donderdag 31 oktober 2013

ING betaalt weer een deel van staatssteun terug

ING heeft bekend gemaakt wederom een deel van de in 2008 ontvangen staatssteun op 6 november 2013 terug te betalen. Het gaat om een bedrag van 1,125 miljard euro. Van de 10 miljard euro die ING in totaal ontving aan kapitaalinjectie, is daarmee dan 11,3 miljard terugbetaald: 8,5 miljard euro aan aflossing en 2,8 miljard euro aan rente en premies.
'Het is opnieuw een belangrijke stap in de richting van een volledige terugbetaling van de 10 miljard euro steun van de Nederlandse staat die ING kreeg tijdens de financiële crisis',  zegt CEO Ralph Hamers. De volgende aflossing staat gepland voor maart volgend jaar en de laatste afbetaling staat gepland voor mei 2015. Als de laatste betaling is gedaan heeft de Nederlandse staat een gemiddeld jaarlijks rendement gemaakt van 12,5 procent.

SNB en Deutsche Bank passen derivatencontract aan

Slibverwerking Noord-Brabant (SNB) en Deutsche Bank hebben afgesproken dat zij op basis van de uitgangspunten van de 'oude' verslagleggingsregels het contract van de Switch Transaction voortzetten. Dit geldt voor de resterende looptijd van de transactie, die eindigt in september 2017. SNB, noch haar aandeelhouders (waterschappen), hoeven nu of in de toekomst bijbetalingen te doen om het contract over de Switch Transaction met Deutsche Bank te handhaven.
SNB is in 2007 de Switch Transaction met Deutsche Bank aangegaan voor een periode van tien jaar. Doel van de ruiltransactie was én is om het kredietrisico voor SNB zo gering mogelijk te maken. Voorheen zat het risico bij drie banken, nu is dat gespreid over 117 gerenommeerde beursgenoteerde bedrijven. Een onafhankelijk portfoliomanager zorgt voor het dagelijks beheer van de transactie.
Door nieuwe verslagleggingsrichtlijnen moet SNB de waarde van de Switch Transaction vanaf 2012 opnemen tegen actuele waarde in haar jaarrekening. Voorheen was het gebruikelijk dit op basis van de aankoopprijs te doen. Door deze nieuwe regelgeving is de boekwaarde van de Switch Transaction negatief geworden, waardoor Deutsche Bank de mogelijkheid had om de transactie eenzijdig op te zeggen. De afspraak voorkomt dit.
Directeur Marcel Lefferts van SNB toont zich tevreden met de constructieve houding van Deutsche Bank. "Er is veel gezegd en geschreven over de Switch Transaction", zegt hij. "Ik begrijp die vragen en soms zorgen heel goed, maar ik wijs er nog maar eens op dat deze ruiltransactie in 2007 tot stand is gekomen na een zorgvuldig en transparant besluitvormingsproces."
Het jaarverslag over 2012 dat SNB vandaag heeft uitgegeven, laat zien dat de waardering van de Switch Transaction op basis van actuele waarde eind 2012 nog voor een negatief eigen vermogen zorgde. Door een gunstige ontwikkeling van de Switch Transaction verwacht SNB eind 2013 weer een positief eigen vermogen hebben.
De directeur van SNB heeft er alle vertrouwen in dat de Switch Transaction zich voorspoedig blijft ontwikkelen, zodat SNB en Deutsche Bank de ruiltransactie in september 2017 'met gesloten beurzen' kunnen afronden. "Door goed financieel beheer en positieve macro-economische ontwikkelingen is de waarde van transactie de afgelopen anderhalf jaar gestegen, dat heeft een positief effect op onze vermogenspositie", legt Lefferts uit. "Alles wijst erop dat die stijgende lijn zich tot september 2017 voortzet."

Europese aandelen aantrekkelijker dan

Wij zien een aantal positieve economische ontwikkelingen voor Europese aandelen. Allereerst verdwijnen de scherpe kantjes van de eurocrisis steeds verder. Hoewel er nog diverse onzekerheden zijn, is het uiteenvallen van de euro hoogst onwaarschijnlijk geworden. Ook de situatie van de financiële sector lijkt, zowel op het gebied van risicobeheersing als toezicht op de banken, te verbeteren. Economisch zien we een duidelijke verbetering in sentimentsindicatoren in Zuid-Europa. Met uitzondering van Italië hebben deze landen in de laatste jaren hun concurrentiepositie sterk weten op te vijzelen. Dit biedt kansen op een bescheiden economische groei in alle eurolanden (met uitzondering van Cyprus) in 2014 en volgende jaren.
Wij zien ook een aantal ontwikkelingen op de aandelenmarkten die in het voordeel zijn van Europese aandelen. Door de eurocrisis zijn de meeste Europese aandelenmarkten de afgelopen jaren achtergebleven bij Amerikaanse en Aziatische tegenhangers. Sinds korte tijd zien wij hier een omslag. In tegenstelling tot de meeste Europese aandelenindices hebben belangrijke Amerikaanse indices nieuwe all-time highs bereikt. Amerikaanse aandelen zijn daarmee relatief duur geworden. Terwijl in de Verenigde Staten het winstherstel al enige tijd aan de gang is, moet dit proces in Europa voor het grootste gedeelte nog beginnen. Wij zien daarom meer potentieel voor winstherstel in Europa dan in de Verenigde Staten.

woensdag 30 oktober 2013

17 procent jongeren overweegt overstappen van zorgverzekering

Dit jaar is de verwachting dat een recordaantal jongeren overstapt van zorgverzekering. Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 17 procent van de jongeren van plan is om over te stappen naar een andere zorgverzekering in 2014. Een ander opvallend feit: jongeren zijn eerder geneigd over te stappen van zorgverzekering, wanneer zij bij de nieuwe zorgverzekeraar een cadeau aangeboden krijgen: maar liefst 39% van de jongeren zal overstappen, wanneer de nieuwe zorgverzekeraar hen een smartphone, iPad of geldbedrag cadeau doet.
Ook het premieverschil tussen de verschillende verzekeringen kan voor jongeren een trigger zijn om over te stappen. Maar liefst 19% van de jongeren zou al overstappen naar een andere zorgverzekering bij een premie die 5,- tot 10 euro per maand goedkoper is. Besparing op de kosten en een beter dekking zijn voor jongeren de belangrijkste redenen om over te stappen.
De zorgverzekering is een dure kostenpost voor jongeren, zo’n 10 procent van het inkomen. Het is daarom goed om te weten welke belangrijke overwegingen gemaakt moeten worden om zo veel mogelijk te besparen op de zorgverzekering.
Veel jongeren hebben naast de basisverzekering ook een aanvullende verzekering (39 procent). Het is belangrijk om goed na te gaan of het echt voordeliger is om een aanvullende verzekering te nemen. Het kan goedkoper zijn om voor alleen een basisverzekering te kiezen en de overige zorgkosten zelf te betalen.

Schadebedrag door storm 20 miljoen

Bij Interpolis is het aantal schademeldingen gisteren tot het middaguur opgelopen naar 7.000. Het noodweer dat gisteren over Nederland trok zorgt voor een schadebedrag van nu al bijna 20 miljoen euro bij Interpolis.
De helft van dit bedrag is voor schade in de agrarische sector en de andere helft voor schade bij particulieren en MKB-ers. Dit bedrag zal nog verder oplopen omdat er nog steeds veel klanten bellen met de verzekeraar
Vandaag zitten er 300 mensen bij Interpolis klaar om de schademeldingen in behandeling te nemen. Voor de grotere schades zijn 50 experts actief om klanten te helpen hun schade zo snel mogelijk op te lossen. Vooral bomen die door de storm uit de grond zijn gerukt zorgden voor overlast en schade. Maar ook kwamen er bij Interpolis meldingen binnen van omgewaaide schuttingen, weggewaaide dakpannen en gesneuvelde ruiten in de tuinbouwkassen.
Onder de 7.000 schademeldingen zijn er 1.000 afkomstig van agrariërs, zowel uit de glastuinbouw, veehouderij als landbouw.
Klanten uit heel het land melden schade, maar de grote aantallen komen uit de kustprovincies. Vooral de schade in Friesland is groot. Daar kwamen 1.600 meldingen vandaan. Daarna volgde Noord-Holland met 1.000 meldingen en Groningen met 600 meldingen.

dinsdag 29 oktober 2013

Aftreden bestuursvoorzitter Rabobank 'principiële en belangrijke stap'

'Banken in Nederland willen aanspreekbaar zijn en daar hoort bij: verantwoordelijkheid nemen als dingen mis gaan. Het is daarom zeer te prijzen dat Piet Moerland als eindverantwoordelijke voor zijn bank een wat hij noemt ‘kristalhelder signaal’ heeft afgegeven.'
Dat zegt Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, als reactie op het per direct aftreden van Piet Moerland als voorzitter van de Raad van Bestuur van Rabobank naar aanleiding van de schikking in Libor- en Euriboronderzoeken. 'Dit is een principiële en belangrijke stap. Hij demonstreert daarmee zijn afkeer van het type gedrag en cultuur dat tot de Libor-zaak heeft geleid. Ik heb daar groot respect voor. Piet Moerland heeft zijn bank door moeilijke tijden geloodst en het kompas van zijn organisatie scherp gericht op wat leeft in de samenleving. Dat is een ambitie die de gezamenlijke Nederlandse banken met hem delen en willen voortzetten: aanspreekbaar bankieren.'
Piet Moerland verklaarde vandaag: 'Ik betreur oprecht dat een aantal medewerkers van Rabobank ontoelaatbaar gedrag heeft vertoond. Dit had nooit mogen gebeuren bij Rabobank. Het gedrag van deze personen en het taalgebruik dat sommige van deze personen in hun communicaties hebben gebruikt, heeft mij geschokt. Rabobank heeft alle begrip voor de verontwaardiging die dit oproept, zowel binnen onze organisatie als daarbuiten. Dergelijk gedrag is volledig in strijd met onze kernwaarden, waarvan integriteit de belangrijkste is. De samenleving moet erop kunnen vertrouwen dat mensen van de Rabobank vanuit deze waarden opereren. Daarom heb ik vandaag besloten om uit principe en met onmiddellijke ingang terug te treden als voorzitter van de Raad van Bestuur.'
'Gedurende de periode waarin het ontoelaatbare gedrag heeft plaatsgevonden, heeft Rabobank de risico’s van de Libor- en Euriborinzendingsprocedures onvoldoende onderkend en daarover betuigen we spijt. Hoewel dit een tekortkoming was waarvan in de gehele financiële sector sprake was, is dit geenszins een excuus voor het ontoelaatbare gedrag van enkele medewerkers van Rabobank. Rabobank heeft inmiddels krachtige interne systemen en controlemechanismen geïmplementeerd ten behoeve van de inzendingsprocedures voor rentemaatstaven. We hebben ook een reeks maatregelen genomen om onze kernwaarden en coöperatieve bedrijfscultuur dieper te verankeren en de risico’s terug te dringen en het toezicht door compliance te verbeteren. We hebben strenge disciplinaire maatregelen genomen tegen medewerkers die rechtstreeks betrokken waren bij de onaanvaardbare gedragingen of daarvoor anderszins verantwoordelijk waren.'

NRC: Bestuursvoorzitter Piet Moerland vertrekt bij Rabobank vanwege Libor.
Volkskrant: DNB: meer maatregelen tegen Rabo mogelijk.
Z24: Jeroen de Boer: blamage Rabobank maakt val Nederlandse grootbanken compleet.
BNR: Rabo: schikking ten koste van winst 2013.

Aanzienlijke schade bij oktoberstorm: 95 miljoen

De oktoberstorm die gisteren over ons land raasde heeft aanzienlijke schade veroorzaakt. Volgens eerste schattingen van het Verbond van Verzekeraars bedraagt de schade, uitgezonderd de overheids- en landbouwsector, zeker 95 miljoen euro. Verzekeraars zetten de komende dagen extra mankracht in, om de claims op inboedel-, opstal- en autoverzekeringen snel te kunnen verwerken.
Hevige wind is geen uitzondering in het najaar, maar de storm die gisteren vooral over het westen en noorden van het land trok, was met uitschieters tot 150 kilometer per uur, zeer krachtig en hield relatief lang aan. Veel schade werd vooral aangericht door bomen die – nog flink in het blad – ontworteld raakten en op auto’s of woningen vielen. Ook rondvliegende dakpannen en puin veroorzaakten schade aan woningen, bedrijfspanden en voertuigen.
Volgens het Verbond van Verzekeraars was de schade nog ernstiger geweest als de autoriteiten niet hadden gewaarschuwd voor het naderend onheil. “Omdat het KNMI tijdig een code rood aangaf en ook de brandweer in sommige streken met adviezen aan de bevolking kwam is waarschijnlijk veel ellende voorkomen”, vermoedt algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars. Burgers, bedrijven en overheden hebben preventieve maatregelen kunnen nemen, zoals het verplaatsen van auto’s naar een veiliger locatie.
De stormschade gisteren was weliswaar fors, maar wordt nog overtroffen door de schade die de storm Kyrill op 18 januari 2007 veroorzaakte en voor een schadepost van meer dan 200 miljoen euro zorgde. Een ‘normale’ herfststorm veroorzaakt een schade die al snel meer dan 1 miljoen euro bedraagt.

Grote verschillen tussen dierenverzekeringen

Een ziektekostenverzekering voor je hond, kat of konijn; dierenverzekeringen bestaan er in allerlei soorten en maten. Een simpel bezoekje aan de dierenarts is nog wel te bekostigen, maar als je geliefde huisdier echt in de lappenmand raakt kan de rekening rap oplopen tot soms wel duizenden euro’s. Om zulke bedragen te ondervangen sluiten steeds meer mensen een dierenverzekering af. En daarvoor kan je bij verschillende verzekeraars terecht.
De grootste verzekeraar is Proteq Dier & Zorg, daarna komen Petplan en het Nationaal Spaarfonds, maar ook Hema, Kruidvat, Connexion, Inshared, Ohra, Jumper en bijvoorbeeld Verzekeruzelf bieden dierverzekeringen aan. Niet alleen qua premie lopen de verzekeringen fiks uit elkaar, maar ook de dekking en uitsluitingen kunnen nogal verschillen.

'Vermogensbeheerders toe aan nieuw businessmodel'

Vermogensbeheerders zijn toe aan een ander businessmodel. Nieuwe regelgeving, afnemende marges en andere behoeften bij cliënten maken een herziening van de huidige praktijk noodzakelijk. Dat stelt Roland Berger Strategy Consultants in de studie Wealth management in New Realities, From Defense to offense: how to realign business models for opportunities resulting from structural change.
Alhoewel het wereldwijd belegbare vermogen in 2012 groeide met 7,8 procent naar 29 biljoen, bevinden de vermogensbeheerders zich sinds de financiële crisis in de verdediging, zegt Mark de Jonge, partner van Roland Berger Strategy Consultants. Toch zijn er volop mogelijkheden, aldus De Jonge. Banken dienen daarvoor twee belangrijke succesfactoren in acht te nemen: 'Geef cliënten een plek in het hart van de organisatie en maak van advies een meerwaarde.'
Wealth Management in New Realities is de laatste in de serie onderzoeken naar het wereldwijde vermogensbeheer, begonnen in 2009. Roland Berger Strategy Consultants interviewde daarvoor meer dan zeventig experts. De studie identificeert trends en mythen en benoemt de gebieden waarop banken zichzelf kunnen verbeteren. 'We willen ze een ander perspectief geven', aldus dus De Jonge.
Volgens hem richten banken zich nog steeds te veel op hun eigen producten en te weinig op hun cliënten. De nieuwe regelgeving als gevolg van de crisis heeft dat versterkt. 'Terwijl zich juist de mogelijkheid voordoet het advies zo in te richten dat het begrip bij de cliënt toeneemt. Ook kunnen ze hun producten efficiënter maken en het klantbelang centraal stellen.'
Dat is nodig omdat gedrag en afkomst van cliënten steeds diverser zijn. De klassieke segmentatie op basis van vermogen is achterhaald. De studie van Roland Berger Strategy Consultants signaleert dat de nieuwe generatie cliënten belangrijker wordt. Ze zijn beter geïnformeerd en hun loyaliteit neemt af, omdat ze hun investeringen spreiden over meerdere vermogensbeheerders en categorieën.
De Jonge: 'We verwachten dat het advies het grote verschil gaat maken.' Banken dienen hun producten daarop aan te passen. De zogeheten 'real real returns' (opbrengsten na inflatie en belastingen, en uit investeringen in tastbaar bezit) worden belangrijker, net als flexibiliteit en transparentie.
Roland Berger Strategy Consultants adviseert banken een radicalere aanpak te kiezen dan ze tot dusverre hebben gedaan. Ze moeten vooral een beter begrip krijgen van hun cliënten. De Jonge: 'De meeste spelers slagen er niet in hun competitieve voordelen te benutten. We zeggen niet dat er een silver bullet is, maar banken moeten het speelveld begrijpen en een van de consistente businessmodellen kiezen die aan het ontstaan zijn.'
Bij de zoektocht naar een nieuw businessmodel moet de focus volgens De Jonge liggen op de verschillende regio's. Waar de markt in West-Europa de komende jaren lage tot gemiddelde groei zal laten zien, liggen er volop mogelijkheden in Oost-Europa en Azië. Ook profiteren de banken volgens hem te weinig van de potentiële klanten die zich bevinden tussen het retailsegment en het private banking-segment (vanaf 0,5 miljoen euro). 'Die groep heeft een geschat marktvolume van 2,1 biljoen euro in activa, dus dat is duidelijk een gemiste kans.'

maandag 28 oktober 2013

Bedrijfskredieten nemen af

Al geruime tijd neemt de groei van de bedrijfskredietverlening van Nederlandse banken af. In september was de portefeuille met kredieten aan het Nederlandse bedrijfsleven kleiner dan in augustus. Nederlandse banken hadden in september per saldo bijna EUR 6 miljard minder bedrijfskredieten uitstaan dan in augustus. Ten opzichte van september 2012 daalde het uitstaande bedrijfskrediet met 1,3 procent.
De afname van de bedrijfskredieten kent meerdere oorzaken. Enerzijds is geruime tijd een dalende vraag naar bedrijfskredieten zichtbaar. Door het ongunstige economische klimaat investeren bedrijven minder, waardoor minder vraag naar nieuw krediet ontstaat, en bedrijven per saldo meer krediet aflossen dan nieuw afsluiten. Anderzijds hebben banken de voorwaarden waaronder nieuwe kredieten worden verstrekt, aangescherpt. Banken schatten de risico’s van bedrijfskredietverlening onder de huidige economische omstandigheden hoger in. 
Over de periode oktober 2012 t/m september 2013 is de bedrijfskredietverlening met ruim EUR 4 miljard afgenomen. De grootste dalingen van de bedrijfskredieten concentreerden zich in de meest recente maanden, september en augustus. In september daalde de portefeuille met bijna EUR 6 miljard, in augustus met ruim EUR 4 miljard. De kredieten aan het Nederlandse bedrijfsleven bedroegen eind september EUR 345 miljard, waarvan het overgrote deel een oorspronkelijke looptijd van minder dan 1 jaar heeft. 
Ook de afname van de bedrijfskredietverlening concentreert zich met name op de korte looptijden, waarbij ook cash pooling een rol van betekenis speelt. Bij cash pooling komen bank en klant overeen dat verschillende rekeningen-courant (met negatieve en positieve saldi) met elkaar verrekend mogen worden.

NVB organiseert seminar: EDTF, 'less is more'

De NVB organiseert op 12 november 2013 een seminar over een nieuw rapportagekader voor banken. Dit kader, waaraan banken vrijwillig kunnen deelnemen, is opgesteld door de 'Enhance Disclosure Task Force' of te wel EDTF.
Met behulp van EDTF kunnen banken betere informatie verschaffen aan spaarders, beleggers en andere belanghebbenden. Dit vormt een belangrijke bijdrage aan het herstel van vertrouwen in de bancaire sector.
Onder de prikkelende titel 'less is more' vinden presentaties plaats door diverse specialisten (van pensioenfondsen (PGGM en APG), banken (ABN AMRO, ING), een kredietbeoordelaar (S&P) en toezichthouder DNB), alsmede een paneldiscussie. Ook is er ruime mogelijkheid voor de deelnemers actief mee te doen aan de discussie.

zondag 27 oktober 2013

De haken en ogen aan boetevrij aflossen



Als je een hypotheek hebt, kun je jaarlijks een bedrag aflossen. Huiseigenaren mogen meestal jaarlijks 10% van hun oorspronkelijke hypotheek boetevrij aflossen. Bij een aantal is dat 15 of zelfs 20%. Dat is afhankelijk van de voorwaarden van je hypotheek. Als je meer wil aflossen dan die 10% betaal je dan een boeterente. 
De overheid wil graag dat mensen geen torenhoge hypotheekschulden meer hebben. Daarom heeft het kabinet vanaf 1 oktober (tijdelijk) de vrijstelling van de schenkbelasting ingevoerd. Het geld moet wel bestemd worden aan de eigen woning. Zie hier: de voorwaarden:
Mensen kunnen bijvoorbeeld aan hun kinderen maximaal een ton belastingvrij schenken voor de eigen woning. De banken komen als reactie daarop nu allemaal met regelingen om extra boetevrij af te lossen op hun hypotheeklening. Kassa deed navraag bij de grootste hypotheekverstrekkers naar hun regeling om boetevrij af te lossen.

vrijdag 25 oktober 2013

FBTO en ONVZ grote winnaars Nationaal Zorgonderzoek 2013

Uit het Nationaal Zorgonderzoek 2013, uitgevoerd onder 2492 respondenten door het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C.), is FBTO gekozen tot beste grote zorgverzekeraar van 2013. Onder de kleine verzekeraars zegeviert ONVZ als beste kleine zorgverzekeraar.
Uit de onderzoeksresultaten van het Nationaal Zorgonderzoek 2013 blijkt FBTO op bijna elk punt als beste uit het onderzoek naar voren te komen. De FBTO wordt dan ook door hun eigen verzekerden beoordeeld met een ruime voldoende: 7,2.
Klanten van FBTO zijn met name positief over de premies voor zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekering, de vergoedingen en snelheid van de betalingen en klantenservice. Een goede tweede verzekeraar is de Friesland Bank (7,1) die volgens haar klanten uitblinkt qua bereikbaarheid van de klantenservice én de dekkingsvoorwaarden van de aanvullende verzekeringen. Ohra (6,9) sluit de top drie van beste grote verzekeraars af, mede dankzij een hoge tevredenheid over de hoogte van de basispremie.
Daarnaast zijn er helaas ook zorgverzekeraars die minder goed beoordeeld zijn. Agis heeft de laagste gemiddelde beoordeling en is daarmee de "slechtste" zorgverzekeraar. Met name de hoge zorgpremie voor de basisverzekering en de trage uitbetaling van vergoedingen zorgen voor ontevredenheid onder Agis-verzekerden. Toch scoort Agis met een 6,3 alsnog een voldoende.
Bij de kleinere verzekeraars wint ONVZ, met een haarlengte verschil van DSW, de titel van "Beste kleine zorgverzekeraar 2013" met een gemiddelde score van 7,5. Zorgverzekeraar ONVZ scoort bijzonder goed op bereikbaarheid, dekkingsvoorwaarden en keuzemogelijkheden. DSW (7,4) doet het daarentegen beter op het gebied van klantenservice en betalingen.
De Amersfoortse (6,4) komt bij de kleinere verzekeraars als slechtste uit het onderzoek. Zij schieten volgens hun eigen klanten met name tekort op de premies van zowel de basis als de aanvullende verzekering. Zorgverzekeraar Aevitae (6,6) komt net boven De Amersfoortse binnen op de 9e plek. Klanten van de zorgverzekeraar geven de laagste scores voor de klantenservice en de keuzemogelijkheden bij de aanvullende verzekeringen, alsmede de vergoedingen en voorwaarden.
Hoewel de verwachting is dat er dit jaar ruim een miljoen mensen overstappen blijft er nog altijd een grote groep mensen die niet overstappen. Simon den Hollander van het Z.I.C. zegt hierover: "Geen enkele verzekeraar kreeg een onvoldoende, maar slechts 9% procent zegt bij de goedkoopste verzekeraar te zitten. Voor een groot deel van de Nederlanders valt er dan ook nog genoeg te besparen." Tijden het onderzoek gaf 36% van de ondervraagden aan niet over te stappen wegens positieve ervaringen met de huidige verzekeraar. 19% van de respondenten gaf daarentegen aan onvoldoende bekend te zijn met andere zorgverzekeraars.

Curatoren DSB dienen claim in bij DNB

De curatoren van de in 2009 failliet verklaarde DSB Bank dienen samen met gedupeerde partijen een claim in bij De Nederlandsche Bank (DNB). Dat meldt het ANP. Zij achten de toezichthouder aansprakelijk voor de schade die schuldeisers lijden als gevolg van het faillissement. Het gaat om een gebundelde claim van de curatoren en de Vereniging DSBspaarder.nl, Vereniging DSBdepositos.nl en Stichting Belangen Rechtsbijstandverzekerden DSB.

Premie aanvullende verzekering bron van ergernis

Met de decembermaand in het vooruitzicht, laten verzekeraars steeds meer los over hun nieuwe premies voor het komende jaar. De focus ligt hierbij voornamelijk op de basispremie, maar de kans is groot dat juist de aanvullende verzekeringen een beslissende factor gaan spelen bij eventuele overstappers. Dit blijkt uit resultaten van Het Nationale Zorgonderzoek dat onlangs door het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C.) en Keuze.nl werd gehouden, waar 2492 Nederlanders aan deelnamen.
Verzekerden zijn het minst te spreken over de hoogte van de premie van hun aanvullende verzekeringen. Ruim 25 procent van de ondervraagden zegt ontevreden te zijn over de premies, terwijl 7 procent aangeeft zeer ontevreden te zijn.
Volgens Roeland Werring van Keuze.nl hebben verzekerden ook wel wat te klagen want hoewel de basispremies vorig jaar licht daalden, zijn de premies van de aanvullende verzekeringen fors gestegen. Afgelopen jaar vond er bij 13 van de 21 onderzochte verzekeraars een stijging bij de aanvullende premies plaats van 1,5 tot 11 procent. Afgaande op de eerste cijfers lijkt deze trend zich dit jaar te herhalen. Bij DSW bleef de premie voor de aanvullende premie weliswaar gelijk maar deze was vorig jaar al met 2,5 procent verhoogd. Achmea verhoogt de aanvullende premies voor Agis met maar liefst 5 procent en voor Zilveren Kruis worden de aanvullende verzekeringen 2 procent duurder.
Vooral mensen in de leeftijdsgroep van 46 tot 55 jaar geven aan te kampen met hoge aanvullende premies. Ruim 45 procent geeft in het onderzoek aan ontevreden tot zeer ontevreden te zijn. Vrouwen in deze groep blijken een stuk minder content te zijn dan mannen, met ruim 75 tegenover 25 procent.
Deze onvrede uit zich ook in de steeds groter wordende groep mensen die enkel een basisverzekering afsluit. Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat zo'n 13 procent alleen een basisverzekering heeft. Volgens Cijfers van Het Nederlandse Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) was dit vorig jaar nog 11 procent en in 2006 zelfs 6 procent.
Ondanks het feit dat mensen tussen de 46 en 55 jaar het meest ontevreden zijn over hun aanvullende verzekeringen, is 77 procent van deze groep de afgelopen zeven jaar niet overgestapt van zorgverzekeraar. De steeds groter wordende verschillen in de samenstelling en prijzen van aanvullende verzekeringen zouden dit jaar echter kunnen resulteren in een toename van mensen die hun aanvullende pakketten vergelijken. Simon den Hollander van Z.I.C. stelt dan ook dat het dit jaar meer dan ooit kan lonen om over te stappen.

Beroep op schuldsanering iets gedaald in 2012

In 2012 is iets minder vaak een beroep gedaan op de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) ten opzichte van een jaar eerder. Vorig jaar zijn 19.301 aanvragen gedaan voor toelating tot de Wsnp. Dat is 6 procent minder dan in 2011. Het aantal aanvragen voor toelating tot de Wsnp in 2012 lag nog wel altijd fors boven het niveau van 2010, toen er 15.722 keer een beroep werd gedaan op de schuldsanering.
Dit blijkt uit de negende monitor Wsnp die staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarnaast blijkt ook de vraag naar minnelijke schuldhulpverlening niet minder te worden. Staatssecretaris Teeven stelt in zijn brief aan de Tweede Kamer dat een zo goed mogelijk georganiseerd buitengerechtelijk voorportaal via het minnelijke traject bij gemeenten van groot belang is voor het goed functioneren van de Wsnp als sluitstuk van de schuldenproblematiek.
De monitor geeft een trendmatig en cijfermatig beeld van de uitvoeringspraktijk van de Wsnp, die een streng saneringstraject biedt waardoor mensen weer perspectief krijgen op een schuldenvrije toekomst. De schuldenaar krijgt van de rechter een schone lei als hij zich voldoende heeft gehouden aan het strikte regime van de schuldsaneringsregeling.
In 2012 zijn door de rechter in totaal 13.755 mensen toegelaten tot de Wsnp; 967 minder dan in 2011. Ook is het afwijzingspercentage van de verzoeken tot toelating van de schuldsanering toegenomen: van 17,1 procent in 2011 naar 19,6 procent in 2012. Staatssecretaris Teeven wijst op de verregaande consequenties voor de schuldeisers en de inbreuk die de Wsnp maakt op het beginsel dat schulden voldaan behoren te worden. Tegen deze achtergrond ligt het volgens de bewindsman voor de hand dat de toelatingstoets niet zomaar een formaliteit is.
Net als in voorgaande jaren blijkt dat in 2012 ook weer de hoofddoelstelling van de Wsnp – het bieden van een schone lei aan schuldenaren die te goeder trouw zijn en die een problematische schuldenlast hebben die niet minnelijk kan worden opgelost – in ruim 70 procent van de gevallen is gehaald. Kortom, van de schuldenaren die worden toegelaten tot de schuldsaneringsprocedure krijgen 7 van de 10 na drie jaar inspanning perspectief op een schuldenvrije toekomst. ,,In de huidige economische conjunctuur is dat een belangrijk maatschappelijk gegeven. Juist als er een toegenomen maatschappelijke behoefte bestaat aan een bepaalde wettelijke procedure is het van groot belang dat dat traject bevredigend blijft functioneren’’, aldus Teeven.
De doelgroep van problematische schuldenaren die een beroep doet op de Wsnp is ten opzichte van vorige metingen nauwelijks gewijzigd. De verhouding tussen particulieren en (ex-)ondernemers die een beroep doen op de Wsnp, bleef 80 procent tegenover 20 procent. Voor (ex-)ondernemers was een inkomensterugval de voornaamste reden voor het ontstaan van schulden. Dit geldt ook voor particulieren. Andere belangrijke oorzaken van problematische schulden bij particulieren zijn overbesteding, compensatiegedrag en in toenemende mate echtscheiding.


donderdag 24 oktober 2013

ING tweede grootbank met mobiel iDEAL

Klanten van ING kunnen vanaf vandaag betalen met iDEAL via de Mobiel Bankieren app. Daarnaast is het nu ook mogelijk om het gebruik van de betaalpas in het buitenland aan te passen. ING volgt daarmee de Rabobank, die als eerste grootbank mobiel iDEAL in zijn app opnam. ABN en SNS Bank komen volgend jaar met mobiel iDEAL in hun apps. Op dit moment verloopt al ruim 15 procent van het iDEAL verkeer bij ING via mobiele schermen.

Hackers plunderen bankrekeningen

Hackers hebben vermoedelijk bankrekeningen geplunderd en honderden frauduleuze overboekingen gedaan door het installeren van kwaadaardige software op de computers van Nederlandse rekeninghouders.
De politie heeft maandag vier mannen uit Alkmaar, Haarlem, Woubrugge en Roden aangehouden, die worden verdacht van betrokkenheid bij de grootschalige, digitale fraude en witwaszaak.
Valse emailberichten met een snelkoppeling die zogenoemde banking malware activeert, gaven de hackers toegang tot de computers van onwetende rekeninghouders. Het binnengedrongen TorRAT manipuleert het internetbankieren door informatie aan te vullen, te wijzigen of te verwijderen. De malware voegt nieuwe betalingsopdrachten toe of wijzigt ook wel bestaande betalingsopdrachten zonder dat de rekeninghouder dat kan zien.
Om hun criminele activiteiten af te schermen maakten de verdachten gebruik van TorMail, een gratis dienst die gebruikers in staat stelt anoniem berichten te versturen en te ontvangen.
De frauduleuze overboekingen zijn terecht gekomen op bankrekeningen van moneymules. Zij werden geronseld om hun bankrekeningen beschikbaar te stellen of om nieuwe bankrekeningen te openen en hun inloggegevens af te staan. Om het gestolen geld door te sluizen zijn in binnen- en buitenland ook bedrijven opgericht en zakelijke rekeningen geopend.
Bovendien zetten de verdachten vermoedelijk crimineel verkregen geld om in bitcoins, een vorm van elektronisch geld.  Een van de mannen beheerde zelf een bitcoin exchange service, waar (contant) geld kan worden omgezet in bitcoins. Door het Openbaar Ministerie is beslag gelegd op 56 bitcoins, die inmiddels zijn omgezet in meer dan 7700 euro.
Het politieonderzoek richt zich op de periode van het voorjaar 2012 tot heden en op meer dan 150 frauduleuze transacties. Verschillende banken en bedrijven hebben aangifte gedaan van computercriminaliteit. De omvang van de schade benadert mogelijk ongeveer een miljoen euro.
De verdachten zijn vandaag door de rechter-commissaris in Rotterdam voor twee weken in bewaring gesteld.

‘Kritische consument zorgt voor stijging premie aanvullende verzekering’

Terwijl de premies voor de basisverzekeringen in 2014 fors dalen, stijgen de premies voor de aanvullende verzekeringen. Dit komt vooral doordat consumenten steeds minder vaak voor een aanvullende verzekering kiezen, zo blijkt uit een inventarisatie van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Bij Zilveren Kruis en Agis stijgen de aanvullende zorgpremies met respectievelijk 2 en 5 procent. Avéro Achmea geeft geen exact percentage, maar stelt wel dat de premies van de meeste aanvullende verzekeringen ‘licht zullen stijgen’. “Een opvallende ontwikkeling vooral omdat de premies voor de basisverzekeringen tegelijk met percentages tot wel 9 procent omlaag gaan”, vindt Sieto de Vries van Geld.nl.
Dat de premies voor de aanvullende verzekeringen gelijk blijven of zelfs stijgen, komt vooral doordat minder mensen kiezen voor een  aanvullende verzekeringen. En degenen die dat wel doen, maken er relatief meer gebruik van, zegt een woordvoerder van verzekeraar Achmea. “De kosten voor de aanvullende verzekeringen nemen toe, terwijl deze kosten over minder mensen moeten worden verdeeld. Daardoor stijgt de premie”. Ook DSW zegt deze ontwikkeling te herkennen.
Uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit blijkt dat in 2013 ruim 85 procent van de verzekerden een aanvullende verzekering heeft. Dit was in 2009 nog bijna 91 procent. “Mede door de crisis kijken mensen kritischer naar hun aanvullende verzekeringen”, stelt De Vries. “En dat is niet onterecht, want veel aanvullende verzekeringen zijn pakketten waarin veel verschillende soorten vergoedingen zitten. Als je bijvoorbeeld alleen gebruik maakt van de tandartscontroles of slechts enkele fysiotherapiebehandelingen ondergaat, loont het niet om een aanvullende verzekering van enkele tientjes per maand af te sluiten. Dat zien consumenten nu steeds meer in.”
Daarnaast ziet De Vries dat zorgverzekeraars steeds vaker aanvullende verzekeringen aanbieden, gericht op specifieke behandelingen, zoals een losse aanvullende verzekering uitsluitend voor fysiotherapie. “Verzekeraars komen hiermee aan de wens van de consument tegemoet om alleen dat te verzekeren wat ze echt nodig hebben”, aldus De Vries. “Hierdoor hebben verzekeraars wel minder mogelijkheden om ‘klappen op te vangen’. Als verzekerden onverwacht meer gebruik maken van fysiotherapie dan verwacht, kan een verzekeraar die ook andere zorg in het aanvullende pakket aanbiedt, dit opvangen met geld wat ze uitspaart bij de kosten voor bijvoorbeeld alternatieve geneeswijzen. Dat kan bij een verzekering die maar één soort zorg aanbiedt niet.
De Vries raadt consumenten aan het komende zorgseizoen de aanvullende verzekeringen kritisch onder de loep te nemen en goed te kijken naar de eigen zorgbehoefte. “Zeker nu de premies stijgen, is het extra van belang goed te berekenen of de premie die je betaalt nog wel opweegt tegen de zorg die je gebruikt. Kijk bijvoorbeeld eens naar hoeveel je de afgelopen jaren vergoed hebt gekregen en zet dit af tegen de premie van de aanvullende verzekering. Blijkt de verzekering duurder dan de ontvangen vergoedingen? Dan kun je wellicht beter de verzekering opzeggen en zelf op een spaarrekening wat geld achter de hand houden voor deze zorgkosten. Het voordeel daarvan is dat je ook nog eens rente ontvangt en het geld vrij kunt besteden als je aan het einde van het jaar niet nodig hebt gehad. Alles wat je aan je zorgverzekeraar betaalt, zonder gebruik te maken van zorg, ben je kwijt.”
Maar pas met besparen wel op dat je niet ‘het kind met het badwater weggooit’, waarschuwt De Vries. “Goed besparen is niet een kwestie van je gewoon niet meer aanvullend verzekeren, maar wel van goed kijken wat nodig is en wat niet. Kritisch vergelijken kan je hierin veel inzicht verschaffen en echt helpen om te besparen op de kosten van je zorgverzekering, zonder afbreuk te doen aan de dekking die je nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld kijken of een andere verzekeraar de dekkingen die je nodig hebt goedkoper aanbiedt, of misschien aanvullende verzekeringen heeft die beter aansluiten bij jouw zorgbehoeften. Zo kun je toch ook de voorgenomen premiestijgingen van de aanvullende zorgverzekeringen voor een deel ondervangen.”

ABN AMRO voor iPhone en iPad crasht onder iOS 7.0.3

Na het uitbrengen van iOS 7.0.3 kunnen klanten van ABN AMRO hun Mobiel Bankieren app niet meer gebruiken. De app start wel op, maar sluit af zodra je inlogt. ABN-klanten kunnen dus beter even wachten met het updaten naar iOS 7.0.3. Degenen die dit al hebben gedaan zijn aangewezen op de ABN AMRO website. Op Twitter komen ook klachten van gebruikers voorbij. ABN AMRO geeft daar aan nog niet te weten wanneer het probleem is opgelost, en raadt mensen aan om hun e-mailadres in een DM te sturen. Ze worden dan per mail op de hoogte gehouden.

woensdag 23 oktober 2013

Nederlandse belegger schudt crisis-angst van zich af


Nederlandse particuliere belegger ziet de toekomst weer zonnig in. Het aantal beleggers dat zich geen zorgen maakt over zijn beleggingsportefeuille is dit jaar sterk gestegen tot 77% en de bereidheid om risico te nemen is juist sterk toegenomen. Een op de vijf Nederlandse beleggers wil de komende maanden meer spaargeld naar de beurs brengen. Met name de aandelenmarkten van de Verenigde Staten en Europa blijken op dit moment populair onder beleggers. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek dat in opdracht van asset manager Schroders is uitgevoerd door TNS NIPO onder relatief vermogende beleggers.
Het optimisme over Europa en de Verenigde Staten staat in schril contrast met de angst die er bestaat over het risico dat beleggen in China en de opkomende markten op dit moment met zich meebrengt. China wordt door de grootste groep beleggers als meest risicovolle land gezien. Er zijn dan ook nauwelijks meer beleggers die het plan hebben om nieuw geld in China te beleggen. Opvallend is dat op de lange termijn het plaatje er heel anders uitziet. De Nederlandse belegger blijft namelijk overtuigd van de kracht van China: meer dan de helft ziet het land als de economische grootmacht van de toekomst (over 10 jaar).
De meest opvallende verandering in de mening van beleggers heeft zich voorgedaan in de visie op Europa. Waar in 2011 en 2012 Europa nog met stip te boek stond als regio met verreweg het grootste beleggingsrisico, is dit sentiment volledig omgeslagen. Beleggers zijn van plan om de komende maanden meer te beleggen in Europa en het percentage van het vermogen dat is belegd in Europa, is afgelopen tijd al gestegen van 16,5% tot 19%. Het lijkt erop dat ook naar de Verenigde Staten meer geld zal vloeien. De interesse voor de westerse aandelenmarkten steekt af tegen de desinteresse die er bestaat voor 'veilige' categorieën als (individuele) obligaties en vastgoed. De interesse daarvoor is sterk gedaald en met name obligaties zullen ook in de komende maanden last houden van het sentiment.
Meer algemeen is de Nederlandse belegger nadrukkelijk bezig met het vergroten van zijn internationale portefeuille ten koste van beleggingen in Nederlandse aandelen. Het percentage van het vermogen dat in Nederland is belegd, daalde van 52% (2011) naar 50% (2012) tot 46 op dit moment. Het lijkt er niet op dat deze trend snel zal veranderen, want slechts 23% van de beleggers heeft het plan om in het komend halfjaar meer op de Nederlandse beurs te beleggen.
De grote hoeveelheden geld die door de westerse centrale banken in het monetaire systeem zijn gepompt, hebben niet geleid tot een grote angst voor inflatie onder de Nederlandse belegger. Drie op de vier beleggers gaat uit van een inflatie die gelijk blijft of slechts licht zal stijgen. Een sterke stijging (tot een inflatie van 5% per jaar) wordt slechts door een op de twintig beleggers verwacht. Meer dan de helft (58%) van de beleggers heeft dan ook niets gedaan aan specifieke bescherming tegen inflatie. Een op de drie beleggers heeft belegd in aandelen(fondsen) die bescherming bieden.
"De donkere wolken die beleggers de afgelopen jaren plaagden, zijn helemaal verdwenen. Het optimisme is terug en de Nederlandse belegger wil weer risico nemen en rendement maken. Met name Europese aandelen zijn populair. Dat is een trend die we de afgelopen maanden al zagen en dat lijkt nog verder door te zetten. Het is mooi om te zien hoe onze jaarlijkse enquête het sentiment en de plannen van beleggers weet bloot te leggen."
Onder Nederlandse beleggers blijft beleggen in beleggingsfondsen onverminderd populair. Van alle mogelijkheden die Nederlanders hebben om in te beleggen, is de helft belegd in beleggingsfondsen terwijl de andere helft wordt belegd in de categorie individuele aandelen, obligaties, vastgoed en derivaten. Aandelenfondsen blijven het meest populair onder die beleggers. 88% van deze groep houdt aandelenfondsen aan, gevolgd door obligatiefondsen (55%) en vastgoedfondsen (21%). Het beleggen via fondsen is populair omdat beleggers het aspect van risicospreiding belangrijk vinden, zo blijkt uit de enquête. Dit wordt door meer dan de helft van de beleggers genoemd als grootste voordeel. Dat sluit weer aan bij de grotere onzekerheid onder beleggers en de neiging om risico's uit de weg te gaan. ETF's en trackers blijken nog maar bij 10% van de beleggers in portefeuille te zitten en van die groep is slechts 8% in afgelopen jaar meer gaan beleggen in deze categorie.
De Schroders Beleggingsbarometer is dit jaar voor het vierde jaar uitgevoerd door TNS Nipo onder een grote groep particuliere beleggers met een vrij belegbaar vermogen van meer dan Euro 50.000 die al dan niet gebruik maakt van een beleggingsadviseur. Doel van het onderzoek was meer inzicht krijgen in de voorkeuren en ideeën van Nederlandse belegger en zijn idee van risico en verwachtingen voor de toekomst. 

dinsdag 22 oktober 2013

Aanscherping toezicht op levensverzekeraars

Het toezicht op grote en middelgrote aanbieders van levensverzekeringen wordt aangescherpt door invoering van een nieuw, risicogewogen solvabiliteitscriterium. Hiermee wordt getoetst hoe de financiële positie van een verzekeraar eruit zou zien na bijvoorbeeld een eventuele aandelen-, vastgoed-, of renteschok. De nieuwe regeling, die op 1 januari 2014 van kracht moet worden, staat de komende vijf weken open voor consultatie.
Het theoretisch solvabiliteitscriterium (TSC), zoals de regeling officieel wordt aangeduid, stelt de Nederlandsche Bank (DNB) beter dan voorheen in staat om effectief toezicht te houden en tijdig en meer risicogeoriënteerd te interveniëren indien dat nodig is. Aan de hand van het TSC wordt mede bepaald of een levensverzekeraar een verklaring van geen bezwaar nodig heeft voordat hij dividend mag uitkeren. De solvabiliteitseisen zelf blijven onveranderd.
Minister van Financiën Dijsselbloem heeft in samenspraak met DNB besloten tot deze aanscherping van het toezicht op aanbieders van levensverzekeringen. Nederland anticipeert hiermee op de nieuwe Europese Solvency II-richtlijn, waarvan de invoering vertraagd is.
De algemene maatregel van bestuur (AMvB) die het TSC introduceert, is reeds in de zomer opgesteld en geconsulteerd en zal eind dit jaar worden gepubliceerd in het Staatsblad. Ter consultatie wordt nu de bijbehorende ministeriële regeling voorgelegd. In deze regeling is uitgewerkt hoe de levensverzekeraar het theoretisch solvabiliteitscriterium uitrekent. De consultatietermijn van de conceptministeriële regeling loopt tot 21 november 2013. Inwerkingtreding van de regeling staat gepland voor 1 januari 2014.

maandag 21 oktober 2013

Positieve beursbarometers helpen Binck

Online broker BinckBank lijkt te hebben geprofiteerd van de positieve stemming op de beurs. De totale opbrengsten klommen 8 procent naar 40,1 miljoen euro, maar omdat de lasten stegen met 9 procent, kwam de gecorrigeerde nettowinst in het derde kwartaal uit op 10,6 miljoen euro, minder dan vorig jaar. Het kernbedrijf Retail online brokerage zag een toename van het aantal transacties in vergelijking met het vorig kwartaal. Het aantal rekeningen ging in het derde kwartaal naar 796.535, 25 procent hoger dan vorig jaar, Het aantal transacties nam toe tot 7,3 miljoen.

'Tariefsverlaging box 2 levert niet de gewenste belastingopbrengst op'

Het Centraal Planbureau is met de doorberekening gekomen van het begrotingsakkoord dat de coalitiepartijen (VVD en PvdA) hebben gesloten met de oppositiepartijen D66, CU en SGP. Hieruit blijkt dat het begrotingstekort in 2013 en 2014 met 700 miljoen euro oploopt. In de jaren 2015-2017 verslechtert het begrotingstekort met 600 miljoen euro. Het naar voren halen van belastingen heeft een prominente plek in het begrotingsakkoord gekregen.
Het kabinet probeert DGA's te verleiden dividend uit hun BV uit te keren door het tarief in box 2 tijdelijk met 3 punten omlaag te brengen naar 22 procent. Dit zou de schatkist naar schatting 1,2 miljard euro moeten opleveren. Volgens PwC-partner Alfred Lagendijk is dit een onhaalbaar scenario. "Er wordt namelijk ten onrechte vanuit gegaan dat de DGA nog veel geld heeft in zijn BV om aan zichzelf uit te keren."
Lagendijk wijst op de langlopende pensioendiscussie die dividenduitkering in de weg staat. DGA's moeten van de Belastingdienst grote pensioenreserves opbouwen. Dat betekent dat voor elke euro aan pensioenvoorziening twee euro als extra buffer moet worden gereserveerd. Naar schatting gaat het om ongeveer 10 miljard. Dit geld, het zogenaamde beklemde vermogen, is niet beschikbaar voor dividenduitkering. Besluit een DGA toch om deze buffer aan te spreken, dan wordt dat door de Belastingdienst gezien als het afkopen van het pensioen en moet er 72 procent belasting over worden betaald.
“Ondernemers zullen dus wel twee keer nadenken voordat ze dit doen. Die ingeboekte 1,2 miljard gaat er dus niet komen", aldus de pensioenadviseur. "De discussie over de noodzaak om dit beklemde vermogen aan te houden loopt al circa 2 jaar en kan heel gemakkelijk opgelost worden door de fiscale claim om een groot deel van het eigen vermogen aan te houden als pensioen te laten varen. Hiervoor moet op korte termijn wel aanvullend beleid worden gemaakt. Dat helpt de directeur grootaandeelhouder ook om zijn bedrijfsoverdracht te vergemakkelijken en om een financiering bij de bank te bemachtigen."

Digitale verkoop verzekeringen verdubbelt op vier jaar tijd

De verkoop van verzekeringen via digitale kanalen, zoals mobiel en online, zal in Europa oplopen tot € 25 miljard per jaar. Dat blijkt uit een studie in opdracht van adviesbedrijf Accenture bij 78 verzekeraars uit heel Europa. De sector wordt in Europa bedreigd door de opkomst van technologiereuzen als nieuwe concurrenten. In 2016 zou de jaarlijkse verkoop van schade- en ongevallenverzekeringen en levensverzekeringen via digitale kanalen in Europa kunnen oplopen tot € 25 miljard, hetzij meer dan het dubbele van de € 12 miljard van 2012.

vrijdag 18 oktober 2013

ABP belegt ruim miljard in tabaksindustrie

De meeste Nederlandse pensioenfondsen, waaronder het pensioenfonds voor overheidspersoneel ABP, hebben aandelen in tabaksbedrijven. Er is naar schatting drie tot vier miljard euro aan Nederlandse pensioengeld belegd in tabak. Dat blijkt uit een rondgang die de website TabakNee heeft gemaakt langs pensioenfondsen.
Het ABP alleen al belegt ruim een miljard euro bij de tabaksindustrie. Slechts enkele fondsen van artsen, specialisten en zorgwerkers hebben het afgelopen jaar, onder druk van hun achterban, aandelen van tabaksbedrijven als Philips Morris en British American Tobacco van de hand gedaan.
Het ABP is niet van plan haar tabaksportefeuille met aandelen en obligaties te verkopen Hiermee lapt het ABP richtlijnen van de WHO (De Wereldgezondheidsorganisatie) aan haar laars. De Nederlandse overheid komt hiermee in conflict met regels voor het omgaan met de tabaksindustrie die door 167 landen met de WHO zijn overeengekomen. Landen zoals Noorwegen en Nieuw-Zeeland hebben in vergelijkbare pensioenfondsen mede om deze reden hun tabaksaandelen afgestoten. Zorgpensioenfonds PFZW, het tweede fonds in Nederland, heeft op aandringen van KWF Kankerbestrijding in juli haar tabaksaandelen wel verkocht. Het fonds van werkers PFZW in de zorg heeft tabaksbedrijven op haar uitsluitingslijstje gezet naast bedrijven die kernwapens, clustermunitie en landmijnen produceren. In Nederland sterven jaarlijks ruim 20.000 mensen als gevolg van het gebruik van tabak. In een product dat de helft van haar gebruikers doodt, moet je niet beleggen is de achterliggende gedachte.

donderdag 17 oktober 2013

Boetevrij aflossen tot WOZ-waarde bij Nationale-Nederlanden

Nationale-Nederlanden maakt het huiseigenaren mogelijk de hypotheekschuld boetevrij af te lossen tot de actuele WOZ-waarde van de woning. Of klanten nu willen aflossen uit eigen middelen of vanuit een schenking, Nationale-Nederlanden helpt al haar hypotheekklanten waarvan de actuele WOZ-waarde lager is dan de hypotheeksom. Door extra af te lossen komen het hypotheekbedrag en de waarde van de woning meer met elkaar in evenwicht.
Deze maatregel gaat in op 1 november 2013 en geldt vooralsnog tot 1 januari 2015 voor alle hypotheekvormen bij Nationale-Nederlanden. Door extra af te lossen komen het hypotheekbedrag en de waarde van de woning meer met elkaar in evenwicht en staat de woning niet meer ‘onder water’. Dat kunnen klanten doen zonder extra kosten. Ook blijft de mogelijkheid bestaan om jaarlijks boetevrij tot 10% extra af te lossen.
Een klant die ‘onder water’ staat met de hypotheek, loopt meer dan gemiddeld risico om in de problemen te komen. Daarom is het verstandig om dit te bespreken met een financieel adviseur. De klant krijgt hierdoor beter inzicht in de risico's en mogelijke maatregelen. Samen met een adviseur kan een klant bepalen wat, gezien zijn persoonlijke financiële situatie, de beste oplossing is.

Aegon rondt inkoop aandelen af

Aegon heeft de op 17 september aangekondigde inkoop van eigen aandelen afgerond. Met de inkoop wordt het verwateringseffect tegengegaan van het in aandelen uitbetaalde interimdividend 2013.
In de periode van 17 september 2013 tot en met 14 oktober 2013 zijn in het kader van het aandeleninkoopprogramma 19.047.358 gewone aandelen teruggekocht voor een gemiddelde prijs van EUR 5,6233 per aandeel.
Op de eerstvolgende Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 21 mei 2014 zal Aegon aandeelhouders toestemming vragen om in te stemmen met intrekking van alle aandelen die in het kader van dit programma zijn ingekocht.
De in dit document opgenomen mededelingen, voor zover geen historische feiten, zijn 'toekomstgerichte verklaringen' als bedoeld in de Amerikaanse Private Securities Litigation Reform Act uit 1995. De volgende woorden duiden op dergelijke toekomstgerichte verklaringen: nastreven, geloven, schatten, beogen, van plan zijn, kunnen, verwachten, voorspellen, ramen, rekenen op, voornemen, voortzetten, willen, voorzien, zou moeten, zal kunnen, is overtuigd, zullen en soortgelijke uitdrukkingen, voor zover betrekking hebbend op Aegon. Deze mededelingen zijn geen garanties voor toekomstige resultaten en omvatten risico's, onzekerheden en aannames die moeilijk zijn te voorspellen. Aegon acht zich niet gehouden om enige toekomstgerichte verklaring publiekelijk te herzien of bij te stellen. Lezers dienen niet te zeer te vertrouwen op dergelijke toekomstgerichte verklaringen, die slechts verwachtingen ten tijde van het samenstellen van dit bericht weergeven. De werkelijk behaalde resultaten kunnen materieel verschillen van de in de toekomstgerichte verklaringen uitgesproken verwachtingen als gevolg van verschillende risico's en onzekerheden, zoals onder meer:

woensdag 16 oktober 2013

Van Lanschot lanceert online coach

Vermogensbeheerder Van Lanschot lanceert Evi: de online coach voor beleggen en sparen. Daarmee wil de bank de deuren openen voor starters op de vermogensmarkt. Die krijgen grote vrijheid in het samenstellen van hun beleggingen, maar dan telkens getoetst aan de inzichten van de bank zelf. Vooral dat laatste is uniek, stelt directeur onlinedienstverlening Andries van Luijk in een gesprek met Emerce. “Evi brengt advies naar een online omgeving en vervangt daarmee ook voor een deel de menselijke adviseur.  Voor de bank is dat efficiënt, maar de klant kan op deze manier ook goed geadviseerd worden. Op basis van een duidelijk profiel kunnen we real time laten zien hoe wij de beleggingsportefeuille zouden samenstellen en welke gevolgen bepaalde keuzes in de portefeuille hebben.”

'ONVZ Beste Zorgverzekeraar 2013'

ONVZ is naar aanleiding van een onderzoek van Zorgverzekering.net uitgeroepen tot beste zorgverzekeraar 2013. Zorgverzekering.net heeft een onderzoek gedaan onder 585 consumenten. In de online enquête werd de tevredenheid van consumenten over zorgverzekeraars onderzocht. Uit het onderzoek bleek dat consumenten ONVZ als beste zorgverzekeraarsgroep van 2013 beoordeelden.*
Zorgverzekeraarsgroep ONVZ werd door consumenten met een 8,1 als rapportcijfer als beste verzekeraar beoordeeld. Ook had ONVZ volgens consumenten het beste imago, in die zin dat zij als meest betrouwbaar, meest responsief en meest zorgzaam werd gezien. Ook de klantenservice van ONVZ kreeg een betere beoordeling dan die van de andere verzekeraars.
De andere zorgverzekeraarsgroepen kregen van de ondervraagden ook vrij hoge rapportcijfers. Zo werd CZ beloond met een 7.5, kregen Achmea en Menzis beiden een 7.4 en VGZ een 7.1. Er kan gesteld worden dat de ondervraagde consumenten over het algemeen tevreden zijn over hun huidige zorgverzekeraar. Slechts 2,2% van de ondervraagden diende in 2013 een klacht in bij de zorgverzekeraar.

67% van de ondervraagden heeft zich naast de basisverzekering ook aanvullend verzekerd. Daarnaast is 17% van de ondervraagde consumenten van plan om in 2014 over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Kostenbesparing en een betere dekking worden als voornaamste redenen genoemd om over te stappen.

19% van de ondervraagden geeft aan al te willen overstappen bij een maandelijks premieverschil van Euro 5,- tot Euro10,-. 25% zal overstappen bij een maandelijks prijsverschil van Euro10,- tot Euro20,- en 21% overweegt pas bij een maandelijks premieverschil van meer dan Euro20,- over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.

Maar liefst 39% van de ondervraagde consumenten zou overstappen naar een andere zorgverzekeraar als deze nieuwe zorgverzekeraar hen een cadeau aanbiedt, zoals een tablet, smartphone of een geldbedrag.

* Het gaat hierbij om het gemiddelde van alle labels per zorgverzekeraarsgroep:
Achmea: FBTO, Zilveren Kruis Achmea, Agis, TakeCareNow, Interpolis, De Friesland, Avéro Achmea, IK, ProLife, YouCare VGZ: VGZ, IZA, UMC, Bewuzt, IZZ, Univé, Zekur, Besured, National Academic, Promovendum Menzis: Menzis, Azivo, Anderzorg CZ: CZ, CZ direct, Ohra, Delta Lloyd ONVZ: ONVZ, PNO zorg, VVAA

dinsdag 15 oktober 2013

Franchisenemers De Hypotheker leggen eed en belofte financiële dienstverlening af

Alle franchisenemers van De Hypotheker hebben in aanwezigheid van de directie van De Hypothekers Associatie de eed of belofte afgelegd voor personen die werkzaam zijn in de financiële dienstverlening. Hiermee loopt De Hypotheker vooruit op de wettelijke verplichting hiertoe.
Sinds 1 januari 2013 dienen bestuurders en commissarissen van alle financiële instellingen in Nederland een beroepseed af te leggen. Hun medewerkers zullen hen daarin in de toekomst volgen. De eed of belofte geldt voor bankiers, verzekeraars, beleggingsinstellingen, pensioenfondsen, financiële tussenpersonen en nog meer financiële dienstverleners.
Met het afleggen van de eed of belofte verplichten de franchisenemers van De Hypotheker zich er onder meer toe hun functie op zorgvuldige en integere wijze uit te oefenen, het belang van de klanten centraal te stellen en relevante wet- en regelgeving na te leven. “De Hypotheker heeft er bewust voor gekozen haar franchisenemers nu al de eed of belofte te laten afleggen. Wij beschouwen dit namelijk als een wezenlijk onderdeel van integer handelen: één van de vier kernwaarden van onze onderneming”, aldus Paul van der Meijs, directievoorzitter van De Hypotheker.

 

Uitkering vanuit Robeco Private Equity

Robeco Private Equity deelnemers ontvangen een uitkering van in totaal 6 euro per participatie. De betaalbaarstelling is op 25 oktober 2013. De totale uitkering is opgebouwd uit een bedrag van 0,85 euro per participatie afkomstig uit niet belaste reserves (herbeleggingsreserve en gestort kapitaal) en een bedrag van 5,15 euro per participatie aan dividend. Via deze (interim) dividenduitkering verwacht de beheerder gedeeltelijk aan de fiscale uitdelingsverplichting over 2013 te hebben voldaan. Alleen over het bedrag aan dividend zal 15 procent dividendbelasting worden ingehouden.
De hoogte van de uitkering hangt samen met de onderliggende investeringen in private-equityfondsen in portefeuille. Er zal bij iedere uitkering worden beoordeeld of de desbetreffende uitkering al dan niet belast is met dividendbelasting.

maandag 14 oktober 2013

Fiscale voordelen en nieuwe AWBZ-regeling leiden tot bewuster schenkgedrag

Schenken wordt voor vermogende Nederlanders steeds interessanter. Uit onderzoek van ING Private & Personal Banking blijkt dat vermogende Nederlanders positief denken over schenken van een deel van hun vermogen aan kinderen of kleinkinderen of een goed doel. Verhoging van de eigen bijdrage voor zorg (AWBZ) maakt het voor vermogenden interessant om een deel van hun vermogen te schenken voordat zij in een zorginstelling terecht komen. Uit het onderzoek blijkt ook dat vermogende Nederlanders die beter geïnformeerd zijn over de verhoogde eigen bijdrage AWBZ, vaker kiezen voor meer of eerder schenken. Dit onderzoek wordt vandaag gepresenteerd tijdens het congres Grip op je Vermogen in Den Haag.
Vermogende Nederlanders die in het verleden een deel van hun vermogen schonken, staan zeer positief tegenover nieuwe schenkingen in de toekomst. Maar liefst 76% overweegt opnieuw een schenking te doen. Vermogende Nederlanders die nog niet eerder een schenking deden, zijn terughoudender: slechts 40% geeft aan een schenking te overwegen. Karien van Gennip, directeur ING Private Banking & Beleggen: “Uiteraard kan ik niet voor mensen beslissen. Maar niet-schenkers doen er goed aan zich te realiseren dat ze wellicht een aanzienlijk fiscaal voordeel laten liggen. Omdat een erfdeel meer belast wordt dan schenkingen, moeten nabestaanden een groter deel afstaan aan de fiscus.”
De meerderheid van de vermogenden overweegt te schenken aan de kinderen (83%) en kleinkinderen (36%). Daarnaast overweegt 20% een schenking aan een goed doel. Bij schenkingen aan familieleden is financiële ondersteuning de belangrijkste reden. Daarnaast worden fiscale voordelen steeds belangrijker. Door te schenken tijdens het leven wordt erfbelasting voorkomen. Karien van Gennip: “Een op de drie ondervraagden ziet fiscale voordelen als de belangrijkste reden om een deel van het vermogen aan familie te schenken tijdens het leven. Dit wordt ook door de overheid gestimuleerd. Zo mag vanaf 1 oktober tijdelijk eenmalig een bedrag van 100.000 euro belastingvrij geschonken worden voor de aankoop van een huis, verbouwing of tussentijdse aflossing. Dit soort maatregelen maakt schenken heel aantrekkelijk.”
Begin 2013 is de eigen bijdrage voor AWBZ-zorg verhoogd, waarbij een hoger percentage van het vermogen wordt meegeteld in de berekening. Vermogende zorgbehoevenden betalen hierdoor een fors hogere eigen bijdrage. Van de mensen die van plan zijn te schenken, geeft een meerderheid (70%) aan te zullen schenken voordat zij zelf in een AWBZ-instelling terechtkomen. Een waarschijnlijke reden hiervoor is dat door een deel van het vermogen te schenken, de eigen bijdrage mogelijk verlaagd kan worden.
Ondanks de financiële gevolgen die de gewijzigde AWBZ regeling voor hen kan hebben, zijn niet alle vermogende Nederlanders hiervan goed op de hoogte. 29% geeft aan onvoldoende en 13% geeft aan niet bekend te zijn met de veranderingen. Van de ondervraagden zegt 32% het schenkgedrag hierdoor aan te passen. De meerderheid hiervan schenkt eerder of meer. Onder de groep vermogende Nederlanders die wel volledig op de hoogte is, zegt maar liefst 39% dat de nieuwe AWBZ-regeling van invloed is op hun schenkgedrag.
Karien van Gennip: “Meer kennis van financiële ontwikkelingen zoals de nieuwe AWBZ-regeling zal naar mijn verwachting leiden tot bewuster schenkgedrag bij vermogende Nederlanders. Als financieel dienstverlener vinden wij het belangrijk om onze klanten hierover proactief te informeren. Zo kunnen wij onze klanten adviseren bij passende oplossingen, bijvoorbeeld bij het opstellen van een schenkingsplan.”
Vermogende Nederlanders zijn open over schenken. Dit geldt zowel voor het bespreken van het voornemen (65%) als de hoogte van de schenking (82%). Van Gennip: “Schenken wordt steeds meer een thema dat we met elkaar bespreken. We zien zelfs een stijging in het aantal vermogenden dat het geen probleem vindt als ontvangers zelf over een schenking beginnen. Bij gesprekken hierover kan een bank een deskundige rol spelen door te helpen met het opstellen van een financieel duurzaam plan.”

vrijdag 11 oktober 2013

ABN Amro en ING versoepelen boetevrij aflossen het eerlijkst

ABN Amro Bank en de ING Bank maken boetevrij aflossen mogelijk voor al hun klanten met een hypotheek die 'onder water' staat. Andere banken hebben hun regels versoepeld voor alleen een kleinere groep die vervroegd kunnen aflossen met geld dat belastingvrij is geschonken. De Consumentenbond roept banken op om het voorbeeld van ING en ABN Amro te volgen bij het versoepelen van de regels.
'De aanpak van ABN Amro en de ING is eerlijker en verstandiger', zegt Bart Combée, directeur Consumentenbond. 'De banken komen niet alleen mensen tegemoet die een belastingvrije schenking hebben gekregen, maar ook klanten die bijvoorbeeld zelf geld hebben gespaard. Bovendien komen ING en ABN Amro de klanten tegemoet die een probleem hebben, namelijk een hypotheekschuld hebben die hoger is dan de marktwaarde van hun huis'.
De discussie over boetevrij aflossen is ontstaan op Prinsjesdag 2013. Het kabinet maakte toen bekend dat consumenten eenmalig een belastingvrije schenking mogen krijgen van maximaal € 100.000,-. Dit bedrag moet gebruikt worden voor de koop of verbouwing van hun huis of de aflossing van de hypotheek. Andere banken, waaronder Rabobank en SNS Bank, hebben daarop laten weten dat hun klanten over een aflossing met zo'n belastingvrije schenking geen boeterente meer hoeven te betalen. ABN Amro klanten mogen hun schuld boetevrij aflossen tot de hoogte van de meest actuele WOZ-waarde (de waarde die de gemeente vaststelt in het kader van de Wet waardering onroerende zaken).

Rabobank en PGGM treden toe als partner van platform Circle Economy

De overgang naar een circulaire economie krijgt een nieuwe impuls met het toetreden van de coöperaties PGGM en Rabobank tot het platform Circle Economy. De betrokkenheid van de financiële sector is belangrijk om deze transitie sneller te laten verlopen.
Circle Economy is een actiegericht platform waarin belanghebbenden  elkaar ontmoeten om samen te werken aan een systeemverandering: een circulaire economie, waarin geen afval meer ontstaat,  in plaats van een lineaire economie. In zo’n  circulaire economie, ook wel kringloopeconomie genoemd, worden alle gebruikte materialen voor een product hergebruikt of biologisch afgebroken in de natuur. Circle Economy biedt nieuwe business modellen door samenwerking, inspiratie, innovatie en kennisdeling. 
Een voorwaarde voor het ontwikkelen van een circulaire economie is dat er  verdienmodellen ontstaan waarbij wordt uitgegaan van gebruik in plaats van eigendom. Dit vereist nieuwe producten en diensten van banken en pensioenfondsen die dit kunnen faciliteren. Daarnaast zijn er andere modellen nodig om risico’s en financieringsvragen te kunnen inschatten.
Een circulaire economie leidt tot efficiënter gebruik van grondstoffen. Naast een positieve bijdrage aan een duurzamere wereld draagt dit tevens bij aan lagere kosten voor ondernemingen die op een circulaire manier werken. Dit kan resulteren in een beter beleggingsrendement voor pensioenfondsen  en nieuwe financieringsmogelijkheden naast lagere financieringsrisico’s voor banken.
Met het toetreden van Rabobank als partner van Circle Economy brengt de bank – waar nodig – financiële expertise en netwerk in de projecten van huidige leden van Circle Economy, zoals FrieslandCampina, DSM en AkzoNobel. Daarnaast zal de bank in samenwerking met Circle Economy een programma opzetten voor het stimuleren van circulaire activiteiten van haar klanten via de lokale Rabobanken.
PGGM  levert haar kennis en ervaring als institutionele belegger  waarmee de circulaire economie vertaald kan worden naar beleggingskansen . De pensioenuitvoerder zal onder andere haar model voor het meten van maatschappelijke waarde delen en verbeteren in samenwerking met de leden van de Circle Economy. 
Robert-Jan van Ogtrop, oprichter Circle Economy, zegt: "PGGM en de Rabobank zijn partijen die voorop lopen in de transitie naar de circulaire economie, maar realiseren zich dat er nog een lange weg te gaan is. Gezamenlijk zullen wij middelen ontwikkelen om ondernemers en bedrijven te ondersteunen in het realiseren van circulaire impact.
Circle Economy is opgericht door voormalig CEO van Bols en Remy-Cointreau, Robert-Jan van Ogtrop, om een boost te geven aan een circulaire economie. Samen met een mix van vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, politiek, overheid, financiële wereld en de wetenschap, zoals o.a. oud-SER topman Herman Wijffels en Directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie NIOO-KNAW Louise Vet, werd de coöperatie in mei 2013 opgericht. Al eerder startte Circle Economy met circulaire projecten en heeft inmiddels 28 partijen aan zich verbonden die de eerste stap naar een circulaire  economie hebben gezet. www.circle-economy.com.
PGGM is een coöperatieve pensioenuitvoeringsorganisatie. PGGM biedt haar institutionele klanten: pensioenbeheer, vermogensbeheer en bestuursadvisering. Momenteel beheert PGGM – voor vijf pensioenfondsen – ruim EUR 140 miljard pensioenvermogen van 2,5 miljoen mensen. Als coöperatie met ruim 580.000 leden helpt PGGM bij het realiseren van een waardevolle toekomst. PGGM ontwikkelt – zelf of met strategische partners – innovatieve toekomstvoorzieningen door pensioen, zorg, wonen en werken met elkaar te verbinden. Meer informatie is te vinden via www.pggm.nl.
De Rabobank Groep is een in Nederland gewortelde internationale financiële dienstverlener op coöperatieve grondslag. Ze zijn actief op het gebied van bankieren, vermogensbeheer, leasing, verzekeren en vastgoed. In Nederland ligt de nadruk op brede financiële dienstverlening, internationaal richten ze zich vooral op de food- en agribusiness.

donderdag 10 oktober 2013

Dekking toch belangrijker dan besparing?

De vergelijkingssite in zorgverzekeringen www.Kiesgoed.nl heeft onderzoek gedaan bij verzekerden die per 01-01-2013 zijn overgestapt. Het blijkt dat veel mensen in 2013 niet alleen zijn geswitcht van verzekeraar, maar dat zij ook hun dekking tegen het licht hebben gehouden. Zo zijn de aanvullende zorgverzekering en tandartsverzekering in veel gevallen verlaagd of zelfs geheel geannuleerd. Ook hebben veel verzekerden ervoor gekozen het vrijwillige eigen risico te verhogen. Al deze maatregelen zijn genomen om premie te besparen. 
Uiteraard komt deze ontwikkeling door de crisis, versterkt door onder andere de aandacht die in het consumentenprogramma Radar is besteed aan mogelijkheden om op de zorgverzekeringspremie te besparen.
Nu de eerste premie voor 2014 bekend is gemaakt, is www.kiesgoed.nl nieuwsgierig in welke mate verzekerden komend jaar willen overstappen. Ook is de vergelijkingssite benieuwd of  degenen die vorig jaar premiebesparende maatregelen hebben genomen nog steeds achter die keuze staan of achteraf spijt daarvan hebben. Uit het onderzoek dat www.kiesgoed.nl heeft uitgevoerd, komt naar voren dat 8,7% van de respondenten vorig jaar het eigen risico vrijwillig heeft verhoogd. Slechts 16% van deze personen heeft met de kennis van nu spijt van deze keuze. Daarentegen heeft 11,4% de aanvullende zorgverzekering en/of tandverzekering “gedowngrade” of zelfs geheel beëindigd. 43% gaat dit per 01-01-2014 weer corrigeren en lijkt bij nader inzien dus een ondoordachte of overhaaste keuze te hebben gemaakt.
Verder komt uit het onderzoek door www.kiesgoed.nl naar voren dat ruim 50% van de verzekerden aangeeft zich komend jaar goed te gaan oriënteren. 4,3% stapt in ieder geval over. De meest gehoorde redenen om zich te oriënteren zijn: een lagere premie (25%), nu geen goede voorwaarden (17%), jaarlijkse controle (10%) en op zoek naar een specifieke dekking/product (10%). Van degenen die zich niet gaan oriënteren per 01-01-2014 geeft 74% aan hun aanvullende zorg en/of tandverzekering niet te verlagen.


woensdag 9 oktober 2013

Overleeft de bitcoin de Silk Road-klap?

De FBI heeft vorige week niet alleen Silk Road opgerold, maar ook 3,6 miljoen dollar aan bitcoins in beslag genomen. De koers van de bitcoin kreeg vorige week woensdag dan ook een forse tik. Die daalde in enkele uren van 140 naar 95 dollar. Maar volgens Jon Matonis, voorzitter van de Bitcoin Foundation, valt de schade wel mee. ‘Dit is een drugsverhaal, geen bitcoinverhaal’, vertelde hij een dezer dagen aan The Guardian. Matonis is wel benieuwd wat de Amerikanen gaan doen met de bitcoins. ‘Gaan ze die verkopen via een officiële marktplaats, en zijn we in staat om die verkoop te volgen?’

Crowdfunding kan bijdragen aan herstel vertrouwen in economie

Inmiddels is de helft van de Nederlanders bekend met crowdfunding als nieuwe vorm van financiering. Daarbij wordt financiering via de crowd als een goed alternatief gezien voor de lening bij de bank. Dit blijkt uit onderzoek dat bureau Motivaction en crowdfunding adviesbureau Douw&Koren uitvoerden onder ruim 1100 Nederlanders. Als voornaamste aantrekkelijke aspecten van crowdfunding noemen Nederlanders die het begrip kennen het minder afhankelijk zijn van banken, het direct betrokken kunnen raken bij interessante ondernemingen en projecten en het direct en laagdrempelig kunnen investeren.
Crowdfunding is een vorm van online financiering met als typerend kenmerk dat de financiering wordt opgehaald bij de crowd: een grote groep individuen die per persoon relatief kleine bedragen investeren, lenen of doneren om zo in de financiering te kunnen voorzien van een onderneming of project. Crowdfunding liet de afgelopen jaren een exponentiële groei zien; in de eerste helft van 2013 werd 13 miljoen euro middels crowdfunding gefinancierd.
Uit het onderzoek blijkt dat inmiddels de helft van de Nederlanders wel eens heeft gehoord van crowdfunding. Gijsbert Koren van adviesbureau Douw&Koren: “Dat is natuurlijk bijzonder voor een financieringsinstrument dat pas sinds vorig jaar op enige schaal MKB’ers van financiering voorziet. Tegelijkertijd geeft het ook de potentie voor groei weer: crowdfunding is nog steeds in opmars.”
Bij de groep die bekend is met crowdfunding valt op hoezeer crowdfunding wordt gezien als positieve ontwikkeling in het licht van de huidige economie: 57% van hen beschouwt crowdfunding als goed alternatief voor leningen bij de bank (11% is het hiermee oneens), 46% meent dat crowdfunding bijdraagt aan het herstel van vertrouwen in de economie (10% oneens) en 45% is van mening dat de overheid crowdfunding moet stimuleren (17% oneens).
“Het positieve beeld onder burgers ten aanzien van crowdfunding past bij de trend dat Nederlanders veel positiever staan ten opzichte van initiatieven uit de samenleving zelf in vergelijking met bestaande, vaak bureaucratische en hiërarchische georganiseerde oplossingen” aldus Martijn Lampert van Motivaction. Simon Douw van Douw&Koren: “Crowdfunding staat veel dichter bij de mensen zelf: het laat burgers zien dat je met elkaar een heel eind kunt komen. Dat betekent overigens niet dat crowdfunding welbeschouwd de banken gaat vervangen; die twee vormen van financiering vullen elkaar goed aan. Het wijst wel op de affiniteit van burgers om zelf aan de slag te gaan, in plaats van te wachten tot ons financiële systeem weer op orde is.”
Ook beschouwt het onderzoek verschillen in perceptie ten aanzien van crowdfunding tussen de verschillende segmenten in de bevolking. Martijn Lampert van Motivaction: “Crowdfunding als nieuwe vorm van financieren heeft sympathie van de voorhoede in de bevolking. Crowdfunding wordt door deze groep beschouwd als een welkome vernieuwing in een gebrekkig functionerend financieel systeem.”
Het onderzoek brengt ook in kaart wat  Nederlanders weerhoudt om mee te doen aan  crowdfunding. Met name de indruk dat zij over onvoldoende financiële ruimte beschikken om te kunnen investeren weerhoudt hen van deelname, alsmede het zich nog niet voldoende hebben verdiept in de materie en nog geen interessante projecten gevonden hebben. “Dat verraste ons,” aldus Simon Douw van Douw&Koren, “omdat deze drempels, althans gedeeltelijk, overkomelijk lijken: wat veel mensen blijkbaar niet weten is dat je vaak al vanaf € 10,- mee kunt doen, dus je hoeft bepaald geen grote portemonnee te hebben. Daarnaast lijkt het zaak dat de breedte van crowdfunding zichtbaar wordt: duurzame ondernemingen, horeca, MKB’ers, et cetera.”