vrijdag 30 oktober 2015

ING Bank nieuwe huisbankier van het Rijk

ING Bank wordt per 1 mei 2016 de nieuwe huisbankier van het Rijk. Dit is de uitkomst van de Europese aanbesteding uitgeschreven door het ministerie van Financiën. ING Bank voldoet volgens het ministerie het beste aan de criteria die zijn gesteld door de Rijksoverheid.

ING Bank zal voor minimaal vier jaar het volledige betalingsverkeer van alle ministeries en partijen als het Centraal Justitieel Incasso Bureau en DUO, de uitvoeringsorganisatie voor het onderwijs, uitvoeren. Per jaar gaat het om circa 40 miljoen betalingstransacties. ING handelt sinds 2011 de financiële zaken voor de Belastingdienst af. Dit blijft de bank doen.

Oktoberrally: Wall Street weer op stoom dankzij goede bedrijfsresultaten

De chaotische weken van augustus toen de beurzen een fikse correctie doormaakten zijn al weer bijna verleden tijd. Amerikaanse aandelen stevenen af op de beste maand in vier jaar tijd. Dit herstel wordt breed gedragen en vooral sterke resultaten lijken de drijvende kracht.

De S&P 500 staat voor oktober op een koerswinst van bijna 8 procent. Daarmee wordt dit de beste beursmaand sinds oktober 2011. Het lijkt er daarmee op dat het boek alweer gesloten kan worden wat betreft de correctie van augustus en september. Die maanden verloor de S&P 500 bijna 9 procent.

De correctie werd vooral gedreven door onrust over de ontwikkeling van de Chinese economie en het vooruitzicht dat de Amerikaanse centrale bank de rente al in september zou verhogen.

Bijna driekwart van beleggingsprofessionals gebruikt ESG informatie

Bijna driekwart van beleggingsprofessionals wereldwijd (73 procent) neemt milieu-, sociale- en corporate governance (ESG) vraagstukken mee in de het beleggingsproces. Dit concludeert de ESG enquête van het CFA Institute, een onderzoek dat onder leden van het CFA Institute werd uitgevoerd in samenwerking met het Investor Responsibility Research Center Institute (IRRC Institute). 

64 procent van de respondenten neemt governance kwesties mee in haar besluitvorming, 50 procent kijkt naar milieuproblematiek, en 49 procent vindt sociale kwesties relevant in investeringsbeslissingen. Slechts 27 procent neemt ESG kwesties niet mee in de besluitvoering.

"CFA Institute gelooft dat elke beleggingsanalist in staat moet zijn om de risico’s van investeringen te identificeren en goed te kunnen beoordelen. ESG kwesties zijn daar een onderdeel van", zegt Paul Smith, CFA, president en CEO van  CFA Institute. "In ons  curriculum wordt risicomanagement sterk benadrukt en onze leden zijn steeds meer geïnteresseerd in voortgezette educatie op het gebied van ESG. Deze enquête toont aan hoe beleggingsprofessionals deze zaken serieus nemen en hoe praktijk en methodiek zich ontwikkelen."

"Over de gehele linie zorgt dit onderzoek voor een betrouwbare basis van gegevens voor investeerders, bedrijven en ESG dataleveranciers", dat zegt Jon Lukomnik, directeur van IRRC Institute. "Maar, belangrijker nog, dit onderzoek gaat verder dan de eenvoudige vraag: 'Is ESG belangrijk?. 'De nuances zijn heel belangrijk en bieden de nodige inzichten over hoe beleggers en analisten daadwerkelijk omgaan met ESG gegevens en welke gegevens het meest relevant voor hen zijn. Zo geven de bevindingen bijvoorbeeld aan op welke manier beleggers gerustgesteld willen worden over relevante ESG data, maar ook over de gewenste mate van zekerheid, en over hoeveel beleggers bereid zijn te betalen voor ESG garanties. "

Belangrijkste bevindingen van onderzoek zijn samengevat in  ESG Issues in Investing: Investors Debunk the Myths (PDF), en worden hieronder opgesomd:

Risico evaluatie: Drieënzestig procent van de respondenten zegt dat ze ESG kwesties meenemen in de besluitvorming over investeringen teneinde beleggingsrisico’s te beheren, 44 procent zegt dat hun cliënten/beleggers dit vereisen en 38 procent zegt dat ESG-prestaties een maatstaf zijn voor de kwaliteit van het management.

Top drie factoren binnen besluitvorming: Respondenten noemden hier verantwoording door de RvC, human capital en de beloning van bestuurders als de belangrijkste elementen in de analyse van en besluitvorming over investeringen.

 • Regionale verdeling: Een groot deel van de CFA Institute leden in de regio Azië-Pacific neemt ESG zaken  in ogenschouw (78 procent), op de voet gevolgd door de leden in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) (74 procent). Respondenten in de regio Zuid-Amerika zijn het minst geneigd om ESG-informatie in hun besluitvorming te gebruiken, maar zelfs daar doet een stevige meerderheid (59 procent) dat wel.

Integratie van ESG in het beleggingsproces: Zevenenvijftig procent van de respondenten integreert ESG in de gehele beleggingsanalyse en het besluitvormingsproces, terwijl 38 procent het gebruikt ten behoeve van ‘best-in-class positive alignment’; 36 procent gebruikt ESG-analyse voor de screening van uit te sluiten bedrijven.

ESG rapportage: Eenenzestig procent van de respondenten is het erover eens dat genoteerde bedrijven verplicht moeten worden om tenminste jaarlijks te rapporteren over een set  van duurzaamheidsindicatoren. Daarnaast zegt 69 procent van deze respondenten dat ESG rapportage moet worden onderworpen aan een onafhankelijke toetsing. Bovendien, is hiervan 44 procent van mening dat de controle een hoog niveau van zekerheid moet bieden, vergelijkbaar met een audit. Een andere 46 procent gelooft dat een beperkte toetsing volstaat. Bij de vraag hoeveel moet worden besteed aan onafhankelijke toetsing, varieerden de reacties van 10 procent tot 100 procent van de kosten van een jaarrekeningcontrole. 

Aandelenmarkten hoger op de woorden van Draghi. Start van de eindejaars rally?

De risico's in het beleggingsklimaat nemen wat af nu er ook weer positieve signalen uit China komen en de Fed de eerste renteverhoging voor zich uitschuift. Belangrijk te realiseren dat deze risico's zich ook weer snel kunnen openbaren. Want juist deze risico's waren voor de Fed een belangrijk argument.

Maar een eindejaars rally is ons inziens heel goed mogelijk en we blijven ook in onze algemene beleggingsvisie positief op aandelen. Ten eerste zijn de rentes op de obligatiemarkten historisch laag, waardoor beleggers bijna naar aandelen 'geduwd' worden. Ten tweede blijft ondanks een groeivertraging in opkomende markten, de wereldeconomie gematigd doorgroeien. Ten derde kunnen (vooral Europese) bedrijven daardoor winstherstel laten zien.

En als laatste zijn de waarderingen voor aandelen niet erg hoog, zeker gezien de lage inflatie en rente. Voor beleggers is het daarom belangrijk aandelen in portefeuille te hebben met daarnaast wat liquide middelen om flexibel te zijn. Mochten de risico's weer op de voorgrond treden (en vroeg of laat gaat dat weer gebeuren), dan heb je als belegger de mogelijkheid om daarop te reageren.

donderdag 29 oktober 2015

'Rechtsongelijkheid ontbreekt in AFM-rapport'

De Consumentenbond betreurt het dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in het op 28 oktober gepubliceerde rapport over de nazorg van woekerpolisgedupeerden buiten beschouwing laat dat verzekeraars een grote rechtsongelijkheid creëren bij het compenseren van de schade.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'De nazorg van verzekeraars is als het gaat om compensatie volstrekt ontoereikend, een kleine groep klanten krijgt via geheime schikkingen een redelijke compensatie, terwijl het merendeel van de gedupeerden met geen of een schamele vergoeding is afgescheept en de AFM zwijgt hierover.'

De Consumentenbond vindt dat gelijke gevallen gelijk moeten worden behandeld en dat de AFM hierop moet toezien. Maar de toezichthouder zegt daarvoor geen mandaat te hebben. Combée: 'Minister van Financiën Dijsselbloem heeft in september aan de Tweede Kamer gezegd dat hij het belangrijk vindt dat gelijke gevallen gelijk worden  behandeld en dat hij daarbij gaat kijken naar de rol van de AFM. De Consumentenbond gaat ervan uit dat hij snel actie onderneemt om de toezichthouder in staat te stellen zijn werk te doen.'

Het is voor de miljoenen woekerpolisgedupeerden, waarvan een aanzienlijk deel een polis heeft die nog loopt, van groot belang dat ze redelijk worden gecompenseerd. Combée: 'Woekerpolissen zijn voor veel consumenten een tikkende tijdbom. Ze hebben de polis ooit afgesloten om te sparen voor de aflossing van de hypotheek, aanvulling van het pensioen of de studie van de kinderen. Zonder een redelijke compensatie is de kans dat ze hun doel bereiken een stuk kleiner.'

De AFM maakt in zijn rapport melding van een aanstaand initiatief van verzekeraars om te komen tot een onafhankelijk adviesloket voor polishouders die niet bij hun verzekeraar of financieel adviseur voor een advies willen aankloppen. De Consumentenbond is daarover in beginsel positief, op voorwaarde dat in zo'n advies ook in beeld wordt gebracht of de klant een redelijke compensatie heeft gekregen en zo niet, welke actie de klant kan ondernemen om die vergoeding alsnog te krijgen.

Minder huizen onder water

Het aantal huishoudens met een fiscale hypotheekschuld die hoger is dan de waarde van de eigen woning is in 2014 met 84 duizend gedaald tot bijna 1,4 miljoen begin 2015. Dat meldt CBS.

Van de 4,3 miljoen huishoudens met een eigen woning staat nu zo’n 32 procent onder water. Sinds het begin van de economische crisis in 2008 is het aantal huishoudens met een huis onder water alleen maar gestegen. Tot vorig jaar, toen het tij langzaam keerde. Deze kentering is het vooral het gevolg van de voorzichtige stijging van de huizenprijzen.

Als het  opgebouwde vermogen  in spaar- en beleggingshypotheken verrekend wordt, komt het aantal huizen dat onder water staat lager uit. Bij de fiscale hypotheekschuld is geen rekening gehouden met deze opgebouwde tegoeden. Om de hoogte van spaar- en beleggingstegoeden in hypotheken te kunnen bepalen loopt momenteel een onderzoek bij CBS.

Van alle eigenwoningbezitters onder de 45 jaar heeft 65 procent een woning met onderwaarde. Vaak is de woning vlak voor de crisis gekocht en is nog niet veel van de hypotheekschuld afgelost. Bij huishoudens tussen 30 en 35 jaar is de waarde van de eigen woning zelfs in 75 procent van de gevallen lager dan de hypotheekschuld. Het zijn voornamelijk deze jongere huishoudens die bij (gedwongen) verkoop van de woning het risico lopen met een restschuld te blijven zitten.

Bij oudere huishoudens speelt dit nauwelijks. Begin 2015 had 45 procent van de 65-plussers met een eigen woning geen hypotheekschuld, had 51 procent overwaarde en was slechts bij 3 procent sprake van onderwaarde.

KPMG: Verzekeringsbranche worstelt met innovatie

De wereldwijde verzekeringssector heeft grote moeite om de noodzakelijke innovatie binnen de branche gestalte te geven. Hoewel de bedrijven zich bewust zijn van het feit dat vernieuwing bepalend is voor de toekomstige concurrentiepositie en groei, slagen de ondernemingen er niet in het proces van innovatie echt van de grond te krijgen.

Uit internationaal onderzoek van KPMG onder bijna driehonderd bestuurders van verzekeringsmaatschappijen blijkt dat ruim 80% van de bedrijven zich realiseert dat toekomstig succes afhankelijk is van het vermogen om te innoveren. En bijna de helft van de bedrijven geeft aan dat zij op dit moment duidelijk last hebben van nieuwe concurrenten die flexibeler kunnen opereren en met hun innovatieve aanpak voor een verstoring van de markt zorgen.

"En het zijn niet alleen FinTech startups die voor de nodige innovatieve uitdagingen in de sector zorgen", zegt Dina Aleman, partner bij KPMG Financial Services. Aleman: "Van de onderzochte ondernemingen voorziet 40% dat zij de komende twee jaar toenemende concurrentie zullen ondervinden van bestaande concurrenten, die er wel in zullen slagen ingrijpend te innoveren."

Uit het onderzoek 'A New World of Opportunitý' van KPMG blijkt dat minder dan de helft van de onderzochte ondernemingen beschikt over een wereldwijde strategie voor innovatie. En niet meer dan 40% kent een specifiek budget voor innovatie. Bovendien lijken veel bedrijven te worstelen met ondersteuning vanuit het hoogste management voor innovatie.

Aleman: "Een essentiële voorwaarde om succes te boeken met innovatie. Minder dan de helft van de ondernemingen geeft aan te beschikken over een Chief Innovation Officer of iemand anders binnen het bestuur die verantwoordelijk is voor innovatie. Ook andere signalen die aangeven dat de ondernemingen strategisch met innovatie bezig zijn, ontbreken veelal.

Minder dan 25% van de bedrijven geeft aan gebruik te maken van ‘big data’ en data-analyses om de innovatie naar een hoger niveau te brengen. Eén op de vijf bedrijven geeft bovendien aan dat zij niet beschikken over een formeel instrument om het rendement van de investeringen in innovatie te meten."

Echte innovatie in de sector gaat volgens Aleman over het realiseren van ingrijpende veranderingen. Aleman: "Over geheel nieuwe producten, over nieuwe manieren om met de klant om te gaan, over nieuwe verkoopkanalen en over het flexibel omgaan met nieuwe technologieën. Veel bedrijven lijken zich vooral te richten op oppervlakkige vernieuwing van de bedrijfsvoering in plaats van echte strategische innovatie.

 Slechts 6% van de onderzochte bedrijven geeft aan vernieuwing de komende twee jaar vooral te zoeken in het op de markt brengen van totaal nieuwe producten en diensten voor bestaande of nieuwe groepen klanten. Voor ruim 30% betekent innovatie nog steeds het verrijken van bestaande producten en diensten."

'Zonder vergroening geen steun voor belastingplan'

GroenLinks ziet de hervormingen van de belasting als een uitgelezen mogelijkheid voor het kabinet om eindelijk eens aan de slag te gaan met vergroening. Daarom zal GroenLinks tijdens de behandeling van het nieuwe belastingplan voorstellen doen voor het vergroenen van de belasting.

Keer op keer blijkt dat Nederland het internationaal gezien slecht doet op het gebied van duurzaamheidsdoelen. Zo bleek uit de onlangs verschenen energieverkenning dat we onze zelf gestelde duurzaamheidsdoelen bij lang na niet halen. Ook tikte recentelijk de rechter de Nederlandse overheid op de vingers vanwege de te geringe inzet op het klimaat.

Rik Grashoff: “Belastingen hebben veel invloed op het gedrag van bedrijven en individuen. Daarom is het bij uitstek een goed middel om duurzaamheidsdoelen te halen. Het kabinet kan niet weg blijven lopen voor zijn verantwoordelijkheid. Komt er geen vergroening, dan komt er geen steun van GroenLinks voor het belastingplan.”

GroenLinks stelt voor om het energieverbruik van zowel groot- als kleinverbruikers zwaarder te gaan belasten. Ook zou er een belasting moeten komen op energie die opgewekt is uit kolen, een van de grootste vervuilers van dit moment. Het geld dat hiermee wordt opgehaald, enkele honderden miljoenen, moet worden gebruikt voor  stimulering van energiebesparende maatregelen. Dit schept ook veel werkgelegenheid. Tot slot, moet de postcoderoosregeling worden verruimd.

woensdag 28 oktober 2015

Nationale Bank van België maakt kapitaaleisen systeembanken bekend

De Nationale Bank van België heeft haar nieuwe kapitaalbuffers voor Belgische systeembanken bekend gemaakt. Die zullen vanaf 2016 gefaseerd worden ingevoerd en komen bovenop de minimum kapitaalvereisten (Joint Capital Decision) die de ECB jaarlijks oplegt. 

Voor KBC betekent deze bijkomende kapitaalbuffer 0,5% CET1 (phased in, volgens de Deense compromismethode) voor 2016. Over een periode van 3 jaar wordt deze kapitaalbuffer lineair opgebouwd tot 1,5% in 2018.

NN koopt woekerpoliszaak af

Nationale-Nederlanden (NN) heeft een rechtszaak over een vermoedelijke woekerpolis achter de schermen met een schikking afgekocht. Dat meldt RTL. Het gaat over de zaak die eerder dit jaar in het nieuws kwam nadat het Europese Hof een belangrijk argument van de verzekeraar over verborgen kosten van tafel had geveegd. Ongeveer drie miljoen mensen hebben nog steeds een polis met veel te hoge kosten en een opbrengst die onvoldoende is voor een goed pensioen of aflossing van de hypotheek.

Maak spreiding van de belastingvrije schenking mogelijk

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg wil dat de eenmalige belastingvrije schenking van 100.000 euro voor een eigen woning ook in delen mag plaatsvinden, zo meldt RTL Nieuws.

Vanaf 2017 mag iemand een eenmalige schenking ter hoogte van maximaal 100.000 euro geven aan iemand tussen de 18 en 40 jaar. De ontvanger betaalt geen belasting hierover. Maar dat mag maar 1 keer, het is niet mogelijk om dit in delen te doen en als ontvanger geen belasting te betalen. Dat moet anders vindt Steven van Weyenberg; “Het is mij volstrekt onduidelijk waarom ouders bijvoorbeeld niet nu 20.000 euro mogen schenken aan hun kind voor de aanschaf van een woning en vijf jaar later nog eens 20.000 euro om een stukje van de hypotheek af te lossen. D66 vindt dat een schenker zelf moet kunnen bepalen hoe en wanneer hij wil schenken. Tot dat maximum van 100.000 euro natuurlijk.”

Het kabinet heeft deze regeling in het leven geroepen om de relatief hoge eigenwoningschuld van Nederlandse huishoudens omlaag te brengen en om de aanschaf van een eigen woning makkelijker te maken. Van Weyenberg; “Niet iedereen heeft 100.000 euro op de plank liggen om in één keer te kunnen schenken. Mensen gaan misschien het schenken uitstellen omdat ze bijvoorbeeld toch in 1 keer die 100.000 euro willen schenken, maar dat nu nog niet beschikbaar kunnen stellen. Of ze schenken nu 20.000 euro en daar blijft het dan bij. Het is voor het kabinet een kleine moeite om gespreide schenking van het belastingvrije bedrag mogelijk te maken.”

Actal ‘vergeet’ verzekeraars bij onderzoek kredietverstrekking

Het Adviescollege toetsing regeldruk Actal heeft onlangs een onderzoek gepubliceerd naar de regeldruk bij kredietverstrekking. Hierin staan een aantal goede aanbevelingen voor de gehele financiële sector, maar specifieke adviezen voor verzekeraars ontbreken. Opvallend, want in de opdracht vraagt de minister van Financiën nadrukkelijk ook te kijken naar de regeldruk bij verzekeraars. Bovendien leidde een eerder onderzoek in opdracht van Actal naar dit thema wél tot opvallende inzichten voor verzekeraars. “Een gemiste kans,” volgens Verbondsdirecteur Leo De Boer.

Actal geeft in het rapport flink wat adviezen die op de hele financiële sector van toepassing zijn en die verzekeraars van harte onderschrijven. De Boer: “Bijvoorbeeld de aanbeveling om bij het opstellen van regelgeving voor de financiële sector het ‘Think Small First Principle’ toe te passen. Want voor kleine partijen is het soms lastig te bestaan.”

Ook wat betreft screenings die financiële instellingen moeten uitvoeren (Sanctiewet) en meldingen van ongebruikelijke transacties (Wwft) onderschrijven verzekeraars de aanbeveling van Actal om hiervoor gerichte methodes te ontwikkelen die het eenvoudiger maken. De lastendruk wordt hierbij namelijk als zeer hoog ervaren aangezien de toezichthouders uitgebreide inspanningen verwachten. Verzekeraars zijn uiteraard bereid om uitvoering te geven aan deze regelgeving maar ook hier geldt het principe van proportionaliteit.
Rol van verzekeraars
Groot gemis in het rapport noemt De Boer de rol die verzekeraars in kredietverlening kunnen spelen en specifieke drempels die zij ervaren. Een gemiste kans, ook voor de klant omdat de diversiteit aan aanbod zo onderbelicht blijft. “Verzekeraars manifesteren zich namelijk steeds meer als verstrekker van hypothecair en MKB-krediet.” Maar de kapitaalseisen voor verzekeraars onder het standaardmodel Solvency II zijn beduidend hoger dan die voor banken onder CRD IV. De Boer geeft als voorbeeld de NHG hypotheek. “Negentig procent van de hypotheken is een NHG hypotheek. En verzekeraars moeten in alle gevallen meer kapitaal aanhouden voor NHG hypotheken. Hiermee staan verzekeraars in de concurrentie op achterstand.” De analyse wordt in het rapport wel gemaakt, maar Actal trekt geen conclusies.

Kapitaalseisen tussen banken en verzekeraars verschillen ook op het punt van kredietverlening aan het MKB. Verzekeraars moeten voor het berekenen van de kapitaaleis het zogenaamde spreadrisico gebruiken. Banken hoeven dat niet, maar moeten de kapitaaleis bepalen op basis van het – veel lagere – tegenpartijrisico, het risico dat de tegenpartij niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. “Ook dit verschil plaatst verzekeraars in een nadelige positie. Het Verbond verwacht en hoopt dan ook dat de Kamer de minister nog kritische vragen zal stellen over de geringe aandacht voor verzekeraars in het rapport.”

dinsdag 27 oktober 2015

Woekercompensatie onder het tapijt geveegd

De woekerpolisaffaire draait om verborgen kosten. Zonder het duidelijk aan de klant te vertellen, hielden verzekeraars en tussenpersonen miljarden in. In dit grootste financiële schandaal in de Nederlandse geschiedenis is uiteindelijk geschikt met de verzekeraars. Met verschillende belangenbehartigers van consumenten is een compromis gesloten: een compensatieregeling.

Eerder liet TROS Radar zien dat deze regeling niet veel voorstelt. Er is met de verzekeraars afgesproken dat een groot deel van de verborgen kosten geoorloofd is. De rest moet gecompenseerd worden. Veel consumenten krijgen niets of maar een heel klein deel van de werkelijke schade vergoed.De grote vraag na al die jaren blijft: Hóe wordt de compensatie berekend? Verzekeraars blijven hier schimmig over. We zijn van verborgen kostennaar verborgen compensatie gegaan. Waarom doen verzekeraars zo geheimzinnig?

Beursgang ABN gaat door

De beursgang van ABN Amro vindt plaats 'in het vierde kwartaal van dit jaar'. Dat heeft de bank vanochtend bekend gemaakt. Volgens ABN AMRO en NLFI, de beheerder van de staatsparticipaties in de financiële sector, zal de voorgenomen beursgang bestaan uit een plaatsing van certificaten van bestaande aandelen. De aandelen blijven in handen van administratiekantoor STAK; een soort beveiligingsconstructie.

Boek over Joodse verzekeringstegoeden

Strijd om gerechtigheid – Joodse verzekeringstegoeden en de Tweede Wereldoorlog is de titel van het boek dat Regina Grüter schreef. Grüter is onderzoeker bij het NIOD Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies en kan als geen ander het hele compensatietraject van de Joodse verzekeringspolissen beschrijven. Niet alleen is zij van het begin af aan betrokken geweest bij het onderzoek, onder meer als lid van de Commissie Scholten, ook is Grüter een begenadigd auteur. Voor haar boek over de affaires rond Friedrich Weinreb ontving zij de dr. L. de Jongprijs.

Voor de overlevende Joden was de Tweede Wereldoorlog met de bevrijding niet voorbij. Er volgde een nieuwe worsteling, voor rechtsherstel en het uitgekeerd krijgen van verzekeringstegoeden. Het grootste deel van de verzekeringen werd uiteindelijk hersteld. Maar sluimerende woede over de kwestie betekende dat de discussie daarmee niet afgesloten was, zo beschrijft Regina Grüter in Strijd om gerechtigheid. Uit het boek blijkt onder meer dat de ongenuanceerde Amerikaanse bemoeienis de afwikkeling van de verzekeringstegoeden in Nederland heeft vertraagd, maar er ook voor heeft gezorgd dat er in ons land uiteindelijk een beter resultaat is bereikt dan in de VS

Hogere hypotheek voor tweeverdieners

Met ingang van 1 januari 2016 krijgen tweeverdieners de mogelijkheid om meer geld te lenen voor de aankoop van een huis. Het maximale hypotheekbedrag voor eenverdieners en tweeverdieners komt hierdoor dichter bij elkaar te liggen. Over het algemeen geldt dat de hypotheeknormen volgend jaar nagenoeg gelijk blijven. Dit staat in een brief die de ministers Blok (Wonen) en Dijsselbloem (Financiën) vandaag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Het hypotheekbedrag dat eigenaren voor een ‘nul op de meter’ woning extra kunnen lenen wordt volgend jaar opnieuw verhoogd naar 27.000 euro.

Banken hebben de mogelijkheid om onderbouwd af te wijken van de vastgestelde hypotheeknormen, bijvoorbeeld bij mensen die aan het begin van hun carrière staan en een inkomensperspectief hebben of bij (startende) ondernemers en zzp’ers. Hiervoor geldt dat er maatwerk mogelijk is.

Jaarlijks wordt de maximale financieringsruimte in de regeling hypothecair krediet aangepast op basis van het advies van het Nibud. Met de wijzigingen van de leennormen wordt op verantwoorde wijze de leencapaciteit van consumenten bepaald. De nieuwe leennormen gaan in op 1 januari 2016.

maandag 26 oktober 2015

Rabobank onderdeel witwasonderzoek Mexico

De autoriteiten in de Verenigde Staten (VS) onderzoeken witwaspraktijken van een oud-Rabobank filiaal in het Californische Calexico vlakbij de Mexicaanse grens. Dat meldt persbureau Bloomberg maandag op basis van ingewijden. De Rabobank wordt er volgens Bloomberg van verdacht geld wit te wassen voor Mexicaanse drugsbazen.

116 claims tegen Alex Vermoensbeheer

In totaal lopen er nu 116 claims tegen BinckBank met een totaalbedrag van 2,8 miljoen euro. Diverse klanten van dochter Alex Vermogensbeheer stellen verlies te hebben geleden op hun beleggingen via Alex. Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) heeft inmiddels de eerste zaken in behandeling genomen. BinckBank voorziet de eerste uitspraken in het komende halfjaar.

Kapitaalinjectie voor Vivat

Verzekeraar Vivat krijgt 1,35 miljard euro van zijn nieuwe Chinese eigenaar, branchegenoot Anbang Insurance Group. Daarmee kan men de kapitaalpositie versterken. Anbang had de kapitaalversterking al bij de aankoop van Vivat eerder dit jaar toegezegd. Daarbij bleek dat de financiële positie van de Nederlandse verzekeraar slechter was dan eerder werd gedacht.

Schip zoekt belegger: De terugkeer van de scheepsbelegging

In de crisis gingen verschillende scheepvaart-cv´s over de kop. Na een periode van stilte proberen aanbieders opnieuw kapitaal op te halen met een tweede generatie scheepsbeleggingen. Verdient de scheepsbelegging een nieuwe kans?

Het Friese JR Shipping kijkt liever vooruit dan achteruit. Het prospectus van een nieuwe beleggings-CV voor de bouw en exploitatie van een schip is zuinig over het roerige verleden van de aanbieder.

Slechts één passage in het informatiedocument bespreekt het lot van enkele eerdere beleggingsproposities in de nasleep van de kredietcrisis: “vanaf 2009 zijn de rendementen onder druk komen te staan en moest zelfs, in enkele gevallen, verlies van geïnvesteerd vermogen worden geaccepteerd”.

Afrekenen zit in je vinger

Wat 30 jaar geleden nog toekomstmuziek was, is nu al niet meer weg te denken. Betalen met stem, vingerafdruk of irisscan; de toekomst is al begonnen.

Reizen in de toekomst. Hoe zou dat zijn? Veel mensen laten hun fantasie de vrije loop. In films, bijvoorbeeld. In de film Back to the Future II brengen de hoofdpersonen Doc Brown en Marty McFly een bezoek aan de toekomst, op 21 oktober 2015. De film is gemaakt in 1989, bijna 30 jaar geleden. Met sommige voorspellingen sloeg de science-fictionkomedie de spijker op zijn kop. Zo waren er al voorlopers van Skype en Facetime te zien. Betalen met vingerafdruk en stemherkenning komen ook in de film voorbij.

Hoe de wereld er over 30 jaar uitziet, is ook best lastig voor te stellen. In het 2015 van Back to the Future II kwamen er nog veel faxapparaten en telefooncellen in beeld. Maar die zijn tegenwoordig een zeldzaamheid. De filmmakers konden niet voorzien dat internet en mobiele telefoons zo’n enorme vlucht zouden nemen.

zaterdag 24 oktober 2015

Streep door Franse taks verkoop tweede huis

Honderden Nederlanders krijgen definitief geld terug van de belastingdienst in Frankrijk, omdat ze te veel belasting hebben betaald bij het verkopen of verhuren van hun tweede huis in Frankrijk. Het Franse kabinet heeft dat in navolging van de Raad van State in Frankrijk en het Europees Hof van Justitie besloten.

Frankrijk verzwaarde in 2012 de belastingen die niet-ingezetenen bij de verkoop en verhuur van hun tweede huis moeten betalen. Maar de manier waarop dat is gebeurd, is in strijd met Europese regelgeving. Ook buitenlanders moesten hierdoor Franse sociale lasten betalen en dat mag niet.

Ton Steinz van Juridisch Advies Frankrijk en voormalig advocaat bij Steinz & Dijkstra schat dat zo'n zeshonderd Nederlanders duizenden euro's kunnen terugkrijgen. Steinz is gespecialiseerd in juridische kwesties rond vastgoed in Frankrijk. Hij staat ongeveer honderd gedupeerden bij, die recht hebben op bedragen van 5000 tot 140.000 euro. Om geld terug te krijgen moeten mensen bezwaar maken bij de Franse fiscus.

vrijdag 23 oktober 2015

ABN AMRO verlaagt particuliere spaarrentes

Per 31 oktober a.s. verlaagt ABN AMRO de rente op vrijwel alle particuliere spaarrekeningen met 0,10%. Zo gaat de rente op de Vermogens Spaarrekening, de meest populaire spaarvorm, van 1,15% naar 1,05%. Daarnaast gaat bijvoorbeeld de rente op de Direct Sparen rekening van 0,80% naar 0,70%. Klanten zijn hierover geïnformeerd. De verlaging is een gevolg van de aanhoudend dalende beweging van de rentes op de geld- en kapitaalmarkt.

Boete ABN AMRO voor onvoldoende bijhouden gegevens over werkzaamheden rentederivaten

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 20 oktober 2015 een bestuurlijke boete van €2.000.000 opgelegd aan ABN AMRO Bank. ABN AMRO heeft aan ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) diensten met betrekking tot rentederivaten verleend. ABN AMRO heeft echter onvoldoende gegevens over die dienstverlening bijgehouden. Daardoor kan de AFM niet onderzoeken of de werkzaamheden aansluiten bij de wensen van de klant en haar toezicht niet goed uitoefenen.

De AFM heeft in 2013 onderzoek gedaan naar de dienstverlening inzake rentederivaten door banken aan mkb-ondernemingen (die als niet professionele belegger waren gekwalificeerd). Bij ABN AMRO heeft de AFM vijf cliëntdossiers opgevraagd van mkb-ondernemingen. In vier van die dossiers heeft ABN AMRO onvoldoende gegevens bijgehouden over haar dienstverlening, wat een overtreding betekent van artikel 35, eerste lid, van het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen (BGfo). De periode waarin de overtreding plaatsvond was 21 oktober 2010 tot 10 januari 2013.

De AFM heeft vast kunnen stellen dat ABN AMRO bij het afsluiten van de rentederivaten niet uitsluitend voor eigen rekening heeft gehandeld, maar een beleggingsdienst aan de ondernemers heeft verleend.
Verder heeft de AFM geconstateerd dat ABN AMRO de betrokken ondernemers hoogstwaarschijnlijk ook heeft geadviseerd. In de dossiers zijn daar meerdere indicaties voor aanwezig. De bank heeft echter onvoldoende gegevens bijgehouden, waardoor de AFM niet met zekerheid kan vaststellen dat ABN AMRO bij de feitelijke uitvoering van haar werkzaamheden in deze dossiers daadwerkelijk heeft geadviseerd over de rentederivaten.

Doordat de vastlegging door ABN AMRO in de onderzochte rentederivatendossiers tekort is geschoten, is het onmogelijk voor de AFM om te beoordelen in hoeverre ABN AMRO de wet- en regelgeving heeft nageleefd.

De wet schrijft voor dat bij het verlenen van beleggingsdiensten en het verrichten van beleggingsactiviteiten voldoende gegevens moeten worden bijgehouden om toezicht door de AFM mogelijk te maken. Het is allereerst noodzakelijk dat uit een dossier blijkt wat per transactie de exacte aard van de werkzaamheden is geweest.

Als beleggingsdiensten worden verleend (zoals het uitvoeren van orders voor rekening van de cliënt en adviseren) rust er een groot aantal zorgplichten op de beleggingsonderneming. Bij beleggingsactiviteiten (waarbij sprake is van twee gelijkwaardige partijen) rust een aanmerkelijk lagere zorgplicht op de beleggingsonderneming. Zeker bij banken, waar doorgaans verschillende diensten en activiteiten onder één dak plaatsvinden, is het belangrijk om onduidelijkheid over de aard van de werkzaamheden te voorkomen. Daardoor is ook duidelijk aan welke zorgplichten de bank moet voldoen.

Makkelijk en veilig online identificeren via je bank

Banken bieden binnenkort een dienst aan waarmee hun klanten zich bij andere organisaties online kunnen identificeren. Klanten die daarvoor kiezen, kunnen zich dan bekendmaken met de veilige en vertrouwde inlogmiddelen van hun eigen bank, bijvoorbeeld bij verzekeringsmaatschappijen, overheidsinstanties of in webwinkels. Daardoor hoeven deze klanten geen aparte toegangscodes aan te vragen en te onthouden.

Consumenten verlenen uitdrukkelijk goedkeuring aan hun bank voor het verstrekken van de gegevens die nodig zijn om zich bij een organisatie te identificeren. Ze houden daarmee volledige controle over welke gegevens aan welke partij worden verstrekt. Per organisatie kunnen die gegevens verschillen. Zo kan de bank namens het ene bedrijf goedkeuring vragen voor het doorgeven van de naam en woonplaats van de klant en namens het andere bedrijf voor het doorgeven van zijn geboortedatum.

Door de toenemende digitale dienstverlening hebben bedrijven en instellingen een groeiende behoefte aan zekerheid over de identiteit van online klanten en gebruikers. Wie bijvoorbeeld een verzekering wil afsluiten, moet zich met een wettelijk identiteitsbewijs legitimeren. Banken kunnen die zekerheid bieden omdat iedere klant zich al heeft gelegitimeerd bij het openen van een bankrekening.

De eerste pilots waarin klanten zich met de inlogmiddelen van hun bank online kunnen identificeren bij andere organisaties, starten begin 2016 onder regie van Betaalvereniging Nederland. Zo worden er pilots gehouden met een verzekeringsmaatschappij en met de Belastingdienst. Ook met andere bedrijven en instellingen kunnen volgend jaar pilots worden uitgevoerd.

Nadat de ervaringen van consumenten en organisaties in deze pilots zijn geëvalueerd, wordt de gezamenlijke dienst van de banken breder aangeboden in de markt. Klanten van banken kunnen daardoor kiezen voor het gemak en de veiligheid van de inlogmethode van hun eigen bank om zich op verschillende websites te identificeren.

Zorgverzekeraars moeten korting pgb-houders ongedaan maken

Vanaf 1 januari 2015 zijn de zorgverzekeraars verantwoordelijk voor het toekennen van een persoonsgebonden budget aan mensen die persoonlijke verpleging of persoonlijke verzorging nodig hebben. De meeste zorgverzekeraars hebben de hoogte van het pgb direct met 10 tot 15 procent verlaagd. Het kan gaan om aanzienlijke maandelijkse kortingen. Ongeveer 27.000 mensen zijn hierdoor gedupeerd.

Gisteren heeft de geschillencommissie Zorgverzekeringen van de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) in twee verschillende zaken geoordeeld dat de budgetkorting die de meeste zorgverzekeraars per 1 januari 2015 hebben doorgevoerd onrechtmatig is. Deze zorgverzekeraars moeten het budget, dat dus ten onrechte gekort is, aan de twee budgethouders terugbetalen. Per Saldo is blij met het bindend advies van de SKGZ. Het advies lijkt goed nieuws voor alle budgethouders in dezelfde situatie. Mogelijk kunnen velen de korting op hun budget nu alsnog met terugwerkende kracht terugkrijgen van hun zorgverzekeraar.

In opdracht van Per Saldo heeft advocaat Renske Imkamp van Van der Woude de Graaf Advocaten verschillende procedures aangespannen tegen deze budgetverlagingen. Enkele van deze klachten zijn al in maart 2015 ingediend bij de Geschillencommissie Zorgverzekeringen (de SKGZ). Imkamp heeft in de zaken bepleit dat de wijziging van het budget in strijd is met de overgangsregeling uit het Reglement PGB Verpleging en Verzorging van de zorgverzekeraars.

De SKGZ stelt nu vast dat de overgangsregeling inhoudt, dat indien iemand in 2014 nog een pgb voor persoonlijke verpleging en verzorging had, hij deze indicatie behoudt tot het einde van de geldigheid daarvan (en uiterlijk tot 31 december 2015). Ook het tarief dient in die periode hetzelfde te blijven. De SKGZ heeft daarom de zorgverzekeraar opgedragen de verlaging van het pgb ongedaan te maken en in plaats daarvan een vergoeding te verlenen op het niveau van het jaar 2014. Kortom: de verlaging dient te worden teruggedraaid.

Het bindend advies geldt alleen voor budgethouders die in 2014 al een pgb voor verpleging en verzorging in de AWBZ hadden en die daarmee automatisch toegang hadden tot het pgb-vv in de Zorgverzekeringswet. Voor nieuwe aanvragers van een pgb-vv in 2015 gelden de tarieven die in de reglementen van de zorgverzekeraars zijn opgenomen. Deze tarieven kunnen per zorgverzekeraar verschillen.

Per Saldo is op dit moment in gesprek met het ministerie van VWS en Zorgverzekeraars Nederland om te bespreken hoe we omgaan met dit bindend advies van de SKGZ, zodat gedupeerden alsnog het tarief ontvangen dat hen toekomt. Gedupeerden wordt aangeraden de komende weken de website en de nieuwsbrief van Per Saldo in de gaten houden. Daar wordt op korte termijn meer informatie verstrekt.

donderdag 22 oktober 2015

Belastingvoordeel woningbezit is 280 euro per maand

Huishoudens met een eigen woning hadden in 2014 een gemiddeld belastingvoordeel van 280 euro per maand. Dat is 20 euro per maand minder dan in 2012 doordat woningeigenaren hebben afgelost op hun hypotheek en door lagere hypotheekrentes. Dat meldt CBS.

De fiscale aftrek voor de eigen woning bedroeg vorig jaar 33,2 miljard euro, waarvan 31,8 miljard bestond uit de aftrek van de hypotheekrente inclusief overige financieringskosten voor de eigen woning. De overige 1,4 miljard was aftrek wegens geen of geringe eigenwoningschuld. Dit geldt alleen voor woningeigenaren die geen of weinig rente betalen, omdat ze geen of een kleine eigenwoningschuld hebben. Deze regeling is in 2005 ingevoerd.

Het totale belastingvoordeel van de fiscale aftrek kwam in 2014 uit op 14,2 miljard euro voor ruim 4,2 miljoen huishoudens.

De totale fiscale aftrek verdubbelde tussen 2000 en 2012 van 16,9 miljard euro tot 33,9 miljard euro. In de afgelopen twee jaar is de totale aftrek echter met ruim 600 miljoen euro gedaald door de extra aflossingen op de hypotheek en de lagere hypotheekrentes.

Aanspreken buffers zorgverzekeraars kan 10 euro premie schelen

Minister Schippers zegt dat er een maandelijkse korting van 10 euro kan worden behaald op de zorgpremie in 2016. De financiële buffers van zorgverzekeraars zullen hiervoor gebruikt moeten worden. 

Uit de marktscan van de zorgverzekeringsmarkt in 2015 is een top drie gekomen van redenen waarom mensen niet overstappen naar een andere zorgverzekering. Op de eerste plek staat de reden dat 46 procent tevreden is over de dekking van de totale polis. 30 procent zegt niet over te stappen, omdat ze al heel lang bij deze zorgverzekeraar zitten en 20 procent is tevreden over de service van zijn of haar zorgverzekeraar.

Deze marktscan geeft ook de top drie weer van redenen waarom mensen wel overstappen naar een andere zorgverzekering. Voor 23 procent is de reden van overstap het kiezen voor een zorgverzekering met een lagere totale premie. 14 procent verwacht dat hij of zij andere zorg nodig gaat hebben en 14 procent wil zich bij een collectieve zorgverzekering van een andere zorgverzekeraar aansluiten.

In 2014 maakten zorgverzekeraars 1,9 miljard euro winst op de zorgverzekering. Deze winst wordt gebruikt voor het verlagen van de zorgpremie, maar liefst 73 procent wordt hiervan gebruikt. Minister Schippers van Volksgezondheid wilt dat de premie omlaag gaat door minstens 1,5 miljard euro uit de financiële buffers te gebruiken. Als dit wordt verwezenlijkt, zal dit een maandelijkse korting van 10 euro betekenen op de zorgpremie van 2016.

Het aantal overstappers was in 2015 al gestegen naar 6,8 procent, dit waren 1,1 miljoen consumenten. In 2014 was dit percentage 6,5 procent. "Door de toename van concurrentie zal dit percentage nog weleens fors kunnen stijgen wanneer de aandacht op het reduceren van zorgpremie gevestigd wordt." Volgens mw. Hilmond van www.vergelijken-zorgverzekering.net.

SNS zet als eerste bank in Nederland WhatsApp in voor klanten

SNS zet na een succesvolle pilot van een half jaar als eerste Nederlandse bank WhatsApp in als volwaardig servicekanaal voor haar klanten. Klanten kunnen SNS ‘appen’ waar en wanneer het hen uitkomt; onderweg in de bus, het restaurant of thuis op de bank. Van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag tussen 9.00 en 17.00 uur beantwoordt de bank alle appjes van klanten.

Tijdens de pilot werd al snel duidelijk dat klanten zo snel en eenvoudig mogelijk met SNS in contact willen komen zonder dat iedereen meeleest of meeluistert. Nederlanders zijn al gewend om via WhatsApp te communiceren en dat maakt het gebruik erg laagdrempelig. De reacties op de pilot met WhatsApp zijn zo succesvol dat SNS besloten heeft WhatsApp in te zetten als volwaardig servicekanaal.

woensdag 21 oktober 2015

EU-uitspraak Starbucks/Fiat: 'Doe meer tegen belastingontwijking'

Oxfam Novib verwelkomt het oordeel van de Europese Commissie, dat een overeenkomst tussen de Nederlandse belastingdienst en Starbucks neerkomt op staatssteun. Deze uitspraak is een steun in de rug in de strijd tegen internationale belastingontwijking door grote internationale bedrijven. Oxfam Novib roept de Commissie op nu ook uitgebreid onderzoek te doen naar de meer dan 300 gevallen van mogelijke belastingontwijking door grote bedrijven, die vorig jaar dankzij het LuxLeaks-schandaal naar voren kwamen.

Esmé Berkhout, belastingdeskundige van Oxfam Novib: 'Het is onaanvaardbaar dat grote bedrijven niet hun eerlijke aandeel aan belastingen betalen. Wereldwijd lopen overheden daardoor inkomsten mis, die hard nodig zijn om iets te doen aan de extreme ongelijkheid, en waar gezondheidszorg, onderwijs en andere publieke diensten verbeterd kunnen worden. Om het vertrouwen van burgers in het belastingstelsel te herstellen moet de EU aanvullende maatregelen nemen tegen belastingontwijking.'

Oxfam Novib verwacht van de Europese Commissie dat ze zware boetes oplegt, wanneer Europese regels voor staatssteun worden geschonden. De Europese Unie kan daarnaast een duidelijke definitie en criteria opstellen om belastingparadijzen te kunnen identificeren. Daarmee kunnen zwarte lijsten worden opgesteld en sancties opgelegd. Tot slot is het tijd dat de EU grote internationale bedrijven verplicht volledige openheid te geven over waar ze actief zijn (omzet, personeel, etc.) en hoeveel belasting ze betalen in elk land waar ze actief zijn. Na dergelijke publieke 'country by country-reporting' kunnen bedrijven sneller ter verantwoording worden geroepen wanneer blijkt dat zij hun winsten naar belastingparadijzen verschuiven.

Oxfam Novib wil ook dat Nederland meer doet. Berkhout: 'Minister Dijsselbloem zei in 2014 dat als de belastingafspraken met Starbucks niet zouden kloppen, het beleid zou worden aangepast. We roepen Nederland nu dan ook op verder te gaan dan slechts informatie over tax rulings uit te wisselen met andere belastingdiensten, zoals inmiddels is toegezegd. Nederland moet samen met andere landen een einde maken aan excessieve belastingconcurrentie en zich volop inzetten voor publieke transparantie.'

Tot slot onderstreept de aankondiging van vandaag het belang van juridische bescherming van klokkenluiders, die het risico namen om de systematische belastingontwijking door grote bedrijven in Europa aan de orde te stellen.

Grote investeerders krijgen voorrang bij beursgang ABN

Grote investeerders krijgen voorrang bij het kopen van aandelen bij de beursgang van ABN Amro. Dat meldt NRC Handelsblad meldt woensdag op basis van anonieme bronnen. Vanwege het grillige beursklimaat wil men geen risico lopen. Om die reden wil men eerst grote blokken aandelen verkopen aan grote beleggers. Volgens de krant gaat ABN waarschijnlijk volgende maand naar de beurs.

Overheidsschuld lager door schatkistbankieren

Door meer van elkaar en minder op de financiële markt te lenen hebben decentrale overheden en het Rijk de overheidsschuld weten te verlagen. Sinds eind 2013 draagt het verplichte schatkistbankieren bij aan een lagere overheidsschuld. Dit komt doordat schulden tussen overheden onderling niet meetellen voor de overheidsschuld.

De totale schuld van de overheid bedroeg eind juni bijna 450 miljard euro. De overheidsschuld is aan het eind van het tweede kwartaal van 2015 uitgekomen op 67,1 procent van het bbp. Dit is de laagste schuldquote sinds twee jaar. CBS heeft in deze nieuwe raming verbeteringen doorgevoerd. De schuld is hierdoor met meer dan 2 miljard euro omhoog bijgesteld ten opzichte van eerder gepubliceerde cijfers. De bijstelling komt overeen met 0,4 procent van het bbp. Dit meldt CBS.

Sinds eind 2013 zijn decentrale overheden verplicht hun overtollige financiële middelen bij elkaar of bij het ministerie van Financiën te stallen. Hiervoor gebeurde dit ook al, maar veel minder. Aan het eind van het tweede kwartaal van 2015 ging het in totaal om 11,6 miljard euro. Was alles buiten de overheid geleend, dan zou de schuld 68,8 procent van het bbp bedragen.

Halverwege 2015 hadden decentrale overheden voor 8,7 miljard euro in de schatkist gestald. Hiervan is bijna twee derde afkomstig van de provincies. Ook de onderlinge leningen tussen lagere overheden zijn toegenomen. Deze liepen op van 2,0 miljard euro eind 2013 tot 2,9 miljard euro halverwege 2015. Vooral provincies zijn meer gaan uitlenen aan gemeenten. Naast een schuldverlagend effect voor de overheid als geheel levert schatkistbankieren een lager kredietrisico voor de lagere overheden op. Omgekeerd hoeft het ministerie van Financiën minder beroep te doen op de financiële markt om uitgaven mee te financieren.

Bij de introductie van het schatkistbankieren ging het kabinet uit van een schuldverlagend effect dat op termijn oploopt tot 19 miljard euro. Omdat bestaande langlopende leningen en vastgezette tegoeden buiten de overheid niet hoeven te worden opengebroken, duurt het enige jaren voordat het effect volledig is bereikt. Een voorbeeld hiervan zijn bestaande obligaties. Aan het eind van het tweede kwartaal van 2015 bezaten gemeenten en provincies 6,6 miljard euro aan obligaties buiten de overheid. Dit geld zal op langere termijn overgaan in een vorm van schatkistbankieren.
      

Politie: `Let op uw facturen!`

De politie in Arnhem waarschuwt bedrijven en haar cliënten alert te zijn op facturen. Er zijn momenteel oplichters actief die facturen via de post onderscheppen en vervalsen.

In Arnhem-Noord alleen al heeft de politie in een kort tijdsbestek een vijftal aangiftes binnen van bedrijven die zijn opgelicht. De daders weten de facturen, die per post werden verstuurd, te onderscheppen en veranderden de rekeningnummers. Cliënten die de facturen betalen maken zo nietsvermoedend geld over aan zogenoemde katvangers. Het bedrijf dat de facturen verstuurt loopt zo zijn geld mis. Het gaat soms om duizenden euro’s. Eerder al waarschuwde de politie voor deze praktijken in de omgeving van Harderwijk.

dinsdag 20 oktober 2015

Leenbank Zencap gaat op in Funding Circle

Funding Circle, naar eigen zeggen ’s grootste online marktplaats voor zakelijke leningen, gaat samen met branchegenoot Zencap om een wereldwijd platform voor bedrijfskrediet te creëren. Funding Circle krijgt zo toegang tot Nederland, Duitsland en Spanje.

Funding Circle heeft de afgelopen vijf jaar 12.000 Britse en Amerikaanse bedrijven ondersteund met financiering ter waarde van ruim 1,3 miljard euro. Uitstaande leningen van kleine en middelgrote bedrijven vertegenwoordigen een totale waarde van meer dan 1000 miljard euro.

Geen huurtoeslag mogelijk door spaargeld kleinkinderen

Menig opa en oma schenkt bij de geboorte van een kleinkind een geldbedrag of opent een spaarrekening. Hun goede bedoelingen hebben tot hun verbijstering een averechts effect. Ze brengen namelijk hun eigen kinderen in financiële problemen omdat zij geen huurtoeslag kunnen aanvragen. Hoe zit dat? VARA Kassa ging op onderzoek uit.

Cees van den Broek opende bij de geboorte van zijn kleinkinderen een jeugdspaarrekening bij de ASN Bank voor hen zodat ze op hun achttiende verjaardag een mooie spaarpot hebben. Zijn goede bedoelingen worden afgestraft door de Belastingdienst. Zijn dochter moet namelijk enkele duizenden euro's huurtoeslag terug betalen. Het spaargeld van haar zonen telt namelijk mee bij het bepalen van het recht op huurtoeslag. Zij kan dat geld helemaal niet gebruiken voor het betalen van de huur, want het staat op een geblokkeerde spaarrekening.

Dat vindt Van den Broek onrechtvaardig. "Ik heb echt het gevoel van nou, we hebben een leuk cadeau bedacht voor onze kleinkinderen voor als ze wat ouder zijn, maar onze dochter komt ermee in de problemen. Dat klopt niet. Als ik het over mocht doen hadden we dat zo zeker niet gedaan. Het geeft een behoorlijk gevoel van onrecht."

Nieuw crowdfundingplatform Hello crowd!

Samen met Ulule, de grootste crowdfundingsite in Europa, lanceert Hello bank! een nieuw crowdfunding platform. Hiermee wil Hello bank! projecten ondersteunen die sterk scoren op het vlak van ondernemerszin, creativiteit en solidariteit. Hello bank! gelooft dat de toekomst van financiële diensten geënt is op de traditionele bankdiensten met een optimale, volledige klantenervaring, in combinatie met alternatieve bankdiensten (zoals bv. crowdfunding) enerzijds en niet-financiële diensten die relevant zijn voor de klant anderzijds.

Op het Hello crowd!-platform krijgt de formule van crowdfunding via giften - met of zonder tegenprestatie - de voorkeur. Dit betekent dat de eventuele tegenprestatie vooral symbolisch of materieel zal zijn en vaak in verhouding tot het bedrag van de bijdrage. Een ideaal ‘pre-selling’-instrument voor je product/project en een uitstekende tool om een betere zichtbaarheid te krijgen en de marktreactie te testen.

Concreet kan elke meerderjarige Hellocrowd.be een project voorstellen, ongeacht zijn verblijfplaats en nationaliteit. Om aanvaard te worden moet het creatief, vernieuwend of solidair zijn, of van maatschappelijk belang zijn. Projecten moeten een duidelijk omschreven doelstelling hebben en uitmonden in een concrete realisatie. Persoonlijke projecten (aankoop van een auto, huwelijksreis…) komen uiteraard niet in aanmerking.

Een campagne duurt maximaal 90 dagen en er kan maximum 100.000 euro opgehaald worden per project. Het platform hanteert de “alles-of-niets-regel”: als het streefbedrag niet gehaald is, wordt de rekening van de schenkers niet gedebiteerd en krijgt de initiatiefnemer dus geen geld.

Rabo app krijgt zoekfunctie

Rabobank maakt zoeken in transacties voor het einde van het jaar beschikbaar in zijn apps voor iOS en Android. Dat zegt de bank in vraaggesprek met Tweakers. Pas op langere termijn volgen andere functies zoals inloggen via Touch ID op iPhones. De bank bracht enkele weken geleden zijn app uit voor Android, terwijl de iOS-versie onlangs verscheen. De Windows variant volgt later dit jaar.

maandag 19 oktober 2015

Vestia en ABN AMRO bereiken akkoord

Vestia en ABN AMRO een definitief akkoord bereikt over de afwikkeling van alle tussen Vestia en ABN AMRO (inclusief Fortis Bank (Nederland) N.V.) gesloten derivatentransacties. Als onderdeel van de schikking betaalt ABN AMRO een bedrag van 55 miljoen euro aan Vestia. Vestia doet afstand van alle vorderingen in verband met deze derivatentransacties. Door deze schikking komt een einde aan het geschil tussen ABN AMRO en Vestia.

Op 18 juni 2012 hebben Vestia en ABN AMRO een overeenkomst gesloten ter beëindiging van de derivatentransacties van Vestia. Bij deze overeenkomst is door beide partijen een voorbehoud gemaakt ten aanzien van het instellen van vorderingen tegen elkaar. In april 2015 heeft Vestia een kort geding tegen ABN AMRO aangespannen en stukken van ABN AMRO gevorderd. In vervolg daarop zijn besprekingen gestart met als oogmerk een schikking te bereiken. Deze schikking is nu gerealiseerd.

Sparen en beleggen gaan hand in hand

Beleggen loont op de lange termijn. Er is een nieuw soort belegger opgestaan, wars van snelle winsten. Sparen is door de lage rente minder populair. Toch is een combinatie van sparen en beleggen nog steeds slim.

Het beleggen in beleggingsfondsen heeft een nieuw hoogtepunt bereikt. Dat zou blijken uit onderzoek door TNS Nipo in opdracht van beleggingsfondsenhuis Schroders. De lage spaarrente heeft er ook dit jaar voor gezorgd dat een kleiner deel van de beleggingen richting spaarrekeningen gaat. Bijna een derde van de beleggers met een vrij belegbaar vermogen van minimaal 50.000 euro heeft geen geld meer op een spaarrekening staan.

Gemiddeld is 36 procent van het vermogen in beleggingfondsen gestoken. Op de spaarrekening staat zo’n 30 procent van het vermogen van beleggers. Bob Homan, hoofd van het Investment Office van ING herkent dit beeld. “Dat is ook niet alleen iets van dit jaar. Al rond oktober 2013 begon het harder te lopen. Door de lage spaarrentes gingen mensen op zoek naar alternatieven.”

De Week van de Belegger kleurt groen

De Week van het Duurzaam Beleggen en de Week van de Belegger slaan dit jaar de handen ineen. Beleggers worden daardoor tijdens deze week niet alleen bewust gemaakt van het belang van beleggen, maar krijgen ook inzicht in de talloze mogelijkheden om dat duurzaam en verantwoord te doen. 

De Week van het Duurzaam Beleggen is een initiatief van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO), de enige beleggersvereniging in Nederland die opkomt voor de belangen van institutionele en particuliere beleggers die willen bijdragen aan duurzame ontwikkeling.

Duurzaam beleggen is onmiskenbaar een deel geworden van het universum van de Nederlandse particuliere belegger. Het marktaandeel van duurzaam beleggen stijgt ieder jaar en maakt bijna 10% uit van de markt voor beleggingsproducten. Het door particuliere beleggers geplaatst vermogen in duurzame spaarproducten en beleggingsfondsen bedroeg afgelopen jaar maar liefst 25,1 miljard euro.

Tijdens de BeleggersFair, het sluitstuk van de Week van de Belegger, betreedt een aantal gerenommeerde sprekers het podium voor masterclasses duurzaam sparen en beleggen. Ook wordt het onderzoeksrapport ‘Duurzaam Sparen en Beleggen in Nederland’ gepresenteerd. Dat rapport geeft een actuele kijk op de laatste trends in duurzaam sparen en beleggen. Voor professionals in de financiële sector is dit rapport een baken om op te varen.

De Week van de Belegger vindt plaats van zaterdag 14 tot en met vrijdag 20 november. Tijdens deze week, die voor de eerste keer wordt gehouden, ligt de focus op educatie en informatie. De Week biedt een gevarieerd en inspirerend programma voor iedereen die geïnteresseerd is in of affiniteit heeft met beleggen. De Week van de Belegger wordt op 20 november afgesloten met de Beleggersfair 2015 in de RAI Amsterdam, hét grootste beleggersevenement van Nederland. Het evenement biedt zowel mensen die voor het eerst kennis maken met beleggen als gevorderde beleggers een compleet, leuk en leerzaam programma aan.

De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) is de enige beleggersvereniging in Nederland die opkomt voor de belangen van institutionele en particuliere beleggers die willen bijdragen aan duurzame ontwikkeling.

vrijdag 16 oktober 2015

Volkswagen niet bereid tot overleg met VEB

Volkswagen heeft de VEB laten weten niet bereid te zijn tot overleg over de schade van gedupeerde beleggers. Volkswagen meent haar beleggers adequaat te hebben voorgelicht: “Volkswagen properly fulfilled its capital market duties”.

Beleggersvereniging VEB stelde het Duitse autoconcern Volkswagen op 25 september 2015 aansprakelijk voor de schade die beleggers hebben geleden na het overtreden van milieuregels in de Verenigde Staten. In haar zeven regels tellende antwoord wijst de autofabrikant alle aansprakelijkheid van de hand.

Extra aflossingen dragen maar beperkt bij aan daling aantal onderwaterhypotheken

Nederlandse huishoudens hebben de afgelopen twee jaar ruim 29 miljard euro extra afgelost op hypotheken. Naast het lage rendement op spaartegoeden lijkt ook de tijdelijke verruiming van de schenkingsregeling hierbij een rol te hebben gespeeld. Dit heeft echter maar beperkt bijgedragen aan de daling van het aantal onderwaterhypotheken, waarbij de schuld groter is dan de waarde van de woning. Dit blijkt uit onderzoek van DNB op basis van nieuwe gegevens over de hypotheken van drie miljoen Nederlandse huishoudens sinds 2013.

Nederlandse huishoudens hebben in 2013 11 miljard euro en in 2014 18 miljard extra afgelost op hun hypotheken. Dit is aanzienlijk meer dan in de jaren daarvoor. Een belangrijke verklaring voor deze toename is de lage depositorente, waardoor extra aflossen vaak aantrekkelijker is dan sparen.  Het grootste deel van de vrijwillige aflossingen is dan ook gedaan door oudere huishoudens, die een deel van hun spaargeld hebben gebruikt om extra af te lossen op hun vaak al lage hypotheek. Ook is vaker afgelost door huishoudens die een relatief hoge hypotheekrente betalen.

Staatsdeelnemingen: meer dividend dan voor crisis

De staat heeft vorig jaar 863 miljoen euro aan dividend ontvangen van vijftien staatsdeelnemingen. Dat bedrag is voor het eerst weer hoger dan de totale dividendontvangsten in 2007, het jaar vóór de crisis uitbrak.

Uit het Jaarverslag Beheer Staatsdeelnemingen 2014 dat minister Dijsselbloem van Financiën naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, blijkt dat de staatsdeelnemingen het vorig jaar over het geheel genomen financieel goed hebben gedaan.

De dividendontvangsten zijn ten opzichte van 2013 gestegen met 68 miljoen euro. Er zijn grote verschillen. De staat heeft met name hogere divenden ontvangen van NS, Gasunie en TenneT. Gasunie heeft met 362 miljoen euro het meeste dividend afgedragen over 2014. Het balanstotaal van alle staatsdeelnemingen gezamenlijk bedroeg eind 2014 rond de 300 miljard euro. Dat is bijna 40 miljard euro meer dan het jaar daarvoor. Het eigen vermogen was in 2014 bijna 26 miljard.

Aan staatsdeelnemingen zijn grote publieke en financiële belangen verbonden. Daarom heeft de overheid het afgelopen jaar waar nodig actief gebruik gemaakt van zijn zeggenschap als aandeelhouder. Minister Dijsselbloem: ”Ik ben aandeelhouder namens de 17 miljoen mensen die met elkaar de reden van bestaan zijn van staatsdeelnemingen. Bij de uitoefening van mijn aandeelhoudersbevoegdheden kijk ik dan ook nadrukkelijk naar het effect op de publieke belangen. Ik kijk dus naar meer dan de ontvangsten.”

Staatsdeelnemingen functioneren als zelfstandige bedrijven met eigen bestuurders en toezichthouders, die de publieke opdracht met grote zorgvuldigheid moeten uitvoeren. Tegelijkertijd moet het bedrijf voldoende rendement behalen om investeringen mogelijk te maken en de continuïteit zeker te stellen. Dijsselbloem: ”Het aandeelhouderschap van de staat komt voort uit de grote maatschappelijke belangen die de staatsdeelnemingen dienen. Vanwege die belangen én het geïnvesteerde vermogen is een actieve opstelling van de overheid gewenst.”

Om zijn bevoegdheden op een goede manier vast te leggen, heeft de staat een standaard ontwikkeld voor de statuten van de staatsdeelnemingen. Die regelen vooral de betrokkenheid bij vaststelling van de strategie, bij de benoemingen en beloningen van bestuurders en commissarissen en bij goedkeuring van grote investeringen. De afgelopen periode zijn bij de grootste deelnemingen de statuten aangepast aan deze standaard. De statuten van Gasunie en TenneT zijn inmiddels gewijzigd.

De gewijzigde statuten van NS en COVRA zijn bijna klaar. Begin 2016 volgen die van Holland Casino, Schiphol en de Staatsloterij. Het jaarverslag laat ook zien dat de beloningen van de bestuurders van staatsdeelnemingen de afgelopen jaren fors zijn gematigd. Gemiddeld zijn de maximale beloningen voor nieuwe bestuurders tussen 2008 en 2014 met 28 procent omlaag gegaan.

Ook is rekening gehouden met de aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer en is het jaarverslag, vergeleken met 2013, verbeterd. Zo is er meer aandacht besteed aan de grafische presentatie en is de informatie over de deelnemingen waarbij de aandeelhoudersrol bij een ander ministerie ligt (zogenoemde beleidsdeelnemingen), uitgebreid. De financiële instellingen die de staat in de crisisjaren tijdelijk heeft genationaliseerd, maken beperkt deel uit van dit jaarverslag omdat de aandelen ervan worden beheerd door NLFI.

Bekijk hier de thinglink voor een overzicht van alle Staats- en beleidsdeelnemingen in Nederland.

donderdag 15 oktober 2015

Sentiment rond beleggen in Azië slaat om

Nederlandse beleggers hebben averij opgelopen met hun Aziatische beleggingen en lijken voorlopig hun buik vol te hebben van China. Het afgelopen jaar waren ze juist in groten getale gaan beleggen in China onder invloed van toenemend optimisme over de groeiperspectieven van de regio.

Maar al voordat de beurzen van China eind augustus scherp daalden, bleek de stemming onder Nederlandse beleggers omgeslagen. De regio wordt door 47% beleggers gezien als regio met het allerhoogste beleggingsrisico (en scoort daarmee net onder Oost-Europa).

Dit blijkt uit de Schroders Beleggingsbarometer, een grootschalig onderzoek van fondshuis Schroders (uitgevoerd door TNS NIPO) onder relatief vermogende Nederlandse beleggers. De afgelopen maanden kon beleggen in China en de omliggende landen zich juist verheugen in een toenemende populariteit: het percentage beleggers dat China in de portefeuille had opgenomen steeg van 30% in 2014 tot 40% in 2015.

Een andere opvallende uitkomst van het jaarlijkse onderzoek onder beleggers is dat het beleggen in beleggingsfondsen dit jaar een nieuw hoogtepunt heeft bereikt. Voor het eerst zijn er meer vermogende Nederlanders die een beleggingsfonds in bezit hebben dan dat ze geld op een spaarrekening hebben staan. Ook procentueel is het deel van het vermogen dat in beleggingsfondsen is gestopt, met 36% hoger dan ooit. Op de spaarrekening, traditiegetrouw de grootste vermogenscomponent, staat gemiddeld 30% van het vermogen van beleggers. Tegelijkertijd wordt het beleggen in individuele aandelen steeds minder populair in Nederland. Nog maar iets meer dan de helft van de beleggers heeft afzonderlijke aandelen in portefeuille. Vijf jaar geleden was dat nog ruim driekwart.

De plotselinge omslag in het sentiment rond beleggen in emerging markets en met name China, lijkt op het eerste gezicht niet onverwacht, gezien de sterke beurscorrecties van de afgelopen weken. Maar dat wordt anders als bedacht wordt dat het onderzoek gehouden is vlak voordat de koersdalingen begonnen. De ommezwaai is nog opvallender omdat het afgelopen jaar steeds meer beleggers actief zijn geworden in China. Zo'n 40% van de beleggers was dit jaar actief in de regio, tegen slechts 30% in 2014. Maar de kans is groot dat dat percentage sterk terugvalt want vrijwel geen van de beleggers wil zijn portefeuille uitbreiden, terwijl 20% juist minder wil beleggen in de regio. Vorig jaar was China nog zeer populair en vonden beleggers China nog de regio van de toekomst. Alleen over Rusland/Oost-Europa oordelen beleggers nog negatiever dan over China.

De onrust over China lijkt het algemene beleggerssentiment niet echt te beïnvloeden. Er heerst zelfs een groter optimisme over beleggingskansen dan een jaar eerder. De Schroders Beleggersoptimisme Indicator staat op dit moment op een gematigde 27%, tegenover een veel somberder 19% vorig jaar**. De (beperkte) zorgen die beleggers hebben, hangen vooral samen met het opnieuw oplaaien van de schuldencrisis en de gevolgen van de Europese schuldenberg. De onrust op de markten heeft er wel toe geleid dat beleggers veel dichter op de markt zitten in vergelijking met vorig jaar. Het aantal beleggers dat de ontwikkelingen in de portefeuille dagelijks volgt is gestegen tot een derde van het totaal. Nog eens een derde beschouwt dit als een wekelijks ritueel. Dat wil niet zeggen dat er ook frequent wijzigingen worden aangebracht. Een ruime meerderheid doet dat zeker niet vaker dan eens per kwartaal.

Pensioenurgentie dringt door
Het bewustzijn rond de pensioenproblematiek zorgt ervoor dat het aantal beleggers dat kiest om naast het pensioen aanvullend te beleggen, verder stijgt tot 65%. Een voldoende oudedagsvoorziening is ook dit jaar veruit de belangrijkste reden voor beleggers om geld opzij te zetten. Vorig jaar was die reden met stip naar de eerste plaats geschoten. Circa een kwart van de beleggers (27%) heeft de overtuiging dat het huidige pensioen voldoende zal zijn, terwijl dit percentage vorig jaar nog op 44% stond.

De lage spaarrente heeft er ook dit jaar voor gezorgd dat een kleiner deel van de beleggingen richting spaarrekeningen is gedirigeerd. Bijna een derde van de beleggers heeft helemaal geen geld meer op een spaarrekening staan. Jongeren sparen naar verhouding meer dan ouderen maar hebben relatief dan ook minder vermogen.

Michel Vermeulen, algemeen directeur Schroders Benelux: "Nederlandse beleggers leken China net te ontdekken als beleggingsmogelijkheid, en zij waren niet de enigen.... De Chinese staat heeft er alles aan gedaan om de Chinese consument over te halen om te gaan beleggen, zelfs met door de staat uitgeleend geld. Hierdoor zijn Nederlandse beleggers in China meegesleept in een lokale bubble. Dit heeft ervoor gezorgd dat de perceptie voor de regio Azië behoorlijk is verslechterd. Maar dat wil niet zeggen dat er geen goede beleggingsmogelijkheden in Azië meer te vinden zouden zijn. Het korte termijn sentiment is altijd een gevaarlijke raadgever. Fundamenteel is Azië de regio waar de groei vandaan zal komen, voor de komende decennia. Daar verandert een schrikreactie zoals we registreren onder Nederlandse beleggers, niets aan. Wie verstandig is, verliest China niet uit het oog."