woensdag 31 december 2014

Bijvullen geldautomaten Rabobank wordt hervat

Waardetransporteur Brink’s heeft op 31 december aangekondigd het vullen en onderhoud van de Rabobank-geldautomaten in Nederland per direct te hervatten. De komende dagen zullen steeds meer Rabobank-geldautomaten weer beschikbaar zijn. Het zal naar verwachting een week duren voordat de volledige dienstverlening op het gebruikelijke niveau is. De staking van Brink’s medewerkers begon zaterdagochtend 27 december. Als gevolg hiervan zijn circa 710 van de 2.300 geldautomaten van de Rabobank buiten gebruik geraakt.    

De aankondiging van Brink’s dat de dienstverlening aan de Rabobank volledig wordt hervat, volgt op de bekendmaking van de vakbonden dat medewerkers van Brink’s het werk weer willen oppakken. De Rabobank heeft toegezegd opnieuw haar best te doen om direct betrokken partijen bij elkaar te brengen: Brink’s, de vakbonden, Geld Service Nederland (GSN) en de onderaannemers van GSN. Verrijdt: ‘De Rabobank wil voorkomen dat onze klanten nog langer last hebben van het conflict tussen Brink’s en de vakbonden. Daarom willen we ons inspannen om partijen opnieuw aan tafel te krijgen, met als doel de betrokken medewerkers van Brink’s perspectief te geven.’
 
De Rabobank heeft eerder dit jaar besloten om het waardetransport en het vullen van geldautomaten vanaf 1 juli 2015 niet langer te laten verzorgen door Brink’s, maar door Geld Service Nederland. Brink’s heeft aangekondigd dat daardoor arbeidsplaatsen vervallen. De vakbonden zijn niet tevreden over de afhandeling van de reorganisatie door Brink’s.

Marcel van der Meulen treedt terug als voorzitter van de directie Reaal

Marcel van der Meulen heeft besloten zijn functie als directievoorzitter van Reaal per 1 januari 2015 om persoonlijke redenen neer te leggen. Hiermee treedt hij ook terug als bestuurder uit de vennootschappen SRLEV N.V., Reaal Schadeverzekeringen N.V. en REAAL N.V. De directie van VIVAT Verzekeringen heeft Marcel gevraagd de komende periode aan het bedrijf verbonden te blijven om een aantal projecten te leiden. De rol van Marcel van der Meulen zal tijdelijk worden waargenomen door Wim Henk Steenpoorte.

Meeste Nederlanders oververzekerd voor tandarts

Consumenten die een tandartsverzekering afsluiten, kiezen er meestal een die te duur is voor wat ze nodig hebben. Want de premie is vaak veel hoger dan de kosten die zij maken. Dit overkomt voornamelijk mensen die alleen maar voor controles naar de tandarts gaan.

Mensen die hun kosten voor 100 procent vergoed willen hebben, zijn bovendien vaak duurder uit dan mensen die genoegen nemen met 75-80 procent vergoeding. De extra premie weegt meestal niet op tegen de extra dekking. Daarbij maakt het niet uit voor welk bedrag ze zijn verzekerd.
Veel mensen klaar voor paar tientjes

Bijna 60 procent van de Nederlanders heeft een tandartsverzekering. Daarvan bezoekt zo’n 63 procent de tandarts alleen voor controles, in veel gevallen is dit twee keer per jaar. Deze kosten komen volgend jaar neer op ongeveer 20 euro per keer, ofwel 40 euro per jaar.

Tandartskosten zelf betalen is vaak veel voordeliger. Consumenten die de tandarts alleen bezoeken voor de halfjaarlijkse controles kunnen in sommige gevallen tot wel 138 euro per jaar besparen. Zo biedt Zilveren Kruis de aanvullende verzekering ‘Tand Ster 1', die 100 procent van de kosten vergoedt, tot een bedrag van 250 euro per jaar. De premie voor deze verzekering - voor mensen van 30 jaar en ouder - bedraagt 14,90 euro per maand. Op jaarbasis betaal je 178,80 euro, voor een verzekering die dus maximaal maar 250 euro vergoedt. Het zelf betalen van de halfjaarlijkse controles is in dit geval veel voordeliger.

Mensen die wel een tandartsverzekering afsluiten kunnen vaak ook besparen op de premie. Als zij niet kiezen voor een volledige vergoeding is de premie vaak veel lager. Ruud Martens, algemeen directeur van Independer: “Je bent eigenlijk altijd voordeliger uit met een verzekering die maar 75-80 procent in plaats van 100 procent vergoeding geeft. Verzekeraars gaan ervan uit dat mensen die zelf meebetalen aan hun behandeling, beter nadenken over de noodzaak van hun tandartsbezoek. Mensen die 100% laten vergoeden voelen het tandartsbezoek niet in hun portemonnee. Dat verlaagt de drempel om naar de tandarts te gaan voor een behandeling. Deze verzekeringen zijn daarom relatief duurder.

Ook een goedkope tandartsverzekering kan nog duurkoop zijn. Aevitae biedt bijvoorbeeld een goedkope tandartsverzekering aan. Deze verzekering biedt 75 procent vergoeding van maximaal 100 euro per jaar. De jaarpremie voor deze verzekering is 71,88 euro. Twee controles per jaar kosten ongeveer 40 euro. Daarvan betaal je 25 procent zelf, wat neerkomt op 10 euro. Je betaalt dus 71,88 premie plus 10 euro (eigen bijdrage) voor een verzekering die in dit geval 30 euro vergoedt. Zelf betalen is dan een heel stuk voordeliger.

dinsdag 30 december 2014

Poll: Run op bankautomaat

Een flink aantal consumenten is met de oud en nieuw-inkopen voor de deur van plan extra geld uit de flappentap te trekken als gevolg van de staking bij geldtransporteur Brink’s. Dat blijkt uit een poll op DFT.nl. Ruim een kwart (26 procent) van de 1300 deelnemers zegt extra geld te gaan pinnen uit vrees voor lege geldautomaten. Bijna de helft (48 procent) blijft kalm en zegt toch al bijna alles elektronisch te betalen.

De afgelopen dagen hebben geldlopers van Brink’s gestaakt. Daardoor konden vooral geldautomaten van Rabobank niet bijgevuld worden na de drukke kerstdagen. Rabobank liet gisteravond weten dat inmiddels 415 van de 2300 geldautomaten leeg is.

‘Verzekeraar moet deeleconomie omarmen’

Verzekeraars zijn er om ontwikkelingen als Airbnb te stimuleren. Dat past immers bij hun kernwaarden ‘mogelijk maken’, ‘zekerheid bieden’ en ‘maatschappelijke betrokkenheid’. Dat schrijft het Verbond voor Verzekeraars in het nieuwe position paper ‘Deeleconomie = kansen / bedreigingen’.

Schadeverzekeringen zijn van oudsher ingedeeld naar bezit: het huis, de inboedel, de auto, de spullen van een ander, enzovoorts. Uitgangspunt voor een verzekering is ‘bezit’, niet ‘gebruik’. Deze indeling verhindert in veel gevallen risicodekking als een auto of huis door anderen of meerdere mensen wordt gebruikt.

ABN informeert over revisieproces portefeuille renteswaps

ABN Klanten met een renteswap hebben een brief ontvangen met daarin informatie over de over de revisie van hun renteswap. De bank vindt het belangrijk dat de renteswaps die zij aan haar klanten verkoopt ook daadwerkelijk geschikt zijn voor haar klanten. Dit geldt niet alleen ten aanzien van klanten die voor het eerst een renteswap willen afsluiten maar ook voor klanten die in het verleden één of meerdere renteswaps hebben afgesloten. Ook heeft de Minister van Financiën onlangs een toezegging gedaan aan de Tweede Kamer. De Minister heeft de bank de opdracht gegeven om de rentederivaten van haar niet-professionele klanten eenmalig extra zorgvuldig te bekijken op passendheid van het product.

ABN AMRO heeft zo’n 6.000 renteswaps van MKB bedrijven in portefeuille. De herbeoordeling van deze dossiers is een omvangrijke klus waar sinds enkele maanden een grote groep collega’s van de bank aan werkt. Het proces vordert goed en kan naar verwachting in het eerste kwartaal van 2015 worden afgerond.

maandag 29 december 2014

ABN AMRO verlaagt rente Direct Sparen

Per 31 december a.s. verlaagt ABN AMRO de spaarrente voor de Direct Sparen rekening van 1,05% naar 1%. Klanten zijn hierover door de bank geïnformeerd. De Direct Sparen rekening is de vrij opneembare spaarrekening van ABN AMRO. De verlaging is een gevolg van het einde van een tijdelijke verhoging van de rente op de Direct Sparen rekening.

woensdag 24 december 2014

Vrouw laat keuze zorgverzekering over aan de man

Vrouwen zijn minder geneigd om te vergelijken en hun zorgverzekering online af te sluiten. Dat blijkt uit onderzoek van prijsvergelijkingswebsite Pricewise en bureau Motivacion. Pricewise-directeur Hans de Kok: "Vrouwen zeggen in ons onderzoek dat ze de keuze vaker aan hun man overlaten. We merken dat ook aan de telefoon. Er bellen veel vrouwen met vragen, maar als er daadwerkelijk een keuze moet worden gemaakt, willen ze toch eerst even met hun man overleggen." Sowieso zijn mannen meer bezig met het vergelijken van de grote rekeningen in het huishouden, niet alleen met de zorgverzekering, maar bijvoorbeeld ook met de energierekening.

Van de drie soorten basisverzekeringen, blijft de naturapolis (ruime keuze in zorgverleners) het populairst. Daarna volgt de restitutiepolis (vrije keuze voor zorgverleners) en ten slotte is er de selectief polis. Deze polis wordt ook wel de budgetpolis genoemd en wordt vooral gekozen door jongeren en mannen. Hans de Kok: "De goedkoopste polis kost Euro 66,- met een eigen risico van Euro 875,-. Deze verzekering wordt veel gekozen door mannen en jongeren die verwachten volgend jaar weinig zorg te gaan gebruiken. Maar pas op: áls je iets krijgt, moet je wel eerst die Euro 875,- betalen voordat de rest van je zorgrekening vergoed wordt."

Tot 31 december heb je de kans om over te stappen op een andere zorgverzekering, die wellicht beter bij je past. Hans de Kok: "Dat is kort dag. We zien op onze website dat er veel vergeleken wordt, maar men wacht nog steeds met het definitief afsluiten van de zorgverzekering. Het is dus veel kijken, kijken en niet kopen." Van de zorgverzekeringen die tot nu toe bij Pricewise zijn afgesloten, is 38% een naturapolis. 36% van de verzekeringen zijn restitutiepolissen en 26% is een budgetpolis.

Jongeren kiezen dus vaker voor een selectieve polis. "Jongeren vinden het niet erg om alles online te regelen; van het bestellen van medicijnen tot declareren. Zij maken ook minder gebruik van zorg, dus maakt het hen ook niet zo veel uit dat ze maar naar een beperkt aantal ziekenhuizen mogen," aldus Hans de Kok.

De aanvullende verzekering is minder populair dan vorig jaar. Van het aantal afgesloten zorgpolissen heeft 60% een aanvullende verzekering bovenop de basisverzekering gekozen. Hans de Kok: "Opvallend is ook dat er óf een eigen risico van Euro375,- wordt gekozen (72%) óf het maximale eigen risico van Euro875,- (24%). Slechts in 4% van de gevallen kiest men voor een eigen risico dat daar tussenin zit." De Kok wijst er wel op dat deze cijfers 'dagkoersen' zijn. De grote hausse van overstappers moet nog komen.

Alies Huisbrink: "We begrijpen wel dat consumenten wachten met het vergelijken van hun zorgverzekering. Het is best een klus en het gaat over een van de grootste uitgaven per maand van gezinnen." Pricewise waarschuwt wel om niet te lang te wachten met een beslissing maken. Hans de Kok: "De grote piek in aanvragen komt vaak tussen Kerst en Oud en Nieuw. Dan hebben mensen vakantie en dus ook de tijd om te kijken welke zorgverzekering het komend jaar het beste bij je past. Maar let op: als je vragen hebt, kan je zo maar drie kwartier bij zorgverzekeraars in de wacht staan aan de telefoon. Een goed alternatief is om met je vragen te bellen naar een prijsvergelijker. Die hebben niet alleen antwoord op je vraag over één specifieke zorgpolis, maar kunnen ook iets zeggen over andere polissen, advies geven en helpen bij het afsluiten."

EU verlaagt bankprovisies betaalkaarten

De Europese Unie heeft eindelijk voorstellen aangenomen om maxima te stellen aan tarieven voor (online) kaartbetalingen. Daarnaast moeten tarieven transparanter worden gemaakt en krijgen winkeliers meer keuzevrijheid bij kaartacceptatie. Wat betekent dat voor het online betalingsverkeer?

Eerst maar het goede nieuws: De wetgeving levert Europese consumenten naar verwachting een jaarlijkse besparing van zes miljard euro. Bij Nederlandse consumenten gaat het om een bedrag van 56 miljoen euro per jaar. De hogere kosten hoeven immers niet meer te worden doorgerekend. De tarieven krijgen een plafond van 0,2 procent voor bankkaarten en 0,3 procent voor credit cards. Vooral in Duitsland en Polen zullen ze dat merken, omdat de kosten daar erg hoog liggen. Maar ook voor Nederlandse webwinkeliers is dit goed nieuws: de betalingen met een credit card vanuit het buitenland worden minder duur.

BNG Bank benoemt Labe tot lid Raad van Bestuur

De Raad van Commissarissen van BNG Bank Olivier Labe (45) benoemd tot lid van de Raad van Bestuur per 1 mei 2015. Hij wordt de opvolger van Hans Leenaars. Labe is sinds 2007 in dienst van BNG Bank. Sinds 2010 is hij directeur Treasury & Capital Markets. Voorafgaand aan zijn dienstverband bij BNG Bank was hij werkzaam bij Unilever als Manager Global Treasury Operations. Hans Leenaars is lid van de Raad van Bestuur van BNG Bank sinds 2002. Per 1 mei 2015 gaat hij met pensioen.

dinsdag 23 december 2014

Voor vragen over financiën en schulden: naar VraagWijzer Rotterdam

Vanaf 1 januari is de gemeente Rotterdam verantwoordelijk voor het bieden van hulp dichtbij huis, voor al haar inwoners. Rotterdammers met vragen over zorg, gezondheid, financiën, persoonlijke problemen en brieven kunnen vanaf deze datum terecht bij VraagWijzer. Elk gebied in Rotterdam kent een VraagWijzer.

De VraagWijzer-consulent brengt de ondersteuningsvragen van de klant breed in kaart. Daarbij wordt altijd eerst gekeken naar de eigen mogelijkheden van de klant. Als er ondersteunende dienstverlening nodig is, vindt dit altijd plaats in samenhang met mogelijke andere trajecten die op dat moment van belang zijn. De hulp en ondersteuning die de gemeente biedt, is volgens het principe van één huishouden, één ondersteuningsplan, één regisseur.

Als de VraagWijzer-consulent merkt dat voor de financiële problemen de inzet van Kredietbank Rotterdam (KBR) nodig is, wordt via de consulent een afspraak met een KBR-medewerker gemaakt. De medewerkers van de KBR zijn voortaan alleen bij Vraagwijzer aanwezig. De KBR in Prins Alexander is vanaf 1 januari alleen nog geopend voor jongeren tot en met 27 jaar.

De ‘Hebbie effe’ campagne van de gemeente Rotterdam informeert Rotterdammers over de veranderingen op het gebied van zorg en welzijn. Meer informatie www.rotterdam.nl/hulpdichtbij

Rotterdammers die een afspraak willen maken voor schulddienstverlening kunnen dit doen via het spreekuur van VraagWijzer, maar ook via 14 010 en www.rotterdam.nl

maandag 22 december 2014

DNB bevestigt opleggen boete van 22,8 miljoen aan Delta Lloyd

DNB bevestigt dat DNB een boete ter hoogte van 22,8 miljoen euro heeft opgelegd aan Delta Lloyd naar aanleiding van onderzoek naar de bedrijfsvoering, nadat Delta Lloyd op basis van vertrouwelijke informatie transacties heeft uitgevoerd, waarbij financieel voordeel is behaald. Ook bevestigt DNB - zoals in het persbericht staat- dat zij een aanwijzing tot heenzending van de CFO van Delta Lloyd heeft opgelegd. Tegen deze besluiten kunnen rechtsmiddelen worden ingesteld.

DNB zal het boetebesluit zo spoedig mogelijk als wettelijk is toegestaan openbaar maken. De wet biedt echter mogelijkheden om via de rechter publicatie van een boetebesluit voorlopig tegen te houden. Zolang de rechter hierover geen beslissing heeft genomen en publicatie toelaatbaar acht kan DNB een boetebesluit niet openbaar maken en hierover geen inhoudelijke mededelingen doen. Over de aanwijzing tot heenzending van de CFO van Delta Lloyd kan DNB geen verdere toelichting geven omdat DNB over individuele bestuurders geen mededelingen kan doen.

vrijdag 19 december 2014

Verzekeraars besparen 90 miljoen door effectieve fraudeaanpak

Verzekeraars hebben vorig jaar bijna 24.000 keer onderzoeken ingesteld als ze vermoedden dat er werd gesjoemeld met verzekeringen. Bij een derde van die gevallen was er inderdaad sprake van onrechtmatig handelen en/of verzekeringsfraude. Verzekeraars konden daarmee maar liefst 90,2 miljoen euro besparen. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV).

Uit de cijfers van het CBV (onderdeel van het Verbond) blijkt dat er het meest wordt gefraudeerd tijdens het claimen (64 procent). Denk aan het verhogen van de waarde van een gestolen camera of iets claimen wat überhaupt niet gestolen is. Bij de overige 36 procent werd er gesjoemeld bij het aanvragen van verzekeringen, zoals het bewust verzwijgen van medische gegevens.

Fraudeurs krijgen op verschillende manieren een tik op hun vingers, variërend van het terugvorderen van de kosten van het fraudeonderzoek tot het beëindigen van de polis. Een op de vier betrapte personen (vaak de ernstige gevallen) belandt bovendien in het landelijk waarschuwingssysteem, zodat ook andere verzekeraars weten wie als fraudeur te boek staat.
Fraudeaanpak loont

Volgens Ferdinand Soeteman, manager van het CBV, tonen de cijfers aan dat de aandacht voor fraude loont. “Verzekeraars hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de bestrijding van fraude en andere vormen van criminaliteit. Die aanpak werpt zijn vruchten af en uiteindelijk is de klant daar ook bij gebaat. Hoe minder er onrechtmatig wordt geclaimd, hoe minder er ten onrechte wordt uitgekeerd. En hoe lager de schadelast blijft, hoe lager uiteindelijk ook de premie uitvalt.”

Banken mogen samenwerken voor behoud geldautomaten op platteland

ABN AMRO is blij dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) toestemming verleent aan de banken om tot op zekere hoogte met elkaar af te stemmen hoe ze contant geld in dunbevolkte gebieden kunnen blijven aanbieden.

In Zeeuws Vlaanderen starten ING, Rabobank, SNS Bank en ABN AMRO een pilot om mensen zo veel mogelijk binnen een straal van 5 kilometer toegang te bieden tot een uitgiftepunt voor contant geld. Daar zijn meerdere oplossingen voor bijvoorbeeld door het plaatsen van geldautomaten of consumenten de gelegenheid bieden om in winkels contant geld bij te pinnen.
Daar waar het plaatsen van een geldautomaat door een bank de beste oplossing is, mogen de banken van de ACM nu onderling afstemmen waar en door welke bank die geldautomaat geplaatst zal worden.

Het gebruik van contant geld is met 10% afgenomen, waardoor geldautomaten minder vaak worden gebruikt. ABN AMRO wil graag goede toegang blijven bieden tot de geldautomaat en zal in 2015 alleen in zeer beperkte gevallen overgaan tot het sluiten of weghalen van een geldautomaat.

woensdag 17 december 2014

‘De toekomst is aan fintech’

De toekomst is aan fintech, daarom moeten banken haast maken met digitale dienstverlening. Dat was de belangrijkste boodschap die Chris Skinner, auteur van het boek Digital Bank, gisteren had voor de bezoekers van Emerce eFinancials in Amsterdam. 

Banken leunen op een verouderde infrastructuur die vooral is ingericht op de distributie van papiergeld, vertelde Skinner. “Digitaal is geen kanaal, vergeet termen als omnichannel. Banken houden zich nog te veel bezig met producten, ze moeten zich nog meer oriënteren op consumenten.”

dinsdag 16 december 2014

'Pensioenfondsen zien premie met nieuw Financieel Toetsingskader stijgen'

Nederlandse pensioenfondsen verwachten dat de pensioenpremie met de invoering van het nieuw Financieel Toetsingskader zal stijgen. Met de nieuwe wetgeving worden de fondsen onder meer verplicht om hogere buffers aan te houden en meer zekerheden in te bouwen. Hoewel fondsen voor hun premiebeleid nog mogen uitgaan van de huidige wetgeving, verwacht een meerderheid van de pensioenfondsen dat de premie volgend jaar zal stijgen.

Uit jaarlijks onderzoek van KPMG onder honderd Nederlandse pensioenfondsen blijkt dat bijna 40% van de fondsen verwacht dat de combinatie van het nieuwe FTK en het Witteveenkader, dat tot doel heeft de fiscale vrijstelling van pensioenopbouw verder te beperken, tot een stijging van de premie zal leiden. Ruim 30% verwacht echter een daling. "Hoewel met de nieuwe wetgeving een fundamentele hervorming van het pensioenstelsel van tafel is en de basisuitgangspunten niet wijzigen, zal het nieuwe FTK ingrijpende gevolgen hebben, niet alleen voor de premie, maar ook voor de zekerheid van het pensioen en de solidariteit tussen generaties", constateert Alexander van Stee van KPMG.

"Voor wat betreft de solidariteit tussen generaties krijgt de huidige generatie gepensioneerden naar verwachting te maken met lagere indexatie", constateert Van Stee: "De eisen ten aanzien van het vereist eigen vermogen en ten aanzien van het toezeggen van indexatie worden verhoogd en remmen op korte termijn de indexatie af. Ook voor de huidige generatie werkenden zal het nieuwe FTK naar verwachting niet leiden tot hogere pensioenuitkomsten. Op korte termijn zullen actieven (net als gepensioneerden) minder indexatie krijgen.

Gepensioneerden gaan er met het nieuwe FTK dus op achteruit en actieven zullen er niet per definitie op vooruit gaan. Het is echter zo dat elke pensioen euro ooit uitbetaald dient te worden aan de deelnemers. De toekomstige actieven moeten dus het meeste voordeel hebben van het nieuwe FTK, omdat gepensioneerden erop achteruit gaan en de huidige actieven er niet op vooruit gaan. Dit is ook een logische conclusie, aangezien het nieuwe FTK zal leiden tot hogere buffers. Dit betekent naar verwachting ook een grotere overdracht van buffers aan de generatie die op dit moment niet werkt.

Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat bijna 75% van de onderzochte pensioenfondsen inmiddels stappen heeft gezet voor de invoering van het nieuw Financieel Toetsingskader en de effecten van het nieuwe FTK op de premie en de dekkingsgraad heeft laten doorrekenen. Van Stee: "In de nieuwe situatie is sprake van een beleidsdekkingsgraad. Dat betekent dat het bestuur voor het vaststellen van het beleid niet hoeft uit te gaan van de actuele dekkingsgraad, maar kan uitgaan van de gemiddelde dekkingsgraad van de laatste 12 maanden. Het beleid kan daardoor minder afhankelijk worden van 'dagkoersen' en stabieler worden.

Een belangrijke verandering is verder dat de regels voor het opstellen van het herstelplan worden aangepast. In het oude herstelplan was er een periode van 15 jaar om uit het reservetekort te herstellen. De herstelperiode werd korter naar gelang een fonds langer in een situatie van reservetekort zat. Het gevolg was dat pensioenfondsen met een gelijke financiële positie verschillend beoordeeld worden ten aanzien van het herstelplan afhankelijk van de periode dat zij in een reservetekort zaten.

In het nieuwe FTK is de herstelperiode 10 jaar. Er hoeven geen rechten te worden gekort indien het fonds verwacht binnen de periode van 10 jaar te herstellen. De periode van 10 jaar wordt niet kleiner naar gelang fondsen langer in een situatie van reservetekort zijn. Fondsen in gelijke situaties worden dus gelijk behandeld (ongeacht de periode waarin zij in reservetekort zitten). In theorie kan het in het nieuwe FTK dus voorkomen dat een fonds altijd in een situatie van reservetekort zit."


maandag 15 december 2014

Nog dit jaar aflossen op de hypotheek goed mogelijk

Klanten van ABN AMRO die nog dit jaar een aflossing willen doen op hun hypotheek, hebben daarvoor nog de tijd. Het geld moet op 22 december binnen zijn.

Minister Dijsselbloem van Financiën riep de banken gisteren op om ‘even bij te schakelen’ om hypotheekaflossingen nog dit jaar mogelijk te maken. Tot 1 januari geldt namelijk nog de mogelijkheid om 100.000 euro belastingvrij te schenken, mits het geld wordt gebruikt voor de koop of renovatie van een woning of voor het aflossen van de hypotheekschuld. Er is veel interesse om hier gebruik van te maken.

Daarnaast zijn traditioneel de laatste weken van het jaar een periode waarin meer (extra) wordt afgelost op de hypotheek. ABN AMRO is goed in staat deze aanvragen te verwerken.

Klanten van ABN AMRO met een hypotheek die ‘onder water’ staat, kunnen tot aan WOZ-waarde boetevrij aflossen. Dat blijft ook in 2015 mogelijk.

donderdag 11 december 2014

AFM neemt meldingen van Vereniging Woekerpolis.nl in ontvangst

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft dinsdag  25.000 meldingen en een nadere analyse in ontvangst genomen van de Vereniging Woekerpolis.nl. De meldingen zijn gedaan door polishouders die via de website van de vereniging konden aangeven in hoeverre het probleem met hun beleggingsverzekering door hun verzekeringsmaatschappij is opgelost.

De AFM heeft de meldingen en analyse in ontvangst genomen uit handen van de voorzitter van Woekerpolis.nl, de heer Flipse. Signalen zijn een belangrijke bron van informatie bij het uitvoeren van onze toezichthoudende taak. De AFM is de vereniging daarom erkentelijk voor het doorgeven van de meldingen en zal deze verder bestuderen.

Voorop staat voor de AFM dat het in ieders belang is dat de onzekerheid die de beleggingsverzekeringsproblematiek creëert zo spoedig mogelijk moet worden weggenomen. De AFM volgt de ontwikkelingen in dit dossier aandachtig en stimuleert de sector tot het ondernemen van actie om uiteindelijk de positie van de klant daadwerkelijk te verbeteren.

Bij signalen dat zij zich niet aan deze regels houden, spreekt de AFM hen hierop aan. Bij structurele signalen dat de kwaliteit marktbreed te wensen overlaat, kan de AFM een nader onderzoek starten. De AFM zal vanuit haar rol als onafhankelijk toezichthouder de meldingen en analyse van de Vereniging Woekerpolis.nl meenemen in haar toezicht.

Op 9 oktober van dit jaar heeft de AFM het rapport Nazorg beleggingsverzekeringen gepubliceerd met daarin de resultaten van verzekeraars en adviseurs bij het helpen van hun klanten met een beleggingsverzekering. De AFM geeft aan het belangrijk te vinden dat vooral de meest kwetsbare klanten zo snel mogelijk in actie komen en moeten worden geholpen.

Verzekeraars en adviseurs moeten alles op alles zetten om voor hun klanten met een niet opbouwende beleggingsverzekering al het mogelijke te doen om hen te activeren. De boodschap dat de klant mogelijk het doelkapitaal niet gaat behalen zonder in actie te komen, moet hierbij dringender onder de aandacht worden gebracht.

Mistgenerator beveiligt geldautomaten tegen plofkraken

Als gevolg van een verbeterde beveiliging van pinautomaten bij banken verleggen criminelen hun aandacht naar op zichzelf staande geldautomaten. Bijvoorbeeld in supermarkten. Met het (plof)kraken is - na inbraken en overvallen -een volgende fase aangebroken die met steeds meer schade gepaard gaat. In de strijd tegen deze criminaliteit wordt in Nederland nu de mistgenerator ingezet. In Engeland gebeurt dat al massaal met als gevolg een afname van het aantal kraken. De Plus-supermarkt in Landgraaf heeft voor Nederland de primeur en koppelt een geldautomaat aan een mistgenerator.

Mistgeneratoren zijn een van oorsprong Belgische vinding. Het door Nadim Masri geleide Bandit Mistgeneratoren uit Zwanenburg heeft het alleenrecht voor levering in Nederland. Het internationaal gecertificeerde apparaat wordt inmiddels gebruikt in honderden winkels en supermarkten. Tot de klantenkring van Bandit behoren onder meer Kruidvat, de Kijkshop en Bruna. En ook oliemaatschappijen die er hun tankstations mee uitrusten.

In geval van een inbraak of overval vult de ruimte zich binnen enkele seconden met een ondoordringbare mist. Daders worden er door overrompeld en nemen meestal zonder medeneming van goederen de benen. Dezelfde techniek kan ook bij het beveiligen van geldautomaten worden gebruikt. In Engeland wordt dat al gedaan door het bedrijf Bank Machine, de grootste exploitant van op zich zelf staande geldautomaten (zogenoemde ATM's). Daarvan zijn er in vijf jaar tijd ruim 400 uitgerust met een mistgenerator.

Volgens Bandit-directeur Nadim Masri groeit in Nederland de belangstelling voor deze manier van beveiligen: "Het besef dat je door een goede koppeling van geldautomaten aan mistgeneratoren veel narigheid kan voorkomen wordt sterker. Met het installeren van onze apparatuur in een Plus-supermarkt in Landgraaf zetten we een volgende stap. Als daar - net als in winkels en pompstations - óók blijkt dat de aanwezigheid van een mistgenerator potentiële overvallers afschrikt, gaat het de goede kant op."

woensdag 10 december 2014

BinckBank boos op DeGiro

Online broker BinckBank ligt in de clich concurrent DeGiro. Die laatste zou misleidende berichten hebben verspreid over het handelsplatform TOM van Binck. De broker overweegt nu juridische stappen.

DeGiro zou bij testen hebben ontdekt dat TOM klanten niet altijd de beste prijs biedt. De prijsvechter baseert zijn conclusie op de werking van twaalf orders in vijf fondsen. Door het gebruik zogeheten 'flash trades' zou het voor de particulier onmogelijk worden de beste prijs te krijgen.

'De conclusie van DeGiro dat klanten van BinckBank niet de beste prijs krijgen voor hun aandelenorders wordt niet gestaafd door de feiten en is daarom onjuist', aldus BinckBank.

ABN AMRO MeesPierson: hogere weging liquide middelen

ABN AMRO MeesPierson heeft winst genomen op beursgenoteerd vastgoed en de overweging in Europese aandelen vergroot. Dit blijkt uit de beleggingsstrategie 2015, die vandaag is gepubliceerd onder de titel Verder herstel in 2015. Verder wordt aanbevolen om het nieuwe jaar in te gaan met een overweging in aandelen en hedgefondsen en een onderweging in obligaties.

Ben Steinebach, hoofd Beleggingsstrategie van ABN AMRO MeesPierson: “De lage olieprijzen en de sterkere Amerikaanse dollar zullen het herstel van de wereldeconomie en de bedrijfswinsten steunen maar de karakteristieken van risicospreiding gaan veranderen. In het vastrentend universum liggen er minder kansen en aandelen zijn beleggingen waarvan mag worden verwacht dat ze meer inkomsten en rendement genereren”.

De private bank verwacht dat megatrends met betrekking tot innovatie en aandeelhouderswaarde het rendement op aandelen in 2015 ondersteunen. Om de portefeuille breder te spreiden, geeft zij met name de voorkeur aan rechtstreekse beleggingen in leiders in technologie zoals Google, Kuka en Qualcomm, samen met grote consumentgerichte ondernemingen zoals Amazon, Alibaba, Baidu en Tencent. Daarnaast gaat de voorkeur uit naar conglomeraten zoals GE, Philips, Siemens en DSM, en naar grote farmaceutische bedrijven zoals Amgen, Novartis, Gilead Sciences en Pfizer.

ABN AMRO MeesPierson verwacht dat de wereldeconomie in 2015 met 3,8% groeit. Klanten doen er goed aan zich voor te bereiden op perioden van marktvolatiliteit en –correcties als gevolg van verkiezingen en internationale spanningen. Zij kunnen dit doen door posities breed te spreiden over sectoren, obligatie-emittenten en regio’s. Obligaties zijn onderwogen maar kunnen, ondanks de lage rendementen, nog altijd als stootkussen dienen in het geval van scherpe correcties op de aandelenmarkten. Als bescherming tegen het rente- en liquiditeitsrisico raadt ABN AMRO MeesPierson aan te beleggen in investment-grade en high-yield obligaties alsmede in obligaties uit perifere eurolanden.

In de assetallocatie van de gemengde modelportefeuille van de private bank komen deze wijzigingen tot uiting: de allocatie aan liquide middelen is verhoogd van 5% naar 10%. De weging van obligaties en aandelen is ongewijzigd gelaten op respectievelijk 37% en 40%. Via een verlaging van de weging van vastgoed naar neutraal is de totale weging van alternatieve beleggingen teruggebracht van 18% tot 13%. Binnen alternatieve beleggingen zijn hedge funds overwogen (8%), met de nadruk op de strategieën long/short equity en event-driven. Voor grondstoffen en vastgoed hanteren we een neutrale weging

Aan het valutafront zal de Amerikaanse dollar naar verwachting in 2015 verder stijgen, terwijl de euro en de Japanse yen vermoedelijk uit de gratie blijven. De olieprijzen gaan waarschijnlijk gebukt onder een overvloedig aanbod.

dinsdag 9 december 2014

Onafhankelijk online geldplan voor Rotterdammers

Mensen die vinden dat ze teveel geld uitgeven, willen besparen of een ‘appeltje voor de dorst’ willen opbouwen kunnen een geldplan opstellen. Als eerst gemeente in Nederland biedt de gemeente Rotterdam zijn inwoners nu de mogelijkheid om dit online te doen. Wethouder Maarten Struijvenberg (Werkgelegenheid & Economie): ‘Het Geldplan is een laagdrempelig middel, handig te gebruiken voor alle Rotterdammers om goed inzicht te krijgen in hun huishoudboekje.’ Het Geldplan is anoniem en in tegenstelling tot veel andere vergelijkingssites onafhankelijk.

Met het geldplan kunnen Rotterdammers op twaalf verschillende leefgebieden besparingstips ontvangen en testen en vergelijkingen doen. Zo kunnen energieaanbieders en (zorg)verzekeraars met elkaar worden vergeleken. Krijgen Rotterdammers tips hoe te besparen op onder andere huis, tuin of hobby’s maar ook op huishoudelijke uitgaven, kleding en vervoer.

In principe kunnen alle Rotterdammers het geldplan gebruiken. Mensen met een modaal inkomen kunnen de meeste winst behalen met het invullen van het geldplan. Niet alleen mensen met een laag inkomen kunnen door bepaalde gebeurtenissen in de financiële problemen raken. Ook mensen met een modaal inkomen kunnen hierdoor worden getroffen. Landelijk heeft 18% van de mensen die een schuldregeling aanvragen een bovenmodaal inkomen. Voor risicogroepen, zoals jongeren en lage inkomens heeft de gemeente Rotterdam al allerlei instrumenten ontwikkeld waarmee schulden aangepakt en voorkomen kunnen worden (geldlessen op scholen, serious game, laagdrempelige cursussen in de wijk). Voor Rotterdammers met een modaal inkomen waren die er nog niet. Wethouder Maarten Struijvenberg: ‘We zetten deze collegeperiode extra in op preventie, om schuldenproblematiek bij Rotterdammers te voorkomen. Dit onafhankelijk instrument draagt daaraan bij.‘

Het Geldplan is onderdeel van Startpunt Geldzaken. In het Startpunt Geldzaken, bundelen het Nibud, Vereniging Eigen Huis (VEH), de beleggersvereniging VEB en de stichting Financial Planning Standards Board Nederland (FPSB NL) hun kennis. Op basis van bijdrage van o.a. de gemeente Rotterdam is het eerste geldplan voor deze site ontwikkeld.

maandag 8 december 2014

Consumentenbond en Wakkerpolis verenigen zich tegen Nationale-Nederlanden

De Consumentenbond en claimbedrijf Wakkerpolis bundelen hun krachten en komen samen op voor de belangen van honderdduizenden woekerpolisgedupeerden van Nationale-Nederlanden (NN). De twee organisaties hebben NN een brief gestuurd met een dringende oproep om de gedupeerde consumenten een hogere vergoeding te geven voor de geleden schade. Ze willen ook dat NN meer doet om te voorkomen dat de schade op lopende polissen blijft stijgen. Als NN geen gehoor geeft aan de oproep, volgen (gezamenlijke ingezette) juridische stappen.

Bart Combée, directeur Consumentenbond (links op de foto): 'Nationale-Nederlanden is één van de verzekeraars die een groot aantal woekerpolissen verkocht maar gedupeerde consumenten nog steeds onvoldoende genoegdoening geeft; ondanks druk van de minister van Financiën en toezichthouder AFM. De oproep die de Consumentenbond vorige maand aan alle verzekeraars deed om over te gaan tot een terugroepactie Woekerpolissen, sloeg Nationale-Nederlanden in de wind. Tijd voor vervolgstappen dus.'

De Consumentenbond ontvangt geen vergoeding van woekerpolishouders maar verhaalt bij veroordeling haar onkosten op de aansprakelijke partij. Beide partijen staan open voor samenwerking met andere behartigers van de belangen van consumenten die door een woekerpolis van NN zijn gedupeerd. Combée: 'Dankzij de inzet van diverse claimorganisaties ligt er nu jurisprudentie die van belang kan zijn voor alle consumenten.'  

Adriaan de Gier, advocaat en woordvoerder van Wakkerpolis (rechts op de foto): 'Wakkerpolis strijdt voor alle gedupeerden in de woekerpolisaffaire die bij haar zijn aangemeld. We voeren diverse claimprocedures tegen NN ten behoeve van een grote groep klanten. Medio vorig jaar hebben we daarin bij Klachteninstituut Kifid een klinkende overwinning behaald. Volgens het Kifid heeft NN ten onrechte een fors bedrag aan zogenoemde 'Eerste kosten' in rekening gebracht. Ook is volgens het Kifid door NN bij de verkoop van de polissen het zeer schadelijke 'hefboomeffect' verzwegen. Die overwinning helpt al onze klanten en raakt alle 500.000 mensen die in het verleden een beleggingsverzekering van NN hebben gekocht. We bundelen nu de krachten met de Consumentenbond, om samen verder te strijden voor een rechtvaardige behandeling van de vele gedupeerden'.

De Consumentenbond en Wakkerpolis hebben in hun brief (pdf) NN nog een keer in de gelegenheid gesteld om de terugroepactie Woekerpolissen te organiseren, waartoe de Consumentenbond vorige maand alle verzekeraars opriep. Combée: 'NN moet de waarde van alle woekerpolissen opnieuw berekenen, maar dan tegen redelijke voorwaarden, die de Consumentenbond heeft opgenomen in een speciaal daarvoor ontwikkelde checklist.'

De Consumentenbond en Wakkerpolis gaan via een eigen methodiek per polis van NN de hoogte van de extra compensatie voor iedere gedupeerde vaststellen. Die methodiek passen ze toe op alle 2.300 polissen van NN-gedupeerden die bij Wakkerpolis zijn aangemeld. NN heeft in totaal circa 500.000 polissen verkocht die in aanmerkingen komen voor extra compensatie met een totale schade van tenminste €2 miljard. 

Rabobank: samen met de klant de lat hoger voor duurzame ontwikkeling

De Rabobank kiest met de strategische nota ‘Samen Duurzaam Sterker’ voor focus in haar duurzaamheidsbeleid op weg naar 2020 en legt daarmee de ‘duurzaamheidslat’ opnieuw hoger. De coöperatieve bank zet in op het versnellen van duurzame landbouw en voedselvoorziening en het versterken van de vitaliteit van gemeenschappen. De Rabobank wil de eigen financiële dienstverlening, kennis en netwerken op het gebied van duurzaamheid verbinden met de ambities van klanten. De bank initieert tal van concrete activiteiten, zoals een duurzame ‘klantfoto’ voor bedrijven, om de ambities waar te maken. Duurzaamheid wordt nog nadrukkelijker integraal onderdeel van de dienstverlening binnen en buiten Nederland.

Berry Marttin, lid raad van bestuur van de Rabobank: “Duurzaamheid is essentieel voor het langetermijnsucces van bedrijven, van gemeenschappen en van landbouw en voedselvoorziening. Onze klanten maken daarin het verschil. De Rabobank wil een belangrijke bijdrage leveren in het realiseren van duurzame ontwikkeling. Dat doen we door het financieel ondersteunen, adviseren en verbinden van klanten die een positieve, duurzame impact hebben op de maatschappij en ook op hun eigen winstgevendheid en welvaart. Wij zien deze activiteiten als een wezenlijk onderdeel van onze dienstverlening en het past in onze bredere ambitie ’Banking for Food’ om wereldwijd een betekenisvolle bijdrage te leveren aan oplossing van het wereldvoedselvraagstuk.

‘Samen duurzaam sterker’ bouwt voort op wat de Rabobank de afgelopen jaren op het gebied van duurzaamheid heeft bereikt. Meer dan voorheen zal de Rabobank met klanten actief de dialoog zoeken over verduurzaming van bedrijfsprocessen en verduurzaming van de werk- en leefomgeving. Bas Ruter, directeur Duurzaamheid bij de Rabobank: “Het gesprek met zakelijke klanten over hun ‘klantfoto’ voor duurzaamheid is straks een vast onderdeel van ons klantgesprek en de woningbezitter zullen we informeren over de mogelijkheden om de eigen woning te verduurzamen. Daarmee wordt duurzaamheid nog meer dan nu integraal onderdeel van onze dienstverlening. Daar zijn we op aanspreekbaar en daarover leggen we verantwoording af. Dit alles gericht op zichtbaar en tastbaar bijdragen aan een duurzamere samenleving.”

vrijdag 5 december 2014

Rabo Wallet nadert introductie

De Rabobank laat een kleine groep klanten maandag haar mobiele portemonnee, de Rabo Wallet, een laatste gebruikerstest uitvoeren. Zodra de bevindingen zijn verwerkt, is de Rabo Wallet beschikbaar voor alle klanten met een geschikt toestel.

Klanten willen snel, gemakkelijk en veilig kunnen betalen. Contactloos betalen is een nieuwe betaalmethode, die daarin voorziet. Door een telefoon of bankpas kort tegen de terminal te houden vindt een betaling plaats, rechtstreeks vanaf de bankrekening. De telefoon of pas moet hiervoor zijn voorzien van een chip voor Near Field Communication (NFC). De betaling gaat sneller doordat de klant bedragen onder 25 euro zonder pincode kan betalen.

De Rabo Wallet is een app die geschikt is voor telefoons die voorzien zijn van NFC en die daarnaast voldoen aan strenge veiligheidseisen. De betaling moet net zo veilig zijn als met de traditionele Rabo bankpassen. Enkele toestellen zijn inmiddels uitgerust met een NFC-chip en voldoen aan de veiligheidseisen. De Samsung Galaxy 4 en de Samsung Galaxy Note 3 zijn als eerste geschikt.

Tegelijkertijd vragen zowel klanten als ondernemers om snellere en bredere invoering van contactloos betalen. Daarom gaat Rabobank haar passen vanaf februari uitrusten met een chip waardoor contactloos betalen ook op die manier mogelijk is. Klanten die nu actief gebruik maken van de Chipknip of MiniTix krijgen automatisch een nieuwe pas. Andere klanten op het moment dat hun pas aan vervanging toe is.

Nu deze vorm van betalen de nieuwe standaard wordt, worden andere betaalvoorzieningen afgebouwd. Een uniforme betaalwijze voorkomt verwarring in het gebruik. Alle bedrijven en instellingen waar MiniTix wordt geaccepteerd, krijgen in de loop van 2015 de mogelijkheid om, naast de traditionele pinbetaling, ook betalingen via telefoon of contactloze pas te accepteren.

 

Crowdfunding is geen bank

Geld ophalen voor een project via crowdfunding is wel even wat anders dan een lening bij de bank. ‘Het betekent dat je mensen binnenlaat. Het is een beweging, het is iets tribaals’, zegt game-ontwikkelaar Tadhg Kelly. Het is niet erg als beloftes niet worden ingelost, maar communiceer er over.

Gameplatform Steam van Valve biedt spelers de mogelijkheid om alvast kennis te nemen van nieuwe games die nog in ontwikkeling zijn. Tegen betaling. In feite betaal je vooruit voor een game die nog moet verschijnen en kun je, als speler, zelf suggesties doen om het spel te verbeteren.

Dat klinkt allemaal heel nobel, maar Valve heeft de voorwaarden van het Stram Early Access programma onlangs moeten aanpassen, want ontwikkelaars beloven te veel en maken hun beloftes niet waar. Een spel is om die reden al eens verwijderd, waardoor de ontwikkelaar gedwongen werd om het geïnvesteerde geld terug te geven.

donderdag 4 december 2014

ZorgWijzer.nl lanceert Friese zorgvergelijker

ZorgWijzer.nl heeft de eerste Friestalige zorgvergelijker gelanceerd om daarmee de lokale bevolking van dienst te kunnen zijn. 

Vanaf 1 januari wordt de langdurige zorg hervormd en komt de AWBZ te vervallen. Zodoende krijgen zorgverzekeraars er nieuwe taken bij en worden ze ondermeer verantwoordelijk voor wijkverpleging. Deze verandering brengt kosten met zich mee, waardoor de zorgpremie in 2015 in veel gevallen gaat stijgen. Ook het eigen risico wordt volgend jaar verhoogd met 15 euro naar 375 euro.

Sinds enkele jaren hebben zorgverzekeraars ook een zogenoemde budget zorgverzekering gelanceerd. Met deze polis kan er in veel gevallen maar uit enkele tientallen ziekenhuizen gekozen worden, maar daar staat een lagere premie tegenover.

Het is mogelijk om tot uiterlijk 31 december van zorgverzekering te wisselen voor 2015.

woensdag 3 december 2014

Ben Woldring lanceert slimme Poliswijzer

Internetondernemer Ben Woldring duikt met de introductie van Poliswijzer.nl in de markt van zorgverzekeringen. Met Poliswijzer.nl wil Woldring op een eenvoudige en overzichtelijke wijze zien dat het mogelijk is om te besparen op de premie zonder dat de verzekerde hoeft te vrezen voor verminderde zorgkwaliteit.

Poliswijzer.nl is met ruim vijftig verzekeraars momenteel een van de meest volledige vergelijkers van zorgpremies in Nederland. Daarbij zijn een aantal grote publieke collectiviteitskortingen meegenomen. Overeenkomstig de gedachte achter de sites Bellen.com, Gaslicht.com en LookingforBooking.com wordt de onafhankelijkheid bewaakt doordat verzekeraars niet betalen om in de vergelijking opgenomen te worden en er geen verzekeraar (mede)eigenaar is van Poliswijzer.nl.

NVB stelt raad van kinderen in om mee te denken over toekomst van bank

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) stelt een raad van kinderen in om mee te denken over de toekomst van banken. De raad van kinderen is een initiatief van de Missing Chapter Foundation en UNICEF Nederland om kinderen structureel en op een constructieve manier hun stem te laten horen binnen bedrijven. Bestuurders van banken gaan de komende drie jaar in gesprek met leerlingen van groep 8 van basisschool het Schreuder instituut te Amsterdam. Volgens NVB-voorzitter Chris Buijink passen de gesprekken uitstekend in het toekomstgericht bankieren dat banken nastreven: 'Hierdoor krijgt de generatie van morgen een stem in de vernieuwing van de sector.'

Tijdens het symposium Toekomstgericht Bankieren ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de NVB vond een eerste gesprek plaats tussen de raad van kinderen en bankbestuurders. Tanja Nagel (Theodoor Gilissen), Chris Vogelzang (ABN AMRO) Leonique van Houwelingen (BNY Mellon) en Rien Nagel (Rabobank) gingen met de Raad in gesprek over de vraag: 'Wat kunnen banken doen zodat mensen zich veilig voelen in de omgang met geld?'

Initiatiefneemster van de raad van kinderen, Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien, denkt dat banken hun voordeel kunnen doen door goed te luisteren naar de Raad: 'Kinderen willen bijdragen aan een betere wereld, hebben het recht om gehoord te worden en hebben scherpe inzichten. Met dit vernieuwende initiatief helpen we ze om hun compromisloze denkkracht te brengen naar plekken waar ze ook echt een verschil kunnen maken. Het prikkelt een bedrijf om te reflecteren, naar andere oplossingen te kijken en meer toekomstbestendige beslissingen te nemen. De kinderen krijgen een terugkoppeling van wat er met hun adviezen wordt gedaan. Het hele proces is van grote waarde voor kinderen zelf, de bedrijven - inclusief de Raad van Bestuur - en scholen, die hiermee duurzaamheid en burgerschap een concrete invulling geven'.

De raad van kinderen brengt kinderen en organisaties samen om strategische dilemma's te analyseren, bespreekbaar te maken en nieuwe denkrichtingen te geven. De dilemma's worden geformuleerd op basis van de Children's Rights & Business Principles (CRBP), die zijn opgesteld door UNICEF en andere toonaangevende NGO's, bedrijven en kinderen. Tien principes bieden bedrijven handelingsperspectief op het gebied van de werkplek, de markt, maatschappij en milieu. Organisaties die een Raad van Kinderen instellen worden gekoppeld aan een school (bovenbouw basisschool of onderbouw middelbare school) en begeleid door UNICEF Nederland en de Missing Chapter foundation.

Mobiele betaalapp Sixdots gaat live

Het Belgische betaalplatform Sixdots is deze week live gegaan met apps voor iPhone en Android. Met de mobiele betalingsapp, die wordt ondersteund door alle Belgische grootbanken en Belgacom-dochter Proximus, laten de Belgische banken Nederland ver achter zich.

Sixdots is een nieuwe app die de Belgische norm wil worden op het gebied van innovatieve mobiele diensten, waaronder identificatie en betalingen. Je zou het een mobiele versie van iDEAL kunnen noemen, maar gecombineerd met zoiets als Apples Passbook. De lancering was al in het voorjaar voorzien, maar werden telkens uitgesteld.

Geslaagd voor bankenunie: geen reden tot zelfgenoegzaamheid

De Nederlandse banken zijn geslaagd voor de bankentest van de Europese Centrale bank, maar er is geen reden voor zelfgenoegzaamheid. Dat was de boodschap van de toespraak die minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dinsdag hield tijdens het symposium Toekomstgericht Bankieren ter ere van het 25-jarig bestaan van de Nederlandse Vereniging van Banken. "De cijfers zijn weliswaar een voldoende waard, maar voldoende is in dit geval niet goed genoeg", zei de minister.

Dijsselbloem vroeg zich af of de sector behalve aandacht voor de harde criteria, voldoende begrip heeft voor het belang van de zachte criteria, zoals vertrouwen, reputatie en cultuur. Hij zei daarover: "Banken moeten beseffen hoe de buitenwereld ze bekijkt. En wie dat nu nog niet begrijpt, heeft geen toekomst in de bankenwereld." De uitvoering van het nieuwe beloningsbeleid en het verlopen van rentederivaten aan mkb’ers zijn de komende jaren volgens de minister belangrijke testcases.
Daarnaast stelde Dijsselbloem dat de bankentest van de Europese Centrale Bank de komende jaren moet verbeteren, om de kapitaalratio’s van de Europese banken te versterken tot de vereiste niveaus. Daarvoor ziet de minister drie mogelijkheden:
  • Iedereen dezelfde kapitaaldefinities: nu mogen nationale toezichthouders soms afwijkende definities van het kernkapitaal van banken hanteren. Dijsselbloem wil kijken of dit eerder gelijkgetrokken kan worden dan in 2018, zoals nu gepland is. 
  • Aangepaste regels voor de versterking van de kapitaalpositie: in sommige landen hebben overheden banken de afgelopen jaren geholpen met het versterken van hun kapitaalpositie. Dijsselbloem wil de houdgreep tussen banken en overheden – het doel van de bankenunie – juist doorbreken.
  • Minimaal 4% leverage ratio: de gemiddelde buffers van Nederlandse banken bleken laag ten opzichte van andere landen. Dijsselbloem benadrukte nogmaals dat dit kabinet ernaar streeft dat de leverage ratio van de vier grootste Nederlandse banken in 2018 minimaal 4% bedraagt. 
In zijn speech stond Dijsselbloem verder stil bij de recente voorstellen van de NVB voor bankieren in de toekomst, dat plannen bevat voor een stabielere, dienstbare en betrouwbare bancaire sector. Dijsselbloem: "Ik zie veel goede voornemens in de bancaire sector. De wil om de banken echt te veranderen. De wil om het zelf beter te doen. Maar ook de wil om er samen uit te komen. Daar wil ik graag aan meewerken. Zodat straks niet alleen de cijfers kloppen, maar het ook goed zit met het vertrouwen, de reputatie en de cultuur."

dinsdag 2 december 2014

Woning verkopen? ABN AMRO zorgt voor extra promotie

ABN AMRO gaat klanten die hun huis willen verkopen, helpen bij de promotie van de woning. De bank zet daarbij groots in: de woningen komen op bijvoorbeeld megabillboards langs de snelweg, komen aan bod in reclamespots op de radio en zijn te zien in Facebook-advertenties. ABN AMRO neemt alle kosten op zich en faciliteert bovendien het volledige reclametraject.

In december krijgen klanten van ABN AMRO elke dag de mogelijkheid om op een ludieke manier hun huis onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Woningverkopers die hulp willen, kunnen zich aanmelden via abnamro.nl/huizenpromoter. Zij moeten in één zin aangeven waarom juist hun huis bijzonder is en extra aandacht verdient. Dagelijks kiest een jury welke woning een speciale reclame-uiting krijgt.

OPEC-beslissing jaagt de rente verder omlaag

De mondiale financiële markten wisten de afgelopen week de positieve stemming aardig vast te houden, zij het dat de koersstijgingen op de aandelenmarkten wat kleiner waren dan in de voorgaande twee weken. Het sentiment werd vooral tegen het einde van de week bepaald door de OPEC-vergadering.

Tijdens die bijeenkomst van de OPEC-lidstaten werd besloten om het productiequotum van het kartel te handhaven op 30 miljoen vaten per dag (overigens ligt de daadwerkelijke productie op 31 miljoen vaten). Door sommige olie-exporterende landen buiten het kartel - zoals Rusland en Venezuela - was gehoopt op een vermindering van het quotum, teneinde de daling van de olieprijs te stoppen en wellicht een stijging te bewerkstelligen. Dat gebeurde niet en de prijs daalde zelfs van USD 77 tot net boven USD 70 per vat. Dit zal de inflatie nog verder onder druk zetten en vooral in de landen en regio's waar de inflatie al zeer laag is - zoals in de eurozone - zal het de inflatieverwachtingen verder omlaag drukken.


maandag 1 december 2014

Jarige Eerlijke Bankwijzer gaat internationaal

Om banken aan te zetten tot een 'race naar de top' op duurzaamheid werd vijf jaar geleden in Nederland de Eerlijke Bankwijzer opgezet. De komende maanden start de Eerlijke Bankwijzer ook in 6 andere landen onder de naam 'Fair Bank Guide': Indonesie, Brazilie, Japan, Zweden, Frankrijk en Belgie.

De resultaten van vijf jaar Eerlijke Bankwijzer in Nederland zijn opgenomen in het rapport Vijf Jaar Eerlijke Bankwijzer, dat vandaag wordt overhandigd aan minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Het rapport bevat aanbevelingen voor de minister en voor de banken om duurzaamheid verder te bevorderen.

'Nederlandse banken zijn zeer gevoelig gebleken voor onze onderzoeken en de publiciteit daaromheen', zegt Peter Ras, projectleider van de Eerlijke Bankwijzer. 'We zien bijvoorbeeld minder investeringen in omstreden wapenfabrikanten en meer in duurzame elektriciteit. Banken spreken hun zakelijke klanten steviger aan om ontbossing, mensenrechtenschendingen en landroof tegen te gaan. Het is zaak om ook banken in andere landen mee te krijgen in de race naar de top van het duurzaam bankieren.'

De Fair Bank Guide is op initiatief van Oxfam Novib in de verschillende landen opgezet in allianties van milieu-, ontwikkelings- en mensenrechtenorganisaties en vakbonden. Net als in Nederland is ook in Zweden Amnesty International vertegenwoordigd. In Frankrijk doet Oxfam mee en in Brazilie de partners van Milieudefensie en Oxfam Novib.

'We gaan Indonesische banken vragen hun investeringsbeleid openbaar te maken ten aanzien van sociale onderwerpen, milieu en politiek bestuur', zegt Victoria Fanggidae, projectleider van de Fair Bank Guide Indonesia. Evert Peeters van de Belgische Fair Bank Guide benadrukt de rol van consumenten: 'We willen klanten in staat stellen hun bank om opheldering te vragen en zo nodig makkelijker van bank te wisselen.'

Door de International Fair Bank Guide zal duurzaam bankieren in steeds meer landen een aandachtsgebied worden in de bestuurskamers van banken. De internationalisering van de Eerlijke Bankwijzer komt ook tegemoet aan de wens voor een 'level playing field' voor banken als het gaat om duurzaamheid.

In Nederland stelde de Eerlijke Bankwijzer in de afgelopen 5 jaar in totaal 165 meetbare aanscherpingen van het bankbeleid vast, op onderwerpen als mensenrechten, rechten van werkenden en wapenbeleid.

Het ambitieniveau en het tempo waarin aanscherpingen worden doorgevoerd verschilt sterk per bank. Op diverse thema's en sectoren, waaronder klimaat, dierenwelzijn, belastingontwijking en woningbouw/vastgoed, schiet het investeringsbeleid van veel banken nog zwaar tekort. Veel banken scoren ronduit slecht op transparantie, waardoor klanten noch stakeholders voldoende inzicht hebben in de investeringen, de bedrijfsstructuur, belastingbetalingen, of de impact van bankbeleid.

Praktijkonderzoeken wijzen regelmatig uit dat de investeringen van banken niet in lijn zijn met internationale richtlijnen en standaarden voor MVO. Soms komt dat doordat goed beleid ontbreekt, soms wordt het eigen beleid niet goed nageleefd in relaties met zakelijke klanten.

Aanvullende verzekering vaak duurder voor ouderen

Van de vier grote zorgverzekeraars, hanteert alleen Menzis voor iedere verzekerde dezelfde premie, ongeacht de leeftijd. Bij Zilveren Kruis Achmea, CZ en VGZ geldt voor één of meerdere aanvullende pakketten: hoe ouder de verzekerde, hoe hoger de premie. Dit constateert de Consumentenbond na het vergelijken van de premies van 36 verzekeraars. Het grootste prijsverschil op basis van leeftijd vond de Consumentenbond bij De Amersfoortse. Daar betalen 55-jarigen €360 per jaar meer dan iemand van 24 voor exact hetzelfde aanvullende pakket.

Van de 36 onderzochte verzekeraars doen er 12 aan premiedifferentiatie. Dit betekent dat ze afhankelijk van de leeftijd van de verzekerde premie bepalen. Voor de basisverzekering is dit verboden, maar voor de aanvullende verzekeringen mogen zorgverzekeraars dat wel. De prijsverschillen bij andere verzekeraars dan De Amersfoortse lopen uiteen van €2 tot €21 per maand. Bij FBTO is het soms net andersom. Daar krijgen mensen van 50 jaar of ouder een 'voordeeltje' op de modules 'gezinsplanning' en 'calamiteiten'. Maar of 50-plussers de eerste module nog vaak nodig hebben valt te bezien.

Zorgverzekeraars adverteren met de laagste premies, terwijl deze bijvoorbeeld alleen gelden voor verzekerden tussen de 18 en 21 jaar. In de Zorgvergelijker kunnen leden en niet-leden van de Consumentenbond vrijblijvend berekenen wat zij daadwerkelijk gaan betalen voor een zorgverzekeringspakket. In de community van de Consumentenbond kunnen consumenten meepraten of het (on)terecht is dat ouderen meer betalen voor hetzelfde pakket. 

Nederland stelt overstap zorgverzekering uit naar december

Consumenten zijn dit jaar later met het overstappen naar een andere zorgverzekering dan voorgaande jaren. Zo blijkt uit cijfers van Zorgverzekering.net dat vorig jaar rond deze tijd het aantal overstappers 30 procent hoger lag dan dit jaar. De consument heeft dus een afwachtende houding, maar uit onderzoek is gebleken dat dit jaar ruim 16 procent wil overstappen. Zorgverzekering.net verwacht daarom een massale overstap in december. 

Op Zorgverzekering.net worden dagelijks door duizenden consumenten zorgverzekeringen vergeleken. Uit het gedrag van deze bezoekers blijkt dat zij al druk bezig zijn met oriënteren, maar nog even wachten met het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering. In vergelijking met vorig jaar ligt het aantal mensen dat al is overgestapt naar een andere zorgverzekering 30 procent lager.

De afwachtende houding van de consument is te verklaren door het feit dat de premies dit jaar later bekendgemaakt werden dan de afgelopen jaren. Veel zorgverzekeraars kwamen dit jaar pas vlak voor de deadline naar buiten met hun premies voor 2015.

Mede door de extra verantwoordelijkheid die de zorgverzekeraars er volgend jaar bij krijgen, stijgt de zorgpremie fors. Hierdoor zal de consument eerder geneigd zijn om over te stappen. Uit eerder onderzoek van Zorgverzekering.net bleek dat dit jaar 16,2 procent wil overstappen. Veel consumenten kunnen geld besparen door over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.

De de afgelopen jaren was december de maand waarin de meeste mensen overstapten naar een andere zorgverzekering. Vanwege het lage aantal mensen dat nu nog maar is overgestapt en de forse premiestijging, verwacht Zorgverzekering.net in december dit jaar een massale overstap.

vrijdag 28 november 2014

Online broker Lynx breidt uit naar Finland

Lynx breidt vanaf 28 november haar beleggingsdiensten uit naar Finland. Door deze stap is de online broker, naast Nederland, België, Duitsland en Tsjechië, nu in vijf landen actief.

Met deze stap breekt Lynx de beleggersmarkt in Finland open. "Momenteel belegt het overgrote deel van de Finnen bij Nordnet, Nordea of OP. Dit zijn banken die hoge tarieven rekenen en een zeer beperkt aanbod van handelsmogelijkheden aanbieden. Uit ons marktonderzoek blijkt verder dat de Finse beleggers ontevreden zijn over de klantenservice die deze banken bieden.", zegt Sander Schwanen, marketing manager bij Lynx. "Door de diensten van Lynx in Finland aan te bieden kunnen Finse beleggers vanaf vandaag wereldwijd handelen op meer dan 100 beurzen tegen zeer lage tarieven."

Lynx focust zich, net zoals in de andere landen, op de ervaren belegger. De prijsverschillen met de huidige aanbieders in Finland zijn enorm. Zo kan en Finse belegger voor een gemiddelde aandelenorder op de Amerikaanse beurs meer dan 80% besparen door te beleggen via Lynx. Bij optieorders loopt deze besparing zelfs op tot meer dan 90%.

ABN AMRO MeesPierson geeft vervolg aan crowdfunding voor religieuze instellingen

Het eerste, succesvolle crowdfundingproject met de Domkerk in Utrecht krijgt een vervolg. ABN AMRO MeesPierson en SEEDS gaan vijf religieuze instellingen bijstaan in het vergaren van inkomsten voor hun projecten via crowdfunding.

ABN AMRO MeesPierson maakte tijdens het congres ‘Kerk en Staat in transitie’ op 25 november bekend dat geïnteresseerde religieuze instellingen hun projecten uiterlijk eind januari 2015 kunnen voordragen. Een jury – bestaande uit afgevaardigden van de verschillende denominaties, ABN AMRO MeesPierson en SEEDS – beslist begin volgend jaar welke vijf religieuze projecten begeleid worden in een crowdfundingtraject. In het voorjaar zal de voorbereiding op de campagne plaatsvinden. Na de zomer van 2015 start het daadwerkelijke crowdfunden.

Met de nieuwe projecten geeft de private bank van ABN AMRO een vervolg aan de pilot met de Domkerk. Mark van Keeken, Directeur Relatiemanagement ABN AMRO MeesPierson: “Met het project ‘Draag de Dom’ is via crowdfunding ruim EUR 50.000,- opgehaald. Aangetoond is dat ook een religieuze instelling op een succesvolle wijze nieuwe, innovatieve bronnen van inkomsten kan vinden. De Domkerk was een groot project, maar we nodigen nu nadrukkelijk ook kleinere projecten uit zich te melden.”

Door het teruglopen van subsidieopbrengsten zijn religieuze instellingen op zoek naar alternatieve manieren van fondsenwerving. Met het faciliteren van crowdfunding speelt ABN AMRO MeesPierson hier op in. ABN AMRO MeesPierson is als eerste bank initiatiefnemer van crowdfunding voor religieuze instellingen. De bank begeleidt in 2015 vijf winnaars bij het crowdfunden en zorgt voor het online platform, waarop donateurs en de religieuze instelling elkaar ontmoeten.

donderdag 27 november 2014

Verbond van Verzekeraars steunt overgangsregime Solvency II

Minister Dijsselbloem van Financiën heeft de Tweede Kamer geïnformeerd dat voor het toezicht op verzekeraars in 2015 een ‘Solvency II overgangsregime’ geldt. DNB vindt dat de Solvency II-regelgeving voldoende stabiel is om het Theoretisch Solvabiliteits Criterium (TSC), dat dit jaar van kracht is, te schrappen.

Het Verbond van Verzekeraars is het eens met deze route – en heeft hierover ook constructief overleg gehad met het ministerie en DNB. Het Verbond was vorig jaar geen voorstander van invoering van het TSC, omdat het extra werk met zich meebracht voor alleen Nederlandse verzekeraars en daarmee zorgde voor een ongelijk speelveld in Europa.

Voor 2015 geldt het ‘Solvency II overgangsregime’ en zal een zogenoemde Solvency II parallel run worden ingevoerd in aanloop naar de daadwerkelijke invoering van Solvency II per 1 januari 2016. De parallel run betekent dat verzekeraars proefdraaien met Solvency II en rapportages aanleveren bij de toezichthouder. Om de administratieve lasten te beperken, vervallen de huidige Solvency I kwartaalstaten en de TSC-scenario’s in de jaarstaten. De Solvency II-cijfers vervangen het TSC als verzekeraars een verklaring van geen bezwaar moeten aanvragen voor het doen van dividenduitkeringen. Solvency I blijft uiteraard tot 1 januari 2016 het formele wettelijke kader rondom de kapitaalvereisten.

Het ministerie van Financiën zal aan het besluit voor het overgangsjaar 2015 concreet invulling geven via het Besluit Prudentiële regels 2015. Het Verbond pleitte al in een eerder stadium voor deze route en aanpak. De invoering van het overgangsregime maakt een goede en soepele overgang mogelijk naar de daadwerkelijke invoering van Solvency II.

GroenLinks wil parlementaire onderzoekcommissie belastingontwijking

GroenLinks diende onlangs samen met de Europese Groenen in het Europees Parlement een voorstel in voor een parlementaire onderzoekcommissie naar belastingontwijking. Deze commissie moet naar aanleiding van het grootschalige bewijs voor belastingontwijking in Luxemburg (Luxleaks) gaan onderzoeken op welke manier de Europese Commissie en de EU-landen belastingontwijking hebben toegestaan of gefaciliteerd. GroenLinks verwacht dat zo'n onderzoekscommissie de druk op Nederland en andere belastingparadijzen verder zal opvoeren om zo een eerlijke bijdrage van multinationals in Europa af te dwingen.

“Luxleaks is niet een uniek Luxemburgs probleem”, stelt Europarlementariër Bas Eickhout. Het is onbestaanbaar dat de honderden geheime belastingafspraken die Nederland met multinationals maakt, onbesproken blijven. "Deze onderzoekscommissie kan de druk opvoeren op minister en eurogroepvoorzitter Dijsselbloem om de fiscale lokkertjes voor multinationals voorgoed af te schaffen.”

De onderzoekscommissie moet onder andere kijken in hoeverre de Europese Commissie verzuimd heeft om de belastingdeals van landen met multinationals die in strijd zijn met Europese mededingingsregels aan te pakken. Pas recentelijk is de Europese Commissie op kleine schaal onderzoeken gestart naar de afspraken met enkele bedrijven zoals Starbucks in Nederland. Bovendien willen de Europese Groenen onderzocht hebben of individuele landen met hun oneerlijke belastingstelsel EU-afspraken over bijvoorbeeld houdbare overheidsfinanciën ondermijnen.

Eickhout: “Multinationals betalen in veel gevallen in Europa minder dan één procent belasting, terwijl overheden keer op keer offers van gewone Europeanen en kleine bedrijven vragen om de begroting op orde te krijgen. Dat zou geen enkel Europees land moeten tolereren.”

De eerste resultaten van de onderzoekscommissie zouden over zes maanden bekend moeten zijn. Eerst zullen de Groenen echter een meerderheid voor hun voorstel moeten vinden.

woensdag 26 november 2014

'Vanaf-premie' basisverzekering werkt verwarrend

Zorgverzekeraars maken op hun website en in advertenties gretig gebruik van de 'vanaf-premie'. Dat die premie alleen geldt bij een maximaal eigen risico van 875 euro, staat er niet altijd even duidelijk bij. De Consumentenbond pleit ervoor dat zorgverzekeraars bij hun basisverzekering adverteren met prijzen op basis van het minimale eigen risico van 375 euro, zodat consumenten de prijzen bij verschillende verzekeraars goed met elkaar kunnen vergelijken.

Van de 37 zorgverzekeraars die de Consumentenbond onderzocht, adverteren er 21 met een vanaf-premie. CZ (ook Ohra en Delta Lloyd), Menzis (ook Hema en Anderzorg) en Eno (Salland, Energiek) adverteren bij alle zorgverzekeringen met een vanaf-premie. Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Het is veel te omslachtig als consumenten moeten zoeken naar hun zorgpremie. Zorgverzekeraars kunnen beter de standaardpremie duidelijk vermelden. Het staat verzekeraars natuurlijk vrij om daarbij te zetten welke korting je krijgt bij het afsluiten van een verhoogd eigen risico.'

Het verplicht eigen risico voor de basisverzekering is volgend jaar 375 euro. Dit bedrag kunnen consumenten - in ruil voor een korting op de premie - verhogen met een vrijwillig eigen risico. Die korting op de zorgpremie kan bij een maximaal eigen risico oplopen tot enkele tientjes per maand.


Amsterdam en Arnhem vechten om titel Bitcoin hoofdstad

Amsterdam en Arnhem zijn verwikkeld in een strijd om de titel Bitcoin hoofdstad van de wereld. BitStraat en BitPay willen honderd Bitcoin betaalautomaten installeren in winkels in Amsterdam, maar vooralsnog neemt Arnhem de leiding. Voor alle duidelijkheid: Het gaat niet om terminals waar bitcoins voor euro’s kunnen worden omgeruild, maar om betaalkassa’s, tablets met software in een speciale houder die in winkels komen te staan.


BitPay deelt die apparaten gratis uit aan de eerste honderd deelnemende retailers in de hoofdstad. Tot een omzet van 900 euro per maand is het gebruik gratis, valt de omzet hoger uit dan betaalt de winkelier 10 euro per maand.

dinsdag 25 november 2014

1700 banen weg bij ING

ING gaat 1700 banen schrappen in Nederland. Dat heeft de bank dinsdag aangekondigd. Er wordt gesneden in het hoofdkantoor van de consumentenbank, op de administratieve afdelingen, in callcenters en op IT-afdelingen. ING noemt de verdergaande digitalisering van de bankdiensten als belangrijkste oorzaak.

Ralph Hamers, bestuursvoorzitter ING Group: 'In de huidige digitale wereld is verandering een constante factor. Klanten gebruiken verschillende kanalen om hun bankzaken te regelen. Ze verwachten te kunnen bankieren op de manier die zij willen, wanneer zij willen en op een consistente, betrouwbare, duidelijke en makkelijke manier. In deze omgeving moeten we onze dienstverlening continue verbeteren. We creëren een consistente klantervaring door onze service kanalen in Nederland te integreren en een substantiële investering te doen om onze IT systemen te vereenvoudigen en te verbeteren. Helaas zal deze efficiëntere werkwijze een impact hebben op veel van onze collega’s. We zullen ons uiterste best doen om voort te bouwen op ons track record bij de ondersteuning van de betrokken medewerkers in het vinden van een nieuwe baan.'

Rijk en RegioBank slaan handen ineen voor leefbaarheid krimpregio’s

Het Rijk gaat de RegioBank helpen bij projecten die de leefbaarheid verbeteren in regio’s die te maken hebben met krimp. Zo gaat de bank met kennis, diensten en voorzieningen bijdragen aan de financiële zelfredzaamheid van buurtbewoners, verenigingen en wijkondernemingen. Het Rijk spant zich in om publieke en private partijen met elkaar in contact te brengen ten behoeve van deze initiatieven. Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) en Hans van den Bor, directievoorzitter van de RegioBank, hebben daartoe in het Friese Garyp een intentieverklaring ondertekend.

Met de ondertekening van de intentieverklaring krijgt de publiek-private samenwerking in krimpgebieden een verdere impuls. De samenwerking is erop gericht voorzieningen zoveel mogelijk op peil te houden. Bijvoorbeeld door het samenvoegen van allerlei loketfuncties in een winkel. Eerder ging het Rijk al een samenwerking aan met de Spar waarna de RegioBank met de buurtsuper de handen ineen sloeg.

De RegioBank en de Spar zijn prominent aanwezig in de regio’s buiten de grote steden. De bank kondigde eerder dit jaar aan in de Spar-winkels serviceloketten te willen inrichten. Door deze ‘bank in de buurtwinkel’ keert bancaire dienstverlening terug in plaatsen die het al langer zonder eigen bankkantoor moeten stellen.

De bank streeft er ook naar het aantal bankkantoren en geldautomaten in de krimp- en anticipeergebieden op peil te houden en waar mogelijk uit te breiden. De beschikbaarheid van contant geld in de buurt is belangrijk voor de lokale economie en de leefbaarheid van dorpen en kleine kernen.