woensdag 29 januari 2014

Weekers licht stand van zaken proces één bankrekeningnummer toe

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers heeft de Tweede Kamer uitgebreid geïnformeerd over de stand van zaken rond de invoering van één bankrekeningnummer door de Belastingdienst. Deze anti-fraudemaatregel houdt in dat burgers en bedrijven nog maar met één bankrekeningnummer zaken kunnen doen met de Belastingdienst. De urgentie van deze maatregel om fraude met toeslagen en voorlopige teruggaaf tegen te gaan, werd onder meer zichtbaar in december tijdens de DigiD fraude in Amsterdam Zuid-Oost. De Belastingdienst voorkwam toen dat de toeslagen van onwetende particulieren werden uitbetaald aan fraudeurs.
In totaal ontvangen 11 miljoen burgers en ondernemers een toeslag of (voorlopige) teruggaaf op een rekeningnummer waarvan de Belastingdienst heeft geverifieerd dat deze ook toebehoort aan de ontvanger. Zij merken daarom niets van de invoering van de anti-fraudemaatregel, hun toeslag of (voorlopige) teruggaaf is gewoon uitbetaald. Er zijn daarnaast 642.000 mensen die ofwel zelf hun rekeningnummer hebben gewijzigd sinds 22 oktober, ofwel een nieuwe aanvraag hebben gedaan (maandelijks ontvangt de Belastingdienst zo’n 80.000 nieuwe aanvragen). Hiervan kon ruim 70% automatisch worden geverifieerd. Ook zij hebben hun toeslag of voorlopige teruggaaf ontvangen. De overige 177.000 burgers en ondernemers zijn aangeschreven om ontbrekende gegevens op te sturen. Totdat de Belastingdienst heeft kunnen vaststellen dat het rekeningnummer echt toebehoort aan de aanvrager, kan de Belastingdienst geen toeslagen uitbetalen. Van ruim 120.000 burgers en ondernemers had de Belastingdienst nog geen reactie ontvangen. De Belastingdienst heeft voor die gevallen gekeken of er een ander gevalideerd rekeningnummer voor handen was. Dat leidde voor 109.000 burgers en ondernemers tot een match. Voor hen is de uitbetaling onderweg.
Een grote implementatie krijgt soms helaas ook te maken met procesverstoringen. Bij de invoering van de anti-fraudemaatregel één bankrekeningnummer ontstonden twee verschillende verstoringen. Beide zijn inmiddels opgelost. Door deze problemen ontvingen in totaal 27.000 mensen hun toeslag of voorlopige teruggaaf over de maand november pas in januari in plaats van december. 17.500 andere mensen ondervonden hinder van een storing waardoor de behandeling van hun wijzigingsverzoek langer duurde. Deze verzoeken zijn inmiddels verwerkt.
Staatssecretaris Weekers liet in zijn brief ook weten dat hij maatregelen heeft genomen om de bereikbaarheid van de BelastingTelefoon weer op peil te brengen. Zo worden er onder meer extra mensen ingezet voor de beantwoording van eenvoudige vragen

dinsdag 28 januari 2014

Rabobank: constructief overleg met vakorganisaties

De Rabobank heeft maandag in een constructieve sfeer periodiek overleg gevoerd met de vakorganisaties. Daar is ook gesproken over de aangekondigde herinrichting van Rabobank Nederland, de voorgenomen kostenbesparingen en het daarmee gepaard gaande potentieel verlies aan arbeidsplaatsen.
De Rabobank hecht aan een goede verstandhouding met de vakorganisaties. Daarom wordt in ieder periodiek overleg stil gestaan bij de ontwikkelingen rond Visie 2016. In vervolg op de mondelinge toelichting aan de vakorganisaties van vrijdagmiddag jl. heeft vanmorgen Ralf Dekker, lid van de raad van bestuur,  een en ander toegelicht. De aangekondigde herinrichting van Rabobank Nederland komt voort uit Visie 2016, waarin de bank zich klaar maakt voor de toekomst. In navolging van de veranderingen bij de lokale banken, kan ook de centrale organisatie slimmer, sneller en slagvaardiger.  De integratie van de Nederlandse activiteiten van Rabobank International met Rabobank Nederland wordt daar aan gekoppeld.
Met de vakorganisaties deelt de bank naar eigen zeggen het belang van zorgvuldige communicatie naar onze medewerkers. Het tijdstip van communicatie (vrijdag aan het begin van de avond) verdient niet de schoonheidsprijs. Dat kan beter en dat zal beter. Tegelijkertijd wordt de transparantie gewaardeerd en aangemoedigd. Medewerkers zullen met regelmaat via de gebruikelijke interne communicatiekanalen worden geïnformeerd over de herinrichting van de centrale organisatie.  Voor de medezeggenschap is een belangrijke rol weggelegd; zij worden voortdurend formeel en informeel geïnformeerd en zullen over de uitgewerkte plannen, zodra die er zijn, advies uitbrengen.
 Een nadere uitwerking van de plannen voor de herinrichting moet voor de zomer worden afgerond. Daarna zal er gefaseerd  meer duidelijkheid komen over de personele gevolgen. Afgelopen jaar is als onderdeel van de cao reeds met de vakorganisaties overeenstemming bereikt over een Sociaal Plan. Dat plan zal ook voor de herinrichting van de centrale organisatie van toepassing zijn. Dat betekent dat alle inspanningen erop gericht zijn om mensen van werk naar werk te helpen en zo gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te voorkomen.
 


maandag 27 januari 2014

Tool geeft inzicht in financiële gevolgen regelgeving

Andere regels en nieuwe toeslagen of heffingen. Aan het begin van een nieuw jaar is het maar weer afwachten hoe dat financieel uitpakt. ‘Wat betekent dit voor mij?’, vragen veel mensen zich af. Een gelijknamige tool van Wijzer in geldzaken brengt het in kaart. Na ruim een week hebben al zo’n 50.000 Nederlanders de tool gebruikt.
Wijzer in geldzaken ontwikkelde de tool  met medewerking van het Nibud. “De media hebben afgelopen anderhalf jaar allerlei kabinetsmaatregelen belicht”, vertelt Henriëtte Raap-Scheele namens Wijzer in geldzaken. “Maar die overzichten in de krant laten de gevolgen ervan in het algemeen zien, terwijl dat voor iedere persoon anders is. Mensen zien door de bomen het bos niet meer, en houden misschien wel daardoor de hand op de knip. Tijd voor overzicht, dachten wij.”
De tool biedt dat overzicht. Nadat de gebruiker een paar vragen over zijn persoonlijke situatie heeft ingevuld, krijgt hij een lijst met de maatregelen die voor hem van belang zijn. Dat is bijvoorbeeld afhankelijk van of je huurder of huiseigenaar bent. Of je kinderen hebt of niet. En of je een auto rijdt of met het openbaar vervoer naar je werk gaat. De tool laat voor iedere maatregel zien wat er verandert, wat de mogelijke financiële gevolgen hiervan zijn en wat je kunt doen om je financiën bij te sturen. 
Dat de tool in een behoefte voorziet blijkt uit de eerste cijfers. Raap-Scheele: “De eerste ervaringen zijn enorm positief. In de eerste week had de site maar liefst 50.000 unieke bezoekers.” 95 procent daarvan heeft de tool ook volledig doorlopen. En zeker een derde daarvan heeft doorgeklikt naar meer informatie over de maatregelen. “We horen terug dat de tool toegankelijk en handig is, met begrijpelijk taalgebruik. Na de eerste maand zal het gebruik wel afnemen, maar we blijven de tool onderhouden en updaten als er nieuwe besluiten worden genomen.”
Benieuwd naar de financiële gevolgen van overheidsmaatregelen voor u? Gebruik de tool ‘Wat betekent dit voor mij?’
  

zondag 26 januari 2014

SNS en de euro in Buitenhof

Deze week verscheen het rapport over de nationalisatie van SNS. De belangrijkste conclusie is dat het toezicht van de Nederlandsche Bank en het ministerie van financiën onvoldoende is geweest. De financieel woordvoerder van D66 Wouter Koolmees blikt vandaag in Buitenhof terug en wijst op nieuwe risico’s en gevaren voor deze sector.
De koers van de euro is verrassend hoog. De waarde van de Argentijnse peso verloor vrijdag vijftien procent. De financiële markten reageerden nerveus. Over harde valuta en de relatie met de economie Wat is er aan de hand? Wat betekenen de wisselkoersfluctuatiesvoor bedrijven en hoe sterk is de opleving van de Europese economie? Een gesprek met ING-econoom Carsten Brzeski en hoogleraar Internationale economie Harry Garretsen.

vrijdag 24 januari 2014

FIOD legt voor miljoenen beslag in onderzoek naar beleggingsfraude

De  FIOD heeft dinsdag drie verdachten aangehouden in een onderzoek naar miljoenenfraude met beleggingen. De twee mannen van 30 en 64 jaar en een 54-jarige vrouw uit Soest en Amstelveen hebben vermoedelijk voor 43 miljoen euro opgehaald bij beleggers met de belofte van hoge rendementen en een groot aantal zekerheden en garanties. Zij worden verdacht van oplichting, beleggingsfraude, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen.Vandaag zijn de verdachten door de rechter-commissaris voor 14 dagen in bewaring gesteld. Er is door de FIOD voor miljoenen euro's beslag gelegd op waardevolle goederen.
Het strafrechtelijk onderzoek naar de vermoedelijke piramidefraude startte na aangifte door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De verdachten boden obligaties aan via verschillende bedrijven met de volgende namen: Hypothecaire Vastgoed Obligaties B.V. (HVO), Hypothecaire Vastgoed Obligaties 2 B.V. (HVO 2), Hypothecaire Vastgoed Obligaties 3 B.V. (HVO 3), Hypothecaire Vastgoed Obligaties 4 B.V. (HVO 4), Duitse Investerings Maatschappij Holland B.V. (DIM Holland), Weststaete B.V., Weststaete Hypo Fund B.V., Weststaete Spread Fund B.V., Weststaete Residential Fund B.V., Weststaete Property Fund B.V., DPF Vastgoed B.V. (voorheen Duits Participatiefonds B.V.), DPF Vastgoed Flexfonds B.V., DPF Verzekerd Vastgoedfonds B.V. en Borghaege / German German Profits Bonds.  Volgens de prospectussen zou met het ingelegde geld onroerend goed in Duitsland aangekocht worden. Het vermoeden is echter dat slechts een deel van het geld is gebruikt voor de aankoop van onroerend goed. Het overige bedrag is vermoedelijk gebruikt voor privé-uitgaven van verdachten en om de rentebetalingen aan andere beleggers te betalen. Om de rentebetalingen te kunnen blijven doen zijn daarnaast nieuwe obligatieleningen uitgeschreven en gelden aangetrokken van beleggers.
Beleggingsfraude ondermijnt het vertrouwen in een goede werking van de financiële markten. Daarom treden de FIOD en het Functioneel Parket hiertegen op.De FIOD organiseert een bijeenkomst voor gedupeerde beleggers. De beleggers krijgen hiervoor een uitnodiging. Zij worden gevraagd zich te organiseren.
De FIOD heeft dinsdag doorzoekingen gedaan in twee woningen in Soest en Amstelveen en vijf bedrijfspanden in Amersfoort, Baarn, Amsterdam en Amstelveen. Er is beslag gelegd op circa 70 bankrekeningen in Nederland, verschillende dure personenauto's (zoals twee Mercedessen, een Jaguar en een Porsche), meerdere horloges waaronder Rolex horloges en een woonhuis.
Bij de doorzoekingen in de woningen werden diverse wapens aangetroffen, waaronder een vuurwapen. De wereldwijde inbeslagname van goederen is niet alleen gericht op waarheidsvinding, maar ook op het achterhalen van vermogensbestanddelen.

'Belastingbetaler moet buiten schot blijven'

De gang van zaken rond de nationalisatie van SNS Reaal onderstreept de noodzaak van het werken aan versterking van de banken en vernieuwing van de sector. Banken bouwen daarnaast samen met overheden aan een systeem waarin de belastingbetaler buiten schot blijft.
De Nederlandse Vereniging van Banken steunt in dat kader het nieuwe Europese crisis management raamwerk volledig, waardoor de kans op nationalisatie wordt geminimaliseerd. Door dit raamwerk worden problemen eerder gesignaleerd en effectiever geadresseerd. De kosten worden door meebetalen van obligatie- en aandeelhouders beter gespreid. Mochten nog kosten overblijven, dan worden deze door het Europese resolutiefonds opgepakt dat de banken zelf vullen. Het rapport van de Evaluatiecommissie Nationalisatie SNS Reaal dat vandaag is gepubliceerd wijst daar ook op.
Dit raamwerk was nog niet beschikbaar tijdens het nationalisatieproces van SNS Reaal, waardoor de belastingbetaler, obligatiehouders en de bankensector zelf hebben moeten bijdragen aan de nationalisatie. Voorkomen van dergelijke situaties is naast een algemeen maatschappelijk belang ook in het belang van de banken zelf.
e nationalisatie onderstreept het belang voor het realiseren van alle pijlers van de Bankenunie. Eén mechanisme voor toezicht en crisismanagement op Europees niveau zal de kans op bankfalen sterk beperken. Wij werken dan ook graag samen verder met de toezichthouder, het ministerie van Financiën en onze Europese partners aan de bouw van een sterke bankenunie.

woensdag 22 januari 2014

ING introduceert vast team van adviseurs voor vermogende particulieren

Vanaf vandaag heeft iedere klant van ING Personal Banking een eigen team beschikbaar van adviseurs voor zijn vermogensvraagstukken. De accountmanager, personal banker en kantooradviseur werken samen om persoonlijke en proactieve dienstverlening te bieden aan de klanten van ING. Hiermee biedt de ING haar klanten de mogelijkheid om nog bewuster passende financiële keuzes te maken.
“Een verder terugtrekkende overheid en steeds complexere vermogensvraagstukken dwingen onze klanten om nog bewuster met hun financiën bezig te zijn. Het doel van ING Personal Banking is om klanten grip te geven op hun vermogen. Een vast team, met kennis van onze klanten, stelt ze daartoe nog beter in staat”, aldus Karien van Gennip, directeur Private Banking, Personal Banking & Beleggen bij ING. Waar klanten tot voor kort terecht konden bij een van de personal bankers, is dat nu een vast team met een personal banker voor complexe financiële vraagstukken, de accountmanager als eerste  aanspreekpunt en de kantooradviseur voor dagelijkse bankzaken. Voor de klant betekent dit een vast en betrokken team dat op de hoogte is van zijn of haar vragen en wensen en in samenhang werkt aan een passend en persoonlijk antwoord hierop. ING Personal Banking is een kosteloze dienstverlening voor klanten met een vermogen tussen 75.000 en 500.000 euro.
Het afgelopen jaar zijn er extra Personal Bankers aangetrokken voor deze vernieuwende aanpak. Alle Personal Banking-klanten worden geïnformeerd over hun vaste contactpersonen met daarbij de contactgegevens. Daarnaast zullen de adviseurs vanzelfsprekend klanten proactief gaan benaderen voor een servicegesprek. In dit gesprek kan ING financiële vraagstukken met de klant bespreken en de klant bijvoorbeeld ook uitnodigingen voor (online) seminars of financiële informatie-avonden. “We zagen de afgelopen maanden in ons proeftraject al dat klanten erg positief op deze persoonlijke aanpak reageren”, zegt Van Gennip. “Ze waarderen de proactieve houding van hun adviseurs en stellen het op prijs dat het team inzicht geeft in hun actuele financiële situatie. Denk hierbij aan de dilemma’s tussen sparen, beleggen of aflossen. Ook de onzekerheid over de pensioenopbouw, schenken of erven en de financiering van de studie van kinderen kunnen ter sprake komen.” Een van de voornaamste doelen van deze geïntegreerde aanpak is om te signaleren dat een klant met een vraagstuk geholpen kan worden, nog voordat de klant zelf het probleem ervaart. “Juist op het vlak van betrokkenheid maken we nu het verschil”, aldus Van Gennip.
De nieuwe dienstverlening voor Personal Banking is de volgende stap in de campagne ‘Financieel Fit’ waarmee ING Nederlanders wil inspireren om hun financiële situatie te optimaliseren voor nu en in de toekomst.

Eerste depositoveiling spaarrekeningen van start

Als eerst partij in Nederland organiseert de Consumentenbond een veiling voor deposito spaarrekeningen. Met het Renteaanbod wil de Consumentenbond namens vele spaarders een hogere rente, dan de actuele stand, over hun spaargeld realiseren. De inschrijving loopt tot 17 februari. Leden en niet-leden van de Consumentenbond kunnen meedoen en aan de vrijblijvende inschrijving zijn geen kosten verbonden.
Bart Combée, directeur Consumentenbond: "Interesse in sparen is onverminderd hoog. Maar de rentestand is laag en daarover onderhandelen is voor de modale spaarder niet mogelijk. Dat is de reden voor dit Renteaanbod. Een collectief waarbij we door de kracht van vele spaarders te bundelen een hogere rente op spaardeposito's bij banken realiseren." De Consumentenbond organiseert deze veiling samen met DepositoDeal. Beide partijen hebben een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Consumenten kunnen zich tot 17 februari op Renteaanbod vrijblijvend inschrijven door zelf een keuze te maken voor een looptijd van 1, 3 of 5 jaar vast. Leden en niet-leden van de Consumentenbond kunnen meedoen met een bedrag van minimaal €2500 en maximaal €250.000.


dinsdag 21 januari 2014

Consument voelt zich dom gehouden door bank

De helft van de Nederlanders is van mening dat zij dom gehouden worden door hun bank (50%). Zo denkt het merendeel (55%) dat banken bewust informatie voor hen achterhouden en 65 procent dat banken producten of diensten onnodig complex maken. Dit blijkt uit onderzoek van online bank Knab, uitgevoerd door Motivaction onder 1.058 Nederlanders.
Banken zouden Nederlanders moeten informeren over fiscale of wetswijzigingen wanneer deze betrekking hebben op hun persoonlijke financiële situatie, vindt 47 procent van de Nederlanders. Ook wil bijna de helft van de Nederlanders door hun bank geadviseerd worden over hoe zij het maximale uit hun geld kunnen halen (47%). Deze proactieve benadering gericht op persoonlijke financiën gebeurt volgens consumenten momenteel weinig tot niet. Slechts vijf procent van de Nederlanders vindt zijn bank proactief.
Als het gaat om persoonlijke financiën, stelt de overheid zich steeds minder beschermend op. Nederlanders zijn zich bewust van deze terugtrekkende beweging van de overheid en achten zichzelf verantwoordelijk voor voldoende inzicht in eigen financiën (89%). Het verkrijgen van dit inzicht is echter lastig. Consumenten vinden dat een bank hierbij meer zou moeten helpen (51%). Niet alleen door inzicht te geven in de financiële situatie bij één bank, maar door een totaalplaatje te laten zien van rekeningen of leningen, ook als die bij andere banken lopen (70%). Want een bank moet volgens 80 procent van de Nederlanders onafhankelijk advies kunnen geven.
René Frijters, oprichter Knab: "De verzorgingsstaat wordt door de overheid steeds verder afgebouwd, waardoor consumenten steeds meer zelf voor hun oude dag moet zorgen. We voelen de effecten van de financiële crisis. Ook bedrijven leggen het beleggingsrisico bij pensioenopbouw steeds vaker bij de medewerker. Overzicht in financiën is voor consumenten daarom belangrijker dan ooit. Uit het onderzoek blijkt dat consumenten hier een belangrijke rol weggelegd zien voor banken. Sterker nog, zij verwachten dat banken deze rol pakken. Mijn verwachting is dat hierdoor op korte termijn veel verandert binnen de markt en banken in zullen zien dat écht relevant zijn voor consumenten de toekomst is."

maandag 20 januari 2014

ACM: ‘onder water’ hypotheek leidt niet tot hogere rente voor huizenbezitter

Huizenbezitters met een gedaald inkomen of met een hypotheek die ‘onder water’ staat, zitten met hun hypotheek vaak vast aan hun huidige bank. Overstappen naar een andere bank lukt meestal niet omdat de nieuwe bank de ‘overstapper’ weigert. Autoriteit Consument & Markt (ACM) constateert dat huizenbezitters in dit soort gevallen bij hun huidige bank niet slechter af zijn. Er zijn in Nederland naar schatting honderdduizenden huizenbezitters die niet of heel moeilijk kunnen overstappen.
De bank van de huizenbezitter maakt na het aflopen van de rentevaste periode van de hypotheek geen nieuwe risicobeoordeling. Dat is gunstig voor huizenbezitters waarbij het inkomen of de waarde van de woning is gedaald. Het nieuwe rentepercentage wordt niet hoger vanwege de gestegen risico’s voor de bank. Bij het overstappen maakt een nieuwe bank op basis van de huidige waarde van het huis en het huidige inkomen wél een nieuwe risicobeoordeling. Dat kan leiden tot een weigering om de hypotheek over te sluiten.
Banken mogen zelf bepalen of zij ‘overstappers’ accepteren waarbij het inkomen of de waarde van de woning is gedaald.  ACM ziet dat banken hiermee verschillend omgaan en dat geeft onduidelijkheid in de praktijk. ACM vindt dat banken duidelijker moeten zijn over de overstapmogelijkheden van deze huizenbezitters. De Nederlandse Vereniging van Banken pakt deze handschoen op. Het informatiepunt over restschulden dat de banken begin volgend jaar willen openen, zal leiden tot meer transparantie, ook op dit punt.

maandag 13 januari 2014

Nederlandse doorbraak op Indiase geldtel-markt

De Indiase tak van Koninklijke Kusters Engineering heeft de aanbesteding van de State Bank of India gewonnen voor de levering van geldtel- en sorteermachines ter waarde van 25 miljoen euro. Kusters is 's werelds grootste leverancier van installaties voor het vernietigen van bankbiljetten en munten. Door deze opdracht is het bedrijf in India in één klap marktleider geworden in de automatiseringsbranche voor commerciële banken.
Ook op het gebied van geldtransport is Kusters doorgedrongen tot de top 5 van grootste bedrijven in India. Via dochter Logicash is Kusters twee jaar actief in het Aziatische land. Inmiddels beschikt het over 500 voertuigen voor geld- en waardetransport en bedient het 7000 ATM's, net zoveel geldautomaten als in heel Nederland.
Wereldwijd maken 70 centrale banken gebruik van de techniek van Kusters Engineering, onderdeel van Syntech International, om geld te vernietigen. Onder meer de FED, de Centrale Bank van Rusland en de People's Bank of China.
Kusters Engineering heeft eigen kantoren in India, China, Rusland, Kenia en de VS. Ook de Reserve Bank of India is al jaren een van de belangrijkste klanten. Kusters is al twintig jaar actief in het land en besloot enkele jaren terug om zich op nieuwe markten te richten: geldtel- en sorteermachines voor commerciële banken en geld- waardetransport.

woensdag 8 januari 2014

Niet blindstaren op rente spaardeposito

Bij het openen van een spaardeposito wordt doorgaans alleen gekeken naar het rentepercentage dat het spaardeposito geeft. Naar de voorwaarden van spaardeposito’s wordt minder goed gekeken, terwijl deze zeker ook belangrijk zijn. Spaardepositovergelijken.nl onderzocht welke spaarbank de beste voorwaarden heeft voor een spaardeposito van 10.000
Het idee achter een spaardeposito is dat er voor een langere periode geld opzij gezet wordt, waar een hogere rente tegenover staat. Banken adviseren dan ook om alleen geld op een spaardeposito te zetten dat de gehele looptijd gemist kan worden. Helaas wordt geld dat gemist kon worden, soms ineens broodnodig. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer iemand onverhoopt werkloos wordt, arbeidsongeschikt raakt, gaat scheiden of in de schuldsanering terecht komt? Bij de meeste banken kan dan, soms tegen een boete, toch tussentijds geld opgenomen worden.
Wanneer de rekeninghouder arbeidsongeschikt en/of werkloos is geraakt, kan er bij de ING, NIBC, Centraal Beheer en ASN kosteloos geld worden opgenomen. Wanneer de rekeninghouder in de schuldsanering terecht komt, wordt een boete kwijtgescholden bij de ING en Centraal Beheer. Bij de ING en NIBC hoeft er bovendien in het geval van een echtscheiding geen boete betaald te worden. Wanneer er een huis gekocht wordt vinden ASN en Credit Europe geen boete nodig. Tenslotte staat Credit Europe geld opnemen in verband met een huwelijk toe. Rabobank, ABN Amro, Reaal, Nationale Nederlanden en Aegon maken geen uitzonderingen.
Wanneer er geen sprake is van een bijzondere gezinssituatie, kan bij de meeste banken alsnog tussentijds geld worden opgenomen, hetzij tegen een boete. In de vergelijking is uitgegaan van een spaardeposito dat nog drie jaar loopt, een rente die gelijk is aan de actuele rente en een opname van het inlegbedrag. De hoogste boete moet betaald worden bij ABN Amro. Tussentijds geld opnemen kost hier maar liefst €450,-. Bij Reaal, ASN en Centraal Beheer wordt ook een fors bedrag gerekend, namelijk €375,-. Bij Aegon en Credit Europe kost het €300,-, bij de ING €50,-. Tussentijds geld opnemen is niet mogelijk bij de Rabobank en NIBC.
De ING komt het beste uit de vergelijking. Niet alleen is de boete voor tussentijds geld opnemen bij ING het laagst, ook kent ING de meeste uitzonderingen bij specifieke gezinssituaties.

maandag 6 januari 2014

ING start campagne Financieel Fit

Vandaag start ING met de campagne ‘Financieel Fit’ waarmee de bank Nederlanders wil inspireren om hun financiële situatie te optimaliseren voor nu en in de toekomst. Iedereen heeft andere doelen in het leven zoals zorgeloos wonen of je kinderen laten studeren. Hiervoor is het belangrijk om je geldzaken op orde te hebben en te houden.  Uit een enquête onder ING-klanten blijkt dat iets meer dan de helft zich enigszins financieel fit voelt. En een op de vijf klanten stelt financiële zaken uit, waarmee men eigenlijk aan de slag zou willen zoals hypotheek of pensioen, maar ook schenken, sparen of beleggen. Met online seminars, financiële informatie avonden, persoonlijk advies en handige tools biedt de ING meer inzicht in de eigen financiële situatie en wil ING inspireren tot het optimaliseren van de financiën. Naast de activiteiten en de campagne wordt ‘Financieel Fit’ ondersteund door sponsoring van het tv-programma ‘Hoeveel ben je waard?’.
Ontwikkelingen op de huizenmarkt en pensioenen, maar ook de terugtrekkende overheid op het gebied van onderwijs en zorg, maken het nog belangrijker om een goed beeld te hebben van de eigen financiële situatie. Belangrijke gebeurtenissen in het leven, zoals het krijgen van kinderen, het huren of kopen van een woning, maar ook het niet actief bezig zijn met je financiële situatie kunnen ingrijpende gevolgen hebben voor de persoonlijke financiële situatie nu en in de toekomst. Hans Hagenaars, directeur Particulieren ING Nederland: “ING wil Nederlanders inspireren tot het optimaliseren van hun korte en lange termijn financiën, zodat zoveel mogelijk mensen een gezonde financiële toekomst tegemoet gaan.”
ING geeft inzicht in vier thema’s die essentieel zijn om een realistisch beeld te krijgen van de eigen financiële situatie: inkomsten en uitgaven, vermogen, pensioen en woonsituatie. Met Financiële Informatie Avonden op ING kantoren, online seminars, persoonlijk advies en handige tools wil ING mensen zelf in staat stellen de financiële situatie te verbeteren. Financieel Fit is een mentaliteit, een manier van doen. Daarom is Financieel Fit meer dan een campagne. Hagenaars: “We weten dat financiën voor consumenten complex zijn en mensen dit graag voor zich uitschuiven. Hier willen wij een rol in spelen door het optimaliseren van je financiële situatie klein en behapbaar te maken. Want we vinden het belangrijk dat onze klanten zich Financieel Fit voelen “
Op woensdag 8 januari start ‘Hoeveel ben je waard?‘ op SBS6. SBS en ING hebben voor dit programma de handen ineengeslagen.  ING wil hiermee bijdragen aan de bewustwording dat je betere financiële keuzes kunt maken als je weet hoe je er financieel voor staat. Dit leidde niet alleen tot een sponsorsamenwerking maar vooral ook tot een mooie doorvertaling van het programmaformat online. Zo heeft de ING een tool ontwikkeld waarmee je zelf kunt berekenen hoeveel je waard bent www.ing.nl/hbjw Ook kan je met de tool je uitkomst vergelijken met hoe mensen in een vergelijkbare situatie ervoor staan.

donderdag 2 januari 2014

Schade jaarwisseling circa 9 miljoen euro

Het schadebeeld van de jaarwisseling wijkt nauwelijks af van vorig jaar. De eerste schattingen komen uit op ongeveer negen miljoen euro, blijkt uit gegevens van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars. Dat is één miljoen euro minder dan tijdens de vorige jaarwisseling. De eerste schadecijfers betreffen alleen particuliere schade aan huizen, inboedel en auto’s. Het daadwerkelijke schadebedrag zal nog oplopen, omdat medische kosten en schades voor bedrijven en scholen nog niet bekend zijn. Daarnaast is de schade aan overheidseigendommen niet meegerekend.
De prognose is gebaseerd op de eerste indrukken van verzekeraars, waar verzekerden sinds oudejaarsdag digitaal en via callcentra claims indienen. Net als vorig jaar verliep de jaarwisseling in grote delen van Nederland regenachtig, waardoor veel feestvierders binnen bleven of slechts kort op straat waren. Dat zorgde voor minder vuurwerkschade en vandalisme. De claims betreffen zowel relatief kleine schades als gevolg van ongelukjes in en om het huis, maar ook grote schades zoals zwaar beschadigde auto’s en daken/gevels – vaak als gevolg van zwaar (illegaal) vuurwerk.
Het Verbond benadrukt dat de schadelast voor opstal-, inboedel- en autoverzekeringen maar een beperkt deel van de nieuwjaarschade is. Ook de medische kosten zullen fors in de papieren lopen. Hoewel het positief is dat de nieuwjaarschade niet stijgt, blijft het Verbond aandringen op een harde aanpak van Oud & Nieuw-vandalen. “Bij het afsteken van vuurwerk kan er altijd iets misgaan en voor een ongelukje heb je een verzekering. Het plegen van opzettelijke vernielingen valt echter niet te tolereren”, aldus algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond. “In overleg met Justitie willen we waar mogelijk dit soort schade verhalen op de daders.”
Het Verbond is voorstander van een stevige aanpak van relschoppers in de vorm van snelrecht en het bestraffen van plegers van geweld tegen hulpverleners. Weurding: “Het is betreurenswaardig dat het aantal geweldsincidenten tegen hulpverleners – met name brandweerlieden – deze jaarwisseling is toegenomen. Juist zij zetten zich in voor onze veiligheid. Wie daar aan tornt, moet worden aangepakt.”

Wat doet een bank?

De NVB heeft een animatie op haar website geplaatst waarin duidelijk wordt gemaakt welke rol banken spelen in de economie. In de animatie wordt uitgelegd hoe banken de vraag en het aanbod van geld bij elkaar brengen. Daarnaast wordt ingegaan op de bemiddelende rol die banken spelen bij bijvoorbeeld het beheer van vermogen of bij fusies en overnames. Tot slot gaat de animatie in op de rol die banken spelen voor een snel, efficiënt en veilig betalingsverkeer. Met deze functies houden banken de economie niet alleen draaiende maar dragen ze ook bij aan economische groei.

Elke Amerikaan kan 2800 euro per jaar besparen op zorg

Zorgverzekeraars zouden zich enkel moeten bezig houden met aanvullende zorgverzekeringen omdat men niet instaat zal zijn duurzame besparingen te realiseren. Laat verzekeraars dus concurreren op aanvullende polissen en breng de basiszorg onder in een fonds zonder winstdoel met zorginnovatie als focus. Dat stelt de vereniging van Vrijgevestigd Medisch Specialisten (VVMS).
Een recent rapport van PWC laat zien dat de verspilling in de Amerikaanse zorg 1,2 biljoen dollar bedraagt (1200 miljard!). Dat is opmerkelijk want kennelijk kan elke Amerikaan omgerekend Euro 2800 per jaar besparen. Waarom gebeurd dat niet of waarom voegen zorgverzekeraars die enorme potentiële besparing niet aan hun winst toe? Hier zijn twee redenen voor:

1. Deze besparingen zijn grotendeels besparingen op medisch inhoudelijk gebied. Betere protocollen, betere organisatie, betere afstemming van behandelingen. Daarvoor is medisch inhoudelijke kennis nodig en de ruimte om dit ook te doen. Aangezien verzekeraars enkel op prijs inkopen is er geen enkele prikkel of ruimte om het beter te doen.

2. De overheid heeft geen mechanisme waarbij zorgverzekeraars zich ook moeten focussen op het verlagen van de kosten ten gunste van de verzekerden. Door carte blanche te geven aan de zorgverzekeraar is de burger overgeleverd aan een systeem waar niemand nog grip op heeft en dus leidt tot onnodige kosten voor de verzekerden.

In Nederland zijn we hard op weg naar een kopie van deze situatie. Hoe kan het anders:

1. Om zorgkosten in het ziekenhuis efficiënter te besteden moeten met name protocollen herzien worden en artsen worden afgerekend op resultaat. Dat vergt de specialistische kennis die zorgverzekeraars nu eenmaal nooit zullen hebben. Amerika is daar hét voorbeeld van.
2. Voor hogere kwaliteit tegen lagere kosten moeten artsen de vrijheid hebben te experimenteren met nieuwe zorgorganisaties, nieuwe methodes. In het huidige stelsel is daar geen ruimte voor omdat de zorgverzekeraar alles mag bepalen en alles draait om de laagste prijs; niet de beste kwaliteit.
Het is een overweging voor de politiek om na te denken over hoe deze wurgklem waarin de burger zit open te breken. De VVMS is voorstander om na te denken over het weghalen van de basiszorg bij zorgverzekeraars of zorgverzekeraars verplichten tot medewerking aan zorginnovatie en het rendement daarop terug te geven aan de verzekerden. Anders is het einde zoek zoals in Amerika.