vrijdag 7 februari 2014

Chipknip naar nul

Op 31 december 2014 valt het doek voor de chipknip. Het is dan niet meer mogelijk om te chipknippen. Vooral voor kleine bedragen gebruiken Nederlanders de laatste jaren in toenemende mate de pinpas. Dat maakt de chipknip steeds meer overbodig, stelt Currence, de eigenaar van collectieve betaalmethoden als chipknip en iDEAL. Het wordt volgens Currence te duur om deze betaalmethode in stand te houden.
In 2010 was de chipknip op z’n hoogtepunt, met 178 miljoen transacties. Vorig jaar betaalden Nederlanders nog 121 miljoen keer op deze manier. Winkels zijn vanaf april 2013 gestopt met het aanbieden van chipknippen. Nog maar 2 procent van de toonbankbetalingen is afkomstig van de chipknip. Consumenten trekken nog vooral de chipknip bij cateringbedrijven en bij parkeer- en snoepautomaten.
Pinnen is na contant geld uitgegroeid tot het belangrijkste betaalmiddel. In 2013 deden Nederlanders in totaal ruim 2,6 miljard pinbetalingen. De groei zit vooral in de transacties van 0 tot 10 euro. Meer dan een derde van alle pinbetalingen waren dergelijke kleine bedragen. De volgende stap is contactloos betalen, ook wel bekend als ‘tappen’. Een pilot met mobiel betalen in Leiden wees uit dat 92 procent van de transacties bedragen onder de 25 euro waren. Van de 1.000 deelnemers heeft 78 procent het contactloos betalen met de mobiele telefoon al aanbevolen aan anderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.