vrijdag 29 augustus 2014

ABP niet weg uit Israelische banken

Pensioenfonds ABP handhaaft zijn beleggingsbeleid en beeindigt zijn relatie met Israelische banken niet. Dit zegt het fonds in een verklaring op zijn website. Het geeft daarmee niet toe aan druk van activisten, die de laatste dagen fors werd opgevoerd. ABP ontving een groot aantal brieven en emails van mensen die wilden dat het pensioenfonds zijn investeringen zou terugtrekken, en veel brieven en emails van mensen die hiertegen protesteerden.

De actievoerders, onder wie veel buitenlanders, vinden dat ABP door de investeringen in drie Israelische banken meewerkt aan de uitbreiding van nederzettingen op Westelijke Jordaanoever. Tegenstanders zeggen dat dit niet het geval is en dat desinvesteren een puur politieke daad zou zijn. Mensen die bij ABP pensioen opbouwen willen niet dat hun pensioengelden daarvoor worden gebruikt, al helemaal niet omdat zij niet zijn geraadpleegd en hun pensioen niet elders kunnen onderbrengen.

Dit is de tweede keer dit jaar dat ABP doelwit werd van BDS-activisten. De eerste keer, in februari, concludeerde ABP na gesprekken met de betreffende drie banken (Hapoalim, Leumi en Mizrahi-Tehafot) dat dezeniet handelen in strijd met internationale wet- en regelgeving. Het zag daarom geen reden om te desinvesteren. Sindsdien is er in de situatie van de banken niets veranderd.
Ditmaal ontving de directie van ABP veel brieven, waaronder een van de Zuid-Afrikaanse oud-aartsbisschop Desmond Tutu. 'De reacties en signalen zijn tegenstrijdig', schrijft ABP in een verklaring. Het neemt de reacties serieus, maar houdt zich bij de bestaande 'objectieve, rationele criteria' voor het beoordelen van beleggingen.

Geld overmaken via Facebook op mobiel nummer

Online bank Knab lanceert een nieuwe manier van betalen. Via een Facebook account of mobiel telefoonnummer kan geld worden overgemaakt zonder dat het bankrekeningnummer van de ontvanger nodig is. De ontvanger krijgt een melding en vult zelf zijn bankrekeningnummer in. De online bank wil hiermee mobiel betalen vergemakkelijken, ook met het oog op de invoering van het nieuwe rekeningnummer IBAN. Knab is de eerste bank in Nederland die deze nieuwe vorm van betalen mogelijk maakt. De nieuwe dienst gaat 'Knab Social' heten en is vanaf september beschikbaar.

Knab Social is vanaf eind september beschikbaar. Net als alle andere diensten van Knab worden veiligheid en privacy streng gewaarborgd. Zowel telefoonnummer als Facebook account worden afgeschermd voor Knab.

donderdag 28 augustus 2014

Zorgverzekering volgend jaar tot 160 euro duurder

Consumenten zijn in 2015 tot 160 euro meer kwijt aan hun basisverzekering. Dit berekent vergelijkingssite Geld.nl op basis van cijfers die het AD vandaag publiceerde. Volgens de krant gaat de basispremie in 2015 met 114 euro op jaarbasis omhoog. Het eigen risico stijgt daarnaast met 45 euro naar 405 euro.

“Dit betekent dat je tot 160 meer betaalt voor je zorgverzekering. Dit staat nog los van de kabinetsplannen om te snijden in de zorgtoeslag”, zegt Sieto de Vries van Geld.nl. “Maar gelukkig zijn er voor mensen die willen besparen nog veel mogelijkheden om de zorgkosten te verlagen. Denk aan het verhogen van het eigen risico of kiezen voor gecontracteerde zorg.”

Als je niet of nauwelijks zorg nodig hebt, bespaar je hiermee honderden euro’s op je premie. Wie zijn eigen risico met 500 euro verhoogt, krijgt op dit moment 250 tot 300 euro per jaar korting op de premie. Natuurlijk moet je goed overwegen of je het extra eigen risico wel kunt betalen. Maar de gevolgen zijn volgens De Vries  van Geld.nl voor veel mensen goed te overzien, ook als zij onverwacht toch zorg nodig hebben. “Als je de besparing van 250 euro aftrekt van je verhoogde eigen risico, loop je een risico op 250 euro extra zorgkosten. Veel mensen zullen dit ‘rampscenario’ kunnen opvangen met spaargeld.”

Een andere mogelijkheid om te besparen, is kiezen voor een selectieve polis. Steeds meer zorgverzekeraars bieden deze goedkope polissen aan. Je betaalt minder premie, omdat de verzekeraar bijvoorbeeld maar met een beperkt aantal ziekenhuizen een contract heeft voor planbare zorg. Dit geldt dus niet voor de huisarts of spoedeisende hulp. “De premies van deze budgetverzekeringen liggen vaak al snel 50 tot 100 euro per jaar lager dan die voor een verzekering met vrije zorgkeuze. En je kunt misschien wel bij wat minder zorgverleners terecht, maar deze zijn vaak wel geselecteerd op kwalitatieve criteria, waardoor de kwaliteit van de zorg goed is. Dus als je bereid bent wat verder te reizen voor planbare zorg, kun je dus fors besparen en heb je toch goede zorg.”

Maar ook als je niet voor een selectief polis kiest, bespaar je veel geld door te kiezen voor gecontracteerde zorg. De meeste zorgpolissen die worden aangeboden zijn naturapolissen. Dit betekent dat de verzekeraar je alleen de volledige vergoeding biedt als je kiest voor een gecontracteerde arts, ziekenhuis of behandelaar. Kies je voor niet-gecontracteerde zorg, dan krijg je maar 50 tot 80 procent van de oorspronkelijke vergoeding. “Door te kiezen voor gecontracteerde zorg voorkom je dus dat je een groot deel van de zorgkosten zelf betaalt”, aldus De Vries.

woensdag 27 augustus 2014

Volledige bedrag Icesave terug

De Nederlandse Staat heeft het volledige bedrag terug dat in 2008/2009 beschikbaar was gesteld om gedupeerde spaarders van de IJslandse internetspaarbank Icesave te ontzien.

In samenspraak met minister van Financien Jeroen Dijsselbloem heeft De Nederlandsche Bank recent opdracht gegeven de vordering op de IJslandse bank Landsbanki, waarvan Icesave een bijkantoor was, te verkopen aan geinteresseerde marktpartijen en investeerders.

Door boedeluitkeringen gedurende de afgelopen jaren is van het totaalbedrag van 1,428 miljard euro tot op heden 811 miljoen euro geïncasseerd. De verkoop van de resterende vordering levert voor de Staat een bedrag van circa 623 miljoen op. Hiermee is het volledige bedrag dat in 2008/2009 aan spaarders was uitgekeerd terug.

In oktober 2008 bleek dat de IJslandse bank Landsbanki niet langer aan zijn verplichtingen kon voldoen. Toenmalig minister van Financien Wouter Bos stelde zich destijds garant voor de tegoeden van Nederlandse spaarders door het depositogarantiestelsel op te hogen naar een bedrag van EUR 100.000 per rekeninghouder. De Nederlandsche Bank heeft daarvoor destijds 1,636 miljard uitgekeerd. De Nederlandse Staat nam hiervan 1,428 miljard euro voor zijn rekening, de Nederlandse banken op hun beurt 208 miljoen. De huidige transactie leidt er toe dat ook de banken hun volledige hoofdsom terugkrijgen.

De vorderingen op de boedel van Landsbanki zijn vrij verhandelbaar. Eerder dit jaar heeft een groot deel van de Britse lagere overheden hun vordering verkocht. De Staat is in gesprek met de Nederlandse medeoverheden die ook vorderingen hebben op oud Landsbanki en heeft met hen het verkoopproces gedeeld. De Staat is bereid hen bij een verkooptraject te adviseren.

Komt er een bank speciaal voor ambtenaren?

Het zou zomaar kunnen dat we volgend jaar in Nederland een bank hebben speciaal voor ambtenaren. Bij deze Ambtenarenbank is het alleen mogelijk voor ambtenaren om klant te worden.

Bij Ambtenarenbank kunnen ambtenaren, tegen lagere kosten en een aantrekkelijkere rente, hun bankzaken regelen zoals bij andere handelsbanken (online via computer of mobiel, maar ook op de traditionele manier).

Een groep belanghebbenden is op dit moment de mogelijkheden aan het onderzoeken voor de oprichting van "De Ambtenaren Voorschotbank". Een voorschotbank is een financieringsmaatschappij gespecialiseerd in consumentenkrediet.

Onlangs kwam het advies van de ACM (Autoriteit Consument & Markt) aan het kabinet om de concurrentie in de bankensector te versterken. Er is te weinig concurrentie volgens de ACM en men adviseert om het makkelijker te maken een nieuwe bank op te richten.

Om een bank te beginnen is er een vergunning nodig van De Nederlandsche Bank. Marktpartijen hebben tegen de ACM gezegd dat de onzekerheid tijdens de procedure en de afhoudende instelling van DNB hen terughoudend maakt een vergunning aan te vragen. De ACM vindt daarom dat het vergunningsstelsel van DNB geëvalueerd en aangepast moet worden.

Eén van de initiatiefnemers van de Ambtenarenbank is Bridge Finance, de moedermaatschappij van www.ambtenarenlening.nl welke zich reeds jaren richt op financieringen voor ambtenaren.

Bridge Finance focust zich met ambtenarenlening juist op de doelgroep ambtenaren omdat statistisch bewezen is dat de betalingsachterstanden van deze groep vele malen kleiner is dan gemiddeld waardoor men dus veel minder risico's loopt en lagere rentes aan kan bieden dan andere banken.

dinsdag 26 augustus 2014

Ploumen: belasting betalen essentieel voor ontwikkeling

Bedrijven die internationaal opereren moeten meer aandacht besteden aan een verantwoord belastingbeleid. Dit zei minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) maandag bij de in ontvangst name van het jaarlijkse rapport van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) over duurzaamheidsprestaties van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen. 'Nederlandse bedrijven lopen internationaal voorop als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daar hoort ook een verantwoord belastingbeleid bij. Het betalen van belasting is een duurzame investering in de ontwikkeling van het land waar een bedrijf actief is', aldus de minister.

Het rapport van VBDO stelt dat 15% van de Nederlandse beursgenoteerde bedrijven expliciet aandacht besteedt aan belastingen in hun beleid voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarnaast geven de onderzochte bedrijven volgens het rapport te weinig inzicht in de bedragen die zij aan belasting afdragen in het buitenland.

Belastingafdrachten door internationale ondernemingen zijn een belangrijke manier om te profiteren van buitenlandse investeringen, met name voor ontwikkelingslanden. Met de inkomsten kunnen zij armoede aanpakken, onderwijs en zorg verbeteren en investeringen in hun infrastructuur bekostigen. Ploumen: 'Voor ontwikkelingslanden is het essentieel dat bedrijven belasting betalen over hun verdiensten. Uiteindelijk profiteert ook het bedrijfsleven weer van de extra investeringen die daarvan kunnen worden betaald.'

Nederland werkt in OESO verband aan de aanscherping en verduidelijking van internationale regels om belastingontwijking te bestrijden. Daarnaast is Nederland in overleg met een aantal ontwikkelingslanden over de uitbreiding van bilaterale belastingverdragen met antimisbruik bepalingen. Ook biedt Nederland technische assistentie bij het professionaliseren van belastingdiensten in ontwikkelingslanden.

maandag 25 augustus 2014

Beleggers ervaren meer inzicht in kosten door provisieverbod

Door het provisieverbod ervaart de helft van de beleggers meer inzicht in de kosten van beleggen en geeft aan een betere vergelijking te kunnen maken tussen de kosten van dienstverleners. Transparantie over kosten is belangrijk bij het vergroten van het kostenbewustzijn bij beleggers.

Dat blijkt uit marktonderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder 477 beleggers. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK.

Het provisieverbod heeft ervoor gezorgd dat de bank, beleggingsadviseur of vermogensbeheerder rechtstreeks wordt betaald voor zijn dienstverlening. Daardoor hebben zij geen andere belangen meer dan het belang van de consument. En zullen zij in het belang van de klant adviseren. 

De grote meerderheid van de beleggers geeft aan op de hoogte te zijn van het provisieverbod bij beleggen. Degenen die hiervan op de hoogte zijn, zeggen ook vaker te weten wat hun jaarlijkse kosten van beleggen zijn. Desgevraagd zegt de helft van alle ondervraagde beleggers niet te weten welk bedrag zij jaarlijks aan kosten betaalt. Ook blijkt dat de jaarlijkse kosten vaak worden onderschat; een kwart schat deze op minder dan twee procent. Het is goed mogelijk dat het provisieverbod de kosten van de dienstverlening inzichtelijker heeft gemaakt, maar dat de belegger nog steeds onvoldoende bewust is van alle kosten die bij beleggen komen kijken.

Het totale overzicht aan kosten dat met beleggen gemoeid is, is voor beleggers nog moeilijk te achterhalen. Banken hebben toegezegd vanaf januari 2015 deze kosten inzichtelijker te presenteren. De AFM is in gesprek met vermogensbeheerders en –adviseurs om het voorbeeld van de banken te volgen.

Twee derde van de klanten geeft aan dat zij het kostenoverzicht kan (terug)vinden en een op de drie beleggers heeft inmiddels de factuur van hun beleggingsdienstverlener ontvangen. Na het zien van de rekening ervaart 44% een kostenstijging en ongeveer 20% een daling.

Tim Mortelmans, hoofd toezicht bij de AFM, zegt daarover: “We begrijpen dat beleggers na de invoering van het provisieverbod soms kunnen ervaren dat ze nu een hogere rekening betalen dan voorheen. Het is goed om daarbij te realiseren dat dit niet (altijd) betekent dat de kosten omhoog zijn gegaan. Voorheen betaalden beleggers ook al voor deze dienstverlening, maar waren de kosten verwerkt in de prijs van het beleggingsproduct en waren daarmee voor een groot deel onzichtbaar.” 

Het netto rendement van een belegging wordt sterk beïnvloed door de kosten. Het is daarom belangrijk dat beleggers niet alleen goed kijken naar het verwachte bruto rendement en de risico’s, maar ook naar de kosten. Veel beleggers realiseren zich niet welk netto rendement overblijft na aftrek van alle kosten. Door te kijken naar het netto rendement kan beter worden nagegaan of en wanneer het beleggingsdoel wordt behaald.

Uit het onderzoek blijkt ook dat één op de drie beleggers aangeeft dat zij – naast algemeen vermogensbehoud - een specifiek doel voor ogen hebben, zoals de aflossing van de hypotheek of een aanvulling van het pensioen.

donderdag 21 augustus 2014

Een op de vier Nederlanders bankiert via app

Mobiel bankieren heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen en zal naar verwachting verder in populariteit toenemen. Dit relatief nieuwe bancaire kanaal biedt evenwicht tussen gebruiksgemak en noodzakelijke veiligheid. Het is belangrijk dat zowel banken als consumenten dit evenwicht goed blijven bewaken. Dit geldt eens te meer wanneer de functionaliteit van mobiel bankieren verder wordt uitgebreid.

Eén voor één hebben de banken in de afgelopen jaren een mobiel bankieren app voor de mobiele telefoon en de tablet geïntroduceerd. Deze innovatie maakt bankieren eenvoudiger en brengt de meest gebruikte bancaire dienstverlening dichter bij de consument. Zo kan een klant na een eenmalige registratie eenvoudig met zijn toegangscode het saldo bekijken en overboekingen doen naar bekende rekeningnummers. Sinds de introductie is mobiel bankieren in korte tijd enorm populair geworden. Inmiddels bankiert ongeveer één op de vier consumenten via een mobiele telefoon en wordt de app minimaal één keer per week gebruikt. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandsche Bank (DNB). 

Net als bij het internetbankieren via de personal computer (pc), moeten banken bij mobiel bankieren een afweging maken tussen gebruiksvriendelijkheid voor de klant en de veiligheid van de geboden dienst. Bij internetbankieren via de pc is er behalve de inloggegevens een extra verificatie met een bankpaslezer nodig. Dit als extra waarborg om misbruik door derden te beperken.

Bij bankieren via de mobiele telefoon of tablet zou een extra verificatie met een bankpaslezer te weinig gebruiksvriendelijk zijn. De toegevoegde waarde van mobiel bankieren is immers dat het eenvoudig, overal en altijd gebruikt kan worden. Het is een aanvullende dienst die door banken wordt aangeboden en zich vooral richt op het controleren van het saldo en het overboeken van kleine bedragen. De functionaliteit van de mobiele app is dan ook beperkt, in tegenstelling tot van internetbankieren via een pc. 

'Discriminatie door Reaal bij vaststellen letselschadevergoeding'

Vanaf je 27ste tien jaar niet werken en daarna parttime. Deze uitgangspunten hanteerde Reaal bij het berekenen van de letselschadevergoeding voor een jonge vrouw. Discriminatie oordeelt het College voor de Rechten van de Mens. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat Reaal dezelfde uitgangspunten ook toepast op mannen. Het gebruik van verschillende uitgangspunten voor mannen en vrouwen heeft aanzienlijke consequenties voor de hoogte van het schadebedrag. Het College doet een dringend beroep op de verzekeringsbranche om voor mannen en vrouwen gelijke uitgangspunten te hanteren.

De vrouw werd als kind aangereden door een motorijder en kan niet werken door blijvend hersenletsel en verlamming. De motorrijder was verzekerd bij Reaal Schadeverzekeringen. Het is gebruikelijk dat verzekeraars zo concreet mogelijk het inkomen berekenen dat de getroffen persoon niet meer kan verdienen. Bij de berekening in deze zaak gaat Reaal ervan uit dat de vrouw van haar 27ste tot en met haar 36ste niet werkt en daarna 50%. Hierbij verwijst de verzekeraar naar twee onderzoeken over de arbeidsdeelname van vrouwen. Ook gebruikt de verzekeraar een statistiek van de kappersbranche. Maar deze zegt niets over de omvang van de baan in relatie tot de leeftijd van de kappers.

Bij mensen die jong een ongeluk krijgen, is het moeilijk om te bepalen hoe hun leven eruit gezien zou hebben. Eerdere oordelen van het College laten zien dat verzekeraars bij vrouwen aannames doen over het krijgen van kinderen, carrièreperspectieven en het combineren van zorg en werk. Bij het vaststellen van de schadevergoeding spelen drie aspecten een rol: opleidingsniveau, beroepskeuze en arbeidsparticipatie. Bij het vaststellen van de arbeidsparticipatie ontstaat het verschil tussen mannen en vrouwen. Het algemene beeld dat vrouwen kinderen krijgen, daarom tijdelijk stoppen met werken en vervolgens parttime werken, wordt toegepast op een individuele vrouw. Deze aannames hebben een aanzienlijk en negatief effect op de hoogte van de schadevergoeding van de vrouw. Een probleem dat een man in een vergelijkbare positie niet heeft. Daarom is dit discriminatie van vrouwen.

woensdag 20 augustus 2014

ASR ligt 'goed op koers'

Verzekeraar a.s.r. kende een uitstekend eerste halfjaar en ligt goed op koers voor de komende privatisering, zo zegt het bedrijf. Het netto resultaat nam toe tot 161 miljoen euro, met name door een verbetering van het verzekeringstechnische resultaat. De operationele lasten zijn met 3 procent gedaald. In het segment Schade is de combined ratio verbeterd naar 93,7 procent. In het segment Leven is het netto resultaat nagenoeg gelijk gebleven.

dinsdag 19 augustus 2014

Financiële markten werpen somberheid weer even van zich af

Hoewel de situatie in het Midden-Oosten en Oekraïne nog niet duurzaam is verbeterd, heerste de afgelopen week op de financiële markten kennelijk de mening dat de koerscorrectie in de voorgaande weken wel voldoende is geweest. De koersen op de aandelenmarkten veerden weer wat op en alleen op de markt voor Duitse staatsobligaties bleef een laatste restje risico-aversie over.

De inzet van de Amerikaanse luchtmacht, geholpen door Franse en Britse voedseldroppings heeft de situatie van de ingesloten Yezidi's verbeterd en de positie van IS (Islamic State) verzwakt. Nu de Iraakse premier Maliki terugtreedt, maakt dat bovendien de weg vrij voor de Amerikanen om meer militaire hulp te leveren. Van de wapenstilstand tussen Israël en Hamas moeten we afvragen of deze lang stand houdt, maar ook hiervan gaat vooralsnog een rustgevende invloed uit op het internationale klimaat.

maandag 18 augustus 2014

ABN Amro-app laat pinautomaten in de buurt zien

De mobiele bankieren-app van de ABN Amro laat voortaan zien waar je in de buurt pinautomaten kan vinden. De nieuwe mogelijkheid geldt voor Nederland en werkt niet over de landsgrens, maar Mobiel Bankieren laat wel pinautomaten van alle Nederlandse banken zien. De optie is niet beschikbaar voor alle gebruikers: je moet minstens iOS 6.0 geïnstalleerd hebben om van de functie gebruik te maken.

Digitale bankrovers veroordeeld tot 4 jaar celstraf

Zes personen zijn door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot celstraffen van vier jaar. De rechtbank acht bewezen dat de zes deel uitmaakten van een criminele organisatie dat zich schuldig maakte aan oplichting en witwassen. Van afpersing zijn de zes vrijgesproken.

De mannen zijn veroordeeld voor een grootschalige digitale fraude met aan- en verkoop van opties van ABN AMRO en de Rabobank. In deze fraudezaak zou zo'n 45 miljoen euro zijn weggesluisd. De banken hebben door snel te schakelen bijna 42 miljoen teruggehaald waardoor de schade is beperkt gebleven tot ruim 3 miljoen euro.

De rechtbank sprak van een ernstig feit dat internationaal en zeer geraffineerd was opgezet. Het argument van de hoofdverdachte die betoogde dat hij ‘toevallig tegen een lek van de bank zou zijn aangelopen’ veegde de rechtbank van tafel.

De kern van de zaak (criminele organisatie, fraude en oplichting) is volgens het OM overeind gebleven. De rechtbank acht afpersing door een aantal van de zes personen niet bewezen. Het OM zal het vonnis van de rechtbank op dit punt en andere punten waarover de rechtbank anders heeft besloten nader bestuderen. Daarna zal het OM besluiten of het OM in beroep gaat of niet.
Naast de celstraffen heeft de rechtbank ook een boete opgelegd van 15 duizend euro aan een Loon- en Grondwerkersbedrijf voor valsheid in geschrifte. De hoogte van de boete is conform de eis van de officier van justitie. Het OM had celstraffen geëist tot zeven jaar.

vrijdag 15 augustus 2014

Nadere uitleg uitzondering provisieverbod voor financiële dienstverleners

Om marktpartijen te ondersteunen bij de voorbereidingen op de uitzondering op het provisieverbod, geeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een toelichting op de situaties waarin deze wel en niet geldt.

Vanaf 1 januari 2015 hoeven klanten geen aparte rekening te betalen voor advies over een oplossing voor (voorzienbare) betalingsachterstanden bij hypotheken. Dit wordt geregeld in een uitzondering op het provisieverbod voor financiële dienstverleners, die het ministerie van Financiën een aantal maanden geleden heeft geconsulteerd.

Recentelijk heeft het ministerie aangegeven op welke wijze de uitzondering is aangepast naar aanleiding van de consultatie. Dit geeft marktpartijen de mogelijkheid om voorbereidingen te treffen. De uitzondering is bedoeld om acute problemen bij consumenten te voorkomen of te helpen oplossen. Ze geldt voor alle financiële dienstverleners, zoals banken, verzekeraars en adviseurs. Banken en verzekeraars kunnen zelfstandig adviseurs inschakelen en betalen om noodzakelijke hulp bij (voorzienbare) betalingsachterstanden bij hypotheken te bieden.

dinsdag 12 augustus 2014

250 euro voor beleggen in beheer bij ING

Wie zijn geld laat beheren door ING, ontvangt over zijn inleg tot en met 15 oktober tot maximaal 250 euro cadeau. ING wil hiermee haar klanten uitdagen actiever na te denken over vermogensopbouw op de lange termijn. Door vooruit te denken naar wat je later nodig hebt, zorg je ervoor dat je ook in de toekomst financieel fit blijft. Beleggen in beheer is voor iedereen die gelooft in het potentieel van beleggen, maar niet zelf actief wil handelen.

Wie belegt in beheer bij ING kan kiezen uit verschillende beleggingsstrategieën en risicoprofielen. Hiermee wordt het vermogen beheerd op zo’n manier die het beste bij de situatie van de klant past. Experts van het ING Investment Office kiezen uit een wereldwijd aanbod de juiste beleggingsfondsen om een aantrekkelijk rendement te realiseren. Dit biedt ING aan tegen een transparant tarief, waarin alle (transactie)kosten reeds zijn opgenomen.
Klanten die nog niet in beheer beleggen en minimaal 1.000 euro inleggen tijdens de actieperiode (tot 15 oktober a.s.), ontvangen 0,5% over de inleg met een minimum van 25 euro en een maximum van 250 euro. Deze actievoorwaarden gelden ook voor klanten die al bij ING beleggen in beheer.


maandag 11 augustus 2014

‘Londen wordt centrum cryptovaluta’

Londen moet het centrum worden van Bitcoin en andere virtuele valuta. Dat is in elk geval de ambitie van de Britse minister van Financiën George Osborne. Hij is een onderzoek gestart naar de kansen die cryptovaluta bieden voor de Britse economie.

De Britse overheid wil innovatie in financiële technologie bevorderen. Daarin past ook een rol voor Bitcoin en aanverwante valuta, zo vertelde hij vorige week op een bijeenkomst van Innovate Finance, een belangenorganisatie ter bevordering van de financieel-technologische sector. Ruim 250 vertegenwoordigers uit de fintech gemeenschap waren daar aanwezig.


vrijdag 8 augustus 2014

ICTKeurmerk wapen tegen banken

Als reactie op de nieuwe regels die de banken begin dit jaar invoerden voor veilig telebankieren is nu het ICTKeurmerk geïntroduceerd. Hiermee wordt consumenten een wapen in handen gegeven wanneer hun bank weigert de schade te vergoeden omdat de klant wordt verweten dat deze voor het telebankieren een onveilige computer heeft gebruikt.

Een van de nieuwe regels van de banken betreft de technische veiligheid van de computerapparatuur. Brancheorganisatie ICTWaarborg speelt hierop in met een keuring van de apparatuur, waardoor slachtoffers van fraude bij internetbankieren niet meer kan worden verweten dat zij op dat gebied nalatig zijn geweest.

"Banken proberen op dit moment onder een schadevergoeding uit te komen, door de schuldvraag bij het slachtoffer neer te leggen. Dat is de omgekeerde wereld. Consumenten moeten zich hiertegen kunnen weren. Daarom is het ICTKeurmerk ontstaan," zegt Sander Vale, voorzitter van ICTWaarborg. "Wanneer de computer waarmee is getelebankierd dit keurmerk heeft, kan de bank niet meer beweren dat deze onveilig was."

Afgelopen woensdag reikte Vale aan de eerste 100 ICT-specialisten die in Houten met succes de opleiding tot Keurmeester van het ICTKeurmerk hebben gevolgd het bijbehorende certificaat uit.

Internationaal liquiditeitsmanagement makkelijker gemaakt

Voor grote ondernemingen met vestigingen in het buitenland is het vaak erg complex om grip te houden op hun liquiditeit. ABN AMRO heeft nieuwe mogelijkheden aan haar cash pool platform toegevoegd waarmee klanten hun liquiditeiten nog makkelijker kunnen managen.

Klanten kunnen nu zelf via ‘Acces Online’ hun cash pool-structuur en overige contactinformatie inzien. Daarnaast helpt de speciale ‘Intercompany Loan Administration module’ hen de leningen die tussen de holding en dochters door cash pooling ontstaan, eenvoudig te administreren.

ABN AMRO biedt sinds vorig jaar een nieuw internationaal cash pool platform. Een oplossing waarmee automatisch internationale liquiditeiten geconcentreerd kunnen worden naar één punt. Het platform is nu dus uitgebreid met nieuwe functionaliteiten. “Voor ondernemingen met vestigingen in het buitenland is het vaak een uitdagende en tijdrovende klus om goed inzicht te krijgen in de beschikbare liquiditeiten binnen de onderneming en om deze op een efficiënte manier te beheren. Dankzij de nieuwe mogelijkheden wordt dit makkelijker. Met ons cash pool platform anticiperen we op de vraag naar maatwerkoplossingen. De actuele klantbehoeften zijn hierbij leidend”, aldus Eppo Heemstra, verantwoordelijk voor cash management bij ABN AMRO.

woensdag 6 augustus 2014

Digitaal loket voor slapende tegoeden van start

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) opent vandaag een digitaal loket voor slapende tegoeden. Het wordt daarmee voor erfgenamen gemakkelijker om na te gaan of een overleden familielid nog een tegoed heeft bij een bank.

Het loket is bedoeld voor erfgenamen die geen zicht hebben bij welke bank(en) de overledene tegoeden aanhield. Zij kunnen vanaf vandaag terecht op www.slapendetegoeden.nl. Als erfgenamen wel weten bij welke bank rekeningen werden aangehouden dan kunnen zij direct terecht bij de desbetreffende bank.

Bij slapende tegoeden gaat het vaak om inactieve bankrekeningen waarbij de bank bijvoorbeeld door verhuizing het contact met de klant is verloren. Ook kan het gaan om actieve rekeningen waarvan de erfgenaam niet weet dat ze bestaan. In alle gevallen gaat het om bankrekeningen op naam van de overledene. Erfgenamen weten soms niet bij welke bank een overledene een tegoed had. Om daar achter te komen, moet een notaris op dit moment nog alle banken zelf of via de NVB aanschrijven. Met het loket slapende tegoeden kunnen erfgenamen op één plek direct bij alle aangesloten banken navraag doen naar de aanwezigheid van (mogelijke) tegoeden.

Hoe gaat de navraag in zijn werk?

  • Via de website slapendetegoeden.nl kan de erfgenaam op één centraal punt en in één keer een navraag indienen of er mogelijk bij de aangesloten banken slapende tegoeden op naam van de overledene aanwezig zijn. De navraagservice is ook te gebruiken door notarissen en/of executeurs, die de erfenis namens de erfgenaam afhandelen.
  • De erfgenaam ontvangt een melding of de aangesloten banken al dan geen bankrekeningen op naam van de overledene hebben aangetroffen.
  • Bij een melding dat er mogelijk een of meerdere bankrekeningen op naam van de overledene zijn aangetroffen, dient de erfgenaam zich bij de betreffende bank(en) te melden om daar de bankspecifieke navraagprocedure te volgen.
  • Voor het doen van de navraag via het Loket dient de navrager zijn NAW-gegevens in te vullen en de wettelijke benodigde bewijsstukken te uploaden, zoals bijvoorbeeld een kopie Verklaring van Erfrecht of Akte van Overlijden, waaruit blijkt dat hij/ zij de rechtmatige erfgenaam is.
  • De navraag wordt op juistheid en volledigheid gecontroleerd door de NVB, waarna de navraag naar de banken wordt doorgestuurd.
  • Zodra de individuele banken de navraag hebben uitgevoerd, geven zij in het Loket aan of zij al dan niet een mogelijke 'hit' (ja, er zijn mogelijk bankrekeningen op naam van de overledene aangetroffen) hebben gevonden. Meldingen van 'Hits' worden direct per e-mail doorgestuurd naar de navrager. 'No-hits' (nee, er zijn geen bankrekeningen op naam van de overledene aangetroffen) worden verzameld en na maximaal drie maanden in één keer aan de navrager per e-mail terug gemeld.
Een slapend tegoed vervalt volgens de wet na 20 jaar aan de bank. De gezamenlijke banken vinden het echter van groot belang dat slapende tegoeden bij de rechthebbenden terechtkomen. Daarom negeren zij deze wettelijke verjaringstermijn en keren zij slapende tegoeden altijd uit aan rechthebbenden.

Op dit moment hebben 18 banken zich aangesloten bij het loket: ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, GE Artesia Bank, Credit Europe Bank, Delta Lloyd Bank, Garantibank, Leaseplan Bank, Lloyds Bank (voorheen Bank of Scotland), OHRA Bank, Robeco, The Economy Bank, ASN Bank, BLG Wonen, RegioBank, ZwitserlevenBank en Theodoor Gilissen. Als een consument een navraag doet, bereikt hij in elk geval die banken die gezamenlijk meer dan 98% van de consumentenmarkt voor betalen en sparen bestrijken. Naar verwachting zal een aantal kleinere banken zich in de komende maanden aansluiten bij het loket.

dinsdag 5 augustus 2014

Mijn Aegon app helpt klant met financiële keuzes

Klanten van Aegon kunnen al hun producten straks bekijken in de Mijn Aegon app op hun smartphone en tablet. De verzekeraar heeft verdere stappen gezet om de dienstverlening aan klanten mobiel te maken.

Vanaf nu biedt de app inzicht in de spaarrekeningen, beleggingen, de waarde van levensverzekeringen, de pensioensituatie en de specifieke AOW-leeftijd van klanten. Klanten kunnen diverse handelingen verrichten, zoals het overboeken van spaargeld. Vanuit de app kan ook direct met Aegon worden gebeld. Later dit jaar is de hypotheek te raadplegen, evenals de polissen van schadeverzekeringen. Dan is het mogelijk schade te fotograferen en te melden via de app of direct een schadeherstelbedrijf te zoeken op basis van de locatie.

Aegon hoopt dat klanten de app gebruiken om vaker hun financiële situatie in te zien en zo betere keuzes maken voor hun financiële toekomst. De app is een vervolg op Mijn Aegon, waar klanten van Aegon sinds vorig jaar al hun producten en diensten in één overzicht hebben.

De Mijn Aegon app is beschikbaar voor Apple en Android, voor smartphone en tablet. Ter gelegenheid van de introductie van de Mijn Aegon app kunnen klanten deelnemen aan een webinar. Aegon beantwoordt dan vragen over de werking van de app en gaat dieper in op de pensioensituatie die wordt getoond. Aanmelden voor het webinar kan hier.

BAS Nederland accepteert Dam, Rotterdam's eigen alternatieve munt

Energieonafhankelijkheidsbedrijf BAS stelt vanaf vandaag Rotterdamse klanten in staat om 'Dam' te gebruiken als alternatief betaalmiddel. Eerder dit jaar is BAS verhuisd naar Rotterdam om zich te vestigen in het historische HUFgebouw in het hart van de stad.

Klanten van BAS die zich opgegeven hebben voor de Weg naar Nul -het unieke product van BAS dat energiegebruikers in staat stelt tegen een vast maandbedrag geheel energieonafhankelijk te worden- hebben vanaf vandaag de mogelijkheid om het maandelijkse energiebudget te betalen met Dam.

"BAS was onlangs het eerste energiebedrijf ter wereld dat klanten in staat stelde hun energierekening met Bitcoins te betalen. Het is voor ons vanzelfsprekend dat wij Rotterdams eigen alternatieve valuta omarmen. Dam is een online handelsplatform en is al in gebruik bij honderden lokale ondernemers die elkaar renteloos krediet verstrekken", aldus Nishaant Sangaavi, commercieel manager van BAS.

maandag 4 augustus 2014

Opnieuw veel spaarrenteverlagingen

Voor een tweede maand op rij hebben veel banken hun spaarrentes verlaagd. Dit constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Na de ECB-rente verlaging in juni, verlaagden dezelfde maand al 15 banken hun spaarrentes. In de maand juli volgende nog eens 15 spaarbanken dit voorbeeld”, licht Amanda Bulthuis van Geld.nl toe. De gemiddelde rente op een vrij opneembare spaarrekening daalde in juli van 1,35 naar 1,31 procent. Begin juni stond deze rente nog op 1,38 procent. 

De vele renteverlagingen zijn nog steeds een reactie op het feit dat Europese Centrale Bank (ECB) in juni haar belangrijkste rentetarieven verlaagden. Hierdoor daalden ook de tarieven op de geld- en kapitaalmarkt. “Omdat banken op deze tarieven ook hun spaarrentes baseren, dalen deze dus mee en krijgt de spaarder hier dus ook last van”, legt Bulthuis van Geld.nl uit.

De renteverlagingen blijven niet beperkt tot de vrij opneembare spaarrekeningen. Ook je geld vastzetten op een deposito levert steeds minder op. De gemiddelde rente op een 1-jaars deposito ging van 1,37 naar 1,34 procent. Terwijl deze begin nog op 1,37 procent stond. Bij de 5-jaars deposito is in juli een daling zichtbaar van 2,10 naar 2,00 procent. Deze rente was begin juni nog gemiddeld 2,17 procent.

Wie ondanks de lage spaarrentes het maximale uit zijn of haar spaargeld wil halen, doet er volgens Bulthuis, goed aan verschillende banken met elkaar te vergelijken. Kijk daarbij niet alleen naar de hoogste rente, maar zoek ook naar stabiele rentes, raadt ze aan. Knab staat met haar vrij opneembare spaargeld bijvoorbeeld al 5 maanden bovenaan de renteoverzichten, met een tarief van 1,75 procent. De bank is ook niet voornemens de rente de komende tijd te verlagen, geeft een woordvoerder aan. Ook Nationale Nederlanden en Argenta staan met 1,65 procent stabiel bovenin de renteoverzichten, ondanks dat ook deze twee banken de afgelopen maanden hun tarieven hebben verlaagd. 

vrijdag 1 augustus 2014

ING past Intermediaire Overeenkomst aan voor nieuwe aanstellingen

ING past per vandaag de Intermediaire Overeenkomst aan voor intermediairs die een nieuwe aanstelling aanvragen. ING evalueert periodiek en structureel de overeenkomst met intermediairs en stakeholders en bespreekt, naast tal van andere onderwerpen, de inhoud en werking van de overeenkomst in klankbordgroepen met het intermediair. Op basis van de feedback van alle betrokkenen heeft ING besloten om de Intermediaire Overeenkomst aan te passen. Aangezien het geen fundamentele inhoudelijke wijzigingen betreft ontvangen alleen intermediairs met een nieuwe aanstelling vanaf vandaag deze overeenkomst.

De belangrijkste aanpassingen van de overeenkomst zijn:
 ·         De overeenkomst wordt niet langer geduid als ‘een overeenkomst van opdracht’. Deze aanpassing wordt aangebracht om te voorkomen dat er wellicht misverstanden kunnen ontstaan over de aard van ‘een overeenkomst van opdracht’.
·         De leesbaarheid van de overeenkomst is verder verbeterd, onder andere door bepalingen nader toe te lichten en wederkerig te maken en voorbeelden toe te voegen
 ·         Om de kwaliteit van de dienstverlening aan de klant verder te vergroten is het uitbesteden van advies- en bemiddelingsactiviteiten uitsluitend met toestemming van ING mogelijk.

ING is over de afgelopen jaren de nummer 1 hypotheekverstrekker bij het onafhankelijke intermediair. Ook  in de toekomst blijft ING investeren in het intermediaire kanaal. Kwaliteit van dienstverlening staat daarbij centraal. Het onafhankelijke intermediair is en blijft het belangrijkste distributiekanaal voor ING.