woensdag 31 augustus 2016

Koningin Máxima bezoekt verzekeringslessen

Hare Majesteit Koningin Máxima woont dinsdagochtend 13 september op uitnodiging van het Verbond van Verzekeraars twee speciale verzekeringslessen bij op het ROC van Amsterdam - MBO College Amstelland in Amstelveen.

De lessen zijn, op initiatief van het Verbond, samengesteld door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en het bureau voor maatschappelijke innovatie Diversion. Ook is Koningin Máxima, samen met staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, aanwezig bij een rondetafelgesprek over schuldenproblematiek en schooluitval van studenten in het mbo en vmbo. Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform Wijzer in Geldzaken.

Verzekeraars spannen zich al jaren in voor financiële educatie, tot nu toe vooral in de Week van het geld door kinderen in de hoogste groepen van de basisschool kritisch te leren nadenken over geld en risico’s. Sinds dit jaar richt de sector zich ook op een nieuwe doelgroep: mbo-studenten van niveau 3 en 4. Uit onder meer Nibud-onderzoek blijkt dat mbo-leerlingen een financieel kwetsbaar groep zijn. Van de mbo’ers heeft 37 procent één of meer schulden, en 20 procent komt vaak of altijd geld tekort. Docenten op het mbo hebben behoefte aan lesmateriaal op het gebied van financiële educatie. De mbo-leerlingen zijn een kwetsbare groep: ze verdienen eerder dan hun leeftijdgenoten geld, maar ze weten hier niet altijd goed mee om te gaan.

In maart 2016 heeft het Verbond pilotlessen gehouden over het onderwerp 'risico's en verzekeren'. Deze maken nu deel uit van het Moneyways-programma voor mbo-studenten. De lessen worden gegeven door zogeheten 'peer educators', leeftijdsgenoten opgeleid via Diversion, die dicht bij de mbo-studenten staan. Via interactieve kennisopdrachten, dialoog en persoonlijke ervaringen bieden zij inzicht in financiële risico's en verzekeren.

Het bezoek van Koningin Máxima wordt afgesloten met een rondetafelgesprek over de relatie tussen schulden en schooluitval en het nut van financiële educatie. Naast staatssecretaris Dekker van Onderwijs sluiten hier ook onderzoekers, docenten en mbo-studenten aan.

dinsdag 30 augustus 2016

Belgen betalen fors meer voor bankdiensten

Bij gebrek aan voldoende rente-inkomsten gaan Belgische banken hun tarieven verhogen. Belgische banken zijn wettelijk verplicht al hun spaarders minstens 0,11 procent rente aan te bieden. 'Het is duidelijk dat de bank voortaan geld moet verdienen voor haar diensten, en niet via de rentemarges zoals vroeger', aldus CEO Max Jadot van BNP Paribas Fortis in De Telegraaf.

ING Bank introduceert ‘sociale betalingen’

ING Bank breidt zijn app voor mobiel bankieren vandaag uit met een nieuwe functie, waarbij klanten relaties ook via WhatsApp, Facebook, Twitter en LinkedIn kunnen betalen of omgekeerd. De klant maakt in de app zelf een betaalverzoek aan die als link wordt gedeeld met contacten uit sociale media. Via sms of e-mail kunnen ook dergelijke verzoeken worden verstuurd. Heeft de relatie zelf geen rekening bij ING, dan kan hij via iDEAL betalen.

Huishoudens betalen ongemerkt tientallen euro’s aan gemeente

Meer dan honderd gemeenten belasten nutsbedrijven met precariobelasting op ondergrondse leidingen. De nutsbedrijven rekenen die belasting door aan hun klanten. Deze onzichtbare belasting kan oplopen tot 86 euro per huishouden per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Corine Hoeben van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij publiceert haar bevindingen vandaag in het vakblad ESB.

Gemeenten mogen precariobelasting heffen voor het gebruik van gemeentegrond. Op dit moment kan ook belasting worden opgelegd voor het hebben van leidingen in de grond. Het grootste deel van de leidingen is in bezit van nutsbedrijven: drinkwaterbedrijven en beheerders van energienetwerken. De precariobelasting verhoogt de kosten van deze bedrijven. Dit betekent dat de rekening uiteindelijk bij de klanten (huishoudens) terecht komt. Huishoudens betalen zo ongemerkt gemeentelijke belastingen.

Gemeenten geven jaarlijks in de begroting weer hoe hoog de gemeentelijke belastingen zijn in vergelijking met andere gemeenten. Daarbij wordt de precariobelasting op leidingen níet meegenomen, omdat de rekening in eerste instantie bij de nutsbedrijven terecht komt. De gemeentelijke woonlasten lijken hierdoor lager dan zij in feite zijn.

Uit een inventarisatie blijkt dat op 1 januari 2016 148 gemeenten (39 procent) een belastingtarief voor kabels en leidingen hebben dat kan worden opgelegd aan nutsbedrijven. Niet alle netbeheerders en drinkwaterbedrijven in deze gemeenten betalen echter precariobelasting, bijvoorbeeld door privaatrechtelijke afspraken tussen het nutsbedrijf en de gemeente over belastingen.

Drinkwaterbedrijven mogen de kosten rechtstreeks doorrekenen aan de inwoners van de heffende gemeente. Huishoudens in niet-heffende gemeenten worden niet getroffen. De kosten van drinkwaterbedrijven variëren in 2015 tussen de 91 duizend euro (Leerdam, waar de waterrekening 10 euro per huishouden hoger wordt) tot 4,2 miljoen euro in ‘s-Gravenhage. Hagenezen betalen daarom bovenop hun rekening voor het waterverbruik ongemerkt 18 euro precariobelasting aan de gemeente.

De kosten voor eigenaren van leidingen voor gas en elektriciteit variëren in 2015 van een aanslag van 14 duizend euro tot een aanslag van 11,7 miljoen euro. Deze kosten worden verdeeld over álle klanten van de betrokken netbeheerders, ook aan de huishoudens uit gemeenten die geen precariobelasting heffen. Sommige gemeenten wentelen hun belasting dus voor een deel af op niet-inwoners.

Gemiddeld betaalde een huishouden in 2015 20 euro voor precariobelasting op leidingen. Ter vergelijking: de gemiddelde aanslag voor de onroerendezaakbelasting (ozb) is 264 euro. De verschillen zijn groot. In Noord-Brabant en grote delen van Limburg en Groningen betalen huishoudens geen precariobelasting op leidingen. In Noordwijkerhout betalen inwoners met 86 euro het meest.

Minister Plasterk heeft in juni een wetsvoorstel opgestuurd om precariobelasting op ondergrondse leidingen af te schaffen. De minister wil daarbij een overgangsperiode hanteren van tien jaar. Gemeenten die nu precariobelasting op leidingen heffen krijgen zo de gelegenheid om de inkomsten op andere wijze te gaan heffen. Dit betekent echter dat huishoudens nog tien jaar belasting betalen aan gemeenten waar zij geen deel van uitmaken. De hervorming van het gemeentelijke belastinggebied die ook door minister Plasterk is geschetst biedt een mooie gelegenheid om de precariobelasting op leidingen sneller af te schaffen zodat huishoudens weer zicht krijgen op de gemeentelijke belastingen die zij betalen.

Nederlanders stappen over, maar niet van hypotheek

Nederlanders stappen regelmatig over, maar vergeten de grootste vaste last als zij hun huishoudboekje op orde willen brengen. Uit onderzoek van Panelwizard in opdracht van SNS komt naar voren dat 60 procent van de Nederlanders niet gelooft dat oversluiten van de hypotheek voordelig kan zijn. Slechts 17,6 procent van de Nederlanders denkt dat oversluiten van de hypotheek een besparing oplevert.

Patrick Kuijsters, directeur Marketing & Online bij SNS: “De Nederlandse huiseigenaren laten geld liggen. En dat is zonde. Zowel het oversluiten van je hypotheek als het tussentijds wijzigen van de rente kan een mooie maandelijkse besparing opleveren. Uit onze cijfers blijkt dat klanten die bij SNS tussentijds de rente hebben gewijzigd gemiddeld bruto 211 euro per maand besparen.

Nederlanders besparen graag op hun vaste lasten. Oversluiten van energieleverancier vanwege kostenbesparing gebeurt massaal, bijna 50 procent van de ondervraagde huiseigenaren stapte over in de afgelopen vijf jaar. En ruim 30 procent stapte over naar een andere zorgverzekeraar of telecomaanbieder. Dit in tegenstelling tot het oversluiten van de hypotheek. Maar 1 op de 10 Nederlandse huiseigenaren stapte over van hypotheek.

Gemiddeld betalen Nederlanders een hypotheekrente van rond de 4 procent. Twee derde geeft aan een hogere hypotheekrente te betalen dan de actuele rente. 37,7 procent van de Nederlanders betaalt zelfs veel meer. 17,6 procent van de Nederlanders denkt dat oversluiten een besparing oplevert. Van deze groep denkt grofweg de helft dat dit komt door het aanzienlijke verschil in de huidige hypotheekrente en de eigen hypotheekrente.

Opvallend, 35 procent van de Nederlanders komt pas in actie als er meer dan 350 euro op jaarbasis kan worden bespaard. 60 procent van de Nederlanders denkt niet dat oversluiten voordeliger kan zijn. Terwijl juist hier een grote financiële besparing mee kan worden gemaakt. De belangrijkste redenen waarom Nederlanders niet oversluiten:

- 51 procent denkt dat de vergoeding voor het renteverlies van de bank (de ‘boeterente’) niet opweegt tegen het voordeel van een lagere hypotheekrente.

- 27,5 procent denkt dat de extra kosten bij het oversluiten, zoals een notaris en hypotheekadvies, niet opweegt tegen een lagere hypotheekrente.

maandag 29 augustus 2016

Klanten BNG terughoudend met nieuwe investeringen

BNG Bank heeft in het eerste halfjaar van 2016 actief bijgedragen aan het vinden van oplossingen voor de, onder meer door de politiek en VNO-NCW, gesignaleerde problemen bij de financiering van maatschappelijke uitdagingen. Concrete voorbeelden van de betrokkenheid zijn volgens de bank zelf de financiering van de verduurzaming van corporatiewoningen, de bijdrage aan de realisatie van het Energieakkoord en de financiering van grote infrastructurele projecten.

De nieuwe langlopende kredietverlening bedroeg in de eerste helft van 2016 4,7 miljard euro. Afgezien van de corporatiesector was de omzet binnen de klantsectoren van de bank in lijn met de verwachting. Woningcorporaties blijven meer dan verwacht terughoudend met nieuwe investeringen als gevolg van de invoering van de 'Herziene Woningwet'. De kredietportefeuille van BNG Bank daalde in de verslagperiode met 0,6 miljard naar 88,8 miljard euro. Het marktaandeel van de bank in de belangrijkste klantsectoren lag in de verslagperiode wederom ruim boven de doelstelling, ondanks beperkt toenemende concurrentie.

De nettowinst over het eerste halfjaar van 2016 bedraagt 126 miljoen euro, een daling van 29 miljoen ten opzichte van het eerste halfjaar 2015. Deze daling is vooral veroorzaakt door de alsmaar dalende lange rentetarieven, die een negatief effect hebben op het renteresultaat en de ongerealiseerde marktwaardeveranderingen in het resultaat financiële transacties.

De directe gevolgen van de Brexit voor BNG Bank zijn relatief beperkt gebleven. De toegang tot kort- en langlopende funding is niet in gevaar geweest en de door de bank te betalen opslagen voor krediet- en liquiditeitsrisico's zijn per saldo nauwelijks veranderd.

BNG Bank verwacht dat de omvang van nieuw verstrekte langlopende leningen over 2016 licht lager zal uitkomen dan in het voorgaande jaar. Klanten van de bank blijven naar verwachting terughoudend met nieuwe investeringen mede als gevolg van nieuwe regelgeving, ondanks de voor investeringen aantrekkelijke renteniveaus.

Dip Brexit voorbij

Na de dip die de ING BeleggersBarometer vorige maand liet zien (121) is de index deze maand weer gestegen naar 130. Daarmee is Barometer bijna terug op het niveau van juni, toen deze op 132 stond. Het vertrouwen van de beleggers lijkt daarmee geen blijvende schade te hebben opgelopen door de aankondiging van de Brexit. De stijging komt met name door een verbetering van de eigen financiële situatie en doordat meer beleggers de waarde van hun beleggingsportefeuille de afgelopen maanden zagen toenemen. Ook zijn beleggers iets positiever over de algemene economische situatie van de afgelopen drie maanden. Driekwart van de beleggers heeft niet gehandeld na het nieuws over de Brexit.De VVD blijft de populairste partij onder beleggers.

Beleggers zijn  toch nog voorzichtig in hun verwachtingen voor de komende drie maanden. De financiële situatie van het eigen huishouden is weliswaar verbeterd, maar ze verwachten dat deze de komende maanden weer slechter zal worden. Over de economische situatie en de waarde van de beleggingsportefeuille blijven de verwachtingen onveranderd. Voor de AEX zijn de voorspellingen positiever dan in de maand juli. Er zijn minder beleggers die verwachten dat de AEX zal dalen en meer dan de helft van de beleggers verwacht zelfs dat hij zal stijgen. Dit kan verklaard worden door de stijgende trend van de AEX tijdens het onderzoek van 439 naar 454 punten. Beleggers voorspellen voor november 2016 een stand van de AEX van 444, deze is 10 punten hoger dan wat in juli de verwachte stand was voor de AEX 3 maanden vooruit.

Nederland steunt tweede termijn Kim als President Wereldbank

Nederland steunt een tweede termijn voor Jim Yong Kim als President van de Wereldbank. De ministers Dijsselbloem (Financiën) en Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) hebben dat donderdag bekendgemaakt.

Nederland heeft er vertrouwen in dat onder leiding van Kim de Wereldbank een belangrijke bijdrage kan leveren aan het uitbannen van extreme armoede en het bestrijden van ongelijkheid, waarmee uitvoering wordt gegeven aan de in 2015 vastgestelde ontwikkelingsdoelen (Global Goals) en het klimaatakkoord. Daarmee blijft de Wereldbank voor Nederland een belangrijke partner in ontwikkelingssamenwerking.

Dijsselbloem en Ploumen zijn er daarnaast van overtuigd dat Kim met succes zijn ingeslagen weg voortzet om op een effectieve manier de kennis en financiële slagkracht van de Wereldbank te benutten voor armoedebestrijding. “Kim heeft belangrijke reorganisaties doorgevoerd waardoor de Wereldbank de Nederlandse bijdragen nog beter kan inzetten”, aldus Dijsselbloem. Ook zijn collega Ploumen is positief over de daadkracht van de huidige Wereldbank president. “Kim heeft het voortouw genomen bij de bestrijding van de Ebola crisis vorig jaar. En dit jaar heeft hij hard getrokken aan betere kredietverstrekking voor Jordanië en Libanon, zodat beide landen die zwaar onder druk staan door de massale instroom van Syrische vluchtelingen hun economieën kunnen versterken.”

De Amerikaan Kim is sinds medio 2012 President van de Wereldbank. Zijn termijn loopt op 1 juli 2017 af. Kandidaten voor de post kunnen zich de komende drie weken melden. De Verenigde Staten hebben Kim gekandideerd voor herbenoeming. De verwachting is dat veel landen de herbenoeming zullen steunen.

Bij de Wereldbank zijn 189 landen aangesloten. Dijsselbloem en Ploumen zijn namens Nederland respectievelijk gouverneur en plaatsvervangend gouverneur van de Bank. Financieringen van de bank hebben er de afgelopen periode onder meer toe bijgedragen dat 123 miljoen mensen toegang tot schoon drinkwater hebben gekregen en er gezondheidszorg is geleverd aan 117 miljoen mensen. De Nederlandse bijdrage aan de bank in de periode 2012-2015 was gemiddeld 270 miljoen euro per jaar, waarvan het grootste gedeelte naar de armste landen ging.

vrijdag 26 augustus 2016

Triodos Bank koppelt duurzame impact aan gestage groei

Het totale beheerde vermogen - samengesteld uit Triodos Bank, Triodos Beleggingsfondsen en Triodos Private Banking - is over de eerste zes maanden van 2016 met 3 procent gegroeid naar 12,6 miljard euro.

De totale balans van Triodos Bank is over de eerste helft van 2016 met 5 procent gegroeid naar 8,6 miljard. Dit is terug te voeren op de groei van de kredieten, de toevertrouwde middelen en het nieuwe vermogen dat bij alle vestigingen is aangetrokken.

Over de eerste zes maanden van 2016 steeg het aantal klanten met 23.000, naar een totaal van 630.000. Dit is een toename van 4 procent.

In de zes maanden tot 30 juni 2016 is Triodos Bank verder gegaan met het verstrekken van leningen aan duurzame ondernemingen, instellingen en projecten. Over de eerste helft van het jaar namen duurzame kredieten toe met 4,1 procent (2015: 7 proent). Hypotheken namen een groot deel van deze stijging voor hun rekening. Over de eerste helft van 2016 nam het aantal toegekende hypotheken toe met 16 procent, tegen 22% over dezelfde periode vorig jaar.

De verhouding leningen/tegoeden, berekend voor de duurzame kredieten van Triodos Bank, nam marginaal af van 62 procent in 2015 naar 61 procent in de eerste helft van 2016.

Triodos Bank verwacht ook in de tweede helft van 2016 verdere groei. Om deze groei te schragen, beoogt de bank in de tweede helft van 2016 60 tot 75 miljoen aan extra kapitaal aan te trekken.

Verzekeraars geven fraudeurs lik op stuk

Wie de verzekeraar oplicht, krijgt vanaf nu direct een rekening van 532 euro gepresenteerd. Dat is de consequentie van een nieuwe maatregel die verzekeraars vandaag met de steun van onder meer het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Nationale Politie introduceren.

De maatregel houdt in dat verzekeraars de schade die zij door fraude lijden direct bij de daders verhalen. Het gaat daarbij om een vast bedrag van 532 euro. Met behulp van dit lik-op-stukbeleid willen verzekeraars fraude harder aanpakken en potentiële fraudeurs ontmoedigen. En dat is nodig ook. Uit vandaag gepresenteerde cijfers blijkt dat verzekeraars afgelopen jaar ruim 31 duizend fraudeonderzoeken zijn gestart. In 8.336 gevallen stelden ze vast dat werd gesjoemeld met verzekeringen. Dat is ruim zeven procent meer dan in 2014. Met deze opgespoorde zaken was in totaal 79 miljoen euro gemoeid.

Het opsporen, aanpakken en afhandelen van fraude kost verzekeraars veel tijd en dus veel geld. Die interne onderzoekskosten verhalen ze met de standaard schadevergoeding direct op de fraudeurs. “Ik hoop dat we hiermee potentiële fraudeurs afschrikken”, zegt algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond vandaag tegen diverse media.

Deze ‘directe aansprakelijkstelling’ maakt dat verzekeraars meer fraudezaken via civielrechtelijke weg kunnen afhandelen. Zo hoeven zij geen beroep te doen op politie of justitie. Zodra een verzekeraar heeft aangetoond dat een klant gefraudeerd heeft, draagt hij de zaak over aan de Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling (SODA). SODA verhaalt vervolgens de schade op de fraudeur. “Deze werkwijze past in de huidige trend dat slachtoffers van criminaliteit steeds weerbaarder worden”, zegt de minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur. “Ik vind dat een goede ontwikkeling. Misdaad mag niet lonen en benadeelde burgers en ondernemers moeten schadeloos worden gesteld.”

Met identiteitskaart, bankpas of app inloggen bij de overheid

Het kabinet wil een nieuwe manier van inloggen bij de overheid invoeren.  Burgers kunnen straks kiezen hoe ze inloggen op websites van de overheid. Dat kan nu alleen met DigiD door het invullen van een gebruikersnaam en wachtwoord, eventueel aangevuld met een code via sms. Straks kan inloggen via DigiD ook met de identiteitskaart en het rijbewijs. Daarnaast bieden bedrijven inlogmiddelen – onder hun eigen naam- aan, zoals de bankpas of een app. Deze nieuwe inlogmiddelen geven meer zekerheid over wie inlogt, en geven burgers meer keuzevrijheid. Dat schrijft minister Blok van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Tweede Kamer.

De overheid en het bedrijfsleven hebben de afgelopen maanden de werking van deze middelen getest. Zo hebben de banken de werking van de bankpas voor inloggen bij de overheid getest onder de merknaam iDIN. En onder de naam Idensys hebben overheden een aantal inlogmiddelen getest, ontwikkeld door het bedrijfsleven. De overheid heeft het gebruik van identiteitskaarten en rijbewijzen met een chip getest. De resultaten van deze testen zijn positief en daarom wil het kabinet meerdere inlogmiddelen gaan accepteren. Gebruikers en overheidsorganisaties zijn dan niet meer afhankelijk van één manier van inloggen.

De nieuwe publieke en private inlogmiddelen hebben twee belangrijke kenmerken gemeen: ze bieden meer zekerheid over iemands identiteit en voldoen aan hogere betrouwbaarheidseisen. Hiermee wordt identiteitsfraude moeilijker. Ook maakt veiliger inloggen nieuwe online diensten mogelijk, zoals het inzien van persoonlijke gegevens. Betrouwbare en veilige identiteitscontrole is in de zorg bijvoorbeeld essentieel om eHealth-doelstellingen te behalen. Zo kunnen chronisch zieken vanuit huis hun medische gegevens inzien.

Alle inlogmiddelen moeten aan strenge wettelijke eisen voldoen op het gebied van privacy, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Dan kunnen zij gebruikt worden voor inloggen bij de overheid en andere organisaties die het burgerservicenummer mogen gebruiken. De overheid houdt hier toezicht op.

Na de zomer bespreekt de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de plannen met de Tweede Kamer. Daarna wordt gewerkt aan het stapsgewijs beschikbaar maken van de nieuwe inlogmiddelen. De ambitie is dat inloggen met private middelen in 2017 mogelijk wordt. DigiD streeft er naar dat vanaf 2017 de identiteit van mensen extra gecontroleerd wordt door het uitlezen van een identiteitsbewijs. Inloggen met DigiD via het rijbewijs en de identiteitskaart wordt vanaf 2018 mogelijk.

Rabobank geeft iOS-app ondersteuning vingerafdrukscanner Touch ID

De Rabobank-applicatie voor iOS krijgt ondersteuning voor Touch ID, de vingerafdrukscanner op iPhones en iPads. Gebruik ervan is overigens niet verplicht.  Gebruikers kunnen Touch ID instellen om alleen in te loggen of ervoor kiezen om in te loggen en betalingsopdrachten te ondertekenen. Dat kan alleen op apparaten met iOS 9 of hoger.

donderdag 25 augustus 2016

Plofkraken zijn een blijvende zorg

Het afgelopen halfjaar vonden 16 plofkraken plaats. Daarnaast waren er aanvallen op binnenautomaten (instore geldautomaten). Ook waren er drie ramkraken.

Dit blijkt uit de halfjaarlijkse inventarisatie van de Nederlandse Vereniging van Banken onder haar leden.

Het aantal plofkraken fluctueert door de jaren heen. Vorig jaar waren er in totaal 56. De laatste jaren ligt het aantal beduidend onder de niveaus van de periode 2011-2013 toen het aantal plofkraken ruim boven de 100 bedroeg. Dit resultaat is onder andere te danken aan veiligheidsmaatregelen van banken en de opsporing en vervolging door politie en justitie.

Het lijkt erop dat de bende die vorig jaar verantwoordelijk was voor de plofkraken in Nederland zijn werkterrein heeft verlegd naar Duitsland. In Noordrijn-Westfalen zijn in de eerste helft van dit jaar ruim 80 plofkraken gepleegd.

Plof- en ramkraken leiden over het algemeen tot veel schade en weinig tot geen buit. De zorg voor de veiligheid voor de omgeving en de schade aan gebouwen en installaties blijft bestaan, mede omdat criminelen steeds zwaardere middelen inzetten.

De banken hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in preventieve maatregelen en samen met politie en justitie maatregelen genomen die de opsporing van de daders vergemakkelijken, zoals cameradetectie en inktsystemen. Hierdoor is er veelal geen buit en is de kans op aanhouding groter geworden. Internationaal bestaat hier veel belangstelling voor.

SNS Bank kampt met tegenvallers

SNS Bank zag nettowinst het afgelopen halfjaar met een kwart dalen naar 181 miljoen euro. Oorzaak zijn de verliezen op incidentele posten, de lage rente en hogere wettelijke heffingen.

SNS Bank trok afgelopen halfjaar per saldo dertigduizend nieuwe klanten en verstrekte daarbij vooral meer nieuwe hypotheken dan een jaar eerder.

'In het eerste halfjaar van 2016 zijn we ons blijven inzetten om onze visie op mensgericht, maatschappelijk en duurzaam bankieren te vertalen in nuttige producten en diensten, wat zal leiden tot een verdere verbetering van klantervaringen,' aldus Maurice Oostendorp, directievoorzitter van SNS Bank. 'Ons klantenbestand groeide verder dankzij de groei in nieuwe betaalrekeningen. Een op de vier nieuwe betaalrekeningen in Nederland werd bij een van de merken van SNS Bank geopend. De nieuwe hypotheekproductie steeg fors en ons marktaandeel in nieuwe hypotheekproductie ontwikkelt zich naar het beoogde niveau. Onze kapitaalpositie bleef sterk en we rapporteerden een solide nettowinst. In de toekomst gaan we ons volledig richten op de implementatie van ons aangescherpte strategisch plan. De belangrijkste prioriteiten hiervan zijn de versterking van onze maatschappelijke identiteit, de verdere verbetering van onze bedrijfsvoering en de aanscherping van ons innovatiebeleid.'

Europese durfinvesteringen in fintech sterk gestegen

De Europese durfinvesteringen in fintech zijn in het tweede kwartaal van dit jaar sterk toegenomen. In deze periode werd voor een bedrag van 369 miljoen dollar in Europese fintech ondernemingen geïnvesteerd, ruim 20 procent meer dan in de eerste drie maanden van 2016. Met een waarde van 186 miljoen droeg vooral Duitsland bij aan de toename van de investeringen in Europa.

Dit blijkt uit de Pulse of Fintech, een onderzoek van CB Insights en KPMG naar de investeringen die wereldwijd plaats vinden in fintech. 'Hoewel Europa nog altijd achter loopt op Noord-Amerika en Azië, neemt de aandacht van Europese investeerders voor fintech duidelijk toe', constateert Ank van Wylick, Fintech-partner bij KPMG. Van Wylick: 'Het is opvallend dat de rol van private equity partijen steeds kleiner wordt. Europese ondernemingen nemen inmiddels ruim 30% van de investeringen voor hun rekening. Vorig jaar was dit nog 25%. Deze ontwikkeling zal de komende maanden doorzetten. Financiële instellingen in Europa krijgen steeds meer oog voor de mogelijkheden en de waarde die fintech heeft. Gezien de onzekere marktomstandigheden worden durfinvesteerders duidelijk voorzichtiger en richten zij zich vooral op fintech bedrijven die beschikken over een gedegen businessmodel en de nodige ervaring.' De grootste Europese investeringen kwamen in het afgelopen kwartaal bij Duitse fintech bedrijven terecht. Zo kon Finanzcheck 46 miljoen tegemoet zien en ontving N26 een bedrag van 40 miljoen.

In het Verenigd Koninkrijk namen de investeringen in fintech licht af, van 117 miljoen in de eerste zes maanden van 2016 tot $ 103 miljoen in het tweede kwartaal van dit jaar. Van Wylick: 'Hoewel de cijfers dat niet direct aantonen, maken veel investeerders zich duidelijk zorgen over de gevolgen van Brexit. In het tweede kwartaal zien we een duidelijke vertraging in de Britse investeringen in fintech. Maar ongeacht de uiteindelijke gevolgen zal het Verenigd Koninkrijk de leidende rol zij op dit moment heeft als het om fintech gaat niet opgeven. Niet alleen regels die de Britten hanteren als het om fintech investeringen gaat maken dat duidelijk. Ook de recente afspraken met Singapore die het voor Britse fintech bedrijven makkelijker maken om in dat land actief te worden, tonen aan dat het Verenigd Koninkrijk vasthoudt aan de verdere ontwikkeling van haar toch al sterke fintech ecosysteem.'

microStart en Babyloan lanceren de 'solidaire lening' via crowdfunding in België

microStart breidt zijn diensten uit dankzij een partnerschap met Babyloan, het Europese crowdfundingplatform dat zich op professionele microkredieten richt. Internetgebruikers kunnen voortaan rechtstreeks projecten naar keuze financieren.

Babyloan is een website die het grote publiek de mogelijkheid geeft om overal ter wereld geld te lenen aan micro-ondernemers. Het platform telt al ruim 41.000 leden. Het werd in 2008 in Frankrijk opgericht door Arnaud Poissonnier, ex-bankier gespecialiseerd in vermogensbeheer, die na een reis door Tadjikistan beslist om zich op solidaire microkredieten toe te leggen.

woensdag 24 augustus 2016

Operationele winst ASR valt hoger uit

ASR heeft zijn operationele winst afgelopen halfjaar weten op te voeren, hoge claims vanwege de hagelstormen ten spijt. De operationele winst is met ruim 4 procent gestegen naar 292 miljoen euro. De nettowinst daalde wel met 4 procent, maar kwam vooral door meevallers die vorig jaar konden worden geboekt.

'ABN AMRO maakt geen winst op klanten die extra willen aflossen op hun hypotheek'

ABN AMRO maakt geen winst op klanten die extra willen aflossen op hun hypotheek of die vervroegd willen aflossen. Dat zegt de bank in reactie het in rekening brengen van een vergoeding (boeterente) bij extra of vervroegd aflossen op hypotheken.

'Wij berekenen alleen de rente die de bank misloopt doordat een klant eerder aflost dan afgesproken. In het dagelijks taalgebruik wordt dit ‘boeterente’ genoemd.'

In bepaalde omstandigheden kan het ondanks deze vergoeding (boeterente) toch voordelig zijn voor klanten om hun lopende rentecontract met de bank af te kopen en een nieuw rentecontract te sluiten. De klant kan in dit geval ervoor kiezen om de 'boete' in één keer af te kopen of kiezen voor rentemiddeling. Als een ABN AMRO-klant vervoegd wil aflossen en daardoor een boeterente moet betalen, dan verstrekt de bank altijd een eindafrekening met een transparante berekening daarvan voor ieder afzonderlijk leningdeel.

dinsdag 23 augustus 2016

Hoge Raad buigt zich over incassokosten

De Hoge Raad spreekt zich binnenkort uit over wanneer consumenten volgens de wet buitengerechtelijke incassokosten verschuldigd zijn. De Consumentenbond heeft hiervoor een schriftelijke zienswijze ingediend bij de Hoge Raad.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘De kern van ons betoog is dat incassobureaus zich aan de wet moeten houden, geen onterechte incassokosten in rekening mogen brengen en zich niet schuldig mogen maken aan misleidende en agressieve praktijken om consumenten tot betalen te dwingen. De aan de Hoge Raad gestelde vragen gaan met name over de zogenoemde ‘veertiendagenbrief’ waarmee incassobureaus aankondigen buitengerechtelijke kosten in rekening te gaan brengen. Wij vinden dat die brief aan strenge eisen moet voldoen en dat rechters hierop actief moeten toetsen.’

Sinds 1 juli 2012 kunnen rechters in een concrete zaak vragen stellen aan de Hoge Raad over de uitleg van een wetsartikel, ook wel 'prejudiciële vragen' genoemd. Een kantonrechter heeft nu vragen gesteld over wanneer consumenten buitengerechtelijke incassokosten verschuldigd zijn. Derde partijen, zoals de Consumentenbond, kunnen hierover hun opvatting indienen bij de Hoge Raad. De Consumentenbond heeft hier nu voor het eerst gebruik van gemaakt.

Centrale banken dominant op financiële markten


De financiële markten zijn wereldwijd weer wat meer tot rust gekomen en de koersen van aandelen fluctueren op hogere niveaus. Centrale banken doen hun best om de rust te bevorderen. In de Verenigde Staten werden zelfs nieuwe recordstanden bereikt.

Uit de notulen van de Amerikaanse Federal Reserve bleek wel dat er verschil van mening bestaat tussen de leden van het beleidsbepalende comité (FOMC) over de vraag of de Fed funds rate dit jaar nog moet worden verhoogd. Hoewel de bandbreedte van de rente in juli ongewijzigd bleef op 0,25% - 0,5%, zijn er meer stemmen om het tarief dit jaar wel te verhogen.

maandag 22 augustus 2016

Belgische bedrijven krijgen geen spaarrente meer bij KBC

De Belgische bank KBC gaat vanaf eind oktober geen rente meer betalen op de spaarrekeningen van Belgische bedrijven. KBC wijst op het huidige lagerenteklimaat waardoor de vergoeding op de spaarrekeningen zwaar onder druk staat. Particulieren die klant zijn bij KBC hoeven nog niet vrezen dat zij geen rente meer krijgen.

Betalen met iDEAL QR bij WK Vierspannen Paarden

Betaalvereniging Nederland is samen met ticketprovider TicketFlow en de CM Groep gestart met een vervolgpilot voor iDEAL QR. Tijdens paardensportevenement WK Vierspannen Paarden bij Outdoor Brabant, dat van 31 augustus tot en met 4 september in Breda plaatsvindt, wordt betalen met iDEAL QR via de iDEAL app getest. De vervolgpilot staat in het teken van het testen van de diverse gebruikstoepassingen van iDEAL QR, om meer inzicht te krijgen in de ervaringen van gebruikers.

Betalen met iDEAL QR is eenvoudig. Met de gratis iDEAL-app op de smartphone wordt de QR-code direct van een beeldscherm, poster of advertentie gescand. Daarna betaalt men veilig, snel en gemakkelijk via de mobiele app van de eigen bank.

De iDEAL QR-betaling wordt voor verschillende gebruiksmomenten ingezet. Zo zet TicketFlow de iDEAL QR-code in bij online afrekenen van de toegangskaarten. Via advertenties met een iDEAL QR-code kun je direct een ticket voor het evenement aanschaffen, met de iDEAL app. Tijdens het evenement kan de toegang tot het terrein van Outdoor Brabant en de merchandising van Gemaco met iDEAL QR worden afgerekend.

Gedurende de vervolgpilot zijn er meerdere organisaties die betalingen met iDEAL QR testen. Zo gebruiken Betaald Voetbal Organisatie NAC, webwinkel Megekko en goededoelenorganisaties Justdiggit en EyeCare Foundation inmiddels ook iDEAL QR als betaalmethode. De gebruikstoepassingen variëren hier van het overnemen van een iDEAL-betaling van een webbrowser naar de smartphone tot het scannen van een iDEAL QR-code op een poster.

Marjoleine van der Zwan nieuwe directeur PIV

Marjoleine van der Zwan (1971) wordt met ingang van 1 september 2016 de nieuwe directeur van het Personenschade Instituut van Verzekeraars (PIV). Zij volgt Theo Kremer op die in mei 2016 afscheid nam als PIV-directeur.

Marjoleine van der Zwan heeft diverse managementfuncties bekleed bij zowel profit- als non-profit organisaties. Zij is als manager werkzaam geweest in de gezondheidszorg, bij (zorg)verzekeraars en in de bouwsector en de metaalsector. Van 2010 tot 2015 was zij bestuurder/COO bij medische aansprakelijkheidsverzekeraar Medirisk. Vanuit die functie is haar belangstelling voor de letselschadewereld ontstaan.

vrijdag 19 augustus 2016

Global Pension Services gaat samenwerken met APS Pensioenteam

Gobal Pension Services BV heeft een samenwerkingsverband gesloten met APS Pensioenteam uit Waardenburg. APS Pensioenteam, die gespecialiseerd is in de pensioenuitvoering en pensioenadvisering, gaat voor de Nederlandse deelnemers van multinationals de uitvoering verzorgen van hun Nederlandse pensioenregelingen via het software platform Neospin.

APS is een puur Nederlandse speler die zich richt op pensioenadministratie en pensioenadvisering. APS Pensioenteam ondersteunt onder meer (inter)nationale ondernemingen in hun pensioenbeleid en -uitvoering. Hun motto is "als je het begrijpt, kun je het ook simpel uitleggen".

AFM legt Sustainable Care Bonds B.V. last onder dwangsom op

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 1 augustus 2016 een last onder dwangsom opgelegd aan Sustainable Care Bonds B.V. (Sustainable Care). Sustainable Care voldoet niet aan informatieverzoeken van de AFM, die deze informatie nodig heeft om vast te kunnen stellen of de wet wordt overtreden.

Sustainable Care biedt consumenten de mogelijkheid om obligaties te kopen om zo deel te nemen aan de exploitatie van vastgoed in Duitsland. De AFM heeft op grond van de Wet handhaving consumentenbescherming (Whc) een onderzoek ingesteld naar de activiteiten van Sustainable Care om vast te stellen of Sustainable Care in strijd heeft gehandeld met bepalingen uit afdeling 3A van Titel 3 van Boek 6 van het BW. De AFM heeft onder meer om grootboekrekeningen en bankafschriften gevraagd en een toelichting op de financiële situatie van Sustainable Care. Dit om vast te kunnen stellen of de wet wordt overtreden.

Sustainable Care heeft de gevraagde informatie niet binnen de gestelde termijn geleverd. Sinds 15 augustus 2016 is Sustainable Care daarom verplicht de dwangsom te betalen. De AFM moet de informatie nog steeds ontvangen. Iedere dag dat Sustainable Care niet aan de opgelegde last voldoet, loopt de dwangsom op met 5.000,- tot een maximum van 50.000 euro.

donderdag 18 augustus 2016

Gebruik bankpas in OV lijkt nog ver weg

In het OV betalen met de bankpas laat mogelijk nog even op zich wachten. Dat zegt Bart Schmeink, voorzitter van Coöperatie Openbaar Vervoerbedrijven en directeur van OV-bedrijf Connexxion in een interview met Trouw.

OV-bedrijven willen wel en de technische mogelijkheden zijn er, maar banken zijn terughoudend. 'We zijn nog aan het touwtrekken met de banken. En dat kost energie. Wij mikken op 2017, maar als het ligt aan de banken duurt het nog tot 2019 voordat mensen met hun bankpas kunnen betalen in het openbaar vervoer. Wij vinden dat niet acceptabel als je bedenkt dat de technologie gewoon beschikbaar is.'

Nettowinst Rabo sterk gedaald

De nettowinst van de Rabobank is het afgelopen halfjaar met 39 procent gedaald, deels door reorganisatiekosten en een extra voorziening voor de compensatie van zakelijke klanten met een rentederivaat. De nettowinst bedroeg 924 miljoen euro.

Daarnaast leidde marktvolatiliteit tot een lagere waardering van enkele financiële instrumenten en werd de winst gedrukt door hogere toezichtsheffingen.

Het herstel van de Nederlandse economie droeg wel bij aan een scherpe daling van de kosten kredietverliezen, die 208 miljoen euro lager uitkwamen dan in de eerste helft van 2015. De kosten kredietverliezen bedroegen 148 miljoen, gelijk aan 7 basispunten van de gemiddelde kredietportefeuille.

Rabo heeft zijn organisatie ingrijpend gewijzigd. Per 1 januari is de nieuwe coöperatieve structuur van kracht en de implementatie daarvan is volgens de bank succesvol verlopen.

De digitalisering van onze dienstverlening en het doorvoeren van noodzakelijke efficiencyverbeteringen in vooral de back-office en ondersteunende diensten verloopt volgens Rabo in hoog tempo.

Omzet NN daalt naar 321 miljoen door noodweer

De omzet van NN Group (Nationale-Nederlanden) komt in het tweede kwartaal van dit jaar uit op 321 miljoen euro, een daling ten opzichte van vorig jaar.

De nettowinst ging naar 335 miljoen euro, tegenover 392 miljoen in het tweede kwartaal van 2015.

Net als veel andere verzekeraars heeft  Nationale-Nederlanden te maken met schadeclaims door het noodweer in juni.

Positief rendement voor Nederlandse beleggingsinstellingen

In het tweede kwartaal van 2016 is het beheerde vermogen van de Nederlandse beleggingsinstellingen toegenomen van 766,7 miljard naar 805,1 miljard euro. Dit werd grotendeels veroorzaakt door een totaalrendement van 3,5% (26,8 miljard), een recordniveau sinds het eerste kwartaal van 2015. Daarnaast zette de groei van hypotheekfondsen door als gevolg van nieuwe inleg door beleggers. Via deze fondsen staat inmiddels 19,1 miljard aan Nederlandse hypotheken uit, het hoogste bedrag ooit.

Eind juni 2016 bedroeg het totale vermogen van Nederlandse beleggingsinstellingen 805,1 miljard. Het vermogen van de sector is voor het vierde kwartaal op rij gegroeid en nadert het recordniveau van eind maart 2015, toen een bedrag van 814,9 miljard werd bereikt. Het aantal Nederlandse fondsen is daarentegen relatief stabiel gebleven. Momenteel bestaat de populatie uit 1821 fondsen.

Hypotheekrente.com lanceert onafhankelijk hypotheekrente overzicht

Het Nederlandse bedrijf Hypotheekrente.com is deze week van start gegaan. Daar zijn alle aanbieders van hypotheken te doorzoeken. Het initiatief beoogt de hypotheekmarkt toegankelijker te maken.

De eerste uitgave van Hypotheekrente.com bevat de hypotheekrentes van ruim 1000 hypotheken van 30 banken, verzekeraars en regiepartijen, die investeerders en mensen met een hypotheekwens aan elkaar proberen te koppelen.

"Er zijn honderden zo niet duizenden hypotheken, maar hoe vindt de consument de hypotheek die zij zoekt, tegen de juiste voorwaarden en voor de juiste prijs? Dit lossen wij op door vanaf één plek een totaal overzicht van alle hypotheekverstrekkers, hypotheken en tarieven te bieden", aldus investeerder John Heijen (o.a. oprichter van Yourcontact en NR7Finance). "Het aanbod wordt nog dagelijks uitgebreid en onze focus is om de komende tijd de volledige hypotheekmarkt op Hypotheekrente.com te krijgen."

De zoekmachine is gebruiksvriendelijk ingesteld en ook mobiel beschikbaar.

woensdag 17 augustus 2016

Goede voortgang kapitaal- en kaspositie Delta Lloyd

Verzekeraar Delta Lloyd sluit een beter tweede kwartaal af. Ondanks moeilijke marktomstandigheden verbeterde de solvabiliteit.

Delta Lloyd boekte in het eerste half jaar van 2016 wel een flink slechter operationeel resultaat. Dat daalde 39 procent ten opzichte van vorig jaar tot 320 miljoen euro.

Bestuursvoorzitter Hans van der Noordaa: 'Ik ben tevreden met de vooruitgang die wij hebben geboekt met ons kapitaalplan en onze kaspositie. Onze SF ratio ligt met 173 procent in de bovenste helft van de beoogde bandbreedte. Onze operationele resultaten werden beïnvloed door de uitzonderlijke regenval en hagelstorm in juni, waardoor veel klanten zwaar werden getroffen. Wij doen uiteraard al het mogelijke om hen te steunen.'

Bankiers Rabobank schikken Euribor-fraude

Vier oud-medewerkers van de Rabobank die betrokken waren bij gesjoemel met de Euribor-rente, hebben een schikking getroffen met het Nederlandse zelfreguleringsorgaan van de effectenbranche. Dat blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad. Het is voor zover bekend de eerste keer dat Nederlandse bankiers individueel gestraft zijn voor hun rol in het schandaal.

ABN AMRO rapporteert onderliggende nettowinst van 662 miljoen euro

ABN boekte over het tweede kwartaal van 2016 een nettowinst van 391 miljoen euro (eerste halfjaar 2016: 866 miljoen) na aftrek van een voorziening voor rentederivaten van 271 miljoen na belasting.

De netto rentebaten bleven volgens de bank solide; de provisiebaten werden negatief beïnvloed door de volatiele markten; de kosten werden beheerst en de kredietvoorzieningen bleven laag.

Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm: 'We liggen goed op schema met drie van onze financiële doelstellingen: een rendement op eigen vermogen van 10-13 procent in de komende jaren, een CET1 ratio van 11,5-13,5 procent en een dividenduitkeringspercentage oplopend tot 50 procent over 2017. De onderliggende nettowinst over het eerste halfjaar van 2016, waarin een aanvullende voorziening voor MKB-rentederivaten niet is meegenomen, bleef met 1.136 miljoen euro op hetzelfde niveau als dezelfde periode van vorig jaar.'

ABN verwacht de kosten van ondersteunende en controlerende activiteiten vanaf volgend jaar met een kwart te kunnen verlagen en blijft op zoek naar verdere mogelijkheden voor bezuinigingen.

ING selecteert fintech startups voor zijn ‘bedrijvenversneller’

Vier fintech startups sluiten zich aan bij de Innovation Studio van ING. Dat meldt de bank op haar site. Axyon AI, Gekko, Startup Insight en Surance nemen deel aan het accelerator-programma van de bank, de derde sinds daar in juli 2015 mee werd begonnen. Er waren niet minder dan 98 aanmeldingen. De Innovation Studio is het open platform van ING waar met nieuwe bedrijfsmodellen geëxperimenteerd kan worden. In het  programma werken externe en interne start-ups samen met coaches, mentoren en bedrijfsonderdelen van ING.

Begunstigde controleren bij overboekingen

Bij een overboeking via internetbankieren wordt af en toe een verkeerd rekeningnummer voor de begunstigde ingevoerd, waardoor de betaling terechtkomt bij iemand anders dan de bedoeling is. Op grond van Europese richtlijnen kijken banken in heel Europa bij een betaalopdracht uitsluitend naar het rekeningnummer van de begunstigde en niet naar de naam die de opdrachtgever ook moet invullen. Het rekeningnummer is de unieke adressering op grond waarvan alle betrokken banken de betaalopdracht binnen één werkdag volledig moeten afhandelen, in heel Europa. De naam van de begunstigde moet alleen worden ingevoerd voor administratieve doeleinden. Daarmee kan bijvoorbeeld een betaling achteraf in internetbankieren worden teruggevonden.

Eind 2015 hebben de Nederlandse banken in overleg met de Consumentenbond afgesproken dat ze gedurende 2016 in kaart brengen hoevaak verkeerde overboekingen voorkomen en wat daarvan de diverse oorzaken zijn. Op grond van de uitkomsten van dat onderzoek kunnen de banken dan vaststellen of er aanvullende maatregelen nodig zijn en welke maatregelen dat zouden kunnen zijn.

Bij internetbankieren is in Nederland nooit gecontroleerd op de naam van de begunstigde, behalve bij overboekingen binnen de voormalige Postbank, tussen twee Postbank-rekeninghouders. Dat was nodig omdat de Postbank afwijkende, korte rekeningnummers hanteerde waarin tikfouten niet konden worden herkend. Alle andere banken gebruikten langere rekeningnummers met een ingebouwd controlemechanisme dat vrijwel alle tikfouten uitsloot.

Bij de invoering van SEPA in 2014, de Single Euro Payments Area of uniforme euro-betaalmarkt, zijn alle rekeningnummers in Europa vervangen door IBAN-rekeningnummers. Iedere IBAN bevat twee controlecijfers waarmee tikfouten in het rekeningnummer nagenoeg worden uitgesloten. Daardoor wordt er bij overboekingen tussen twee IBAN-rekeningnummers van de voormalige Postbank ook niet meer op naam gecontroleerd.

Een bank heeft geen inzage in de rekeningadministraties van andere banken. Dat kon al niet bij Nederlandse banken, laat staan dat dat bij banken in de rest van Europa kan. Daardoor kan een bank bij een betaalopdracht naar een andere bank niet controleren of de opdrachtgever de juiste naam van de begunstigde heeft ingevoerd.

Wanneer iemand per ongeluk geld heeft overgeboekt naar een verkeerde begunstigde, dan kan die een beroep doen op de Procedure Onverschuldigde Betalingen. Daarbij vraagt de bank van de opdrachtgever schriftelijk aan de onbedoelde begunstigde om het geld terug te boeken. Als die  na 21 dagen het geld nog niet heeft teruggeboekt, krijgt de opdrachtgever van zijn bank de naam, het adres en de woonplaats van de begunstigde. De opdrachtgever kan dan zelf proberen het geld terug te krijgen, desnoods via een civielrechtelijke procedure.

Ongeveer 80 procent van alle verkeerde overboekingen wordt op deze manier door de onbedoelde begunstigde teruggeboekt naar de opdrachtgever.

Wanneer iemand geld heeft overgeboekt naar een verkeerde rekening als gevolg van fraude of oplichting, kan géén beroep worden gedaan op de Procedure Onverschuldigde Betalingen. Dat heeft ook geen zin omdat in zo’n geval de malafide begunstigde nooit vrijwillig het geld zal terugboeken. Bij fraude of oplichting moet het slachtoffer dat zo snel mogelijk melden bij zijn eigen bank, aangifte doen bij de politie en afwachten of de dader door justitie kan worden opgespoord en vervolgd.

Een verkeerde overboeking door fraude of oplichting kun je voorkomen door eerst goed te controleren of de naam en het rekeningnummer van de begunstigde juist zijn. Doe dat vooral bij rekeningnummers die je al langer dan een jaar niet hebt gebruikt en bij rekeningnummers die je nooit eerder hebt gebruikt. Daartoe kun je een particuliere begunstigde vragen om eerst 1 eurocent naar je eigen rekeningnummer over te boeken. Met die overboeking kun je dan op je rekeningafschrift de werkelijke naam bij de rekening van de begunstigde controleren. Dat werkt voor alle bankrekeningen in de hele EU.

Om te controleren of een bedrijf of organisatie te goeder trouw is, kun je onder meer de ConsuWijzer van de Autoriteit Consument & Markt of de Fraudehelpdesk raadplegen. Marktplaats geeft ook nuttige tips over veilig kopen en betalen via internet.

Verkeerde overboekingen komen in de hele wereld voor. Binnen Europa wordt nu onderzocht hoe die op een makkelijke en efficiënte manier kunnen worden teruggedrongen. Daarbij wordt onder meer gekeken naar het gebruik van ‘aliassen’. Een alias is een alternatieve adressering van een betaalrekening, bijvoorbeeld via een zorgvuldig geverifieerd telefoonnummer en emailadres. Die zou je dan bij een overboeking kunnen gebruiken in plaats van een IBAN-rekeningnummer. Ook andere soorten aliassen worden onderzocht.

dinsdag 16 augustus 2016

NVB sponsor Fraude Film Festival

Op 13 en 14 oktober vindt weer het Fraude Film Festival plaats. Doel van het festival is het maatschappelijk bewustzijn over fraude te vergroten en een trendbreuk in de bestrijding ervan te forceren. Net zoals voorgaande jaren is de NVB partner van het festival.

Fraude kent vele verschijningsvormen, dat geldt zeker ook voor het betalingsverkeer, denk aan phishing of de verspreiding van malware (kwaadaardige software). Banken zijn zeer actief in de bestrijding hiervan, maar kunnen dit niet alleen af zonder de hulp en oplettendheid van hun klanten. Vandaar dat de NVB graag meewerkt aan het vergroten van het bewustzijn bij het publiek rond fraude, een van de voorname doelen van het Fraude Film Festival.


Het Fraude Filmfestival vindt dit jaar voor de derde maal plaats. Op het festival worden twee dagen lang films en documentaires over fraude en de bestrijding ervan vertoond. Het festival kent ook de zogeheten Anti Fraude Award. Deze wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de bestrijding van fraude.

Banken steunen streven naar meer transparantie

Banken steunen het streven naar meer transparantie. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in haar reactie op het conceptwetsvoorstel van de Wet transparant toezicht financiële markten, ook wel ‘naming and shaming’ genoemd.

De NVB stelt een aantal voorwaarden waaraan het wetsvoorstel zou moeten voldoen om tot een verantwoorde invoering te komen. ‘We begrijpen dat de wetgever - onder omstandigheden - wil dat toezichthouders (vaker) openlijk namen van instellingen zouden kunnen noemen. Dat kan in het belang van consumenten zijn.

Om die reden hebben de banken er in de Vertrouwensmonitor zelf voor gekozen om namen van banken te koppelen aan cijfers over vertrouwen en bepaalde prestaties,’ schrijft de NVB. Waar het noemen van namen het karakter van 'shaming' krijgt, dringt de NVB er bij de wetgever op aan uiterst zorgvuldig en terughoudend te werk te gaan. ‘Immers, daarbij staan de reputatie van de instelling en de sector op het spel.’ De NVB geeft haar reactie in het kader van een openbare consultatie van het ministerie van Financiën

maandag 15 augustus 2016

Jurgen Stegmann nieuw lid Raad van Commissarissen ABN

ABN AMRO heeft tijdens een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAvA) gestemd over de voordracht van Jurgen Stegmann als nieuw lid van de Raad van Commissarissen van ABN AMRO.

De Raad van Commissarissen bestaat nu uit Olga Zoutendijk (voorzitter), Steven ten Have (vicevoorzitter), Arjen Dorland, Frederieke Leeflang, Annemieke Roobeek, Jurgen Stegmann en Tjalling Tiemstra.

Bankieren apps worden om de dag gebruikt

Apps om mee te bankieren worden veelvuldig gebruikt en krijgen wat kwaliteit betreft een hoge waardering. De app van de ING is het populairst, drie op de tien Nederlanders met een smartphone hebben deze app geïnstalleerd. Rabobankieren en de app van ABN Amro volgen op plaats twee en drie. Degenen die de app hebben geïnstalleerd, gebruiken hem gemiddeld om de dag. Er blijkt hier nauwelijks verschil tussen de drie grootste apps, zo blijkt uit de nieuwe versie van het Dutch Apps Market rapport van Telecompaper.

Inmiddels hebben 3,7 miljoen Nederlanders de ING app geïnstalleerd, 3,2 miljoen de Rabobankieren app en 2 miljoen de app van ABN AMRO. De kleinere banken (o.a. SNS Bank, Knab en Regiobank) hebben alle minder dan 400.000 installs. Gebruikers zijn over het algemeen erg tevreden over de kwaliteit van de drie grootste apps. Deze apps worden ongeveer gelijk gewaardeerd als de apps van Netflix en WhatsApp, die beide het hoogst scoren binnen hun segment (respectievelijk video en communicatie).

VEH: eerst huis kopen en dan verkopen komt door marktdruk weer terug

De Eigen Huis Marktindicator die het consumentenvertrouwen in de woningmarkt weergeeft, stond in juli onverminderd hoog op 120 punten, in juli 2015 was dat nog 103. Belangrijke aanjager voor het hoge consumentenvertrouwen is de lage rente. Ook de toegenomen verkoopbaarheid van de eigen woning draagt bij aan het optimisme bij huiseigenaren. Aan de andere kant zien steeds meer consumenten dat het aanbod aan geschikte koopwoningen schaars begint te worden.

Onder invloed van het schaarse aanbod en het zelfvertrouwen over de verkoopbaarheid van de eigen woningen ziet Vereniging Eigen Huis met name in Amsterdam en Utrecht waar de druk op de woningmarkt groot is, dat eerst kopen en dan verkopen steeds vaker gewoonte begint te worden.

Kopers in de meest gewilde gebieden willen het risico uitsluiten dat ze niet tijdig een geschikt huis kunnen vinden, waardoor ze tijdelijk moeten huren. De huidige woningmarkt geeft hun kennelijk voldoende zelfvertrouwen over de opbrengst en courantheid van hun huidige woning om daar al een voorschot op te nemen.

Ook in het verleden was het gebruikelijk om eerst een huis te kopen en pas daarna het huidige huis in de verkoop te zetten. Toen bij het begin van de crisis in 2008 veel kopers met twee huizen bleven zitten en daardoor in grote financiële problemen kwamen, kenterde de praktijk en werd eerst verkopen en daarna kopen de norm. Dit heeft als voordeel dat de financiële risico's beperkt zijn en de koper precies weet wat hij aan zijn nieuwe huis kan besteden.

Vereniging Eigen Huis raadt doorstromers die eerst willen kopen aan om goed advies in te winnen bij een onafhankelijk financieel adviseur. Maarten Eeke van der Veen, woningmarktspecialist: "Zorg dat je de risico's van te voren goed in beeld hebt. Pas dan kun je beslissen of je die stap kunt en wilt zetten." Overbruggingsleningen worden aanzienlijk minder snel verstrekt dan in het verleden. Als het huidige huis niet opbrengt waarop gerekend is of minder snel wordt verkocht, liggen problemen op de loer.

vrijdag 12 augustus 2016

Forse afname restschuldenproblematiek

Het aantal huishoudens met een (potentiële) restschuld neemt met rasse schreden af. Dat is een direct gevolg van de aantrekkende koopwoningmarkt. Dit is de belangrijkste conclusie uit de studie 'Restschulden: de crisis voorbij'* van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE). Uit het onderzoek blijkt dat in 2014 ruim 1 miljoen huishoudens in Nederland bij de verkoop van hun woning nog geconfronteerd zouden worden met een restschuld. Meer dan 2 jaar later is dat aantal volgens de NVM geslonken tot om en nabij de 800.000 huishoudens.

Als de huidige prijsontwikkeling op de woningmarkt de komende jaren verder doorzet, daalt het aantal huishoudens met een restschuld de komende jaren flink verder. "Recente hervormingen op de woningmarkt dragen daar voor een belangrijk deel aan bij. Door de verplichte aflossing en het terugbrengen van de loan-to-value raken de woningen van nieuwe eigenaar-bewoners zelfs bij dalende prijzen niet snel meer onder water", zegt NVM-woordvoerder Roeland Kimman.

Een verdere verlaging van de loan-to-value, zoals De Nederlandsche Bank wil, is volgens de NVM en ASRE echter geen goed idee. "De discussie over een versnelling of verdieping van de huidige hervormingen op de woningmarkt heeft onvoldoende oog voor de consequenties op de korte termijn. Huishoudens hebben te weinig opties om verdere versobering van kredietverstrekking adequaat op te vangen", stelt Johan Conijn, aan de ASRE verbonden als bijzonder hoogleraar Woningmarkt en één van de auteurs van het rapport.

Uit het ASRE-onderzoek blijkt verder dat aan het profiel van de gemiddelde eigenaar-bewoner met een potentiële restschuld de afgelopen jaren weinig tot niets veranderd is. Het gaat voornamelijk om jongere huishoudens, die een woning hebben gekocht tussen 2000 en 2008. Er bestaan bij de restschuldproblematiek geen grote regionale verschillen. Ondanks de grote verschillen in prijsontwikkeling en transacties op de Nederlandse woningmarkt, blijkt de restschuldproblematiek een landelijk fenomeen.

Phishingmail klanten Nationale-Nederlanden CreditCard

Sinds enige tijd zijn er valse e-mails in omloop die worden verzonden uit naam van International Card Services (ICS), de partij waar Nationale-Nederlanden mee samenwerkt voor de uitgifte van de Nationale-Nederlanden CreditCard. 

Het onderwerp van deze e-mail is: "Opzegging van uw Card’’. Deze e-mails zijn niet door ICS verzonden. Heeft u de e-mail ontvangen? Verwijder deze dan direct en klik niet op de link in de e-mail!

De link in de e-mail gaat naar een nagebouwde website van ICS waarop wordt gevraagd naar de naam op de creditcard, het Card-nummer, vervaldatum, CVC-code, postcode en huisnummer en het IBAN nummer. Medewerkers van ICS zullen nooit naar de gebruikersnaam, Card-nummer, wachtwoord en/of pincode vragen. Niet via e-mail, telefoon of op welke andere manier dan ook.

donderdag 11 augustus 2016

Aegon neemt Cofunds over

Aegon neemt Cofunds over van Legal & General voor 140 miljoen pond (164 miljoen euro). Met deze transactie heeft Aegon in het Verenigd Koninkrijk zijn strategische transformatie van traditionele levensverzekeraar naar platformaanbieder afgerond en wordt de onderneming de toonaangevende speler op de platformmarkt. De transactie wordt naar verwachting eind 2016 afgerond, afhankelijk van de goedkeuring door de toezichthouder. Cofunds is naar verwachting in 2018 volledig geïntegreerd.

Aegon verwacht 60 miljoen pond te besparen door de synergievoordelen die voortvloeien uit het gebruik van de nieuwste technologie en uit het verwijderen van dubbelingen in de bedrijfsvoering. Naar verwachting leiden deze kostenbesparingen eind 2017 tot een Solvency II kapitaalvoordeel van 150 miljoen pond. Hierdoor valt de netto-investering voor de overname van Cofunds aanzienlijk lager uit.

Resultaat Achmea beïnvloed door noodweer en hogere zorgkosten


Verzekeraar Achmea is het eerste halfjaar in het rood geëindigd, met een nettoverlies van 24 miljoen euro. De schade van het noodweer bij circa 30.000 klanten was een van de belangrijkste oorzaken.

De schade veroorzaakt door het noodweer in juni aan onder meer auto's, woningen en bij land- en tuinbouwbedrijven liep op tot 267 miljoen euro voor Achmea. Meer dan de helft van dit schadebedrag is uit oogpunt van risicobeheersing afgedekt via herverzekering.

De resterende netto schadelast heeft een grote invloed op het resultaat. Daarnaast stegen de uitgaven aan zorg harder dan vooraf was geraamd door hogere uitgaven aan geneesmiddelen en minder compensatie vanuit de verevening.

Aanzienlijk nettoverlies voor Aegon

Verzekeraar Aegon boekte het afgelopen kwartaal een aanzienlijk nettoverlies, maar eindigt wel met een iets hogere solvabiliteit.

Afschrijvingen op de Britse lijfrenteportefeuille droegen bij aan een nettoverlies van 385 miljoen euro, maar de uitzonderlijke lage rente hielp ook al niet. In hetzelfde kwartaal vorig jaar boekte Aegon nog een nettowinst van 350 miljoen euro.

De solvabiliteit van Aegon verbeterde licht, van 155 procent aan het einde van het eerste kwartaal naar 158 procent na het tweede kwartaal.

'Nieuwe hypothekenrichtlijn schiet zijn doel voorbij'

Op 14 juli is de Mortgage Credive Directive (MCD) in Nederland definitief van kracht geworden. Deze Europese hypothekenrichtlijn heeft als doel om de consument tijdens het hypotheekproces tegen onder meer overfinanciering te beschermen. Uit een willekeurige selectie van 25 woningen is er echter al bij 25% sprake van overfinanciering. De Nederlandse uitvoering van de MCD schiet dan ook op dit punt tekort.

Op basis van een motie in de Tweede Kamer heeft minister Dijsselbloem ervoor gekozen om middels een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) een hypothecaire financiering mogelijk te maken. Dit gebeurt door middel van een modelwaarderapport, een door een computer afgegeven waarde voor een huis. De computer heeft het huis niet gezien, maar geeft de waarde af aan de hand van een aantal kenmerken en vergelijkbare verkopen. Minister Dijsselbloem stelt als voorwaarde dat de financiering van een woning niet meer mag bedragen dan 90% van de woningwaarde .

VastgoedPRO heeft een eerste steekproef gedaan naar de consequenties voor de consument bij het gebruik van modelwaardes voor de financiering van hun hypotheek. We hebben 25 willekeurige woningen bekeken die allemaal in juni 2016 in verschillende regio's zijn verkocht. Bij 6 van de 25 woningen was er bij gebruik van de modelwaarderapporten risico op overfinanciering. In één geval was zelfs het risico op overfinanciering 30 procent. Onze steekproef wijst uit dat het gebruik van modelwaarderapporten aanzienlijke risico's met zich mee brengt. Bij overfinanciering blijft de consument bij een (gedwongen) verkoop over met een restschuld. Wat dat voor gevolgen heeft is duidelijk geworden tijdens de afgelopen economische crisis.

Alef Aalfs, directeur VastgoedPRO, roept in het belang van de consument financiers op terughoudend te zijn met het uitsluitend gebruiken van modelwaardes bij de financiering van vastgoed. Aalfs: "Ik hoop dat de politiek de AMvB binnenkort evalueert en de resultaten van het onderzoek meeneemt. Tot dan ziet het ernaar uit dat de individuele consument onnodige risico's loopt bij de financiering van zijn woning. De implementatie van de MCD in Nederland schiet dan ook haar doel voorbij. Dat is jammer, en moeten we ook niet willen."

woensdag 10 augustus 2016

ING maakt iDeal-betalingen via QR-code mogelijk

Door een update van de ING-app is het mogelijk geworden om iDeal-betalingen op het web af te ronden via een smartphone. Tijdens de betaling kan een QR-code worden gescand met de smartphone. Vervolgens kan de betaling worden afgerond door de pincode van de mobiele app in te voeren. Een TAN-code, die normaal in een sms'je zou worden verstuurd, is dan niet meer nodig.

Optima Group maakt 30 miljoen euro verlies

Optima Group, de houdstermaatschappij van de failliete Optima Bank, heeft in het verlengde boekjaar 2014-2015 een verlies geleden van 30,5 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarrekening die de Optima Group eind juli indiende bij de Nationale Bank. Bedrijfsrevisor Ernst & Young heeft de jaarrekening ook nog afgekeurd. 

AFM publiceert beoordelingskader voor actief beheerde ETF’s

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft eind 2015 een verkennend onderzoek uitgevoerd naar actief beheerde ETF’s (Exchange Traded Funds) en ETF’s op een alternatieve index. Op basis van dit onderzoek naar de verschillende productkenmerken en daaraan verbonden risico’s, heeft de AFM een beoordelingskader gemaakt voor vermogensbeheerders, adviseurs en fondsaanbieders. Dit kader biedt hulp bij de ontwikkeling of selectie van actief beheerde ETF’s zodat er een zorgvuldige afweging en vergelijking met alternatieven kan worden gemaakt in het belang van de klant.

Actief beheerde ETF’s zijn ETF’s die proberen door een actieve strategie een hoger rendement te behalen dan ETF’s die passief een index volgen. Bij een ETF op een alternatieve index is sprake van een anders samengestelde (niet-kapitaalgewogen) index. Deze ETF’s zijn ook bekend onder de namen factorbeleggen of smart bèta. Doordat deze 2 typen ETF’s anders zijn dan traditionele ETF’s, is het voor beleggers en adviseurs mogelijk onduidelijk wat de risico’s van de ETF’s zijn. Hoewel het aanbod van actief beheerde ETF’s en ETF’s op een alternatieve index in Nederland nog beperkt is, winnen deze typen ETF’s aan populariteit.

Uit het onderzoek van de AFM blijkt dat het aanbod in Nederland divers is. De complexiteit van de producten en daarmee de risico’s lopen sterk uiteen. Hoe de ETF’s zijn samengesteld kan moeilijk te doorgronden zijn voor een gemiddelde belegger. Ook is uit de verstrekte informatie niet altijd eenvoudig af te leiden op welke wijze de actief beheerde ETF afwijkt van de traditionele (kapitaalgewogen) index. Hierdoor kan het selecteren van een geschikte ETF voor een belegger complex zijn. In veel gevallen zullen zij daarvoor gebruik maken van de expertise van de aanbieder of beleggingsondernemingen.

De AFM heeft voor beleggingsadviseurs en vermogensbeheerders een beoordelingskader gemaakt dat helpt bij het inrichten van beleggingsportefeuilles van klanten. Hiermee kan men bepalen of een actief beheerde ETF of ETF op een alternatieve index past bij de belegger. Daarnaast kan het beoordelingskader door beheerders gebruikt worden bij het productontwikkelings- en evaluatieproces voor deze typen ETF’s.

dinsdag 9 augustus 2016

Uber investeert in Nederlandse startup Otly

Uber gaat voor een niet nader genoemd bedrag investeren in het Nederlandse Otly. De Otly app helpt kinderen de waarde van geld en het belang van sparen te begrijpen via een digitale spaarpot.

Otly nam eerder dit jaar deel aan het door Uber georganiseerde UberPITCH: een wedstrijd waarbij talentvolle ondernemers de kans kregen om hun startup onder de aandacht te brengen.

Van Lanschot koopt onderdeel Staalbankiers

Van Lanschot neemt het onderdeel van Staalbankiers dat financiële diensten verleent aan vermogende particulieren over van Achmea. Dat is inclusief alle klantrelaties, 1,7 miljard euro aan beheerd vermogen, 280 miljoen euro aan spaargelden en een beperkt aantal effectenkredieten.

De private bankers en beleggingsspecialisten van Staalbankiers komen in dienst bij Van Lanschot.

De Nederlandsche Bank moet nog akkoord geven, en de ondernemingsraden van Van Lanschot en Achmea moeten ook nog hun oordeel kunnen vellen.

maandag 8 augustus 2016

VEB waarschuwt voor effecten van beursfusie

De European Investors’ Association heeft met steun van de VEB bij de Europese Commissie haar zorgen geuit over de geplande fusie van de Londense en Duits beurs.

Hoewel de schaalvergroting die gepaard gaat met fusies en overnames positief kan zijn voor beleggers, vrezen European Investors en VEB nadelige gevolgen. De dominantie van de nieuwe combinatie is dermate hoog, dat andere beurzen geen betekenisvol tegenwicht meer kunnen bieden. De nieuwe combinatie LSE/DB zal qua marktkapitalisatie tien keer zo groot zijn als Euronext, de nummer twee op de Europese markt.

In een aantal belangrijke marktsegmenten waarin op dit moment een gezonde concurrentie plaatsvindt tussen drie grote spelers (LSE, DB en Euronext), zal een quasi-monopolie ontstaan waarbij de nieuwe beursgigant zo dominant is dat men niet meer kan spreken over serieuze concurrentie en de keuzevrijheid van beleggers zeer beperkt is.