woensdag 14 september 2016

Minister Dijsselbloem steunt tuchtrecht banken

Dinsdag heeft de minister de Kamer de beantwoording gestuurd van de Kamervragen van PvdA Kamerlid Nijboer over de LIBOR fraude. De minister spreekt hierin zijn steun uit voor het tuchtrecht banken dat vanaf 1 april 2015 van kracht is.

‘Tuchtrecht bevordert ethiek en de ontwikkeling van de professionele waarden, normen en standaarden binnen een groep. Tuchtrecht gaat om gedrag en cultuur. Gelet hierop is het van belang dat (de inrichting van) het tuchtrecht uit de sector zelf komt. Voor wat betreft het tuchtrecht banken is dit in lijn met de kabinetsvisie Nederlandse bankensector, waarin het kabinet het belang van tuchtrecht onderschrijft en het – gelet op onder meer de effectiviteit en aard van het tuchtrecht – van belang acht dat de bancaire sector tuchtrecht zelf organiseert,’ schrijft de minister aan de Kamer.

De kwestie van de LIBOR-fraude is aan de orde geweest onder het tuchtrecht voor vermogensbeheerders. Deze vorm van tuchtrecht, hoewel ook uitgevoerd door DSI, kan niet gelijk worden gesteld met het relatief jonge tuchtrecht Banken. Het tuchtrecht van DSI bestaat sinds 1999 en is voor mensen die gecertificeerd zijn voor beursgerelateerde zaken. Slechts een deel van deze vermogensbeheerders is bij een bank werkzaam. Sinds de invoering van de bankierseed op 1 april 2015 is er onafhankelijk tuchtrecht voor alle bankmedewerkers die de  bankierseed hebben afgelegd. Daarbij kunnen overtredingen leiden tot langdurige uitsluiting uit de sector (zie tuchtrechtbanken.nl). Dit vergroot het zelfreinigend vermogen van de sector en is mede naar aanleiding van dit type misstanden door banken zelf in het leven geroepen. Dit komt bovenop het reguliere strafrecht en toezicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.