woensdag 31 december 2014

Bijvullen geldautomaten Rabobank wordt hervat

Waardetransporteur Brink’s heeft op 31 december aangekondigd het vullen en onderhoud van de Rabobank-geldautomaten in Nederland per direct te hervatten. De komende dagen zullen steeds meer Rabobank-geldautomaten weer beschikbaar zijn. Het zal naar verwachting een week duren voordat de volledige dienstverlening op het gebruikelijke niveau is. De staking van Brink’s medewerkers begon zaterdagochtend 27 december. Als gevolg hiervan zijn circa 710 van de 2.300 geldautomaten van de Rabobank buiten gebruik geraakt.    

De aankondiging van Brink’s dat de dienstverlening aan de Rabobank volledig wordt hervat, volgt op de bekendmaking van de vakbonden dat medewerkers van Brink’s het werk weer willen oppakken. De Rabobank heeft toegezegd opnieuw haar best te doen om direct betrokken partijen bij elkaar te brengen: Brink’s, de vakbonden, Geld Service Nederland (GSN) en de onderaannemers van GSN. Verrijdt: ‘De Rabobank wil voorkomen dat onze klanten nog langer last hebben van het conflict tussen Brink’s en de vakbonden. Daarom willen we ons inspannen om partijen opnieuw aan tafel te krijgen, met als doel de betrokken medewerkers van Brink’s perspectief te geven.’
 
De Rabobank heeft eerder dit jaar besloten om het waardetransport en het vullen van geldautomaten vanaf 1 juli 2015 niet langer te laten verzorgen door Brink’s, maar door Geld Service Nederland. Brink’s heeft aangekondigd dat daardoor arbeidsplaatsen vervallen. De vakbonden zijn niet tevreden over de afhandeling van de reorganisatie door Brink’s.

Marcel van der Meulen treedt terug als voorzitter van de directie Reaal

Marcel van der Meulen heeft besloten zijn functie als directievoorzitter van Reaal per 1 januari 2015 om persoonlijke redenen neer te leggen. Hiermee treedt hij ook terug als bestuurder uit de vennootschappen SRLEV N.V., Reaal Schadeverzekeringen N.V. en REAAL N.V. De directie van VIVAT Verzekeringen heeft Marcel gevraagd de komende periode aan het bedrijf verbonden te blijven om een aantal projecten te leiden. De rol van Marcel van der Meulen zal tijdelijk worden waargenomen door Wim Henk Steenpoorte.

Meeste Nederlanders oververzekerd voor tandarts

Consumenten die een tandartsverzekering afsluiten, kiezen er meestal een die te duur is voor wat ze nodig hebben. Want de premie is vaak veel hoger dan de kosten die zij maken. Dit overkomt voornamelijk mensen die alleen maar voor controles naar de tandarts gaan.

Mensen die hun kosten voor 100 procent vergoed willen hebben, zijn bovendien vaak duurder uit dan mensen die genoegen nemen met 75-80 procent vergoeding. De extra premie weegt meestal niet op tegen de extra dekking. Daarbij maakt het niet uit voor welk bedrag ze zijn verzekerd.
Veel mensen klaar voor paar tientjes

Bijna 60 procent van de Nederlanders heeft een tandartsverzekering. Daarvan bezoekt zo’n 63 procent de tandarts alleen voor controles, in veel gevallen is dit twee keer per jaar. Deze kosten komen volgend jaar neer op ongeveer 20 euro per keer, ofwel 40 euro per jaar.

Tandartskosten zelf betalen is vaak veel voordeliger. Consumenten die de tandarts alleen bezoeken voor de halfjaarlijkse controles kunnen in sommige gevallen tot wel 138 euro per jaar besparen. Zo biedt Zilveren Kruis de aanvullende verzekering ‘Tand Ster 1', die 100 procent van de kosten vergoedt, tot een bedrag van 250 euro per jaar. De premie voor deze verzekering - voor mensen van 30 jaar en ouder - bedraagt 14,90 euro per maand. Op jaarbasis betaal je 178,80 euro, voor een verzekering die dus maximaal maar 250 euro vergoedt. Het zelf betalen van de halfjaarlijkse controles is in dit geval veel voordeliger.

Mensen die wel een tandartsverzekering afsluiten kunnen vaak ook besparen op de premie. Als zij niet kiezen voor een volledige vergoeding is de premie vaak veel lager. Ruud Martens, algemeen directeur van Independer: “Je bent eigenlijk altijd voordeliger uit met een verzekering die maar 75-80 procent in plaats van 100 procent vergoeding geeft. Verzekeraars gaan ervan uit dat mensen die zelf meebetalen aan hun behandeling, beter nadenken over de noodzaak van hun tandartsbezoek. Mensen die 100% laten vergoeden voelen het tandartsbezoek niet in hun portemonnee. Dat verlaagt de drempel om naar de tandarts te gaan voor een behandeling. Deze verzekeringen zijn daarom relatief duurder.

Ook een goedkope tandartsverzekering kan nog duurkoop zijn. Aevitae biedt bijvoorbeeld een goedkope tandartsverzekering aan. Deze verzekering biedt 75 procent vergoeding van maximaal 100 euro per jaar. De jaarpremie voor deze verzekering is 71,88 euro. Twee controles per jaar kosten ongeveer 40 euro. Daarvan betaal je 25 procent zelf, wat neerkomt op 10 euro. Je betaalt dus 71,88 premie plus 10 euro (eigen bijdrage) voor een verzekering die in dit geval 30 euro vergoedt. Zelf betalen is dan een heel stuk voordeliger.

dinsdag 30 december 2014

Poll: Run op bankautomaat

Een flink aantal consumenten is met de oud en nieuw-inkopen voor de deur van plan extra geld uit de flappentap te trekken als gevolg van de staking bij geldtransporteur Brink’s. Dat blijkt uit een poll op DFT.nl. Ruim een kwart (26 procent) van de 1300 deelnemers zegt extra geld te gaan pinnen uit vrees voor lege geldautomaten. Bijna de helft (48 procent) blijft kalm en zegt toch al bijna alles elektronisch te betalen.

De afgelopen dagen hebben geldlopers van Brink’s gestaakt. Daardoor konden vooral geldautomaten van Rabobank niet bijgevuld worden na de drukke kerstdagen. Rabobank liet gisteravond weten dat inmiddels 415 van de 2300 geldautomaten leeg is.

‘Verzekeraar moet deeleconomie omarmen’

Verzekeraars zijn er om ontwikkelingen als Airbnb te stimuleren. Dat past immers bij hun kernwaarden ‘mogelijk maken’, ‘zekerheid bieden’ en ‘maatschappelijke betrokkenheid’. Dat schrijft het Verbond voor Verzekeraars in het nieuwe position paper ‘Deeleconomie = kansen / bedreigingen’.

Schadeverzekeringen zijn van oudsher ingedeeld naar bezit: het huis, de inboedel, de auto, de spullen van een ander, enzovoorts. Uitgangspunt voor een verzekering is ‘bezit’, niet ‘gebruik’. Deze indeling verhindert in veel gevallen risicodekking als een auto of huis door anderen of meerdere mensen wordt gebruikt.

ABN informeert over revisieproces portefeuille renteswaps

ABN Klanten met een renteswap hebben een brief ontvangen met daarin informatie over de over de revisie van hun renteswap. De bank vindt het belangrijk dat de renteswaps die zij aan haar klanten verkoopt ook daadwerkelijk geschikt zijn voor haar klanten. Dit geldt niet alleen ten aanzien van klanten die voor het eerst een renteswap willen afsluiten maar ook voor klanten die in het verleden één of meerdere renteswaps hebben afgesloten. Ook heeft de Minister van Financiën onlangs een toezegging gedaan aan de Tweede Kamer. De Minister heeft de bank de opdracht gegeven om de rentederivaten van haar niet-professionele klanten eenmalig extra zorgvuldig te bekijken op passendheid van het product.

ABN AMRO heeft zo’n 6.000 renteswaps van MKB bedrijven in portefeuille. De herbeoordeling van deze dossiers is een omvangrijke klus waar sinds enkele maanden een grote groep collega’s van de bank aan werkt. Het proces vordert goed en kan naar verwachting in het eerste kwartaal van 2015 worden afgerond.

maandag 29 december 2014

KNAB wint Gouden Spaarvarken 2014

Het Gouden Spaarvarken, de prijs voor de best renderende spaarrekening zonder beperkende voorwaarden, is over 2014 gewonnen door KNAB met de ‘Flexibel Sparen’ rekening. Vergelijkingssite www.SpaarInformatie.nl die de prijs voor het zesde jaar op rij uitreikt, houdt voor spaarrekeningen het hele jaar dagelijks alle spaarrentes op de Nederlandse spaarmarkt bij. Met een effectieve rente van 1,74% over heel 2014 heeft de ‘Flexibel Sparen’ rekening van KNAB het hoogste gemiddelde rendement van alle spaarrekeningen opgeleverd. 

De ‘Flexibel Sparen’ rekening was in het verleden enkel toegankelijk voor betalende klanten van KNAB maar is sinds de introductie van een gratis pakket, KNAB Basis, tot een saldo van 50.000 Euro beschikbaar voor iedereen.

De tweede plek wordt ingenomen door de ‘Internet Spaarrekening’ van Argenta met een rente van 1,71% gevolgd door de ‘Internetsparen’ rekening van Nationale-Nederlanden met een rente van 1,70% op de derde plek. Wederom bleven de grootbanken zoals ABN AMRO, Rabobank en ING dit jaar ver achter. Bij hen lag de gemiddelde rente van een spaarrekening zonder voorwaarden in 2014 rond de 1,1% wat ruim 0.6% lager is dan de hoogste rente.

Vanaf het begin van 2014 is de gemiddelde spaarrente van de top-10 omlaag gekropen van 1,80% naar 1,55% aan het einde van het jaar. De renteverschillen waren heel het jaar zeer klein in de top-10. In tegenstelling tot vorig jaar was de top-10 redelijk stabiel en ging deze slechts in een paar kleine stapjes omlaag waarbij de volgorde van de rekeningen nauwelijks wijzigde. Nog nooit lagen de rentes in de top-10 zo dicht bij elkaar en was deze zo stabiel. Zo stond de ‘Flexibel Sparen’ rekening van KNAB 47 weken op nummer 1.

Opvallend waren de renteverlagingen buiten de top-10. Dit jaar zijn de grootbanken met hun spaarrentes onder de 1,20% gedoken, een belangrijke grens waarbij er minder rente wordt vergoed dan dat er belasting wordt geheven in box-3. Hoe de spaarrente zich in 2015 gaat ontwikkelen is onduidelijk. Door de recente ontwikkelingen van de wereld economie en de kans op een verhoging van het rentetarief van onder andere de Europese Centrale Bank lijkt stabilisatie voor de hand te liggen.

Ook in 2014 liepen veel mensen nog spaarrente mis, in totaal zo’n 1,80 miljard Euro: gemiddeld ontvangen we zo’n 1,10% rente terwijl bijvoorbeeld de winnaar van het Gouden Spaarvarken, KNAB, op dit moment een spaarrente van 1,65% geeft. Veel mensen zouden er goed aan doen hun spaarrente te vergelijken met die van andere spaarrekeningen. Zijn er rekeningen die meer rente geven, dan is een overstap zo gemaakt. Met de gratis dienst http://www.RenteWekker.nl/ is het vergelijken van spaarrentes nog eenvoudiger gemaakt. Gebruikers worden via een persoonlijke rentelijst op de hoogte gehouden van de actuele spaarrente. Veel gebruikers zijn hierdoor van spaarrekening overgestapt waardoor ze meer rente hebben ontvangen.

ABN AMRO verlaagt rente Direct Sparen

Per 31 december a.s. verlaagt ABN AMRO de spaarrente voor de Direct Sparen rekening van 1,05% naar 1%. Klanten zijn hierover door de bank geïnformeerd. De Direct Sparen rekening is de vrij opneembare spaarrekening van ABN AMRO. De verlaging is een gevolg van het einde van een tijdelijke verhoging van de rente op de Direct Sparen rekening.

woensdag 24 december 2014

Vrouw laat keuze zorgverzekering over aan de man

Vrouwen zijn minder geneigd om te vergelijken en hun zorgverzekering online af te sluiten. Dat blijkt uit onderzoek van prijsvergelijkingswebsite Pricewise en bureau Motivacion. Pricewise-directeur Hans de Kok: "Vrouwen zeggen in ons onderzoek dat ze de keuze vaker aan hun man overlaten. We merken dat ook aan de telefoon. Er bellen veel vrouwen met vragen, maar als er daadwerkelijk een keuze moet worden gemaakt, willen ze toch eerst even met hun man overleggen." Sowieso zijn mannen meer bezig met het vergelijken van de grote rekeningen in het huishouden, niet alleen met de zorgverzekering, maar bijvoorbeeld ook met de energierekening.

Van de drie soorten basisverzekeringen, blijft de naturapolis (ruime keuze in zorgverleners) het populairst. Daarna volgt de restitutiepolis (vrije keuze voor zorgverleners) en ten slotte is er de selectief polis. Deze polis wordt ook wel de budgetpolis genoemd en wordt vooral gekozen door jongeren en mannen. Hans de Kok: "De goedkoopste polis kost Euro 66,- met een eigen risico van Euro 875,-. Deze verzekering wordt veel gekozen door mannen en jongeren die verwachten volgend jaar weinig zorg te gaan gebruiken. Maar pas op: áls je iets krijgt, moet je wel eerst die Euro 875,- betalen voordat de rest van je zorgrekening vergoed wordt."

Tot 31 december heb je de kans om over te stappen op een andere zorgverzekering, die wellicht beter bij je past. Hans de Kok: "Dat is kort dag. We zien op onze website dat er veel vergeleken wordt, maar men wacht nog steeds met het definitief afsluiten van de zorgverzekering. Het is dus veel kijken, kijken en niet kopen." Van de zorgverzekeringen die tot nu toe bij Pricewise zijn afgesloten, is 38% een naturapolis. 36% van de verzekeringen zijn restitutiepolissen en 26% is een budgetpolis.

Jongeren kiezen dus vaker voor een selectieve polis. "Jongeren vinden het niet erg om alles online te regelen; van het bestellen van medicijnen tot declareren. Zij maken ook minder gebruik van zorg, dus maakt het hen ook niet zo veel uit dat ze maar naar een beperkt aantal ziekenhuizen mogen," aldus Hans de Kok.

De aanvullende verzekering is minder populair dan vorig jaar. Van het aantal afgesloten zorgpolissen heeft 60% een aanvullende verzekering bovenop de basisverzekering gekozen. Hans de Kok: "Opvallend is ook dat er óf een eigen risico van Euro375,- wordt gekozen (72%) óf het maximale eigen risico van Euro875,- (24%). Slechts in 4% van de gevallen kiest men voor een eigen risico dat daar tussenin zit." De Kok wijst er wel op dat deze cijfers 'dagkoersen' zijn. De grote hausse van overstappers moet nog komen.

Alies Huisbrink: "We begrijpen wel dat consumenten wachten met het vergelijken van hun zorgverzekering. Het is best een klus en het gaat over een van de grootste uitgaven per maand van gezinnen." Pricewise waarschuwt wel om niet te lang te wachten met een beslissing maken. Hans de Kok: "De grote piek in aanvragen komt vaak tussen Kerst en Oud en Nieuw. Dan hebben mensen vakantie en dus ook de tijd om te kijken welke zorgverzekering het komend jaar het beste bij je past. Maar let op: als je vragen hebt, kan je zo maar drie kwartier bij zorgverzekeraars in de wacht staan aan de telefoon. Een goed alternatief is om met je vragen te bellen naar een prijsvergelijker. Die hebben niet alleen antwoord op je vraag over één specifieke zorgpolis, maar kunnen ook iets zeggen over andere polissen, advies geven en helpen bij het afsluiten."

EU verlaagt bankprovisies betaalkaarten

De Europese Unie heeft eindelijk voorstellen aangenomen om maxima te stellen aan tarieven voor (online) kaartbetalingen. Daarnaast moeten tarieven transparanter worden gemaakt en krijgen winkeliers meer keuzevrijheid bij kaartacceptatie. Wat betekent dat voor het online betalingsverkeer?

Eerst maar het goede nieuws: De wetgeving levert Europese consumenten naar verwachting een jaarlijkse besparing van zes miljard euro. Bij Nederlandse consumenten gaat het om een bedrag van 56 miljoen euro per jaar. De hogere kosten hoeven immers niet meer te worden doorgerekend. De tarieven krijgen een plafond van 0,2 procent voor bankkaarten en 0,3 procent voor credit cards. Vooral in Duitsland en Polen zullen ze dat merken, omdat de kosten daar erg hoog liggen. Maar ook voor Nederlandse webwinkeliers is dit goed nieuws: de betalingen met een credit card vanuit het buitenland worden minder duur.

BNG Bank benoemt Labe tot lid Raad van Bestuur

De Raad van Commissarissen van BNG Bank Olivier Labe (45) benoemd tot lid van de Raad van Bestuur per 1 mei 2015. Hij wordt de opvolger van Hans Leenaars. Labe is sinds 2007 in dienst van BNG Bank. Sinds 2010 is hij directeur Treasury & Capital Markets. Voorafgaand aan zijn dienstverband bij BNG Bank was hij werkzaam bij Unilever als Manager Global Treasury Operations. Hans Leenaars is lid van de Raad van Bestuur van BNG Bank sinds 2002. Per 1 mei 2015 gaat hij met pensioen.

Winkelen zonder portemonnee

Achteraf betalen was al mogelijk op internet. Ook winkels gaan klanten aanbieden om producten mee te nemen en later af te rekenen.‘Betaal de volgende keer maar.’ De winkelier op de hoek wil het nog wel eens aanbieden aan klanten. Toch zullen steeds meer winkels de mogelijkheid gaan bieden om achteraf af te rekenen. Vaste klanten van modeketen Open32 kunnen er voortaan voor kiezen om hun aankopen een paar weken later te betalen. De retailer werkt hierbij samen met Afterpay, een aanbieder van uitgestelde betaalmethodes. Meer winkelketens zullen op korte termijn volgen, verwacht Redmer de Vries van AfterPay.

dinsdag 23 december 2014

Twintig maanden cel voor frauderende belastingconsulente uit Enschede

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 63-jarige vrouw uit Enschede tot een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar. Zij vulde voor haar klanten opzettelijk de belastingaangifte onjuist in. Hierdoor ontvingen deze klanten onterecht belastingvoordeel. De geschatte schade voor de Belastingdienst is meer van 1 miljoen euro. Als bijzondere voorwaarde mogen de vrouw en haar echtgenoot zich in haar proeftijd niet bezig houden met het invullen van belastingaangiften voor anderen.

Over de jaren 2009 tot en met 2013 diende de vrouw meer dan 2500 belastingaangiften in voor haar klanten. In de meeste gevallen voerde zij verzonnen en te hoge aftrekposten op. Voor het invullen van de aangiften rekende de vrouw 35 tot 45 euro per aangifte.

Haar klanten kwamen bij haar thuis om de aangifte in te laten vullen. Nadat de Belastingdienst haar op het spoor kwam en eind 2013 haar woning doorzocht, verhuisde de vrouw haar werkzaamheden. Om niet via het eigen IP-adres ontdekt te worden, vulde ze de digitale formulieren na die tijd in bij haar klanten thuis.

De rechtbank oordeelt dat de vrouw geen symbolische schadevergoeding van 10.000 euro hoeft te betalen aan de Belastingdienst, zoals de officier van justitie had gevraagd. Het controleren van belastingaangiften is namelijk in beginsel een van de kerntaken van de Belastingdienst. Daarnaast ontbreekt enig overzicht van de extra kosten die de Belastingdienst zou hebben gemaakt.

De officier van justitie eiste verder dat de vrouw 125.000 euro aan illegaal verdiend geld moet betalen. Dat bedrag zou zij hebben verdiend met de vergoedingen die haar klanten gaven voor het invullen van hun belastingaangiften. De rechtbank oordeelt dat deze ontnemingsvordering op een nieuwe zittingsdatum verder onderzocht moet worden.

Voor vragen over financiën en schulden: naar VraagWijzer Rotterdam

Vanaf 1 januari is de gemeente Rotterdam verantwoordelijk voor het bieden van hulp dichtbij huis, voor al haar inwoners. Rotterdammers met vragen over zorg, gezondheid, financiën, persoonlijke problemen en brieven kunnen vanaf deze datum terecht bij VraagWijzer. Elk gebied in Rotterdam kent een VraagWijzer.

De VraagWijzer-consulent brengt de ondersteuningsvragen van de klant breed in kaart. Daarbij wordt altijd eerst gekeken naar de eigen mogelijkheden van de klant. Als er ondersteunende dienstverlening nodig is, vindt dit altijd plaats in samenhang met mogelijke andere trajecten die op dat moment van belang zijn. De hulp en ondersteuning die de gemeente biedt, is volgens het principe van één huishouden, één ondersteuningsplan, één regisseur.

Als de VraagWijzer-consulent merkt dat voor de financiële problemen de inzet van Kredietbank Rotterdam (KBR) nodig is, wordt via de consulent een afspraak met een KBR-medewerker gemaakt. De medewerkers van de KBR zijn voortaan alleen bij Vraagwijzer aanwezig. De KBR in Prins Alexander is vanaf 1 januari alleen nog geopend voor jongeren tot en met 27 jaar.

De ‘Hebbie effe’ campagne van de gemeente Rotterdam informeert Rotterdammers over de veranderingen op het gebied van zorg en welzijn. Meer informatie www.rotterdam.nl/hulpdichtbij

Rotterdammers die een afspraak willen maken voor schulddienstverlening kunnen dit doen via het spreekuur van VraagWijzer, maar ook via 14 010 en www.rotterdam.nl

maandag 22 december 2014

DNB bevestigt opleggen boete van 22,8 miljoen aan Delta Lloyd

DNB bevestigt dat DNB een boete ter hoogte van 22,8 miljoen euro heeft opgelegd aan Delta Lloyd naar aanleiding van onderzoek naar de bedrijfsvoering, nadat Delta Lloyd op basis van vertrouwelijke informatie transacties heeft uitgevoerd, waarbij financieel voordeel is behaald. Ook bevestigt DNB - zoals in het persbericht staat- dat zij een aanwijzing tot heenzending van de CFO van Delta Lloyd heeft opgelegd. Tegen deze besluiten kunnen rechtsmiddelen worden ingesteld.

DNB zal het boetebesluit zo spoedig mogelijk als wettelijk is toegestaan openbaar maken. De wet biedt echter mogelijkheden om via de rechter publicatie van een boetebesluit voorlopig tegen te houden. Zolang de rechter hierover geen beslissing heeft genomen en publicatie toelaatbaar acht kan DNB een boetebesluit niet openbaar maken en hierover geen inhoudelijke mededelingen doen. Over de aanwijzing tot heenzending van de CFO van Delta Lloyd kan DNB geen verdere toelichting geven omdat DNB over individuele bestuurders geen mededelingen kan doen.

Vanaf 2015 is huis kopen ingewikkelder

De huizenmarkt trekt de laatste maanden van 2014 weer aan. Per 1 januari 2015 wordt het kopen van een huis moeilijker omdat de hypotheekregels wijzigen. Omdat kopers vaker eigen geld in het huis stoppen, wordt de vraag met wie je het huis koopt en wie het huis erft als je dood gaat, steeds belangrijker. "Je moet meer huiswerk doen als je een huis koopt", zegt Lucienne van der Geld namens Netwerk Notarissen. "Daarom hebben we een online tool gemaakt zodat je belangrijke financiële zaken niet vergeet bij het kopen van een huis". Via www.huisjeboompjebeestjetest.nl krijgt een huizenkoper een lijst met persoonlijke tips en adviezen waarmee hij beter voorbereid een huis koopt.

Eerder al werd de regel ingevoerd dat je bij een nieuwe hypotheek alleen nog hypotheekrenteaftrek krijgt als je ook aflost op je hypotheek. Per 1 januari 2015 komt daar nog een extra regel bij. Dit heet de loan-to-value-regeling. Dit is de verhouding tussen de hoogte van de lening en de waarde van het koophuis. Tot 2018 wordt met deze regeling in stappen de aftrekbaarheid van hypotheken verlaagd. De loan-to-value is in 2015 103% van de waarde van het koophuis. Per 2018 wordt de loan-to-value maar 100%. Dit betekent dat je de kosten van het kopen van het huis, zoals de overdrachtsbelasting en andere kosten, zelf moet financieren.

Daartegenover staat dat vanaf 2015 de rente over een restschuld langer aftrekbaar blijft en dat je drie jaar lang hypotheekrenteaftrek hebt over het huis dat je nieuw hebt gekocht én het huis dat in de verkoop staat.

Niet alleen de fiscale consequenties van het kopen van een huis moet op het lijstje staan van de huizenkoper. Het kopen van een huis - dat doe je maar een paar keer in je leven - moet goed worden voorbereid, ook op financieel gebied. "Uit recent onderzoek van de ING blijkt dat kopers gemiddeld 23.000 euro spaargeld inbrengen. Met de eigenwoningschenking en familiebankieren zien we dat er ook geld van de ouders in het huis gaat. Daarom wordt de vraag met wie je het huis koopt en wie het huis erft als je dood gaat, steeds belangrijker," licht Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen, toe. "Omdat we in de praktijk zien dat kopers in de drukke periode in het koopproces best essentiële onderdelen missen waarover ze beslissingen moeten nemen, hebben we besloten ze daarmee online te gaan helpen".

Netwerk Notarissen ontwierp de huisjeboompjebeestjetest waarmee de aanstaande koper op verschillende vlakken informatie krijgt. Fiscale, financiële tips en adviezen maar ook over het koopproces en specifieke aandachtspunten bij het type woning dat wordt gekocht. Waar moet je aan denken als je een woonboot koopt en hoe zit het met de begunstiging van de levensverzekering? Na het invullen van de test krijgt de aanstaande huizenkoper een checklist die voor hem van toepassing is.

Banken groeien mee met steeds strenger wordende eisen Bazel III

Nederlandse banken werken gestaag aan de verbetering van hun kapitaalposities. Toch zijn banken er nog niet. Gedurende de komende jaren zullen Nederlandse banken hun kapitaalbuffers verder moeten versterken om aan de geleidelijk strenger wordende eisen van het nieuwe toezichtraamwerk Bazel III te voldoen.

Dit blijkt uit de meest recente monitoring-exercitie van het Bazels Comité voor het bankentoezicht over de voortgang bij het bereiken van Bazel III. Winstinhoudingen, kostenbesparingen, balansaanpassingen en uitgifte van nieuwe kapitaalinstrumenten zijn voor de hand liggende maatregelen om uiteindelijk aan het raamwerk te voldoen.

Lening van 1 miljoen euro voor Groninger kredietunie

De Coöperatieve Kredietunie Groningen U.A. krijgt een lening van 1 miljoen euro van de provincie Groningen. De kredietunie is eerder dit jaar opgericht om een bijdrage te leveren aan de lokale economie. Dat gebeurt via de verstrekking van kleine leningen en de begeleiding van ondernemers. Provinciale Staten bespreken het voorstel begin 2015.

De Coöperatieve Kredietunie Groningen U.A. richt zich op het midden - en kleinbedrijf in en rond de stad Groningen en wil kredieten verschaffen tot maximaal 250.000 euro. De gemiddelde te verstrekken lening zal naar verwachting minder dan 100.000 euro zijn. De kredietunie is een samenwerkingsverband van ondernemers en heeft een eigen ledenraad, coachingscommissie en kredietbeoordelingscommissie.

De provincie staat positief tegenover kredietunies. Door de huidige economische situatie wordt de kredietverstrekking door banken aan midden- en kleinbedrijven steeds moeizamer. Kredietunies kunnen dit probleem (gedeeltelijk) oplossen door leningen te verstrekken en ondernemers te coachen. Kredietunies doen voor hun kapitaal een beroep op privaat en publiek geld.

De lening van de provincie van 1 miljoen euro is ervoor bedoeld om het startkapitaal te versterken. De looptijd is tien jaar. De provincie had in augustus 2014 al een subsidie van 30.000 euro beschikbaar gesteld voor de opstart van de kredietunie.

vrijdag 19 december 2014

Verzekeraars besparen 90 miljoen door effectieve fraudeaanpak

Verzekeraars hebben vorig jaar bijna 24.000 keer onderzoeken ingesteld als ze vermoedden dat er werd gesjoemeld met verzekeringen. Bij een derde van die gevallen was er inderdaad sprake van onrechtmatig handelen en/of verzekeringsfraude. Verzekeraars konden daarmee maar liefst 90,2 miljoen euro besparen. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV).

Uit de cijfers van het CBV (onderdeel van het Verbond) blijkt dat er het meest wordt gefraudeerd tijdens het claimen (64 procent). Denk aan het verhogen van de waarde van een gestolen camera of iets claimen wat überhaupt niet gestolen is. Bij de overige 36 procent werd er gesjoemeld bij het aanvragen van verzekeringen, zoals het bewust verzwijgen van medische gegevens.

Fraudeurs krijgen op verschillende manieren een tik op hun vingers, variërend van het terugvorderen van de kosten van het fraudeonderzoek tot het beëindigen van de polis. Een op de vier betrapte personen (vaak de ernstige gevallen) belandt bovendien in het landelijk waarschuwingssysteem, zodat ook andere verzekeraars weten wie als fraudeur te boek staat.
Fraudeaanpak loont

Volgens Ferdinand Soeteman, manager van het CBV, tonen de cijfers aan dat de aandacht voor fraude loont. “Verzekeraars hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de bestrijding van fraude en andere vormen van criminaliteit. Die aanpak werpt zijn vruchten af en uiteindelijk is de klant daar ook bij gebaat. Hoe minder er onrechtmatig wordt geclaimd, hoe minder er ten onrechte wordt uitgekeerd. En hoe lager de schadelast blijft, hoe lager uiteindelijk ook de premie uitvalt.”

Banken mogen samenwerken voor behoud geldautomaten op platteland

ABN AMRO is blij dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) toestemming verleent aan de banken om tot op zekere hoogte met elkaar af te stemmen hoe ze contant geld in dunbevolkte gebieden kunnen blijven aanbieden.

In Zeeuws Vlaanderen starten ING, Rabobank, SNS Bank en ABN AMRO een pilot om mensen zo veel mogelijk binnen een straal van 5 kilometer toegang te bieden tot een uitgiftepunt voor contant geld. Daar zijn meerdere oplossingen voor bijvoorbeeld door het plaatsen van geldautomaten of consumenten de gelegenheid bieden om in winkels contant geld bij te pinnen.
Daar waar het plaatsen van een geldautomaat door een bank de beste oplossing is, mogen de banken van de ACM nu onderling afstemmen waar en door welke bank die geldautomaat geplaatst zal worden.

Het gebruik van contant geld is met 10% afgenomen, waardoor geldautomaten minder vaak worden gebruikt. ABN AMRO wil graag goede toegang blijven bieden tot de geldautomaat en zal in 2015 alleen in zeer beperkte gevallen overgaan tot het sluiten of weghalen van een geldautomaat.

donderdag 18 december 2014

DNB: Meer vergunningen voor innovatieve marktpartijen

DNB ziet de afgelopen tijd weer initiatieven van nieuwe partijen die ook daadwerkelijk leiden tot markttoetreding. In 2014 zijn vergunningen verleend aan zowel een bank als een verzekeraar die zijn opgericht door nieuwe, innovatieve marktpartijen. Inmiddels toetst DNB bij een aanvraag niet alleen de levensvatbaarheid van de bank of verzekeraar, maar ook de wijze van afbouw, waarmee de klanten zoveel mogelijk worden ontzien als het later toch mis blijkt te gaan.

De markt van banken en verzekeraars heeft lange tijd geen echte nieuwkomers gekend. Dit jaar is daarin verandering gekomen. Zowel bij de banken als bij de verzekeraars zijn vergunningen verleend aan instellingen die zijn opgericht door partijen van buiten de sector en met een vernieuwend concept.

woensdag 17 december 2014

‘De toekomst is aan fintech’

De toekomst is aan fintech, daarom moeten banken haast maken met digitale dienstverlening. Dat was de belangrijkste boodschap die Chris Skinner, auteur van het boek Digital Bank, gisteren had voor de bezoekers van Emerce eFinancials in Amsterdam. 

Banken leunen op een verouderde infrastructuur die vooral is ingericht op de distributie van papiergeld, vertelde Skinner. “Digitaal is geen kanaal, vergeet termen als omnichannel. Banken houden zich nog te veel bezig met producten, ze moeten zich nog meer oriënteren op consumenten.”

Independer: minder mensen stappen over van zorgverzekering

Tot nu toe stapten veel minder mensen over naar een andere zorgverzekering dan op dit tijdstip in 2013. Independer merkt dat mensen terughoudender zijn geworden als het gaat om een nieuwe zorgverzekering. Dit is opmerkelijk omdat veel zorgpremies fors zijn gestegen. Bovendien zijn de verschillen in keuzevrijheid groter geworden.

Ondank het feit dat steeds meer mensen pas na de kerstdagen kijken naar hun zorgverzekering, verwacht Independer niet meer overstappers dan vorig jaar. Twee belangrijke oorzaken: door de introductie van een derde type basisverzekering, de budgetpolis, zien mensen door de bomen het bos niet meer. En mensen maken zich zorgen dat ze geen vrije artsenkeuze meer hebben na een overstap. Door deze terughoudendheid laten Nederlanders jaarlijks bijna 400 miljoen aan premiebesparing liggen.

“Wij zien dat het aantal mensen dat van zorgverzekering is geswitcht tot nu toe 20 procent lager ligt dan vorig jaar”, zegt Ruud Martens, algemeen directeur van Independer. “Omdat bijna een op de vijf Nederlanders via Independer overstapt, zien wij precies hoe de markt zich ontwikkelt. Een klein aantal verzekeringen doet het erg goed maar over de hele linie zien we een duidelijke terugloop. Een van de oorzaken hiervan is dat er steeds meer keuze is. Sinds kort kunnen mensen kiezen uit drie type basisverzekeringen. Vrije artsenkeuze varieert hierbij van volledig tot zeer beperkt. Dat mensen iets te kiezen hebben is goed maar veel mensen vinden het hierdoor juist ingewikkeld worden. Omdat dat bij sommige (budget) polissen behandelingen in verschillende ziekenhuizen worden uitgesloten, zijn mensen onzeker over een eventuele overstap.” Volgens Martens is die onzekerheid onnodig omdat er verschillende goedkope verzekeringen zijn, waar je nog steeds volledige keuzevrijheid hebt.

Independer raadt mensen aan om hun zorgverzekering goed onder de loep te nemen. Bijna driekwart van Nederland is nog nooit geswitcht sinds de introductie van de basisverzekering in 2006. De kans is groot dat deze mensen niet meer de beste polis hebben. Sindsdien is er namelijk veel veranderd. Niet alleen in het verzekeringsaanbod maar ook in het wensenpakket van veel consumenten. Martens: “Ik kan me voorstellen dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. Maar als je jezelf drie vragen stelt bij het kijken naar je oude of nieuwe zorgverzekering, dan wordt het een stuk overzichtelijker:

1. Wil je altijd zelf je arts kunnen kiezen of niet?
2. Wil je een laag of hoog eigen risico hebben?
3. Wil je een aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld tandarts of fysiotherapie?

Volgens de zorgmonitor van Vektis is 73 procent van de verzekerden sinds 2006 nog nooit overgestapt. Zij lieten hierdoor vorig jaar een besparing van 397 miljoen euro liggen. Cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit laten zien dat 1,2 miljoen Nederlanders vorig jaar wél van basisverzekering wisselden. Deze groep bespaarde hiermee in 2014 een totaal van 54,2 miljoen euro; een gemiddelde van 67 euro per volwassen overstapper.

Mensen die wél overstappen wachten hier steeds langer mee. Independer verwacht dat ongeveer de helft van de overstappers pas vlak voor oudjaar zijn keuze maakt. Martens: “Elk jaar zien we een grotere groep mensen die pas in de laatste dagen van het jaar overstapt. In 2008 koos 30% van de overstappers pas in de laatste week van het jaar een andere zorgverzekering. Vorig jaar was dit 45%. Wij denken dat dit jaar nog meer mensen lang zullen wachten met hun overstap. Desondanks verwachten wij dat het aantal overstappers in Nederland hooguit gelijk zal zijn aan vorig jaar.”

dinsdag 16 december 2014

Toename portefeuille staatsobligaties levensverzekeraars

In het derde kwartaal van 2014 is de portefeuille staatsobligaties van Nederlandse levensverzekeraars met € 7 miljard toegenomen tot € 104 miljard, zo blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank. Daarmee wordt eerdere groei voortgezet.

De staatsobligatieportefeuille van levensverzekeraars geeft vanaf eind 2009 een groei te zien. Destijds bedroeg de portefeuille nog zo’n € 65 miljard. De groei is enerzijds te verklaren door  herwaarderingen (prijsstijgingen van obligaties als gevolg van daling van de kapitaalmarktrente) en anderzijds door netto aankopen. In de eerste drie kwartalen van 2014 is de portefeuille staatsobligaties in totaal met € 18 miljard toegenomen.

'Pensioenfondsen zien premie met nieuw Financieel Toetsingskader stijgen'

Nederlandse pensioenfondsen verwachten dat de pensioenpremie met de invoering van het nieuw Financieel Toetsingskader zal stijgen. Met de nieuwe wetgeving worden de fondsen onder meer verplicht om hogere buffers aan te houden en meer zekerheden in te bouwen. Hoewel fondsen voor hun premiebeleid nog mogen uitgaan van de huidige wetgeving, verwacht een meerderheid van de pensioenfondsen dat de premie volgend jaar zal stijgen.

Uit jaarlijks onderzoek van KPMG onder honderd Nederlandse pensioenfondsen blijkt dat bijna 40% van de fondsen verwacht dat de combinatie van het nieuwe FTK en het Witteveenkader, dat tot doel heeft de fiscale vrijstelling van pensioenopbouw verder te beperken, tot een stijging van de premie zal leiden. Ruim 30% verwacht echter een daling. "Hoewel met de nieuwe wetgeving een fundamentele hervorming van het pensioenstelsel van tafel is en de basisuitgangspunten niet wijzigen, zal het nieuwe FTK ingrijpende gevolgen hebben, niet alleen voor de premie, maar ook voor de zekerheid van het pensioen en de solidariteit tussen generaties", constateert Alexander van Stee van KPMG.

"Voor wat betreft de solidariteit tussen generaties krijgt de huidige generatie gepensioneerden naar verwachting te maken met lagere indexatie", constateert Van Stee: "De eisen ten aanzien van het vereist eigen vermogen en ten aanzien van het toezeggen van indexatie worden verhoogd en remmen op korte termijn de indexatie af. Ook voor de huidige generatie werkenden zal het nieuwe FTK naar verwachting niet leiden tot hogere pensioenuitkomsten. Op korte termijn zullen actieven (net als gepensioneerden) minder indexatie krijgen.

Gepensioneerden gaan er met het nieuwe FTK dus op achteruit en actieven zullen er niet per definitie op vooruit gaan. Het is echter zo dat elke pensioen euro ooit uitbetaald dient te worden aan de deelnemers. De toekomstige actieven moeten dus het meeste voordeel hebben van het nieuwe FTK, omdat gepensioneerden erop achteruit gaan en de huidige actieven er niet op vooruit gaan. Dit is ook een logische conclusie, aangezien het nieuwe FTK zal leiden tot hogere buffers. Dit betekent naar verwachting ook een grotere overdracht van buffers aan de generatie die op dit moment niet werkt.

Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat bijna 75% van de onderzochte pensioenfondsen inmiddels stappen heeft gezet voor de invoering van het nieuw Financieel Toetsingskader en de effecten van het nieuwe FTK op de premie en de dekkingsgraad heeft laten doorrekenen. Van Stee: "In de nieuwe situatie is sprake van een beleidsdekkingsgraad. Dat betekent dat het bestuur voor het vaststellen van het beleid niet hoeft uit te gaan van de actuele dekkingsgraad, maar kan uitgaan van de gemiddelde dekkingsgraad van de laatste 12 maanden. Het beleid kan daardoor minder afhankelijk worden van 'dagkoersen' en stabieler worden.

Een belangrijke verandering is verder dat de regels voor het opstellen van het herstelplan worden aangepast. In het oude herstelplan was er een periode van 15 jaar om uit het reservetekort te herstellen. De herstelperiode werd korter naar gelang een fonds langer in een situatie van reservetekort zat. Het gevolg was dat pensioenfondsen met een gelijke financiële positie verschillend beoordeeld worden ten aanzien van het herstelplan afhankelijk van de periode dat zij in een reservetekort zaten.

In het nieuwe FTK is de herstelperiode 10 jaar. Er hoeven geen rechten te worden gekort indien het fonds verwacht binnen de periode van 10 jaar te herstellen. De periode van 10 jaar wordt niet kleiner naar gelang fondsen langer in een situatie van reservetekort zijn. Fondsen in gelijke situaties worden dus gelijk behandeld (ongeacht de periode waarin zij in reservetekort zitten). In theorie kan het in het nieuwe FTK dus voorkomen dat een fonds altijd in een situatie van reservetekort zit."


maandag 15 december 2014

'ING heeft meeste storingen ter wereld'

De drie grootste banken van Nederland hadden de afgelopen twaalf maanden 132 dagen met grote storingen. Daarmee heeft Nederland het hoogste aantal bankstoringen ter wereld. Het Verenigd Koninkrijk volgt op de tweede plaats met 36 grote storingsdagen, gevolgd door Brazilië met 30 grote storingsdagen.

Omgerekend heeft Nederland gemiddeld één op de acht dagen een grote bankstoring, het Verenigd Koninkrijk één op de 30 dagen en Brazilië één op de 36 dagen. Dat blijkt uit een analyse van Allestoringen.nl. Hierbij is gekeken naar het aantal storingsdagen voor de drie banken met de meeste grote storingen per land in de periode van 1 december 2013 tot en met 30 november 2014.

ING had in de gemeten periode op 48 dagen last van een grote storing. In totaal stelde Allestoringen.nl bij ING 196 storingen vast, een stijging 221 procent ten opzichte van 2013.

Vorig jaar (2013) had Rabobank nog het meeste storingsdagen. Dit jaar eindigde de bank op de tweede plaats met 45 grote storingsdagen op een totaal van 137 storingsdagen (een stijging van 108%). ABN Amro eindigt als derde met 39 grote storingsdagen op een totaal van 135 storingsdagen (een stijging van 160%).

“De drie grootste banken van Nederland zagen het aantal storingsdagen het afgelopen jaar fors stijgens, waarbij het aantal voor ING zelfs meer dan verdrievoudigde,” zegt Tom Sanders, mede-oprichter van Allestoringen.nl. “ING heeft gemiddeld bijna eenmaal per week last van een grote storing, en om de dag zijn er kleinere problemen.”

Alle storingen detecteert storingen op basis van meldingen van eindgebruikers op sociale media zoals Twitter, via de website van Allestoringen.nl en uit andere bronnen. Deze meldingen worden automatische beoordeeld en geanalyseerd. Allestoringen.nl constateert een storing wanneer het aantal meldingen significant afwijkt van het normale aantal meldingen. Bij een ‘grote storing’ ligt het aantal meldingen ten minste 150% hoger dan bij een reguliere storing. Allestoringen is onderdeel van een internationaal netwerk van storingswebsites dat in 27 landen storingen meet bij allerlei diensten zoals banken, telecomproviders en online diensten als Facebook, Ebay en Whatsapp.

Top 4  - Nederland aantal grote storingen (totaal aantal storingen) (relatieve stijging van totaal aantal storingen tov 2013)
ING – 48 (196) (+221%)
Rabobank – 45 (137) (+108%)
ABN-Amro – 39 (135) (+160%)
SNS Bank – 3 (14) (+17%)

MKB’er richt vizier op financiering van groei

De financieringsbehoefte van MKB’ers verschuift in 2015 van herfinanciering naar het financieren van groei en uitbreiding. Het aantal ondernemers dat een financiering nodig denkt te hebben is met 8 procent gelijk aan vorig jaar. De gemiddelde omvang van de financiering die MKB’ers denken af te sluiten - 320.000 euro - is fors groter dan de financieringsbehoefte in de afgelopen 12 maanden. Deze bedroeg toen gemiddeld 200.000 euro. Dit blijkt uit de MKB-Financieringsbarometer die ABN AMRO en GfK vandaag publiceren.

Van de ondernemers die een financieringsbehoefte hebben, wil 28 procent deze financiering inzetten voor de groei en uitbreiding van hun bedrijf. Afgelopen jaar was dit 18 procent. Het percentage dat een financiering nodig denkt te hebben voor herfinanciering volgend jaar bedraagt 11 procent ten opzichte van 22 procent het afgelopen jaar.

De financiering wordt bij voorkeur geregeld middels een rekening-courant krediet. 65 procent denkt dat het zal lukken op de gewenste manier financiering te krijgen, waarbij ook wordt gekeken naar andere financieringsvormen - als lease (13 procent), onderhandse lening (21 procent) en eigen vermogen (7 procent) - dan bancair krediet.

Internet is voor 66 procent van de ondernemers de belangrijkste bron om zich te oriënteren op een geschikte financiering. De meeste MKB-bedrijven hebben over klassieke financieringsvormen - een bancaire lening of een rekening-courant krediet - redelijk veel kennis in huis. De helft weet echter niet dat de bank ook kan helpen bij het zoeken naar een andere financieringsvorm.

MKB-ondernemers hebben overwegend positieve verwachtingen voor 2015. Ruim 4 op de 10 MKB-ondernemers hebben in 2014 al een omzetgroei gerealiseerd en nagenoeg hetzelfde aantal verwacht dat hun omzet ook in volgend jaar zal groeien. Ongeveer een derde van de MKB’ers verwacht dat hun omzet in 2015 met 10 procent of meer zal toenemen.


Nog dit jaar aflossen op de hypotheek goed mogelijk

Klanten van ABN AMRO die nog dit jaar een aflossing willen doen op hun hypotheek, hebben daarvoor nog de tijd. Het geld moet op 22 december binnen zijn.

Minister Dijsselbloem van Financiën riep de banken gisteren op om ‘even bij te schakelen’ om hypotheekaflossingen nog dit jaar mogelijk te maken. Tot 1 januari geldt namelijk nog de mogelijkheid om 100.000 euro belastingvrij te schenken, mits het geld wordt gebruikt voor de koop of renovatie van een woning of voor het aflossen van de hypotheekschuld. Er is veel interesse om hier gebruik van te maken.

Daarnaast zijn traditioneel de laatste weken van het jaar een periode waarin meer (extra) wordt afgelost op de hypotheek. ABN AMRO is goed in staat deze aanvragen te verwerken.

Klanten van ABN AMRO met een hypotheek die ‘onder water’ staat, kunnen tot aan WOZ-waarde boetevrij aflossen. Dat blijft ook in 2015 mogelijk.

vrijdag 12 december 2014

Voorzitter Marco (Verbond van Verzekeraars) Keim tekent nog een jaar bij

Marco Keim (Aegon Nederland NV) tekent nog een jaar bij als voorzitter van het Verbond van Verzekeraars. De Algemene Ledenvergadering van het Verbond heeft vandaag ingestemd met deze verlengde termijn. Keim blijft aan tot ultimo december 2015.

Keim werd op 19 december 2012 tot voorzitter benoemd en heeft volgens terugtredend vice-voorzitter Niek Hoek (Delta Lloyd) op een goede wijze invulling gegeven aan deze rol. “Onder leiding van Marco Keim koos de sector een maatschappelijker profiel, kreeg het programma VerzekeraarsVersterken vaart en is onder meer een gedragen visie op het pensioenstelsel ontwikkeld’’, aldus Hoek.

Bij de Algemene Ledenvergadering werd tevens besloten dat David Knibbe (NN Group) wordt benoemd in het bestuur als opvolger van Lard Friese (NN Group) en de rol van vice-voorzitter op zich neemt. Per 1 januari 2015 treedt Niek Hoek (Delta Lloyd) terug als bestuursvoorzitter van zijn maatschappij, waarmee ook zijn lidmaatschap van het Verbondsbestuur eindigt. De heer Hoek wordt opgevolgd door Hans van der Noordaa.


MKB geeft banken dikke onvoldoende

Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (MKB) geeft banken een dikke onvoldoende. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Jonker Advies uit Amsterdam in samenwerking met landelijk verschijnend magazine Het Ondernemersbelang. De resultaten van het onderzoek zijn vandaag naar de banken verstuurd.

Het onderzoek, dat in september en oktober onder ongeveer 100.000 duizend lezers van Het
Ondernemersbelang werd uitgezet, velt een hard oordeel over de dienstverlening van banken. Met
rapportcijfers geven mkb-ondernemers aan zeer ontevreden zijn: ze beoordelen hun bank met een gemiddeld cijfer van 3,9.

De ondernemers werd gevraagd hun oordeel te geven over de drie grootste kredietverstrekkers van het MKB: Rabobank, ING en ABN Amro. Respondenten geven onder meer aan hoe ze contactpersonen beoordelen, wat ze van de communicatie van hun bank vinden, hoe ze de transparantie van het proces rondom hun kredietaanvraag ervaren en hoe ze de voorwaarden met betrekking tot de financiering becijferen.

Van de beoordeelde banken scoort Rabobank op drie van deze vier criteria met voorsprong het slechtst. Contactpersonen krijgen een 5,3, de communicatie een 4,6, de transparantie een 4,2 en de voorwaarden een 4,5. ABN Amro scoort met respectievelijke rapportcijfers van een 5,7, 4,7 4,4 en 4,3 iets beter, maar nog altijd ver onder de maat. Het best doet ING het met respectievelijk een 6,3, 5,4, 4,8 en 5,5, maar ook daarmee brengt de bank het niet verder dan een gemiddeld cijfer van 5,5.

Opmerkelijke uitkomst is namelijk dat ondernemers die van hun bank een krediet ontvingen nauwelijks tevredener zijn dan mkb’ers wiens kredietaanvraag werd geweigerd. Een ander opvallend resultaat is dat ook ondernemers met een gezond eigen vermogen van boven de 30 procent hun bank met een magere 4,0 becijferen

donderdag 11 december 2014

AFM neemt meldingen van Vereniging Woekerpolis.nl in ontvangst

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft dinsdag  25.000 meldingen en een nadere analyse in ontvangst genomen van de Vereniging Woekerpolis.nl. De meldingen zijn gedaan door polishouders die via de website van de vereniging konden aangeven in hoeverre het probleem met hun beleggingsverzekering door hun verzekeringsmaatschappij is opgelost.

De AFM heeft de meldingen en analyse in ontvangst genomen uit handen van de voorzitter van Woekerpolis.nl, de heer Flipse. Signalen zijn een belangrijke bron van informatie bij het uitvoeren van onze toezichthoudende taak. De AFM is de vereniging daarom erkentelijk voor het doorgeven van de meldingen en zal deze verder bestuderen.

Voorop staat voor de AFM dat het in ieders belang is dat de onzekerheid die de beleggingsverzekeringsproblematiek creëert zo spoedig mogelijk moet worden weggenomen. De AFM volgt de ontwikkelingen in dit dossier aandachtig en stimuleert de sector tot het ondernemen van actie om uiteindelijk de positie van de klant daadwerkelijk te verbeteren.

Bij signalen dat zij zich niet aan deze regels houden, spreekt de AFM hen hierop aan. Bij structurele signalen dat de kwaliteit marktbreed te wensen overlaat, kan de AFM een nader onderzoek starten. De AFM zal vanuit haar rol als onafhankelijk toezichthouder de meldingen en analyse van de Vereniging Woekerpolis.nl meenemen in haar toezicht.

Op 9 oktober van dit jaar heeft de AFM het rapport Nazorg beleggingsverzekeringen gepubliceerd met daarin de resultaten van verzekeraars en adviseurs bij het helpen van hun klanten met een beleggingsverzekering. De AFM geeft aan het belangrijk te vinden dat vooral de meest kwetsbare klanten zo snel mogelijk in actie komen en moeten worden geholpen.

Verzekeraars en adviseurs moeten alles op alles zetten om voor hun klanten met een niet opbouwende beleggingsverzekering al het mogelijke te doen om hen te activeren. De boodschap dat de klant mogelijk het doelkapitaal niet gaat behalen zonder in actie te komen, moet hierbij dringender onder de aandacht worden gebracht.

Schippers vraagt NZa extra toezicht op zorgverzekeringsmarkt

Nadat het aanbod van ziektekostenverzekeringspolissen voor 2015 bekend is, heeft minister Edith Schippers (VWS) op 2 december 2014 de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gevraagd om in hun werkprogramma 2015 extra aandacht te vestigen op een aantal signalen.
Schippers bevraagt de NZa expliciet op vijf punten:
  1. De budgetpolissen in relatie tot de zorgplicht; voldoen ook de meest vergaande budgetpolissen aan de zorgplicht, waaronder het leveren van zorg tijdig, binnen redelijke afstand? En wordt gecontracteerd op het criterium kwaliteit en prestatie, of alleen prijs?
  2. Marketing zorgverzekeraars; wat is de praktijksituatie betreffende de marketing van zorgverzekeraars met polissen gericht op specifieke doelgroepen? Leidt dit (direct dan wel indirect) tot ongewenste risicoselectie? Kan de NZa aangeven welke maatregelen genomen kunnen worden als dat zo is?
  3. Toenemend aantal zorgpolissen; is er met het grote aantal verschillende polissen (duizenden) nog sprake van een goed werkende en transparante verzekeringsmarkt? Zo niet, wat zijn maatregelen die daartegen kunnen worden genomen?
  4. Transparantie vergelijkingssites zorgverzekeringen; gezien het grote aantal polissen en daardoor de noodzaak van een keuzehulpmiddel voor de consument; is het toezicht op de keuzehulpmiddelen scherp, zijn maatregelen nodig en wat zijn maatregelen die kunnen worden genomen?
  5. Individuele beroepsbeoefenaren wijzen er op dat het voor hen moeilijk is om in contact te komen met hun zorgverzekeraar, waardoor zij hun innovaties en kwaliteitsniveau niet goed onder de aandacht van de verzekeraars kunnen brengen, er komt geen gedachtewisseling op gang over de prijs/kwaliteitsverhouding; wat zijn methoden om deze uitwisseling wel tot stand te brengen?

Mistgenerator beveiligt geldautomaten tegen plofkraken

Als gevolg van een verbeterde beveiliging van pinautomaten bij banken verleggen criminelen hun aandacht naar op zichzelf staande geldautomaten. Bijvoorbeeld in supermarkten. Met het (plof)kraken is - na inbraken en overvallen -een volgende fase aangebroken die met steeds meer schade gepaard gaat. In de strijd tegen deze criminaliteit wordt in Nederland nu de mistgenerator ingezet. In Engeland gebeurt dat al massaal met als gevolg een afname van het aantal kraken. De Plus-supermarkt in Landgraaf heeft voor Nederland de primeur en koppelt een geldautomaat aan een mistgenerator.

Mistgeneratoren zijn een van oorsprong Belgische vinding. Het door Nadim Masri geleide Bandit Mistgeneratoren uit Zwanenburg heeft het alleenrecht voor levering in Nederland. Het internationaal gecertificeerde apparaat wordt inmiddels gebruikt in honderden winkels en supermarkten. Tot de klantenkring van Bandit behoren onder meer Kruidvat, de Kijkshop en Bruna. En ook oliemaatschappijen die er hun tankstations mee uitrusten.

In geval van een inbraak of overval vult de ruimte zich binnen enkele seconden met een ondoordringbare mist. Daders worden er door overrompeld en nemen meestal zonder medeneming van goederen de benen. Dezelfde techniek kan ook bij het beveiligen van geldautomaten worden gebruikt. In Engeland wordt dat al gedaan door het bedrijf Bank Machine, de grootste exploitant van op zich zelf staande geldautomaten (zogenoemde ATM's). Daarvan zijn er in vijf jaar tijd ruim 400 uitgerust met een mistgenerator.

Volgens Bandit-directeur Nadim Masri groeit in Nederland de belangstelling voor deze manier van beveiligen: "Het besef dat je door een goede koppeling van geldautomaten aan mistgeneratoren veel narigheid kan voorkomen wordt sterker. Met het installeren van onze apparatuur in een Plus-supermarkt in Landgraaf zetten we een volgende stap. Als daar - net als in winkels en pompstations - óók blijkt dat de aanwezigheid van een mistgenerator potentiële overvallers afschrikt, gaat het de goede kant op."

woensdag 10 december 2014

VEH: Banken incasseren 6 miljard overwinst op hypotheken

De 'overwinst' die banken en andere geldverstrekkers tussen medio 2009 en medio 2014 op hypotheken hebben kunnen boeken bedraagt ruim zes miljard euro. Dit blijkt uit berekeningen van Vereniging Eigen Huis op basis van de rentebarometer die de Universiteit van Amsterdam maandelijks opstelt. Hoofdoorzaak van de hoge winstmarge is een gebrekkig functionerende hypotheekmarkt waar gezonde concurrentie en marktwerking niet meer bestaan.

Nederlandse banken kunnen op de kapitaalmarkt tegen relatief lage kosten geld lenen, onder meer omdat Nederlandse huiseigenaren tot de meest betrouwbare betalers behoren. Toch brengen diezelfde banken de hoogste rentetarieven in rekening. Door een extra winstopslag stroomt de overwinst al jaren achtereen bij de banken binnen en kunnen zij ieder kwartaal opnieuw uitstekende resultaten op hypotheken rapporteren. Rob Mulder, directeur Vereniging Eigen Huis: "Mensen met een hypotheek hebben door een hogere rente fors bijgedragen aan het herstel van banken, die zonder uitzondering zijn geslaagd voor de Europese stresstest".

In september berekenden banken en andere geldverstrekkers gemiddeld 0,89 procentpunt extra rente aan hun klanten. In maart dit jaar was dat nog 0,43 procentpunt. De hoge winstopslag komt bij alle hypotheekvormen voor, maar valt door de huidige lage rentestand niet op. Sinds medio 2010 behoort de Nederlandse hypotheekrente tot één van de hoogste van de Europese landen (bron: ECB en CPB). Ook de ACM bevestigde vorig jaar dat de Nederlandse hypotheekmarges sinds de crisis zijn toegenomen. Hypotheken zijn volgens de ECB het goedkoopst in Finland.

Sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 verdwenen veel buitenlandse geldvertrekkers van de Nederlandse hypotheekmarkt. Het gevolg is dat de afgelopen jaren ongeveer 80% van de hypotheekmarkt in handen was van slechts enkele Nederlandse grootbanken. Van een gezonde, concurrerende markt is dan ook al lang geen sprake meer. De gevolgen daarvan werden versterkt doordat een aantal banken door de ontvangen staatssteun lange tijd niet mocht concurreren met lage rentetarieven. Inmiddels is die beperking voor alle banken opgeheven.


BinckBank boos op DeGiro

Online broker BinckBank ligt in de clich concurrent DeGiro. Die laatste zou misleidende berichten hebben verspreid over het handelsplatform TOM van Binck. De broker overweegt nu juridische stappen.

DeGiro zou bij testen hebben ontdekt dat TOM klanten niet altijd de beste prijs biedt. De prijsvechter baseert zijn conclusie op de werking van twaalf orders in vijf fondsen. Door het gebruik zogeheten 'flash trades' zou het voor de particulier onmogelijk worden de beste prijs te krijgen.

'De conclusie van DeGiro dat klanten van BinckBank niet de beste prijs krijgen voor hun aandelenorders wordt niet gestaafd door de feiten en is daarom onjuist', aldus BinckBank.

ABN AMRO MeesPierson: hogere weging liquide middelen

ABN AMRO MeesPierson heeft winst genomen op beursgenoteerd vastgoed en de overweging in Europese aandelen vergroot. Dit blijkt uit de beleggingsstrategie 2015, die vandaag is gepubliceerd onder de titel Verder herstel in 2015. Verder wordt aanbevolen om het nieuwe jaar in te gaan met een overweging in aandelen en hedgefondsen en een onderweging in obligaties.

Ben Steinebach, hoofd Beleggingsstrategie van ABN AMRO MeesPierson: “De lage olieprijzen en de sterkere Amerikaanse dollar zullen het herstel van de wereldeconomie en de bedrijfswinsten steunen maar de karakteristieken van risicospreiding gaan veranderen. In het vastrentend universum liggen er minder kansen en aandelen zijn beleggingen waarvan mag worden verwacht dat ze meer inkomsten en rendement genereren”.

De private bank verwacht dat megatrends met betrekking tot innovatie en aandeelhouderswaarde het rendement op aandelen in 2015 ondersteunen. Om de portefeuille breder te spreiden, geeft zij met name de voorkeur aan rechtstreekse beleggingen in leiders in technologie zoals Google, Kuka en Qualcomm, samen met grote consumentgerichte ondernemingen zoals Amazon, Alibaba, Baidu en Tencent. Daarnaast gaat de voorkeur uit naar conglomeraten zoals GE, Philips, Siemens en DSM, en naar grote farmaceutische bedrijven zoals Amgen, Novartis, Gilead Sciences en Pfizer.

ABN AMRO MeesPierson verwacht dat de wereldeconomie in 2015 met 3,8% groeit. Klanten doen er goed aan zich voor te bereiden op perioden van marktvolatiliteit en –correcties als gevolg van verkiezingen en internationale spanningen. Zij kunnen dit doen door posities breed te spreiden over sectoren, obligatie-emittenten en regio’s. Obligaties zijn onderwogen maar kunnen, ondanks de lage rendementen, nog altijd als stootkussen dienen in het geval van scherpe correcties op de aandelenmarkten. Als bescherming tegen het rente- en liquiditeitsrisico raadt ABN AMRO MeesPierson aan te beleggen in investment-grade en high-yield obligaties alsmede in obligaties uit perifere eurolanden.

In de assetallocatie van de gemengde modelportefeuille van de private bank komen deze wijzigingen tot uiting: de allocatie aan liquide middelen is verhoogd van 5% naar 10%. De weging van obligaties en aandelen is ongewijzigd gelaten op respectievelijk 37% en 40%. Via een verlaging van de weging van vastgoed naar neutraal is de totale weging van alternatieve beleggingen teruggebracht van 18% tot 13%. Binnen alternatieve beleggingen zijn hedge funds overwogen (8%), met de nadruk op de strategieën long/short equity en event-driven. Voor grondstoffen en vastgoed hanteren we een neutrale weging

Aan het valutafront zal de Amerikaanse dollar naar verwachting in 2015 verder stijgen, terwijl de euro en de Japanse yen vermoedelijk uit de gratie blijven. De olieprijzen gaan waarschijnlijk gebukt onder een overvloedig aanbod.

dinsdag 9 december 2014

ABN AMRO schaft personeelskorting op hypotheken af

ABN AMRO stopt vanaf 2015 met de personeelskorting op nieuw af te sluiten hypotheken. Medewerkers die na 31 december 2014 in dienst treden ontvangen geen korting meer. Zij betalen het tarief dat de bank ook haar klanten biedt. ABN AMRO maakt deze keuze omdat het past in het huidig tijdbeeld en omdat het in lijn is met de maatschappelijke wens om personeelsvoordelen te beperken.

Voor huidige ABN AMRO medewerkers blijft de personeelskorting van kracht gedurende de looptijd van de hypotheek. Dat geldt ook voor het verlengen van de rentevaste periode of als medewerkers besluiten hun hypotheek mee te nemen naar een nieuwe woning. Voor bestaande medewerkers die een hypotheek willen afsluiten geldt volgend jaar nog een overgangsregeling.

Onafhankelijk online geldplan voor Rotterdammers

Mensen die vinden dat ze teveel geld uitgeven, willen besparen of een ‘appeltje voor de dorst’ willen opbouwen kunnen een geldplan opstellen. Als eerst gemeente in Nederland biedt de gemeente Rotterdam zijn inwoners nu de mogelijkheid om dit online te doen. Wethouder Maarten Struijvenberg (Werkgelegenheid & Economie): ‘Het Geldplan is een laagdrempelig middel, handig te gebruiken voor alle Rotterdammers om goed inzicht te krijgen in hun huishoudboekje.’ Het Geldplan is anoniem en in tegenstelling tot veel andere vergelijkingssites onafhankelijk.

Met het geldplan kunnen Rotterdammers op twaalf verschillende leefgebieden besparingstips ontvangen en testen en vergelijkingen doen. Zo kunnen energieaanbieders en (zorg)verzekeraars met elkaar worden vergeleken. Krijgen Rotterdammers tips hoe te besparen op onder andere huis, tuin of hobby’s maar ook op huishoudelijke uitgaven, kleding en vervoer.

In principe kunnen alle Rotterdammers het geldplan gebruiken. Mensen met een modaal inkomen kunnen de meeste winst behalen met het invullen van het geldplan. Niet alleen mensen met een laag inkomen kunnen door bepaalde gebeurtenissen in de financiële problemen raken. Ook mensen met een modaal inkomen kunnen hierdoor worden getroffen. Landelijk heeft 18% van de mensen die een schuldregeling aanvragen een bovenmodaal inkomen. Voor risicogroepen, zoals jongeren en lage inkomens heeft de gemeente Rotterdam al allerlei instrumenten ontwikkeld waarmee schulden aangepakt en voorkomen kunnen worden (geldlessen op scholen, serious game, laagdrempelige cursussen in de wijk). Voor Rotterdammers met een modaal inkomen waren die er nog niet. Wethouder Maarten Struijvenberg: ‘We zetten deze collegeperiode extra in op preventie, om schuldenproblematiek bij Rotterdammers te voorkomen. Dit onafhankelijk instrument draagt daaraan bij.‘

Het Geldplan is onderdeel van Startpunt Geldzaken. In het Startpunt Geldzaken, bundelen het Nibud, Vereniging Eigen Huis (VEH), de beleggersvereniging VEB en de stichting Financial Planning Standards Board Nederland (FPSB NL) hun kennis. Op basis van bijdrage van o.a. de gemeente Rotterdam is het eerste geldplan voor deze site ontwikkeld.

maandag 8 december 2014

Consumentenbond en Wakkerpolis verenigen zich tegen Nationale-Nederlanden

De Consumentenbond en claimbedrijf Wakkerpolis bundelen hun krachten en komen samen op voor de belangen van honderdduizenden woekerpolisgedupeerden van Nationale-Nederlanden (NN). De twee organisaties hebben NN een brief gestuurd met een dringende oproep om de gedupeerde consumenten een hogere vergoeding te geven voor de geleden schade. Ze willen ook dat NN meer doet om te voorkomen dat de schade op lopende polissen blijft stijgen. Als NN geen gehoor geeft aan de oproep, volgen (gezamenlijke ingezette) juridische stappen.

Bart Combée, directeur Consumentenbond (links op de foto): 'Nationale-Nederlanden is één van de verzekeraars die een groot aantal woekerpolissen verkocht maar gedupeerde consumenten nog steeds onvoldoende genoegdoening geeft; ondanks druk van de minister van Financiën en toezichthouder AFM. De oproep die de Consumentenbond vorige maand aan alle verzekeraars deed om over te gaan tot een terugroepactie Woekerpolissen, sloeg Nationale-Nederlanden in de wind. Tijd voor vervolgstappen dus.'

De Consumentenbond ontvangt geen vergoeding van woekerpolishouders maar verhaalt bij veroordeling haar onkosten op de aansprakelijke partij. Beide partijen staan open voor samenwerking met andere behartigers van de belangen van consumenten die door een woekerpolis van NN zijn gedupeerd. Combée: 'Dankzij de inzet van diverse claimorganisaties ligt er nu jurisprudentie die van belang kan zijn voor alle consumenten.'  

Adriaan de Gier, advocaat en woordvoerder van Wakkerpolis (rechts op de foto): 'Wakkerpolis strijdt voor alle gedupeerden in de woekerpolisaffaire die bij haar zijn aangemeld. We voeren diverse claimprocedures tegen NN ten behoeve van een grote groep klanten. Medio vorig jaar hebben we daarin bij Klachteninstituut Kifid een klinkende overwinning behaald. Volgens het Kifid heeft NN ten onrechte een fors bedrag aan zogenoemde 'Eerste kosten' in rekening gebracht. Ook is volgens het Kifid door NN bij de verkoop van de polissen het zeer schadelijke 'hefboomeffect' verzwegen. Die overwinning helpt al onze klanten en raakt alle 500.000 mensen die in het verleden een beleggingsverzekering van NN hebben gekocht. We bundelen nu de krachten met de Consumentenbond, om samen verder te strijden voor een rechtvaardige behandeling van de vele gedupeerden'.

De Consumentenbond en Wakkerpolis hebben in hun brief (pdf) NN nog een keer in de gelegenheid gesteld om de terugroepactie Woekerpolissen te organiseren, waartoe de Consumentenbond vorige maand alle verzekeraars opriep. Combée: 'NN moet de waarde van alle woekerpolissen opnieuw berekenen, maar dan tegen redelijke voorwaarden, die de Consumentenbond heeft opgenomen in een speciaal daarvoor ontwikkelde checklist.'

De Consumentenbond en Wakkerpolis gaan via een eigen methodiek per polis van NN de hoogte van de extra compensatie voor iedere gedupeerde vaststellen. Die methodiek passen ze toe op alle 2.300 polissen van NN-gedupeerden die bij Wakkerpolis zijn aangemeld. NN heeft in totaal circa 500.000 polissen verkocht die in aanmerkingen komen voor extra compensatie met een totale schade van tenminste €2 miljard. 

Rabobank: samen met de klant de lat hoger voor duurzame ontwikkeling

De Rabobank kiest met de strategische nota ‘Samen Duurzaam Sterker’ voor focus in haar duurzaamheidsbeleid op weg naar 2020 en legt daarmee de ‘duurzaamheidslat’ opnieuw hoger. De coöperatieve bank zet in op het versnellen van duurzame landbouw en voedselvoorziening en het versterken van de vitaliteit van gemeenschappen. De Rabobank wil de eigen financiële dienstverlening, kennis en netwerken op het gebied van duurzaamheid verbinden met de ambities van klanten. De bank initieert tal van concrete activiteiten, zoals een duurzame ‘klantfoto’ voor bedrijven, om de ambities waar te maken. Duurzaamheid wordt nog nadrukkelijker integraal onderdeel van de dienstverlening binnen en buiten Nederland.

Berry Marttin, lid raad van bestuur van de Rabobank: “Duurzaamheid is essentieel voor het langetermijnsucces van bedrijven, van gemeenschappen en van landbouw en voedselvoorziening. Onze klanten maken daarin het verschil. De Rabobank wil een belangrijke bijdrage leveren in het realiseren van duurzame ontwikkeling. Dat doen we door het financieel ondersteunen, adviseren en verbinden van klanten die een positieve, duurzame impact hebben op de maatschappij en ook op hun eigen winstgevendheid en welvaart. Wij zien deze activiteiten als een wezenlijk onderdeel van onze dienstverlening en het past in onze bredere ambitie ’Banking for Food’ om wereldwijd een betekenisvolle bijdrage te leveren aan oplossing van het wereldvoedselvraagstuk.

‘Samen duurzaam sterker’ bouwt voort op wat de Rabobank de afgelopen jaren op het gebied van duurzaamheid heeft bereikt. Meer dan voorheen zal de Rabobank met klanten actief de dialoog zoeken over verduurzaming van bedrijfsprocessen en verduurzaming van de werk- en leefomgeving. Bas Ruter, directeur Duurzaamheid bij de Rabobank: “Het gesprek met zakelijke klanten over hun ‘klantfoto’ voor duurzaamheid is straks een vast onderdeel van ons klantgesprek en de woningbezitter zullen we informeren over de mogelijkheden om de eigen woning te verduurzamen. Daarmee wordt duurzaamheid nog meer dan nu integraal onderdeel van onze dienstverlening. Daar zijn we op aanspreekbaar en daarover leggen we verantwoording af. Dit alles gericht op zichtbaar en tastbaar bijdragen aan een duurzamere samenleving.”

Arian Kamp benoemd tot lid raad van commissarissen Rabobank

Arian Kamp benoemd tot lid raad van commissarissen Rabobank 3 december 2014 Arian Kamp is benoemd tot lid van de raad van commissarissen van de Rabobank. Kamp is op dit moment voorzitter van de raad van commissarissen van Rabobank Amerstreek en voorzitter van het kringbestuur Zuidwest Nederland.

Agrarisch ondernemer Kamp (51) is als lokaal bestuurder al veertien jaar nauw betrokken bij de Rabobankorganisatie. Daarnaast beschikt hij over een omvangrijk netwerk binnen de agrarische sector, het bedrijfsleven in bredere zin en bij overheden en maatschappelijke organisaties. Kamp, die een postdoctorale opleiding volgde aan de Erasmus School of Accounting & Assurance, heeft veel ervaring opgedaan op het gebied van vernieuwing en innovatie in de land- en tuinbouw sector. Al sinds 2006 is hij als bestuurder actief bij Agrifirm, vanaf 2013 bekleedt hij bij deze landbouwcoöperatie de functie van vicevoorzitter van de raad van commissarissen.

vrijdag 5 december 2014

Rabo Wallet nadert introductie

De Rabobank laat een kleine groep klanten maandag haar mobiele portemonnee, de Rabo Wallet, een laatste gebruikerstest uitvoeren. Zodra de bevindingen zijn verwerkt, is de Rabo Wallet beschikbaar voor alle klanten met een geschikt toestel.

Klanten willen snel, gemakkelijk en veilig kunnen betalen. Contactloos betalen is een nieuwe betaalmethode, die daarin voorziet. Door een telefoon of bankpas kort tegen de terminal te houden vindt een betaling plaats, rechtstreeks vanaf de bankrekening. De telefoon of pas moet hiervoor zijn voorzien van een chip voor Near Field Communication (NFC). De betaling gaat sneller doordat de klant bedragen onder 25 euro zonder pincode kan betalen.

De Rabo Wallet is een app die geschikt is voor telefoons die voorzien zijn van NFC en die daarnaast voldoen aan strenge veiligheidseisen. De betaling moet net zo veilig zijn als met de traditionele Rabo bankpassen. Enkele toestellen zijn inmiddels uitgerust met een NFC-chip en voldoen aan de veiligheidseisen. De Samsung Galaxy 4 en de Samsung Galaxy Note 3 zijn als eerste geschikt.

Tegelijkertijd vragen zowel klanten als ondernemers om snellere en bredere invoering van contactloos betalen. Daarom gaat Rabobank haar passen vanaf februari uitrusten met een chip waardoor contactloos betalen ook op die manier mogelijk is. Klanten die nu actief gebruik maken van de Chipknip of MiniTix krijgen automatisch een nieuwe pas. Andere klanten op het moment dat hun pas aan vervanging toe is.

Nu deze vorm van betalen de nieuwe standaard wordt, worden andere betaalvoorzieningen afgebouwd. Een uniforme betaalwijze voorkomt verwarring in het gebruik. Alle bedrijven en instellingen waar MiniTix wordt geaccepteerd, krijgen in de loop van 2015 de mogelijkheid om, naast de traditionele pinbetaling, ook betalingen via telefoon of contactloze pas te accepteren.