HM koningin Máxima, in haar functie van speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling, sprak de Rabobank Duisenberg Lezing 2016 uit. In haar toespraak belichtte de koningin kritieke voorwaarden voor het verbeteren van toegang tot financiële dienstverlening en de enorme voordelen die daarmee gerealiseerd kunnen worden. De koningin richtte zich vooral op beleidshervormingen om de toegang tot financiële diensten te verbeteren voor specifieke doelgroepen als het MKB, kleine boerenbedrijven en vrouwen. Daarnaast stond ook het onderwerp klantgerichtheid in inclusieve financiering centraal. De Duisenberg Lezing 2016, een evenement op hoog niveau van de Rabobank, vond afgelopen zaterdag plaats in Washington DC.
Voor nagenoeg alle Duurzame Ontwikkelingsdoelen voor 2030 van de Verenigde Naties is financiële inclusie een eerste vereiste, zo benadrukte de koningin. Ook wees zij erop dat van het verstrekken van basisgezondheidszorg, onderwijs of voedselzekerheid geen succes mag worden verwacht als de toegang tot financiering een belemmering blijft. Niet alleen in ontwikkelingslanden, maar in belangrijke mate ook in Europa en de VS hebben delen van de bevolking geen of slechts beperkt toegang tot financiële diensten.
De Rabobank Duisenberglezing richt zich op thema’s als toegang tot financiering, voedsel- en voedingszekerheid, en duurzame waardeketens. In 2008 hield de toenmalige kroonprins Willem-Alexander de lezing over het onderwerp watermanagement en sanitaire voorzieningen.
De tweede helft van het evenement was gewijd aan de enorme uitdaging van voedselzekerheid in Afrika de komende decennia. Eens was Afrika een continent dat voedsel exporteerde, maar tegenwoordig zijn de ingevoerde hoeveelheden voedsel verontrustend. Veranderende eetpatronen, voedselverlies bij de bron van de toeleveringsketen, sterk achterblijvende productiviteit van voedselproducenten en een bevolking die sterker groeit dan waar ook ter wereld verergeren het probleem. “Afrika moet zichzelf voeden”, zo concluderen Ertharin Cousin, hoofd van het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties, en Berry Marttin, lid van de Raad van Bestuur van de Rabobank. “Het continent kan zichzelf voeden, daarvoor heeft het de middelen. En er is nu eenmaal geen alternatief.”
Vorig jaar lanceerde de Rabobank haar nieuwe ‘Banking for Food’-strategie. Eerder dit jaar kondigde de Rabobank ARISE aan, een fonds dat investeert in financiële instellingen in Sub-Sahara-Afrika. Via ARISE kunnen de Rabobank, FMO en Norfund hun investeringen in inclusieve financiering opvoeren tot 1 miljard dollar en een systeemverandering op gang brengen door het creëren van synergie binnen het platform dat meer dan twintig landen in Sub-Sahara-Afrika omspant.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.