Mensen die hoge bedragen schenken aan goede doelen (ten minste 1.000 euro per donatie), voelen zich veel meer betrokken bij dat doel dan organisaties denken. Gevers zouden naast geld ook tijd, kennis en netwerk beschikbaar willen stellen. In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen zijn grote gevers niet per definitie miljonair. Dat blijkt uit het onderzoek Filantropie in Nederland, dat vandaag is gepubliceerd.
Het onderzoek is een initiatief van vermogensfonds Jazi Foundation en adviesbureau Nassau Fundraising. Rabobank Charity Management is hoofdpartner en ondersteunde het onderzoek samen met het centrum voor filantropische studies van VU Amsterdam. Van zowel (grote) gevers als non-profit organisaties (NPO’s) is de belevingswereld in kaart gebracht. Hoewel de idealen overeenkomen, lijken zij toch ieder hun eigen taal te spreken. Daardoor blijven kansen onbenut om grote gevers en goede doelen op elkaar te laten aansluiten, concluderen de onderzoekers.
Non-profit organisaties onderschatten de betrokkenheid van grote gevers. Bijna alle respondenten (93%) voelen zich betrokken bij de doelen die zij steunen. Veel meer dan NPO’s denken (73%), zijn gevers bereid om meer bij te dragen dan alleen hun financiĆ«le gift, bijvoorbeeld door het delen van het netwerk (50%) of een investering in tijd (59%). Non-profit organisaties kunnen dus op veel meer steun rekenen dan zij vermoeden. Wel moeten zij volgens de onderzoekers grote gevers dan in de gelegenheid stellen hun betrokkenheid te uiten.
Grote gevers zijn niet per definitie miljonair. Meer dan de helft (60%) van de ruim 700 respondenten die in 2014 ten minste een keer 1000 euro of meer gaven, heeft een vermogen van minder dan een miljoen euro. Bijna de helft van die groep heeft een inkomen van minder dan 100.000 euro. Het zijn wel vaak de miljonairs waar de NPO’s zich op richten bij het werven van grote giften. Met een bredere blik kunnen de organisaties makkelijk meer grote gevers aan zich binden, concluderen de onderzoekers.
Ruim driekwart van de non-profit organisaties denkt dat grote gevers schenken nadat zij zijn benaderd door het goede doel. Dat blijkt een misverstand. Meer dan de helft van de grote gevers (55%) is proactief en gaat zelf op zoek naar organisaties die passen bij hun missie, wensen en behoeften. Een derde van de ondervraagden baseert zich bij de giften op een geefplan. Een vooraf bepaalde strategie helpt gevers een bewuste keuze te maken voor een of meerdere doelen.
Voor 43% van de gevers is de website het belangrijkste informatiekanaal op basis waarvan zij een organisatie selecteren. Pas daarna komt het gesprek met het goede doel. Gevers praten dan het liefst met een inhoudsdeskundige.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.