Ads Top

Bezorgde burgers willen alternatief ABN

Maandag 14 september vroeg George van Houts, bekend van theatergroep ‘De Verleiders’ bij het TV-programma De Wereld Draait Door aandacht voor het burgerinitiatief ‘Onze Bank’.

Onze Bank vraagt de minister van Financiën om de geplande beursgang van ABN AMRO per direct uit te stellen. Deze beursgang kost de samenleving naar verwachting 20 miljard euro. De discussie over de overwegingen voor de beursgang, de voorwaarden en de alternatieven is echter nooit gevoerd.

De initiatiefnemers hebben een brief opgesteld met enkele vragen en een oproep tot een brede maatschappelijke discussie in het belang van de Nederlandse samenleving om te komen tot monetaire hervorming richting een stabiel, eerlijk en transparant systeem.

Geachte minister Dijsselbloem,
Bij deze roep ik u op de geplande beursgang van ABN AMRO per direct uit te stellen. Na het uitstel willen wij het volgende gerealiseerd zien:
Een voor elke burger helder antwoord op de volgende vragen:

Waarom wil de Nederlandse staat een winstgevende1 ABN AMRO tegen zodanige condities verkopen dat wij, als Nederlandse bevolking, door de aankoop en reorganisatie van ABN AMRO blijven zitten met een significante toename van de Nederlandse staatsschuld? De beursgang van ABN AMRO zal naar verwachting circa € 20 miljard2 minder opbrengen dan wat de aankoop en de reorganisatie van ABN AMRO hebben gekost.

Waarom stelt de Nederlandse staat zich bij het kopen van de bank op als investeringspartij, maar handelt zij bij het verkopen niet als zodanig? In het belang van haar aandeelhouders3 doet een investeringspartij er normaliter alles aan om de gedane investering terug te krijgen plus een risico-opslag.

Waarom zijn de alternatieven voor een beursgang niet beter onderzocht?

Een brede maatschappelijke discussie met als doel een fundamentele oplossing te vinden in het belang van de Nederlandse samenleving. Zo'n discussie is nodig om:

te voorkomen dat het huidige bancaire sector de gehele Nederlandse samenleving destabiliseert.

te voorkomen dat de bancaire sector, op dezelfde manier4 als in het verleden, een beroep doet op de Nederlandse Staat / bevolking als ze door eigen beleid in zwaar weer komt.

Op democratische wijze te komen tot monetaire hervorming richting een stabiel, eerlijk en transparant systeem. Bijvoorbeeld zoals voorgesteld in het  HYPERLINK "https://burgerinitiatiefonsgeld.nu/)." \h Burgerinitiatief Ons Geld.

Hartelijke groet,

Naam ondertekenaar


Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.