Banken werken samen met politie en OM aan efficiënte en veilige gegevensuitwisseling. Dat schreef minister Van der Steur van justitie donderdag in reactie op een uitzending van Zembla aan de Tweede Kamer.
Het Openbaar Ministerie heeft op basis van de wet de mogelijkheid om in het kader van een strafrechtelijk onderzoek gegevens te vorderen bij financiële instellingen. Banken zijn verplicht om die gegevens te leveren en dat doen ze dan natuurlijk ook. In de afgelopen tijd is er hard gewerkt om dat proces van vorderen effectiever en efficiënter te maken. De vier grootbanken hebben met politie en OM afgesproken dat de vorderingen m.b.t. saldo en transactiegegevens vanaf centrale punten te laten lopen (zogenoemde BOB-kamers). Hierdoor krijgen banken vorderingen op een uniforme wijze via een centraal punt en leveren zij die gegevens vervolgens ook digitaal uit aan dat centrale punt.
Naast saldo en transactiegegevens wil de politie soms ook weten waar iemand bankiert of welke naam bij een bepaalde rekening hoort. Om ook dat proces efficiënter te maken werken banken samen met politie en OM aan een moderne digitale oplossing. Het inrichten van een centraal rekeningen register zoals dat in omringende landen bestaat is daarbij niet aan de orde. Vanwege het beperkte aantal klanten tegen wie een onderzoek loopt is het niet proportioneel om alle gegevens van alle klanten in een extern register op te slaan. Dat is ook niet nodig omdat de techniek inmiddels een minder omslachtige methode toelaat. Daar wordt aan gewerkt
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.