vrijdag 28 november 2014

Online broker Lynx breidt uit naar Finland

Lynx breidt vanaf 28 november haar beleggingsdiensten uit naar Finland. Door deze stap is de online broker, naast Nederland, België, Duitsland en Tsjechië, nu in vijf landen actief.

Met deze stap breekt Lynx de beleggersmarkt in Finland open. "Momenteel belegt het overgrote deel van de Finnen bij Nordnet, Nordea of OP. Dit zijn banken die hoge tarieven rekenen en een zeer beperkt aanbod van handelsmogelijkheden aanbieden. Uit ons marktonderzoek blijkt verder dat de Finse beleggers ontevreden zijn over de klantenservice die deze banken bieden.", zegt Sander Schwanen, marketing manager bij Lynx. "Door de diensten van Lynx in Finland aan te bieden kunnen Finse beleggers vanaf vandaag wereldwijd handelen op meer dan 100 beurzen tegen zeer lage tarieven."

Lynx focust zich, net zoals in de andere landen, op de ervaren belegger. De prijsverschillen met de huidige aanbieders in Finland zijn enorm. Zo kan en Finse belegger voor een gemiddelde aandelenorder op de Amerikaanse beurs meer dan 80% besparen door te beleggen via Lynx. Bij optieorders loopt deze besparing zelfs op tot meer dan 90%.

ABN AMRO MeesPierson geeft vervolg aan crowdfunding voor religieuze instellingen

Het eerste, succesvolle crowdfundingproject met de Domkerk in Utrecht krijgt een vervolg. ABN AMRO MeesPierson en SEEDS gaan vijf religieuze instellingen bijstaan in het vergaren van inkomsten voor hun projecten via crowdfunding.

ABN AMRO MeesPierson maakte tijdens het congres ‘Kerk en Staat in transitie’ op 25 november bekend dat geïnteresseerde religieuze instellingen hun projecten uiterlijk eind januari 2015 kunnen voordragen. Een jury – bestaande uit afgevaardigden van de verschillende denominaties, ABN AMRO MeesPierson en SEEDS – beslist begin volgend jaar welke vijf religieuze projecten begeleid worden in een crowdfundingtraject. In het voorjaar zal de voorbereiding op de campagne plaatsvinden. Na de zomer van 2015 start het daadwerkelijke crowdfunden.

Met de nieuwe projecten geeft de private bank van ABN AMRO een vervolg aan de pilot met de Domkerk. Mark van Keeken, Directeur Relatiemanagement ABN AMRO MeesPierson: “Met het project ‘Draag de Dom’ is via crowdfunding ruim EUR 50.000,- opgehaald. Aangetoond is dat ook een religieuze instelling op een succesvolle wijze nieuwe, innovatieve bronnen van inkomsten kan vinden. De Domkerk was een groot project, maar we nodigen nu nadrukkelijk ook kleinere projecten uit zich te melden.”

Door het teruglopen van subsidieopbrengsten zijn religieuze instellingen op zoek naar alternatieve manieren van fondsenwerving. Met het faciliteren van crowdfunding speelt ABN AMRO MeesPierson hier op in. ABN AMRO MeesPierson is als eerste bank initiatiefnemer van crowdfunding voor religieuze instellingen. De bank begeleidt in 2015 vijf winnaars bij het crowdfunden en zorgt voor het online platform, waarop donateurs en de religieuze instelling elkaar ontmoeten.

donderdag 27 november 2014

Verbond van Verzekeraars steunt overgangsregime Solvency II

Minister Dijsselbloem van Financiën heeft de Tweede Kamer geïnformeerd dat voor het toezicht op verzekeraars in 2015 een ‘Solvency II overgangsregime’ geldt. DNB vindt dat de Solvency II-regelgeving voldoende stabiel is om het Theoretisch Solvabiliteits Criterium (TSC), dat dit jaar van kracht is, te schrappen.

Het Verbond van Verzekeraars is het eens met deze route – en heeft hierover ook constructief overleg gehad met het ministerie en DNB. Het Verbond was vorig jaar geen voorstander van invoering van het TSC, omdat het extra werk met zich meebracht voor alleen Nederlandse verzekeraars en daarmee zorgde voor een ongelijk speelveld in Europa.

Voor 2015 geldt het ‘Solvency II overgangsregime’ en zal een zogenoemde Solvency II parallel run worden ingevoerd in aanloop naar de daadwerkelijke invoering van Solvency II per 1 januari 2016. De parallel run betekent dat verzekeraars proefdraaien met Solvency II en rapportages aanleveren bij de toezichthouder. Om de administratieve lasten te beperken, vervallen de huidige Solvency I kwartaalstaten en de TSC-scenario’s in de jaarstaten. De Solvency II-cijfers vervangen het TSC als verzekeraars een verklaring van geen bezwaar moeten aanvragen voor het doen van dividenduitkeringen. Solvency I blijft uiteraard tot 1 januari 2016 het formele wettelijke kader rondom de kapitaalvereisten.

Het ministerie van Financiën zal aan het besluit voor het overgangsjaar 2015 concreet invulling geven via het Besluit Prudentiële regels 2015. Het Verbond pleitte al in een eerder stadium voor deze route en aanpak. De invoering van het overgangsregime maakt een goede en soepele overgang mogelijk naar de daadwerkelijke invoering van Solvency II.

GroenLinks wil parlementaire onderzoekcommissie belastingontwijking

GroenLinks diende onlangs samen met de Europese Groenen in het Europees Parlement een voorstel in voor een parlementaire onderzoekcommissie naar belastingontwijking. Deze commissie moet naar aanleiding van het grootschalige bewijs voor belastingontwijking in Luxemburg (Luxleaks) gaan onderzoeken op welke manier de Europese Commissie en de EU-landen belastingontwijking hebben toegestaan of gefaciliteerd. GroenLinks verwacht dat zo'n onderzoekscommissie de druk op Nederland en andere belastingparadijzen verder zal opvoeren om zo een eerlijke bijdrage van multinationals in Europa af te dwingen.

“Luxleaks is niet een uniek Luxemburgs probleem”, stelt Europarlementariër Bas Eickhout. Het is onbestaanbaar dat de honderden geheime belastingafspraken die Nederland met multinationals maakt, onbesproken blijven. "Deze onderzoekscommissie kan de druk opvoeren op minister en eurogroepvoorzitter Dijsselbloem om de fiscale lokkertjes voor multinationals voorgoed af te schaffen.”

De onderzoekscommissie moet onder andere kijken in hoeverre de Europese Commissie verzuimd heeft om de belastingdeals van landen met multinationals die in strijd zijn met Europese mededingingsregels aan te pakken. Pas recentelijk is de Europese Commissie op kleine schaal onderzoeken gestart naar de afspraken met enkele bedrijven zoals Starbucks in Nederland. Bovendien willen de Europese Groenen onderzocht hebben of individuele landen met hun oneerlijke belastingstelsel EU-afspraken over bijvoorbeeld houdbare overheidsfinanciën ondermijnen.

Eickhout: “Multinationals betalen in veel gevallen in Europa minder dan één procent belasting, terwijl overheden keer op keer offers van gewone Europeanen en kleine bedrijven vragen om de begroting op orde te krijgen. Dat zou geen enkel Europees land moeten tolereren.”

De eerste resultaten van de onderzoekscommissie zouden over zes maanden bekend moeten zijn. Eerst zullen de Groenen echter een meerderheid voor hun voorstel moeten vinden.

woensdag 26 november 2014

'Vanaf-premie' basisverzekering werkt verwarrend

Zorgverzekeraars maken op hun website en in advertenties gretig gebruik van de 'vanaf-premie'. Dat die premie alleen geldt bij een maximaal eigen risico van 875 euro, staat er niet altijd even duidelijk bij. De Consumentenbond pleit ervoor dat zorgverzekeraars bij hun basisverzekering adverteren met prijzen op basis van het minimale eigen risico van 375 euro, zodat consumenten de prijzen bij verschillende verzekeraars goed met elkaar kunnen vergelijken.

Van de 37 zorgverzekeraars die de Consumentenbond onderzocht, adverteren er 21 met een vanaf-premie. CZ (ook Ohra en Delta Lloyd), Menzis (ook Hema en Anderzorg) en Eno (Salland, Energiek) adverteren bij alle zorgverzekeringen met een vanaf-premie. Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Het is veel te omslachtig als consumenten moeten zoeken naar hun zorgpremie. Zorgverzekeraars kunnen beter de standaardpremie duidelijk vermelden. Het staat verzekeraars natuurlijk vrij om daarbij te zetten welke korting je krijgt bij het afsluiten van een verhoogd eigen risico.'

Het verplicht eigen risico voor de basisverzekering is volgend jaar 375 euro. Dit bedrag kunnen consumenten - in ruil voor een korting op de premie - verhogen met een vrijwillig eigen risico. Die korting op de zorgpremie kan bij een maximaal eigen risico oplopen tot enkele tientjes per maand.


Amsterdam en Arnhem vechten om titel Bitcoin hoofdstad

Amsterdam en Arnhem zijn verwikkeld in een strijd om de titel Bitcoin hoofdstad van de wereld. BitStraat en BitPay willen honderd Bitcoin betaalautomaten installeren in winkels in Amsterdam, maar vooralsnog neemt Arnhem de leiding. Voor alle duidelijkheid: Het gaat niet om terminals waar bitcoins voor euro’s kunnen worden omgeruild, maar om betaalkassa’s, tablets met software in een speciale houder die in winkels komen te staan.


BitPay deelt die apparaten gratis uit aan de eerste honderd deelnemende retailers in de hoofdstad. Tot een omzet van 900 euro per maand is het gebruik gratis, valt de omzet hoger uit dan betaalt de winkelier 10 euro per maand.

dinsdag 25 november 2014

1700 banen weg bij ING

ING gaat 1700 banen schrappen in Nederland. Dat heeft de bank dinsdag aangekondigd. Er wordt gesneden in het hoofdkantoor van de consumentenbank, op de administratieve afdelingen, in callcenters en op IT-afdelingen. ING noemt de verdergaande digitalisering van de bankdiensten als belangrijkste oorzaak.

Ralph Hamers, bestuursvoorzitter ING Group: 'In de huidige digitale wereld is verandering een constante factor. Klanten gebruiken verschillende kanalen om hun bankzaken te regelen. Ze verwachten te kunnen bankieren op de manier die zij willen, wanneer zij willen en op een consistente, betrouwbare, duidelijke en makkelijke manier. In deze omgeving moeten we onze dienstverlening continue verbeteren. We creëren een consistente klantervaring door onze service kanalen in Nederland te integreren en een substantiële investering te doen om onze IT systemen te vereenvoudigen en te verbeteren. Helaas zal deze efficiëntere werkwijze een impact hebben op veel van onze collega’s. We zullen ons uiterste best doen om voort te bouwen op ons track record bij de ondersteuning van de betrokken medewerkers in het vinden van een nieuwe baan.'

Rijk en RegioBank slaan handen ineen voor leefbaarheid krimpregio’s

Het Rijk gaat de RegioBank helpen bij projecten die de leefbaarheid verbeteren in regio’s die te maken hebben met krimp. Zo gaat de bank met kennis, diensten en voorzieningen bijdragen aan de financiële zelfredzaamheid van buurtbewoners, verenigingen en wijkondernemingen. Het Rijk spant zich in om publieke en private partijen met elkaar in contact te brengen ten behoeve van deze initiatieven. Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) en Hans van den Bor, directievoorzitter van de RegioBank, hebben daartoe in het Friese Garyp een intentieverklaring ondertekend.

Met de ondertekening van de intentieverklaring krijgt de publiek-private samenwerking in krimpgebieden een verdere impuls. De samenwerking is erop gericht voorzieningen zoveel mogelijk op peil te houden. Bijvoorbeeld door het samenvoegen van allerlei loketfuncties in een winkel. Eerder ging het Rijk al een samenwerking aan met de Spar waarna de RegioBank met de buurtsuper de handen ineen sloeg.

De RegioBank en de Spar zijn prominent aanwezig in de regio’s buiten de grote steden. De bank kondigde eerder dit jaar aan in de Spar-winkels serviceloketten te willen inrichten. Door deze ‘bank in de buurtwinkel’ keert bancaire dienstverlening terug in plaatsen die het al langer zonder eigen bankkantoor moeten stellen.

De bank streeft er ook naar het aantal bankkantoren en geldautomaten in de krimp- en anticipeergebieden op peil te houden en waar mogelijk uit te breiden. De beschikbaarheid van contant geld in de buurt is belangrijk voor de lokale economie en de leefbaarheid van dorpen en kleine kernen.

Eigen risico verhogen - Wel of niet doen?

Ook in 2015 bespaar je weer fors op je zorgverzekering als je kiest voor een hoger eigen risico. Je eigen risico maximaal verhogen (met 500 euro), levert je een gemiddelde korting op van 236 euro per jaar, blijkt uit een berekening van de vergelijkingssite Geld.nl. De grootste besparing haal je bij Anderzorg. Deze verzekeraar geeft je 324 euro korting op je basisverzekering bij het maximale eigen risico. 

“Maar je eigen risico verhogen is natuurlijk alleen een slimme besparing als je een weloverwogen keuze maakt”, waarschuwt Sieto de Vries van Geld.nl. Waar moet je op letten als je overweegt je eigen risico te verhogen? Geld.nl zet de belangrijkste overwegingen op een rij.

 Niet alle zorg die de basisverzekering vergoedt, valt onder je eigen risico. De huisarts(-enpost), zorg voor kinderen tot 18 jaar en de wijkverpleegkundige zijn vrijgesteld van het eigen risico. Maak je alleen gebruik van deze zorg, dan kun je dus gewoon je eigen risico verhogen.

Verwacht je gebruik te maken van ziekenhuiszorg of gebruik je medicijnen? Dan is je eigen risico verhogen vaak niet verstandig, omdat deze kosten voor rekening komen van je eigen risico.

Veel mensen denken dat je eigen risico verhogen alleen interessant is als je nooit zorg nodig hebt. Dit is niet zo. Zoals hierboven aangegeven, valt niet alle zorg onder het eigen risico. Maar ook als je zorg nodig hebt die wel onder je eigen risico valt, kun je slim besparen door het eigen risico te verhogen.

 Het standaard eigen risico bedraagt 375 euro. Verwacht je volgend jaar niet meer dan 375 euro aan kosten te maken die vallen onder het eigen risico? Dan loont het verhogen van je eigen risico altijd.

Het eigen risico verhogen brengt ook risico met zich mee. Maar dit risico is beperkter dan veel mensen denken. Verhoog je je eigen risico met 500 euro dan is het niet zo dat je euro extra risico loopt. Je hebt nl. gemiddeld 236 euro minder premie betaald. Kortom, het risico is dan gemiddeld 264 euro.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het kan dus altijd gebeuren dat je ineens toch zorg nodig hebt die onder het eigen risico valt. Je moet dit eigen risico dan wel kunnen opbrengen. Het is daarom alleen rendabel je eigen risico te verhogen als je dit bedrag echt kunt betalen.

De Vries van Geld.nl: “Je kunt de kosten van het eigen risico slim opvangen door het bedrag dat je uitspaart aan premie elke maand op de spaarrekening te zetten. Zo heb je wat geld achter de hand en valt de schade mee als je ineens toch zorg nodig hebt. En heb je aan het einde van het jaar het geld niet nodig gehad, dan heb je een mooi extraatje.”

Je eigen risico verhogen kan ook rendabel zijn als je slim gebruik weet te maken van de extra vrijstellingen die sommige verzekeraars hanteren. Zo zijn bij alle verzekeraars die vallen onder de coöperatie VGZ, zoals Univé, VGZ, ZEKUR en Bewuzt, voorkeursmedicijnen vrijgesteld van het eigen risico. Gebruik je geneesmiddelen die op de voorkeurslijst van deze verzekeraars staan, dan kun je bij hen dus gerust je eigen risico verhogen.

Gebruik je veel zorg die onder het eigen risico valt, dan is je eigen risico verhogen dus niet verstandig.  Houd er in 2015 ook rekening mee dat de zintuiglijke gehandicaptenzorg en het tweede en derde jaar verblijf in een GGZ-instelling verhuizen van de AWBZ naar de basisverzekering. Voor deze zorg betaal je een eigen risico. De wijkverpleegkundige, die ook uit deze regeling naar de zorgverzekeraars gaat, is vrijgesteld van het eigen risico.

Heb je echter weinig zorg nodig en  kun je het eigen risico opbrengen als het nodig is, dan is je eigen risico verhogen zeker de moeite waard. Het extra eigen risico, is zeker na aftrek van de korting, beperkt en je betaalt fors minder aan premie. Hieronder zie je per eigen risicobedrag welke verzekeraar de goedkoopste polis biedt.

maandag 24 november 2014

Start consultatie van wetsvoorstel voor herstel en afwikkeling van banken

Om in de toekomst tijdig in te kunnen grijpen bij een falende financiële instelling of deze zo nodig op goede wijze af te kunnen wikkelen, heeft het ministerie van Financiën de implementatiewet 'Europees kader voor herstel en afwikkeling van banken en beleggingsondernemingen' opgesteld. Het wetsvoorstel biedt De Nederlandsche Bank (DNB) de benodigde instrumenten en bevoegdheden om in te kunnen grijpen wanneer een significante bank in de problemen is. Het wetsvoorstel is vandaag ter consultatie aan de sector voorgelegd.  

In het wetsvoorstel wordt de Europese richtlijn voor herstel en afwikkeling van banken en beleggingsondernemingen (Bank Recovery and Resolution Directive, BRRD) in de Nederlandse wetgeving geïmplementeerd. Tegelijkertijd geeft het uitvoering aan de verordening voor een gemeenschappelijk afwikkelingsmechanisme (Single Resolution Mechanism, SRM). Samen vormen zij daarmee het Europees kader voor herstel en afwikkeling van banken en beleggingsondernemingen.
In het wetsvoorstel zijn onder meer regels opgenomen m.b.t.:
  • het opstellen van herstelplannen bij verslechtering van de financiële positie van een onderneming en vroegtijdige interventiemaatregelen tijdens het doorlopend toezicht;
  • het opstellen van afwikkelingsplannen;
  • de besluitvorming ter afwikkeling van beleggingsondernemingen en bepaalde groepen;
  • de bevoegdheden en instrumenten ter uitvoering van de afwikkeling, zoals afschrijving en omzetting van kapitaalinstrumenten, overdracht van activa, passiva en aandelen, en het instrument van bail-in;
  • het nationale afwikkelingsfonds; en
  • de regels omtrent de besluitvorming en uitvoering van de afwikkelingstaak binnen DNB.

zondag 23 november 2014

Meer dan helft Nederlanders stapt niet over

Je kunt er niet omheen: op televisie, in de krant en op internet overal proberen zorgverzekeraars nieuwe klanten naar hun polissen te lokken. In de uitzending laten we zien dat verzekerden kunnen kiezen uit maar liefst 1300 combinaties van basis- en aanvullende verzekeringen. Zijn verzekerden bereid om over te stappen?

Uit cijfers van Vektis blijkt dat afgelopen jaar 6,5% van de verzekerden is overgestapt. Ook hebben de respondenten van onze zorgenquête gevraagd naar hun overstapgedrag.

Je kunt jaarlijks overstappen van zorgverzekeraar. Ben jij weleens overgestapt?
- 62% Nee
- 23% Ja, één keer
- 9% Ja, twee keer
- 3%, Ja, drie keer
- 2%, Ja, vier keer of meer


Wat was de belangrijkste reden voor de overstap?
- 64% Ik was goedkoper uit bij een andere zorgverzekeraar
- 15% Een andere zorgverzekeraar paste beter bij mijn gezondheidssituatie
- 10% Ik was niet tevreden met mijn vorige verzekeraar
- 11% Anders


Waarom ben je nog nooit overgestapt?
- 53% Tevreden met de huidige verzekeraar
- 12% Bang dat ik niet word geaccepteerd door een andere verzekeraar
- 12% Weet niet goed naar welke zorgverzekeraar ik kan en of wil overstappen
- 6% Denkt dat ik bij mijn huidige verzekering het goedkoopst uit is
- 6% Bang dat een andere verzekeraar minder vergoedt
- 5% Geen zin me erin te verdiepen
- 6% Anders

Verwarring bij zorgconsument: keuze uit 1300 zorgopties

De zorgverzekeraars bieden ruim 1300 verschillende keuzemogelijkheden aan in de zorgpolissen voor 2015. Dat blijkt uit onderzoek van Kassa en de Consumentenbond. De keuze voor een zorgverzekeringspolis wordt zo voor de consument steeds moeilijker.

Vara en de Consumentenbond rekenden uit dat er alleen al voor de basisverzekering bij alle zorgverzekeraars 100 verschillende verzekeringspolissen zijn om uit te kiezen. Dat terwijl de dekking van deze verzekering vaststaat. "Restitutie, natura en de selectief of budgetpolis zijn grofweg de drie keuzemogelijkheden", zegt Bart Combée. "Zoveel opties aanbieden is dus onnodig."

De vier grote verzekeraars, Achmea, Menzis, VGZ en CZ, vertegenwoordigen 90% van de zorgverzekeringsmarkt. Met al hun labels zijn er in de combinatie van basisverzekering en aanvullende verzekering ruim 1300 keuzemogelijkheden. Zeer verwarrend voor de klant, vindt Bart Combée van de Consumentenbond. "Op deze manier kan de consument helemaal niet meer kiezen." Zorgverzekeraars denken juist dat zoveel keuze prettig is voor mensen. Achmea voert bijvoorbeeld acht labels. Alle verschillende basisverzekeringen, aanvullende verzekeringen en verzekeringspakketten bij elkaar leiden tot ongeveer 500 mogelijke keuzecombinaties voor de zorgklant. Bij VGZ zijn dat 270 combinaties, CZ biedt 105 keuzemogelijkheden. Bij Menzis zijn 55 verschillende combinaties mogelijk.

zaterdag 22 november 2014

NPV veilt grootste serie eurobiljetten met een foutje

Op 22 november gaat bij de Nederlandsche Postzegel- en Muntenveiling een serie foutdrukken van Eurobiljetten onder de hamer. Zo’n bijzondere collectie biljetten – die in de beginjaren door de strenge controles zijn geglipt – is tegenwoordig een zeldzaamheid; ze zijn niet meer in omloop te vinden. Gemiddeld leveren de foutbiljetten het zesvoudige op van de nominale waarde, met uitschieters naar 100 keer de nominale waarde. Dit is het geval bij twee 5-eurobiljetten die complete drukgangen hebben gemist; de achterzijde van de biljetten is nagenoeg blanco gebleven. De biljetten zijn afkomstig uit Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië, Finland, Griekenland en Nederland.

De kavels met foutdrukken zijn afkomstig van een verzamelaar die in 2002 de eerste foutdruk in handen kreeg. Na een zoektocht die hem de wereld rondbracht, heeft hij slechts 70 foutdrukken uit het jaar 2002 kunnen ontwaren. De collectie is de grootste collectie foutdrukken in de wereld. Omdat er geen foutdrukken meer in omloop komen en de collectie niet meer uitbreid, heeft de eigenaar de biljetten ter veiling aangeboden. Alle biljetten zijn bij de Nederlandse Bank gekeurd op echtheid en ook met een laser €uroscan getest.

vrijdag 21 november 2014

DNB haalt goud terug

De Nederlandsche Bank heeft haar locatiebeleid voor de goudvoorraad aangepast. Om een evenwichtiger spreiding van het goud over de verschillende locaties te realiseren, heeft DNB goud verscheept van de VS naar Nederland. 

In de oude situatie bevond zich 11% van de goudvoorraad in Nederland, 51% in de VS, terwijl het resterende deel in Canada (20%) en het Verenigd Koninkrijk (18%) opgeslagen was. De locatieverdeling volgens het herziene beleid ziet er als volgt uit: 31% in Amsterdam, 31% in New York, terwijl de percentages voor Ottawa en Londen met respectievelijk 20 en 18 onveranderd blijven.

Met deze aanpassing voegt DNB zich bij andere centrale banken die een groter deel van hun goudvoorraad opslaan in eigen land. Behalve een evenwichtiger verdeling van de goudvoorraad over de verschillende locaties kan dit ook bijdragen aan een positief vertrouwenseffect bij het publiek.
De verdeling van de goudvoorraad over de verschillende locaties is vaker aan verandering onderhevig. In de periode na de Tweede Wereldoorlog tot begin jaren zeventig voegde DNB bijvoorbeeld veel goud toe aan haar reserves – in het kader van Bretton Woods - vooral in New York. Sindsdien hebben zich meer mutaties voorgedaan. De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn de goudverkopen over de afgelopen decennia alsmede het sluiten van de kluizen van de Reserve Bank of Australia, waardoor DNB in 2000 goud heeft verscheept van Australië naar het Verenigd Koninkrijk.

Eed en tuchtrecht voor alle bankmedewerkers in 2015

Vanaf 2015 leggen medewerkers in de bancaire sector een eed af die gekoppeld is aan tuchtrecht. Dinsdag 18 november stemde de Eerste Kamer in met de Wijzigingswet financiële markten 2015 waarin dat is opgenomen. Hiermee krijgt het tuchtrecht de wettelijke verankering waar de sector om had gevraagd.

Nederlandse banken vinden het belangrijk dat iedereen die werkzaam is in de Nederlandse bancaire sector zijn functie integer en zorgvuldig uitoefent. Om dat te onderstrepen wordt in gedragsregels vastgelegd hoe bankiers zich gedragen bij het uitoefenen van hun functie.

Om dat kracht bij te zetten leggen alle medewerkers van de bank een eed of belofte af waarin zij verklaren zich in de uitoefening van hun functie te houden aan die regels. Voor het behandelen van klachten over het niet-naleven van de gedragsregels wordt een Tuchtreglement bancaire sector vastgesteld.

'Kabinet moet regelingen koppelen aan Ondernemerskredietdesk’

Het kabinet moet zijn kredietregelingen voor het bedrijfsleven zo snel mogelijk koppelen aan de Ondernemerskredietdesk, het bestaande platform van MKB-Nederland, VNO-NCW en de Nederlandse Vereniging van Banken dat de private markt al volledig ontsluit. Daarmee ontstaat één loket waarbij ondernemers met al hun kredietvragen terecht kunnen. Dat schrijven de ondernemersorganisaties in een brief aan de vaste kamercommissie voor economische zaken, die morgen een algemeen overleg heeft over ondernemen en bedrijfsfinanciering.

Het vinden van financiering is voor veel ondernemers nog altijd lastig. Steeds vaker zal de oplossing liggen in een combinatie van verschillende financieringsvormen. Om al die vormen voor ondernemers inzichtelijk en toegankelijk te maken, hebben MKB-Nederland, VNO-NCW en de NVB in juni de vernieuwde Ondernemerskredietdesk (OKD - www.ondernemerskredietdesk.nl) gelanceerd. Inmiddels zijn ook de alternatieve financiers (zoals crowdfunding, kredietunies, Qredits, participatiemaatschappijen, leasemaatschappijen, mkb-fondsen, regionale ontwikkelingsmaatschappijen) daarop aangesloten. Er zijn met aanbieders afspraken gemaakt over doorverwijzing en hoe ondernemers geholpen worden. Doel van het online platform is uit te groeien tot een 'financiële ANWB' voor ondernemers, om hen bekend te maken met het snel veranderende financieringslandschap en het netwerk aan hulp, financiers en financiële dienstverlening voor hen te ontsluiten. Ook biedt de site een financieringswijzer die de ondernemer op weg helpt naar de juiste financieringsvorm(en).

Het kabinet kan naadloos op dit operationele en goed werkende platform aansluiten in een publiek-private samenwerking, aldus de ondernemersorganisaties in hun brief. Concreet stellen MKB-Nederland, VNO-NCW en de NVB voor dat de overheidsvoorlichting (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) en de overheidshulp aan ondernemers (Ondernemerspleinen) op dit gebied worden gekoppeld aan de OKD. Het initiatief van MKB-Nederland, VNO-NCW en de NVB kan zo uitgroeien tot een instelling zoals de British Business Bank, maar dan publiek-privaat.
Vorige maand heeft de Tweede Kamer de motie Verhoeven/Vos aangenomen, die het kabinet verzoekt de British Business Bank - een overheidsorgaan - als inspiratiebron te nemen voor de manier waarop ondernemers bekend worden gemaakt met overheidsregelingen, teneinde het gebruik ervan te bevorderen.

donderdag 20 november 2014

Innovatie centraal op Emerce eFinancials

Van BUX tot Monyq: op Emerce eFinancials, op 16 december in Pakhuis de Zwijger, zal de nadruk vooral liggen op innovatie in de financiële wereld. Igor Kluin van Monyq vindt de financiële industrie ‘ongeneselijk ziek’ en Nick Bortot van BUX wil de lol weer terughebben in het beleggen.

Welke invloed hebben de laatste online ontwikkelingen op de financiële sector? Hoe zet je nieuwe kansen naar je hand? Wat doen grote internationale spelers en hoe succesvol zijn startups die springen in het gat in de markt? Over die vragen gaat het op Emerce eFinancials half december.

woensdag 19 november 2014

ABN krijgt boete van AFM

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft ABN AMRO een boete opgelegd. De reden is dat de bank onvoldoende informatie kan overleggen over vijf transacties met Vestia die zijn gedaan door rechtsvoorganger Fortis in de periode tussen 3 september 2009 en 17 maart 2010. De bank zegt het te betreuren het dat bij het toenmalige Fortis deze gegevens niet voldoende zijn bijgehouden. Hierdoor was het niet mogelijk volledig te voldoen aan een verzoek van de toezichthouder, wat heeft geresulteerd in deze boete voor het niet voldoen aan bepaalde administratieve vereisten.

Provisieverbod zorgverzekeringen speelt verzekeraars in de kaart

Door het provisieverbod op zorgverzekeringen blijven alleen nog vergelijkingssites van verzekeraars over. Dat stelt vergelijkingssite ZorgverzekeringWijzer.nl in een reactie op het voorstel van CDA Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot. Zij vraagt op 19 november om een provisieverbod voor zorgverzekeraars bij de behandeling van de begroting van Volksgezondheid. Het kamerlid ergert zich aan de vergelijkingssites die onafhankelijk lijken, maar dat niet zijn. 

‘Het is goed dat de politiek zich opwindt over de onafhankelijkheid van vergelijkingssites.  Mevrouw Bruins Slot heeft wel een punt, maar denkt onterecht dat zij met nog meer regels in het belang van de consument handelt. En dat doet ze dus niet. Met het handhaven van de bestaande regels kan het belang van de consument prima worden gewaarborgd. Maar hier ontstaat  een probleem omdat de overheid haar handhavingstaak niet goed vervult. Het is geen kwestie van nog meer regels, maar van het handhaven van de bestaande regels. Toezichthouder AFM stelt in al haar uitingen terecht dat het klantbelang centraal moet staan. Daarbij stelt zij niet dat advisering gratis moet zijn.

 De overheid verzaakt keer op keer bij het goed en tijdig voorlichten van de consument. Het is de taak van adviseurs om dit hiaat op te vullen en logisch dat zij daar een vergoeding voor krijgen. Zij moeten daarbij wel het klantbelang centraal stellen. Het is inderdaad vreemd dat er maar één vergelijkingssite is die meer dan 50 verzekeraars vergelijkt.

Juist nu een grote verzekeraar eigenaar is van de grootste vergelijkingssite is een provisieverbod het paard achter de wagen. Want dan vallen de echt onafhankelijke vergelijkers af omdat zij geen inkomsten meer hebben. Maar een captive agent van de verzekeraar kan gewoon doorgaan omdat die onbeperkt gefinancierd wordt door de verzekeraar. Onder het mom van vergelijken kunnen dan de huisproducten worden gepromoot’.

Vertrouwen in zorgverzekeraars extreem laag

Het vertrouwen van consumenten in zorgverzekeraars is erg laag. Het ligt zelfs lager dan het vertrouwen in verzekeraars in het algemeen. Opvallend is ook dat de beloftes die de vele aanbieders doen, nauwelijks geloofd worden door de consument. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 1.000 Nederlandse consumenten door De Zaak van Vertrouwen, Assurantie Magazine en onderzoeksbureau Multiscope.

De gemiddelde Vertrouwensscore voor Nederland is 56. De gemiddelde Vertrouwensscore ligt ver onder het gemiddelde, namelijk 26. De zorgverzekeraar die het best scoort is Univé met een score van 36. Het laagst scoort Azivo met een vertrouwensscore van 2.

Uit een vergelijking tussen verzekeraars en zorgverzekeraars blijkt dat deze laatste aanzienlijk lager scoren. Het vertrouwen in verzekeraars is niet best, zorgverzekeraars worden nog minder vertrouwd. Zorgelijk, want gezondheid, en de daarbij behorende ziektekostenverzekering zijn basale waarden in ieders leven. Zeker op het moment dat de macht van verzekeraars toeneemt mag je hopen dat het vertrouwen op orde is.

Opvallend is dat in deze overstapperiode vooral de concurrentie wordt aangegaan op basis van prijs en er nauwelijks aandacht is voor vertrouwen. Dit terwijl 90% van de respondenten aangeeft dat vertrouwen belangrijk is bij de keuze van en verzekeraar. Volgens consumenten zijn betrouwbaarheid (65%), klantvriendelijkheid (46%), eerlijkheid (46%) en transparantie (44%) de belangrijkste aspecten voor zorgverzekeraars. Alle vier hebben een directe relatie met het begrip vertrouwen.

Opvallend is dat gemiddeld slechts 20% van de consumenten gelooft dat de belofte die een zorgverzekeraar in de reclame doet ook daadwerkelijk wordt nagekomen. Verontrustend, omdat beloftes nakomen een wezenlijke stap is op weg naar herstel van vertrouwen. Vertrouwen is deels gefundeerd op het nakomen van beloftes. Wellicht dat aanbieders beter moeten nadenken over welke beloftes ze eigenlijk doen.

zondag 16 november 2014

Rabobank campagne: terug naar de kern

Onder het motto ‘een aandeel in elkaar’ gaat op zondag 16 november de nieuwe campagne van de Rabobank van start. De kern van het bestaan van de coöperatieve bank is de klant. Die klanten met hun oprechte verhalen vormen de basis van de nieuwe campagne. Doel van de campagne is om de verbinding met de samenleving te herstellen. De reclame campagne is het eerste resultaat van de samenwerking tussen Rabobank en het reclamebureau Ogilvy & Mather Amsterdam.

De overtuiging van de Rabobank blijft dat je met elkaar meer bereikt dan alleen. “Een ieder kan een aandeel in het leven van een ander hebben. En daarmee een bijdrage leveren aan het realiseren van een droom of ambitie. Dat doen mensen onderling en dat kunnen we als bank versterken”, aldus Heleen Crielaard, bij Communicatie & Corporate Affairs van de Rabobank verantwoordelijk voor communicatie met het Nederlandse publiek.

In de campagne draait het om de manier waarop de Rabobank de leef- en werkomgeving van haar klanten versterkt. Klanten van de regionale Rabobanken vervullen de hoofdrol. Het gaat het om klanten met een ambitie, waarin anderen hen helpen, en waarin de Rabobank die energie versterkt door mensen te verbinden en toegang te geven tot financiële diensten, kennis en netwerken.. Darre van Dijk, Executive Creative Director van Ogilvy & Mather Amsterdam en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de campagne, hierover: “Rabobank laat met voorbeelden uit hun dagelijkse praktijk en het dagelijkse leven van mensen zien wat ze bedoelen met een aandeel in elkaar. Je ziet wat mensenwillen bereiken, hoe mensen een aandeel in elkaars leven hebben en hoe de aanpak van de Rabobank daarin een bescheiden maar essentiële rol speelt.’

Televisie vormt het uithangbord van de Rabobank-campagne. Verdieping van concrete klantvoorbeelden vinden mensen op het online platform. Lokale voorbeelden van Rabobank-klanten en regionale banken krijgen hiermee een landelijk podium. Zo wordt een stem gegeven aan al die banken en medewerkers in de regio en hun klanten, die samen de Rabobank vormen.

vrijdag 14 november 2014

Voorlopig nog geen negatieve rente voor Nederlandse spaarder

De Duitse Skatbank voerde vorige week een negatieve spaarrente van -0,25 procent in voor saldo’s boven de 500.000 euro. Diverse media berichtten toen dat negatieve spaarrentes de norm worden. “Toch is er voor de gewone Nederlandse spaarder nog geen reden om te vrezen dat ze voor hun spaargeld moeten gaan betalen”, zegt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl. “Zowel de drie grootbanken ABN, ING en Rabobank als Knab en Nationale Nederlanden achten negatieve spaarrentes op korte termijn niet reëel”.

Voor grote spaarsaldo’s van bijvoorbeeld een miljoen of meer is een negatieve rente niet ondenkbaar. Op dit moment vergoeden veel banken boven dit saldo al geen rente meer. “Dit doen banken omdat spaarders met een groot saldo hun geld vaak maar kort op de spaarrekening laten staan”, verklaart Bulthuis. “Dit zijn bijvoorbeeld beleggers en investeerders die hun geld op een spaarrekening zetten, totdat ze er een andere investering voor hebben gevonden.” Dit is voor veel banken dan ook geen nieuw beleid.

Zulke hoge saldo’s zijn voor de meeste huishoudens echter niet aan de orde. Een gemiddeld huishouden heeft in Nederland ongeveer 30.000 euro spaargeld. De banken die Spaarrente.nl benaderde gaven dan ook allemaal aan dat ze een negatieve spaarrente in Nederland niet uitsluiten, maar dat particuliere spaarders hier voorlopig nog niet voor hoeven te vrezen.

Marcel Kalse, medeoprichter, van Knab durft geen ‘nee’ te antwoorden op de vraag of we in Nederland ook negatieve spaarrentes krijgen. “Een paar jaar geleden zou ook niemand geloven dat je bij veel banken nu nog maar één procent rente op je spaargeld krijgt. In theorie is alles mogelijk. Al verwacht ik niet dat Nederlandse spaarders op korte termijn worden geconfronteerd met een negatieve rente. Wat dat betreft hoeft de gemiddelde spaarder zich denk ik geen zorgen te maken.”

Een woordvoerder van Rabobank valt hem bij: “De kans dat de Nederlandse particuliere spaartarieven voor de meest voorkomende spaarbedragennegatief worden, achten wij verwaarloosbaar.”

ABN AMRO voegt hier nog aan toe dat het spaargeld voor de bank van belang is voor funding van kredietverlening, zoals hypotheken en leningen, waardoor ze niet verwacht dat banken klanten geld zullen vragen om te mogen sparen.

Feit blijft wel dat de spaarrentes nog steeds dalen, waardoor de reguliere spaarrekening bij veel banken voor klanten steeds minder interessant wordt.  Toch loont het nog steeds om te shoppen met je spaargeld, zegt Bulthuis. Het verschil tussen de laagste en de hoogste rente op een vrij opneembare spaarrekening bedraagt op dit moment 1,25 procent. Op een saldo van 10.000 euro kun je dus nog steeds 125 euro op jaarbasis verdienen door te switchen.

Jaarlijks verzekeringen checken scheelt geld

Het beeld bestaat dat Nederlanders zich voor elk wissewasje verzekeren. Dat klopt niet. Toch heeft het zin om geregeld te checken of de verzekeringen nog aansluiten bij de leefsituatie.

Nederlanders het best verzekerde volk ter wereld? Niets is minder waar, stelt het Verbond van Verzekeraars. Als je kijkt naar de gemiddelde premieomzet per inwoner, staat Nederland van alle EU-landen op plaats 2, net onder Zwitserland. Maar dat is te kort door de bocht, legt Rudi Buis van het Verbond uit. “Nederland is een van de weinige landen met een privaat zorgverzekeringsstelsel. In andere landen worden de zorgkosten bijvoorbeeld via het belastingstelsel binnengehaald. Die zijn dan niet meegenomen in de totale premieomzet.”

Het is goed om geregeld te controleren of de verzekeringen nog passen bij de leefsituatie, benadrukt Buis. “Check één keer per jaar je verzekeringsportefeuillie. Misschien ben je gaan samenwonen, of is de leeftijd van de auto reden om een andere polis af te sluiten. Zorg in elk geval dat je niet dubbel verzekerd bent.” Bij dat laatste tekent Buis wel aan dat het niet om schrikbarende bedragen gaat. “Vrijwel niemand heeft twee opstal- of autoverzekeringen. Dat zijn de verzekeringen die elke maand voor de grootste uitgaven zorgen.”

donderdag 13 november 2014

Oud DSB-directeuren in de zorgverzekeringen

NR7Media, opgericht door de oud DSB directeuren John Heijen, Jeroen Uppelschoten en Jeroen de Geus, neemt belang in zorgverzekerings website Zorgverzekering.net. Met de website willen zij de grootste vergelijkingssite in de zorgverzekeringen worden.

De website behoort tot één van de grootste zorgverzekeringsvergelijkers van Nederland en is opgericht door Rocket Prospects. John Heijen zegt hierover: ‘Zorgverzekeringen worden tegenwoordig bijna alleen nog maar via het internet afgesloten. Vanwege de ruime keuze aan zorgverzekeraars is het voor de consument lastig om een zorgverzekeraar te vinden die het best aansluit bij zijn of haar behoeften. Vergelijkingswebsites bieden hier uitkomst. Het is daarom belangrijk dat deze zo eerlijk en uitgebreid mogelijk zijn. Zorgverzekering.net past binnen de strategie van NR7Media om de portefeuille van internetconcepten verder uit te breiden.”

De ambitie van Zorgverzekering.net is om de grootste onafhankelijke zorgverzekeringsvergelijker van Nederland te worden. Op de website is het voor de consument mogelijk om specifiek zijn of haar persoonlijke situatie en zorgbehoeften aan te geven. Aan de hand daarvan krijgt de consument de zorgverzekeringen te zien die het best aansluiten bij zijn of haar persoonlijke omstandigheden. Ook is het mogelijk om twee of meer zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Op deze manier krijgt de consument een compleet overzicht van de verschillen en de overeenkomsten tussen de zorgverzekeringen.

Meer leenruimte voor ‘nul op de meter’ woning

Het hypotheekbedrag dat eigenaren van een 'nul op de meter' woning extra kunnen lenen wordt verhoogd van 13.500 euro naar 25.000 euro. Het kabinet geeft hiermee een impuls aan de realisatie van deze woningen. De bouwer moet hiervoor tenminste 10 jaar de energieprestatie van de woning garanderen.

De leennormen worden voor mensen met een inkomen tot 30.000 euro per jaar iets strikter. Voor deze groep wordt bij de hypotheekverstrekking een extra buffer aangehouden. Op die manier wordt rekening gehouden met persoonlijke onvermijdbare uitgaven.

Zo kunnen bijvoorbeeld extra kosten van een chronische ziekte of handicap, uitgaven voor twee of meer kinderen en kosten voor ondersteuning van (ex-) familieleden worden opgevangen. Voor huishoudens die kunnen aantonen dat zij deze uitgaven niet hebben, is een uitzondering mogelijk.

De inkomenscriteria in de regeling hypothecair krediet worden ieder jaar aangepast op basis van het advies van het Nibud. Met de wijzigingen van de leennormen wordt op verantwoorde wijze financieringsruimte geboden aan consumenten.

De nieuwe leennormen gelden vanaf 1 januari 2015 en zijn vandaag door minister Blok (Wonen) en minister Dijsselbloem (Financiën) naar de Tweede Kamer gestuurd.


woensdag 12 november 2014

Aantal functies in mobiel bankieren apps fors gestegen

Nederlandse banken hebben flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van hun mobiel bankieren apps. Niet eerder groeide het aantal opties in de mobiel bankieren apps zo hard als het afgelopen halfjaar. Gemiddeld is over de gehele linie het aantal functies met 73 procent toegenomen. Dit blijkt uit de derde editie van de ‘Mobiel Bankieren App Vergelijking’ van Banken.nl. ABN AMRO komt als beste uit de bus, terwijl Knab en Rabobank de meeste vooruitgang hebben geboekt. Stembediening en betalen via Facebook en SMS blijken de grootste innovaties.

Nederland kent de meest ontwikkelde mobiel bankieren markt van Europa. Uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat een kwart van de bevolking gebruik maakt van mobiel bankieren op smartphone en/of tablet. Dit komt overeen met de cijfers over het aantal unieke gebruikers van de apps. Zo heeft de mobiel bankieren app van Rabobank in totaal 2 miljoen en de app van ING 1,9 miljoen unieke gebruikers.

Het digitaliseren van de dienstverlening in het algemeen en mobiel bankieren in het bijzonder behoren tot de belangrijkste prioriteiten van banken. Onderzoek van Banken.nl toont aan dat banken daad bij het woord voegen: in het afgelopen halfjaar is het aantal in-app functies over de hele linie wederom fors toegenomen, met 73%. In het jaar daarvoor steeg het aantal app mogelijkheden al met 66%. De verwachting is dat deze trend zich verder doorzet, ook in de komende maanden hebben banken al aangekondigd de functionaliteiten van mobiel bankieren verder uit te breiden.

Voor de derde keer op rij beschikt ABN AMRO over de meest uitgebreide app. De app biedt gebruikers 57 functionaliteiten, 16 meer dan Rabobank en 17 meer dan SNS Bank. De apps van Rabobank en Knab hebben in de onderzochte periode de grootste sprong voorwaarts gemaakt. Rabobank heeft het aantal functies in haar app meer dan verdubbeld en stijgt van de zesde naar de tweede plaats in de ranking. Knab heeft met 125% relatief de meeste functies toegevoegd. Kijkend naar klantbeoordelingen in de AppStore blijven Triodos Bank en Rabobank achter bij de andere banken.

Naast dat de apps over de gehele linie zijn uitgebreid blijkt dat een aantal banken een paar grote innovaties hebben doorgevoerd. Goede voorbeelden hiervan zijn het betalen via Facebook en SMS en de lancering van stembediening. In september introduceerde ING als eerste Europese bank handsfree bankieren, door stembediening toe te voegen aan de mobiel bankieren app als alternatieve toepassing voor de touchscreen op een smartphone. Vanaf oktober kunnen klanten van Knab geld overmaken met behulp van Facebook of een mobiel telefoonnummer.

dinsdag 11 november 2014

Nederlanders gebruiken pinpas meer in het buitenland

De totstandkoming van de Europese betaalruimte (SEPA) heeft het voor consumenten gemakkelijker gemaakt om in andere eurolanden met een Nederlandse pinpas te betalen, of om geld over te maken naar andere eurolanden. De pinpas wordt in het buitenland inderdaad meer gebruikt.

Maar betalingen náár het buitenland (bijvoorbeeld voor online aankopen) komen nog steeds weinig voor. Mogelijke verklaring hiervoor is dat (vaak ten onrechte) het beeld bestaat dat betalen naar het buitenland duurder, trager en minder gebruiksvriendelijk is dan binnen Nederland. Dit blijkt uit een recent onderzoek van DNB naar het betaalgedrag van consumenten.
Gemakkelijker pinnen in het buitenland

Consumenten hebben de afgelopen jaren bij het betalen te maken gekregen met verschillende veranderingen. Aan de toonbank is het nieuwe pinnen ingevoerd, en bij overschrijvingen en incasso’s hebben Nederlandse rekeningnummers plaatsgemaakt voor internationale (IBAN). Deze veranderingen hebben niet alleen in Nederland plaatsgevonden, maar in alle eurolanden. Betalingen binnen het eurogebied zijn dus meer op elkaar gaan lijken. Dit is allemaal onderdeel van SEPA. Eén van de doelen van SEPA is dat consumenten met één bankrekening en één set betaalinstrumenten overal in Europa terechtkunnen. Concreet houdt dit bijvoorbeeld in dat Nederlanders ook in het buitenland met hun Nederlandse pinpas kunnen betalen, op dezelfde manier als in eigen land. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat zij dit inderdaad vaker zijn gaan doen (zie grafiek 1), maar ook dat er nog steeds grote verschillen zijn met hun betaalgedrag in Nederland. In vrijwel alle betaalsituaties betalen Nederlanders in het buitenland vaker met cash, en minder vaak met hun pinpas dan in Nederland. 

Rob van den Aker naar FFP

De Vereniging FFP, beroepsorganisatie van gecertificeerd financieel planners, is uitgebreid met Rob van den Aker (Tilburg, 1965) als bestuurslid. Van den Aker volgt Pim Mol op, voor wie de zittingstermijn er na zes jaar op zit.

Rob van den Aker is afgestudeerd econometrist en vervult momenteel de functie Hoofd Sparen en Beleggen bij Rabobank Nederland. Eerder specialiseerde hij zich in marketing, sales en vermogensbeheer bij deze bank.


De Federatie Financieel Planners  (FFP)  is de beroepsorganisatie van gecertificeerd financieel planners in Nederland.  Strenge opleidings- en certificeringseisen bieden klanten van FFP-leden garanties op het gebied van deskundigheid, integriteit en praktijkervaring. Een financieel plan biedt consumenten inzicht in en overzicht over zijn totale financiële situatie met als doel om over voldoende inkomen en vermogen te beschikken om financiële wensen en doelstellingen te realiseren en eventuele risico's op te vangen. Er zijn ruim 3.800 financieel planners aangesloten bij de FFP. Deze financieel planners zijn te herkennen aan het FFP-keurmerk.


maandag 10 november 2014

Theodor Kockelkoren (AFM) over het provisieverbod: so far, so good

Theodor Kockelkoren, bestuurslid van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), sprak donderdag 6 november tijdens een themabijeenkomst van het Verbond van Verzekeraars over het provisieverbod voor complexe en impactvolle financiële producten en voor beleggingsondernemingen.

Het provisieverbod is waar het nu staat samen te vatten met ‘so far, so good’. Kockelkoren: "Er zijn significante besparingen gerealiseerd voor veel consumenten. Tegelijkertijd is het voor consumenten niet per se eenvoudiger geworden. Ook is het nog onduidelijk of een aantal risico’s van het provisieverbod zich niet alsnog kunnen tonen. Tot dusver blijven consumenten niet massaal weg bij advies. Wel lijken ze zich bewuster van de keuzes die ze kunnen en moeten maken."

Retourpinnen; geld terug via uw pinpas

In winkels waar klanten kunnen pinnen is het vanaf vandaag technisch mogelijk om via de betaalpas geld op de betaalrekening teruggestort te krijgen, als aankopen worden terug gebracht. De volgende werkdag staat het bedrag dan weer op de betaalrekening van de klant. Van de winkelier ontvangt de klant een getekende retourpinbon als garantie dat het bedrag onderweg is.

Om retourpinnen aan te bieden aan klanten moet de winkelier een contract afsluiten met de bank. Elke consument die zijn aankoop heeft gedaan met een pinpas of creditcard kan retourpinnen.
 Karin Kersten, bij ABN AMRO verantwoordelijk voor het zakelijk betalingsverkeer: “Retourpinnen biedt extra betaalgemak, zowel voor de winkelier als de consument. Daarnaast is er minder cash geld in winkels nodig. En dat draagt weer bij aan de veiligheid en efficiency van het betaalverkeer.”

Het betaalverkeer is de laatste jaren sterk in ontwikkeling. Consumenten en bedrijven regelen hun zaken bij voorkeur zo snel en eenvoudig mogelijk online. Maar ook in fysieke winkels is het belangrijk dat klanten een optimale winkelbeleving hebben. Karin Kersten: “We spelen hier op in door bankieren via internet en mobiel verder te ontwikkelen, maar ook door oplossingen te bieden rondom betalingen met pinpas. Retourpinnen is een mooi voorbeeld hiervan.”

vrijdag 7 november 2014

Europees toezicht van start

Met de start van het zogenoemde Single Supervisory Mechanism (SSM) wordt de Europese Centrale bank eindverantwoordelijk voor het toezicht op de grote banken in de Eurozone. Met de start van het zogenoemde Single Supervisory Mechanism (SSM) wordt de Europese Centrale bank eindverantwoordelijk voor het toezicht op de grote banken in de Eurozone. Dat is een belangrijke eerste stap om te komen tot een volwaardige bankenunie. Samen met regels voor de ordelijke afwikkeling van banken in problemen (Single Resolution Mechanism) en vangnetten op Europees niveau (Single Resolution Fund) zal het SSM bijdragen aan versterking van de financiële stabiliteit binnen de Eurozone en aan economisch herstel voor Europa als geheel.

woensdag 5 november 2014

AFM onderzoekt financiële dienstverlening aan zakelijke markt

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de semi-publieke sector en het midden- en kleinbedrijf (MKB) gevraagd naar hun ervaringen met financiële dienstverleners.

De afgelopen jaren heeft de AFM verschillende onderzoeken gedaan naar de dienstverlening van banken aan zakelijke partijen. Nog steeds ontvangt zij signalen dat zakelijke partijen in sommige gevallen mogelijk niet optimaal worden geholpen. Daarom wil de AFM onderzoeken of de zakelijke markt meer aandacht verdient.

Als onderdeel van deze verkenning hoort de AFM ook graag de ervaringen van de semi-publieke sector en het MKB met financiële dienstverleners. Daarom heeft de AFM aan ruim 6.000 organisaties gevraagd om een online-enquête in te vullen over dit onderwerp. Met de informatie die dit oplevert kan de AFM bepalen waarop toekomstig onderzoek zich zou moeten richten.

dinsdag 4 november 2014

QE is dood, lang leve QE

De financiële markten wisten de afgelopen week de positieve stemming van de voorgaande week voort te zetten. Belangrijke centrale banken stonden in het middelpunt van de belangstelling. De Federal Reserve (Fed) stopte, zoals verwacht, met zijn stimulansen (QE), maar Japan breidde het bestaande programma juist uit. De week begon echter met bemoedigende uitkomsten van de Asset Quality Reviews en de stresstesten, die de Europese Centrale Bank (ECB) heeft afgenomen bij de grootste Europese banken, die onder haar toezicht worden gesteld. Van de bijna 130 banken bleken 25 (hoofdzakelijk Zuid-Europese) banken niet door de testen te zijn heen gekomen en onvoldoende gekapitaliseerd te zijn. Van deze 25 banken hebben er 12 inmiddels de kapitaaltekorten voldoende aangevuld. De Nederlandse banken hebben de testen goed doorstaan.

ING Private Banking gekozen als beste van Nederland

ING Private Banking is door The Banker en PWM Magazine (onderdeel van The Financial Times) uitgeroepen tot beste private bank van Nederland. De vakjury was vooral onder de indruk van de innovatieve wijze waarop ING zijn dienstverlening heeft gedigitaliseerd, terwijl tegelijkertijd de persoonlijke band met de klant verder werd versterkt. Voor haar digitale service en vooruitstrevendheid werd ING Private Banking zelfs wereldwijd ‘highly commended’ door de jury.

Karien van Gennip, directeur ING Private Banking, nam in Geneve de prijs in ontvangst. “De afgelopen jaren is zowel onze klanttevredenheid als NPS fors gestegen. Op beide vlakken doen we het beter dan onze concurrenten. Dit zien we concreet terug in het stijgend aantal klanten dat hun vermogen aan ons toevertrouwt. De uitverkiezing van de Financial Times is een bekroning op ons werk”, aldus Van Gennip. De award is de tweede dit jaar voor ING Private Banking, nadat zij eerder door Global Banking & Finance Review als beste werd beoordeeld.

maandag 3 november 2014

Verhoging kosten betalingsverkeer roept vragen op

De aangekondigde forse verhoging van de kosten voor bankieren bij de Rabobank en ABN Amro roept bij de Consumentenbond de nodige vragen op. De stijging ligt veel hoger dan de huidige inflatie, die op ongeveer 1 procent ligt. De Consumentenbond verwacht van de banken die hun bankkosten zoveel meer dan de inflatie laten stijgen een acceptabele verklaring hiervoor.

De Consumentenbond pleit al sinds 2008 voor een bevriezing van de kosten voor het betalingsverkeer die aan consumenten worden berekend. Er zou hooguit een inflatiecorrectie mogen plaatsvinden. Door het gebruik van internet en de toename van het aantal pinbetalingen betalen consumenten immers veel efficiënter en goedkoper dan vroeger. Door deze verschuiving besparen de banken veel geld. De Consumentenbond wil dat consumenten deze besparingen terug zien in de kosten die worden berekend.

Dat er de kosten zijn voor veiligheid en productverbetering begrijpt de Consumentenbond terdege. Maar die zijn er elk jaar en die zitten in de kostprijs van het betalingsverkeer. De introductie van SEPA kan ook geen argument zijn. Dat traject is minstens zeven jaar geleden gestart. De stijging kan ook niet passen in de 'klant centraal' programma's die de meeste banken hebben lopen. De Consumentenbond vraagt de banken daarom om hun klanten een acceptabele verklaring te geven voor stijging kosten betalingsverkeer.