donderdag 28 april 2016

Burundese overheid eist controle over bankbetalingen

Op last van de Burundese overheid dienen alle betalingen aan Burundi momenteel via de Centrale Burundese bank te gaan. Dit is het gevolg van nieuwe wetgeving die eind maart in werking is getreden. De wet heeft grote gevolgen voor de betaling van hulpgelden van Internationale Ngo's als Cordaid en andere donoren aan lokale organisaties, maar raakt ook bedrijfsmatige investeringen. De omzetting van harde valuta naar Burundese franken leidt tot koersverliezen van wel 30 procent.

De maatregel is het gevolg van een dringende behoefte van de overheid aan harde valuta. Veel Internationale donoren, waar onder Nederland, schortten uit onvrede over het verloop van de presidentsverkiezingen in juli vorig jaar en als middel om de overheid te dwingen de mensenrechten te respecteren, hun bilaterale hulp geheel of ten dele op.

Cordaid vreest dat de nieuwe wet de spanning in Burundi verder zal verhogen. Godefroid Nimbona, programma medewerker van Cordaid: "Internationale bedrijven en hulporganisaties worden op deze manier het land uit geduwd. De economie zal verder instorten en de inflatie toenemen, met als gevolg meer armoede, toenemende frustratie onder jongeren en nog meer geweld".

Cordaid is gedwongen haar betalingen aan haar veldkantoor in Bujumbura en aan lokale organisaties via rekeningen bij de Centrale Bank te laten verlopen. Financieel medewerker Martin Derks van Cordaid: "We maken nog maar kleine bedragen per keer over, de kans op instorting van de Burundese frank is te groot. Daarnaast is er een potentieel risico dat we niet meer bij ons geld kunnen indien nodig, als het op rekening van de Centrale Bank staat. De nieuwe wet heeft ons al gedwongen van betalingen af te zien".

Burundi staat op de rand van een burgeroorlog, sinds juli vorig jaar is het geweld niet meer gestopt, totaal 262.000 mensen zijn naar het buitenland gevlucht. President Nkurunziza weigert gesprekken met de oppositie, leger- en veiligheidsdiensten zijn alom vertegenwoordigd in het straatbeeld en het vredesinitiatief van de Afrikaanse Unie gaf geen resultaat.

Afgelopen week was dhr. Jean Bosco Nintunze bij Cordaid op bezoek, secretaris generaal van Caritas Burundi: "De onrust en het geweld heeft niets van doen met etniciteit. De jongerengeneratie is daar niet mee bezig, in massademonstraties gaan Hutu's en Tutsi's hand in hand. Een van de redenen dat de president zo desperaat vasthoudt aan de macht is grip te houden op de opbrengst van de enorme hoeveelheden coltan, nikkel en uranium die in onze bodem zitten. Zuid-Afrikaanse, Russische, Chinese en Europese bedrijven bieden grote bedragen en staan in de rij om tot exploitatie over te gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.