vrijdag 28 maart 2014

Nu ook Lenen in ING Mobiel Bankieren App

Vanaf deze week kunnen klanten van de ING ook hun leningen beheren met de Mobiel Bankieren App. Met de introductie van Lenen in de Mobiel Bankieren App is ING de eerste bank in Nederland die deze functionaliteit aan zijn app toevoegt. Met de nieuwe update van de app kunnen klanten leningen aflossen, geld opnemen en de af- en bijschrijvingen bekijken. Dit is onder andere mogelijk voor een Persoonlijke Lening, Doorlopend Krediet of een Studentenkrediet. De nieuwe versie van de Mobiel Bankieren App is nu beschikbaar voor iPhone, iPad en Android.
ING vindt het belangrijk dat klanten zich financieel fit voelen. ING wil haar klanten dan ook bewust  Naast het toevoegen van Lenen in de Mobiel Bankieren App neemt ING ook alvast een extra stap richting IBAN. Vanaf nu kunnen klanten makkelijk hun eigen IBAN kopiëren en daarna delen. Het nieuwe rekeningnummer hoeft daardoor niet overgetypt te worden, wat het voor de klanten makkelijker maakt om geld te ontvangen. ING heeft het adresboek al eerder overgezet naar IBAN en nu is de eigen rekening daaraan toegevoegd.

donderdag 27 maart 2014

Waarschuwing accountants sluit aan bij zorgen NVB over financierbaarheid ziekenhuizen

De waarschuwing van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) nemen wij zeer serieus en sluit aan bij de zorgen van de NVB over de financierbaarheid (academische) ziekenhuizen. De NVB heeft eerder al minister Schippers van Volksgezondheid deelgenoot gemaakt van deze zorgen. Wij lezen het bericht van de accountants als een dringende oproep om de regelcomplexiteit in zorgsector aan te pakken.
De NBA gebruikt het instrument van alerts als richtinggevend document wanneer zij problemen in een sector ziet ontstaan. Op grond van de NBA Alert 31 concluderen wij dat de omvang van onzekerheden blijkbaar zo groot is dat normen in veel gevallen worden overschreden
Het ontbreken van een goedgekeurende jaarrekening is een ernstig signaal. Banken zijn nu niet in staat om objectief vast te stellen of een ziekenhuis aan haar financieringsvoorwaarden voldoet. Het terugdringen van de onzekerheden als gevolg van registratieverplichtingen en systeemcomplexiteiten is dan ook van groot belang voor de financierbaarheid van zorginstellingen.
De NVB zal het bericht van de NBA nader gaan bestuderen en heeft contact gelegd met de NBA om er over te spreken.


Huizenbezitter laat geld liggen bij hypotheek

Bijna driekwart (74%) van de huizenbezitters weet niet dat ze een lagere rente kunnen krijgen wanneer hun huis meer waard is dan de hypotheek. En dat terwijl 63% van de Nederlandse huizenbezitters een huis met overwaarde heeft. Zij kunnen met een lager rentetarief fors besparen op de hypotheeklasten. Dat blijkt uit onderzoek van Delta Lloyd onder Nederlandse huizenbezitters, uitgevoerd door MarketResponse. Daarnaast blijkt dat 56% van de huizenbezitters nog nooit heeft gekeken of een lagere hypotheekrente mogelijk is. En meer dan de helft wil zelfs geen actie ondernemen om dit te regelen.
Joost Melis, directeur Delta Lloyd Bank: "Het grootste deel van de Nederlandse huizenbezitters heeft nog steeds een huis dat meer waard is dan de hypotheek. Uit ons onderzoek blijkt echter dat veel mensen geld laten liggen, omdat ze niet weten dat de rente lager kan. Want bij Delta Lloyd geldt: hoe minder je leent in verhouding tot de waarde van je huis, hoe lager je rentepercentage. Delta Lloyd wil mensen inzicht geven en ze er van bewust maken dat ze kunnen besparen. Daarom roepen wij iedereen op kritisch naar hun huidige hypotheekrente te kijken en actie te ondernemen als de rente lager kan. Wij hebben een rekentool ontwikkeld waarmee mensen snel kunnen zien of ze kunnen besparen en hoeveel hen dat per maand kan opleveren.”
Mensen die wel naar hun hypotheekrente kijken doen dit vooral aan het einde van de rentevaste periode (42%). Maar ook huizenbezitters die tussentijds hun hypotheek oversluiten kunnen geld besparen met een lagere rente. Hierbij is het belangrijk om eerst inzicht te krijgen in de oversluitkosten (notaris-, taxatie- en advieskosten en eventuele boeterente). Delta Lloyd adviseert mensen om met hun financieel adviseur te berekenen hoe lang het duurt voordat ze deze kosten terug verdiend hebben met de lagere maandlasten.
Ook voor huizenbezitters waarbij hun huis minder waard is dan hun hypotheek, is het aan te raden om kritisch naar hun hypotheekrente te kijken. Bij de meeste hypotheekverstrekkers mogen mensen per jaar 10% boetevrij aflossen van het oorspronkelijke hypotheekbedrag. Hierdoor kan de hypotheeklening lager worden dan de waarde van het huis en komt ook deze groep in aanmerking voor een lagere rente. Uit het onderzoek blijkt dat 23% hier toe bereid is en dat 30% dit wil afhankelijk van hoeveel hij hiervoor moet aflossen.

woensdag 26 maart 2014

ABN AMRO MeesPierson opent kantoor in Zwolle

ABN AMRO MeesPierson opende deze week een nieuw kantoor in Zwolle. De private bank neemt haar intrek in het ABN AMRO House in de IJsseltoren aan de Grote Voort 247. De regio Zwolle is de economisch meest succesvolle van Nederland. Van oudsher heeft ABN AMRO MeesPierson veel ondernemers als klant. De bank wil haar klanten zowel op zakelijk gebied als in de privésfeer goed adviseren. Om die reden vindt de bank het noodzakelijk om in de regio te zijn gevestigd. De vestiging in Zwolle is de twintigste in Nederland.

maandag 24 maart 2014

'Koning Willem I greep mis met oprichting de Nederlandsche Bank’

Koning Willem I richtte op 25 maart 1814 de Nederlandsche Bank op. Hij dacht die bank te kunnen gebruiken om zijn grootse plannen met Nederland te financieren, maar kwam bedrogen uit, stelt promovendus Roland Uittenbogaard (Universiteit Utrecht). DNB had namelijk vooral tot taak de financiële sector meer crisisbestendig te maken. DNB stelde zich daarom direct onafhankelijk en prudent op. Economisch historicus Uittenbogaard verdedigt zijn proefschrift over de geschiedenis van Nederlands centrale bank aan de Universiteit Utrecht op dinsdag 25 maart, exact 200 jaar na het Koninklijk Besluit van oprichting.
De terughoudendheid van DNB bij het financieren van de plannen van Koning Willem I was rationeel, legt Uittenbogaard uit in zijn proefschrift. Pas 20 jaar na oprichting, in 1834, verstrekte DNB (beperkt) krediet aan de overheid. De centrale bank moest namelijk het vertrouwen van het publiek in haar bankbiljetten winnen. Niemand was gedwongen om de bankbiljetten van de centrale bank te accepteren en kassiers boden op dat moment nog een alternatief. De regering zag in dat het onder druk zetten van DNB niet zou helpen bij het opbouwen van acceptatie van de bankbiljetten en zag daar dan ook lange tijd van af.
Uittenbogaard toetste in de casus van de geschiedenis van de Nederlandsche Bank (1814-1852) twee concurrerende theorieën over de ontwikkeling van centrale banken. De institutioneel-economische theorie gaat ervan uit dat om de stabiliteit van het financiële stelsel te bewaken een centrale bank onmisbaar is, terwijl de free banking theorie de centrale bank juist ziet als bedreiging voor deze stabiliteit.
De oprichting van DNB kan nog begrepen worden in het licht van beide theorieën, maar de latere ontwikkeling van de bank past bij een ‘institutioneel-economische’ verklaring. Hierin is een belangrijke rol voor de overheid weggelegd in het borgen van het vertrouwen in het geld en daarmee het scheppen van voorwaarden voor een voorspoedige economische ontwikkeling.
Critici baseren hun argumenten tegen centrale banken onder andere op voorbeelden van free banking waarin de overheid om verkeerde redenen een centrale bank oprichtte en privileges gaf. De historische ontwikkeling van DNB laat echter zien dat een goed georganiseerde centrale bank een belangrijke rol speelt in het borgen van financiële stabiliteit en dat de overheid daarin ook een positieve rol kan spelen.
Uittenbogaard: “De overheid heeft een belangrijke verantwoordelijkheid voor financiële stabiliteit en de centrale bank geeft daar uitvoering aan. Het is dan ook een goede zaak dat we sinds de kredietcrisis van 2008 een belangrijke heroriëntatie zien in de regulering van de financiële sector en de rol van de centrale bank.”
Economisch historicus Roland Uittenbogaard (1972) begon zijn onderzoek naar de ontwikkeling van de Nederlandsche Bank aan de European University Institute in Florence. Hij zette dit voort bij de Universiteit Utrecht, waar hij ook gaat promoveren. Uittenbogaard is werkzaam als beleidsadviseur op het Ministerie van Financiën. Eerder werkte hij in diverse beleidsfuncties o.a. voor de Europese Commissie, de Nederlandsche Bank en de Nederlandse Mededingingsautoriteit.

vrijdag 14 maart 2014

Bankenunie kan niet zonder Europees resolutiemechanisme en fonds

Europees bankentoezicht blijft tandeloos zonder goede afspraken over een efficiënt resolutieproces. DNB constateert dan ook terecht in haar jaarverslag dat er een resolutiefonds op Europees niveau moet worden ingericht om toezicht door de ECB geloofwaardig te maken. Als lidstaten zelf verantwoordelijk blijven voor resolutie financiering kan dat tot conflicten leiden met de ECB die verantwoordelijk is voor het toezicht.
De NVB vindt daarom dat de politieke impasse over het resolutiemechanisme tussen de Europese Raad en Parlement zo snel mogelijk moet worden doorbroken.  Het besluitvormingsproces voor het resolutiemechanisme (SRM) zoals nu voorgesteld door de Raad is complex, tijdrovend en vatbaar voor politieke inmenging omdat lidstaten het laatste woord blijven houden als een bank moet worden gered. 
De NVB pleit voor een effectief en efficiënt resolutieproces zonder complexe besluitvorming. De onderlinge rollen en verantwoordelijkheden tussen de ECB, de nationale resolutieautoriteit, de Europese Afwikkelingsraad (Resolutie Board) en de Europese Commissie moeten duidelijk worden uitgewerkt zodat een bank in een crisissituatie ook werkelijk in een weekend kan worden afgewikkeld.
Hierover zullen spoedig goede afspraken gemaakt moeten worden, omdat anders de geloofwaardigheid van het Europese toezicht als onderdeel van de Bankenunie wordt geschaad.

Klant tevreden met bank

Waar banken en verzekeraars een deuk in de reputatie lijken te hebben opgelopen door de economische crisis, laat onderzoek in opdracht van IT-dienstverlener Avanade zien dat de Nederlandse consument toch tevreden is over de service van hun eigen bank of verzekeraar. Banken en verzekeraars scoren gemiddeld een dikke 7,5.
Van de respondenten denkt meer dan de helft (57%) er op dit moment ook niet aan om over te stappen van bank of verzekeraar, al zou 12,2 procent dit wel overwegen als dat proces gemakkelijker zou zijn. Slechts 3,5 procent van de respondenten gaf zijn bank of verzekeraar een cijfer van 5 of lager. Toch is er werk aan de winkel.
Respectievelijk 43 en 32,4 procent van de respondenten vindt dat hun bank of verzekeraar zich niet onderscheidt van anderen, of weet in ieder geval niet te benoemen waarin zij zich onderscheiden. Slechts een derde van de respondenten geeft aan dat hun bank en verzekeraar (respectievelijk 32,6% en 35,9%) zich onderscheidt door de algehele service die zij hun klanten bieden. Jongeren (jonger dan 30 jaar) noemen veelal de mobiele applicatie als belangrijk onderscheidend vermogen (27,9%).
Nederlanders zouden geen Nederlanders zijn zonder ideeën over hoe het beter kan. Een veel genoemd verbeterpunt is eerlijke en open communicatie. Andere belangrijke punten die worden genoemd zijn dat verzekeraars moeten werken aan ‘in één keer duidelijk antwoord geven op mijn vraag’, en bij de banken wordt ‘het verzorgen van betere/ruimere openingstijden’ en ‘een regiokantoor bij mij in de buurt openen’ veel als verbeterpunten aangegeven.
Technologie is niet meer weg te denken uit de moderne maatschappij. Dat blijkt ook uit het feit dat respondenten van mening zijn dat zowel banken als verzekeraars geen optimaal gebruik maken van technologie. Quick wins zijn bijvoorbeeld de in andere sectoren steeds gebruikelijkere technische oplossingen als apps, webchat, social media en videoconferencing. Respondenten verwachten in de toekomst vooral gebruik te maken van deze oplossingen, en minder en minder van de goede oude telefoon. Webchat wordt daarbij vooral gezien als het communicatiemiddel van de toekomst, van 0,7 naar 11,7 procent in 2020. Op zijn zachtst gezegd een explosieve groei.

   

 

woensdag 12 maart 2014

EU besluit voor financiële transparantie stap voorwaarts


Het Europees Parlement heeft een grote stap gezet om illegale financiële transacties, waaronder belastingontduiking, aan te pakken. Tax Justice Nederland verwelkomt de keuze voor openbare registers, waarin wordt bijgehouden wie daadwerkelijk achter bedrijven, trusts en andere juridische constructies zit. Het is onzeker of het besluit ook door de Europese Raad van regeringsleiders wordt aangenomen. Vorige week nog sprak minister Dijsselbloem zich uit tegen openbaarheid.
Door betere financiële transparantie kunnen de ingewikkelde structuren, die speciaal worden opgezet om belasting te ontwijken in ontwikkelingslanden, worden blootgelegd. Nederland herbergt 12.000 brievenbusmaatschappijen die gebruikt kunnen worden voor belastingontwijking.
Tom van der Lee, directeur Campagnes van Oxfam Novib, een van de leden van Tax Justice Nederland: 'Het Europees Parlement heeft vandaag laten zien dat Europa wil afrekenen met de dubieuze en geheimzinnige praktijken, waarmee miljarden aan belastingopbrengsten worden weggezogen uit de armste landen. Door meer financiële transparantie kunnen we die praktijken tegengaan. Bedrijven moeten belasting betalen in deze landen en het geld kan dan besteedt worden aan publieke diensten als onderwijs en gezondheidszorg.'
Het aangenomen voorstel maakt deel uit van een herziening van de Anti-Witwas Richtlijn. Alle bedrijven die geregistreerd staan in een EU lidstaat worden verplicht om informatie uit te wisselen over de uiteindelijke gerechtigde van een bedrijf. Journalisten en maatschappelijke organisaties kunnen deze informatie in een publiek register raadplegen en bedrijven en overheden aanspreken op eventuele onrechtvaardige constructies. Nu kunnen corrupte politici, geld witwassers, en belastingontduikers nog te gemakkelijk gebruik maken van juridische constructies om hun ware identiteit verborgen te houden. Dit gebeurt vaak door middel van anonieme bedrijven, waarbij degene die uiteindelijk eigendomsrecht van een bedrijf behoort, verborgen is achter een serie ingewikkelde juridische structuren.
Zoals afgelopen weken is gebleken, gebruikte de Oekraïense elite rondom oud-president, Janoekovytsj, onder andere brievenbusmaatschappijen in Nederland om corrupte gelden te verbergen en belasting te ontwijken. Door grotere transparantie en controle met een register voor uiteindelijk gerechtigden, komen deze praktijken sneller aan het licht en kunnen uiteindelijk worden voorkomen.
Het voorstel moet nog naar De Europese Raad en vooral Nederland ligt tot nu toe dwars. Minister Dijsselbloem (Financiën) maakte vorige week in antwoord op Kamervragen van GroenLinks duidelijk dat Nederland het bestaande aandeelhoudersregister voldoende vindt. Een openbaar register is volgens hem in strijd met de privacy van de betrokkenen. 

maandag 10 maart 2014

'Nuttig Nibud-onderzoek beleggingsverzekeringen’

De meeste consumenten die na een adviesgesprek hun beleggingsverzekering hebben gewijzigd, zijn daar heel tevreden over. Dat blijkt uit het onderzoek van het Nibud. Het Verbond noemt het onderzoek naar ervaringen met beleggingsverzekeringen erg nuttig. De uitkomsten bieden verzekeraars en adviseurs namelijk goede aanknopingspunten om nog beter in te spelen op de behoefte van de klant.
Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) onderzocht de redenen waarom bezitters van beleggingsverzekeringen al dan niet reageren op de oproepen van verzekeraars, banken en adviseurs om contact met hen op te nemen. Voor veel afgesloten beleggingsverzekeringen bestaan namelijk betere alternatieven, maar het is voor verzekeraars moeilijk om in gesprek te komen met de consumenten. De resultaten van het onderzoek zijn gebundeld in het rapport ‘De consument en zijn beleggingsverzekering’.
Uit het rapport blijkt dat veel bezitters van een beleggingsverzekering geen interesse hebben in het financiële verloop ervan. Daarnaast zijn ze wantrouwend en onwetend. Daar tegenover staat dat de meeste consumenten die wél een wijziging hebben aangebracht daar heel tevreden over zijn. Voor veel van hen heeft het financieel iets opgeleverd. Bovendien zegt meer dan de helft beter te weten hoe hij er financieel voor staat.
Het Nibud begrijpt dat consumenten het gesprek niet aangaan, de kloof is erg groot. Toch roept het instituut consumenten op om de alternatieven te onderzoeken. Directeur Gerjoke Wilmink: “Stap over je argwaan heen en vraag dat gratis adviesgesprek aan. Nu kun je in veel gevallen nog iets ondernemen.” Het Verbond ondersteunt die oproep van harte. Nu het gesprek aangaan kan latere teleurstelling voorkomen. Ook verzekeraars zelf zullen zich de komende tijd – met de uitkomsten van het onderzoek op zak – inspannen om consumenten te benaderen.

vrijdag 7 maart 2014

Bokkz helpt Nederlanders minder belasting te betalen

Honderdduizenden Nederlanders betalen ieder jaar te veel belasting omdat het aangifteprogramma van de Belastingdienst niet optimaal en te beperkt is. Ruim 70 procent van de belastingbetalers gebruikt dit aangifteprogramma van de Belastingdienst. Wat veel Nederlanders niet beseffen, is dat ze allerlei voordelen laten liggen waarop ze gewoon recht hebben!
Een eenvoudig voorbeeld is de verdeling van inkomen tussen partners. Het programma van de Belastingdienst laat de gebruiker wat getallen invullen, maar berekent niet de optimale verdeling. En iemand die met een onverkoopbaar huis zit en daardoor dubbele hypotheekrente heeft betaald, moet er zelf achter komen dat zijn inkomen daardoor lager is en hij misschien recht heeft op zorgtoeslag.
Het kan dus beter. En daarom introduceert Bokkz nu de website www.leukerenmakkelijker.nl Het wordt de nieuwe manier van online belastingaangifte doen. Iedere particulier krijgt van Bokkz hulp om eenvoudig en optimaal de aangifte inkomstenbelasting in te vullen. Bovendien wordt de gebruiker gewezen op welke toeslagen of andere inkomensondersteunende regelingen hij of zij recht heeft, zoals bijvoorbeeld een gemeentelijke toeslag.
Bokkz kost slechts 25 euro per aangiftejaar, inclusief btw. Bokkz is op dit moment nog niet geschikt voor ondernemers of voor particulieren die in het buitenland wonen of werken. De prijs is een vaste prijs per jaar. Geen verborgen kosten. En natuurlijk worden vertrouwelijke gegevens ook vertrouwelijk behandeld, dus geen verkoop aan derden.
Bokkz is een initiatief van een team ervaren fiscaal juristen en IT-ers. Zij hebben de specifieke kennis van belastingadviseur met eenvoudige en slimme software toegankelijk gemaakt voor particulieren. Een van de oprichters is naast Bokkz docent belastingrecht aan de Universiteit van Amsterdam.

Fundyd professionaliseert crowdfunding

Fundyd, platform voor crowdfinancing, introduceert  een nieuwe fase in als het gaat om crowdfinancing, ook aangeduid als ‘tweede generatie crowdfunding’. Waar crowdfunding of crowdfinancing de naam heeft risicovol te zijn voor investeerders weet Fundyd deze risico´s sterk te verkleinen. Enerzijds bieden MKB-ondernemingen die een lening aanvragen potentiële investeerders volledige openheid in alle relevante financiële gegevens, anderzijds bieden ze, waar mogelijk, een onderpand aan investeerders. Dat gebeurt in de vorm van verpanding van debiteuren en/of voorraden of een object (bijvoorbeeld een machine of vrachtauto). Vanaf deze maand is het zelfs mogelijk vastgoed als onderpand aan de ‘crowd’ aan te bieden.
Peter Rozema, mede-initiatiefnemer van Fundyd: ´geld uitlenen aan het MKB tegen een rendement van 7% of 8% per jaar wordt pas echt interessant, als je als investeerder terug kunt vallen op bepaalde zekerheden. Op die behoefte zijn we ingesprongen. Nu hebben we bijvoorbeeld een aanvraag live staan, waarbij het leningbedrag EUR 100.000,- bedraagt, terwijl er ruim EUR 150.000,- boekwaarde aan zekerheden tegenover staat. De onderneming biedt een onderpand  aan de investeerders in de vorm van debiteuren, (betaalde) voorraden en bedrijfsauto’s, met daarnaast een omzetgerelateerde bonus. Vanaf nu is crowdfinancing een serieuze beleggingsvorm waarin risico en rendement meer in balans zijn.’
Naast verpanding van debiteuren, voorraden of objecten biedt Fundyd nu ook de mogelijkheid onroerende zaken en andere registergoederen, middels een hypothecaire inschrijving, als zekerheid te bieden aan potentiële investeerders. Rozema: ‘dat kan een uitkomst zijn voor ondernemers die bijvoorbeeld een bedrijfspand met ruime overwaarde hebben, waar de bank niet bereid is om deze overwaarde (deels) vrij te maken door het verhogen van een bestaande hypothecaire lening. Getuige de vele vragen die wij krijgen over de mogelijkheden blijkt hieraan een grote behoefte te bestaan bij ondernemers’.
‘Als je als het gaat over crowdfinancing, dan valt steeds vaker de term ´gestapeld financieren´. Vooral prettig voor de bank: (ongedekte) leningen met een hoog risico verstrekt door de ‘crowd’ worden bovenop een bankfinanciering met een lager risico ´gestapeld´.  De bank hoeft doorgaans een minder groot bedrag te financieren en is beter gedekt, terwijl de investeerders in een crowdlening de grote klappen opvangen als een onderneming in betalingsproblemen komt. De 'crowd' ziet de investering bij een faillissement volledig verdampen, terwijl de bank zonder veel problemen haar lening terughaalt door verkoop van het onderpand. Wij willen de risico’s voor investeerders minimaliseren door zoveel mogelijk zekerheden voor de ‘crowd’ verkrijgen, bijvoorbeeld door een onderneming (deels) te herfinancieren. Zo vallen de bancaire zekerheden vrij ten gunste van de investeerders in een crowdlening.´  De bank kan zich in het MKB-segment focussen op haar voornaamste kerntaak: het faciliteren en optimaliseren van het Nederlandse betalingsverkeer. 

donderdag 6 maart 2014

AFM legt boete op aan Meeùs Groep

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 27 oktober 2010 een bestuurlijke boete van 30.000 euro opgelegd aan Meeùs Groep B.V. (Meeùs), omdat Meeùs onvoldoende informatie heeft vergaard bij pensioenadvisering. Meeùs is een financiële dienstverlener die adviseert op het gebied van pensioenen.
De AFM heeft geconstateerd dat Meeùs in de periode december 2008 tot en met maart 2009 aan vier werkgevers een bepaald pensioenproduct heeft geadviseerd, terwijl Meeùs in drie van deze vier dossiers geen dan wel onvoldoende informatie heeft ingewonnen over de financiële positie, de risicobereidheid en de kennis en ervaring van de werkgever. Doordat geen dan wel onvoldoende informatie was ingewonnen, heeft Meeùs in drie van de vier onderzochte dossiers haar advies niet mede op deze informatie kunnen baseren.

‘Tweede huis steeds populairder als extra inkomstenbron’

Een chalet in de Alpen, een bungalow in de Ardennen, een appartement aan de Griekse kust of een vakantiehuis op een tropisch eiland. Steeds meer mensen zien een tweede huis als een rendementsvolle investering, zo blijkt uit het groeiende aantal bezoekers van de jaarlijkse beurs Second Home International. Deze wordt van 28 tot en met 30 maart gehouden in de Utrechtse Jaarbeurs.
De meeste kopers van een tweede huis willen hun spaargeld actief benutten en er rendement uit halen. "Beleggen op de beurs is te riskant en sparen levert door de lage rentes weinig op. Een tweede huis is een waardevaste bestemming en door de crisis zijn veel prijzen binnen handbereik gekomen," licht Henkjan Prins, exhibition manager van Second Home International, toe.
De zoektocht naar een tweede huis begint wel altijd met passie voor een land of regio. Vervolgens zijn veelgebruikte argumenten voor het selecteren van een locatie zon, rust en natuurschoon. Toplanden voor een tweede huis zijn Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Turkije en Oostenrijk. "Overigens is dit slechts een selectie van de 20 aanwezige landen, want op de beurs Second Home International zijn ook opkomende landen als Kaap Verdië en Mauritius vertegenwoordigd. Ook Nederland biedt interessante mogelijkheden, dankzij recreatieparken met huizen in alle soorten en maten, in het bos, op het platteland of aan de kust."
Potentiële kopers gebruiken hun tweede huis vooral voor de eigen vakanties, maar steeds vaker verhuren zij hun huis, met name in het hoogseizoen. "Dat levert ze een aardig extra inkomen op, door verhuurrendementen van 4 tot 8%. Een deel van deze groep koopt zelfs specifiek voor dat rendement. Ook belastingtechnisch gezien is verhuren een interessante bron van inkomsten. In het laag- en middenseizoen verblijft de koper er zelf of verhuurt zijn huis aan derden." Ongeveer een kwart van de kopers van een tweede huis wil een langere periode in het buitenland verblijven, maar wel het eigen huis in Nederland aanhouden. "Denk bijvoorbeeld aan mensen die op weg zijn naar hun pensioen en een tweede woning willen kopen voor eigen gebruik. Zij willen de woning niet verhuren, maar wel familieleden en vrienden ruimschoots laten meegenieten."
Potentiële kopers moeten zich steeds goed afvragen wat ze met hun tweede huis willen, benadrukt Prins. Gebruiken als tweede huis, permanent wonen of een combinatie van eigen vakantie of verhuur? "Het is belangrijk dat mensen zich van tevoren goed laten voorlichten over de fiscale en juridische regels en aankoopprocedures in het betreffende land. Om hierin meer inzicht te geven, bieden wij bezoekers van de beurs een uitgebreid programma van korte seminars en ervaringsverhalen van tweede huiskopers."

dinsdag 4 maart 2014

Jonge automobilisten worden zwaar gestraft door verzekeraars

Jongeren worden onredelijk zwaar getroffen door zeer hoge verzekeringspremies. Beginnende automobilisten tot 24 jaar hebben moeite om hun auto voor een redelijke prijs verzekerd te krijgen. Ze hebben nog geen schadevrije jaren opgebouwd en verzekeraars lijken met een onredelijk hoge premiestelling deze groep verzekerden weg te jagen. Deze groep veroorzaakt meer schade in vergelijking met oudere bestuurders. Hierdoor is een hogere premie voor deze groep goed te verklaren, maar de omvang van het verschil niet. Verzekeringvergelijk.nl heeft onderzoek verricht onder 10 grote verzekeraars. Daaruit blijkt onder meer dat jongeren 2 tot 2,5 keer zoveel premie betalen.
Jongeren worden onredelijk zwaar getroffen door zeer hoge verzekeringspremies. Jonge beginnende automobilisten tot 24 jaar hebben moeite om hun auto voor een redelijke prijs verzekerd te krijgen. Ze hebben nog geen schadevrije jaren opgebouwd en verzekeraars lijken met een onredelijk hoge premiestelling deze groep verzekerden weg te jagen. Deze groep veroorzaakt meer schade in vergelijking met oudere bestuurders. Hierdoor is een hogere premie voor deze groep goed te verklaren, maar de omvang van het verschil niet. Verzekeringvergelijk.nl heeft onderzoek verricht onder 10 grote verzekeraars. Daaruit blijkt onder andere dat jongeren 2 tot 2,5 keer zoveel premie betalen.
Om de verschillen in WA premies inzichtelijk te maken is onderzocht wat een jongere automobilist (tot 24 jaar) betaalt voor een autoverzekering en wat het zou kosten om dezelfde auto te verzekeren op naam van één van de ouders zonder schadevrije jaren. De geteste middenklasse auto’s komen op een premie tussen €82 en €100 voor de jonge bestuurders. In het geval één van de ouders de auto op naam krijgt, bedraagt de premie gemiddeld €37 tot €55. De jongere betaalt dus 2 tot 2,5 keer zoveel premie. Als de regelmatige bestuurder van een auto de zoon of dochter is, moet in de premiestelling rekening worden gehouden met de gegevens van de zoon of dochter. In de praktijk zetten ouders de auto vaak op naam en vermelden hun kind niet als regelmatige bestuurder. Dit is niet toegestaan, maar moeilijk te controleren.
De onderlinge verschillen tussen verzekeraars zijn groot, maar sommige aanbieders van autoverzekeringen spannen de kroon. Van de tien onderzochte verzekeraars schieten Kruidvat en Klaverblad er negatief uit.

maandag 3 maart 2014

Banken werken aan verdere verbetering beleggingsdienstverlening

Vrijdag publiceerde de AFM haar onderzoek gericht op banken en beleggingsondernemingen die vermogensbeheer of vermogensadvies aanbieden aan vermogende beleggers. Het rapport bevat waardevolle aanbevelingen voor banken om hun klanten nog beter van dienst te kunnen zijn. Banken zullen waar nodig stappen zetten om de dienstverlening verder te verbeteren, in samenwerking met de AFM.
De banken onderschrijven de wens van de AFM om klanten te voorzien van goed en degelijk beleggingsadvies. Iedere aanbeveling die leidt tot beter passend én vastgelegd advies voor onze klanten, omarmen we als sector dan ook van harte.
Zo investeren banken bijvoorbeeld in verdere verbetering en vastlegging van de klantinventarisatie. Veel banken hebben reeds onderdelen van de inventarisatie vernieuwd, of zijn hiermee bezig. Denk hierbij aan nieuwe tools om de financiële positie van klanten en hun risicobereidheid in kaart te kunnen brengen. Ook zullen banken de komende jaren middels klantrapportages nog meer inzicht bieden aan de klant over de risico’s, rendementen in de portefeuille en de haalbaarheid van zijn beleggingsdoelstelling. Daarbij dient te worden opgemerkt dat de risico’s van beleggen afnemen naarmate de doelstelling verder in de tijd ligt. Verder zullen banken nauwkeuriger vastleggen op basis van welke criteria beleggingsbeslissingen worden genomen en dit inzichtelijk maken via klantenrapportages.
Banken hebben de afgelopen jaren al flinke stappen gezet om de kwaliteit van de beleggingsdienstverlening te vergroten, ook op andere aspecten dan de AFM in het onderzoek heeft betrokken. Een goed voorbeeld is het door banken in samenwerking met de AFM geïnitieerde provisieverbod dat per 1 januari van kracht is. Dit zorgt voor transparantere kostenstructuren die in het belang zijn van de klant. Ook zijn recentelijk de exameneisen voor opleidingen van medewerkers  aangescherpt. De lat wordt hiermee voor de adviseur nog hoger gelegd zodat de dienstverlening aan de klant op een hoger niveau komt te liggen. Voor een sector die draait om vertrouwen is dat van het allerhoogste belang.