dinsdag 31 mei 2016

Peter De Keyzer, Chief Economist, verlaat BNP

Peter De Keyzer, Chief Economist bij BNP Paribas Fortis heeft besloten zijn carrière buiten de bank voort te zetten. Vanaf 1 september start Peter met een consulting bedrijf, gespecialiseerd in strategische communicatie, economisch advies en public affairs.

Het management heeft De Keyzer gevraagd om de bank in de toekomst te begeleiden in bepaalde acties waar zijn autoriteit en erkenning een duidelijke toegevoegde waarde hebben. Een nieuwe Chief Economist zal binnenkort benoemd worden.

Hypotheekaanvraag op de voet volgen met nieuwe app van De Hypotheker

Als eerste hypotheek-adviesorganisatie biedt De Hypotheker klanten vanaf vandaag een app aan waarmee zij hun hypotheekaanvraag op de voet kunnen volgen. Net als met het track & trace-systeem van de bezorging van een pakket, kunnen klanten op elk gewenst moment de status van de hypotheekaanvraag checken. Zo krijgen zij statusupdates bij elke nieuwe stap in het aanvraagproces en hebben ze goed inzicht in het proces van hun hypotheekaanvraag. De app is vanaf nu verkrijgbaar voor iOS en Android.

Met De Hypotheker-app kunnen klanten op hun smartphone de status van hun aanvraag bekijken en overige gegevens raadplegen. Een berichtenbox biedt een overzicht van alle wijzigingen in hun hypotheekaanvraag. Aan het einde van elke dag ontvangen gebruikers hier bovendien notificaties als er wijzigingen zijn die ze nog niet hebben bekeken. Verder kunnen klanten nagaan welke documenten ze nog moeten aanleveren en welke stappen de adviseur op de vestiging zal doorlopen. Per stap is uitgebreide informatie beschikbaar, eventueel voorzien van een persoonlijke toelichting van de adviseur. Daarnaast kunnen gebruikers van de app documenten openen die zij van hun adviseur hebben ontvangen en informatie over hun nieuwe woning bekijken. In de toekomst worden extra functionaliteiten aan de app toegevoegd, zoals het uploaden van documenten en een chatfunctie.

maandag 30 mei 2016

Wout Dekker ziet af van volgende termijn als voorzitter raad van commissarissen Rabo

Wout Dekker zal zijn functie als voorzitter van de raad van commissarissen tijdens de Algemene Leden Raad (ALR) vergadering op 14 september aanstaande overdragen aan Ron Teerlink, de huidige vice-voorzitter. Wout Dekker is nu drie jaar voorzitter en stelt zich niet beschikbaar voor een volgende vierjaarstermijn. Hij werd in 2010 benoemd als lid van de raad van commissarissen. In 2012 volgde zijn herbenoeming en in 2013 werd hij voorzitter van de raad van commissarissen.

Ron Teerlink, die in 2013 toetrad tot de raad van commissarissen, is door de raad van commissarissen uit zijn midden aangewezen als beoogd opvolger van Wout Dekker. Dit besluit is onder voorbehoud van goedkeuring door de toezichthouders. De vertrouwenscommissie van de Algemene Ledenraad heeft positief geadviseerd over de opvolging door Ron Teerlink. In de per 1 januari 2016 gewijzigde governance van Rabobank is de Algemene Ledenraad het hoogste besluitvormende orgaan.

Verzekeraar ASR op 10 juni naar de beurs

Verzekeraar ASR gaat naar verwachting op 10 juni naar de beurs in Amsterdam. Dat heeft NLFI, de stichting die namens de Nederlandse staat de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert, maandag bekendgemaakt.  De Staat verkoopt in eerste instantie een belang van maximaal 40 procent in ASR. Dat komt neer op 60 miljoen aandelen.

ING bouwt eerste mobiele ondernemersbank van Nederland

Om beter in te kunnen spelen op de wensen van ondernemers past ING Nederland de organisatie van haar dienstverlening voor MKB-klanten aan. ING bouwt de eerste mobiele ondernemersbank van Nederland en zet daarbij in op snelle interactie, waarbij de klant gemak ervaart en daar waar gewenst persoonlijk advies krijgt. In dit nieuwe omnichannel servicemodel ligt de nadruk op mobiele dienstverlening. De versnelling van processen zal er onder meer toe leiden dat ondernemers met een kredietvraag binnen 48 uur over het krediet kunnen beschikken. Tegelijkertijd blijft ING lokaal aanwezig om MKB-klanten bij te staan met deskundige adviseurs op de momenten dat de klant behoefte heeft aan persoonlijk contact.

Klanten doen hun bankzaken steeds vaker mobiel en verwachten dat dienstverlening en service altijd en overal optimaal beschikbaar zijn. Of het contact nu verloopt via internet, mobiel, een bankkantoor of de telefoon, de klantervaring moet vergelijkbaar zijn en de dienstverlening moet naadloos in elkaar overgaan. De succesvolle omvorming van de retailbank van ING Nederland van multichannel naar omnichannel dienstverlening wordt nu ook volledig doorgezet in de dienstverlening aan MKB-klanten. Daarbij wordt fors geïnvesteerd in de digitale dienstverlening.

De ambitie van ING is om de eerste mobiele ondernemersbank van Nederland te worden. Uitgangspunt is dat de MKB-klant al zijn bankzaken digitaal kan doen, waarbij de dienstverlening volledig is afgestemd op de individuele behoeften van de klant. Hierdoor ontstaat er ook een versnelling in de dienstverlening. Zo kort ING het aanvraagproces voor zakelijk krediet in, waardoor ondernemers binnen 48 uur over het krediet kunnen beschikken. Tegelijkertijd blijft ING lokaal aanwezig om MKB-klanten bij te staan met deskundige adviseurs op de momenten dat de klant behoefte heeft aan persoonlijk contact.
.
De nieuwe koers zorgt voor vereenvoudiging van processen en IT-systemen en voor uitbreiding van het aantal bankzaken dat digitaal afgehandeld kan worden. Dit leidt tot een reductie van circa 300 arbeidsplaatsen. Hierbij zet ING zo veel mogelijk in op natuurlijk verloop, het begeleiden van medewerkers naar ander werk en een goed sociaal plan.
  
 Nick Jue, CEO ING Nederland: “De versnelling van onze dienstverlening aan MKB-ondernemers past helemaal in de richting die we vorig jaar zijn ingeslagen om onze organisatie flexibel – agile – te maken, zodat we beter op de wensen van de klant kunnen inspelen. Een transparant en snel kredietproces staat voor MKB-ondernemers hoog op de wensenlijst. Helaas gaat deze nieuwe aanpak ook gepaard met verlies van arbeidsplaatsen. We zullen, net als in het verleden, onze uiterste best doen om voor iedereen die boventallig wordt een passende oplossing te vinden.”

vrijdag 27 mei 2016

AFM legt last onder dwangsom op aan financieel adviseur Storms

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 21 april 2016 een last onder dwangsom opgelegd aan Marcel Storms. Storms is bestuurder van EMSTO Advies B.V. De AFM vermoedt dat Storms adviseert over dan wel bemiddelt in onder andere hypotheken zonder AFM-vergunning.

Om te kunnen beoordelen of hij hiermee daadwerkelijk de wet overtreedt, heeft de AFM Storms om informatie gevraagd. Omdat Storms niet volledig heeft voldaan aan de informatieverzoeken van de AFM, heeft de AFM hem door deze maatregel gelast deze informatie alsnog te geven.

De AFM zegt te beschikken over informatie waaruit blijkt dat Storms consumenten thuis bezoekt en zich voordoet als een bemiddelaar die nauw samenwerkt met een vergunninghouder, waardoor hij zelf niet over een AFM-vergunning hoeft te beschikken. Het is verboden om zonder AFM-vergunning te adviseren over en te bemiddelen in financiële producten.

Bestuurlijke boete voor Waerdeveldt

De Nederlandsche Bank meldt dat het op 12 oktober 2015 een bestuurlijke boete van 10.000 euro heeft opgelegd aan Waerdeveldt (hierna: Waerdeveldt) vanwege het overtreden van artikel 3:72, eerste lid, van de Wet op het financieel toezicht (hierna: Wft). Waerdeveldt heeft de kwartaalrapportage over het tweede kwartaal van 2015 niet binnen de wettelijk voorgeschreven termijn bij DNB ingediend.

Waerdeveldt diende de kwartaalrapportage over het tweede kwartaal van 2015 uiterlijk op 11 augustus 2015 aan DNB te verstrekken. Waerdeveldt heeft de rapportage op 18 augustus 2015 aan DNB verstrekt.

donderdag 26 mei 2016

Circa 300 banen weg bij ING

ING gaat ongeveer driehonderd Nederlandse banen schrappen, omdat het financiële concern bankzaken voor klanten in het midden- en kleinbedrijf meer via mobiele kanalen gaat afhandelen. Dat heeft het bedrijf vanmiddag laten weten. ING wil de ingreep per 1 augustus doorvoeren. De bank wil dat de medewerkers zo veel mogelijk vertrekken via natuurlijk verloop. Andere medewerkers krijgen begeleiding in de zoektocht naar een nieuwe baan.

Lagere nettowinst voor NN Group

NN Group (Nationale-Nederlanden) heeft over het eerste kwartaal van 2016 een lagere nettowinst gerealiseerd van 270 miljoen euro. De operationele winst van het voormalige dochterbedrijf van ING stabiliseerde op 305 miljoen euro. Het Nederlandse levensverzekeringsonderdeel wist zijn prestaties te verbeteren, terwijl ook onderdeel NN Bank beter draaide. De internationale activiteiten staan onder druk door onrust op de internationale markten.

Hypotheek met twee jaar rentevast onder de 1% bij ABN AMRO

ABN AMRO verlaagt vanaf vrijdag het rentetarief voor hypotheken met een twee jaar rentevast periode naar 0,99%. Op dit moment is de rente nog 1,7 procent.

De bank doet dit om klanten te kunnen laten profiteren van de huidige lage rente. Gedurende de twee jaar rentevast periode heeft de klant rentebedenktijd om eventueel over te stappen naar een andere rentevaste periode. De klant bepaalt zelf het overstapmoment.

Klanten kunnen ook kiezen voor een rentemix: een combinatie van verschillende rentevaste perioden voor meerdere leningdelen. Dit biedt onder andere flexibiliteit om in te spelen op wijzigingen in de persoonlijke situatie van de klant en marktrenteontwikkelingen.

Intrekking beleidsregel berekening aandelen bij financiële instrumenten, indices en mandjes

De AFM heeft de beleidsregel aangaande de methodiek voor het berekenen van aandelen waarop financiële instrumenten betrekking hebben en de meldingsplicht bij indices en mandjes ingetrokken.

De intrekking, die op 25 mei 2016 is gepubliceerd in de Staatscourant, is het gevolg van de actualisatie van het Nederlandse wet- en regelgevingskader als gevolg van de Wijzigingsrichtlijn transparantie. Genoemde wijzigingen werden op 29 januari 2016 in Nederland doorgevoerd.

Als onderdeel van de wijzigingen is Gedelegeerde Verordening 2015/761 (EU) in Nederland van kracht geworden. Deze Verordening regelt - kort gezegd - de methodiek voor het berekenen van stemmen in het geval van (cash-settled) financiële instrumenten, indices en mandjes. Meldende partijen worden geacht voor het berekenen van aandelen aan te sluiten bij de methodiek van genoemde Verordening. De ingetrokken beleidsregel is daarmee overbodig geworden. Een meer uitgebreide toelichting (met een link naar (de toelichting in) de Staatscourant) is te lezen bij het besluit in de Staatscourant.

woensdag 25 mei 2016

Rabobank biedt ondernemers financiering via vermogende klanten

Rabobank start een proef waarbij MKB-ers geld lenen van vermogende klanten van de bank. Voor ondernemers betekent dit een bredere toegang tot financiering en vermogende klanten krijgen er een nieuwe investeringsmogelijkheid bij. Deze vorm van ‘peer-to-peer lending’ is een aanvulling op bestaande financieringsvormen zoals regulier bankkrediet en crowdfunding. Rabobank bouwt een online platform (“Rabo & Co”) waarop ondernemers en Private Banking-klanten samenkomen. Ondernemers plaatsen daar hun financieringsaanvraag en Private-Banking klanten geven aan welke lening ze willen meefinancieren. Rabobank neemt in de proeffase zelf voor minimaal 50 procent deel in iedere financiering.

De proef loopt tot december. Deelnemers zijn Private-Banking klanten met een vrij belegbaar vermogen van minimaal EUR 1 miljoen. Het minimale aandeel in een krediet van één onderneming is EUR 100.000. De ondernemers die aan de proef meedoen bevinden zich in de groeifase en zijn op zoek naar een uitbreidings- of herfinanciering. Rabobank is voor de ondernemer het aanspreekpunt.
 
Rien Nagel, lid van de raad van bestuur: “Deze manier van kredietverlening heeft de toekomst. Wij verwachten dat er grote belangstelling is onder onze klanten. Ondernemers zijn meer en meer aangewezen op alternatieve financieringsvormen. Dit heeft onder andere te maken met de strengere kapitaaleisen voor banken. Rabobank wil klanten met een goed bedrijfsplan optimaal ondersteunen met een financiering, maar zal deze steeds minder volledig via de eigen balans laten lopen. De particuliere klanten die meeparticiperen in de lening hebben dezelfde voorwaarden, zekerheden en rendement als de Rabobank en we delen naar rato de lasten als een ondernemer in betalingsproblemen komt. Samen uit, samen thuis dus.”
 
Rien Nagel: “Deze vorm van kredietverlening is typisch Rabobank. We zijn ooit opgericht om vermogende boeren te koppelen aan boeren die geld nodig hadden. Wat we nu gaan doen is vergelijkbaar: het geld gaat nu direct van de vermogende particulier naar de geld-behoevende onderneming. Rabobank blijft als intermediair en als belangrijkste participant de financiering beheren, maar zonder haar eigen balans volledig in te zetten. Als het platform succesvol is willen we het ook openstellen voor institutionele investeerders.”

Delta Lloyd: streep onder het verleden

Topman Hans van der Noordaa zat duidelijk goed in zijn vel tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Zelfverzekerd ging hij in op de business gerelateerde vragen van beleggers, terwijl president-commissaris Rob Ruijter zichtbaar meer moeite had kritiek op de governance van Delta Lloyd te pareren.

Na alle tumult van het afgelopen jaar wil Delta Lloyd zich richten op de toekomst. Van der Noordaa ziet kansen in pensioenen, waar verzekeraars slechts twintig procent van de markt in handen hebben in Nederland. Gedwongen door nieuwe Solvency-2 richtlijnen - waarbij verzekeraars extra kapitaal moeten aanhouden wanneer meer risico wordt gelopen - richt (ook) Delta Lloyd zich op producten waarbij ze zelf nauwelijks risico loopt, bijvoorbeeld defined contribution pensioenen via BeFrank. Hoewel dit soort “capital light” producten lage marges leveren, kunnen hoge volumes compensatie bieden.

De markt is competitief, maar er zijn ook niet teveel concurrenten, aldus Van der Noordaa.

dinsdag 24 mei 2016

ABN AMRO geeft opnieuw groene obligatie van 500 miljoen euro uit

ABN AMRO heeft haar tweede ‘Euro green bond’ uitgegeven. Het gaat om een senior unsecured groene obligatie die gecertificeerd is door Oekom en het Climate Bond Initiative.

Met deze obligatie financiert ABN AMRO hypotheken van recent gebouwde zeer energiezuinige woningen, leningen voor zonnepanelen en/of energieverbeteringsmaatregelen op bestaande woningen en duurzaam ontwikkeld commercieel vastgoed. Bij deze tweede obligatie zijn als nieuwe assets energie-efficiënte renovaties en transformaties op bestaand commercieel vastgoed toegevoegd.

“We merken dat institutionele investeerders veel interesse hebben om te investeren in bewezen groene assets”, aldus Daniëlle Boerendans van ABN AMRO Funding & Capital Issuance. De ABN AMRO leningen waarin kan worden geïnvesteerd zijn extern gevalideerd op transparantie en duurzaamheidscriteria door ‘Oekom research’ en het ‘Climate Bond Initiative’ (CBI).

maandag 23 mei 2016

Bestuurlijke boete voor ASR Bank

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft op 10 mei 2016 een bestuurlijke boete van 350.000 euro opgelegd aan ASR Bank. ASR Bank dient volgens regelgeving te allen tijde minimaal aan een totale kapitaalratio van 8 procent te voldoen. Door achtergestelde leningen van financiële instellingen niet, zoals de wet- en regelgeving voorschrijft, af te trekken van haar toetsingsvermogen heeft ASR Bank in januari en februari 2015 de wettelijke minimale totale kapitaal- c.q. solvabiliteitsratio van 8 procent doorbroken.

Het basisbedrag voor overtreding van dit wetsartikel is 2 miljoen euro. Bij het bepalen van de hoogte van deze boete dient DNB in haar overwegingen onder meer rekening te houden met de ernst en duur van de overtreding, de mate van verwijtbaarheid, de feiten en de bijzondere omstandigheden van het geval en de draagkracht van ASR Bank. 

Aegon verkoopt resterende deel van de Britse lijfrenteportefeuille

Aegon verkoopt een deel van zijn Britse lijfrenteportefeuille van 3 miljard pond aan Legal & General. De transactie volgt op de recent aangekondigde verkoop van 6 miljard pond van Aegon's Britse lijfrenteportefeuille en rondt hiermee de verkoop van de eigen lijfrenteportefeuille af.

Aegon heeft nu ongeveer 1 miljard pond aan lijfrenteverplichtingen over door een inkomende herverzekeringstransactie. De verkoop van vandaag sluit aan bij Aegon's ambitie om kapitaal vrij te maken uit niet-kernactiviteiten.

In 2010 heeft Aegon ervoor gekozen om niet meer actief lijfrentes op de Britse markt te verkopen, omdat het niet meer past bij de rendementseisen van Aegon in relatie tot de risico's. Met deze verkoop van de Britse lijfrenteportefeuille verlaagt Aegon zowel zijn langleven- als kredietrisico. De verkoop is in lijn met de verschuiving naar activiteiten waarvoor minder kapitaal aangehouden hoeft te worden.

Financiële dienstverlening in een snel veranderende wereld

Trends als digitalisering, demografische ontwikkelingen en internationalisering hebben grote invloed op de financiële sector en vergen een verantwoorde transitie van de financiële dienstverlening. Vijf brancheorganisaties in de financiële sector komen daarom met suggesties, aandachtspunten en 10 punten voor de financiële sector in een document getiteld “Verantwoord Vernieuwen”. Dit document vormt de aanzet voor de verdere discussie met stakeholders.
 
De financiële dienstverlening is een onmisbaar onderdeel van de reële economie en heeft een belangrijke maatschappelijke functie. De terugtredende overheid en de vergrijzing leiden ertoe dat burgers meer zelf verantwoordelijk worden voor onder andere inkomenszekerheid, zorg en oude dag. In hun toekomstvisie presenteren de brancheorganisaties tien punten die ruimte en kaders moeten bieden voor financiële dienstverlening.
 
Zo pleiten de vijf organisaties voor regelgeving op degelijke grondslagen. ‘Bestaande regelgeving gaat anders beoordeeld worden in de context van nieuwe partijen en nieuwe wensen van consumenten. Dit brengt  uitdagingen met zich mee voor de regelgever; regelgeving zal een robuust karakter moeten hebben om ruimte te kunnen laten aan snel veranderende markten.’
De organisaties doen ook een oproep aan de toezichthouders. ‘Innovatie vergt ruimte en risicobereidheid. Dat vereist aanpassingsvermogen van alle partijen, ook van toezichthouders’. De sector neemt zelf verantwoordelijkheid. ‘Regelgeving alleen is niet voldoende voor vertrouwensherstel.’
 
Digitalisering, meer spelers en internationalisering hebben ingrijpende gevolgen voor de financiële sector. Kapitaal kent geen grenzen. Soms is er in Nederland de neiging voor extra aanscherping van Europese regelgeving te kiezen. De organisaties roepen op om samen met wet- en regelgevers en toezichthouders te werken aan gebalanceerde en verantwoorde kaders binnen de geïntegreerde Europese markt.
 
Per saldo levert toename van aanbod en diversiteit van aanbieders winst op voor klanten en de maatschappij. De organisaties zijn zich bewust dat veranderingen in een normaal economisch speelveld kunnen leiden tot winnaars en verliezers bij aanbieders, waarbij ingrijpende gevolgen voor de samenleving als geheel moeten worden voorkomen. 
 
De vijf betrokken organisaties zijn: de Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars, de branchevereniging van onafhankelijk financieel adviseurs Adfiz, de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) en de Dutch Fund and Asset Management Association (DUFAS).
 

Convenant samenwerking Kansspelautoriteit en AFM

De Kansspelautoriteit en de AFM hebben afspraken gemaakt over hun samenwerking bij de uitvoering van de Wet op het financieel toezicht(Wft), de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en de Wet op kansspelen (Wok).

De Kansspelautoriteit en de AFM werken samen om overlap van werkzaamheden te voorkomen en om de kwaliteit van beide toezichtdomeinen te bevorderen. De afspraken over samenwerking en informatie-uitwisseling met betrekking tot Wok, Wft en Wwft zijn vastgelegd in een Convenant dat vandaag werd ondertekend door de bestuurders van beide toezichthouders.

vrijdag 20 mei 2016

Eerste investering ABN AMRO Digital Impact Fund in Zweedse fintech Tink

ABN AMRO investeert 1,5 miljoen euro in de Zweedse fintech Tink. Beide partijen verdiepen daarmee de bestaande samenwerking die vorig jaar al leidde tot de pilot met de personal finance management app Grip onder tienduizend ABN AMRO-klanten.

ABN AMRO beschouwt de samenwerking met Tink als een succes en wil de relatie met Tink strategisch verdiepen door nu een belang te nemen in de fintech. ABN AMRO is naast de Scandinavische bank SEB en twee Zweedse investeringsmaatschappijen, een van de in totaal vier partijen die in deze ronde investeren in Tink.

De deelname in Tink is de eerste investering van het Digital Impact Fund dat ABN AMRO in oktober 2015 heeft opgericht. Doel van dit 10 miljoen euro grote fonds is om te investeren in fintech bedrijven die beschikken over innovatieve technologie of concepten die digitale transformatie van ABN AMRO kunnen versnellen. Met deze strategie wil ABN AMRO inspelen op een sterk toenemende vraag naar online dienstverlening en haar klanten nog beter bedienen.

Binnen de digitaliseringsstrategie werkt ABN AMRO verder actief samen met fintech startups door ze in contact te brengen met partijen uit haar eigen netwerk voor investeringen. Daarnaast biedt de bank faciliteiten en expertise binnen tech-hubs als TSO Munt Square, een co-working space voor startups in een voormalig ABN AMRO bankkantoor. Via het bedrijf Digital Asset Holdings investeert ABN AMRO in blockchain technologie

Aegon rondt aandelen inkoopprogramma af

Aegon heeft het tweede deel van het aandelen inkoopprogramma van 400 miljoen euro afgerond. Tussen 1 april en 19 mei 2016 heeft het bedrijf 42 miljoen aandelen ingekocht voor een gemiddelde prijs van 4,76 euro per aandeel. Het eerste deel van het programma van 200 miljoen is op 31 maart 2016 afgerond.

Aegon heeft tijdens een conferentie voor analisten en beleggers in januari een update van zijn strategie en financiële doelstellingen voor 2018 gegeven. Tijdens deze conferentie zijn de plannen gepresenteerd om het rendement voor aandeelhouders te verhogen. Het aandelen inkoopprogramma van 400 miljoen euro en de stijging van het dividend over 2015 van 9% zijn daar onderdeel van.

DNB en de AFM benoemen externe evaluatiecommissie toetsingsproces

DNB en de AFM hebben een externe evaluatiecommissie benoemd onder leiding van Annetje Ottow, om een evaluatie uit te voeren naar de toetsingen van DNB en de AFM en de ingezette versterkingen in het toetsingsproces door de toezichthouders in de afgelopen jaren. De evaluatiecommissie heeft het voornemen eind dit jaar met een rapport te komen. DNB en de AFM hebben deze evaluatie eerder aangekondigd in een brief aan de minister van Financiën die deze brief naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De centrale onderzoeksvraag voor de commissie luidt: ‘Voorziet de huidige opzet van de toetsingen van bestuurders en commissarissen op geschiktheid en betrouwbaarheid en de daaruit voortvloeiende werkwijze van DNB en de AFM in een adequate uitvoering van de wettelijk opgelegde taken?
Naast Annetje Ottow hebben ook Janka Stoker en Jan Hommen zitting in de externe evaluatiecommissie. Annetje Ottow is decaan van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie van de Universiteit Utrecht en hoogleraar Economisch Publiekrecht aan dezelfde universiteit. Ze is gespecialiseerd in toezicht(houders), marktordening, mededinging en Europees recht.

Janka Stoker is onder andere hoogleraar ‘Leiderschap en Organisatieverandering’ en directeur van het leiderschaps-expertisecenter‎ 'In the LEAD' aan de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen.

Jan Hommen is onder andere voorzitter van de Raad van Commissarissen van Koninklijke Ahold NV en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij. Hij heeft gedurende zijn loopbaan bestuursfuncties bekleed bij Alcoa in de Verenigde Staten, Koninklijke Philips NV, ING Groep en KPMG Nederland.

donderdag 19 mei 2016

Beursgangen in Amsterdam zijn groot in aantal maar beperkt in omvang

De Amsterdamse beurs beleeft een zeer druk kwartaal als het gaat om het aantal beursintroducties. Wat betreft de hoeveelheid kapitaal die uit de markt moet worden gehaald, valt het nog mee, vindt branchevereniging VEB. Het laatste kwartaal van 2015 was heftiger.

Na de beursgang van funderingsbouwer Sif Group vorige week, is een stroom aan aankondigingen over beursintroducties losgekomen. Vrijdag maakte de staat bekend dat verzekeraar ASR naar de beurs wordt gebracht, tweede pinksterdag meldde Philips dat zijn lichtdivisie een notering krijgt.

Dinsdag kwam ForFarmers met zijn prospectus en kondigde fitnessketen Basic-Fit zijn beursgang aan. Volgens Bloomberg kunnen ook internetbedrijf Takeaway.com en logistiek concern Ceva daar nog bij komen.

Nieuwe benoemingen bij Delta Lloyd

Jan van Autreve, algemeen directeur van het Belgische Delta Lloyd Life verlaat Delta Lloyd per 1 juli om zijn carrière elders voort te zetten. Zijn werkzaamheden zullen voorlopig worden waargenomen door Filip Depaz. Depaz is lid van het directiecomité van Delta Lloyd Life en draagt de verantwoordelijkheid voor de departementen Operations, ICT & Facilities. Hij werkt met een tussenpauze in totaal 14 jaar voor Delta Lloyd Life. Over de definitieve opvolging van Jan van Autreve volgt nader bericht.

woensdag 18 mei 2016

Failliete DSB maakt nog steeds 174 miljoen euro winst

De DSB Bank mag dan alweer bijna zeven jaar failliet zijn, toch maakt de bank van voormalig eigenaar Dirk Scheringa in 2015 nog 174 miljoen euro winst. Dat geld is te danken aan langdurige leningen, zoals hypotheken, dus er komt nog steeds maandelijks geld binnen. In maart stond nog voor 3,8 miljard euro aan leningen uit bij 74.500 klanten.

Grote schoonmaak bij Robeco

Vermogensbeheerder Robeco gaat flink op de schop. De Japanse grootaandeelhouder Orix trekt via een overkoepelende holding de macht naar zich toe, meldt De Telegraaf. Als gevolg daarvan wordt het huidige Robeco opgesplitst in een holding en een asset manager die in Rotterdam gevestigd blijft. Vorige maand vertrokken al twee bestuurders met slaande deuren, Hans Rademaker en Hester Borrie.

'Met ASR is andermaal een aandeel te koop dat een even verlokkelijk als onzeker dividend zal bieden'

Aandelen van Europese verzekeraars worden relatief laag gewaardeerd. Dit betekent dat de aandelen ASR die binnenkort in de verkoop komen een relatief hoog dividendrendement zullen bieden, aldus branchevereniging VEB. De keerzijde is bekend: onzekerheid over de houdbaarheid van dat dividend door de solvabiliteitsratio.

De overheid maakte vrijdag bekend dat ASR naar de beurs wordt gebracht. Nog dit kwartaal moet een deel van de aandelen worden verkocht.

Er is nog geen prospectus en prijsindicatie. Op basis van het jaarverslag en de waardering van andere verzekeraars is echter wel een schatting te maken van de prijs die ASR zal opbrengen. De meeste verzekeraars hebben een marktwaarde die aanzienlijk lager is dan hun boekwaarde. Voor NN Group is dit op dit moment circa de helft, voor Delta Lloyd circa 64 procent. Het Franse Axa, vele malen groter dan de Nederlandse verzekeraars, noteert op 85 procent.

Koningin Máxima spreekt bij bestuursvergadering Europese Bankenfederatie

Koningin Máxima is vrijdag 20 mei 2016 aanwezig bij de halfjaarlijkse bestuursvergadering van de Europese Bankenfederatie in Amsterdam. Zij houdt een toespraak in haar hoedanigheid van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling en als erevoorzitter van het platform Wijzer in geldzaken.

De Europese Bankenfederatie (EBF), opgericht in 1960, is de vertegenwoordiger van de Europese bankensector. In totaal zijn 32 nationale bankenverenigingen aangesloten. Deze vertegenwoordigen zo’n 4500 banken met ongeveer 2,3 miljoen werknemers. Namens de bankensector is EBF gesprekspartner voor Europese en internationale financiële instellingen, waaronder de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en de Europese Bankenautoriteit.
 
De EBF is de afgelopen jaren steeds meer aandacht gaan besteden aan financiële educatie in Europa en heeft in maart voor de tweede keer de Europese week van het geld georganiseerd. Tijdens de bijeenkomst in Amsterdam wil de EBF haar leden aansporen nog meer aandacht te geven aan financiële educatie. Koningin Máxima, betrokken bij de Nederlandse week van het geld, spreekt over de manier waarop financiële bewustwording en zelfredzaamheid kunnen worden vergroot. Zij gaat in op het belang van financiële educatie en het verstandig omgaan met geld, met name voor kinderen en jongeren.
 
De EBF houdt haar 122e vergadering in Amsterdam ter gelegenheid van het Nederlands voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.

dinsdag 17 mei 2016

Voor het eerst meer pin dan contant in Nederland

In 2015 hebben Nederlandse consumenten voor het eerst meer aankopen met de pinpas betaald dan met contant geld. Gemiddeld rekenden zij de helft van hun aankopen bij winkels, benzinestations, horeca en andere gelegenheden af met de pinpas, 49,5 procent met contant geld en 0,5 procent met de creditcard. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Betaalvereniging Nederland en de Nederlandsche Bank naar het gebruik van contant geld en de pinpas in Nederland in 2015.

Tussen 2014 en 2015 is het aantal contante betalingen van consumenten aan de kassa gedaald van 3,44 miljard naar 3,19 miljard. De totale waarde hiervan nam af van EUR 42 miljard naar EUR 40 miljard. Consumenten zijn hun aankopen vaker met de pinpas gaan betalen. Het aantal pinbetalingen is toegenomen van 2,91 miljard naar 3,23 miljard betalingen. Hiermee ligt het aantal pinbetalingen 40 miljoen hoger dan het aantal contante betalingen. De totale waarde van de pinbetalingen is gestegen van 89 miljard naar 93 miljard euro.

Van oudsher gebruikten consumenten hun pinpas vooral voor de wat hogere bedragen, terwijl zij kleinere aankopen vaker contant afrekenden. De afgelopen jaren is er een duidelijke verschuiving zichtbaar richting meer pin bij de allerkleinste aankopen. Betaalden consumenten in 2010 nog 11% van hun aankopen onder de EUR 5 met de pinpas, in 2015 deden zij dit in 30% van de gevallen. Naast de afschaffing van de Chipknip per 1 januari 2015 heeft de invoering van contactloos betalen in 2014 hier mogelijk aan bijgedragen. Bij deze vorm van betalen houden consumenten hun betaalpas (of mobiele telefoon) dichtbij de betaalautomaat. Voor bedragen tot en met EUR 25 hoeft zelfs geen pincode ingevoerd te worden. Dat maakt het afrekenen makkelijker en sneller.

Ook Knab neemt afscheid van de cardreader

Onlinebank Knab vervangt het goedkeuren van overboekingen door het accorderen met de pincode van de app. Dat meldt De Telegraaf. Klanten krijgen bij een overboeking een melding via een pushbericht op de smartphone. ING, ABN Amro, Rabobank en SNS Bank bieden klanten deze mogelijkheid al veel langer aan.

'Indexhugging schaadt klantbelang'

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in 2015 onderzocht hoeveel in Nederland gevestigde beleggingsfondsen kwalificeren als indexhuggers. Wanneer een fonds te dicht bij de benchmark blijft, dan is de potentie om op lange termijn toegevoegde waarde te bieden te klein om de hogere kosten te verantwoorden. De AFM vindt daarom dat fondsen die kwalificeren als indexhugger het klantbelang onvoldoende centraal stellen.

Van de in Nederland gevestigde aandelenfondsen is 8% aan te merken als potentiële indexhugger. Daarnaast zijn er ook veel buitenlandse aanbieders op de Nederlandse markt actief. Indexhugging (ook wel bekend onder als ‘closet indexing’) bestaat wanneer een beleggingsfonds wordt gepresenteerd als een actief beheerd fonds terwijl het in werkelijkheid de benchmark nauwgezet volgt en daarbij de kosten van een daadwerkelijk actief beheerd fonds in rekening brengt. De AFM vindt dat beleggingsfondsen die kwalificeren als indexhugger het klantbelang onvoldoende centraal stellen. Het streven moet zijn dat de fondsen die in Nederland worden aangeboden, niet kwalificeren als indexhuggers.

Het rapport van de AFM is in lijn met de Public Statement van de European Securities and Markets Authority (ESMA) van 2 februari 2016 waarin ESMA nationale toezichthouders oproept om stappen te ondernemen tegen indexhugging. Uit het onderzoek van de AFM blijkt dat 7 van de 85 onderzochte Nederlandse fondsen als potentiële indexhuggers zijn aan te merken. Deze fondsen hadden in 2014 bijna een half miljard euro retailvermogen onder beheer (2% van het vermogen van de 85 fondsen). De AFM wil dat indexhuggers de informatieverstrekking en kosten laten aansluiten bij de mate van actief beheer dan wel actiever gaan beleggen. De slotsom kan ook zijn dat het fonds geen bestaansrecht meer heeft. De AFM heeft de beheerders van de betreffende fondsen hierop aangesproken.

zaterdag 14 mei 2016

'Wurgkredieten Interbank zijn moreel verwerpelijk'

Door de woekerrente van geldverstrekker Interbank zijn veel consumenten in de problemen gekomen: families lossen nauwelijks af en hebben al tienduizenden euro's rente betaald, zo blijkt uit een aflevering van VARA Kassa.

Willem en Rita sloten in 2003 een krediet af bij Interbank. Zij hebben tot nu toe al meer dan 46.000 euro betaald en nog steeds een restschuld van 28.500 euro. Dat komt door de hoge rente. Ze betalen namelijk 12,3 procent rente

Bij Stichting Geldbelangen liggen nu 200 meldingen van mensen die ook een wurgkrediet hebben.

Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten AFM noemt deze klanten 'locked-up'. Dat wil zeggen: gevangen in hun krediet. De zorgplicht vereist dat de geldverstrekker pro-actief in gesprek gaat met de klant over hoe uit deze situatie te komen. Als een geldvertrekker dat niet doet, kan de AFM uiteindelijk boetes opleggen aan geldverstrekkers. De financiële toezichthouder noemt de wurgkredieten onwenselijk. De AFM is daarom al twee jaar bezig om probleemkredieten bij geldverstrekkers aan te pakken.

Hoogleraar Financiële Markten Arnoud Boot (UvA) noemt deze wurgkredieten moreel verwerpelijk. "Het zijn kwetsbare mensen en als er iets tegenzit ga je het ene gat met het andere vullen. Dan kan je niet meer zeggen: eigen schuld dikke bult. Met het tussentijds verhogen van de rente zet je mensen klem."


vrijdag 13 mei 2016

Mannen vaker verzekeringsfraudeur dan vrouwen

Mannen plegen vaker verzekeringsfraude dan vrouwen. Vrouwelijke fraudeurs zijn er doorgaans wel vroeger bij dan mannen: de meeste dames worden rond hun dertigste betrapt, mannen lopen in de regel op iets latere leeftijd tegen de lamp. In de provincies Flevoland, Zuid-Holland en Limburg wonen relatief gezien de meeste gesnapte verzekeringsfraudeurs.

Dat staat in het onderzoeksrapport ‘Fraudeurs gevangen in facts en figures’ van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) van het Verbond van Verzekeraars. Geregistreerde oplichters frauderen veruit het vaakst met verzekeringen voor motorrijtuigen, gevolgd door brandverzekeringen (opstal en inboedel) en aansprakelijkheidsverzekeringen. Zwendel met reisverzekeringen staat op de vierde plaats.
Meer kennis voor efficiënte fraudeaanpak

Verzekeraars hebben de maatschappelijke verantwoordelijkheid om fraude met verzekeringen te voorkomen en te bestrijden. De verzekeringsmarkt wil zich beter kunnen wapenen tegen (potentiële) fraudeurs, die verzekeraars en hun klanten op onnodige kosten jagen. Daarom wil het CBV zich met dit onderzoek een beter beeld vormen van verzekeringsfraude in brede zin: wat zijn kenmerken van een fraudeur en zijn die bij alle soorten verzekeringen gelijk?

Het CBV heeft vele miljoenen claimregistraties gecombineerd met gegevens over ruim 17.500 personen die in het landelijk waarschuwingssysteem van verzekeraars staan. Meer gedetailleerde informatie is nodig om een nog completer inzicht te krijgen. Het vroeg kunnen herkennen van fraude-signalen en voorkomen van verzekeringsfraude is in het belang van alle bonafide verzekerden. In 2014 spoorden verzekeraars dagelijks gemiddeld 21 fraudeurs op waarmee (ook dagelijks) 270.000 euro werd bespaard. De precieze omvang van verzekeringsfraude is lastig vast te stellen, maar loopt in de honderden miljoenen euro’s. Door verzekeringsfraude is een gemiddeld huishouden jaarlijks vermoedelijk 100 euro meer aan premie kwijt dan nodig.

Mannen lichten vaker de verzekeraar op dan vrouwen. Van alle fraudeurs die geregistreerd staan, is bijna zeventig procent man, een kwart is vrouw. Inzoomend op de verzekeringen waarmee het meest de hand wordt gelicht, zijn mannen bij motorrijtuigen bovengemiddeld vertegenwoordigd en bij vrouwen zien we hier een sterk omgekeerd beeld. Vrouwelijke fraudeurs negeren het moreel kompas vooral bij reisverzekeringen. Vooral bij brand- en aansprakelijkheidsverzekeringen valt op dat vrouwen hun ‘fraudepiek’ gemiddeld tien jaar eerder bereiken dan mannen. Mannelijke fraudeurs gaan op zich al vroeg de fout in, maar worden zo’n tien jaar na de vrouwen opgenomen in het waarschuwingssysteem en zijn op hun veertigste ‘op hun slechtst’.

In absolute aantallen wonen de meeste fraudeplegers in de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland – qua inwoneraantal ook de meest bevolkte provincies van Nederland. Kijkend naar het aantal frauderegistraties per 10.000 inwoners, draait dat beeld. Relatief gezien wonen dan in Flevoland (15,1 geregistreerde fraudeurs per 10.000 inwoners), Zuid-Holland (13,7) en Limburg (12,5) de meeste verzekeringsfraudeurs. Friesland is het ‘braafst’ (8,1), gevolgd door Zeeland en Gelderland.

Staat brengt verzekeraar ASR naar de beurs

De genationaliseerde verzekeraar ASR wordt door de Nederlandse staat naar de beurs in Amsterdam gebracht. Dat heeft het bedrijf vrijdag laten weten, samen met NLFI, de stichting die de deelnemingen van de overheid in financiële instellingen beheert.

De omvang en timing van de aandelenemissie zijn onder meer afhankelijk van de marktomstandigheden.

De Staat zal na de notering overigens nog een aanzienlijk belang houden in ASR, maar het is de bedoeling om dit op den duur volledig af te bouwen.

Poging tot bankpas- of creditcardfraude bij 40 procent Nederlanders

Bijna 4 op de 10 Nederlanders heeft in de afgelopen 2 jaar te maken gehad met bankpas- of creditcardfraude, blijkt uit een enquête van de Geldgids. Bij ruim een derde daarvan is er daadwerkelijk geld buitgemaakt of een poging daartoe geweest. De Consumentenbond adviseert consumenten om zich er niet meteen bij neer te leggen als een bank de schade niet vergoedt.

Bij bijna 30% van de slachtoffers met schade vergoedde de bank die niet of slechts gedeeltelijk. Van degenen die om een schadevergoeding vroegen, is bijna 13% ronduit ontevreden over de schadeafhandeling. Dat laat een representatieve enquête van de Geldgids onder 1000 consumenten zien. Veel van hen kregen het gevoel dat de bank hen als schuldige behandelde in plaats van als slachtoffer. De schade bedroeg bij 9 op de 10 slachtoffers minder dan €1000. De meest voorkomende vormen van fraude zijn phishing (18%) en criminelen die proberen consumenten hun pinpas op te laten sturen (14%). In de Geldgids van juni 2016 staan de meest voorkomende criminele trucs en hoe je ze voorkomt.

Als een pinpas of creditcard wordt gestolen is het zaak om dit meteen bij de bank te melden en de pas te (laten) blokkeren. Bij creditcards hangt het van de aanbieder af óf er een eigen risico geldt, bij bankpassen is het maximaal €150. De bank vergoedt de rest als de rekeninghouder zich aan de uniforme veiligheidsregels heeft gehouden. Een op de 5 Nederlanders is niet op de hoogte van deze regels. Banken die weigeren schade uit te keren, moeten kunnen bewijzen dat de pashouder 'grof nalatig' is geweest.

donderdag 12 mei 2016

Winst Aegon gedaald door onrust op financiële markten

De onrust op de financiële markten heeft de winst van Aegon negatief beïnvloed.
Aegon zag de nettowinst vorig kwartaal met 50 procent dalen naar 143 miljoen euro. De onderliggende brutowinst verbeterde met 7 procent naar 462 miljoen euro.

De verzekeraar trok vorig kwartaal voor 30 miljard euro aan nieuwe stortingen aan. Dat was 50 procent meer dan een jaar eerder.

Lichte daling uitstaand schuldpapier

In het eerste kwartaal van 2016 daalde het uitstaande schuldpapier van Nederlandse instellingen. Tegenover een toename van geldmarktpapier met 15 miljard euro stond een afname van kapitaalmarktpapier met 31 miljard. Daardoor stond aan het einde van het kwartaal voor 117 miljard aan geldmarktpapier uit, en voor 1717 miljard aan kapitaalmarktpapier. Tegelijkertijd steeg de koerswaarde van de beursgenoteerde aandelen van Nederlandse instellingen.

In het eerste kwartaal van 2016 gaven Nederlandse instellingen voor 69 miljard aan nieuw geldmarktpapier uit. Dat was bijna 12 miljard meer dan in het laatste kwartaal van 2015. Er werd minder geldmarktpapier in euro’s geëmitteerd, maar fors meer in vreemde valuta’s. Met een bedrag van 32 miljard keerden de bruto-emissies van niet-euro geldmarktpapier terug op het gemiddelde niveau van de afgelopen jaren, na het vorige kwartaal ver te zijn weggezakt. Die ommekeer kwam volledig op het conto van de banken. Zij emitteerden voor EUR 28 miljard, bijna twee keer zo veel als in het slotkwartaal van vorig jaar.

Nederland Europees kampioen in faciliteren belastingontwijking

Belastingparadijs of niet, van alle EU-landen biedt Nederland internationale bedrijven het ruimste aanbod aan mogelijkheden om belasting te ontwijken. Nederland scoort het hoogst van alle EU-lidstaten, namelijk op 17 van de 33 indicatoren die de Europese Commissie hanteert voor agressieve belastingplanning. Alleen België en Cyprus komen in de buurt van ons land, zij scoren respectievelijk op 16 en 15 van deze indicatoren, zo stelt Oxfam Novib vandaag in haar nieuwe rapport over belastingontwijking en de rol van Nederland hierbij.

Nederland loopt door belastingontwijking naar schatting 5,5 miljard euro mis doordat Nederlandse bedrijven zelf jaarlijks 1,5 miljard euro aan belasting ontwijken en 4 miljard euro door mee te doen aan wereldwijde fiscale concurrentie. Het nieuwe Oxfam Novib-rapport Nederland belastingparadijs, '' Leuker kunnen we het niet maken. Wel eerlijker " maakt duidelijk dat Nederland volop meedoet aan de mondiale belastingwedloop.

Het rapport is onderdeel van de lopende Oxfam Novib publiekscampagne tegen belastingontwijking. Mede dankzij de Nederlandse regelgeving slagen multinationale bedrijven erin, ten koste van ontwikkelingslanden, jaarlijks minstens 100 miljard euro wereldwijd aan belasting te ontwijken.

Verder belicht het rapport de grote invloed van grote belastingadvieskantoren zoals PWC en KPMG, via onder meer adviescommissies op het Nederlandse belastingbeleid en wetgeving. Deze kantoren hebben veel multinationals als klanten en zij moedigen juist de Nederlandse overheid aan de fiscale concurrentie met andere landen te vergroten. Door deze ' race naar de bodem ' loopt de Nederlandse schatkist ruim 4 miljard aan belastinginkomsten mis. Dit is meer dan het faciliteren van belastingontwijking Nederland oplevert aan inkomsten.

Esmé Berkhout, belastingexpert Oxfam Novib: "Nederland is wereldwijd één van de belangrijkste draaischijven voor het ontwijken van belasting. Ons land gaat zelfs aan kop in de EU als het gaat om de mogelijkheden die het bedrijven biedt om zo min mogelijk belasting te betalen. De Nederlandse overheid, met staatssecretaris Wiebes voorop, heeft beterschap beloofd, maar blijkt zich in Europa jarenlang tegen maatregelen te hebben verzet. De realiteit is dat het Nederlandse belastingstelsel bijdraagt aan armoede en ongelijkheid in de wereld. De internationale belastingwedloop waar Nederland aan mee doet gaat vooral ten koste ontwikkelingslanden en kent eigenlijk maar één winnaar: het internationale bedrijfsleven." Verder in het rapport de bevindingen van onderzoeksbureau SOMO. In opdracht van Oxfam Novib is onderzocht hoe groot de verwevenheid is tussen invloedrijke opinievormers in wetenschap, politiek én belastingadvieskantoren die de belangen vertegenwoordigen van internationale bedrijven die graag profiteren van het 'aantrekkelijke Nederlandse belastingklimaat'.

Bij universiteiten zijn 17 hoogleraren tegelijkertijd partner bij één van de grote belastingadvieskantoren en nog eens 23 partners zijn universitair (hoofd)docent. De belastingadvieskantoren hebben ook directe invloed op belastingwetgeving. Zo zijn de voorzitters van de belastingwerkgroepen bij VVD en D'66 beiden partner bij KPMG Meijburg & Co.

Belastingadvieskantoren, academische wereld en politieke commissies zijn zó met elkaar verweven dat op z'n minst de verdenking van belangenverstrengeling wel erg sterk is. 'Het is onaanvaardbaar dat bedrijven niet gewoon hun fair-share aan belasting betalen en dat Nederland hen die mogelijkheid biedt. Wereldwijd lopen ontwikkelingslanden daardoor inkomsten mis die hard nodig zijn om iets te doen aan de extreme ongelijkheid, en waar gezondheidszorg, onderwijs en andere publieke diensten mee verbeterd kunnen worden. Om het vertrouwen in ons belastingstelsel te herstellen moet de Nederlandse overheid, momenteel EU-voorzitter, nu echt aan de bak met aanpak van belastingontwijking. Er zijn voldoende concrete stappen die Nederland kan nemen, zowel eenzijdig, als binnen Europa en internationaal' aldus Berkhout.

woensdag 11 mei 2016

ABN AMRO rapporteert lagere nettowinst van 475 miljoen euro

De nettowinst van ABN Amro kwam over het eerste kwartaal van 2016 13 procent lager uit dan in het eerste kwartaal van 2015.

De netto rentebaten waren volgens de bank stabiel; de provisiebaten en overige operationele baten werden negatief beïnvloed door de volatiele markten.

De kosten stegen als gevolg van wettelijke heffingen van 98 miljoen (nihil in het eerste kwartaal van 2015).

De kredietvoorzieningen profiteerden van het herstel van de Nederlandse economie en werden gereduceerd tot bijna nul.

‘2016 kende een uitdagende start door de onrust op de financiële markten,’ zegt Gerrit Zalm, voorzitter van de Raad van Bestuur. ‘Deze werd veroorzaakt door zorgen over de Chinese economie en de aanvankelijk aanhoudende daling van de olieprijzen in combinatie met een verdere verlaging van de al negatieve rente.’

ABN ziet steeds snellere en voortdurende veranderingen in de behoeften van klanten en op het gebied van regelgeving, digitalisering en innovatie. ‘In antwoord hierop moeten we wendbaarder, kostenefficiënter en -effectiever worden. Daarom zoeken we naar aanvullende manieren om kosten te besparen, om onze operationele efficiency te verbeteren, en om verder te investeren in digitalisering en innovatie. We verwachten in de tweede helft van 2016 meer bekend te kunnen maken over onze plannen voor het actualiseren van onze strategie en financiële doelstellingen tot 2020.’

Knab begint crowdfundplatform voor ondernemers

Online bank Knab begint een crowdfundplatform voor ondernemers met een financieringsbehoefte tussen 50.000 en 1 miljoen euro. Knab beweegt zo voor het eerst ook richting financiering van MKB-bedrijven.

Vanaf vandaag kunnen ondernemers met een financieringsbehoefte zich aanmelden via crowdfunding@knab.nl. Ondernemers krijgen vervolgens een persoonlijke Crowdfund Coach toegewezen om de aanvraag beoordeeld te krijgen.

De eerste goedgekeurde projecten worden naar verwachting binnen twee maanden op de website van Knab gepubliceerd. Klanten van Knab kunnen dan een bedrag vanaf honderd euro investeren, zodat een goede risicospreiding mogelijk is.

Knab Crowdfunding wordt in samenwerking met Collin Crowdfund mogelijk gemaakt. Via Collin Crowdfund zijn al 170 projecten voor een bedrag van ruim dertig miljoen euro gefinancierd.

dinsdag 10 mei 2016

Minder winst voor ING

ING Bank eindige het afgelopen kwartaal met 30 procent minder winst. De nettowinst kwam uit op 1,3 miljard euro, tegen 1,8 miljard een jaar eerder.

De digitale bankwereld is dynamischer dan ooit, aldus Ralph Hamers, CEO van ING Groep, in de toelichting. 'De manier waarop onze klanten bankieren verandert en wij moeten daar flexibel en alert op inspelen. Dankzij onze Think Forward-strategie zijn we hiertoe in staat en kunnen we onze meer dan 34 miljoen klanten wereldwijd een onderscheidende klantbeleving bieden.

'Volgens de meest recente Net Promoter Scores neemt ING Bank in vergelijking met onze concurrenten in zeven landen een nummer 1-positie in. Dit onderstreept dat we onze klantbelofte nakomen, die de kern vormt van onze strategie. Het motiveert ons om steeds beter te worden terwijl we werken aan de realisatie van onze doelstelling om mensen in staat stellen zowel privé als zakelijk steeds een stap voorop te blijven lopen.'

In januari en april 2016 verkocht ING zijn resterende belang in NN Group, waarmee het desinvesteringsprogramma en de laatste stap in de strategische herpositionering is voltooid.

Langere rentevaste periode bij nieuwe woninghypotheek populairder

Bij het afsluiten van een nieuwe woninghypotheek bij Nederlandse banken kiezen Nederlandse huishoudens steeds vaker voor een langere rentevaste periode, mogelijk onder meer gedreven door de gedaalde rentestanden. In maart 2016 koos de meerderheid van de Nederlandse huishoudens (52%) bij een nieuwe hypotheek, inclusief heronderhandelingen, voor een rentevaste periode tussen de vijf en tien jaar. Een minder grote groep, 20,5 procent, gaf de voorkeur aan een rentevaste periode van langer dan tien jaar. De rest van de nieuwe hypotheken werd afgesloten met een rentevaste periode tot één jaar (15%) of tussen de één en vijf jaar (12,5%).

Over de jaren heen is de rentevaste periode die Nederlandse huishoudens kiezen steeds langer geworden. Niet alleen kozen de Nederlandse huishoudens in 2015 (16%) vaker dan in 2014 (6%) voor een rentevaste periode van langer dan tien jaar, ook het aantal nieuwe woninghypotheken dat werd afgesloten met een rentevaste periode van vijf tot tien jaar is in die periode gegroeid van 39 naar 52 procent.

ASR gaat met truc naar beurs

Verzekeraar ASR gaat een truc gebruiken om alsnog voor de zomer naar de beurs te gaan. Het gaat voor één keer toch eerstekwartaalcijfers publiceren. Omdat de bij een beursgang verplicht op te stellen prospectus maximaal 135 dagen oude informatie mag bevatten, eindigt aanstaand weekeinde de mogelijkheid om met een prospectus op basis van jaarcijfers de sprong naar de beurs te maken.

maandag 9 mei 2016

Private Banking bij ABN AMRO nu vanaf 500.000 euro

ABN AMRO biedt voortaan voor iedere ingezetene in Nederland Retail banking aan, aannemende dat elke klant voldoet aan de voorwaarden om klant te worden en te blijven. Retail banking helpt (voornamelijk) particuliere klanten met wensen of vragen op het gebied van betalen, lenen, sparen en verzekeren. Private banking doet dat ook, maar dan voor klanten met een vermogen van doorgaans tenminste 1 miljoen euro.

Met het oog op de veranderende klantbehoefte, gaat ABN AMRO in Nederland haar Private Banking dienstverlening in de loop van 2016 ook aan klanten aanbieden met een vermogen vanaf 500.000 euro.

Private Banking is een belangrijke activiteit binnen ABN AMRO, zowel in Nederland als internationaal. ABN AMRO biedt private banking aan in tien landen onder verschillende merknamen. Zo bestaat Neuflize OBC, de private bank van ABN AMRO in Frankijk, al sinds 1667 en heeft Bethmann Bank de nummer drie positie in Duitsland. ABN AMRO MeesPierson is de grootste private banking bank in Nederland. ABN AMRO Private Banking heeft een nummer drie positie in de eurozone.
  
Wereldwijd werken er meer dan 3.600 werknemers in de Private Banking tak van ABN AMRO. De private bank beheert van meer dan 100.000 klanten in totaal ongeveer 200 miljard euro aan Client Assets (door klanten toevertrouwd geld). Het grootste deel hiervan is van lokale klanten. Dat wil zeggen: Nederlandse klanten in Nederland, Belgische klanten in België, Duitse klanten in Duitsland, enzovoorts.

Op sommige lokaties zoals in Singapore, HongKong of Guernsey, bankieren veelal klanten met andere nationaliteiten, voornamelijk om redenen van privacy en veiligheid, met inachtneming van daartoe geldende wet- en regelgeving.

Zorgen op de woonbotenmarkt door stop hypotheken bij ING Bank

Woonbooteigenaren met een hypotheek bij ING Bank zijn zich rot geschrokken. De bank heeft aangekondigd vanaf oktober dit jaar te zullen stoppen met het vertrekken van hypotheken voor woonboten en watervilla's. De Rabobank blijft nu als enige partij op de markt over voor het verstrekken van hypotheken voor wonen op het water. Dat kan grote gevolgen hebben.

Door het wegvallen van de ING als hypotheekverstrekker zien huidige klanten die een woonboot of watervilla hebben grote problemen opdoemen. 5500 mensen hebben een woonboothypotheek bij ING. De huidige hypotheek loopt gewoon. Wie zijn woonboot wil verkopen kan te maken krijgen met een waardedaling, omdat het afsluiten van een hypotheek lastiger wordt. De Landelijke Woonboten Organisatie (LWO) maakt zich daar zorgen over. Liesbeth Koning van de LWO is daarom in overleg met advocaat financieel recht Lisa Jie Sam Foek van Blenheim Advocatenm, zegt ze tegen VARA Kassa. Doel is om een stichting op te richten voor woonbooteigenaren en op die manier met ING in gesprek te gaan. Als dat niets oplevert stappen ze naar de rechter.

vrijdag 6 mei 2016

Interactieve jaarverslag Triodos online


Het interactieve jaarverslag van Triodos Bank is vanaf nu online te raadplegen. In het verslag kunnen klanten vaststellen hoe duurzaam bankieren het verschil heeft gemaakt in 2015.  De resultaten worden geïllustreerd aan de hand van diverse infographics en praktijkvoorbeelden van kredietklanten die een positieve bijdrage aan de samenleving leveren.

woensdag 4 mei 2016

CFA Institute wijst op impact van robo-adviseurs op vermogensbeheer


Van het toenemend aantal fintech-innovaties zullen robo-adviseurs de grootste impact hebben op de financiële dienstverleningssector op de korte (één jaar) en de middellange termijn (vijf jaar). Dat blijkt uit een rondvraag onder haar leden door CFA Institute, de wereldwijde organisatie van beleggingsprofessionals. Een overweldigende meerderheid van de respondenten (70 procent) denkt dat de meer vermogende beleggers positief beïnvloed zullen worden door geautomatiseerde financiële adviesdiensten vanwege bijvoorbeeld lagere kosten, verbeterde toegang tot advies en verbeterde productkeuzes.

Het Fintech-onderzoek, dat de meningen van CFA Institute-leden wereldwijd peilde, acht het onwaarschijnlijk dat geautomatiseerde financiële hulpmiddelen de persoonlijke interactie met de adviseur van vlees en bloed zal vervangen bij de professionele beleggers en zeer vermogende particulieren. Het achterliggende idee is dat het specifieke karakter van financieel advies aan deze marktsegmenten niet zo ontvankelijk is voor gestandaardiseerde en geautomatiseerde hulpmiddelen zoals die door robo-adviseurs worden geleverd. Deze beleggersgroepen, met een grote beleggingsportefeuille en potentieel diverse en complexe beleggingsbehoeften, blijven hoogstwaarschijnlijk de voorkeur geven aan persoonlijk, menselijk advies.

De respondenten verschillen het meest van mening over de impact van financiële advieshulpmiddelen op marktfraude/misleidende verkoop en op de kwaliteit van de dienstverlening. Grofweg de helft van de respondenten denkt dat de toenemende gangbaarheid van financiële advieshulpmiddelen marktfraude en misleidende verkoop in de hand werkt, terwijl de andere helft juist denkt van niet. Toch benadrukken beleggingsprofessionals dat fouten in de algoritmen van geautomatiseerd financieel advies het grootste risico vormen dat robo-adviseurs met zich meebrengen (46 procent van de respondenten, een meerderheid), gevolgd door misleidende verkoop (30 procent) en zorgen over gegevensbescherming (12 procent).

Het onderzoek ging daarnaast dieper in op de impact van blockchaintechnologie, het gehanteerde grootboek waarop virtuele valuta’s gebaseerd zijn en waarvan de mogelijkheden worden onderzocht door de financiële dienstverleners. Het onderzoek toonde aan dat leden clearing en afwikkelingen, alternatieve valuta en commerciële bankactiviteiten als de top 3 zien van gebieden die waarschijnlijk de meeste invloed zullen ondervinden van blokchaintechnologie. en dat beleggingsprofessionals er nog niet van overtuigd zijn dat beleggers hierdoor altijd beter af zijn.” 

Banken maken risicoprofielen beleggingsportefeuille beter vergelijkbaar

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft een instrument ontwikkeld waarmee particuliere beleggers de verschillende risicoprofielen van beleggingsportefeuilles beter kunnen vergelijken.

Met deze Risicometer Beleggen zetten banken een volgende stap in het verbeteren van hun dienstverlening aan particuliere beleggers. Eerder maakten banken de kosten van beleggingsportefeuilles al transparanter.

Met de Risicometer Beleggen worden de risicoprofielen van verschillende aanbieders onderling vergelijkbaar. Zo wordt met de meter in één oogopslag duidelijk hoe een ‘conservatieve’ portefeuille van de ene aanbieder verschilt van een ‘gematigd defensieve’ portefeuille bij de andere aanbieder.

Het meten van het risico vindt plaats op basis van volatiliteit. Dit is de mate waarin de waarde van een portefeuille van beleggingen schommelt. Volatiliteit is een veel gebruikte maatstaf voor risico. De Risicometer Beleggen geeft een indicatie van de mate van volatiliteit op een schaal van 1 tot 7, van een beleggingsportefeuille die past bij een bepaald risicoprofiel.

Private vermogensopbouw wordt - door de versobering van de collectieve voorzieningen door de overheid op een breed terrein (ouderdom, zorg, werkloosheid, studie) - voor consumenten steeds belangrijker. Beleggen is - naast sparen of bijvoorbeeld aflossen op de hypotheek - één van de pijlers van de private vermogensopbouw. Mede gezien het toenemende belang van private vermogensopbouw zien banken goede beleggingsdienstverlening als een grote verantwoordelijkheid richting de klant. Daarom willen zij klanten helpen om een afgewogen keuze te maken voor een beleggingsdienstverlener of portefeuille door ze meer inzicht te geven in factoren risico, rendement en kosten van de producten.

dinsdag 3 mei 2016

Regels voor trustkantoren aangescherpt

Minister Dijsselbloem van Financiën wil de regels voor trustkantoren aanscherpen. Een conceptwetsvoorstel daarvoor is op 2 mei door het ministerie van Financiën in publieke consultatie gebracht. Met de internetconsultatie wordt eenieder geïnformeerd over de voorgenomen wijzigingen en wordt iedereen de mogelijkheid geboden om hierop te reageren.

Het conceptwetsvoorstel regelt verdergaande regulering van trustkantoren. Dit geldt zowel voor normen waaraan trustkantoren moeten voldoen, als voor het instrumentarium dat toezichthouder (DNB) kan inzetten voor toezicht en handhaving. Het kabinet wil daarmee met name bijdragen aan de strijd tegen witwassen.

De herziening van de bestaande wet- en regelgeving voor (het toezicht op) trustkantoren is in belangrijke mate ingegeven door het voortschrijdend inzicht uit de toezichtpraktijk, maar ook door gewijzigde internationale en Europese kaders zoals de aanwijzingen van de Financial Action Task Force (FATF) en de vierde anti-witwasrichtlijn.

De belangrijkste voorgestelde wijzigingen ten opzichte van de bestaande Wet toezicht trustkantoren zijn de volgende:

In de eerste plaats wordt er voor trustkantoren aansluiting gezocht bij de normen voor een integere en beheerste bedrijfsvoering die ook voor andere financiële instellingen gelden op grond van de Wet op het financieel toezicht. Daarnaast wordt voorgesteld om een tweehoofdige dagelijkse leiding verplicht te stellen bij trustkantoren.

Het concept wetsvoorstel voorziet ook in de introductie van een grondslag om bij algemene maatregel van bestuur dienstverlening aan of ten behoeve van specifieke structuren te kunnen verbieden. Tot slot strekt het conceptwetsvoorstel tot een uitbreiding van het instrumentarium van de toezichthouder (DNB).

De termijn voor consultatie is vier weken. Dat betekent dat reacties op het conceptwetsvoorstel tot en met 30 mei 2016 kunnen worden ingediend op de website. Wie bezwaar heeft tegen mogelijke publicatie van zijn/haar consultatiereactie, kan dat bij de reactie aangeven.

maandag 2 mei 2016

‘Nederlandse banken staan er goed voor’

Ondanks het negatieve sentiment op de internationale financiële markten staan Nederlandse banken er volgens De Nederlandsche Bank (DNB) qua winstgevendheid en kapitalisatie relatief goed voor.

Nederlandse banken danken die weerbaarheid vooral aan het tijdig anticiperen op de invoering van systeembuffers. Dit stelt DNB vandaag in het Overzicht Financiële Stabiliteit. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is blij met deze constatering van DNB.

Volgens DNB zal de rente voorlopig laag blijven, door de macro-economische omstandigheden en het beleid van de Europese Centrale Bank. Een langdurig lage rente kan negatieve gevolgen hebben voor de winstgevendheid en buffers van financiële instellingen.

Daarnaast waarschuwt DNB huishoudens en bedrijven voor gewenning aan een lage rente. Als zij hoge schulden hebben, kunnen zij in problemen komen wanneer de rente op termijn weer stijgt.

Beslag leggen op bankrekening in Europese Unie wordt makkelijker

Nederlandse burgers en bedrijven kunnen met behulp van een speciale Europese procedure makkelijker conservatoir beslag leggen op een bankrekening in een andere lidstaat. Eenvoudiger inning van grensoverschrijdende vorderingen leidt tot een lager bedrag aan oninbare vorderingen. Daar gaat een positief economisch effect van uit. Dit staat in een wetsvoorstel van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) dat bij de Tweede Kamer is ingediend.

Conservatoir beslag is beslag dat kan worden gelegd vóórdat een uitspraak van de rechter is verkregen. Het moet voorkomen dat banktegoeden verdwijnen, zodat er nog wat te halen valt bij de schuldenaar als het vonnis is gewezen.

De nieuwe procedure volgt uit een Europese verordening. Het voordeel is dat een Nederlandse consument aan een Nederlandse rechter kan vragen om een Europees bevel, waarmee beslag kan worden gelegd op een bankrekening in bijvoorbeeld Duitsland. Omgekeerd geldt dit ook: iemand in Duitsland kan de Duitse rechter verzoeken om beslag te mogen leggen op een bankrekening in Nederland.
Nu moeten bedrijven en burgers eerst nog naar de rechter stappen in het land waar het geld van de schuldenaar op de bank staat. Dat is een hele klus als een bedrijf in meerdere landen vorderingen heeft uitstaan. Maar als straks één rechter een Europees bevel tot conservatoir beslag op die bankrekeningen afgeeft, bespaart dat tijd en geld. Ook biedt de procedure uitkomst als Nederlandse schuldeisers beslag willen leggen in een lidstaat waar dat heel moeilijk of duur is.

Er kan alleen beslag worden gelegd op bankrekeningen. De verplichting tot het verstrekken van inlichtingen over individuele rekeningen is beperkt tot de gevallen dat de schuldeiser al een uitvoerbare titel heeft. Er heeft dan al een rechter naar de zaak gekeken. Ook is bepaald dat alleen de rechter een Europees beslagbevel kan afgeven. De nieuwe procedure zal bestaan naast de nationale procedures in de lidstaten.