Ads Top

‘Kritische consument zorgt voor stijging premie aanvullende verzekering’

Terwijl de premies voor de basisverzekeringen in 2014 fors dalen, stijgen de premies voor de aanvullende verzekeringen. Dit komt vooral doordat consumenten steeds minder vaak voor een aanvullende verzekering kiezen, zo blijkt uit een inventarisatie van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Bij Zilveren Kruis en Agis stijgen de aanvullende zorgpremies met respectievelijk 2 en 5 procent. Avéro Achmea geeft geen exact percentage, maar stelt wel dat de premies van de meeste aanvullende verzekeringen ‘licht zullen stijgen’. “Een opvallende ontwikkeling vooral omdat de premies voor de basisverzekeringen tegelijk met percentages tot wel 9 procent omlaag gaan”, vindt Sieto de Vries van Geld.nl.
Dat de premies voor de aanvullende verzekeringen gelijk blijven of zelfs stijgen, komt vooral doordat minder mensen kiezen voor een  aanvullende verzekeringen. En degenen die dat wel doen, maken er relatief meer gebruik van, zegt een woordvoerder van verzekeraar Achmea. “De kosten voor de aanvullende verzekeringen nemen toe, terwijl deze kosten over minder mensen moeten worden verdeeld. Daardoor stijgt de premie”. Ook DSW zegt deze ontwikkeling te herkennen.
Uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit blijkt dat in 2013 ruim 85 procent van de verzekerden een aanvullende verzekering heeft. Dit was in 2009 nog bijna 91 procent. “Mede door de crisis kijken mensen kritischer naar hun aanvullende verzekeringen”, stelt De Vries. “En dat is niet onterecht, want veel aanvullende verzekeringen zijn pakketten waarin veel verschillende soorten vergoedingen zitten. Als je bijvoorbeeld alleen gebruik maakt van de tandartscontroles of slechts enkele fysiotherapiebehandelingen ondergaat, loont het niet om een aanvullende verzekering van enkele tientjes per maand af te sluiten. Dat zien consumenten nu steeds meer in.”
Daarnaast ziet De Vries dat zorgverzekeraars steeds vaker aanvullende verzekeringen aanbieden, gericht op specifieke behandelingen, zoals een losse aanvullende verzekering uitsluitend voor fysiotherapie. “Verzekeraars komen hiermee aan de wens van de consument tegemoet om alleen dat te verzekeren wat ze echt nodig hebben”, aldus De Vries. “Hierdoor hebben verzekeraars wel minder mogelijkheden om ‘klappen op te vangen’. Als verzekerden onverwacht meer gebruik maken van fysiotherapie dan verwacht, kan een verzekeraar die ook andere zorg in het aanvullende pakket aanbiedt, dit opvangen met geld wat ze uitspaart bij de kosten voor bijvoorbeeld alternatieve geneeswijzen. Dat kan bij een verzekering die maar één soort zorg aanbiedt niet.
De Vries raadt consumenten aan het komende zorgseizoen de aanvullende verzekeringen kritisch onder de loep te nemen en goed te kijken naar de eigen zorgbehoefte. “Zeker nu de premies stijgen, is het extra van belang goed te berekenen of de premie die je betaalt nog wel opweegt tegen de zorg die je gebruikt. Kijk bijvoorbeeld eens naar hoeveel je de afgelopen jaren vergoed hebt gekregen en zet dit af tegen de premie van de aanvullende verzekering. Blijkt de verzekering duurder dan de ontvangen vergoedingen? Dan kun je wellicht beter de verzekering opzeggen en zelf op een spaarrekening wat geld achter de hand houden voor deze zorgkosten. Het voordeel daarvan is dat je ook nog eens rente ontvangt en het geld vrij kunt besteden als je aan het einde van het jaar niet nodig hebt gehad. Alles wat je aan je zorgverzekeraar betaalt, zonder gebruik te maken van zorg, ben je kwijt.”
Maar pas met besparen wel op dat je niet ‘het kind met het badwater weggooit’, waarschuwt De Vries. “Goed besparen is niet een kwestie van je gewoon niet meer aanvullend verzekeren, maar wel van goed kijken wat nodig is en wat niet. Kritisch vergelijken kan je hierin veel inzicht verschaffen en echt helpen om te besparen op de kosten van je zorgverzekering, zonder afbreuk te doen aan de dekking die je nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld kijken of een andere verzekeraar de dekkingen die je nodig hebt goedkoper aanbiedt, of misschien aanvullende verzekeringen heeft die beter aansluiten bij jouw zorgbehoeften. Zo kun je toch ook de voorgenomen premiestijgingen van de aanvullende zorgverzekeringen voor een deel ondervangen.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.