vrijdag 29 mei 2015

Stichting Sjoa keert 232.000 euro uit aan 485 nabestaanden WOII

De Stichting Individuele Verzekeringsaanspraken Sjoa heeft in 2014 ruim 232.000 euro uitgekeerd aan 485 rechthebbenden van levensverzekeringspolissen die na de Tweede Wereldoorlog nooit zijn uitgekeerd. De hoogste uitkering was bijna 31.000 euro. Dat blijkt uit het jaarverslag van de stichting. Sinds de oprichting in 1999 heeft Stichting Sjoa ruim 7,5 miljoen euro uitgekeerd aan Joodse slachtoffers en hun nabestaanden.

Stichting Sjoa is voortgekomen uit een overeenkomst tussen het Verbond en het Centraal Joods Overleg. Doel van de overeenkomst is de afwikkeling van levens- en uitvaartverzekeringen van Joodse verzekerden, die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn beroofd. De roof maakte deel uit van de systematische vervolging van de Joodse bevolking. Na de oorlog volgde rechtsherstel van de verzekeringen. Stichting Sjoa richt zich op de levensverzekeringen die na de oorlog niet zijn uitgekeerd, bijvoorbeeld omdat de nabestaanden niet weten of omgekomen familieleden een polis hadden. De stichting onderzoekt dit en zorgt voor de afwikkeling.

In 2014 keerde Stichting Sjoa 76 polissen uit aan 485 rechthebbenden, flink meer dan het jaar ervoor toen 289 rechthebbenden een uitkering kregen. De gemiddelde uitkering was echter iets lager: 479 euro ten opzichte van 752 euro in 2013. Een verklaring voor de afname van het gemiddelde is dat de stichting afgelopen jaar relatief veel vervolgonderzoek heeft gedaan naar erfgenamen die verder van de polishouder afstonden. Daardoor hadden meer mensen recht op een deel van de polis, wat leidde tot kleinere delen van nalatenschappen. Een ‘trend’ die in 2013 ook al zichtbaar was.

Huishoudens besparen op aanvullende zorgverzekering

Nederlandse huishoudens hebben in 2013 minder betaald voor hun zorgverzekering dan in 2012. Meer huishoudens zagen af van een aanvullende verzekering en wisten zo hun zorgpremie te verlagen. Van de huishoudens met de laagste inkomens heeft nu meer dan een kwart geen aanvullende verzekering. Dit maakt CBS bekend.

Huishoudens betaalden in 2013 gemiddeld 215 euro per maand aan premie voor hun zorgverzekering. Daarmee daalde de betaalde zorgpremie per huishouden gemiddeld met 4 procent ten opzichte van 2012. De daling was zichtbaar bij alle inkomensgroepen en huishoudenstypen.

De daling werd veroorzaakt doordat meer huishoudens niet langer betaalden voor een aanvullende verzekering. In 2013 was 17 procent van de huishoudens niet aanvullend verzekerd, in 2012 was dat nog 12 procent. Het aantal huishoudens zonder aanvullende verzekering is daardoor toegenomen met 350 duizend.

In de laagste inkomensgroep had 28 procent van de huishoudens geen aanvullende verzekering in 2013. In 2012 was dit nog 22 procent. In de hogere inkomensgroepen was het aandeel van huishoudens zonder aanvullende verzekering veel kleiner, te weten 14 procent (9 procent in 2012).
Een kwart van de alleenstaanden jonger dan 65 jaar en eenoudergezinnen met alleen minderjarige kinderen was in 2013 niet aanvullend verzekerd. Oudere alleenstaanden daarentegen kozen veel vaker voor een aanvullende verzekering. Van hen had 13 procent geen aanvullende verzekering.

In 2013 gold tot slot dat huishoudens vaker aanvullend verzekerd zijn, naarmate de hoofdkostwinner van het huishouden ouder is. Zo bleek dat meer dan 25 procent van de jongste huishoudens (tot 25 jaar) geen aanvullende verzekering had. Van de 65-plus-huishoudens was 13 procent niet aanvullend verzekerd.

Den Haag verwelkomt Institute for Financial Crime (IFFC)

Den Haag heeft er een nieuw instituut bij: het Institute for Financial Crime. Op donderdag 28 mei 2015 vond in het bijzijn van tal van topbestuurders uit het vakgebied van financieel economische criminaliteit de officiële lancering plaats van het IFFC in het Vredespaleis te Den Haag. De organisatie gaat zich richten op innovatieve bestrijding van financieel economische criminaliteit zoals fraude en corruptie. Het kennisinstituut heeft zich gevestigd op de Campus van The Hague Security Delta, het nationaal innovatiecentrum voor veiligheid in Den Haag. 

Wethouder Ingrid van Engelshoven (Internationaal, Kenniseconomie): "Het Institute For Financial Crime is uniek in Nederland en thuis in Den Haag. Vrede, recht en veiligheid zijn het keurmerk van de stad. Een instituut dat zich inspant om fraude en corruptie te bestrijden vindt in Den Haag de partners die het nodig heeft om haar belangrijke werk goed te doen."

Het doel van het IFFC is om vanuit een onafhankelijke positie organisaties en personen die werkzaam zijn in de bestrijding van fraude en corruptie bij elkaar te brengen en te ondersteunen. Zo zal het instituut seminars, fora, expertmeetings, onderzoekstrajecten en opleidingen voor fraude professionals gaan organiseren. Van Engelshoven: "De HSD Campus is dan ook een logische vestigingsplaats voor het IFFC, aangezien dit dé plek is waar bedrijven, overheden en kennisinstellingen uit het hele land samen komen om kennis te delen en innovaties op gebied van veiligheid te ontwikkelen."

Het IFFC wordt geleid door initiatiefnemer Arthur de Groot (forensisch accountant, voormalig fraudeaccountant Centrale Recherche Informatiedienst (CRI), betrokken bij de opzet van Forensic & Disputes Services bij EY en Deloitte. " Er is „momentum" voor betere bestrijding. Het doel van het nieuwe instituut: „een veiliger samenleving". Zo'n ambitie is nodig, vindt hij. "

ABN AMRO MeesPierson blijft positief over Europese aandelen en adviseert minimale positie in obligaties

ABN AMRO MeesPierson handhaaft de overweging in aandelen en blijft onderwogen in obligaties. Dit blijkt uit de Beleggingsstrategie voor de 2e helft van 2015, die vandaag is gepubliceerd onder de titel ‘Zorgvuldig positie kiezen’. Voor spreiding van de portefeuille wordt een combinatie van (geïndexeerde) obligaties, grondstoffen, small-caps en hedge fundstrategieën aanbevolen. Dit kan, samen met een evenwichtig samengestelde positie in Amerikaanse, Europese en Aziatische aandelen, het risico van koerscorrecties verminderen.

ABN AMRO MeesPierson verwacht dat de wereldeconomie in 2015 met 3,3% groeit, gesteund door een hernieuwde versnelling van de Amerikaanse economie in de tweede helft van het jaar. De economische groei zal naar verwachting in de eurozone uitkomen op 1,8% en in Aziatische opkomende landen op 6,3%.

Ben Steinebach, hoofd Beleggingsstrategie van ABN AMRO MeesPierson: “De aandelenhausse is nu in een volwassen fase beland, gesteund door de sterke ontwikkeling van de bedrijfswinsten. Actieve allocatie en diversificatie zijn nodig om de sterke koersbewegingen op de obligatie- en valutamarkten – een bijverschijnsel van de monetaire stimulering van ongekende omvang – het hoofd te bieden.”

In de assetallocatie van de gemengde modelportefeuille van de bank komen de wijzigingen die vóór de correctiefase van mei zijn doorgevoerd, tot uiting. De allocatie naar obligaties is aanzienlijk verminderd van 34% naar 25% en er is wat winst genomen op aandelen. De allocatie naar liquide middelen is daardoor verhoogd van 8% naar 17%. De weging van aandelen is op dit moment 43%. Binnen alternatieve beleggingen (15%) zijn hedge funds overwogen (8%), met de nadruk op de strategieën long/short equity en CTA. Grondstoffen zijn met 4% overwogen en de weging van beursgenoteerd vastgoed is neutraal op 3%. ABN AMRO MeesPierson raadt klanten aan om illiquide individuele obligaties te verkopen en de opbrengst te herbeleggen in actief beheerde vastrentende fondsen.

Het beheer van de obligatieportefeuille blijft een uitdaging. Het effect van een verdere neerwaartse correctie van de obligatiekoersen zal echter worden beperkt door de kwantitatieve verruiming door de ECB. Geïndexeerde obligaties zijn gebaat bij het beleid van centrale banken om de inflatie aan te wakkeren, terwijl grondstoffen bescherming kunnen bieden tegen grote koersbewegingen op de obligatie- en valutamarkten. De Amerikaanse dollar zal zijn opmars naar verwachting voortzetten en dit jaar nog eens 10-15% in waarde stijgen, gesteund door het uiteenlopend monetair beleid in de eurozone en de Verenigde Staten.

Leapfunder lanceert een online sociaal netwerk voor investeerders

Leapfunder heeft een online platform gelanceerd om de formele en informele netwerken van investeerders te versterken. Het Nederlandse bedrijf staat bekend om investeerders van alle maten de mogelijkheid te geven om in start-ups te investeren. Het nieuwe online angel investment platform maakt het nu mogelijk voor investeerders om discreet inzichten en meningen met elkaar te delen. 

De netwerkfuncties zijn een integraal onderdeel geworden van de dienstverlening van Leapfunder en zijn samen met de nieuwe website gelanceerd. Via Leapfunder is het mogelijk om in start-ups te investeren vanaf €1.000. De investering wordt voornamelijk gedaan door middel van converteerbare obligaties, een financiële tool wat sterk in populariteit wint bij business angels voor het doen van een investering in start-ups. Daarnaast maakt de Leapfunder obligatie het mogelijk om het papierwerk aanzienlijk te verminderen. Door de toevoeging van het sociale netwerk op het platform faciliteert Leapfunder het netwerkproces tussen investeerders door ze in contact te brengen met mede investeerders. Gebruikers kunnen ook actief connecties maken door virtuele visitekaartjes uit te wisselen of simpelweg een andere investeerder om zijn of haar mening te vragen.

Dat er vraag is voor een platform waar investeerders ideeën kunnen uitwisselen is in praktijk bewezen nadat introducties van investeerders op verschillende netwerkevents en borrels direct hebben geleid tot meer investeringen. “We hebben gemerkt dat informele investeerders veel eerder investeren als ze de deals met anderen hebben besproken. Ons nieuwe platform biedt investeerders de mogelijkheid om zijn of haar investeerdersnetwerk snel en gemakkelijk uit te breiden” aldus Rutger Kemper, Country Leader Nederland. “Als investeerders met elkaar in gesprek gaan, kunnen ze leren van elkaars ervaring en expertise, wat het vertrouwen verhoogt in het nemen van investeringsbeslissingen. Momenteel krijgen veel goede start-ups geen overlevingskans omdat ze hun funding niet rond krijgen. Dit is een gemiste kans voor de ondernemer, de investeerder en de Nederlandse economie.”

Het venture capital en angel investeerdersnetwerk in Nederland is zeer gefragmenteerd. Het is moeilijk voor investeerders om ervaringen uit te wisselen. Daarnaast is het moeilijk voor beginnende investeerders om in contact te komen met meer ervaren investeerders. Het nieuwe sociale netwerk van Leapfunder zal gebruikers koppelen aan de hand van hun investeringsgeschiedenis en interesse. Investeerders kunnen privé berichten uitwisselen zodra de virtuele visitekaartjes zijn uitgewisseld.

Investeren via Leapfunder blijkt populair. “Er zit kracht in hoeveelheid,” zegt CEO Tienko Rasker. “Het traditionele investeringsproces zet een grote hoeveelheid mogelijke investeerders buiten spel, voornamelijk vanwege de hoge transactiekosten en de ingewikkelde juridische documentatie. Met Leapfunder kunnen kleine investeerders ook mee investeren in snel groeiende start-ups”. Toch zou het verkeerd zijn om aan te nemen dat alleen kleinere partijen via Leapfunder investeren: ook grote business angels gebruiken het platform. De business angel investment community van Leapfunder groeit 7% per week, meer dan €2.5 miljoen is al opgehaald en meer dan 30 start-ups zijn inmiddels via het platform gefinancierd. 

donderdag 28 mei 2015

NVM: verlaging hypotheeklimiet naar 90 procent slecht voor woningmarkt

Het verlagen van de maximale hypotheeklimiet naar 90 procent is een slecht idee. De zogeheten loan-to-value (LTV) is de laatste jaren al sterk teruggebracht, er wordt door een dergelijk plan een veel te groot beroep op de huurmarkt gedaan en bovendien zijn banken al terughoudend bij het verstrekken van hypotheken.

Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in een reactie op het advies van het Financieel Stabiliteitscomité (FSC). Dit nieuwe comité, onder voorzitterschap van DNB-president Klaas Knot, stelt voor om de LTV stapsgewijs te verlagen naar 90 procent. Momenteel ligt dit percentage op 103 procent.

"Een verlaging tot onder de 100 procent vinden wij ongewenst”, vindt NVM-voorzitter Ger Hukker. “Dit leidt tot een nieuwe stagnatie op de woningmarkt. Er zijn al ingrijpende aflossingsregels ingevoerd en bovendien zijn banken tegenwoordig heel terughoudend bij hun hypotheekverstrekking. Het FSC wijst naar de lage LTV in de omringende landen. Maar daar maken kopers vaak gebruik van consumptief krediet om de woning aan te schaffen.”

Hukker wijst ook op de gevolgen voor woningzoekenden, als het plan van het FSC wordt doorgevoerd. “Er zal hierdoor een groot tekort aan huurwoningen ontstaan en dat is uiteraard niet wenselijk. Al met al heeft het plan van het FSC een zeer negatief effect op de woningmarkt.”

Ondernemers: geen lagere leengrens hypotheek

De ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zien niets in een nog lagere hypothecaire leengrens (Loan-to-Value limiet) zoals DNB, AFM en het ministerie van Financiën de Kamer vandaag adviseren. Een verdere verlaging zal er toe leiden dat starters de koop van hun eerste huis met vijf tot zeven jaar moeten uitstellen. Ook dreigt een daling van de huizenprijzen, die net weer opkrabbelen.

De afgelopen jaren is al fors ingegrepen in de hypothecaire leencapaciteit van Nederlandse huishoudens. Zo leidt de maatregel van verplicht aflossen ertoe dat de LTV in 10 jaar al tot ongeveer 80 procent kan dalen. Het risico van overkreditering zoals dat voor de financiële crisis bestond, is door de veranderde risicoperceptie bij consumenten zelf en bij hypotheekverstrekkers bovendien flink verminderd.

Daarnaast brengt een verdere verlaging van de LTV risico's met zich mee voor huishoudens die 'onder water' staan (waarde huis lager dan de hypotheek die er op rust). Verder ingrijpen kan namelijk leiden tot opnieuw een daling van de huizenprijzen door afname van het beschikbaar krediet en de vraag naar woningen, wat ten koste gaat van de Nederlandse economie.

VNO-NCW en MKB-Nederland delen dan ook de conclusie van het CPB dat de voordelen van een lagere LTV-limiet niet opwegen tegen de economische kosten. Aanvullend woningmarktbeleid dient, in plaats van het inperken van de LTV-limiet, zich dan ook vooral te richten op een betere werking van de woningmarkt als geheel, o.a. door een verdere ontwikkeling van het vrije segment op de huurmarkt en het stimuleren van de nieuwbouw van huurwoningen.

ING introduceert de Mobiel Bankieren App

ING introduceert de Mobiel Bankieren App voor de smartwatch. Met die app maakt ING bankieren nog sneller en makkelijker voor haar klanten. De app voor Android is vanaf vandaag beschikbaar voor ING-klanten, de app voor iOS is vanaf de zomer beschikbaar.

Op dit moment maken al 2,1 miljoen klanten gebruik van de reguliere Mobiel Bankieren App. Ook neemt de intensiteit van het gebruik toe. Gemiddeld loggen gebruikers zes keer per week in, dat komt neer op zo’n 2,2 miljoen inlogsessies per dag. Op de piekdagen, salarisdagen en na het storten van vakantiegeld, is dit zelfs gemiddeld 2,8 miljoen keer. Op sommige momenten zijn dit wel 80 klanten per seconde. Met name rond lunchtijd checken klanten massaal hun saldo. Dit kan nu nog makkelijker met één blik op je smartwatch.

Aantal topvrouwen bij ABN AMRO stijgt

Gerrit Zalm nam deze week het eerste exemplaar van de monitor Talent naar de Top 2014 in ontvangst uit handen van Gerdi Verbeet, voorzitter van de monitoring commissie.

Als honderdste ondertekenaar van het Charter Talent naar de Top hoort de bank bij de koplopers als het gaat om diversiteitsbeleid. Uit de vandaag gepresenteerde monitor blijkt dat de doelstelling van 20 procent vrouwen in de top van ABN AMRO in 2014 is behaald. Inmiddels is dat percentage toegenomen tot 22 procent.

Gerrit Zalm, voorzitter van de Raad van Bestuur van ABN AMRO gaf aan onder de indruk te zijn van de resultaten die de ondertekenaars van de Charter hebben bereikt ten opzichte van organisaties die niet hebben ondertekend. Zalm: “Het is mijn ervaring dat de sfeer echt anders is in een divers team. Ik ben trots op wat we bij ABN AMRO hebben bereikt de afgelopen jaren. Ik zie in de resultaten van de monitor een belangrijke bevestiging voor het feit dat we al jaren veel aandacht besteden aan de in- en doorstroom van vrouwen in de subtop en top binnen de bank.”

Het Charter wil een hogere doorstroom en behoud van vrouwelijk talent in topfuncties bewerkstelligen. Deelname aan het charter is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Ondertekenaars committeren zich aan duidelijk meetbare doelstellingen en laten zich elk jaar monitoren door een onafhankelijke commissie.

Beleggen in nieuwe beursfondsen levert fors rendement op

Dag één in het leven van een beursfonds is meestal een groot feest voor beleggers. Maar op de langere termijn zijn de rendementen teleurstellend. De meeste topmannen weten wanneer zij hun waar moeten aanprijzen.

Als beurskoersen in de lift zitten zoals eind jaren negentig, in de periode 2003 tot 2007 en in de laatste maanden van dit jaar, is het dringen bij de poort op het Damrak.

Omgekeerd is er nauwelijks animo voor een notering als beurzen onderuit gaan. Tijdens het knappen van de internetbubbel (2001 en 2002), in de kredietcrisis (2008) en gedurende de eurocrisis (2010 en 2011) toen beurzen crashten, durfde geen enkel bedrijf het aan om naar de beurs te komen.

AFM: laag volatiele beleggingsfondsen wel degelijk zeer volatiel

Laag volatiele beleggingsfondsen blijken volatieler te zijn dan de belegger mag verwachten. Dit blijkt uit recent onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De AFM heeft onderzoek gedaan naar verschillende beleggingsfondsen die beweren een laag volatiel karakter te hebben. Uit het onderzoek blijkt dat vooral laag volatiele exchange traded funds, ook wel ETF’s of indextrackers genoemd, aanzienlijk volatieler kunnen zijn dan ETF’s die een marktgewogen index volgen. De AFM ziet een grote verscheidenheid aan fondsen die beweren laag volatiel te zijn en de mate waarin ze erin slagen om de volatiliteit te reduceren. De AFM vindt dat aanbieders van laag volatiele fondsen hun belofte waar moeten maken of deze bewering achterwege moeten laten en heeft hen hierop aangesproken.

De AFM vindt dat ook distributeurs van beleggingsfondsen verantwoordelijkheid moeten nemen voor producten die ze verkopen. Een onderdeel van deze verantwoordelijkheid is het onderzoeken in hoeverre beleggingsfondsen daadwerkelijk doen wat ze beloven. Dit is in lijn met de vereisten uit Mifid 2, de Europese richtlijn die per 1 januari 2017 in werking treedt.

De AFM vindt dat aanbieders volatiliteit op een voor de belegger zinvolle wijze moeten berekenen en de berekening daarom op beursprijzen moeten baseren. Volatiliteit kan namelijk op meerdere manieren berekend worden, met verschillende uitkomsten. Volatiliteit berekend op basis van de net asset value (NAV) van het beleggingsfonds is meestal lager dan wanneer deze wordt berekend op basis van beursprijzen. Dit komt doordat een ETF alleen tijdens specifieke handelstijden verhandelbaar is, terwijl de onderliggende stukken mogelijk ook buiten deze handelstijden verhandeld kunnen worden. Voor een belegger is de volatiliteit berekend op basis van beursprijzen het belangrijkst. De beursprijs is immers wat er daadwerkelijk wordt betaald.

De AFM is dit onderzoek in het kader van het toezicht op producten en productontwikkelingsprocessen gestart omdat het beleggen in laag volatiele fondsen wereldwijd sterk in opkomst is. Tussen 1997 en 2010 werden slechts enkele van deze fondsen geïntroduceerd, waarna vanaf 2011 het aanbod ervan sterk is toegenomen. Ook in Nederland groeit de interesse in deze fondsen. Voor haar onderzoek heeft de AFM meerdere laag volatiele producten van verschillende aanbieders onderzocht.
Mede op basis van de resultaten uit dit onderzoek is de AFM een vervolgonderzoek gestart naar het gebruik van indices door beleggingsfondsen.

woensdag 27 mei 2015

Consument betaalt nog steeds te veel voor lening

Consumenten met een persoonlijke lening of doorlopend krediet betalen al jaren veel te veel rente. Dit blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “De gemiddelde rente voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet van 10.000 euro is sinds 2012 met respectievelijk 0,1 en 0,5 procent gedaald. Dit terwijl de markrentes, waartegen banken zelf lenen, twee tot drie keer zo hard zijn gedaald”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl.

Banken berekenen het feit dat zij zelf steeds goedkoper kunnen lenen dus niet door aan de consument. De 3-maands Euribor rente bedroeg in januari 2012 nog 1,34 procent. Nu staat deze op -0,01 procent. “De bank krijgt dus zelfs geld toe als ze voor drie maanden geld leent van een andere bank. De rente voor staatsleningen met een looptijd van 5 jaar daalde sinds januari 2012 van 1,23 procent naar 0,06 procent nu. Ook voor langlopende leningen van banken, overheden of bedrijven betalen banken dus nauwelijks nog geld.

Dat consumenten ondanks de lage marktrentes toch nog fors betalen voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet, komt volgens Bulthuis vooral door een gebrek aan concurrentie op de markt. “De drie grote banken, ABN AMRO, ING en Rabobank hebben samen een marktaandeel van 80 procent. Daarnaast zijn er nog kleine aanbieders, maar een deel daarvan is (in)direct ook weer onderdeel van een grootbank. Zo is Freo een dochter van de Rabobank en is DEFAM weer onderdeel van ABN AMRO.”

Doordat er zo weinig concurrentie is, zijn er voor de banken geen prikkels om de rentes voor leningen te verlagen. “Daarnaast kiezen veel consumenten bij het afsluiten van hun lening toch automatisch voor hun eigen ‘huisbank’. Die kennen ze en daar hebben ze ook hun betaal-, spaar- en hypotheekproducten lopen. Ook dat zorgt ervoor dat banken niet echt hun best hoeven te doen om de leningen te verkopen en hoge rentes kunnen vragen”, zegt Bulthuis.

De banken zelf noemen nog verschillende andere redenen waarom de tarieven voor een persoonlijke leningen en doorlopend kredieten hoog blijven. Volgens een woordvoerder van de Rabobank hebben banken door toenemende regelgeving meer bewerkingskosten bij een lening. Hierbij kun je denken aan administratieve kosten, maar ook personeelskosten en dergelijke. “Bij een persoonlijke lening of doorlopend krediet, tellen deze kosten relatief zwaar mee in het rentepercentage, omdat het om kleinere bedragen gaat”, aldus de woordvoerder.

Dat de gemiddelde rente op een persoonlijke lening of doorlopend krediet de afgelopen toch nog iets is gedaald, komt vooral doordat kleinere kredietverstrekkers de rente wel hebben verlaagd. Denk hierbij aan maatschappijen als Freo en Interbank. “Zij bieden de leningen via internet aan, hebben minder bedrijfskosten en moeten vaak toch nog iets meer hun best doen om klanten naar zich toe te trekken”, legt Amanda Bulthuis van Geld.nl uit.

Door de renteverlagingen van de kleine spelers zijn er ook grote verschillen ontstaan in de leenmarkt. Voor een persoonlijke lening van 10.000 euro betaal je bij Freo de laagste rente met 6,10 procent. Bij moederbedrijf Rabobank en bij ING betaal je 9,4 procent rente voor eenzelfde lening. Bij Rabobank en ING ben je hierdoor ongeveer 900 euro meer kwijt aan rente als je de lening in 5 jaar aflost. Bij een doorlopend krediet van 10.000 euro lopen de tarieven zelfs nog verder uiteen. Van 5,60 procent bij Freo en Kruidvat.nl tot 9,2 procent bij Rabobank en ING.

Het loont dus om voordat je een lening afsluit, eerst even verder te kijken dan je eigen bank, raadt Bulthuis aan. “Als je bereid bent het afsluiten zelf online te regelen, kun je bij de kleinere kredietverstrekkers veel geld besparen op je lening.”

ASR neemt AXENT over

Verzekeraar ASR neemt branchegenoot AXENT over. De portefeuille en de activiteiten van AXENT zullen op termijn volledig worden geïntegreerd in de Ardanta-organisatie, een onderdeel van ASR. AXENT is een Nederlandse verzekeraar met een portefeuille van 2,2 miljoen kapitaalverzekeringen. Het had in 2014 een brutopremie-omzet van 55 miljoen euro, een eigen vermogen van 188 miljoen euro en een belegd vermogen van 1,8 miljard euro.

Annemieke Nijhof benoemd tot overheidscommissaris in de raad van commissarissen van De Nederlandsche Bank

Minister Dijsselbloem van Financiën heeft Annemieke Nijhof benoemd tot commissaris van overheidswege bij De Nederlandsche Bank (DNB) met ingang van 1 juni 2015. De commissaris van overheidswege vormt de verbindingsschakel tussen DNB en de minister van Financiën en is lid van de raad van commissarissen van DNB en de bankraad van DNB. Minister Dijsselbloem verwacht dat mevrouw Nijhof een bijdrage zal kunnen leveren aan het essentiële debat ten behoeve van het gezag en vertrouwen in de sector. “Zij heeft ervaring in de publieke èn in de private sector. Het is waardevol dat zij beide perspectieven kan inbrengen in de raad van commissarissen”.

Annemieke Nijhof (1966) is sinds 2012 werkzaam bij Tauw Group BV, waar zij in september van dat jaar tot voorzitter van de raad van bestuur is benoemd. Tauw is een internationaal actief advies- en ingenieursbureau dat zich richt op milieuadvies en de duurzame ontwikkeling van de leefomgeving. Naast een korte periode bij Grontmij NV, was zij daarvoor in diverse functies actief binnen de overheid. Van 2008 tot 2011 was Nijhof werkzaam als directeur-generaal bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Tevens heeft zij functies vervuld bij de ministeries van OC&W, VROM en Algemene Zaken.

Annemieke Nijhof studeerde chemische technologie aan de Universiteit Twente (proceskunde) en haalde een MBA aan de TSM Business School. Zij vervult verschillende nevenfuncties. Zij is onder meer lid van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, de Centrale Plancommissie van het Centraal Planbureau en van de raad van commissarissen van Evides Waterbedrijf.

Start publieke consultatie wetsvoorstel ter implementatie van de Europese hypothekenrichtlijn

Het ministerie van Financiën en het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn op 21 mei 2015 gestart met de consultatie van het wetsvoorstel ter implementatie van de Europese hypothekenrichtlijn. Deze richtlijn bevat Europese regels voor het aanbieden van en bemiddelen in hypothecair krediet aan consumenten. Het doel van de richtlijn is het tot stand brengen van een goed functionerende Europese markt voor woninghypotheken met een hoog en gelijkwaardig niveau van consumentenbescherming.

De Nederlandse wetgeving voorziet al in een hoge mate van bescherming van consumenten. De Europese richtlijn sluit daarom goed aan op de Nederlandse situatie. In het wetsvoorstel wordt de Europese richtlijn door aanpassing van bestaande publiek- en privaatrechtelijke regelgeving, in de Nederlandse wetgeving geïmplementeerd. De publiekrechtelijke regelgeving in de Wet op het financieel toezicht hoeft slechts beperkte te worden aangepast. De privaatrechtelijke bepalingen worden in een nieuwe titel in Boek 7 van het BW geïmplementeerd.
In het wetsvoorstel zijn onder meer regels opgenomen voor:
  • voorwaarden voor het bemiddelen en aanbieden van hypothecair krediet;
  • markttoetreding, grensoverschrijdende dienstverlening en doorlopend toezicht;
  • reclame en precontractuele informatie middels een gestandaardiseerd Europees informatieblad (ESIS);
  • de uniforme berekening van een jaarlijks kostenpercentage voor hypothecair krediet;
  • koppelverkoop en gebundelde verkoop, achterstallige betalingen en gedwongen verkoop, wijzigingen in debetrentevoet, en vervroegde aflossing.

dinsdag 26 mei 2015

Spotcap verstrekt 1 miljoen euro krediet aan MKB en ZZP’ers

Spotcap, het online kredietplatform voor snelle en flexibele zakelijke financiering, heeft sinds de lancering in Nederland ruim 1 miljoen euro aan leningen verstrekt aan MKB-bedrijven en ZZP’ers. Deze mijlpaal is behaald in ruim twee maanden na de start van de activiteiten begin maart. In totaal heeft Spotcap in Nederland nu 86 kredieten verstrekt.

Eenmanszaken vroegen het vaakst een zakelijke lening aan; 57% van de kredieten ging naar een ZZP’er. BV’s vormen de tweede grootste groep, met een aandeel van bijna 26%. Ruim 17% van de zakelijke leningen werd aangevraagd door een Vennootschap onder Firma (VOF).

Ondernemers gebruiken de verstrekte kredieten vooral voor verruiming van het werkkapitaal, projectfinanciering, de aanschaf van activa zoals bedrijfsauto’s en machines, en voorraadinkoop. Opvallend veel ondernemers benutten de financiering voor het professionaliseren van hun website. De snelheid, het gemak en de eenvoud van de online kredietaanvraag worden genoemd als voordelen van het Spotcap-platform.

Spotcap begon in maart als eerste online kredietplatform voor MKB en ZZP’ers in Nederland. “We maken een snelle groei door. Dat we nu al de één-miljoen-grens bereiken, bevestigt de grote financieringsbehoefte van het midden- en kleinbedrijf”, zegt Niels Turfboer, managing director Spotcap Benelux en VK. “Kleinere ondernemingen kunnen vaak moeilijk terecht bij traditionele kredietverschaffers. Spotcap kan deze ondernemers wel snel helpen aan financiering.”

Spotcap werkt in Nederland nauw samen met partners in de financiële sector. In de eerste twee maanden werden verschillende samenwerkingsverbanden getekend met Credion, Eijgen, Extendum en De Week van de Ondernemer. “We werken als FinTech-bedrijf anders dan traditionele financiers, maar we willen met onze kredieten vooral complementair zijn”, legt Turfboer uit. “Juist door samenwerking met partners hebben we zo’n snelle groei kunnen realiseren.” Turfboer voorziet de komende maanden een verdere versnelling van de groei, dankzij partnerships.

Deze week werd tevens bekend dat de Financial Conduct Authority (FCA), de Britse AFM, een vergunning heeft afgegeven voor de leenactiviteiten van Spotcap. In het Verenigd Koninkrijk valt de markt voor zakelijke kredietverstrekking onder wetgeving van de FCA; alleen partijen die een FCA-vergunning hebben mogen actief zijn in ‘peer-to-peer-finance’. In Nederland heeft Spotcap een aanvraag voor een AFM-vergunning gedaan.

'ING beste zakenpartner en aantrekkelijkste bank'

ING is volgens het jaarlijkse Incompany 500-onderzoek de nummer-1 zakenpartner in Nederland. Bovendien is ING naar voren gekomen als aantrekkelijkste financiële instelling. Woensdagavond heeft Annerie Vreugdenhil, directeur Zakelijk ING Nederland, hiervoor de Incompany 500-award in ontvangst genomen.

Voor de Incompany 500 wordt jaarlijks een onafhankelijk onderzoek gehouden onder 2700 zakelijke beslissers naar de reputatie en aantrekkingskracht van organisaties. “Dit zijn bestaande of potentiële klanten van ING, en daarom is voor ons heel belangrijk wat zij van ons vinden,” zegt Vreugdenhil. “Dat juist zij ons de beste partner vinden om zaken mee te doen, zien we als een enorm belangrijke bevestiging dat we de juiste stappen hebben gezet bij al onze initiatieven om als bank de wensen van de klant centraal te stellen.”

Als onderdeel van de klantgerichtere benadering waar ING de afgelopen jaren op heeft ingezet, worden klanten veel meer dan vroeger betrokken bij de dienstverlening van de bank. “We zijn wezenlijk anders gaan werken”, licht Vreugdenhil toe. “Wat vooral belangrijk is, is dat we het persoonlijke contact met klanten intensiever hebben gemaakt. We hebben een speciaal zakelijk adviesteam dat ondernemers zeventig uur per week te woord kan staan. Ook hebben we meer relatiemanagers aangesteld die dagelijks contact hebben met onze klanten. Met de inzet van klantenadviesraden en klantenpanels zijn we verzekerd van een constante stroom van waardevolle feedback die we bij alle beslissingen als belangrijke input gebruiken.”
.
ING betrekt consequent klanten bij productontwikkeling. Vreugdenhil: “Als we nieuwe producten willen introduceren beginnen we met een basisproduct en laten we de toekomstige gebruikers meedenken over de verdere ontwikkeling. Vervolgens hebben we klanten gevraagd: “Wat willen jullie dat wij toevoegen? Dan krijg je bruikbare feedback en blijf je jezelf verbeteren.”

Deze benadering ziet Vreugdenhil als een goed model voor de toekomst. “ING zal nog sneller moeten innoveren en inspelen op de veranderende klantbehoefte. Dat is volgens mij de beste manier om de aantrekkelijkste bank voor klanten te blijven.”

'Corporate development' krijgt steeds grotere rol in strategie van bank

Corporate development-teams van banken krijgen een steeds grotere rol toebedeeld als het gaat om de strategie van de onderneming. Hielden de teams zich tot voor kort vooral bezig met het realiseren van groei door middel van fusies en overnames, tegenwoordig worden zij betrokken bij nagenoeg elk strategisch initiatief van de bank.

De gewijzigde rol vloeit niet alleen voort uit de steeds strengere eisen die zowel toezichthouders als klanten aan de bank stellen. De verandering is ook een gevolg van het feit dat de aandacht van de bank is verlegd van groei naar vooral strategische planning en de verbetering van de operationele efficiency. "Om toekomstige schokken in het bankenlandschap te voorkomen hebben de toezichthouders de eisen ten aanzien van fusies en overnames flink aangescherpt, waardoor grote transacties nog in beperkte mate tot stand komen", zegt Ferdinand Veenman, partner bij KPMG en segmentleider Banking.

Daarnaast leggen de banken het accent volgens Veenman steeds meer op het verbeteren van de marges, de winstgevendheid en het rendement op het eigen vermogen. Veenman: "Deze ontwikkelingen hebben ingrijpende gevolgen voor de strategie van de bank en raken met name voor het werkterrein van 'corporate development'. Zij worden bij steeds meer activiteiten betrokken die gericht zijn op een terugkeer van de bank naar de kernactiviteiten. Denk aan het reduceren van kosten en het doorvoeren van technologische verbeteringen. Maar ook het herstructureren van de onderneming en het afstoten van onderdelen. Daarnaast behoort het zoeken naar nieuwe kansen, naar nieuwe producten en nieuwe klanten nu vaak tot het werkterrein."

Uit internationaal onderzoek van KPMG naar de rol van corporate development-teams van banken blijkt dat bijna 80% van de medewerkers zich nu bezighoudt met het identificeren en het beheren van niet-kernactiviteiten van de bank. In 2010 wat dit bijna de helft. Veenman: "Een duidelijk signaal dat de banken hun bezittingen en portefeuilles opnieuw waarderen en zich concentreren op hun kernvaardigheden. Daarnaast is een grotere rol weggelegd voor deze teams als het gaat om het communiceren van de strategie in de richting van de stakeholders. De toegenomen regelgeving heeft er bovendien toe geleid dat de teams meer dan vroeger te maken hebben met toezichthouders. Bijna de helft geeft aan in het dagelijkse werk contact te hebben met regelgevers. In 2010 was dit nog geen 30%."

Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat de toegenomen activiteiten en verantwoordelijkheden van 'corporate development' ertoe heeft geleid dat de teams in omvang flink zijn gegroeid en dat hun status binnen de onderneming aanzienlijk toegenomen. Veenman: "De betrokkenheid bij een groter aantal strategische activiteiten heeft kennelijk gezorgd voor meer zichtbaarheid van het team. Toch zullen de teams nog hard moeten werken aan hun kennis en vaardigheden als zij in staat willen zijn te voldoen aan hun nieuwe positie binnen de onderneming. Het vergaren van deze kennis stelt hen in staat een grotere rol te spelen in de strategische besluitvorming van de onderneming en een grotere rol te spelen in de relatie met de belangrijkste stakeholders. Nu nog geeft één op de drie teams aan verantwoordelijk te zijn voor de totale strategie. Een grotere deskundigheid zal er echter toe leiden dat de verantwoordelijkheid van 'corporate development' voor de totale strategie alleen maar groter wordt."


zaterdag 23 mei 2015

Is ABN nu wel klaar voor de markt?

sitestat

Twee maanden geleden werd het nog afgeblazen: de aankondiging van de beurgang van ABN-Amro. Het rumoer rond de salarisverhoging van het bestuur van de bank was daarvoor de aanleiding. Maar inmiddels heeft de ministerraad weer genoeg vertrouwen en wordt de bank van de hand gedaan. De afgelaste beursgang voedde de discussie beursgang uberhaupt wenselijk is. Blijft de bank too big too fail? En is weer overdragen aan de markt wel verstandig?

KBC: Apple Pay vanaf deze zomer

Apple Pay, het betaalsysteem van Apple voor de iPhone wordt vermoedelijk deze zomer in Europa uitgerold. Dat valt af te leiden uit een tweet van de Belgische KBC Bank, die hem trouwens ook weer snel verwijderde. KBC meldde in antwoord op vragen van klanten dat Apple Pay vanaf de zomer wordt ondersteund. Volgens Apple topman Tim Cook moet Apple Pay in elk geval dit jaar nog in Europa beschikbaar komen. Apple wilde zijn dienst al eerder in Engeland uitrollen, maar omdat een grote bank niet wilde meewerken, werd de lancering daar uitgesteld. In de VS wordt Apple Pay door vrijwel alle grote en kleine banken ondersteund.

vrijdag 22 mei 2015

Rutte: volgende stap in verzelfstandiging ABN AMRO

Rust en vertrouwen zijn voldoende teruggekeerd om een volgende stap te nemen in de verzelfstandiging van ABN AMRO. Dat zei minister-president Rutte na afloop van de ministerraad.

Het kabinet wil een eenduidige norm voor gezichtsbedekkende kleding in onderwijs en zorg, overheidsgebouwen en openbaar vervoer. Daarom heeft het kabinet besloten om het wetsvoorstel gezichtsbedekkende kleding naar de Raad van State te sturen. 'Het gaat specifiek om situaties waarin het essentieel is dat men elkaar kan aankijken, omdat goede dienstverlening of veiligheid daar gewaarborgd moet zijn', zei minister-president Rutte op de persconferentie.

De ministerraad heeft ook teruggeblikt op de belangrijkste conclusies van Verantwoordingsdag. '2014 was allereerst een goed begrotingsjaar. Geleidelijk aan komen de overheidsfinanciën steeds meer op orde', aldus Rutte. Tegelijkertijd constateert hij dat het herstel in 2014 nog niet alle mensen bereikt. Het kabinet blijft zich onverkort inzetten voor groei en banen. 'Daarnaast houden we ons oog scherp gericht op de uitvoering. De Algemene Rekenkamer benoemt terecht dat ook de uitvoering veel aandacht blijft vereisen'.

Betalen in seconden

Nederlandse banken hebben in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) van 21 mei 2015 een ambitieus plan gepresenteerd om binnen vier jaar real-time betalingsverkeer mogelijk te maken, waarbij betalingen binnen vijf seconden op de rekening worden bijgeboekt. Dit plan past volledig bij de digitalisering van de maatschappij, veranderende klantverwachtingen en groeiende behoefte om alles overal en meteen te kunnen betalen.

Transacties kunnen straks 24 uur per dag onmiddellijk worden verwerkt, ook in het weekend en op feestdagen. Hierbij kan worden gedacht aan aankopen in de winkel en op internet, en aan betalingen tussen personen en bedrijven onderling.

Dit plan kan rekenen op brede steun van de MOB-partijen. Afgesproken is dat banken en stakeholders de komende tijd nauw zullen samenwerken om een compleet nieuwe betalingsinfrastructuur te realiseren, die past in de Europese context (Single Euro Payments Area, SEPA). Het project wordt uitgevoerd onder regie van Betaalvereniging Nederland. Die zal samen met de banken in de tweede helft van dit jaar samen met gebruikers, waaronder vertegenwoordigers van het MOB, de visie en roadmap verder afstemmen en uitwerken.

Gebleken is dat het vinden van IBANs voor consumenten nog niet altijd gemakkelijk is. Op verzoek van het MOB zal er daarom binnenkort een officiële IBAN-omrekentool van de gezamenlijke banken worden geplaatst opOveropIBAN.nl.Verder is afgesproken dat banken de uitrol van IBAN betaalpassen snel zullen voltooien. Ook worden organisaties opgeroepen om hun IBAN te vermelden op hun websites en facturen.

ABN mag in delen naar de beurs

ABN Amro mag in het vierde kwartaal naar de beurs, maar wel in delen. Dat is vandaag besloten door het kabinet. De beursgang werd onlangs opgeschort in in verband met de commotie over de salarisverhogingen aan de top.

Minister Dijsselbloem: "De overheid heeft in 2008 ABN AMRO voor een bedrag van € 21,66 miljard genationaliseerd om de financiële stabiliteit zeker te stellen en om de bank te redden en te behouden voor Nederland. Het stond altijd voorop dat dit een tijdelijke noodmaatregel was en dat ABN AMRO weer zou worden verkocht. De resultaten over het eerste kwartaal van 2015 laten ook zien dat de bedrijfseconomische prestaties van de bank goed zijn."

De verkoop van de bank zal gefaseerd plaatsvinden. In eerste instantie gaat  tussen de 20 en 30 procent van de aandelen naar de beurs. Vervolgens wordt het staatsbelang geleidelijk afgebouwd. Dat betekent dat de Staat via NL Financial Investments (NLFI) nog een aantal jaren aandeelhouder blijft van ABN AMRO. De minister van Financiën moet voor elke transactie toestemming geven.

Er zijn verschillende verkoopvormen onderzocht. Een beursgang is de meest reële optie. De totale opbrengst zal pas over een aantal jaren blijken. Het is aan ABN AMRO en NLFI, om de bank zo goed mogelijk in de markt te zetten en een zo hoog mogelijke verkoopprijs voor de aandelen te krijgen. De kosten van de verkoop zijn onder meer afhankelijk van de uiteindelijke waarde van ABN AMRO. Eerdere berekeningen van externe deskundigen gaan uit van een marktwaarde van zo'n € 15 miljard. In combinatie met een eerste tranche van 30 % van de aandelen, zouden de totale kosten van de verkoop daarmee op circa € 90 miljoen komen.

Minister Dijsselbloem heeft er vertrouwen in dat ABN AMRO zijn klanten goed blijft bedienen en de aandeelhouders voldoende dividend kan uitkeren met behoud van een sterke kapitaalpositie. De Nederlandsche Bank (DNB) deelt de visie dat een beursgang aan het eind van het jaar mogelijk is. DNB toetst voor de beursintroductie of ABN AMRO voldoet aan de voorwaarden die voor zo'n introductie gelden. Die voorwaarden hebben onder meer betrekking op gebieden als finance, risk en compliance.  ABN AMRO verwacht tijdig te voldoen aan de voorwaarden die DNB heeft gesteld.

Gezien de voorgeschiedenis van ABN AMRO en de lessen van de financiële crisis, hecht het kabinet aan een goede inrichting van de besturing van de bank. Daarbij gaat het zowel om het financiële belang van de staat als om de gezondheid van de onderneming als belangrijk onderdeel van de financiële sector. In de nieuwe statuten van de bank wordt onder meer vastgelegd dat  de staat, zolang hij nog meer dan een derde van de aandelen heeft, besluiten kan blokkeren over veranderingen van de identiteit of het karakter van ABN AMRO.

Om het maatschappelijk belang te dienen en de continuïteit van de onderneming te beschermen, wordt een zogenoemde stichting administratiekantoor opgericht. Deze geeft certificaten van gewone aandelen ABN AMRO uit. Onder normale omstandigheden zullen de houders van de certificaten alle economische rechten en zeggenschap bezitten. Bij dreigende ongewenste overnames heeft het administratiekantoor de mogelijkheid de stemrechten op de certificaten in te trekken, voor een periode van maximaal twee jaar.

Op dit moment vindt overleg plaats met de toezichthouder over de beoogde beschermingsconstructie. Door de toezichthouder al in een vroeg stadium te betrekken beoogt het kabinet voor de beursgang de gewenste duidelijkheid te krijgen over de toelaatbaarheid van de beschermingsmaatregelen.

Forse groei en winst in 2014 voor pensioenuitdager Brand New Day

Pensioenaanbieder Brand New Day blijft hard groeien. In 2014 steeg het aantal klanten met 28 procent naar ruim 104.000. Het aantal collectieve contracten bij de PPI verdubbelde bijna, van 550 naar ruim 1.000 bedrijven. Het toevertrouwde vermogen groeide fors met 38% naar 800 miljoen euro. En door die harde groei is, ondanks forse investeringen, een jaar eerder dan verwacht winst gemaakt.

Dit najaar verwacht Brand New Day de grens van 1 miljard euro toevertrouwd vermogen te doorbreken. En naar verwachting gaat de PPI, het onderdeel dat in 2012 van start is gegaan, in 2016 voor het eerst winst maken. Winst staat echter de komende jaren niet voorop: een belangrijk deel van de opbrengsten wordt geïnvesteerd. Enerzijds in uitbreiding van het productaanbod, zodat alle diensten op het gebied van pensioen aangeboden kunnen worden. En anderzijds in technologie, om klanten te helpen op het gebied van hun pensioen.

'ABN Amro op beurs ruim 15 miljard euro waard'

Als ABN Amro vandaag toestemming krijgt om naar de beurs te gaan, krijgt de voormalige staatsbank een waarde van tussen 15 tot 17,5 miljard euro. Dat zeggen experts tegen De Telegraaf. Corné van Zeijl: 'Als je, net als ING, 10 tot 12 keer de winst neemt, dan is ABN Amro ruim 15 miljard waard. De bank is financieel intern op orde, de resultaten zijn behoorlijk. In online bankieren ligt ABN nog iets achter bij ING.'

Martine Hafkamp, Fintessa Vermogensbeheer, meent dat ABN Amro in de markt zal worden gezet als een 'volksaandeel' en een goede dividendbetaler. 'Het is echt een aandeel dat mikt op langetermijnbeleggers. ABN heeft liever stabiele aandeelhouders dan beleggers die 'hoppen' van het ene naar het andere aandeel. Een soort 'Hollands glorie', dat spreekt aan.'

Figlo introduceert adviessoftware voor vermogensbeheer

Figlo, leverancier van financiële adviessoftware, lanceert de Figlo Doelmonitor. Met dit online programma krijgen klanten samen met hun financieel adviseurs eenvoudig inzichtelijk hoe ze een financieel doel in de toekomst kunnen bereiken of waar ze op dit moment staan ten opzichte van het doel. De Doelmonitor is een nieuwe applicatie binnen het Figlo Platform.

Met de invoer van enkele gegevens in de Figlo Doelmonitor maakt de adviseur de kans inzichtelijk dat de klant zijn beleggingsdoel haalt. Ook is het mogelijk om o.a. na te gaan of de spaar- en beleggingsproducten (nog) bij het profiel en de wensen van de klant passen en wat het effect is van het inleggen van extra geld of het veranderen van de risicobereidheid. Het programma werkt met eenvoudige en visueel aantrekkelijke grafieken en plaatjes, zodat de informatie voor iedereen begrijpelijk en toegankelijk is.

Figlo Doelmonitor is gebaseerd op software uit de Verenigde Staten, waar men op het gebied van vermogensbeheer voor loopt op Europa. Vorig jaar werd Figlo onderdeel van het Amerikaanse Advicent. De Doelmonitor is het eerste product dat Figlo in samenwerking met Advicent op de Nederlandse markt brengt.

De Figlo Doelmonitor is onderdeel van een nieuwe release van het Figlo Platform. Dit is een online platform voor alle vormen van financieel inzicht, overzicht en advies. Naast de adviseur hebben ook consumenten via dit programma toegang tot hun financiële informatie. Bovendien kunnen zij online communiceren met hun adviseur of bank. Sinds maandag 18 mei 2015 is de Figlo software ook beschikbaar voor alle financieel adviseurs in de Verenigde Staten.

Centraal Beheer- klanten kunnen nu ook ‘Even Apeldoorn appen’

Vanaf vandaag kunnen klanten van Centraal Beheer de verzekeraar ook even appen. Centraal Beheer lanceert ‘Even Appen’ via een eigen WhatsApp-achtige service in de Centraal Beheer app. Met de Centraal Beheer app kunnen klanten nu direct communiceren met een medewerker van Centraal Beheer door met elkaar te ‘appen’ op een Whatsapp-achtige manier. Centraal Beheer biedt hiervoor als eerste verzekeraar in Nederland een eigen messaging oplossing vanuit haar app.

Projectleider Michiel Maathuis: 'Al  meer dan 100 jaar hebben onze klanten direct persoonlijk contact met Centraal Beheer. In een tijd waarin alles steeds sneller lijkt te gaan, willen we klanten zelf de keuze geven hoe ze met Centraal Beheer willen communiceren. Klanten kunnen nu naast Even Apeldoorn bellen, mailen, Facebooken en twitteren  dus ook Even Apeldoorn appen.'

Er is bewust gekozen vanuit privacy en veiligheid om een eigen berichtensysteem in de Centraal Beheer app te bouwen. Klanten kunnen vanuit de app vertrouwd, persoonlijk en eenvoudig vragen stellen en krijgen direct antwoord. Een groot voordeel voor de klant om vanuit de app te ‘appen’ is dat alle communicatie met Centraal Beheer en bijbehorende persoonlijke gegevens zich op één centrale plek bevinden.

Centraal Beheer ziet ‘Even appen’ als de volgende stap in haar servicestrategie om altijd op een sympathieke manier in verbinding te staan met de klant. Op de manier die de klant op dat moment wenst.”

donderdag 21 mei 2015

'Contant geld nog geen vergane glorie'

Deze week ontstond in de media discussie over contant geld. De Duitse econoom Peter Bofinger pleitte namelijk voor afschaffing van munten en biljetten. Volgens de econoom gaat het afschaffen van contant geld criminaliteit tegen en maakt het rentebeleid effectiever. Detailhandel Nederland promoot het gebruik van de pinpas maar denkt dat afschaffen van contant geld een stap te ver gaat.

Tijdens een uitzending van RTL Z lichtte secretaris Betalingsverkeer Tom Ponjee dit standpunt toe.

De consument betaalt momenteel namelijk nog in zestig procent van de transacties met contant geld. Hiermee vervult contant geld een belangrijke rol in het Nederlandse betalingsverkeer. Van afschaffen kan volgens Detailhandel Nederland dan ook geen sprake zijn.

Detailhandel Nederland wil er wel voor zorgen dat in de komende jaren het gebruik van contant geld afneemt. Nu wordt slechts veertig procent van de transacties in de winkels gepind. In de komende jaren willen wij dit aandeel verhogen naar zestig procent. Dit doen wij door aan de consument uit te leggen welke voordelen de pinpas heeft. Zo is gebruik van de pinpas bijvoorbeeld veiliger dan contant betalen.

Uit recent onderzoek van de Nederlandsche bank blijkt dat de meeste consumenten het liefst betalen met de pinpas. In praktijk kiezen zij vaak uit gewoonte nog voor contant geld. Detailhandel Nederland wil daarom dat winkeliers de vrijheid houden om samen met de consument te bepalen hoe er aan de kassa wordt afgerekend.

Tot slot willen wij er voor zorgen dat het pinbetalingsverkeer en de contant geld-keten voor winkelier en klant zo goed mogelijk zijn ingericht. Efficiënt, veilig en betrouwbaar zijn hierbij de kernwoorden. Wij zijn hierover structureel in overleg met bijvoorbeeld banken, horeca en overheid. 

Stichting Renteswapschadeclaim dagvaardt 111 Rabobanken

Stichting Renteswapschadeclaim heeft vandaag 111 Rabobanken gedagvaard in een collectieve procedure. Het betreft alle lokale Rabobanken, Rabobank Nederland en Rabobank International. De stichting eist vernietiging en ontbinding van de renteswapovereenkomsten met terugwerkende kracht vanwege fraude met de euriborrente, schending van de zorgplicht en misleiding.

De Rabobank verkocht in 2005 - 2011 nagenoeg alleen leningen met renteswaps. Renteswaps zouden de bedrijven moeten beschermen tegen stijgende rente. Maar de Rabobank verhoogde tussentijds de renteopslag waardoor ondernemers werden geconfronteerd met fors hogere maandlasten. De stichting stelt namens haar klanten dat  MKB-ondernemers nooit renteswapovereenkomsten zouden hebben gesloten als zij een juiste voorstelling van zaken hadden gehad. Veel van de bedrijven zijn door het handelen van de Rabobank in de problemen gekomen. Een overzicht van de Rabobanken die zijn gedagvaard is te vinden op www.renteswapschadeclaim.nl

Pieter Lijesen, voorzitter van de Stichting Renteswapschadeclaim: ”Wij hebben lang en uitvoerig gewerkt aan de collectieve dagvaarding en hebben niets aan het toeval overgelaten. Zo hebben we een rechtsvergelijking opgenomen om te laten zien hoe in andere landen met deze problematiek wordt omgegaan. Daarbij is duidelijk geworden dat er niet mild wordt geoordeeld. Ook in Nederland lijkt de tendens in die richting te gaan. Banken zullen moeten gaan betalen. Niet voor niets is in Engeland al 2 miljard Pond aan schadevergoedingen uitgekeerd. De dagvaarding is een grote cocktail geworden waarin alle gebreken van mis-selling van renteswaps aan de orde komen. Wij verwachten er veel van. Wij hebben nu al 500 deelnemers in de claim. De meesten durven alleen anoniem mee te doen, uit vrees voor gevolgen voor hun relatie met de Rabobank. Door het procederen via een stichting hebben wij deze voorwaarde kunnen vervullen”.

Flanderijn presteert goed in moeilijke incassomarkt

De landelijk opererende incasso- en gerechtsdeurwaardersorganisatie Flanderijn heeft in 2014 een omzet gerealiseerd van 39,8 miljoen euro, ruim 2 miljoen euro (+5%) méér dan in het boekjaar 2013. Ondanks de moeilijke incassomarkt, waarin volgens de directie niet alleen de marges onder druk stonden maar ook steeds meer schuldenaren simpelweg niet meer kunnen betalen, wist Flanderijn bijna 800 nieuwe opdrachtgevers aan te trekken en de contracten met grote opdrachtgevers in de huur, nuts- en zorgsector te verlengen.

Eind 2014 had Flanderijn totaal 1,26 miljard euro aan openstaande vorderingen te incasseren, een stijging van 9 procent ten opzichte van 2013. Deze forse toename wordt grotendeels veroorzaakt door de grote portefeuille aan restschulden in het kader van hypotheekvorderingen. Gemiddeld worden er zo'n 30.000 vorderingen per maand ter incasso bij de 14 vestigingen van Flanderijn aangeboden.

Met deze cijfers schaart Flanderijn zich al jaren onder de grootste bedrijven in de Nederlandse incasso- en gerechtsdeurwaardersmarkt. Een markt waar volgens het Economisch Bureau van ING de bedrijfsrendementen zwaar onder druk staan. Een belangrijke oorzaak hiervoor is mede het steeds verder afnemende aantal gerechtelijke procedures als gevolg van het hoge griffierecht.

Richard Musch nieuwe directeur Omnichannel ING Nederland

Met ingang van 15 juni start Richard Musch (1974) als directeur Omnichannel binnen ING Nederland. In deze functie zal hij zich toeleggen op het verder ontwikkelen en uitrollen van de omnichannel dienstverlening van ING.

Musch maakt de overstap van Netflix waar hij sinds 2012 als head of Business Development Europe nauw betrokken is geweest bij de uitrol van de Netflix service in Europa. Na zijn studie Business & Economics aan de UvA met een minor in Computer Science, begon hij zijn loopbaan als investment banker bij JP Morgan in London. Daar was hij werkzaam binnen de sector Technology, Media & Telecom. Na een korte onderbreking om het MBA Programma van INSEAD in Fontainebleau af te ronden, werkte hij vervolgens ruim 10 jaar in verschillende rollen binnen de digitale media. Zo was hij manager Video Strategy & Business Development bij Liberty Global, manager Digital Media bij RTL Nederland en Senior Director Smart TV bij Philips.

De benoeming van Musch volgt op de aankondiging van ING in november 2014 om de dienstverlening in Nederland om te vormen van multichannel naar omnichannel. Dat betekent dat alle kanalen waarmee de klant in contact met de bank kan komen (mobiel, internet, telefoon en kantoor) volledig geïntegreerd zijn en de klant moeiteloos kan switchen tussen deze kanalen. Alle klantinformatie en klanttransacties zijn realtime beschikbaar en de dienstverlening wordt meer persoonlijk en relevant.

Houdt vlucht uit obligaties aan?

Nee - althans niet in de komende paar maanden. De rentes op staatobligaties, vooral die in de kernlanden van de eurozone, liggen nog steeds ver af van de niveaus die bij de economische situatie passen. Dit komt door de kwantitatieve verruiming door de ECB (quantitative easing – QE). Wij gaan ervan uit dat de ECB in de komende maanden obligaties blijft kopen. ECB-president Mario Draghi gaf dit vorige week in zijn toespraak ook duidelijk aan. Hij zei dat de ECB het QE-programma "volledig" zal uitvoeren en dus in ieder geval tot september 2016 voortzet. Bovendien, aldus Draghi, "zal het nog geruime tijd duren voor we kunnen beoordelen of het beleid succesvol is geweest en zal de monetaire stimulering worden voortgezet zolang dit nodig is om de doelstelling op werkelijk duurzame wijze te realiseren." Wij denken dat Draghi tijdens de persconferentie na afloop van de bestuursvergadering in juni aan deze boodschap vasthoudt.

woensdag 20 mei 2015

Nationale-Nederlanden bundelt krachten in Global Benefits Network

Nationale-Nederlanden bundelt haar krachten met AIG in het ING Employee Benefits Global Network. Daarmee vervangt de Amerikaanse verzekeringsmaatschappij ING als naamgever en heet het voortaan het AIG Global Benefits Network. De maatschappij is een sterke partner en bekend in de corporate markt. Nationale-Nederlanden blijft volledig deelnemen aan het Global Benefits Network en verwacht dat de samenwerking in Nederland en wereldwijd nieuwe mogelijkheden creëert.

Het Global Benefits Network opereert vanuit Brussel en is een erkend multinationaal pooling netwerk met partners in 109 landen en faciliteert voor corporate pensioen relaties. De aangesloten verzekeraars waaronder Nationale-Nederlanden in Nederland en de NN verzekeringsbedrijven in Spanje, Griekenland en Polen, zijn zelf de reguliere risicodrager. Via het pooling systeem worden technische resultaten van de employeebenefitsverzekeringen over de deelnemende landen geconsolideerd. Hierbij sturen de verzekeraars een gedeelte van het behaalde resultaat naar het Global Benefits Network dat dit via de pool herverdeelt onder de deelnemende ondernemingen. Het voordeel hiervan is dat risico’s kunnen worden gespreid en dat dit tot aantrekkelijke kostenvoordelen kan leiden voor zowel de deelnemende multinationals als voor de verzekeraars. Voor veel multinationals is pooling een voorwaarde voordat ze met Nationale-Nederlanden in Nederland een pensioencontract aangaan. Met de toetreding van AIG wordt het Global Benefits Network op mondiaal niveau verder verstrekt. De bestaande contracten met klanten, verzekeringspartners en werknemers worden gecontinueerd.

Nationale-Nederlanden is een financieel dienstverlener met ruim 5 miljoen particuliere en zakelijke klanten in Nederland. Dagelijks zetten meer dan 5000 medewerkers zich in om de financiële toekomst van onze klanten veilig te stellen. Nationale-Nederlanden is al 170 jaar actief op de Nederlandse markt en biedt verzekeringen, pensioenen en bancaire producten. Het is onderdeel van NN Group, een internationale verzekeraar en vermogensbeheerder met een beursnotering aan Euronext Amsterdam.

Niets zo persoonlijk als een hypotheek

Onder het motto ‘een aandeel in elkaar’ is maandag de nieuwe tv commercial van de Rabobank van start gegaan. Deze keer gaat de commercial over woonwensen. Het vertelt het echte verhaal van Felie en Bart uit Noord-Holland, en hun zoektocht naar hun droomhuis. Felie wilde haar ouderlijk huis kopen, maar de financiering ervan bleek een uitdaging. In de nieuwe commercials vormen Rabobank-klanten met hun oprechte verhalen de basis. Ze vertellen hun verhaal en het aandeel van de bank hierin.

De commercial toont het verhaal van het jonge gezin van Felie en Bart uit het Noord-Hollandse Schoorl. Met een tweede kind op komst, wilde het jonge gezin graag verhuizen. Eind vorig jaar kocht het stel de woning van haar vader in Schoorl. Haar moeder is onlangs overleden. Vader wilde verhuizen en zij vonden het een mooi idee om de woning te kopen met herinneringen aan haar moeder, maar vooral zoals ze het zelf zegt haar ‘eigen geschiedenis te schrijven met hun eigen gezin’. De hypotheek was nog een uitdaging, want ze hadden beiden een tijdelijk contract en er was nog een restschuld. De vader was bereid om een schenking te doen. Samen met de hypotheekadviseurs van de Rabobank, hebben ze de juiste hypotheek gekregen waarmee ze hun droomhuis hebben kunnen kopen.

Klanten staan centraal in de campagne en vervullen de hoofdrol in de campagne. Het gaat om mensen met een ambitie, waarin de Rabobank die energie versterkt door mensen te verbinden en toegang te geven tot financiële diensten, kennis en netwerken.

Heleen Crielaard,  verantwoordelijk voor Merk en Marktcommunicatie bij Rabobank: “De wonen commercial is de derde commercial na de introductiecampagne ‘Manifesto’ in de nieuwe serie commercials ‘Aandeel in Elkaar’, waarin we onze klanten de hoofdrol laten vervullen. Uit onderzoek en scores blijkt dat deze nieuwe aanpak door het Nederlands publiek wordt gewaardeerd. Onder andere vanwege de authenticiteit, want het gaat om  echte mensen, met echte verhalen, waarin hun passie centraal staat. De waardering zien we ook terug op sociale media.”

De geïntegreerde wonen campagne van Rabobank loopt van 18 mei tot begin juli. Naast de tv commercial zijn er drie tag ons en drie radio commercials om de volgende proposities onder de aandacht te brengen: Landelijk Inloopspreekuur op zaterdag 30 mei en het Rabobank Hypotheekdossier. Verder is er o.a. online bannering op relevante websites als Jaap & Funda en zijn er lokale marktbewerkingspakketten om de proposities in de lokale omgeving kenbaar te maken. 

Nieuwe app Echt of Vals van DNB voor controle eurobiljetten

Een nieuwe app voor smartphones maakt het mogelijk zelf eurobiljetten digitaal te controleren op echtheid. Door een eurobiljet met de camera van de telefoon nauwkeurig te scannen, kan de app “Echt of Vals” de echtheidskenmerken herkennen.

De app is vooralsnog alleen beschikbaar voor de Apple iPhone 5 en nieuwere versies en is gratis te downloaden. Een app voor gebruikers van het besturingssysteem Android volgt binnenkort.

De Nederlandsche Bank heeft de app ontwikkeld als hulpmiddel voor het controleren van de echtheid van biljetten. In Nederland zijn vorig jaar 48.700 valse biljetten onderschept bij controles bij banken en DNB. Hoewel de kans erg klein is dat iemand een vals biljet in handen krijgt, is het goed om biljetten te controleren op de echtheidskenmerken zoals de voelbare inkt, het watermerk en het hologram.

dinsdag 19 mei 2015

Rabo niet vervolgd voor LIBOR schandaal

Het Gerechtshof Den Haag zal het Openbaar Ministerie niet opdragen om Rabobank te vervolgen voor de onregelmatigheden in het LIBOR-dossier. Het klaagschrift van de Stichting Justitia Distributiva, waarin vervolging werd gevorderd, is afgewezen. De schikking die Rabobank en het Openbaar Ministerie op 29 oktober 2013 zijn aangegaan, blijft daarmee definitief in stand.

Rabobank heeft naar eigen zeggen een zeer substantiële prijs betaald voor wat er is gebeurd, financieel maar vooral ook reputationeel. 'Onze klanten en medewerkers hebben grote veerkracht getoond. De Rabobank geeft topprioriteit aan compliance, integriteit en het versterken van de bedrijfscultuur. We voeren met succes een breed programma uit waarbij we onze activiteiten kritisch tegen het licht houden en nagaan waar we de grip op onze organisatie kunnen versterken.We hebben grote voortgang geboekt bij de verbetering van onze interne controlemechanismen.'

Dagelijkse bespaarchallenge helpt om structureel geld over te houden

Het ontvangen van een dagelijkse uitdaging om meer geld over te houden, helpt mensen om structureel meer te gaan sparen. Dat blijkt uit een onderzoek onder de tot nu toe ruim 135.000 deelnemers van de ‘30 Dagen Meer Geld Overhouden Challenge’ van ING. De deelnemers ontvingen 30 dagen lang een opdracht met als doel geld overhouden. 87% van de deelnemers raakte geïnspireerd door de challenge en zegt door te gaan met besparen.

Geld uitgeven is, net zoals roken of snoepen, vaak een gewoonte waar niet gemakkelijk van af te komen is. Mensen die al jarenlang een A-merk kopen zullen niet zomaar overstappen op een B-merk. Tijdens de challenge worden deelnemers uitgedaagd om dergelijk gewoontegedrag te doorbreken. Naast het loslaten van gewoontegedrag speelt bewustwording een belangrijke rol in het voltooien van de challenge. Geld besparen wordt pas mogelijk als inzichtelijk is wat de uitgaven zijn. Een voorbeeld hiervan is het dagelijkse kopje koffie op het station. Deze kost elke dag een klein bedrag, maar op jaarbasis kan dit oplopen tot ruim €900,-.

ABN AMRO introduceert nieuwe duurzaamheidsindicator beleggingen

ABN AMRO heeft voor haar klanten een aantal nieuwe stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Zo introduceert de bank vanaf vandaag een nieuwe duurzaamheidsindicator waarbij klanten een duidelijk en veel uitgebreider inzicht krijgen in hoe een bedrijf presteert op het gebied van duurzaam en verantwoord ondernemen. Naast de huidige beleggingsstrategie van ABN AMRO, waarbij investeringen in controversiële wapens uitgesloten zijn en een beoordeling werd gegeven op basis van ESG-criteria (environmental, social and governmental), neemt de bank in haar beoordeling nu ook de blootstelling aan schendingen van openbare verdragen mee én specifiek duurzaamheidsbeleid dat de onderneming voert

Solange Rouschop, hoofd Investment Services & Duurzaamheid: ‘Duurzaam investeren wordt steeds belangrijker voor onze klanten en steeds meer mainstream. Als grote vermogensbeheerder, kan ABN AMRO een belangrijke invloed uitoefenen als het gaat om het verbeteren van verantwoord gedrag van bedrijven. Daar zie ik dagelijks de resultaten van. Ik ben daarom blij dat we daar in het belang van onze klanten nieuwe stappen in kunnen nemen’.

Naast de nieuwe duurzaamheidsindicator is ABN AMRO een samenwerking gestart met RobecoSAM om een nieuw engagement proces op te zetten voor bedrijven die systematisch de VN Global Compact principes zeer ernstig schenden. De doelstelling van de dialoog die in opdracht van de bank door RobecoSAM wordt opgestart is een verbetering van het gedrag van de onderneming. Indien dit niet tot verbetering leidt binnen drie tot vijf jaar kan ABN AMRO een beslissing nemen tot uitsluiting van het bedrijf uit de beleggingspropositie en de posities in de vermogensbeheeractiviteiten en Investment Funds van de bank in dit bedrijf verkopen.

Klanten van ABN AMRO en ABN AMRO MeesPierson belegden vorig jaar voor een recordbedrag in duurzame producten: ruim 5,1 miljard euro. Dat is een stijging van 16,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Voor 2015 verwacht de bank een verdere toename.

maandag 18 mei 2015

AFM: interne beheersing van geautomatiseerde handel nodig

Van beleggingsondernemingen wordt verwacht dat zij de interne beheersing van geautomatiseerde handel op orde hebben. Dat is nodig om verstoringen van de eerlijke en ordelijke werking van financiële markten te voorkomen. De AFM verwacht van huidige en toekomstige vergunninghouders dan ook dat zij maatregelen treffen om de beheersing van geautomatiseerde handel te waarborgen.

In 2014 en 2015 heeft de AFM onderzocht in hoeverre marktpartijen de interne beheersing op orde hebben.  Met dit rapport presenteert de AFM de belangrijke aandachtspunten voor beleggingsondernemingen, om duidelijkheid te verschaffen over wat wij van marktpartijen verwachten. Daarnaast geeft de AFM uitleg over een aantal specifieke onderwerpen uit de ESMA Richtsnoeren, omdat gebleken is dat die  voorschriften in sommige gevallen niet goed worden nageleefd of regelmatig verkeerd worden geïnterpreteerd.

Met de komst van de herziene versie van de Markets in Financial Instruments Directive (MiFID II) moeten beleggingsondernemingen voorbereid zijn op strengere vereisten. MiFID II wordt van kracht per 3 januari 2017. De bestaande ESMA Richtsnoeren worden dan vervangen door nog nader in te vullen voorschriften (Regulatory Technical Standards / RTS) met directe juridische werking. De AFM hecht veel belang aan de naleving van de ESMA Richtsnoeren door de marktpartijen aan wie deze geadresseerd zijn. Naleving zorgt er voor dat partijen beter zijn voorbereid op MiFID II.

De ESMA Richtsnoeren zijn van toepassing op:
•exploitanten van handelsplatformen (gereglementeerde markt en MTF)
•beleggingsondernemingen die handelen voor eigen rekening of voor de uitvoering van orders van cliënten, inclusief bij het aanbieden van Direct Market Access (directe markttoegang).

Verstoringen en incidenten leiden tot schade voor de beleggingsonderneming, maar in potentie ook voor anderen. Bij significante wijzigingen binnen de onderneming of in de handelsomgeving moeten beheersmaatregelen dan ook worden herzien. De AFM verwacht in ieder geval dat er goed wordt vastgelegd hoe met geautomatiseerde handel en systemen wordt omgegaan. Bij materiële veranderingen in de interne procedures, processen of beheersmaatregelen moet dit uiteraard ook tot aanpassing van de documentatie leiden. Verder verwacht de AFM dat er periodiek wordt getoetst of procedures en beheersmaatregelen nog afdoende zijn of dat deze aangepast moeten worden.

Op 22 mei 2015 organiseert de AFM een bijeenkomst voor partijen die onder de reikwijdte van de ESMA Richtsnoeren vallen. De verwachtingen van de AFM worden die dag gedeeld. Tevens komen best practices in het hanteren van de ESMA Richtsnoeren aan bod.

Hans Biesheuvel start Dé Nieuwe OndernemersBank (DNOB)

De Nieuwe Ondernemersbank (DNOB) opent op 1 september, met 36 kantoren door heel Nederland verspreid, de deur voor het MKB. De Nieuwe Ondernemersbank introduceert een heel nieuw concept van kapitaalverstrekking in de volle breedte. Ondernemers die op zoek zijn naar financiering, krijgen via de DNOB op een makkelijkere en toegankelijkere manier toegang tot kapitaal en krediet. DNOB creëert in Nederland een tot nu niet bestaande vorm van MKB-financiering. Door een individuele financieringsaanvraag onder te brengen bij verschillende banken en andere kapitaalverschaffers. Door die stapeling wordt het ook voor de financiers minder risicovol om de financiering te verstrekken. En krijgen die dus ook meer kansen en mogelijkheden bij het MKB. DNOB verwacht hierdoor een enorme impuls aan ondernemend Nederland te kunnen geven.

Hans Biesheuvel (Voorzitter ONL): "Wat een jaar geleden begon met een uitgesproken en urgent idee, is nu een droom die uitkomt. We gaan de MKB-bedrijven concreet en snel helpen bij hun nu veel te lastige en lange zoektocht naar financiering. We gaan iets heel nieuws doen in Nederland, we gaan bedrijven écht aan nieuw geld helpen. En DNOB zal die MKB-ondernemers ook na de financiering betrokken blijven volgen en inhoudelijk blijven adviseren. Door deze nieuwe financieringsconstructie verwacht ik heel veel ondernemers te kunnen helpen, die nu niet in aanmerking komen voor financiering of alternatieven niet weten te bereiken."

De Nieuwe OndernemersBank is een samenwerkingsverband tussen ONL en Credion. Credion is een bestaande financiële dienstverlener, die al 15 jaar gespecialiseerd is in financieringsadvies en begeleiding van MKB bedrijven. Samen met het netwerk en kennis van ONL wordt er nu een totaalaanbod geleverd aan het MKB, waarin structurele stapeling van deelkapitaal, een breder financieringsaanbod en inhoudelijk advies samen gaan. Deze toegankelijke combinatie bestond tot op heden in Nederland niet.

De OndernemersBank is er voor alle groei-ondernemers van Nederland die een financiering zoeken. DNOB verwacht jaarlijks duizenden MKB-bedrijven aan kapitaal of krediet te kunnen helpen. Door deze nieuwe vorm kan DNOB een centrale koppelfunctie gaan vervullen tussen ondernemers, financiers en banken. De Ondernemersbank wordt zodoende de tot nu toe ontbrekende totaalaanbieder van bedrijfsfinanciering.