maandag 30 december 2013

Nieuw schandaal rond IJslandse Glitnir Bank

De voormalig topman van de omgevallen IJslandse Glitnir Bank, Bjarni Armansson, is in de problemen gekomen. Niet alleen blijkt hij tienduizenden euro's teveel te hebben gedeclareerd, hij zou ook toestemming hebben gegeven om heimelijk eigen aandelen in te kopen. Dat blijkt uit documenten die het Klokkenluidersplatform Ljost heeft vrijgegeven. Door eigen aandelen te kopen ging de waarde van de bank omhoog. Ook blijkt de bank veel meer aandelen zelf te bezitten dan volgens IJslandse wetgeving was toegestaan.
Eerder dit jaar besloot Het Openbaar Ministerie in IJsland zes voormalige bankiers van Landsbanki te vervolgen. Als gevolg hiervan werden vier IJslandse oud-bankiers eerder deze maand tot celstraffen veroordeeld wegens fraude en manipulatie tijdens de bankencrisis in 2008. De voormalige bestuursvoorzitter, Hreidar Mar Sigurdsson, kreeg met 5,5 jaar de zwaarste straf. Oud-president-commissaris Sigurdur Einarsson is tot 5 jaar veroordeeld.

Meer ruimte voor ZZP-pensioen welkom

Het is een goede zaak dat de mogelijkheden voor zelfstandigen zonder personeel om te sparen voor het pensioen worden verruimd. Met name de afspraak dat zelfstandigen hun pensioenvermogen niet hoeven aan te spreken als zij onverhoopt een beroep op de bijstand moeten doen, is een belangrijke verbetering. Dat stelt het Verbond van Verzekeraars in reactie op recente berichten over een pensioenspaarregeling voor zelfstandigen. De groep zzp’ers is zeer divers. Daarom is het van belang dat zelfstandigen de keuzevrijheid houden om een pensioen- en arbeidsongeschiktheidsvoorziening te kiezen die goed aansluit bij de eigen behoeften en mogelijkheden. Om daar een scherp beeld van te krijgen vereist de voorgestelde spaarregeling, vanwege een aantal specifieke kenmerken en beperkingen, goede advisering en voorlichting. Zo tast een beroep op een aov-uitkering in deze regeling de pensioenaanspraak aan en zal bij langer durende arbeidsongeschiktheid het pensioenvermogen al snel ontoereikend zijn om de uitval van inkomen op te vangen. Het Verbond gaat graag met zelfstandigenorganisaties in overleg om te bezien of en op welke manier de zzp-spaarregeling versterkt kan worden.

Versoepeling hypotheekregels noodzakelijk bij echtscheiding

Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond vragen in een brief aan minister Blok aandacht voor het probleem van huiseigenaren die vanwege een echtscheiding in financiële problemen komen met hun hypotheek. De problemen worden veroorzaakt door de nieuwe strengere hypotheekregels.
De fiscale regels voor de eigenwoningschuld zijn flink aangescherpt. De hypotheekrente mag voor nieuwe hypotheken alleen worden afgetrokken als de hypotheekschuld binnen 30 jaar wordt afgelost. Op het moment dat stellen uit elkaar gaan, wordt de woning dikwijls door de achterblijver overgenomen. De lening die de hij of zij hiervoor afsluit, ziet de bank als een nieuwe hypotheek. Zelfs als een van beiden op één inkomen de huidige hypotheek kan betalen ontstaan er problemen. Dat komt omdat hij of zij het hypotheekdeel van de ex-partner onder de nieuwe hypotheekregels moet overnemen. Hierdoor stijgen de maandlasten vaak aanzienlijk. Bovendien willen banken de achterblijvende partner vaak geen nieuwe hypotheek verstrekken. Door de nieuwe regels mag je minder lenen en moet je meer betalen (hogere hypotheeklasten en alimentatie).
Vereniging Eigen Huis pleit er samen met De Consumentenbond voor dat een partner die gaat scheiden de keuze heeft zijn of haar recht op de bestaande eigenwoningschuld over te dragen aan de partner die in het huis blijft wonen. Deze achterblijvende partner behoudt dan de volledige bestaande schuld en recht op de volledige hypotheekrenteaftrek zoals die in de oude situatie ook bestond. Hierdoor blijven de maandlasten voor het huis gelijk en hoeven gescheiden huizenbezitters niet noodgedwongen hun huis te verkopen met het risico van een restschuld. De vertrekkende partner doet in dat geval afstand van het overgangsrecht. Dat betekent dat hij of zij bij de aankoop van een nieuw huis de nieuwe hypotheek volledig annuïtair moet gaan aflossen.

vrijdag 27 december 2013

Gebruik alternatieve financieringsvormen nog beperkt

Ondanks de opkomst van alternatieve financieringsbronnen, zoals crowdfunding, kredietunies en het MKB-krediet, zijn eigen middelen en bankfinanciering nog altijd veruit de meest gebruikte financieringsvormen. Dit blijkt uit een enquête onder 1.100 mkb-ondernemers. Er wordt door zowel het kleinbedrijf (<50 werknemers) als het middenbedrijf (50-250 werknemers) nog relatief beperkt gebruik gemaakt van crowdfunding. Met name middelgrote bedrijven maken gebruik van financieringsalternatieven als leasing, subsidies en fiscale regelingen.
De bedrijfsinvesteringen zijn een belangrijke indicator voor de financieringsbehoefte van ondernemend Nederland. Deze liggen nog altijd op een laag niveau. Middelgrote ondernemers worden echter wel positiever over de investeringsverwachtingen. Zo verwacht 40% van de ondernemers in het middenbedrijf de komende twee jaar meer te investeren. In het kleinbedrijf is er daarentegen ook de komende twee jaar nog altijd sprake van een lage investeringsbereidheid.
Dit vertaalt zich in een aanhoudend lage externe financieringsbehoefte binnen het kleinbedrijf. Zo heeft één op de vijf ondernemers in het kleinbedrijf het afgelopen jaar een beroep gedaan op externe financiering, tegenover 44% van de ondernemers in het middenbedrijf. Voor komend jaar verwacht slechts 10% van de kleine ondernemers een beroep te doen op externe financiering. Bij middelgrote bedrijven ligt dit percentage op 30%.
Eigen middelen en bankfinanciering zijn de meest gebruikte financieringsvormen in zowel het midden- als het kleinbedrijf. Wat betreft het gebruik van alternatieve financieringsvormen zijn er grote verschillen zichtbaar. Zo maakt het middenbedrijf veelvuldig gebruik van leasing (61%), terwijl het kleinbedrijf daar slechts beperkt gebruik van maakt (17%). Hetzelfde geldt voor het gebruik van subsidies en leveranciers- en afnemerskrediet. Van alternatieven als crowdfunding, private equity en informal investors wordt zowel door het midden- als het kleinbedrijf nog beperkt gebruik gemaakt.
Met name crowdfunding wordt in de markt gezet als goed financieringsalternatief voor kleine ondernemers die geen bankfinanciering willen of kunnen krijgen. Een derde van de ondernemers in het kleinbedrijf is het met de stelling “Crowdfunding is een serieus alternatief voor bancaire financiering ‘eens, tegenover een kwart van de ondernemers in het middenbedrijf. Hoewel de ondervraagde ondernemers nog relatief weinig gebruik maken van crowdfunding, is deze alternatieve financieringsbron wel sterk in opkomst.

dinsdag 24 december 2013

Gemakzucht is reden tot uitstel overstappen van zorgverzekering

Gemakzucht is voor bijna de helft van de overstappers de reden om in de laatste week van het jaar van zorgverzekering te veranderen. Een derde van de consumenten vindt de zoektocht naar de juiste zorgverzekering juist te ingewikkeld en stelt de keuze daarom uit. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1483 bezoekers van Uitmetkorting.nl.
Bijna 50% van de ondervraagden heeft gewoonweg geen zin om zich eerder in zorgverzekeringen te verdiepen en over te stappen. “Ik heb er nog geen aandacht aan geschonken” is wat er veel werd gezegd in het onderzoek. Sommige respondenten zijn al wel een beetje begonnen met vergelijken, maar vinden het geen noodzaak om eerder dan oudejaarsdag een keuze te maken. Sommige stappen uit gemakzucht niet over naar een andere verzekeraar. “Ik heb geld genoeg”, zegt één van de respondenten. Het blijkt dat de zorgverzekering een product is waar mensen zich niet graag in verdiepen, het is te veel droge stof. “Al die polissen die je moet doorspitten om erachter te komen wat ik wel en wat ik niet hoeft te betalen, verschrikkelijk.”
De complexiteit van de verzekeringen zorgt ervoor dat 30% van de ondervraagden die nog willen overstappen, de overstap uitstelt. Sommigen weten niet waar ze moeten beginnen, anderen vinden dat er te veel keuze aan zorgverzekeringen is. “Ik zie door de bomen het bos niet meer,” zegt één van de respondenten. De consument heeft dit jaar de keuze uit maar liefst 56 verzekeringen. Niet alleen de keuze voor een verzekeraar zorgt voor uitstel, ook de verschillen in alle aanvullende verzekeringen maken het de consumenten extra moeilijk. “De één vergoedt 75% van de behandelingen, de ander 80%. Bij verzekeraar 1 krijgt een consument tien sessies fysiotherapie vergoed, bij verzekeraar 2 is een aanvullende verzekering nodig om behandelingen van de fysiotherapeut vergoed te krijgen. Iedereen zegt de goedkoopste te zijn, tot je de aanvullende verzekeringen bekijkt.”
Naast complexiteit en gebrek aan zin, is het gebrek aan tijd voor 15% van de ondervraagden de reden dat ze nog niet zijn overgestapt. Het heeft bij hen geen prioriteit en verschuift de overstap naar een rustigere periode, zoals de kerstvakantie. “Maar ik neem dan echt wel de tijd om uit te zoeken wat de goedkoopste optie in mijn geval is.” Een handjevol respondenten hoopt in de laatste week nog tegen een interessante aanbieding aan te lopen. “Ik heb nog geen goed aanbod gekregen, maar wie weet wat er nog komen gaat.”

ABN niet gelukkig met TROS Radar


ABN AMRO lijkt niet gelukkig met de gisteren uitgezonden TROS Radar Special ‘De Schuldvraag’. Daarin werd ook hoofdeconoom Han de Jong geïnterviewd. 'Wij vinden het jammer dat Tros Radar er voor heeft gekozen om de financiële sector in dit programma te eenzijdig te belichten. Dat is niet in het belang van de klant en draagt niet bij aan het herstel van het vertrouwen. Het doet ook geen recht aan de inspanningen van de sector.' De bank heeft een  ongecensureerde versie van het interview met Han de Jong online gezet.

maandag 23 december 2013

Collectieve zorgverzekering via werkgever is passé

Nederlanders sluiten massaal hun zorgverzekering af via consumentencollectieven. "Volgend jaar zullen er meer mensen verzekerd zijn bij een consumentencollectief dan via hun werkgever," voorspelt Paul van Selms, directeur van UnitedConsumers.
'Een zorgverzekering via je werkgever raakt uit de tijd, aldus Van Selms. Tweederde van alle verzekerden in Nederland is aangesloten bij een collectief. Daarvan is nu nog iets meer dan de helft via hun werkgever verzekerd, een aantal dat sinds 2009 fors gedaald is. Als deze trend doorzet, is volgend jaar de meerderheid van de collectief verzekerden bij een consumentencollectief aangesloten.
Uit onderzoek van de Nationale Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat de mensen die door de crisis hun baan kwijt zijn geraakt, wel graag alle voordelen van een collectieve verzekering willen behouden. Zij vinden die mogelijkheid bij een consumentencollectief. Van Selms: "Mensen willen zelf verantwoordelijk zijn voor hun uitgaven en dus ook zelf kunnen beslissen waar ze het beste en het goedkoopst hun zorgverzekering kunnen afsluiten." Een werkgeverscollectief loopt vaak bij één verzekeraar en er kunnen beperkende voorwaarden voor aanvullende pakketten en vergoedingen gelden.
Vorig jaar koos ruim zeventig procent van de overstappers een collectieve zorgverzekering. Zo besparen collectief verzekerden jaarlijks ruim 300 miljoen euro op hun zorgverzekering. Voor de consument betekent overstappen naar een collectief niet dat zij hun vertrouwde zorgverzekeraar moeten verlaten. Bij de grote meerderheid van de zorgverzekeraars kan een collectieve verzekering afgesloten worden.

Gratis zorgverzekering voor minima

Het is dit jaar voor minima mogelijk om een zorgverzekering af te sluiten die niets kost. Soms kan er zelfs geld aan de verzekering verdiend worden. Dit voordeel geldt voor Nederlanders die zorgtoeslag ontvangen. Welkezorgverzekering.nl heeft nu een nieuwe tool waarmee Nederlanders kunnen berekenen of ze van deze gratis zorgverzekering kunnen profiteren.
Op basis van inkomsten bepaalt de overheid hoeveel zorgtoeslag iemand krijgt. Iedere Nederlander met een inkomen onder de 28.482 euro per jaar krijgt zorgtoeslag. Voor de laagste inkomens loopt de toeslag op tot 72 euro per maand. Deze maximale zorgtoeslag overstijgt de verzekeringspremie. Met een eigen risico van 860 euro is er al een zorgverzekering vanaf 62,25 euro per maand (Anderzorg). Ook bij bijvoorbeeld CZdirect betaal je maar 6 euro. Een ruim verschil! Nederlanders kunnen voor het eerst verdienen aan hun zorgverzekering.
Ook met alleen het verplicht eigen risico van 360, euro hoeft de zorgverzekering voor minima niet veel te kosten. In dat geval zijn de goedkoopste verzekeringen 80,25 (Zekur) en 83,12 euro (Zilveren Kruis). Door een weldoordachte keuze te maken zal de maandpremie dus nog ongeveer 10 euro per maand zijn. Er liggen voor minima dit jaar vele kansen om te besparen op de zorgverzekeringspremie.
Met een lage verzekeringspremie moet de verzekerde wel letten op het hogere eigen risico dat bij ziekte betaald moet worden. Het is daarom verstandig om van het geld dat bespaard wordt iedere maand wat opzij te leggen. Daarnaast hebben verzekerden vaak minder keuzevrijheid voor de locatie van geplande operaties en moet administratie vaak online geregeld worden.

zondag 22 december 2013

Verzekeraars zorgen voor korte reistijd student

Dit jaar bieden veel zorgverzekeraars geen (of slechts gedeeltelijk) vrije zorgkeuze aan. Mijnstudentenleven.nl onderzocht negen populaire studentenverzekeringen die zo'n natura polis aanbieden. De vraag was of dit in de twaalf universitaire studentensteden tot problemen leidt. Uit het onderzoek blijkt dat de dekkingsgraad van de natura polissen in deze steden op 92 procent ligt.
In vier steden moeten studenten oppassen met het afsluiten van hun zorgverzekering. In Enschede, Delft, Maastricht en Nijmegen hebben twee van de onderzochte verzekeraars geen afspraken met een regulier ziekenhuis in de stad, waardoor studenten moeten reizen wanneer ze een behandeling nodig hebben.
Nederland telt in totaal acht Academische ziekenhuizen. Studenten in het zuiden van het land hebben het goed getroffen. In Maastricht hebben zeven van de negen onderzochte verzekeringen een contract met het Maastricht Universitair Medisch Centrum. In tegenstelling tot de reguliere zorginstellingen hebben onderzochte verzekeringen in maar 62 procent van de gevallen een 'volledig' contract met een universitair medisch centrum. In de andere gevallen moeten mensen een eigen bijdrage betalen wanneer ze kiezen voor de zorg in een van deze instellingen.
Bij een restitutie polis ben je vrij in de keuze voor een zorgverlener. Er hoeven geen specifieke afspraken te zijn gemaakt tussen de verzekeraar en de zorgverlener. Het enige waar wel op moet worden gelet is dat, voor volledige dekking, de behandeling binnen de polisvoorwaarden moet vallen.
Bij een natura polis kun je terecht bij de zorginstellingen waar de verzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Kies je voor een zorgverlener waar geen afspraken mee zijn gemaakt bestaat de kans dat je zelf opdraait voor (een gedeelte van) de kosten. De maandelijkse premie voor een natura polis is lager dan die van een restitutie polis.
In dit onderzoek zijn de volgende negen studentenverzekeringen meegenomen: AGIS TCN, Anderzorg, Bewuzt, De Friesland, FBTO, Menzis, PMA, ZEKUR, Zilveren Kruis Achmea. Er is gekeken naar de dekkingsgraaf in de volgende 12 studentensteden: Amsterdam, Delft, Eindhoven, Enschede, Groningen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Wageningen.

vrijdag 20 december 2013

Bijna helft Nederlanders benut fiscale jaarruimte niet

Uit onderzoek van Delta Lloyd* blijkt dat bijna de helft van de werknemers in Nederland de fiscale jaarruimte niet benut. Slechts 12% is bekend met fiscale jaarruimte. En 73% heeft geen idee te hebben wat de hoogte van hun inkomen is op 67-jarige leeftijd. Delta Lloyd adviseert werknemers om zich te verdiepen in hun pensioensituatie. Dit om financiële teleurstelling later te voorkomen.
Uit het onderzoek blijkt verder dat van de werknemers die na hun pensionering onvoldoende inkomen verwachten, 78% geen maatregelen heeft getroffen om hier iets aan te doen. 70% van hen heeft geen goed beeld van de mogelijkheden. De bekendheid van de fiscale jaarruimte is onder werknemers beperkt. Toch blijkt, na uitleg hierover, de interesse om het te gebruiken wel groot. Daarnaast blijkt dat er veel interesse is voor een online rekenhulp om de fiscale ruimte te bepalen.
31% van de respondenten heeft een voorkeur om te sparen voor aanvullend pensioen in een deposito. Hierbij staat het geld voor een bepaalde periode van minimaal 1 jaar vast. 18% heeft een voorkeur voor een combinatie van sparen en beleggen. Het rendement en de betrouwbaarheid van zowel het fonds als de aanbieder spelen een belangrijke rol bij eventuele keuze voor een beleggingsfonds.
Harry van der Zwan, directeur Marketing & Verkoop Delta Lloyd: “We roepen mensen op zich te verdiepen in hun pensioensituatie. Veel werknemers verwachten onvoldoende inkomen te hebben na hun pensionering. Sparen voor je pensioen kan fiscaal gunstig door het benutten van de fiscale jaarruimte. Op onze website staat een handige rekenhulp om snel en eenvoudig de jaarruimte te berekenen. Ook vind je hier de informatie over onze bankspaarproducten. Hiermee bieden we oplossingen waarmee werknemers samen met een financieel adviseur hun pensioenkoers kunnen bepalen om hun gewenste doel te bereiken.”

woensdag 18 december 2013

OM ontneemt criminele erfenis John Mieremet

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft met een hoge transactie de criminele erfenis van de in 2005 geliquideerde topcrimineel John Mieremet ontnomen. De levenspartner van Mieremet, R. Eelzak, bijgestaan door haar raadsman M.C.J. Teurlings, heeft afstand gedaan van al het vermogen, waarop sinds 2007 beslag lag.
Veel rechtspersonen, onroerend goed en bankrekeningen stonden al voor de gewelddadige dood van Mieremet op haar naam. De omvang van het vermogen bedraagt ongeveer 6,5 miljoen euro. Het gaat onder andere om een villa in het Belgische Neerpelt, rechtspersonen en bankrekeningen, waaronder een bij een bank in Liechtenstein.
Een hoge transactie was het meest doeltreffende middel om het criminele vermogen van Mieremet te ontnemen. Eelzak heeft afstand gedaan van alles waar door het OM beslag op is gelegd. De transactie biedt het OM de mogelijkheid om het in beslag genomen vermogen te gelde te maken.
Eelzak heeft haar medewerking verleend aan de ontneming van de criminele erfenis. Het strafrechtelijke onderzoek heeft geen ander vermogen van Mieremet aan het licht gebracht dan wat nu wordt afgepakt.Door in te stemmen met de hoge transactie voorkomt Eelzak een strafrechtelijke vervolging vanwege witwassen van crimineel geld. Zij is niet als getuige opgetreden in andere strafzaken.

Grote geldvangst op Schiphol

De Douane op Schiphol heeft vrijdag een geldbedrag van 850.000 euro bij een passagier uit Portugal aangetroffen. Het geld was verstopt in aktetassen waarvan de dichtgenaaide zijwanden gevuld waren met biljetten van 500 euro.
De Douane controleerde de koffers van een uitgaande vlucht naar China. Tijdens de controle werd in één van de koffers geld gevonden dat was verstopt in twee aktetassen. In de bagage van de man bleek uiteindelijk een bedrag van 850.000 euro te zitten, verdeeld over verschillende aktetassen. De Douane heeft de man overgedragen aan de FIOD.
De FIOD heeft de man aangehouden op verdenking van witwassen en het opzettelijk niet doen van aangifte van liquide middelen. Samen met de Marechaussee werken zij op de luchthaven Schiphol in het zogenoemde Samenwerkingsverband Liquide Middelen (SVLM). De onderzoeken richten zich vooral op de smokkel en herkomst van grote hoeveelheden geld bij onder meer geldkoeriers. Als een reiziger de Europese Unie binnenkomt of verlaat met € 10.000 of meer aan liquide middelen, dan moet deze hiervan aangifte doen bij de Douane. Het doel hiervan is illegale activiteiten tegen gaan. Zoals het witwassen van geld of het financieren van terroristische activiteiten. De FIOD doet verder onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland.

maandag 16 december 2013

EBA waarschuwt voor risico's virtuele valuta's

De Europese Banken Autoriteit heeft gewaarschuwd voor de risico's van virtuele valuta's zoals Bitcoin. EBA benadrukt in haar bericht dat consumenten niet beschermd worden door regelgeving als zij een virtuele valuta gebruiken als betaalmiddel en dat zij het risico lopen hun geld kwijt te raken De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten waarschuwden eerder deze maand al voor de risico's van virtuele valuta's.



vrijdag 13 december 2013

Nederland verkiest parkeerwachter boven bankier

Door alle commotie van de afgelopen tijd heeft het imago van bankiers een flinke deuk opgelopen. Een forse meerderheid van de Nederlanders (72%) vindt dat bankiers zich schuldig moeten voelen over de bankencrisis. In een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd door Motivaction onder 1058 Nederlanders, liet online bank Knab het beroep afzetten tegen andere beroepen. Daaruit kan de verrassende conclusie getrokken worden dat zelfs ambtenaren (17%) en parkeerwachters (21%) beter door Nederlanders worden gewaardeerd dan bankiers (11%). Toch zijn er beroepen die nog minder in de smaak vallen. Het minst kunnen Nederlanders politici (9%) en verzekeraars (9%) appreciëren.

donderdag 12 december 2013

Weinig vertrouwen in contactloos betalen

Het zal nog wel even duren voordat consumenten wennen aan het idee van contactloos betalen. Dat mag worden afgeleid uit een recent Britse studie The Future of Mobile Digital and Contactless Payments. Op het eerste gezicht is het onderzoek niet eens zo somber. Maar liefst 35 procent van Britse volwassenen is op de hoogte van mobiele apparaten met een NFC-chip, waarmee contactloos betaald kan worden. Dat komt overeen met de groeiende bewustzijn rond contactloze betaalkaarten. Die nam volgens weer andere onderzoeken toe tot wel 70 procent.

woensdag 11 december 2013

Recessie goed moment voor eigendomsoverdracht

Een derde van de ondervraagde familiebedrijven vindt het nu een gunstig moment voor eigendomsoverdracht. Door de aanhoudende economische tegenwind wordt het bedrijf lager gewaardeerd, waardoor kinderen een lagere prijs betalen. Dit blijkt uit het rapport ‘Eigendomsoverdracht in het familiebedrijf’ van het ING Economisch Bureau, in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit en FBNed.
Naast de pensioengerechtigde leeftijd, vindt een derde van de ondervraagde familiebedrijven het nu een gunstig moment voor eigendomsoverdracht. Door de moeilijke economische omstandigheden van de afgelopen jaren wordt het bedrijf lager gewaardeerd. Hierdoor zijn de kinderen die het familiebedrijf overnemen goedkoper uit. Circa driekwart van de ondervraagde familiebedrijven heeft nog altijd een voorkeur voor eigendomsoverdracht binnen de familie. ”Daarbij is het voor vrijwel ieder familiebedrijf essentieel om de bedrijfsbelangen in lijn te brengen met de belangen van de familie,” aldus Karien van Gennip, ING directeur Private Banking & Beleggen. “Het vergt evenwichtskunst om te balanceren tussen deze twee belangen."
Bijna de helft van de ondervraagde familiebedrijven ervaart de juridische en fiscale complexiteit als grootste knelpunt bij eigendomsoverdracht, gevolgd door de duur van het proces, het omgaan met emoties en de kwaliteit van de adviezen. Gezien de complexiteit is het niet vreemd dat vrijwel alle ondervraagde familiebedrijven externe adviseurs inschakelen, waarbij de accountant de belangrijkste adviseur is.
Financiering van de eigendomsoverdracht wordt niet als een groot knelpunt ervaren. Eén van de redenen daarvoor is dat de eigendomsoverdracht veelal voor een groot deel met eigen middelen wordt gefinancierd. Denk bijvoorbeeld aan een achtergestelde lening van de verkoper. Naast eigen middelen van de verkoper of de koper wordt ook veelvuldig gebruik gemaakt van een lening van de familie en bankfinanciering. Van durfkapitaal wordt daarentegen nog nauwelijks gebruik gemaakt. “Dit past in het beeld uit ons vorige onderzoek”, zegt Ruud van Dusschoten, directeur Grootbedrijf en Instellingen van ING Nederland. “Familiebedrijven zijn gericht op de lange termijn en zijn vrij conservatief gefinancierd. Dat heeft de meeste familiebedrijven  uiteindelijk ook goed door de recessie geholpen.”

dinsdag 10 december 2013

Doorbraak woekerpolisdossier: fatale ontwerpfout ontdekt

De Vereniging Woekerpolis.nl heeft op basis van uitgebreid onderzoek een belangrijke nieuwe oorzaak voor achterblijvende resultaten van woekerpolissen ontdekt. Naast de te hoge kosten, blijkt vooral het 'crashrisico' de grote boosdoener. Dit was nog niet eerder ontdekt. Door het crashrisico levert de polis fors minder op, ook als het beloofde gemiddelde rendement wel wordt gehaald. Het effect van beurscrashes op de waardeontwikkeling van een polis is zo desastreus dat, ook al stijgt de beurs weer, het verlies nooit meer goedgemaakt kan worden. Het tekort kan oplopen tot meer dan 50% van het aan de klant voorgerekende eindbedrag. In juridisch opzicht heeft dit verzwegen risico verstrekkende gevolgen voor verzekeraars. Woekerpolissen moeten worden aangemerkt als ontoelaatbare producten en hadden nooit verkocht mogen worden. Het crashrisico is daarmee een speerpunt in de collectieve procedures van de vereniging, die onlangs Nationale-Nederlanden dagvaardde.
De Vereniging Woekerpolis.nl heeft actuarieel onderzoek laten uitvoeren naar het effect van beurscrashes op de waardeontwikkeling van woekerpolissen. Uit concrete berekeningen op basis van de koersontwikkeling van de AEX over de afgelopen 20 jaar blijkt dat de waarde door beurscrashes 37% lager uitvalt dan je op basis van het gemiddelde rendement zou verwachten. Als de polis een langere looptijd heeft of als in een risicovoller fonds wordt belegd, dan is het effect nog veel groter. Omdat beurscrashes regelmatig voorkomen, gaat het om een risico waar verzekeraars rekening mee hadden moeten houden. Ab Flipse, voorzitter van de vereniging legt uit: "Je kunt een woekerpolis het beste vergelijken met een auto waarvan de remmen het niet doen. Deze producten zijn gewoon niet bestand tegen koersdalingen, ook niet als zich daarna weer stijgingen voordoen. Voor iedereen is duidelijk dat je auto's met defecte remmen niet mag verkopen. Hetzelfde geldt voor woekerpolissen. De geleden schade moet daarom aan gedupeerden worden vergoed."

maandag 9 december 2013

ACM geeft visie op de Nationale Hypotheek Instelling

ACM werkt aan een studie naar de mogelijkheden om de concurrentie in de bancaire sector te verbeteren, waaronder een onderzoek naar toetredingsdrempels voor nieuwe aanbieders.
Het kabinet wil een Nationale Hypotheek Instelling (NHI) oprichten. De NHI kan investeringen in hypothekenpakketten door institutionele beleggers te stimuleren. Het rendement op de investeringen wordt gegarandeerd door de Staat. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wijst erop dat de NHI toetreding tot de bancaire sector in Nederland minder aantrekkelijk kan maken. Er zijn nu maar enkele grote banken en sinds de kredietcrisis is de concurrentie in de hypotheekmarkt afgenomen. Dat leidt over het algemeen tot hogere hypotheekrentes. Toetreders kunnen concurrentie aanjagen. ACM pleit er daarom voor dat bij de besluitvorming over de NHI de mogelijke negatieve gevolgen voor toetreding en concurrentie worden meegenomen.
Als de NHI zo wordt opgericht dat de voordelen van de staatsgarantie voornamelijk bij de bestaande grote banken terechtkomen, kan de NHI leiden tot een concurrentievoordeel voor deze banken. Dit komt doordat de staatsgarantie voor de bestaande spelers kan zorgen voor een hogere rating van de kredietbeoordelaars. Hierdoor kunnen deze banken goedkoper geld lenen op de kapitaalmarkt. Toetreders hebben dit voordeel niet, waardoor toetreding tot de Nederlandse bancaire markt mogelijk minder aantrekkelijk wordt. De concurrentie op de lange termijn kan hierdoor afnemen. Dit kan leiden tot hogere (hypotheek)rentes en/of lagere spaarrentes.

zaterdag 7 december 2013

Schade 5 december-storm valt relatief mee

De storm die op Sinterklaasmiddag en -avond over het land raasde heeft met name in de noordelijke en westelijke kustgebieden voor schade gezorgd. Volgens eerste schattingen van het Verbond van Verzekeraars valt de schade relatief mee en komt deze naar verwachting – exclusief de overheid en landbouwsector – uit op een bedrag tussen de 5 á 10 miljoen euro. De waterschade door overstroming is nog onbekend.
De 5 december-storm was de tweede storm in korte tijd die ons land treft. Op maandag 28 oktober zorgde een zeer zware storm voor een geschatte kostenpost van 95 miljoen euro. Ook kwamen drie personen om het leven. Die oktoberstorm was daarmee één van de zwaarste in de afgelopen tien jaar.
Schadeverzekeraars zetten vrijdag vele honderden extra medewerkers in om claims op inboedel-, opstal- en autoverzekeringen snel te verwerken. Verzekeraars kregen tot nu toe enkele duizenden meldingen. Eerst uit de kop van Noord-Holland, Amsterdam en delen van Gelderland, later ook uit de regio’s Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond.
De storm die met windstoten tot 130 kilometer over het land trok, zorgde onder meer voor weggewaaide dakpannen en rondvliegend puin. Ook omgewaaide bomen en afgewaaide takken zorgden voor schade aan woningen, bedrijfspanden en voertuigen. De boomschade valt fors lager uit dan bij de oktoberstorm, omdat de meeste bomen inmiddels hun bladeren hebben verloren. Ook waren veel ‘zwakke’ bomen bij de vorige storm al omgewaaid en hebben overheidsdiensten veel ‘risico-bomen’ inmiddels gesnoeid of gerooid.
Gedupeerden kunnen stormschade claimen op hun opstal- en/of inboedelverzekeringen. Stormschade wordt door de meeste opstalverzekeraars vergoed vanaf een windkracht 7 of hoger, waar gisteren in grote delen van het land sprake van was. Hoe groot de waterschade uitvalt, is onbekend. In onder meer Rotterdam en Dordrecht zijn kades overstroomd. Waterschade door overstromingen is vaak niet verzekerd. Een initiatief van het Verbond om een collectieve, betaalbare overstromingsverzekering op te zetten strandde afgelopen zomer als gevolg van een negatieve zienswijze van de Autoriteit Consument & Markt.

vrijdag 6 december 2013

Vergelijk persoonlijke leningen (I.M.)

December is de duurste maand van het jaar, daarover is iedereen het wel eens. Het kan dan ook makkelijk gebeuren dat er in de decembermaanden wat weinig geld overblijft of dat er zelfs een tekort kan ontstaan aan financiële middelen. Ook hebben veel huishoudens deze problemen op iets latere termijn, rond januari of februari. Dit zijn de meest gebruikelijke periodes voor mensen om geld te lenen, of om te kiezen voor aanschaf van producten op afbetaling. Aangezien de meeste mensen tegenwoordig goed weten dat het verkrijgen van een lening goedkoper en makkelijker is, wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van deze optie. Wat eerder nog gezien werd als een taboe, is tegenwoordig maatschappelijk ruimschoots geaccepteerd.

Een lening afsluiten
Een lening afsluiten gebeurt dan ook steeds vaker en binnen de economische toestanden waarin Europa verkeert, is dit ook niet heel verwonderlijk. Mensen worden ontslagen, lonen stijgen niet meer mee en de prijzen van alles wat we nodig hebben, blijven gewoon stijgen. Op deze manier is het voor sommige mensen wel nodig om geld te lenen, omdat zij anders zonder auto of wasmachine komen te zitten en dit is niet acceptabel. Een lening afsluiten kan tegenwoordig gewoon snel online en daarmee zijn ook de drempels voor het afsluiten van een lening aanzienlijk verlaagd. Het kan evengoed wel moeilijk zijn om te bepalen waar je precies een lening af gaat sluiten; er zijn vele aanbieders en niet allemaal zien ze er even betrouwbaar uit. Daarbij, hoe kun je nou precies achterhalen welke de beste is?

Het vergelijken van persoonlijke leningen
Persoonlijke leningen vergelijken is echter makkelijker dan het lijkt op het eerste oog. Begin het vergelijken op een goede website die het meeste werk al doet, zoals mijnpersoonlijkelening.nl. Vervolgens is het belangrijk om te beginnen bij het begin, bepaal altijd eerst met uit te zoeken hoeveel geld u nodig heeft bij de persoonlijke lening. Pas wanneer het duidelijk is om welk bedrag het gaat, is het mogelijk om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken op basis van de effectieve rente en de voorwaarden (waaronder de afbetalingsperiodes). Goed vergelijken kan een flink verschil betekenen in de kosten voor het lenen van het geld, maar kan daarnaast ook nog grote voordelen brengen op het gebied van de voorwaarden. Wie van tevoren de aanbieders goed met elkaar vergelijkt, die komt na verloop van tijd niet tegenover ongewenste verrassingen te staan.

donderdag 5 december 2013

Rabobank verkoopt Poolse Bank BGZ aan BNP Paribas Groep

De BNP Paribas Groep en de Rabobank Groep maken bekend dat zij een akkoord hebben bereikt over de verkoop in contanten van 98,5% van de aandelen van de Rabobank in Bank Gospodarki Zywnosciowej (Bank BGZ) voor een bedrag van ongeveer EUR 1 miljard (PLN 4.2 miljard).
De afronding van de transactie is onder voorbehoud van de afronding van de laatste documentatie en de verkrijging van de benodigde goedkeuringen van de toezichthouder.

woensdag 4 december 2013

Achmea schrapt 4000 banen

​Achmea, de grootste verzekeraar van Nederland met een coöperatieve identiteit, versnelt de aanpassingen aan haar organisatie om de klantgerichtheid verder te verhogen, de kosten voor klanten te verlagen en te investeren in de online dienstverlening. De veranderingen zullen naar verwachting leiden tot een geleidelijke reductie van circa 4.000 arbeidsplaatsen in de komende drie jaar. De aanpassingen zijn volgens het bedrijf een vervolg op eerder doorgevoerde verbeteringen.
Willem van Duin, voorzitter van de Raad van Bestuur van Achmea: 'De aanpassingen vormen een nieuwe episode in de geschiedenis van onze groep. Onze acht miljoen klanten doen steeds meer online en willen zo ook hun verzekeringen regelen. Daarom versnellen we onze aanpassingen en investeren we meer in onze klantgerichtheid en online klantbediening. Zo blijven wij ook in de toekomst wie wij zijn: een coöperatieve verzekeraar met ijzersterke merken die op een moderne manier in contact staan met hun klanten.'

Ditzo niet mee in mediastrijd om 'switchers' zorgverzekering

Ditzo gaat dit jaar een substantieel deel van het marketingbudget voor haar jaarlijkse zorgcampagne aan kankeronderzoek doneren. De verzekeraar stelt maximaal 1 miljoen euro beschikbaar aan het kankeronderzoek van Professor René Bernards, verbonden aan het Antoni van Leeuwenhoek. Dit geld wordt normaliter uitgegeven aan het uitzenden van tv-commercials in de 'overstapmaanden' november en december. Ditzo roept daarbij iedere Nederlander op 'kanker de wereld uit te kijken'. Voor elke kijker van de videoboodschap doneert de verzekeraar 1 euro tot aan maximaal 1 miljoen. Ditzo investeert liever in onderzoek om kanker te overwinnen, dan in de groep consumenten die jaarlijks overstapt.
Met deze overtuiging geeft Ditzo een duidelijk signaal af naar de markt. Afgelopen maand nog laaide de discussie over de exorbitante marketingkosten die (zorg)verzekeraars maken om de zogenaamde 'switchers' voor zich te winnen flink op. Zorgverzekeraars in Nederland investeren jaarlijks honderden miljoenen euro's in marketingcampagnes om nieuwe klanten aan te trekken, terwijl het percentage Nederlanders dat daadwerkelijk overstapt beperkt is.
Ditzo kijkt altijd of het niet slimmer kan en stelt daarbij dat wat onlogisch is binnen de gevestigde orde van de verzekeringssector ter discussie. Een uitzending van 'De Wereld Draait Door' inspireerde de organisatie om het dit jaar anders dan anders te doen. Hierin deed professor Bernards een oproep om er samen voor te zorgen om voor iedere patiënt met kanker een behandeling op maat mogelijk te maken. Op deze manier kan kanker zoveel mogelijk een chronische, en niet langer een dodelijke ziekte worden.
Bob Stehmann van Ditzo: "Een zorgverzekeraar moet hart voor de zorg hebben. Door een miljoen euro beschikbaar te stellen voor het kankeronderzoek en door te investeren in de droom van professor Bernards dragen wij bij aan de verbetering van de zorg in ons land. Dat effect bereiken we niet door net als andere verzekeraars geld te stoppen in televisiecampagnes. Nu brengen we echt iets teweeg in Nederland."
Om heel Nederland bewust te maken van het belang van onderzoek naar kanker, heeft Ditzo een video gemaakt over dit bijzondere initiatief. Via het platform www.kijkkankerdewerelduit.nl roept de verzekeraar heel Nederland op 'kanker de wereld uit te kijken'. En deze video vooral te delen met familie en vrienden. Voor elke bezoeker die de video op dit platform bekijkt, doneert Ditzo 1 euro aan het onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek. Voor iedere kijker die de video deelt doneert Ditzo 2 euro.

maandag 2 december 2013

Kapitaaltekort Europese banken volgend jaar 280 miljard euro

De kapitaaleisen van Basel III in combinatie met de Comprehensive Assessment (het onderzoek naar de gezondheid van banken) van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben grote impact op de kapitaalpositie van Europese banken. Volgens onderzoek van PwC bedraagt het kapitaaltekort van banken in de eurozone volgend jaar 280 miljard euro.
De invoering van de nieuwe Basel III wet- en regelgeving betekent dat banken hun balans moeten herzien als gevolg van meer stringente eisen voor kapitaal en leverage. Het ECB-onderzoek richt zich op de risico's die banken lopen en de kwaliteit van de bezittingen die ze op hun balans hebben staan. Vervolgens wordt met een stresstest bepaald in hoeverre banken een nieuwe crisis kunnen doorstaan. De ECB verwacht de operatie eind volgend jaar af te ronden. Al eerder becijferde PwC dat Europese banken zo'n 1200 miljard euro aan slechte leningen op hun balansen hebben staan.
De Basel-eisen en de ECB-operatie leiden tot nieuwe minimale kapitaalniveaus, rendementsdoelstellingen en beprijzing en selectie van krediet. De gevolgen voor banken ten aanzien van kapitaalbeschikbaarheid zijn volgens het PwC-onderzoek groot. PwC verwacht dat banken die geconfronteerd worden met een kapitaaltekort opnieuw het gebruikelijke menu van balansherstructurering zullen inzetten. Concreet gaat het om balansverkorting, asset herstructurering (verkoop of run off van portefeuilles) en het aantrekken en herstructureren van kapitaal. Laatstgenoemde, in de studie 'de-leverage take 2' genoemd, zal zo is de verwachting van PwC, de dominante respons blijken te zijn, omdat andere maatregelen niet ver genoeg gaan.
Twee derde van het Tier 1-kapitaal tekort (circa 180 miljard euro voor Europese banken ) wordt voldaan door het kapitaal te verhogen of te herstructureren. Deels uit noodzaak, deels uit verdienste. PwC gelooft dat er groeiende acceptatie bij investeerders ontstaat ten aanzien van het nieuwe 'lager risico - lagere kosten - lager rendement'-paradigma.
Volgens Eugenie Krijnsen, partner bij PwC, is het noodzakelijk dat banken hun kapitaalspositie juist versterken door het aantrekken van nieuw kapitaal om ervoor te zorgen dat banken robuust zijn en krediet kunnen blijven verstrekken om de reële economie te stimuleren.

Room for Discussion ontvangt Nout Wellink en Augusto López-Claros

Nout Wellink, oud-president van De Nederlandse Bank, is op woensdag 4 december te gast bij Room for Discussion, het discussieplatform van economiestudenten van de UvA. De dag erna ontvangen de studenten Augusto López-Claros, de director of Global Indicators and Analysis van de Wereldbank.
Met Wellink wordt gesproken over het verleden en de toekomst van het Nederlandse bankenstelsel. Ter sprake komen zijn ervaringen, de gevolgen van zijn beleid en zijn toekomstblik met betrekking tot het Nederlandse bankenstelsel. Daarnaast gaan de interviewers van Room for Discussion in gesprek met hem over zijn commissariaat in China. Loopt China met haar vastgoedbubbel en grote omvang van 'shadowbanking' het risico in een financiële crisis te geraken?
López-Claros presenteert op donderdag 5 december het Doing Business Report (DBR). Daarna spreken de economiestudenten hem over de wereldwijde trends die uit het rapport naar voren zijn gekomen, de hedendaagse rol van de Wereldbank, en de effecten van het DBR op overheidsbeleid.
Room for Discussion is een wekelijks interviewprogramma georganiseerd voor en door studenten van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Voor een groot publiek interviewen studenten in een daartoe ingerichte ‘huiskamer’ wetenschappers, politici, bestuurders en opinieleiders over actuele economische onderwerpen. In het recente verleden ontving Room for Discussion onder andere Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem, CEO van Tata Group Ratan Tata, Managing Director van het IMF Christine Lagarde, DNB-president Klaas Knot en ECB-president Mario Draghi.

vrijdag 29 november 2013

Mobiele app verandert bankiergedrag consument

Driekwart van de smartphones is voorzien van een mobiel bankieren app. Bankieren via een app geeft gebruikers het gevoel meer controle over hun bankzaken te hebben en een derde geeft aan hierdoor minder vaak rood te staan. Vorig jaar maakte 35 procent van de Nederlanders boven de 16 jaar wel eens gebruik van een app om te bankieren. Nu, een jaar later, is dit percentage 51 procent.
In dit digitale tijdperk blijft de oudere generatie (60 jaar en ouder) niet achter. Ook zij omarmen het mobiel bankieren via een app. Vorig jaar bedroeg het aantal gebruikers in deze leeftijdscategorie 14 procent. Dit aantal is inmiddels verdubbeld naar 30 procent. Mobiel bankieren bevalt zelfs zo goed dat bijna een kwart van deze groep aangeeft hun bankzaken alleen nog maar via de app op hun smartphone of tablet te regelen. Opvallend is het verschil in locatie waar een app wordt gebruikt. Jongeren gebruiken de mobiele app op diverse locaties zoals werk, onderweg of in de winkel (61%). De oudere generaties doen dit voornamelijk thuis op de bank en tijdens vakanties.

Duurzaam beleggen: 'Toon lef en gooi de vensters open!'

“De financiële sector? Een gesloten bolwerk, conservatief, bang.” En daardoor komt volgens Guiseppe van der Helm van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) het MVO-beleid van verzekeraars maar niet goed van de grond. “Lef”, wenst hij de aanwezigen bij het tweede MVO MediaCafé toe, waar half november een dialoog over duurzaam beleggen op de agenda stond. En vooral de dilemma’s daarbij: sluit je bedrijven uit of ga je in gesprek?
Het MediaCafé is een initiatief van Achmea, aan Zwitserleven de eer de tweede editie te organiseren. Op een gepaste locatie: De Nieuwe Poort op de Amsterdamse Zuidas, ontmoetingsplek waar ‘mensen kunnen nadenken over hun rol in de samenleving’. Maarten van Edixhoven, directievoorzitter van Zwitserleven, trapt af door te vertellen hoe hijzelf eens ‘de dialoog’ aanging met klanten door bij ze te gaan eten. Spannend, net als de dilemma’s waarmee de verzekeringswereld te maken heeft. Als het gaat om beleggen bijvoorbeeld: hoe maak je een goede keuze tussen risicospreiding, goed rendement en positief effect op de maatschappelijke economie?
En dat heeft ook consequenties: bijvoorbeeld uitsluiting van ‘foute’ bedrijven, zoals Zwitserleven afgelopen najaar deed met de Amerikaanse supermarktketen Walmart. Een krachtig middel om scherp te stellen wat je duurzaam en verantwoord vindt, zo blijkt tijdens de discussie met de zaal. Tenminste, nadat je geprobeerd hebt het gesprek aan te gaan.
Dilemma of niet, Maurits Groen, duurzame ondernemer en inspirator, ziet het als pure noodzaak te kiezen voor duurzaam ondernemen. “Alleen bedrijven die dat doen kunnen straks overleven.” Hij rekent voor dat we 15 jaar de tijd hebben ons ‘te verzekeren’ tegen klimaatproblemen die we nu al kunnen voorspellen. Laat je dit links liggen, wie wil er dan nog bij je werken? En wat te denken van stakeholders en klanten. “Die kunnen je in een nanoseconde wegstemmen.”
Ook tijdens de discussie benadrukt Groen nog eens de noodzaak te investeren in duurzame bedrijven, waarmee de verzekeringssector drie vliegen in één klap slaat. “Het draagt bij aan duurzaamheid, het is goed voor de economie en het is goed voor het beschadigde imago van de sector.”
Guiseppe van der Helm van VBDO deelt vervolgens zijn bevindingen over de sector: hoe kan het dat iedereen wel MVO wil, maar het er steeds zo beroerd uitkomt? “De sector is gesloten en conservatief. Er is niet zoveel met duurzaamheid, niet bij verzekeraars en ook niet bij toezichthouders. Daarnaast is er vooral aandacht voor de korte termijn.” Oplossingen zijn er gelukkig ook. “Gooi de vensters open, praat met bedrijven en stakeholders. Natuurlijk is dat spannend, dat mag je ook vinden.” Edixhoven kan zich hierin vinden en plaatst tegelijk de kanttekening dat er wel degelijk mensen zijn met lef en moed. Nog een belangrijke voorwaarde volgens hem: vertrouwen. “Er moet een cultuur zijn waarin medewerkers de ruimte krijgen het MVO-verhaal te vertellen.”

donderdag 28 november 2013

Banken pleiten voor gelijk speelveld in Europa

Nederlandse banken werken hard aan vernieuwing, verbetering van de dienstverlening aan de klant én versobering. Zij zijn zich net als minister Dijsselbloem bewust van de zaken die de afgelopen jaren mis zijn gegaan in de financiële sector. 'Dit rechtvaardigt niet een specifiek Nederlands beloningsbeleid dat sterk afwijkt van het Europese beleid, en dat hebben we ook niet nodig', aldus NVB-voorzitter Chris Buijink.
Variabele beloningen bij Nederlandse banken zijn de afgelopen jaren aanzienlijk beperkt en perverse beloningsprikkels zijn geschrapt. Slechts 2% van de 90.000 bankmedewerkers in Nederland ontvangt een variabele beloning van 20% of meer. Nederland loopt daarmee sinds de crisis voorop in Europa. Ook werken Nederlandse banken hard aan versterking van de stabiliteit van de sector en verbetering van cultuur en gedrag, onder meer door de invoering van de bankierseed voor alle medewerkers en tuchtrecht. In een tijd waarin wordt gewerkt aan een Europese bankenunie past geen Nederlandse ‘Alleingang’. Deze zet Nederlandse banken op achterstand binnen Europa en doet geen recht aan onze inspanningen waarmee wij overigens voluit door gaan.
Nederlandse banken lopen in Europa voorop met het matigen van variabele beloningen. Sinds het uitbreken van de crisis zijn verschillende stappen gezet om te komen tot een versobering van de arbeidsvoorwaarden en het voorkomen van ongewenste prikkels. Het beloningsbeleid is de afgelopen jaren over de hele linie (van bestuurders tot werkvloer) gematigd. In zowel de Code Banken als Europese- en nationale regelgeving zijn strikte regels gesteld om excessen te voorkomen. Sinds 2010 geldt de Code Banken met daarin afspraken voor een zorgvuldig, beheerst en duurzaam beloningsbeleid, dat rekening houdt met de internationale omgeving en het maatschappelijk draagvlak. Banken hebben de variabele beloning voor bestuurders als eerste in Europa gemaximeerd tot 100% van de vaste beloning. Ook hebben banken hun variabele beloningen gekoppeld aan lange termijndoelstellingen en klanttevredenheid.
Zowel de hoogte van de variabele beloning, als het aantal mensen dat op die manier beloond wordt, is in de afgelopen jaren sterk afgenomen. Uit cijfers van de NVB blijkt dat van de 90.000 bankmedewerkers in Nederland ongeveer 2% een variabele beloning van 20% of meer ontvangt. Het gaat hier vooral om schaarse specialisten die banken nodig hebben om het bedrijfsleven de beste financiële dienstverlening te kunnen bieden of bijvoorbeeld om het internetbankieren veilig te houden. Deze specialisten kunnen ook aan de slag bij andere bedrijven waarvoor de maximering niet geldt. Omdat het voorstel alleen betrekking heeft op banken en verzekeraars, en niet geldt voor andere delen van de financiële sector en het bedrijfsleven,  zet dit banken op achterstand.


woensdag 27 november 2013

350 miljoen extra voor MKB-investeringen

Voor MKB-ondernemers die willen investeren heeft de Rabobank 350 miljoen euro extra beschikbaar gekregen van de Europese Investerings Bank (EIB). Met deze EIB faciliteit ondersteunt de EU het herstel van het MKB in Europa. MKB-ondernemers die voor de financiering van hun investering behoefte hebben een bancair-krediet en die voldoen aan de EIB-criteria kunnen profiteren van een rentekorting tot 0,6%.
Ondernemers merken dat de kosten voor MKB-financieringen toenemen. De rente loopt voorzichtig op en de hogere risico's die worden veroorzaakt door het huidige economisch klimaat leiden tot hoger  tarief op kredietverlening. "Dankzij de EIB-lening 'zakelijk lenen met korting' kunnen we MKB-ondernemers die voor een bedrag tussen de 250.000 en 12,5 miljoen euro willen lenen helpen.  Door deze extra steun wordt het MKB gestimuleerd te blijven investeren in een gezond bedrijf en daarmee in een gezonde Nederlandse economie", aldus Paul Dirken, directeur Bedrijven Rabobank Nederland. 
Voor de MKB-kortingsregeling komen MKB-bedrijven in aanmerking die minder dan 250 medewerkers hebben. De totale investering mag niet meer dan 25 miljoen euro bedragen en de looptijd van de lening ligt tussen de 2 en 10 jaar.

donderdag 21 november 2013

Besured biedt studenten een zorgverzekering die 'niets' kost

"Nooit eerder konden studenten een verzekering krijgen die niets kost zónder extra eigen risico en zónder beperkende voorwaarden", zegt Laurens Geysendorpher, woordvoerder van Besured. Besured verlaagt de premie tot 81,25 euro waarmee deze onder het niveau van de zorgtoeslag uitkomt. Geysendorpher: "Veruit de meerderheid van de studenten komt in aanmerking voor deze maximale toeslag. Daarmee kost de zorgverzekering de student dus niets."
Ondanks de lage premiestelling, kunnen studenten via Besured bij alle ziekenhuizen en apotheken in Nederland terecht. "Het uitkleden van zorgaanbod is een keuze die andere verzekeringsaanbieders maken. Wij doen dit niet, dit is onnodig", aldus Geysendorpher." Door efficiënt te werken en je te richten op wat de student wil, blijft de premie laag en het zorgaanbod compleet. Bij Besured kun je bijvoorbeeld in elk ziekenhuis terecht en medicijnen bij elke apotheek ophalen. Als een student dat wil, mag ook bij een internetapotheek besteld worden."

maandag 18 november 2013

Vergelijkingssites zorgverzekeringen negeren werkgeverscollectiviteiten

Vergelijkingssites van zorgverzekeringen nemen premies van collectieve zorgverzekeringen niet mee in hun aanbod, terwijl die fors lager liggen. Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Mercer. Daarnaast hebben vrijwel alle werkgeverscollectieven een betere prijs/kwaliteitverhouding dan polissen aangeboden door vergelijkingssites. Consumenten krijgen daardoor een onvolledig en vertekend beeld bij het vergelijken en afsluiten van een zorgverzekering.
Mercer onderzocht, op basis van dezelfde data die de vergelijkingssites gebruiken, de premies en voorwaarden van een representatief aanbod van Nederlandse zorgverzekeraars aan werkgevers. Daar komen, met collectiviteitskorting, hele andere gegevens in naar voren dan die de vergelijkingssites aan consumenten laten zien. In de top 3 goedkoopste zorgverzekeringen met collectiviteitskorting staan bijvoorbeeld twee verzekeringen die een vijfde en achtste plaats innemen bij het aanbod van de vergelijkingssites.
Rick Wijsman RmVI, senior consultant bij Mercer: 'Internetvergelijkers kunnen geen zorgverzekering via een werkgeverscollectief aanbieden. Dat komt omdat zij feitelijk verkapte verkoopkanalen zijn van de zorgverzekeraars en verdienen aan verkoop van losse zorgverzkeringen. De handelswijze is verre van objectief, en de werknemer en ook veel gepensioneerde werknemers zijn daar de dupe van.'
Op het gebied van prijs/kwaliteit komt de basisverzekering van United Consumer het beste uit de bus. Wijsman: 'Deze verzekeraar kent echter géén korting op aanvullende verzekeringen'. De rest van de top-10 wordt gevuld door collectieve verzekeringen, met uitzondering van Zekur (zesde positie). TakeCareNow!, één van de goedkoopste zorgverzekeringen neemt qua prijs/kwaliteit-verhouding een 14e plek in. De onlangs geïntroduceerde HEMA-polis van Menzis behoort met een achttiende plaats tot één van de hekkensluiters.

Top 10 inclusief collectiviteitskorting
In onderstaande tabel (premies bekend per 15-11-13) is de top 10 goedkoopste zorgverzekeraars met collectiviteitskorting opgenomen. In de tabel staat ook de positie wanneer de korting niet is meegerekend. De posities zijn bepaald op basis van de basispremie met een minimaal eigen risico.
Positie Product (Positie zonder collectiviteitskorting)

1 Zilveren Kruis Achmea Beter Af Selectief Polis (5)
2 Zekur (1)
3 VGZ VGZ Natura Selectief (8)
4 CZ Collectief Zorgbewustpolis (9)
5 TakeCareNow! Internetbasispolis (2)
6 UnitedConsumers (VGZ) VGZ Natura (3)
7 Menzis BudgetBewust (4)
8 CZ Collectief Zorg-op-maat-polis (12)
9 VGZ VGZ Natura (13)
10 Menzis ZorgVerzorgd (11)

Top 10 beste prijs/kwaliteitverhouding
De top-10 beste prijs/kwaliteitsverhouding is gebaseerd op de prijs, gecorrigeerd door de polisvoorwaarden.

Positie Verzekeraar
1 UnitedConsumers (VGZ) VGZ Natura
2 Zilveren Kruis Achmea Beter Af Selectief Polis
3 CZ Collectief Zorg-op-maat-polis
4 VGZ VGZ Natura
5 Menzis ZorgVerzorgd
6 Zekur
7 Zilveren Kruis Achmea Beter Af Polis
8 Avero Achmea Select Zorg Plan
9 De Friesland Zorgverzekeraar Alles Verzorgd Polis
10 De Amersfoortse basisverzekering Natura

vrijdag 15 november 2013

Europese privacytoezichthouders onderzoeken beveiliging bankgegevens

De Belgische en Nederlandse privacytoezichthouders stellen een onderzoek in naar de beveiliging van de betalingsnetwerken van de organisatie SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). Directe aanleiding hiervoor is onder meer berichtgeving in internationale media dat buitenlandse inlichtingendiensten - mogelijk de NSA - naar Europees recht onrechtmatige toegang tot het financiële gegevensverkeer bij SWIFT zouden hebben.
Het Nederlandse College bescherming persoonsgegevens (CBP) en de Belgische Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (CBPL) zullen gaan onderzoeken of derden ongeoorloofde of onrechtmatige toegang tot de bankgegevens van Europese burgers hebben kunnen krijgen. Het onderzoek zal in nauwe samenwerking en overleg tussen beide privacytoezichthouders worden uitgevoerd.
De afgelopen tijd verschenen diverse berichten dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten zich rechtstreeks toegang zouden hebben verschaft in strijd met de privacy-afspraken in het Terrorist Finance and Tracking Program II Agreement (TFTP-verdrag) waar SWIFT onder valt. SWIFT regelt het internationale betalingsverkeer voor meer dan 10.000 financiële instellingen uit circa 200 landen. Het hoofdkantoor van SWIFT is gevestigd in België. De organisatie heeft tevens een locatie in Nederland.
In 2010 sloot de Europese Commissie het TFTP-verdrag. Dit verdrag over de uitwisseling van bankgegevens tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten in het kader van terrorismebestrijding biedt de Verenigde Staten de mogelijkheid om via een speciale procedure gegevens over banktransacties op te vragen. In het verdrag zijn diverse privacyvoorwaarden opgenomen zoals de wijze waarop zij mogen worden gebruikt en de externe controle hierop.

ING Verbouwwijzer geeft inzicht hoe verbouwing te financieren

ING introduceert vandaag de Verbouwwijzer die gebruikers snel en persoonlijk inzicht geeft in de mogelijkheden hoe een verbouwing het beste gefinancierd kan worden. De tool is bedoeld voor koopwoningbezitters en huurders die voornemens zijn om te gaan verbouwen. De keuze voor de betaling van de verbouwing wordt gemaakt op basis van drie criteria: de laagste kosten voor de verbouwing, de laagste maandlasten en hoe snel je met de verbouwing kunt en wilt beginnen. De gebruiker bepaalt zelf welke criterium het zwaarst weegt.
Koopwoningbezitters en huurders krijgen inzicht in wat het beste past bij hun persoonlijke situatie: kun je het beste spaargeld inzetten, of eerst sparen en dan beginnen met verbouwen. Of is het verstandiger om een lening af te sluiten zodat direct met de verbouwing gestart kan worden? En als je dan leent, kan dat dan via een persoonlijke lening of is het voordelig om juist de hypotheek te verhogen.
Gebruikers kunnen de berekening op basis van hun overwegingen aanpassen en opnieuw laten berekenen: bijvoorbeeld 3 jaar sparen en 3 jaar lenen versus 3 jaar sparen en 8 jaar lenen. Zo krijgen gebruikers spelenderwijs inzicht.
NG biedt met tools als de Verbouwwijzer, Afloswijzer en Hypotheek Stresstest gebruikers inzicht en overzicht in hun financiële situatie om basis daarvan zelf een bewuste keuze te maken. Meer informatie is te vinden op:  http://www.ing.nl/particulier/lenen/index.aspx

woensdag 13 november 2013

ECB toont commitment, en wie is er eigenlijk bang voor tapering?

De ECB besloot de markten te verrassen met een renteverlaging en maakt daarmee duidelijk beslist geen deflatierisico te willen lopen. Wij hadden dit besluit pas over een maand verwacht en zijn blij verrast. De cijfers uit de VS vallen mee, al blijven ze moeilijk te interpreteren vanwege de tijdelijke sluiting van overheidsdiensten in oktober. Commentatoren beweren inmiddels in grote meerderheid dat ‘goed nieuws slecht nieuws is’. De gedachtegang is dat goed nieuws over de economie slecht nieuws voor de financiële markten betekent. Het vergroot immers de kans dat de Fed binnenkort overgaat tot afbouw van haar aankoopprogramma. We hebben afgelopen zomer gezien wat daarvan de gevolgen zijn. Ik vind dit ‘goed nieuws is slecht nieuws’ een volslagen onzinargument.

Spaargelden leveren banken te weinig op

Spaargelden vormen één van de hoekstenen van het Europese economische systeem. Europese huishoudens bezitten samen 8,5 biljoen euro in deposito's, één derde van hun financiële middelen. Ondanks de toch al lage rente betaalt het merendeel van de banken nog steeds een te hoge vergoeding voor spaargelden. Om in tijden van crisis spaargelden optimaal te benutten, moeten banken de juiste balans vinden tussen depositostabiliteit, winstgevendheid en klantbehoud, stelt Roland Berger Strategy Consultants in haar nieuwe studie Retail deposits - Prepare for a bumpy ride.
Ondanks het negatieve reële rendement in het merendeel van de Europese landen - de inflatie is hoger dan de rentevergoeding - wint sparen in tijden van crisis en onzekerheid aan populariteit. Ook voor banken worden spaargelden steeds belangrijker. "Deze investeringen zijn hun voornaamste inkomstenbron," vertelt Mark de Jonge, partner bij Roland Berger in Nederland. "Banken zijn bereid meer te betalen voor deposito's, vanwege hun stabiliteit en betere positie onder de nieuwe Basel 3-normen die gelden voor de sector. Deze eisen verplichten banken onder meer om, voor het geld dat ze uitlenen, ook voldoende spaargelden te bezitten."
Om deposito's optimaal te benutten, is het van belang dat banken het zwaartepunt leggen op hoe zij hun activiteiten bekostigen - de passiva - in plaats van het beheer van hun vermogen - de activa. Banken beschikken over geavanceerde econometrische technieken voor het managen van hun activa, en zouden op eenzelfde manier moeten omgaan met passivazijde van de balans, voornamelijk op het gebied van spaargelden. "Passiva zijn nu de bepalende factor wanneer het gaat om omzet, winst en groeipotentieel," legt De Jonge uit.
De twee pijlers van de nieuwe depositostrategie zijn volgens Roland Berger het spaargedrag van klanten en de deposito-elasticiteit. De Jonge: "Banken moeten hun vermogen om het spaargedrag van klanten in kaart te brengen, verbeteren. Dit maakt het mogelijk te voorspellen of klanten dreigen over te stappen naar een andere bank, of een aanbieding zullen accepteren voor een alternatief spaar- of beleggingsproduct."
Het modelleren van de elasticiteit van spaarvolumes is cruciaal. Het stelt banken in staat de relatie tussen de hoeveelheid spaargeld in beheer en de factoren die de in- en uitstroom van spaarproducten bepalen, inzichtelijk te maken. Zo sparen consumenten meer wanneer hun bank de rente verhoogt of wanneer hun salaris stijgt door economische groei. "Deze stappen kunnen banken onder meer helpen hun producten te prijzen gebaseerd op de elasticiteit van specifieke doelgroepen, waardoor zij niet te veel betalen. Ook kunnen banken hierdoor hun alternatieve financiële producten proactief aanbieden, waardoor zij controle houden over hun depositostromen en de spaargelden die zij hebben opgebouwd behouden," besluit De Jonge.

dinsdag 12 november 2013

ConsuWijzer start campagne over overstappen

Vandaag start de campagne ‘Niets doen kost je poen’ van ConsuWijzer, het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De campagne moet consumenten prikkelen een vergelijkavond te plannen om hun contracten te checken en desgewenst over te stappen.
Ieder huishouden beschikt over een groot aantal contracten, zoals voor energie, verzekeringen, internet, tv en telefonie. Door niets te doen blijven consumenten vaak onnodig lang vast zitten aan een te duur contract of een contract dat niet meer aansluit bij hun behoefte. Daarmee verliezen consumenten honderden euro’s per jaar. Bij energiecontracten kan dit per huishouden oplopen tot 450 euro per jaar, bij financiële producten tot ruim 900 euro per jaar.
Uit onderzoek blijkt dat consumenten het bedrag dat ze kunnen besparen door over te stappen onderschatten en opzien tegen het gedoe. Om het vergelijken overzichtelijk en simpel te houden biedt ConsuWijzer handige hulpmiddelen. Het enige wat de consument nog moet doen is: in actie komen.
Consumenten die overstappen omdat ze bij een andere aanbieder goedkoper of beter uit zijn, prikkelen bedrijven om beter hun best te doen. Dit is weer in het voordeel van de consument. Daarom start ConsuWijzer deze campagne om consumenten in beweging te krijgen. Want niets doen kost poen. Consumenten die hun contracten vergelijken met andere aanbiedingen en overstappen als ze elders een beter aanbod kunnen krijgen, kunnen veel geld besparen.
De campagne wordt vooral gevoerd via (sociale) media. Daartoe heeft ConsuWijzer ook een online video gemaakt om consumenten te inspireren aan de slag te gaan met hun contracten. Ook krijgen consumenten praktische tips.

Hypotheekrente lager door afname winstmarge banken

De winstmarge die banken berekenen op de hypotheken is in augustus voor de derde maand op rij gedaald. Sinds drie maanden berekenen banken de gestegen financieringskosten niet door in de hypotheekrente. Huiseigenaren die een nieuwe hypotheek afsluiten, of die hun lopende hypotheek verlengen, betalen daardoor een iets lagere rente dan voorheen. Dat blijkt uit de Rentebarometer van Vereniging Eigen Huis.
In mei van dit jaar bedroeg de extra winstmarge op de hypotheekrente nog gemiddeld 0,90 procentpunt. Deze opslag, die klanten in het rentetarief betalen, daalde in augustus naar gemiddeld 0,55 procentpunt. In dezelfde periode daalde de gemiddelde hypotheekrente van 3,77% naar 3,65%. Als de rentemarge ongewijzigd hoog was gebleven was de hypotheekrente gestegen naar 4,1%.
De recente rentedaling lijkt volgens Vereniging Eigen Huis voor een groot deel toe te schrijven aan SNS Bank, die zich als prijsvechter laat zien. Toen deze bank in februari van dit jaar werd genationaliseerd drong Vereniging Eigen Huis er bij de minister van Financiën op aan om deze staatsbank als concurrentieaanjager in te zetten. In augustus kondigde de SNS Bank aan de hypotheekrentetarieven met 0,2 tot 0,25 procentpunt te verlagen. Andere minder bekende partijen die de concurrentie met de gevestigde orde aangaan zijn het Belgische Argenta en NIBC Direct.

Hoe Danske Bank een mobiele betaalstandaard neerzette

In mei van dit jaar lanceerde de bank nog een bijzonder initiatief onder de naam MobilePay. Een mobiele app om kleine bedragen mee over te maken aan een ander of om de rekening voor een lunch te delen. De app is enigszins vergelijkbaar met die voor PayPal (dat niet erg populair is in Denemarken), maar opvallend genoeg is het gebruik ervan niet gebonden aan klanten van Danske Bank zelf. Iedereen met een Deense bankrekening kan de mobiele app gebruiken.
Net als WhatsApp maakt de applicatie gebruik van de contactlijst van de mobiele telefoon. Naar die contacten kan geld worden overgemaakt. Dat gebeurt vrijwel in real time, zonder vertraging. Danske Bank fungeert daarbij als intermediair en verwerkt de transacties op de achtergrond. Heeft de ontvanger geen app, dan krijgt hij het verzoek om die alsnog te installeren. De app is enorm populair met ruim 500.000 downloads. In Denemarken staat de app dan ook consequent in de Top 10, ‘tussen de games’, aldus Allan Vadskjaer Severinsen.

maandag 11 november 2013

Amsterdam wil eerlijk bankieren

Amsterdam gaat de overstap naar een eerlijke bank onderzoeken. De gemeenteraad stemde in met een voorstel van de Partij voor de Dieren waarin dit wordt gevraagd.  Fractievoorzitter Johnas van Lammeren: 'In de bankwereld is nog van alles mis. De meeste banken zijn niet selectief genoeg in het aangaan van zakelijke contracten, waardoor ze op een voor de klant onzichtbare wijze bijdragen aan bijvoorbeeld de wapenindustrie, het schenden van arbeidsrechten en het bouwen van megastallen.
Gelukkig zijn er ook banken die juist eerlijke handel, milieuvriendelijke projecten en natuurbescherming steunen. Wij zijn blij dat de gemeenteraad het met de Partij voor de Dieren eens is dat het geld van de gemeente beter bij zulke banken kan worden ondergebracht.'

Nationale-Nederlanden introduceert 'hypotheektoezegging'

Nationale-Nederlanden introduceert op 11 november de hypotheektoezegging voor starters. Dat is vooraf financiële duidelijkheid en de toezegging voor een hypotheek. Hiermee krijgen startende huizenkopers inzicht in wat ze kunnen lenen en een comfortabel gevoel dankzij de toezegging voor een hypotheek van Nationale-Nederlanden. Met dit certificaat op zak kunnen starters met een zeker gevoel een bod doen op een woning en versterken ze hun uitgangspositie. De financiering is immers binnen handbereik.
"Wij zien dat starters op de woningmarkt eerst op zoek gaan naar een woning, een bod uitbrengen en vervolgens de financiering op orde willen brengen," aldus Erik Muetstege, CEO Nationale-Nederlanden Bank. "Dit brengt een hoop stress met zich mee. De praktijk wijst uit dat niet altijd duidelijk is of starters een hypotheek kunnen krijgen en dus een huis kunnen kopen. Als Nationale-Nederlanden willen we starters hierbij helpen door vooraf duidelijkheid te scheppen."
Met de hypotheektoezegging geeft Nationale-Nederlanden starters voordat ze op zoek gaan naar hun droomhuis inzicht in het financiële plaatje en een toezegging op een hypotheek. Daarmee draait Nationale-Nederlanden het proces om en doet het de acceptatie voor een groot gedeelte al vooraf. Bovendien krijgen huizenkopers direct inzicht in wat ze maximaal kunnen lenen bij Nationale-Nederlanden.
Starters kunnen de hypotheektoezegging aanvragen via de onafhankelijk hypotheekadviseur of een adviseur van Nationale-Nederlanden. De hypotheektoezegging is een certificaat dat zes maanden geldig is. Aan het certificaat zijn geen kosten verbonden, maar de adviseur zal wel kosten rekenen voor het advies. Op het moment dat de starter zijn droomhuis heeft gevonden en een bod wil uitbrengen, neemt hij contact op met zijn adviseur om het maximale hypotheekbedrag op dat moment te bepalen.
"Hiermee verstevigen starters hun uitgangspositie," aldus Muetstege. "Starters kunnen nu gerichter zoeken, met een zeker gevoel een bod doen op de woning en met de hypotheektoezegging op zak snel schakelen. Dit alles kan een voordeel opleveren ten opzichte van de verkopende partij of mogelijke andere bieders. Maar het belangrijkste is dat starters zich met een gerust gevoel kunnen richten op het vinden en kopen van hun droomhuis. En juist in deze tijd verdient dat alle aandacht."

zondag 10 november 2013

Vijf verdachten boilerroomfraude aangehouden

De FIOD heeft in een internationaal onderzoek naar boilerroomfraude dinsdag vijf verdachten aangehouden in Haarlem, Amsterdam, Eindhoven, Spanje en Duitsland. De verdachten die in Nederland zijn aangehouden zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank Haarlem en in bewaring gesteld. Het Openbaar Ministerie heeft Spanje en Duitsland om overlevering van de in die landen aangehouden verdachten verzocht.
De verdenking is dat verdachten in wisselende samenstelling betrokken waren bij een groot aantal boilerrooms, die sinds 2004 aandelen aanboden en verkochten. De slachtoffers werden vermoedelijk onder valse voorwendselen verleid om geld af te geven. Er werden hoge rendementen in het vooruitzicht gesteld, maar na korte of langere tijd blijkt dat de rendementen niet worden gehaald en het gehele ingelegde bedrag verdwenen is. Er is voor meer dan 10.000.000 euro ingelegd.
De aangehouden verdachten zijn een 39-jarige man uit Eindhoven, een 32-jarige man uit Haarlem, een 47-jarige man uit Amsterdam, een 44-jarige man uit Duitsland en een 57-jarige man uit Aerdenhout. De laatste is in Spanje aangehouden. Het vermoeden is dat verdachten handelden onder de naam van de Duitse bedrijven IS Intersecurities/Pacific Continental, Icon Fashion, Teleson en Hastings. Daarnaast handelden zij namens Titan met vestigingen in Bosnië en Servië, Wesa Effecten en Quest Capital Partners uit Eindhoven. De laatstgenoemde boilerroom uit Eindhoven werd op 20 juni door de FIOD opgerold.
Er zijn 13 woningen en twee kantoorpanden in Nederland doorzocht. Er is beslag gelegd op onroerend goed, sieraden en circa 15.000 euro contant geld. In een woning in Eindhoven zijn anderhalve kilo cocaïne en 16 kilo XTC pillen in beslag genomen. 
Het strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket startte na een aangifte door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het is in Nederland verboden consumenten zomaar te bellen met het aanbod om een beleggingsproduct te kopen. Op de website van de Autoriteit Financiële Markten staan waarschuwingslijsten met namen van bekende boilerrooms. Ook vind je hier welke aanbieders een vergunning hebben om beleggingsproducten te verkopen.

zaterdag 9 november 2013

Onlinecursus pakt woekerpolissen aan

Vandaag gaat WoekerpolisVrij live, de online cursus waarmee bezitters van een woekerpolis gemiddeld 10.000 euro besparen, soms nog veel meer, zo stellen de iniatiefnemers. De cursus biedt de naar schatting 2 miljoen huishoudens met een beleggingsverzekering de kans zichzelf te 'ontwoekeren'.
De e-learning WoekerpolisVrij leert je hoe je je oude beleggingsverzekering zelf kunt omzetten naar een gelijkwaardig maar (veel) goedkoper product. 'Mensen zijn niet langer afhankelijk van adviseurs, banken of verzekeraars om hun polis aan te pakken, zo stelt initiatiefnemer Hubrien Meijaard. 'Er zijn nog ruim 4 miljoen woekerpolissen in omloop. Gaan mensen nu met hun polis aan de slag, dan kunnen ze totaal Euro 40 miljard besparen en wordt Nederland verlost van een immens maatschappelijk probleem.'
WoekerpolisVrij is volledig onafhankelijk. De opvolger van je huidige polis kies je zelf, aan de hand van rekenmodules van MoneyView. Dit is de grootste onafhankelijke aanbieder van financiële vergelijkingssoftware. De e-learning is verkrijgbaar vanaf 79 euro.