Ads Top

'Spaargeld kind levert 20 procent meer op dan dat van ouders'

Hoewel banken de afgelopen jaren ook de spaarrentes op kinderspaarrekeningen fors hebben verlaagd, levert het spaargeld van kinderen nog steeds meer op dan dat van de ouders. Dit blijkt uit cijfers van de vergelijkingssite Spaarrente.nl. Het verschil in rendement op een kinderspaarrekening en een reguliere spaarrekening is nu gemiddeld bijna 20 procent, in het voordeel van het kind. Begin 2014 was dit verschil nog ruim 11 procent.

De gemiddelde rente op een kinderspaarrekening daalde van 1,72 naar 1,45 procent. Terwijl de volwassen spaarder zijn rente bij dezelfde banken zag dalen van 1,52 naar 1,17 procent. “Banken hebben de kinderen dus niet ontzien met hun renteverlagingen, maar ze hebben nog steeds fors meer spaarrente over voor het spaargeld van kinderen dan voor dat van de ouders”, concludeert Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl.

Dat de banken meer rente vergoeden op een kinderspaarrekening, komt simpelweg doordat het geld voor de bank waardevoller is. “Banken weten dat (groot)ouders vaak al beginnen te sparen als het kind nog jong is en dat het geld in veel gevallen tot minimaal de 18e verjaardag blijft staan”, legt Bulthuis uit. Bij Triodos en ASN Bank moet het spaargeld zelfs verplicht blijven staan tot de 18e verjaardag van het kind. “Banken kunnen het geld daarom voor langere tijd uitzetten op de kapitaalmarkt en er dus ook meer geld mee verdienen.”

Daarnaast zijn kinderspaarrekeningen een waardevol instrument voor de bank om klanten al jong aan zich te binden, stelt Bulthuis. “Naast de spaarrekening openen ouders vaak een betaalrekening voor hun kind om ze al jong met geld om te leren gaan. Volgens de Autoriteit Consument en Mark (ACM) switcht 75 procent nooit van bank. Als je als kind al klant wordt bij een bank, is de kans dus groot dat je daar als volwassene ook klant blijft. Daar hebben banken natuurlijk best wat voor over.”

In de wetenschap dat het spaargeld van je kind beter rendeert, lijkt het voor ouders misschien interessant om hun eigen spaargeld ook op de spaarrekening van zoon of dochter te zetten. Bulthuis raadt dit echter af. “Sommige kinderspaarrekeningen kennen opnamebeperkingen waardoor het spaargeld tot de 18e verjaardag van je kind moet blijven staan. Maar buiten dat is geld dat je op de spaarrekening van je kind stort juridisch gezien een gift aan het kind. Je mag als ouder het geld dan niet zomaar meer opnemen om zaken van te financieren voor jezelf. Het zal niet snel gebeuren dat je kind je hiervoor voor de rechter sleept als hij/zij 18 jaar is. Maar als het wel gebeurt, is de kans groot dat je zoon of dochter gelijk krijgt en je het geld moet terugbetalen. Het is dus beter om je hier in eerste instantie al niet aan te wagen.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.