vrijdag 31 oktober 2014

Aanpak maatregel één bankrekeningnummer slecht georganiseerd

De Nationale ombudsman oordeelt in zijn rapport 'Moeten de goeden onder de kwaden lijden?' dat de aanpak van de invoering van de maatregel één bankrekeningnummer slecht georganiseerd en onredelijk ingrijpend was voor veel burgers en ondernemers. In het rapport analyseert hij de wijze waarop de Belastingdienst in de maanden december 2013 t/m april 2014 de eerste fase van de één-bankrekeningnummer-maatregel invoerde. Met deze maatregel wilde de Belastingdienst grootschalig misbruik voorkomen dat o.a. aan het licht was gekomen in de kwestie van de 'Bulgarenfraude'. De ombudsman valt met name over de stopzetting van de betaling van de lopende toeslagen en belastingteruggaves, enkele dagen nadat de Belastingdienst belanghebbenden had gevraagd om de bewijsstukken van hun rekeningnummer op te sturen. De betalingen werden pas hervat na beoordeling van de gevraagde informatie en verificatie van de rekeningnummers. Dit gebeurde met grote vertraging, waardoor vele duizenden burgers en ondernemers een tot drie maanden op hun geld moesten wachten.

"De Belastingdienst had voor een alternatieve aanpak kunnen kiezen, namelijk uitbetaling op het nieuw doorgegeven rekeningnummer of doorbetaling op het oude rekeningnummer totdat het verificatieproces was afgerond. Door de rigoureuze stopzetting van de lopende betalingen heeft de Belastingdienst veel goedwillende burgers en ondernemers onnodig in financiële problemen gebracht", aldus waarnemend ombudsman Frank van Dooren.

De Nationale ombudsman pleit ervoor dat uitvoeringsinstanties - bij de voorbereiding en invoering van wetten en maatregelen - zorgvuldig te werk gaan, zeker wanneer financiële belangen voor burgers in het geding zijn. In het bijzonder geldt dit bij de invoering van fraudemaatregelen. Daar is de politieke wens om drastisch in te grijpen sterk en is het gevaar dat de belangen van de goedwillende burger in het gedrang komen groot. Dit is vooral van belang als het gaat om burgers met lage inkomens, die hun maandelijkse toeslagen en teruggaven van de Belastingdienst geen maand kunnen missen. Zij beschikken niet over een buffer om zo'n klap op te vangen. Fraudebestrijding mag er niet toe leiden dat de goeden onder de kwaden lijden.

De maatregelen die de staatssecretaris van Financiën inmiddels heeft genomen of aangekondigd geven de Nationale ombudsman wel het vertrouwen dat de overlast bij de verdere invoering van de maatregel beperkt zal blijven

Zorgverzekeraars laten op zich wachten met premie 2015

Zorgverzekeraars zijn dit jaar opvallend laat met het bekendmaken van hun premies en voorwaarden voor het nieuwe jaar, constateert de vergelijkingssite Geld.nl. Met nog maar een ruime twee weken te gaan totdat alle gegevens bekend moeten zijn, heeft slechts één verzekeraar de premie voor 2015 gepubliceerd. “Voorgaande jaren hadden rond deze tijd al 4 á 6 verzekeraars hun nieuwe premies en voorwaarden bekend gemaakt”, zegt Sieto de Vries van Geld.nl.

Dat het dit jaar langer duurt voordat de premies bekend zijn, komt volgens Achmea, de grootste zorgverzekeraar van Nederland, doordat de een deel van de zorg uit de AWBZ volgend jaar bij de zorgverzekeraars komt te liggen. “Dit is een grote wijziging waar miljarden euro’s mee gemoeid zijn. Hierdoor duurt het voor ons langer om de nieuwe premies goed te berekenen. Daarnaast heeft Minister Schippers van Volksgezondheid vorige week nog extra geneesmiddelen toegelaten tot het basispakket en dat moeten we ook nog meenemen in de berekening”, aldus een woordvoerder. Vorig jaar had Achmea rond deze tijd de premies van de merken Agis, Zilveren Kruis, OZF Achmea en Avéro Achmea al bekendgemaakt.

Ook de grote verzekeraars VGZ, CZ en Menzis, waar op hun beurt weer veel merken onder vallen, hebben hun premies nog niet bekend gemaakt. Verzekeraar CZ herkent het beeld dat Achmea schetst en geeft aan ook nog druk aan het rekenen te zijn. Zorgverzekeringsmaatschappij VGZ herkent ook dat de overheveling van AWBZ-zorg de berekening ingewikkelder maakt, maar ziet nog twee anderen reden voor het uitblijven van de premies voor 2015. “Er zit natuurlijk ook een concurrentieaspect in”, zegt een woordvoerder. “We willen onze premie niet veel vroeger bekendmaken dan de andere grotere verzekeraars en dat willen zij natuurlijk ook niet. Daarnaast zijn we nog bezig met het contracteren van zorgverleners. Dat heeft ook invloed op de premies, waardoor we deze nu nog niet bekend kunnen maken.”

Verzekeraar DSW die zelf op 23 september al de premie voor 2015 bekendmaakte, gelooft niet dat de grote verzekeraars nu nog aan het rekenen zijn. “Om de premie te bepalen, heb je de Miljoenennota nodig. Wij hebben in minder dan een week na Prinsjesdag de premie vastgesteld en de andere verzekeraars zouden het na zes weken nog niet weten? Dan ben je als zorgverzekeraar onbekwaam of je liegt”, zegt directeur Chris Oomen. Hij denkt dat de verzekeraars gewoon op elkaar aan het wachten zijn. “Wij hebben natuurlijk een vrij scherpe premie neergezet en ik denk dat de verzekeraars nu allemaal wachten totdat iemand bevestigt dat dit de lijn is of dat ze toch een andere kant op gaan.”

De zorgverzekeraars hebben nog tot 19 november de tijd. Op die datum moeten alle maatschappijen hun premies en voorwaarden voor 2015 hebben gepubliceerd. Consumenten hebben dan tot 1 januari de tijd om over te stappen. “Wij streven ernaar de consument altijd zo snel mogelijk een goede vergelijking te laten maken”, zegt Sieto de Vries van Geld.nl. “Veel mensen willen de tijd hebben om goed de offertes en voorwaarden door te nemen.”

Dat de verzekeraars de premies en voorwaarden pas zo laat bekendmaken, is extra nadelig voor mensen die wijkverpleegkundige zorg ontvangen, langer dan een jaar in een ziekenhuis of kliniek verblijven of die zorg ontvangen voor een zintuigelijke handicap. Deze zorg valt per 1 januari 2015 niet meer onder de AWBZ en verschuift naar de zorgverzekeraars. “Zolang verzekeraars hun premies en voorwaarden voor 2015 niet bekendmaken, weten deze mensen ook niet waar ze aan toe zijn. Dit terwijl zij de zorg juist hard nodig hebben”, aldus de Vries.

 

Klantenservices zorgverzekeraars scoren wederom ondermaats

Meer dan de helft van de antwoorden van de klantenservices van zorgverzekeraars is nog steeds fout of onvolledig, zowel per e-mail als telefonisch. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Univé en De Amersfoortse eindigen voor het tweede jaar op rij in de onderste regionen. Kiemer scoort met een 8 het hoogst. De klantenservices zijn wel snel met het beantwoorden van vragen. Aan de telefoon wacht de Consumentenbond gemiddeld iets langer dan een minuut en per mail krijgen de onderzoekers van de Consumentenbond binnen 2 dagen een reactie.

Salland was in 2013 nog hekkensluiter bij het onderzoek van de Consumentenbond maar heeft de klantenservice sindsdien flink verbeterd. Met 5 vragen benaderde de Consumentenbond als mysteryverzekerde 23 klantenservices van zorgverzekeraars. Elke vraag werd 3 keer telefonisch en 3 keer schriftelijk gesteld.

Maar liefst 79% van de antwoorden op een vraag over een machtiging voor een ooglidcorrectie was fout of onvolledig. Als het een ooglidcorrectie betreft die onder de basisverzekering valt, moeten verzekeraars van elkaar de machtiging overnemen als consumenten overstappen naar een andere verzekeraar. Bij een ooglidcorrectie die onder de aanvullende verzekering valt, hoeft dat niet. Medewerkers vroegen hier niet over door en sloegen daardoor de plank vaak mis.

Verzekeraars beantwoorden de vraag over een meerderjarig kind dat nog bij zijn ouders meeverzekerd is en wil overstappen het beste. Tweederde van de medewerkers van de klantenservices gaf terecht aan dat een meeverzekerde sowieso kan overstappen. In het Consumentenbond onderzoek van 2013 gaf tweederde nog een fout antwoord op dezelfde vraag.

Bij Azivo lopen de meningen uiteen. Aan de telefoon zegt een medewerker dat het kind pas volgend jaar kan overstappen en per e-mail geeft een Azivo-collega wel het juiste antwoord. Het volledige artikel is te lezen in de Consumentengids van november 2014.

donderdag 30 oktober 2014

Rabobank luistert het best naar haar klanten

Rabobank luistert van de zes grote Nederlandse banken het best naar haar klanten. Volgens 37% van de Nederlanders luistert Rabobank het best naar de mening van haar klanten, gevolgd door ING Bank (33%) en ASN Bank (26%). SNS Bank sluit de rij: slechts 15% van de Nederlanders vindt dat deze bank goed naar haar klanten luistert. Dit blijkt uit de ‘Luistermonitor Banken 2014’ uitgevoerd door onderzoeksbureau MWM2 onder ruim 500 consumenten.

Rabobank wordt gezien als de bank die het best luistert naar haar klanten. Het geheim van Rabobank zit volgens de Nederlander in hun dienstverlening, het begrijpen van klanten en hun ledenraadpleging. Enkele quotes op een rij:

Er is echter ook kritiek. De luisterscores van de banken zijn duidelijk lager dan die van retailers als Hema, Ikea of bol.com. Deze bedrijven haalden begin 2014 scores van rond de 60-70% in de Luistermonitor. Het sluiten van filialen, het alleen uit zijn op eigen gewin, fraude en het ontbreken van (persoonlijke) service zijn veelgenoemde klachten.

Om beter het gevoel te krijgen dat een bank naar zijn klanten luistert, vindt een kwart van de ondervraagden dat banken proactief moeten vragen hoe tevreden dan wel ontevreden men is. Zo’n klantenraad of –panel kan frequent worden geraadpleegd zodat mensen hun (on)tevredenheid kunnen uiten of samen met de bank nieuwe diensten kunnen bedenken. “De crux zit hem in enerzijds gewoon goed de service uit te voeren door een persoonlijke benadering en antwoord te geven op vragen en anderzijds gaat het er om open te staan voor suggesties en ideeën van klanten”, zegt Govert van den Bos, directeur bij MWM2.

 

Per Saldo: Zorgverzekeraars houden zich niet aan afspraken

50.000 mensen met een persoonsgebonden budget weten niet of zij hun verzorging en verpleging, zoals ze dat nu hebben geregeld, kunnen blijven betalen. . Zij kopen nu persoonlijke verzorging en verpleging in met een pgb uit de AWBZ. Deze zorg wordt over twee maanden overgenomen door de eigen zorgverzekeraar. Alleen weten deze 50.000 pgb-houders dit officieel nog niet. Zij zijn hierover nog niet geïnformeerd: niet door het ministerie van VWS en niet door de eigen zorgverzekeraar. Wel is besloten dat deze pgb-houders flink worden gekort op hun pgb. Per Saldo, de vereniging van mensen met een pgb, vindt dit onaanvaardbaar. Je kunt zo niet met mensen omgaan.

Het pgb voor verzorging gaat door de zorgverzekeraars met 15 procent gekort worden. Daarnaast wordt het maximale uurtarief voor de zogenoemde informele zorgverleners per 1 januari 20 euro. Per Saldo vindt deze korting niet acceptabel. Pgb-houders zijn al stukken goedkoper doordat ze maar 75 procent krijgen van het tarief dat instellingen ontvangen. En de vraag is of met nog meer korting deze mensen nog wel goede zorg in kunnen kopen. Aline Saers, directeur van Per Saldo: "In het akkoord dat we hebben gesloten met de zorgverzekeraars en het ministerie van VWS staat dat het tarief toereikend moet zijn. Maar er is helemaal niet onderbouwd dat het tarief met een korting van 15 procent toereikend is. Wij vragen ons namelijk ernstig af of budgethouders hiermee uit de voeten kunnen."

Wat de budgethoudersvereniging ook onaanvaardbaar vindt, is dat deze groep nog steeds niet is geïnformeerd. Deze 50.000 mensen hebben nog steeds geen brief gekregen over hoe hun zorg per 1 januari geregeld gaat worden. Ze kunnen zich dus helemaal niet voorbereiden op deze korting. Bovendien komt hiervoor ook geen overgangsrecht, het gaat direct per 1 januari in. Aline Saers: "Zo ga je niet met mensen om. De zorgverzekeraars willen deze mensen met een lager tarief gaan confronteren, waar we het al niet mee eens zijn, en dan hebben ze eind oktober deze mensen dat nog niet eens verteld! Deze mensen hebben contracten lopen met zorgverleners en zorgorganisaties die ze niet zomaar kunnen openbreken omdat van vandaag op morgen het tarief is verlaagd. Dat is contractbreuk en wie gaat dat betalen?"

Maar niet alleen zijn deze 50.000 pgb-houders op dit moment nog niet geïnformeerd, ook zijn er enkele cruciale zaken twee maanden voor datum niet eens geregeld. Aline Saers: "Denk aan de werkgeverstaken. Deze mensen krijgen nu nog een pgb via de AWBZ. Dat betekent dat als een zorgverlener ziek wordt, dat deze persoon wordt doorbetaald via de Sociale Verzekeringsbank, zodat de budgethouder een andere zorgverlener kan inhuren. Zo komt hij niet zonder zorg te zitten. In het pgb-regelement bij de zorgverzekeraar is hierover helemaal niets geregeld, terwijl dit in het voorjaar wél was afgesproken."

En ten slotte is er ook niet geregeld wat iemand kan doen als hij of zij het niet eens is met de gestelde indicatie. Straks gaat een wijkverpleegkundige de indicatie stellen. Als iemand het er niet mee eens is, kan iemand met zorg van een instelling wel ergens terecht, maar waar kan een pgb-houder zijn klacht neerleggen? Aline Saers: "We zitten nu twee maanden voor ingangsdatum en dan is ook dat nog steeds niet geregeld. De rechtspositie van 50.000 mensen wordt door dit soort zaken over twee maanden heel ernstig aangetast. Per Saldo vindt het onbegrijpelijk dat dit soort essentiële zaken nu nog steeds niet geregeld zijn. Dit moet eerst goed geregeld worden voordat mensen kunnen overgaan naar de zorgverzekeraars. Van systemen naar mensen zei dit kabinet. Maar zo ga je toch niet met mensen om?"

woensdag 29 oktober 2014

Ongelijkheid ontspoort; aantal miljardairs verdubbeld sinds crisis

Decennia van strijd tegen armoede dreigen teniet gedaan te worden door de groeiende, extreme ongelijkheid in de wereld. Daarvoor waarschuwt Oxfam Novib bij de publicatie van een nieuw rapport over de ontwrichtende gevolgen van die ongelijkheid. Terwijl sinds de financiële crisis het aantal miljardairs in de wereld verdubbelde, stierven ruim 1 miljoen vrouwen tijdens de geboorte van hun kind, door gebrek aan de meest basale gezondheidszorg.

Het rapport 'Even it Up: Time to End Extreme Inequality' gaat onder meer in op de abjecte tegenstelling tussen extreme rijkdom, tegenover honderden miljoenen mensen die in diepe armoede leven, zonder gezondheidszorg en onderwijs. De 85 rijkste mensen, die samen evenveel bezitten als de armste helft van de wereldbevolking, zagen in het afgelopen jaar hun rijkdom groeien met 244 miljard dollar; elke minuut een half miljoen dollar.

Beroemdheden als Kofi Annan, Mandela's weduwe Graça Machel en de econoom Joseph Stiglitz ondersteunen het rapport van Oxfam Novib. De publicatie van het rapport luidt een wereldwijde Oxfam-campagne in tegen extreme ongelijkheid. Oxfam wil daarmee wereldleiders oproepen de retoriek over armoede om te zetten in daden en te zorgen dat de armsten recht wordt gedaan. Zo zou belastingontwijking door multinationals en door de rijkste mensen ter wereld moeten worden uitgebannen. Arme landen missen daardoor miljarden aan inkomsten, die zij dringend nodig hebben voor zorg, onderwijs en ontwikkeling van hun land.

'We moeten ons niet meer voor de gek laten houden door de achterhaalde doctrine dat ongelijkheid goed is voor economische groei,' zegt Farah Karimi, algemeen directeur van Oxfam Novib. 'Extreme ongelijkheid blokkeert vooruitgang, voedt de instabiliteit in de wereld en het corrumpeert de politiek.'

Wereldwijd noemden leiders dit jaar de extreme ongelijkheid de 'uitdaging van onze tijd'. Van president Obama, tot de paus, maar ook leidende economische instellingen als het IMF en World Economic Forum. Niet handelen is volgens hen zeer schadelijk, zowel vanuit economisch als sociaal oogpunt.

'Het steeds verder toenemen van mensonterende armoede, tegenover absurde rijkdom, is geen natuurlijk gegeven,'zegt Karimi. 'Het is het gevolg van een ontsporend systeem. De regels werken in het voordeel van grote machtige bedrijven en een rijke elite, die steeds meer rijkdom en macht in handen krijgen, ten koste van steeds meer mensen die in armoede leven. Het is tijd om regels te maken die voor iedereen werken, en niet alleen voor deze kleine elite.'

'Niet ingrijpen is geen optie meer. Genoeg is genoeg. Niet omdat we mensen met geld hun auto, villa of jacht niet gunnen, maar omdat het onacceptabel is dat zoveel mensen nog geen kruimel van de welvaartstaart krijgen.'

Ter illustratie: Een minimale heffing van slechts 1,5 procent op het vermogen van miljardairs zou jaarlijks al voldoende opbrengen om alle kinderen naar school te laten gaan en basis gezondheidszorg in alle arme landen mogelijk te maken.
Oxfam Novib beschrijft in het rapport de mechanismes waardoor de ongelijkheid steeds verder oploopt. Ook laat het zien dat dit uiteindelijk schadelijk is voor iedereen. Het belemmert economische groei en de machtsconcentratie die ermee gepaard gaat verstoort democratische besluitvorming. Economische verschillen tussen mannen en vrouwen groeien en de voedingsbodem voor maatschappelijke spanningen, criminaliteit en gewelddadige conflicten groeit wereldwijd.

Tenslotte doet Oxfam Novib aanbevelingen om de ongelijkheid terug te dringen. Naast een eerlijke afdracht van belastingen door multinationals en rijke individuen, zijn ook publieke investeringen in gezondheidszorg en onderwijs zeer effectief om gelijke kansen te bevorderen. Verder moeten de economische rechten van vrouwen versterkt worden, bijvoorbeeld gelijke rechten voor landbezit en gelijke lonen.

Meer overstappers zorgverzekering, meer ontevredenheid

Het aantal Nederlanders dat de intentie heeft om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar is, net als voorgaande jaren, weer toegenomen. Een groot deel van het percentage dat overstapt is echter minder tevreden over zijn zorgverzekeraar dan het aantal 'zittenblijvers'.

Opnieuw zijn meer Nederlanders van plan over te stappen van zorgverzekeraar. Mede gevoed door de media en de vele marketinginspanningen van zorgverzekeraars en vergelijkers, hebben opnieuw meer verzekerden de intentie om over te stappen. Doorlopend onderzoek in opdracht van Verzekeringen.com onder 1139 respondenten heeft uitgewezen dat ruim 61 procent van plan is om over te stappen.

Er zit echter nog altijd een groot verschil tussen de intentie van overstappen en het daadwerkelijk overstappen van zorgverzekeraar. In 2013 was nog 57 procent van de respondenten bereid over te stappen van zorgverzekeraar, maar heeft slechts 7,8 procent dat ook daadwerkelijk gedaan. Daarnaast is de groep die niet wisselt van zorgverzekeraar vaker tevreden dan mensen die bijna ieder jaar overstappen van zorgverzekeraar.

Het percentage verzekerden dat daadwerkelijk overstapt naar een andere zorgverzekeraar lijkt ook dit jaar verder af te nemen. Eerder onderzoek door het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) liet al zien dat het percentage overstappers in 2014 is afgenomen tot 8 procent. NIVEL heeft in 2005 een barometer ontwikkelt welke meet hoeveel mensen wisselen van zorgverzekeraar. Ieder jaar doet het instituut onderzoek naar het aantal overstappers.

Het is opvallend te noemen dat het aantal mensen dat de intentie heeft om over te stappen ieder jaar verder toeneemt. De hype rondom het overstappen van zorgverzekeringen en het besparen zet de bespaargevoelige Nederlander op scherp. "De oorzaak is voornamelijk het gevolg van de premiedalingen voor de basisverzekeringen, maar ook de verschillen in de aanvullende zorgverzekeringen", aldus Jelmer Dingemanse van Verzekeringen.com.

Ruim 72 procent van de respondenten gaf aan dat een lagere premie de intentie om over te stappen beïnvloed. Daarnaast vindt ruim twee derde (68%) de keuzevrijheid belangrijk. Vooral de zorgpremie is voor verzekerden nog altijd een belangrijk argument om de verzekering bij de huidige zorgverzekeraar op te zeggen. Andere motieven om over te stappen zijn de ontevredenheid over de huidige zorgverzekeraar en de premie van de aanvullende verzekering.

Binnen de groep overstappers van vorig jaar, is slechts een derde (29%) tevreden. Veel consumenten konden informatie over welke zorgverleners de verzekeraar heeft gecontracteerd en welke niet, niet vinden. Verzekerden klaagden dan ook over een gebrek aan transparantie. Consumenten kregen niet altijd de juist informatie over gecontracteerde zorg, maar bijvoorbeeld ook niet over de hoogte van vergoedingen. Hierdoor ging men er vaak ten onrechte vanuit dat de kosten voor een behandeling vanuit de zorgverzekering, volledig of deels, zouden worden vergoed. Een goedkope zorgverzekering blijkt dan uiteindelijk duurkoop.

Daarentegen zijn de 'zittenblijvers' vaker tevreden. Reden is voornamelijk dat zij eerder al positief contact hadden met hun verzekeraar. Vragen over zorgcontracten, dekkingen en declaraties werden in deze gevallen vaak goed beantwoord of afgehandeld. Overstappers daarentegen gaven aan nauwelijks tot geen contact te hebben gehad met hun zorgverzekeraar in het afgelopen jaar en als er contact was geweest, dit niet bevredigend was.

Op het definitieve aantal overstappers moet nog worden gewacht, dat wordt namelijk pas begin 2015 duidelijk. In december stappen de meeste verzekerden over naar een andere zorgverzekeraar en net als voorgaande jaren zal Verzekeringen.com ook uitgebreid onderzoek uitvoeren in december om vervolgens begin januari om tot nieuwe inzichten te komen.

Gebruik mandaten in retailfondsen onder voorwaarden toegestaan

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet vooralsnog geen aanleiding om het aanbod van mandaten aan niet-professionele beleggers te beperken.

De AFM krijgt veel vragen van marktpartijen over de toepassing van mandaten onder het provisieverbod voor beleggingsondernemingen. Mandaten zijn beleggingsfondsen waarin wordt belegd in selecties van andere beleggingsfondsen. Deze worden vaak gemaakt op verzoek van professionele beleggers, zoals pensioenfondsbeheerders of banken en afgestemd op de wensen van deze partijen. De AFM signaleert dat deze ook worden aangeboden aan niet-professionele beleggers.

Het is belangrijk dat er geen geldstromen lopen tussen beleggingsondernemingen en de makers van beleggingsfondsen die in de mandaten zijn opgenomen. Dit geldt ook als de beleggingsonderneming en het beleggingsfonds onderdeel uitmaken van één financiële onderneming.

Daarnaast moeten beleggingsondernemingen die in hun dienstverlening aan niet-professionele beleggers gebruik maken van mandaten relevante informatie verstrekken over dit type beleggingen. Het gaat daarbij om informatie over de fondsen waarin via het mandaat wordt belegd, risico’s, kosten en kostenverdeling. Op die manier worden beleggers in staat gesteld te beoordelen of ze hierin willen beleggen of liever alternatieven zoeken.

Als de dienstverlening van beleggingsondernemingen aan niet-professionele beleggers aan deze voorwaarden voldoet en daar zorgvuldig invulling aan wordt gegeven, ziet de AFM op dit moment geen aanleiding om beleggingsondernemingen hierin te beperken.

Door de grote diversiteit van het aanbod in Nederland blijft er voor beleggers voldoende keuzevrijheid tussen beleggingsondernemingen of tussen verschillende beleggingsproposities van een beleggingsonderneming.

Een beleggingsonderneming die gebruik maakt van mandaten heeft de mogelijkheid om klanten te laten beleggen volgens beleggingsstrategieën die zonder het gebruik van mandaten in de regel meer zouden kosten, omdat mandaten meestal voor omvangrijke bedragen worden vergeven en dus schaalvoordeel kunnen bieden.

De vraag of er daadwerkelijk kostenreductie voor beleggers wordt bereikt, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de onderhandelingsmacht van de beleggingsonderneming en de mate waarin de beleggingsonderneming het kostenvoordeel doorgeeft aan de belegger.

dinsdag 28 oktober 2014

Starterslening brengt woningmarkt in beweging

De starterslening is een gebleken effectief middel om de woningmarkt in beweging te brengen. Volgens een publicatie van SVn (stimuleringsfonds Volkshuisvesting) heeft de starterslening in de periode 2013 -2014 voor ca. 22.000 extra transacties op de woningmarkt gezorgd, 9% meer dan zonder de starterlening.

Ook in Lelystad doet de starterslening het goed. In totaal zijn in de periode oktober 2013 tot oktober 2014 40 startersleningen verstrekt. Lelystad verstrekt de starterslening voor kopers van een woning onder € 150.000 in de bestaande stad. De raad van Lelystad heeft voor de startersleningen in juni 2013 1 miljoen euro beschikbaar gesteld. De startersleningen worden voor de helft gefinancierd uit het Lelystadse budget en voor de andere helft uit een rijksbudget dat hiervoor vrijgemaakt is.

Het rijksbudget is bijna op, de verwachting is dat begin 2015 de pot leeg is. Minister Blok heeft aangegeven dat hij geen extra geld voor de voortzetting van de lening beschikbaar wil stellen. Verschillende partijen, waaronder de G32 waar ook Lelystad deel van uitmaakt, hebben er bij de minister op aangedrongen dat wel te doen. Enerzijds om de doorstroming op de woningmarkt te stimuleren en starters een kans te geven een woning te kopen, en anderzijds om een impuls aan de bouwsector te geven.

Zonder rijksbijdrage is er in Lelystad nog ruimte voor 19 leningen. Naar verwachting is de pot eind van dit jaar, begin 2015 leeg. Wethouder Jop Fackeldey: “De starterslening heeft bewezen effect gehad op het aantal verkopen in de bestaande stad. De woningmarkt beweegt, maar is nog steeds kwetsbaar. Het zou een foute keuze zijn dit instrument nu te stoppen. De G32 heeft ervoor gepleit de starterlening nog 1 a 2 jaar te continueren. Wij hebben kamerleden gevraagd hiervoor te pleiten bij de begrotingsbehandeling van Wonen en Rijksdienst morgen en overmorgen.”

ING maakt retourpinnen mogelijk bij IKEA

Sinds maandag is ING retourpinnen mogelijk bij IKEA. Klanten die een artikel terug brengen naar de winkel, kunnen zo hun geld terugkrijgen op de betaalrekening. Daar komt geen contant geld meer bij kijken, wat voor de consument en de winkelier voordeel met zich meebrengt. Ook andere grote retailers die bij ING bankieren, kunnen binnenkort retourpinnen aanbieden. Kleinere ondernemers kunnen de service in de loop van 2015 gaan afnemen.

Retourpinnen is een terugbetaling van een winkelier aan de klant die een artikel retour brengt. Het geld wordt niet meer cash overhandigd, maar op de rekening van de klant gestort. Daarvoor hoeft de klant alleen zijn pas in te voeren, waarna de winkelier een pincode intoetst. De volgende werkdag staat het bedrag op de rekening. Retourpinnen kan alleen als de oorspronkelijke aankoop met een betaalpas of creditcard is betaald.
.
IKEA en ING hebben in de afgelopen periode retourpinnen getest bij de winkels in Barendrecht en Heerlen. Daaruit bleek dat klanten enthousiast waren over de mogelijkheid om bedragen op de rekening teruggestort te krijgen.
.
Na de uitrol bij grote retailers, zal in de loop van 2015 retourpinnen mogelijk worden voor alle ondernemers die bij ING bankieren. Tanja Tierie, Manager Cards en Mobile Payments ING: “We verwachten dat met IKEA het retourpinnen een grote vlucht gaat nemen en meer bekendheid zal krijgen. Dit past in het streven van banken en winkeliers om contante betalingen terug te dringen. Een aankoop die met een betaalpas is betaald, kan nu ook weer elektronisch terugbetaald worden.”


ING maakt retourpinnen vanaf oktober 2014 mogelijk voor een aantal grote zakelijke ondernemers. Een retourpintransactie is mogelijk wanneer de aankoop betaald is met een betaalpas of creditcard van een Nederlandse bank. Het maakt daarbij niet uit bij welke bank de consument bankiert.

maandag 27 oktober 2014

AFM en DNB publiceren brochure verandervermogen banken en verzekeraars

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) hebben bij vijf grote banken en verzekeraars bekeken wat het verandervermogen van deze financiële ondernemingen is. Hieruit komt naar voren dat er een grote veranderbereidheid is en dat een gevoel van urgentie bestaat.

Tegelijkertijd zijn niet altijd de prioriteiten duidelijk, is borging van de verandering voor de lange termijn een uitdaging, kan er soms meer ruimte en tijd nodig zijn voor reflectie op de veranderingen, en speelt leiderschap een belangrijke rol. Dit traject is in nauwe samenwerking met de betrokken banken en verzekeraars uitgevoerd.

De financiële sector is bezig met grote veranderingen. Die veranderingen zijn nodig voor een stabiele financieel solide sector die zorgvuldige financiële dienstverlening aan klanten versterkt. Het zijn veranderingen die de missie van zowel de AFM als DNB raken. Er is daarom gekozen om gezamenlijk onderzoek te doen naar het vermogen van de sector om grote veranderingen door te voeren.

In de brochure 'Verandervermogen' presenteren de AFM en DNB de rode draad van dit onderzoek.  Deze brochure is bedoeld voor alle financiële ondernemingen. Zij kunnen de lessen waar mogelijk inzetten bij de veranderingen die ze nu en in de toekomst doorvoeren.

De AFM en DNB blijven de methodiek van verandervermogen ook in de toekomst inzetten, omdat zij ervan overtuigd zijn dat dit instrument bijdraagt aan de inbedding van de gewenste verandering in de financiële sector. De toezichthouders blijven in gesprek met de sector over het belang van verandervermogen en gaan in 2014 en 2015 verder met nieuwe onderzoeken naar verandervermogen en bepalen in dialoog met het management van de banken en verzekeraars welke aanvullende acties nodig zijn.

Wat doet ABN's Bijzonder beheer precies?

Bedrijven die in financiële moeilijkheden verkeren, worden door de ABN geholpen vanuit Bijzonder Beheer. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in dat deel van de bank?

Daphne de Kluis, Algemeen Directeur: "We zien een tweetal belangrijke ontwikkelingen. Enerzijds neemt de instroom af. Alhoewel de instroom per maand nog behoorlijke schommelingen laat zien, ligt die echt lager dan vorig jaar. Dat is goed nieuws. Anderzijds zien we dat de aanhoudende zwakke economie de afgelopen 6,7 jaar invloed heeft gehad op de financiële kracht van veel bedrijven. Sommige bedrijven hebben we wel twee of drie keer zien terugkeren bij Bijzonder Beheer. Op een bepaald moment lukt het niet meer om ze er bovenop te helpen. We zien dit terug in de cijfers over de uitstroom en de duur. Zo’n 50 tot 60% van de bedrijven komt volledig hersteld weer uit Bijzonder Beheer. Vorig jaar lag dit percentage op 60-70% en in gezondere tijden op 80% of nog hoger. Qua duur zien we dat een bedrijf nu gemiddeld twee tot drie jaar bij ons zit, terwijl dat voor de crisis zo'n 18 maanden was".

De economische vooruitzichten verbeteren langzaam. Voor volgend jaar verwacht ABN AMRO voor alle sectoren weer zwarte cijfers als het gaat om economische groei. Daphne de Kluis: "Het effect van de aantrekkende economie gaan we ook terugzien in de cijfers over Bijzonder Beheer. Wel is het zo dat we met Bijzonder Beheer aan de staart zitten van de economische ontwikkeling. Wij zien het resultaat van economisch herstel pas als een van de laatste afdelingen terug in de cijfers."

zondag 26 oktober 2014

ABN AMRO slaagt ruimschoots voor ECB Asset Quality Review en stresstest

ABN AMRO is ruimschoots geslaagd voor de Asset Quality Review met een beperkte impact van slechts 0,12 procentpunt op de CET1 kapitaalratio. De CET1 ratio’s van respectievelijk 12,45% en 9,15% blijven ruim boven de drempelwaarde van de stresstest van 8,0% in het basisscenario en 5,5% in het ongunstige scenario

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vandaag de uitkomsten van de Asset Quality Review (AQR) en stresstest voor 130 Europese banken gepubliceerd. Dit onderzoek is door de ECB uitgevoerd ter voorbereiding op het gecentraliseerde Europese bankentoezicht, het zogeheten Single Supervisory Mechanism. Doel hiervan is het vergroten van de transparantie van bankbalansen en het op één lijn brengen van het toezicht in Europa. De ECB wil met dit bankenonderzoek stakeholders verzekeren dat banken fundamenteel gezond en betrouwbaar zijn.

De AQR wil de transparantie van bankbalansen vergroten door de kwaliteit van hun activa te beoordelen, waaronder de adequaatheid van de waarderingsgrondslagen van activa en onderpand en daarmee verband houdende voorzieningen. Tijdens de AQR heeft de ECB geselecteerde portefeuilles onderzocht die samen ten minste 50% van de risicogewogen activa (RWA) van de bank vertegenwoordigen. In het geval van ABN AMRO werden meer dan 60% van de totale RWA onderworpen aan de AQR. Hieronder vielen grote delen van onze exposures in de scheepvaart, het MKB, onroerend goed en hypotheken.

De stresstest beoordeelt de schokbestendigheid van banken onder extreme omstandigheden. De resultaten van deze test bevestigen dat ABN AMRO goed gekapitaliseerd is en voldoende buffers heeft om verliezen en economische schokken op te vangen. De bank hoeft geen aanvullende kapitaalmaatregelen te nemen. ABN AMRO richt zich op het handhaven van sterke kapitaalratio’s, ook onder stress, wat past binnen het gematigd risicoprofiel van de bank.

Ook BNG Bank slaagt ruim voor Europese balans- en stresstest

BNG Bank is ruimschoots geslaagd voor de balans- en stresstest van de Europese toezichthouders. De beoordeling van activa, de zogenaamde Asset Quality Review (AQR), heeft geleid tot een beperkt aantal aanpassingen. De AQR en stress test leiden in het basisscenario tot een kapitaalbuffer (CET1-ratio) van 21,3%, ruim 2,5 keer het vereiste minimum van 8%. Onder het meest ongunstige scenario resulteert een CET1-ratio van 17,3%, ruim driemaal het vereiste minimum van 5,5%.

De Europese Centrale Bank stelt dat een stress test niet moet worden beschouwd als een voorspelling van verwachte uitkomsten. De meest ongunstige scenario's moeten worden gezien als 'wat-als' situaties met geloofwaardige maar extreme veronderstellingen, waarvan het onwaarschijnlijk is dat deze ook werkelijkheid zullen worden.

BNG Bank wijst erop dat de uitkomsten van de balans- en stresstest mede zijn bepaald door de sterk gestandaardiseerde benadering die de Europese toezichthouders hebben gekozen. De specifieke kenmerken van een publieke sectorbank als BNG Bank en van de markten waarin zij opereert komen daarbij in voorkomende gevallen, met name in de stress test, minder goed tot uitdrukking.

BNG Bank is de bank van en voor overheden en instellingen voor het maatschappelijk belang. De bank draagt duurzaam bij aan het laag houden van de kosten van maatschappelijke voorzieningen voor de burger. Uit het in september 2014 gepubliceerde jaaroverzicht van het gerenommeerde blad Global Finance blijkt dat BNG Bank de veiligste bank van Nederland is en in de top 5 staat van veiligste banken ter wereld. Het door BNG Bank uitgegeven schuldpapier heeft een credit rating AA+ van Standard & Poor's, Aaa van Moody's en AAA van Fitch. BNG Bank behoort vanaf 4 november 2014 tot de groep van grotere Europese banken die rechtstreeks onder toezicht staan van de Europese Centrale Bank.

Nederlandse banken gezond aan de start van Europees bankentoezicht

De grote Nederlandse banken verschijnen op 4 november in goede gezondheid aan de start van het nieuwe Europese bankentoezicht onder auspiciën van de Europese Centrale Bank (ECB). De zeven onderzochte Nederlandse banken, ING Bank, Rabobank, ABN Amro, SNS Bank, BNG Bank, NWB Bank en RBS N.V., zijn goed gekapitaliseerd. Ook zouden zij bij sterk tegenvallende economische ontwikkelingen over voldoende kapitaal blijven beschikken.

Dit komt naar voren uit de resultaten van het onderzoek (Comprehensive Assessment) naar de gezondheid van de 130 grootste Europese banken, die eerder vandaag bekend zijn gemaakt door de ECB en de European Banking Authority (EBA). In het balansonderzoek, de Asset Quality Review die deel uitmaakt van de Comprehensive Assessment, is het kernkapitaal per eind 2013 bij de zeven Nederlandse banken slechts beperkt gecorrigeerd. Daardoor blijft het kernkapitaal ruim boven de gestelde ondergrens van 8%. 

Ook onder de beide scenario’s van de hierop volgende stresstests, een basisscenario op grond van de huidige economische prognoses en een hypothetisch ongunstig scenario met sterk tegenvallende economische ontwikkelingen, zou het kernkapitaal van de banken niet door de ondergrenzen zijn gezakt van respectievelijk 8% en 5,5% waar beneden kapitaalversterking noodzakelijk zou zijn geweest. 

Deze resultaten zijn in lijn met de bestaande toezichtanalyse en eerdere onderzoeken van De Nederlandsche Bank (DNB). In het balansonderzoek is voor de belangrijkste en meest risicovolle kredietportefeuilles van de onderzochte banken beoordeeld of deze uit het oogpunt van de toezichthouder juist op de balans zijn gewaardeerd. Daarbij is uitgegaan van een door de ECB voorgeschreven en voor alle banken eenduidige methodologie ten aanzien van onder meer de waarderingscriteria, de vereisten voor risicobeheer en onderpand, en de wijze waarop voorzieningen worden getroffen. Ook is gekeken naar de waardering van de handelsportefeuilles.

De uitkomsten van het balansonderzoek leiden tot een aanpassing van de kapitaalpositie van de betrokken Nederlandse banken met in totaal 2,8 miljard euro netto op 81,4 miljard beschikbaar kapitaal, en een daardoor beperkte aanpassing van de gemiddelde kapitaalratio voor het kernkapitaal bij de banken met 0,44 procentpunt naar 11,65%. De aanpassingen concentreren zich bij het commercieel vastgoed, de grootzakelijke kredietverlening en de groot MKB-portefeuille.

vrijdag 24 oktober 2014

Winstgevendheid Europese banken is te laag

De resultaten van de Europese banken verbeteren, maar de winstgevendheid blijft te laag. Om die de komende jaren te verdubbelen, moet worden ingezet op kostenbesparingen, innovatie en groei in de emerging markets. Aldus een recente studie van adviesbureau Roland Berger Strategy Consultants.

De Europese banken maakten vorig jaar een winstsprong. Na een dramatisch 2012, boekten zij in 2013 een winst voor belastingen van opgeteld 62 miljard euro. De omzet stabiliseerde vrijwel op 700 miljard euro. Toch blijft de winstgevendheid van de Europese sector te laag. De rentabiliteit op eigen vermogen blijft steken op 4%, terwijl Amerikaanse banken gemiddeld 9% scoren. Aldus Roland Berger Strategy Consultants, dat de resultaten van de top-100 van Europese banken in kaart bracht.

Tijd voor een strategiewijziging. Oorzaak van de achterblijvende winstgevendheid van de Europese banken is hun eenzijdige focus op de versterking van de balans, in verband met verscherpte eisen aan de kapitaalspositie. Vorig jaar zijn de Europese bankbalansen gemiddeld met 7% geslonken. Nu die klus grotendeels is geklaard, moeten de banken weer gaan bouwen aan duurzame winstgevendheid.

Eerste aandachtspunt: effectievere kostenbesparingen, onder meer door sterke vereenvoudiging van de dienstverlening en het productassortiment. Zulke ingrepen dragen bovendien bij aan een flexibeler organisatie, de kwaliteit van de dienstverlening en de concurrentiekracht ten opzichte van branchegenoten. Tweede opdracht voor de banken is innovatie. Die vergt een mentaliteitsverandering: banken moeten veranderen van volgers in leiders. En ten slotte zijn het de emerging markets die via nieuwe samenwerkingsverbanden groeikansen bieden.

Als de ceo's van de Europese banken voortvarend met deze maatregelen aan de slag gaan, kunnen zij hun winstgevendheid volgens Roland Berger Strategy Consultants de komende jaren ruimschoots verdubbelen, tot 9 à 11% in 2016. Doel is dat zij veranderen in solide spelers met stabiele winsten, een voorspelbaar risicoprofiel en een royaal dividendbeleid. Beleggers zullen zo'n strategie volgens Roland Berger Strategy Consultants belonen met een 30% hogere marktwaarde.

Voor dit onderzoek analyseerde Roland Berger Strategy Consultants de jaarverslagen 2013 van de 100 grootste Europese banken, die samen ongeveer 90% van de totale Europese bankensector vertegenwoordigen.

Obligaties met een hoog risico

Helaas zien we ze nog geregeld voorbij komen: obligaties waarmee je grote risico’s loopt je geld kwijt te raken. Obligaties worden nog vaak gezien als minder risicovol dan aandelen. Maar sommige beleggingen in obligaties kennen meer risico dan op het eerste gezicht het geval lijkt te zijn. Dat schrijft Imre de Roo van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in haar column op telegraaf.nl.

Tot overmaat van ramp zien we ook zo nu en dan gevallen waarbij je ook nog eens te weinig of zelfs misleidende informatie krijgt over die risico’s. Je moet dan niet denken aan de traditionele obligaties die bijvoorbeeld beursgenoteerde bedrijven uitgeven. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om obligaties waarmee wordt belegd in zonnepanelen, landbouwgrond, vastgoed, wijn, aandelen of in MKB.

Anders dan bij traditionele obligaties zijn de opbrengsten van deze risicovolle beleggingen essentieel om de obligaties af te lossen. Helaas zien we maar al te vaak dat deze beleggingen tegen blijken te vallen, waardoor de beleggers een (groot) deel van hun vermogen verliezen.

donderdag 23 oktober 2014

Noord-Hollandgroep verkoopt IJsland-vorderingen

De provincie Noord-Holland heeft haar resterende IJslandvorderingen (Landsbanki) verkocht. Het betreft een bedrag van (omgerekend) 81,63 miljoen euro, de hoofdsom en de toegekende rente. De transactie is inmiddels formeel afgerond. ,,Ik ben blij dat met de verkoop is zeker gesteld dat nu ook Noord-Holland en haar partners het bedrag volledig terug hebben’’, reageert gedeputeerde Financiën Elisabeth Post.

De provincie maakt onderdeel uit van de zogenaamde Noord-Hollandgroep, waarin een aantal decentrale overheden, die ook een vordering hadden op Landsbanki, zijn vertegenwoordigd. De provincie heeft een voortrekkersrol gespeeld in de verkoop van hun vorderingen. De provincie Groningen en de gemeenten Den Haag en Woudenberg hebben eveneens deelgenomen aan deze transactie.

De provincie Noord-Holland heeft de Deutsche Bank opdracht gegeven de vordering op de insolvente IJslandse bank Landsbanki te verkopen aan geïnteresseerde marktpartijen en investeerders. De Nederlandse decentrale overheden hadden een totale vordering van ongeveer 187 miljoen euro. De verkoop, in combinatie met de reeds ontvangen boedeluitkeringen, leidt ertoe dat alle decentrale overheden het volledige bedrag terugkrijgen dat ze in IJsland hadden uitgezet, vermeerderd met toegekende rente.

De vorderingen op de boedel van Landsbanki zijn vrij verhandelbaar. Eerder dit jaar heeft De Nederlandsche Bank haar vordering verkocht.
Met de opbrengst van de verkoop kan de boekwaarde van de vordering van 81,63 miljoen euro op de balans, volledig worden afgeboekt en kunnen de boeken zonder verlies worden gesloten.

AFM en DNB publiceren brochure verandervermogen banken en verzekeraars

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) hebben bij vijf grote banken en verzekeraars bekeken wat het verandervermogen van deze financiële ondernemingen is. Hieruit komt naar voren dat er een grote veranderbereidheid is en dat een gevoel van urgentie bestaat.

Tegelijkertijd zijn niet altijd de prioriteiten duidelijk, is borging van de verandering voor de lange termijn een uitdaging, kan er soms meer ruimte en tijd nodig zijn voor reflectie op de veranderingen, en speelt leiderschap een belangrijke rol. Dit traject is in nauwe samenwerking met de betrokken banken en verzekeraars uitgevoerd.

De financiële sector is bezig met grote veranderingen. Die veranderingen zijn nodig voor een stabiele financieel solide sector die zorgvuldige financiële dienstverlening aan klanten versterkt. Het zijn veranderingen die de missie van zowel de AFM als DNB raken. Er is daarom gekozen om gezamenlijk onderzoek te doen naar het vermogen van de sector om grote veranderingen door te voeren.

In de brochure 'Verandervermogen' presenteren de AFM en DNB de rode draad van dit onderzoek.  Deze brochure is bedoeld voor alle financiële ondernemingen. Zij kunnen de lessen waar mogelijk inzetten bij de veranderingen die ze nu en in de toekomst doorvoeren.

De AFM en DNB blijven de methodiek van verandervermogen ook in de toekomst inzetten, omdat zij ervan overtuigd zijn dat dit instrument bijdraagt aan de inbedding van de gewenste verandering in de financiële sector. De toezichthouders blijven in gesprek met de sector over het belang van verandervermogen en gaan in 2014 en 2015 verder met nieuwe onderzoeken naar verandervermogen en bepalen in dialoog met het management van de banken en verzekeraars welke aanvullende acties nodig zijn.

woensdag 22 oktober 2014

Provincie ontvangt al het uitstaande geld in IJsland terug

De provincie Groningen heeft de resterende vordering op de IJslandse bank Landsbanki verkocht. Daardoor heeft de provincie meer dan de volledige hoofdsom van de uitgezette gelden in IJsland terug ontvangen, in totaal bijna 10,7 miljoen euro.

In 2008 had de provincie 30 miljoen euro in deposito staan bij twee IJslandse banken. Hoewel deze banken de hoogste kredietstatus hadden (triple A), en voldeden aan de wettelijke voorschriften voor het beheren van de schatkist door overheden, gingen zij na het uitbreken van de kredietcrisis failliet.

Bij de afwikkeling van de faillissementen ontving de provincie in 2009 van de bank Kaupthing de volledige uitstaande hoofdsom van 20 miljoen euro, vermeerderd met rente van 1,2 miljoen euro, terug.

In de afgelopen jaren is door de curator van de Landsbanki gefaseerd 6 miljoen euro aan de provincie uitgekeerd. Door de verkoop van de nog resterende vordering via de Deutsche Bank ontvangt de provincie nu nog eens ruim 4,6 miljoen euro. Valuta- en rente-effecten hebben tot gevolg dat de provincie meer dan de oorspronkelijke hoofdsom heeft terugontvangen, in totaal bijna 10,7 miljoen euro.

Gedeputeerde William Moorlag: ‘Het heeft lang geduurd, maar al het geld is terug en kan alsnog worden geïnvesteerd in de Groninger samenleving. Dat is boven verwachting”.

Managers kiezen ABN AMRO als beste bank van Nederland

Dit jaar werd voor de twaalfde keer het jaarlijkse MT Finance onderzoek van het blad Management Team gehouden. In vijf categorieën krijgt ABN AMRO de meeste aanbevelingen. Voor managers staat de bank weer bovenaan het lijstje van banken waar ze graag zaken mee doen.

ABN AMRO staat in vijf categorieën op de eerste plaats: Asset Management, Corporate Finance, Credit Management & Factoring, Financiering en Risk Management.

In de categorieën Cash Management en Leasing (nieuw) heeft ABN AMRO scoort ABN AMRO een goede tweede plaats en de bank is sterk gestegen in de categorie Verzekeren. Nu op een derde plaats tegen nummer zeven in 2013. Dit geldt nog sterker voor de categorie Pensioenen. Nu op nummer vier in plaats van nummer 11 in 2013.

De scores uit het onderzoek van Management Team bevestigen de uitkomsten van de klanttevredenheidonderzoeken die ABN AMRO laat uitvoeren door TNS/NIPO. Uit deze onderzoeken blijkt dat de klanttevredenheid in het zakelijke segment de laatste jaren stijgt. Meer informatie over het onderzoek van MT Finance is te vinden op de website van Management Team.

dinsdag 21 oktober 2014

Buffer ontbreekt bij veel Nederlanders

De toekomst ligt ver weg. Mensen zijn liever bezig met het heden. Dat biedt meer houvast. Dit verklaart waarom consumenten te weinig geld opzijleggen, stelt het Nibud. Het Nibud bestaat 35 jaar. Er zijn veel overeenkomsten tussen het oprichtingsjaar 1979 en 2014, stelt het budgetvoorlichtingsinstituut. Consumenten zijn onzeker over hun financiën en hebben behoefte aan onafhankelijke informatie. Het aantal loonbeslagen groeit, er komen nieuwe armen met nieuwe problemen, zzp’ers hebben het moeilijk en hypotheekproblemen groeien. Zeker 5 procent van de Nederlandse huishoudens heeft problematische schulden. De gevolgen van het niet aflossen van schulden en het niet op tijd betalen van rekeningen zijn groot, stelt het Nibud in een rapport over de omvang en preventie van schulden.

Bloedrood beeld op aandelenbeurzen

De afgelopen week zette de sombere stemming op de internationale aandelenmarkten versterkt door. Op woensdag en donderdag begonnen de koersbewegingen veel op paniek te lijken. Als indicatie van een klassieke situatie van risico-aversie, daalden de obligatierentes in de gebruikelijke veilige havens en liepen de rentes in Zuid-Europa weer wat op.

De onrust hangt samen met de vrees dat de mondiale economie in een recessie terecht komt. Zoals vorige week beschreven, geldt dat vooral voor Europa, waarvan het IMF berichtte dat de kans op een hernieuwde recessie 30% tot 40% is. Daar schrok iedereen op de financiële markten erg van, maar de schok werd nog groter toen begin deze week zwakke detailhandelscijfers in de Verenigde Staten werden gepubliceerd. Dat riekt naar een mondiale recessie. Wij achten dat overigens niet erg waarschijnlijk, omdat er voor recessies over het algemeen duidelijke oorzaken zijn die liggen op het vlak van beleid (monetair en budgettair), opgebouwde zeepbellen van activaprijzen, of schulden en externe schokken. Die zien we niet.

maandag 20 oktober 2014

Verkoop belang BeFrank stuwt nettowinst BinckBank

Online broker BinckBank boekte in het derde kwartaal naar eigen zeggen een ‘uitzonderlijk goed gecorrigeerd nettoresultaat’ van 24,6 miljoen euro, dankzij de boekwinst op de verkoop van het belang in BeFrank aan Delta Lloyd. Daarnaast verbeterde het resultaat door het wegvallen van de financiering van de aanloopverliezen van BeFrank.

De nettowinst bedroeg 18,2 miljoen euro, 338 procent meer dan de 4,1 miljoen euro in 2013 (pdf). Het aantal uitgevoerde transacties voor de Nederlandse brokerageklanten steeg van 1,1 miljoen in het tweede kwartaal van 2014 naar 1,2 miljoen in het derde kwartaal.

Betalen met behulp van Facebook of SMS vanaf vandaag mogelijk

Vanaf vandaag kan via de Knab App geld worden overgemaakt met behulp van Facebook of een mobiel telefoonnummer. Tweakers, het grootste online tech platform van Nederland, heeft de nieuwe functie binnen de Knab App voorafgaand aan de lancering uitgebreid getest.

Knab Social is ontwikkeld om het overmaken van geld naar vrienden en kennissen te vergemakkelijken. "Het komt vaak voor dat je geld wilt overmaken naar iemand uit je vriendenkring. Bijvoorbeeld omdat iemand een lunch heeft voorgeschoten. Bij Knab kun je een bedrag naar iemand overmaken, zonder dat je zijn bankrekeningnummer weet. Je hoeft alleen zijn of haar mobiele telefoonnummer te hebben of bevriend te zijn op Facebook", aldus René Frijters, oprichter van Knab

Knab heeft de nieuwe functionaliteit voorgelegd aan een testpanel van Tweakers.net, de toonaangevende ICT-website. De reacties waren positief. "Deze tool maakt geld overmaken een stuk gemakkelijker. Ik heb geen last meer van lange en onbekende IBAN-rekeningnummers. Echt een vooruitgang door innovatie," aldus Jaap Kabbedijk, een van de deelnemers van het testpanel.

"De grootbanken volgen de nieuwste innovatie van Knab op de voet", vertelt Frijters. Vanwege de enthousiaste reacties van het testpanel verwacht hij dat consumenten snel de voordelen inzien van deze nieuwe manier van geld overboeken. "De grootbanken zullen het voorbeeld van Knab snel volgen: als er één schaap over de dam is, dan volgen er meer. De ontwikkelingen op het gebied van betalingsverkeer volgen elkaar in rap tempo op. Ik verwacht dat betalen met behulp van Facebook binnen twee jaar de normaalste zaak van de wereld is".

Knab Social is uitgebreid getest op veiligheid. Ook is er gekeken naar de privacy. In het Facebook-bericht staat alleen een link naar de beveiligde website van Knab. Hier kan de ontvanger zijn rekeningnummer invullen, zodat het bedrag wordt overgemaakt. De betaling verloopt dus niet via Facebook of SMS, maar gewoon via de bank. De betalingsgegevens, zoals het rekeningnummer en het bedrag, worden niet met Facebook gedeeld. Knab plaatst ook geen berichten op je tijdlijn.

Verkoop Aegon-activiteit mogelijk opmaat naar verdere uitverkoop

Aegon maakte donderdag de verkoop van haar Canadese levensverzekeringentak bekend. De verkooprijs ligt iets onder de verwachtingen in de markt, maar het rendement van het bedrijf zal verbeteren. De verkoop komt niet uit de lucht vallen.

Op een recente investeerdersdag kondigde Aegon al aan dat het de Canadese en Franse operaties op ´under review´ heeft staan. Een vrije vertaling hiervan is, zoals nu blijkt, dat deze onderdelen in de etalage staan. De verkoopopbrengst van 423 miljoen euro valt iets tegen. Analisten hadden op ongeveer 450 miljoen euro gerekend.

vrijdag 17 oktober 2014

AFM: toekomstvisie banken stap in de goede richting

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is positief over de visie van de gezamenlijke banken over dienstbaar en duurzaam bankieren. Deze visie staat in het pakket 'Toekomstgericht Bankieren' die dinsdag 17 oktober is gepubliceerd door Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

De AFM heeft in een eerdere reactie op de consultatie dit pakket ‘Toekomstgericht Bankieren’ al een stap in de goede richting genoemd. De AFM juicht het toe dat er stellige gedragsregels in de sector worden geïntroduceerd waaraan ook consequenties worden verbonden in de vorm van tuchtrecht. 

De AFM is wel van mening dat bankmedewerkers niet alleen richting nodig hebben vanuit het tuchtrecht, maar ook breder behoefte hebben om te weten hoe zij invulling kunnen geven aan deze gedragsregels. Het is daarom goed om te zien dat de NVB de verantwoordelijkheid voor cultuur, klantgerichtheid en integere en beheerste bedrijfsvoering bij de Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur van banken neerlegt.

In het visiedocument komt duidelijk naar voren dat de NVB zich voorneemt een zorgvuldige afweging te maken tussen de belangen van alle stakeholders. De ervaring leert dat dit niet altijd een makkelijke afweging is. Het is volgens de AFM belangrijk dat in een dergelijke belangenafweging in elk geval het belang van de klant voldoende meeweegt.
 

Kies de grootste onzinverzekering

Jaarlijks betalen Nederlanders zo'n €800 aan verzekeringen, verplichte verzekeringen zoals de zorgverzekering niet meegerekend. Daarmee zijn Nederlanders één van de duurst verzekerde volkeren ter wereld. Er zijn verplichte, onmisbare en nuttige verzekeringen maar ook veel onzinverzekeringen. De Consumentenbond heeft er 3 geselecteerd en nodigt consumenten uit om hieruit de grootste onzinverzekering te kiezen.

Van elke 100 euro aan betaalde premie gaat ongeveer tweederde op aan uitkeringen voor geleden schade. Het deel dat overblijft gaat op aan bedrijfskosten, waaronder winst. Bart Combée, directeur van de Consumentenbond: 'Sommige verzekeringen heb je echt nodig, maar lang niet alle. Wij nomineerden een regenverzekering, pechhulpthuisverzekering en catastrofeverzekering. Ook adviseren we consumenten om eens in de 3 jaar na te gaan welke verzekeringen je echt nodig hebt. Goede kans dat er flink bespaard kan worden'.

De verzekering die met de meeste stemmen wordt verkozen tot onzinverzekering krijgt van de Consumentenbond de rode lantaarn, als de laatste in het peloton van verzekeringen.

Een zinvolle verzekering dekt schade die financieel niet gedragen kan worden. Soms is het voordeliger de premie op een spaarrekening te zetten. Wanneer er geen schade is, kan het geld dat opzij gezet is ergens anders voor worden gebruikt.

In de Consumentengids van oktober 2014 staat een overzicht van soorten verzekeringen die in Nederland zijn af te sluiten en meer over de nut en noodzaak van verzekeren.

donderdag 16 oktober 2014

Nieuwe tarieven betaaldiensten voor 2015

Vanaf deze week krijgen particuliere en zakelijke klanten van ABN AMRO informatie over de nieuwe tarieven voor betaaldiensten per 1 januari 2015.

Vanaf 1 januari kost een Privé Pakket 3,25 euro per maand. Dat is nu 3,10 euro per maand. Daarnaast gelden voor enkele betaaltarieven een hoger tarief en zijn er enkele aanpassingen in de voorwaarden. De belangrijkste wijziging is het verwijderen van de voorwaarden van de Chipknip.

Vanaf 1 januari kost een zakelijke betaalrekening 5,50 euro per maand. Deze kost nu 5 euro per maand. ABN AMRO wil het gebruik van digitale betaaldiensten stimuleren. Daarom stijgt een aantal tarieven van betaaldiensten die veel handmatig werk vergen en waar een digitaal alternatief voor is. De online dienst ‘Ideal Only’ wordt goedkoper. Die kost vanaf volgend jaar 10 euro per maand, in plaats van 15 euro. Verder blijven de tarieven voor pinbetalingen gelijk. Een overzicht van de gewijzigde tarieven voor zakelijke klanten en een totaaloverzicht zijn in de bijlage te vinden.

De tarieven veranderen omdat de bank blijft investeren in de ontwikkeling van producten en diensten en de veiligheid van bankieren. Naast de algemene jaarlijkse prijsstijging zorgt de invoering van nieuwe wet- en regelgeving voor extra kosten.


woensdag 15 oktober 2014

Kortere afwikkeltermijn voor effectentransacties

De afwikkeling van transacties die op beursplatformen worden uitgevoerd, is in Nederland sinds 6 oktober verkort tot twee werkdagen. Dat was daarvoor drie dagen.

Hiermee loopt Nederland voor op de Europese regelgeving, die bepaalt dat de zogenoemde afwikkelperiode per 1 januari 2015 moet worden verkort tot twee dagen. Een kortere termijn draagt bij aan het verminderen van onzekerheden en risico’s voor deelnemers aan de systemen die worden gebruikt om effecten af te wikkelen.

In overleg met marktpartijen hebben partijen die verantwoordelijk zijn voor de financiële infrastructuur in Nederland afgesproken de kortere termijn op 6 oktober al in te voeren. De eerste transacties zijn inmiddels met succes binnen twee werkdagen afgewikkeld. De Autoriteiten Financiële Markten blijft nauwlettend volgen dat deze snellere afwikkeling leidt tot meer zekerheid en efficiëntie.  

Amerikaans bedrijf lanceert bankkaart 3.0

Het Amerikaanse Plastc heeft zijn slimme bankkaart Plastc Card gelanceerd. Dat is een kaart met e-ink scherm waaraan elke bestaande betaal- of bonuskaart kan worden toegevoegd. De kaart, die 155 dollar kost, fungeert eigenlijk als tussenpersoon voor bestaande kaarten, maar is volledig compatibel met bestaande kassasystemen. Zo is de kaart onder meer uitgerust met een NFC-chip voor contactloze betalingen. Ook pin en magneetstrip worden ondersteund.

dinsdag 14 oktober 2014

Inge Brakman voorzitter nieuwe monitoring commissie Code Banken

NVB voorzitter Chris Buijink heeft bij de presentatie van de vernieuwde Code Banken een onafhankelijke monitoring commissie ingesteld die zal toezien op naleving van de Code Banken.

Voorzitter van de commissie is Inge Brakman. Zij heeft veel ervaring als onafhankelijk toezichthouder en is onder andere voorzitter van het bestuur van het Rode Kruis en commissaris bij DSM Nederland. Verder bestaat de commissie uit Geert Raaijmakers (hoogleraar ondernemings -en effectenrecht VU en partner bij NautaDutilh), Paul Loven (CFRO PGGM), Cateautje Hijmans van den Bergh (o.a. lid raad van toezicht universiteit Leiden en oud bestuursvoorzitter BoerCroon) en Ruben van Zwieten (predikant en oprichter van de Nieuwe Poort). Deze personen combineren deskundigheid en ervaring op de in de Code Banken bestreken gebieden als corporate governance, risicomanagement en beloningsbeleid.

De monitoring commissie Code Banken heeft als hoofdtaak om naleving van de code in kaart te brengen op basis van het ‘pas toe of leg uit’-beginsel. Daarbij kan de commissie eventuele onduidelijkheden en onevenwichtigheden in de code signaleren en aanbevelingen doen over mogelijke aanpassingen. De monitoring commissie zal in ieder geval jaarlijks publiekelijk rapporteren. Benoeming van de leden geschiedt voor een periode van twee jaar.

NVB presenteert 'Toekomstgericht bankieren' na brede consultatie

Het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Banken presenteert vandaag een pakket 'Toekomstgericht bankieren'. Hierin geven de gezamenlijke banken aan hoe zij dienstbaar en duurzaam willen bankieren.

Het pakket bestaat uit drie onderdelen. Ten eerste een maatschappelijk statuut (waarin de rol van banken in de samenleving en de gedeelde waarden van de sector worden beschreven). Ten tweede een nieuwe Code Banken (die goed bestuur binnen iedere bank borgt en waarin principes voor integere en beheerste bedrijfsvoering en principes over goed risicobeleid en de inrichting van de Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen zijn vastgelegd). En tot slot gedragsregels voor individuele medewerkers (waar zij voor staan en waarop zij aanspreekbaar zijn).

De gedragsregels vloeien voort uit de bankierseed of - belofte die voor alle medewerkers van banken wordt ingevoerd, gekoppeld aan tuchtrecht.

Met deze drie onderdelen wil de sector werken aan herstel van vertrouwen dat de samenleving in banken stelt.

Ruim 2200 personen en organisaties hebben in de afgelopen maanden suggesties voor verbeteringen gedaan. Op basis van die suggesties zijn de concept stukken op een aantal punten gewijzigd. Belangrijke toevoegingen hierin zijn meer aandacht voor duurzaamheid en de nadrukkelijke uitnodiging aan medewerkers van banken om eventuele misstanden aan de kaak te stellen.

In de stukken is nog duidelijker gemaakt dat het klantbelang steeds centraal staat en dat een divers personeelsbestand bijdraagt aan de kwaliteit van de dienstverlening. Waar nodig zullen banken meer inzicht bieden in hoe bijvoorbeeld tarieven zijn opgebouwd.

Tegelijkertijd met het definitief vaststellen van het pakket 'Toekomstgericht bankieren' wordt een nieuwe onafhankelijke Monitoring Commissie Code Banken geïnstalleerd onder leiding van Inge Brakman.

De NVB heeft een document opgesteld waarin alle reacties uit de samenleving worden behandeld. In enkele gevallen hebben de reacties geleid tot aanpassing van de concept stukken. Ook suggesties die niet direct tot verandering van de stukken leiden, zijn in het document van een verantwoording voorzien. 

Vertraging in SNS-zaak

Gedupeerde SNS-aandeelhouders en -obligatiehouders moeten mogelijk nog langer wachten op duidelijkheid over de schadevergoeding waarop zij recht hebben na onteigening van hun effecten. Nieuwe vertraging lijkt aannemelijk na een advies van de advocaat-generaal bij de Hoge Raad. Dat schrijft Veb.net, het platform van de Vereniging van Effectenbezitters.

De advocaat-generaal adviseert om de eerdere uitspraak van de Ondernemingskamer tot het benoemen van deskundigen die berichten over omvang van de schadeloosstelling, te vernietigen.

Door de nationalisatie van SNS Reaal in februari 2013 raakten aandeelhouders en achtergestelde obligatiehouders SNS Reaal hun stukken kwijt. Die werden onteigend door de Nederlandse Staat. De Staat kon dat doen op basis van de recent in werking getreden interventiewet. Deze wet bepaalt verder dat de minister van financiën namens de staat aan onteigende effectenbezitters een schadevergoeding moet aanbieden voor de hen ontnomen bezittingen.

In het geval van SNS, de eerste en dusver enige keer dat deze interventiewet werd ingezet, besloot minister van financiën Dijsselbloem om effectenbezitters nul euro aan schadevergoeding aan te bieden.

Knab is snelstgroeiende bank op zzp-markt

Knab is de snelgroeiende bank op de zzp-markt. 69 procent van zijn zzp-klanten is net overgestapt naar deze bank. Triodos (36%) en SNS (14%) groeien ook hard op de zzp-markt. De drie grootste banken van Nederland – ABN AMRO, ING en Rabobank – groeien veel minder hard: 5 tot 6% van hun zzp’ers zijn net overgestapt. Dat blijkt uit onderzoek van de ZZP Barometer onder 924 zzp’ers in Nederland. “Meer dan 150.000 zzp’ers zijn ontevreden over hun huidige bank en oriënteren zich op een overstap,” aldus initiatiefnemer Jeroen Sakkers.

In totaal zijn meer dan 150.000 zzp’ers ontevreden over hun huidige bank. Redenen daarvoor zijn de hoge kosten, de slechte bereikbaarheid en het niet aanbieden of duidelijk communiceren van een zzp-rekening. Ook zegt slechts 17% van de zzp’ers bij zijn bank terecht te kunnen voor financiering. Om die redenen zijn 94.000 zzp’ers het afgelopen jaar al van bank gewisseld. Zzp’ers zijn het meest tevreden over Triodos (7,8) en Knab (7,2). Daarna volgen ING (6,9), Rabobank (6,8), SNS (6,6) en ABN AMRO (6,5).

Om het overstappen van de ene naar de andere bank gemakkelijker te laten verlopen, bestaat al enige tijd een initiatief van de Nederlandse banken: de zogenaamde ‘overstapservice’. Uit onderzoek van de ZZP Barometer blijkt echter dat maar liefst 50% van de zzp’ers niet bekend is met de overstapservice voor banken. Vooral ABN AMRO (21%), ING (16%), Rabobank (15%) en Triodos (14%) moeten zich zorgen maken als deze overstapservice bekender wordt onder de zzp’ers in Nederland, omdat 14 tot 21% van hun zzp-klanten zich aan het oriënteren is op een overstap naar een andere bank.

maandag 13 oktober 2014

Eenzijdige groei arbeidsmarkt financieel specialisten

In het derde kwartaal van 2014 is de vraag naar financieel specialisten gegroeid met 10 procent ten opzichte van het derde kwartaal in 2013. De sterke groei die sinds de eerste helft 2014 is geconstateerd zet door maar vlakt licht af in het derde kwartaal. Dit komt met name doordat de financieel administratieve functies een daling laten zien van 6 procent. De meest opvallende groeipercentages zijn terug te vinden bij accountancy, auditors en business controllers. De vraag naar accountants stijgt met ruim 40%. Zonder de groei in deze categorie zou het totale groeipercentage voor de beroepsgroep financieel specialisten niet boven de 2,5 procent uitkomen.

"De totale groei naar financieel specialisten laat in het derde kwartaal wederom mooie groeicijfers zien. Was de groei aan het begin van het jaar nog terug te vinden in alle functies voor financieel specialisten, nu zien we een duidelijk eenzijdige groei in bepaalde functiecategorieën. Deze eenzijdige groei zal de komende tijd verder toenemen door toenemende en steeds verdergaande specialisatie" zegt Erik Kolthof, competence director Finance bij Yacht.

De vraag naar accountants blijft hoog. Dit komt omdat er sprake is van een inhaalslag in de vraag naar assistant accountants bij de kleinere en middelgrote accountantskantoren. Registeraccountants en auditors worden vooral in de grotere organisaties meer gevraagd. De toenemende druk op kwaliteit en interne controle vertaalt zich in een toenemende vraag naar hoog gekwalificeerde specialisten binnen de accountantsorganisaties.

Buiten de accountancybranche laat de vraag naar business controllers al het gehele jaar een groei zien van 8,5 procent, gevolgd door de vraag naar financieel managers met 6,5 procent. Gedegen bedrijfseconomische kennis gecombineerd met ruime werk- en branche ervaring zijn hierin de belangrijkste vraagfactoren. Deze ervaren financieel specialisten bieden de grootste zekerheid voor een goede financiële beheersing van organisaties en sturing naar de toekomst.

De vraag naar financieel administratieve functies laat in het derde kwartaal een duidelijke krimp zien van 6,5 procent. Na een korte periode van groei in het eerste kwartaal van 2014 is de al jarenlange, dalende lijn in deze functies weer opgepakt. Na voortgaande automatisering en procesoptimalisatie in de financiële processen bij grote organisaties zien we deze trend nu ook snel doorzetten bij middelgrote organisaties.

De groei in het aantal openstaande vacatures zal de komende tijd aanhouden en wordt mede ingegeven door snel toenemende eisen aan financieel specialisten. Het invullen van deze vacatures zal echter steeds lastiger worden. Naast een goede financiële opleiding zijn branche specifieke werkervaring, kennis van ERP-pakketten en Business Intelligence Tools steeds meer standaardeisen geworden. Daarnaast worden aan de ervaren financieel specialisten ook steeds hogere eisen gesteld in hun persoonlijke vaardigheden zoals business impact en het kunnen verbinden van mensen en de business vanuit een financieel perspectief. Financieel specialisten worden hierdoor steeds vroeger in hun carrière gedwongen om keuzes te maken en de barrières voor starters worden steeds groter. "De breed opgeleide en breed inzetbare financieel specialist is in zijn laatste levensfase. De snel voortschrijdende specialisatie en steeds hogere eisen aan de persoonlijkheid van de financieel specialist zal een steeds grotere rol gaan vervullen in het toenemend aantal vacatures" aldus Erik Kolthof.

vrijdag 10 oktober 2014

AFM waarschuwt voor zeven nieuwe boiler rooms

Beleggers moeten oppassen voor zeven nieuwe (vermoedelijke) boiler rooms, waarvoor de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in het derde kwartaal van dit jaar heeft gewaarschuwd. Beleggers moeten niet ingaan op het aanbod van deze frauduleuze partijen.

Een boiler room is een verzamelnaam voor personen en organisaties die met behulp van gehaaide verkopers naar potentiële beleggers bellen om ze over te halen te investeren in waardeloze of nepaandelen. Beleggers worden onder grote druk gezet om geld naar het buitenland over te maken. Boiler rooms gebruiken vaak betrouwbaar ogende websites. Soms gebruiken ze namen die lijken op die van een bekende financiële organisatie.

Om consumenten te wijzen op specifieke boiler rooms gebruikt de AFM waarschuwingslijsten. Een onderzoek van de toezichthouder zelf kan leiden tot zo’n waarschuwing. Ook neemt de AFM waarschuwingen over van buitenlandse toezichthouders. In het derde kwartaal van 2014 is er gewaarschuwd voor de volgende partijen:
  • International Capital Markets
    Deze partij benadert consumenten met het aanbod om aandelen Softbank te kopen met een korting van 5 procent op de prijs die International Capital Markets heeft betaald.
  • Pivotal Investment Group
    Deze partij benadert consumenten met het aanbod aandelen te kopen. De toezichthouder in Oostenrijk heeft tegen Pivotel Investment Group gewaarschuwd.
  • Word Trade ConsortiumDeze partij benadert consumenten met het aanbod aandelen te kopen. De toezichthouders in Oostenrijk en Luxemburg hebben tegen World Trade Consortium gewaarschuwd.
  • Green Seed Capital
    Deze partij benadert consumenten met het aanbod om aandelen Alibaba te kopen.
  • Option RallyDe toezichthouder in Zwitserland heeft tegen Option Rally gewaarschuwd.
  • Minato InternationalDeze partij presenteert zich als vermogensbeheerder en benadert consumenten met het aanbod om aandelen GE Oil & Gas te kopen. De toezichthouder in Japan heeft tegen Minato International gewaarschuwd.
  • Matheson Wang GroupDeze partij benadert consumenten met het aanbod om aandelen YTC van hen over te nemen. Hiertoe moeten consumenten wel eerst een geldbedrag aan Matheson Wang Group betalen.

Positief sentiment op de financiële markten, maar pas op voor risico’s zeepbelvorming

Het sentiment op de financiële markten blijft positief, ondanks het fragiele economische herstel en geopolitieke spanningen. Deze ontwikkeling wordt mede gedreven door het ruime monetaire beleid. Met dit beleid poogt de ECB bij te dragen aan het economische herstel in Europa. Dit is echter alleen succesvol indien overheden noodzakelijke structurele hervormingen doorvoeren en hun economieën versterken. Pas dan kan het monetaire beleid daadwerkelijk een effect hebben in de reële economie. Het ruime monetaire beleid is ook niet zonder risico’s en het werkt zeepbelvorming in de hand. Dit staat in het vandaag gepubliceerde Overzicht Financiële Stabiliteit (OFS) van De Nederlandsche Bank.

Positieve stemming op de financiële markten maar extra aandacht voor zeepbelvorming nodig
De onconventionele monetaire maatregelen van de ECB, waaronder de lage beleidsrente, dragen bij aan het economische herstel en de rust op de financiële markten. Maar tegelijkertijd zet de lage rente beleggers ertoe aan meer risico te nemen om rendementen op peil te houden. Dit heeft geleid tot fors lagere risicopremies en hogere activaprijzen. Hierdoor ontstaat het risico op zeepbelvorming en scherpe correcties, die de financiële stabiliteit kunnen schaden. Daarom ziet DNB erop toe dat Nederlandse financiële instellingen de risico’s van uitzettingen op zeepbelgevoelige sectoren voldoende onderkennen en beheersen. Zo vormt een omslag in het marksentiment een hoofdelement in de Europese stresstest voor banken die op dit moment plaatsvindt.

Ook blijkt uit de DNB-publicatie dat de winstgevendheid van banken sinds de crisis sterk is afgenomen. Dit is vooral het gevolg van aangepaste bedrijfsmodellen: banken ontplooien minder risicovolle activiteiten en opereren met hogere kapitaalbuffers. Bij dit lagere risicoprofiel past een lager rendement. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat de bancaire rendementen zullen aantrekken tot de niveaus van vóór de crisis. Hoge rendementsdoelen zijn ongewenst omdat deze banken kunnen aanzetten tot het nemen van te grote risico’s. Banken kunnen bijdragen aan meer realistische rendementsdoelstellingen van beleggers. Zo kunnen zij hun eigen rendementsdoelen nadrukkelijker afstemmen op hun veiligere risicoprofiel en financieringsstructuur en dit communiceren aan hun vermogensverschaffers.