vrijdag 31 januari 2014

Rabo maakt mobiel betalen breder beschikbaar

Rabobank gaat in het tweede kwartaal van 2014 mobiel betalen breder beschikbaar stellen. Daarvoor lanceert zij voor haar klanten de Rabo Wallet die ‘tal van mogelijkheden’ moet gaan bieden. Bovendien heeft de Rabobank haar diensten MyOrder en Cashless Betalen samengevoegd, waardoor betalen aan de kassa nu ook mogelijk is met MyOrder, de app voor mobiel bestellen en betalen. In de portemonnee stelt de bank meteen een aantal extra opties beschikbaar, onder meer het inscannen van kassabonnen, het tonen van een actueel saldo en het toevoegen van bonus- en klantenkaarten.

Verzekeraars starten kredietverstrekking klein-MKB

Verzekeraars maken een begin met de kredietverstrekking aan veelbelovende ondernemers in het klein-MKB. Een groep van negen verzekeraars steekt – gecoördineerd door het Verbond van Verzekeraars – 30 miljoen euro in Qredits, een onafhankelijke en private kredietverstrekker die (startende) ondernemers helpt met advies en financiering. Het Verbond is zeer verheugd dat met deze eerste, concrete bijdrage de financieringsnood van ondernemers met innovatieve plannen wordt verzacht.
De officiële handtekeningen voor de cheque van 30 miljoen euro zetten Emiel Roozen, voorzitter van de commissie Financieel Economische Zaken van het Verbond, en CEO Elwin Groenevelt van Qredits. Dat doen zij komende vrijdag 31 januari tijdens een symposium in Utrecht ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan van Qredits. Hierbij zal ook koningin Máxima als lid van het Nederlands Comité voor Financiering en Ondernemerschap aanwezig zijn. De banken zeggen een vergelijkbaar bedrag toe. Eind 2013 heeft ook de Nederlandse overheid een lening van 30 miljoen euro aan Qredits verstrekt.
Qredits – een organisatie zonder winstoogmerk – zal namens de verzekeraars kredieten met een maximum van 150.000 euro gaan verstrekken aan kleinere ondernemingen. Bedrijven kunnen hiervoor bij Qredits terecht. De leningen hebben een looptijd van maximaal zeven jaar. Het Verbond verwacht dat veel ondernemers die vooruit willen, maar in een kredietklem zitten, nu een sprong voorwaarts kunnen maken. De deelnemende verzekeraars zijn Achmea, Aegon, ASR, De Goudse, Delta Lloyd, Generali, Nationale-Nederlanden, SNS Reaal en VvAA.
De kredietverstrekking aan het klein-MKB is een vervolg op het position paper ‘Investeren in Nederland' dat het Verbond vorig jaar uitbracht. Voor met name kleine en middelgrote ondernemingen is het als gevolg van de financiële crisis steeds lastiger geworden om krediet van banken te krijgen. De verzekeraars schieten veelbelovende bedrijven te hulp met dit eerste fonds voor het klein-MKB. Later dit jaar volgt een tweede fonds voor het kleine en middelgrote MKB. Negen verzekeraars die bij het Verbond zijn aangesloten hebben de intentie uitgesproken om 170 miljoen euro te investeren in het MKB.

Geldautomaten en Windows XP

Een deel van de geldautomaten van ABN AMRO maakt gebruik van Windows XP. Dat wordt door Microsoft per 8 april 2014 niet meer ondersteund. Klanten kunnen gewoon veilig geld blijven opnemen bij de ca. 1700 geldautomaten van de bank.
Een deel van de geldautomaten van ABN AMRO maakt gebruik van Windows XP. Dat wordt door Microsoft per 8 april 2014 niet meer ondersteund. Volgens het bedrijf KAL zijn niet alle banken daar goed op voorbereid. En dat zou dan weer volgens een aantal buitenlandse media kunnen betekenen dat klanten vanaf april mogelijk niet meer op een veilige manier geld kunnen opnemen. Zie bijvoorbeeld het bericht op The Verge.
ABN AMRO heeft een upgrade plan en zorgt voor een soepele overgang naar het systeem Windows 7. Klanten kunnen gewoon veilig geld blijven opnemen bij de ca. 1700 geldautomaten van de bank. De geldautomaten zelf zullen niet vervangen worden.

donderdag 30 januari 2014

Overheid kan erfpachters beter beschermen

Woningen op particuliere erfpacht komen nog te vaak niet in aanmerking voor financiering doordat de erfpachtcontracten niet deugen. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Banken. Overheidsmaatregelen zijn nodig om erfpachters beter te beschermen. Bij meer dan een kwart van de financieringsaanvragen blijkt dat de erfpachtovereenkomst niet voldoet aan de criteria voor financiering omdat de contracten bijvoorbeeld eenzijdig door de verpachter kunnen worden aangepast.
Hierdoor is geen inschatting te maken van de toekomstige lasten van een erfpachter en wordt verantwoorde financiering onmogelijk. Makelaars die consumentonvriendelijke erfpachtcontracten onder ogen krijgen, adviseren gewoonlijk hun klanten om af te zien van een hypotheekaanvraag en daarmee van de koop van de betreffende woning. Het aantal ondeugdelijke erfpachtcontracten ligt daardoor naar verwachting aanmerkelijk hoger. Dat blijkt uit een evaluatie van de criteria voor financiering van erfpacht door banken, makelaars, notarissen, Vereniging Eigen Huis en belangenbehartigers van pachters en verpachters.
Deze partijen hebben in 2011 criteria opgesteld om consumenten duidelijkheid te geven over de financierbaarheid van een woning op particuliere erfpacht. Erfpachtovereenkomsten kunnen aan die criteria getoetst worden waarbij de uitkomst groen, oranje of rood kan zijn.  Groen geeft aan dat er geen belemmering bestaat voor financiering.  Bij oranje wordt het contract nader bestudeerd door de bank en rood betekent dat een contract dient te worden aangepast voordat zij in aanmerking komt voor financiering. Uit de evaluatie blijkt dat er bij de helft van de contracten nader onderzoek door de bank nodig is en dat in 25 % van de gevallen het contract dient te worden aangepast.
De oplossing van veel problemen rond particuliere erfpacht ligt dus in aanpassing van contracten. Het is dan ook essentieel dat verpachters hun verantwoordelijkheid nemen en contracten zodanig aanpassen dat ze de erfpachter duidelijkheid geven over zijn toekomstige lasten. En zo ook in aanmerking komen voor financiering. Het kabinet zou daarbij kunnen helpen door
1.wettelijke bescherming van de erfpachter, zoals bijvoorbeeld ook geldt voor huurders
2.de wet zo aan te passen dat het voor erfpachters mogelijk wordt om de rechter te laten oordelen over de erfpachtconstructie.
3.Omdat erfpachtcontracten als complexe financiële producten kunnen worden aangemerkt, is toezicht van de AFM gewenst. Daarmee kan worden voorkomen dat er erfpachtcontracten worden afgesloten die niet aan de wettelijke regels voldoen en die het belang van de consument schaden.


Wijziging voor het aanpassen van de voorlopige aanslag

Wanneer een voorlopige aanslag mogelijk onjuist is, kan de inspecteur vanaf 28 januari 2014 afzien van het aanpassen van de voorlopige aanslag. Voorwaarde is wel dat de mogelijke onjuistheid het gevolg is van een recente wijziging in de wet- en regelgeving die niet, niet tijdig, juist of volledig in de automatisering is verwerkt én dat de mogelijke onjuistheid niet substantieel is. De aanpassing van de voorlopige aanslag vindt dan uiterlijk plaats bij het vaststellen van de definitieve aanslag.
De  voorlopige aanslag is een schatting en komt vrijwel nooit exact overeen met de definitieve aanslag. Om doelmatigheidsredenen zal daarom de inspecteur niet tegemoet komen aan een verzoek om herziening van de voorlopige aanslag als dat slechts tot een geringe aanpassing leidt.
Deze wijziging van artikel 23 Uitvoeringsregeling Algemene Wet inzake Rijksbelastingen (AWR) is vandaag gepubliceerd in de Staatscourant.

Ambtenaren betrouwbaarste betalers

De afbetalingsmentaliteit van (semi-) ambtenaren is veel beter dan gemiddeld. Dit is de conclusie van een onderzoek van Ambtenarenlening.nl, waarin de betalingsachterstanden van ambtenaren werd vergeleken met die van niet-ambtenaren. Uit dit onderzoek bleek dat ambtenaren in 2013 maar liefst vier maal minder vaak een betalingsachterstand opliepen dan andere leningnemers en daarmee de meest betrouwbare betalers van Nederland zijn.
In het onderzoek van ambtenarenlening.nl werd het afbetaalgedrag van (semi-)ambtenaren vergeleken met dat van andere beroepsgroepen. Waar deze laatste groep in 1% van de gevallen het afgelopen jaar een betalingsachterstand had opgelopen, daar was dit bij de ambtenaren nog geen 0,25%. Het beeld van de ambtenaar als een solide factor, wordt met dit onderzoek dan ook bevestigd, stelt Anja Becker , directeur van Ambtenarenlening.nl: "De betalingsmentaliteit van ambtenaren is voorbeeldig en past goed bij de betrouwbare uitstraling die ambtenaren hebben."
Omdat ambtenaren degelijke partners zijn gebleken bij kredietverstrekking levert ze dat ook voordelen op. Becker: "In de rente die banken berekenen aan hun klanten is een behoorlijk percentage opgenomen als compensatie voor het risico dat klanten hun lening niet op tijd of soms helemaal niet terugbetalen. Omdat ambtenaren hebben bewezen een betere betalingsmoraliteit te hebben, zijn de banken waarmee wij samenwerken bereid ambtenaren de laagste rente te geven. Zo profiteren ze dus van hun eigen betrouwbaarheid."
Volgens Becker is er ook nog een andere factor naast de betalingsmoraal, die er voor zorgt dat ambtenaren goedkoper kunnen lenen.. "Het blijkt dat ambtenaren ook beter dan gemiddeld in staat zijn om hun weg te vinden in de wereld van de financiële dienstverlening. Zo kunnen ze veelal zelf bepalen welke lening goed voor ze is, zonder dat ze daarbij advies nodig hebben. Wij hebben hier veel ervaring mee als Ambtenarenlening.nl, aangezien wij een bemiddelende organisatie zijn die werkt op 'execution only' basis en daarmee geen adviezen geeft, maar alleen de geldverstrekking regelt. Ook deze eigenschap levert weer voordeel op voor de ambtenaren, aangezien ze hierdoor geen afsluit- en/of advieskosten en geen bemiddelingskosten hoeven te betalen voor hun lening en eventuele aanverwante producten ."

woensdag 29 januari 2014

Kind krijgt fors meer spaarrente dan ouders

Kinderen ontvangen op dit moment een hogere spaarrente dan hun ouders als zij bij dezelfde bank sparen. Vrijwel alle banken die jeugdspaarrekeningen aanbieden, geven hierop een hogere rente dan op hun reguliere spaarrekeningen. Dit blijkt uit een inventarisatie van vergelijkingssite Spaarrente.nl. “De spaarrentes dalen al jaren. Voor kinderen blijft de schade echter beperkt”, zegt Eefje van Haaften van Spaarrente.nl.
Het verschil in rendement tussen een reguliere spaarrekening en de jeugdspaarrekening van dezelfde bank bedraagt nu gemiddeld 20 procent in het voordeel van het kind, constateert Spaarrente.nl. Kinderen krijgen momenteel gemiddeld 1,71 procent rente op hun spaarrekening. Volwassen spaarders krijgen bij dezelfde banken gemiddeld 1,38 procent op een vrij opneembare spaarrekening. Begin 2012 bedroeg het verschil in rendement ‘slechts’ 4 procent in het voordeel van het kind.
Dit verschil komt volgens Van Haaften doordat de banken de afgelopen maanden wel hun reguliere spaarrentes hebben verlaagd, maar de rentetarieven voor de kinderspaarrekeningen niet of nauwelijks hebben gewijzigd. “Uit ervaring weten we dat banken in tijden van dalende marktrentes deze wel doorvoeren in hun gewone spaarrekeningen en deposito’s, maar de kinderenspaarrekeningen daarbij ontzien. Je zou de banken er bijna van verdenken dat het spaargeld van de kinderen waardevoller is dan dat van de ouders. En dat is in dit geval ook deels het geval. Banken weten dat het geld op een kinderspaarrekening doorgaans langer blijft staan dan op een reguliere spaarrekening, waardoor zij langer bereid zijn hier een hoge rente voor te bieden.”
Een woordvoerder van ING bevestigt dat spaargeld op kinderspaarrekeningen vaak langer blijft staan. “De jeugdspaarrekeningen, vooral de Groei Groter Rekening, worden in de regel gebruikt voor langere-termijn spaardoelen, dat maakt dat het geld er gemiddeld langer op blijft staan en dat heeft weer invloed op de rente die wij kunnen vergoeden.”
Zowel bij Triodos als ASN Bank kan het spaargeld op de kinderspaarrekeningen niet worden opgenomen totdat het kind 18 jaar is. Volgens deze banken kan hun rente daarop dan ook beter vergeleken worden met die voor een langlopend deposito. Een woordvoerder van ASN voegt toe: “ASN Jeugdsparen volgt de actuele vaste rente van ASN Depositosparen (met een looptijd van gemiddeld ongeveer 7 jaar) en is daarmee hoger dan andere rekeningen met variabele rente en vrije opnamemogelijkheden, maar ook deze rente is in de afgelopen periode gedaald en dus zijn de kinderspaarrekeningen in die zin niet ontzien.”
Daarnaast stelt Van Haaften dat jeugdspaarrekeningen voor banken een aantrekkelijk instrument zijn om klanten jong ‘binnen te halen’. “Jong geleerd is oud gedaan. Als je als kind al klant wordt bij een bank is de kans groot dat je later, als volwassene, klant blijft bij deze bank.”
Het is zuur voor de ouders dat het spaargeld van je kind beter rendeert dan je eigen spaargeld. Het lijkt dan ook een voor de hand liggend alternatief, je eigen spaargeld parkeren op de spaarrekening van je kind. Spaarrente.nl raadt ouders echter niet aan nu massaal hun spaargeld op de spaarrekeningen van de kinderen te gaan zetten. Veel jeugdspaarrekeningen kennen namelijk beperkingen waar je rekening mee moet houden. Zo staat bij enkele banken het spaargeld vast tot de 18everjaardag van het kind en kan het alleen tussentijds worden opgenomen voor school- of studiekosten. Daarnaast kennen kinderspaarrekeningen soms een beperking van het maximale bedrag dat je er per jaar op mag storten.

Weekers licht stand van zaken proces één bankrekeningnummer toe

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers heeft de Tweede Kamer uitgebreid geïnformeerd over de stand van zaken rond de invoering van één bankrekeningnummer door de Belastingdienst. Deze anti-fraudemaatregel houdt in dat burgers en bedrijven nog maar met één bankrekeningnummer zaken kunnen doen met de Belastingdienst. De urgentie van deze maatregel om fraude met toeslagen en voorlopige teruggaaf tegen te gaan, werd onder meer zichtbaar in december tijdens de DigiD fraude in Amsterdam Zuid-Oost. De Belastingdienst voorkwam toen dat de toeslagen van onwetende particulieren werden uitbetaald aan fraudeurs.
In totaal ontvangen 11 miljoen burgers en ondernemers een toeslag of (voorlopige) teruggaaf op een rekeningnummer waarvan de Belastingdienst heeft geverifieerd dat deze ook toebehoort aan de ontvanger. Zij merken daarom niets van de invoering van de anti-fraudemaatregel, hun toeslag of (voorlopige) teruggaaf is gewoon uitbetaald. Er zijn daarnaast 642.000 mensen die ofwel zelf hun rekeningnummer hebben gewijzigd sinds 22 oktober, ofwel een nieuwe aanvraag hebben gedaan (maandelijks ontvangt de Belastingdienst zo’n 80.000 nieuwe aanvragen). Hiervan kon ruim 70% automatisch worden geverifieerd. Ook zij hebben hun toeslag of voorlopige teruggaaf ontvangen. De overige 177.000 burgers en ondernemers zijn aangeschreven om ontbrekende gegevens op te sturen. Totdat de Belastingdienst heeft kunnen vaststellen dat het rekeningnummer echt toebehoort aan de aanvrager, kan de Belastingdienst geen toeslagen uitbetalen. Van ruim 120.000 burgers en ondernemers had de Belastingdienst nog geen reactie ontvangen. De Belastingdienst heeft voor die gevallen gekeken of er een ander gevalideerd rekeningnummer voor handen was. Dat leidde voor 109.000 burgers en ondernemers tot een match. Voor hen is de uitbetaling onderweg.
Een grote implementatie krijgt soms helaas ook te maken met procesverstoringen. Bij de invoering van de anti-fraudemaatregel één bankrekeningnummer ontstonden twee verschillende verstoringen. Beide zijn inmiddels opgelost. Door deze problemen ontvingen in totaal 27.000 mensen hun toeslag of voorlopige teruggaaf over de maand november pas in januari in plaats van december. 17.500 andere mensen ondervonden hinder van een storing waardoor de behandeling van hun wijzigingsverzoek langer duurde. Deze verzoeken zijn inmiddels verwerkt.
Staatssecretaris Weekers liet in zijn brief ook weten dat hij maatregelen heeft genomen om de bereikbaarheid van de BelastingTelefoon weer op peil te brengen. Zo worden er onder meer extra mensen ingezet voor de beantwoording van eenvoudige vragen

dinsdag 28 januari 2014

Rabobank: constructief overleg met vakorganisaties

De Rabobank heeft maandag in een constructieve sfeer periodiek overleg gevoerd met de vakorganisaties. Daar is ook gesproken over de aangekondigde herinrichting van Rabobank Nederland, de voorgenomen kostenbesparingen en het daarmee gepaard gaande potentieel verlies aan arbeidsplaatsen.
De Rabobank hecht aan een goede verstandhouding met de vakorganisaties. Daarom wordt in ieder periodiek overleg stil gestaan bij de ontwikkelingen rond Visie 2016. In vervolg op de mondelinge toelichting aan de vakorganisaties van vrijdagmiddag jl. heeft vanmorgen Ralf Dekker, lid van de raad van bestuur,  een en ander toegelicht. De aangekondigde herinrichting van Rabobank Nederland komt voort uit Visie 2016, waarin de bank zich klaar maakt voor de toekomst. In navolging van de veranderingen bij de lokale banken, kan ook de centrale organisatie slimmer, sneller en slagvaardiger.  De integratie van de Nederlandse activiteiten van Rabobank International met Rabobank Nederland wordt daar aan gekoppeld.
Met de vakorganisaties deelt de bank naar eigen zeggen het belang van zorgvuldige communicatie naar onze medewerkers. Het tijdstip van communicatie (vrijdag aan het begin van de avond) verdient niet de schoonheidsprijs. Dat kan beter en dat zal beter. Tegelijkertijd wordt de transparantie gewaardeerd en aangemoedigd. Medewerkers zullen met regelmaat via de gebruikelijke interne communicatiekanalen worden geïnformeerd over de herinrichting van de centrale organisatie.  Voor de medezeggenschap is een belangrijke rol weggelegd; zij worden voortdurend formeel en informeel geïnformeerd en zullen over de uitgewerkte plannen, zodra die er zijn, advies uitbrengen.
 Een nadere uitwerking van de plannen voor de herinrichting moet voor de zomer worden afgerond. Daarna zal er gefaseerd  meer duidelijkheid komen over de personele gevolgen. Afgelopen jaar is als onderdeel van de cao reeds met de vakorganisaties overeenstemming bereikt over een Sociaal Plan. Dat plan zal ook voor de herinrichting van de centrale organisatie van toepassing zijn. Dat betekent dat alle inspanningen erop gericht zijn om mensen van werk naar werk te helpen en zo gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te voorkomen.
 


maandag 27 januari 2014

Tool geeft inzicht in financiële gevolgen regelgeving

Andere regels en nieuwe toeslagen of heffingen. Aan het begin van een nieuw jaar is het maar weer afwachten hoe dat financieel uitpakt. ‘Wat betekent dit voor mij?’, vragen veel mensen zich af. Een gelijknamige tool van Wijzer in geldzaken brengt het in kaart. Na ruim een week hebben al zo’n 50.000 Nederlanders de tool gebruikt.
Wijzer in geldzaken ontwikkelde de tool  met medewerking van het Nibud. “De media hebben afgelopen anderhalf jaar allerlei kabinetsmaatregelen belicht”, vertelt Henriëtte Raap-Scheele namens Wijzer in geldzaken. “Maar die overzichten in de krant laten de gevolgen ervan in het algemeen zien, terwijl dat voor iedere persoon anders is. Mensen zien door de bomen het bos niet meer, en houden misschien wel daardoor de hand op de knip. Tijd voor overzicht, dachten wij.”
De tool biedt dat overzicht. Nadat de gebruiker een paar vragen over zijn persoonlijke situatie heeft ingevuld, krijgt hij een lijst met de maatregelen die voor hem van belang zijn. Dat is bijvoorbeeld afhankelijk van of je huurder of huiseigenaar bent. Of je kinderen hebt of niet. En of je een auto rijdt of met het openbaar vervoer naar je werk gaat. De tool laat voor iedere maatregel zien wat er verandert, wat de mogelijke financiële gevolgen hiervan zijn en wat je kunt doen om je financiën bij te sturen. 
Dat de tool in een behoefte voorziet blijkt uit de eerste cijfers. Raap-Scheele: “De eerste ervaringen zijn enorm positief. In de eerste week had de site maar liefst 50.000 unieke bezoekers.” 95 procent daarvan heeft de tool ook volledig doorlopen. En zeker een derde daarvan heeft doorgeklikt naar meer informatie over de maatregelen. “We horen terug dat de tool toegankelijk en handig is, met begrijpelijk taalgebruik. Na de eerste maand zal het gebruik wel afnemen, maar we blijven de tool onderhouden en updaten als er nieuwe besluiten worden genomen.”
Benieuwd naar de financiële gevolgen van overheidsmaatregelen voor u? Gebruik de tool ‘Wat betekent dit voor mij?’
  

Gegevens themasite kredietcrisis vernieuwd

De themawebsite kredietcrisis.rekenkamer.nl is voorzien van geactualiseerde cijfers. In een brief aan de Tweede Kamer geeft de Algemene Rekenkamer op 23 januari 2014 aan welke wijzigingen zijn opgenomen. Deze themawebsite volgt de financiële nasleep van de door de Staat getroffen maatregelen ter ondersteuning van de financiële sector in Nederland ten tijde van de kredietcrisis in 2008 en daarna.
De jongste actualisering omvat onder meer gegevens over de verwerking van Property Finance (de vastgoedpoot) van SNS Bank tot een zelfstandige entiteit. De Staat heeft sinds de overname Euro 2,7 miljard aan kapitaal beschikbaar gesteld plus een faciliteit van Euro 0,6 miljard, een lening van Euro 1,1 miljard en garanties verstrekt van Euro 5,0 miljard plus een garantiefaciliteit van Euro 2,7 miljard aan de genationaliseerde bank/verzekeraar SNS REAAL. Op de themasite is dit overzicht terug te vinden.
Verder zijn geactualiseerde gegevens opgenomen over transacties met ING en andere financiële instellingen en de laatste terugbetaling door IJsland uit de failliete boedel van Landsbanki (de overheid heeft eerder Nederlandse rekeninghouders bij Icesave schadeloos gesteld).

zondag 26 januari 2014

SNS en de euro in Buitenhof

Deze week verscheen het rapport over de nationalisatie van SNS. De belangrijkste conclusie is dat het toezicht van de Nederlandsche Bank en het ministerie van financiën onvoldoende is geweest. De financieel woordvoerder van D66 Wouter Koolmees blikt vandaag in Buitenhof terug en wijst op nieuwe risico’s en gevaren voor deze sector.
De koers van de euro is verrassend hoog. De waarde van de Argentijnse peso verloor vrijdag vijftien procent. De financiële markten reageerden nerveus. Over harde valuta en de relatie met de economie Wat is er aan de hand? Wat betekenen de wisselkoersfluctuatiesvoor bedrijven en hoe sterk is de opleving van de Europese economie? Een gesprek met ING-econoom Carsten Brzeski en hoogleraar Internationale economie Harry Garretsen.

vrijdag 24 januari 2014

Rabobank slankt af

Rabobank maakt met het programma Visie 2016 de beweging naar 100 lokale Rabobanken. Een belangrijk onderdeel van Visie 2016 is de herinrichting van Rabobank Nederland. Als gevolg hiervan zullen de kosten in 2016 minimaal 220 miljoen euro lager zijn dan in 2013. Deze kostenbesparing leidt naar verwachting tot en met 2016 tot een verlies van 1.000-2.000 arbeidsplaatsen op een totaal van 11.500.
Daarnaast zal Rabobank de Nederlandse activiteiten van Rabobank International samenvoegen met Rabobank Nederland. Dit past in het streven naar één compacte en efficiënte Rabobank-organisatie en zal tot aanvullende kostenbesparingen leiden.
De leiding van de herinrichting van Rabobank Nederland is in handen van Ralf Dekker, lid van de raad van bestuur.  “Ik ben ervan overtuigd dat het beter, sneller en slimmer kan in de centrale organisatie, tegen lagere kosten”, licht Ralf Dekker toe. “Die beweging naar een soberder en slagvaardiger bank, als onderdeel van Visie 2016,  is inmiddels volop in gang gezet. Lokale banken lopen daarin voorop. Volgens plan volgt nu de centrale organisatie. De integratie van de Nederlandse activiteiten van Rabobank International wordt daar aan gekoppeld. Dit alles met het doel een betere samenwerking, minder bureaucratie en meer slagvaardigheid.”
De komende maanden zal de nieuwe inrichting van Rabobank Nederland nader worden uitgewerkt en zullen de personele consequenties nauwkeuriger duidelijk worden.
Rabobank maakte eerder bekend dat als onderdeel van Visie 2016 bij de lokale Rabobanken tot en met 2016 naar verwachting 8.000 arbeidsplaatsen komen te vervallen op een totaal van circa 28.000.

FIOD legt voor miljoenen beslag in onderzoek naar beleggingsfraude

De  FIOD heeft dinsdag drie verdachten aangehouden in een onderzoek naar miljoenenfraude met beleggingen. De twee mannen van 30 en 64 jaar en een 54-jarige vrouw uit Soest en Amstelveen hebben vermoedelijk voor 43 miljoen euro opgehaald bij beleggers met de belofte van hoge rendementen en een groot aantal zekerheden en garanties. Zij worden verdacht van oplichting, beleggingsfraude, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen.Vandaag zijn de verdachten door de rechter-commissaris voor 14 dagen in bewaring gesteld. Er is door de FIOD voor miljoenen euro's beslag gelegd op waardevolle goederen.
Het strafrechtelijk onderzoek naar de vermoedelijke piramidefraude startte na aangifte door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De verdachten boden obligaties aan via verschillende bedrijven met de volgende namen: Hypothecaire Vastgoed Obligaties B.V. (HVO), Hypothecaire Vastgoed Obligaties 2 B.V. (HVO 2), Hypothecaire Vastgoed Obligaties 3 B.V. (HVO 3), Hypothecaire Vastgoed Obligaties 4 B.V. (HVO 4), Duitse Investerings Maatschappij Holland B.V. (DIM Holland), Weststaete B.V., Weststaete Hypo Fund B.V., Weststaete Spread Fund B.V., Weststaete Residential Fund B.V., Weststaete Property Fund B.V., DPF Vastgoed B.V. (voorheen Duits Participatiefonds B.V.), DPF Vastgoed Flexfonds B.V., DPF Verzekerd Vastgoedfonds B.V. en Borghaege / German German Profits Bonds.  Volgens de prospectussen zou met het ingelegde geld onroerend goed in Duitsland aangekocht worden. Het vermoeden is echter dat slechts een deel van het geld is gebruikt voor de aankoop van onroerend goed. Het overige bedrag is vermoedelijk gebruikt voor privé-uitgaven van verdachten en om de rentebetalingen aan andere beleggers te betalen. Om de rentebetalingen te kunnen blijven doen zijn daarnaast nieuwe obligatieleningen uitgeschreven en gelden aangetrokken van beleggers.
Beleggingsfraude ondermijnt het vertrouwen in een goede werking van de financiële markten. Daarom treden de FIOD en het Functioneel Parket hiertegen op.De FIOD organiseert een bijeenkomst voor gedupeerde beleggers. De beleggers krijgen hiervoor een uitnodiging. Zij worden gevraagd zich te organiseren.
De FIOD heeft dinsdag doorzoekingen gedaan in twee woningen in Soest en Amstelveen en vijf bedrijfspanden in Amersfoort, Baarn, Amsterdam en Amstelveen. Er is beslag gelegd op circa 70 bankrekeningen in Nederland, verschillende dure personenauto's (zoals twee Mercedessen, een Jaguar en een Porsche), meerdere horloges waaronder Rolex horloges en een woonhuis.
Bij de doorzoekingen in de woningen werden diverse wapens aangetroffen, waaronder een vuurwapen. De wereldwijde inbeslagname van goederen is niet alleen gericht op waarheidsvinding, maar ook op het achterhalen van vermogensbestanddelen.

'Belastingbetaler moet buiten schot blijven'

De gang van zaken rond de nationalisatie van SNS Reaal onderstreept de noodzaak van het werken aan versterking van de banken en vernieuwing van de sector. Banken bouwen daarnaast samen met overheden aan een systeem waarin de belastingbetaler buiten schot blijft.
De Nederlandse Vereniging van Banken steunt in dat kader het nieuwe Europese crisis management raamwerk volledig, waardoor de kans op nationalisatie wordt geminimaliseerd. Door dit raamwerk worden problemen eerder gesignaleerd en effectiever geadresseerd. De kosten worden door meebetalen van obligatie- en aandeelhouders beter gespreid. Mochten nog kosten overblijven, dan worden deze door het Europese resolutiefonds opgepakt dat de banken zelf vullen. Het rapport van de Evaluatiecommissie Nationalisatie SNS Reaal dat vandaag is gepubliceerd wijst daar ook op.
Dit raamwerk was nog niet beschikbaar tijdens het nationalisatieproces van SNS Reaal, waardoor de belastingbetaler, obligatiehouders en de bankensector zelf hebben moeten bijdragen aan de nationalisatie. Voorkomen van dergelijke situaties is naast een algemeen maatschappelijk belang ook in het belang van de banken zelf.
e nationalisatie onderstreept het belang voor het realiseren van alle pijlers van de Bankenunie. Eén mechanisme voor toezicht en crisismanagement op Europees niveau zal de kans op bankfalen sterk beperken. Wij werken dan ook graag samen verder met de toezichthouder, het ministerie van Financiën en onze Europese partners aan de bouw van een sterke bankenunie.

Belastingservice ouderen draait op volle toeren

Een compleet bataljon vrijwillige belastinghulpen gaat de komende weken weer op pad. Ze helpen 127.000 senioren met een kleine beurs bij het invullen van hun belastingaangifte en het aanvragen van toeslagen. Deze betrouwbare en veilige Belastingservice, gecoördineerd vanuit de Unie KBO, is al jaren een groeiend succes.
De Unie KBO nam in 2001, samen met de Belastingdienst, het initiatief voor het opzetten van een hulpdienst voor en door ouderen. De Belastingservice is in twaalf jaar tijd uitgegroeid van 400 naar 2600 invullers en van 10.000 naar 127.000 aangiften.
Door de enorme groei van de service werd al snel duidelijk dat er op provinciaal gebied ondersteuning moest komen. Inmiddels hebben ook de ouderenbonden PCOB en ANBO zich aangesloten. De Unie KBO coördineert nu met succes een landelijke organisatie en twaalf provinciale coördinatiepunten namens de drie ouderenbonden. Van daaruit gebeurt de werving van nieuwe belastinginvullers. Ook organiseert de Unie KBO de verplichte jaarlijkse cursussen voor de vrijwilligers, samen met de Belastingdienst.
Betrouwbaarheid en veiligheid zijn leidend bij de belastinghulp aan ouderen. Niet zomaar iedereen kan invulhulp worden. Belastingcoördinator Lien Dao van de Unie KBO: "De KBO zorgt voor opleiding, screening, begeleiding en controle. Alleen vrijwilligers die zich elk jaar laten bijscholen door de Belastingdienst, krijgen van ons een legitimatie als belastinginvullers. Ouderen kunnen dit controleren door te vragen naar het pasje, waarop IB 2013 vermeld moet staan."
Wat als er klachten zijn over betrouwbaarheid of deskundigheid? Lien Dao: "Dan kan de oudere contact opnemen met het afdelingsbestuur, het provinciale coördinatiepunt of onze eigen Servicetelefoon."

donderdag 23 januari 2014

'Nationalisatie SNS Reaal onvermijdelijk bij gebrek aan bruikbare alternatieve oplossingen'

Voor het eerst is op 1 februari 2013 de Interventiewet gebruikt en besloot de minister van Financiën tot nationalisatie van SNS Reaal. Een andere oplossing was op dat moment volgens de Evaluatiecommissie Nationalisatie SNS Reaal niet voorhanden. Zou niet tot nationalisatie zijn besloten, dan zou dat voor de Nederlandse samenleving hogere kosten hebben meegebracht. Bij nationalisatie op basis van de Interventiewet konden de aandeelhouders, de houders van achtergestelde leningen en de financiële sector bijdragen aan het opvangen van de kosten van de redding van SNS Reaal, een voor de Nederlandse financiële sector systeemrelevante bank en financiële instelling.
De Evaluatiecommissie bestaat uit mr. R.J. (Rein Jan) Hoekstra en dr. J.M.G. (Jean) Frijns. Zij voerden dit onderzoek uit in opdracht van de minister van Financiën en de raad van commissarissen van De Nederlandsche Bank.
De vraag of het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank tijdig en effectief hebben gereageerd op de problemen van SNS Reaal kan de Evaluatiecommissie niet met een volmondig ja beantwoorden. De Nederlandsche Bank als toezichthouder heeft onvoldoende oog gehad voor de risico’s van de op uitbreiding en overnames gerichte strategie van SNS Reaal in de periode tussen 2006 en 2009. Deze expansie heeft de buffers van SNS Reaal verzwakt en het risicoprofiel van de bankverzekeraar juist verhoogd.
Eind 2008 moest SNS Reaal bij het ministerie van Financiën aankloppen voor staatssteun. De staatssteun van in totaal 750 miljoen euro is niet de start geweest voor een ingrijpende herstructurering van SNS Reaal, zoals het oplossen van knelpunten in de onderlinge financieringen tussen de moedermaatschappij van SNS Bank en Reaal Verzekeringen. Tegelijkertijd raakte SNS Reaal verstrikt in problemen bij Property Finance, de zwaar op de balans van SNS Bank drukkende leningenportefeuille in vastgoed.
De Nederlandsche Bank heeft de samenhang van een aantal op de top van de markt verworven aanwinsten door SNS Reaal en de hiermee gepaard gaande risico’s niet voldoende onderkend. Het ministerie van Financiën heeft nagelaten zijn verantwoordelijkheid te nemen voor het schoon schip maken bij SNS Reaal dat door de financiële crisis in zwaar weer was terechtgekomen en bij de Staat moest aankloppen voor steun. Van eind 2008 tot eind 2011 is de verantwoordelijkheid voor een ingrijpende en nodige herstructurering in de eerste plaats bij de raad van bestuur en de raad van commissarissen van SNS Reaal gelegd.
Toen eind 2011 bij De Nederlandsche Bank duidelijk was dat SNS Reaal in lastig op te lossen problemen was terechtgekomen hebben de toezichthouder en het ministerie van Financiën gekozen voor een actievere opstelling, maar duurde het nog ruim een jaar voor de uiteindelijke nationalisatie. Verkoop of afsplitsing van delen van SNS Reaal waren wellicht vanaf 2009 mogelijk geweest, maar bleken in 2012 geen haalbare kaart meer te zijn. Pas in de tweede helft van 2012 nam het ministerie van Financiën gaandeweg – maar te laat – de regie over. Het ministerie van Financiën zocht informeel contact met de Europese Commissie. Te laat, vindt de Evaluatiecommissie. Het ministerie van Financiën stond erop dat de financiële sector substantieel zou bijdragen aan een oplossing. Dit is uiteindelijk gebeurd in de vorm van een heffing van een miljard euro die bij een niet overmatig sterke bankensector is terechtgekomen.
SNS Reaal is een voorbeeld van een klassieke bankcrisis waarbij het vertillen aan een beperkt deel van de activiteiten leidt tot uitholling van het hele bedrijf.
De Evaluatiecommissie doet aanbevelingen gericht op het functioneren van het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank. Aan staatssteun moet de minister van Financiën duidelijker eisen stellen en een trustee aanstellen, zodat op die manier scherper wordt toegezien op de naleving van de aan de staatssteun te stellen eisen. Dit in plaats van overheidscommissarissen die een onmogelijke positie hebben en ineffectief zijn gebleken om het publieke belang te waarborgen.
Bij De Nederlandsche Bank moet een duidelijker bestuursvorm worden gekozen waarbij de president eindverantwoordelijk is en ook extern aanspreekpunt is voor het toezicht op financiële instellingen, naast zijn andere taken.


Belastingdienst krijgt claim van 80 miljoen euro

SMCO heeft namens honderden deelnemers een claim van meer dan 80 miljoen euro bij de Belastingdienst neergelegd. Deze claim is het resultaat van de uitspraak van de Hoge Raad over het gelijkheidsbeginsel tussen erfbelasting op privé- en ondernemersvermogen. De deurwaarder heeft vandaag de claim betekend inclusief ruim 12.000 pagina's onderbouwing.
De uitspraak van de rechtbank in Breda van 13 juli 2012 was glashelder: het grote onderscheid tussen de vrijstelling van erfbelasting op privé- en ondernemersvermogen is onaanvaardbaar. Door de Raad van State is bij een eerdere totstandkoming van de vrijstelling voor ondernemers al opgemerkt dat een verdere verruiming van een vrijstelling voor ondernemers strijdig zou zijn met het gelijkheidsbeginsel. En in oktober 2013 heeft de advocaat-generaal eveneens de uitspraak gedaan dat dit onderscheid in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. De Hoge Raad heeft in november 2013 geconcludeerd dat het gelijkheidsbeginsel echter niet is aangetast.
SMCO is het met die uitspraak zeer oneens en voelt gesterkt door emeritus hoogleraar fiscale economie prof. dr. Leo Stevens. In een artikel in het Financieele Dagblad van 23 november 2013 zegt hij te begrijpen "dat de Hoge Raad uit politiek vaarwater wil blijven, maar hij vindt dat het gelijkheidsbeginsel wel is geschonden".
Daarnaast is er de wetgeving naar het oordeel van SMCO willekeurig tot stand gekomen en dat is niet toegestaan aldus het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Belastingwetgeving dient van goede kwaliteit te zijn om tot rechtmatige inning over te gaan. Wanneer verhogingen willekeurig tot stand zijn gekomen dan is daar natuurlijk allerminst sprake van.
De collectieve actie is voor alle privé-personen die vanaf 2005 tot vandaag een erfenis of schenking hebben ontvangen, en daar successierecht/erfbelasting of schenkbelasting over hebben betaald. De claim heeft tot doel om de te veel betaalde belasting van de Belastingdienst terug te vorderen.
SMCO is de grootste organisatie die zich al jaren inzet om voor iedereen, particulier of zakelijk, die benadeeld is door het handelen van een (groot) bedrijf, multinational of (semi-)overheid, juridische stappen te ondernemen. SMCO vertegenwoordigt vele tienduizenden gedupeerden met een waarde van honderden miljoenen euro's. Het meest recente succes is de actie tegen de Staatsloterij van Loterijverlies, een onderdeel van SMCO.

Aegon voert wijzigingen in financiële verslaggeving door

Aegon hanteert per 1 januari 2014 nieuwe grondslagen voor zijn financiële verslaggeving over geactiveerde acquisitiekosten en reserves voor langleven-risico's. Door de aanpassingen zullen de financiële resultaten van Aegon consistenter, beter vergelijkbaar en transparanter worden. De nieuwe uitgangspunten zullen voor het eerst worden toegepast in de rapportage over het eerste kwartaal 2014. Door de invoering met terugwerkende kracht van deze twee veranderingen zal het eigen vermogen naar verwachting met 2,2 miljard tot 2,5 miljard euro afnemen per 1 januari 2014. Het onderliggend resultaat vóór belastingen zal naar schatting met ongeveer EUR 80 miljoen toenemen in 2014.
 "Met de aangekondigde maatregelen voeren wij onze financiële strategie verder uit. Wij zijn ervan overtuigd dat de veranderingen in onze financiële verslaggeving voor geactiveerde acquisitiekosten leiden tot meer consistentie en transparantie, en een betere vergelijkbaarheid van onze financiële resultaten", aldus Darryl Button, CFO van Aegon. "Bovendien zijn de aanpassingen in de verslaggeving voor langleven-reserves in lijn met ons interne economisch model, het huidige solvabiliteitsraamwerk en met de toekomstige methodiek die onder Solvency II moet worden toegepast."
 De veranderingen in de verslaggeving voor geactiveerde acquisitiekosten zijn in lijn met de huidige voorstellen voor toekomstige financiële verslaggeving bij verzekeraars onder IFRS. In Aegon's nieuwe uitgangspunten bevatten geactiveerde acquisitiekosten alleen die kosten die direct zijn toe te rekenen aan de verwerving of de vernieuwing van verzekeringscontracten. Voorheen was de definitie van geactiveerde acquisitiekosten breder en vielen ook de kosten voor verkoopondersteuning eronder. De invoering van de nieuwe uitgangspunten leidt naar verwachting tot een daling van het eigen vermogen met miljard tot 1,6 miljard euro. Aegon schat dat de wijzigingen in 2014 tot een ongeveer 50 miljoen euro lager onderliggend resultaat vóór belastingen leiden, doordat bepaalde kosten niet langer kunnen worden geactiveerd en direct in de winst- en verliesrekening worden meegenomen.

Duurzaam sparen met belastingvoordeel (voorlopig) niet meer mogelijk

Wie kiest voor een groene spaarrekening of een groen deposito dat door de overheid is erkend, kon tot voor kort hierop belastingvrij sparen tot een saldo van maximaal 56.420 euro. Sinds enkele maanden is het echter niet meer mogelijk om een dergelijk spaarproduct te openen, blijkt uit een onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Alleen Rabobank, ING en ABN AMRO bieden groenspaarproducten met een belastingvoordeel aan, maar al deze banken hebben hiervoor eind 2013 een klantenstop ingesteld. “Fiscaal vriendelijk groen sparen is nu dus nergens meer mogelijk”, concludeert Amanda Bulthuis van Geld.nl.
De banken zien zich genoodzaakt de klantenstop in te stellen, omdat de producten de afgelopen jaren zo populair zijn geworden dat er meer geld binnenkomt dan de banken kunnen investeren in erkende groene projecten. “De banken zijn verplicht minimaal 70 procent van het spaartegoed op deze groene spaarrekeningen en deposito’s te investeren in de door de overheid erkende groenprojecten”, legt Bulthuis uit. “Dit heeft twee oorzaken: spaarders kiezen steeds vaker voor deze producten, juist vanwege het belastingvoordeel. Maar anderzijds zijn er ook minder erkende groene projecten waar de banken het geld in kunnen investeren.”
Alle drie de banken bevestigen dit beeld. “Door een te grote instroom van groen vermogen of een afnemende kredietvraag kan het voldoen aan deze voorwaarde in gevaar komen. De belangstelling voor onze groen-producten is groot, enerzijds vanwege de fiscale regels waardoor een beter rendement gerealiseerd kan worden ten opzichte van sparen op een reguliere spaarrekening, anderzijds doordat consumenten bewuster kiezen voor de doelen waar hun spaargeld in geïnvesteerd wordt.
“Om de fiscaliteit niet in gevaar te brengen, is besloten tot een tijdelijke openings- en inlegstop. Dit is in het verleden vaker gedaan”, meldt een woordvoerder van de Rabobank.
Dat de populariteit van de groene spaarproducten met een belastingvrijstelling is toegenomen, ziet ook de financiële vergelijkingssite Geld. “Wij krijgen steeds vaker vragen van bezoekers waar zij duurzaam kunnen sparen met een belastingvoordeel. Door de inleg en klantenstop van ING, Rabobank en ABN AMRO, vissen deze spaarders nu achter het net.”
ABN AMRO geeft overigens aan dat zij haar groene spaardeposito vanaf februari weer zal openstellen voor nieuwe klanten. Bij ING en Rabobank is nog niet bekend wanneer er weer groene spaarproducten kunnen worden geopend.
Wie op dit moment toch nog zijn geld wil investeren in duurzame projecten en wil profiteren van de belastingvrijstelling, kan kiezen voor beleggen. Ook hierbij geldt dat het vermogen alleen is vrijgesteld in box 3 als het wordt belegd door instellingen die een zogenoemde Groene Verklaring hebben gekregen van de overheid. Op dit moment beschikken, buiten de drie grootbanken, alleen ASN Bank, Triodos, Regionaal Duurzaam 1, Stichting NOTS en het Nationaal Groenfonds over zo’n verklaring. Bij deze laatste kan overigens niet meer worden belegd.

Premiedaling zorgt voor positief sentiment over zorgverzekeraars

Menzis, Univé en VGZ zijn online de meest besproken merken gedurende de overstapperiode. Over Anderzorg, Zilveren Kruis Achmea en Ditzo wordt het meest positief gesproken. In totaal zorgen 45 zorgverzekeraars samen in de laatste drie maanden van 2013 voor 137.367 online berichten, voornamelijk positief van aard. Dit blijkt uit social media monitoring onderzoek van Porter Novelli en Clipit onder 45 zorglabels in Nederland. Het onderzoek toont drie piekmomenten in de online buzz. Ditzo gooit hierbij hoge ogen met de campagne ‘kijkkankerdewerelduit’ en ook de bitcoin-campagne van Anderzorg doet het goed. Daarnaast was de introductie van de zorgverzekering door Hema een geliefd onderwerp voor online conversaties.
De merken die de meeste buzz wisten te veroorzaken waren net als in het onderzoek van vorig jaar Menzis en Univé, VGZ is de nieuwe nummer drie (2012: Delta Llloyd). Anderzorg en de nieuwe aanbieder Hema zorgverzekering staan dit jaar in de top 10 ten koste van OHRA en Agis. Opvallend is verder dat vooral de merken Anderzorg, Ditzo en FBTO goed scoren door buzz via sociale media en dan met name via Twitter. Verreweg de meeste berichten worden überhaupt geplaatst op Twitter, gevolgd door Facebook.
De top 3 van meest besproken merken op Twitter is ten opzichte van vorig jaar iets veranderd. Menzis (12.765 tweets) neemt nog steeds de koppositie in, gevolgd door Ditzo (7.977) en VGZ (7.689). Menzis verstuurde 15% eigen tweets, voornamelijk webcare en reacties op klantvragen. Ditzo doet het beter dan vorig jaar toen het op drie stond. Het stuurt zelf slechts 4% van de tweets die zijn verschenen. Ditzo weet met de opvallende reclamecampagne ‘kijkkankerdewerelduit’ online veel conversatie op te wekken. VGZ is zelf ook niet zozeer actief met 4% eigen tweets. De hoge score wordt onder andere veroorzaakt door een incident begin december waarbij VGZ en Univé betrokken raakten: een technische storing leidde tot incassoproblemen bij 150.000 klanten. Dit nieuws is heel breed opgepakt in de media, zowel online als offline. Het negatieve sentiment wordt wel weer gecompenseerd, waardoor VGZ en Univé uit de top 3 meest negatief vermelde merken blijven.
Net als vorig jaar is per saldo het online sentiment rond zorgverzekeraars positief. Dit is grotendeels te wijten aan de vele premiedalingen. We zien ten opzichte van vorig jaar wel een andere top 3. Realiseerden vorig jaar respectievelijk Zilveren Kruis Achmea, OHRA en FBTO de meest positieve buzz, de merken die dit jaar het meest profiteren van het positieve sentiment zijn Anderzorg (94%), gevolgd door Zilveren Kruis Achmea en Ditzo. Zij delen met 89% positieve berichten de tweede plaats. Anderzorg weet vooral met een populaire campagne rond het winnen van bitcoins veel positieve berichten te realiseren. Zilveren Kruis Achmea kapitaliseerde op de buzz rond de bekendmaking van de hoogte van de basispremie. Op 22 oktober liet zij weten deze te verlagen. Ditzo wist begin december door de campagne ‘kijkkankerdewerelduit’ veel sympathie te wekken.

 

woensdag 22 januari 2014

Aegon lost eeuwigdurende obligatie van USD 550 miljoen af

Aegon gaat een eeuwigdurende obligatie met een coupon van 6,875% aflossen die in 2006 is uitgegeven (junior perpetual capital security met ISIN code NL0000686368). De aflossing vindt plaats per 15 maart 2014, door terugbetaling van de hoofdsom van USD 550 miljoen en de opgebouwde rente.
Aegon's besluit om deze obligatie af te lossen ondersteunt de doelstelling om de verhouding bruto vreemd vermogen/eigen vermogen terug te brengen binnen de bandbreedte van 26 tot 30%. Door de aflossing verbetert deze ratio met 1,2 procentpunt en worden toekomstige rentelasten verlaagd, waardoor de vaste-kostenratio met ongeveer 0,6 punt verbetert.
De obligatie is genoteerd aan de New York Stock Exchange met het symbool AEV. Na de aflossing van de stukken zal de notering worden beëindigd.
Op dit moment maakt de obligatie deel uit van het kapitaal zoals gedefinieerd volgens Aegon's IGD solvabiliteitsratio voor de groep. Door de aflossing zal de IGD ratio van de groep met ongeveer zes procentpunt afnemen. Op 30 september 2013 zou de pro forma IGD ratio voor de groep inclusief de aflossing op de stukken ongeveer 202% zijn geweest. De aanhoudend sterke solvabiliteitsratio onderstreept dat Aegon ook op de lange termijn belang hecht aan een sterke kapitaalpositie.

ING introduceert vast team van adviseurs voor vermogende particulieren

Vanaf vandaag heeft iedere klant van ING Personal Banking een eigen team beschikbaar van adviseurs voor zijn vermogensvraagstukken. De accountmanager, personal banker en kantooradviseur werken samen om persoonlijke en proactieve dienstverlening te bieden aan de klanten van ING. Hiermee biedt de ING haar klanten de mogelijkheid om nog bewuster passende financiële keuzes te maken.
“Een verder terugtrekkende overheid en steeds complexere vermogensvraagstukken dwingen onze klanten om nog bewuster met hun financiën bezig te zijn. Het doel van ING Personal Banking is om klanten grip te geven op hun vermogen. Een vast team, met kennis van onze klanten, stelt ze daartoe nog beter in staat”, aldus Karien van Gennip, directeur Private Banking, Personal Banking & Beleggen bij ING. Waar klanten tot voor kort terecht konden bij een van de personal bankers, is dat nu een vast team met een personal banker voor complexe financiële vraagstukken, de accountmanager als eerste  aanspreekpunt en de kantooradviseur voor dagelijkse bankzaken. Voor de klant betekent dit een vast en betrokken team dat op de hoogte is van zijn of haar vragen en wensen en in samenhang werkt aan een passend en persoonlijk antwoord hierop. ING Personal Banking is een kosteloze dienstverlening voor klanten met een vermogen tussen 75.000 en 500.000 euro.
Het afgelopen jaar zijn er extra Personal Bankers aangetrokken voor deze vernieuwende aanpak. Alle Personal Banking-klanten worden geïnformeerd over hun vaste contactpersonen met daarbij de contactgegevens. Daarnaast zullen de adviseurs vanzelfsprekend klanten proactief gaan benaderen voor een servicegesprek. In dit gesprek kan ING financiële vraagstukken met de klant bespreken en de klant bijvoorbeeld ook uitnodigingen voor (online) seminars of financiële informatie-avonden. “We zagen de afgelopen maanden in ons proeftraject al dat klanten erg positief op deze persoonlijke aanpak reageren”, zegt Van Gennip. “Ze waarderen de proactieve houding van hun adviseurs en stellen het op prijs dat het team inzicht geeft in hun actuele financiële situatie. Denk hierbij aan de dilemma’s tussen sparen, beleggen of aflossen. Ook de onzekerheid over de pensioenopbouw, schenken of erven en de financiering van de studie van kinderen kunnen ter sprake komen.” Een van de voornaamste doelen van deze geïntegreerde aanpak is om te signaleren dat een klant met een vraagstuk geholpen kan worden, nog voordat de klant zelf het probleem ervaart. “Juist op het vlak van betrokkenheid maken we nu het verschil”, aldus Van Gennip.
De nieuwe dienstverlening voor Personal Banking is de volgende stap in de campagne ‘Financieel Fit’ waarmee ING Nederlanders wil inspireren om hun financiële situatie te optimaliseren voor nu en in de toekomst.

Eerste depositoveiling spaarrekeningen van start

Als eerst partij in Nederland organiseert de Consumentenbond een veiling voor deposito spaarrekeningen. Met het Renteaanbod wil de Consumentenbond namens vele spaarders een hogere rente, dan de actuele stand, over hun spaargeld realiseren. De inschrijving loopt tot 17 februari. Leden en niet-leden van de Consumentenbond kunnen meedoen en aan de vrijblijvende inschrijving zijn geen kosten verbonden.
Bart Combée, directeur Consumentenbond: "Interesse in sparen is onverminderd hoog. Maar de rentestand is laag en daarover onderhandelen is voor de modale spaarder niet mogelijk. Dat is de reden voor dit Renteaanbod. Een collectief waarbij we door de kracht van vele spaarders te bundelen een hogere rente op spaardeposito's bij banken realiseren." De Consumentenbond organiseert deze veiling samen met DepositoDeal. Beide partijen hebben een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Consumenten kunnen zich tot 17 februari op Renteaanbod vrijblijvend inschrijven door zelf een keuze te maken voor een looptijd van 1, 3 of 5 jaar vast. Leden en niet-leden van de Consumentenbond kunnen meedoen met een bedrag van minimaal €2500 en maximaal €250.000.


dinsdag 21 januari 2014

Invulhulp belastingaangifte kan veiliger

Je mag alles van me weten, behalve mijn pincode én mijn DigiD. Ouderenbond Anbo waarschuwt mensen die hun belastingaangifte uitbesteden om hun DigiD geheim te houden. Ook moeten ze voorzichtig zijn met de invulhulp die ze inschakelen.
De belastingaangifte uitbesteden: dat kan leuker en makkelijker zijn. Maar mensen die invulhulp inschakelen, kunnen van de regen in de drup belanden. Leden van ouderenbond Anbo klagen over ongecertificeerde belastinginvullers, die geen opleiding hebben en die niet verzekerd zijn tegen eventuele fouten in de aangifte.
Om de digitale belastingaangifte te ondertekenen, is een DigiD nodig. Deze code is strikt persoonlijk, waarschuwt de Anbo. Nederlanders moeten daarom met hun DigiD net zo voorzichtig omspringen als met hun pincodes. Alex van Scherpenzeel, coördinator belangenbehartiging van de Anbo, vertelt dat kwaadwillenden bij ouderen langs de deuren gaan. Ze bieden dan aan om de belastingaangifte voor ze in te vullen. Als de DigiD in verkeerde handen komt, ligt misbruik op de loer. “Met een DigiD-code kun je ook toeslagen aanvragen.”

Consument voelt zich dom gehouden door bank

De helft van de Nederlanders is van mening dat zij dom gehouden worden door hun bank (50%). Zo denkt het merendeel (55%) dat banken bewust informatie voor hen achterhouden en 65 procent dat banken producten of diensten onnodig complex maken. Dit blijkt uit onderzoek van online bank Knab, uitgevoerd door Motivaction onder 1.058 Nederlanders.
Banken zouden Nederlanders moeten informeren over fiscale of wetswijzigingen wanneer deze betrekking hebben op hun persoonlijke financiële situatie, vindt 47 procent van de Nederlanders. Ook wil bijna de helft van de Nederlanders door hun bank geadviseerd worden over hoe zij het maximale uit hun geld kunnen halen (47%). Deze proactieve benadering gericht op persoonlijke financiën gebeurt volgens consumenten momenteel weinig tot niet. Slechts vijf procent van de Nederlanders vindt zijn bank proactief.
Als het gaat om persoonlijke financiën, stelt de overheid zich steeds minder beschermend op. Nederlanders zijn zich bewust van deze terugtrekkende beweging van de overheid en achten zichzelf verantwoordelijk voor voldoende inzicht in eigen financiën (89%). Het verkrijgen van dit inzicht is echter lastig. Consumenten vinden dat een bank hierbij meer zou moeten helpen (51%). Niet alleen door inzicht te geven in de financiële situatie bij één bank, maar door een totaalplaatje te laten zien van rekeningen of leningen, ook als die bij andere banken lopen (70%). Want een bank moet volgens 80 procent van de Nederlanders onafhankelijk advies kunnen geven.
René Frijters, oprichter Knab: "De verzorgingsstaat wordt door de overheid steeds verder afgebouwd, waardoor consumenten steeds meer zelf voor hun oude dag moet zorgen. We voelen de effecten van de financiële crisis. Ook bedrijven leggen het beleggingsrisico bij pensioenopbouw steeds vaker bij de medewerker. Overzicht in financiën is voor consumenten daarom belangrijker dan ooit. Uit het onderzoek blijkt dat consumenten hier een belangrijke rol weggelegd zien voor banken. Sterker nog, zij verwachten dat banken deze rol pakken. Mijn verwachting is dat hierdoor op korte termijn veel verandert binnen de markt en banken in zullen zien dat écht relevant zijn voor consumenten de toekomst is."

maandag 20 januari 2014

ACM: ‘onder water’ hypotheek leidt niet tot hogere rente voor huizenbezitter

Huizenbezitters met een gedaald inkomen of met een hypotheek die ‘onder water’ staat, zitten met hun hypotheek vaak vast aan hun huidige bank. Overstappen naar een andere bank lukt meestal niet omdat de nieuwe bank de ‘overstapper’ weigert. Autoriteit Consument & Markt (ACM) constateert dat huizenbezitters in dit soort gevallen bij hun huidige bank niet slechter af zijn. Er zijn in Nederland naar schatting honderdduizenden huizenbezitters die niet of heel moeilijk kunnen overstappen.
De bank van de huizenbezitter maakt na het aflopen van de rentevaste periode van de hypotheek geen nieuwe risicobeoordeling. Dat is gunstig voor huizenbezitters waarbij het inkomen of de waarde van de woning is gedaald. Het nieuwe rentepercentage wordt niet hoger vanwege de gestegen risico’s voor de bank. Bij het overstappen maakt een nieuwe bank op basis van de huidige waarde van het huis en het huidige inkomen wél een nieuwe risicobeoordeling. Dat kan leiden tot een weigering om de hypotheek over te sluiten.
Banken mogen zelf bepalen of zij ‘overstappers’ accepteren waarbij het inkomen of de waarde van de woning is gedaald.  ACM ziet dat banken hiermee verschillend omgaan en dat geeft onduidelijkheid in de praktijk. ACM vindt dat banken duidelijker moeten zijn over de overstapmogelijkheden van deze huizenbezitters. De Nederlandse Vereniging van Banken pakt deze handschoen op. Het informatiepunt over restschulden dat de banken begin volgend jaar willen openen, zal leiden tot meer transparantie, ook op dit punt.

Consument bespaart op zorg maar niet op auto

Ook in 2014 wordt autorijden weer duurder. Toch vergelijkt de autorijder zijn autoverzekering nog maar mondjesmaat. Terwijl vergelijken en besparen op zorg wel bovenaan de to-do-lijst staat. Bijna de helft van de consumenten die op de zorgverzekering bespaart kijkt niet om naar de autoverzekering. Deze groep bezuinigt op de eigen gezondheid, maar betaalt wel teveel voor zijn autoverzekering. Dat blijkt uit recent onderzoek van GfK in opdracht van Allsecur autoverzekeringen.
Autorijden is duurder geworden: verhoging van de assurantiebelasting in 2013 en een brandstofstijging in 2014. Veel autoverzekeraars voerden in 2013 ook een prijsverhoging door. Redenen genoeg om te vergelijken. Toch blijft de autopolis in de la liggen. Zo blijkt dat 48% van de consumenten die besparen op de premie van de zorgverzekering, niet omkijken naar de autoverzekering. Zij kleden de zorgverzekering volledig uit door geen aanvullende zorgverzekering te nemen en een hoger eigen risico in te bouwen. Gemiddeld een keer in de 4 jaar switcht de consument van zorgverzekeraar. De autopolis blijft achter en bekijkt men slechts een keer in de 7 jaar. De autorijder grijpt hierdoor gemiddeld zo'n 187 euro per jaar mis. Dat is toch de helft van het eigen risico bij een zorgverzekering.

vrijdag 17 januari 2014

NHG-jaarcijfers 2013: toenemende verliezen beheersbaar

In 2013 hebben in totaal 4.522 (2012: 3.548) huishoudens vanwege een verlies na gedwongen verkoop een beroep gedaan op de Nationale Hypotheek Garantie. De toename van 27% ten opzichte van 2012 is vanwege de in 2013 verder gedaalde woningprijzen overeenkomstig de verwachtingen.
De beëindiging van de relatie was in 65% (2012: 61%) van de gevallen de aanleiding voor de gedwongen verkoop met verlies. In 17% (2012: 16%) was werkloosheid de aanleiding voor de verkoop. Relatiebeëindiging is bij een daling van de woningprijs een groter risico dan werkloosheid. In geval van relatiebeëindiging is bij tweeverdieners veelal sprake van een directe noodzaak tot verkoop. Bij werkloosheid kan verkoop dankzij de WW en in afwachting van ander werk worden uitgesteld en vaker worden voorkomen.
In 2013 kon in 79% (2012: 75%) van de verliezen de restschuld van de voormalige eigenaar-bewoners worden kwijtgescholden. Bij relatiebeëindiging was dat 93% en bij werkloosheid 81%. Kwijtschelding van de restschuld is uiteraard niet mogelijk indien op basis van het inkomen en/of het vermogen de verkoop niet noodzakelijk is.
Binnen de actuele NHG-kostengrens heeft ongeveer 90% van alle kopers de aankoop van de woning gefinancierd met NHG. NHG is dus onverminderd populair onder kopers. In 2013 hebben in totaal 85.200 (2012: 93.700) huishoudens de aankoop van hun woning gefinancierd met NHG. Dat is 9% minder dan in 2012. Deze daling laat zich verklaren door de afbouw van de NHG-kostengrens van Euro 350.000 naar Euro 320.000 per 1 juli 2012 en naar Euro 290.000 per 1 juli 2013. Deze afname van het aantal nieuwe NHG's is wel minder dan verwacht. Achtergrond hiervan is dat de koopwoningmarkt in 2013 vooral in het NHG-segment is aangetrokken.
Daarentegen wordt steeds minder gebruik gemaakt van NHG voor woningverbetering. In 2013 maakten nog slechts 13.700 huishoudens gebruik van deze garantiefaciliteit in verband met de financiering van onder meer het herstel van achterstallig onderhoud, energiebesparing en/of funderingsherstel. In 2012 waren dat er nog 22.100 (-38%) en in 2011 zelfs nog 32.800 (-60%).
Deze dalende trend vloeit voort uit de aanscherping van de hypotheekregels op basis waarvan woningverbetering nog slechts tot maximaal de hieruit voortvloeiende waardevermeerdering mag worden meegefinancierd. In de praktijk betekent dit dat financiering van woningverbetering alleen mogelijk is indien ongeveer 40% van de investering wordt betaald uit eigen middelen. Bij het ontbreken van eigen geld zal financiering dus niet mogelijk zijn en zal van de woningverbetering moeten worden afgezien. Hierdoor verliest deze met de gemeenten ontwikkelde garantiefaciliteit haar betekenis als instrument ter optimalisering van de kwaliteit en duurzaamheid van het eigen woningbezit.
Het NHG-garantiefonds is de afgelopen jaren opgebouwd met als doel onder economisch ongunstige omstandigheden toenemende restschulden bij gedwongen verkopen op te vangen. In 2013 is het NHG-garantiefonds vanwege de toenemende verliezen voor een bedrag van Euro 8 miljoen aangesproken. Per 31 december 2013 is sprake van een NHG-garantiefonds van Euro 778 miljoen.
Voor de komende jaren wordt rekening gehouden met nog oplopende verliezen en, vanwege de verdere afbouw van de NHG-kostengrens, met minder nieuwe garanties.
In de Liquiditeitsprognose 2013-2018 is dan ook de verwachting dat het NHG-garantiefonds de komende jaren verder zal dalen. Op basis van de actuele inzichten in de ontwikkeling van de economie en in het bijzonder de koopwoningmarkt, is de verwachting dat vanaf 2018 sprake zal zijn van een snel herstel. Aanspraken op de achtervang van het Rijk worden dan ook niet verwacht.

Van besparen naar sparen

Goede voornemens, weet u nog wel? Ruim 80 procent van de Nederlanders wil in 2014 dingen anders aanpakken, bleek uit het Goede Voornemens Onderzoek van de ING. Nu nog volhouden.
Meer dan de helft van onze goede voornemens heeft te maken met de portemonnee. ‘Zuiniger met geld omgaan’ staat zelfs in de top-vijf van het jaarlijks Goede Voornemens Onderzoek van de ING. Driekwart van de ondervraagden verwacht dat de goede voornemens een positieve invloed hebben op de persoonlijke financiën.
“Om een voornemen in daden om te kunnen zetten, is het goed om te weten dat het je wat oplevert”, zegt Marten van Garderen van het ING Economisch Bureau. “Doordat veel voornemens pas op lange termijn een positief resultaat bieden, is het lastig om het vol te houden.
Van Garderen heeft drie tips. Roep de hulp in van familie en vrienden; zij kunnen steun bieden. En: maak concreet welke stappen leiden tot het uiteindelijke doel. “Zo helpt het maken van een boodschappenlijstje om impulsaankopen te voorkomen.” De derde tip is om het voordeel van het goede voornemen in geld uit te drukken. “Stoppen met roken is niet alleen goed voor de gezondheid; het scheelt ook veel geld. Een pakje per dag roken – voor zo’n 6 euro – kost op jaarbasis inmiddels meer dan 2.200 euro.”


donderdag 16 januari 2014

Menzis: Forse groei van 70.000 verzekerden

De jaarlijkse periode waarin mensen kunnen veranderen van zorgverzekeraar is voor Menzis succesvol afgesloten. Menzis groeit met bijna 70.000 verzekerden, een toename van 3,5% naar ruim 2,1 miljoen klanten.
Het landelijke percentage van mensen die in 2013 overstapten naar een andere zorgverzekeraar ligt volgens Zorgverzekeraars Nederland rond de 5,7% en is lager dan vorig jaar. Bij Menzis zien we dat de uitstroom onder het landelijke gemiddelde uitkomt en de instroom van nieuwe verzekerden juist boven het landelijke gemiddelde ligt.
Alle labels van Menzis doen het goed. Anderzorg groeit met ruim 10% en blijft de grootste onlineverzekeraar met meer dan 250.000 klanten. Azivo blijft nagenoeg gelijk. Een opvallende trendbreuk is dat ook het Menzis-label groeit. In de afgelopen jaren verloren de grote labels juist klanten aan nieuwe internetlabels en ‘prijsvechters’.
Uit een analyse van de resultaten van de overstapperiode blijkt dat klanten een bewuste keuze maken. Meer klanten oriënteerden zich dit jaar op hun zorgpolis dan in voorgaande jaren. En hielden daarbij hun persoonlijke financiële- en levenssituatie scherp in het oog. Dat bleek uit het grote aantal mensen dat contact opnam met de klantenservice van Menzis met vragen en om informatie in te winnen. Het aantal telefoontjes liep op sommige dagen op tot 45.000.
Voorspellingen, in de media en door vergelijkers van zorgverzekeringen, dat grote groepen mensen alleen maar zouden kiezen voor een lage premie, hoger eigen risico en minder aanvullende verzekeringen zijn niet uitgekomen bij Menzis.
Het percentage verzekerden van Menzis dat kiest voor een hoger vrijwillig eigen risico is relatief laag en is ongeveer 2,5%. Het aantal mensen dat een aanvullende verzekering kiest, stabiliseert zich. De afgelopen jaren zagen we een afname van 2 tot 3% per jaar, nu is de afname rond de 1%.
Ook bij de aanvullende tandartsverzekering zien we de afname van de afgelopen jaren (soms met 3 a 4% per jaar) afvlakken naar rond de 1,5%. Ook zien we geen grote verschuivingen van mensen die een lager aanvullend pakket afsluiten.
Nieuw dit jaar was Budgetbewust, een polis met beperkte zorgsturing. Het aantal klanten dat voor deze polis kiest is lager dan verwacht, maar nog steeds vele duizenden. Klanten kunnen ook bij de Budgetbewustpolis voor bijna alle zorg naar elke zorgaanbieder. Ze kunnen dus gewoon naar hun eigen huisarts en tandarts. Voor elf ziekenhuisbehandelingen (de Topzorgbehandelingen, 30-40 ziekenhuizen) en voor fysiotherapie kunnen klanten terecht bij de aanbieders met een Topzorgpredikaat. Voor alle andere ziekenhuisbehandelingen kunnen klanten naar elk ziekenhuis. Ook voor bepaalde hulpmiddelen en medicijnen zijn voorkeursleveranciers gecontracteerd.

ING Private Banking opent haar deuren in Amsterdamse Beethovenstraat

Deze week heropende de ING haar kantoor aan de Beethovenstraat in Amsterdam. Op dit advieskantoor zijn adviseurs van ING Private Banking permanent aanwezig. Vermogende particulieren wordt hiermee hoogwaardig vermogensadvies geboden op loopafstand. In de loop van 2014 zullen nog acht andere van deze kantoren worden geopend, verspreid over het hele land.
Vorig jaar opende ING Private Banking haar eerste kantoor in Wassenaar. Twee dagen na de Amsterdamse Beethovenstraat is Bloemendaal aan de beurt. Eind 2014 zullen er tien Private Banking ‘hotspots’ zijn geopend, verdeeld over heel Nederland. Arnout Bloys van Treslong, Directeur Marketing ING Private Banking: “We zien dat juist die lokale verankering een meerwaarde heeft. Daarom zorgen we ook voor private bankers met een band in de gemeenschap. Bernard Janssen, de banker in de Beethovenstraat, fietste hier als kind al langs op weg naar school. Kennis van de mensen in de buurt, weten wat er speelt, dat is waarmee wij het verschil maken als bank.” 
Iedereen kan bij het heropende kantoor terecht, voor de dagelijkse bankzaken bijvoorbeeld of voor zakelijk advies. En wanneer zakelijk en particulier met elkaar vermengd zijn, zitten klanten helemaal goed. Bloys van Treslong: “Binnen ING Private Banking is onze dienstverlening voor ondernemers de afgelopen tijd verder verbeterd. Door intensieve samenwerking met onze collega’s van de zakelijke tak van de bank kunnen we onze ondernemende klanten zakelijk en privé uitstekend bijstaan. Zo merken we dat we tegenwoordig echt worden herkend als de bank voor familiebedrijven.”
“ING Private Banking groeit en we doen er hiermee nog een schepje bovenop,” aldus Bloys van Treslong. Naast het opzetten van lokale kantoren met vaste teams van adviseurs, zet ING Private Banking ook op andere terreinen flinke stappen. Zo is de ‘Kies-uw-banker’-tool – waarbij mensen zélf hun adviseur kiezen – nog steeds uniek voor de Nederlandse markt. Bloys van Treslong: “Een persoonlijke klik is belangrijk. Dat onze klanten zelf hun private banker kunnen kiezen, wordt zeer gewaardeerd en komt de samenwerking ten goede.”

woensdag 15 januari 2014

Rabo mag naar de beurs

Rabobank Certificaten worden per 27 januari 2014 verhandelbaar aan Euronext Amsterdam. Hiermee hebben de houders van Rabobank Ledencertificaten op 14 januari op de buitengewone vergadering van ledencertificaathouders met een meerderheid van 99,79 % ingestemd. Rabobank Ledencertificaten worden voor de notering omgewisseld in Rabobank Certificaten.
Zoals aangekondigd op 3 december 2013 wil Rabobank, door de ledencertificaten beschikbaar te stellen voor alle beleggers ook institutionele beleggers in staat stellen certificaten te kopen. Zij tonen al langer hun belangstelling voor dit beleggingsproduct, dat voorheen alleen werd verhandeld op een interne markt en alleen beschikbaar was voor een beperkte groep beleggers (leden van de Rabobank en medewerkers).
De buitengewone vergadering van houders van Rabobank Ledencertificaten op 14 januari 2014 werd bijeengeroepen ter besluitvorming over het voorstel om de Administratievoorwaarden te wijzigen om verhandeling via Euronext Amsterdam mogelijk te maken. In het prospectus d.d. 17 december 2013 ter zake van de toelating tot notering en verhandeling op NYSE Euronext Amsterdam van Rabobank Certificaten (het ‘Prospectus’) zijn de wijzigingen toegelicht. Dit Prospectus is verkrijgbaar via www.rabobank.nl/ledencertificaten.
Het voorstel werd unaniem aanbevolen door het bestuur van de Stichting AK Rabobank Ledencertificaten en is unaniem goedgekeurd door de Stichting Toezicht Interne Markt Rabobank Ledencertificaten. Na een toelichting door CFO Bert Bruggink en de beantwoording van vragen van de aanwezigen hebben de certificaathouders met een meerderheid van 99,79 % van de stemmen ingestemd met de voorgestelde wijzigingen. Rabobank Ledencertificaten worden voor de notering omgewisseld in Rabobank Certificaten.

NVB-voorzitter in Nieuwjaarsrede: 'Verandering bankensector voltrekt zich'

Goed toezicht is belangrijk en een aantal nieuwe regels is onvermijdelijk ‘maar het moet wel werkbaar blijven voor banken. Overdaad schaadt.’ Dat zei voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken vandaag in een Nieuwjaarstoespraak.
Hij verwees naar de voorspelling van directeur Jan Sijbrand van De Nederlandsche Bank (DNB) dat het Europese toezicht op banken zal leiden tot een grotere rapportagelast en hogere kosten. ‘Ik roep DNB en de minister op daar een dam tegen op te werpen,’ aldus Buijink.
‘Safety first was een van de belangrijkste lessen van de kredietcrisis,’ zei de NVB-voorzitter. Hij verwees naar cijfers van DNB afgelopen najaar waaruit blijkt dat de Nederlandse bankensector de kapitaalratio de afgelopen jaren verder heeft versterkt en er in internationaal perspectief goed voor staat. De risicogewogen kernkapitaalratio van de Nederlandse bankensector steeg in 2012 van 9,5 procent naar 11,5 procent. Hiermee bevindt de Nederlandse bankensector zich in de Europese voorhoede, aldus DNB.
Buijink wees erop dat hij bij zijn aantreden heeft gezegd dat de samenleving naast stabiliteit gedragsverandering vraagt van banken. ‘De samenleving heeft behoefte aan merkbare verandering. Die verandering voltrekt zich. Banken streven naar een dienstbare, stabiele en competitieve sector en we voeren een dialoog met onze stakeholders. Door naar klanten te luisteren en er voor elkaar te zijn, keren we langzaam maar zeker het tij. Banken zijn van belang voor de bloedsomloop van het economische verkeer, van de samenleving.’
Op werkbezoek eind vorig jaar met Rotterdamse bankiers bij bedrijven in het havengebied constateerde hij dat bedrijven en banken vaak goed samenwerken, zo vertelde Buijink tijdens de Nieuwjaarsreceptie van zijn vereniging. 'De bedrijven die wij bezochten, willen dat banken met hen meedenken over ondernemerschap en innovatie. Zij ervaren hun banken als echte partners vanuit een samenwerking gebaseerd op vertrouwen en gericht op de lange termijn.'
Buijink zei ook dat banken 'er nog niet zijn. De onvrede was en is nog groot in de samenleving als het om banken gaat. Dat is begrijpelijk. Er ís ook veel misgegaan en banken hébben daaruit belangrijke lessen getrokken.' Banken werken gezamenlijk aan de vernieuwing in de sector, aldus Buijink. 'Inzet bij elke bank afzonderlijk is daarbij noodzakelijk. Het gedrag van één bank is bepalend voor het imago van de hele sector, van alle banken. Dit is een opdracht die we alleen samen tot een succes kunnen maken.'

Zweden het ultieme land voor mobiele betalingen

Zweden en Finland waren ooit leidend met mobiele telefonie. Die positie zijn ze kwijtgeraakt. Maar Zweden heeft ongemerkt een nieuwe positie ingenomen: die van mobiele betalingen.
Tien jaar geleden waren Nokia en Ericsson nog belangrijke leveranciers van GSM-technologie en mobiele telefoons. Ericsson trok zich onlangs geheel terug uit de samenwerking met Sony en Nokia wordt verkocht aan Microsoft en is daarmee zo goed als Amerikaans geworden. De Zweden en Finnen zullen zich alleen nog richten op de technische infrastructuur.
Maar zie: volgens The Economist leidt Zweden een stille revolutie op het gebied van mobiele betalingen. Dat komt door de hoge internetpenetratie van 94 procent. Er zijn niet minder dan vier betaalsystemen die aan de weg timmeren en de vleugels willen uitslaan, ook ver buiten de eigen regio.

NL Ondernemingsfonds nieuwe financieringsbron voor bedrijfsleven

Banken, institutionele beleggers en Robeco slaan op initiatief van Euronext Amsterdam de handen ineen om het Nederlands bedrijfsleven van financiering te voorzien door middel van het NL Ondernemingsfonds. Bedrijven worden door co-financiering van leningen voorzien. Het NL Ondernemingsfonds, dat op termijn een omvang van €1 miljard zal krijgen, zal de eerste leningen dit jaar verstrekken.
De banken Rabobank, ABN Amro en ING, pensioenuitvoerders MN en Syntrus Achmea, vermogensbeheerder Robeco en Euronext Amsterdam nemen het voortouw in de oprichting van het NL Ondernemingsfonds. Het fonds beoogt een nieuwe financieringsbron voor het bedrijfsleven te worden om zo hun groeiplannen mede te kunnen blijven financieren. Het fonds anticipeert daarmee op een herstel van de economie en de daaruit voortvloeiende stijging van de kredietvraag. In de komende weken zullen andere beleggers worden uitgenodigd om zich bij dit initiatief aan te sluiten.
Ondernemingen kunnen vanaf de tweede helft 2014 via hun vertrouwde bank een lening aangeboden krijgen die een combinatie is van bank- en fondsfinanciering. De leningen hebben een omvang van minimaal € 10 miljoen en zijn bedoeld voor bedrijven met een omzet van meer dan € 25 miljoen. In een latere fase komen mogelijk ook kleinere ondernemingen in aanmerking voor financiering via het NL Ondernemingsfonds. Het is de bedoeling dat het fonds in uiterlijk 5 jaar tijd groeit naar een omvang van € 1 miljard. Het NL Ondernemingsfonds, dat zich richt op institutionele beleggers, zal worden beheerd door Robeco.
Euronext Amsterdam heeft vanuit haar rol als knooppunt van de openbare kapitaalmarkt het initiatief genomen om partijen bij elkaar te brengen. Door de bundeling van krachten en expertise van de deelnemers en met ondersteuning van AF Advisors, Deloitte, PwC en de Nederlandse Vereniging van Banken is dit initiatief tot stand gekomen.