Ads Top

Duikvlucht spaarrente na ECB-rentebesluit

De vrees die veel spaarders al hadden na de verlaging van de ECB-rente op 5 juni, is waarheid geworden. De spaarrentes zijn fors gedaald. Uit een inventarisatie van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat maar liefst 15 banken de spaarrentes verlaagden in juni. “Dit is een extreme reactie, aangezien bij de vorige daling van de ECB-rente, in november 2013, maar 8 banken overgingen tot een renteverlaging”, vult Amanda Bulthuis van Geld.nl aan.

De rente op een vrij opneembare spaarrekening daalde van 1,38 naar 1,35 procent. Bij de deposito is de rentedaling zelfs nog groter. De rente op een 1-jaars deposito daalde in juni van 1,44 naar 1,37 procent. Voor 5-jarige deposito’s zakte de gemiddelde rente van 2,17 naar 2,10 procent.

Op 5 juni verlaagde de Europese Centrale Bank (ECB) haar belangrijkste rentetarief van 0,5 naar 0,25 procent. De depositorente voor banken die hun geld bij de ECB stallen daalde zelfs van 0 naar -0,1 procent. Dit betekent dat banken nu moeten betalen voor het geld dat zij sparen bij de ECB. De verwachting was al dat de banken hierdoor hun spaarrentes zouden verlagen en dit is dus ook gebeurd. “Vooral de negatieve depositorente zorgt ervoor dat meer banken nu overgaan tot spaarrenteverlagingen. Het geld dat zij moeten betalen aan de ECB voor hun eigen spaargeld halen ze op deze manier terug bij de consument”, zegt Bulthuis.

Bulthuis verwacht echter niet dat de spaarrente hierdoor ook negatief wordt en consumenten moeten gaan betalen om te sparen. “Banken hebben nog steeds spaargeld nodig, als vermogen tegenover de hypotheken die ze verstrekken. Nu de huizenmarkt weer aantrekt en de vraag naar hypotheken toeneemt, betekent dit ook dat banken het spaargeld harder nodig hebben.”

Daarnaast bestaat de kans dat de Europese toezichthouder, die vanaf november 2014 toezicht gaat houden op alle banken in Europa de Nederlandse banken verplicht nog meer vermogen aan te houden tegenover hun hypotheken. Omdat de hypotheekschulden in Nederland relatief hoog zijn ten opzichte van de woningwaarde. “Als gebeurt, worden de bank nog afhankelijker van spaargeld, wat een negatieve spaarrente onwaarschijnlijk maakt”, aldus Bulthuis.

Om ondanks de renteverlagingen toch nog zo veel mogelijk te verdienen aan je spaargeld, is het belangrijk te zoeken naar een bank die niet alleen hoge rente biedt, maar hierin ook stabiel is. Banken die al een aantal maanden stabiel bovenaan de renteoverzichten staan, zijn bijvoorbeeld Knab, Nationale Nederlanden en Argenta.”Zo weet je zeker dat ook als de spaarrentes verder dalen, je waarschijnlijk nog steeds een hogere rente krijgt dan bij andere banken het geval is”, aldus Bulthuis.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.