donderdag 6 november 2014

Eerlijke vinder heeft recht op vergoeding

Een deelnemer aan een schatzoekwedstrijd in het Gelderse Wilp vond tussen de nepmunten ook echte oude munten. De 58 koperen munten zijn waarschijnlijk ruim 200 jaar oud. Ze lagen op enkele tientallen centimeters diepte in de grond.
.
Graven naar oudheden is aan regels gebonden, vertelt voorzitter Tonnie van de Rijdt van AWN, Vereniging voor Vrijwilligers in de Archeologie. “De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed geeft hiervoor vergunningen af. Ook ben je verplicht om een vondst te melden bij een provinciaal depot als je kunt vermoeden dat het van archeologisch of wetenschappelijk belang is.”
.
De vinder van de munten in Gelderland mocht de verzameling mee naar huis nemen. Volgens Van de Rijdt moet hij de vondst wel beschikbaar houden voor eventueel onderzoek. “Als je iets vindt is volgens het eigendomsrecht de helft voor de vinder en de andere helft voor de eigenaar van de grond.” Over de financiĆ«le waarde van een vondst hebben archeologen bij het voorkeur niet, stelt Van de Rijdt. “Wij zouden het liefst willen dat er niet in gehandeld wordt. Het gaat ons vooral om wat een opgraving vertelt over onze geschiedenis.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.