dinsdag 31 maart 2015

Peter Wakkie treedt terug uit de Raad van Commissarissen van ABN AMRO

Peter Wakkie heeft besloten dat hij met onmiddellijke ingang terugtreedt uit de Raad van Commissarissen van ABN AMRO. De heer Wakkie was vice-voorzitter van de Raad van Commissarissen en voorzitter van de Remuneratie-, Selectie- en Benoemingscommissie. Hij acht zich in die laatste hoedanigheid in het bijzonder verantwoordelijk voor het besluit omtrent de uitvoering van de inmiddels teruggedraaide salarisverhoging voor zes bestuurders en de daarover ontstane ophef.

Rik van Slingelandt, voorzitter van de Raad van Commissarissen: 'Wij zijn Peter Wakkie bijzonder erkentelijk voor zijn waardevolle bijdrage aan de activiteiten van de Raad van Commissarissen in de afgelopen jaren. Peter heeft sinds zijn eerste benoeming in december 2009 telkens blijk gegeven van een grote mate van deskundigheid, inzet en betrokkenheid. Ik betreur zijn vertrek, maar ik heb begrip voor het door hem genomen besluit.'

Gerrit Zalm, voorzitter van de Raad van Bestuur, zegt: 'We zijn Peter Wakkie erkentelijk voor zijn bijdrage aan ABN AMRO vanuit zijn rol als commissaris. Ik heb Peter Wakkie leren kennen als een bevlogen en betrokken commissaris en ik ben hem erkentelijk voor zijn commitment.'

'ING en anderen moeten voorbeeld ABN Amro volgen'

FNV Finance vindt het verstandig van de Raad van Bestuur van ABN Amro om af te zien van ruim een ton salarisverhoging. "Een wijs besluit dat navolging verdient van andere financiële instellingen. Het eerste schaap is over de dam, nu de anderen nog", reageert Carla Kiburg, cao-onderhandelaar en bestuurder FNV Finance.

Via een persverklaring liet de raad van bestuur van de ABN Amro weten vrijwillig af te zien van bijna 17 procent salarisverhoging vanwege de maatschappelijke verontwaardiging die dit opriep. Kiburg: "Eindelijk stelt men het  belang van de bank, haar klanten en haar medewerkers voorop. Wij vinden het van groot belang dat ook de andere raden van besturen in de financiële sector (ING, Nationale Nederlanden en Aegon) dit voorbeeld volgen, waardoor er een begin gemaakt kan worden met het herstellen van de schade. Het publiek moet weer vertrouwen kunnen hebben in de financiële sector." 

Daarnaast heeft FNV Finance per brief aan premier Rutte gevraagd de bewuste bonuswet aan te scherpen op gedragsaspecten die overeenkomen met de bankierseed. Kiburg: "Zodat we dit in de toekomst kunnen voorkomen. Ook een deel van onze leden heeft al positief gereageerd op deze stap van hun Raad van Bestuur."

ING verbetert de communicatie met klanten in Intensief Beheer

ING gaat verdere stappen ondernemen in het geval van klanten die in intensief beheer zijn of dreigen te komen. ING onderschrijft daarmee de constatering van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat misverstanden over bijzonder beheer (bij ING: Intensief Beheer) voorkomen kunnen worden door betere communicatie. De AFM heeft een verkennend onderzoek gedaan bij de bijzonder beheer afdelingen van banken, die kredieten voor het midden- en kleinbedrijf behandelen.

ING deelt informatie over wat er gebeurt als een onderneming in Intensief Beheer komt, onder meer in het artikel ‘Financieren in zwaar weer’ op haar site en hanteert een ‘early warning’ systeem, waarbij in een vroeg stadium met klanten contact opgenomen wordt, zodra zij in de knoop komen met rente- en aflossingsverplichtingen. ING ontwikkelt een brochure waarin exact vermeld staat wat de klant in intensief beheer kan en mag verwachten van ING. Relatiemanagers en medewerkers Intensief Beheer zijn ervaren en krijgen specifieke trainingen om het gesprek aan te gaan met klanten waarbij omgaan met de emotie van de klant een belangrijk onderdeel is. Ook heeft ING maatregelen genomen die de verslaglegging van gesprekken tussen klant en bank ten goede komen.
.
De  AFM heeft voor haar onderzoek de volle toegang gekregen tot de door de AFM geselecteerde dossiers, waarbij AFM ook gesprekken heeft gevoerd met klanten van ING. AFM meldt dat de afdelingen bijzonder beheer doen wat ze moeten doen en daarbij geen onredelijke of disproportionele maatregelen treffen. Die conclusie geldt voor alle vier onderzochte banken. 

Een klant in Intensief Beheer stelt, bij voorkeur in overleg met de afdeling een plan van aanpak op dat leidt tot herstel van winstgevendheid, waarna alle verplichtingen weer kunnen worden opgebracht. Hierbij kan worden gedacht aan het afstoten van verliesgevende activiteiten, het verlagen van de bedrijfskosten of het inbrengen van nieuw risicodragend kapitaal. De eigen relatiemanager blijft overigens altijd betrokken bij het bedrijf en zal het eerste aanspreekpunt blijven. De reden hiervoor is dat ING er vanuit gaat dat een bedrijf maar een beperkte periode in Intensief Beheer verblijft en daarna weer terugkeert naar regulier beheer. Soms zijn de problemen bij de onderneming van dien aard dat ING geen toekomst meer voor de onderneming ziet. Dan zullen we de schade zoveel mogelijk proberen te beperken.

Medewerkers van ING Intensief Beheer  doen hun uiterste best om zo goed mogelijk in het belang van de onderneming te handelen en het bedrijf weer financieel gezond te krijgen of de verliezen voor alle betrokken partijen zoveel mogelijk te beperken. Toch levert dit klantbelang centraal-principe soms dilemma’s op omdat er een spanningsveld bestaat tussen het individuele klantbelang van de ondernemer en het klantbelang van andere klanten, zoals spaarders die terecht verwachten dat de bank netjes met hun spaargeld omgaat. Over dit onderwerp zal ING in toekomstige communicatie nader ingaan.

maandag 30 maart 2015

'Door schulden geteisterd Griekenland dupe van belastingontwijking via Nederland'

SOMO-onderzoek toont aan dat het Griekse economische herstel wordt ondermijnd door belastingontwijking via brievenbusfirma’s in Nederland. Tegelijkertijd gaat Griekenland gebukt onder door de Trojka opgelegde - en actief door Nederland gesteunde - harde bezuinigingsmaatregelen.

Het rapport ‘Fools Gold’ onthult dat Griekenland de afgelopen twee jaar ten minste 1,7 miljoen euro aan belastinginkomsten misliep door belastingontwijking door het Canadese mijnbouwbedrijf Eldorado Gold. Daarnaast veroorzaken de activiteiten van Eldorado ernstige milieu- en mensenrechtenproblemen in Griekenland.

Eldorado Gold gebruikt ‘lege’ Nederlandse brievenbusfirma’s (zonder personeel in dienst) om belasting te ontwijken. Door een ingewikkelde holdingstructuur verschuift het bedrijf rente-inkomsten van zijn Griekse dochterbedrijf Hellas Gold SA via een Nederlandse brievenbusmaatschappij naar Barbados. Deze specifieke vorm van belastingontwijking, zorgt er voor dat Griekenland veel belastinginkomsten misloopt en in de toekomst nog veel meer zal mislopen.

De Europese Unie en Nederland meten met twee maten. Aan de ene kant leggen ze harde bezuinigingsmaatregelen op aan Griekenland, met vernietigende sociale en economische impact. Aan de andere kant faciliteren ze actief belastingontwijking, waardoor de Griekse overheid miljoenen euro’s misloopt”, aldus SOMO-onderzoeker Katrin McGauran.

De ontwijking door Eldorado Gold staat niet op zich. Uit het onderzoek blijkt dat veel buitenlandse investeerders in Griekenland de Nederlandse en Luxemburgse route gebruiken. Ongeveer tachtig procent (!) van de directe investeringen uit Nederland in Griekenland loopt via brievenbusfirma’s. Dit feit is onderbelicht gebleven in de discussies over de oorzaken van de Griekse financiële situatie.

Tenslotte toont het onderzoek wetenschappelijk bewijs voor de verwachte milieuschade door de plannen van Eldorado voor een open-pit mijn ter grootte van 250 voetbalvelden. De mijnbouw vernietigt oerbossen in Halkidiki en de lokale gemeenschap krijgt met massale vervuiling te maken. Naast de gezondheidsrisico’s die deze activiteiten opleveren, bedreigen ze het lokale toerisme, de kleinschalige landbouw, bosbouw en visserij. Protesten door de lokale gemeenschap tegen de mijn worden hardhandig onderdrukt door de Griekse politie en overheid. Amnesty International heeft in drie onderzoeken vragen gesteld over deze mensenrechtenschendingen en roept de autoriteiten op de situatie te onderzoeken. Terwijl de oude regering het mijnbouwbedrijf steunde in haar plannen, heeft de nieuwe Griekse regering beloofd om de contracten met Eldorado te herzien.

Nederland wil toetreden tot de Asian Infrastructure Investment Bank

Nederland wil toetreden tot de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB). Dat heeft minister-president Rutte op zaterdag 28 maart bekend gemaakt na zijn ontmoeting met president Xi Jinping van China tijdens het Boao-forum op het Chinese eiland Hainan. Als zogeheten 'prospective founding member' neemt Nederland komende maanden deel aan de onderhandelingen over de vormgeving van de AIIB. De onderhandelingen over de 'articles of agreement' worden naar verwachting in juni van dit jaar afgerond.

In de AIIB werken diverse Aziatische landen en enkele landen buiten deze regio samen aan investeringen in de infrastructuur. Er is momenteel een groot tekort aan financiering voor infrastructuur in Azie. Een investeringsbank als de AIIB kan tegemoet komen aan deze vraag. Rutte: 'De AIIB is goed voor Azie, en dat is goed voor Nederland. Nederland verdient 30 procent van zijn inkomen in het buitenland. We verdienen banen met export en buitenlandse investeringen. Dus juist ook in deze regio, in dit land, moeten we sterk vertegenwoordigd zijn.'

Nederlandse bedrijven kunnen profiteren van infrastructurele opdrachten die de AIIB financiert. 'De afgelopen dagen heb ik in China opnieuw gemerkt hoe kansrijk de samenwerking tussen Nederland en China is. Al meer dan duizend Nederlandse bedrijven zijn actief in China. In de hele Aziatische regio liggen kansen voor Nederlandse bedrijven. Onze handelsmissie in China onderstreept opnieuw hoe lonend het is om te investeren in een duurzame relatie.'

Minister Dijsselbloem van Financiën heeft, mede namens minister Koenders van Buitenlandse Zaken en minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, de Tweede Kamer vandaag geinformeerd over de intentie van Nederland om als prospective founding member toe te treden tot de AIIB. In zijn brief aan de Tweede Kamer gaat minister Dijsselbloem in op het belang dat de AIIB een Internationale Financiele Instelling van hoge kwaliteit en effectiviteit wordt. Nederland zet zich daartoe tijdens de onderhandelingen over de articles of agreement in voor het naleven van internationale standaarden voor Internationale Financiele Instellingen, een goede governancestructuur, inachtneming van de schuldhoudbaarheid van een land in het leenbeleid, en de complementariteit van het stelsel van Internationaal Financiele Instellingen in Azie waarmee de AIIB samenwerkt.

Op het moment dat de onderhandelingen zijn afgerond, wordt besloten of Nederland definitief toetreedt tot de nieuwe investeringsbank.

Theodor Kockelkoren verlaat de AFM

Bestuurslid Theodor Kockelkoren heeft de raad van toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op de hoogte gesteld van zijn voornemen om de AFM per 15 oktober 2015 te verlaten. Na dertien jaar bij de AFM te hebben gewerkt, wil hij zijn loopbaan in de publieke of private sector voortzetten. Om zich hierop te kunnen oriënteren, legt hij vanaf 15 april zijn bestuurstaken neer. Hij draagt toezichtvertrouwelijke dossiers over aan de andere bestuursleden.

Theodor Kockelkoren blijft in de periode van 15 april tot 15 oktober wel werkzaamheden verrichten voor de AFM. Hij zal namens de AFM het voorzitterschap van de G20/OECD Task Force on Financial Consumer Protection en de IOSCO Committee on Emerging Risk voortzetten tot zijn vertrek. Binnen de AFM zal hij betrokken blijven bij een aantal projecten die de verdere ontwikkeling van de IT-organisatie en de informatievoorziening beogen.

Theodor Kockelkoren is sinds april 2002 werkzaam bij de AFM. Sinds februari 2008 is hij lid van het bestuur. “Na dertien jaar de AFM en haar missie gediend te hebben, is de tijd rijp om mijn horizon te verleggen. Ik wil mogelijkheden onderzoeken in het publieke domein en in de private sector, specifiek bij financiële ondernemingen. Daarom heb ik mijn ontslag aangeboden als bestuurder. Dat geeft mij de ruimte om in de resterende periode van zes maanden de AFM te dienen en mijzelf te oriënteren op de mogelijkheden daarbuiten.”

Merel van Vroonhoven, voorzitter van de AFM: ”Met het vertrek van Theodor verliezen wij een kundig, professioneel en bevlogen bestuurder. Hij is van grote betekenis geweest voor de AFM en het gedragstoezicht in Nederland. Hij is een belangrijke aanjager geweest voor het veranderingsproces van de financiële sector, dat nog volop gaande is, naar een sector waar het belang van de klant echt centraal staat. Het was een voorrecht voor mij en mijn collega's om met hem samen te kunnen werken. We hebben vanzelfsprekend begrip voor zijn wens om, na 13 jaar, zijn loopbaan buiten de AFM voort te zetten, maar hadden hem graag nog langer in ons team gehad. Wij wensen hem veel succes bij deze volgende stap in zijn carrière.

"De raad van toezicht dankt Theodor Kockelkoren voor de vele jaren dat hij zich ten volle en met succes heeft ingespannen voor de missie en doelstellingen van de AFM", zegt Diana van Everdingen van de raad van toezicht. "Tijdens de ziekte en na het overlijden van Ronald Gerritse heeft hij, tot het aantreden van Merel van Vroonhoven als nieuwe bestuursvoorzitter, het voorzitterschap op uitstekende wijze waargenomen.”

Over de wijze waarop de AFM in de vacature in haar bestuur zal voorzien, zullen zo snel mogelijk nadere mededelingen worden gedaan. De raad van toezicht zal ter vervulling van de vacature een voordracht doen aan de minister van Financiën.

Nederlandse automobilist weet weinig over zijn autoverzekering

Nederlandse autobezitters zijn slecht op de hoogte van de vergoedingen van hun autoverzekering. Zo tast men in het duister over de WA-verzekering die iedere Nederlander heeft en per wet verplicht is. Een kwart van alle verzekerden weet niet dat 'schade aan anderen' altijd inbegrepen is. 59% van alle WA-verzekerden denkt juist ten onrechte dat hun verzekering méér dekt dan alleen schade aan anderen. 11% van alle WA-verzekerden weet überhaupt niet dat ze WA-verzekerd zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction, in opdracht van prijsvergelijker Pricewise onder 1000 respondenten.

Dat de gemiddelde auto snel in waarde daalt, beseffen Nederlanders misschien wel. Maar de meerderheid staat er niet bij stil dat die waardedaling ook gevolgen heeft voor de autoverzekering en bijbehorende premie. 59% van de Nederlandse autobezitters sluit één keer een autoverzekering af en kijkt daar nooit meer naar om. 91% denkt de ideale verzekering te hebben. Ze geven aan dat ze tevreden zijn met hun verzekering en geen zin hebben om zich erin te verdiepen. Directeur Hans de Kok: "De meeste autobezitters beseffen niet dat zij na een paar jaar oververzekerd raken en te veel premie betalen."

Uit eerder onderzoek van Pricewise en Motivaction onder geanonimiseerde kentekens bleek al dat bijna de helft van de autobezitters niet passend verzekerd is. Hans de Kok: "40% van alle Nederlanders is oververzekerd en onnodig duur uit."

11% van de ondervraagden die niet weet dat ze WA-verzekerd zijn, noemt in plaats daarvan aanvullende verzekeringen zoals een rechtsbijstand- of een schadeverzekering inzittenden. 13% van de ondervraagden weet zijn huidige verzekeraar niet te noemen. Geholpen zit het met de kennis over de dekkingen van de autoverzekeringen ruim voldoende. Ondervraagden kregen in het onderzoek eigenschappen voorgelegd die zij moesten toekennen aan de drie type verzekeringen (WA, WA+ en allrisk). Gemiddeld scoorden zij een 7,5.

De alarmklasse is essentieel bij het afsluiten van een WA+ of allrisk autoverzekering. Wie zijn auto goed beveiligt, krijgt bij verschillende verzekeraars premiekorting. Neem je meer anti-inbraakmaatregelen, dan kom je in een hogere alarmklasse. Bij bepaalde type auto's, vooral dure auto's die diefstalgevoelig zijn, is een hogere alarmklasse zelfs verplicht. Toch heeft maar liefst 87% van de ondervraagden geen idee welke alarmklasse hij heeft.

De Kok: "Autobezitters besteden geen aandacht aan hun autoverzekering. Zonde, want iedere maand wordt er geld van je bankrekening afgeschreven. Kun je over van een allrisk naar WA, dan bespaar je al snel een paar tientjes per maand. Checken of je nog goed zit, kan nooit kwaad."

zondag 29 maart 2015

Leden Raad van Bestuur ABN AMRO doen afstand van 100.000 euro

De zes leden van de Raad van Bestuur van ABN AMRO doen afstand van de toeslag van 100.000 Euro die hen over 2014 is uitgekeerd ter gedeeltelijke compensatie van het wegvallen van de variabele beloning.

Zij verklaren het volgende: 'De afgelopen week is er grote maatschappelijke verontwaardiging ontstaan over de toekenning van deze toeslag op het vaste salaris. Wij begrijpen en betreuren de onrust die is ontstaan. De onrust is niet goed voor onze klanten, onze medewerkers en het algemeen vertrouwen in ABN AMRO.

"Wij zijn na de nationalisatie van ABN AMRO en Fortis Bank Nederland aangetrokken om twee zwaar gehavende banken te fuseren, te reorganiseren en klaar te maken voor een beursgang. Daar hebben wij zes jaar met ziel en zaligheid aan gewerkt.

"De toekenning van de toeslag is gebaseerd op democratisch tot standgekomen wetgeving, voldoet aan letter en geest van de wet, is vastgelegd in een aandeelhoudersbesluit, is in overeenstemming met de minister van Financi*n en is gemeld aan de Tweede Kamer.

"Wij waarderen de inspanningen van de Raad van Commissarissen en de voorzitter van de Raad van Bestuur om op te treden als een goed werkgever die afspraken nakomt.

"Echter, nu onze beloning ter discussie staat en de toekomst van ABN AMRO hieronder dreigt te gaan lijden, laten wij als altijd het bank- en algemeen belang voor gaan en zien wij af van de conversie. Wij hopen dat de rust nu terugkeert.

"Onze inzet, samen met alle medewerkers en stakeholders, moet leiden tot een gezonde toekomst van de bank die een positieve en duurzame bijdrage levert aan onze samenleving en economie.

'Einde klantrelatie als berichten over Gunvor waar zijn'

De Nederlandsche Bank (DNB) veroordeelt de aanpak van staatsbank ABN AMRO van corruptierisico’s als ‘onvoldoende’. Dit staat in een vertrouwelijke brief van de toezichthouder aan ABN Amro-bestuursvoorzitter Gerrit Zalm, waarover het FD bericht.  Een belangrijk kritiekpunt van DNB is de relatie van ABN Amro met oliehandelaar Gunvor. Daarvan wordt vermoed dat het gelieerd is aan de Russische president Poetin en een van Poetins vertrouwelingen die op de Amerikaanse zwarte lijst staat.

ABN AMRO is samen met een grote groep internationale banken - waaronder Rabobank, ING, Sociéty Générale, RBS, Deutsche Bank en Unicredit - een bank van Gunvor. Gunvor verklaart zelf: 'Sl onze activiteiten voldoen aan de internationale standaarden die gelden om witwaspraktijken tegen te gaan, te voldoen aan economische sancties, terrorisme-financiering te bestrijden en omkoping en corruptie tegen te gaan.'

In het eigen compliance-onderzoek is het tegendeel niet aan het licht gekomen, volgens ABN. In het kader van de internationale sancties tegen Rusland heeft de Amerikaanse sanctie-autoriteit OFAC onderzoek gedaan naar banden van bedrijven met President Poetin en zijn regime. Gunvor is daarna door de OFAC niet op de internationale sanctielijst gezet. 'De heer Timtsjenko heeft zijn aandelen, zo bevestigt Gunvor, verkocht aan zijn Zweedse medeoprichter de heer Tornqvist.'

Voor alle klanten geldt dat men een relatie niet xs; afbreken op basis van onbewezen berichten. Indien echter wordt aangetoond dat Gunvor een relatie is met onaanvaardbare antecedenten dan zal ABN AMRO de relatie beëindigen 'met inachtneming van de vereiste juridische procedures'.

500 deelnemers voor proefproces over belasting spaargeld

5500 mensen blijken een bezwaarschrift tegen de vermogensrendementsheffing bij de Belastingdienst te hebben ingediend. Dat vertelt Jurgen de Vries van de Bond voor Belastingbetalers aan VARA Kassa. In het bezwaarschrift hebben de bezwaarmakers gesteld dat de vermogensrendementsheffing voor hen een 'excessive burden' geeft. Dat is de juridische term die wordt gebruikt om aan te geven dat het huidige systeem van de vermogensrendementsheffing voor de belastingbetaler een onevenredig zware belastingdruk oplevert.

De Bond voor de Belastingbetalers heeft op haar website een rekentool. Circa 2700 hebben die tool geraadpleegd. Van de ongeveer 1900 mensen die deze hebben ingevuld blijkt dat ruim 1400 bezwaarmakers een belastingdruk heeft van meer dan 50%. Dat wil zeggen dat voor deze mensen van elke euro aan rente op hun vermogen zij er minimaal €0,50 belasting afdragen. De Bond is op dit moment bezig om uit die 1400 reacties een aantal zaken te selecteren die ze aan de rechter te beoordeling willen voorleggen.

Het zou natuurlijk eenvoudiger zijn als Tweede Kamer besluit om de vermogensrendementsheffing aan te passen. Zo wordt al jaren gesproken over de invoering van de vermogenswinstbelasting. Dan betaal je belasting over het werkelijk genoten rendement op je spaarrekening. De SP heeft naar aanleiding van onze uitzending in september 2014 daar ook Kamervragen over gesteld en een motie ingediend. De motie is echter verworpen. Lees hier de Kamervragen van SP-tweede kamerlid Farshad Bashir en de antwoorden van Staatssecretaris Wiebes. Hier kan je de motie van Emile Roemer van de SP lezen. Wij deden navraag bij de grote fracties in de Tweede Kamer waarom ze deze motie hebben verworpen. Daaruit blijkt dat ze het probleem wel erkennen maar aanpassing van de vermogensrendemenstheffing willen meenemen bij de algehele herziening van het belastingstelsel. Zowel de Bond voor Belastingbetalers als de SP zijn echter bang dat aanpassing nog jaren kan duren, terwijl de spaarrente al onder de 1% is gezakt.

zaterdag 28 maart 2015

Kosten voor vermogensbeheer lopen flink uiteen

Bij Alex Vermogensbeheer betaal je na twintig jaar beleggen ruim 9000 euro meer kosten dan bij de Rabobank. Het grote verschil in kosten zorgt ervoor dat het uiteindelijke vermogen na twintig jaar een stuk lager uitvalt: ruim €16.000 bij een inleg van €25.000. Dat blijkt uit onderzoek van Kassa en de Vereniging van Effectenbezitters.

Nu de spaarrente steeds verder wegzakt en de beurskoersen in de lift zitten keren veel consumenten terug naar de beurs. Vermogensbeheerders, zoals Robeco One, Evi van Lanschot en Alex Vermogensbeheer, proberen met kant-en-klare producten particuliere beleggers over de streep te trekken om te gaan beleggen.

Bij vermogensbeheer wordt jouw geld belegd, zonder dat je steeds om toestemming wordt gevraagd. Je geeft de vermogensbeheerder dus de opdracht en bevoegdheid om jouw geld te beleggen. Aan de hand van vragenlijsten wordt bepaald in welk profiel je valt en welk risico daarbij hoort. Bij een profiel hoort een portefeuille die is samengesteld uit onder andere aandelen en obligaties, afhankelijk van welk risico je wilt nemen. Jaarlijks worden door de vermogensbeheerder kosten in rekening gebracht voor het beheren van jouw vermogen. Dat gaat meestal om een percentage dat over jouw totale opgebouwde vermogen. Sommige aanbieders rekenen nog indirecte kosten die vooraf niet duidelijk zijn. Een voorbeeld daarvan is handelskosten.

Aandelenmarkten lijden onder spanningen in het Midden-Oosten

Toenemende spanningen in het Midden-Oosten, met effecten op onder andere de olieprijs, hebben de afgelopen week geleid tot dalende koersen op de mondiale aandelenmarkten. Goede macrocijfers in Europa wogen daar onvoldoende tegenop, mede door een wat aangesterkte euro.

In de Verenigde Staten sloten de toonaangevende indices donderdag circa 2,5% lager dan vorige week vrijdag. In Europa bleven de dalingen in het algemeen iets beperkter. De belangrijkste oorzaak is de toegenomen spanning in het Midden-Oosten, waar het Soennitische Saoedi-Arabië bombardementen is begonnen op de Sjiitische Houthi rebellen in Jemen. De olieprijs is daardoor op donderdag met 5% gestegen ten opzichte van woensdag. Weliswaar is de olieproductie van Jemen zelf niet van groot belang (0,2% van de wereldproductie), maar het land ligt vlak bij de belangrijke Bab el Mandeb zeestraat nabij de Golf van Aden

De onzekerheid over het vervolg van het conflict werkt sterk door op de financiële markten, iets wat we in de eerste drie maanden van dit jaar tot dusverre niet gewend waren. Dat is ook het geval met de ontwikkelingen in Griekenland. Waar de aandelenmarkten dit jaar laconiek op de toegenomen spanningen reageerden, wordt nu met enige schrik gekeken naar iets wat toch wel erg sterk op een bankrun lijkt. In februari was het aantal teruggetrokken deposito's met EUR 7,3 miljard veel groter dan tijdens de crisis in 2012. Weliswaar hebben de Grieken en de eurozone beide groot belang bij het voorkomen van een crisis, maar met de bravoure die de nieuwe regering ten toon spreidt, zijn ongelukken niet uitgesloten.

vrijdag 27 maart 2015

Beursgang ABN wordt uitgesteld

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën stelt de verkoop van staatsbank ABN Amro uit. Dit in verband met de onrust rond de salarisverhogingen aan de top van ABN Amro. Zeven topbestuurders krijgen een ton extra salaris. Alleen bestuursvoorzitter Gerrit Zalm kreeg geen loonsverhoging.

Ook ING, dat net zijn staatssteun heeft terugbetaald, maakte vorige week bekend dat de bestuursleden een forse loonsverhoging tegemoet kunnen zien. Het kabinet, Tweede Kamerleden en vakbonden reageerden verbolgen op de deze berichten.

Extra aandacht voor invordering toeslagen in buitenland

Staatssecretaris Wiebes van Financiën stuurt vandaag de halfjaarlijkse rapportage van de Belastingdienst naar de Tweede Kamer. Daarin kondigt hij een reeks maatregelen aan om de invordering van toeslagschulden in het buitenland te versterken.

De staatssecretaris heeft de Belastingdienst een inventarisatie laten maken van de toeslagschulden die uitstaan in het buitenland. Uit de doorlichting is gebleken dat de Belastingdienst internationaal een bedrag van € 168 miljoen aan terug te vorderen toeslagen heeft. Dat bedrag is het totaal van alle internationale invorderingen, die zijn ontstaan sinds de invoering van het toeslagstelsel in 2006. De staatssecretaris presenteert in de halfjaarrapportage een zestal aanvullende maatregelen voor de invordering van deze toeslagschulden.

De Belastingdienst gaat alle mensen met een openstaande toeslagschuld die in het buitenland verblijven, opnieuw aanschrijven. Het gaat om meer dan 100.000 personen, verdeeld over 189 landen. Om de invordering kracht bij te zetten, wordt in uitbreiding van de capaciteit bij het Landelijk Incasso Centrum (LIC) voorzien.

De Belastingdienst zal extra inzetten op invorderingen in drie landen waar de hoogste tegoeden zitten: België, Duitsland en Polen. Ook start een proef waarbij particuliere incassobureaus in het buitenland worden ingeschakeld.

De openstaande vorderingen in binnen- en buitenland zijn inherent aan het toeslagensysteem waarbij voorschotten eerst worden uitbetaald en achteraf pas het recht op de toeslag wordt vastgesteld. ,,Dat deze vorderingen meer aandacht verdienen, staat voor mij vast’’, constateert Wiebes. ,,Het gaat hier om inkomensondersteuning, betaald met belastinggeld. Dit vraagt een uiterste inspanning om het teveel betaalde terug te vorderen.’’
De staatssecretaris geeft aan dat de extra inspanning kan leiden tot de slotsom dat een aanzienlijk deel van de toeslagschulden niet invorderbaar is: ,,Ik ben niet optimistisch, maar de vorderingen laten rusten is voor mij zeker niet aan de orde.”

ABN na de zomer naar de beurs

ABN Amro gaat vermoedelijk na de zomer naar de beurs. Dat stelt topman Gerrit Zalm aan de vooravond van het kabinetsbesluit hierover. De bank werd in 2007 na de wereldwijde keedietcrisis overgenomen door het consortium van Banco Santander, RBS en Fortis. Omdat met name Fortis zich had verslikt, moest de Staat inspringen om Nederland voor een financiële catastrofe te behoeden. Zalm: 'ABN Amro staat weer stevig op zijn poten en kan profiteren van het herstel van de Nederlandse economie. En we zijn nu voor het eerst de best gekapitaliseerde bank van Nederland.'

Bijzonder Beheer MKB onder de loep genomen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft onderzoek gedaan naar de behandeling van MKB-klanten door de afdelingen bijzonder beheer van Nederlandse banken. ABN AMRO heeft ook onderdeel uitgemaakt van dit onderzoek.

Uit het onderzoek komt een aantal aanbevelingen voor banken naar voren op het vlak van communicatie met klanten. Bij ABN AMRO staat communicatie gedurende het bijzonder beheer proces hoog op de agenda. De afgelopen jaren zijn er meerdere initiatieven genomen om ervoor te zorgen dat er begrijpelijk, tijdig en passend wordt gecommuniceerd. Daphne de Kluis, Algemeen Directeur FR&R: “Voor onze klanten is het proces van bijzonder beheer een intensieve en vaak turbulente periode. We onderschrijven, net als de AFM, het belang van goede communicatie. We zullen de aanbevelingen van de AFM gebruiken om onze communicatie daar waar nodig verder te verbeteren.”

De afgelopen jaren zijn alle formele communicatie-uitingen getoetst en daar waar nodig herschreven in begrijpelijke taal. Verder zijn er voor alle collega’s frequent gespreks- en communicatietrainingen en wordt er in het selectiebeleid voor nieuwe collega’s zeer nadrukkelijk rekening gehouden met sociale vaardigheden.

In het rapport concludeert AFM tevens dat de bedrijfsprocessen bij bijzonder beheer zorgvuldig verlopen. Het rapport stelt: “De AFM heeft in het verkennend onderzoek niet gezien dat banken te snel overgaan tot overdracht van kredieten aan bijzonder beheer, het opzeggen van de kredietrelatie, of dat zij met maatregelen op faillissementen aansturen. In de onderzochte dossiers heeft de AFM geen onredelijke maatregelen aangetroffen, zoals disproportionele risico-opslagen. Wij hebben geen aanwijzingen gevonden voor een patroon van benadeling van klanten door banken of het bestaan van een ‘verdienmodel’ gebaseerd op maatregelen bij bijzonder beheerklanten.”

Daphne de Kluis: “Dit gaat over de kern van onze werkzaamheden. Het is goed dat onze klanten ook in een AFM rapport kunnen lezen dat de kernprocessen van bijzonder beheer afdelingen goed verlopen. Daarnaast vind ik deze conclusies prettig voor onze medewerkers. Er is de laatste tijd veel te doen rondom bijzonder beheer. Zij maken lange dagen om tot de best mogelijke oplossing te komen en hebben een groot commitment naar de klant.”

Ook financiële wereld is driedimensionaal

De drie dimensies hoogte, breedte en diepte zijn ook in de financiële wereld terug te vinden, bijvoorbeeld als het gaat om de olieprijs. In zijn proefschrift ‘Dimensies uitgezocht: Grondstofcurven en de liquiditeit van aandelen’ gaat econometrist Dennis Karstanje in op deze driedimensionaliteit. Volgens hem kan onderkenning van die drie dimensies leiden tot extra rendement, lagere risico’s en meer inzicht. Karstanje verdedigt zijn proefschrift donderdag 26 maart 2015 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

We zijn gewend aan een driedimensionale wereld met de dimensies hoogte, breedte en diepte. Maar deze dimensies zijn ook te vinden in de financiële wereld, stelt Karstanje in zijn proefschrift. Volgens hem is de parallel tussen de veel gebruikte tastbare dimensies en de financiële wereld het best te illustreren aan de hand van de olieprijs.

De ‘hoogte’ van de olieprijs verandert door de tijd heen. In een grafiek wordt de prijs vaak op de verticale as weergegeven, wat opnieuw verwijst naar de hoogte dimensie. Er is echter niet één unieke olieprijs, maar meerdere prijzen omdat olie op verschillende plekken in de wereld wordt verhandeld. Dit is vergelijkbaar met de ‘breedte’ dimensie. Tenslotte wordt olie meestal verhandeld met behulp van termijncontracten (‘futures’). Een termijncontract is een financieel contract tussen twee partijen die afspreken om op een bepaald tijdstip een bepaalde hoeveelheid olie te verhandelen tegen een vooraf bepaalde prijs. De verschillende tijdstippen vormen een derde dimensie die goed te vergelijken is met ‘diepte’.

Maar waarom is onderkenning van deze drie dimensies in de financiële wereld nu van belang? Ten eerste: extra rendement en lagere risico’s. Karstanje onderzocht het gebruik van ‘momentum strategieën’ bij het investeren in grondstoffen. Hierbij worden grondstoftermijncontracten gekocht die de afgelopen maanden in prijs gestegen zijn, omdat verwacht wordt dat deze prijsstijging zich nog verder doorzet. Vaak wordt deze strategie toegepast op alleen het eerst aflopende termijncontract. Maar het meenemen van de ‘diepte’ dimensie, oftewel ook termijncontracten met langere looptijden, kan leiden tot extra rendement en een lager risico.

Daarnaast leidt beter begrip van de drie dimensies tot meer inzicht, in het geval van dit proefschrift in de grondstofmarkten. Door informatie uit de drie dimensies samen te voegen onderzocht Karstanje de samenhang en dynamiek tussen de drijvende factoren achter grondstofcurven. Dan blijkt dat de individuele curven worden gedreven door gemeenschappelijke componenten, die vooral sectorspecifiek zijn. Zo hebben energie gerelateerde grondstoffen als olie en gas gemeenschappelijke drijfveren, maar zijn deze anders dan de drijvende kracht achter agrarische grondstoffen.
Ook zijn deze gemeenschappelijk componenten belangrijker geworden over de tijd. Dat betekent dat grondstofmarkten overal ter wereld meer verbonden zijn dan tien jaar geleden.

AFM evalueert consumentenbescherming door Centrale Bank van Ierland

De Centrale Bank van Ierland (de Centrale Bank) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hebben beide als doel door middel van effectief toezicht bij te dragen aan de bescherming van consumenten op de financiële markten. Ze vinden het daarbij belangrijk om van elkaar te leren, vooral omdat de financiële markten en het toezicht daarop internationaal opereren. Daarom hebben ze besloten hun expertise te delen en hun toezichtstrategieën te evalueren.

De AFM heeft eerst de taak van de Centrale Bank ten aanzien van consumentenbescherming beoordeeld en de resultaten daarvan dinsdag 24 maart gepubliceerd. De Centrale Bank zal op haar beurt later dit jaar het toezicht van de AFM ten aanzien van consumentenbescherming onder de loep nemen. Deelname aan deze wederzijdse evaluatie biedt de AFM de kans om de best practices van de Ierse toezichthouder, waar mogelijk, op haar eigen toezicht te gaan toepassen.

Als referentiepunt voor de evaluatie gebruiken de Centrale Bank en de AFM de Kernprincipes voor Financiële Consumentenbescherming van de G20/OECD. Deze principes zijn ontwikkeld door de Task Force on Financial Consumer Protection van de OECD, onder voorzitterschap van Theodor Kockelkoren, bestuurslid van de AFM.

Kockelkoren: “Gezien het feit dat het mandaat van de Centrale Bank voor consumentbescherming relatief nieuw is, zijn wij zeer onder de indruk van hoeveel er is bereikt binnen een relatief kort tijdsbestek. Het verheugt mij ook dat deze evaluatie op zichzelf al zijn waarde als een wederzijdse leerervaring bewijst. Het is duidelijk een manier om voort te bouwen op en een praktische invulling te geven aan de recent ontwikkelde internationale OECD standaarden voor financiële consumenten-bescherming. Ik zie uit naar de samenwerking met onze Ierse collega’s tijdens de wederkerige evaluatie.”

donderdag 26 maart 2015

Kleine wint van grote zorgverzekeraar

Verzekerden hadden tot 1 februari 2015 weer de mogelijkheid over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Ruim 1,2 miljoen Nederlanders, ofwel 7,5% van de verzekerden koos voor een andere zorgverzekeraar. De mobiliteit is iets toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Vooral de kleine zorgverzekeraars (minder dan 1 miljoen verzekerden) hebben dit jaar gewonnen.

De reclamebestedingen van de zorgverzekeraars zijn dit jaar met 25% fors gestegen tot 72 miljoen euro. Echter, hoge reclame-uitgaven blijken niet garant te staan voor verzekerdenwinst. De zorgverzekeraars met de minst concurrerende premie hebben verzekerden verloren. Ook dit jaar is de populariteit van restitutie en internet-/ budgetpolissen verder toegenomen ten koste van de traditionele natura/combinatiepolissen. Dit resulteerde voor het eerst in een daling van het aantal collectief verzekerden, zowel bij werkgevers- als gelegenheidscollectiviteiten. Dit blijkt uit het jaarlijkse mobiliteitsonderzoek van BS Health Consultancy.

De gemiddelde betaalde nominale jaarpremie voor de basisverzekering, inclusief eventuele collectiviteitskortingen, steeg dit jaar met circa 60 euro tot ongeveer 1.160 euro. Dit is een stijging van ruim 5%, maar minder sterk dan eerder verwacht van het Ministerie van VWS. In september 2014 verwachtte zij een stijging van 110 euro ofwel 10%. Zorgverzekeraars met de minst concurrerende premiestellingen hebben verzekerden verloren.

Voor het eerst sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006 is sprake van een daling van het aantal collectief verzekerden dat een collectiviteitskorting ontvangt. De collectiviteitsgraad is afgenomen tot 69%. Vorig jaar was dit nog 71%. Het aantal collectief verzekerden is afgenomen door een daling bij zowel werkgevers- als gelegenheidscollectiviteiten, zoals (patiënten)verenigingen, vakbonden en sociale diensten. De groei van het aantal individueel verzekerden met een goedkope (internet/budget)polis kan een verklaring zijn voor deze daling. Dergelijke polissen vormen een financieel aantrekkelijk alternatief voor de traditionele (natura/combinatie)polis met collectiviteitskorting.

In 2015 is het aandeel verzekerden met een aanvullende verzekering met 83% gelijk gebleven aan vorig jaar. De eerder ingezette daling van het aantal verzekerden met een aanvullende verzekering lijkt niet door te zetten. Wel blijft het beeld bestaan dat individueel verzekerden minder vaak een aanvullende zorgverzekering afsluiten dan collectief verzekerden. Van de collectief verzekerden heeft in 2015 circa 89% een aanvullende zorgverzekering. Voor de individueel verzekerden bedraagt dit percentage 71%.

Het aantal verzekerden dat premiekorting ontvangt, omdat zij hebben gekozen voor een vrijwillig eigen risico, steeg dit jaar tot 11%. Vorig jaar koos nog 10% van de verzekerden voor een vrijwillig eigen risico van 100, 200, 300, 400 of 500 euro, bovenop het verplichte eigen risico van 375 euro.

In het afgelopen commerciële seizoen stegen de reclamebestedingen van de zorgverzekeraars fors, met 25% tot 72 miljoen euro. Ook nu zijn de meeste reclamegelden uitgegeven in november en december. Televisie blijft het mediumkanaal waaraan de meeste reclamegelden worden uitgegeven, circa 50%. Vervolgens de uitgaven via internet (online display advertising), met 28%. De grote zorgverzekeraars hebben een aandeel van 94% in de totale reclamebestedingen. Niet alle zorgverzekeraars met relatief veel reclame-uitgaven zagen het aantal verzekerden toenemen. De zorgverzekeraar die relatief het meeste reclamegeld per verzekerde besteedde (12 euro per verzekerde) daalde in het aantal verzekerden. De twee zorgverzekeraars die het minste hebben uitgegeven aan reclame per verzekerde hebben netto relatief de meeste verzekerden gewonnen. Gemiddeld hebben de zorgverzekeraars circa 4,30 euro per verzekerde uitgegeven aan reclame.

Doordat de instroom van nieuwe verzekerden groter is dan de uitstroom van verzekerden neemt het totaal aantal verzekerden via het indirecte kanaal met circa 3% licht toe. Onder het indirecte kanaal vallen assurantietussenpersonen, banken, makelaars en volmachten. Ook het totaal aantal verzekerden dat is verzekerd via vergelijkingssites -waarvoor door de zorgverzekeraar provisie moet worden afgedragen- is gestegen met ongeveer 10%.

Met de populaire relatief goedkope internet/budgetpolissen halen zorgverzekeraars met name jonge, gezonde verzekerden binnen. Minister Schippers wil met haar nieuwe plannen dat zorgverzekeraars zich meer gaan richten op ouderen en chronisch zieken en polissen voor deze doelgroep gaan aanbieden met een lager verplicht eigen risico wanneer gebruik wordt gemaakt van gecontracteerd zorgaanbod. Om als zorgverzekeraars dergelijke polissen te kunnen aanbieden is de zorginkoop een kritische succesfactor. Ook los van deze polissen wordt zorginkoop in toenemende mate van cruciaal belang om in de zorgverzekeringsmarkt een concurrerende zorgpremie neer te kunnen zetten. Circa 95% van de bedrijfskosten van een zorgverzekeraar hebben immers betrekking op zorgkosten (schadelast) en maakt het als zorgverzekeraar noodzakelijk om een duidelijke visie en strategie te ontwikkelen ten aanzien van de zorginkoop.


Delta Lloyd vernieuwt bootverzekering

Delta Lloyd introduceert aan het begin van het watersportseizoen een vernieuwde bootverzekering. Deze verzekering biedt klanten meer keuzevrijheid en is daardoor volledig op maat te maken. Zo kunnen klanten naast de basisdekking (aansprakelijkheid, beperkt casco of volledig casco) kiezen voor een aanvullende ongevallendekking en/of rechtsbijstanddekking.

Arjan Nollen, directeur Marketing & Verkoop Delta Lloyd: ‘Als partner van de Nederlandse watersport vindt Delta Lloyd het belangrijk om watersporters met een gerust hart het water op te laten gaan. Of dat nu met een motorboot, jacht, sloep of een zeilboot is. Met onze vernieuwde bootverzekering kiezen klanten zelf welke verzekering het beste bij hen past. Daarnaast krijgen klanten hulp en advies van ons deskundige team van watersportspecialisten.’

Vaststellen beslagvrije voet moet bij innen schulden eenvoudiger

Het vaststellen van de zogeheten beslagvrije voet van mensen met schulden moet eenvoudiger. Het bedrag van het inkomen waar schuldeisers niet aan mogen komen - de beslagvrije voet - is van belang voor schuldenaren om in hun eigen levensonderhoud te voorzien en moet voorkomen dat ze nog verder in de financiële problemen komen. Volgens de staatssecretarissen Klijnsma van Sociale Zaken en Dijkhoff van Veiligheid en Justitie is het nu te ingewikkeld om die beslagvrije voet vast te stellen. Daar gaat het kabinet wat aan doen, zo is te lezen in een brief die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Het blijkt voor schuldenaren lastig alle informatie te verzamelen en goed door te geven. Daardoor valt de beslagvrije voet nogal eens te laag uit. Op dit moment wordt bekeken hoe schuldenaren en schuldeisers op een eenvoudige manier de beslagvrije voet kunnen samen stellen.  Er wordt gedacht aan één vast bedrag, gebaseerd op eenvoudig vast te stellen gegevens. Dat moet een forse verbetering worden voor beide partijen.

Maar ook voordat die nieuwe regels rond zijn, doet het kabinet er alles aan om binnen de huidige systematiek de vaststelling van de beslagvrije voet te verbeteren. Zo komt er betere informatie voor mensen met schulden en gaan gerechtsdeurwaarders beter samenwerken.
Het kabinet gaat ook serieus aan de slag met de signalen van gerechtsdeurwaarders en Belastingdienst, die waarschuwen dat de berekening van de beslagvrije voet nog ingewikkelder wordt als de kostendelersnorm wordt ingevoerd. Die is voorzien voor juli 2015 en zorgt volgens de betrokken partijen voor meer complexiteit en hogere uitvoeringskosten. Het kabinet zal hiervoor een specifieke uitvoeringstoets doen en de Tweede Kamer hier over binnen enkele weken informeren.

Daarnaast wordt de informatievoorziening voor mensen met schulden fors verbeterd. Zo komt er een helder informatieformulier en zullen gerechtsdeurwaarders schuldenaren vaker wijzen op het belang van het aanleveren van de juiste gegevens. Verder ontwikkelt het Rijk een praktische tool op basis waarvan burgers snel kunnen berekenen hoe hoog hun beslagvrije voet ongeveer zal zijn.

Tot slot worden alle gerechtsdeurwaarders dit jaar aangesloten op het digitale beslagregister dat de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) heeft ontwikkeld. Daarmee kunnen verschillende gerechtsdeurwaarders die bij eenzelfde persoon beslag leggen, dit beter met elkaar en met hun opdrachtgever af stemmen. Zo kan de beslagvrije voet beter worden gerespecteerd.

woensdag 25 maart 2015

Knab wint internationale Celent Digital Bank Award 2015

Online bank Knab heeft de Celent Digital Bank Award 2015 gewonnen. Het is daarmee de eerste Nederlandse bank die deze onderscheiding wint.

Deze internationale prijs wordt sinds acht jaar uitgereikt aan banken die zich onderscheiden in het effectief toepassen van technologie op een specifiek gebied. Celent is een van de leidende onderzoek- en adviesbureaus voor bedrijven in de financiële sector wereldwijd. René Frijters, oprichter en directeur van Knab, nam de Award gistermiddag in New York in ontvangst tijdens een bijeenkomst waar alle kanshebbers van over de hele wereld bijeen waren.

De Celent Model Banking Awards zijn gericht op de beste voorbeelden ter wereld waarbij technologie wordt ingezet om banken beter tegemoet te laten komen aan de vraag van de markt. René Frijters vanuit New York: “Dat we in Nederland opvallen door een totaal andere aanpak is bekend. Maar dat we ook internationaal worden gezien als een vooruitstrevende bank is heel bijzonder. Want overal ter wereld worden 100% online banken opgericht. En ze zetten overal de bankensector in beweging. Mooi om te zien dat wij als kleine speler ook internationaal worden geprezen om onze innovatieve aanpak. Knab werkt overigens helemaal niet vanuit de gedachte ‘technology first’. We willen bankieren makkelijker, leuker en slimmer maken. En de techniek maakt dat mede mogelijk.”

 

Resultaten FMO onderstrepen toenemende ontwikkelingsimpact

FMO (de Nederlandse ontwikkelingsbank) maakt haar resultaten over 2014 bekend. De totale investeringsportefeuille nam toe tot 8 miljard euro (2013: EUR 6.6 miljard). De kwaliteit van de portefeuille bleef stabiel. Een netto winst van 124 miljoen (2013: EUR 133 miljoen) maakt het mogelijk verdere groene en inclusieve investeringen te doen en ondersteunt de werkgelegenheid en banengroei in ontwikkelingslanden.

FMO realiseerde een record aan nieuwe investeringen van meer dan 2.5 miljard (2013: EUR 2.3 miljard) , waarvan EUR 879 miljoen werd gekatalyseerd bij derden, met behoud van een bevredigend winstniveau. Hoogtepunten van 2014 waren het verkrijgen van een volledige bankvergunning en het worden van de eerste bank die stuurt op impact, ecologische voetafdruk en rendement.

Ondanks de uitdagende marktomstandigheden bleef het winstniveau bevredigend. De totale inkomsten in 2014 bedroegen 260 miljoen (2013: EUR 223 miljoen) door hogere rente inkomsten en een verbeterd resultaat uit de verkoop van deelnemingen. Deze toename werd echter goeddeels tenietgedaan door negatieve resultaten uit de waardedaling van niet-gerealiseerd opwaarts potentieel in de klantenportefeuille. Het percentage dubieuze leningen in de portefeulle nam toe van 5,8% tot 6,8%.

Het afgelopen jaar vertaalde men de strategie van het verdubbelen van  de ontwikkelingsimpact en het halveren van de ecologische voetafdruk naar heldere en specifieke doelstellingen: het verdubbelen van banengroei door onze financieringen en het verdubbelen van vermijden van broeikasgasuitstoot. Tussen 2012 en 2020 richten we ons op het bijdragen aan de ondersteuning en creatie van bijna 7 miljoen banen in ontwikkelingslanden.

Klimaatverandering is een zorgwekkend wereldwijd probleem, waarbij het armste deel van de wereld het minst in staat is hiermee om te gaan. Duurzame ontwikkeling in opkomende landen is daarom van vitaal belang en we spelen daar als ontwikkelingsbank een belangrijke rol. FMO is nu de eerste bank die stuurt op drie meetbare doelstellingen; meer impact, minder voetafdruk en een aanvaardbaar rendement.

Rente VS omhoog in slakkengang

De vergadering van de Federal Reserve heeft beleggers gerustgesteld: de rente gaat omhoog maar wel in een laag tempo. De prognoses van het FOMC impliceren een veel tragere renteverhogingscyclus dan in het verleden. Dit houdt deels verband met de sterke stijging van de dollar, die een deel van het werk van de Fed heeft overgenomen. Wij hebben onze ramingen op enkele punten aangepast en denken nu dat de Fed de rente niet in juni maar in september voor het eerst verhoogt. Ook hebben wij onze voorspelling voor de EUR/USD verlaagd en die voor het BBP in de eurozone verhoogd.

dinsdag 24 maart 2015

CBS: 45-plusser steeds vaker in de schuldsanering

Personen die in de schuldsanering terechtkomen zijn steeds vaker 45 jaar of ouder. Het aandeel mensen onder de 45 jaar dat een wettelijk traject ingaat om schulden af te lossen, daalt juist. Echtscheidingen en een terugval in inkomsten zijn vaker oorzaken voor een saneringstraject. Oudere leeftijdsgroepen krijgen daar meer mee te maken dan jongere groepen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag.

In totaal werden in 2014 12,3 duizend particulieren en zelfstandig ondernemers toegelaten tot de schuldsanering, een daling van 1 procent op jaarbasis. De groep 45- tot 55-jarigen was met ruim 3,5 duizend personen vorig jaar goed voor 29 procent van alle nieuwe schuldsaneringen. In 2002 was dat nog 18 procent. De groep 35- tot 45-jarigen blijft met 30 procent de grootste groep. Het aandeel 55- tot 65-jarigen in de schuldsanering is veel kleiner, maar verdubbelde wel sinds 2002 van 7 naar 14 procent vorig jaar. Bij de twee groepen onder de 35 daalde het gezamenlijke aandeel van ruim 40 procent in 2002 naar 23 procent in 2014.

De toename onder 45-plussers is deels te verklaren doordat er door de vergrijzing meer mensen in die leeftijdscategorie vallen dan in 2002. Toch is de groei in schuldsaneringen bij die groep niet volledig aan de ouder wordende bevolking toe te schrijven. Het aandeel 45- tot 55-jarigen in de schuldsanering groeide tussen 2002 en 2014 harder dan het aandeel van alle 45- tot 55-jarigen in Nederland. Zoals het CBS al eerder meldde, heeft deze groep het moeilijk. De werkloosheid stijgt er nog steeds, en een disproportioneel deel van de langdurig werklozen valt bovendien binnen deze leeftijdsgroep.

Het aantal toelatingen tot de schuldsanering daalde vorig jaar voor het derde jaar op rij. In 2012 was ook al een neerwaartse lijn zichtbaar, met een daling van bijna 7 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Naast economische factoren hadden ook veranderingen in regelgeving invloed op het aantal schuldsaneringen.

Vanaf 2012 moeten personen eerst een schuldhulpverleningstraject bij de gemeenten doorlopen, het zogenoemde minnelijk traject, voordat ze eventueel worden toegelaten tot de wettelijke schuldsanering. De gemeenten bepalen in dit proces de toelatingseisen, die in het algemeen de afgelopen jaren strenger zijn geworden. Dit heeft een remmende werking op de doorstroom naar het wettelijke traject.

Daarnaast bestaan er alternatieven zoals het beschermingsbewind. Hierbij worden mensen met problematische schulden eerder onder verscherpt toezicht geplaatst. Omdat in dit traject geen schuldregeling plaatsvindt, worden deze mensen niet in het wettelijk traject opgenomen.

Goed doen met de pinpas

Alle kleine beetjes helpen. Vrijwilligers die met de collectebus de deuren langsgaan, zorgen samen voor een miljoenenopbrengst. Maar dan moet er wel net kleingeld in huis zijn als de collectant aanbelt. Goede doelen gaan nu ook op pad met een pinapparaat.

Pinnen mag. Nu ook bij de collecte. De grote landelijke goede doelen gaan dit jaar ook met pinapparaten langs de deur. Elk jaar gaan er in Nederland honderdduizenden vrijwilligers op pad met de collectebus. De grote goede doelen halen zo jaarlijks in totaal rond de 50 miljoen euro op. Maar consumenten hebben steeds minder contant geld in huis.
.
“Collectanten horen vaak van mensen dat ze geen kleingeld in huis hebben”, zegt Anoek Smith van Stichting Collectenplan, de belangenorganisatie voor alle 26 landelijk collecterende goede doelen. Pinnen is een breed geaccepteerd betaalmiddel in Nederland, stelt ze. Het afgelopen najaar hebben de Dierenbescherming en het Prinses Beatrix Spierfonds al een test gedaan met betalen met de pinpas. Daarbij kwam ongeveer 20 procent van de opbrengst uit een pintransactie. Smith: “Met de contante collecte gaan we uit van een gemiddeld geefbedrag van 1 euro per donateur. In de pilot was dit omhooggegaan naar 5 euro bij pinbetalingen. Dat is een mooie stijging.”

Banken verdienen te veel aan hypotheken

De hypotheekrente is historisch laag, maar toch merken Nederlandse huizenbezitters daar weinig van. De Nederlandse banken maken namelijk sinds de crisis extra overwinsten op de hypotheken. Hoe kan het dat Nederlanders meer hypotheekrente betalen dan onze zuider- of oosterburen? En waarom kiezen we massaal voor een rentevaste periode van 10 jaar? Voor wie is zo'n rentevaste periode nuttig en wat bespaar je eigenlijk als je het risico van een variabele rente aandurft?

Het is een van de eerste keuzes die je maakt als je een hypotheek afsluit. Zet ik mijn rente vast, en zo ja: voor hoe lang? Nederlanders kiezen graag voor zekerheid: we kiezen massaal voor een vaste rente, liefst voor een periode van 10 jaar of langer.

Wat is dat nou eigenlijk; een rentevaste periode? Het houdt in dat je met je bank afspreekt dat je voor een periode van bijvoorbeeld 10 jaar dezelfde rente betaalt. Dat is overzichtelijk en kan voordelig zijn als de hypotheekrente stijgt. Jouw rentepercentage stijgt dan namelijk niet mee. Met een rentevaste periode betaal je meer rente dan met een variabele rente. 'Het scheelt ongeveer 1,6 procent', zegt Fons de Bilde, voorzitter van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners (VOFP) in de reportage.

VEH: politiek moet overwinsten hypotheken maximeren

Iemand die nu een hypotheek afsluit van 250.000 euro, betaalt elke maand bruto zo'n 200 euro te veel aan rente. Dat geldt ook voor een huiseigenaar die een nieuwe rentevaste periode overeenkomt met zijn bank. Ook die betaalt een extra hoge rente.

Dit komt doordat de extra winstmarges van banken op hypotheken in januari verder zijn gestegen, en nu gemiddeld op 1 procentpunt uitkomen. Dat benadert het hoogste niveau van 1,06 procentpunt in januari 2013. Na een kortstondige daling stijgen de overwinsten weer sinds maart 2014.

Het gangbare tarief bij een hypotheek met NHG en een rentevaste periode van tien jaar is nu circa 3%. Doordat dit een historisch lage rente is, vallen de overwinsten niet op. Maar het tarief zou 2% kunnen zijn, net als in de ons omringende landen. Het verschil van 1 procentpunt zorgt er voor dat de Nederlandse banken de afgelopen vijf jaar al ruim Euro 6 miljard extra hebben verdiend aan lopende hypotheken. Dit blijkt uit berekeningen van Vereniging Eigen Huis in afstemming met de Universiteit van Amsterdam.

'We hebben nu al vijf jaar te maken met forse overwinsten die banken boeken ten koste van hun hypotheekklanten', zegt Cindy van de Velde, algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis vanavond in het consumentenprogramma Radar. 'Vooral huiseigenaren die hun rentevaste periode moeten verlengen, hebben geen keus. Overstappen naar een andere bank is vaak onmogelijk door de aangescherpte leennormen of heeft geen zin, omdat de rentetarieven van de Nederlandse banken dicht bij elkaar liggen. Voor een grote groep mensen is verhuizen lastig, omdat veel huizen te weinig opbrengen om de lopende hypotheek mee af te lossen. Deze mensen zitten dus muurvast in hun huis, met onnodig hoge maandlasten.' De overheid zou de winstmarges van banken aan banden moeten leggen, maar weigert dat tot nu toe. 'Bij transporttarieven voor energie bestaat ook een maximum tarief, dus waarom niet bij hypotheken?', zegt Van de Velde.

De verstoorde concurrentieverhoudingen in de Nederlandse hypotheekmarkt maken de overwinsten mogelijk. Circa 70% van de Nederlandse hypotheekmarkt is in handen van de grote banken. Nieuwkomers als Munt Hypotheken, NIBC en Stichting Tellius hebben een geringe invloed op de rentestand, omdat zij nog relatief beperkte bedragen in de markt pompen.

Van de Velde: 'Het is goed dat er meer concurrentie komt, maar het effect op de winstmarges is nog niet zichtbaar. De grote Nederlandse banken zijn terughoudend met het vergroten van hun marktaandeel en bieden geen concurrerende rentetarieven aan. In 2014 steeg de verkoop van nieuwe hypotheken met Euro 12 miljard, volgens cijfers van het Kadaster, maar daarvan kwam slechts een klein deel voor rekening van nieuwkomers. Het is nu echt hoog tijd dat de overheid ingrijpt en de winstmarges begrenst.'

In juni 2014 constateerde de Autoriteit Consument & Markt dat buitenlandse geldverstrekkers toetredingsbarrières ervaren als zij op de Nederlandse hypotheekmarkt actief willen worden.
Van de Velde: 'We zijn nu bijna een jaar verder en wachten nog steeds op het vervolgonderzoek dat Actal verricht, in opdracht van het ministerie van Financiën. Ook op dit punt missen we daadkracht.'

Vraag hulp bij het invullen van de belastingaangifte

De belastingaangifte blijft iets dat veel mensen lastig vinden. Daarom wordt er op allerlei plekken in het land hulp aangeboden. Onder andere vakbonden, gemeenten en belastingwinkels organiseren ieder op hun eigen manier HUBA: hulp bij belastingaangifte.

Ben je lid van een ouderenbond? Dan kun je gebruik maken van de Belastingservice die de ANBO, PCOB en de Unie KBO gezamenlijk aanbieden. De vrijwilligers die helpen hebben een training gevolgd bij de Belastingdienst. Hulp van ouderenbonden kan aantrekkelijker zijn dan hulp van de Belastingdienst, omdat de bonden voor jouw belangen opkomen. Een ander voordeel van ouderenbonden is dat hulp bij je thuis kan komen. Je betaalt dan wel een kleine vergoeding, maar aanzienlijk minder dan bij een belastingadviseur.

maandag 23 maart 2015

Pieter Hasekamp van Zorgverzekeraars Nederland naar ministerie van Financiën

De ministerraad heeft ingestemd met de benoeming van Pieter Hasekamp tot directeur-generaal voor Fiscale Zaken bij het ministerie van Financiën. De benoeming gaat in op 15 mei 2015. Dat betekent dat hij per die datum vertrekt als algemeen directeur bij Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Tot de benoeming van een opvolger is Marianne Lensink, directeur Zorg, waarnemend algemeen directeur.

Pieter Hasekamp (1965) werkt sinds 2008 bij ZN. Daarvoor was hij werkzaam bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (onder meer als directeur Zorgverzekeringen).

Kredietverlener Spotcap haalt 5 miljoen euro op

Spotcap, de nieuwe online kredietverstrekker voor het midden- en kleinbedrijf en ZZP’ers, heeft 5 miljoen euro aan financiering ontvangen van investeerder Kreos Capital. Spotcap maakte twee weken geleden haar entree in Nederland en richt zich op het snel en flexibel verstrekken van kortlopende zakelijke kredieten aan kleine en middelgrote bedrijven.

Spotcap gebruikt de investering voor het verstevigen van de financiële basis van het bedrijf in Nederland.

De afgelopen twee weken kwamen er 400 tot 500 aanvragen binnen voor een zakelijke lening via Spotcap.nl. Inmiddels is er al voor tonnen aan MKB krediet verstrekt.

Spotcap heeft de ambitie om binnen vijf jaar 20.000 tot 40.000 leningen te verstrekken in Nederland. Dat is 2,5 tot 5 procent van de ruim 800.000 kleine Nederlandse bedrijven. Uit onderzoek van de Kamer van Koophandel blijkt dat het vinden van zakelijke kredieten een groot knelpunt is, zowel onder MKB als ZZP’ers. Kredietaanvragen van deze groep ondernemers bij traditionele kredietverstrekkers wordt in meer dan 50 procent afgewezen.

Contant geld: oude liefde roest langzaam

Een aanzienlijk deel van de consumenten prefereert het gebruik van de pinpas boven contant geld, maar overschat de mate waarin zij hun aankopen betalen met de pinpas: zij zijn wel verliefd geworden op de pinpas, maar in de praktijk nog steeds getrouwd met contant geld. Nederlandse consumenten blijken erg tevreden te zijn over betalen met de pinpas, ook in vergelijking met contant geld: 7 op de 10 consumenten betaalt namelijk liever met de pinpas dan contant (figuur 1a). Toch rekenen consumenten in werkelijkheid vaker contant af dan met de pinpas (figuur 1b), ondanks verschillende pogingen van banken en winkeliers om pinnen te stimuleren.

Uit DNB-onderzoek blijkt dat de persistente gewoonte om contant te betalen een verklaring biedt waarom een aanzienlijk deel van de consumenten het pinpasgebruik overschat. Zo overschatten ouderen hun gebruik van de pinpas vaker dan mensen van middelbare leeftijd. De gewoonte om contant te betalen is waarschijnlijk sterk bij deze groep, omdat ouderen een groter deel van hun leven alleen contant konden afrekenen. Ook mensen met een hoog inkomen of een hoge opleiding overschatten vaak hun gebruik van de pinpas. Een relatief groot deel van de hoogopgeleiden en mensen met een hoog inkomen heeft een voorkeur voor pinnen. Als deze consumenten echter nog wel contant geld in hun portemonnee hebben zitten, kunnen zij vast blijven houden aan de gewoonte om contant te betalen.

zondag 22 maart 2015

10 tips waar je wat aan hebt bij je belastingaangifte

Marcel Piket van FiscAlert heeft voor VARA Kassa tips op een rijtje gezet die je zeker kan gebruiken bij het doen van je belastingaangifte.

Wie geen aangifte doet loopt namelijk het risico een belastingteruggaaf mis te lopen of, bij een naheffing, belastingrente te moeten betalen. Een paar voorbeelden van voordelen die je misloopt als je geen aangifte doet:

Ouders met kinderen kunnen recht hebben op extra korting op de te betalen belasting. Het gaat daarbij om de 'inkomensafhankelijke combinatiekorting' voor de minstverdienende of alleenstaande werkende ouder van maximaal €2133 en om de alleenstaande-ouderkorting van maximaal €2266.

Wie slechts een deel van het jaar heeft gewerkt (scholieren, studenten, herintreders, etc), kan recht hebben op een teruggaaf omdat de heffingskortingen nog niet volledig zijn verrekend bij de inhouding van loonbelasting.

Als je in loondienst bent en een wisselend inkomen had, kan er te veel belasting zijn ingehouden. Dat geld krijg je terug als je aangifte doet, maar doe je niets, dan verdwijnt het geld in de staatskas.

vrijdag 20 maart 2015

ABN stelt beloningsbeleid bij

In het jaarverslag over 2014 dat vandaag gepubliceerd is, is een extra toelichting gegeven op het beloningsbeleid van ABN AMRO in Nederland en op de aanpassingen die zijn doorgevoerd in de afgelopen jaren.

ABN AMRO heeft het beloningsbeleid voor alle medewerkers in Nederland over de hele linie versoberd. Daarbij is rekening gehouden met verschillende factoren zoals de marktpositie en concurrentiepositie en met de verwachtingen van de maatschappij. Als werkgever is ABN AMRO verantwoordelijk voor de continuïteit van de bank én ABN AMRO wil een betrouwbaar werkgever zijn voor haar werknemers. Binnen deze context heeft ABN AMRO de afgelopen jaren de versoberingsmaatregelen doorgevoerd. Nieuwe Nederlandse en Europese wet- en regelgeving zoals bijvoorbeeld de Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen (Wbfo) en de Wet bonusverbod staatsgesteunde ondernemingen waren ook aanleiding om het beleid aan te passen. Vooruitlopend op die wetgeving heeft de bank al duidelijke stappen gezet om structurele matiging te realiseren.

ABN AMRO heeft in de cao afspraken gemaakt over een gematigd arbeidsvoorwaardenpakket. In 2014 is voor medewerkers die onder de cao vallen een nullijn vastgesteld voor 2 jaar. Dit treft ongeveer 99 procent van het personeelsbestand; zo’n 18.250 FTE in Nederland eind 2014. De beperkte variabele beloning (9 procent bij het halen van gestelde doelen tot maximaal 20 procent) is ongewijzigd gehandhaafd binnen de cao en valt binnen de wettelijke kaders.

Curator krijgt taak bij fraudesignalering

Curatoren die in faillissementen mogelijke onregelmatigheden vaststellen, moeten die verplicht melden bij de rechter-commissaris. Vervolgens kan er melding of aangifte van de fraude volgen. Dit blijkt uit een wetsvoorstel waarmee de ministerraad heeft ingestemd. De maatregel versterkt de positie van de curator.

Straks krijgt de curator naast zijn kerntaak - vereffening van de failliete boedel ten bate van gezamenlijke schuldeisers - een wettelijke taak bij de fraudesignalering. In de praktijk stuit een faillissementscurator vaak als eerste op gaten in de administratie of het ontbreken van goederen uit de boedel. Door hem meer ruimte te geven om in die gevallen actie te ondernemen, wordt de aanpak van faillissementsfraude effectiever.

Daartoe dient de curator wel de nodige informatie te krijgen van de failliete boedel. De huidige informatie- en medewerkingsverplichtingen worden dan ook aangescherpt en verduidelijkt. Zo moet de curator bijvoorbeeld worden ingelicht over eventuele buitenlandse vermogensbestanddelen, zoals banktegoeden en onroerend goed, en moet hem medewerking worden verleend om daarover de beschikking te krijgen.

De regeling vloeit voort uit het wetgevingsprogramma herijking van het faillissementsrecht, waarvan verbetering van de bestrijding van faillissementsfraude 1 van de pijlers is.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Bijna eenderde 'belastinguitgaven' rijksoverheid effect niet bekend

Het kabinet verwacht volgens de Miljoenennota 2015 dat dit jaar Euro 18,5 miljard is gemoeid met 86 fiscale subsidies waarbij burgers en bedrijven minder belasting hoeven te betalen. Dit zijn regelingen met een specifiek beleidsdoel waarbij de subsidie verrekend wordt met de belastingafdracht dan wel tot geen belastingaanslag leidt. De rijksoverheid spreekt dan van belastinguitgaven. Hiermee is ruim drie maal zoveel geld gemoeid als met rijkssubsidies. Van bijna eenderde (Euro 5,3 miljard) is het effect niet bekend, omdat de 32 regelingen die hiermee gemoeid zijn door de verantwoordelijke ministers niet geëvalueerd zijn. Is er wel een evaluatie uitgevoerd naar de derving van deze belastinginkomsten, dan is niet in alle gevallen getoetst of de regeling effectief is. Volgens internationale afspraken zou Nederland bepaalde belastinguitgaven de komende jaren moeten afbouwen, omdat ze een negatief effect op het milieu kunnen hebben.

In een brief van 19 maart 2015 wijst de Algemene Rekenkamer de Tweede Kamer onder andere op de afspraak dat de lidstaten van de Europese Unie uiterlijk eind 2020 alle milieubelastende fiscale regelingen af zouden schaffen. Dertien van de belastinguitgaven (met een waarde van Euro 5,6 miljard) hebben mogelijk negatieve effecten op het milieu. Het gaat onder meer om belastingvrijstellingen voor kerosine (luchtvaart), voor de land- en tuinbouwsector en de zee- en binnenvaart.

De Algemene Rekenkamer schrijft dat het instrument belastinguitgaven betrokken kan worden bij de door het kabinet aangekondigde belastinghervorming. De Tweede Kamer moet voor een goede afweging dan wel verzekerd zijn van informatie hoe effectief deze fiscale regelingen zijn, welke bedragen ermee zijn gemoeid en welke internationale afspraken van toepassing zijn. De bestaande afspraken over milieubelastende regelingen maken die afweging urgenter.

In een tweede brief van 19 maart 2015 wijst de Algemene Rekenkamer op eerdere bevindingen die relevant kunnen zijn voor de Tweede Kamer wanneer hervorming van het belastingstelsel wordt besproken.

Collegelid Kees Vendrik: "De Belastingdienst van nu is kwetsbaarder dan een aantal jaar geleden. Een herziening die het belastingstelsel werkelijk eenvoudiger maakt, biedt perspectief voor een robuuste inning van belastingen. In alle gevallen zal de Belastingdienst voldoende tijd moeten krijgen om de invoering van het nieuwe stelsel ordentelijk te laten verlopen. Kamer en kabinet moeten dat mogelijk maken."

Uit onderzoek in de afgelopen jaren naar de Belastingdienst door de Algemene Rekenkamer is gebleken, zo staat in de brief aan de Tweede Kamer, dat de uitvoerbaarheid van diverse fiscale maatregelen onder meer vanwege de complexe regelgeving in een aantal gevallen problematisch is. Zoals bij de zorg-, huur- en kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget, ook vanwege de fraude-gevoeligheid van deze regelingen. De vraag hoeveel veranderingen in de belastingwetgeving de Belastingdienst aankan, verdient aandacht omdat er al frictie bestaat tussen het belastingstelsel en de uitvoering ervan.

Herziening van het belastingstelsel biedt ook gelegenheid om het zicht op de effectiviteit van fiscale maatregelen te verbeteren. Ervaringen in het verleden hebben geleerd dat veel tijd gemoeid is met de implementatie van ingrijpende wijzigingen in het belastingstelsel. Van groot belang is dat de Belastingdienst voldoende tijd, mensen en middelen krijgt voor een adequate invoering van het nieuwe stelsel. Een minder complex belastingstelsel is geen keuze meer, maar een noodzaak.

Een belastingstelsel moet een heldere verantwoording over de besteding van belastinggeld mogelijk maken. Eerder heeft de Algemene Rekenkamer vastgesteld dat er onvoldoende zicht is op de doelmatige en doeltreffende besteding van budgetten die door de rijksoverheid zijn overgeheveld aan gemeenten of door de Europese Unie aan provincies of gemeenten. In de brief geeft de Algemene Rekenkamer de Tweede Kamer in overweging om de lopende discussie welke overheid belasting moet innen en welke dit geld besteedt te betrekken bij de hervorming van het belastingstelsel vanwege de democratische controle en de verantwoording over de doelmatigheid van de besteding. Dat momentum kan benut worden.

ABN AMRO MeesPierson gaat door met crowdfunding voor religieuze instellingen

ABN AMRO MeesPierson geeft een vervolg aan de pilot crowdfunding voor religieuze instellingen. De private bank van ABN AMRO selecteerde projecten in Sittard, Dokkum, Arnhem, Hoek en Soest, die in september starten met het crowdfunden. In 2014 hield ABN AMRO MeesPierson een succesvolle crowdfunding pilot voor de renovatie van de bogen van de Utrechtse Domkerk. Dit leverde ruim 50.000 euro op.

Mark van Keeken, Directeur Relatiemanagement ABN AMRO MeesPierson Instituten & Charitas: “De pilot met de Domkerk is buitengewoon succesvol verlopen, waarbij het streefbedrag van 50.000 euro ruimschoots is gehaald. We hebben er vertrouwen in dat crowdfunding ook succesvol kan worden voor kleinere religieuze instellingen. Met crowdfunding probeert ABN AMRO MeesPierson nieuwe, innovatieve inkomstenbronnen voor religieuze instellingen te vinden. Met de begeleiding en het faciliteren van deze projecten bieden we onze klanten een extra service.”

donderdag 19 maart 2015

Verdere groei hypotheekportefeuille verzekeraars


In het vierde kwartaal van 2014 is de portefeuille woninghypotheken van levensverzekeraars met € 2 miljard toegenomen tot ruim € 44 miljard, zo blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank. Daarmee blijft het bedrag aan woninghypotheken dat door verzekeraars is verstrekt verder toenemen.

De hypotheekportefeuille van levensverzekeraars was in 2013 al met € 8 miljard toegenomen. In 2014 trad een verdere groei op, zij het in een rustiger tempo, van € 3,5 miljard. Hiermee kwam het bedrag aan uitstaande hypotheken uit op € 44,3 miljard per eind 2014 ofwel bijna 9% van de totale activa. Evenals vorig jaar deed de grootste toename zich voor in het laatste kwartaal van het jaar. In beide jaren gebeurde dit door herschikkingen van de balans: effecten werden verkocht en met de opbrengst werden portefeuilles bestaande hypotheken gekocht. Deze portefeuilles werden veelal van gelieerde partijen overgenomen. Hypotheken vormen een aantrekkelijke belegging, ook vanwege de renteontwikkeling. Het rendement op hypotheken is hoger dan het dalende rendement op staatsobligaties.

Naast deze directe belegging in woninghypotheken beleggen levensverzekeraars ook in obligaties die uitgegeven zijn door binnen- en buitenlandse securitisatievehikels. Voor het grootste deel gaat het daarbij om schuldpapier dat gedekt is door van banken en andere partijen overgenomen hypotheken. Binnen dat segment hypotheken vormen beleggingen in woninghypotheken ongeveer de helft. In 2014 hebben levensverzekeraars voor € 0,8 miljard van dit soort papier gekocht dat betrekking heeft op Nederlandse woninghypotheken. Indien deze indirecte beleggingen in Nederlandse woninghypotheken erbij worden meegenomen, dan komt de hypotheekportefeuille uit op ruim € 48 miljard.