vrijdag 25 maart 2016

Contactloos betalen, straks overal in Europa

De meeste Nederlanders hebben inmiddels een pinpas waarmee zij contactloos kunnen betalen. In Nederland zijn ook steeds meer betaalterminals geschikt om dit soort betalingen te accepteren, en het aantal contactloze betalingen groeit snel. Ook elders in Europa neemt het contactloos betalen hand over hand toe, maar dat betekent nog niet dat er overal grensoverschrijdend kan worden betaald.

Contactloos betalen kan met een daarvoor geschikte betaalpas of met een mobiele telefoon waarop een contactloos-betalen app is geïnstalleerd. Inmiddels is 62 procent van het totaal aantal betaalpassen en 40 procent van het totaal aantal terminals geschikt voor contactloos betalen. In winkels betalen met de mobiele telefoon is nog niet wijdverspreid, maar het kan al wel bij een aantal banken en bij één mobiele telecomaanbieder. 

Voor een betaling onder de 25 euro hoeft geen pincode ingevoerd te worden, zodat de betaling veel sneller gaat dan een gewone pinbetaling. Een ander groot voordeel van contactloos betalen is bovendien de veiligheid. Omdat de betaalpas niet in de betaalterminal gestoken hoeft te worden, is het ‘skimmen’ van de pas onmogelijk; dat verhoogt de veiligheid. Bovendien gelden er limieten voor bedragen die zonder pincode betaald kunnen worden. En ondanks enige zorg bij consumentenorganisaties over de veiligheid is er in Nederland nog geen fraude geconstateerd met contactloos betalen. 

Door het hoge gebruiksgemak neemt in Nederland het aantal contactloze betalingen snel toe. Na de introductie in 2014 besloeg het contactloos betalen in januari van dit jaar al zo’n 12 procent van het totaal aantal pintransacties.

Met het toenemend gebruik van contactloos betalen in binnen- en buitenland rijst de vraag of er bijvoorbeeld met een contactloze pas uit Nederland ook in andere EU-landen contactloos betaald kan worden. Nederland is net als andere EU-landen per 1 augustus 2014 onderdeel van de Single Euro Payments Area (SEPA). Dat betekent dat overschrijvingen, incasso’s, maar ook betalingen met pinpas en creditcard in Nederland niet anders zijn of zouden moeten zijn dan betalingen over de grens binnen Europa. Maar dat blijkt in de praktijk niet altijd even gemakkelijk. Er zijn obstakels die de integratie van de Europese betaalmarkt hinderen. 

Er zijn nog belangrijke verschillen tussen landen die grensoverschrijdend gebruik binnen Europa belemmeren. Met name het gebruik van de mobiele telefoon kan tot complicaties leiden, bijvoorbeeld door verschillende versies van besturingssystemen.

Wat ook voorkomt is dat als verschillende betaalapps op één telefoon staan, de apps met elkaar conflicteren en daardoor niet goed werken. Betaalvereniging Nederland heeft recentelijk een test-ecosysteem ingericht waarin allerlei combinaties van soorten telefoons en betaalapps getest kunnen worden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.