maandag 30 december 2013

Nieuw schandaal rond IJslandse Glitnir Bank

De voormalig topman van de omgevallen IJslandse Glitnir Bank, Bjarni Armansson, is in de problemen gekomen. Niet alleen blijkt hij tienduizenden euro's teveel te hebben gedeclareerd, hij zou ook toestemming hebben gegeven om heimelijk eigen aandelen in te kopen. Dat blijkt uit documenten die het Klokkenluidersplatform Ljost heeft vrijgegeven. Door eigen aandelen te kopen ging de waarde van de bank omhoog. Ook blijkt de bank veel meer aandelen zelf te bezitten dan volgens IJslandse wetgeving was toegestaan.
Eerder dit jaar besloot Het Openbaar Ministerie in IJsland zes voormalige bankiers van Landsbanki te vervolgen. Als gevolg hiervan werden vier IJslandse oud-bankiers eerder deze maand tot celstraffen veroordeeld wegens fraude en manipulatie tijdens de bankencrisis in 2008. De voormalige bestuursvoorzitter, Hreidar Mar Sigurdsson, kreeg met 5,5 jaar de zwaarste straf. Oud-president-commissaris Sigurdur Einarsson is tot 5 jaar veroordeeld.

Meer ruimte voor ZZP-pensioen welkom

Het is een goede zaak dat de mogelijkheden voor zelfstandigen zonder personeel om te sparen voor het pensioen worden verruimd. Met name de afspraak dat zelfstandigen hun pensioenvermogen niet hoeven aan te spreken als zij onverhoopt een beroep op de bijstand moeten doen, is een belangrijke verbetering. Dat stelt het Verbond van Verzekeraars in reactie op recente berichten over een pensioenspaarregeling voor zelfstandigen. De groep zzp’ers is zeer divers. Daarom is het van belang dat zelfstandigen de keuzevrijheid houden om een pensioen- en arbeidsongeschiktheidsvoorziening te kiezen die goed aansluit bij de eigen behoeften en mogelijkheden. Om daar een scherp beeld van te krijgen vereist de voorgestelde spaarregeling, vanwege een aantal specifieke kenmerken en beperkingen, goede advisering en voorlichting. Zo tast een beroep op een aov-uitkering in deze regeling de pensioenaanspraak aan en zal bij langer durende arbeidsongeschiktheid het pensioenvermogen al snel ontoereikend zijn om de uitval van inkomen op te vangen. Het Verbond gaat graag met zelfstandigenorganisaties in overleg om te bezien of en op welke manier de zzp-spaarregeling versterkt kan worden.

Versoepeling hypotheekregels noodzakelijk bij echtscheiding

Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond vragen in een brief aan minister Blok aandacht voor het probleem van huiseigenaren die vanwege een echtscheiding in financiële problemen komen met hun hypotheek. De problemen worden veroorzaakt door de nieuwe strengere hypotheekregels.
De fiscale regels voor de eigenwoningschuld zijn flink aangescherpt. De hypotheekrente mag voor nieuwe hypotheken alleen worden afgetrokken als de hypotheekschuld binnen 30 jaar wordt afgelost. Op het moment dat stellen uit elkaar gaan, wordt de woning dikwijls door de achterblijver overgenomen. De lening die de hij of zij hiervoor afsluit, ziet de bank als een nieuwe hypotheek. Zelfs als een van beiden op één inkomen de huidige hypotheek kan betalen ontstaan er problemen. Dat komt omdat hij of zij het hypotheekdeel van de ex-partner onder de nieuwe hypotheekregels moet overnemen. Hierdoor stijgen de maandlasten vaak aanzienlijk. Bovendien willen banken de achterblijvende partner vaak geen nieuwe hypotheek verstrekken. Door de nieuwe regels mag je minder lenen en moet je meer betalen (hogere hypotheeklasten en alimentatie).
Vereniging Eigen Huis pleit er samen met De Consumentenbond voor dat een partner die gaat scheiden de keuze heeft zijn of haar recht op de bestaande eigenwoningschuld over te dragen aan de partner die in het huis blijft wonen. Deze achterblijvende partner behoudt dan de volledige bestaande schuld en recht op de volledige hypotheekrenteaftrek zoals die in de oude situatie ook bestond. Hierdoor blijven de maandlasten voor het huis gelijk en hoeven gescheiden huizenbezitters niet noodgedwongen hun huis te verkopen met het risico van een restschuld. De vertrekkende partner doet in dat geval afstand van het overgangsrecht. Dat betekent dat hij of zij bij de aankoop van een nieuw huis de nieuwe hypotheek volledig annuïtair moet gaan aflossen.

vrijdag 27 december 2013

Gebruik alternatieve financieringsvormen nog beperkt

Ondanks de opkomst van alternatieve financieringsbronnen, zoals crowdfunding, kredietunies en het MKB-krediet, zijn eigen middelen en bankfinanciering nog altijd veruit de meest gebruikte financieringsvormen. Dit blijkt uit een enquête onder 1.100 mkb-ondernemers. Er wordt door zowel het kleinbedrijf (<50 werknemers) als het middenbedrijf (50-250 werknemers) nog relatief beperkt gebruik gemaakt van crowdfunding. Met name middelgrote bedrijven maken gebruik van financieringsalternatieven als leasing, subsidies en fiscale regelingen.
De bedrijfsinvesteringen zijn een belangrijke indicator voor de financieringsbehoefte van ondernemend Nederland. Deze liggen nog altijd op een laag niveau. Middelgrote ondernemers worden echter wel positiever over de investeringsverwachtingen. Zo verwacht 40% van de ondernemers in het middenbedrijf de komende twee jaar meer te investeren. In het kleinbedrijf is er daarentegen ook de komende twee jaar nog altijd sprake van een lage investeringsbereidheid.
Dit vertaalt zich in een aanhoudend lage externe financieringsbehoefte binnen het kleinbedrijf. Zo heeft één op de vijf ondernemers in het kleinbedrijf het afgelopen jaar een beroep gedaan op externe financiering, tegenover 44% van de ondernemers in het middenbedrijf. Voor komend jaar verwacht slechts 10% van de kleine ondernemers een beroep te doen op externe financiering. Bij middelgrote bedrijven ligt dit percentage op 30%.
Eigen middelen en bankfinanciering zijn de meest gebruikte financieringsvormen in zowel het midden- als het kleinbedrijf. Wat betreft het gebruik van alternatieve financieringsvormen zijn er grote verschillen zichtbaar. Zo maakt het middenbedrijf veelvuldig gebruik van leasing (61%), terwijl het kleinbedrijf daar slechts beperkt gebruik van maakt (17%). Hetzelfde geldt voor het gebruik van subsidies en leveranciers- en afnemerskrediet. Van alternatieven als crowdfunding, private equity en informal investors wordt zowel door het midden- als het kleinbedrijf nog beperkt gebruik gemaakt.
Met name crowdfunding wordt in de markt gezet als goed financieringsalternatief voor kleine ondernemers die geen bankfinanciering willen of kunnen krijgen. Een derde van de ondernemers in het kleinbedrijf is het met de stelling “Crowdfunding is een serieus alternatief voor bancaire financiering ‘eens, tegenover een kwart van de ondernemers in het middenbedrijf. Hoewel de ondervraagde ondernemers nog relatief weinig gebruik maken van crowdfunding, is deze alternatieve financieringsbron wel sterk in opkomst.

Slechts de helft van de Nederlanders denkt juist verzekerd te zijn

De helft van de Nederlanders denkt de juiste zorgverzekering te hebben afgesloten. 27% van de Nederlanders heeft geen idee hoe hij verzekerd is voor de zorgverzekering en bijna een kwart van de Nederlanders denkt oververzekerd te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke vergelijker Verzekeringssite.nl onder ruim 500 Nederlanders. Voor beide groepen introduceert Verzekeringssite.nl de oververzekeringscheck waarin zij snel en eenvoudig antwoord krijgen op de vraag of ze overzekerd zijn.
38% van de Nederlanders vergelijkt het uitzoeken van de zorgverzekering met een lastige kruiswoordpuzzel. Gemiddeld besteedt de Nederlandse consument zo'n 68 minuten aan het uitzoeken van een zorgverzekering. Dat lijkt veel, to+ch besteden mensen aan de aanschaf van een huishoudelijk apparaat (79 min) gemiddeld meer tijd. Terwijl de premie van de zorgverzekering minimaal 1.000 euro per jaar bedraagt per persoon. "Bovendien kan een slechte keuze veel geld kosten. Bij een te lage dekking bestaat de kans op hoge rekeningen. En andersom betalen mensen veel te veel premie voor een dekking die ze niet nodig hebben," aldus Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl.
Door de gebrekkige kennis van de basisverzekering maken Nederlanders fouten bij het afsluiten van hun zorgverzekering. Een veel gehoorde fout is: "Ik moet een zo uitgebreid mogelijk pakket afsluiten". Toch is dit niet altijd verstandig, want veel aanvullende verzekeringen hebben een beperkte vergoeding. Ook kan het interessant zijn om de kosten zelf te betalen. "Zo is het bijvoorbeeld goedkoper om twee controles van de tandarts zelf te betalen dan een tandartsverzekering te nemen," aldus Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl.
Om iedereen te helpen bij zijn of haar keuze voor een zorgverzekering introduceert Verzekeringssite.nl daarom de oververzekeringscheck. Iedereen kan zijn huidige zorgverzekering en zijn zorggebruik (de meest voorkomende) aangeven. Door deze gegevens naast elkaar te zetten kan de bezoeker in één oogopslag zien of hij oververzekerd is. "Met de check bieden wij iedereen een handig hulpmiddel waarmee hij zijn zorgverzekering kan aanpassen op zijn zorggebruik. Wij hopen op die manier de Nederlandse consument bewust te maken van zijn zorggebruik en de zorgverzekering, zodat hij de best passende zorgverzekering kiest," licht Erik Hordijk toe.
Verzekeringssite.nl vergelijkt vanaf half november naast alle individuele zorgverzekeringen voor 2014 ook ledencollectieven van bijvoorbeeld vakbonden en patiëntenorganisaties. Door het maken van een online vergelijking is het eenvoudig na te gaan of het interessant is om over te stappen. Of om gebruik te maken van de collectieve verzekering van de huidige zorgverzekeraar.

dinsdag 24 december 2013

Gemakzucht is reden tot uitstel overstappen van zorgverzekering

Gemakzucht is voor bijna de helft van de overstappers de reden om in de laatste week van het jaar van zorgverzekering te veranderen. Een derde van de consumenten vindt de zoektocht naar de juiste zorgverzekering juist te ingewikkeld en stelt de keuze daarom uit. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1483 bezoekers van Uitmetkorting.nl.
Bijna 50% van de ondervraagden heeft gewoonweg geen zin om zich eerder in zorgverzekeringen te verdiepen en over te stappen. “Ik heb er nog geen aandacht aan geschonken” is wat er veel werd gezegd in het onderzoek. Sommige respondenten zijn al wel een beetje begonnen met vergelijken, maar vinden het geen noodzaak om eerder dan oudejaarsdag een keuze te maken. Sommige stappen uit gemakzucht niet over naar een andere verzekeraar. “Ik heb geld genoeg”, zegt één van de respondenten. Het blijkt dat de zorgverzekering een product is waar mensen zich niet graag in verdiepen, het is te veel droge stof. “Al die polissen die je moet doorspitten om erachter te komen wat ik wel en wat ik niet hoeft te betalen, verschrikkelijk.”
De complexiteit van de verzekeringen zorgt ervoor dat 30% van de ondervraagden die nog willen overstappen, de overstap uitstelt. Sommigen weten niet waar ze moeten beginnen, anderen vinden dat er te veel keuze aan zorgverzekeringen is. “Ik zie door de bomen het bos niet meer,” zegt één van de respondenten. De consument heeft dit jaar de keuze uit maar liefst 56 verzekeringen. Niet alleen de keuze voor een verzekeraar zorgt voor uitstel, ook de verschillen in alle aanvullende verzekeringen maken het de consumenten extra moeilijk. “De één vergoedt 75% van de behandelingen, de ander 80%. Bij verzekeraar 1 krijgt een consument tien sessies fysiotherapie vergoed, bij verzekeraar 2 is een aanvullende verzekering nodig om behandelingen van de fysiotherapeut vergoed te krijgen. Iedereen zegt de goedkoopste te zijn, tot je de aanvullende verzekeringen bekijkt.”
Naast complexiteit en gebrek aan zin, is het gebrek aan tijd voor 15% van de ondervraagden de reden dat ze nog niet zijn overgestapt. Het heeft bij hen geen prioriteit en verschuift de overstap naar een rustigere periode, zoals de kerstvakantie. “Maar ik neem dan echt wel de tijd om uit te zoeken wat de goedkoopste optie in mijn geval is.” Een handjevol respondenten hoopt in de laatste week nog tegen een interessante aanbieding aan te lopen. “Ik heb nog geen goed aanbod gekregen, maar wie weet wat er nog komen gaat.”

ABN niet gelukkig met TROS Radar


ABN AMRO lijkt niet gelukkig met de gisteren uitgezonden TROS Radar Special ‘De Schuldvraag’. Daarin werd ook hoofdeconoom Han de Jong geïnterviewd. 'Wij vinden het jammer dat Tros Radar er voor heeft gekozen om de financiële sector in dit programma te eenzijdig te belichten. Dat is niet in het belang van de klant en draagt niet bij aan het herstel van het vertrouwen. Het doet ook geen recht aan de inspanningen van de sector.' De bank heeft een  ongecensureerde versie van het interview met Han de Jong online gezet.

Overeenkomst VS en Nederland voor uitwisseling informatie over Amerikaans belastingplichtigen

Op 18 december 2013 heeft het Ministerie van Financiën bekendgemaakt dat Nederland een overeenkomst tot uitwisseling van gegevens heeft gesloten met de Amerikaanse overheid. Aanleiding hiervoor is de Amerikaanse belastingwet, Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA).
Deze wetgeving is bedoeld om ervoor te zorgen dat Amerikaans belastingplichtigen, die buiten de VS tegoeden aanhouden, correct belastingaangifte doen bij de Amerikaanse belastingdienst, de IRS. In het kader van deze wet gaan financiële instellingen gegevens van klanten die mogelijk belastingplichtig zijn in de VS doorgeven aan de Nederlandse belastingdienst. De Nederlandse belastingdienst geeft deze gegevens door aan de IRS. FATCA gaat in op 1 juli 2014. Financiële instellingen zijn verplicht vanaf 1 juli 2014 hun bestaande en nieuwe klanten te toetsen. De NVB heeft op 18 december 2013 informatie gepubliceerd op haar website om klanten die mogelijk Amerikaans belastingplichtig zijn te informeren.
De verplichtingen uit de overeenkomst met de VS worden in de Nederlandse wet opgenomen, waardoor alle financiële instellingen in Nederland aan FATCA moeten voldoen. Het is de bedoeling om met de FATCA wetgeving belastingontduiking door Amerikaans belastingplichtigen tegen te gaan. De wet past in de wereldwijde aanpak van belastingontduiking.
  Bent u geboren in de Verenigde Staten? Bent u gevestigd of woont u in de Verenigde Staten? Heeft u andere banden met de VS? In deze gevallen wordt u mogelijk benaderd om informatie te verstrekken over een eventuele Amerikaanse belastingplicht. De komende tijd toetsen alle financiële instellingen hun particuliere en zakelijke relaties in hoeverre zij mogelijk belastingplichtig zijn in de VS. Wanneer uw bank u als mogelijk Amerikaans belastingplichtig aanmerkt, zal de bank u om een verklaring vragen.
Op de NVB site vindt u meer informatie over FATCA. Tevens kunt u lezen over de Amerikaanse inkeerregeling als u Amerikaans belastingplichtig bent. Deze inkeerregeling is voor Amerikaans belastingplichtigen die de afgelopen jaren niet aan hun aangifteplicht hebben voldaan en zich nu alsnog melden bij de IRS.

maandag 23 december 2013

Collectieve zorgverzekering via werkgever is passé

Nederlanders sluiten massaal hun zorgverzekering af via consumentencollectieven. "Volgend jaar zullen er meer mensen verzekerd zijn bij een consumentencollectief dan via hun werkgever," voorspelt Paul van Selms, directeur van UnitedConsumers.
'Een zorgverzekering via je werkgever raakt uit de tijd, aldus Van Selms. Tweederde van alle verzekerden in Nederland is aangesloten bij een collectief. Daarvan is nu nog iets meer dan de helft via hun werkgever verzekerd, een aantal dat sinds 2009 fors gedaald is. Als deze trend doorzet, is volgend jaar de meerderheid van de collectief verzekerden bij een consumentencollectief aangesloten.
Uit onderzoek van de Nationale Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat de mensen die door de crisis hun baan kwijt zijn geraakt, wel graag alle voordelen van een collectieve verzekering willen behouden. Zij vinden die mogelijkheid bij een consumentencollectief. Van Selms: "Mensen willen zelf verantwoordelijk zijn voor hun uitgaven en dus ook zelf kunnen beslissen waar ze het beste en het goedkoopst hun zorgverzekering kunnen afsluiten." Een werkgeverscollectief loopt vaak bij één verzekeraar en er kunnen beperkende voorwaarden voor aanvullende pakketten en vergoedingen gelden.
Vorig jaar koos ruim zeventig procent van de overstappers een collectieve zorgverzekering. Zo besparen collectief verzekerden jaarlijks ruim 300 miljoen euro op hun zorgverzekering. Voor de consument betekent overstappen naar een collectief niet dat zij hun vertrouwde zorgverzekeraar moeten verlaten. Bij de grote meerderheid van de zorgverzekeraars kan een collectieve verzekering afgesloten worden.

Gratis zorgverzekering voor minima

Het is dit jaar voor minima mogelijk om een zorgverzekering af te sluiten die niets kost. Soms kan er zelfs geld aan de verzekering verdiend worden. Dit voordeel geldt voor Nederlanders die zorgtoeslag ontvangen. Welkezorgverzekering.nl heeft nu een nieuwe tool waarmee Nederlanders kunnen berekenen of ze van deze gratis zorgverzekering kunnen profiteren.
Op basis van inkomsten bepaalt de overheid hoeveel zorgtoeslag iemand krijgt. Iedere Nederlander met een inkomen onder de 28.482 euro per jaar krijgt zorgtoeslag. Voor de laagste inkomens loopt de toeslag op tot 72 euro per maand. Deze maximale zorgtoeslag overstijgt de verzekeringspremie. Met een eigen risico van 860 euro is er al een zorgverzekering vanaf 62,25 euro per maand (Anderzorg). Ook bij bijvoorbeeld CZdirect betaal je maar 6 euro. Een ruim verschil! Nederlanders kunnen voor het eerst verdienen aan hun zorgverzekering.
Ook met alleen het verplicht eigen risico van 360, euro hoeft de zorgverzekering voor minima niet veel te kosten. In dat geval zijn de goedkoopste verzekeringen 80,25 (Zekur) en 83,12 euro (Zilveren Kruis). Door een weldoordachte keuze te maken zal de maandpremie dus nog ongeveer 10 euro per maand zijn. Er liggen voor minima dit jaar vele kansen om te besparen op de zorgverzekeringspremie.
Met een lage verzekeringspremie moet de verzekerde wel letten op het hogere eigen risico dat bij ziekte betaald moet worden. Het is daarom verstandig om van het geld dat bespaard wordt iedere maand wat opzij te leggen. Daarnaast hebben verzekerden vaak minder keuzevrijheid voor de locatie van geplande operaties en moet administratie vaak online geregeld worden.

zondag 22 december 2013

Verzekeraars zorgen voor korte reistijd student

Dit jaar bieden veel zorgverzekeraars geen (of slechts gedeeltelijk) vrije zorgkeuze aan. Mijnstudentenleven.nl onderzocht negen populaire studentenverzekeringen die zo'n natura polis aanbieden. De vraag was of dit in de twaalf universitaire studentensteden tot problemen leidt. Uit het onderzoek blijkt dat de dekkingsgraad van de natura polissen in deze steden op 92 procent ligt.
In vier steden moeten studenten oppassen met het afsluiten van hun zorgverzekering. In Enschede, Delft, Maastricht en Nijmegen hebben twee van de onderzochte verzekeraars geen afspraken met een regulier ziekenhuis in de stad, waardoor studenten moeten reizen wanneer ze een behandeling nodig hebben.
Nederland telt in totaal acht Academische ziekenhuizen. Studenten in het zuiden van het land hebben het goed getroffen. In Maastricht hebben zeven van de negen onderzochte verzekeringen een contract met het Maastricht Universitair Medisch Centrum. In tegenstelling tot de reguliere zorginstellingen hebben onderzochte verzekeringen in maar 62 procent van de gevallen een 'volledig' contract met een universitair medisch centrum. In de andere gevallen moeten mensen een eigen bijdrage betalen wanneer ze kiezen voor de zorg in een van deze instellingen.
Bij een restitutie polis ben je vrij in de keuze voor een zorgverlener. Er hoeven geen specifieke afspraken te zijn gemaakt tussen de verzekeraar en de zorgverlener. Het enige waar wel op moet worden gelet is dat, voor volledige dekking, de behandeling binnen de polisvoorwaarden moet vallen.
Bij een natura polis kun je terecht bij de zorginstellingen waar de verzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Kies je voor een zorgverlener waar geen afspraken mee zijn gemaakt bestaat de kans dat je zelf opdraait voor (een gedeelte van) de kosten. De maandelijkse premie voor een natura polis is lager dan die van een restitutie polis.
In dit onderzoek zijn de volgende negen studentenverzekeringen meegenomen: AGIS TCN, Anderzorg, Bewuzt, De Friesland, FBTO, Menzis, PMA, ZEKUR, Zilveren Kruis Achmea. Er is gekeken naar de dekkingsgraaf in de volgende 12 studentensteden: Amsterdam, Delft, Eindhoven, Enschede, Groningen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Wageningen.

vrijdag 20 december 2013

Bijna helft Nederlanders benut fiscale jaarruimte niet

Uit onderzoek van Delta Lloyd* blijkt dat bijna de helft van de werknemers in Nederland de fiscale jaarruimte niet benut. Slechts 12% is bekend met fiscale jaarruimte. En 73% heeft geen idee te hebben wat de hoogte van hun inkomen is op 67-jarige leeftijd. Delta Lloyd adviseert werknemers om zich te verdiepen in hun pensioensituatie. Dit om financiële teleurstelling later te voorkomen.
Uit het onderzoek blijkt verder dat van de werknemers die na hun pensionering onvoldoende inkomen verwachten, 78% geen maatregelen heeft getroffen om hier iets aan te doen. 70% van hen heeft geen goed beeld van de mogelijkheden. De bekendheid van de fiscale jaarruimte is onder werknemers beperkt. Toch blijkt, na uitleg hierover, de interesse om het te gebruiken wel groot. Daarnaast blijkt dat er veel interesse is voor een online rekenhulp om de fiscale ruimte te bepalen.
31% van de respondenten heeft een voorkeur om te sparen voor aanvullend pensioen in een deposito. Hierbij staat het geld voor een bepaalde periode van minimaal 1 jaar vast. 18% heeft een voorkeur voor een combinatie van sparen en beleggen. Het rendement en de betrouwbaarheid van zowel het fonds als de aanbieder spelen een belangrijke rol bij eventuele keuze voor een beleggingsfonds.
Harry van der Zwan, directeur Marketing & Verkoop Delta Lloyd: “We roepen mensen op zich te verdiepen in hun pensioensituatie. Veel werknemers verwachten onvoldoende inkomen te hebben na hun pensionering. Sparen voor je pensioen kan fiscaal gunstig door het benutten van de fiscale jaarruimte. Op onze website staat een handige rekenhulp om snel en eenvoudig de jaarruimte te berekenen. Ook vind je hier de informatie over onze bankspaarproducten. Hiermee bieden we oplossingen waarmee werknemers samen met een financieel adviseur hun pensioenkoers kunnen bepalen om hun gewenste doel te bereiken.”

Thema’s DNB toezicht 2014 leggen nadruk op integriteit, toekomstbestendigheid en herstel financiële buffers

De Nederlandsche Bank (DNB) legt in haar toezicht in 2014 de nadruk op integriteitsrisico’s in de financiële sector. Verder besteedt DNB het komende jaar extra aandacht aan de toekomstbestendigheid van financiële instellingen, het herstel van de financiële buffers en de overgang naar het gemeenschappelijk Europese bankentoezicht. Deze toezichtthema’s zijn te vinden in de nieuwe brochure ‘Thema’s DNB toezicht 2014’ die vandaag is verschenen.
In de brochure informeert DNB de financiële sector en het publiek over de thema’s waaraan ze in 2014 extra aandacht geeft, in aanvulling op haar reguliere toezicht op de financiële sector. De thema’s bouwen grotendeels voort op de toezichtthema’s van 2013,  en vormen het uitgangspunt voor zo’n dertig verschillende onderzoeken bij financiële instellingen die DNB in 2014 zal uitvoeren. DNB verwacht van de onder toezicht staande instellingen dat zij binnen hun organisatie indien nodig maatregelen nemen op de  in de brochure genoemde risicogebieden.
DNB besteedt in 2014 onverminderd aandacht aan integriteit, onder meer met een onderzoek naar de analyse bij financiële instellingen van de risico’s die belangenverstrengeling met zich mee kunnen brengen, een vervolg op het Thema-onderzoek van 2013 naar corruptie. Ook is een onderzoek gestart naar de kwetsbaarheid van processen bij banken en andere financiële instellingen in Nederland voor mogelijke manipulatie van internationale prijszettingsmechanismen op valuta-, derivaten-, en grondstoffenmarkten. Verder gaat DNB in 2014 door met de onderzoeken naar gedrag en cultuur bij financiële instellingen. DNB voert daarbij onderzoeken uit bij instellingen waar gedrag en cultuur de oorzaak lijken te zijn van langlopende problemen, of bij instellingen die grote organisatieveranderingen meemaken.
Financiële instellingen moeten zich aanpassen aan snel veranderende marktomstandigheden en nieuwe wetgeving. Ze moeten anticiperen op toekomstige risico’s en kansen die de veranderingen bieden voor hun bedrijfsmodel. Bij banken kijkt DNB onder meer naar de afhankelijkheid van marktfinanciering in hun financieringsstrategie. Bij verzekeraars en pensioenfondsen ziet DNB erop toe dat ze zich tijdig aanpassen aan de veranderde omstandigheden en dat ze nu de stappen zetten die nodig zijn om ook op de lange termijn gezond te blijven.
Het economische klimaat en de Europese schuldencrisis vormen nog altijd een bedreiging voor de soliditeit van financiële instellingen. Financiële instellingen moeten voldoende financiële buffers hebben om onverwachte tegenslagen te kunnen opvangen. In voorbereiding op het Europese bankentoezicht gaat DNB in Europees verband een Asset Quality Review uitvoeren bij een aantal banken. Bij verzekeraars en pensioenfondsen kijkt DNB hoe ze zich voorbereiden op de nieuwe financiële eisen die uit Solvency II en het nieuwe financieel toetsingskader zullen voortvloeien. 

donderdag 19 december 2013

Nationale Nederlanden wint Gouden Spaarrente 2013

De Internetsparen-rekening van Nationale Nederlanden wint in 2013 de Gouden Spaarrente. Jaarlijks reikt Spaarrente.nl deze prijs uit aan de beste spaarrekening van het jaar. Spaarrente.nl beoordeelt alle spaarrekeningen in Nederland aangaande de rente, stabiliteit van de rente en klantbeoordeling. Nationale Nederlanden heeft, sinds haar introductie in juli dit jaar, 5 maanden op rij de hoogste rente in Nederland geboden op de vrij opneembare spaarrekening. Daarnaast wijzigde Nationale Nederlanden haar rente slechts één keer. Bovendien scoort de bank een ruime voldoende wat betreft klantbeoordeling.
Sinds haar introductie staat Nationale Nederlanden elke maand in de rente-top 3 bij vrij opneembare spaarrekeningen. Daarnaast lag de spaarrente van Nationale Nederlanden gemiddeld 0,38 procent boven de gemiddelde spaarrente, de hoogste positieve afwijking van alle banken. Op dit moment biedt de bank een spaarrente van 1,85 procent, nog steeds ruim boven het gemiddelde van 1,5 procent.
Naast de hoge rente scoort Nationale Nederlanden van alle banken het best op rentestabiliteit. De rentestabiliteit is een indicatie van de stabiliteit van de geboden rente. Scoort een aanbieder hier hoog op, dan kan de consument een stabiel rentebeleid verwachten. Nationale Nederlanden verlaagde de rente maar één maal, met slechts 0,1 procent. Op het gebied van klantbeoordeling kreeg de bank niet de hoogste score, maar toch een ruime voldoende.
Spaarrente.nl houdt gedurende het hele jaar de spaarrentes van alle spaarrekeningen bij en berekent op basis hiervan maandelijks de rentestabiliteit en positie. Zo ontstaat een duidelijk beeld van de spaarrekeningen die goed scoren op het gebied van rente en welke niet. Daarnaast kunnen bezoekers het hele jaar door de spaarrekeningen beoordelen. “Het is immers niet alleen belangrijk dat de rente aantrekkelijk is, maar ook dat de spaarder weet waar hij aan toe is en dat de bank een goede service biedt”, stelt Van Haaften.

ABN AMRO Clearing schrijft wedstrijd uit

Zes alternatieve beleggingsfondsen krijgen de kans om bij het tweede Amsterdam Investors Forum (AIF) hun fonds bij ruim 200 institutionele beleggers, ‘funds-of-funds’ en vermogende particulieren te komen aanprijzen. Het AIF wordt op 13 februari 2013 georganiseerd door ABN AMRO Clearing.
De wedstrijd is inmiddels uitgeschreven en staat open voor alle soorten alternatieve beleggingsfondsen, ongeacht omvang, locatie, beleggingsdoelstellingen of -stijl (actief of in oprichting). Geïnteresseerden kunnen uiterlijk 21 december 2012 een korte beschrijving van hun fonds (maximaal 150 woorden) insturen naar amsterdaminvestorforum@nl.abnamro.com. De geselecteerde fondsen krijgen tijdens het forum de gelegenheid om een pitch van drie minuten te houden. De aanwezigen stemmen vervolgens voor de eerste winnaar van ‘De AIF Factor’.
Het Amsterdam Investors Forum is vorig jaar voor het eerst op de kaart gezet als toonaangevende gebeurtenis op de kalender voor alternatieve beleggingen in Nederland. Ook dit jaar keert het AIF terug, in februari 2013. Ook de tweede editie wordt gehouden op het hoofdkantoor van ABN AMRO aan de Gustav Mahlerlaan. Sprekers zijn onder andere prominente fondsmanagers, toezichthouders, advocaten en verwante professionals (de volledige lijst wordt in januari 2013 gepubliceerd).
ABN AMRO Clearing kent een lange geschiedenis van samenwerken met zowel beginnende als gevestigde alternatieve beleggingsinstrumenten. De bank zorgt voor geïntegreerde oplossingen voor de uitvoering, clearing, bewaarneming en financiering. Ook het Alternatives & Funds-team van ABN AMRO Private Banking werkt mee aan het forum.

Gemeenten bieden minima vaak een te hoge zorgverzekeringspremie

Gemeentes bieden de bijstandsinkomens van Nederland de mogelijkheid tot een collectieve zorgverzekering, zogenaamd met hoge premievoordelen. Je zou verwachten dat deze groep minimaal de laagst mogelijke basispremie krijgt. Maar deze deal lijkt soms meer op een verkooptruc van verzekeraars over de rug van de laagste inkomens van Nederland. Verzekerden kunnen met andere collectieven een stuk voordeliger uit zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van collectievezorgverzekering.nl.
Een rondgang langs de verzekeringspremies leert dat er in 2014 vele verzekeringen zijn met een basispremie onder de 90 eiro. Zo heb je bijvoorbeeld bij OHRA voor 88,19 euro per maand een reguliere zorgverzekering met vrije zorgkeuze en betaal je bij FBTO 88,50 euro. Een prijs waar een aantal gemeenten toch overheen gaan.
De gemeente Amsterdam biedt voor haar minima een premie van 91,34 euro per maand. Inclusief verplicht aanvullend pakket en betaling eigen risico is dit een bedrag van 144,84 euro per maand. De gemeente geeft in totaal een schamele 1,75 euro korting.
Ook de gemeente Utrecht biedt een basispremie van 91,34 euro. Hier komt nog een aanvullende verzekering en de afkoop van het eigen risico bij. Inclusief tandartsverzekering (11,35) een maandbedrag van 161,72 euro.
De gemeente Rotterdam biedt wel een lage premie (86,35 euro) en koopt een deel van het eigen risico af. Er moet echter wel een verplicht aanvullend pakket van 57,86 euro worden afgesloten. Dit leidt tot een maandpremie van 144,21 euro. Deze maandpremies lijken eerder goed voor de zorgverzekeraar dan voor de verzekerde met bijstandsuitkering.
Het aanvullende pakket moet meestal verplicht afgesloten worden, terwijl er in de samenleving juist een tendens is naar minder aanvullend verzekeren. Er worden vervolgens ook enkel dure pakketten aangeboden. Het zou voor veel verzekerden een stuk voordeliger zijn wanneer er gekozen kon worden voor een minder uitgebreid of geen aanvullend pakket. Het zomaar afsluiten van een duur aanvullend pakket leidt tot oververzekering en is weggegooid geld. De gemeentes komen minima hier totaal niet mee tegemoet.
Een andere voorwaarde is vaak dat er iedere maand 30 euro vooruit moet worden betaald voor het eigen risico. Wanneer het eigen risico niet gebruikt wordt, krijgt de verzekerde het geld pas in het derde kwartaal van 2015 terug. Er moet vervolgens voor het nieuwe jaar alweer betaald worden. Iemand in de bijstand kan in juli 2015 dus 540 euro tijdelijk kwijt zijn aan een eigen risico dat die helemaal niet gebruikt. Al dit geld is dan in handen van een zorgverzekeraar, die een paar maanden van de rente kan profiteren.

woensdag 18 december 2013

OM ontneemt criminele erfenis John Mieremet

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft met een hoge transactie de criminele erfenis van de in 2005 geliquideerde topcrimineel John Mieremet ontnomen. De levenspartner van Mieremet, R. Eelzak, bijgestaan door haar raadsman M.C.J. Teurlings, heeft afstand gedaan van al het vermogen, waarop sinds 2007 beslag lag.
Veel rechtspersonen, onroerend goed en bankrekeningen stonden al voor de gewelddadige dood van Mieremet op haar naam. De omvang van het vermogen bedraagt ongeveer 6,5 miljoen euro. Het gaat onder andere om een villa in het Belgische Neerpelt, rechtspersonen en bankrekeningen, waaronder een bij een bank in Liechtenstein.
Een hoge transactie was het meest doeltreffende middel om het criminele vermogen van Mieremet te ontnemen. Eelzak heeft afstand gedaan van alles waar door het OM beslag op is gelegd. De transactie biedt het OM de mogelijkheid om het in beslag genomen vermogen te gelde te maken.
Eelzak heeft haar medewerking verleend aan de ontneming van de criminele erfenis. Het strafrechtelijke onderzoek heeft geen ander vermogen van Mieremet aan het licht gebracht dan wat nu wordt afgepakt.Door in te stemmen met de hoge transactie voorkomt Eelzak een strafrechtelijke vervolging vanwege witwassen van crimineel geld. Zij is niet als getuige opgetreden in andere strafzaken.

Smartphoneverzekering dekt vaak dubbelop

Consumenten die een nieuwe smartphone kopen, krijgen vaak in de winkel het advies om er direct een verzekering bij af te sluiten. Consumenten hoeven zich echter niet onder druk te laten zetten, stelt de Consumentenbond in de Consumentengids van januari 2014. Bij de meeste aanbieders is (veel) meer tijd om hierover te beslissen. Kopers kunnen beter eerst rustig de kosten en voorwaarden van de smartphone- en andere verzekeringen vergelijken.
Premies voor telefoonverzekeringen zijn vaak erg hoog in vergelijking met de waarde van de telefoon. Voor een telefoon van €500 betalen consumenten zo'n €110 per jaar. De voorwaarden laten soms veel ruimte voor discussie en verlies wordt door maar een handjevol verzekeraars gedekt. De toegevoegde waarde van sommige smartphoneverzekeringen is dat ze een technisch defect dekken. Veel andere schades zijn al gedekt door de inboedelverzekering, kostbaarhedenverzekering of reisverzekering, waardoor het risico bestaat dat consumenten met een specifieke smartphoneverzekering dubbel verzekerd zijn.
Van de 22 verzekeringen die de Consumentenbond onderzocht, halen er maar 9 een 6 of hoger. De beste verzekering is ook de goedkoopste: de mobiele apparatuur verzekering van ANWB en Unigarant is geen specifieke smartphoneverzekering maar scoort niettemin een Testoordeel van 7,2 (€48). Actua Platinum Service krijgt eveneens een 7,2, maar is voor een toestel van €500 ruim 2 keer zo duur (€117). ACE Vodafone Garant Basis, ACE Toestelverzekering Basis T-mobile, Actua Silver Service, KPN Toestelschade Service, ProAssist TeleZeker Basis en Digiwise dekken noch verlies, noch zakkenrollen, nóch diefstal uit de (afgesloten) auto. Desondanks betalen consumenten voor een toestel van €500 per jaar €71 tot €107 aan premie en is er sprake van een eigen risico van €25 tot €50 per schadegeval.

Grote geldvangst op Schiphol

De Douane op Schiphol heeft vrijdag een geldbedrag van 850.000 euro bij een passagier uit Portugal aangetroffen. Het geld was verstopt in aktetassen waarvan de dichtgenaaide zijwanden gevuld waren met biljetten van 500 euro.
De Douane controleerde de koffers van een uitgaande vlucht naar China. Tijdens de controle werd in één van de koffers geld gevonden dat was verstopt in twee aktetassen. In de bagage van de man bleek uiteindelijk een bedrag van 850.000 euro te zitten, verdeeld over verschillende aktetassen. De Douane heeft de man overgedragen aan de FIOD.
De FIOD heeft de man aangehouden op verdenking van witwassen en het opzettelijk niet doen van aangifte van liquide middelen. Samen met de Marechaussee werken zij op de luchthaven Schiphol in het zogenoemde Samenwerkingsverband Liquide Middelen (SVLM). De onderzoeken richten zich vooral op de smokkel en herkomst van grote hoeveelheden geld bij onder meer geldkoeriers. Als een reiziger de Europese Unie binnenkomt of verlaat met € 10.000 of meer aan liquide middelen, dan moet deze hiervan aangifte doen bij de Douane. Het doel hiervan is illegale activiteiten tegen gaan. Zoals het witwassen van geld of het financieren van terroristische activiteiten. De FIOD doet verder onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland.

dinsdag 17 december 2013

Imago stabiel ondanks hogere assurantiebelasting

Het imago van verzekeraars is vorig jaar stabiel gebleven ondanks premiestijgingen onder meer als gevolg van de forse verhoging van de assurantiebelasting. De negatieve invloed die hogere premies doorgaans op de reputatie hebben, werd goeddeels gecompenseerd door een positiever oordeel van klanten over de klantvriendelijkheid en claimafhandeling. Dat zijn de belangrijkste bevindingen van de tiende Consumentenmonitor van het Verbond van Verzekeraars, waarin het imago van de branche wordt gemeten en wordt gevraagd naar de opvattingen van klanten over uiteenlopende onderwerpen.
Het huidige economische tij is onzeker en de verzekeringsmarkt staat onder druk. Onder deze omstandigheden is het imago van de verzekeringsbranche al vijf jaar relatief stabiel: de helft van de consumenten heeft een overwegend positief beeld van verzekeraars. Uitgedrukt in een rapportcijfer geven consumenten de verzekeringssector als geheel een mager zesje (5,9). Dit cijfer is hoger dan andere financiële dienstverleners en de overheid. Opmerkelijk blijft dat de waardering voor de eigen verzekeraar aanmerkelijk hoger uitvalt dan de waardering voor de branche als geheel. De consument geeft zijn eigen schadeverzekeraar een 7,7, de eigen zorgverzekeraar een 7,5 en de eigen levensverzekeraar een 7,1.
Goede claimafhandeling en duidelijke informatie van de verzekeraar zijn belangrijke factoren voor een positief beeld van verzekeraars. Premieverhogingen en negatieve berichten in de media daarentegen zijn factoren die het beeld van verzekeraars negatief beïnvloeden. De verhoging van de premies door onder andere de verhoging van de assurantiebelasting per 1 januari 2013 maakte dat het totale bedrag dat de consument betaalt voor zijn schadeverzekeringen hoger werd. De verhoging van de assurantiebelasting zelf wordt door 20 procent van de consumenten genoemd als een reden waardoor hun mening over verzekeraars negatief is bijgesteld. 
Datzelfde blijkt voor de introductie van het provisieverbod: dat heeft geen sterke positieve, maar ook geen sterke negatieve invloed gehad op het imago van verzekeraars, terwijl iets meer dan de helft van de consumenten weet dat het provisieverbod is ingevoerd.
De afgelopen jaren heeft de verzekeringsbranche veel initiatieven ontwikkeld, gericht op herstel van vertrouwen en verbetering van de positie van de klant onder de noemer Verzekeraars Vernieuwen. Een op de vijf consumenten zegt daar iets van te merken, vooral wegens positieve verandering in heel concrete zaken. Zo zegt meer dan de helft van de consumenten die recent contact heeft gehad met hun verzekeraar dat hij vriendelijker te woord is gestaan en dat de informatie op de website makkelijker te vinden is (54 procent) Iets minder dan de helft van deze groep vindt ook dat de brieven begrijpelijker zijn geworden.

ABN reageert op onderzoek SOMO naar lobby banken

Op 12 december 2013 publiceerde onderzoeksorganisatie SOMO de resultaten van een onderzoek naar de lobby-activiteiten van banken. ABN AMRO heeft aan het onderzoek meegewerkt. De aanbevelingen die SOMO doet, gaan vooral over het bieden van meer transparantie over lobby-activiteiten.
Bij ‘lobby–activiteiten’ gaat het bij ABN AMRO om het uitwisselen van informatie over de impact van wet- en regelgeving op de bank. In veel gevallen gebeurt dit op verzoek van politici, ambtenaren en andere maatschappelijke partijen. Zoals het rapport van SOMO zelf ook aangeeft, is lobby een goede manier om de stakeholderdialoog aan te gaan en kennis te delen, met als gevolg betere regelgeving. Het is iets wat een groot aantal individuele bedrijven, brancheorganisaties en maatschappelijke organisaties doet. Denk aan VNO-NCW, MKB Nederland, maar ook de Consumentenbond, patiëntenorganisaties, de Vereniging Eigen Huis en uiteraard ook SOMO zelf.
Wat betreft het punt van 'regulatory capture' (beleidsmakers en toezichthouders zouden via lobby het belang van de sector verdedigen die ze moeten reguleren) doet SOMO ons inziens beleidsmakers en toezichthouders tekort door te doen voorkomen alsof zij zich zomaar laten ‘beïnvloeden en sturen’ door andere partijen en niet zelf op basis van alle verkregen informatie eigen inzichten kunnen ontwikkelen en besluiten kunnen nemen die in het maatschappelijk belang zijn.
Echter, een deel van de aanbevelingen die SOMO doet sluiten duidelijk aan op de ontwikkeling van het verslagleggingsproces dat sinds het ontstaan van de nieuwe ABN AMRO opnieuw is opgezet. We nemen ze daarin dan ook graag mee. Praktisch gezien betekent dit dat  we op onze website en in onze jaarverslagen meer informatie dan nu zullen geven over onze uitwisseling met wetgevers en beleidsmakers en over de standpunten die ABN AMRO over wet- en regelgeving inneemt.

maandag 16 december 2013

'Tapervrees' beheerst de financiële markten

Goede tot zeer goede cijfers over de Amerikaanse economie en toch onrust op de financiële markten, met koersdalingen op zowel de aandelen- als de obligatiemarkten. Beleggers vrezen dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken eerder dan tot dusverre gedacht het opkoopprogramma van obligaties zal afbouwen, ook wel 'tapering' genoemd. Op zichzelf is de reactie bij beleggers begrijpelijk en de kans, dat de Federal Reserve al volgende week stappen bekend maakt om het huidige opkoopprogramma van USD 85 miljard te verminderen, is fors toegenomen. Hoewel een start daarvan in maart 2014 nog steeds mogelijk is, zou een eerdere start nog niet zo gek zijn. Het zou in ieder geval duidelijkheid scheppen in de onrust die de afgelopen paar weken op de financiële markten heerst. Aangezien de beleidswijziging van de Fed volgens ons grotendeels in de koersen is ingeprijsd, zou dat kunnen bijdragen aan terugkeer van de rust. 
  

EBA waarschuwt voor risico's virtuele valuta's

De Europese Banken Autoriteit heeft gewaarschuwd voor de risico's van virtuele valuta's zoals Bitcoin. EBA benadrukt in haar bericht dat consumenten niet beschermd worden door regelgeving als zij een virtuele valuta gebruiken als betaalmiddel en dat zij het risico lopen hun geld kwijt te raken De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten waarschuwden eerder deze maand al voor de risico's van virtuele valuta's.



vrijdag 13 december 2013

Nederland verkiest parkeerwachter boven bankier

Door alle commotie van de afgelopen tijd heeft het imago van bankiers een flinke deuk opgelopen. Een forse meerderheid van de Nederlanders (72%) vindt dat bankiers zich schuldig moeten voelen over de bankencrisis. In een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd door Motivaction onder 1058 Nederlanders, liet online bank Knab het beroep afzetten tegen andere beroepen. Daaruit kan de verrassende conclusie getrokken worden dat zelfs ambtenaren (17%) en parkeerwachters (21%) beter door Nederlanders worden gewaardeerd dan bankiers (11%). Toch zijn er beroepen die nog minder in de smaak vallen. Het minst kunnen Nederlanders politici (9%) en verzekeraars (9%) appreciëren.

ING Private Banking lanceert vernieuwde website

Deze week lanceert ING Private Banking haar vernieuwde website. Deze site sluit aan bij de vernieuwende positionering van de private bank: no-nonsense, eigentijds en deskundig. De verbeteringen zijn mede gerealiseerd dankzij feedback van klanten. Zij gaven aan behoefte te hebben aan een persoonlijke touch en een betere toegankelijkheid van relevante informatie. De site is te vinden op www.ing.nl/privatebanking.
Prominent  onderdeel van deze site is de module waarmee toekomstige klanten hun eigen Private Banker kunnen kiezen. Daarnaast is alle informatie gemakkelijker voor handen via het navigatievenster aan de onderkant van de pagina . Hierin zijn zowel op thema als product de diverse voor de doelgroep relevante items te vinden. Daarnaast worden hier de meest actuele en relevante nieuwsitems continue ververst. Klanten krijgen zo een nog beter beeld van wat ING Private Banking voor hen kan betekenen.
De vernieuwde website staat symbool voor een private bank in beweging. Na een succesvol 2013, waarbij klantgroei en een hoge klanttevredenheid werden gerealiseerd, wordt hiermee een volgende stap gezet naar verdere verbetering van de dienstverlening in 2014.

donderdag 12 december 2013

Landelijke peiling naar belasting op eigen huis

Vereniging Eigen Huis peilt hoe Nederland denkt over de onroerendezaakbelasting (ozb). Deze gemeentelijke belasting, die geheven wordt over de waarde van woningen, levert gemeenten jaarlijks 3 miljard euro op. Huiseigenaren en huurders kunnen tot 1 januari online hun mening geven.
Wie moeten er wel of geen ozb betalen? Moet de waarde van een eigen huis, de hoogte van het inkomen of juist de omvang van het huishouden bepalend zijn voor deze belasting? Wat vindt men van de hoogte van de ozb en wat zijn de verwachtingen over de stijging? Dit zijn vragen die in de peiling centraal staan. De ozb-peiling van Vereniging Eigen Huis is anoniem en staat voor iedereen open op www.eigenhuis.nl/ozbpeiling. De uitkomsten van de peiling worden in februari 2014 bekend gemaakt.
De onroerendezaakbelasting is een van de meest besproken belastingen van ons land. Gemeenten beslissen zelf waar de opgehaalde ozb-gelden aan worden uitgegeven. Dat kan aan algemene voorzieningen zijn, maar ook aan het sluitend maken van de begroting.
Huiseigenaren betalen jaarlijks de belastingaanslag die is gebaseerd op de getaxeerde waarde van hun woning. Dit jaar maakten ongeveer 140.000 eigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-beschikking. Het innen van de ozb is duur: waardetaxaties en het afhandelen van bezwaarschriften kosten ieder jaar ongeveer 150 miljoen euro. De ozb is hierdoor een dure en inefficiënte belastingheffing.
Vereniging Eigen Huis brengt jaar op jaar de stijging van de ozb in beeld. De vereniging wil deze heffing die alleen aan eigenaren van woningen en ander onroerend goed wordt opgelegd, ter discussie stellen. De totale ozb-opbrengst stijgt ieder jaar, terwijl de huizenprijzen sinds 2009 ieder jaar zijn gedaald. Vereniging Eigen Huis vreest dat deze belasting alleen maar verder zal oplopen als meer gemeenten de inkomsten nodig hebben om tekorten op te vangen.

Weinig vertrouwen in contactloos betalen

Het zal nog wel even duren voordat consumenten wennen aan het idee van contactloos betalen. Dat mag worden afgeleid uit een recent Britse studie The Future of Mobile Digital and Contactless Payments. Op het eerste gezicht is het onderzoek niet eens zo somber. Maar liefst 35 procent van Britse volwassenen is op de hoogte van mobiele apparaten met een NFC-chip, waarmee contactloos betaald kan worden. Dat komt overeen met de groeiende bewustzijn rond contactloze betaalkaarten. Die nam volgens weer andere onderzoeken toe tot wel 70 procent.

woensdag 11 december 2013

Vergoeding niet-gecontracteerde zorg bij restitutiepolis onduidelijk

Consumenten die in 2014 kiezen voor een restitutiebasisverzekering weten in veel gevallen niet wat zij precies vergoed krijgen wanneer ze in dat jaar naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaan. Uit een rondgang van financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat pas enkele verzekeraars deze tarievenlijst voor 2014 bekend hebben gemaakt. 
“Voor veel mensen is het al een verrassing dat ze bij een restitutiepolis met gecontracteerde zorg te maken krijgen. Nu zorgverzekeraars ook nog eens de tarieven voor niet-gecontracteerde zorg niet inzichtelijk hebben, weten consumenten niet exact wat ze hiervoor vergoed krijgen. Het kan dus zomaar zijn dat je een deel van de kosten toch zelf moeten betalen, ook al heb je een restitutiepolis”, aldus Sieto de Vries van Geld.nl. 
Het grote verschil tussen een natura- en restitutieverzekering schuilt in de manier van vergoeden. Kies je voor een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan vergoedt de naturaverzekering slechts een deel van de kosten, bijvoorbeeld 60 of 80 procent. Het overige gedeelte betaal je zelf. 
De vergoeding die een restitutieverzekering biedt, hangt af van de soort zorg. Gaat het om zorg waarvoor een wettelijk vastgesteld maximumtarief geldt, dan krijg je de zorgkosten tot maximaal dit tarief vergoed. Zo geldt er voor kraamzorg in 2014 bijvoorbeeld een wettelijk maximumtarief van 45,37 euro per uur. Voor sommige zorg is er echter geen wettelijk maximumtarief. Verzekeraars vergoeden dan een ‘marktconform tarief’. Dat is meestal het gemiddeld tarief voor de behandeling bij zorgaanbieders met wie de verzekeraar wel een contract heeft. 
Hoe hoog dit bedrag is, is voor de consument echter niet inzichtelijk. Veel verzekeraars hebben deze exacte tarieven voor 2014 nog helemaal niet bekend gemaakt. Sommigen geven zelfs aan hier helemaal geen lijst over te publiceren. “Hierdoor weten consumenten dus niet precies hoeveel zij maximaal vergoed krijgen wanneer ze kiezen voor een niet-gecontracteerde zorgaanbieder. Het kan gebeuren dat zij een deel van de kosten van bijvoorbeeld een dieetadviseur of ergotherapeut zelf moeten betalen, ondanks dat ze een restitutiepolis hebben”, aldus De Vries van Geld.nl. 

Recessie goed moment voor eigendomsoverdracht

Een derde van de ondervraagde familiebedrijven vindt het nu een gunstig moment voor eigendomsoverdracht. Door de aanhoudende economische tegenwind wordt het bedrijf lager gewaardeerd, waardoor kinderen een lagere prijs betalen. Dit blijkt uit het rapport ‘Eigendomsoverdracht in het familiebedrijf’ van het ING Economisch Bureau, in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit en FBNed.
Naast de pensioengerechtigde leeftijd, vindt een derde van de ondervraagde familiebedrijven het nu een gunstig moment voor eigendomsoverdracht. Door de moeilijke economische omstandigheden van de afgelopen jaren wordt het bedrijf lager gewaardeerd. Hierdoor zijn de kinderen die het familiebedrijf overnemen goedkoper uit. Circa driekwart van de ondervraagde familiebedrijven heeft nog altijd een voorkeur voor eigendomsoverdracht binnen de familie. ”Daarbij is het voor vrijwel ieder familiebedrijf essentieel om de bedrijfsbelangen in lijn te brengen met de belangen van de familie,” aldus Karien van Gennip, ING directeur Private Banking & Beleggen. “Het vergt evenwichtskunst om te balanceren tussen deze twee belangen."
Bijna de helft van de ondervraagde familiebedrijven ervaart de juridische en fiscale complexiteit als grootste knelpunt bij eigendomsoverdracht, gevolgd door de duur van het proces, het omgaan met emoties en de kwaliteit van de adviezen. Gezien de complexiteit is het niet vreemd dat vrijwel alle ondervraagde familiebedrijven externe adviseurs inschakelen, waarbij de accountant de belangrijkste adviseur is.
Financiering van de eigendomsoverdracht wordt niet als een groot knelpunt ervaren. Eén van de redenen daarvoor is dat de eigendomsoverdracht veelal voor een groot deel met eigen middelen wordt gefinancierd. Denk bijvoorbeeld aan een achtergestelde lening van de verkoper. Naast eigen middelen van de verkoper of de koper wordt ook veelvuldig gebruik gemaakt van een lening van de familie en bankfinanciering. Van durfkapitaal wordt daarentegen nog nauwelijks gebruik gemaakt. “Dit past in het beeld uit ons vorige onderzoek”, zegt Ruud van Dusschoten, directeur Grootbedrijf en Instellingen van ING Nederland. “Familiebedrijven zijn gericht op de lange termijn en zijn vrij conservatief gefinancierd. Dat heeft de meeste familiebedrijven  uiteindelijk ook goed door de recessie geholpen.”

dinsdag 10 december 2013

Doorbraak woekerpolisdossier: fatale ontwerpfout ontdekt

De Vereniging Woekerpolis.nl heeft op basis van uitgebreid onderzoek een belangrijke nieuwe oorzaak voor achterblijvende resultaten van woekerpolissen ontdekt. Naast de te hoge kosten, blijkt vooral het 'crashrisico' de grote boosdoener. Dit was nog niet eerder ontdekt. Door het crashrisico levert de polis fors minder op, ook als het beloofde gemiddelde rendement wel wordt gehaald. Het effect van beurscrashes op de waardeontwikkeling van een polis is zo desastreus dat, ook al stijgt de beurs weer, het verlies nooit meer goedgemaakt kan worden. Het tekort kan oplopen tot meer dan 50% van het aan de klant voorgerekende eindbedrag. In juridisch opzicht heeft dit verzwegen risico verstrekkende gevolgen voor verzekeraars. Woekerpolissen moeten worden aangemerkt als ontoelaatbare producten en hadden nooit verkocht mogen worden. Het crashrisico is daarmee een speerpunt in de collectieve procedures van de vereniging, die onlangs Nationale-Nederlanden dagvaardde.
De Vereniging Woekerpolis.nl heeft actuarieel onderzoek laten uitvoeren naar het effect van beurscrashes op de waardeontwikkeling van woekerpolissen. Uit concrete berekeningen op basis van de koersontwikkeling van de AEX over de afgelopen 20 jaar blijkt dat de waarde door beurscrashes 37% lager uitvalt dan je op basis van het gemiddelde rendement zou verwachten. Als de polis een langere looptijd heeft of als in een risicovoller fonds wordt belegd, dan is het effect nog veel groter. Omdat beurscrashes regelmatig voorkomen, gaat het om een risico waar verzekeraars rekening mee hadden moeten houden. Ab Flipse, voorzitter van de vereniging legt uit: "Je kunt een woekerpolis het beste vergelijken met een auto waarvan de remmen het niet doen. Deze producten zijn gewoon niet bestand tegen koersdalingen, ook niet als zich daarna weer stijgingen voordoen. Voor iedereen is duidelijk dat je auto's met defecte remmen niet mag verkopen. Hetzelfde geldt voor woekerpolissen. De geleden schade moet daarom aan gedupeerden worden vergoed."

maandag 9 december 2013

Onderhandelingsresultaat CAO banken

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de vakorganisaties FNV Bondgenoten, De Unie en CNV Dienstenbond hebben eenonderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe CAO. Deze CAO zal worden aangeduid met de naam ‘CAO Banken’ en geldt voor de deelnemende banken als rechtstreekse opvolger van de Algemene Bank-CAO.
De hoofdlijn van het onderhandelingsresultaat is dat de deelnemende banken de bepalingen uit de laatste Algemene Bank-CAO nog zullen toepassen tot 1 juli 2014 en dat in het eerste half jaar 2014 een moderne en geheel vernieuwde CAO Banken zal worden afgesproken, die per 1 juli van kracht zal worden. In het onderhandelingsresultaat zijn afspraken opgenomen over de uitgangspunten en inhoud van deze nieuwe, gezamenlijk te ontwikkelen CAO Banken.
De deelnemende banken hebben ingestemd met dit onderhandelingsresultaat. De lijst van deelnemende banken is te vinden in het onderhandelingsresultaat. De vakbonden zullen het onderhandelingsresultaat aan hun leden voorleggen, met als doel om het onderhandelingsresultaat voor het eind van het jaar om te zetten in een formeel akkoord, zodat deze CAO per 1 januari 2014 in werking kan treden.
Eerder dit jaar zijn de onderhandelingen over een nieuwe Algemene Bank CAO vastgelopen, omdat de standpunten van vakbonden en werkgevers te ver uit elkaar lagen. Nu is er een onderhandelingsresultaat bereikt, waarmee stappen gezet worden richting de modernisering van de CAO. “Een stap in de goede richting,” aldus Eelco Dubbeling, plaatsvervangend directeur van de NVB. Voor werkgevers blijven modernisering en kostenbeheersing belangrijke uitgangspunten, waarbij ook oog is voor belangen van werknemers. Daarom zetten we gezamenlijk in op uitbreiding van de afspraken over duurzame inzetbaarheid van alle werknemers op de in- en externe arbeidsmarkt, nu en in de toekomst, ongeacht hun leeftijd.

ACM geeft visie op de Nationale Hypotheek Instelling

ACM werkt aan een studie naar de mogelijkheden om de concurrentie in de bancaire sector te verbeteren, waaronder een onderzoek naar toetredingsdrempels voor nieuwe aanbieders.
Het kabinet wil een Nationale Hypotheek Instelling (NHI) oprichten. De NHI kan investeringen in hypothekenpakketten door institutionele beleggers te stimuleren. Het rendement op de investeringen wordt gegarandeerd door de Staat. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wijst erop dat de NHI toetreding tot de bancaire sector in Nederland minder aantrekkelijk kan maken. Er zijn nu maar enkele grote banken en sinds de kredietcrisis is de concurrentie in de hypotheekmarkt afgenomen. Dat leidt over het algemeen tot hogere hypotheekrentes. Toetreders kunnen concurrentie aanjagen. ACM pleit er daarom voor dat bij de besluitvorming over de NHI de mogelijke negatieve gevolgen voor toetreding en concurrentie worden meegenomen.
Als de NHI zo wordt opgericht dat de voordelen van de staatsgarantie voornamelijk bij de bestaande grote banken terechtkomen, kan de NHI leiden tot een concurrentievoordeel voor deze banken. Dit komt doordat de staatsgarantie voor de bestaande spelers kan zorgen voor een hogere rating van de kredietbeoordelaars. Hierdoor kunnen deze banken goedkoper geld lenen op de kapitaalmarkt. Toetreders hebben dit voordeel niet, waardoor toetreding tot de Nederlandse bancaire markt mogelijk minder aantrekkelijk wordt. De concurrentie op de lange termijn kan hierdoor afnemen. Dit kan leiden tot hogere (hypotheek)rentes en/of lagere spaarrentes.

zaterdag 7 december 2013

Schade 5 december-storm valt relatief mee

De storm die op Sinterklaasmiddag en -avond over het land raasde heeft met name in de noordelijke en westelijke kustgebieden voor schade gezorgd. Volgens eerste schattingen van het Verbond van Verzekeraars valt de schade relatief mee en komt deze naar verwachting – exclusief de overheid en landbouwsector – uit op een bedrag tussen de 5 á 10 miljoen euro. De waterschade door overstroming is nog onbekend.
De 5 december-storm was de tweede storm in korte tijd die ons land treft. Op maandag 28 oktober zorgde een zeer zware storm voor een geschatte kostenpost van 95 miljoen euro. Ook kwamen drie personen om het leven. Die oktoberstorm was daarmee één van de zwaarste in de afgelopen tien jaar.
Schadeverzekeraars zetten vrijdag vele honderden extra medewerkers in om claims op inboedel-, opstal- en autoverzekeringen snel te verwerken. Verzekeraars kregen tot nu toe enkele duizenden meldingen. Eerst uit de kop van Noord-Holland, Amsterdam en delen van Gelderland, later ook uit de regio’s Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond.
De storm die met windstoten tot 130 kilometer over het land trok, zorgde onder meer voor weggewaaide dakpannen en rondvliegend puin. Ook omgewaaide bomen en afgewaaide takken zorgden voor schade aan woningen, bedrijfspanden en voertuigen. De boomschade valt fors lager uit dan bij de oktoberstorm, omdat de meeste bomen inmiddels hun bladeren hebben verloren. Ook waren veel ‘zwakke’ bomen bij de vorige storm al omgewaaid en hebben overheidsdiensten veel ‘risico-bomen’ inmiddels gesnoeid of gerooid.
Gedupeerden kunnen stormschade claimen op hun opstal- en/of inboedelverzekeringen. Stormschade wordt door de meeste opstalverzekeraars vergoed vanaf een windkracht 7 of hoger, waar gisteren in grote delen van het land sprake van was. Hoe groot de waterschade uitvalt, is onbekend. In onder meer Rotterdam en Dordrecht zijn kades overstroomd. Waterschade door overstromingen is vaak niet verzekerd. Een initiatief van het Verbond om een collectieve, betaalbare overstromingsverzekering op te zetten strandde afgelopen zomer als gevolg van een negatieve zienswijze van de Autoriteit Consument & Markt.

vrijdag 6 december 2013

Vergelijk persoonlijke leningen (I.M.)

December is de duurste maand van het jaar, daarover is iedereen het wel eens. Het kan dan ook makkelijk gebeuren dat er in de decembermaanden wat weinig geld overblijft of dat er zelfs een tekort kan ontstaan aan financiële middelen. Ook hebben veel huishoudens deze problemen op iets latere termijn, rond januari of februari. Dit zijn de meest gebruikelijke periodes voor mensen om geld te lenen, of om te kiezen voor aanschaf van producten op afbetaling. Aangezien de meeste mensen tegenwoordig goed weten dat het verkrijgen van een lening goedkoper en makkelijker is, wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van deze optie. Wat eerder nog gezien werd als een taboe, is tegenwoordig maatschappelijk ruimschoots geaccepteerd.

Een lening afsluiten
Een lening afsluiten gebeurt dan ook steeds vaker en binnen de economische toestanden waarin Europa verkeert, is dit ook niet heel verwonderlijk. Mensen worden ontslagen, lonen stijgen niet meer mee en de prijzen van alles wat we nodig hebben, blijven gewoon stijgen. Op deze manier is het voor sommige mensen wel nodig om geld te lenen, omdat zij anders zonder auto of wasmachine komen te zitten en dit is niet acceptabel. Een lening afsluiten kan tegenwoordig gewoon snel online en daarmee zijn ook de drempels voor het afsluiten van een lening aanzienlijk verlaagd. Het kan evengoed wel moeilijk zijn om te bepalen waar je precies een lening af gaat sluiten; er zijn vele aanbieders en niet allemaal zien ze er even betrouwbaar uit. Daarbij, hoe kun je nou precies achterhalen welke de beste is?

Het vergelijken van persoonlijke leningen
Persoonlijke leningen vergelijken is echter makkelijker dan het lijkt op het eerste oog. Begin het vergelijken op een goede website die het meeste werk al doet, zoals mijnpersoonlijkelening.nl. Vervolgens is het belangrijk om te beginnen bij het begin, bepaal altijd eerst met uit te zoeken hoeveel geld u nodig heeft bij de persoonlijke lening. Pas wanneer het duidelijk is om welk bedrag het gaat, is het mogelijk om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken op basis van de effectieve rente en de voorwaarden (waaronder de afbetalingsperiodes). Goed vergelijken kan een flink verschil betekenen in de kosten voor het lenen van het geld, maar kan daarnaast ook nog grote voordelen brengen op het gebied van de voorwaarden. Wie van tevoren de aanbieders goed met elkaar vergelijkt, die komt na verloop van tijd niet tegenover ongewenste verrassingen te staan.

Bitcoinbubbel staat nu echt op springen

Van de Franse tot Chinese centrale banken, van oud-president van de Nederlandsche Bank Nout Wellink tot voormalig Federal Reserve-voorzitter Alan Greenspan: zij waarschuwden afgelopen dagen allemaal voor een implosie van de bitcoin. En zij hebben gelijk. Webwinkels die bitcoins accepteren moeten daar voorlopig mee stoppen. ‘Je moet wel heel veel fantasie hebben om de intrinsieke waarde van bitcoin te zien. Het is mij niet gelukt,’ vertelde Greenspan in een interview met Bloomberg. Oud-directeur van De Nederlandse Bank Nout Wellink was nog negatiever: de bitcoinrage was ’nog erger dan de tulpenmanie’.

ING lanceert nieuw beleggingsplatform

ING lanceert een nieuw platform voor de particuliere belegger: Zelf Vermogensopbouw. Met inzicht in de kans op het behalen van het beleggingsdoel, de risicoverhouding in de portefeuille en het verwachte rendement, wordt beleggen met Zelf Vermogensopbouw overzichtelijker en makkelijker. Daardoor krijgen beleggers in beleggingsfondsen en indextrackers meer grip op hun beleggingen. Daarnaast biedt het nieuwe platform handige middelen om de portefeuille te beheren: automatisch gespreide periodieke inleg, eenvoudig herijken van de portefeuille en een uitgebreide zoekfunctie bij de aankoop van nieuwe fondsen. De recent bekend gemaakte tarieven voor beleggen ondersteunen dit: voor beleggingsfondsen en indextrackers worden vanaf 1 januari 2014 geen transactiekosten meer gerekend.
“Veel klanten geven aan graag een hoger rendement te willen halen, maar zetten nog niet altijd de stap naar beleggen. Terwijl dat voor de lange termijn een hele goede optie is,” aldus Karien van Gennip, directeur Private Banking & Beleggen ING Nederland. “Met Zelf Vermogensopbouw krijgen klanten meer inzicht in de samenhang van beleggingshorizon, risico en rendement van hun portefeuille. En ze kunnen zien hoe groot de kans is dat het gekozen doelbedrag wordt gehaald. Dit inzicht geeft onze klanten de kans om tijdig bij te sturen wanneer de omstandigheden daarom vragen.”
Bij Zelf Vermogensopbouw krijgt een klant handige beleggingstools om zelf zijn portefeuille samen te stellen. Fondsen kunnen worden geselecteerd op basis van risico, behaald rendement en kosten. Met een handige ‘experimenteer-tool’ kan de klant het effect zien van een andere beleggingshorizon, risicoverhouding en/of hoogte van de periodieke inleg. Van Gennip: “Zelf beleggen kan alleen als je weet waar je mee bezig bent. Met Zelf Vermogensopbouw geeft ING haar klanten de tools en informatie die ze nodig hebben om een keus te maken uit het ruime aanbod aan beleggingsfondsen.”
Beleggen gaat om rendement en het beheersen van risico’s. Van Gennip: “De oude beleggingswijsheid van gespreid instappen bevelen we onze klanten van harte aan. Daarom hebben we geen transactiekosten voor beleggingsfondsen en indextrackers. Iemand die liever maandelijks een klein bedrag inlegt dan jaarlijks een groot bedrag, hoeft daar dus niet extra voor te betalen.”
Deze periodieke inleg wordt met Zelf Vermogensopbouw overigens automatisch verdeeld in dezelfde verhouding als de portefeuille. Daarnaast kan met enkele muisklikken gekozen worden voor een herijking van de portefeuille. Klanten die hun portefeuilleverdeling weer in lijn willen brengen  met hun oorspronkelijke strategie kunnen dat eenvoudig en kosteloos doen.

donderdag 5 december 2013

Rabobank verkoopt Poolse Bank BGZ aan BNP Paribas Groep

De BNP Paribas Groep en de Rabobank Groep maken bekend dat zij een akkoord hebben bereikt over de verkoop in contanten van 98,5% van de aandelen van de Rabobank in Bank Gospodarki Zywnosciowej (Bank BGZ) voor een bedrag van ongeveer EUR 1 miljard (PLN 4.2 miljard).
De afronding van de transactie is onder voorbehoud van de afronding van de laatste documentatie en de verkrijging van de benodigde goedkeuringen van de toezichthouder.

ABN AMRO koopt lokale private banking activiteiten van Credit Suisse in Duitsland

ABN AMRO maakt vandaag bekend dat zij overeenstemming heeft bereikt over de overname van de Duitse private banking activiteiten van Credit Suisse. In Duitsland beheert Credit Suisse een vermogen van ruim EUR 10 miljard voor binnenlandse klanten met een belegbaar vermogen van meer dan EUR 1 miljoen.
Met deze overname versterkt ABN AMRO haar private banking activiteiten in Europa. Bethmann Bank, de Duitse private bank van ABN AMRO, wordt hierdoor de derde private bank in Duitsland. Jeroen Rijpkema, CEO van ABN AMRO Private Banking International: “Onze strategie is er onder meer op gericht een leidende Europese private bank te zijn. De overname van deze activiteiten past perfect binnen onze strategie en klantbenadering. Bovendien kunnen we hierdoor onze dienstverlening aan klanten verbreden en ons lokale netwerk versterken.”
De afgesproken overname moet nog aan een aantal voorwaarden voldoen, waaronder toestemming van de betreffende mededingingsautoriteiten. Naar verwachting wordt de transactie in de loop van 2014 afgerond.

Aegon sluit tweede innovatieve transactie om langleven risico te beperken

Aegon heeft een tweede innovatieve transactie gesloten om de gevolgen van een toekomstige stijging van het langlevenrisico in Nederland verder te beperken. Deze transactie past in Aegon's beleid om met nieuwe kapitaalmarktoplossingen het langlevenrisico te beperken en versterkt de toonaangevende rol van Aegon op de Nederlandse pensioenmarkt. De invloed op het resultaat is beperkt, omdat de transactie is afgesloten tegen een aantrekkelijke prijs.
De kapitaalmarkttransactie is aangegaan voor 20 jaar maar dekt ook risico's met een langere looptijd. Als gevolg van deze transactie is EUR 1,4 miljard van de onderliggende reserves in Nederland afgeschermd tegen een toekomstige stijging van het langlevenrisico. Dit is de tweede transactie die Aegon heeft gesloten om het langlevenrisico in zijn Nederlandse pensioenbedrijf te beperken. De eerste transactie werd gesloten in januari 2012. Deze beschermt ongeveer EUR 12 miljard van de onderliggende reserves. Aegon blijft actief zoeken naar verdere mogelijkheden om het langlevenrisico efficient te beheren. Bij deze transactie werkt Aegon samen met Societe Generale en Risk Management Solutions. Het risico is ondergebracht bij institutionele beleggers en herverzekeraars, waaronder SCOR.

woensdag 4 december 2013

Achmea schrapt 4000 banen

​Achmea, de grootste verzekeraar van Nederland met een coöperatieve identiteit, versnelt de aanpassingen aan haar organisatie om de klantgerichtheid verder te verhogen, de kosten voor klanten te verlagen en te investeren in de online dienstverlening. De veranderingen zullen naar verwachting leiden tot een geleidelijke reductie van circa 4.000 arbeidsplaatsen in de komende drie jaar. De aanpassingen zijn volgens het bedrijf een vervolg op eerder doorgevoerde verbeteringen.
Willem van Duin, voorzitter van de Raad van Bestuur van Achmea: 'De aanpassingen vormen een nieuwe episode in de geschiedenis van onze groep. Onze acht miljoen klanten doen steeds meer online en willen zo ook hun verzekeringen regelen. Daarom versnellen we onze aanpassingen en investeren we meer in onze klantgerichtheid en online klantbediening. Zo blijven wij ook in de toekomst wie wij zijn: een coöperatieve verzekeraar met ijzersterke merken die op een moderne manier in contact staan met hun klanten.'

Ditzo niet mee in mediastrijd om 'switchers' zorgverzekering

Ditzo gaat dit jaar een substantieel deel van het marketingbudget voor haar jaarlijkse zorgcampagne aan kankeronderzoek doneren. De verzekeraar stelt maximaal 1 miljoen euro beschikbaar aan het kankeronderzoek van Professor René Bernards, verbonden aan het Antoni van Leeuwenhoek. Dit geld wordt normaliter uitgegeven aan het uitzenden van tv-commercials in de 'overstapmaanden' november en december. Ditzo roept daarbij iedere Nederlander op 'kanker de wereld uit te kijken'. Voor elke kijker van de videoboodschap doneert de verzekeraar 1 euro tot aan maximaal 1 miljoen. Ditzo investeert liever in onderzoek om kanker te overwinnen, dan in de groep consumenten die jaarlijks overstapt.
Met deze overtuiging geeft Ditzo een duidelijk signaal af naar de markt. Afgelopen maand nog laaide de discussie over de exorbitante marketingkosten die (zorg)verzekeraars maken om de zogenaamde 'switchers' voor zich te winnen flink op. Zorgverzekeraars in Nederland investeren jaarlijks honderden miljoenen euro's in marketingcampagnes om nieuwe klanten aan te trekken, terwijl het percentage Nederlanders dat daadwerkelijk overstapt beperkt is.
Ditzo kijkt altijd of het niet slimmer kan en stelt daarbij dat wat onlogisch is binnen de gevestigde orde van de verzekeringssector ter discussie. Een uitzending van 'De Wereld Draait Door' inspireerde de organisatie om het dit jaar anders dan anders te doen. Hierin deed professor Bernards een oproep om er samen voor te zorgen om voor iedere patiënt met kanker een behandeling op maat mogelijk te maken. Op deze manier kan kanker zoveel mogelijk een chronische, en niet langer een dodelijke ziekte worden.
Bob Stehmann van Ditzo: "Een zorgverzekeraar moet hart voor de zorg hebben. Door een miljoen euro beschikbaar te stellen voor het kankeronderzoek en door te investeren in de droom van professor Bernards dragen wij bij aan de verbetering van de zorg in ons land. Dat effect bereiken we niet door net als andere verzekeraars geld te stoppen in televisiecampagnes. Nu brengen we echt iets teweeg in Nederland."
Om heel Nederland bewust te maken van het belang van onderzoek naar kanker, heeft Ditzo een video gemaakt over dit bijzondere initiatief. Via het platform www.kijkkankerdewerelduit.nl roept de verzekeraar heel Nederland op 'kanker de wereld uit te kijken'. En deze video vooral te delen met familie en vrienden. Voor elke bezoeker die de video op dit platform bekijkt, doneert Ditzo 1 euro aan het onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek. Voor iedere kijker die de video deelt doneert Ditzo 2 euro.