vrijdag 29 augustus 2014

ABP niet weg uit Israelische banken

Pensioenfonds ABP handhaaft zijn beleggingsbeleid en beeindigt zijn relatie met Israelische banken niet. Dit zegt het fonds in een verklaring op zijn website. Het geeft daarmee niet toe aan druk van activisten, die de laatste dagen fors werd opgevoerd. ABP ontving een groot aantal brieven en emails van mensen die wilden dat het pensioenfonds zijn investeringen zou terugtrekken, en veel brieven en emails van mensen die hiertegen protesteerden.

De actievoerders, onder wie veel buitenlanders, vinden dat ABP door de investeringen in drie Israelische banken meewerkt aan de uitbreiding van nederzettingen op Westelijke Jordaanoever. Tegenstanders zeggen dat dit niet het geval is en dat desinvesteren een puur politieke daad zou zijn. Mensen die bij ABP pensioen opbouwen willen niet dat hun pensioengelden daarvoor worden gebruikt, al helemaal niet omdat zij niet zijn geraadpleegd en hun pensioen niet elders kunnen onderbrengen.

Dit is de tweede keer dit jaar dat ABP doelwit werd van BDS-activisten. De eerste keer, in februari, concludeerde ABP na gesprekken met de betreffende drie banken (Hapoalim, Leumi en Mizrahi-Tehafot) dat dezeniet handelen in strijd met internationale wet- en regelgeving. Het zag daarom geen reden om te desinvesteren. Sindsdien is er in de situatie van de banken niets veranderd.
Ditmaal ontving de directie van ABP veel brieven, waaronder een van de Zuid-Afrikaanse oud-aartsbisschop Desmond Tutu. 'De reacties en signalen zijn tegenstrijdig', schrijft ABP in een verklaring. Het neemt de reacties serieus, maar houdt zich bij de bestaande 'objectieve, rationele criteria' voor het beoordelen van beleggingen.

Geld overmaken via Facebook op mobiel nummer

Online bank Knab lanceert een nieuwe manier van betalen. Via een Facebook account of mobiel telefoonnummer kan geld worden overgemaakt zonder dat het bankrekeningnummer van de ontvanger nodig is. De ontvanger krijgt een melding en vult zelf zijn bankrekeningnummer in. De online bank wil hiermee mobiel betalen vergemakkelijken, ook met het oog op de invoering van het nieuwe rekeningnummer IBAN. Knab is de eerste bank in Nederland die deze nieuwe vorm van betalen mogelijk maakt. De nieuwe dienst gaat 'Knab Social' heten en is vanaf september beschikbaar.

Knab Social is vanaf eind september beschikbaar. Net als alle andere diensten van Knab worden veiligheid en privacy streng gewaarborgd. Zowel telefoonnummer als Facebook account worden afgeschermd voor Knab.

donderdag 28 augustus 2014

Zorgverzekering volgend jaar tot 160 euro duurder

Consumenten zijn in 2015 tot 160 euro meer kwijt aan hun basisverzekering. Dit berekent vergelijkingssite Geld.nl op basis van cijfers die het AD vandaag publiceerde. Volgens de krant gaat de basispremie in 2015 met 114 euro op jaarbasis omhoog. Het eigen risico stijgt daarnaast met 45 euro naar 405 euro.

“Dit betekent dat je tot 160 meer betaalt voor je zorgverzekering. Dit staat nog los van de kabinetsplannen om te snijden in de zorgtoeslag”, zegt Sieto de Vries van Geld.nl. “Maar gelukkig zijn er voor mensen die willen besparen nog veel mogelijkheden om de zorgkosten te verlagen. Denk aan het verhogen van het eigen risico of kiezen voor gecontracteerde zorg.”

Als je niet of nauwelijks zorg nodig hebt, bespaar je hiermee honderden euro’s op je premie. Wie zijn eigen risico met 500 euro verhoogt, krijgt op dit moment 250 tot 300 euro per jaar korting op de premie. Natuurlijk moet je goed overwegen of je het extra eigen risico wel kunt betalen. Maar de gevolgen zijn volgens De Vries  van Geld.nl voor veel mensen goed te overzien, ook als zij onverwacht toch zorg nodig hebben. “Als je de besparing van 250 euro aftrekt van je verhoogde eigen risico, loop je een risico op 250 euro extra zorgkosten. Veel mensen zullen dit ‘rampscenario’ kunnen opvangen met spaargeld.”

Een andere mogelijkheid om te besparen, is kiezen voor een selectieve polis. Steeds meer zorgverzekeraars bieden deze goedkope polissen aan. Je betaalt minder premie, omdat de verzekeraar bijvoorbeeld maar met een beperkt aantal ziekenhuizen een contract heeft voor planbare zorg. Dit geldt dus niet voor de huisarts of spoedeisende hulp. “De premies van deze budgetverzekeringen liggen vaak al snel 50 tot 100 euro per jaar lager dan die voor een verzekering met vrije zorgkeuze. En je kunt misschien wel bij wat minder zorgverleners terecht, maar deze zijn vaak wel geselecteerd op kwalitatieve criteria, waardoor de kwaliteit van de zorg goed is. Dus als je bereid bent wat verder te reizen voor planbare zorg, kun je dus fors besparen en heb je toch goede zorg.”

Maar ook als je niet voor een selectief polis kiest, bespaar je veel geld door te kiezen voor gecontracteerde zorg. De meeste zorgpolissen die worden aangeboden zijn naturapolissen. Dit betekent dat de verzekeraar je alleen de volledige vergoeding biedt als je kiest voor een gecontracteerde arts, ziekenhuis of behandelaar. Kies je voor niet-gecontracteerde zorg, dan krijg je maar 50 tot 80 procent van de oorspronkelijke vergoeding. “Door te kiezen voor gecontracteerde zorg voorkom je dus dat je een groot deel van de zorgkosten zelf betaalt”, aldus De Vries.

Triodos merkt druk heffing SNS

Triodos Bank heeft in de eerste helft van dit jaar minder winst behaald door de verplichte bijdrage die banken moeten leveren aan de nationalisatie van SNS Reaal.

Het totaal beheerd vermogen, bestaande uit Triodos Bank, de beleggingsfondsen en Private Banking, is toegenomen met 4 procent tot 10 miljard euro. De netto winst van Triodos Bank is 11,5 miljoen euro, een daling van 14 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2013 (13,4 miljoen). Deze daling is het gevolg van de verplichte bijdrage aan de nationalisatie van SNS Reaal.

De kredietportefeuille met leningen aan duurzame bedrijven en projecten groeide met 4 procent. In dezelfde periode van 2013 was de groei 5 procent. Een stabiele en gezonde ontwikkeling van de kredietverlening is een speerpunt voor Triodos Bank. Deze activiteit draagt het meest concreet bij aan het realiseren van de missie van de bank. De toevoeging aan de voorzieningen voor probleemkredieten daalde naar 5,2 miljoen euro (5,5 miljoen in dezelfde periode van 2013).

Het aantal klanten is gestegen met ruim 33.000 tot 550.000. De toevertrouwde middelen, bestaande uit spaargelden, termijndeposito's en tegoeden op betaalrekeningen, groeiden in het eerste halfjaar van 2014 met 7 procent.

In de eerste zes maanden van 2014 steeg het eigen vermogen van de bank met 4 procent naar 678 miljoen. In dezelfde periode van 2013 bedroeg de groei 5 procent. Campagnes in de landen waar de bank actief is, blijven goede resultaten opleveren. Triodos Bank kiest bewust voor een sterke kapitaalspositie.

woensdag 27 augustus 2014

Volledige bedrag Icesave terug

De Nederlandse Staat heeft het volledige bedrag terug dat in 2008/2009 beschikbaar was gesteld om gedupeerde spaarders van de IJslandse internetspaarbank Icesave te ontzien.

In samenspraak met minister van Financien Jeroen Dijsselbloem heeft De Nederlandsche Bank recent opdracht gegeven de vordering op de IJslandse bank Landsbanki, waarvan Icesave een bijkantoor was, te verkopen aan geinteresseerde marktpartijen en investeerders.

Door boedeluitkeringen gedurende de afgelopen jaren is van het totaalbedrag van 1,428 miljard euro tot op heden 811 miljoen euro geïncasseerd. De verkoop van de resterende vordering levert voor de Staat een bedrag van circa 623 miljoen op. Hiermee is het volledige bedrag dat in 2008/2009 aan spaarders was uitgekeerd terug.

In oktober 2008 bleek dat de IJslandse bank Landsbanki niet langer aan zijn verplichtingen kon voldoen. Toenmalig minister van Financien Wouter Bos stelde zich destijds garant voor de tegoeden van Nederlandse spaarders door het depositogarantiestelsel op te hogen naar een bedrag van EUR 100.000 per rekeninghouder. De Nederlandsche Bank heeft daarvoor destijds 1,636 miljard uitgekeerd. De Nederlandse Staat nam hiervan 1,428 miljard euro voor zijn rekening, de Nederlandse banken op hun beurt 208 miljoen. De huidige transactie leidt er toe dat ook de banken hun volledige hoofdsom terugkrijgen.

De vorderingen op de boedel van Landsbanki zijn vrij verhandelbaar. Eerder dit jaar heeft een groot deel van de Britse lagere overheden hun vordering verkocht. De Staat is in gesprek met de Nederlandse medeoverheden die ook vorderingen hebben op oud Landsbanki en heeft met hen het verkoopproces gedeeld. De Staat is bereid hen bij een verkooptraject te adviseren.

Komt er een bank speciaal voor ambtenaren?

Het zou zomaar kunnen dat we volgend jaar in Nederland een bank hebben speciaal voor ambtenaren. Bij deze Ambtenarenbank is het alleen mogelijk voor ambtenaren om klant te worden.

Bij Ambtenarenbank kunnen ambtenaren, tegen lagere kosten en een aantrekkelijkere rente, hun bankzaken regelen zoals bij andere handelsbanken (online via computer of mobiel, maar ook op de traditionele manier).

Een groep belanghebbenden is op dit moment de mogelijkheden aan het onderzoeken voor de oprichting van "De Ambtenaren Voorschotbank". Een voorschotbank is een financieringsmaatschappij gespecialiseerd in consumentenkrediet.

Onlangs kwam het advies van de ACM (Autoriteit Consument & Markt) aan het kabinet om de concurrentie in de bankensector te versterken. Er is te weinig concurrentie volgens de ACM en men adviseert om het makkelijker te maken een nieuwe bank op te richten.

Om een bank te beginnen is er een vergunning nodig van De Nederlandsche Bank. Marktpartijen hebben tegen de ACM gezegd dat de onzekerheid tijdens de procedure en de afhoudende instelling van DNB hen terughoudend maakt een vergunning aan te vragen. De ACM vindt daarom dat het vergunningsstelsel van DNB geëvalueerd en aangepast moet worden.

Eén van de initiatiefnemers van de Ambtenarenbank is Bridge Finance, de moedermaatschappij van www.ambtenarenlening.nl welke zich reeds jaren richt op financieringen voor ambtenaren.

Bridge Finance focust zich met ambtenarenlening juist op de doelgroep ambtenaren omdat statistisch bewezen is dat de betalingsachterstanden van deze groep vele malen kleiner is dan gemiddeld waardoor men dus veel minder risico's loopt en lagere rentes aan kan bieden dan andere banken.

dinsdag 26 augustus 2014

Ploumen: belasting betalen essentieel voor ontwikkeling

Bedrijven die internationaal opereren moeten meer aandacht besteden aan een verantwoord belastingbeleid. Dit zei minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) maandag bij de in ontvangst name van het jaarlijkse rapport van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) over duurzaamheidsprestaties van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen. 'Nederlandse bedrijven lopen internationaal voorop als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daar hoort ook een verantwoord belastingbeleid bij. Het betalen van belasting is een duurzame investering in de ontwikkeling van het land waar een bedrijf actief is', aldus de minister.

Het rapport van VBDO stelt dat 15% van de Nederlandse beursgenoteerde bedrijven expliciet aandacht besteedt aan belastingen in hun beleid voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarnaast geven de onderzochte bedrijven volgens het rapport te weinig inzicht in de bedragen die zij aan belasting afdragen in het buitenland.

Belastingafdrachten door internationale ondernemingen zijn een belangrijke manier om te profiteren van buitenlandse investeringen, met name voor ontwikkelingslanden. Met de inkomsten kunnen zij armoede aanpakken, onderwijs en zorg verbeteren en investeringen in hun infrastructuur bekostigen. Ploumen: 'Voor ontwikkelingslanden is het essentieel dat bedrijven belasting betalen over hun verdiensten. Uiteindelijk profiteert ook het bedrijfsleven weer van de extra investeringen die daarvan kunnen worden betaald.'

Nederland werkt in OESO verband aan de aanscherping en verduidelijking van internationale regels om belastingontwijking te bestrijden. Daarnaast is Nederland in overleg met een aantal ontwikkelingslanden over de uitbreiding van bilaterale belastingverdragen met antimisbruik bepalingen. Ook biedt Nederland technische assistentie bij het professionaliseren van belastingdiensten in ontwikkelingslanden.

maandag 25 augustus 2014

Nettowinst BNG Bank 153 miljoen euro

De nettowinst van BNG Bank is in vergelijking met dezelfde periode in 2013 toegenomen met 30 miljoen tot 153 miljoen euro. Deze toename is vooral veroorzaakt door een verbeterd resultaat financiële transacties, nagenoeg volledig als gevolg van ongerealiseerde marktwaardeveranderingen.

Het volume van de nieuw verstrekte langlopende leningen in de verslagperiode lag met 4,7 miljard euro bijna 1,0 miljard lager dan in het eerste halfjaar van 2013. Het aanhoudend hoge aandeel van de bank in de totale financieringsvraag vanuit de belangrijkste klantensectoren duidt in samenhang daarmee op een lagere klantvraag. Deze betreft overwegend herfinanciering van bestaande leningen. De ongunstige economische omstandigheden in combinatie met bezuinigingen of lastenverzwaringen bieden aan klanten weinig ruimte voor nieuwe investeringen. Bovendien zijn zij terughoudend vanwege voortdurend wijzigende regelgeving.

BNG Bank heeft ten behoeve van herfinanciering en nieuwe kredietverlening in de verslagperiode 9,6 miljard euro (2013: 7,7 miljard) aan langlopende financiering aangetrokken. Het toenemende vertrouwen op de internationale kapitaalmarkten in de euro en de Europese bankensector heeft geleid tot een verdere toename van de beschikbaarheid van funding tegen aantrekkelijke voorwaarden.

Vanaf november 2014 zal BNG Bank zeer waarschijnlijk onder direct toezicht van de Europese Centrale Bank vallen. In de aanloop naar deze transitie neemt de bank deel aan de Comprehensive Assessment, waarvan de Asset Quality Review en de Stress Test onderdeel uitmaken. De uitkomsten worden in oktober bekendgemaakt.

Het renteresultaat over 2014 zal naar verwachting lager uitkomen dan over 2013. Het resultaat financiële transacties blijft gevoelig voor de mate van herstel binnen de eurozone. Gezien de aanhoudende onzekerheden acht de bank het niet verantwoord een uitspraak te doen over de nettowinst 2014. 

Beleggers ervaren meer inzicht in kosten door provisieverbod

Door het provisieverbod ervaart de helft van de beleggers meer inzicht in de kosten van beleggen en geeft aan een betere vergelijking te kunnen maken tussen de kosten van dienstverleners. Transparantie over kosten is belangrijk bij het vergroten van het kostenbewustzijn bij beleggers.

Dat blijkt uit marktonderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder 477 beleggers. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK.

Het provisieverbod heeft ervoor gezorgd dat de bank, beleggingsadviseur of vermogensbeheerder rechtstreeks wordt betaald voor zijn dienstverlening. Daardoor hebben zij geen andere belangen meer dan het belang van de consument. En zullen zij in het belang van de klant adviseren. 

De grote meerderheid van de beleggers geeft aan op de hoogte te zijn van het provisieverbod bij beleggen. Degenen die hiervan op de hoogte zijn, zeggen ook vaker te weten wat hun jaarlijkse kosten van beleggen zijn. Desgevraagd zegt de helft van alle ondervraagde beleggers niet te weten welk bedrag zij jaarlijks aan kosten betaalt. Ook blijkt dat de jaarlijkse kosten vaak worden onderschat; een kwart schat deze op minder dan twee procent. Het is goed mogelijk dat het provisieverbod de kosten van de dienstverlening inzichtelijker heeft gemaakt, maar dat de belegger nog steeds onvoldoende bewust is van alle kosten die bij beleggen komen kijken.

Het totale overzicht aan kosten dat met beleggen gemoeid is, is voor beleggers nog moeilijk te achterhalen. Banken hebben toegezegd vanaf januari 2015 deze kosten inzichtelijker te presenteren. De AFM is in gesprek met vermogensbeheerders en –adviseurs om het voorbeeld van de banken te volgen.

Twee derde van de klanten geeft aan dat zij het kostenoverzicht kan (terug)vinden en een op de drie beleggers heeft inmiddels de factuur van hun beleggingsdienstverlener ontvangen. Na het zien van de rekening ervaart 44% een kostenstijging en ongeveer 20% een daling.

Tim Mortelmans, hoofd toezicht bij de AFM, zegt daarover: “We begrijpen dat beleggers na de invoering van het provisieverbod soms kunnen ervaren dat ze nu een hogere rekening betalen dan voorheen. Het is goed om daarbij te realiseren dat dit niet (altijd) betekent dat de kosten omhoog zijn gegaan. Voorheen betaalden beleggers ook al voor deze dienstverlening, maar waren de kosten verwerkt in de prijs van het beleggingsproduct en waren daarmee voor een groot deel onzichtbaar.” 

Het netto rendement van een belegging wordt sterk beïnvloed door de kosten. Het is daarom belangrijk dat beleggers niet alleen goed kijken naar het verwachte bruto rendement en de risico’s, maar ook naar de kosten. Veel beleggers realiseren zich niet welk netto rendement overblijft na aftrek van alle kosten. Door te kijken naar het netto rendement kan beter worden nagegaan of en wanneer het beleggingsdoel wordt behaald.

Uit het onderzoek blijkt ook dat één op de drie beleggers aangeeft dat zij – naast algemeen vermogensbehoud - een specifiek doel voor ogen hebben, zoals de aflossing van de hypotheek of een aanvulling van het pensioen.

Vergelijken woonverzekeringen kan lonen

Koffie over de laptop, de smartphone die op straat klettert. In het kleine hoekje schuilt nog steeds het ongeluk, alleen kan de schade groot zijn. Verschillende verzekeraars passen de voorwaarden van hun inboedelverzekering aan, meldt vergelijkingssite Independer. “Zo voeren sommige aanbieders een eigen risico in van 150 euro”, zegt Suzan Samson, manager woonverzekeringen van Independer. “Bij een kapot scherm van de smartphone loont het dan niet meer de moeite om de schade te claimen.”
.
“Bedenk bij het verzekeren van je bezittingen altijd welke schade je makkelijk zelf kunt dragen”, adviseert Milo Alink, marketeer schadeverzekeringen bij ING. “Verzekeringen zijn vooral bedoeld voor calamiteiten, niet voor ieder wissewasje.”

De waarde van kleding, maar ook van mobiele apparatuur, zoals smartphones, kan snel verminderen. Na 5 jaar hebben ze al bijna geen restwaarde meer, stelt de Consumentenbond. Er kan daarom een groot verschil zijn tussen nieuwwaarde en dagwaarde. Zo kan het zijn dat een verzekering de nieuwwaarde vergoedt, tenzij de dagwaarde minder dan 40 procent van de nieuwwaarde is. “Wij verzekeren de inboedel tien jaar lang tegen nieuwwaarde”, zegt Milo Alink. “Dat is uniek in de markt.”

vrijdag 22 augustus 2014

Winst ABN veel lager

De onderliggende nettowinst van ABN steeg het afgelopen kwartaal met 103 miljoen euro, ofwel 47 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2013. De gerapporteerde nettowinst van 39 miljoen (na afdracht van belastingen) in het tweede kwartaal van 2014 werd beïnvloed door twee bijzondere posten, een eenmalige kostenpost van 216 miljoen in verband met de overgang naar een nieuwe pensioenregeling en een heffing van 67 miljoen voor SNS Reaal.

De netto rentebaten verbeterden met 6 procent jaar-op-jaar, terwijl de totale baten iets lager uitvielen. De onderliggende cost/income ratio bedroeg 61 procent. De onderliggende kredietvoorzieningen daalden met 164 miljoen ten opzichte van het tweede kwartaal van 2013 tot 342 miljoen.

Gerrit Zalm, bestuursvoorzitter van ABN Amro, is tevreden met de behaalde resultaten. 'Wij blijven voorzichtig optimistisch over het herstel van de Nederlandse economie. Al kan de opwaartse trend in de toekomst onder druk komen te staan door de toenemende geopolitieke risico’s in de wereld.'

donderdag 21 augustus 2014

Een op de vier Nederlanders bankiert via app

Mobiel bankieren heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen en zal naar verwachting verder in populariteit toenemen. Dit relatief nieuwe bancaire kanaal biedt evenwicht tussen gebruiksgemak en noodzakelijke veiligheid. Het is belangrijk dat zowel banken als consumenten dit evenwicht goed blijven bewaken. Dit geldt eens te meer wanneer de functionaliteit van mobiel bankieren verder wordt uitgebreid.

Eén voor één hebben de banken in de afgelopen jaren een mobiel bankieren app voor de mobiele telefoon en de tablet geïntroduceerd. Deze innovatie maakt bankieren eenvoudiger en brengt de meest gebruikte bancaire dienstverlening dichter bij de consument. Zo kan een klant na een eenmalige registratie eenvoudig met zijn toegangscode het saldo bekijken en overboekingen doen naar bekende rekeningnummers. Sinds de introductie is mobiel bankieren in korte tijd enorm populair geworden. Inmiddels bankiert ongeveer één op de vier consumenten via een mobiele telefoon en wordt de app minimaal één keer per week gebruikt. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandsche Bank (DNB). 

Net als bij het internetbankieren via de personal computer (pc), moeten banken bij mobiel bankieren een afweging maken tussen gebruiksvriendelijkheid voor de klant en de veiligheid van de geboden dienst. Bij internetbankieren via de pc is er behalve de inloggegevens een extra verificatie met een bankpaslezer nodig. Dit als extra waarborg om misbruik door derden te beperken.

Bij bankieren via de mobiele telefoon of tablet zou een extra verificatie met een bankpaslezer te weinig gebruiksvriendelijk zijn. De toegevoegde waarde van mobiel bankieren is immers dat het eenvoudig, overal en altijd gebruikt kan worden. Het is een aanvullende dienst die door banken wordt aangeboden en zich vooral richt op het controleren van het saldo en het overboeken van kleine bedragen. De functionaliteit van de mobiele app is dan ook beperkt, in tegenstelling tot van internetbankieren via een pc. 

Nettowinst Rabo valt iets hoger uit

De Rabobank Groep behaalde in de eerste zes maanden van 2014 een nettowinst van 1.080 miljoen euro. Het resultaat werd met 214 miljoen euro gedrukt door de resolutieheffing, de eenmalige heffing van de Nederlandse overheid voor de bankensector in verband met de nationalisatie van SNS Reaal.

Na een zwak eerste kwartaal zette het economisch herstel in het tweede kwartaal van 2014 door en groeide de economie in Nederland voorzichtig, vooral dankzij de export en de bedrijfsinvesteringen. Het herstel van de woningmarkt zet met enige kracht door en ook het consumentenvertrouwen laat een bemoedigend herstel zien. De waardeveranderingen op groepsniveau bleven ook in de eerste helft van 2014 hoog en kwamen uit op 1.188 miljoen euro of 54 basispunten van de gemiddelde kredietportefeuille; het langjarig gemiddelde bedraagt 32 basispunten. Uitgestelde belastingvorderingen als gevolg van in het verleden geleden verliezen bij ACC Loan Management droegen bij aan een lage belastingdruk en hadden een positief effect op de nettowinst. Hogere vervroegde aflossingen op woninghypotheken droegen bij aan een beperkte daling met 1,5 miljard euro van de kredietportefeuille tot 433,2 miljard euro.

De toevertrouwde middelen namen met 1 procent af tot 323,0 miljard euro. Het eigen vermogen van de Rabobank Groep kwam op 30 juni uit op 39,9 (39,4) miljard euro. Uit de winst werd 1,1 miljard euro toegevoegd aan het vermogen. Daarnaast kwamen de vergoedingen op (eigen)vermogensinstrumenten (Rabobank Certificaten, Capital Securities en Trust Preferred Securities) voor een bedrag van 0,6 miljard euro ten laste van het eigen vermogen. De solvabiliteit bleef onverminderd sterk met een common equity tier 1-ratio van 12,6 procent en een kapitaalratio van 19,7 procent.

Het nettoresultaat van het binnenlands retailbankbedrijf daalde in het eerste halfjaar van 2014 van 615 miljoen euro tot 341 miljoen euro (-45 procent). Vorig jaar had de overgang naar een nieuwe pensioenregeling een positief effect op het resultaat. Dit jaar werd het resultaat negatief beïnvloed door de resolutieheffing. Exclusief deze eenmalige effecten verbeterde het resultaat van het binnenlands retailbankbedrijf. De waardeveranderingen bleven met 578 miljoen euro of 38 basispunten van de gemiddelde kredietportefeuille op een hoog niveau. In de food- en agrisector zijn de kredietverliezen geconcentreerd in de glastuinbouw. Ook de eerste helft van 2014 was voor ondernemers in deze sector zwaar; een hoge productie zette de prijzen onder druk. Binnen de handel, industrie en dienstverlening lagen vooral voor de sectoren industrie en commercieel vastgoed de kredietverliezen op een relatief hoog niveau. De waardeveranderingen op woninghypotheken in Nederland bleven met vijf basispunten van de hypotheekportefeuille zeer laag.

Veel klanten losten een deel van hun hypotheek vervroegd af. Dit droeg bij aan de daling van de binnenlandse kredietportefeuille van 303,1 tot 298,8 miljard euro. De toevertrouwde middelen namen met 1% af tot 214,0 miljard euro. De lokale Rabobanken zitten volop in het verandertraject Visie 2016, waarbij veel aandacht uitgaat naar de virtualisering van de dienstverlening. Visie 2016 gaat ook gepaard met een reductie van het aantal arbeidsplaatsen; de interne personele bezetting bij het binnenlands retailbankbedrijf daalde met 1.807 fte’s tot 25.192 fte’s.


De mogelijke impact van de Asset Quality Review (AQR) is onzeker, omdat er door de Europese Centrale Bank en De Nederlandsche Bank tussentijds niet wordt gecommuniceerd over resultaten. Voor de tweede helft van het jaar verwachten we een voorzichtig doorzettend economisch herstel. De particuliere consumptie ontwikkelt zich wat sterker dan verwacht en de bewegingen op de woningmarkt zijn gunstig. Een onzekere factor wordt echter gevormd door de gevolgen van het onlangs opgelaaide handelsconflict met Rusland. De Russische sancties kunnen een negatieve impact hebben op een aantal van onze zakelijke klanten en kunnen daarmee ook de resultaten van de Rabobank in beperkte mate negatief beïnvloeden. We gaan er vanuit dat het huidige handelsconflict niet verder escaleert en dat het vertrouwensklimaat niet verder wordt aangetast. Mocht dit onverhoopt wel gebeuren dan kan een zwakker conjunctuurbeeld in 2014 en 2015 niet worden uitgesloten.

'Discriminatie door Reaal bij vaststellen letselschadevergoeding'

Vanaf je 27ste tien jaar niet werken en daarna parttime. Deze uitgangspunten hanteerde Reaal bij het berekenen van de letselschadevergoeding voor een jonge vrouw. Discriminatie oordeelt het College voor de Rechten van de Mens. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat Reaal dezelfde uitgangspunten ook toepast op mannen. Het gebruik van verschillende uitgangspunten voor mannen en vrouwen heeft aanzienlijke consequenties voor de hoogte van het schadebedrag. Het College doet een dringend beroep op de verzekeringsbranche om voor mannen en vrouwen gelijke uitgangspunten te hanteren.

De vrouw werd als kind aangereden door een motorijder en kan niet werken door blijvend hersenletsel en verlamming. De motorrijder was verzekerd bij Reaal Schadeverzekeringen. Het is gebruikelijk dat verzekeraars zo concreet mogelijk het inkomen berekenen dat de getroffen persoon niet meer kan verdienen. Bij de berekening in deze zaak gaat Reaal ervan uit dat de vrouw van haar 27ste tot en met haar 36ste niet werkt en daarna 50%. Hierbij verwijst de verzekeraar naar twee onderzoeken over de arbeidsdeelname van vrouwen. Ook gebruikt de verzekeraar een statistiek van de kappersbranche. Maar deze zegt niets over de omvang van de baan in relatie tot de leeftijd van de kappers.

Bij mensen die jong een ongeluk krijgen, is het moeilijk om te bepalen hoe hun leven eruit gezien zou hebben. Eerdere oordelen van het College laten zien dat verzekeraars bij vrouwen aannames doen over het krijgen van kinderen, carrièreperspectieven en het combineren van zorg en werk. Bij het vaststellen van de schadevergoeding spelen drie aspecten een rol: opleidingsniveau, beroepskeuze en arbeidsparticipatie. Bij het vaststellen van de arbeidsparticipatie ontstaat het verschil tussen mannen en vrouwen. Het algemene beeld dat vrouwen kinderen krijgen, daarom tijdelijk stoppen met werken en vervolgens parttime werken, wordt toegepast op een individuele vrouw. Deze aannames hebben een aanzienlijk en negatief effect op de hoogte van de schadevergoeding van de vrouw. Een probleem dat een man in een vergelijkbare positie niet heeft. Daarom is dit discriminatie van vrouwen.

Vals biljet herkennen door kijken, kantelen en voelen

Marktkooplui melden vaker dat ze vals geld krijgen. Ook de detailhandel is extra alert. Wie valse euro’s uitgeeft, is strafbaar. Hoe herken je een nagemaakt bankbiljet?

Marktkooplieden maken vaker melding van klanten die met vals geld betalen. Dat meldt de Centrale Vereniging voor Ambulante Handel, die de belangen van de markthandelaren behartigt. Niet alleen de markt heeft hiermee te maken, reageert Tom Ponjee, secretaris betalingsverkeer van Detailhandel Nederland. “Winkeliers doen er zelf alles aan om zoveel mogelijk vals geld te weren. Zo’n biljet krijg je niet vergoed. De winkels draaien op voor het verlies door valse euro’s.”

Het aantal valse eurobiljetten in Nederland is in de eerste helft van 2014 toegenomen. In de afgelopen 6 maanden zijn 23.900 nagemaakte biljetten onderschept en geregistreerd, meldt De Nederlandsche Bank (DNB). Dat is 24 procent meer dan in de tweede helft van 2013. Wereldwijd was er sprake van een afname, blijkt uit cijfers van de Europese Centrale Bank. In het eerste halfjaar van 2014 zijn in totaal 331.000 valse eurobankbiljetten uit de omloop genomen. Dat is een daling van ruim 6 procent ten opzichte van het aantal in de tweede helft van 2013.

woensdag 20 augustus 2014

ASR ligt 'goed op koers'

Verzekeraar a.s.r. kende een uitstekend eerste halfjaar en ligt goed op koers voor de komende privatisering, zo zegt het bedrijf. Het netto resultaat nam toe tot 161 miljoen euro, met name door een verbetering van het verzekeringstechnische resultaat. De operationele lasten zijn met 3 procent gedaald. In het segment Schade is de combined ratio verbeterd naar 93,7 procent. In het segment Leven is het netto resultaat nagenoeg gelijk gebleven.

Sleutel voor herstel vertrouwen financiële instellingen

Nederlanders wantrouwen financiële instellingen nog steeds. Maar liefst 39% van de Nederlanders heeft geen vertrouwen in pensioenfondsen, bij banken is dit 32% en bij de verzekeraars 29%. Zes verschillende factoren zijn van invloed op dit vertrouwen: integriteit, klantgerichtheid, transparantie, stabiliteit, competentie en waardencongruentie. Voor de financiële sector in zijn algemeenheid geldt dat Nederlanders vertrouwen hebben in de competentie en continuïteit van banken, verzekeraars en pensioenfondsen maar een onvoldoende geven voor integriteit, klantgerichtheid en transparantie. Slechts een beperkt aantal merken bindt klanten door haar maatschappelijke betrokkenheid. Dit blijkt uit het nieuwe wetenschappelijke onderbouwde Trust Compass Onderzoek 2014; een grootschalig marktonderzoek onder klanten en niet-klanten van banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Een gezamenlijk initiatief van Dr. Pauline van Esterik-Plasmeijer, Prof. Dr. W. Fred van Raaij en GfK.

Vertrouwen wordt waargemaakt door gedrag en niet door beloften. Triodos Bank en verzekeraar Univé hebben het hoogste rapportcijfer voor vertrouwen en de hoogste loyaliteit gekregen van hun klanten. Wat opvalt is dat deze merken niet geassocieerd worden met incidenten in de sector. Daarnaast hebben zij op alle factoren van vertrouwen een hoge score. En, zowel Triodos Bank als Univé worden herkend en gewaardeerd om hun maatschappelijke betrokkenheid en bijdrage aan een duurzame samenleving. Ook valt de ANWB op, een vereniging met leden die erom bekend staat er te zijn wanneer je pech hebt en die in staat is gebleken haar merkbelofte ook bij verzekeringen waar te maken. Zij hebben nauwelijks last van de majeure incidenten die in de verzekeringsmarkt spelen.

Het omvallen, nationaliseren en overheidssteun verstrekken aan banken en verzekeraars heeft vooral het vertrouwen in de betrokken financiële instellingen geschaad, maar heeft ook een negatief effect gehad op de sector in het algemeen. Desondanks is de angst voor het omvallen van banken en verzekeraars beperkt gebleven en is er nog steeds vertrouwen in de financiële soliditeit en continuïteit van de financiële sector. Daarnaast is het vertrouwen in de deskundigheid en kennis van banken en verzekeraars op peil.

Banken scoren het laagst op de voor klanten meest belangrijke factoren voor vertrouwen in hun eigen bank: integriteit en klantgerichtheid. Steeds weer in het nieuws opduikende berichten over beloningen van topmanagement in banken raken vooral de betrokken banken maar ook het vertrouwen in de sector in het algemeen. Gecombineerd met de ontvangen overheidssteun leidt dit tot extra druk op het vertrouwen. De weg naar herstel van vertrouwen bij banken ligt dan ook in het klantbelang boven het eigenbelang stellen. Klanten verwachten eerlijk behandeld te worden, zowel in goede als in slechte tijden.

Voor verzekeraars geldt dat klantgerichtheid en transparantie het meest belangrijk is voor vertrouwen van klanten. De sector scoort het laagst op deze factoren. Vooral levensverzekeraars met de slepende woekerpolis-affaire hebben het vertrouwen in de sector geen goed gedaan en het einde is nog niet in zicht. Bij schadeverzekeraars doen nog steeds de 'kleine lettertjes' afbreuk aan vertrouwen. De weg naar herstel van vertrouwen bij verzekeraars betekent vooral dat men transparant moet zijn over kosten en risico's van producten en diensten, klanten moet waarschuwen voor verkeerde beslissingen en er zijn op het moment dat de klant de verzekeraar nodig heeft.

Professor Fred van Raaij, hoogleraar economische psychologie aan de Universiteit van Tilburg: "Vertrouwen is essentieel voor de relaties tussen mensen onderling en voor de relaties tussen mensen en financiële en andere instellingen. Zonder vertrouwen kan de maatschappij niet functioneren."

Dr. Pauline van Esterik-Plasmeijer: "Vertrouwen is een veelbesproken onderwerp in de financiële sector. Met dit onderzoek gaan we een stap verder en hebben we de unieke code voor vertrouwen in afzonderlijke banken en verzekeraars ontdekt. Financiële instellingen kunnen nu gericht werken aan duurzame vertrouwensrelaties met hun klanten."

GfK heeft afgelopen jaren veel onderzoek gedaan binnen de financiële sector. "De impact van vertrouwen op de markt is enorm. Om consumenten optimaal te bedienen is het voor financiële instellingen van groot belang om het vertrouwen van klanten op objectieve wijze te volgen en waar nodig bij te sturen. Het onderzoek Trust Compass maakt dit nu mogelijk voor de financiële sector en wat zo waardevol is, is dat er ook benchmarks worden meegenomen aldus Peter Mulder, Director Research van GfK.

Aegon compenseert woekerpolisklanten

Consumenten die tussen 1989 en 1998 een beleggingsverzekering bij Aegon kochten (meestal via dochter Spaarbeleg) worden door de Consumentenbond geadviseerd zich bij Aegon te melden voor de uitbetaling van een extra schadevergoeding. Gedupeerden geven geen rechten op door het aanbod te accepteren en kunnen hun claim doorzetten als ze vinden dat Aegon ze meer verschuldigd is. Er zijn waarschijnlijk meer dan 500.000 consumenten die tussen 1989 en 1999 een beleggingsverzekering van Aegon afsloten.

Aegon keert onder druk van de rechter een extra schadevergoeding uit van naar schatting gemiddeld €400 per polis. Consumenten met een polis die voor 14 juni 2013 is geëindigd moeten zich wel zelf bij de verzekeraar melden om het bedrag te krijgen. Het gaat om Aegon verzekeringen met de namen Koersplan, Bonusplan, Kapitaalplan, PremieSpaarplan, Spaareffect, AOW-privéplan, Mixplan, Koopsom, Toekomstplan, Vermogensplan, Fiscaalvoordeelplan en Garantieplusplan.

De extra schadevergoeding volgt op de juridische overwinning van Stichting Koersplandewegkwijt op 14 juni 2013. De Hoge Raad oordeelde toen dat Aegon tussen 1989 en 1999 een veel te hoge premie berekende voor de overlijdensrisicoverzekering. De 30.000 klanten die zich bij Koersplandewegkwijt aansloten, hebben de schadevergoeding inmiddels ontvangen. De overige klanten krijgen van Aegon ook extra schadevergoeding.

dinsdag 19 augustus 2014

Julius Baer breidt Nederlandse private banking team verder uit

Julius Baer rondde in mei van dit jaar de overdracht af van de door haar overgenomen International Wealth Management activiteiten van Merrill Lynch in Nederland. In juni kondigde de bank al de uitbreiding van haar Nederlandse team aan met de aanstelling van drie private banking professionals. Deze maand voegt Julius Baer daar ook nog Gertjan Freutel aan toe.

Deze maand heeft Julius Baer haar Nederlandse team uitgebreid met de aanstelling van Gertjan Freutel. Gertjan is na zijn studie aan de HTS zijn gehele carrière werkzaam geweest in retail- en private banking. Zijn aanstelling bij Julius Baer als Senior Relatiebeheerder volgt na de uitbreiding van het team in juni met de indiensttreding van Eelco Pronk, Ben van de Velde en Huib Dekker als relatie beheerders. Het team breidt daarmee haar capaciteit opnieuw uit, in lijn met haar ambities in deze markt.

Gertjan Freutel(54) werkte voor hij in 2002 in dienst trad bij Rabobank in diverse functies bij F. Van Lanschot Bankiers, ABN AMRO Private Banking en bij de Stichting Nutsspaarbank. Bij Rabobank was zijn laatste functie die van Commercieel Directeur van Rabobank Den Haag en omstreken.

Het private banking team in Nederland rapporteert aan Geoffrey Bruyn, Hoofd van Julius Baer (Netherlands) BV. Geoffrey Bruyn zegt: “Ik ben zeer verheugd over de recente uitbreiding van onze Nederlandse organisatie en het doet ons groot genoegen dat we ook Gertjan met zijn jarenlange kennis en ervaring hebben kunnen interesseren voor aansluiting bij Julius Baer. Met het huidige sterke team zijn we in staat om onze klanten de hoogst mogelijke kwaliteit van dienstverlening op het gebied van private banking te bieden.

Hij voegt daar aan toe: “We hebben ambitieuze middellangetermijn groeidoelstellingen te behalen en met het aantrekken van deze vier getalenteerde professionals versterken we onze positie aanzienlijk.”      

Na een soepel verlopen voorbereidingsfase en intensieve trainingsprogramma’s, zijn op 10 en 11 mei 2014 de medewerkers en klantrelaties van de private banking entiteit van Merrill Lynch in Nederland overgegaan naar de systemen van Julius Baer. Dankzij de reputatie van Julius Baer als toonaangevende gespecialiseerde private bank met wereldwijd bereik en sterke kapitaalratio’s kunnen Nederlandse klanten profiteren van de unieke lokale en internationale investeringskennis, van de aangeboden diensten, en van de verbeterde propositie die de combinatie kan bieden.    

Financiële markten werpen somberheid weer even van zich af

Hoewel de situatie in het Midden-Oosten en Oekraïne nog niet duurzaam is verbeterd, heerste de afgelopen week op de financiële markten kennelijk de mening dat de koerscorrectie in de voorgaande weken wel voldoende is geweest. De koersen op de aandelenmarkten veerden weer wat op en alleen op de markt voor Duitse staatsobligaties bleef een laatste restje risico-aversie over.

De inzet van de Amerikaanse luchtmacht, geholpen door Franse en Britse voedseldroppings heeft de situatie van de ingesloten Yezidi's verbeterd en de positie van IS (Islamic State) verzwakt. Nu de Iraakse premier Maliki terugtreedt, maakt dat bovendien de weg vrij voor de Amerikanen om meer militaire hulp te leveren. Van de wapenstilstand tussen Israël en Hamas moeten we afvragen of deze lang stand houdt, maar ook hiervan gaat vooralsnog een rustgevende invloed uit op het internationale klimaat.

maandag 18 augustus 2014

ABN Amro-app laat pinautomaten in de buurt zien

De mobiele bankieren-app van de ABN Amro laat voortaan zien waar je in de buurt pinautomaten kan vinden. De nieuwe mogelijkheid geldt voor Nederland en werkt niet over de landsgrens, maar Mobiel Bankieren laat wel pinautomaten van alle Nederlandse banken zien. De optie is niet beschikbaar voor alle gebruikers: je moet minstens iOS 6.0 geïnstalleerd hebben om van de functie gebruik te maken.

Digitale bankrovers veroordeeld tot 4 jaar celstraf

Zes personen zijn door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot celstraffen van vier jaar. De rechtbank acht bewezen dat de zes deel uitmaakten van een criminele organisatie dat zich schuldig maakte aan oplichting en witwassen. Van afpersing zijn de zes vrijgesproken.

De mannen zijn veroordeeld voor een grootschalige digitale fraude met aan- en verkoop van opties van ABN AMRO en de Rabobank. In deze fraudezaak zou zo'n 45 miljoen euro zijn weggesluisd. De banken hebben door snel te schakelen bijna 42 miljoen teruggehaald waardoor de schade is beperkt gebleven tot ruim 3 miljoen euro.

De rechtbank sprak van een ernstig feit dat internationaal en zeer geraffineerd was opgezet. Het argument van de hoofdverdachte die betoogde dat hij ‘toevallig tegen een lek van de bank zou zijn aangelopen’ veegde de rechtbank van tafel.

De kern van de zaak (criminele organisatie, fraude en oplichting) is volgens het OM overeind gebleven. De rechtbank acht afpersing door een aantal van de zes personen niet bewezen. Het OM zal het vonnis van de rechtbank op dit punt en andere punten waarover de rechtbank anders heeft besloten nader bestuderen. Daarna zal het OM besluiten of het OM in beroep gaat of niet.
Naast de celstraffen heeft de rechtbank ook een boete opgelegd van 15 duizend euro aan een Loon- en Grondwerkersbedrijf voor valsheid in geschrifte. De hoogte van de boete is conform de eis van de officier van justitie. Het OM had celstraffen geëist tot zeven jaar.

Geen extra aanmaning incassokosten

Voor het kunnen innen van incassokosten, hoeft de schuldeiser na de bekende ‘veertiendagenbrief’ geen extra aanmaning te sturen. Dit volgt uit een arrest van de Hoge Raad in juni 2014. Eind vorig jaar adviseerde een landelijk overleg van rechters nog om deze extra aanmaning wel verplicht te stellen.

Veel mensen kennen de aanmaning die op de deurmat kan vallen: ‘Als u binnen veertien dagen niet betaalt, brengen wij ook de incassokosten in rekening’. Het gaat om rekeningen waarvoor de afgesproken termijn is vervallen. De schuldeiser, bijvoorbeeld de verhuurder of een telecombedrijf, maakt vanaf dat moment kosten voor de incasso. Is het voldoende om twee weken vooraf een aanmaning te sturen voor het in rekening kunnen brengen van deze kosten? Nee, stelde een landelijk overleg van rechters eind vorig jaar in een adviesrapport: de consument of huurder heeft recht op een extra aanmaning. Die zou nog verstuurd moeten worden na de zogeheten veertiendagenbrief.

In een recent arrest heeft de Hoge Raad geoordeeld dat deze extra aanmaning niet verplicht is. De schuldeiser hoeft niet ‘nog nadere incassohandelingen te verrichten', schrijft het hoogste rechtscollege letterlijk. Het landelijk overleg van rechters voert naar aanleiding van dit arrest een (0,98 MB)aanbeveling-lovs.pdfaanpassing door in de tekst van zijn adviesrapport.

vrijdag 15 augustus 2014

Nadere uitleg uitzondering provisieverbod voor financiële dienstverleners

Om marktpartijen te ondersteunen bij de voorbereidingen op de uitzondering op het provisieverbod, geeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een toelichting op de situaties waarin deze wel en niet geldt.

Vanaf 1 januari 2015 hoeven klanten geen aparte rekening te betalen voor advies over een oplossing voor (voorzienbare) betalingsachterstanden bij hypotheken. Dit wordt geregeld in een uitzondering op het provisieverbod voor financiële dienstverleners, die het ministerie van Financiën een aantal maanden geleden heeft geconsulteerd.

Recentelijk heeft het ministerie aangegeven op welke wijze de uitzondering is aangepast naar aanleiding van de consultatie. Dit geeft marktpartijen de mogelijkheid om voorbereidingen te treffen. De uitzondering is bedoeld om acute problemen bij consumenten te voorkomen of te helpen oplossen. Ze geldt voor alle financiële dienstverleners, zoals banken, verzekeraars en adviseurs. Banken en verzekeraars kunnen zelfstandig adviseurs inschakelen en betalen om noodzakelijke hulp bij (voorzienbare) betalingsachterstanden bij hypotheken te bieden.

donderdag 14 augustus 2014

Aegon realiseert sterk tweede kwartaal

Aegon heeft in het afgelopen kwartaal een winst geboekt van 343 miljoen euro, een stijging van 43 procent ten opzichte van vorig jaar. De verzekeraar deed het op alle markten goed. De bruto-stortingen namen met 3 procent toe tot 13,0 miljard, vooral door pensioenen en variable annuities in de VS. Netto-stortingen stegen naar een recordhoogte van 6,1 miljard. De verkoop van levensverzekeringen nam wel af met 2 procent tot 511 miljoen euro. Azië, de VS en Spanje stegen en het Verenigd Koninkrijk en Nederland daalden.

Verzekeraars zetten mes in dekking inboedelverzekering

Het is afgelopen met de uitgebreide inboedelverzekeringen die verzekeraars jarenlang op de markt brachten. Mensen krijgen hierdoor plotseling te maken met flinke verhogingen van het eigen risico. Smartphones en tablets zijn nog maar beperkt verzekerd en voor consumenten-elektronica wordt minder lang de nieuwwaarde uitgekeerd.

Tot voor kort breidden veel verzekeraars hun inboedeldekkingen steeds verder uit. Hierdoor konden mensen zich makkelijker verzekeren tegen bijvoorbeeld schade aan kapotgevallen smartphones, verloren sieraden of met koffie besmeurde laptops. Veel consumenten lieten zich hierdoor verleiden om tegen een kleine meerpremie zo’n uitgebreide dekking af te sluiten.

“Aan die trend is nu definitief een einde gekomen”, zegt Suzan Samson van Independer. “Mensen weten steeds beter wanneer ze kunnen claimen en dat doen ze ook. Verzekeraars droegen hier zelf aan bij met wervende reclamespotjes. De viltstifttekening van je dochtertje op de muur, kwijtgeraakte spullen en zelfs dingen die je zelf uit je handen laat vallen; de uitgebreide all-risk polis vergoedde de schade meestal wel. Dat beginnen verzekeraars nu in hun portemonnee te voelen. Verschillende partijen nemen daarom snel maatregelen en versoberen hun polisvoorwaarden op dat gebied. En dit is nog maar het begin. Als belangrijke verzekeraars hun voorwaarden zo beperken zullen andere partijen zeker volgen.”

Grote verzekeraars als Aegon en Reaal ondernamen de eerste stappen. De dekking voor dit soort veelvoorkomende schades gaat bij hen flink op de schop. Dit terwijl Reaal begin 2013 juist nog een product met hele ruime inboedeldekking op de markt bracht.

Aegon verhoogde onlangs de premies en schrapte de dekking voor verlies. Klanten die schade aan consumentenelektronica niet laten herstellen bij een Aegon Schade Service-bedrijf moeten nu een eigen risico betalen.

Reaal introduceert in september eveneens een eigen risico maar dan meteen voor alle schades. Daarnaast beperkt de verzekeraar uitkeringen bij schade aan consumenten-elektronica, sieraden, overige kostbaarheden en contant geld. Ook verzekeraar Zelf verhoogde eerder het eigen risico, beperkte de dekking op sieraden en verkortte de nieuwwaarde-periode voor consumenten-elektronica.

Beheerd vermogen van Nederlandse beleggingsfondsen opnieuw naar recordhoogte

In het tweede kwartaal van 2014 bereikte het beheerd vermogen van de Nederlandse beleggingsfondsen voor het vierde achtereenvolgende kwartaal een recordhoogte.

Ten opzichte van het eerste kwartaal in 2014 stegen beleggingen van de Nederlandse beleggingsfondsen met 4,5% (29,3 miljard euro), vooral als gevolg van koerswinsten op aandelenbeleggingen. Het belegd vermogen in aandelen nam toe met 7,8% en is de grootste groei onder de beleggingsinstrumenten.

De aangroei van het belegd vermogen in Nederlandse beleggingsfondsen is deels te verklaren door een positieve netto-inleg van 1,7 miljard, 1,3 miljard meer dan in het vorige kwartaal. Aandelenfondsen waren het populairst onder beleggers met een netto-inleg van 3,6 miljard, waarvan 1,8 miljard in opkomende markten. Ook in vastgoedfondsen en overige fondsen werd geïnvesteerd (1,2 miljard respectievelijk 0,4 miljard). Daarentegen werd 2,4 miljard euro aan obligatiefondsen onttrokken door beleggers. Geld werd verder teruggetrokken uit gemengde fondsen (0,2 miljard) en hedgefondsen (0,9 miljard). Met uitzondering van de overige fondsen hebben beleggers dezelfde (des)investeringsstrategie als in het voorgaande kwartaal uitgevoerd.

woensdag 13 augustus 2014

Samenwerking banken en politie leidt tot fors minder plofkraken

Het aantal plofkraken is in de eerste zes maanden van 2014 met 86% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en kwam uit op 13. Daarmee wordt de dalende trend sinds de tweede helft van 2013 doorgezet toen het aantal plofkraken uitkwam op 36.

Door de intensieve samenwerking tussen banken, politie en het Openbaar Ministerie werden zeven verdachten gearresteerd. Plof- en ramkraken veroorzaken veel schade aan gebouwen en geldautomaten terwijl de daders nauwelijks buit maken.

Banken investeren tientallen miljoenen euro’s in maatregelen die er op gericht zijn om de plofkraak te laten mislukken en het geld onbruikbaar te maken waardoor de kans op buit nog kleiner is geworden. Hoofd Veiligheidszaken Yvonne Willemsen van de NVB is verheugd over de daling maar waarschuwt wel dat criminelen het zullen blijven proberen: ‘Daarom blijven wij investeren in nieuwe en toekomstbestendige maatregelen.’ Volgens Willemsen is daarbij essentieel dat de samenwerking met de politie wordt voortgezet, zodat er ook de komende tijd arrestaties blijven volgen.

Plofkraken worden altijd ’s nachts gepleegd en komen voor in het hele land. Bij het merendeel van de plofkraken gaat het om een gasaanval, maar criminelen maken tegenwoordig ook gebruik van explosieven, (3 maal in 2014). Vrijwel iedere plofkraak wordt gepleegd in combinatie met een ram, waarbij de ram-auto regelmatig in brand wordt gestoken. Dit levert zeer gevaarlijke situaties op voor omwonenden.

dinsdag 12 augustus 2014

250 euro voor beleggen in beheer bij ING

Wie zijn geld laat beheren door ING, ontvangt over zijn inleg tot en met 15 oktober tot maximaal 250 euro cadeau. ING wil hiermee haar klanten uitdagen actiever na te denken over vermogensopbouw op de lange termijn. Door vooruit te denken naar wat je later nodig hebt, zorg je ervoor dat je ook in de toekomst financieel fit blijft. Beleggen in beheer is voor iedereen die gelooft in het potentieel van beleggen, maar niet zelf actief wil handelen.

Wie belegt in beheer bij ING kan kiezen uit verschillende beleggingsstrategieën en risicoprofielen. Hiermee wordt het vermogen beheerd op zo’n manier die het beste bij de situatie van de klant past. Experts van het ING Investment Office kiezen uit een wereldwijd aanbod de juiste beleggingsfondsen om een aantrekkelijk rendement te realiseren. Dit biedt ING aan tegen een transparant tarief, waarin alle (transactie)kosten reeds zijn opgenomen.
Klanten die nog niet in beheer beleggen en minimaal 1.000 euro inleggen tijdens de actieperiode (tot 15 oktober a.s.), ontvangen 0,5% over de inleg met een minimum van 25 euro en een maximum van 250 euro. Deze actievoorwaarden gelden ook voor klanten die al bij ING beleggen in beheer.


Particulier is de nieuwe financier van het MKB

De rol van de huidige bedrijfsfinanciers is in rap tempo aan het veranderen. Er worden nog wel financieringen door banken verstrekt, maar ondernemers zijn voor kapitaal meer-en-meer op zoek naar alternatieven. Eén van die alternatieven is crowdfunding of volgens het platform kapitaalopmaat.nl kun je beter spreken van crowdfinancing.

Of het nu crowdfunding of crowdfinancing is, één woord zit er in ieder geval in en dat is crowd. Het principe van vele "kleintjes" maken één grote is bij beide het geval. Alhoewel je bij crowdfinancing ziet dat het gemiddelde geïnvesteerde bedrag bij bedrijfsfinancieringen een stuk hoger ligt dan bij andere crowdfundingvormen, zoals bijvoorbeeld reward (vooraf kopen), donaties of goede doelen.

Sinds de officiële lancering van Kapitaalopmaat.nl op 13 februari jongstleden hebben 12 ondernemers hun plannen op het crowdfunding platform gepresenteerd, waarvan inmiddels 7 succesvol. In totaal is hiermee bijna een half miljoen euro gefinancierd, hoofdzakelijk door particulieren (80%) met een gemiddeld geïnvesteerd bedrag van Euro 2.400,-.

"Geld is niet het probleem!" zegt Pim van de Velde van Kapitaal Op Maat. "In Nederland is voldoende geld beschikbaar, alleen rendeert het onvoldoende. Waarom zou je op de spaarrekening genoegen moeten nemen met 1,5% rente? Volgens het CBS ligt het spaartegoed van alle Nederlanders gezamenlijk ergens tussen de 325 en 350 miljard euro. Mijn advies aan spaarders is: laat het vermogen voor je werken! Het is een misverstand dat investeren of beleggen alleen is weggelegd voor de "rijken". Wij zien veel investeerders die heel verstandig in meerdere projecten bijvoorbeeld Euro100,- investeren."

Crowdfinancing is populair in Nederland. Crowdfunding consultancy Douw&Koren presenteerde onlangs de meest recente cijfers. In de eerste helft van 2014 werd in Nederland voor 23 miljoen euro via crowdfunding opgehaald. Dat was in 2013 totaal 32 miljoen euro. Van de Velde: "Dat geeft nog maar eens aan dat crowdfinancing stevig aan het groeien is. De verwachting voor 2015 is zelfs dat het richting de 85 miljoen euro gaat."

Als het om geld gaat en meer specifiek over investeren dan praat je over vertrouwen, risico's en zekerheden. Van de Velde: "Bij het maken van onze plannen om een platform op te richten is in een vroeg stadium door ons al nagedacht welke zekerheden wij zelf als platform willen bieden. Zo hebben wij bijvoorbeeld een AFM ontheffing, lopen de geldstromen van de investeringen via bankrekening Stichting Derdengelden Kapitaal Op Maat. En werken wij met een beproeft controllingmodel waarmee wij de ondernemingsplannen kwalitatief en kwantitatief toetsen. Maar wat ons echt onderscheid is de factor "mens". De 7 ondernemers en oprichters van Kapitaal Op Maat hebben elk hun specifieke eigenschappen, kennis en ervaring. Dat is niet zo makkelijk te kopiëren."

maandag 11 augustus 2014

De Sanctiewet: de financiële sector als poortwachter

De oplopende politieke spanningen rond het conflict in Oekraïne en de vliegramp met vlucht MH17 hebben ertoe geleid dat de Europese Unie en de Verenigde Staten sancties hebben afgekondigd tegen personen en entiteiten die betrokken zijn bij dit conflict. De financiële sector heeft een belangrijke functie als poortwachter bij de uitvoering van die sancties.

De afgelopen weken heeft de Europese Unie sancties afgekondigd tegen ruim honderd personen en entiteiten die betrokken zijn bij het conflict. Daarnaast zijn er restricties opgelegd aan financiële transacties met Russische staatsbanken en gelden er voor enkele sectoren handelsbeperkingen. De afgelopen jaren zijn er overigens vaker sancties opgelegd tegen personen, entiteiten en landen wereldwijd. Deze sancties kregen niet altijd veel aandacht: naast sancties tegen terroristen en hun organisaties, ging het in eerdere gevallen bijvoorbeeld om sancties die de handel in bepaalde goederen tegengaan of sancties die waren gericht op personen uit conflictgebieden op het Afrikaanse continent, of tegen dictatoriale regimes. 

‘Londen wordt centrum cryptovaluta’

Londen moet het centrum worden van Bitcoin en andere virtuele valuta. Dat is in elk geval de ambitie van de Britse minister van Financiën George Osborne. Hij is een onderzoek gestart naar de kansen die cryptovaluta bieden voor de Britse economie.

De Britse overheid wil innovatie in financiële technologie bevorderen. Daarin past ook een rol voor Bitcoin en aanverwante valuta, zo vertelde hij vorige week op een bijeenkomst van Innovate Finance, een belangenorganisatie ter bevordering van de financieel-technologische sector. Ruim 250 vertegenwoordigers uit de fintech gemeenschap waren daar aanwezig.


vrijdag 8 augustus 2014

ICTKeurmerk wapen tegen banken

Als reactie op de nieuwe regels die de banken begin dit jaar invoerden voor veilig telebankieren is nu het ICTKeurmerk geïntroduceerd. Hiermee wordt consumenten een wapen in handen gegeven wanneer hun bank weigert de schade te vergoeden omdat de klant wordt verweten dat deze voor het telebankieren een onveilige computer heeft gebruikt.

Een van de nieuwe regels van de banken betreft de technische veiligheid van de computerapparatuur. Brancheorganisatie ICTWaarborg speelt hierop in met een keuring van de apparatuur, waardoor slachtoffers van fraude bij internetbankieren niet meer kan worden verweten dat zij op dat gebied nalatig zijn geweest.

"Banken proberen op dit moment onder een schadevergoeding uit te komen, door de schuldvraag bij het slachtoffer neer te leggen. Dat is de omgekeerde wereld. Consumenten moeten zich hiertegen kunnen weren. Daarom is het ICTKeurmerk ontstaan," zegt Sander Vale, voorzitter van ICTWaarborg. "Wanneer de computer waarmee is getelebankierd dit keurmerk heeft, kan de bank niet meer beweren dat deze onveilig was."

Afgelopen woensdag reikte Vale aan de eerste 100 ICT-specialisten die in Houten met succes de opleiding tot Keurmeester van het ICTKeurmerk hebben gevolgd het bijbehorende certificaat uit.

Internationaal liquiditeitsmanagement makkelijker gemaakt

Voor grote ondernemingen met vestigingen in het buitenland is het vaak erg complex om grip te houden op hun liquiditeit. ABN AMRO heeft nieuwe mogelijkheden aan haar cash pool platform toegevoegd waarmee klanten hun liquiditeiten nog makkelijker kunnen managen.

Klanten kunnen nu zelf via ‘Acces Online’ hun cash pool-structuur en overige contactinformatie inzien. Daarnaast helpt de speciale ‘Intercompany Loan Administration module’ hen de leningen die tussen de holding en dochters door cash pooling ontstaan, eenvoudig te administreren.

ABN AMRO biedt sinds vorig jaar een nieuw internationaal cash pool platform. Een oplossing waarmee automatisch internationale liquiditeiten geconcentreerd kunnen worden naar één punt. Het platform is nu dus uitgebreid met nieuwe functionaliteiten. “Voor ondernemingen met vestigingen in het buitenland is het vaak een uitdagende en tijdrovende klus om goed inzicht te krijgen in de beschikbare liquiditeiten binnen de onderneming en om deze op een efficiënte manier te beheren. Dankzij de nieuwe mogelijkheden wordt dit makkelijker. Met ons cash pool platform anticiperen we op de vraag naar maatwerkoplossingen. De actuele klantbehoeften zijn hierbij leidend”, aldus Eppo Heemstra, verantwoordelijk voor cash management bij ABN AMRO.

donderdag 7 augustus 2014

Geld opzijzetten helpt studieschuld verminderen

Studeren is vooruitzien. Afgestudeerden kunnen nog lang met een schuld blijven zitten. Ouders kunnen hun kinderen op weg helpen door tijdig een studiepot aan te leggen.

Een toenemend aantal afgestudeerden heeft moeite om de studieschuld af te betalen. Als iemands inkomen te laag is om de maandelijkse aflossing te kunnen voldoen, hoeft hij of zij minder of tijdelijk niets af te dragen. Deze draagkrachtregeling gold vorig jaar voor 15 procent van de mensen met een studieschuld. Vijf jaar geleden kwam 11 procent hiervoor nog in aanmerking, blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs, de instantie die de studiefinanciering uitkeert.

“Het is wel schrikken dat dit percentage stijgt”, reageert bestuurslid Aart Claassens van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). “Dat heeft voor een deel te maken met de economische situatie. De werkloosheid is de afgelopen tijd wat afgenomen, maar onder pas afgestudeerden neemt die nog toe. Het terugbetalen van de studieschuld kan voor die groep een probleem worden.”

“Voor ouders is het belangrijk om erop voorbereid te zijn dat hun kind gaat studeren”, zegt Linda Hartman, marketeer Studenten bij ING. “Door tijdig te beginnen met sparen, kunnen ze vast een studiepot aanleggen waarmee ze straks hun studerende kinderen op weg helpen.”

Winst voor Delta Lloyd

Delta Lloyd heeft in het tweede kwartaal weer winst weten te maken. Het nettoresultaat eindigde op 280 miljoen euro. Vorig jaar werd in hetzelfde kwartaal nog een verlies geleden van 92 miljoen euro. De operationele winst liep wel met zeven procent terug tot 191 miljoen euro. De bruto-inkomsten uit premies daalden met acht procent tot krap 2,2 miljard euro. Op nieuwe producten, zoals collectieve levensverzekeringen, werd meer winstmarge behaald. Delta Lloyd groeide in het tweede kwartaal met name hard op de hypotheekmarkt.

Tom Kliphuis bestuursvoorzitter Coöperatie VGZ

Tom Kliphuis begint op 3 september 2014 als voorzitter van de Raad van Bestuur bij Coöperatie VGZ. Hij volgt daarmee Rob Hillebrand op, die op 1 juli zijn functie om gezondheidsredenen heeft neergelegd. Met de benoeming van Tom Kliphuis is de Raad van Bestuur van Coöperatie VGZ weer voltallig.

​Tom Kliphuis (50) heeft jarenlange ervaring in de verzekeringssector. Hij werkte voor ING Insurance als CEO in Mexico en Chili en was lange tijd verantwoordelijk voor de verzekerings- en pensioenactiviteiten van ING in Centraal- en Zuid-Europa. Zijn meest recente functie was CEO-Benelux, waar hij onder andere leiding gaf aan Nationale-Nederlanden, met een balanstotaal van € 70 miljard, een premie-inkomen van € 6 miljard en bijna 6.000 fte de tweede algemene verzekeraar van Nederland.

Naast Tom Kliphuis bestaat de Raad van Bestuur van Coöperatie VGZ uit Kees Hamster (CFO) en Ab Klink (portefeuille Zorg). De benoeming van Tom Kliphuis is onder voorbehoud van goedkeuring door de Ledenraad van Coöperatie VGZ en instemming door de Ondernemingsraad.

Storingen en beschikbaarheid internet bankieren makkelijk te vinden

Sinds kort heeft ABN AMRO een speciale pagina op haar website waarop klanten kunnen zien of er storingen zijn in de systemen van de bank. Op deze pagina zijn tevens de beschikbaarheidspercentages van Internet Bankieren te zien. In het tweede kwartaal van 2014 was internet bankieren bij ABN AMRO 99,72% beschikbaar.

ABN AMRO meet 24 uur per dag, 7 dagen per week de beschikbaarheid van haar systemen. Het beschikbaarheidspercentage dat hier uitkomt, wordt aan de hand van een aantal zaken berekend. Hierbij wegen functies zoals inloggen, saldo opvragen en overboeken zwaarder, omdat deze door klanten vaker gebruikt worden.

De pagina is hier te vinden. De komende tijd zal ABN AMRO de informatie verder uitbreiden. Zo komt er specifieke informatie per functionaliteit (Internet Bankieren, Mobiel Bankieren en iDeal).

woensdag 6 augustus 2014

Winst ING fors omhoog



ING Bank boekte het afgelopen kwartaal flink meer winst dan een jaar geleden. De bank boekte in het tweede kwartaal een nettowinst van 1,07 miljard euro, 19 procent meer dan een jaar eerder. Gecorrigeerd voor de verkoop van diverse bedrijfsonderdelen komt de onderliggende winst op 1,18 miljard euro, 31 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2013.

De verbetering ten opzichte van de beide voorgaande kwartalen is volgens ING vooral toe te schrijven aan solide inkomstengeneratie, ondanks de invloed van negatieve CVA/DVA-aanpassingen en de deconsolidatie van ING Vysya Bank.

In de de eerste zes maanden van 2014 verwelkomde ING Bank meer dan een half miljoen nieuwe klanten.

Sterke klantgerichtheid resulteerde in 7,4 miljard aan nettokredietverlening en het aantrekken van 7,4 miljard aan netto toevertrouwde middelen. De kapitaalpositie werd verder versterkt, met fully loaded kernkapitaalratio van 10,5 procent ultimo juni 2014

Digitaal loket voor slapende tegoeden van start

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) opent vandaag een digitaal loket voor slapende tegoeden. Het wordt daarmee voor erfgenamen gemakkelijker om na te gaan of een overleden familielid nog een tegoed heeft bij een bank.

Het loket is bedoeld voor erfgenamen die geen zicht hebben bij welke bank(en) de overledene tegoeden aanhield. Zij kunnen vanaf vandaag terecht op www.slapendetegoeden.nl. Als erfgenamen wel weten bij welke bank rekeningen werden aangehouden dan kunnen zij direct terecht bij de desbetreffende bank.

Bij slapende tegoeden gaat het vaak om inactieve bankrekeningen waarbij de bank bijvoorbeeld door verhuizing het contact met de klant is verloren. Ook kan het gaan om actieve rekeningen waarvan de erfgenaam niet weet dat ze bestaan. In alle gevallen gaat het om bankrekeningen op naam van de overledene. Erfgenamen weten soms niet bij welke bank een overledene een tegoed had. Om daar achter te komen, moet een notaris op dit moment nog alle banken zelf of via de NVB aanschrijven. Met het loket slapende tegoeden kunnen erfgenamen op één plek direct bij alle aangesloten banken navraag doen naar de aanwezigheid van (mogelijke) tegoeden.

Hoe gaat de navraag in zijn werk?

  • Via de website slapendetegoeden.nl kan de erfgenaam op één centraal punt en in één keer een navraag indienen of er mogelijk bij de aangesloten banken slapende tegoeden op naam van de overledene aanwezig zijn. De navraagservice is ook te gebruiken door notarissen en/of executeurs, die de erfenis namens de erfgenaam afhandelen.
  • De erfgenaam ontvangt een melding of de aangesloten banken al dan geen bankrekeningen op naam van de overledene hebben aangetroffen.
  • Bij een melding dat er mogelijk een of meerdere bankrekeningen op naam van de overledene zijn aangetroffen, dient de erfgenaam zich bij de betreffende bank(en) te melden om daar de bankspecifieke navraagprocedure te volgen.
  • Voor het doen van de navraag via het Loket dient de navrager zijn NAW-gegevens in te vullen en de wettelijke benodigde bewijsstukken te uploaden, zoals bijvoorbeeld een kopie Verklaring van Erfrecht of Akte van Overlijden, waaruit blijkt dat hij/ zij de rechtmatige erfgenaam is.
  • De navraag wordt op juistheid en volledigheid gecontroleerd door de NVB, waarna de navraag naar de banken wordt doorgestuurd.
  • Zodra de individuele banken de navraag hebben uitgevoerd, geven zij in het Loket aan of zij al dan niet een mogelijke 'hit' (ja, er zijn mogelijk bankrekeningen op naam van de overledene aangetroffen) hebben gevonden. Meldingen van 'Hits' worden direct per e-mail doorgestuurd naar de navrager. 'No-hits' (nee, er zijn geen bankrekeningen op naam van de overledene aangetroffen) worden verzameld en na maximaal drie maanden in één keer aan de navrager per e-mail terug gemeld.
Een slapend tegoed vervalt volgens de wet na 20 jaar aan de bank. De gezamenlijke banken vinden het echter van groot belang dat slapende tegoeden bij de rechthebbenden terechtkomen. Daarom negeren zij deze wettelijke verjaringstermijn en keren zij slapende tegoeden altijd uit aan rechthebbenden.

Op dit moment hebben 18 banken zich aangesloten bij het loket: ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, GE Artesia Bank, Credit Europe Bank, Delta Lloyd Bank, Garantibank, Leaseplan Bank, Lloyds Bank (voorheen Bank of Scotland), OHRA Bank, Robeco, The Economy Bank, ASN Bank, BLG Wonen, RegioBank, ZwitserlevenBank en Theodoor Gilissen. Als een consument een navraag doet, bereikt hij in elk geval die banken die gezamenlijk meer dan 98% van de consumentenmarkt voor betalen en sparen bestrijken. Naar verwachting zal een aantal kleinere banken zich in de komende maanden aansluiten bij het loket.

'Nederlanders lopen 1,5 miljard euro aan spaarrente mis'

Nederlanders sparen meer dan ooit, zo berichtte De Nederlandse Bank op 25 juli 2014. In totaal hebben Nederlanders een recordbedrag van zo'n 335 miljard euro op spaarrekeningen staan. Toch laten zij jaarlijks gezamenlijk ongeveer anderhalf miljard euro aan spaarrente liggen, zo blijkt uit het Grote Nederlandse Spaaronderzoek van LeasePlan Bank onder ruim 1000 Nederlanders tussen de 25 en 65 jaar. De reden dat er zoveel geld misgelopen wordt, is dat het spaargeld vaak blijft 'slapen' op betaalrekeningen waarop geen rente wordt verkregen. Of op een spaarrekening staat met een relatief lage rente. Een ijverig spaarvolk als Nederland, waar negen op de tien mensen tussen de 25 en 65 spaart, kan hier flinke winst behalen. Gemiddeld wel 200 tot 300 euro per huishouden.

Een groot deel van de sparende Nederlanders uit het Grote Nederlandse Spaaronderzoek haalt niet vaak geld van zijn spaarrekening. 17 procent geeft aan dit nooit te doen en 65 procent minder dan één keer per maand. Ondanks dat geld vaak lang op een rekening vaststaat, heeft twee derde (61%) van de Nederlandse spaarders geen idee hoe hoog het rentepercentage van zijn of haar spaarrekening precies is. Ruim de helft (52%) noemt zichzelf dan ook een 'slapende spaarder'. Dat is een spaarder die niet echt bezig is met de hoogte van de rente en zelden of nooit switcht van spaarbank. Als er al overgestapt wordt, dan is een (tijdelijk) hogere rente de belangrijkste reden. Het renteverschil moet dan groter zijn dan 0,5 procent.

Weinig Nederlanders lijken zich bewust te zijn van het feit dat zij extra inkomsten kunnen halen uit de manier waarop zij sparen. 92 procent van de respondenten geeft aan het afgelopen jaar te hebben bezuinigd op de uitgaven. Toch is maar 4 procent actief op zoek naar de hoogste spaarrente. Meer dan driekwart laat het geld bij een bank staan waar de rente relatief laag is. Al deze mensen lopen rente mis.

Mannen lijken ambitieuzere spaarders te zijn dan vrouwen. Zij bezitten meerdere spaarrekeningen, 12 procent heeft er zelfs meer dan drie. Dit geldt voor maar 7 procent van de vrouwen. Ook hebben mannen een hoger spaartegoed. Een kwart (24%) van de mannen uit het onderzoek geeft aan vijftienduizend euro of meer op zijn spaarrekening te hebben staan, terwijl dat slechts bij 12 procent van de vrouwen het geval is. Reizen is het meest populaire spaardoel (59%), gevolgd door woninginrichting (43%) en lekker eten en uitgaan (40%). Vrouwen met een spaardoel sparen vaker voor een appeltje voor de dorst dan mannen (65% versus 54%). De klassieke rolverdeling komt ook in de spaardoelen naar voren: vrouwen sparen vaker voor woninginrichting dan mannen (50% versus 35%) en bij de mannen spaart één op de drie voor een auto (30% versus 18%).

* Het Grote Nederlandse Spaaronderzoek is in juni 2014 uitgevoerd door Goos Marketing Research in opdracht van LeasePlan Bank. In het onderzoek zijn 1.004 Nederlandse mannen en vrouwen in de leeftijd van 25-65 jaar ondervraagd.