woensdag 30 oktober 2013

Schadebedrag door storm 20 miljoen

Bij Interpolis is het aantal schademeldingen gisteren tot het middaguur opgelopen naar 7.000. Het noodweer dat gisteren over Nederland trok zorgt voor een schadebedrag van nu al bijna 20 miljoen euro bij Interpolis.
De helft van dit bedrag is voor schade in de agrarische sector en de andere helft voor schade bij particulieren en MKB-ers. Dit bedrag zal nog verder oplopen omdat er nog steeds veel klanten bellen met de verzekeraar
Vandaag zitten er 300 mensen bij Interpolis klaar om de schademeldingen in behandeling te nemen. Voor de grotere schades zijn 50 experts actief om klanten te helpen hun schade zo snel mogelijk op te lossen. Vooral bomen die door de storm uit de grond zijn gerukt zorgden voor overlast en schade. Maar ook kwamen er bij Interpolis meldingen binnen van omgewaaide schuttingen, weggewaaide dakpannen en gesneuvelde ruiten in de tuinbouwkassen.
Onder de 7.000 schademeldingen zijn er 1.000 afkomstig van agrariërs, zowel uit de glastuinbouw, veehouderij als landbouw.
Klanten uit heel het land melden schade, maar de grote aantallen komen uit de kustprovincies. Vooral de schade in Friesland is groot. Daar kwamen 1.600 meldingen vandaan. Daarna volgde Noord-Holland met 1.000 meldingen en Groningen met 600 meldingen.

dinsdag 29 oktober 2013

Aanzienlijke schade bij oktoberstorm: 95 miljoen

De oktoberstorm die gisteren over ons land raasde heeft aanzienlijke schade veroorzaakt. Volgens eerste schattingen van het Verbond van Verzekeraars bedraagt de schade, uitgezonderd de overheids- en landbouwsector, zeker 95 miljoen euro. Verzekeraars zetten de komende dagen extra mankracht in, om de claims op inboedel-, opstal- en autoverzekeringen snel te kunnen verwerken.
Hevige wind is geen uitzondering in het najaar, maar de storm die gisteren vooral over het westen en noorden van het land trok, was met uitschieters tot 150 kilometer per uur, zeer krachtig en hield relatief lang aan. Veel schade werd vooral aangericht door bomen die – nog flink in het blad – ontworteld raakten en op auto’s of woningen vielen. Ook rondvliegende dakpannen en puin veroorzaakten schade aan woningen, bedrijfspanden en voertuigen.
Volgens het Verbond van Verzekeraars was de schade nog ernstiger geweest als de autoriteiten niet hadden gewaarschuwd voor het naderend onheil. “Omdat het KNMI tijdig een code rood aangaf en ook de brandweer in sommige streken met adviezen aan de bevolking kwam is waarschijnlijk veel ellende voorkomen”, vermoedt algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars. Burgers, bedrijven en overheden hebben preventieve maatregelen kunnen nemen, zoals het verplaatsen van auto’s naar een veiliger locatie.
De stormschade gisteren was weliswaar fors, maar wordt nog overtroffen door de schade die de storm Kyrill op 18 januari 2007 veroorzaakte en voor een schadepost van meer dan 200 miljoen euro zorgde. Een ‘normale’ herfststorm veroorzaakt een schade die al snel meer dan 1 miljoen euro bedraagt.

Grote verschillen tussen dierenverzekeringen

Een ziektekostenverzekering voor je hond, kat of konijn; dierenverzekeringen bestaan er in allerlei soorten en maten. Een simpel bezoekje aan de dierenarts is nog wel te bekostigen, maar als je geliefde huisdier echt in de lappenmand raakt kan de rekening rap oplopen tot soms wel duizenden euro’s. Om zulke bedragen te ondervangen sluiten steeds meer mensen een dierenverzekering af. En daarvoor kan je bij verschillende verzekeraars terecht.
De grootste verzekeraar is Proteq Dier & Zorg, daarna komen Petplan en het Nationaal Spaarfonds, maar ook Hema, Kruidvat, Connexion, Inshared, Ohra, Jumper en bijvoorbeeld Verzekeruzelf bieden dierverzekeringen aan. Niet alleen qua premie lopen de verzekeringen fiks uit elkaar, maar ook de dekking en uitsluitingen kunnen nogal verschillen.

zondag 27 oktober 2013

De haken en ogen aan boetevrij aflossen



Als je een hypotheek hebt, kun je jaarlijks een bedrag aflossen. Huiseigenaren mogen meestal jaarlijks 10% van hun oorspronkelijke hypotheek boetevrij aflossen. Bij een aantal is dat 15 of zelfs 20%. Dat is afhankelijk van de voorwaarden van je hypotheek. Als je meer wil aflossen dan die 10% betaal je dan een boeterente. 
De overheid wil graag dat mensen geen torenhoge hypotheekschulden meer hebben. Daarom heeft het kabinet vanaf 1 oktober (tijdelijk) de vrijstelling van de schenkbelasting ingevoerd. Het geld moet wel bestemd worden aan de eigen woning. Zie hier: de voorwaarden:
Mensen kunnen bijvoorbeeld aan hun kinderen maximaal een ton belastingvrij schenken voor de eigen woning. De banken komen als reactie daarop nu allemaal met regelingen om extra boetevrij af te lossen op hun hypotheeklening. Kassa deed navraag bij de grootste hypotheekverstrekkers naar hun regeling om boetevrij af te lossen.

vrijdag 25 oktober 2013

Curatoren DSB dienen claim in bij DNB

De curatoren van de in 2009 failliet verklaarde DSB Bank dienen samen met gedupeerde partijen een claim in bij De Nederlandsche Bank (DNB). Dat meldt het ANP. Zij achten de toezichthouder aansprakelijk voor de schade die schuldeisers lijden als gevolg van het faillissement. Het gaat om een gebundelde claim van de curatoren en de Vereniging DSBspaarder.nl, Vereniging DSBdepositos.nl en Stichting Belangen Rechtsbijstandverzekerden DSB.

Premie aanvullende verzekering bron van ergernis

Met de decembermaand in het vooruitzicht, laten verzekeraars steeds meer los over hun nieuwe premies voor het komende jaar. De focus ligt hierbij voornamelijk op de basispremie, maar de kans is groot dat juist de aanvullende verzekeringen een beslissende factor gaan spelen bij eventuele overstappers. Dit blijkt uit resultaten van Het Nationale Zorgonderzoek dat onlangs door het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C.) en Keuze.nl werd gehouden, waar 2492 Nederlanders aan deelnamen.
Verzekerden zijn het minst te spreken over de hoogte van de premie van hun aanvullende verzekeringen. Ruim 25 procent van de ondervraagden zegt ontevreden te zijn over de premies, terwijl 7 procent aangeeft zeer ontevreden te zijn.
Volgens Roeland Werring van Keuze.nl hebben verzekerden ook wel wat te klagen want hoewel de basispremies vorig jaar licht daalden, zijn de premies van de aanvullende verzekeringen fors gestegen. Afgelopen jaar vond er bij 13 van de 21 onderzochte verzekeraars een stijging bij de aanvullende premies plaats van 1,5 tot 11 procent. Afgaande op de eerste cijfers lijkt deze trend zich dit jaar te herhalen. Bij DSW bleef de premie voor de aanvullende premie weliswaar gelijk maar deze was vorig jaar al met 2,5 procent verhoogd. Achmea verhoogt de aanvullende premies voor Agis met maar liefst 5 procent en voor Zilveren Kruis worden de aanvullende verzekeringen 2 procent duurder.
Vooral mensen in de leeftijdsgroep van 46 tot 55 jaar geven aan te kampen met hoge aanvullende premies. Ruim 45 procent geeft in het onderzoek aan ontevreden tot zeer ontevreden te zijn. Vrouwen in deze groep blijken een stuk minder content te zijn dan mannen, met ruim 75 tegenover 25 procent.
Deze onvrede uit zich ook in de steeds groter wordende groep mensen die enkel een basisverzekering afsluit. Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat zo'n 13 procent alleen een basisverzekering heeft. Volgens Cijfers van Het Nederlandse Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) was dit vorig jaar nog 11 procent en in 2006 zelfs 6 procent.
Ondanks het feit dat mensen tussen de 46 en 55 jaar het meest ontevreden zijn over hun aanvullende verzekeringen, is 77 procent van deze groep de afgelopen zeven jaar niet overgestapt van zorgverzekeraar. De steeds groter wordende verschillen in de samenstelling en prijzen van aanvullende verzekeringen zouden dit jaar echter kunnen resulteren in een toename van mensen die hun aanvullende pakketten vergelijken. Simon den Hollander van Z.I.C. stelt dan ook dat het dit jaar meer dan ooit kan lonen om over te stappen.

donderdag 24 oktober 2013

ING tweede grootbank met mobiel iDEAL

Klanten van ING kunnen vanaf vandaag betalen met iDEAL via de Mobiel Bankieren app. Daarnaast is het nu ook mogelijk om het gebruik van de betaalpas in het buitenland aan te passen. ING volgt daarmee de Rabobank, die als eerste grootbank mobiel iDEAL in zijn app opnam. ABN en SNS Bank komen volgend jaar met mobiel iDEAL in hun apps. Op dit moment verloopt al ruim 15 procent van het iDEAL verkeer bij ING via mobiele schermen.

ABN AMRO voor iPhone en iPad crasht onder iOS 7.0.3

Na het uitbrengen van iOS 7.0.3 kunnen klanten van ABN AMRO hun Mobiel Bankieren app niet meer gebruiken. De app start wel op, maar sluit af zodra je inlogt. ABN-klanten kunnen dus beter even wachten met het updaten naar iOS 7.0.3. Degenen die dit al hebben gedaan zijn aangewezen op de ABN AMRO website. Op Twitter komen ook klachten van gebruikers voorbij. ABN AMRO geeft daar aan nog niet te weten wanneer het probleem is opgelost, en raadt mensen aan om hun e-mailadres in een DM te sturen. Ze worden dan per mail op de hoogte gehouden.

maandag 21 oktober 2013

Positieve beursbarometers helpen Binck

Online broker BinckBank lijkt te hebben geprofiteerd van de positieve stemming op de beurs. De totale opbrengsten klommen 8 procent naar 40,1 miljoen euro, maar omdat de lasten stegen met 9 procent, kwam de gecorrigeerde nettowinst in het derde kwartaal uit op 10,6 miljoen euro, minder dan vorig jaar. Het kernbedrijf Retail online brokerage zag een toename van het aantal transacties in vergelijking met het vorig kwartaal. Het aantal rekeningen ging in het derde kwartaal naar 796.535, 25 procent hoger dan vorig jaar, Het aantal transacties nam toe tot 7,3 miljoen.

vrijdag 18 oktober 2013

ABP belegt ruim miljard in tabaksindustrie

De meeste Nederlandse pensioenfondsen, waaronder het pensioenfonds voor overheidspersoneel ABP, hebben aandelen in tabaksbedrijven. Er is naar schatting drie tot vier miljard euro aan Nederlandse pensioengeld belegd in tabak. Dat blijkt uit een rondgang die de website TabakNee heeft gemaakt langs pensioenfondsen.
Het ABP alleen al belegt ruim een miljard euro bij de tabaksindustrie. Slechts enkele fondsen van artsen, specialisten en zorgwerkers hebben het afgelopen jaar, onder druk van hun achterban, aandelen van tabaksbedrijven als Philips Morris en British American Tobacco van de hand gedaan.
Het ABP is niet van plan haar tabaksportefeuille met aandelen en obligaties te verkopen Hiermee lapt het ABP richtlijnen van de WHO (De Wereldgezondheidsorganisatie) aan haar laars. De Nederlandse overheid komt hiermee in conflict met regels voor het omgaan met de tabaksindustrie die door 167 landen met de WHO zijn overeengekomen. Landen zoals Noorwegen en Nieuw-Zeeland hebben in vergelijkbare pensioenfondsen mede om deze reden hun tabaksaandelen afgestoten. Zorgpensioenfonds PFZW, het tweede fonds in Nederland, heeft op aandringen van KWF Kankerbestrijding in juli haar tabaksaandelen wel verkocht. Het fonds van werkers PFZW in de zorg heeft tabaksbedrijven op haar uitsluitingslijstje gezet naast bedrijven die kernwapens, clustermunitie en landmijnen produceren. In Nederland sterven jaarlijks ruim 20.000 mensen als gevolg van het gebruik van tabak. In een product dat de helft van haar gebruikers doodt, moet je niet beleggen is de achterliggende gedachte.

woensdag 16 oktober 2013

Van Lanschot lanceert online coach

Vermogensbeheerder Van Lanschot lanceert Evi: de online coach voor beleggen en sparen. Daarmee wil de bank de deuren openen voor starters op de vermogensmarkt. Die krijgen grote vrijheid in het samenstellen van hun beleggingen, maar dan telkens getoetst aan de inzichten van de bank zelf. Vooral dat laatste is uniek, stelt directeur onlinedienstverlening Andries van Luijk in een gesprek met Emerce. “Evi brengt advies naar een online omgeving en vervangt daarmee ook voor een deel de menselijke adviseur.  Voor de bank is dat efficiënt, maar de klant kan op deze manier ook goed geadviseerd worden. Op basis van een duidelijk profiel kunnen we real time laten zien hoe wij de beleggingsportefeuille zouden samenstellen en welke gevolgen bepaalde keuzes in de portefeuille hebben.”

dinsdag 8 oktober 2013

ING introduceert spaarrekening voor UNICEF

Grote bedrijven en instellingen moeten hun verantwoordelijkheid nemen door goede doelen financieel te steunen, vindt ruim de helft van de Nederlanders. Bijna twee derde vindt het een goed idee als een bedrijf zich verbindt aan een goed doel. Een belangrijke voorwaarde is dat het goede doel transparant is over gelduitgaven. Dit blijkt uit onderzoek van ING uitgevoerd door Kien onder 824 Nederlanders. Vandaag introduceert de bank de ING Spaarrekening voor UNICEF, waarmee de klant door op de rekening te sparen UNICEF steunt.
Uit het onderzoek blijkt dat 8 op de 10 Nederlanders goed onderwijs zien als sleutel voor ontwikkeling van een land. Dat sluit naadloos aan op de samenwerking die ING al sinds 2005 heeft met UNICEF. Peter-Paul Wekking, directeur Marketing Sparen bij de ING: “Samen met UNICEF investeert ING in onderwijsprojecten in een aantal ontwikkelingslanden en hebben we al 800.0000 kinderen toegang kunnen geven tot beter onderwijs, in een gezonde en veilige leefomgeving. Om onze samenwerking nog meer kracht bij te zetten, introduceren we vandaag de ING Spaarrekening voor UNICEF. De bank zal 0,10% op jaarbasis over het totale gemiddelde spaarsaldo van deze rekeningen aan UNICEF doneren. Klanten met de spaarrekening voor UNICEF investeren zo direct in beter kleuteronderwijs. Deze bijdrage gaat niet ten koste van het saldo of rente van de klant. Daarnaast bieden we onze klanten met deze spaarrekening de mogelijkheid om zelf ook ieder kwartaal of eenmalig rechtstreeks gemakkelijk van de spaarrekening een donatie aan UNICEF te doen. Het hoeft niet maar het kan wel.”                                                      
Ruim drie kwart van de Nederlanders geeft aan in de afgelopen 12 maanden geld te hebben gedoneerd aan één of meerdere doelen. Gemiddeld wil de Nederlander 124 euro per jaar doneren aan hun favoriete goede doel, waarbij ouderen een hoger bedrag noemen dan jongeren. De meeste Nederlanders doneren door middel van een financiële bijdrage (68%), bijvoorbeeld via overschrijving, een collecte of het sturen van een sms. Opvallend is ook dat jongeren vaker dan gemiddeld producten kopen waarvan een deel van de opbrengst naar een goed doel gaat. Maar welke vorm van donatie men ook kiest, transparantie geeft uiteindelijk de doorslag bij de keuze voor een goed doel. Vooral jongeren geven aan hierdoor eerder (40%) en meer (30%) te doneren.

 

maandag 7 oktober 2013

'Betalen met pin beter voor veiligheid'

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie levert tijdens de Week van de Veiligheid - van 7 tot en met 12 oktober - zijn portemonnee in bij de Nederlandse Vereniging van Banken. Door niet langer met cash te betalen en uitsluitend gebruik te maken van zijn pinpas, vraagt de minister aandacht voor de onnodige hoeveelheid contant geld in winkels, horecagelegenheden en tankstations.  Opstelten roept het winkelend publiek op om te pinnen in plaats van contant te betalen. “Pinnen is veel veiliger voor burgers, kassamedewerkers en ondernemers”.
Opstelten neemt het stokje over van twintig burgemeesters Nederland, die hun munten en biljetten de afgelopen maanden voor een week hebben ingeleverd. “Ik sluit mij in de Week van de Veiligheid graag bij hen aan. In deze week willen we iedereen bewust maken van zijn eigen rol en verantwoordelijkheden als het gaat om veiligheid. De ervaring leert dat in de donkere wintermaanden de criminaliteit en de kans op overvallen stijgt. Door meer te pinnen neemt het gebruik van contant geld verder af, waardoor de veiligheid voor iedereen toeneemt”, aldus de minister van Veiligheid en Justitie.
De burgemeesters zetten een volgende stap en roepen hun collega’s in B&W, raadsleden en ambtenaren op om zaterdag 12 oktober uitsluitend met de betaalpas op pad gaan. Zaterdag is de belangrijkste aankoopdag. De helft van alle zaterdagaankopen wordt nog cash betaald. “Zaterdag zonder contantenis een mooi slotakkoord van de Week van de Veiligheid”, aldus Opstelten. Ook de Nederlandse Vereniging van Banken heeft haar leden opgeroepen 12 oktober hun contante geld thuis te laten en alleen met hun pinpas te betalen.
Van degenen die in het bezit van een pinpas (kunnen) zijn, betalen de jongsten (12- 15 jaar) en oudsten (65+) hier het minst mee (resp. 33% en 40%). Bij de jongeren omdat zij hun inkomsten veelal contant ontvangen. Ouderen betalen vaker contant uit gewoonte. Hierbij valt wel op dat de ouderen van nu al twee keer zo vaak met pin betalen als de 65-plussers van 10 jaar geleden (40% vs. 19%). De 16- tot 35-jarigen pinnen verhoudingsgewijs het meest (54%).
De Zaterdag zonder contanten is onderdeel van de landelijke campagne Pinnen, ja graag, die de sterke voorkeur van ondernemers en banken voor betalingen met pin, ook bij kleine bedragen, onderstreept. Allereerst ter bevordering van de veiligheid, minder contant geld maakt winkeliers minder aantrekkelijk als doelwit voor overvallen. Maar ook vanwege de snelheid en het gemak van pintransacties. Voor ondernemers is het bovendien goedkoper als klanten kiezen voor pinnen. De nieuwe pincampagne is een initiatief van Betaalvereniging Nederland, de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen, banken, koepelorganisaties, Maestro en VPAY.

Gedegen en tijdige invoering Europese Bankenunie noodzakelijk

De NVB hecht grote waarde aan een gedegen en tijdige invoering van een Europese bankenunie. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is groot voorstander van de stappen die worden gezet om tot een volwaardige unie te komen. De bankenunie zal de stabiliteit van sector vergroten, de onderlinge afhankelijkheid tussen overheid en sector verder verkleinen en leidt tot eenduidig toezicht. Deze stap naar daadwerkelijk Europees toezicht zal binnenkort worden gezet.
Het Europese toezicht kan niet zonder een Europees resolutie mechanisme dat in werking treedt als een bank in de problemen komt. Het voorstel voor dit mechanisme zal volgende week in Europees verband worden besproken. De NVB vindt deze stap erg belangrijk en noodzakelijk. Een Europees resolutiemechanisme met een Europese resolutieautoriteit en een Europees resolutiefonds voorkomt knelpunten in afstemming tussen lidstaten, geeft nationale sentimenten een minder grote rol en maakt het mogelijk om sneller tot een efficiënte oplossing te komen voor een bank in problemen. Dit alles verkleint de kans dat de belastingbetaler opnieuw moet betalen voor de kosten aanzienlijk. De rol van de Europese Commissie als tijdelijke eindverantwoordelijke is daarom acceptabel. Het einddoel is wel een volledig onafhankelijke Europese resolutieautoriteit.

Dit staat in een position paper dat de Nederlandse Vereniging van Banken heeft gepubliceerd.

Standpunten NVB in het kort:

Het voorstel van de Europese Commissie om te komen tot een dergelijke Europees resolutiemechanisme gaat naar de mening van de NVB al voor een groot gedeelte de goede kant op:
  • De NVB steunt het oprichten van een Europese resolutie autoriteit die de eindverantwoordelijkheid heeft over de feitelijke keuze voor afwikkeling van een banken.
  • Idealiter is deze resolutie autoriteit een onafhankelijke instelling, los van de huidige Europese instellingen. Op basis van het huidige verdrag lijkt dit echter niet mogelijk. De NVB kan daarom instemmen met het voorstel waarbij de Europese Commissie de eindverantwoordelijkheid krijgt op voorwaarde dat de nadruk in de governance van de autoriteit komt te liggen bij de Resolution Board (met daarin de ECB en de meest betrokken nationale toezichthouders) en niet bij de Europese Commissie. Ook moet worden begonnen met de procedure voor een Verdragswijziging.
  • De op te richten Europese resolutie autoriteit moet beschikking krijgen over middelen om haar besluiten uit te kunnen voeren. Tegen die achtergrond dient eveneens een resolutiefonds op Europees niveau te worden opgericht. Dit fonds wordt gevuld door banken.
Op hoofdlijnen kan de NVB zich goed vinden in de lijn die de Europese Commissie heeft uitgezet. Deze lijn moet nog wel op een aantal belangrijke punten worden aangescherpt:
  • Om tot een daadwerkelijk effectief en efficiënt resolutieproces te komen, dienen de rollen en verantwoordelijkheden tussen de ECB, de nationale resolutie autoriteit, de Europese Resolutie Board en de Europese Commissie duidelijker en scherper te worden uitgewerkt. 
  • Daarnaast dienen alle Europese banken een vorm van een Balance Sheet Assessment (BSA) te ondergaan voordat deze tot het resolutiemechanisme en gebruik van het Europese resolutiefonds kunnen overgaan. Het risico bestaan anders dat nationale problemen bij banken gelijk door het Europese fonds moeten worden opgelost. Iedereen moet ‘schoon door de poort’. Mochten uit de BSA knelpunten naar voren komen, dan dienen deze eerst nationaal te worden opgelost.
  • Ook dient het Europese resolutiefonds een helder mandaat mee te krijgen (waarvoor het gebruikt mag worden) en een duidelijk investeringsbeleid (investeringen moeten risicoarm zijn en moet de link tussen Staat en sector niet verkleinen).
  • Een laatste element waar meer aandacht aan moet worden besteed, is de rechtsbescherming. In de voorstellen van de Europese Commissie wordt te weinig nadruk gelegd op de beroepsmogelijkheden die alle betrokken (niet alleen banken, maar ook investeerder etc) hebben om tegen besluiten van de Resolution Board in beroep te gaan.

vrijdag 4 oktober 2013

Verantwoord Consumptief Krediet draagt bij aan economische groei

Verstrekking van Consumptief Krediet heeft een positief effect op consumptie en economische groei. Dat is de belangrijkste conclusie uit onderzoek dat in opdracht van de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) is uitgevoerd door Tilburg University. Het onderzoek is uitgevoerd ter gelegenheid van het 85-jarige bestaan van de VFN.
"Door de directe relatie tussen kredietverlening en consumptie, leidt de huidige fase van ontschulden door consumenten tot lagere bestedingen" aldus hoogleraar Harald Benink van Tilburg University.
In vergelijking met 2008 is het maandelijks verstrekte krediet gedaald van Euro 600 miljoen naar Euro 350 miljoen. Secretaris Bert Reitsma van de VFN stelt "De markt voor nieuwe Consumptieve Kredieten is nog niet uit het dal geklommen; licht herstel van consumentenvertrouwen kan echter een eerste signaal zijn voor een aantrekkende markt. De VFN Financieringsbarometer geeft ook aan dat consumenten meer bereid zijn om aankopen te financieren."
Het onderzoek benadrukt het belang van financiële educatie. Harald Benink zegt hierover "Vergroting van financiële kennis en financiële geletterdheid bij kredietnemers is van groot belang. Tegelijkertijd is het niet realistisch om te veronderstellen dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking het gewenste niveau kan bereiken."
Informatievoorziening rond Consumptief Krediet wordt steeds meer dwingend voorgeschreven door (Europese) wet- en regelgeving. Voordat consumenten een lening kunnen afsluiten, dienen zij te worden voorzien van zeer uitgebreide en gestandaardiseerde informatie. Voor veel consumenten is de betreffende informatie echter te complex.
"De consument maakt geen betere keuze door dikkere stapels verplichte informatie", aldus Bert Reitsma, "Het gaat er om dat de consument informatie krijgt die relevant is voor zijn beslissing en die goed te begrijpen is. De leden van de VFN werken dan ook aan het vereenvoudigen van hun informatie. Vanaf januari 2014 wordt door alle leden gecommuniceerd op taalniveau B1/B2."

donderdag 3 oktober 2013

Verzekeraar biedt verzekeringsvorm-met-goede-doelen aan

Deze week introduceert verzekeraar Morgen Verzekert een nieuwe vorm van verzekeren aan. Particulieren en bedrijven kiezen bij het sluiten van een verzekering voor een goed doel dat hij of zij willen steunen via website: Morgenverzekert.nu.
Morgen Verzekert doneert 20% van haar kostenopslag aan het goede doel. De klant van Morgen heeft keuze uit 75 goede doelen. "Goede doelen reageren overwegend positief op het nieuwe initiatief. Gebleken is dat sommige organisaties nog een beetje koud water vrees hebben, hetgeen zeer begrijpelijk is door de recentelijke berichtgevingen over het anti-strijkstokbeleid bij fundraisers", aldus initiatiefnemer Roelof Bisschop. Morgen Verzekert garandeert dat het volledig transparant is over haar beloningen en de donaties aan de goede doelen. Goede doelen ontvangen een keer per kwartaal een overzicht van de donaties.
Door verregaande automatisering kan men in 4 stappen een verzekering afsluiten en ook weer dagelijks opzeggen. Het proces van accepteren van een polis is volledig geautomatiseerd. Hierdoor is het mogelijk verzekeringen aan te bieden tegen scherpe premies en bovengemiddelde dekkingen. Morgen Verzekert verstuurt digitale polissen en communiceert met haar klanten via email of de website. Via een persoonlijk digitaal dossier worden klanten in staat gesteld alle polissen in te zien, alle schaden op de voet te volgen en alle correspondentie rustig te bekijken.

Groenbanken direct aan de slag met Energieakkoord

Kabinet en ‘groenbanken’ willen met een zogeheten ‘Green Deal’ de financierbaarheid verhogen van duurzame energieprojecten die tot op heden lastig financierbaar waren. Zij richten daarom samen een expertisecentrum op waar technische kennis en kennis van financiering bij elkaar worden gebracht. Het beoogde resultaat hiervan is dat overheid en bedrijfsleven obstakels kunnen wegnemen om de ‘dynamiek in de samenleving op groene groei optimaal te benutten’. Groenbanken verstrekken leningen met geld van groene spaarders en beleggers die specifiek hun geld in een duurzame economie willen investeren.
Minister Kamp van Economische Zaken (links op de foto) ondertekende vanmiddag de Green Deal, samen met voorzitter Chris Buijink (midden) van de Nederlandse Vereniging van Banken en Itske Lulof namens de deelnemende banken verenigd in het Beraad Groenfondsen. Dat gebeurde bij het bedrijf Duijvenstijn Tomaten in Pijnacker dat aardwarmte aanwendt voor de glastuinbouw.
‘Om onze welvaart ook voor toekomstige generaties te behouden, is het nodig het concurrentievermogen van onze economie te versterken en de belasting van het milieu en de afhankelijkheid van fossiele energie en schaarse grondstoffen te verminderen,’ zo staat in de Green Deal. ‘Creativiteit, ondernemerschap en innovatie zijn essentieel om deze omslag naar groene groei mogelijk te maken.’
Deze Green Deal vloeit voort uit het Energieakkoord voor duurzame groei dat het kabinet op 6 september j.l. heeft gesloten met enkele tientallen maatschappelijke organisaties, waaronder de Nederlandse Vereniging van Banken. Financiering wordt vaak genoemd als knelpunt om duurzame energie- en energiebeparingsprojecten te realiseren. Het gaat daarbij om nieuwe technologieën (bijvoorbeeld aardwarmte en grond- en afvalprojecten) waarvoor nog geen algemene marktacceptatie bestaat.
Verstrekkers van groene financieringen hebben behoefte aan technische projectinformatie ten aanzien van geselecteerde technologieën die in een ontwikkelfase verkeren. Deze informatie kan door de overheid, in casu het Agentschap NL aan de groenbanken worden geleverd. De groenbanken zullen op hun beurt kennis delen over de financierbaarheid van dergelijke projecten. Ook financiële bundeling van kleine maar kansrijke projecten kan ertoe leiden dat banken en andere financiers eerder bereid zijn te participeren. Samenwerking tussen banken en overheid kan barrières zoals trage vergunningverlening slechten en gezamenlijke financiering mogelijk maken.
De Green Deal is beperkt tot het vinden van oplossingen voor typen duurzame energie en energiebesparingsprojecten die in principe wel financierbaar zijn, maar door uitdagingen met bijvoorbeeld schaal, organisatie, eigendomsverhoudingen of technische onzekerheden toch lastig financiering kunnen krijgen. Hiermee vormt de Green Deal een aanvulling op de Regeling Groenprojecten. Deze regeling wordt algemeen beschouwd als een succesvol, effectief en efficiënt publiek-privaat financieringsinstrument voor het verduurzamen van de Nederlandse economie. Met de komst van de Green Deal kunnen overheid en financiers samen werken aan oplossingen om bestaande financieringsmogelijkheden efficiënter te benutten en daarmee de omslag naar groene groei verder te stimuleren.
De groenbanken leveren de voorzitter van de stuurgroep van het expertisecentrum. Iedere betrokken groenbank levert daarnaast adviesuren. De overheid levert de kennis van het Agentschap en de secretaris van de stuurgroep.

woensdag 2 oktober 2013

Ook Mobiel iDEAL bij ING

In navolging van de Rabobank komt gaat ook ING Mobiel iDEAL in zijn app introduceren. ING had betalen met iDEAL overigens al aangepast aan het gebruik op de mobiele telefoon. De knoppen zijn vergroot en de informatie is beter leesbaar. Ook ABN heeft een app, maar daarin zit nog geen Mobiel iDEAL. Betalingen moeten worden bevestigd met een betaalpas en e.dentifier. Volgens een woordvoerder komt Mobiel iDEAL zeker, maar een datum staat nog niet vast. Waarschijnlijk hoeft er dit jaar niet meer op gerekend worden. De SNS Bank komt in de loop van volgend jaar met een voor Mobiel iDEAL aangepaste app, en dat geldt ook voor de ASN Bank. Geen van beide banken kon echter een specifieke datum noemen.

Verplichte invoering van één Europees betalingssysteem biedt bedrijven ook kansen

Harmonisering van het Europese betalingsverkeer (SEPA) per 1 februari 2014 kan bedrijven voordelen opleveren, vooral als zij in verschillende Europese landen zaken doen. De invoering vergt weliswaar de nodige inspanningen voor bedrijven maar kan ook duizenden euro’s aan kostenbesparing opleveren. Naast administratieve vereenvoudiging is een belangrijk voordeel van SEPA dat exporteurs kunnen overstappen op grensoverschrijdende incasso’s. Dit kan de betalingstermijn van debiteuren beperken. Bedrijven kunnen daarmee hun betalingsefficiëntie verbeteren en hun credit management op een hoger niveau brengen. Dit blijkt uit een publicatie die het ING Economisch Bureau vandaag uitbrengt.
Met de verplichte invoering van Single Euro Payments Area (SEPA) worden overschrijvingen en incasso’s in Euro’s voor 32 landen op één en dezelfde manier uitgevoerd en verwerkt. Particulieren hebben dit met de invoering van het IBAN-nummer reeds gemerkt, bedrijven moeten hun administratieve processen en ICT-systemen voor invoering op 1 februari volgend jaar hebben aangepast om hun betalingsverkeer ongestoord te kunnen laten verlopen. Dit is een administratieve uitdaging die aandacht vraagt en niet zelden wordt onderschat.
SEPA is echter niet alleen een kostenpost die ongelegen komt, maar kan vooral voor bedrijven die in het buitenland actief zijn ook voordelen opleveren. Zo kunnen bedrijven het Europese betalingsverkeer in euro’s in principe via één rekening gaan aansturen en verbetert het inzicht en overzicht rond de kaspositie. In een tijd waarin efficiëntieverbetering hoog op de agenda staat, is dit een stap vooruit.
Misschien wel het belangrijkste voordeel van SEPA is dat bedrijven kunnen overstappen op grensoverschrijdende incasso’s. Door buitenlandse vorderingen rond de vervaldatum te incas-seren in plaats van te wachten op een overschrijving, wordt het mogelijk om de debiteurentermijn te beperken. Nu kan de vertraging nog oplopen tot meer dan 30 dagen. Als een bedrijf bij-voorbeeld bij afnemers in België, een van Nederlands grootste handelspartners, gaat incasseren en de gemiddelde overschrijding halveert per saldo, dan kan dit bij totaal uitstaande vorderingen van € 1 mln. meer dan € 9.000 voordeel per jaar opleveren en ruim € 185.000 kapitaal vrijspelen.

dinsdag 1 oktober 2013

'Dienstverlening derivaten al sterk verbeterd'

Banken gaan door met het verbeteren van hun dienstverlening aan professionele partijen in het MKB en de semi publieke sector rond rentederivaten. De informatievoorziening over derivaten aan professionele en niet professionele klanten is in de afgelopen jaren sterk verbeterd. Dat is belangrijk omdat derivaten een nuttig instrument kunnen zijn om daadwerkelijk gelopen rente of valuta risico’s af te dekken. Daarbij moet bedacht worden dat professionele klanten de kennis in huis moeten hebben of halen om de rol van het rentederivaat in hun financiering te begrijpen. Uiteraard willen banken ook hun professionele klanten hier graag bij helpen.
Uit een verkennend onderzoek van de AFM naar de dienstverlening van banken blijkt dat er met name op het gebied van de informatievoorziening verbeteringen mogelijk zijn. Zo concludeert de AFM op basis van een steekproef dat het voor klanten niet altijd duidelijk is dat banken bij zogenoemde execution only dienstverlening geen advies geven.
Wanneer banken dezelfde klant wel adviseren over andere bancaire producten kan dat tot verwarring leiden. Ook is voor klanten niet altijd helder dat de eigen verantwoordelijkheid bij de aankoop van een rentederivaat verder gaat als zij op basis van de Wet op het financieel toezicht (Wft), o.a. door de omvang van het bedrijf, als professionele partij worden gekwalificeerd. De banken wachten het vervolgonderzoek met belangstelling af en zullen de toezichthouder waar nodig van advies en informatie voorzien