woensdag 10 augustus 2016

AFM publiceert beoordelingskader voor actief beheerde ETF’s

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft eind 2015 een verkennend onderzoek uitgevoerd naar actief beheerde ETF’s (Exchange Traded Funds) en ETF’s op een alternatieve index. Op basis van dit onderzoek naar de verschillende productkenmerken en daaraan verbonden risico’s, heeft de AFM een beoordelingskader gemaakt voor vermogensbeheerders, adviseurs en fondsaanbieders. Dit kader biedt hulp bij de ontwikkeling of selectie van actief beheerde ETF’s zodat er een zorgvuldige afweging en vergelijking met alternatieven kan worden gemaakt in het belang van de klant.

Actief beheerde ETF’s zijn ETF’s die proberen door een actieve strategie een hoger rendement te behalen dan ETF’s die passief een index volgen. Bij een ETF op een alternatieve index is sprake van een anders samengestelde (niet-kapitaalgewogen) index. Deze ETF’s zijn ook bekend onder de namen factorbeleggen of smart bèta. Doordat deze 2 typen ETF’s anders zijn dan traditionele ETF’s, is het voor beleggers en adviseurs mogelijk onduidelijk wat de risico’s van de ETF’s zijn. Hoewel het aanbod van actief beheerde ETF’s en ETF’s op een alternatieve index in Nederland nog beperkt is, winnen deze typen ETF’s aan populariteit.

Uit het onderzoek van de AFM blijkt dat het aanbod in Nederland divers is. De complexiteit van de producten en daarmee de risico’s lopen sterk uiteen. Hoe de ETF’s zijn samengesteld kan moeilijk te doorgronden zijn voor een gemiddelde belegger. Ook is uit de verstrekte informatie niet altijd eenvoudig af te leiden op welke wijze de actief beheerde ETF afwijkt van de traditionele (kapitaalgewogen) index. Hierdoor kan het selecteren van een geschikte ETF voor een belegger complex zijn. In veel gevallen zullen zij daarvoor gebruik maken van de expertise van de aanbieder of beleggingsondernemingen.

De AFM heeft voor beleggingsadviseurs en vermogensbeheerders een beoordelingskader gemaakt dat helpt bij het inrichten van beleggingsportefeuilles van klanten. Hiermee kan men bepalen of een actief beheerde ETF of ETF op een alternatieve index past bij de belegger. Daarnaast kan het beoordelingskader door beheerders gebruikt worden bij het productontwikkelings- en evaluatieproces voor deze typen ETF’s.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.