De Nederlandsche Bank (DNB) is daarom namens het Nationaal Forum SEPA-Migratie (NFS) een landelijke najaarscampagne gestart met als doel Nederland, en in het bijzonder het mkb, te informeren en activeren voor de overstap op IBAN. Twee maanden lang zal hiervoor een speciale OveropIBAN-bus door het land rijden.

Karla Peijs treedt terug als commissaris van Aegon

Aegon maakt bekend dat Karla M.H. Peijs terugtreedt als lid van de Raad van Commissarissen van Aegon per 30 september 2013. Karla Peijs (67) was lid van de Raad van Commissarissen van Aegon van 1992 tot en met 2003, het jaar waarin zij tot minister van Verkeer en Waterstaat werd benoemd. Na haar ministerschap werd zij in 2007 opnieuw benoemd tot commissaris en had zitting in de Compensation Committee en de Nominating Committee van de Raad van Commissarissen. Onlangs is Karla Peijs met pensioen gegaan als Commissaris van de Koningin van de provincie Zeeland. Zij is tevens lid geweest van het Europees Parlement.

maandag 9 september 2013

Aegon stelt aandelenfractie interimdividend 2013 vast op 1/50

Op 8 augustus 2013 heeft Aegon een interimdividend vastgesteld voor het boekjaar 2013. Aandeelhouders hebben de keuze gekregen tussen een dividend in contanten of in aandelen. De waarde van het dividend in aandelen is ongeveer gelijk aan het dividend in contanten. Aegon zal het verwateringseffect van het dividend in aandelen ongedaan maken.
Het dividend in contanten bedraagt EUR 0,11 per gewoon aandeel, betaalbaar gesteld op 13 september 2013. Aandeelhouders die hebben gekozen voor een dividend in aandelen ontvangen één nieuw gewoon aandeel per 50 gewone aandelen. De aandelenfractie is bepaald aan de hand van de gemiddelde aandelenkoers (op basis van de hoogste en de laagste koers per dag) op Euronext Amsterdam in de periode van 2 tot en met 6 september 2013.

Leo De Boer: Kern van verzekeren komt in de knel

“De Nederlandse verzekeringssector beheert zo’n 400 miljard euro, waarvan de helft in Nederland wordt geïnvesteerd. Verzekeraars willen die rol als institutioneel belegger graag verder vergroten om de economie een impuls te geven, maar dat kan alleen als de politiek hun rol herkent én erkent.” Dat zei Verbondsdirecteur Leo De Boer vanmiddag tijdens een minisymposium bij de UvA.
Sparen voor later was dertig jaar geleden nog ‘heilig’, maar wie de laatste bezuinigingsvoornemens van het kabinet onder de loep neemt, krijgt de indruk dat geld tegenwoordig vooral moet rollen. Zo lanceerde het kabinet deze zomer het plan om geld dat ‘vastzit’ in verzekeringen (beklemd vermogen) los te maken, zodat mensen het bijvoorbeeld kunnen gebruiken om hun hypotheek af te lossen.
In zijn toespraak geeft De Boer aan dat hij de behoefte begrijpt om de economie een impuls te geven, maar dat de overheid zich in zijn ogen ook moet realiseren dat de Nederlandse spaarzin een van de verklaringen is waarom ons land er macro-economisch gezien relatief goed voorstaat: we hebben tenslotte nog geld in potjes – en die potjes moeten misschien wel worden gekoesterd.
De langetermijn spaarzin is ook de kern van het businessmodel van levensverzekeraars, maar die kernfunctie dreigt volgens De Boer in de knel te raken door voorstellen zoals het kabinet deze zomer deed. Ook de ontwikkelingen op regelgevend terrein baren hem zorgen. Het Verbond wil graag dat het nieuwe Europese toezichtkader Solvency II er zo snel mogelijk komt, omdat het rekening houdt met het nakomen van langetermijnverplichtingen. Signalen uit Brussel wijzen echter uit dat invoering op zijn vroegst in 2016 is voorzien. De Europese toezichthouder EIOPA heeft daarom de nationale toezichthouders interim maatregelen voorgelegd. Alle toezichthouders hebben aangegeven daar geen of maar beperkt invulling aan te kunnen geven, behalve één land: Nederland.
Ons land wil daarmee als gidsland optreden. Lovenswaardig, vindt De Boer, maar wel een ambitie die grote gevolgen heeft. Als Nederland als enige land aan andere regels moet voldoen, brengt dat Nederlandse verzekeraars namelijk in een nadelige concurrentiepositie ten opzichte van andere verzekeraars in Europa. “Of investeerders dat zullen begrijpen, betwijfel ik”, aldus De Boer. “Kapitaal aantrekken wordt bovendien duurder, waarmee we uiteindelijk de sector geen goed doen, maar ook de klant niet helpen.”
De Boer wees in zijn toespraak tot slot op de gevolgen van de afwaardering van Frankrijk van triple A naar double A door kredietbeoordelaar Fitch. Gevolg daarvan is dat Frankrijk niet meer meetelt in de rentecurve die veel verzekeraars gebruiken om hun verplichten en buffers te bepalen. Daardoor moeten ze aanzienlijk meer geld op de plank leggen, terwijl er in de feitelijke bedrijfsvoering en in het risicoprofiel niets is veranderd.
De Boer benadrukt dat de verzekeringssector robuust genoeg is om dit soort schokken op te vangen. Maar geld dat op de plank moet worden gelegd, kan niet worden geïnvesteerd in de Nederlandse economie en dat is jammer. Verzekeraars kunnen, als ze daarvoor de ruimte krijgen, een anticyclisch en stabiliserend effect hebben op de financiële markten en de economie en daarmee de economische groei stimuleren. “Maar zo’n langetermijn spel vraagt dan wel om goede en stabiele Europese spelregels”, aldus De Boer.

vrijdag 6 september 2013

Gevangenisstraffen tot 4,5 jaar voor BTW-carousselfraude

Het Functioneel Parket heeft voor de rechtbank in Rotterdam gevangenisstraffen tot vier en een half jaar geëist tegen vier verdachten uit Rotterdam en één verdachte uit Schiedam. Uit onderzoek door de FIOD blijkt dat zij hebben deelgenomen aan een criminele organisatie die zich bezig hield met grootschalige BTW-fraude met mobiele telefoons. De schatkist is door de fraude benadeeld voor circa 5.000.000 euro.
Een 31-jarige man uit Rotterdam en een 47-jarige man uit Schiedam worden door het OM gezien als de hoofdverdachten en speelden een belangrijke rol in de criminele organisatie. De organisatie hield zich stelselmatig bezig met de in- en verkoop van mobiele telefoons. Zij beschikten over diverse bedrijven op naam van katvangers, zogenaamde "ploffers". Deze "ploffers" kochten bijvoorbeeld vanuit Duitsland telefoons, waarover (vanwege het grensoverschrijding) geen BTW betaald hoeft te worden. De telefoons werden vervolgens doorverkocht aan andere bedrijven van de organisatie. De ploffer draagt geen BTW af en gaat na verloop van tijd met een enorme BTW-schuld failliet. Omdat deze BTW door de andere bedrijven wél wordt teruggevraagd levert dit een kostenpost van miljoenen op voor de staat. De belastingbetalers moeten daarvoor opdraaien. De officier van justitie rekent dit de verdachten zwaar aan en vindt daarom gevangenisstraffen van 4,5 jaar passend.
Ook drie katvangers, die een "ploffer" op hun naam lieten schrijven hoorden gevangenisstraffen tegen zich eisen: "Zij hebben onder zeer dubieuze en schimmige omstandigheden een bedrijf op hun naam gezet. Hiermee hebben zij de kans aanvaard dat het bedrijf gebruikt zou gaan worden voor het plegen van strafbare feiten, hetgeen ook is gebeurd". Het OM rekent hen dit zwaar aan: "Van een bestuurder van een onderneming mag je verwachten dat zij iets ondernemen en van hun bevoegdheden als bestuurder gebruik maken. Zij hadden de fraude kunnen stoppen maar dat deden zij niet". De officier van justitie wil dat de katvangers tot zeven maanden de gevangenis in gaan, waarvan drie maanden voorwaardelijk.  

donderdag 5 september 2013

Negen procent is van plan te wisselen van zorgverzekering

Van de Nederlanders overweegt negen procent om per 2014 van zorgverzekering te wisselen. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door ZorgWijzer.nl onder 682 respondenten. Elf procent twijfelt op dit moment nog en 80 procent geeft aan bij de huidige zorgverzekeraar te blijven volgend jaar.
Dit is bijna twee procent meer dan in 2013 toen 1,2 miljoen Nederlanders (7,2 procent) zijn gewisseld van zorgverzekering. Al is de uitkomst niet opvallend, aangezien het aantal Nederlanders dat is overgestapt sinds de invoering van het huidige zorgverzekeringsstelsel in 2008 alleen maar is gestegen.
De voornaamste reden voor de Nederlanders die per 2014 willen overstappen van zorgverzekering is dat zij een lagere zorgpremie willen gaan betalen. In deze tijd van bezuinigingen is het meegenomen als er bespaard kan worden op een vaste kostenpost als de zorgverzekering. Van de negen procent gaf slechts een enkeling als reden aan dat hij of zij ontevreden is over de huidige zorgverzekeraar en daarom de overstap wilt maken.
De twijfelaars (elf procent) gaven aan dat zij liever nog wachten totdat de zorgpremies bekend zijn gemaakt voor 2014 wat in de maanden oktober en november zal gebeuren. Ook is als reden opgegeven dat het nog afhangt of het eigen risico er dit jaar nog wel of niet helemaal doorheen gaat. De Nederlanders die niet over zullen stappen van zorgverzekering geven als voornaamste reden aan tevreden te zijn met de huidige zorgverzekeraar of premie.
In de leeftijdscategorie 18 tot en met 25 jaar ligt het percentage met zeventien procent het hoogst. Bij de 65 plussers ligt dit percentage het laagst, daar is slechts een half porcent van plan over te stappen.