vrijdag 29 april 2016

Kabinet besluit tot verkoop Munt

Het kabinet heeft besloten de aandelen in Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) te verkopen. Uit een marktverkenning zijn verschillende potentiële en geschikte kopers naar voren gekomen. Het verkoopproces start na goedkeuring van de Tweede Kamer.

In staatsdeelnemingenbeleid is vastgesteld dat niet het aandeelhouderschap, maar wet- en regelgeving de eerste instrumenten zijn om publieke belangen te borgen. Publieke middelen zijn schaars en moeten alleen worden ingezet waar dat echt nodig is.

De publieke belangen achter het aandeelhouderschap in de KNM zijn een goed verloop van het muntgeld betalingsverkeer en bescherming tegen valsemunterij. Deze belangen kunnen anders geborgd worden en de Nederlandsche Bank krijgt hierbij een centrale rol. Ook ‘onze’ bankbiljetten, maar ook waardepapieren als paspoorten, worden sinds jaar en dag door bedrijven geproduceerd waarvan de Nederlandse staat geen aandeelhouder is.

Het gebruik van contant geld neemt al jaren gestaag af. Waar in 2010 nog tweederde van de transacties contant werd afgewikkeld, was dat in 2014 afgenomen tot ongeveer de helft. Daarnaast is er een forse overcapaciteit in de productie van euromunten binnen het eurogebied. Op dit moment wordt slechts 5‑15% productiecapaciteit van KNM ingezet voor de productie van circulatiemunten voor Nederland, vrijwel uitsluitend stuivers. Een aantal middelgrote landen (Zweden, Noorwegen, Denemarken, België en Ierland) heroverweegt de relatie met zijn munthuis of heeft dit al gedaan.

De Kamer besluit komende tijd over mogelijke verkoop. In 2020 staat een evaluatiemoment gepland, onder andere over de borging publiek belang.

Rabobank gaat samenwerken met crowdfundingplatforms Collin Crowdfund en Oneplanetcrowd

De Rabobank en crowdfundingplatforms Collin Crowdfund en Oneplanetcrowd hebben vandaag een kaderovereenkomst getekend. Met deze samenwerking kan de bank ondernemers met een financieringsbehoefte naast bancair krediet ook beter wijzen op de mogelijkheden van crowdfunding. Voor ondernemers die voor financiering van hun plan geen of maar deels bancair krediet kunnen krijgen, kan crowdfunding een alternatief of aanvulling zijn. Rabobank heeft vandaag met Collin Crowdfund en Oneplanetcrowd afspraken gemaakt over het doorverwijzen van klanten naar deze crowdfundingplatforms.

'De Rabobank wil de financiële motor zijn voor ondernemend Nederland door ondernemers te helpen met het vinden van financiering voor hun plannen. Daarvoor kijken we verder dan alleen onze ‘eigen winkel’ en zoeken we samenwerking met andere financiële partijen. Deze twee crowdfundingpartners zijn sterk gericht op het mkb. Dankzij deze unieke samenwerking gaan we ondernemers, voor wie crowdfunding passend kan zijn, beter en sneller helpen met het rondkrijgen van hun financiering,' licht Eric Saris, directeur Bedrijven van de Rabobank toe. De ondernemer kiest natuurlijk uiteindelijk zelf om financiering bijvoorbeeld via crowdfunding te verkrijgen.

Voor veel ondernemersplannen is bancair krediet beschikbaar. Voor sommige plannen bestaat een financiering uit een slimme financieringsmix, waarin bancair krediet wordt gestapeld met aanvullende financiering van externe financiers. Ondernemers met een goed plan kunnen bij de Rabobank rekenen op ondersteuning in het vinden van een passende financiering. Daarvoor kan de coöperatieve bank ondernemers naast het verstrekken van bancair krediet ook helpen met het vinden van externe geldaanbieders, waaronder crowdfundingpartners.

In de kaderovereenkomst hebben de Rabobank en de crowdfundingpartners afspraken vastgelegd over de mogelijkheid om klanten van de bank door te verwijzen naar de crowdfundingplatforms. De samenwerking tussen de bank en Collin Crowdfund en Oneplanetcrowd heeft nog alleen betrekking op leningen. Van de zijde van de bank is alleen sprake van een doorverwijzing; de bank geeft geen advies over crowdfunding. Nadat een klant met een goed plan is gewezen op de mogelijkheden van crowdfunding, beslist de klant zelf om daar wel of niet gebruik van te maken. De beheertaken van de bank en van de crowdfundingplatforms blijven volledig gescheiden. De crowdfundingpartners voldoen aan de wettelijke en kwaliteitseisen die de AFM stelt.

Verzekeraars lanceren Solidariteitsmonitor

De toenemende hoeveelheid Big Data biedt verzekeraars en hun klanten tal van kansen. Verzekeraars realiseren zich tegelijk dat Big Data-gebruik ook leidt tot maatschappelijke vragen, bijvoorbeeld over de gevolgen voor de privacy en solidariteit. De sector erkent die zorgen en komt met een aantal waarborgen om grip op data te behouden, waaronder een jaarlijkse Solidariteitsmonitor.
​​
Dat staat in het green paper ‘Grip op data’ van het Verbond van Verzekeraars. Verzekeraars verzamelen dagelijks en al jaren data van hun klanten om risico’s goed in te kunnen schatten – dat is de basis van verzekeren. Maar er komen nu steeds meer data beschikbaar, doordat processen en apparaten aan het internet worden gekoppeld (‘Internet of Things’). En dat heeft gevolgen voor verzekeraars en hun klanten.

In het paper constateert het Verbond dat Big Data verzekeraars en hun klanten kansen biedt. Dat loopt uiteen van snellere schadeafhandeling, een lagere schadelast en betere fraudebestrijding, tot meer inzicht in de klant waardoor de verzekeraar de klant beter kan helpen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij data uit kastjes in auto’s en huizen die inzicht geven in de risico’s die iemand loopt. Ook kunnen data aantonen dat iemand nooit buiten Europa reist maar wel een werelddekking heeft – en andersom. Big Data helpt dan de klant geld te besparen of een passender dekking te krijgen.

Het Verbond ziet tegelijkertijd dat er in de maatschappij vragen leven over deze ontwikkelingen. Een belangrijke zorg is hoe verzekeraars omgaan met het feit dat zij steeds meer data van klanten hebben (privacy). Er zijn wetten en gedragscodes die gaan over privacy, maar toch leeft de zorg hoe sluitend die zijn. Ook zijn er vragen over de solidariteit. Hoe meer data, hoe meer verzekeraars kunnen differentiëren naar risico, waardoor premies voor hoge en lage risico’s meer uiteen kunnen gaan lopen.

Verzekeraars zullen in een verzadigde verzekeringsmarkt niet zomaar ‘vrijwillig’ grote groepen potentiële klanten links laten liggen. Sterker nog, mocht dat toch gebeuren met een specifieke groep, dan zal er vermoedelijk al snel een (buitenlandse/branchevreemde) aanbieder zijn die daar een product voor ontwerpt. De sector komt in het green paper echter met een aantal waarborgen en randvoorwaarden om zorgen weg te nemen.

In het paper ‘Grip op data’ komt de sector met meer ‘checks and balances’. Het Verbond zal onder andere in een update van de Gedragscode verwerking persoonsgegevens bijzonder aandacht schenken aan de privacy-statements, zodat verzekerden weten waar ze aan toe zijn. Daarnaast komt er een klankbordgroep Big Data

donderdag 28 april 2016

Nederlander wil nu genieten en maakt zich later druk over sparen

34 procent van de Nederlanders geniet liever van vandaag en maakt zich later wel zorgen over sparen. Dat blijkt uit GfK online onderzoek onder 27.000 respondenten.

Vrouwen neigen meer naar een 'spaarmentaliteit', zo is 34 procent het oneens met de stelling versus 30 procent eens. De meeste mannen zijn het eens met de stelling dat je nu genieten moet en dat zorgen over het spaargeld later wel komt (37 eens versus 29 procent oneens).

Van de 34 procent van de Nederlanders die het eens zijn met de stelling, is 11 procent het 'volledig mee eens' en 23 procent 'mee eens'. Het percentage dat aangeeft het oneens te zijn met de stelling bestaat uit 9 procent volledig oneens' en 23 procent 'mee oneens'. 31 procent van de respondenten laat weten geen mening te hebben.

Burundese overheid eist controle over bankbetalingen

Op last van de Burundese overheid dienen alle betalingen aan Burundi momenteel via de Centrale Burundese bank te gaan. Dit is het gevolg van nieuwe wetgeving die eind maart in werking is getreden. De wet heeft grote gevolgen voor de betaling van hulpgelden van Internationale Ngo's als Cordaid en andere donoren aan lokale organisaties, maar raakt ook bedrijfsmatige investeringen. De omzetting van harde valuta naar Burundese franken leidt tot koersverliezen van wel 30 procent.

De maatregel is het gevolg van een dringende behoefte van de overheid aan harde valuta. Veel Internationale donoren, waar onder Nederland, schortten uit onvrede over het verloop van de presidentsverkiezingen in juli vorig jaar en als middel om de overheid te dwingen de mensenrechten te respecteren, hun bilaterale hulp geheel of ten dele op.

Cordaid vreest dat de nieuwe wet de spanning in Burundi verder zal verhogen. Godefroid Nimbona, programma medewerker van Cordaid: "Internationale bedrijven en hulporganisaties worden op deze manier het land uit geduwd. De economie zal verder instorten en de inflatie toenemen, met als gevolg meer armoede, toenemende frustratie onder jongeren en nog meer geweld".

Cordaid is gedwongen haar betalingen aan haar veldkantoor in Bujumbura en aan lokale organisaties via rekeningen bij de Centrale Bank te laten verlopen. Financieel medewerker Martin Derks van Cordaid: "We maken nog maar kleine bedragen per keer over, de kans op instorting van de Burundese frank is te groot. Daarnaast is er een potentieel risico dat we niet meer bij ons geld kunnen indien nodig, als het op rekening van de Centrale Bank staat. De nieuwe wet heeft ons al gedwongen van betalingen af te zien".

Burundi staat op de rand van een burgeroorlog, sinds juli vorig jaar is het geweld niet meer gestopt, totaal 262.000 mensen zijn naar het buitenland gevlucht. President Nkurunziza weigert gesprekken met de oppositie, leger- en veiligheidsdiensten zijn alom vertegenwoordigd in het straatbeeld en het vredesinitiatief van de Afrikaanse Unie gaf geen resultaat.

Afgelopen week was dhr. Jean Bosco Nintunze bij Cordaid op bezoek, secretaris generaal van Caritas Burundi: "De onrust en het geweld heeft niets van doen met etniciteit. De jongerengeneratie is daar niet mee bezig, in massademonstraties gaan Hutu's en Tutsi's hand in hand. Een van de redenen dat de president zo desperaat vasthoudt aan de macht is grip te houden op de opbrengst van de enorme hoeveelheden coltan, nikkel en uranium die in onze bodem zitten. Zuid-Afrikaanse, Russische, Chinese en Europese bedrijven bieden grote bedragen en staan in de rij om tot exploitatie over te gaan.

Achmea wil Slowakije op z’n kop zetten

Achmea is ook actief over de grens met bedrijven in Ierland, Slowakije, Turkije, Griekenland, en Australië. Met innovatieve, digitale proposities wil Achmea internationaal groeien in bestaande markten en nieuwe markten creëren. Ryan Florijn, CFO bij de Slowaakse verzekeraar Union, verttelt over zijn werk.

'Mensen sluiten bij ons gelukkig nog steeds een reisverzekering af, maar we zijn hard aan het werk om ook een aantal zaken te vernieuwen. Je moet weten dat de Slowaakse schademarkt al jaren stabiel is, met het traditionele model van agenten en tussenpersonen. Union was echter al vrij lang bezig om rechtstreeks verzekeringen aan mensen te verkopen. Daar konden we mooi op voortbouwen. We ontdekten dat de markt voor autoverzekeringen toe was aan een beetje concurrentie en besloten daar radicaal op in te spelen.'

De troefkaart is Onlia. De eerste volledig digitale verzekering in Slowakije die mensen geheel zelf kunnen afsluiten. 'Een regelrechte revolutie in dit land waar verzekeraars nog altijd vasthouden aan een enorme papierwinkel en eerst een fysieke inspectie van je auto willen doen voordat je überhaupt een verzekering kan afsluiten.'

woensdag 27 april 2016

Gewenning aan langdurig lage rente risico voor huishoudens en bedrijven met hoge schulden

Op de internationale financiële markten was het afgelopen halfjaar sprake van toenemende nervositeit, wat mede werd veroorzaakt door tegenvallende mondiale economische ontwikkelingen. Mede door het ruime monetaire beleid van de ECB zal de rente naar verwachting langdurig laag blijven. Een langdurig lage rente heeft negatieve gevolgen voor de solvabiliteit van pensioenfondsen en verzekeraars. Daarnaast kan gewenning aan een lage rente optreden, wat huishoudens en bedrijven met hoge schulden in problemen kan brengen wanneer de rente op termijn terugkeert naar een normaler niveau. Nederlandse banken staan er qua winstgevendheid en kapitalisatie relatief goed voor. Ondanks de lage rente blijven hun rente-inkomsten vooralsnog op peil. Dit concludeert het deze week gepubliceerde Overzicht Financiële Stabiliteit (OFS) van De Nederlandsche Bank.

De Nederlandse economie herstelt en de woningmarkt trekt aan. De verwachting is dat het herstel van de woningmarkt zal doorzetten. Dit herstel geeft ruimte voor het volgende kabinet om de woningmarkt schokbestendiger te maken, door de versobering van de hypotheekrenteaftrek te versnellen en de LTV-limiet na 2018 geleidelijk tot 90 procent te verlagen. Omdat dit tot een grotere vraag naar huurwoningen zal leiden, is flankerend beleid nodig, gericht op meer aanbod van huurwoningen. Ondanks de herstellende woningmarkt bevindt de kredietgroei zich onder de langjarige trend. Dit is een belangrijke reden voor DNB om de contracyclische kapitaalbuffer voor de bancaire sector op nul te laten staan

dinsdag 26 april 2016

ABN licht rentmiddeling toe

ABN AMRO heeft maandag in de tv-uitzending van Radar meer details bekendgemaakt over de introductie van rentemiddelen voor klanten van de bank, later dit jaar. ABN AMRO is van plan vanaf 1 juli dit jaar rentemiddeling via internet bankieren aan te bieden. Vorig jaar december kondigde de bank bij Radar al aan in 2016 rentemiddeling aan te gaan bieden. De bank verwachtte toen nog zeker zes maanden nodig te hebben om operationeel klaar te zijn voor het aanbieden van rentemiddeling.

Medewerkers van de bank zijn nu nog hard aan het werk om deze toezegging waar te maken. Op dit moment is rentemiddeling dus nog niet beschikbaar voor klanten. Op de website abnamro.nl staat meer informatie voor klanten voor wie rentemiddeling mogelijk aantrekkelijk is.

Resultaat Menzis minder

Zorgverzekeraar Menzis meldt vandaag een resultaat van een kleine 4 miljoen euro tegenover 230 miljoen euro een jaar eerder. De winst van lager uit doordat Menzis afgelopen jaar 296 miljoen euro gebruikte om de premies voor dit jaar laag te houden. Het eigen vermogen van Menzis bleef gelijk op anderhalf miljard euro.

'We hebben in 2015, bij het vaststellen van de premie voor 2016, zoveel mogelijk teruggegeven aan onze klanten,' aldus financieel topman van Menzis, Frank Janssen, bij de bekendmaking van de jaarcijfers.
'Dat komt neer op 161 euro per (betalende) verzekerde. Mede daarom blijft het financieel resultaat beperkt'

Deutsche Bank sluit zich aan bij aanpak voor beoordeling van rentederivatencontracten

In vervolg op de aankondiging van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op 1 maart 2016 over de nieuwe aanpak voor de beoordeling van rentederivatencontracten, heeft Deutsche Bank zich aangesloten bij de werkwijze van de onlangs aangestelde onafhankelijke derivatencommissie. De derivatencommissie, bestaande uit 3 onafhankelijke deskundigen, werkt op dit moment aan het vaststellen van een uniform voorschrijvend herstelkader.

De AFM constateert dat Deutsche Bank al belangrijke stappen heeft gezet om te komen tot een passend compensatiekader. Niettemin vindt de AFM het belangrijk dat de rentederivatencontracten van de klanten van Deutsche Bank langs dezelfde uniforme lat worden gelegd als die van de andere 5 betrokken banken als het herstelkader eenmaal vaststaat. Constructieve gesprekken in de afgelopen weken tussen de AFM en Deutsche Bank hebben er toe geleid dat de bank zich aansluit bij de gesprekken met de derivatencommissie. Deutsche Bank zal in die gesprekken ook haar ervaringen met het rentederivatenproces inbrengen.

Eerder stemden ABN AMRO, ING Bank, Rabobank, Van Lanschot Bankiers en SNS Bank al in met de aanpak om te komen tot een uniform voorschrijvend herstelkader. Met het aansluiten van Deutsche Bank wordt een belangrijke stap gezet richting gelijke behandeling van alle getroffen klanten.
Het uniform voorschrijvend herstelkader moet er toe leiden dat de 6 betrokken banken de fouten gaan herstellen die zijn gemaakt in de advisering van klanten over rentederivatenproducten. Het doel hiervan is dat getroffen klanten, veelal afkomstig uit het midden- en kleinbedrijf (mkb), een passende oplossing wordt geboden.

Rabobank partner blockchain startupprogramma Nexuslab

Rabobank start een samenwerking met het Zwitserse Nexuslab, een blockchain startupprogramma onder de vlag van Startupbootcamp. Het partnership geeft Rabobank de mogelijkheid om te kunnen werken met veelbelovende internationale initiatieven op blockchaingebied. Binnen het programma levert de bank mentors, kennis en expertise om deelnemers te ondersteunen in de ontwikkeling van hun ideeën. Op 24 april startte het programma in Amsterdam met 10 geselecteerde startups uit diverse Europese landen.

Volgens Harrie Vollaard, hoofd Innovatie bij Rabobank, experimenteert Rabobank al enige tijd met blockchaintechnologie. 'We hebben op dit moment vier speerpunten op blockchaingebied: het internationale betalingsverkeer, micro-payments via Internet of Things, conditionele betalingen en smart contracts. Door de samenwerking met Nexuslab kunnen we onze kennis over deze technologie verder verdiepen. Daarnaast biedt het ons de mogelijkheid om rechtstreeks te werken met perspectiefrijke blockchainstartups en deze te verbinden met onze eigen projecten. Deze combinatie zorgt voor een versnelling van de realisatie van onze speerpunten.'

Rabobank ondersteunt innovatie-initiatieven op diverse manieren. Door samenwerkingsverbanden en investeringen is de Rabobank onderdeel van het Fintech-ecosysteem waardoor de bank toegang krijgt tot innovatieve oplossingen waarmee klanten in de toekomst sneller en makkelijker hun financiële zaken kunnen regelen. De afgelopen drie jaar heeft de Rabobank de samenwerkingsverbanden met versnellingsprogramma’s vervijfvoudigd en het aantal partnerships met startups is de afgelopen vijf jaar vertienvoudigd*.

maandag 25 april 2016

'Belastingdienst hield informatie achter voor gerechtshof en Hoge Raad'

De Belastingdienst heeft volgens Nieuwsuur informatie achtergehouden voor rechters tot aan de Hoge Raad. Het gaat over de identiteit van een anonieme tipgever in een rechtszaak van een vermeende zwartspaarder tegen de Belastingdienst. De tipgever heeft Luxemburgse bankgegevens van zwartspaarders aan de Belastingdienst verkocht. Daardoor is de Belastingdienst al ruim zeventig vermeende zwartspaarders op het spoor gekomen. Als beloning krijgt de tipgever van het ministerie van Financiën een bepaald percentage van de opbrengst.

Rabobank met ‘Hypotheek binnen een week’

De Rabobank start vandaag een grootschalige, landelijke hypotheekcampagne: ‘Hypotheek binnen een week’. Daarmee maakt de bank duidelijk waar klanten op kunnen rekenen: snel zekerheid of je het huis van je dromen kunt kopen.

De doorlooptijd in de markt voor het verkrijgen van een hypotheek is nog steeds lang. “Die gaan we nu verkorten,” zegt Elze Vonk, hoofd financieren, betalen en verzekeren bij Rabobank. ‘Met ‘Hypotheek binnen een week’ zetten we een nieuwe standaard in de markt en ook voor onszelf. Het is nou eenmaal leuker om met je huis bezig te zijn, dan met de financiering ervan. Hoe korter dit proces, des te beter. Het is zo ingericht dat we alles, vanaf het eerste telefoontje van de klant tot en met het passeren van de woning bij de notaris, binnen een week kunnen afhandelen.”

De klant speelt hierin zelf ook een cruciale rol. En er zijn afhankelijkheden van derden, zoals een notaris of een werkgever. Vonk: “Waar het om gaat is dat we de klant snel de zekerheid kunnen geven of hij het huis dat hij op het oog heeft, ook daadwerkelijk kan kopen. Dat geeft rust en overzicht. En als de klant ook daadwerkelijk transport binnen een week wenst, dan kan dat. We doen geen concessies aan onze voorwaarden, advies en onze zorgplicht. Het kopen van een huis is immers één van de grootste financiële beslissingen in een mensenleven en dat vraagt uiteraard om zorgvuldigheid.”

‘Hypotheek binnen een week’ heeft zich al bewezen in de praktijk. De Friese Rabobanken dragen sinds een half jaar deze klantbelofte met succes uit. Het feit dat klanten binnen een week de zekerheid hebben dat hun gewenste woning ook daadwerkelijk gefinancierd kan worden, wordt als zeer positief ervaren. Daarnaast wordt het transparante proces zeer gewaardeerd. De stappen waaruit het hypotheekproces bestaat zijn helder; klanten weten wat ze van de Rabobank mogen verwachten en wat Rabobank van hen verwacht.

Een recent commentaar van de economen van de Rabobank bevestigt dat de gemiddelde verkooptijd van woningen afneemt. Met name in de Randstedelijke gebieden wordt de markt minder ruim, wat ook blijkt uit de krapte-indicator. Deze indicator toont het aantal keuzemogelijkheden voor huizenkopers. Vooral in de de stedelijke gebieden is snel handelen en zekerheid over een te verkrijgen hypotheek dus steeds belangrijker.

De Rabobank maakt óók voor zzp’ers een hypotheek binnen een week mogelijk. Daarnaast biedt de Rabobank zzp’ers een hypotheek tegen nagenoeg dezelfde voorwaarden als een klant die in loondienst is. Zo is het maximale leenbedrag voor zzp’ers bij de Rabobank gelijk aan dat van iemand in loondienst, dus tot 102% van de woningwaarde. Het vastgestelde inkomen van de ondernemer wordt bovendien volledig meegenomen in de berekening van het maximaal te lenen bedrag. Dit in tegenstelling tot andere geldverstrekkers, waar een zzp’er vaak minder kan lenen dan een particuliere klant in loondienst. Startende zzp’ers kunnen bij de Rabobank al na één jaar in aanmerking komen voor een hypotheek. Flexwerkers met één jaar aantoonbare werkervaring kunnen ook in aanmerking komen voor een hypotheek met een doorlooptijd van een week.

Moeizame start voor BinckBank

Online broker BinckBank meldt een langzame start van het nieuwe jaar doordat beleggers een afwachtende houding aannamen. Een en ander resulteerde in lagere transactievolumes en lagere gemiddelde opbrengsten per transactie. De inkomsten uit operationele activiteiten lagen 24 procent lager dan in 2015 en kwamen uit op 36,7 miljoen euro. De nettowinst bedroeg 8,5 miljoen euro (pdf).

Millennium-generatie verwacht spaargeld te moeten inzetten voor later

Pensioen opbouwen heeft voor de meeste Nederlanders geen prioriteit. Bovendien vindt de helft van de Nederlanders de materie lastig, tegen 39% in de rest van Europa. Dat komt mede omdat we in ons land de zekerheid kennen van de AOW. Daarom maken relatief weinig mensen zich zorgen dat ze na hun pensionering niet rond kunnen komen. Nederlanders gaan er daardoor vaak voetstoots vanuit dat ze genoeg geld hebben om hun oude dag door te komen. Dit blijkt uit grootschalig internationaal onderzoek van BlackRock onder 31.000 mensen in 20 landen.

"Sparen of beleggen voor een comfortabele oude dag heeft geen voorrang. Nederlanders willen als ze met pensioen gaan een gemiddeld inkomen van Euro27.400 ontvangen en 41 procent heeft er vertrouwen in dit niveau ook te zullen halen.", Aldus Bob Hendriks, hoofd Retail Nederland en Scandinavië van BlackRock. In 2014 toen het laatste onderzoek werd gehouden, lag dat percentage nog op 49 procent.

Driekwart van de Nederlandse respondenten die nog niet (volledig) met pensioen zijn, erkent wel dat ze naast hun AOW behoefte zullen hebben aan andere bronnen van inkomsten, zoals een aanvullend pensioen of spaargeld. De millennium-generatie verwacht, dankzij de onzekerheid over ons pensioenstelsel, duidelijk minder van de huidige regelingen (32 tegen 41 procent in totaal), zo blijkt uit de enquête. 47 procent van de millennium-generatie denkt later ook spaargeld te moeten inzetten als bron van inkomsten als ze met pensioen zijn.

Ministers van Financiën bijeen in Amsterdam

Minister Jeroen Dijsselbloem leidde vrijdag 22 april in Amsterdam diverse discussies tijdens de  informele Raad voor Economische en Financiële Zaken (Ecofin). De Europese ministers van Financiën van de 28 landen van Europese Unie bespraken onder meer versterking van de Europese bankenunie, de zogenoemde Panama Papers en de bijdrage van de financiële sector aan een duurzame en stabiele economie.

Bij de discussie over de bankenunie ging het over het risico van landen in geldnood. Banken met veel staatsobligaties kunnen daardoor ook in geldnood raken. Nederland had als EU-voorzitter dit punt op de agenda gezet. “We hadden een diepgaande discussie,” zei Dijsselbloem. “Het is goed om te merken dat iedereen het belang van dit onderwerp inziet.”

Daarnaast zal Nederland als voorzitter prioriteit geven aan manieren om belastingfraude en –ontwijking te bestrijden. Nederland zou graag zien dat de lidstaten nog meer gezamenlijk optrekken en vernieuwende methodes gebruiken om criminele bendes te bestrijden.

'ING en Rabobank investeren in grootste Russische kolenproducent'

ING en Rabobank verstrekten samen in februari 2016 een lening van 218,6 miljoen euro aan de Russische kolenboer SUEK. Dit bedrijf is een van de grootste kolenproducenten ter wereld en de grootste kolenmijnbouwer van Rusland. In november 2015 maakte ING juist bekend minder in kolen te willen investeren. Rabobank profileert zich als marktleider in duurzame energieopwekking. De Eerlijke Bankwijzer is verbijsterd over de handelswijze van beide banken.

Vandaag vindt de jaarlijkse algemene aandeelhoudersvergadering van ING plaats. De Eerlijke Bankwijzer roept de ING-directie op om vandaag een duidelijke belofte te doen geen leningen meer te verstrekken aan kolenproducenten en veel meer te investeren in duurzame energiebedrijven om klimaatverandering daadwerkelijk aan te pakken. ING en Rabobank moeten geen nieuwe leningen aan kolenbedrijven verstrekken en hun investeringen in fossiele energiebedrijven zo spoedig mogelijk afbouwen. Daarnaast dienen beide banken transparant te worden over hun totale carbon footprint: inclusief die van de bedrijven waarin de banken investeren .ING en Rabobank moeten concrete stappen maken om bij te dragen aan een maximale temperatuurstijging van 1,5 graad Celsius.

Evert Hassink, woordvoerder Eerlijke Bankwijzer, "Deze nieuwe lening is tegenstrijdig met ING's besluit in november om haar koleninvesteringen te verminderen. De inkt van het VN-klimaatverdrag is nog niet droog en ING leent doodleuk ruim 100 miljoen aan één van de grootste kolenbedrijven ter wereld. Dat maakt het besluit van ING volstrekt ongeloofwaardig. Uit praktijkonderzoek van de Eerlijke Bankwijzer blijkt dat ING 8 keer meer investeert in fossiele energiebedrijven dan in duurzame energiebedrijven. Dit kan zo niet langer. "

De Eerlijke Bankwijzer was in november 2015 nog positief over het 'kolenbesluit' van ING, maar riep ING ook op om alle investeringen in kolenbedrijven te stoppen en meer te investeren in duurzame energie. De nieuwe lening van ING en Rabobank aan SUEK toont aan dat beide banken anno 2016 nog volop in fossiele energiebedrijven blijven investeren, nota bene in een Russische kolenproducent.

Deze nieuwe lening tast ook het beeld aan van de Rabobank, dat zich profileert als marktleider in duurzame energie opwekking. De Eerlijke Bankwijzer roept ook Rabobank op om geen leningen meer aan kolenproducenten te verstrekken, concrete doelstellingen te publiceren over de afbouw van leningen aan fossiele energiebedrijven en substantieel meer te investeren in duurzame energiebedrijven.

zaterdag 23 april 2016

Zwartspaarders in vizier

De Belastingdienst onderzoekt nieuwe informatie afkomstig uit Duits fraudeonderzoek over in Zwitserland verstopte Nederlandse miljardentegoeden. Dat meldt De Telegraaf.

Het zou gaan om nog geheime bankrekeningen van een nog onbekend aantal Nederlandse particulieren en bedrijven. De aangekochte informatie vertegenwoordigt een gezamenlijke waarde van tussen de drie en vier miljard euro.

Vooralsnog doen die Nederlandse autoriteiten de kwestie af als een puur Duitse aangelegenheid.

vrijdag 22 april 2016

Wijziging organisatie-inrichting Rabobank Nederland

Het nieuwe Strategisch Kader en de nieuwe governance van de Rabobank zijn aanleiding om de organisatie-inrichting van Rabobank Nederland te wijzigen.

Bestuursvoorzitter Wiebe Draijer: “Nu de raad van bestuur met de komst van Petra van Hoeken op volle sterkte is hebben we onze portefeuilleverdeling aangepast. We hebben ook de koers bepaald hoe we als Rabobank Nederland de lokale banken optimaal kunnen ondersteunen in ons gemeenschappelijke streven de meest klantgerichte bank van Nederland te worden en een leidende Food & Agri bank in de wereld. Onze organisatie wordt beter ingericht, zodat we de capaciteiten van onze medewerkers nog beter kunnen benutten en onze strategische doelen kunnen realiseren.”

Binnen de raad van bestuur is de functie van Chief Financial & Risk Officer sinds 1 januari 2016 gesplitst. De taken die bij deze functie horen zijn verdeeld tussen Petra van Hoeken (CRO) en Bas Brouwers (CFO). Petra van Hoeken neemt daarnaast de verantwoordelijkheid voor Compliance en Juridische Zaken over van Wiebe Draijer. Alle leden van de raad van bestuur gaan nadrukkelijker sturen op zaken die voor de strategie topprioriteit zijn. Dit wordt mogelijk gemaakt door een plattere organisatiestructuur. Strategisch belangrijke taken die nu nog op verschillende plekken worden uitgevoerd worden gebundeld en onder directe aansturing van de raad van bestuur gebracht. Dit geldt bijvoorbeeld voor digitale dienstverlening (Rien Nagel) en financiële innovatie (Ralf Dekker). De portefeuilles van Berry Marttin en Jan van Nieuwenhuizen veranderen niet, aangezien deze al ingrijpend veranderd zijn na de samenvoeging van Rabobank InternationaI en Rabobank Nederland. 

De activiteiten van Risk Management worden in onderdelen gesplitst, die onder directe aansturing komen van de CRO. Er worden onder andere CRO’s benoemd voor Retail Nederland en voor WRR. Ook in het CFO-domein worden activiteiten gesplitst. Dit leidt eveneens tot een plattere organisatie, waarin meer activiteiten onder directe aansturing komen van de CFO. Zo worden onder andere aparte CFO-functies gecreëerd voor Retail Nederland en voor WRR. Vanwege het strategische belang komen de portfoliomanagement activiteiten onder directe aansturing van de CFO. Dit versterkt de coördinatie van het balansmanagement binnen alle organisatieonderdelen. De benoeming van CRO’s en CFO’s voor Retail Nederland en WRR versterkt een efficiënte samenwerking tussen deze bedrijfsonderdelen ten behoeve van de klanten van de bank.

De voorgenomen veranderingen bij Rabobank Nederland zijn voor advies voorgelegd aan de Ondernemingsraad van Rabobank Nederland in een kopadviesaanvraag. Het voornemen is om de nieuwe rapportagelijnen per 1 juni 2016 te laten ingaan. In aanvulling op de kopadviesaanvraag zullen kwartiermakers vervolgadviesaanvragen opstellen. Nadat de Ondernemingsraad van Rabobank Nederland hierover advies heeft uitgebracht zal de verdere implementatie plaatsvinden.

donderdag 21 april 2016

Nieuwe koers voor Interbank

Interbank slaat een nieuwe weg in. De consumptief kredietverstrekker introduceert twee nieuwe woninggerelateerde financieringsproducten. Ook werkt Interbank aan nieuwe bedieningsconcepten voor intermediairs, gericht op meer persoonlijke en op maat gemaakte service. Daarnaast heeft de consumptief kredietverstrekker zowel zijn consumentenwebsite als intermediairsplatform in een nieuw jasje gestoken, in lijn met de nieuwe huisstijl. De reeks vernieuwingen vormt de kick-off van een nieuwe strategie van Interbank, waarbij een grotere focus op het ontwikkelen van consumptieve financieringsoplossingen en partnerships met intermediairs centraal staan.

Interbank implementeerde onlangs een nieuwe huisstijl die vanaf vandaag volledig is doorgevoerd in de vernieuwde consumentenwebsite en de intermediairsportal. Daarnaast werkt de kredietverstrekker aan nieuwe bedieningsconcepten voor de intermediairs. Robert Doornbos, chief commercial officer bij Interbank: "Wij hebben de ambitie om de samenwerking met onze intermediairs verder te versterken en samen met hen klanten aan ons te binden op basis van service, toegevoegde waarde en loyaliteit. Een belangrijke doelstelling is dan ook het ontwikkelen van innovatieve nieuwe producten waarmee zij hun klanten optimaal kunnen bedienen. De intermediairs kunnen zelf kiezen voor de vorm van samenwerking en dienstverlening die zij nodig denken te hebben om hun klanten de beste service te bieden. We helpen hen zoveel mogelijk, maar gaan niet op hun stoel zitten.. Het zijn zelfstandige ondernemers.."

Vanaf vandaag zijn er twee nieuwe financieringsoplossingen exclusief verkrijgbaar voor intermediairs. De Beter Wonen Financiering biedt eigenhuisbezitters de mogelijkheid om het verbeteren van hun woning te financieren, met de zekerheid van een vaste rente en een vaste looptijd voor vijftien jaar. Met het tweede nieuwe product, de Restschuldfinanciering, kunnen consumenten op een verantwoorde manier de restschuld op hun woning aflossen, waardoor zij de aanschaf van een nieuwe woning kunnen realiseren. Dit product kenmerkt zich door een fiscale aftrekbaarheid, lage maandtermijn en vaste rente. 

Beide nieuwe producten worden gefaseerd geïntroduceerd in diverse hypotheek adviessoftware voor intermediairs. Alle intermediairs die zijn aangesloten op het Hypotheken Data Netwerk kunnen deze producten adviseren. Medio juli 2016 kunnen ook intermediairs zonder HDN-aansluiting deze producten aanbieden.

Hogere boetes voor overtreden regels financiële markten

De boetes voor het overtreden van de Wet op het financieel toezicht (Wft), de regels die gelden op de financiële markten voor bijvoorbeeld banken en verzekeraars, gaan omhoog. Dat blijkt uit het wetsvoorstel ter implementatie van de verordening en richtlijn marktmisbruik dat minister Dijsselbloem van Financiën, mede namens minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie, op dinsdag 19 april naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De maximumboete voor ernstige overtredingen gaat omhoog van 4 miljoen euro naar 5 miljoen, waarbij de maximumboete bij herhaalde overtredingen wordt verdubbeld naar 10 miljoen euro. Voor grote ondernemingen wordt voor ernstige overtredingen een maximumboete ingevoerd die gerelateerd is aan de omzet. Deze boete bedraagt maximaal 10 procent van de netto-omzet. In gevallen waarbij Europese regels nog hogere boetes vereisen, kan de maximale boete worden verhoogd tot 20 miljoen euro of, in het geval de maximumboete aan de omzet is gerelateerd, 15 procent van de netto-omzet.

De implementatie van de verordening marktmisbruik is aangegrepen om de boetesystematiek voor de hele Wft aan te passen. Van de hogere boetes moet een afschrikwekkende werking uitgaan. Met het wetsvoorstel komt het kabinet ook tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer om de boetes te verhogen en omzetgerelateerde boetes in te voeren.

Naast het nieuwe boetesysteem worden met het wetsvoorstel de verordening en de richtlijn marktmisbruik geïmplementeerd. De Europese verordening actualiseert en harmoniseert de regels ter voorkoming van marktmisbruik. Bijvoorbeeld manipulatie van benchmarks als LIBOR en EURIBOR is voortaan in alle EU-lidstaten marktmisbruik. Vanwege de nieuwe Europese richtlijn moeten ernstige vormen van marktmisbruik ook strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. Op beide punten liep Nederland voor op de Europese regels.

In de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel schrijft minister Dijsselbloem dat handel met voorwetenschap en marktmanipulatie, samen bekend onder de noemer marktmisbruik, "ernstige vergrijpen" zijn, die de integriteit van de financiële markten schaden en daarmee het vertrouwen van het publiek in deze markten aantasten.

"Marktintegriteit is onontbeerlijk voor het goed functioneren van de financiële markten. Wanneer markten niet integer zijn, verliezen beleggers het vertrouwen, wat tot gevolg kan hebben dat beleggers en kapitaalvragers niet langer bereid zijn te participeren in de financiële markten", aldus minister Dijsselbloem.

Het is volgens hem van "essentieel belang" dat er adequate regels zijn die marktmisbruik moeten voorkomen. De regels moeten er ook voor zorgen "dat beleggers worden voorzien van volledige, correcte en toegankelijke informatie, zodat iedere belegger op basis van dezelfde informatie beleggingsbeslissingen kan nemen."

woensdag 20 april 2016

Mobiel betalen beschikbaar voor grotere groep klanten Rabobank en KPN

Rabobank-klanten met een mobiel abonnement van KPN  kunnen voortaan ook betalen met hun smartphone. De Rabo Wallet, de digitale portemonnee van de Rabobank, kan vanaf vandaag geïnstalleerd worden op  Android-toestellen met een KPN NFC SIM-kaart. Met de bankpas in hun telefoon kunnen ook klanten van 16 jaar en ouder aan de kassa betalen. De Rabo Wallet heeft daarnaast ruimte voor klantkaarten, aanbiedingen en het mobiel betalen van parkeerkosten.

De Rabobank biedt de Rabo Wallet als eerste Nederlandse bank ook aan voor jongeren vanaf 16 jaar. “Dat is een belangrijke toevoeging, omdat die doelgroep onderweg en op school volop te maken krijgt met contactloos betalen”, aldus woordvoerster Elze Vonk.

De Wallet is meer dan alleen een digitale bankpas. Klanten kunnen er klantkaarten, ledenpassen en kortingsbonnen in opslaan en indien gewenst aanbiedingen ontvangen. Ook kunnen ze hun saldo checken en parkeerkosten betalen. De betalingen worden direct van de betaalrekening afgeschreven, net als bij het gebruik van de bankpas. Hierdoor houden klanten grip op hun saldo en dat willen Nederlandse consumenten graag.

Met de NFC SIM-kaart van KPN zijn vrijwel alle Android 4.4 telefoons (of hoger) geschikt om met de Rabo Wallet veilig en eenvoudig mobiele transacties te verrichten. KPN voorziet nieuwe mobiele klanten sinds 1 januari al van een NFC SIM-kaart. Andere klanten van KPN, Telfort, Simyo en Yes Telecom  krijgen de SIM-kaart op aanvraag of bij reguliere vervanging.

Aandelenkoersen behalen records voor dit jaar

De stemming op de financiële markten was de afgelopen week bijzonder positief. Beleggers trokken weer wat weg uit de 'veilige' obligatiemarkten en zochten het risico op de aandelenmarkten op.

Daarbij werden ze geholpen door gunstige macro-economische cijfers uit China. De somberheid, die in het begin van dit jaar over dat land was ontstaan, verdween daardoor snel. Eerder in de week verschenen al gunstige cijfers over de Chinese buitenlandse handel in maart. Deze lijn werd aan het einde van de week doorgetrokken met sterker dan verwachte groeicijfers over de detailhandelsverkopen, de industriële productie en de investeringen in vaste activa. De Chinese economie als geheel groeide in het eerste kwartaal van dit jaar met 6,7%. Dat is weliswaar weer heel iets minder dan de 6,8% in het voorgaande kwartaal, maar het is meer een stabilisatie dan een terugval. Bovendien bleek de groei van de geldhoeveelheid in het hoogste tempo te zijn gestegen sinds 2010, wat duidt op een krachtige kredietverlening.

Ook andere zorgen van het begin van dit jaar verdwijnen naar de achtergrond. De prijs van een vat Brentolie uit de Noordzee kwam deze week duidelijk boven de USD 40, terwijl veel analisten in januari nog een verder daling tot USD 20 verwachtten en langdurig laag blijvende niveaus.

Zes op de tien Nederlanders kijken vooruit bij financiële beslissingen

Nederland scoort beter dan andere landen als het gaat om financiële kennis en houding. Tegelijkertijd weten veel Nederlanders niet hoe hun pensioen eruit ziet, hebben ze geen buffer voor als het tegenzit en denken ze niet vooruit bij het nemen van financiële beslissingen. Dat blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken. Het platform organiseert samen met de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) op 20 en 21 april het symposium ‘The Netherlands-OECD Global Symposium on Financial Resilience Throughout Life’. 400 experts uit 75 verschillende landen komen hier bijeen.

Vier op de tien consumenten in binnen- en buitenland verdiepen zich niet in de aanschaf van een financieel product. Bovendien doet vier op de vijf geen vergelijkend warenonderzoek, aldus onderzoek van de OESO. De helft van de ondervraagden stelt financiële lange termijndoelen.
Een vergelijkbaar beeld schetst de Monitor Financieel Gedrag 2015 van Wijzer in geldzaken: bij het nemen van financiële beslissingen kijkt 58 procent van de Nederlanders 10 jaar vooruit. Dit zijn met name hoogopgeleiden en mensen met bovenmodale inkomens. Deze groep is vaak ook bovengemiddeld goed voorbereid op het eigen pensioen.

Een grote groep Nederlanders, maar ook buitenlanders, denkt echter niet ver vooruit en is zo niet goed voorbereid op financiële veranderingen in hun leven.  Wijzer in geldzaken werkt samen met partnerorganisaties om verantwoord financieel gedrag bij consumenten te bevorderen.

Laagopgeleiden, mensen met een beneden modaal inkomen en niet-werkenden zijn minder positief over hun huidige financiële situatie. Zij leven financieel gezien vaker in het nu en zijn minder bezig met de toekomst, zo blijkt uit het onderzoek van Wijzer in geldzaken. De resultaten van de OESO tonen aan dat deze korte termijnhouding ook buiten Nederland leeft, zij het in nog veel sterkere mate. Met name in landen als Noorwegen, Frankrijk en Portugal kunnen inwoners zich goed vinden in de stelling dat je van dag tot dag moet leven. Ook kunnen relatief weinig Nederlanders zich vinden in de stelling dat ‘geld moet rollen’. Nauwelijks 1 op de 5 landgenoten is het eens met deze opvatting, die bovendien een slechte basis vormt voor financiële veerkracht. 

Om het niveau van kennis, vaardigheden, houding en gedrag te verhogen hebben inmiddels veel landen een nationale strategie ontwikkeld op het gebied van financiële educatie. Nederland hoort in dit verband bij de kopgroep van vijf landen die inmiddels hun eerste strategie hebben geëvalueerd en toe zijn aan een tweede nationale strategie.

Wijzer in geldzaken is een platform waarin partnerorganisaties uit de financiële sector, de overheid, voorlichtings- en consumentenorganisaties en de wetenschap hun krachten bundelen om verantwoord financieel gedrag in Nederland te bevorderen. De publiekprivate aanpak van Wijzer in geldzaken leidt internationaal tot veel belangstelling, vooral vanwege de open, constructieve houding tussen de partnerorganisaties onderling en de resultaatgedreven werkwijze.

Tijdens het symposium dat Wijzer in geldzaken samen met de OESO organiseert komen meer dan 400 internationale experts uit 75 landen bijeen.

Schuldenwasstraat verkleint kans op armoedeval

In Haarlem is door deurwaarder Oscar Boeder de website www.schuldenwasstraat.nl gelanceerd. Dit landelijk initiatief biedt werkgevers en schuldeisers de kans om mensen met schulden gericht te (laten) helpen. Op die manier wordt de kans op een algehele armoedeval verkleind. Werkgevers en schuldeisers die investeren in de Schuldenwasstraat bieden schuldenaren een bemoedigend perspectief. Het betreft multidisciplinaire trajecten met professionele hulp door onder anderen budgetcoaches, loopbaanadviseurs, psychologen en belastingadviseurs. 
 
Het idee voor de Schuldenwasstraat kwam van de Haarlemse ondernemer Jan Glas. Hij stemde het af met deurwaarder Oscar Boeder die meteen toehapte. "Ik zie in onze praktijk dat de schuldhulpverlening vooral op basis van vaste werkprocessen plaatsvindt en vaak veel te algemeen is. Wil je voorkomen dat mensen in armoede wegzinken, dan moet je gericht te werk gaan en tijdig maatwerk bieden. Daarbij kan een belangrijke preventieve rol weggelegd zijn voor werkgevers en schuldeisers als banken, verzekeraars, corporaties en energie- en telecombedrijven."

De cijfers over armoede en schuld zijn volgens Boeder en Glas verontrustend. Eén op de vijf huishoudens staat financieel onder water. Met als gevolg dat ook bedrijven er steeds meer mee te maken krijgen. Niet alleen omdat zij geld van schuldenaren te goed hebben, maar ook omdat een deel van hun eigen werknemers niet meer rond kan komen. Boeder: "Als zij in een neerwaartse schuldenspiraal belanden, kan juist de werkgever het verschil maken door te helpen bij het beheersbaar maken van de problemen en het realiseren van een gedragsverandering."

De Schuldenwasstraat biedt werkgevers de kans om personeel dat financieel klem zit op basis van een individueel hulptraject stapsgewijs weer ruimte te bieden. Het gaat daarbij om de maatschappelijke betrokkenheid van bedrijven. Zij kunnen bijvoorbeeld in geval van dreigend ontslag tijdig een convenant met de Schuldenwasstraat sluiten. Zo wordt voorkomen dat werknemers na het verliezen van hun baan financieel (verder) wegzakken.

De duur van de trajecten loopt uiteen van één tot maximaal drie jaar. Er is - afhankelijk van de duur en zwaarte - tussen de 1200 en 2000 euro per traject mee gemoeid. In samenspraak met de schuldenaar worden de aard en omvang van de schulden en ook de afloscapaciteit geïnventariseerd. Aansluitend wordt in overleg met deskundigen een plan van aanpak gemaakt. Een budgetcoach ziet toe op de uitvoering daarvan. Boeder: "Wie de Schuldenwasstraat in gaat, komt er aan het eind schoon uit. Dus zónder schuld."

Het gaat de initiatiefnemers van de Schuldenwasstraat om het beperken en voorkomen van schuldproblemen. Boeder: "Daar heeft niet alleen de werknemer, maar ook de werkgever of schuldeiser baat bij. De praktijk wijst uit dat mensen met schulden vaak niet goed functioneren en het gevaar lopen weg te vallen uit het arbeidsproces. Het zou bedrijven wat waard moeten zijn om met een relatief bescheiden investering zulke financiële en maatschappelijke narigheid te voorkomen."

De eerste reacties na de lancering van www.schuldenwasstraat.nl zijn dermate positief dat wordt overwogen het concept de komende tijd op basis van een per regio uit te werken coöperatiemodel landelijk uit te rollen.

dinsdag 19 april 2016

Nieuwe aanbieder van hoge spaarrentes betreedt Nederlanse markt

Het Duitse Savedo start vandaag het Nederland. Het bedrijf treedt op als bemiddelaar tussen Nederlandse spaarders en partnerbanken elders in Europa die spaarrentes tot 2,2 procent rente bieden. Savedo, dat tot nu toe zo'n 300 miljoen euro aan spaargeld wist te plaatsen bij Europese partnerbanken, is voorlopig een maatje kleiner dan het vergelijkbare Raisin. De Nederlandse BinckBank liet eerder al aan het FD weten in het najaar ook met een vergelijkbare dienst te willen komen.

Kantoor voor een wereld in verandering

BNP Paribas Fortis opent zijn eerste Flagship  in Gent. Met de Flagship verruimt BNP Paribas Fortis het klassieke  kantoorconcept en worden nieuwe digitale technologieën tastbaar gemaakt voor  alle bezoekers aan de hand van onder andere een interactieve Innovation Wall en een Phygital Lab.

BNP Paribas Fortis maakt van de Flagship een échte ontmoetingsruimte voor haar klanten: zij kunnen er  immers op hun beurt vergaderen met hun klanten in een aantal ruimtes die  uitgerust zijn met de nieuwste technologieën. Bovendien is de Flagship stevig verbonden met haar omgeving, wil zij een venster op Gent bieden en aldus een echt innovatief en digitaal centrum in het hart van de stad worden.

Mensen begeven zich steeds minder naar hun bankkantoor en behandelen hun bankzaken steeds meer online. Bij de bezoeken aan het kantoor staan gepersonaliseerde dienstverlening en persoonlijk contact centraal. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor de rol van het klassieke bankkantoor. Met de Flagship op een premium locatie zoals de Gentse Kouter kiest BNP Paribas Fortis ervoor om een bredere invulling te geven aan het fysieke bankkantoor en te zorgen voor een echte beleving.

“Uiteraard kunnen klanten in de Flagship  terecht voor al hun bankzaken”, aldus Michael Anseeuw, General Manager Retail Banking van BNP Paribas Fortis. “Maar wij willen met de Flagship  meer doen. Vooreerst willen wij nieuwe digitale technologieën concreet maken  voor de bezoekers van de Flagship. Ook willen we het ondernemerschap bij onze  klanten ondersteunen door ze hoogtechnologische vergaderruimtes en innovatieve  methodes aan te bieden. Bovendien willen we de relatie van de bank met Gent en zijn inwoners in de verf zetten.”

De Flagship is eveneens uitgerust met de Innovation Library, een digitale bibliotheek met praktische tools en methodes om te innoveren, vol inspirerende trends en cases. Nadat op een scherm een aantal keuzes zijn aangegeven (Bijvoorbeeld: In welke sector werk je? Wat is het doel van je meeting?) wordt relevante content naar een scherm in de gereserveerde ruimte gestuurd, zodat het hele team ermee aan de slag kan.


Centraal Beheer introduceert Thuis Hypotheek samen met intermediair

Centraal Beheer lanceert de Thuis Hypotheek. Een nieuw product met volgens de verzekeraar onderscheidende dienstverlening en klantbediening. Centraal Beheer start vanaf 18 april met de verkoop van het nieuwe product via geselecteerde intermediairs.

Robin Clements, directeur Retail bij Centraal Beheer: “Wij zien dat klanten behoefte hebben aan een nog persoonlijkere oplossing. En bovendien willen ze dat snel en efficiënt kunnen regelen, zeker nu de huizenmarkt weer aantrekt. Dat bieden we ze nu. Voor het eerst doen we dat samen met het intermediair. Met de Thuis Hypotheek zorgen we er samen voor dat klanten met vertrouwen een huis kunnen kopen.”

Als klant wil je precies weten waar je aan toe bent, zowel bij het afsluiten van de hypotheek als daarna. Bovendien wil je echt voelen dat er met je wordt meegedacht. Dat is precies wat de Thuis Hypotheek klanten biedt, zegt Clements: “Klanten willen zekerheid, gemak en een vertrouwd gevoel. Dat gaan wij ze bieden. Niet alleen bij het aangaan van de hypotheek, maar wat ons betreft voor de komende 30 jaar. Dat zijn de uitgangspunten voor de Thuis Hypotheek. Zo geven we klanten op de relevante momenten inzicht tijdens het aanvraagproces. En ook na het sluiten van de hypotheek blijven we meedenken. Zo krijgen klanten automatisch een lagere rente als ze door aflossen in een lagere risicoklasse komen”.

Centraal Beheer start vanaf 18 april met de verkoop via geselecteerde intermediairs. Dat zijn de serviceproviders DAK en VCN- en de bij hen aangesloten intermediairs, en de hypotheekketens De Hypotheker en de CMIS groep, met de labels De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek en Hypokeur.

maandag 18 april 2016

iDEAL, creditcards en PayPal vervangen traditionele betaalwijzen

iDEAL is, net als in 2014, het meest gebruikte betaalmiddel bij online shoppen en ziet haar aandeel stijgen naar 56 procent. Ook het gebruik van creditcards en PayPal neemt toe. De toename in het gebruik van deze betaalmiddelen gaat ten koste van de meer traditionele betaalwijzen, zoals machtiging en acceptgiro. Dit blijkt uit cijfers van de eCommerce Payment Monitor, het onderzoek naar betaalmethoden in Nederland dat wordt uitgevoerd door GfK, in samenwerking met iDEAL en Thuiswinkel.org.

Van de ruim 142 miljoen online aankopen die Nederlanders in 2015 deden, zijn er 80 miljoen afgerekend met iDEAL. Dit is een groei van 22 procent ten opzichte van 2014 (66 miljoen). Het marktaandeel van iDEAL stijgt hiermee van 54 procent in 2014 naar 56 procent in 2015.

Ook het belang van creditcards en PayPal neemt toe. Werden er in 2014 nog 13 miljoen online aankopen via creditcards betaald, in 2015 zijn dit er bijna 17 miljoen (+24%). De creditcard neemt hiermee 12% van alle online aankopen voor zijn rekening. PayPal is met 7 miljoen aankopen nog een kleinere speler, maar dit aantal is relatief hard gegroeid (+34%). De toename van het belang van iDEAL, creditcards en PayPal gaat vooral ten koste van de meer traditionele betaalmiddelen, zoals (papieren) machtiging en acceptgiro. Zij leveren qua marktaandeel in.

Piet Mallekoote, directeur van Betaalvereniging Nederland, verwacht dat traditionele betaalmethoden zoals acceptgiro en overboeken het steeds meer afleggen tegenover echte online betaalmiddelen: “We zijn een pilot gestart om te onderzoeken of iDEAL kan worden uitgebreid met QR-codes. Hiermee kunnen ondernemers hun klanten onder andere veilig en makkelijk achteraf laten betalen op het moment van afhalen of bezorgen. Daarnaast kunnen klanten sinds kort met hetzelfde online gemak als iDEAL, veilig en vertrouwd een incassomachtiging via internetbankieren afgeven.”

Hoewel nog steeds ruim drie kwart van de online aankopen via een desk- of laptop plaatsvindt, groeit het aantal aankopen via de smartphone fors. In 2014 gebruikten Nederlanders bij 5,8 miljoen online aankopen hun smartphone. In 2015 is dit aantal toegenomen tot 8,9 miljoen, een stijging van 53 procent. Hiermee neemt het aantal online aankopen via smartphones harder toe dan de totale markt (+17 procent) en gaat inmiddels 6 procent van alle online aankopen via onze telefoons.

Daarnaast nemen de aankoopbedragen via de smartphone ook toe (+13 procent). Gemiddeld koopt de Nederlandse consument voor 54 euro per keer met zijn mobiel. Dezelfde trend is te zien bij aankopen via de tablet. Hier ligt het gemiddelde bedrag op 96 euro, een stijging van 14 procent ten opzichte van 2014. Nog steeds geldt dat de Nederlander voor duurdere aankopen eerder de desk- of laptop gebruikt. Hierbij ligt het gemiddelde bedrag namelijk op 126. Dit bedrag ligt overigens wel 2 procent lager dan in het voorgaande jaar.

Tegen de verwachting in is het thuisgebruik van smartphones bij online aankopen toegenomen. Waar in het vierde kwartaal van 2014 76 procent aangaf dat de laatste mobiele aankoop via de smartphone thuis is gedaan, is dit in het vierde kwartaal van 2015 toegenomen tot 81 procent. Voor aankopen via tablets is het nog minder gebruikelijk om dit buitenshuis te doen; 95 procent geeft aan zijn laatste aankoop met de tablet vanaf zijn thuislocatie te hebben gedaan.

Banken vinden blokkeren leefgeldrekening ongewenst

De leefgeldrekening is een betaalrekening die mensen in een schuldsaneringstraject in staat stelt om in het dagelijkse levensonderhoud te voorzien. Daarnaast is het een belangrijk instrument voor mensen met problematische schulden op weg naar financiële zelfredzaamheid.

Het is dan ook zeer onwenselijk dat deze rekening wordt geblokkeerd. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft daarom met staatsecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken afgesproken dat banken deze rekeningen niet blokkeren, tenzij het belang van de klant in het geding is of sprake is van fraude of een onveilige situatie.

Een leefgeldrekening, daggeld- of zakgeldrekening is een eenvoudige betaalrekening, zonder roodstandfaciliteit, maar met een bankpas. Dit type betaalrekening wordt in de praktijk aangehouden op basis van een rechterlijke uitspraak (beschermingsbewind en WSNP bewind) of op basis van vrijwillig bewind, bijvoorbeeld in een traject van minnelijke schikking.

In uitzonderlijke situaties kan een blokkade echter nodig of zelfs noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld als sprake is van frauduleus handelen of om redenen die verband houden met de veiligheid van het betaalinstrument. In deze situaties is een blokkade gerechtvaardigd, niet in de laatste plaats vanuit het klantbelang.

Cijfers Vektis tonen daling aantal zorgverzekeringspolissen

In 2016 konden verzekerden kiezen uit 61 zorgpolissen. Dit zijn er tien minder dan het jaar daarvoor. Hiermee ligt het aantal zorgpolissen in 2016 vrijwel op hetzelfde niveau als in 2012. Dat blijkt uit de Zorgthermometer Verzekerden in beeld 2016 van Vektis. De jaarlijkse stijging van het aantal polissen waaruit verzekerden kunnen kiezen lijkt daarmee omgezet te zijn in een daling.

De Zorgthermometer Verzekerden in beeld 2016 geeft informatie over het overstap- en keuzegedrag van mensen met betrekking tot zorgverzekeringen. Vektis heeft in februari het definitieve cijfer bekendgemaakt van mensen die per 2016 van zorgverzekeraar wisselden: 6,3%. Ruim 1 miljoen mensen veranderden van zorgverzekeraar.

Dit jaar brengt Vektis in de Zorgthermometer voor het eerst in beeld welke zorgverzekeraar marktleider is per gemeente. Voor onder andere gemeenten, zorgaanbieders en regionale samenwerkingsverbanden is dit relevante informatie. Ook nieuw in deze Zorgthermometer zijn de overstappercentages per gemeente. De meest honkvaste verzekerden wonen in Zeeland en Friesland. In het midden van het land wonen relatief veel overstappers.

In 2016 kiest driekwart van de mensen voor een naturapolis. 84 procent van de verzekerden heeft een aanvullende verzekering. Met name jongeren en mannen kiezen er wat vaker voor om geen aanvullende verzekering af te sluiten. Daarnaast zetten twee trends zich voort: het percentage verzekerden met een collectieve verzekering blijft dalen en het percentage verzekerden met een vrijwillig eigen risico neemt toe.

'Vliegensvlug spaargeld overboeken naar een andere bank'

Ohra lanceert Instant Payment. Met de OHRA Bank App kunnen klanten direct spaargeld overboeken van hun spaarrekening bij OHRA Bank naar hun betaalrekening bij een andere bank. Dit kan nu bij ING, Rabobank, ABN AMRO of SNS. Het geld staat binnen twee minuten op uw rekening. Voorlopig is het maximale bedrag per overboeking 1.000 euro. De gratis service kunt u dag en nacht, zeven dagen per week via de app gebruiken.

vrijdag 15 april 2016

Consumentenbord organiseert demonstratie bij a.s.r.

Vrijdag 15 april verzamelden bijna honderd consumenten met een Waerdye-polis van a.s.r. zich bij het hoofdkantoor van deze verzekeraar om samen met de Consumentenbond te demonstreren tegen de oneerlijke behandeling van gedupeerden met deze woekerpolis.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'We willen de verzekeraars en de minister van Financiën laten zien dat woekerpolishouders geen dossiernummers zijn maar dat achter elke polis een persoonlijk verhaal en een gezicht schuil gaat. We vinden het fantastisch dat zoveel consumenten de moeite hebben genomen om naar Utrecht te komen.' Naast de demonstranten bij het a.s.r. hoofdkantoor lieten ook honderden consumenten op Facebook weten de demonstratie te steunen en op het meldpunt van de Consumentenbond hebben zich bijna tweeduizend gedupeerden met een Waerdye-polis aangemeld. Combée: 'We willen dat a.s.r. alle klanten met een Waerdye-verzekering eerlijk compenseert voor de gebreken van deze woekerpolis en niet alleen een kleine groep klanten in het geheim.'

Voor het hoofdkantoor van a.s.r. sprak Bart Combée de demonstranten toe en riep de directie van de verzekeraar op consumenten eerlijk te behandelen. Combée overhandigde Philippe Wits, directeur levensverzekeringen van a.s.r., nogmaals de sommatie van de Consumentenbond. A.s.r. had deze eerder, zonder inhoudelijk te reageren, naast zich neergelegd. Combée: 'Wij zijn teleurgesteld in de reactie van a.s.r. van vandaag want zij zeggen nu weer dat zij elk geval individueel willen behandelen waardoor de ongelijkheid in stand blijft en mensen niet eerlijk gecompenseerd worden. De individuele gevallen kunnen wellicht verschillen, maar de polissen hebben allemaal dezelfde mankementen.'

Delta Lloyd in dialoog met adviseur op kennisdag

Delta Lloyd heeft voor het eerst de kennisdag “Delta Lloyd voor Adviseurs Live” georganiseerd. Ruim 200 verzekeringsadviseurs zijn in één middag bijgepraat over de product- en marktontwikkelingen in de schade- en inkomenmarkt. Delta Lloyd heeft deze dag georganiseerd om de dialoog aan te gaan en kennis te delen met verzekeringsadviseurs..

In de verschillende workshops deelden experts van Delta Lloyd hun kennis op het gebied van o.a. pleziervaartuigen, transport, aansprakelijkheid, brand en technische verzekeringen met de aanwezige adviseurs. Daarnaast gaf gastspreker Janthony Wielink een inspirerende sessie over inkomensverzekeringen. In de digitale corner demonstreerden Delta Lloyd medewerkers de online tools waar Delta Lloyd mee werkt.

Arjan Nollen, directeur Delta Lloyd Schade Zakelijk en Marketing & Verkoop: “Het intermediair is een belangrijke business partner voor Delta Lloyd. We willen graag onze kennis met hen delen en natuurlijk ook van hen horen wat er speelt in hun vakgebied. Deze eerste Delta Lloyd voor Adviseurs Live was een mooie gelegenheid voor verzekeringsadviseurs en onze experts om in één middag op meerdere thema’s met elkaar in gesprek te gaan. Daarnaast konden adviseurs tijdens de afsluitende borrel bijpraten met accountmanagers en vakgenoten.'

ABN AMRO Profielfonds 5 wint Thomson Reuters Lipper Fund Award

Op 11 april vond de jaarlijkse uitreiking plaats van de prestigieuze Thomson Reuters Lipper Fund Awards 2016. In diverse beleggingscategorieën waren de beste beleggingsfondsen genomineerd. In de categorie 'mixed asset EUR aggressive' (mixfondsen) heeft het ABN AMRO Profielfonds 5 de award gewonnen. 

Rico Fasel, directeur Beleggingsadvies & Zelf Beleggen ABN AMRO: 'De laatste jaren zien wij bij onze klanten veel interesse in onze adviesvorm profielfonds beleggen.We zijn erg blij met het winnen van deze onderscheiding.'

Beleggingsondernemingen moeten hun klanten beter leren kennen

Regelmatig onderzoekt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de kwaliteit van de dienstverlening bij beleggingsondernemingen. Bij de grootbanken, private banks en zelfstandige beleggingsondernemingen wordt gekeken naar de mate waarin zij hun klant kennen zodat zij ze kunnen voorzien van passend advies of goed beheer. Uit het onderzoek van de AFM blijkt dat de kwaliteit in 2015 een krappe voldoende oplevert.

In totaal zijn 20 beleggingsondernemingen onderzocht waarbij 88 klantdossiers zijn bekeken. Per dossier heeft de AFM gekeken of de beleggingsonderneming de klantgegevens op orde heeft. Om de klant goed van dienst te kunnen zijn, moet de onderneming immers weten wie de klant is en wat hij wil. Met welk doel wil de klant beleggen, heeft hij voldoende draagkracht, kennis en ervaring en welk risico is hij bereid te nemen? Gemiddeld scoren de beleggingsondernemingen een 3 (op een schaal van 1 tot 5) voor het inventariseren van de klantgegevens. Dat is weliswaar hoger dan in de voorgaande jaren, maar nog niet op het door de AFM beoogde niveau (4). De grootbanken behalen gemiddeld een 3,4, de private banks en de zelfstandige beleggingsondernemingen een 2,9.

De AFM geeft in totaal 8 van de 20 beleggingsondernemingen een onvoldoende voor het inventariseren van de klantgegevens. Voor de negatieve uitschieters is de AFM een handhavingstraject gestart. Daarnaast zijn de resultaten op het gebied van het inventariseren van de risicobereidheid teleurstellend. Het gaat hierbij om vragen als: hoeveel risico wil de klant nemen? Slechts 2 van de 20 beleggingsondernemingen scoren een voldoende op dit vlak. Dit baart de AFM zorgen. Het uitvragen van de risicobereidheid is des te belangrijker gezien de huidige lage rente. Met rendementspercentages die tot een aantal jaar geleden vrijwel risicovrij konden worden behaald, zijn momenteel wel degelijk risico’s gemoeid.

Om beleggingsondernemingen handvatten te geven bij de noodzakelijke kwaliteitsslag, heeft de AFM in haar rapport ook een aantal goede praktijkvoorbeelden opgenomen. Die goede voorbeelden kunnen de beleggingsondernemingen helpen bij het doorvoeren van verbeteringen, bijvoorbeeld als het gaat om het in kaart brengen van het risico dat de klant bereid is te nemen. De voorbeelden zijn er ook op gericht om te voorkomen dat het verzamelen van klantgegevens een invuloefening wordt.

De AFM benadrukt dat zij verwacht dat beleggingsondernemingen zich inzetten om de kwaliteit van de cliëntinventarisatie te verbeteren. Voor partijen die een onvoldoende scoren en die te weinig verbetering laten zien, zal de AFM formele maatregelen treffen.

donderdag 14 april 2016

ING stapt volledig uit NN

ING gaat haar laatste 45,7 miljoen aandelen in verzekeraar NN verkopen. De bank heeft nu nog een belang van 14,1 procent.

Sinds de zomer van 2014 is ING al in stappen het belang aan het afbouwen. De bedoeling is dat de transactie aan institutionele investeerders op 19 april gaat plaatsen.


woensdag 13 april 2016

'Vernieuwde code ondernemingsbestuur draagt bij aan cultuur van openheid en aanspreekbaarheid'

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is blij met de nadruk op waardeschepping op lange termijn en cultuur in de vernieuwde code corporate governance (ondernemingsbestuur). Hierin wordt aandacht besteed aan de verankering van een cultuur van openheid en aanspreekbaarheid in de organisatie. Met name het expliciet benoemen van de verantwoordelijkheid die het bestuur heeft om zorg te dragen voor de inbedding van cultuur in de onderneming vindt de NVB een stap vooruit.

Dit schrijft de NVB in haar reactie op de voorstellen van de Monitoring Commissie Corporate Governance Code. Cultuur en gedrag zijn belangrijke thema’s voor de bankensector en vormen daarom een significant onderdeel van de Code Banken 2015. De corporate governance code gaat zelfs een stapje verder door aan te geven hoe het bestuur daaraan invulling zou moeten geven.

Wiebes verdubbelt boete voor belastingontduikers

Staatssecretaris Wiebes van Financiën roept belastingontduikers op hun verborgen vermogen in het buitenland snel op te geven bij de Belastingdienst. De boete voor belastingontduikers die zichzelf melden bij de Belastingdienst verdubbelt per 1 juli naar 120 procent. ,,Hoe langer je wacht, hoe duurder het wordt,’’ aldus de staatssecretaris.

De komende jaren gaan de belastingdiensten van 100 landen onderling bankgegevens uitwisselen. ,,Verstoppen kan dus niet langer. Mensen die geld verborgen houden in het buitenland, lopen onherroepelijk tegen de lamp.’’

Belastingontduikers die worden ontdekt door de belastingdienst krijgen een boete tot 300 procent over het verschuldigde belastingbedrag. Die boete komt bovenop de belastingschuld.
Voor mensen die hun geld zelf opgeven voordat de Belastingdienst het weet, bedraagt deze boete nu 60 procent. Dat verdubbelt per 1 juli naar 120 procent.

Reaal app breidt uit en krijgt strakker design

Reaal lanceert vandaag een nieuwe update van de Dichtbij-app. Met deze update kun je nu een inboedel-, woonhuis-, verkeersrechtsbijstand- en overlijdensrisicoverzekering direct afsluiten via de app. Verder is de app voorzien van een nieuw design en handige functies waardoor de gebruikerservaring verbetert.

In de Dichtbij-app was het al mogelijk om snel een premie te berekenen van een doorlopende reisverzekering, aansprakelijkheidsverzekering of rechtsbijstandverzekering én deze meteen af te sluiten. Met de nieuwe update voegt Reaal daar de inboedel-, woonhuis-, verkeersrechtsbijstand- en de overlijdensrisicoverzekering aan toe. Deze uitbreiding is een belangrijke stap in het ontwikkelen van een complete app waar de klant al zijn verzekeringszaken regelt.

Rabobank, PGGM, Schiphol en Havenbedrijf Amsterdam ook bij Betaalme.nu voor snelle betaling

Rabobank, PGGM, Schiphol Group en Havenbedrijf Amsterdam hebben zich aangesloten bij Betaalme.nu, een initiatief dat streeft naar snellere betaling van kleine en middelgrote leveranciers. De vier vooraanstaande bedrijven gaan hun kleinste leveranciers binnen 30 dagen betalen.

Betaalme.nu is een niet-commercieel initiatief vanuit het Nederlandse bedrijfsleven, ondersteund door het ministerie van Economische Zaken. Het ging in november 2015 van start met Heineken Nederland, Randstad, Jumbo en FrieslandCampina als eerste bedrijven die zich achter het initiatief schaarden. In februari sloten ook KPN, NS en TomTom zich aan.

Het streven is dat binnen vijf jaar minstens de helft van de 1000 grootste Nederlandse ondernemingen meedoet met Betaalme.nu en dat op die manier circa € 2,5 miljard uit openstaande facturen wordt vrijgemaakt voor het mkb. Betaalme.nu streeft ernaar dat minstens een kwart van het mkb dankzij het initiatief makkelijker toegang tot liquiditeit krijgt.

Grote bedrijven die meedoen aan Betaalme.nu stellen een eigen manifest op waarin ze aangeven wat ze doen om ervoor te zorgen dat leveranciers uit het MKB sneller het geld van hun facturen binnen hebben.

Diverse bedrijven geven in hun manifesten aan dat ze de facturen van hun kleinste leveranciers binnen dertig dagen zullen voldoen, en zeggen toe dat ze hierover regelmatig aan Betaalme.nu zullen rapporteren. Het gaat daarbij om meer dan tienduizend MKB-bedrijven. Bovendien bieden sommige hun grotere MKB-leveranciers ketenfinanciering aan, waarbij de facturen van leveranciers snel en goedkoop worden gefinancierd door gespecialiseerde partijen.