vrijdag 19 december 2014

Verzekeraars besparen 90 miljoen door effectieve fraudeaanpak

Verzekeraars hebben vorig jaar bijna 24.000 keer onderzoeken ingesteld als ze vermoedden dat er werd gesjoemeld met verzekeringen. Bij een derde van die gevallen was er inderdaad sprake van onrechtmatig handelen en/of verzekeringsfraude. Verzekeraars konden daarmee maar liefst 90,2 miljoen euro besparen. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV).

Uit de cijfers van het CBV (onderdeel van het Verbond) blijkt dat er het meest wordt gefraudeerd tijdens het claimen (64 procent). Denk aan het verhogen van de waarde van een gestolen camera of iets claimen wat überhaupt niet gestolen is. Bij de overige 36 procent werd er gesjoemeld bij het aanvragen van verzekeringen, zoals het bewust verzwijgen van medische gegevens.

Fraudeurs krijgen op verschillende manieren een tik op hun vingers, variërend van het terugvorderen van de kosten van het fraudeonderzoek tot het beëindigen van de polis. Een op de vier betrapte personen (vaak de ernstige gevallen) belandt bovendien in het landelijk waarschuwingssysteem, zodat ook andere verzekeraars weten wie als fraudeur te boek staat.
Fraudeaanpak loont

Volgens Ferdinand Soeteman, manager van het CBV, tonen de cijfers aan dat de aandacht voor fraude loont. “Verzekeraars hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de bestrijding van fraude en andere vormen van criminaliteit. Die aanpak werpt zijn vruchten af en uiteindelijk is de klant daar ook bij gebaat. Hoe minder er onrechtmatig wordt geclaimd, hoe minder er ten onrechte wordt uitgekeerd. En hoe lager de schadelast blijft, hoe lager uiteindelijk ook de premie uitvalt.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.